Pasul 3 - Mediu de învățare Viteza și distanța dintre vehicule Categoria Redobândire

% din tot PASUL 3 (0 din 361)
Mediu de învățare Viteza și distanța dintre vehicule Categoria Redobândire
Ai parcurs 0% din Viteza și distanța dintre vehicule
Întrebarea 2 din 20

Reducerea vitezei este obligatorie:

A la trecerile pentru pietoni prevăzute cu indicatoare şi marcaje;
B în zona de acţiune a indicatorului „Copii”, între orele 7:00 si 22:00;
C la trecerea pe lângă troleibuzele sau autobuzele oprite în staţie.

Explicație (actualizată 2024)

Pentru varianta  A 

Nu este obligatorie reducerea vitezei la toate trecerile pentru pietoni! Viteza se va reduce obligatoriu până la maxim 30 km/h, în localități, sau 50 km/h în afara localităților, la trecerile pentru pietoni nesemaforizate, semnalizate prin indicatoare și marcaje, atunci când drumul public are cel mult o bandă pe sens, iar pietonii aflați pe trotuar, în imediata apropiere a părții carosabile, intenționează să se angajeze în traversare.

Având în vedere că legislația rutieră specifică clar care sunt acele treceri de pietoni pentru care se aplică această obligație, varianta A de răspuns nu poate fi considerată corectă pentru că se referă la toate tipurile de treceri pentru pietoni semnalizate prin indicatoare și marcaje, cuprinzându-le și pe cele care au mai mult de o bandă pe fiecare sens, unde nu se aplică această obligație.


Pentru varianta  B 

În zona de acțiune a indicatorului “Copii”, aveți obligația de a circula cu o viteză care să nu depășească 30 km/h în localități sau 50 km/h în afara localităților în intervalul orar 7:00 - 22:00.

Indicatorului “Copii” se amplasează în apropierea locurilor frecventate de copii (școli, grădinițe, locuri de joacă, parcuri, etc.) acolo unde există posibilitatea ca aceștia să apară pe neașteptate pe partea carosabilă.


Pentru varianta  C 

La trecerea pe lângă troleibuzele sau autobuzele oprite în stație, fie că acestea sunt pe sensul Dvs. de circulație sau pe sensul opus de circulație, legislația rutieră NU vă obligă să reduceți viteza de deplasare. Însă, din punct de vedere al conduitei preventive, ar fi indicat ca în situațiile mai periculoase, să reduceți viteza de deplasare.

Această situație din varianta C de răspuns nu trebuie confundată cu situația în care un autobuz semnalizează intenția de a ieși dintr-o stație prevăzută cu alveolă iar conducătorul vehiculului care circulă pe banda de lângă acostament sau bordură este obligat să reducă viteza și, la nevoie, să oprească pentru a-i permite reintrarea în trafic.


Răspunsul corect este: B

Găsiți aici lecție video cu Trecerea pentru pietoni --> Codul Rutier - Trecerea pentru pietoni
Găsiți aici explicația completă a indicatorului --> Copii

Articole de referință (legislație 2024)

Pentru varianta  A 

Regulament - Articolul 123

Conducătorul de vehicul este obligat să circule cu o viteza care să nu depăşească 30 km/h în localităţi sau 50 km/h în afara localităţilor, în următoarele situaţii:
h) la trecerile pentru pietoni nesemaforizate, semnalizate prin indicatoare şi marcaje, când drumul public are cel mult o bandă pe sens, iar pietonii aflaţi pe trotuar, în imediată apropiere a părţii carosabile, intenţionează să se angajeze în traversare;


Pentru varianta  B 

Regulament - Articolul 123

Conducătorul de vehicul este obligat să circule cu o viteza care să nu depăşească 30 km/h în localităţi sau 50 km/h în afara localităţilor, în următoarele situaţii:
g) în zona de acţiune a indicatorului de avertizare "Copii" în intervalul orar 7,00-22,00, precum şi a indicatorului "Accident";


Pentru varianta  C 

Regulament - Articolul 131

(1) La apropierea de o staţie pentru mijloace de transport public de persoane prevăzută cu alveolă, din care conducătorul unui astfel de vehicul semnalizează intenţia de a ieşi, conducătorul vehiculului care circulă pe banda de lângă acostament sau bordura este obligat să reducă viteza şi, la nevoie, să oprească pentru a-i permite reintrarea în trafic.

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

11 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright Școala Rutieră 2024. Toate drepturile rezervate.