Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Ai parcurs 0.0% din Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Capitolul 10 - partea 16 - Consumul de alcool și procedura de recoltare probe


Capitolul 10 - partea 16 - Consumul de alcool și procedura de recoltare probe


Articole de referință din legislația în vigoare

OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 (Codul rutier)
Regulament = REGULAMENT de aplicare a  OUG 195/2002 (Regulamentul codului rutier)

OUG - Articolul 38

Conducătorii vehiculelor, cu excepţia celor trase sau împinse cu mâna, instructorii auto atestaţi să efectueze instruirea practică a persoanelor pentru obţinerea permisului de conducere, precum şi examinatorul autorităţii competente, în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, sunt obligaţi să se supună testării aerului expirat şi/sau recoltării probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei ori a consumului de substanţe psihoactive, la solicitarea poliţistului rutier.

OUG - Articolul 88

(1) Recoltarea mostrelor biologice se face numai în prezenţa unui poliţist rutier, în condiţiile art. 190 alin. (8) din Codul de procedură penală, în următoarele spaţii ale instituţiilor medicale:
a) în interiorul unităţilor de asistenţă medicală autorizate;
b) în ambulanţe având echipaj cu medic ori autospeciale cu această funcţie aparţinând Serviciului mobil de urgenţă, reanimare şi descarcerare;
c) în interiorul unităţilor medico-legale.
(3) Stabilirea prezenţei alcoolului în aerul expirat sau testarea preliminară a prezenţei în organism a unor substanţe psihoactive se face de către poliţia rutieră, cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate.
(4) Stabilirea concentraţiei de alcool în aerul expirat se face de către poliţia rutieră, cu ajutorul unui mijloc tehnic omologat şi verificat metrologic.
(5) Persoana care conduce pe drumurile publice un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere, testată de poliţistul rutier cu un mijloc tehnic omologat şi verificat metrologic şi depistată ca având o concentraţie de până la 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, îi poate solicita acestuia să i se recolteze mostre biologice în cadrul unităţilor sau instituţiilor medicale prevăzute la alin. (1), în vederea stabilirii îmbibaţiei de alcool în sânge.
(6) Persoana care conduce pe drumurile publice un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere, testată cu un mijloc tehnic omologat şi verificat metrologic şi depistată ca având o concentraţie de peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, este obligată să se supună recoltării mostrelor biologice, în vederea stabilirii îmbibaţiei de alcool în sânge.
(7) Conducătorilor de vehicule pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere, testaţi în trafic cu un mijloc certificat care indică prezenţa în organism a unor substanţe psihoactive, li se recoltează obligatoriu mostre biologice.
 

Regulament - Articolul 185

(1) Constatarea contravenţiei de conducere a unui autovehicul sau tramvai de către o persoana care se află sub influenţa alcoolului se face prin testarea aerului expirat de aceasta cu un mijloc tehnic certificat sau cu un mijloc tehnic omologat şi verificat metrologic.
(2) Conducătorilor de autovehicule sau tramvaie li se recoltează obligatoriu probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei atunci când:
a) rezultatul testării arată o concentraţie mai mare de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat;
b) în eveniment este implicat un vehicul care transporta mărfuri sau produse periculoase.
(3) Conducătorilor de vehicule li se recoltează obligatoriu probe biologice atunci când rezultatul testării preliminare cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate indică prezenţa în organism a substanţelor ori produselor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare.

Regulament - Articolul 191

(1) În situaţia în care contravenientul a săvârşit fapta pe raza de competenţa a altui judeţ decât cel care îl are în evidenta, permisul de conducere se păstrează la serviciul poliţiei rutiere pe teritoriul căruia a fost constatată contravenţia, până când şeful serviciului hotărăşte asupra sancţiunii contravenţionale complementare, dar nu mai mult de 15 zile de la data reţinerii, după care îl trimite serviciului poliţiei rutiere al judeţului care îl are în evidenta.
(2) Permisul de conducere se păstrează la serviciul poliţiei rutiere din judeţul care are în evidenta titularul, până la restituire sau, după caz, până la anularea documentului.

