Categoria Redobândire

Categoria Redobândire

Ești pregătit 0% să iei permisul la Categoria Redobândire

Redobândirea permisului de conducere SUSPENDAT

Trebuie să facem diferența de la început între următorii termeni:
Suspendarea permisului de conducere, este suspendarea dreptului de a conduce și se face pe o durată limitată de timp, între 30 și 90 de zile.
Anularea permisului de conducere, este desființarea documentului, titularul acestuia rămâne definitiv fară permis de conducere, iar pentru a putea conduce din nou trebuie să obțină un nou permis de conducere. Pentru permis de conducere anulat intrați aici -> Redobândire permis auto anulat

În continuare o să vorbim despre permisul de conduceree SUSPENDAT

Daca ați avut nefericitul moment în care dintr-o simplă manevră de neatenție, nu ați acordat prioritate, fie la o simplă ieșire din parcare, sau la un indicator de cedează trecerea, cu siguranță permisul de conducere v-a fost suspendat pe 60 sau 90 de zile în cazul în care a avut loc un accident ușor, sau pentru o alcoolemie de până la 0.80mg/l, dar fără accident (atât de ușor de ridicat și atât de greu de redobândit).

La prima vedere, chiar dacă accidentul a fost unul ușor, soldat cu avarii ușoare, și credeți că prin plata amenzii și înmanarea poliței de asigurare RCA celui accidentat, ați scăpat de griji, vă înșelați, de fapt de aici încolo încep marile probleme datorate birocrației din România. Mai grav este că nici nu veți găsi prea ușor ceea ce ar trebui să faceți ca să vă redobândiți permisul de conducere, nimeni nu vă informează în mod corect. Mai jos vă voi spune exact pașii care trebuiesc urmați în redobândirea permisului SUSPENDAT și răspunsurile la întrebările pe care vi le puneți.

Art.106. alin. (1) Până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier şi tramvai trebuie să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă, pentru verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie, după cum urmează:

a) când permisul de conducere i-a fost reţinut pentru conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice sau pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale
.

Pentru a avea o reușită în redobândirea permisului, va trebui să alegeți pe site categoria Redobandire ("13 din 15"), și să parcurgeți toți cei 4 pași de învățare.

Pași importanți în redobândirea permisului de conducere SUSPENDAT:

Suspendarea permisului pe 30 zile, 60 zile sau 90 zile: se iau în considerarea numararea acestor zile doar după expirarea dovezii de conducere ce v-a fost eliberată (sau din ziua reținerii, dacă dovada este cu 0 zile - doar pt. alcoolemie). Deci dacă ați primit o suspendare pe 60 zile și o dovadă de conducere pe 15 zile, veți putea vedea permisul în mână doar după 75 de zile.

Orice suspendare de permis pe 30, 60 sau 90 de zile, necesită admiterea unui examen cu întrebări 13 corecte din 15, pentru ca permisul să poată fi ridicat la termenul specificat și cu un minus de 30 de zile. Nesusținerea examenului, sau neadmiterea examenului duce la prelungirea cu 30 zile a suspendării urmând să fie ridicat fără examen după acest termen prelungit.
Exemplu permis suspendat 90 zile:
​- varianta 1: dau examen 13 din 15 și reușesc ... ridic permisul după 60 de zile;
- varianta 2: NU dau examen 13 din 15 (sau dau și nu-l iau) ... ridic permisul dupa 90 + 30 zile.

Art. 106 alin. (2)  - Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie se prelungeşte cu 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere nu promovează testul de cunoaştere a regulilor de circulaţie, în situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. a) şi b), sau nu se prezintă la serviciul poliţiei rutiere pentru susţinerea verificării cunoaşterii regulilor de circulaţie.

Acest examen poate fi susținut ori când doriți, săptămânal și este gratuit. Important este faptul că examenul poate fi susținut doar în perioada suspendării și se programează numai la sediul poliției care a eliberat permisul, având la voi Cartea de Identitate și dovada de conducere. Aveți mare grijă să nu rupeți sub nici o formă dovada de conducere, chiar dacă a expirat termenul de valabilitate, și chiar dacă pe ea nu se specifică termenul de valabilitate, fără ea nu veți putea susține examenul, și nici nu veți putea ridica permisul. Deci va fi nevoie de o nouă dovadă (sau declarație de pierdere/deteriorare la notariat) cu costuri ceva mai mari.

