Categoria Redobândire

Categoria Redobândire

Ești pregătit 0% să iei permisul la Categoria Redobândire

Redobândirea permisului de conducere SUSPENDAT

Trebuie să facem diferența de la început între următorii termeni:
Suspendarea permisului de conducere, este suspendarea dreptului de a conduce și se face pe o durată limitată de timp, între 30 și 90 de zile.
Anularea permisului de conducere, este desființarea documentului, titularul acestuia rămâne definitiv fară permis de conducere, iar pentru a putea conduce din nou trebuie să obțină un nou permis de conducere. Pentru permis de conducere anulat intrați aici -> Redobândire permis auto anulat

În continuare o să vorbim despre permisul de conduceree SUSPENDAT

Daca ați avut nefericitul moment în care dintr-o simplă manevră de neatenție, nu ați acordat prioritate, fie la o simplă ieșire din parcare, sau la un indicator de cedează trecerea, cu siguranță permisul de conducere v-a fost suspendat pe 60 sau 90 de zile în cazul în care a avut loc un accident ușor, sau pentru o alcoolemie de până la 0.80mg/l, dar fără accident (atât de ușor de ridicat și atât de greu de redobândit).

La prima vedere, chiar dacă accidentul a fost unul ușor, soldat cu avarii ușoare, și credeți că prin plata amenzii și înmanarea poliței de asigurare RCA celui accidentat, ați scăpat de griji, vă înșelați, de fapt de aici încolo încep marile probleme datorate birocrației din România. Mai grav este că nici nu veți găsi prea ușor ceea ce ar trebui să faceți ca să vă redobândiți permisul de conducere, nimeni nu vă informează în mod corect. Mai jos vă voi spune exact pașii care trebuiesc urmați în redobândirea permisului SUSPENDAT și răspunsurile la întrebările pe care vi le puneți.

Art.106. alin. (1) Până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier şi tramvai trebuie să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă, pentru verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie, după cum urmează:

a) când permisul de conducere i-a fost reţinut pentru conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice sau pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale
.

Pentru a avea o reușită în redobândirea permisului, va trebui să alegeți pe site categoria Redobandire ("13 din 15"), și să parcurgeți toți cei 4 pași de învățare.

Pași importanți în redobândirea permisului de conducere SUSPENDAT:

Suspendarea permisului pe 30 zile, 60 zile sau 90 zile: se iau în considerarea numararea acestor zile doar după expirarea dovezii de conducere ce v-a fost eliberată (sau din ziua reținerii, dacă dovada este cu 0 zile - doar pt. alcoolemie). Deci dacă ați primit o suspendare pe 60 zile și o dovadă de conducere pe 15 zile, veți putea vedea permisul în mână doar după 75 de zile.

Orice suspendare de permis pe 30, 60 sau 90 de zile, necesită admiterea unui examen cu întrebări 13 corecte din 15, pentru ca permisul să poată fi ridicat la termenul specificat și cu un minus de 30 de zile. Nesusținerea examenului, sau neadmiterea examenului duce la prelungirea cu 30 zile a suspendării urmând să fie ridicat fără examen după acest termen prelungit.
Exemplu permis suspendat 90 zile:
​- varianta 1: dau examen 13 din 15 și reușesc ... ridic permisul după 60 de zile;
- varianta 2: NU dau examen 13 din 15 (sau dau și nu-l iau) ... ridic permisul dupa 90 + 30 zile.

Art. 106 alin. (2)  - Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie se prelungeşte cu 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere nu promovează testul de cunoaştere a regulilor de circulaţie, în situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. a) şi b), sau nu se prezintă la serviciul poliţiei rutiere pentru susţinerea verificării cunoaşterii regulilor de circulaţie.

Acest examen poate fi susținut ori când doriți, săptămânal și este gratuit. Important este faptul că examenul poate fi susținut doar în perioada suspendării și se programează numai la sediul poliției care a eliberat permisul, având la voi Cartea de Identitate și dovada de conducere. Aveți mare grijă să nu rupeți sub nici o formă dovada de conducere, chiar dacă a expirat termenul de valabilitate, și chiar dacă pe ea nu se specifică termenul de valabilitate, fără ea nu veți putea susține examenul, și nici nu veți putea ridica permisul. Deci va fi nevoie de o nouă dovadă (sau declarație de pierdere/deteriorare la notariat) cu costuri ceva mai mari.

