Categoria Redobândire

Categoria Redobândire

Ești pregătit 0% să iei permisul la Categoria Redobândire

Redobândirea permisului de conducere SUSPENDAT

Trebuie să facem diferența de la început între următorii termeni:
Suspendarea permisului de conducere, este suspendarea dreptului de a conduce și se face pe o durată limitată de timp, între 30 și 90 de zile.
Anularea permisului de conducere, este desființarea documentului, titularul acestuia rămâne definitiv fară permis de conducere, iar pentru a putea conduce din nou trebuie să obțină un nou permis de conducere. Pentru permis de conducere anulat intrați aici -> Redobândire permis auto anulat

În continuare o să vorbim despre permisul de conduceree SUSPENDAT

Daca ați avut nefericitul moment în care dintr-o simplă manevră de neatenție, nu ați acordat prioritate, fie la o simplă ieșire din parcare, sau la un indicator de cedează trecerea, cu siguranță permisul de conducere v-a fost suspendat pe 60 sau 90 de zile în cazul în care a avut loc un accident ușor, sau pentru o alcoolemie de până la 0.80mg/l, dar fără accident (atât de ușor de ridicat și atât de greu de redobândit).

La prima vedere, chiar dacă accidentul a fost unul ușor, soldat cu avarii ușoare, și credeți că prin plata amenzii și înmanarea poliței de asigurare RCA celui accidentat, ați scăpat de griji, vă înșelați, de fapt de aici încolo încep marile probleme datorate birocrației din România. Mai grav este că nici nu veți găsi prea ușor ceea ce ar trebui să faceți ca să vă redobândiți permisul de conducere, nimeni nu vă informează în mod corect. Mai jos vă voi spune exact pașii care trebuiesc urmați în redobândirea permisului SUSPENDAT și răspunsurile la întrebările pe care vi le puneți.

Art.106. alin. (1) Până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier şi tramvai trebuie să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă, pentru verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie, după cum urmează:

a) când permisul de conducere i-a fost reţinut pentru conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice sau pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale
.

Pentru a avea o reușită în redobândirea permisului, va trebui să alegeți pe site categoria Redobandire ("13 din 15"), și să parcurgeți toți cei 4 pași de învățare.

Pași importanți în redobândirea permisului de conducere SUSPENDAT:

Suspendarea permisului pe 30 zile, 60 zile sau 90 zile: se iau în considerarea numararea acestor zile doar după expirarea dovezii de conducere ce v-a fost eliberată (sau din ziua reținerii, dacă dovada este cu 0 zile - doar pt. alcoolemie). Deci dacă ați primit o suspendare pe 60 zile și o dovadă de conducere pe 15 zile, veți putea vedea permisul în mână doar după 75 de zile.

Orice suspendare de permis pe 30, 60 sau 90 de zile, necesită admiterea unui examen cu întrebări 13 corecte din 15, pentru ca permisul să poată fi ridicat la termenul specificat și cu un minus de 30 de zile. Nesusținerea examenului, sau neadmiterea examenului duce la prelungirea cu 30 zile a suspendării urmând să fie ridicat fără examen după acest termen prelungit.
Exemplu permis suspendat 90 zile:
​- varianta 1: dau examen 13 din 15 și reușesc ... ridic permisul după 60 de zile;
- varianta 2: NU dau examen 13 din 15 (sau dau și nu-l iau) ... ridic permisul dupa 90 + 30 zile.

Art. 106 alin. (2)  - Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie se prelungeşte cu 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere nu promovează testul de cunoaştere a regulilor de circulaţie, în situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. a) şi b), sau nu se prezintă la serviciul poliţiei rutiere pentru susţinerea verificării cunoaşterii regulilor de circulaţie.

