Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Ai parcurs 0.0% din Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Capitolul 9 - partea 6 - Obligațiile conducătorilor auto cu vechime mai mică de un an

Capitolul 9 - partea 6 - Obligațiile conducătorilor auto cu vechime mai mică de un an


Articole de referință din legislația în vigoare

OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 (Codul rutier)
Regulament = REGULAMENT de aplicare a  OUG 195/2002 (Regulamentul codului rutier)

OUG - Articolul 50

(4) Viteza maximă admisă în afara localităţilor pentru autovehiculele ai căror conducători au mai puţin de un an practică de conducere sau pentru persoanele care efectuează pregătirea practică în vederea obţinerii permisului de conducere este cu 20 km/h mai mică decât viteza maximă admisă pentru categoria din care fac parte autovehiculele conduse.

 

Regulament - Articolul 147

Conducătorul de autovehicul sau de tramvai este obligat:

6. să aplice pe parbrizul şi pe luneta autovehiculului semnul distinctiv stabilit pentru conducătorii de autovehicule începători, dacă are o vechime mai mica de un an de la obţinerea permisului de conducere.

Regulament - Articolul 149

(1) Conducătorul de autovehicul sau de tramvai cu o vechime mai mica de un an de la data obţinerii permisului de conducere are obligaţia de a aplica semnul distinctiv sub forma unui disc de culoare galbenă, cu diametrul de 100 mm, care are în centru semnul exclamării, de culoare neagră, cu lungimea de 60 mm şi diametrul punctului de 10 mm, după cum urmează:

a) la autovehiculele din categoriile AM, A1, A2 şi A, în partea din spate, lângă numărul de înmatriculare sau înregistrare, după caz;
b) la celelalte autovehicule, pe parbriz, în partea din dreapta jos şi pe lunetă, în partea stângă jos;
c) la autovehiculul care nu este prevăzut cu luneta, pe parbriz în partea din dreapta jos şi pe caroserie în partea din spate stânga sus;
d) la tramvai, pe parbriz în partea din dreapta jos şi pe luneta ultimului vagon în partea din spate stânga sus;
e) la autovehiculul care tractează o remorcă, pe parbrizul autovehiculului în partea din dreapta jos şi pe caroseria remorcii în partea din spate stânga sus.

(2) Conducătorului de vehicul prevăzut la alin. (1) îi este interzis:

a) să conducă autovehicule care transporta mărfuri sau produse periculoase;
b) să conducă vehicule destinate testării sau cele pentru probe;
c) să conducă vehicule destinate transportului public de persoane, inclusiv în regim de taxi.Dacă nu puteți/doriți să vizionați varianta AUDIO-VIDEO a cursului, puteți citi varianta text ilustrată cu imagini.

Varianta text Capitolul 9 - partea 6 - Obligațiile conducătorilor auto cu vechime mai mică de un an

Codul Rutier - Obligațiile conducătorilor auto cu vechime mai mică de un an

Conducătorul de autovehicul sau de tramvai cu o vechime mai mica de un an de la data obţinerii permisului de conducere are obligaţia de a aplica semnul distinctiv sub forma unui disc de culoare galbenă, cu diametrul de 100 mm, care are în centru semnul exclamării, de culoare neagră, cu lungimea de 60 mm şi diametrul punctului de 10 mm, după cum urmează (art. 147 alin. 6 și art. 149 alin. 1 din Regulament):

- la autovehiculele din categoriile AM, A1, A2 şi A, în partea din spate, lângă numărul de înmatriculare sau înregistrare, după caz;

unde se pune semnul de incepator pe motocicleta

- la celelalte autovehicule, pe lunetă, în partea stângă jos şi pe parbriz, în partea din dreapta jos;

unde punem semnele de incepator la autoturism

montarea semnelor de incepator pe masina

- la autovehiculul care nu este prevăzut cu luneta, pe caroserie în partea din spate stânga sus și pe parbriz în partea din dreapta jos;

unde punem semnul de incepator daca nu avem luneta spate

semn incepator pe duba fara luneta

- la tramvai, pe luneta ultimului vagon în partea din spate stânga sus și pe parbriz în partea din dreapta jos;

semnul de incepator la tramvaie

unde se pune semnul de incepator la tramvai

- la autovehiculul care tractează o remorcă, pe caroseria remorcii în partea din spate stânga sus și pe parbrizul autovehiculului în partea din dreapta jos.

