Categoria Redobândire

Categoria Redobândire

Ești pregătit 0% să iei permisul la Categoria Redobândire

Redobândirea permisului de conducere SUSPENDAT

Trebuie să facem diferența de la început între următorii termeni:
Suspendarea permisului de conducere, este suspendarea dreptului de a conduce și se face pe o durată limitată de timp, între 30 și 90 de zile.
Anularea permisului de conducere, este desființarea documentului, titularul acestuia rămâne definitiv fară permis de conducere, iar pentru a putea conduce din nou trebuie să obțină un nou permis de conducere. Pentru permis de conducere anulat intrați aici -> Redobândire permis auto anulat

În continuare o să vorbim despre permisul de conduceree SUSPENDAT

Daca ați avut nefericitul moment în care dintr-o simplă manevră de neatenție, nu ați acordat prioritate, fie la o simplă ieșire din parcare, sau la un indicator de cedează trecerea, cu siguranță permisul de conducere v-a fost suspendat pe 60 sau 90 de zile în cazul în care a avut loc un accident ușor, sau pentru o alcoolemie de până la 0.80mg/l, dar fără accident (atât de ușor de ridicat și atât de greu de redobândit).

La prima vedere, chiar dacă accidentul a fost unul ușor, soldat cu avarii ușoare, și credeți că prin plata amenzii și înmanarea poliței de asigurare RCA celui accidentat, ați scăpat de griji, vă înșelați, de fapt de aici încolo încep marile probleme datorate birocrației din România. Mai grav este că nici nu veți găsi prea ușor ceea ce ar trebui să faceți ca să vă redobândiți permisul de conducere, nimeni nu vă informează în mod corect. Mai jos vă voi spune exact pașii care trebuiesc urmați în redobândirea permisului SUSPENDAT și răspunsurile la întrebările pe care vi le puneți.

Art.106. alin. (1) Până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier şi tramvai trebuie să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă, pentru verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie, după cum urmează:

a) când permisul de conducere i-a fost reţinut pentru conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice sau pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale
.

Pentru a avea o reușită în redobândirea permisului, va trebui să alegeți pe site categoria Redobandire ("13 din 15"), și să parcurgeți toți cei 4 pași de învățare.

Pași importanți în redobândirea permisului de conducere SUSPENDAT:

Suspendarea permisului pe 30 zile, 60 zile sau 90 zile: se iau în considerarea numararea acestor zile doar după expirarea dovezii de conducere ce v-a fost eliberată (sau din ziua reținerii, dacă dovada este cu 0 zile - doar pt. alcoolemie). Deci dacă ați primit o suspendare pe 60 zile și o dovadă de conducere pe 15 zile, veți putea vedea permisul în mână doar după 75 de zile.

Orice suspendare de permis pe 30, 60 sau 90 de zile, necesită admiterea unui examen cu întrebări 13 corecte din 15, pentru ca permisul să poată fi ridicat la termenul specificat și cu un minus de 30 de zile. Nesusținerea examenului, sau neadmiterea examenului duce la prelungirea cu 30 zile a suspendării urmând să fie ridicat fără examen după acest termen prelungit.
Exemplu permis suspendat 90 zile:
​- varianta 1: dau examen 13 din 15 și reușesc ... ridic permisul după 60 de zile;
- varianta 2: NU dau examen 13 din 15 (sau dau și nu-l iau) ... ridic permisul dupa 90 + 30 zile.

Art. 106 alin. (2)  - Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie se prelungeşte cu 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere nu promovează testul de cunoaştere a regulilor de circulaţie, în situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. a) şi b), sau nu se prezintă la serviciul poliţiei rutiere pentru susţinerea verificării cunoaşterii regulilor de circulaţie.

Acest examen poate fi susținut ori când doriți, săptămânal și este gratuit. Important este faptul că examenul poate fi susținut doar în perioada suspendării și se programează numai la sediul poliției care a eliberat permisul, având la voi Cartea de Identitate și dovada de conducere. Aveți mare grijă să nu rupeți sub nici o formă dovada de conducere, chiar dacă a expirat termenul de valabilitate, și chiar dacă pe ea nu se specifică termenul de valabilitate, fără ea nu veți putea susține examenul, și nici nu veți putea ridica permisul. Deci va fi nevoie de o nouă dovadă (sau declarație de pierdere/deteriorare la notariat) cu costuri ceva mai mari.

