Modificări înmatriculare auto 2016

Modificări înmatriculare auto 2016

Actele necesare pentru înmatricularea auto în 2016

O serie de modificări în procesul înmatriculării unui autoturism au apărut în 2016, actele necesare fiind afișate pe site-ul Prefecturii București sau la sediul Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV). Cele mai importante schimbări vizează eliminarea necesitații autenticității RAR pentru mașinile înregistrate în România sau plata impozitului de către vânzător, pe anul în curs.

Înmatricularea unui autoturism costa în 2016, pentru transcrierea mașinilor înmatriculate în România, între 100 și 180 lei (diferența de preț este dată de preferința pentru plăcutele de înmatriculare), fără a lua în calcul asigurarea RCA, care are un preț diferit în funcție de vârsta șoferului, Clasa Bonus Malus și motorizare. Costul pentru înmatricularea unui autoturism este de două ori mai mic anul acesta decât în 2015 pentru că nu mai este necesar certificatul de autenticitate emis de Registrul Auto Român (RAR), care în București costă 140 lei. Dacă mașina este adusă din străinătate, va fi necesar și acest document, iar prețul pentru înmatriculare va fi în jur de 400 lei.


Acte necesare înmatriculare auto 2016. Ce trebuie să aveți la dosar:
1. cerere de înmatriculare tipizat (este gratuită și o puteți descărca de pe Internet sau o găsiți la DRPCIV);
2. fișa de înmatriculare auto vizată la Direcția Impozite și Taxe Locale de sector semnată de fostul și de actualul proprietar, în cazul persoanelor juridice este nevoie și de stampila firmei (original);
3. cartea de identitate a vehiculului (original și copie);
4. certificatul de înmatriculare al fostului proprietar în care acesta a înscris transmiterea dreptului de proprietate (talonul - original). ITP-ul trebuie să fie valabil (inspecția tehnică periodică);
5. contractul de vânzare-cumpărare sau factura (în original și copie);
6. actul de identitate al solicitantului (original și copie);
7. asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) cu numele noului proprietar (copie);
8. chitanța de plată a contravalorii taxei de înmatriculare (original - 60 lei);
9. dovada de plată a contravalorii certificatului de înmatriculare (talon auto - original - 37 lei);
10. dovada de plată timbru de mediu sau adeverință din care reiese nerestituirea taxei (original și copie);
11. plăcutele cu numărul de înmatriculare vechi, dacă vreți/trebuie să le schimbați;
12. certificatul de autenticitate emis de Registrul Auto Român (original) - doar pentru mașinile aduse din străinătate;
Etape și costuri înmatriculare auto
Atunci când cumpărați o mașină, pentru a face rapid actele, vă puteți întâlni cu vânzătorul la Direcția Impozite și Taxe Locale (Administrația Locală) de sectorul de care aparține. Aici găsiți un birou unde puteți face actele: contract de vânzare-cumpărare, fișa de înmatriculare - care trebuie să conțină stampila de scoatere din evidență de către vânzător în baza prezentării contractului de vânzare-cumpărare cu noul proprietar, a cărții de identitate a vehiculului și a actului de identitate.

Odată ce avem contractul de vânzare-cumpărare încheiat cu vânzătorul și fișa de înmatriculare stampilată de Direcția Impozite și Taxe Locale a acestuia, îi mai cerem vânzătorului să semneze pe spatele talonului unde scrie: Înstrăinat de .... la data de ..., pentru că fără semnătura vânzătorului pe spatele talonului, polițistul va refuza dosarul.

După ce vânzătorul a încheiat contractul de vânzare-cumpărare, ne-a înmânat fișa de înmatriculare, cartea mașinii și talonul, îi putem da banii pe autoturism.

Dacă mașina este cumpărată de la o firmă, vom merge mai întâi la sediul acesteia pentru a ne elibera factura, nu mai avem nevoie de contract de vânzare-cumpărare, vom cere o semnătura și o ștampilă pe spatele talonului, iar după aceea împreună cu un delegat al firmei vom merge la Direcția Impozite și Taxe Locale pentru a primi fișa de înmatriculare vizată.

Trebuie să cereți vânzătorului și o copie după asigurarea RCA, pentru a putea circula cu mașina câteva zile până o înscrieți pe numele noului proprietar. Puteți face asigurare RCA în vederea înmatriculării în ziua cumpărării autoturismului și va fi valabilă începând chiar din ziua aceea (este singurul caz în care RCA-ul este valabil din ziua în care îl faceți).

Următorul pas este să mergeți la Direcția Impozite și Taxe Locale unde aveți domiciliul, pentru a trece mașina în evidență și a primi o ștampilă pe fișa de înmatriculare. Aici puteți achita taxa de înmatriculare (60 lei) – a nu se confunda cu timbrul de mediu - taxa auto.

Începând de anul acesta, cumpărătorul ia mașina cu impozitul plătit pe anul în curs, obligația de a plăti impozit îi revine de la 1 ianuarie în anul următor.

Tot din 2016, taxa de 37 de lei pentru eliberarea certificatului de înmatriculare (talon) nu se mai plătește la CEC, ci prin internet banking, virament sau mandat poștal către contul unic deschis de către fiecare Instituție a Prefectului. Plata în numerar se poate face la casieriile unităților Trezoreriei Statului și la DRPCIV.

Taxa pentru plăcutele de înmatriculare se plătește polițistului care vă primește dosarul la DRPCIV și costă 40 lei - numere la rând sau 85 de lei pentru numere preferențiale. Dacă sunteți din același oraș puteți păstra numerele și nu veți mai plăti nicio taxă. Dacă le schimbați trebuie să le predați polițistului, odată cu dosarul. Aflați aici dacă este disponibil numărul de înmatriculare preferențial.

La dosarul cu acte necesare înmatriculării trebuie să faceți și dovada achitării timbrului de mediu (original și copie) sau dovada că proprietarul nu a recuperat taxa de poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisii poluante provenite de la autovehicule sau timbrul de mediu pentru autovehicule. Aceasta se eliberează de ANAF (Agenția Națională de Administrare Fiscală), filiala din sectorul de care aparțineți.

Acte în plus pentru mașinile aduse din străinătate

Pe site-ul Registrului Auto Român va puteți programa online sau telefonic pentru obținerea certificatului de autenticitate. Pentru București sunt două sedii, în Colentina și pe Calea Griviței. Eliberarea acestui certificat, valabil 60 de zile, costă în jur de 120 lei și durează două ore. Programarea trebuie făcută cât mai repede pentru că, uneori, sunt locuri libere peste o săptămână în anumite perioade din an.

Dacă verificarea tehnică periodică – ITP a expirat, sau mașina a fost adusă din străinătate, va trebui să mai plătiți încă 100 de lei.

Pentru mașinile aduse din străinătate mai trebuie să puneți în dosar traducerea legalizată (20-25 de lei de pagină) a facturii sau a contractului de vânzare-cumpărare, precum și a cărții mașinii.

4 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright Școala Rutieră 2024. Toate drepturile rezervate.