unde monatm semnul de incepator daca avem remorca

semnul de incepator pe la remorca

Conducătorului de autovehicul sau de tramvai cu o vechime mai mica de un an de la data obţinerii permisului de conducere îi este interzis (art. 149 alin. 2 din Regulament):

  • să conducă autovehicule care transporta mărfuri sau produse periculoase;
  • să conducă vehicule destinate testării sau cele pentru probe;
  • să conducă vehicule destinate transportului public de persoane, inclusiv în regim de taxi.

Viteza maximă admisă în afara localităţilor pentru autovehiculele ai căror conducători au mai puţin de un an practică de conducere sau pentru persoanele care efectuează pregătirea practică în vederea obţinerii permisului de conducere este cu 20 km/h mai mică decât viteza maximă admisă pentru categoria din care fac parte autovehiculele conduse (art. 50 alin. 4 din OUG).

328 Comentarii Lasă un comentariu

gheorghe_agapi@
gheorghe_agapi@ 24.01.2021 17:11
Detin o masina cu 7 locuri pot sa dau scaunele din spate jos sa o folosesc cu 5 locuri?
Ionescu Liviu
Ionescu Liviu 24.01.2021 07:07
Buna ziua, in luna Aprilie urmează sa susțin examenul pentru categoria D, ulterior pentru atestat in vederea angajării ca șofer la STB! As avea următoarea intrebare: după parcurgerea acestor probe, ma pot angaja imediat sau trebuie sa astept 1 an? Menționez ca am permis de conducere categoria B din 2008, categoria C din 2014 și categoria CE din 2017! Multumesc anticipat!
Marcu Cristian
Marcu Cristian 23.01.2021 14:58
Bună ziua, în cazul semnelor trebuie respectate dimensiunile prevăzute? Am semne de 85mm pot circula cu acestea?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 24.01.2021 08:58

Conducătorul de autovehicul sau de tramvai cu o vechime mai mică de un an de la data obţinerii permisului de conducere are obligaţia de a aplica semnul distinctiv sub forma unui disc de culoare galbenă, cu diametrul de 100 mm, care are în centru semnul exclamării, de culoare neagră, cu lungimea de 60 mm şi diametrul punctului de 10 mm.


Alex V
Alex V 23.01.2021 07:40
Buna ziua,

Titlul de incepator si semnul distinctiv face referire la categoria nou obtinuta sau la experienta in trafic (in cazul in care experienta in trafic dar pe alta categorie) ?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 23.01.2021 08:28

Semnul distinctiv face referire la experienta in trafic pentru categoria obtinuta.


Udrea Elena Violeta
Udrea Elena Violeta 10.01.2021 17:44
buna seara!!!!!daca am permis de 6 luni,pot merge cu un bebe de 6 luni in dreapta mea in scaunel?!!!
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 11.01.2021 16:35

Iată ce spune legislația în vigoare:– Copiii în vârstă de până la 3 ani pot fi transportați doar în autovehicule echipate cu sisteme de siguranță (scaun special pentru copii, omologat, împreuna cu centurile acestuia), excepție făcând transportul public și taxiurile.

– Copiii trebuie așezați în mașină în funcție de înălțime. Astfel, potrivit noii legi, copiii de până la 1,35 m nu mai pot fi transportați decât în scaune speciale, pe bancheta din spate sau pe scaunul din față, doar dacă este dezactivat airbagul frontal corespunzător locului, iar în acest caz, scaunul trebuie orientat invers față de direcția de mers.

– Copiii mai înalți de 1,35 m pot călători numai pe bancheta din spate, cu centura de siguranță pusă. Pe scaunul din față au voie doar copiii mai mari de 12 ani, dar care să fie mai înalți de 1,50 m.

– Potrivit noii legislații, copiii între 3 și 12 ani nu mai au voie să stea în niciun caz pe scaunul din față, iar centura de siguranță a devenit obligatorie pentru toți pasagerii.