Regulament - Articolul 193

(1) Conducătorul de autovehicul sau tramvai trebuie însoţit de poliţistul rutier sau, după caz, de poliţistul de frontieră, imediat, la cea mai apropiată instituţie medicală autorizata sau instituţie medico-legala pentru a i se recolta probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, dacă prin testarea cu un mijloc tehnic certificat sau cu un mijloc tehnic omologat şi verificat metrologic s-a constatat că valoarea concentraţiei de alcool este mai mare de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat.
(2) După recoltarea probelor biologice, poliţistul rutier retine permisul de conducere şi eliberează dovada înlocuitoare fără drept de circulaţie.

Regulament - Articolul 194

(1) Pentru determinarea alcoolemiei se recoltează două probe biologice la interval de o ora intre prelevări. În cazul refuzului de prelevare a celei de-a două probe biologice nu se efectuează calculul retroactiv al alcoolemiei.
(2) Refuzul persoanei examinate de a i se recolta cea de-a două proba biologică se consemnează în procesul-verbal de prelevare.

Regulament - Articolul 195

Conducătorului de autovehicul sau tramvai, testat preliminar cu ajutorul unui mijloc tehnic certificat care a relevat prezenţa în organism a substanţelor ori produselor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora, i se aplică procedura prevăzută la art. 192.

Dacă nu puteți/doriți să vizionați varianta AUDIO-VIDEO a cursului, puteți citi varianta text ilustrată cu imagini.

Varianta text Capitolul 10 - partea 16 - Consumul de alcool și procedura de recoltare probe

Codul Rutier - Consumul de alcool și procedura de recoltare probe

Sunt obligaţi să se supună testării aerului expirat şi/sau recoltării probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei ori a consumului de substanţe psihoactive, la solicitarea poliţistului rutier:
- conducătorii vehiculelor, cu excepţia celor trase sau împinse cu mâna;
- instructorii auto atestaţi să efectueze instruirea practică a persoanelor pentru obţinerea permisului de conducere, precum şi examinatorul autorităţii competente, în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere.

Dacă la testarea cu etilotestul se descoperă o concentrație mai mică de 0,4 mg/l alcool pur în aerul expirat, nu este obligatorie prelevarea de mostre biologice din sânge. Dar contravenientul poate solocita polițistului rutier sa i se recolteze mostre biologice.

Dacă la testarea cu etilotestul se descoperă o concentrație mai mare de 0,4 mg/l alcool pur în aerul expirat, este obligatorie prelevarea de mostre biologice din sânge.

Trebuie să reținem că o concentrație intre 0,0 și 0,8 mg/l alcool pur în aerul expirat constitue contravenție si se sanctionează cu suspendarea dreptului de a conduce pentru 90 de zile și cu un număr cuprins între 9-20 puncte amendă.

Dacă la recoltarea probelor biologice se descoperă o concentrație intre 0,0 și 0,8 mg/l alcool pur în sânge, constitue contravenție si se sanctionează cu suspendarea dreptului de a conduce pentru 90 de zile și cu un număr cuprins între 9-20 puncte amendă.

Dacă la recoltarea probelor biologice se descoperă o concentrație mai mare de 0,8 mg/l alcool pur în sânge, constitue infracțiune si se pedepsește cu închisoare sau amendă penală + anularea permisului de conducere.


Conducătorilor de vehicule pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere, testaţi în trafic cu un mijloc certificat care indică prezenţa în organism a unor substanţe psihoactive, li se recoltează obligatoriu mostre biologice. Dacă la recoltarea probelor biologice se descoperă că persoana respectivă se află sub influenţa unor substanţe psihoactive, aceasta este sancționată cu închisoare sau amendă penală + anularea permisului de conducere.


Conducătorii vehiculelor, cu excepţia celor trase sau împinse cu mâna, instructorii auto atestaţi să efectueze instruirea practică a persoanelor pentru obţinerea permisului de conducere, precum şi examinatorul autorităţii competente, în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, sunt obligaţi să se supună testării aerului expirat şi/sau recoltării probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei ori a consumului de substanţe psihoactive, la solicitarea poliţistului rutier (art. 38 din OUG).

Recoltarea mostrelor biologice se face numai în prezenţa unui poliţist rutier, în condiţiile art. 190 alin. (8) din Codul de procedură penală, în următoarele spaţii ale instituţiilor medicale (art. 88 alin. 1 din OUG):
- în interiorul unităţilor de asistenţă medicală autorizate;
- în ambulanţe având echipaj cu medic ori autospeciale cu această funcţie aparţinând Serviciului mobil de urgenţă, reanimare şi descarcerare;
- în interiorul unităţilor medico-legale.

