Categoria Redobândire

Categoria Redobândire

Ești pregătit 0% să iei permisul la Categoria Redobândire

Redobândirea permisului de conducere SUSPENDAT

Trebuie să facem diferența de la început între următorii termeni:
Suspendarea permisului de conducere, este suspendarea dreptului de a conduce și se face pe o durată limitată de timp, între 30 și 90 de zile.
Anularea permisului de conducere, este desființarea documentului, titularul acestuia rămâne definitiv fară permis de conducere, iar pentru a putea conduce din nou trebuie să obțină un nou permis de conducere. Pentru permis de conducere anulat intrați aici -> Redobândire permis auto anulat

În continuare o să vorbim despre permisul de conduceree SUSPENDAT

Daca ați avut nefericitul moment în care dintr-o simplă manevră de neatenție, nu ați acordat prioritate, fie la o simplă ieșire din parcare, sau la un indicator de cedează trecerea, cu siguranță permisul de conducere v-a fost suspendat pe 60 sau 90 de zile în cazul în care a avut loc un accident ușor, sau pentru o alcoolemie de până la 0.80mg/l, dar fără accident (atât de ușor de ridicat și atât de greu de redobândit).

La prima vedere, chiar dacă accidentul a fost unul ușor, soldat cu avarii ușoare, și credeți că prin plata amenzii și înmanarea poliței de asigurare RCA celui accidentat, ați scăpat de griji, vă înșelați, de fapt de aici încolo încep marile probleme datorate birocrației din România. Mai grav este că nici nu veți găsi prea ușor ceea ce ar trebui să faceți ca să vă redobândiți permisul de conducere, nimeni nu vă informează în mod corect. Mai jos vă voi spune exact pașii care trebuiesc urmați în redobândirea permisului SUSPENDAT și răspunsurile la întrebările pe care vi le puneți.

Art.106. alin. (1) Până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier şi tramvai trebuie să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă, pentru verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie, după cum urmează:

a) când permisul de conducere i-a fost reţinut pentru conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice sau pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale
.

Pentru a avea o reușită în redobândirea permisului, va trebui să alegeți pe site categoria Redobandire ("13 din 15"), și să parcurgeți toți cei 4 pași de învățare.

Pași importanți în redobândirea permisului de conducere SUSPENDAT:

Suspendarea permisului pe 30 zile, 60 zile sau 90 zile: se iau în considerarea numararea acestor zile doar după expirarea dovezii de conducere ce v-a fost eliberată (sau din ziua reținerii, dacă dovada este cu 0 zile - doar pt. alcoolemie). Deci dacă ați primit o suspendare pe 60 zile și o dovadă de conducere pe 15 zile, veți putea vedea permisul în mână doar după 75 de zile.

Orice suspendare de permis pe 30, 60 sau 90 de zile, necesită admiterea unui examen cu întrebări 13 corecte din 15, pentru ca permisul să poată fi ridicat la termenul specificat și cu un minus de 30 de zile. Nesusținerea examenului, sau neadmiterea examenului duce la prelungirea cu 30 zile a suspendării urmând să fie ridicat fără examen după acest termen prelungit.
Exemplu permis suspendat 90 zile:
​- varianta 1: dau examen 13 din 15 și reușesc ... ridic permisul după 60 de zile;
- varianta 2: NU dau examen 13 din 15 (sau dau și nu-l iau) ... ridic permisul dupa 90 + 30 zile.

Art. 106 alin. (2)  - Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie se prelungeşte cu 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere nu promovează testul de cunoaştere a regulilor de circulaţie, în situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. a) şi b), sau nu se prezintă la serviciul poliţiei rutiere pentru susţinerea verificării cunoaşterii regulilor de circulaţie.

Acest examen poate fi susținut ori când doriți, săptămânal și este gratuit. Important este faptul că examenul poate fi susținut doar în perioada suspendării și se programează numai la sediul poliției care a eliberat permisul, având la voi Cartea de Identitate și dovada de conducere. Aveți mare grijă să nu rupeți sub nici o formă dovada de conducere, chiar dacă a expirat termenul de valabilitate, și chiar dacă pe ea nu se specifică termenul de valabilitate, fără ea nu veți putea susține examenul, și nici nu veți putea ridica permisul. Deci va fi nevoie de o nouă dovadă (sau declarație de pierdere/deteriorare la notariat) cu costuri ceva mai mari.