Dacă permisul v-a fost suspendat pe 90 zile, acest interval de suspendare mai poate fi redus la 30 de zile, daca:

Art. 221. alin. (1) Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiţii:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie;
b) a obţinut permis de conducere cu cel puţin un an înainte de săvârşirea faptei;
c) în ultimii 3 ani de la data săvârşirii faptei pentru care se solicita reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce nu a beneficiat de o astfel de măsură;
d) în ultimii 2 ani de la data constatării contravenţiei pentru care se aplică sancţiunea contravenţională complementara nu a mai avut suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie.


Mai pe românește:
1. dacă nu îndeplinești una din condițiile de la b), c) și d), nu ți se reduce perioada de suspendare dar ești obligat să dai testul 13/15 și să îl promovezi, altfel câștigi „bonusul” de 30 zile. Testul este obligatoriu să fie promovat în perioada de suspendare - chiar dacă perioada de suspendare se majorează cu 30 zile, tot ești obligat să promovezi testul pentru că se consideră că ești în perioada de suspendare.

Art.106. – (1) Până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier şi tramvai trebuie să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă, pentru verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie (...)

2. dacă îndeplinești condițiile de la b), c) și d) și promovezi și testul 13/15, perioada de suspendare se reduce la 30 zile cu condiția să faci cerere în acest sens conf. art. 221 (este o cerere standard pe care o gasești de obicei la centrele de copiere).

Testul nu este greu, ideea este să înveți și să nu dai răspunsuri din "experiență sau practică" ci din lege.

Cererea ptr reducerea la 30 zile se va aproba obligatoriu în condițiile în care îndeplinești cumulativ prevederile art. 221. Dacă citești cu atenție poți observa că se spune "se reduce" și nu "se poate reduce". Trebuie să le îndeplinești pe toate odată și vei fi pieton doar 30 zile, perioada suficientă pentru "căință și reculegere". 

Primul pas în redobândirea permisului este de a programa o examinare, aceasta se poate face numai după expirarea dovezii (la cei cu 0 zile dovada - pt. alcoolemie - din prima zi de suspendare). Programarea se face prin prezentarea la sediul Poliției care a eliberat permisul, cu cartea de identitate și dovada de conducere, de obicei între orele 8 și 9. Examenul va fi susținut 20 de minute, cu întrebări 13 corecte din 15. Întrebări ce au variante de raspuns a) b) și c) din care doar una este valabilă (nu sunt corecte mai multe variante de răspuns ca la examenul standard).

După admiterea examenului (ați răspuns la cel putin 13 întrebări correct din 15), dacă sunteți pentru reducerea cu 30 de zile veți avea nevoie de urmatoarele documente:
- Copie dovadă conducere față verso (pe verso completată de polițist cu admiterea dumneavoastră);
- Copie carte de identitate;
- Copie proces verbal (unde este specificată și amenda);
- Copie dovadă amendă plătită;
- Cerere tip, de reducere a suspendării (o găsiți la centrele de copiere de pe lângă poliție).

Cu aceste copii de documente mergeți la ghiseu și depuneți acele copii pentru analizare și aprobare. În mod normal această analiză durează cam o saptămână dar uneori poate dura până la o lună, depinde de solicitarea sistemului. Din fericire rezultatul aprobării cererii de suspendare se transmite prin calculator și întodeauna este favorabil dacă îndepliniți condițiile Art. 221.

Ultimul pas, la expirarea celor 30 de zile în cazul în care ați avut permisul suspendat pe 60 sau 90 de zile și ați beneficiat de reducerea perioadei, mergeți la sediul Poliției, de unde cu dovada de conducere (în original) și cartea de identitate (buletinul), vă ridicați în cele din urmă prețiosul permis de care mulți nu ne putem lipsi. În această fază finală este ultimul drum al actului "dovada de conducere", care în mod normal nu are niciunde indicat sa fie pastrată și după expirarea celor 15 zile (multi având instinctul de a o arunca după expirare). Suntem în România, așa că nu se știe cănd aveți nevoie de un document doar pentru faptul că instituțiile merg prost și se pierd documente din vina nimanui!

Nu uitați, la redobandirea permisului, sunteți „pătat” pentru 6 luni conform legislației în vigoare, adică dacă în decursul primelor 6 luni după redobândire vi se va mai suspenda permisul, se vor mai adauga 30 de zile la suspendare, categoric fără drept de reducere și 3 ani dacă vi se va mai suspenda permisul nu veți mai putea depune cerere de reducere. Grija mare!