Stabilirea prezenţei alcoolului în aerul expirat sau testarea preliminară a prezenţei în organism a unor substanţe psihoactive se face de către poliţia rutieră, cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate (art. 88 alin. 3 din OUG).

Stabilirea concentraţiei de alcool în aerul expirat se face de către poliţia rutieră, cu ajutorul unui mijloc tehnic omologat şi verificat metrologic (art. 88 alin. 4 din OUG).

Persoana care conduce pe drumurile publice un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere, testată de poliţistul rutier cu un mijloc tehnic omologat şi verificat metrologic şi depistată ca având o concentraţie de până la 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, îi poate solicita acestuia să i se recolteze mostre biologice în cadrul unităţilor sau instituţiilor medicale în vederea stabilirii îmbibaţiei de alcool în sânge (art. 88 alin. 5 din OUG).

Persoana care conduce pe drumurile publice un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere, testată cu un mijloc tehnic omologat şi verificat metrologic şi depistată ca având o concentraţie de peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, este obligată să se supună recoltării mostrelor biologice, în vederea stabilirii îmbibaţiei de alcool în sânge (art. 88 alin. 6 din OUG).

Conducătorilor de vehicule pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere, testaţi în trafic cu un mijloc certificat care indică prezenţa în organism a unor substanţe psihoactive, li se recoltează obligatoriu mostre biologice (art. 88 alin. 7 din OUG).

Constatarea contravenţiei de conducere a unui autovehicul sau tramvai de către o persoana care se află sub influenţa alcoolului se face prin testarea aerului expirat de aceasta cu un mijloc tehnic certificat sau cu un mijloc tehnic omologat şi verificat metrologic (art. 185 alin. 1 din Regulament). 
Conducătorilor de autovehicule sau tramvaie li se recoltează obligatoriu probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei atunci când (art. 185 alin. 2 din Regulament): 
- rezultatul testării arată o concentraţie mai mare de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat; 
- în eveniment este implicat un vehicul care transporta mărfuri sau produse periculoase.

Conducătorilor de vehicule li se recoltează obligatoriu probe biologice atunci când rezultatul testării preliminare cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate indică prezenţa în organism a substanţelor ori produselor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare (art. 185 alin. 3 din Regulament).

Conducătorului de autovehicul sau tramvai, testat cu un mijloc tehnic certificat sau cu un mijloc tehnic omologat şi verificat metrologic, i se retine permisul de conducere dacă valoarea concentraţiei este de cel mult 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, eliberându-se dovada înlocuitoare fără drept de circulaţie, dacă nu doreşte recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, în condiţiile stabilite la art. 194 alin. (1) (art. 192 alin. 1 din Regulament). 

Când conducătorul vehiculului solicita recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, acesta va fi însoţit de poliţistul rutier la cea mai apropiată instituţie medicală autorizata sau instituţie medico-legala, iar după recoltare i se va elibera o dovadă înlocuitoare cu drept de circulaţie pentru cel mult 15 zile, a carei valabilitate intra în vigoare la 24 de ore de la cea de-a două recoltare de probe biologice (art. 192 alin. 2 din Regulament).

Conducătorul de autovehicul sau tramvai trebuie însoţit de poliţistul rutier sau, după caz, de poliţistul de frontieră, imediat, la cea mai apropiată instituţie medicală autorizata sau instituţie medico-legala pentru a i se recolta probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, dacă prin testarea cu un mijloc tehnic certificat sau cu un mijloc tehnic omologat şi verificat metrologic s-a constatat că valoarea concentraţiei de alcool este mai mare de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat (art. 193 alin. 1 din Regulament). 

După recoltarea probelor biologice, poliţistul rutier retine permisul de conducere şi eliberează dovada înlocuitoare fără drept de circulaţie (art. 193 alin. 2 din Regulament).

Pentru determinarea alcoolemiei se recoltează două probe biologice la interval de o ora intre prelevări. În cazul refuzului de prelevare a celei de-a două probe biologice nu se efectuează calculul retroactiv al alcoolemiei (art. 194 alin. 1 din Regulament).

Refuzul persoanei examinate de a i se recolta cea de-a două proba biologică se consemnează în procesul-verbal de prelevare (art. 194 alin. 2 din Regulament).

