Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Ai parcurs 0.0% din Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Capitolul 9 - partea 6 - Obligațiile conducătorilor auto cu vechime mai mică de un an

Capitolul 9 - partea 6 - Obligațiile conducătorilor auto cu vechime mai mică de un an


Articole de referință din legislația în vigoare

OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 (Codul rutier)
Regulament = REGULAMENT de aplicare a  OUG 195/2002 (Regulamentul codului rutier)

OUG - Articolul 50

(4) Viteza maximă admisă în afara localităţilor pentru autovehiculele ai căror conducători au mai puţin de un an practică de conducere sau pentru persoanele care efectuează pregătirea practică în vederea obţinerii permisului de conducere este cu 20 km/h mai mică decât viteza maximă admisă pentru categoria din care fac parte autovehiculele conduse.

 

Regulament - Articolul 147

Conducătorul de autovehicul sau de tramvai este obligat:

6. să aplice pe parbrizul şi pe luneta autovehiculului semnul distinctiv stabilit pentru conducătorii de autovehicule începători, dacă are o vechime mai mica de un an de la obţinerea permisului de conducere.

Regulament - Articolul 149

(1) Conducătorul de autovehicul sau de tramvai cu o vechime mai mica de un an de la data obţinerii permisului de conducere are obligaţia de a aplica semnul distinctiv sub forma unui disc de culoare galbenă, cu diametrul de 100 mm, care are în centru semnul exclamării, de culoare neagră, cu lungimea de 60 mm şi diametrul punctului de 10 mm, după cum urmează:

a) la autovehiculele din categoriile AM, A1, A2 şi A, în partea din spate, lângă numărul de înmatriculare sau înregistrare, după caz;
b) la celelalte autovehicule, pe parbriz, în partea din dreapta jos şi pe lunetă, în partea stângă jos;
c) la autovehiculul care nu este prevăzut cu luneta, pe parbriz în partea din dreapta jos şi pe caroserie în partea din spate stânga sus;
d) la tramvai, pe parbriz în partea din dreapta jos şi pe luneta ultimului vagon în partea din spate stânga sus;
e) la autovehiculul care tractează o remorcă, pe parbrizul autovehiculului în partea din dreapta jos şi pe caroseria remorcii în partea din spate stânga sus.

(2) Conducătorului de vehicul prevăzut la alin. (1) îi este interzis:

a) să conducă autovehicule care transporta mărfuri sau produse periculoase;
b) să conducă vehicule destinate testării sau cele pentru probe;
c) să conducă vehicule destinate transportului public de persoane, inclusiv în regim de taxi.Dacă nu puteți/doriți să vizionați varianta AUDIO-VIDEO a cursului, puteți citi varianta text ilustrată cu imagini.

Varianta text Capitolul 9 - partea 6 - Obligațiile conducătorilor auto cu vechime mai mică de un an

Codul Rutier - Obligațiile conducătorilor auto cu vechime mai mică de un an

Conducătorul de autovehicul sau de tramvai cu o vechime mai mica de un an de la data obţinerii permisului de conducere are obligaţia de a aplica semnul distinctiv sub forma unui disc de culoare galbenă, cu diametrul de 100 mm, care are în centru semnul exclamării, de culoare neagră, cu lungimea de 60 mm şi diametrul punctului de 10 mm, după cum urmează (art. 147 alin. 6 și art. 149 alin. 1 din Regulament):

- la autovehiculele din categoriile AM, A1, A2 şi A, în partea din spate, lângă numărul de înmatriculare sau înregistrare, după caz;

unde se pune semnul de incepator pe motocicleta

- la celelalte autovehicule, pe lunetă, în partea stângă jos şi pe parbriz, în partea din dreapta jos;

unde punem semnele de incepator la autoturism

montarea semnelor de incepator pe masina

- la autovehiculul care nu este prevăzut cu luneta, pe caroserie în partea din spate stânga sus și pe parbriz în partea din dreapta jos;

unde punem semnul de incepator daca nu avem luneta spate

semn incepator pe duba fara luneta

- la tramvai, pe luneta ultimului vagon în partea din spate stânga sus și pe parbriz în partea din dreapta jos;

semnul de incepator la tramvaie

unde se pune semnul de incepator la tramvai

- la autovehiculul care tractează o remorcă, pe caroseria remorcii în partea din spate stânga sus și pe parbrizul autovehiculului în partea din dreapta jos.