347 Comentarii Lasă un comentariu

George chirita
George chirita 17.10.2018 23:03
Pentru alcolemie de 0.82 aer am lovit o masina in parcare am primit o dovada cu nedrep de conducere cat timp va dura procesul pana pot redobandii permisul peste 20 zile se face un an de cand nu il mai am si inafara declaratilor la politia rutiera nu am fost chemat de nici un procuror nici o inatintare pentru judecata se poate face un demers sa grabesc sitiatia?
Rugina Alexandru
Rugina Alexandru 15.10.2018 13:15
Buna ziua ! Am avut un accident cu victima acum 2 ani si ceva, am primit solutionarea cazului in care se Propune ,, in baza art 16 alin 1 lit b din c.Proc. Pen. clasarea dosarului nr ... in care s-au efectuat cercetarile sub aspectul savarsirii infractiunii de ,, Vatamare corporala din clupa,, fapt prev. si ped. de art. 196 alin 2 si 3 din c.Pen. , Precizez ca nu am fost gasit cu alcolemie iar victima nu a depus plangere pt ca m-am inteles cu ea, (am lovit un biciclist cu oglinda in apropierea unei intersecti cu un pod incercand sa fac o depasire a uni automobil) Iar acum de la Politie mi sa zis ca mai fost suspendat permisul 90 zile fara drept de sala ... Nu inteleg de ce nu pot da sala 13/15 ???
Vlad
Vlad 10.10.2018 16:14
Buna ziua!
Am permisul suspendat 30 de zile pentru ca am trecut pe culoarea rosie a semaforului.dupa 30 de zile imi pot recupera permisul sau trebuie sa dau examen ca sa mi-l recuperez.mentionez ca sunt incepator.
ANDREEA GHEORGHIU
ANDREEA GHEORGHIU 08.10.2018 09:35
Buna ziua! Mi-a fost retinut permisul pentru 90 de zile din cauza vitezei. Pentru a da examenul de redobandire trebuie programare sau pot merge pur si simplu in ziua de examinare? Va multumesc
Liviu Popovici
Liviu Popovici 07.10.2018 11:24
Testul se da pe hârtie si nu la calculator.
Rezultatul nu se trece pe dovada; esti introdus intr-o baza de date nationala.
Documentele specificate pentru redobândirea permisului se depun la Serviciul rutier din judetul (sau Bucuresti) unde a fost suspendat permisul.
Documentele pot fi trimise si prin curier.
Nu am gasit informatii despre cum intri practic în posesia permisului. Posta? Mai dureaza 30 de zile! Prezentare la Serviciul rutier respectiv?
Esti anuntat sau nu?
patit
patit 12.10.2018 19:56
admiterea la test se trece pe dovada. mai precis se pune stampila si se scrie data cind ai promovat examenul de catre examinatorul de la rutiera.
Taleanu Iulian
Taleanu Iulian 05.10.2018 11:48
Buna ziua. Din pacate, pe data de 22.09.2018 am fost surprins de aparatul radar cu viteza de 103 km/h in localitate, pe un sector de drum pe care nu-l cunosteam. In data de 10.04.2016 am beneficiat de redobandire, dar pentru o alta fapta.
Intrebarile mele sunt:
1.Trebuie sa mai sustin examenul 13/15 sau, dupa expirarea celor 90 + 15 zile(dovada) pot merge sa-mi ridic permisul?
2.In cazul promovarii testului (13/15) si cerere facuta catre comandant, am dreptul la reducerea suspendarii la 30 de zile?(am citit art. 221 alin.(1), punctul c, dar redobandirea anterioara a fost pentru alta fapta)
Multumesc,
Bogdan
Bogdan 30.09.2018 10:38
Buna, Permisul meu este eliberat intr-un alt judet fata de domiciliul din buletin, examenul de redobandire trebuie dat in judetul de domiciliu sau cel in care a fost eliberat? Multumesc.
Paul Constantinescu
Paul Constantinescu 04.10.2018 18:43
Trebuie dat unde este emis permisul, nu unde aveti domiciliul
bordeianu mihai
bordeianu mihai 25.09.2018 10:48
Buna ziua,
Dupa ce am dat examenul si l am trecut unde se trimit actele si cererea pentru reducere perioada de suspendare?
Am inteles ca se pot duce si personal,se pot trimite prin fax dar si la o adresa de mail.
Puteti sa imi spuneti care ar fi aceea?
Precizez ca sunt din Barlad jud.Vaslui.
Multumesc.
Cosmin cioramela
Cosmin cioramela 16.09.2018 22:13
Salut. Mi. A fost suspendat permisul de conducere pe o perioada de 90 de zile, acum 5 luni am întors pe linie continua. Și acum mi,lau luat, iar pentru radar, tot pe 90 de zile. Întrebarea este pot beneficia de redobandire.daca am făcut contestație pt linia continua și nu sa terminat procesul?
Croicu Silviu Paul
Croicu Silviu Paul 12.09.2018 15:43
Buna ziua
Am permisul suspendat pe 90 de zile pentru depasirea vitezei legale cu 52Km/ora.
Pot sa imi ridic permisul dupa expirarea celor 90 de zile fara sa mai dau examen 13 din 15?
Va multumesc anticipat
sabau dorin
sabau dorin 12.09.2018 14:43
buna ziua ,dacă permisul este suspendat pentru 90 zile la trecerea cu nivel de cale ferata ,testul 13 din 15 mai trebuie susținut?
sau trebuie așteptat sa treacă suspendare adică 90 zile după care il primesc.
mulțumesc anticipat .
Manole-Alin BUCUR
Manole-Alin BUCUR 09.09.2018 15:41
Buna!
Permisul meu a fost suspendat pentru alcolemie 0,18, pe o perioada de 90 de zile. Din cauza ca nu am avut pana acuma nici o abatere politistul mi-a recomandat sa merg la Judecatorie sa depun o cerere pentru o recuperare mai rapida a permisului si anume in 30 de zile. Totusi nu nu l-am intrebat daca mai este necesar sa mai urmez testul de 15 intrebari pentru redobandire, sau este deajuns doar cererea si faptul ca am avut nici o abatere pana in acest moment.

