Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Ai parcurs 0.0% din Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Capitolul 9 - partea 6 - Obligațiile conducătorilor auto cu vechime mai mică de un an

Capitolul 9 - partea 6 - Obligațiile conducătorilor auto cu vechime mai mică de un an


Articole de referință din legislația în vigoare

OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 (Codul rutier)
Regulament = REGULAMENT de aplicare a  OUG 195/2002 (Regulamentul codului rutier)

OUG - Articolul 50

(4) Viteza maximă admisă în afara localităţilor pentru autovehiculele ai căror conducători au mai puţin de un an practică de conducere sau pentru persoanele care efectuează pregătirea practică în vederea obţinerii permisului de conducere este cu 20 km/h mai mică decât viteza maximă admisă pentru categoria din care fac parte autovehiculele conduse.

 

Regulament - Articolul 147

Conducătorul de autovehicul sau de tramvai este obligat:

6. să aplice pe parbrizul şi pe luneta autovehiculului semnul distinctiv stabilit pentru conducătorii de autovehicule începători, dacă are o vechime mai mica de un an de la obţinerea permisului de conducere.

Regulament - Articolul 149

(1) Conducătorul de autovehicul sau de tramvai cu o vechime mai mica de un an de la data obţinerii permisului de conducere are obligaţia de a aplica semnul distinctiv sub forma unui disc de culoare galbenă, cu diametrul de 100 mm, care are în centru semnul exclamării, de culoare neagră, cu lungimea de 60 mm şi diametrul punctului de 10 mm, după cum urmează:

a) la autovehiculele din categoriile AM, A1, A2 şi A, în partea din spate, lângă numărul de înmatriculare sau înregistrare, după caz;
b) la celelalte autovehicule, pe parbriz, în partea din dreapta jos şi pe lunetă, în partea stângă jos;
c) la autovehiculul care nu este prevăzut cu luneta, pe parbriz în partea din dreapta jos şi pe caroserie în partea din spate stânga sus;
d) la tramvai, pe parbriz în partea din dreapta jos şi pe luneta ultimului vagon în partea din spate stânga sus;
e) la autovehiculul care tractează o remorcă, pe parbrizul autovehiculului în partea din dreapta jos şi pe caroseria remorcii în partea din spate stânga sus.

(2) Conducătorului de vehicul prevăzut la alin. (1) îi este interzis:

a) să conducă autovehicule care transporta mărfuri sau produse periculoase;
b) să conducă vehicule destinate testării sau cele pentru probe;
c) să conducă vehicule destinate transportului public de persoane, inclusiv în regim de taxi.Dacă nu puteți/doriți să vizionați varianta AUDIO-VIDEO a cursului, puteți citi varianta text ilustrată cu imagini.

Varianta text Capitolul 9 - partea 6 - Obligațiile conducătorilor auto cu vechime mai mică de un an

Codul Rutier - Obligațiile conducătorilor auto cu vechime mai mică de un an

Conducătorul de autovehicul sau de tramvai cu o vechime mai mica de un an de la data obţinerii permisului de conducere are obligaţia de a aplica semnul distinctiv sub forma unui disc de culoare galbenă, cu diametrul de 100 mm, care are în centru semnul exclamării, de culoare neagră, cu lungimea de 60 mm şi diametrul punctului de 10 mm, după cum urmează (art. 147 alin. 6 și art. 149 alin. 1 din Regulament):

- la autovehiculele din categoriile AM, A1, A2 şi A, în partea din spate, lângă numărul de înmatriculare sau înregistrare, după caz;

unde se pune semnul de incepator pe motocicleta

- la celelalte autovehicule, pe lunetă, în partea stângă jos şi pe parbriz, în partea din dreapta jos;

unde punem semnele de incepator la autoturism

montarea semnelor de incepator pe masina

- la autovehiculul care nu este prevăzut cu luneta, pe caroserie în partea din spate stânga sus și pe parbriz în partea din dreapta jos;

unde punem semnul de incepator daca nu avem luneta spate

semn incepator pe duba fara luneta

- la tramvai, pe luneta ultimului vagon în partea din spate stânga sus și pe parbriz în partea din dreapta jos;

semnul de incepator la tramvaie

unde se pune semnul de incepator la tramvai

- la autovehiculul care tractează o remorcă, pe caroseria remorcii în partea din spate stânga sus și pe parbrizul autovehiculului în partea din dreapta jos.

unde monatm semnul de incepator daca avem remorca

semnul de incepator pe la remorca

Conducătorului de autovehicul sau de tramvai cu o vechime mai mica de un an de la data obţinerii permisului de conducere îi este interzis (art. 149 alin. 2 din Regulament):

  • să conducă autovehicule care transporta mărfuri sau produse periculoase;
  • să conducă vehicule destinate testării sau cele pentru probe;
  • să conducă vehicule destinate transportului public de persoane, inclusiv în regim de taxi.