unde monatm semnul de incepator daca avem remorca

semnul de incepator pe la remorca

Conducătorului de autovehicul sau de tramvai cu o vechime mai mica de un an de la data obţinerii permisului de conducere îi este interzis (art. 149 alin. 2 din Regulament):

  • să conducă autovehicule care transporta mărfuri sau produse periculoase;
  • să conducă vehicule destinate testării sau cele pentru probe;
  • să conducă vehicule destinate transportului public de persoane, inclusiv în regim de taxi.

Viteza maximă admisă în afara localităţilor pentru autovehiculele ai căror conducători au mai puţin de un an practică de conducere sau pentru persoanele care efectuează pregătirea practică în vederea obţinerii permisului de conducere este cu 20 km/h mai mică decât viteza maximă admisă pentru categoria din care fac parte autovehiculele conduse (art. 50 alin. 4 din OUG).

203 Comentarii Lasă un comentariu

Daniel daniel
Daniel daniel 31.03.2020 12:25
Daca sunt incepator Cat.B si am atasata si o remorca, voi circula cu -20 km/h pentru ca sunt incepator si inca -10km/h pt remorca ? De ex.pe autostrada voi circula cu 100km/h ? Multumesc
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 05.04.2020 16:50

Da, ai calculat bine.


Alex Panc
Alex Panc 28.03.2020 20:53
Buna! Incepatorii au voie sa circule pe autostrada? Trebuie sa circule cu 20km/h mai incet decat normal?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 29.03.2020 10:40

Da

 


Stefanita Daniel
Stefanita Daniel 09.03.2020 22:10
Salut, imi puteti spune si mie daca il va afecta pe tatal meu cumva daca atunci cand el merge cu masina sunt smenele de incepator,gen amenda sau altceva?, Tin sa mentionez ca are permis de peste 20 de ani.\
Multumesc anticipat!
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 15.03.2020 20:11
62558 Admin Școala Rutieră


Da, se poate. Sancțiunea se aplica pentru nerespectarea obligației de a le purta. In cazul tău este purtare necorespunzătoare.


 Articolul 99


(1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa I de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de către persoane fizice:


 


12. nerespectarea obligaţiei de a aplica semnul distinctiv pe autovehicule şi tractoare agricole sau forestiere conduse de persoane care au mai puţin de un an vechime de la dobândirea permisului de conducere;


Pascu George
Pascu George 06.03.2020 17:29
Am obținut permisul de conducere pe 12 martie 2019 (în ziua asta am dat proba practica a examenului). Trebuie sa port semnul de începător și pe 12 martie 2020?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 07.03.2020 19:23

Nu, doar pana pe 11 martie 2020.


Pascu George
Pascu George 08.03.2020 11:07
Deci pe 12 martie nu trebuie sa am viteza cu 20 de km/h mai mica în afara localității, nu?
Cristian Ștefan
Cristian Ștefan 06.03.2020 15:23
Dacă eu am permis de categoria B1, și am promovat examenul pentru categoria B, trebuie sa am semnele de începător?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 07.03.2020 19:24

Da, esti incepator la acea categorie.


Konstantin Voiku
Konstantin Voiku 29.02.2020 15:58
Am permisul de mai mult de 5 ani, dar practic am început să conduc tocmai acum. Oare pot purta semnul “începător”? Sau pot fi amendat?
Mulțumesc.
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 07.03.2020 19:26

Da, se poate. Sancțiunea se aplica pentru nerespectarea obligației de a le purta. In cazul tău este purtare necorespunzătoare.
Articolul 99

(1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa I de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de către persoane fizice:12. nerespectarea obligaţiei de a aplica semnul distinctiv pe autovehicule şi tractoare agricole sau forestiere conduse de persoane care au mai puţin de un an vechime de la dobândirea permisului de conducere;Raul Cristian
Raul Cristian 02.02.2020 17:18
Daca detin categoria A1 si la momentul in care voi sustine permisul de categoria B voi avea 1 an si jumatate de la dobandirea permisului de conducere mai trebuie sa port semnele de incepator?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 03.02.2020 17:16

Pentru categoria B esti incepator.