Multumesc anticipat!
Iftimovici ilie
Iftimovici ilie 09.09.2018 15:20
Mi-a fost suspendat permisul ptr90 zile ptr viteza113km!in acel moment nu aveam permisul la mine!mi-a fost intocmit proces verbal cu avertisment amenda de1305ron respectiv9×145=1305ron cu specificatie pe proces art121/1 HG1391-2006R OUG195/2002R!nu am avut obiectii !eu lucrez in strainatate si ma intorc in tara pe 15.12.2018!intrebare?!pot conduce cand intru in tara,sau pot conduce cand se expira cele 90zile!sau cand pot conduce!mentionez ca nu pot sa merg la examen13/15 deoarece raman fara servici!permisul daca nu l-am avut la mine mai tr sa-l predau cand ma intorc!mentionez ca am permis cat B din10.08.1993 si de profesionist din29.04.2004 iar in ultimii 4-5 ani nu am avut nici o abatere rutiera!!permisul mi-a fost suspendat pe 09.09.2018!va multumesc!
Mauro Pietro
Mauro Pietro 05.09.2018 15:48
Salut! Permisul meu a fost suspendat pentru viteza(90 zile.)
Cand asta s-a intamplat eu nu am avut permis de un an.
Am facut examenul si am reusit(sa fie numai 90 zile nu 120)
Intrebarea mea este , in cazul aceasta de unde pot sa ridic permisul meu? sau primesc prin posta ?
Unul Dintre Noi (dar peste medie)
Unul Dintre Noi (dar peste medie) 06.09.2018 23:57
Nu inteleg : Cand asta s-a intamplat eu nu am avut permis de un an. Vrei sa zici : La momentul suspendarii vechimea permisului era mai mica de 1 an ?
Nu inteleg : Am facut examenul si am reusit ( sa fie numai 90 de zile nu 120 ). Vrei sa zici : Am fost la examen si am obtinut puncajul necesar : cel putin 13 din 15 astfel nu mi-a fost dublata sanctiune de la 90 la 120 din cauza ca vechimea permisului era mai mica decat 1 an.

E clar a poti sa ridici doar permisul tau, nu e nevoie sa scrii : de unde pot sa ridic permisul meu. E suficient sa intrebi de unde pot sa imi ridic permisul.

Raspunsul este : Nu il primesti prin posta. Il ridici in baza unei cereri si ma astept sa fie in aceeasi cladire unde ai (sustinut) dat examenul.
Filip
Filip 31.08.2018 17:51
sunt din bucuresti si as dori sa stiu unde se da examenul pentru reducerea de la 90 de zile la 30
Va multumesc

Lasă un comentariu

© 2017 All rights reserved.