Acest examen poate fi susținut ori când doriți, săptămânal și este gratuit. Important este faptul că examenul poate fi susținut doar în perioada suspendării și se programează numai la sediul poliției care a eliberat permisul, având la voi Cartea de Identitate și dovada de conducere. Aveți mare grijă să nu rupeți sub nici o formă dovada de conducere, chiar dacă a expirat termenul de valabilitate, și chiar dacă pe ea nu se specifică termenul de valabilitate, fără ea nu veți putea susține examenul, și nici nu veți putea ridica permisul. Deci va fi nevoie de o nouă dovadă (sau declarație de pierdere/deteriorare la notariat) cu costuri ceva mai mari.

Dacă permisul v-a fost suspendat pe 90 zile, acest interval de suspendare mai poate fi redus la 30 de zile, daca:

Art. 221. alin. (1) Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiţii:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie;
b) a obţinut permis de conducere cu cel puţin un an înainte de săvârşirea faptei;
c) în ultimii 3 ani de la data săvârşirii faptei pentru care se solicita reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce nu a beneficiat de o astfel de măsură;
d) în ultimii 2 ani de la data constatării contravenţiei pentru care se aplică sancţiunea contravenţională complementara nu a mai avut suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie.


Mai pe românește:
1. dacă nu îndeplinești una din condițiile de la b), c) și d), nu ți se reduce perioada de suspendare dar ești obligat să dai testul 13/15 și să îl promovezi, altfel câștigi „bonusul” de 30 zile. Testul este obligatoriu să fie promovat în perioada de suspendare - chiar dacă perioada de suspendare se majorează cu 30 zile, tot ești obligat să promovezi testul pentru că se consideră că ești în perioada de suspendare.

Art.106. – (1) Până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier şi tramvai trebuie să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă, pentru verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie (...)

2. dacă îndeplinești condițiile de la b), c) și d) și promovezi și testul 13/15, perioada de suspendare se reduce la 30 zile cu condiția să faci cerere în acest sens conf. art. 221 (este o cerere standard pe care o gasești de obicei la centrele de copiere).

Testul nu este greu, ideea este să înveți și să nu dai răspunsuri din "experiență sau practică" ci din lege.

Cererea ptr reducerea la 30 zile se va aproba obligatoriu în condițiile în care îndeplinești cumulativ prevederile art. 221. Dacă citești cu atenție poți observa că se spune "se reduce" și nu "se poate reduce". Trebuie să le îndeplinești pe toate odată și vei fi pieton doar 30 zile, perioada suficientă pentru "căință și reculegere". 

Primul pas în redobândirea permisului este de a programa o examinare, aceasta se poate face numai după expirarea dovezii (la cei cu 0 zile dovada - pt. alcoolemie - din prima zi de suspendare). Programarea se face prin prezentarea la sediul Poliției care a eliberat permisul, cu cartea de identitate și dovada de conducere, de obicei între orele 8 și 9. Examenul va fi susținut 20 de minute, cu întrebări 13 corecte din 15. Întrebări ce au variante de raspuns a) b) și c) din care doar una este valabilă (nu sunt corecte mai multe variante de răspuns ca la examenul standard).

După admiterea examenului (ați răspuns la cel putin 13 întrebări correct din 15), dacă sunteți pentru reducerea cu 30 de zile veți avea nevoie de urmatoarele documente:
- Copie dovadă conducere față verso (pe verso completată de polițist cu admiterea dumneavoastră);
- Copie carte de identitate;
- Copie proces verbal (unde este specificată și amenda);
- Copie dovadă amendă plătită;
- Cerere tip, de reducere a suspendării (o găsiți la centrele de copiere de pe lângă poliție).

Cu aceste copii de documente mergeți la ghiseu și depuneți acele copii pentru analizare și aprobare. În mod normal această analiză durează cam o saptămână dar uneori poate dura până la o lună, depinde de solicitarea sistemului. Din fericire rezultatul aprobării cererii de suspendare se transmite prin calculator și întodeauna este favorabil dacă îndepliniți condițiile Art. 221.

