Categoria Redobândire

Categoria Redobândire

Ești pregătit 0% să iei permisul la Categoria Redobândire

Redobândirea permisului de conducere SUSPENDAT

Trebuie să facem diferența de la început între următorii termeni:
Suspendarea permisului de conducere, este suspendarea dreptului de a conduce și se face pe o durată limitată de timp, între 30 și 90 de zile.
Anularea permisului de conducere, este desființarea documentului, titularul acestuia rămâne definitiv fară permis de conducere, iar pentru a putea conduce din nou trebuie să obțină un nou permis de conducere. Pentru permis de conducere anulat intrați aici -> Redobândire permis auto anulat

În continuare o să vorbim despre permisul de conduceree SUSPENDAT

Daca ați avut nefericitul moment în care dintr-o simplă manevră de neatenție, nu ați acordat prioritate, fie la o simplă ieșire din parcare, sau la un indicator de cedează trecerea, cu siguranță permisul de conducere v-a fost suspendat pe 60 sau 90 de zile în cazul în care a avut loc un accident ușor, sau pentru o alcoolemie de până la 0.80mg/l, dar fără accident (atât de ușor de ridicat și atât de greu de redobândit).

La prima vedere, chiar dacă accidentul a fost unul ușor, soldat cu avarii ușoare, și credeți că prin plata amenzii și înmanarea poliței de asigurare RCA celui accidentat, ați scăpat de griji, vă înșelați, de fapt de aici încolo încep marile probleme datorate birocrației din România. Mai grav este că nici nu veți găsi prea ușor ceea ce ar trebui să faceți ca să vă redobândiți permisul de conducere, nimeni nu vă informează în mod corect. Mai jos vă voi spune exact pașii care trebuiesc urmați în redobândirea permisului SUSPENDAT și răspunsurile la întrebările pe care vi le puneți.

Art.106. alin. (1) Până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier şi tramvai trebuie să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă, pentru verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie, după cum urmează:

a) când permisul de conducere i-a fost reţinut pentru conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice sau pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale
.

Pentru a avea o reușită în redobândirea permisului, va trebui să alegeți pe site categoria Redobandire ("13 din 15"), și să parcurgeți toți cei 4 pași de învățare.

Pași importanți în redobândirea permisului de conducere SUSPENDAT:

Suspendarea permisului pe 30 zile, 60 zile sau 90 zile: se iau în considerarea numararea acestor zile doar după expirarea dovezii de conducere ce v-a fost eliberată (sau din ziua reținerii, dacă dovada este cu 0 zile - doar pt. alcoolemie). Deci dacă ați primit o suspendare pe 60 zile și o dovadă de conducere pe 15 zile, veți putea vedea permisul în mână doar după 75 de zile.

Orice suspendare de permis pe 30, 60 sau 90 de zile, necesită admiterea unui examen cu întrebări 13 corecte din 15, pentru ca permisul să poată fi ridicat la termenul specificat și cu un minus de 30 de zile. Nesusținerea examenului, sau neadmiterea examenului duce la prelungirea cu 30 zile a suspendării urmând să fie ridicat fără examen după acest termen prelungit.
Exemplu permis suspendat 90 zile:
​- varianta 1: dau examen 13 din 15 și reușesc ... ridic permisul după 60 de zile;
- varianta 2: NU dau examen 13 din 15 (sau dau și nu-l iau) ... ridic permisul dupa 90 + 30 zile.

Art. 106 alin. (2)  - Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie se prelungeşte cu 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere nu promovează testul de cunoaştere a regulilor de circulaţie, în situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. a) şi b), sau nu se prezintă la serviciul poliţiei rutiere pentru susţinerea verificării cunoaşterii regulilor de circulaţie.

Acest examen poate fi susținut ori când doriți, săptămânal și este gratuit. Important este faptul că examenul poate fi susținut doar în perioada suspendării și se programează numai la sediul poliției care a eliberat permisul, având la voi Cartea de Identitate și dovada de conducere. Aveți mare grijă să nu rupeți sub nici o formă dovada de conducere, chiar dacă a expirat termenul de valabilitate, și chiar dacă pe ea nu se specifică termenul de valabilitate, fără ea nu veți putea susține examenul, și nici nu veți putea ridica permisul. Deci va fi nevoie de o nouă dovadă (sau declarație de pierdere/deteriorare la notariat) cu costuri ceva mai mari.

