Pasul 3 - Mediu de învățare

Categoria B (B, B1), Întrebarea 4 din 1176

Cum veţi proceda corect dacă, la apropierea de o trecere la nivel cu calea ferată curentă fără bariere, luminile roşii şi semnalele sonore sunt în funcţiune?

  • A
    reduceţi viteza şi opriţi, dacă trenul se apropie;
  • B
    grăbiţi trecerea, dacă observaţi că trenul nu se apropie;
  • C
    reduceţi viteza şi opriţi, în locul în care există vizibilitate maximă asupra căii ferate, fără a trece de indicatoarele sau marcajul de oprire.

Răspunsul este greșit!
Răspunsul este corect!
Explicație text întrebare oficială drpciv / chestionare auto:
Daca la apropierea de o trecere la nivel cu o cale ferata curenta fara bariere luminile rosii si semnalele sonore sunt in functiune trebuie sa reduceti viteza si sa opriti in locul cu vizibilitate maxima asupra caii ferate, fara a trece de indicatoare sau de marcajul de oprire.
Asteptati trecerea trenului si va continuati deplasarea doar dupa ce semnalele de culoare rosie si cele sonore s-au oprit iar semnalul cu lumina intermitenta de culoare alba cu cadenta lenta este in functiune.
Asadar raspunsul corect este: C
 
Articol referință din legislatia rutieră în vigoare: OUG sau Regulament
Art. 69. 
(1) Trecerea la nivel cu calea ferată curentă fără bariere sau semibariere se semnalizează, după caz, cu indicatoarele „Trecere la nivel cu calea ferată simplă, fără bariere” sau „Trecere la nivel cu calea ferată dublă, fără bariere”, însoţite de indicatorul „Oprire”.
(2) La trecerea la nivel cu calea ferată curentă prevăzută cu instalaţii de semnalizare automată fără bariere, interzicerea circulaţiei rutiere se realizează optic, prin funcţionarea dispozitivelor cu lumini intermitent-alternative roşii şi stingerea semnalizării de control reprezentată de lumina intermitentă albă şi acustic, prin emiterea de semnale sonore intermitente.
 
Art. 138. 
(1) Conducătorul de vehicul este obligat să oprească atunci când:
     a) barierele sau semibarierele sunt coborâte, în curs de coborâre sau ridicare;
     b) semnalul cu lumini roşii şi/sau semnalul sonor sunt în funcţiune;
     c) întâlneşte indicatorul „Trecerea la nivel cu calea ferată simplă, fără bariere”, „Trecerea la nivel cu calea ferată dublă, fără bariere” sau „Oprire”.
(2) Vehiculele trebuie să oprească, în ordinea sosirii, în locul în care există vizibilitate maximă asupra căii ferate fără a trece de indicatoarele prevăzute la alin. (1) lit. c) sau, după caz, înaintea marcajului pentru oprire, ori înaintea barierelor sau semibarierelor, când acestea sunt închise, în curs de coborâre sau ridicare.

Chestionare auto drpciv explicate audio video.

Intră în contul tău!