Dacă permisul v-a fost suspendat pe 90 zile, acest interval de suspendare mai poate fi redus la 30 de zile, daca:

Art. 221. alin. (1) Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiţii:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie;
b) a obţinut permis de conducere cu cel puţin un an înainte de săvârşirea faptei;
c) în ultimii 3 ani de la data săvârşirii faptei pentru care se solicita reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce nu a beneficiat de o astfel de măsură;
d) în ultimii 2 ani de la data constatării contravenţiei pentru care se aplică sancţiunea contravenţională complementara nu a mai avut suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie.


Mai pe românește:
1. dacă nu îndeplinești una din condițiile de la b), c) și d), nu ți se reduce perioada de suspendare dar ești obligat să dai testul 13/15 și să îl promovezi, altfel câștigi „bonusul” de 30 zile. Testul este obligatoriu să fie promovat în perioada de suspendare - chiar dacă perioada de suspendare se majorează cu 30 zile, tot ești obligat să promovezi testul pentru că se consideră că ești în perioada de suspendare.

Art.106. – (1) Până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier şi tramvai trebuie să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă, pentru verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie (...)

2. dacă îndeplinești condițiile de la b), c) și d) și promovezi și testul 13/15, perioada de suspendare se reduce la 30 zile cu condiția să faci cerere în acest sens conf. art. 221 (este o cerere standard pe care o gasești de obicei la centrele de copiere).

Testul nu este greu, ideea este să înveți și să nu dai răspunsuri din "experiență sau practică" ci din lege.

Cererea ptr reducerea la 30 zile se va aproba obligatoriu în condițiile în care îndeplinești cumulativ prevederile art. 221. Dacă citești cu atenție poți observa că se spune "se reduce" și nu "se poate reduce". Trebuie să le îndeplinești pe toate odată și vei fi pieton doar 30 zile, perioada suficientă pentru "căință și reculegere". 

Primul pas în redobândirea permisului este de a programa o examinare, aceasta se poate face numai după expirarea dovezii (la cei cu 0 zile dovada - pt. alcoolemie - din prima zi de suspendare). Programarea se face prin prezentarea la sediul Poliției care a eliberat permisul, cu cartea de identitate și dovada de conducere, de obicei între orele 8 și 9. Examenul va fi susținut 20 de minute, cu întrebări 13 corecte din 15. Întrebări ce au variante de raspuns a) b) și c) din care doar una este valabilă (nu sunt corecte mai multe variante de răspuns ca la examenul standard).

După admiterea examenului (ați răspuns la cel putin 13 întrebări correct din 15), dacă sunteți pentru reducerea cu 30 de zile veți avea nevoie de urmatoarele documente:
- Copie dovadă conducere față verso (pe verso completată de polițist cu admiterea dumneavoastră);
- Copie carte de identitate;
- Copie proces verbal (unde este specificată și amenda);
- Copie dovadă amendă plătită;
- Cerere tip, de reducere a suspendării (o găsiți la centrele de copiere de pe lângă poliție).

Cu aceste copii de documente mergeți la ghiseu și depuneți acele copii pentru analizare și aprobare. În mod normal această analiză durează cam o saptămână dar uneori poate dura până la o lună, depinde de solicitarea sistemului. Din fericire rezultatul aprobării cererii de suspendare se transmite prin calculator și întodeauna este favorabil dacă îndepliniți condițiile Art. 221.

Ultimul pas, la expirarea celor 30 de zile în cazul în care ați avut permisul suspendat pe 60 sau 90 de zile și ați beneficiat de reducerea perioadei, mergeți la sediul Poliției, de unde cu dovada de conducere (în original) și cartea de identitate (buletinul), vă ridicați în cele din urmă prețiosul permis de care mulți nu ne putem lipsi. În această fază finală este ultimul drum al actului "dovada de conducere", care în mod normal nu are niciunde indicat sa fie pastrată și după expirarea celor 15 zile (multi având instinctul de a o arunca după expirare). Suntem în România, așa că nu se știe cănd aveți nevoie de un document doar pentru faptul că instituțiile merg prost și se pierd documente din vina nimanui!

Nu uitați, la redobandirea permisului, sunteți „pătat” pentru 6 luni conform legislației în vigoare, adică dacă în decursul primelor 6 luni după redobândire vi se va mai suspenda permisul, se vor mai adauga 30 de zile la suspendare, categoric fără drept de reducere și 3 ani dacă vi se va mai suspenda permisul nu veți mai putea depune cerere de reducere. Grija mare!

