Categoria Redobândire

Categoria Redobândire

Ești pregătit 0% să iei permisul la Categoria Redobândire

Redobândirea permisului de conducere SUSPENDAT

Trebuie să facem diferența de la început între următorii termeni:
Suspendarea permisului de conducere, este suspendarea dreptului de a conduce și se face pe o durată limitată de timp, între 30 și 90 de zile.
Anularea permisului de conducere, este desființarea documentului, titularul acestuia rămâne definitiv fară permis de conducere, iar pentru a putea conduce din nou trebuie să obțină un nou permis de conducere. Pentru permis de conducere anulat intrați aici -> Redobândire permis auto anulat

În continuare o să vorbim despre permisul de conduceree SUSPENDAT

Daca ați avut nefericitul moment în care dintr-o simplă manevră de neatenție, nu ați acordat prioritate, fie la o simplă ieșire din parcare, sau la un indicator de cedează trecerea, cu siguranță permisul de conducere v-a fost suspendat pe 60 sau 90 de zile în cazul în care a avut loc un accident ușor, sau pentru o alcoolemie de până la 0.80mg/l, dar fără accident (atât de ușor de ridicat și atât de greu de redobândit).

La prima vedere, chiar dacă accidentul a fost unul ușor, soldat cu avarii ușoare, și credeți că prin plata amenzii și înmanarea poliței de asigurare RCA celui accidentat, ați scăpat de griji, vă înșelați, de fapt de aici încolo încep marile probleme datorate birocrației din România. Mai grav este că nici nu veți găsi prea ușor ceea ce ar trebui să faceți ca să vă redobândiți permisul de conducere, nimeni nu vă informează în mod corect. Mai jos vă voi spune exact pașii care trebuiesc urmați în redobândirea permisului SUSPENDAT și răspunsurile la întrebările pe care vi le puneți.

Art.106. alin. (1) Până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier şi tramvai trebuie să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă, pentru verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie, după cum urmează:

a) când permisul de conducere i-a fost reţinut pentru conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice sau pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale
.

Pentru a avea o reușită în redobândirea permisului, va trebui să alegeți pe site categoria Redobandire ("13 din 15"), și să parcurgeți toți cei 4 pași de învățare.

Pași importanți în redobândirea permisului de conducere SUSPENDAT:

Suspendarea permisului pe 30 zile, 60 zile sau 90 zile: se iau în considerarea numararea acestor zile doar după expirarea dovezii de conducere ce v-a fost eliberată (sau din ziua reținerii, dacă dovada este cu 0 zile - doar pt. alcoolemie). Deci dacă ați primit o suspendare pe 60 zile și o dovadă de conducere pe 15 zile, veți putea vedea permisul în mână doar după 75 de zile.

Orice suspendare de permis pe 30, 60 sau 90 de zile, necesită admiterea unui examen cu întrebări 13 corecte din 15, pentru ca permisul să poată fi ridicat la termenul specificat și cu un minus de 30 de zile. Nesusținerea examenului, sau neadmiterea examenului duce la prelungirea cu 30 zile a suspendării urmând să fie ridicat fără examen după acest termen prelungit.
Exemplu permis suspendat 90 zile:
​- varianta 1: dau examen 13 din 15 și reușesc ... ridic permisul după 60 de zile;
- varianta 2: NU dau examen 13 din 15 (sau dau și nu-l iau) ... ridic permisul dupa 90 + 30 zile.

Art. 106 alin. (2)  - Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie se prelungeşte cu 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere nu promovează testul de cunoaştere a regulilor de circulaţie, în situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. a) şi b), sau nu se prezintă la serviciul poliţiei rutiere pentru susţinerea verificării cunoaşterii regulilor de circulaţie.

Acest examen poate fi susținut ori când doriți, săptămânal și este gratuit. Important este faptul că examenul poate fi susținut doar în perioada suspendării și se programează numai la sediul poliției care a eliberat permisul, având la voi Cartea de Identitate și dovada de conducere. Aveți mare grijă să nu rupeți sub nici o formă dovada de conducere, chiar dacă a expirat termenul de valabilitate, și chiar dacă pe ea nu se specifică termenul de valabilitate, fără ea nu veți putea susține examenul, și nici nu veți putea ridica permisul. Deci va fi nevoie de o nouă dovadă (sau declarație de pierdere/deteriorare la notariat) cu costuri ceva mai mari.

