Examenul auto va fi înregistrat AUDIO-VIDEO!

Examenul auto va fi înregistrat AUDIO-VIDEO!

Examenul auto se va desfașura după noi reguli, începând cu 2017, potrivit ultimelor modificări legislative.

OUG 41/2016, care conține prevederi menite să simplifice procedurile administrative existente, modifică astfel Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată.

Potrivit noilor articole, examenul auto se va desfășura după noi reguli: proba teoretică a acestuia va fi înregistrată video, iar cea practică va fi înregistrată audio și video.

Măsurile au fost luate de Guvern pentru a reduce riscurile de corupție în obținerea permisului auto.

La articolul 23, după alineatul (9) se introduc patru noi alineate, alineatele (9-1)-(9-4), cu următorul cuprins:

"(9-1) Pentru asigurarea și verificarea legalității examenului de obținere a permisului de conducere, modul de desfășurare a probei teoretice se înregistrează video, iar în cazul probei practice atât video, cât și audio, cu sisteme tehnice de monitorizare. Pentru proba practică, sistemele tehnice de monitorizare se instalează pe autovehiculele folosite la susținerea probei practice.

(9-2) Prin excepție de la prevederile alin. (9-1), nu se înregistrează audio sau video proba practică susținută pentru categoriile AM, A1, A2 și A.

(9-3) Sistemele tehnice de monitorizare prevăzute la alin. (1) se asigură de către serviciul public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor care organizează examenul de obținere a permisului de conducere.


(9-4) Procedura și condițiile tehnice în care se realizează și stochează înregistrările prevazute la alin. (9-1), precum și măsurile pentru protejarea acestora și a datelor cu caracter personal se stabilesc, în condițiile legii, prin ordin al ministrului afacerilor interne."

Prevederile art. 23 alin. (9-1)-(9-4) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată intră în vigoare în termen de 1 an de la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență 41.
 

ALTE MODIFICARI:

Totodată, certificatul de cazier judiciar, document ce trebuie atașat dosarului de înscriere la școala de șoferi, va fi eliberat de politiști fără a mai fi necesară plata taxei extrajudiciare de timbru, taxă pentru care, până acum, cetățenii erau nevoiți să facă un drum în plus la oficiul poștal. De altfel, scutirea de taxa extrajudiciară de timbru la eliberarea cazierului judiciar se regăsește acum în Legea nr. 117/1999 privind taxele extrajudiciare de timbru, document modificat în acest sens prin OUG nr. 41/2016.

Noi prevederi ale Legii 117/1999 arata că sunt scutite de taxe extrajudiciare de timbru mai multe proceduri, printre care examinarea, în vederea obținerii permisului de conducere auto, a urmatoarelor categorii de persoane:

- persoanele cu handicap fizic, pentru obținerea permisului de conducere valabil pentru autovehiculele din categoriile A, A1, B și B1, adaptate infirmității lor;


- membrii misiunilor diplomatice și ai oficiilor consulare acreditați în România, pe baza de reciprocitate.

Taxele pentru examenul auto, plătite mai usor.

Totodată, cei care trec examenul auto vor putea de-acum să plătească taxa pentru eliberarea permisului de conducere și online, prin intermediul serviciului Internet Banking, sau prin virament bancar către contul deschis de fiecare prefectură din țară. Pe lângă aceste două noi modalități, viitorii șoferi vor putea plăti în continuare și prin intermediul variantelor clasice, respectiv numerar sau mandat poștal.

Astfel, odată cu intrarea în vigoare a actului normativ citat, au fost extinse modalitățile de plată a taxelor pentru eliberarea pașapoartelor și a permiselor de conducere, astfel că aceste taxe pot fi achitate acum prin patru moduri:

- internet banking;

- virament bancar;

- mandat poștal;

- numerar.


Pentru o pregatire sigură și rapidă în vederea obținerii permisului de conducere, urmați cei patru pași de învațare de pe Scoala Rutiera.

0 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright Școala Rutieră 2024. Toate drepturile rezervate.