Dacă permisul v-a fost suspendat pe 90 zile, acest interval de suspendare mai poate fi redus la 30 de zile, daca:

Art. 221. alin. (1) Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiţii:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie;
b) a obţinut permis de conducere cu cel puţin un an înainte de săvârşirea faptei;
c) în ultimii 3 ani de la data săvârşirii faptei pentru care se solicita reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce nu a beneficiat de o astfel de măsură;
d) în ultimii 2 ani de la data constatării contravenţiei pentru care se aplică sancţiunea contravenţională complementara nu a mai avut suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie.


Mai pe românește:
1. dacă nu îndeplinești una din condițiile de la b), c) și d), nu ți se reduce perioada de suspendare dar ești obligat să dai testul 13/15 și să îl promovezi, altfel câștigi „bonusul” de 30 zile. Testul este obligatoriu să fie promovat în perioada de suspendare - chiar dacă perioada de suspendare se majorează cu 30 zile, tot ești obligat să promovezi testul pentru că se consideră că ești în perioada de suspendare.

Art.106. – (1) Până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier şi tramvai trebuie să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă, pentru verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie (...)

2. dacă îndeplinești condițiile de la b), c) și d) și promovezi și testul 13/15, perioada de suspendare se reduce la 30 zile cu condiția să faci cerere în acest sens conf. art. 221 (este o cerere standard pe care o gasești de obicei la centrele de copiere).

Testul nu este greu, ideea este să înveți și să nu dai răspunsuri din "experiență sau practică" ci din lege.

Cererea ptr reducerea la 30 zile se va aproba obligatoriu în condițiile în care îndeplinești cumulativ prevederile art. 221. Dacă citești cu atenție poți observa că se spune "se reduce" și nu "se poate reduce". Trebuie să le îndeplinești pe toate odată și vei fi pieton doar 30 zile, perioada suficientă pentru "căință și reculegere". 

Primul pas în redobândirea permisului este de a programa o examinare, aceasta se poate face numai după expirarea dovezii (la cei cu 0 zile dovada - pt. alcoolemie - din prima zi de suspendare). Programarea se face prin prezentarea la sediul Poliției care a eliberat permisul, cu cartea de identitate și dovada de conducere, de obicei între orele 8 și 9. Examenul va fi susținut 20 de minute, cu întrebări 13 corecte din 15. Întrebări ce au variante de raspuns a) b) și c) din care doar una este valabilă (nu sunt corecte mai multe variante de răspuns ca la examenul standard).

După admiterea examenului (ați răspuns la cel putin 13 întrebări correct din 15), dacă sunteți pentru reducerea cu 30 de zile veți avea nevoie de urmatoarele documente:
- Copie dovadă conducere față verso (pe verso completată de polițist cu admiterea dumneavoastră);
- Copie carte de identitate;
- Copie proces verbal (unde este specificată și amenda);
- Copie dovadă amendă plătită;
- Cerere tip, de reducere a suspendării (o găsiți la centrele de copiere de pe lângă poliție).

Cu aceste copii de documente mergeți la ghiseu și depuneți acele copii pentru analizare și aprobare. În mod normal această analiză durează cam o saptămână dar uneori poate dura până la o lună, depinde de solicitarea sistemului. Din fericire rezultatul aprobării cererii de suspendare se transmite prin calculator și întodeauna este favorabil dacă îndepliniți condițiile Art. 221.

Ultimul pas, la expirarea celor 30 de zile în cazul în care ați avut permisul suspendat pe 60 sau 90 de zile și ați beneficiat de reducerea perioadei, mergeți la sediul Poliției, de unde cu dovada de conducere (în original) și cartea de identitate (buletinul), vă ridicați în cele din urmă prețiosul permis de care mulți nu ne putem lipsi. În această fază finală este ultimul drum al actului "dovada de conducere", care în mod normal nu are niciunde indicat sa fie pastrată și după expirarea celor 15 zile (multi având instinctul de a o arunca după expirare). Suntem în România, așa că nu se știe cănd aveți nevoie de un document doar pentru faptul că instituțiile merg prost și se pierd documente din vina nimanui!

Nu uitați, la redobandirea permisului, sunteți „pătat” pentru 6 luni conform legislației în vigoare, adică dacă în decursul primelor 6 luni după redobândire vi se va mai suspenda permisul, se vor mai adauga 30 de zile la suspendare, categoric fără drept de reducere și 3 ani dacă vi se va mai suspenda permisul nu veți mai putea depune cerere de reducere. Grija mare!