Roxana
Roxana 21.01.2020 12:22
Buna ziua! Am primit permisul de conducere in Israel in urma cu o luna si vreau sa ma intorc in tara. Am voie sa conduc cu permisul obtinut in Israel pana la data de expirare sau trebuie sa-l preschimb sub ori fara sustinerea unui test?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 25.01.2020 10:06

Permisul de conducereRegimul bilateral al permiselor de conducere Permisele de conducere române şi israeliene sunt acceptate pe teritoriul celeilalte ţări pe o perioadă de 90 de zile. După această perioadă este necesară schimbarea lor (cu permise româneşti, respectiv israeliene) fără examen: se predau permisele anterioare şi se obţin permise noi, locale (permisele emise de celălalt stat vor fi remise statului emitent de către autorităţile care le reţin/preschimbă).


Serbu Adriana
Serbu Adriana 21.01.2020 10:40
Buna ziua, am citit mai sus intrebarile si raspunsurile legate de calatoria in uniune, de catre persoanele care au permis sub un an. intrebarea mea este unde mai exact la ce adresa(link) pot gasi legislatia tarii respective si traducere(din germana) pt.soferii incepatori. Ma puteti indruma? Multumesc!
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 25.01.2020 10:53

Nu știm o pagina de web care sa te lămurească, însă poți traduce cu Google translate din romana in germana "legislație rutiera șoferi începători" si apoi sa cauți pe Google.


Myka
Myka 17.01.2020 12:07
Bună ziua. Am luat permisul de c*rând. Dar nu lam luat în țară. Acum ca am venit în tara trebuie sa pun și eu semnele începătorului.
Loredana
Loredana 13.01.2020 19:29
Dacă am accident fără victime când sunt șofer începător, trebuie sa susțin din nou examen de obținere permis auto?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 18.01.2020 11:57

Examen din nou nu vei da, dar in funcție de situație trebuie sa dai examenul de redobândire, 13 intrebari corecte din 15.Citeste tot ce scrie aici - Redobândirea permisului de conducere suspendat


Sergiu
Sergiu 04.01.2020 15:23
Am permisul de 1 lună și aș vrea să știu dacă pot conduce în afara României.
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 04.01.2020 21:50

Da, se poate. Dar trebuie sa te informezi despre regulile de circulație pentru șoferii începători din acele tari. 


Ursu Oana Veronica
Ursu Oana Veronica 30.01.2020 11:03
In Italia ca incepator trebuie pusa litera P si nu ai voie sa.conduci masina de cc mare,kw si cai!
MUSAT ION
MUSAT ION 22.12.2019 05:45
AM AVUT PERMIS DIN AUGUST 1990 .IN MARTIE 2016 MI-A FOST ANULAT.L-AM REDOBANDIT IN NOIEMBRIE 2019.TREBUIE SA PORT SEMNE INCEPATOR LA REDOBANDIRE.
Mois Stefa
Mois Stefa 15.12.2019 14:57
Sunt sofer de aproximativ 7 luni si acum m-am angajat pe un post de reprezentant vanzari, conduc masina institutiei, este obligatoriu sa port semnele de incepator ?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 16.12.2019 16:16

Da


Zaharia Ion
Zaharia Ion 14.12.2019 11:09
Salut, am 4 luni de când dețin permisul de conducere cat B, însă mașină personala nu am și uneori merg pe a tatălui , sunt obligat să pun semnul de începător pe mașina lui?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 15.12.2019 13:39