Dacă permisul v-a fost suspendat pe 90 zile, acest interval de suspendare mai poate fi redus la 30 de zile, daca:

Art. 221. alin. (1) Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiţii:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie;
b) a obţinut permis de conducere cu cel puţin un an înainte de săvârşirea faptei;
c) în ultimii 3 ani de la data săvârşirii faptei pentru care se solicita reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce nu a beneficiat de o astfel de măsură;
d) în ultimii 2 ani de la data constatării contravenţiei pentru care se aplică sancţiunea contravenţională complementara nu a mai avut suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie.


Mai pe românește:
1. dacă nu îndeplinești una din condițiile de la b), c) și d), nu ți se reduce perioada de suspendare dar ești obligat să dai testul 13/15 și să îl promovezi, altfel câștigi „bonusul” de 30 zile. Testul este obligatoriu să fie promovat în perioada de suspendare - chiar dacă perioada de suspendare se majorează cu 30 zile, tot ești obligat să promovezi testul pentru că se consideră că ești în perioada de suspendare.

Art.106. – (1) Până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier şi tramvai trebuie să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă, pentru verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie (...)

2. dacă îndeplinești condițiile de la b), c) și d) și promovezi și testul 13/15, perioada de suspendare se reduce la 30 zile cu condiția să faci cerere în acest sens conf. art. 221 (este o cerere standard pe care o gasești de obicei la centrele de copiere).

Testul nu este greu, ideea este să înveți și să nu dai răspunsuri din "experiență sau practică" ci din lege.

Cererea ptr reducerea la 30 zile se va aproba obligatoriu în condițiile în care îndeplinești cumulativ prevederile art. 221. Dacă citești cu atenție poți observa că se spune "se reduce" și nu "se poate reduce". Trebuie să le îndeplinești pe toate odată și vei fi pieton doar 30 zile, perioada suficientă pentru "căință și reculegere". 

Primul pas în redobândirea permisului este de a programa o examinare, aceasta se poate face numai după expirarea dovezii (la cei cu 0 zile dovada - pt. alcoolemie - din prima zi de suspendare). Programarea se face prin prezentarea la sediul Poliției care a eliberat permisul, cu cartea de identitate și dovada de conducere, de obicei între orele 8 și 9. Examenul va fi susținut 20 de minute, cu întrebări 13 corecte din 15. Întrebări ce au variante de raspuns a) b) și c) din care doar una este valabilă (nu sunt corecte mai multe variante de răspuns ca la examenul standard).

După admiterea examenului (ați răspuns la cel putin 13 întrebări correct din 15), dacă sunteți pentru reducerea cu 30 de zile veți avea nevoie de urmatoarele documente:
- Copie dovadă conducere față verso (pe verso completată de polițist cu admiterea dumneavoastră);
- Copie carte de identitate;
- Copie proces verbal (unde este specificată și amenda);
- Copie dovadă amendă plătită;
- Cerere tip, de reducere a suspendării (o găsiți la centrele de copiere de pe lângă poliție).

Cu aceste copii de documente mergeți la ghiseu și depuneți acele copii pentru analizare și aprobare. În mod normal această analiză durează cam o saptămână dar uneori poate dura până la o lună, depinde de solicitarea sistemului. Din fericire rezultatul aprobării cererii de suspendare se transmite prin calculator și întodeauna este favorabil dacă îndepliniți condițiile Art. 221.

Ultimul pas, la expirarea celor 30 de zile în cazul în care ați avut permisul suspendat pe 60 sau 90 de zile și ați beneficiat de reducerea perioadei, mergeți la sediul Poliției, de unde cu dovada de conducere (în original) și cartea de identitate (buletinul), vă ridicați în cele din urmă prețiosul permis de care mulți nu ne putem lipsi. În această fază finală este ultimul drum al actului "dovada de conducere", care în mod normal nu are niciunde indicat sa fie pastrată și după expirarea celor 15 zile (multi având instinctul de a o arunca după expirare). Suntem în România, așa că nu se știe cănd aveți nevoie de un document doar pentru faptul că instituțiile merg prost și se pierd documente din vina nimanui!