Conducătorului de autovehicul sau tramvai, testat preliminar cu ajutorul unui mijloc tehnic certificat care a relevat prezenţa în organism a substanţelor ori produselor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora, i se aplică procedura prevăzută la art. 192 (art. 195 din Regulament).

49 Comentarii Lasă un comentariu

Ilie Luta
Ilie Luta 08.12.2018 22:21
Buna seara am și eu o întrebare să aprobat legea cu 10 clase multumesc
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 09.12.2018 17:58

Asteptam sa se comunice o data oficiala de la care intra noile modificari, pana atunci ramane asa cum era si pana acum, fara sa fie obligatorii un numar de clase terminate.


MARCEL Lazăr
MARCEL Lazăr 29.11.2018 11:42
Va multumesc
MARCEL Lazăr
MARCEL Lazăr 29.11.2018 11:42
Va multumesc
Dragomir Sorin
Dragomir Sorin 12.11.2018 23:38
Buna seara,
Tatal meu a consumat alcool seara si a doua zi dimineata la ora 09:00 a fost testat cu etilotestul.
I-a iesit o concentratie de 0,05. In acest caz se retine permisul?
Ce ar fi trebuit sa faca, sa mearga la sange? Oare in sange nu ii iesea?

Multumesc anticipat!
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 14.11.2018 14:19

La acea concentratie se merge la spital sa se ia proba de sange doar daca soferul cerea in mod expres asta. Dar la proba de sange era posibil sa iasa mai mult sau mai putin, nu se stie niciodata sigur.


Florin Lospa
Florin Lospa 05.11.2018 20:04
Daca am luat sala si am fost programat pt traseu pe data xx/zz/dd si a doua zi dupa ce am dat sala am pierdut buletin si l.am dat disparut mi se anuleaza dosarul sau are vreo consecinta pierderea buletinului, ma afecteaza cu ceva?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 08.11.2018 10:19

In principiu, nu ar trebui sa fie o problema. Dar cel mai bine este sa suni la cei de la DRPCIV sa intrebi.


Avadani cornel
Avadani cornel 01.11.2018 13:16
Multumesc mult scoalarutiera, azi am luat sala cu 23, nu e mult dar am trecut si mia fost de mare folos, va doresc succes si cati mai multi elevi pe acest site,multumesc
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 01.11.2018 16:33

Ne bucuram ca putem sa va ajutam.


Christian
Christian 05.10.2018 11:41
ADMIS cu 23/26 astăzi în Iași....Întrebarile de la sala sunt exact ca pe acest site...
Mulțumesc ScoalaRutiera.ro
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 05.10.2018 20:32

Ne bucuram ca putem sa va ajutam.


Margelu Corina
Margelu Corina 04.10.2018 09:11
Are cineva sala pe 17 la Resita?
Elena
Elena 31.08.2018 22:00
Am revenit sa va multumesc, sunt recunoscatoare! Am promovat cu 25. Faceti treaba foarte buna si mai ales ca are acces toata lumea la aceste explicatii video in mod gratuit. Sanatate si toate cele bune!
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 01.09.2018 11:35

Ne bucuram ca putem sa va ajutam.


Elena
Elena 22.08.2018 11:01
Era minunat sa fi cuprins in explicatiile 3D si capitolele cu masuri de prim-ajutor si mecanica. Abia le invatam si eu prin intermediul vizualizarii procedeelor, ca acum le cam invat mecanic. :-D Oricum, nota 10 pentru initiativa, pentru site in ansamblu - foarte bine organizat, explicat, frumos, interesant si pe deasupra si gratuit. As putea spune, chiar, bogdaproste! :-D
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 28.08.2018 11:48

Ne bucuram ca va place site-ul nostru. O sa tinem cont de sugestia Dvs.


Petronela Gorghe
Petronela Gorghe 21.08.2018 19:36
Buna ziua!Pentru a ajunge sa conduc microbuz cat.D1 trebuie sa dau C+E,D s-au nu e obligatoriu E(remorca)inafara de atestat?De cine am întrebat nu mi-a zis ceva concret.
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 28.08.2018 11:56

Daca vrei sa conduci doar microbiz D1, iti trebuie sa dai doar de D1 si sa iei si atestat. Dar daca vrei sa atasezi si o remorca, trebuie sa dai si de D1E.