222 Comentarii Lasă un comentariu

Florentin Costachescu
Florentin Costachescu 24.04.2018 13:33
Multumesc mut pentru stilul vostru de prezentare a legislatiei si nu numai.
A fost suficienta o saptamana sa parcurg toti pasii enumerati de voi pentru a fi la curent cu legislatia actuala.
Chiar daca au fost emotii, astazi 24.04.2018, la testul 13 din 15 am obtinut mmaxim posibil si in primul rand datorita voua.
Multumesc foartew mult.
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 24.04.2018 20:06

Ne bucuram ca putem sa va ajutam.


Gabriel bt
Gabriel bt 23.04.2018 17:25
Bună ziua. As dori sa știu de câte ori poți sa dai examenu pentru redobandire permis?
Gabriela Oprea
Gabriela Oprea 19.04.2018 12:02
Buna ziua! Mi-a fost suspendat permisul pe 90 de zile (pentru viteza). Eu nu am un an de experienta, deci nu pot beneficia de niciun fel de reducere al numarului de zile?
barbu vasile
barbu vasile 16.04.2018 15:48
Buna ziua. Mi-am bagat masina in garaj cu spatele am atins cu carligul masini mele un autovehicol care venea si trebuia sa-mi acorde prioritate de dreapta dar datorita faptului ca eu nu aveam nici o avarie am vrut sa-i dau asigurarea mea, el avea o zgarietura pe portiera spate de 6 cm, m-a luat de prost si vroiau bani ei fiind de etnie roma m-au acaparat si am plecat la politie .Agentul constatator un tinar iesit de pe bancile facultati ma incadreaza in mod netemeinic si nelegal fapta savarsita de mine respecti -de mers cu spatele - la neacordare de prioritate prevazuta de art 57 ali 2 din OUG195/2002 si a aplicat sanctiunea prevazuta de art 101 alin 3lit adin acelasi act normativ respectiv avertisment si suspendarea dreptului de a conduce 60 zile. Fapta mea putea cel mult fi incadrata corect- de mers cu spatele 5 m -prevazuta la art 54 din OUG. 195/2002 CARE FACE REFERIRE LA O INERSECTIE DIRIJABILA. La mine fiind vorba de o intersectie nedirijabila se aplica regula prioritati de dreapta. Dupa o viata de 50 de ani si condus profesional 30 de ani nu am vrut sa-i fac rau acelui agent care se afla la chiseu sa ramana fara paine am contestat procesul verbal si dupa 2 ani de proces in ROMANIA am cerut judecarea in temeiul art 411 alin 1 pct 2 Noul cod de procedura civila adica in lipsa mea. Primind in sfarjit raspuns ca trebuie sa stau pieton 60 zile( fara puncte fara amenda) JALE. INTREBARE POT BENEFICIA DE REEXAMINAREA PTR Redobindirea permisului dup 30 de zile.
Cu respect!
Dezi Gecse
Dezi Gecse 23.04.2018 13:57
Daca ieseati din garaj nu se aplica regula prioritatii de dreapta...
Alistar Abenzoar
Alistar Abenzoar 11.04.2018 08:21
Stie cineva ce adresa ar trebui trecuta la destinatar pe plicul cu dosarul pentru redobandire (cerere, copii dupa PV, dovada cu stampila ADMIS etc.) pe care ar trebui sa il trimit catre comandantul biroului rutier Gorj/Tg. Jiu (acolo mi-a fost suspendat permisul)? Am trimis pe mail dar, bineinteles, fara sa primesc vreo confirmare de primire iar la numarul de telefon de pe site-ul politiei nu raspunde nimeni (iarasi evident - nu stiu de ce mai fac publice numerele astea daca nu raspunde nimeni). Asa ca m-am decis sa trimit si plicul prin posta dar nu gasesc nicaieri adresa unde ar trebui trimis. In plus, poate aveti recomandari daca ar trebui trimis prin posta sau curier (nu prea am cum sa ajung sa il depun personal).
P.S. Felicitari si multumiri scoalarutiera - 15 din 15 la examen cu intrabarile pentru redobandire de pe site-ul dumneavoastra (au fost exact cele de aici).
Alistar Abenzoar
Alistar Abenzoar 18.04.2018 10:03
Revin cu noutati pe subiectul de mai sus. Se pare ca pana la urma cererea mea in format electronic a fost primita OK si aprobata asa ca o sa imi primesc permisul dupa 30 de zile (pana la urma a raspuns cineva la numerele de telefon din contact-ul IPJ si nu a mai fost nevoie sa trimit plic sau sa ma deplasez personal sa depun cererea). Pentru cei interesati si care nu doresc sa faca drumul sau sa trimita prin plic cererea (curier sau posta), dau mai jos procedura pe care am urmat-o si care a functionat in cazul meu (drepturile de autor nu imi apartin :-) ):