Nu uitați, la redobandirea permisului, sunteți „pătat” pentru 6 luni conform legislației în vigoare, adică dacă în decursul primelor 6 luni după redobândire vi se va mai suspenda permisul, se vor mai adauga 30 de zile la suspendare, categoric fără drept de reducere și 3 ani dacă vi se va mai suspenda permisul nu veți mai putea depune cerere de reducere. Grija mare!

162 Comentarii Lasă un comentariu

stirbu cosmin
stirbu cosmin 17.01.2018 00:58
Va salut cu deosebit respect,
v-as fi foarte recunoscator daca m-ati putea ajuta/indruma cu un sfat, o parere despre o problema juridica.
Mi-a fost retinut permisul auto pt conducere sub influenta substantelor, mai exact THC, pe care eu fumasem in urma cu vreo 6 zile inainte sa mi se recolteze probe biologice.

exista vreun soi de test din care sa se determine perioada de cand aveam prezenta substanta activa thc din marijuana?
ce sanse am ca procurorul sa claseze dosarul? dar sa castig in instanta in cazul in care se ajunge acolo?

desigur ca am dovada fara drept de circulatie, pot obtine permisul pe perioada cercetarilor printr-o anumita procedura juridica?

va multumesc pt amabilitatea de a-mi raspunde.
Marius Robu
Marius Robu 16.01.2018 13:31
Mulțumesc mult pentru informații! Mi-au fost de ajutor. De asemenea și testele. Din păcate, aceste informații nu se găsesc și pe siteurile instituțiilor abilitate. Ceea ce mi se pare strigător la cer.
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 16.01.2018 18:15

Ne bucuram ca putem sa va ajutam.


trandafir marian
trandafir marian 13.01.2018 22:59
salut mia fost retinut permisu 30 de zile mi sa dat si o amenda .intrebarea mea este daca sunt oblibat sa platesc amenda. va multumesc
Florin Arsati
Florin Arsati 10.01.2018 14:36
Bună ziua! Va rog sa-mi spuneți când voi putea conduce dacă instanță m-a condamnat la 1 an și 4 luni cu amanarea aplicarii pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani, pentru alcool la volan .iar în hotărâre apare și litera g .,Mulțumesc !
Simian Elena Cerasela
Simian Elena Cerasela 09.01.2018 14:57
Socrului meu i -au retinut permisul pe 60 zile si i-au eliberat dovada de 15 zile pentru viraj la stinga pe sens opus de mers.A semnat procesul verbal si nu a avut obiectii.Acum nu stie ce sa faca?Sa astepte cele 60 de zile si sa mearga sa isi ia permisul de la politie asa pur si simplu sau trebuie sa dea examenul 13 din 15?
gergely david
gergely david 08.01.2018 16:50
Buna!
Am permisul suspendat 60 de zile,
Ar trebui sa platesc amenzile ce leam acumulat pentru a-mi putea redobandi pedmisul de conducere?
ionut
ionut 05.01.2018 10:00
Bună ziua. 106 în localitate, în alt județ fata de domiciliu, admis test 13/15 cu 14 și am procedat la trimiterea documentelor pe email, dar nu am primit nici o confirmare. Am sunat, le-am spus ca documentele le-am trimis pe email și mi sa spus ca ma va contacta cineva, lucru care nu sa întâmplat.Este în regula cum am procedat? Este posibil sa nu pot ridica permisul după expirarea celor 30 zile de la politie?
adirionut16@gmail.com
adirionut16@gmail.com 03.01.2018 23:44
buna seara , am si eu o problema , sunt începator si mi-a fost suspendat permisul de conducere pentru o perioada de 60 de zile , pot sa dau testul 13/15 ? sau începatori nu pot beneficia de acel test ? ... HELP!
Serban florin
Serban florin 02.01.2018 14:19
Salut am si eu o problemă! Am executat cele 90 de zile se suspendare a permisului! Acum trebuie sa predau si dovada expirata la politie pentru ami înapoia permisul?
Ivanov catalin
Ivanov catalin 26.12.2017 20:10
Buna seara!!! O intrebare as avea si eu pt dumneavoastra ..daca am mai avut suspendat permisul in 2016 si l.am luat pe 15 decembrie 2016 inapoi .pentru viteza ..si acum iar mi lau luat tot pentru viteza prin iulie 2017 am contestat si mi.a venit decizia finala ca in termen de 30 de zile sa depun permisul ..il mai am valabil pana pe 6 ianuarie 2018 daca e .as putea sa dau redobandirea .sunt profesionist .depind de el !! Multumesc anticipat !!!!
cosmin negrea
cosmin negrea 24.12.2017 10:46
buna ziua,am o mica nelamurire.Pe dovada de circulatie este inscrisa atat data ,cat si ora la care permisul a fost suspendat.Cum se calculeaza zilele? sau ce inseamna o zi mai exact? 24 de ore de la ora la care a fost suspendat sau o zi incepe de la ora 00.01 si se termina la 00.00? Daca as avea permisul supendat o zi incepand cu 15oct ora 22,l-as putea ridica pe 16oct la orice ora sau incepand cu 16oct ora 22?
grigorie_valentin
grigorie_valentin 22.12.2017 13:39
Salut am și eu o problema,am fost prins cu mașina băut, am avut o alcoolemie de 0,6 in aer și în sânge 0,8, am făcut contestație și mi-a venit de la București 0,9 in sânge,de permis nu știu nimic am luat cu suspendare 1 an.Ce trebuie să fac? Mulțumesc.
Oana
Oana 20.12.2017 15:56
Am o nelamurire cu privire la o stare de fapt.
Ziua X - se suspenda dreptul de a conduce pe o durata de 90 de zile pentru viteza. PV se contesta.
Ziua Y - se suspenda dreptul de a conduce pe o durata de 90 de zile pentru viteza. PV se contesta.
Ziua Z - se suspenda dreptul de a conduce pe o durata de 90 de zile pentru viteza. PV se contesta.