Mario Ion
Mario Ion 07.08.2018 16:15
Astazi am dat, am luat cu maxim 26/26
Va sunt recunoscator, faceti o treaba excelenta
Pentru oamenii care au dubii, cum am fost si eu la inceput recunosc, sa stiti ca au fost exact aceleasi intrebari cu raspunsuri cu tot.
Va multumesc inca odata!
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 07.08.2018 18:47

Cu placere, felicitari! Ne bucurăm că vă putem ajuta.


Mario Ion
Mario Ion 05.08.2018 21:28
Va multumesc mult, foarte bine explicat.
O singura intrebare: In mediul de invatare regasim absolut toate intrebarile oficiale, inclusiv cele de mecanica, prim ajutor, conducere preventiva, ecologica etc.
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 05.08.2018 23:00

Toate intrebarile pe care le poti avea la examenul oficial le gasesti in mediul de invatare.


Maria
Maria 12.07.2018 00:28
Un curs foarte bun si folositor! Am invatat mult mai usor de aici decat din carte. Exista din cate stiu si intrebari la examen legate de conducerea preventiva, prim ajutor, conducerea ecologica si notiuni de mecanica auto. Urmeaza sa faceti video-uri ce au ca tema una din cele mentionate? Multumesc!
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 12.07.2018 22:24

Da, in viitor.


Andrei
Andrei 07.07.2018 00:13
Buna seara...as avea o intrebare..?!
Ieri seara mo oprit politia si mi so pus sa suflu in aparat pt determinarea nivelului de alcool pur in aer expirat....si am avut 0.27....in cazul in care nu am baut nimica....doar am clatarit gura cu apa de gura listerin ( listerinul continea alcool...norocul meu...:)))inainte sa urc la volan ( repet ca no trecut nici macar 2 min si mor si oprit.)....in fine...
Am cerut sa mergem sa recoltam 2 probe...de si o sa iasa 0 rezultatul.
Am fost si mi sor luat 2 probe...asta fiind la ora 11:30 - 05.07.2018 si respectiv 12:30 noaptea , a 2 proba...
Apoi or luat probele...probele le-or dus la sectie la frigider....mi so adus la cunostinta sa merg dimineata la spital de unde mi so luat probele si sa platesc contravaloarea lor...ca altfel nu pot sa mearga sa stabileasca alcoolemia......la care eu lam interbat....bine bine...dar eu cu ce document sa ma prezint la spital...daca nu miai dat nimica la mana.....?
Domnul politai a raspuns ferm....mergi cu buletinu....
Apoi mior dat o hartie unde am dreptul sa circul 15 zile...dupa 24 de ore ...de la prima proba recoltata...
Totul bun pana aci....
Am fost dimineata imediat la spital...unde mi so adus la cunostinta ca....domnul politist no lasta nici un act sau dovada care sa specifice cine plateste testul....si ca trebe sa faca o adresa catre unitatea spitalizata cum ca cine plateste....
Amu intrebarea mea ar fi:
ACUMA DIN CELE SPUSE SUS EU CUM SA PROCEDEZ???
Deja au trecut 24 de ore de la recoltare ( de cand am scris mesajul acesta) ...pana cand sunt bune probele luate si tinute la ei in frigider? mai ales ca e vineri deja...si vine si weekendul + concediile....
Si mie frica sa nu faca vreo prostie sa deie probele mele curate la altul spagar...si sa le bage pe ale lui in gatul meu.......si sa mai fac si puscarie...
Am nevoie de carnet....pt serviciu...si rog un raspus cat mai urgent si ferm....va multumesc....
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 09.07.2018 23:10

O situatie destul de ciudata. Din cate stim noi, probele se recolteaza doar de catre personal medical. Avand in vedere situatia delicata, in caz ca lucrurile degenereaza, va recomandam sa consultati un avocat specializat in astfel de cazuri.