Pe scurt, faceti toate testele de cel putin 3 ori, merg inclusiv si pe telefon, daca te bazezi lasa ca stiu ca am de 10 ani permis si stiu regulile ai sanse mari sa il cazi, sunt multe intrebari care par simple si care iti zic logic ca raspunsul corect e una dar in lege scrie alta.
Se merge cu dovada si buletinul la Brigada Rutiera, in pentru cei cu cei din domiciliul in Dolj este pe Campia Islaz(atentie,nu pe Amaradiei).
Testele se dau joia, de 2 ori joia, la ora 9.00 si 14.00 (cel putin asa este la Craiova), sa aveti pix de culoare albastra si sa fiti cu o jumatate de ora mai devreme pentru a fi siguri. Daca ai picat il poti da, pana il ei.
Dupa ce ai luat downloadezi https://www.politiaromana.ro/files/pages_files/Anexa_1.DOCX, il completezi cu data si semnezi.
Scanezi Dovada, buletinul si dovada platii amenzii si le pui in continuare in documentul cererii, sub Dovada, buletinul si dovada platii amenzii notezi Conform Cu Originalul SEMNATURA XX.YY.2017 (Data) si le tiparesti.
Semnezi ce ai tiparit (cerere, sub scanurile Dovezii, al buletinului si al dovezii platii) si scanezi totul in format pdf cu titlul Cerere_Reducere_Suspendare_NUME_PRENUME_CNP(puneti numele si cnp-ul).pdf
Se trimite mail cu atasament al pdf.ului (eu l-am pus si intr-un google drive) la adresa care corespunde cu judetul in v-a fost luat permisul (nu unde locuiti)
https://www.politiaromana.ro/.../adrese-de-email-servicii... in formatul pentru Gorj este oug41.2016.sr@gj.politiaromana.ro. Eu am mai trimis si la cabinet@gj.politiaromana.ro.

FORMAT TEXT E-MAIL CARE SE TRIMITE :

Buna ziua,

Mă numesc Dorel Ghinionistul (se pune numele ) , CNP xxxxxxxxx, Act Identitate RX YYYYYYYY, domiciliu: Bucuresti, Sect.X Str. WWWWWWWW Nr.0 Bloc XX Sc.XX Ap.XX. (completati)
La data de X.Y.2017 mi-a fost reținut permisul pe raza localitatii x*x, Judetul Gorj, pentru o perioadă de 3 luni conform Procesului-Verbal Serial PVNX nr. xxxxx, dovadă seria CU nr. xxxx. (completati datele voastre)
La data de Z.Z.2017 am fost declarat admis la testul de cunoaștere a regulilor de circulație și doresc să-mi exercit dreptul de reducere a perioadei de suspendare conform art. 221 Regulamentul de aplicare a O.U.G. nr. 195/2002 indeplinind conditiile impuse :
a) am fost declarat admis la testul de cunoaștere a regulilor de circulație;
b) am vechime în conducere cel puțin un an înaintea săvârșirii faptei;
c) în ultimii 3 ani de la data săvârșirii faptei pentru care solicit reducerea suspendării nu am beneficiat de o altă reducere a perioadei de suspendare;
d) în ultimii 2 ani de la data constatării faptei nu am avut suspendat dreptul de a conduce.
Conform Oug 41/2016 art 8 vă transmit in format electronic in format pdf si downloadabil la https:link google (calitate inalta la imprimare)
1. scanare act de identitate (pagina 2) ;
2. proces-verbal (pagina 3);
3. chitanța plată amendă (pagina 4);
4. dovada reținere permis de conducere (pagina 2);
5. dovada promovării testului de cunoaștere a regulilor de circulație (pagina 2, nota cu rosu pe dovada a Brigazii Rutiere Bucuresti );
6. cererea (pagina 1).
Va rog să-mi confirmați primirea în format electronic.
cu stima,
Dorel Ghinionistul
07xxxxxxxxx

Dupa cateva zile lucratoare intri pe site-ul politie romane, https://gj.politiaromana.ro/ro/contact (gj e de la Gorj, daca adresa de mail este oug41.2016.sr@gj.politiaromana.ro si de exemplu ti-a fost luat la Dolj unde
adresa de e-mail este oug41.2016.sr@dj.politiaromana.ro atunci intri pe https://dj.politiaromana.ro/ro/contact , luati primele 2 litere de la e-mail si puneti la site si sunati la relatii cu publicul pentru judetul respectiv.
Cereti numarul de la brigada rutiera, sunati si intrebati daca au primit cererea in format electronic, o sa va ceara CNP-ul si va spune cand sa mergeti sa-l ridicati de la brigada rutiera a judetului in care domiciliati (Ghiseul 6 de pe Amaradiei, in Craiova si NU pe Campia Islaz).