– Există o excepție, și anume cei mici pot fi transportați fără scaun și fără centură auto doar dacă sunt scutiți de medic pe motiv medical grav (dovada acestei scutiri trebuie să fie pusă la dispoziția polițistului, la cerere); în această situație, copiii trebuie transportați doar pe scaunele din spate și, dacă au mai puțin de 3 ani, trebuie să fie supravegheați de o altă persoană în afară de șofer.

– Scaunele auto trebuie să fie omologate, conform legii, prin urmare verificați daca modelul dorit de dumneavoastră are eticheta portocalie, care include toate informațiile referitoare la grupa de greutate pentru care e omologat, standardul ECE.R44/04, numărul de lot al produsului și codul țării în care s-a făcut omologarea.

– Centura de siguranță trebuie utilizată pe toate locurile echipate cu sistem de siguranță (inclusiv pe locurile din spate).Șoferii care nu respectă legislația privind transportul copiilor în mașină pot primi amenzi de până la 450 de lei.


Mirella Andrei
Mirella Andrei 10.01.2021 14:18
Bună ziua am și eu o întrebare se mai poate da de permis dacă nu ai zece clase mulțumesc frumos de răspuns
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 10.01.2021 15:48

Deocamdata se poata face scoala de soferi si fara sa ai un numar anume de clase, trebuie doar sa stii sa scrii si sa citesti.


Liviu Miu
Liviu Miu 09.01.2021 21:00
Salutări.
Am niște întrebări că și începător..
Momentan sunt la stadiul d învățare pentru permis dar din câte am înțeles.. Ca și începător trebuie să merg cu 20 km/h mai puțin decât limita admisă pe tipul de drum.
Dacă sunt în localitate viteza admisă este de 50 km/h iar în afara localității de 70 km/h.
Să înțeleg că.. în localitate ar trebui să merg cu 30 km/h iar în afara localității cu 50 km/h?
Și.. dacă pe drumul pe care circul este un indicator de limitare la 50 km/h eu trebuie să circul cu maxim 50 sau scad la 30?
Dar..semnul de începător cât timp trebuie "purtat" pe autovehicul?

Mulțumiri anticipate.
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 10.01.2021 09:23

Semnul de icnepator se tine 1 an


Diana Diana
Diana Diana 15.01.2021 19:16
Buna ziua!
In capitolul 8 partea 3, in video la minutul 1:20 la punctul 2 scrie "conducatorii de vehicule incepatori, adica cei care au mai putin de un an in practica de conducere, NU au obligatia sa circule cu o viteza mai mica in localitati, viteza maxima de 50km/h este valabila si pentru acestia".
@Admin DRPCIV pana la urma cum este in localitati? Din comentarul dvs reiese ca ca trebuie cu 30 km/h in localitati, insa in curs scrie altceva. Va rog o lamurire.
Liviu Miu
Liviu Miu 15.01.2021 19:46
M-am informat și din alte părți și este în felul următor:
50km/h in localitate.
70km/h pe drumuri comunale/ locale.
80km/h pe drumurile expres/ naționale europene.
90km/h pe autostrăzi.
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 16.01.2021 09:40

Indiferent de categoria autovehiculului condus, sau indiferent dacă tractează sau nu remorci, viteza maximă este de 50 de km/h în localități;Conducătorii de vehicule începători, adică cei ce au mai puțin de un an în practica de conducere, nu au obligația să circule cu o viteză mai mică în localități, viteza maximă de 50 de km/h este valabilă și pentru aceștia.


Brezoi George
Brezoi George 04.01.2021 11:03
Bună ziua! Dacă eu am permisul de 4 ani de zile dar nu am condus constant - aproape deloc și abia acum o sapt am luat mașina, semnul de incepator îl mai pot pune? Căci în trafic nu sunt AS, sunt încă începător ca să zic asa pe partea practica
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 10.01.2021 09:29

Il poti pune


Alex Def
Alex Def 27.12.2020 21:04
Buna!
Pot sa conduc in afara tarii ca începător?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 29.12.2020 17:17

Ai voie, vezi totusi ca exista reguli diferite in Europa, in functie de tara, pentru soferii incepatori.


