Mediu de învățare Categoria B (B, B1)

Ai parcurs 0% din mediul de învățare ( întrebări din 1176)
Întrebarea 5 din 1176

Execută corect autoturismul manevra de depăşire?


A nu, deoarece autobuzul are prioritate la plecarea din staţie;
B nu, deoarece această manevră nu este permisă în dreptul staţiilor mijloacelor de transport public de persoane;
C da, manevra este regulamentară.

Explicație video (actualizată 2017)

Explicație întrebare (actualizată 2017)

În situația dată observăm că autobuzul a semnalizat intenția de a se pune în mișcare din stația prevazută cu alveolă. Trebuie știut că autobuzul care pleacă, atenție, doar cel care pleacă și semnalizează corespunzător, dintr-o stație prevăzută cu alveolă are prioritate DOAR față de vehiculele care circulă în spatele acestuia, iar dacă drumul are mai multe benzi pe sens autobuzul are prioritate doar față de vehiculele care circulă din spatele acestuia pe prima bandă.
Deci autoturismul albastru nu are obligația de a-i acorda prioritate de trecere autobuzului, autobuzul fiind obligat să se asigure și să acorde prioritate de trecere celorlalți participanți la trafic, cu excepția celor care circulă din spatele autobuzului. În situația dată, autoturismul execută corect manevra de depășire. Autobuzului îi vor acorda prioritate de trecere doar vehiculele care circulă din spatele acestuia.

Răspunsul corect este: C
Găsiți aici lecție video cu cazurile de acordare a priorității --> Codul Rutier - Acordarea priorității

Articole de referință (actualizate 2017)

OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 (Codul rutier)
Regulament = REGULAMENT de aplicare a  OUG 195/2002 (Regulamentul codului rutier)

Regulament - Articolul 131

(1) La apropierea de o staţie pentru mijloace de transport public de persoane prevăzută cu alveolă, din care conducătorul unui astfel de vehicul semnalizează intenţia de a ieşi, conducătorul vehiculului care circulă pe banda de lângă acostament sau bordura este obligat să reducă viteza şi, la nevoie, să oprească pentru a-i permite reintrarea în trafic.
(2) Conducătorii de vehicule sunt obligaţi să acorde prioritate de trecere pietonilor aflaţi pe partea carosabilă pentru a urca în tramvai sau după ce au coborât din acesta, dacă tramvaiul este oprit în staţie fără refugiu.
Te întrebi dacă avem întrebările de la examenul oficial ??? DA, vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

5 Comentarii Lasă un comentariu

Georgiana Paun
Georgiana Paun 31.07.2017 22:26
Pot da pe 14 august sala sau este zi libera?
Daniel Bratu
Daniel Bratu 22.07.2017 21:59
Astea sunt întrebările exact ca la sală?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 22.07.2017 22:22
Întrebările de pe Școala Rutieră sunt exact cele de la DRPCIV, adică cele de la examen. Ca să te convingi vezi aici un videoclip demonstrativ - Click aici pentru video!
Andreea
Andreea 08.06.2017 01:56
Buna dimineata!Este cineva care da marti sala la Deva?Si am inca o intrebare...dupa ce dai sala si iti da actele doveditoare ca ai promovat testul scrie undeva cu cate puncte ai luat?Multumesc
marcel gica
marcel gica 16.06.2017 14:52
da iti scrie pe o foaie care o ai in dosar cu cate puncte ai luat !!

Lasă un comentariu

© 2017 All rights reserved.