Dacă permisul v-a fost suspendat pe 90 zile, acest interval de suspendare mai poate fi redus la 30 de zile, daca:

Art. 221. alin. (1) Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiţii:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie;
b) a obţinut permis de conducere cu cel puţin un an înainte de săvârşirea faptei;
c) în ultimii 3 ani de la data săvârşirii faptei pentru care se solicita reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce nu a beneficiat de o astfel de măsură;
d) în ultimii 2 ani de la data constatării contravenţiei pentru care se aplică sancţiunea contravenţională complementara nu a mai avut suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie.


Mai pe românește:
1. dacă nu îndeplinești una din condițiile de la b), c) și d), nu ți se reduce perioada de suspendare dar ești obligat să dai testul 13/15 și să îl promovezi, altfel câștigi „bonusul” de 30 zile. Testul este obligatoriu să fie promovat în perioada de suspendare - chiar dacă perioada de suspendare se majorează cu 30 zile, tot ești obligat să promovezi testul pentru că se consideră că ești în perioada de suspendare.

Art.106. – (1) Până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier şi tramvai trebuie să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă, pentru verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie (...)

2. dacă îndeplinești condițiile de la b), c) și d) și promovezi și testul 13/15, perioada de suspendare se reduce la 30 zile cu condiția să faci cerere în acest sens conf. art. 221 (este o cerere standard pe care o gasești de obicei la centrele de copiere).

Testul nu este greu, ideea este să înveți și să nu dai răspunsuri din "experiență sau practică" ci din lege.

Cererea ptr reducerea la 30 zile se va aproba obligatoriu în condițiile în care îndeplinești cumulativ prevederile art. 221. Dacă citești cu atenție poți observa că se spune "se reduce" și nu "se poate reduce". Trebuie să le îndeplinești pe toate odată și vei fi pieton doar 30 zile, perioada suficientă pentru "căință și reculegere". 

Primul pas în redobândirea permisului este de a programa o examinare, aceasta se poate face numai după expirarea dovezii (la cei cu 0 zile dovada - pt. alcoolemie - din prima zi de suspendare). Programarea se face prin prezentarea la sediul Poliției care a eliberat permisul, cu cartea de identitate și dovada de conducere, de obicei între orele 8 și 9. Examenul va fi susținut 20 de minute, cu întrebări 13 corecte din 15. Întrebări ce au variante de raspuns a) b) și c) din care doar una este valabilă (nu sunt corecte mai multe variante de răspuns ca la examenul standard).

După admiterea examenului (ați răspuns la cel putin 13 întrebări correct din 15), dacă sunteți pentru reducerea cu 30 de zile veți avea nevoie de urmatoarele documente:
- Copie dovadă conducere față verso (pe verso completată de polițist cu admiterea dumneavoastră);
- Copie carte de identitate;
- Copie proces verbal (unde este specificată și amenda);
- Copie dovadă amendă plătită;
- Cerere tip, de reducere a suspendării (o găsiți la centrele de copiere de pe lângă poliție).

Cu aceste copii de documente mergeți la ghiseu și depuneți acele copii pentru analizare și aprobare. În mod normal această analiză durează cam o saptămână dar uneori poate dura până la o lună, depinde de solicitarea sistemului. Din fericire rezultatul aprobării cererii de suspendare se transmite prin calculator și întodeauna este favorabil dacă îndepliniți condițiile Art. 221.

Ultimul pas, la expirarea celor 30 de zile în cazul în care ați avut permisul suspendat pe 60 sau 90 de zile și ați beneficiat de reducerea perioadei, mergeți la sediul Poliției, de unde cu dovada de conducere (în original) și cartea de identitate (buletinul), vă ridicați în cele din urmă prețiosul permis de care mulți nu ne putem lipsi. În această fază finală este ultimul drum al actului "dovada de conducere", care în mod normal nu are niciunde indicat sa fie pastrată și după expirarea celor 15 zile (multi având instinctul de a o arunca după expirare). Suntem în România, așa că nu se știe cănd aveți nevoie de un document doar pentru faptul că instituțiile merg prost și se pierd documente din vina nimanui!

Nu uitați, la redobandirea permisului, sunteți „pătat” pentru 6 luni conform legislației în vigoare, adică dacă în decursul primelor 6 luni după redobândire vi se va mai suspenda permisul, se vor mai adauga 30 de zile la suspendare, categoric fără drept de reducere și 3 ani dacă vi se va mai suspenda permisul nu veți mai putea depune cerere de reducere. Grija mare!