Adrian Dicu
Adrian Dicu 21.12.2020 12:23
Buna ziua, pentru inceput mulțumesc pentru chestionarele acordate au fost extrem de bune am luat sala din prima și traseul din a 2-a din cauza emoțiilor, o singură întrebare am și eu: Ca și începător am voie sa conduc pe autostrada? Sau doar după un anumit timp?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 21.12.2020 15:35

Ai voie sa conduci insa trebuie sa respecti limita de viteza corespunzatoare celor incepatori.


Rick
Rick 10.12.2020 14:29
Are importanta pe care parte pun semnul de sofer incepator(dreapta stanga)?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 10.12.2020 15:41

Conducatorul de autovehicul sau de tramvai cu o vechime mai mica de un an de la data obtinerii permisului de conducere are obligatia de a aplica semnul distinctiv sub forma unui disc de culoare galbena, cu diametrul de 100 mm, care are in centru semnul exclamarii, de culoare neagra, cu lungimea de 60 mm si diametrul punctului de 10 mm, dupa cum urmeaza:a) la motocicleta, in partea din spate langa numarul de inmatriculare;b) la autovehicul, pe parbriz in partea din dreapta jos si pe luneta, in partea stanga jos;


Monica Draghici
Monica Draghici 26.11.2020 10:48
Buna ziua! Eu am permis din anul 1995, dar nu am condus decat in timpul scolii. Acum fac cateva ore de conducere cu un instructor auto . Daca incep sa conduc am voie sa pun pe masina semnele de incepator?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 26.11.2020 16:18

Da, poti.


Stefan Lacatusu
Stefan Lacatusu 18.11.2020 18:04
Bună ziua!
Dețin de doi ani de zile (de la 16 ani) subcategoria B1. Astăzi am obținut categoria B. Trebuie să port semnul pentru începător?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 03.12.2020 12:18

Da, trebuie purtate.


AMIEL - TITUS SCROB
AMIEL - TITUS SCROB 15.11.2020 17:00
Dacă am mai putin de un an de experiența pot conduce in alta țara? Pot trece granița?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 16.11.2020 16:25

Ai voie, vezi totusi ca exista reguli diferite in Europa, in functie de tara, pentru soferii incepatori. 


PAVĂL DIANA ALEXANDRA
PAVĂL DIANA ALEXANDRA 15.11.2020 14:37
Buna ziua. Am permis obținut de 2 ani, dar nu am mai condus de atunci. Vreau sa aplic bulinele de începător pe mașină pentru siguranța mea, pt a păstra cei din spate o distanță mai mare, pt a fi iertată pt eventuala viteza redusă... Este ilegal acest lucru ?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 16.11.2020 16:17

În ceea ce privește durata de timp obligatorie impusă de lege, există restricții doar în ceea ce privește timpul minim de folosire pentru semne de începător auto. Aceasta este de minim un an de zile, perioadă considerată suficientă pentru a depăși stadiul de învățăcel. Însă codul rutier nu obligă pe nimeni să renunțe la ele fix în prima zi după depășirea acestei perioade. Astfel, dacă în primul an de condus simți că nu ai acumulat îndeajuns de multă experiență, sau dacă nu ai apucat să conduci foarte mult în toată această perioadă, nimeni nu îți interzice să le folosești în continuare până când te vei simți sigur pe tine.


