Ce faci în caz de accident

Ce faci în caz de accident

Ce faci în caz de accident?

Voi, cei ce învățați de pe Școala Rutieră, la un moment dat veți deveni șoferi începători iar posibilitatea sa fiți implicați în accidente de circulație este destul de mare. Fie ele, accidente ușoare sau grave, este bine să știți următoarele lucruri înainte de a porni pentru prima data la drum.

Accident cu victime.

În cazul în care accidentul în care ați fost implicat a fost unul în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrității corporale sau a sănătății unei persoane, nu trebuie să modificați poziția vehiculului sau să ștergeți urmele accidentului până la sosirea echipajului de poliție, care va fi anunțat imediat prin apelarea numărului național unic pentru apeluri de urgență 112.


Nu părăsiți locul accidentului !

Părăsirea locului accidentului fără încuviințarea poliției ori a procurorului care efectuează cercetarea locului faptei, precum și modificarea sau ștergerea urmelor accidentului de către conducătorul oricărui vehicul angajat intr-un astfel de accident de circulație constituie infracțiune și se pedepsește conform prevederilor legale (art.81 din O.U.G. nr. 195/2002) cu închisoare de la 2 la 7 ani.

Accident fără victime.

 

În cazul în care accidental în care ați fost implicat s-a soldat doar cu pagube materiale trebuie sa scoateți imediat vehiculele în afara părții carosabile ori, daca starea vehiculelor nu permite acest lucru, sa le deplasați cat mai aproape de bordura sau acostament, semnalizându-le prezența.

După scoaterea vehiculelor în afara părții carosabile aveți două variante la care puteți apela.

Varianta 1:

Conducătorii vehiculelor implicate în accident trebuie să meargă împreună la secția de Poliție pe raza căreia a avut loc accidental în termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului pentru întocmirea documentelor de constatare.

Odată ajunși la Poliție aceștia vor încheia un proces verbal, se va stabili vinovăția și se va elibera autorizația de reparație pentru vehicul. Șoferul găsit vinovat va da o copie a poliței sale RCA celuilalt șofer.

Varianta 2:

Se poate folosi constatarea amiabilă (CA), în care cei doi șoferi completează un singur formular de constatare amiabilă și păstrează una dintre cele 2 foi autocopiative. Atât copia cât și originalul au aceeași valoare juridică.

Constatarea amiabilă se poate utiliza decât în momentul în care cei doi șoferi sunt de acord să utilizeze acest formular iar în urma accidentului nu au rezultat persoane decedate sau vătămate corporal. Au fost implicate numai două vehicule și nu au fost avariate și alte vehicule, clădiri sau bunuri.

Completarea formularului nu reprezintă o recunoaștere a vinovăției, aceasta va fi stabilită ulterior de către companiile de asigurări. Compania de asigurări este obligată sa rezolve cazul în baza formularului și nu te mai poate trimite la Poliție.

Este indicat ca celălalt șofer implicat în accident să vă arate documentele de identificare (carte de identitate, talonul mașinii, permisul de conducere și polița RCA). Astfel evitând-se cazul în care datele de identificare sunt scrise greșit sau chiar sunt furnizate alte date intenționat.

În cazul în care ai pretenții de despăgubire trebuie să depui formularul la compania de asigurare a celuilalt șofer iar dacă nu ai astfel de pretenții trebuie să îl depui la compania ta de asigurări. În oricare dintre cazuri trebuie să vă prezentați personal la asigurator unde veți depune formularul CA și completați o declarație tipizată. După aceasta asiguratorul vă va elibera documentul de introducere în reparație, va stabili vinovăția și va acorda despăgubirea (după caz). Formularele trebuie predate către compania de asigurări în maximum 24 de ore de la producerea accidentului.

Iți poți alege singur service-ul în care îți vei repara mașina. Compania de asigurări nu îți poate impune un service, poate doar să îți recomande unul, pentru a micșora timpul în care îți vei recupera mașina după reparative, nemaifiind nevoie să aștepți ca asiguratorul să facă plata către service. Dacă dorești ca reparația mașinii să ți-o plătești singur, poți merge cu documentele ce fac dovada plații la asigurator pentru a-ți recupera banii.

Documentele care îți trebuie la asigurator:

  • formularul de constatare amiabilă completat de ambii conducători auto implicați în accident sau procesul verbal eliberat de Poliție
  • permisul de conducere
  • actul de identitate
  • certificatul de înmatriculare a vehiculului
  • cartea de identitate a vehiculului
  • procura notarială de la proprietarul persoana fizică, în cazul în care vehiculul nu-ți aparține sau împuternicire de la proprietarul persoana juridică.

Câteva întrebări care vă pot cădea la examenul oficial DRPCIV și care au legătură cu subiectul articolului de mai sus “Ce faci în caz de accident”:

Ce masuri ia conducatorul de autovehicul, angajat intr-un accident cu avarii usoare?

A. asteapta sosirea politistului din zona;
B. scoaterea autovehiculului in afara partii carosabile si anunta politia in termen de 24 de ore;
C. anunta politia, fara a schimba pozitia autovehiculului.

Explicatia video DRPCIV aici !

 

In cazul implicarii intr-un accident, puteti parasii locul acestuia fara incuviintarea politiei, daca a rezultat vatamarea integritatii corporale a unei persoane?

A. da, daca accidentul nu s-a produs din vina dvs.;
B. da, in cazul in care autoturismul dvs. nu a fost avariat;
C. nu.

Explicatia video DRPCIV aici !

 

Puteti schimba pozitia autovehiculului, daca acesta a fost implicat intr-un accident din care a rezultat moartea sau vatamarea integritatii corporale ori a sanatatii unor persoane?

A. da, cu incuviintarea politiei, care cerceteaza accidentul;
B. da, daca persoana vatamata se poate deplasa singura;
C. nu, pana la sosirea ambulantei.

Explicatia video DRPCIV aici !

 

 

13 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright Școala Rutieră 2024. Toate drepturile rezervate.