Dacă permisul v-a fost suspendat pe 90 zile, acest interval de suspendare mai poate fi redus la 30 de zile, daca:

Art. 221. alin. (1) Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiţii:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie;
b) a obţinut permis de conducere cu cel puţin un an înainte de săvârşirea faptei;
c) în ultimii 3 ani de la data săvârşirii faptei pentru care se solicita reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce nu a beneficiat de o astfel de măsură;
d) în ultimii 2 ani de la data constatării contravenţiei pentru care se aplică sancţiunea contravenţională complementara nu a mai avut suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie.


Mai pe românește:
1. dacă nu îndeplinești una din condițiile de la b), c) și d), nu ți se reduce perioada de suspendare dar ești obligat să dai testul 13/15 și să îl promovezi, altfel câștigi „bonusul” de 30 zile. Testul este obligatoriu să fie promovat în perioada de suspendare - chiar dacă perioada de suspendare se majorează cu 30 zile, tot ești obligat să promovezi testul pentru că se consideră că ești în perioada de suspendare.

Art.106. – (1) Până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier şi tramvai trebuie să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă, pentru verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie (...)

2. dacă îndeplinești condițiile de la b), c) și d) și promovezi și testul 13/15, perioada de suspendare se reduce la 30 zile cu condiția să faci cerere în acest sens conf. art. 221 (este o cerere standard pe care o gasești de obicei la centrele de copiere).

Testul nu este greu, ideea este să înveți și să nu dai răspunsuri din "experiență sau practică" ci din lege.

Cererea ptr reducerea la 30 zile se va aproba obligatoriu în condițiile în care îndeplinești cumulativ prevederile art. 221. Dacă citești cu atenție poți observa că se spune "se reduce" și nu "se poate reduce". Trebuie să le îndeplinești pe toate odată și vei fi pieton doar 30 zile, perioada suficientă pentru "căință și reculegere". 

Primul pas în redobândirea permisului este de a programa o examinare, aceasta se poate face numai după expirarea dovezii (la cei cu 0 zile dovada - pt. alcoolemie - din prima zi de suspendare). Programarea se face prin prezentarea la sediul Poliției care a eliberat permisul, cu cartea de identitate și dovada de conducere, de obicei între orele 8 și 9. Examenul va fi susținut 20 de minute, cu întrebări 13 corecte din 15. Întrebări ce au variante de raspuns a) b) și c) din care doar una este valabilă (nu sunt corecte mai multe variante de răspuns ca la examenul standard).

După admiterea examenului (ați răspuns la cel putin 13 întrebări correct din 15), dacă sunteți pentru reducerea cu 30 de zile veți avea nevoie de urmatoarele documente:
- Copie dovadă conducere față verso (pe verso completată de polițist cu admiterea dumneavoastră);
- Copie carte de identitate;
- Copie proces verbal (unde este specificată și amenda);
- Copie dovadă amendă plătită;
- Cerere tip, de reducere a suspendării (o găsiți la centrele de copiere de pe lângă poliție).

Cu aceste copii de documente mergeți la ghiseu și depuneți acele copii pentru analizare și aprobare. În mod normal această analiză durează cam o saptămână dar uneori poate dura până la o lună, depinde de solicitarea sistemului. Din fericire rezultatul aprobării cererii de suspendare se transmite prin calculator și întodeauna este favorabil dacă îndepliniți condițiile Art. 221.

Ultimul pas, la expirarea celor 30 de zile în cazul în care ați avut permisul suspendat pe 60 sau 90 de zile și ați beneficiat de reducerea perioadei, mergeți la sediul Poliției, de unde cu dovada de conducere (în original) și cartea de identitate (buletinul), vă ridicați în cele din urmă prețiosul permis de care mulți nu ne putem lipsi. În această fază finală este ultimul drum al actului "dovada de conducere", care în mod normal nu are niciunde indicat sa fie pastrată și după expirarea celor 15 zile (multi având instinctul de a o arunca după expirare). Suntem în România, așa că nu se știe cănd aveți nevoie de un document doar pentru faptul că instituțiile merg prost și se pierd documente din vina nimanui!

Nu uitați, la redobandirea permisului, sunteți „pătat” pentru 6 luni conform legislației în vigoare, adică dacă în decursul primelor 6 luni după redobândire vi se va mai suspenda permisul, se vor mai adauga 30 de zile la suspendare, categoric fără drept de reducere și 3 ani dacă vi se va mai suspenda permisul nu veți mai putea depune cerere de reducere. Grija mare!