Ultimul pas, la expirarea celor 30 de zile în cazul în care ați avut permisul suspendat pe 60 sau 90 de zile și ați beneficiat de reducerea perioadei, mergeți la sediul Poliției, de unde cu dovada de conducere (în original) și cartea de identitate (buletinul), vă ridicați în cele din urmă prețiosul permis de care mulți nu ne putem lipsi. În această fază finală este ultimul drum al actului "dovada de conducere", care în mod normal nu are niciunde indicat sa fie pastrată și după expirarea celor 15 zile (multi având instinctul de a o arunca după expirare). Suntem în România, așa că nu se știe cănd aveți nevoie de un document doar pentru faptul că instituțiile merg prost și se pierd documente din vina nimanui!

Nu uitați, la redobandirea permisului, sunteți „pătat” pentru 6 luni conform legislației în vigoare, adică dacă în decursul primelor 6 luni după redobândire vi se va mai suspenda permisul, se vor mai adauga 30 de zile la suspendare, categoric fără drept de reducere și 3 ani dacă vi se va mai suspenda permisul nu veți mai putea depune cerere de reducere. Grija mare!

269 Comentarii Lasă un comentariu

Aristita Crisu
Aristita Crisu 23.06.2018 15:22
De ce când fac 4-5 chestionare,mi se anulează pagina si ma aduce la pagina inițială? Sunt deja înregistrată
Pop Ioan
Pop Ioan 23.06.2018 08:52
Daca am suspendare pe 30 zile mai trebuie sa dau examen?Politistul a zis ca dupa 30 de zile pot sa-l ridic de la politie nu a spus nimic de examen.
Cristian Turcanu
Cristian Turcanu 21.06.2018 10:14
Buna ziua, as dori sa stiu, exista vreo sansa de a beneficia de reducerea la 30 zile daca nu am procesul verbal si dovada platii amenzii? Mi se intampla sa nu le gasesc! Si as putea sa redic permisul imediat dupa ce am luat examenul daca au trecut deja 30 de zile?
Sile
Sile 21.06.2018 09:46
Am primit o suspendare de 60 zile pentru conducere pe contrasens fara a efectua depasirea , dupa expirarea dovezi cat trebuie sa stau pe dreapta 60 zile sau 90 in conditiile in care in ultimii trei ani am mai beneficiat de o reducere de pedeapsa pentru alta fapta.
George Stroie
George Stroie 15.06.2018 20:03
Salut,am permisul suspendat pentru 90 de zile,am dat testarea 13 din 15 si am promovat dar nu am dreptul la reducerea perioadei pentru ca l.am avut si anul trecut suspendat...acum cat timp o sa stau fara permis? 90 de zile sau 120? Trebuie sa mai depun cerere sau ceva? Ce e de facut?
Tanase Marius
Tanase Marius 18.06.2018 07:38
Mulțumesc mult.
Cosmin Nicolae
Cosmin Nicolae 12.06.2018 14:17
Buna ziua. Pot sa ridic permisul in ziua in care am dat examenul (daca il promovez)? Va multumesc
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 12.06.2018 21:00

Iti ajunge peste cateva zile prin posta.