311 Comentarii Lasă un comentariu

popescu diana
popescu diana 17.08.2018 15:10
buna ziua ,mi sa suspendat permisul in data de 23 05 2018 pe durata de 90 de zile nu am DAT TESTUL 13/15 pot merge sa ridic permisul in data de 23 08 2019cand trec cele 90 de zile va multumesc
dan boghitoiu
dan boghitoiu 16.08.2018 09:26
va impartasesc din experienta traita de mine, poate ajuta si pe altii:
1. mi-a fost suspendat permisul pentru depasirea cu 54 km/h a vitezei legale la iesirea dintr-o localitate din alt judet decat cel de resedinta. am primit dovada cu drept de circulatie pentru 15 zile. testul 13/15 nu poate fi dat decat dupa expirarea valabilitatii dovezii, asa ca, pentru mine, care nu locuiesc in capitala judetului, a fost un incovenient in plus, a trebuit sa apelez la mijloacele de transport in comun. testul se poate da numai de 2 ori pe saptamana. m-am hotarat sa dau testul in prima zi disponibila dupa expirare.
2. am intrat pe google sa caut teste 13/15 si primul site era scoala rutiera. l-am accesat. in pofida atentionarii, am incercat sa rezolv chestionare. dezastru! primul, 8 puncte, al doilea, 9. apoi am facut ceea ce recomandau administratorii site_ului: am citit legislatia (foarte bine structurata), am urmat mediul de invatare (prima data, am ratat 3 intrebari), apoi, in 2 recapiturari, niciuna. toate chestionarele le-am completat cu 15/15. deci, fara un pic de studiu, nu se poate. in 3 zile e posibil sa te pui la punct.
3. cateva cuvinte si despre birocratia de care te izbesti: am luat testul (15/15), politistul de la sala in care l-am dat mi-a scris rezultatul pe spatele dovezii expirate si m-a trimis la politia municipiului pentru a fi stampilata. eu eram pregatit sa depun si cererea de reducere a perioadei de suspendare, impreuna cu toate actele solicitate (copie fata-verso dupa dovada, copie dupa procesul verbal de constatare, cererea de reducere a perioadei de suspendare, copie dupa chitanta de achitare a amenzii), dar am fost refuzat. mi s-a comunicat ca toate aceste acte trebuie trimise la serviciul rutier din judetul in care a fost savarsita contraventia, ca numai ei pot debloca permisul in sistem. am trimis totul prin prioripost, cu confirmare de primire. eu, sincer, sunt foarte surprins (si dezamagit) de modul acesta de lucru: permisul este, de-acum, la serviciul rutier din judetul de resedinta, asa cum va vedea organul din judetul in care a fost retinut permisul ca indeplinesc conditiile, nu putea sa vada si cel cu care am vorbit (mai ales ca mi-a spus ca in judetul de resedinta se tine evidenta suspendarilor)? acum, astept, sper sa nu gaseasca vreun nod in papura ca sa respinga dosarul (spre exemplu, in indicatiile de la afisierul politiei municipale scria ca va trebui sa fie o cerere olografa - eu am pus in plic si una scrisa la imprimanta, apoi m-am gandit ca sa fiu acoperit, sa scriu si una de mana; daca se primeau documentele la judetul de resedinta, mi-ar fi spus din start cum e bine, asa trebuie sa astept cu emotie rezultatul).
hai, am scris o gramada, ma opresc aici. bafta tuturor celor care va trebui sa dea testul! fara un pic de munca, nu se poate (din 26 de persoane care am dat testul, 10 nu l-au trecut).
Tanase adina
Tanase adina 11.08.2018 09:54
Bună ziua!
Mi s-a suspendat dat permisul pentru 30 zile.. Cele 30 zile se împlinesc astăzi. . Abia luni trebuie sa merg sa îmi ridic permisul. .. mâine pot sa conduc dacă nu am rindicat permisul de la Polilie? Va mulțumesc anticipat
dan boghitoiu
dan boghitoiu 08.08.2018 12:38
testul 13/15 pentru reducerea perioadei de suspendare (depasire viteza legala cu peste 50 km/h) se poate da o singura data si, in caz de nereusita, se prelungeste automat perioada de suspendare cu 30 de zile sau se poate da de mai multe ori si, in cazul in care il treci, beneficiezi de reducere?
Stefan Caravan
Stefan Caravan 07.08.2018 12:01
Salut,
felicitari si MULTUMESC!
SITEUL ESTE DE NOTA 2000+