Lasă un comentariu

CUPRINS
Capitolul 1 - partea 1 - Drumul public Capitolul 1 - partea 2 - Sensul și banda de circulație Capitolul 2 - partea 1 - Deplasarea vehiculelor pe drumul public Capitolul 2 - partea 2 - Circulația în intersecții Capitolul 3 - partea 1 - Semnalizarea rutieră și ordinea de prioritate Capitolul 3 - partea 2 - Semnalele polițistului rutier Capitolul 3 - partea 3 - Semnalele speciale de avertizare Capitolul 3 - partea 4 - Semnalizarea temporară Capitolul 3 - partea 5 - Semnalele luminoase sau sonore Capitolul 3 - partea 6 - Indicatoare rutiere Capitolul 3 - partea 7 - Marcaje rutiere Capitolul 4 - partea 1 - Drumul cu sens unic Capitolul 4 - partea 2 - Intersecția cu sens giratoriu Capitolul 4 - partea 3 - Autostrada Capitolul 4 - partea 4 - Zona rezidenţială şi pietonală Capitolul 5 - partea 1 - Prioritatea și acordarea priorității Capitolul 5 - partea 2 - Prioritatea de trecere - acordată prin indicatoare Capitolul 5 - partea 3 - Prioritatea de trecere - acordata prin lege Capitolul 5 - partea 4 - acordarea priorității Capitolul 5 - partea 5 - alte cazuri de acordare de prioritate Capitolul 6 - partea 1 - manevre - depășirea Capitolul 6 - partea 2 - manevre - oprirea și staționarea Capitolul 6 - partea 3 - manevre - oprirea interzisă Capitolul 6 - partea 4 - manevre - staționarea interzisă și parcarea Capitolul 6 - partea 5 - manevre - întoarcerea Capitolul 6 - partea 6 - manevre - mersul înapoi Capitolul 7 - partea 1 - locuri și situații speciale - trecerea la nivel cu calea ferată Capitolul 7 - partea 2 - trecerea la nivel cu calea ferată fără bariere Capitolul 7 - partea 3 - trecerea la nivel cu calea ferată cu bariere Capitolul 7 - partea 4 - trecerea pentru pietoni Capitolul 7 - partea 5 - drumul în curbă Capitolul 7 - partea 6 - drumul în rampă și în pantă Capitolul 8 - partea 1 - Permisul de conducere Capitolul 8 - partea 2 - Condiții obținere permis și echivalări Capitolul 8 - partea 3 - Viteza de deplasare Capitolul 8 - partea 4 - Starea tehnică a vehiculelor Capitolul 8 - partea 5 - Sistemul de iluminare și semnalizare luminoasă Capitolul 9 - partea 1 - Obligațiile conducătorilor auto la plecarea la traseu Capitolul 9 - partea 2 - Obligațiile conducătorilor auto în timpul deplasării Capitolul 9 - partea 3 - Obligațiile conducătorilor auto la transportul copiilor Capitolul 9 - partea 4 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de accident Capitolul 9 - partea 5 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de defecțiune tehnică Capitolul 9 - partea 6 - Obligațiile conducătorilor auto cu vechime mai mică de un an Capitolul 9 - partea 7 - Obligațiile conducătorilor auto de transport public de persoane Capitolul 9 - partea 8 - Obligațiile conducătorilor auto de transport de mărfuri Capitolul 9 - partea 9 - Obligațiile prorietarilor sau deținătorilor de vehicule Capitolul 9 - partea 10 - Obligațiile conducătorilor auto la remorcarea vehiculelor Capitolul 9 - partea 11 - Obligațiile conducătorilor de mopede și biciclete Capitolul 9 - partea 12 - Obligații și interziceri pietoni Capitolul 10 - partea 1 - Contravenții și infracțiuni Capitolul 10 - partea 2 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul neînmatriculat Capitolul 10 - partea 3 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul fără permis de conducere Capitolul 10 - partea 4 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe Capitolul 10 - partea 5 - Infracțiuni - Părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia Capitolul 10 - partea 6 - Infracțiuni - diverse Capitolul 10 - partea 7 - Contravenții - introducere Capitolul 10 - partea 8 - Contravenții - clasa 1 Capitolul 10 - partea 9 - Contravenții - clasa 2 Capitolul 10 - partea 10 - Contravenții - clasa 3 Capitolul 10 - partea 11 - Contravenții - clasa 4 Capitolul 10 - partea 12 - Contravenții - clasa 5 Capitolul 10 - partea 13 - Alte sancțiuni Capitolul 10 - partea 14 - Reținerea certificatului de înmatriculare sau înregistrare Capitolul 10 - partea 15 - Confiscarea, imobilizarea și radierea din oficiu Capitolul 10 - partea 16 - Consumul de alcool și procedura de recoltare probe

© 2020 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou ↓

Pentru a crea un cont nou cu facebook ↓

Login cu Facebook

Dacă ai deja un cont, conectează-te aici ↓