Da


Lasă un comentariu

CUPRINS
Capitolul 1 - partea 1 - Drumul public Capitolul 1 - partea 2 - Sensul și banda de circulație Capitolul 2 - partea 1 - Deplasarea vehiculelor pe drumul public Capitolul 2 - partea 2 - Circulația în intersecții Capitolul 3 - partea 1 - Semnalizarea rutieră și ordinea de prioritate Capitolul 3 - partea 2 - Semnalele polițistului rutier Capitolul 3 - partea 3 - Semnalele speciale de avertizare Capitolul 3 - partea 4 - Semnalizarea temporară Capitolul 3 - partea 5 - Semnalele luminoase sau sonore Capitolul 3 - partea 6 - Indicatoare rutiere Capitolul 3 - partea 7 - Marcaje rutiere Capitolul 4 - partea 1 - Drumul cu sens unic Capitolul 4 - partea 2 - Intersecția cu sens giratoriu Capitolul 4 - partea 3 - Autostrada Capitolul 4 - partea 4 - Zona rezidenţială şi pietonală Capitolul 5 - partea 1 - Prioritatea și acordarea priorității Capitolul 5 - partea 2 - Prioritatea de trecere - acordată prin indicatoare Capitolul 5 - partea 3 - Prioritatea de trecere - acordata prin lege Capitolul 5 - partea 4 - acordarea priorității Capitolul 5 - partea 5 - alte cazuri de acordare de prioritate Capitolul 6 - partea 1 - manevre - depășirea Capitolul 6 - partea 2 - manevre - oprirea și staționarea Capitolul 6 - partea 3 - manevre - oprirea interzisă Capitolul 6 - partea 4 - manevre - staționarea interzisă și parcarea Capitolul 6 - partea 5 - manevre - întoarcerea Capitolul 6 - partea 6 - manevre - mersul înapoi Capitolul 7 - partea 1 - locuri și situații speciale - trecerea la nivel cu calea ferată Capitolul 7 - partea 2 - trecerea la nivel cu calea ferată fără bariere Capitolul 7 - partea 3 - trecerea la nivel cu calea ferată cu bariere Capitolul 7 - partea 4 - trecerea pentru pietoni Capitolul 7 - partea 5 - drumul în curbă Capitolul 7 - partea 6 - drumul în rampă și în pantă Capitolul 8 - partea 1 - Permisul de conducere Capitolul 8 - partea 2 - Condiții obținere permis și echivalări Capitolul 8 - partea 3 - Viteza de deplasare Capitolul 8 - partea 4 - Starea tehnică a vehiculelor Capitolul 8 - partea 5 - Sistemul de iluminare și semnalizare luminoasă Capitolul 9 - partea 1 - Obligațiile conducătorilor auto la plecarea la traseu Capitolul 9 - partea 2 - Obligațiile conducătorilor auto în timpul deplasării Capitolul 9 - partea 3 - Obligațiile conducătorilor auto la transportul copiilor Capitolul 9 - partea 4 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de accident Capitolul 9 - partea 5 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de defecțiune tehnică Capitolul 9 - partea 6 - Obligațiile conducătorilor auto cu vechime mai mică de un an Capitolul 9 - partea 7 - Obligațiile conducătorilor auto de transport public de persoane Capitolul 9 - partea 8 - Obligațiile conducătorilor auto de transport de mărfuri Capitolul 9 - partea 9 - Obligațiile prorietarilor sau deținătorilor de vehicule Capitolul 9 - partea 10 - Obligațiile conducătorilor auto la remorcarea vehiculelor Capitolul 9 - partea 11 - Obligațiile conducătorilor de mopede și biciclete Capitolul 9 - partea 12 - Obligații și interziceri pietoni Capitolul 10 - partea 1 - Contravenții și infracțiuni Capitolul 10 - partea 2 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul neînmatriculat Capitolul 10 - partea 3 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul fără permis de conducere Capitolul 10 - partea 4 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe Capitolul 10 - partea 5 - Infracțiuni - Părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia Capitolul 10 - partea 6 - Infracțiuni - diverse Capitolul 10 - partea 7 - Contravenții - introducere Capitolul 10 - partea 8 - Contravenții - clasa 1 Capitolul 10 - partea 9 - Contravenții - clasa 2 Capitolul 10 - partea 10 - Contravenții - clasa 3 Capitolul 10 - partea 11 - Contravenții - clasa 4 Capitolul 10 - partea 12 - Contravenții - clasa 5 Capitolul 10 - partea 13 - Alte sancțiuni Capitolul 10 - partea 14 - Reținerea certificatului de înmatriculare sau înregistrare Capitolul 10 - partea 15 - Confiscarea, imobilizarea și radierea din oficiu Capitolul 10 - partea 16 - Consumul de alcool și procedura de recoltare probe

© 2020 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou ↓

Pentru a crea un cont nou cu facebook ↓

Login cu Facebook

Dacă ai deja un cont, conectează-te aici ↓