363 Comentarii Lasă un comentariu

Robert
Robert 17.12.2018 13:56
Buna ziua.. Mi-am pierdut portofelul cu dovada și buletinul.. Cum imi pot ridică permisul fără buletin? Există vreo soluție? Sau doar să astept sa imi fac buletinul?
Liliana
Liliana 13.12.2018 23:35
Mi a fost suspendat permisul de conducere pentru 60 de zile( neacordarea de prioritate cu usoare avarii). In ultimele 6 luni am mai avut permisul suspendat 30 de zile( trecere de pietoni). Am permis de 15 ani. In acesti 15 ani nu am mai avut permisul suspendat, decât în aceste 2 cazuri. Ce am de facut sa obtin permisul mai repede!
Multumesc anticipat!
Bogdan
Bogdan 02.12.2018 01:12
Buna seara.
Ma aflu și eu intr-o situație destul de delicata și din mai multe părți aud diferite versiuni. Treaba sta in felul următor. 2012 mi se suspenda permisul pentru 90 de zile pentru alcool. Cu 2 zile înainte de a intra in posesia permisului am fost opri și bineînțeles dosar penal plus toate cele. După care au mai urmat încă 3 dosare penale. Rămas definit-o in Aprilie 2015 o condamnare cu suspendare și un termen de încercare de 3 ani și 6 luni in Aprilie același an am primit condamnare. Am fost elibera in Ianuarie 2018. Intrebarea mea este următoarea. Când pot sa susțin examenul auto? La 6 luni de la liberare sau aștept sa treacă termenul de 3 ani 6 luni din condamnarea din Aprilie 2015 ??
Va rog mult de tot sa ma lămuriti și pe mine.
Mulțumesc
Ionut Gheorghita
Ionut Gheorghita 30.11.2018 12:51
Da va multumesc mult
Gheorghe  Madalin
Gheorghe Madalin 26.11.2018 21:34
Buna ziua! . Permisul meu a fost suspendat pe 60 de zile plus dovada de 15 zile. Am avut incidentul pe 27 septembrie. Plus 15 zile plus 60. Din cate am inteles din articol daca decid sa nu sustin examenul pentru o redobandire mai rapida se mai adauga 30 pe langa cele 75. Ce se intampla dupa? Si cum pot sa recuperez permisul. Intreb ca nu am avut niciun incident si nu cunosc toata procedura. Problema e ca la sectia din comuna unde s.a produs incidentul mi s.a spus o poveste total o alta poveste. Din cate am inteles de la cei doi politisti ca il pot redobandi daca sustin examenul de 13 din 15. Dar daca nu il sustin pur si simplu il primesc inapoi prin posta. In aceasta situatie din aceea data am asteptat sa treaca timpul ca sa aflu ca nu este chiar asa. Ma puteti ajuta cu mai multe informatii??
Multumesc.
Leau Ana
Leau Ana 23.11.2018 13:30
Buna ziua,in luna octombrie pe data de 23 mi-a fost suspendat permisul pentru 90 de zile deoarece am fost prins cu viteza in localitate,am avut dovada pentru 15 zile,am sustinut examenul dar l-am picat. Intrebarea este daca imi pot lua permisul dupa 90 de zile sau s-a prelugit cu inca 30 de zile.Va multumesc!!!
Cafengistul
Cafengistul 18.11.2018 09:45
NU Am Văzut Nici Unde Termenul Valabil Pentru Redobandire A Permisului Adică Dacă Ție Suspendat Pe O Perioadă De 3 Luni, Mai Pe Înțeles Cât Timp Ai Că Valabilitate Să Te Prezinți La Sediu Pentru Pentru A Putea Obține Testul De Scadență A Lunilor Aplicate?
Andrei Lucaciu
Andrei Lucaciu 07.11.2018 16:01
Buna ziua. Am si eu o nelamurire. In luna mai 2018, mi-a fost suspendat permisul pentru o perioada de 90 de zile pentru ca am depasit viteza in localitate (117km/h). Am dat examenul de redobandire atunci, si mi-a fost inapoiat dupa 30 de zile. In 17 octombrie, am fost oprit pentru neacordare de prioritate la o trecere de pietoni din localitate si mi-a fost retinut pentru o perioada de 30 de zile, insa domnul politist nu m-a informat ca s-ar putea sa primesc o perioada suplimentara pentru recidiva. Din pacate, o saptamana mai tarziu, cand conduceam cu dovada primita de la domnul politist pentru cele 15 zile legale, am fost oprit in jurul orei 00, ca am facut o depasire in localitate pe linie continua, iar politistul m-a informat ca se vor adauga 30 de zile la pedeapsa, si voi mai primi inca 30 de zile (total 90) pentru ca sunt recidivist intr-o perioada foarte scurta.