Lasă un comentariu

CUPRINS
Capitolul 1 - partea 1 - Drumul public Capitolul 1 - partea 2 - Sensul și banda de circulație Capitolul 2 - partea 1 - Deplasarea vehiculelor pe drumul public Capitolul 2 - partea 2 - Circulația în intersecții Capitolul 3 - partea 1 - Semnalizarea rutieră și ordinea de prioritate Capitolul 3 - partea 2 - Semnalele polițistului rutier Capitolul 3 - partea 3 - Semnalele speciale de avertizare Capitolul 3 - partea 4 - Semnalizarea temporară Capitolul 3 - partea 5 - Semnalele luminoase sau sonore Capitolul 3 - partea 6 - Indicatoare rutiere Capitolul 3 - partea 7 - Marcaje rutiere Capitolul 4 - partea 1 - Drumul cu sens unic Capitolul 4 - partea 2 - Intersecția cu sens giratoriu Capitolul 4 - partea 3 - Autostrada Capitolul 4 - partea 4 - Zona rezidenţială şi pietonală Capitolul 5 - partea 1 - Prioritatea și acordarea priorității Capitolul 5 - partea 2 - Prioritatea de trecere - acordată prin indicatoare Capitolul 5 - partea 3 - Prioritatea de trecere - acordata prin lege Capitolul 5 - partea 4 - acordarea priorității Capitolul 5 - partea 5 - alte cazuri de acordare de prioritate Capitolul 6 - partea 1 - manevre - depășirea Capitolul 6 - partea 2 - manevre - oprirea și staționarea Capitolul 6 - partea 3 - manevre - oprirea interzisă Capitolul 6 - partea 4 - manevre - staționarea interzisă și parcarea Capitolul 6 - partea 5 - manevre - întoarcerea Capitolul 6 - partea 6 - manevre - mersul înapoi Capitolul 7 - partea 1 - locuri și situații speciale - trecerea la nivel cu calea ferată Capitolul 7 - partea 2 - trecerea la nivel cu calea ferată fără bariere Capitolul 7 - partea 3 - trecerea la nivel cu calea ferată cu bariere Capitolul 7 - partea 4 - trecerea pentru pietoni Capitolul 7 - partea 5 - drumul în curbă Capitolul 7 - partea 6 - drumul în rampă și în pantă Capitolul 8 - partea 1 - Permisul de conducere Capitolul 8 - partea 2 - Condiții obținere permis și echivalări Capitolul 8 - partea 3 - Viteza de deplasare Capitolul 8 - partea 4 - Starea tehnică a vehiculelor Capitolul 8 - partea 5 - Sistemul de iluminare și semnalizare luminoasă Capitolul 9 - partea 1 - Obligațiile conducătorilor auto la plecarea la traseu Capitolul 9 - partea 2 - Obligațiile conducătorilor auto în timpul deplasării Capitolul 9 - partea 3 - Obligațiile conducătorilor auto la transportul copiilor Capitolul 9 - partea 4 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de accident Capitolul 9 - partea 5 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de defecțiune tehnică Capitolul 9 - partea 6 - Obligațiile conducătorilor auto cu vechime mai mică de un an Capitolul 9 - partea 7 - Obligațiile conducătorilor auto de transport public de persoane Capitolul 9 - partea 8 - Obligațiile conducătorilor auto de transport de mărfuri Capitolul 9 - partea 9 - Obligațiile prorietarilor sau deținătorilor de vehicule Capitolul 9 - partea 10 - Obligațiile conducătorilor auto la remorcarea vehiculelor Capitolul 9 - partea 11 - Obligațiile conducătorilor de mopede și biciclete Capitolul 9 - partea 12 - Obligații și interziceri pietoni Capitolul 10 - partea 1 - Contravenții și infracțiuni Capitolul 10 - partea 2 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul neînmatriculat Capitolul 10 - partea 3 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul fără permis de conducere Capitolul 10 - partea 4 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe Capitolul 10 - partea 5 - Infracțiuni - Părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia Capitolul 10 - partea 6 - Infracțiuni - diverse Capitolul 10 - partea 7 - Contravenții - introducere Capitolul 10 - partea 8 - Contravenții - clasa 1 Capitolul 10 - partea 9 - Contravenții - clasa 2 Capitolul 10 - partea 10 - Contravenții - clasa 3 Capitolul 10 - partea 11 - Contravenții - clasa 4 Capitolul 10 - partea 12 - Contravenții - clasa 5 Capitolul 10 - partea 13 - Alte sancțiuni Capitolul 10 - partea 14 - Reținerea certificatului de înmatriculare sau înregistrare Capitolul 10 - partea 15 - Confiscarea, imobilizarea și radierea din oficiu Capitolul 10 - partea 16 - Consumul de alcool și procedura de recoltare probe

© 2017 All rights reserved.