Bafta multa!
vasi
vasi 07.04.2018 01:06
buna seara mia fost permisu suspendat pe 90 de zile pentru o alcolemie de 0,31 .mi-au expirat cele 90 +inca 30 peste as dori sa stiu pot conduce cand ajung in tara pana ridic permisu daca nu am fost sa il ridic?
Voinea Adrian.
Voinea Adrian. 26.03.2018 13:08
Buna ziua. Am marea rugaminte daca imi puteti raspunde pt urmatoarea situatie. Am condus auto cu numere expirate,instanta a decis neinceperea urmaririi penale. Doresc sa stiu daca pot beneficia de examenul 13din 15 pentru reducerea cu 30 de zile din totalul suspendarii. Va multumesc!
Popa C
Popa C 14.03.2018 17:20
Buna ziua,
Mi-a fost retinut permisul de conducere in localitatea Popesti judetul Vrancea, alta decat localitatea mea de domiciliu. Cererea trebuie depusa la politia judetului Vrancea? Sau a municipiului Focsani? Trebuie depusa personal sau as putea sa o trimit prin posta?
Multumesc!
Stefan Alexandru
Stefan Alexandru 06.03.2018 02:40
Buna seara! Va rog sa ma ajutați si pe mine. Mi.a fost suspendat permisul pt 30 de zile pt neacordarea trecerii a unui pieton. Am tot citit comentarii si nu am înțeles mai nimic...am dovada pana pe 20.03.2018.întrebarea mea este: Pot susține testul de 13/15? Sau dacă nu plătesc amenda îmi pot recupera permisul daca am trecut examenul 13/15? Mulțumesc anticipat.
Stefan Alexandru
Stefan Alexandru 06.03.2018 02:45
As mai avea ceva de adăugat...vi se pare normal ca pentru neacordarea trecerii a unui pieton sa primești 4 puncte,580 Ron amenda si permisul suspendat?!?! Va mulțumesc si va doresc o seara buna.
Bolea David
Bolea David 28.03.2018 13:45
Poți susține testul , iar dacă nu plătești amenda nu poți beneficia de acele 30 de zile scăzute care oricum nu s-ar aplica in cazul tău
Alin Pop
Alin Pop 03.03.2018 10:30
Daca in anul 2015 octombrie am benficiat de reducere si acum in martie vreau sa dau iar de reducere pentru alta fapta de contraventie....se poate ?
luchian david
luchian david 01.03.2018 16:26
Nu am copie la procesul verbal, ce trebuie sa fac? multumesc!
Nagy Tamas
Nagy Tamas 25.02.2018 16:54
Buna tuturor,
Am permisul suspendat pe 90 zile pentru incalcarea vitezei legale cu 50 km/h , problema e ca nu am avut permisul de 1 an si nu inteleg daca sunt obligat sau nu sa dau testul teoretic din nou sau nu ??? Pe foaie scrie " Totodata va comunicam ca in perioasa suspendarii aveti dreptul de a sustine testul pentru verificarea cunoasterii regulilor de circulatie pentru cazurile prevazute la art. 106 din ordonanta."
Bolea David
Bolea David 28.03.2018 13:34
E obligatoriu testul , faptul ca ești începător te face sa nu respecți condițiile pentru a primii 30 de zile scăzute nu te privează de acest test.
popa leontin
popa leontin 24.02.2018 10:40
Am permisul retinut 90 zile avind 0.29 alcolemie la test ce ma indrumati sa fac
Paisescu Carmen
Paisescu Carmen 22.02.2018 04:53
Cu 3 ani in urma, unei persoane domiciliate in Deva, jud. Hunedoara, i-a fost suspendat permisul de conducere pe teritoriul Mun. Bucuresti pentru depasirea FLAGRANTA a limitei de viteza, durata suspendarii fiind de 90 zile. Aceasta persoana a locuit in strainatate si nu s-a mai intors in tara in toti acesti ani. Cum isi poate recupera permisul daca se reintoarce in tara ?
Luiza Iorga
Luiza Iorga 21.02.2018 10:50
Buna ziua,
Mi-a fost suspendat permisul 30 de zile pt neacordare de prioritate.Pot face ceva sa-l obtin mai repede?acel test auto de 15 întrebări este obligatoriu oricum?multumesc anticipat pt raspuns

Lasă un comentariu

© 2017 All rights reserved.