Problema e in felul urmator, am primit o scrisoare astazi, si m-au anuntat ca pentru incalcarea de la data de 17.10, mi s-a suspendat permisul pe o perioada de 60 de zile, si va trebui sa ma prezint la serviciul politiei rutiere pentru "verificarea cunoasterii regulilor de circulatie". Am discutat cu cineva de la Politia Rutiera si m-a informat ca trebuie sa dau examenul pentru ca permisul mi-ar fi fost anulat pentru aceste 3 incalcari din acest an, insa eu nu am reusit sa gasesc niciun articol din lege unde se specifica ca permisul se anuleaza pentru recidiva si ca trebuie dat un examen din nou pentru redobandirea lui. As vrea sa stiu si eu exact la ce trebuie sa ma astept cand ma duc la sectia de politie rutiera, eventual daca stiti exact ce scrie in lege in legatura cu cazul meu.

Multumesc.
Costel
Costel 05.11.2018 02:47
Salut ! Mi a fost reținut permisul pe o perioada de 90 de zile pentru radar , vreau sa dau testul de redobândire trebuie sa plătesc amenda neaparat ? ?
URUC ROBERTO
URUC ROBERTO 31.10.2018 17:24
Am permisul suspendat pe 90 de zile au trecut deja 60 de zile de când a expirat dovada ! Am fost la examen am dat 13/15 am promovat! Am făcut cererea la comandant cu copiile de pe dovada, buletin, procesul verbal, etc ! În cat timp imi da permisul ?
Oana Nedelcu
Oana Nedelcu 29.10.2018 11:06
Buna ziua. Am permisul suspendat pe 30 zile pentru ca nu am oprit la semnalul agentului de politie care dirija circulatia in sens giratoriu, in conditiile in care eu eram deja in sensul giratoriu. Permisul il am din 2007. Trebuie sa mai dau examinarea de 13 din 15? Astept raspuns. Multumesc frumos.
Bogdan Cosmin
Bogdan Cosmin 25.10.2018 14:09
Am permisul suspendat 3 luni pentru viteza pe raza județului Călărași (autostrada A2). Pot susține examenul de reducere in București deși am domiciliul in alta localitate?
George chirita
George chirita 17.10.2018 23:03
Pentru alcolemie de 0.82 aer am lovit o masina in parcare am primit o dovada cu nedrep de conducere cat timp va dura procesul pana pot redobandii permisul peste 20 zile se face un an de cand nu il mai am si inafara declaratilor la politia rutiera nu am fost chemat de nici un procuror nici o inatintare pentru judecata se poate face un demers sa grabesc sitiatia?
Rugina Alexandru
Rugina Alexandru 15.10.2018 13:15
Buna ziua ! Am avut un accident cu victima acum 2 ani si ceva, am primit solutionarea cazului in care se Propune ,, in baza art 16 alin 1 lit b din c.Proc. Pen. clasarea dosarului nr ... in care s-au efectuat cercetarile sub aspectul savarsirii infractiunii de ,, Vatamare corporala din clupa,, fapt prev. si ped. de art. 196 alin 2 si 3 din c.Pen. , Precizez ca nu am fost gasit cu alcolemie iar victima nu a depus plangere pt ca m-am inteles cu ea, (am lovit un biciclist cu oglinda in apropierea unei intersecti cu un pod incercand sa fac o depasire a uni automobil) Iar acum de la Politie mi sa zis ca mai fost suspendat permisul 90 zile fara drept de sala ... Nu inteleg de ce nu pot da sala 13/15 ???
Vlad
Vlad 10.10.2018 16:14
Buna ziua!
Am permisul suspendat 30 de zile pentru ca am trecut pe culoarea rosie a semaforului.dupa 30 de zile imi pot recupera permisul sau trebuie sa dau examen ca sa mi-l recuperez.mentionez ca sunt incepator.
ANGI
ANGI 09.11.2018 13:15
Buna V;ad! Sunt in aceeasi situatie, ai aflat raspunsul? Merci
Vlad
Vlad 09.11.2018 13:24
Da..nu trebuie sa dai testul..te duci dupa 30 zile cu dovada si buletinul si iti recuperezi permisul de la politie
Basta alexandru
Basta alexandru 16.12.2018 14:11
Vreau si eu sa stiu, trebuie sa aștept 30 zile dupa ce imi expira dovada

Lasă un comentariu

© 2017 All rights reserved.