In situatia in care toate plangerile contraventionale sunt respinse, se va suspenda dreptul de a conduce pe o durata de 270 de zile? Adica se cumuleaza cele 90 de zile pentru fiecare contraventie sau exista un maxim care nu se poate depasi?
Inetra leinad
Inetra leinad 19.12.2017 12:46
Buna ziua , un agent de la politia locala , sectia 20 Bucuresti mi-a oprit permisul b pt consum de alcool , probele biologice la IML au fost recoltate pe 29 iunie dar dovada emisa de agent este datata pe 24 iunie !!! fara drept de conducere . Adica raman fara permis pe 24 iar recoltarea probelor bio pe 29 !?! Mi-a spus sa astept de la tribunal citatie , Oare e legal ce a facut? Faptul ca a gresit completarea unui act stampilat si semnat , mai are valoare dosarul pe care nici nu stiu daca a fost inaintat instantei ? Ce pot face ? Accept un avocat
Diaconu Florin
Diaconu Florin 22.12.2017 11:58
Ți-ai aflat rezultatele probelor de la IML!? Dacă nu ți le-ai aflat dute si platestile la IML ca să-ți afli rezultatele pe urmă vei fi audiat de poliție în calitate de suspect si pe urmă vei fi chemat din nou la poliție si te va audia din nou în calitate de inculpat pe urmă dosarul tău va merge spre finalizare la parchet unde acolo dacă te cheamă procurorul de caz poți face un acord de recunoaștere si poate ai norocul si scapi doar cu o amendă administrativă dacă nu vei ajunge în instanță unde acolo depinde de ce valoare ți-a ieșit în sânge alcoolul si dacă constata că este infracțiune vei primi suspendare, executare sau amendă penală si îți pierzi dreptul de conducere. Te sfătuiesc să-ți ei un avocat! Baftă!
Gabriel tudor
Gabriel tudor 16.12.2017 11:45
Trebuie neaparat platita amenda sa pot sustine examenul ? Eu ma gandeam ca chiar daca ajunge la primarie odata si odata tot trebuie platita

Lasă un comentariu

© 2017 All rights reserved.