91 Comentarii Lasă un comentariu

Lica Cristi
Lica Cristi 19.10.2017 14:16
Bună ziua am permisul luat pentru 60 de zile pentru conducere pe contrasens 300 de metri,dacă dau examenul 13 din 15 pot să îl iau la 30 de zile fără să plătesc amenda?
Tudorel
Tudorel 17.10.2017 23:05
Buna seara ! Pentru examen reducere perioada de suspendare de la 90 zile la 30 zile ce legilstatie trebuie invatata? Doar Codul Rutier (OUG 195/2002) sau si Regulamentul de Aplicare a OUG 195? Mersi.
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 23.10.2017 15:08

Urmeaza de aici toti cei 4 pasi de invatare de la categoria REDOBANDIRE, este tot ce iti trebuie.


Ciochina LUCIAN
Ciochina LUCIAN 09.10.2017 07:53
Pt viteza (120km/h in localitate) se poate reduce suspendarea la 30 de zile daca iau examenul si daca imdeplinesc cumulativ conditiile ?
Multumesc.
Dan
Dan 06.10.2017 20:22
Locuiesc in sector 3 si am permisul suspendat din 10,09,17 inclusiv, pentru depasire pe linia continua pe DN3 la pod centura Tuborg, De unde ridic permisul?
multumesc
Cucu Mihaita
Cucu Mihaita 06.10.2017 18:19
deci , sa va lamuresc putin : am avut permisul suspendat pentru depasirea necorespunzatoare ( linie continua ) , mersul pe contrasens fara motiv si depasirea vitezei regulamentare aplicata in acea zona , am primit amenda 6 puncte reprezentand 870 lei si mi s-a suspendat permisul 2 luni ...oriunde m-am informat mi s-a comunicat ca trebuie sa dau acest test ( 13 din 15 ) m-am pregatit bine sa stiu ca il iau si cand am ajuns la politie sa dau testul mi s-a comunicat asa '' testul nu este obligatoriu si iti poti ridica permisul la data stabilita adica exact in 2 luni dupa ce a expirat dovada de 15 zile , testul il putem da doar daca vroiam sa mi se mai taie o luna din pedeapsa deci nu mai citici pe internet chastii banale si nu mai ascultati acesti ''oameni trecuti prin viata '' care va tot fut la cap cu desteptaciunea lor ...ducetiva la politie si intrebati .... fiecare dovada sau proces verbal cand ti-l verifica iti spune daca iti trebuie test sau nu ...se asigura domnu' politist sa lase un semn pe dovada
Sen Monica
Sen Monica 02.10.2017 19:14
Bună seara!Voiam sa stiu si eu in cazul.permisului anulat examenul teoretic este la fel ca a unui nou venit sau se da DIFERIT,Învăț legislația,chestionarele sunt ok.Este mai greu,sunt mai multe întrebări?Seara frumoasa!Mulțumesc!
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 09.10.2017 13:18

Este la fel ca atunci cand nu ai fi avut permis deloc. Urmeaza toti cei 4 pasi de invatare!


Camelia
Camelia 30.09.2017 12:51
Daca permisul de conducere obtinut in afara Romaniei a fost suspendat pentru 30 de zile pentru depasire neregulamentara fara victime materiale sau umane, se poate solicita reducerea pedepsei prin promovarea testului 13/15? Si daca da, cu cat va fi redusa perioada?
Ionut
Ionut 26.09.2017 14:27
Pe 25.09.2017 mi-a fost supendat permisul pe 30 de zile pentru ca am trecut pe culoarea rosie a semaforului. Am primit dovada 15 zile.
Este obligatoriu sa merg in perioada in care il am suspendat sa dau examenul 13-15 ? Nu am produs accident, am avut alcoolemie 0(zero).
Am citit pe net ca doar daca produci accident esti obligat sa dai examenul.
Marcel Marcel
Marcel Marcel 13.09.2017 18:41
Buna ziua, puteti mentiona nr articolului in care se face referire la reducerea perioadei de suspendare de la 90 de zile la 60 de zile daca s-a promovat examenul de redobandire de 15 intrebari?
Daniel
Daniel 13.09.2017 13:59
Mia fost suspendat permisul din 1 Martie 2017 pentru conducerea a unui vehicul neînmatriculat,cand mia fost reținut nu mi sa spus perioada de suspendare,la test am picat de 2 ori înseamnă ca mi sa mai prelungit cu 60 de zile suspendarea?

Lasă un comentariu

© 2017 All rights reserved.