Siriteanu Alex
Siriteanu Alex 09.06.2018 23:10
Buna seara vreau si eu un raspuns daca se paote de la cineva care este in situatia mea am depasit viteza legala cu 58 km/h si mi la luat pe 3 luni la cat timp pot da redobadirea si cum e cu asta nu am mai patit niciodata se scate la 60 zile de stat pe dreapta sau dupa ce dai redobadirea dupa 30 zile de la expirarea dovezi iti da permisul ??? va rog multumesc anticipat !
Catalin R Gabriel
Catalin R Gabriel 08.06.2018 19:56
Buna seara ! Pot reduce perioada la 30 de zile daca mi.a fost suspendat permisul pe o perioadă de 120 de zile ? Mi.a fost suspendat pentru depășirea vitezei legale cu 110 km/h si depășirea pe linie continua!
Sergiu
Sergiu 08.06.2018 00:41
Buna seara.
Am avut anulat permisul pe 30 zile, astazi 08.06 ar fi a 30 zi. Cand ma pot duce sa ridic permisul? Cand mi-a fost ridicat permisul, mi s-a spus ca nu trebuie sa mai sustin inca o data examenul.
Va multumesc!
Simona Moldoveanu
Simona Moldoveanu 07.06.2018 12:22
Buna ziua! Am o mare nelămurire. În data de 9.05 .18 neacordarea de prioritate la cedează trecerea mi a fost suspendat permisul de conducere pe.o perioadă de 60 de zile. Am.avut dovada de 15 zile pana pe data de 24.05.18. Astăzi 7.06 am trecut testul cu 14 din 15 admisă, am.fost mi am depus dosarul cu cererea si polițistul care mi a primit.dosarul mi a spus sa socotesc 30 de zile lucratoare din data de 25.05.18. Calculând zilele lucratoare 30 de zile din data de 25.05 il.iau carnetul cu 10.zile.inainte decat daca stăteam si așteptăm 60 d zile. Nu inteleg.... 30 d zile lucratoare sau calendaristice?
Iulian rotaru
Iulian rotaru 07.06.2018 06:03
Am permisul suspendat pe 90 de zile pentru alcool 0.21 . Am sustinut examenul de 15 intrebari pe care lam promovat cu 15 intrebari .acum 2 ani fix am mai avut o suspendare asemanatoare dar cu alcolemie mult mai mica de 0.11 si am beneficiat de reducerea suspendarii la 30 de zile .Bun din ce inteleg eu acum nu am cum sa mai depun cerere de reducere a suspendarii de la 90 de zile la 30 dar daca eu am primovat acel examen de ce nu se sreduce la 60 de zile.pe procesul verbal scrie clar ca este suspendat permisul pe 90 de zile?
Ungureanu Andrei Emanuel
Ungureanu Andrei Emanuel 05.06.2018 17:19
Salut! Am o nelămurire. Dacă mi-a fost suspendat permisul de conducere cat. B pentru 0.15 alcoolemie pe data de 27 martie 2018 pe o perioadă de 90 de zile și amendă de 650 lei care acum s-a făcut 1300 lei, pentru că nu am plătit-o la timp. Eu sunt plecat în afară și v-aș ruga mult să mă lămuriți, cum pot redobândi permisul de conducere după ce trec 90 de zile? Eu am permisul obținut de mai puțin de un an, pe data de 28 noiembrie 2017. Luna asta pe 27 îmi trece perioada. Vreau să știu sigur cam cum trebuie să procedez. Vă mulțumesc!
Ovidiu
Ovidiu 04.06.2018 10:22
Buna ziua,

Pentru ca situatia e cumva neclara din răspunsurile de mai jos, pentru permis suspendat pe perioada de 30 zile pentru neacordare de prioritate se susține Opțional examenul de redobândire permis? Se vor scădea cele 30 zile si voi primi permisul înapoi imediat?

Mulțumesc pentru clarificări,
Ovidiu
Panturu Catalin
Panturu Catalin 30.05.2018 18:59
Buna ziua. Mi-a fost suspendat permisul pe 60 zile, dar pentru 2 fapte. S-a trecut pe procesul verbal ca am trecut pe culoarea rosie (desi era galben) si ca am depasit un autoturism in zona de depasire interzisa. La Politie mi s-a spus ca nu pot sustine examen pentru reducerea pedepsei la 30 zile, fiind doua fapte , fiecare cu 30 zile de suspendare. Intrebarile mele sunt: se pot trece doua fapte la acelasi eveniment si daca trebuie sa sustin examenul pentru a ramane cu cele 60 zile, sa nu se mai prelungeasca cu inca 30. De la Politie mi s-a spus ca nu trebuie sa sustin nici un examen. Multumesc
Daniel Alexandru
Daniel Alexandru 30.05.2018 14:04
Buna ziua,mi a fost retinut permisul pt 90 de zile pt depasirea vitezei in localitate.Am depus contestatie si am primit un CD cu toate dovezile ca ar avea totul in regula cei de la MAI. Acum intrebarea este daca pot renunta la contestatie si sa dau examenul de reexaminare si sa imi reduc suspendarea la 30 de zile?Multumesc.

Lasă un comentariu

© 2017 All rights reserved.