marcu adina
marcu adina 05.08.2018 00:17
buna ziua am permisul suspendat pe 90 de zile pt depasirea limitei de viteza.dupa aceste 90 de zile pot recupera permisul fara sustinerea examenului???am doar 2 zile la dispozitie por face doar cererea si mi-l vor restitui??va multumesc
Caterov viorel
Caterov viorel 10.08.2018 17:42
Da dupa alea 90 de zile ,te duci si ridici permisu,ti se va da pe loc..chiar dacă ai păstrat dovada sau nu.trebuie buletinu
Adrian Tarnarutchi
Adrian Tarnarutchi 03.08.2018 15:29
Buna ziua,am permisul suspendat pentru 90 zile ,nu aveam încă un an de când dețin permisul,mai avem câteva zile până făceam un an,am fost am dat testul acela,l-am luat,da nu mi sa aprobat,problema este pe lângă cele 90 de zile mi se mai adaugă încă 30 de zile??va multumesc
 Alina
Alina 01.08.2018 09:27
Buna! am suspendat permisul pe 90 de zile la trecere de pietoni ,lovita usor o fetita fara vatamari corporale ,intrebarea este pot sa dau examen de reducerea celor 30 de zile fiindca am intrebat la politie si mi s-a spus ca nu se poate?
Poienaru Razvan
Poienaru Razvan 30.07.2018 12:41
Buna ziua! Tocmai ce mi-a fost suspendat permisul pe 90 zile, am înțeles toată procedura de redobândire după 30 de zile (foarte bine explicata). Întrebarea mea este, examenul trebuie susținut doar la sediul poliției care ți-a dat permisul? Nu-l pot susține la un sediu dintr-un alt oraș unde am viză de flotant sau domiciliu? Mulțumesc anticipat! Aștept cu nerăbdare răspunsul!
Imola
Imola 27.07.2018 22:02
Buna,
Mi s-a suspendat carnetul de conducere pt 90de zile, și m-am programat l examen pt a-l redobândi cpeste 30de zile.
Întrebarea mea este:cele 30 de zile se numără începând cu data in care mi s-a suspendat carnetul sau începând cu data in care iau examenul!?
Va mulțumesc anticipat!!
Dana
Dana 08.08.2018 12:39
Unde ai facut programarea de examen??
caut pe internet dar nu gasesc nimic....
tudorache florinel
tudorache florinel 26.07.2018 13:20
buna ziua,
mergi la brigada de politie rutiera care a emis permisul si sustineti examenul (la bucuresti se poate sustine l-v la 8.30 sau la 10.00, si trebuie sa te prezinti cu 30 minute inainte si sa te programezi. mergi cu copie dupa ci si dupa dovada). succes
Barbu Alexandru Marian
Barbu Alexandru Marian 22.07.2018 22:16
Buna seara ,

am avut un mic contact cu un tranvai , am facut contestadie deoarece vatmanul sa oprit langa mine pe urma a plecat de pe loc si ma agatat . Mi sa suspendat permisul pe o perioada de 60 zile si pe data de 10.09.2018 am procesul . Daca nu mi se da crezare mai pot da redobandire permis pentru a scade pedeapsa de la 60 la 30 zile ?

Multumesc mult si astept un raspuns !
Achitei Cristina
Achitei Cristina 21.07.2018 12:08
Buna ziua,
Am permisul suspendat pe 90 de zile pentru un accident cu avarii usoare ( zgarieturi ) neam inteles sa mergem la un servis sa.i repar zgarietura omului fiind taximetrist eu incepator. Am plecat spre servis si o oprit in intersectie sa.l astept pe dreapta sa.si duca clientii. Eu lucru care nu l.am facut si am plecat acasa fara sa ma duc la politia din apropiere, am declarat la postul fe politie din sat trb in oras unde sa intimplat evenimentul. Apoi neam intalnit peste cateva zile cu el in oras mia spus ca o facut plangere la politie si ca trb sa ne prezentam la post sa ne intelegem. Acolo mi sa fc un proces verbal cum ca nu mam prezentat la politie in24de ore si mi lo suspendat pe 90de zile plus amenda si iam platit si omului zgarietura. Intrebarea. Ea este ttrbuie sa dau testul 15 ptr cunoasterea regulilor. Multumesc
Popescu Ciprian
Popescu Ciprian 19.07.2018 22:01
Buna ziua! Daca mi-a fost suspendat permisul pe 30 de zile pentru depasire pe linie continua, pot sa sustin examenul si sa scap de sentinta?
Radu fit
Radu fit 19.07.2018 17:05
Buna vreau si eu o informatie va rog am permisu suspendat pe o perioada de 60 de zile....
Osa pot sa imi ridic permisu in 17 august 2018 doar ca eu am o problema pe permis am domiciliu in italia eu sunt in romania ce va trebui sa fac ca permisu sa imi ajunga pe domiciliu din romania?
Caterov viorel
Caterov viorel 10.08.2018 17:44
Te duci la poliție faci cerere,sa iti tina permisu sa il ridici personal sau sa il trimita pe adresa de romania

Lasă un comentariu

© 2017 All rights reserved.