Viteza maximă admisă în afara localităţilor pentru autovehiculele ai căror conducători au mai puţin de un an practică de conducere sau pentru persoanele care efectuează pregătirea practică în vederea obţinerii permisului de conducere este cu 20 km/h mai mică decât viteza maximă admisă pentru categoria din care fac parte autovehiculele conduse (art. 50 alin. 4 din OUG).

279 Comentarii Lasă un comentariu

Traian Stefan
Traian Stefan 24.09.2020 19:16
Sfatul meu pentru șoferii incepatori: conduceți singuri (fara sofer cu experienta lângă voi) de la început. Nu o sa i se para unui sofer cu vechime ca mergeți bine.
Andrei
Andrei 18.09.2020 09:32
Buna ziua, daca am avut permis categoria A2 timp de 2 ani si de curand am abtinut categoria A sunt considerat tot incepator?
Adrian Raducan
Adrian Raducan 18.09.2020 13:50
Da, pentru A.
Corpodean Alexandru
Corpodean Alexandru 07.09.2020 14:16
Am auzit ca atat timp cat esti incepator nu ai voie sa parasesti judetul! Este adevarat?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 07.09.2020 15:13

Nu este adevarat.

 


Andrei David
Andrei David 05.09.2020 16:16
Ai voie sa iesi din tara daca ai mai putin de un an experientaa?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 06.09.2020 08:29

Ai voie, vezi totusi ca exista reguli diferite in Europa, in functie de tara, pentru soferii incepatori.


Nitu Nela
Nitu Nela 04.09.2020 15:25
Daca am luat permisul de 15 ani si nu am condus niciodata, se sanctioneaza punerea semnelor de "incepator"?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 05.09.2020 09:21

În ceea ce privește durata de timp obligatorie impusă de lege, există restricții doar în ceea ce privește timpul minim de folosire pentru semne de începător auto. Aceasta este de minim un an de zile, perioadă considerată suficientă pentru a depăși stadiul de învățăcel. Însă codul rutier nu obligă pe nimeni să renunțe la ele fix în prima zi după depășirea acestei perioade. Astfel, dacă în primul an de condus simți că nu ai acumulat îndeajuns de multă experiență, sau dacă nu ai apucat să conduci foarte mult în toată această perioadă, nimeni nu îți interzice să le folosești în continuare până când te vei simți sigur pe tine.


Alexia maria
Alexia maria 27.08.2020 15:54
Dacă am terminat perioada de 1 an si încă nu am scos bulinele galbene se sanctioneaza ?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 05.09.2020 09:21

În ceea ce privește durata de timp obligatorie impusă de lege, există restricții doar în ceea ce privește timpul minim de folosire pentru semne de începător auto. Aceasta este de minim un an de zile, perioadă considerată suficientă pentru a depăși stadiul de învățăcel. Însă codul rutier nu obligă pe nimeni să renunțe la ele fix în prima zi după depășirea acestei perioade. Astfel, dacă în primul an de condus simți că nu ai acumulat îndeajuns de multă experiență, sau dacă nu ai apucat să conduci foarte mult în toată această perioadă, nimeni nu îți interzice să le folosești în continuare până când te vei simți sigur pe tine.


Denisa Godjea
Denisa Godjea 24.08.2020 07:46
Bună, as avea și eu o întrebare, luna trecuta am luat permisul auto, fiind începătoare am voie sa conduc cu un copil mic în mașină? Copilul fiind nepoțelul meu, copilul sorei mele în vârstă de 1 an?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 24.08.2020 12:06

Da, se poate. Însă trebuie ca acesta sa fie poziționat corespunzător. Găsiți aici lecție video cu Obligațiile conducătorilor auto la transportul copiilor --> Codul Rutier - Obligațiile conducătorilor auto la transportul copiilor


Serban Adriana
Serban Adriana 22.08.2020 15:43
Buna ziua,am permis dar nu am condus de multi ani si as doriii sa stiu daca as putea sa pun semnele de incepator.Multumesc!
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 24.08.2020 12:08

Sancțiunea se aplica pentru nerespectarea obligației de a le purta. In caz de purtare pentru termenul obligatoriu nu au pe ce articol sa sancționeze.
Articolul 99

(1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa I de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de către persoane fizice:12. nerespectarea obligaţiei de a aplica semnul distinctiv pe autovehicule şi tractoare agricole sau forestiere conduse de persoane care au mai puţin de un an vechime de la dobândirea permisului de conducere;Patrascu Robert
Patrascu Robert 20.08.2020 03:59
Pot conduce un autovehicul cu 8 locuri, daca am mai putin de 1 an vechime ?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 20.08.2020 16:22

Da


Alex
Alex 18.08.2020 08:36
Buna, am voie sa circul pe autostrazi daca am vechime mai mica de un an? Multumesc.
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 18.08.2020 15:25

Da, iar limita maxima de viteza pentru tine este 110 km/h. 110 km/h;Citeste mai mult: adev.ro/pdu81w

Daiana
Daiana 15.08.2020 18:37
Bună! Am permisul de un an jumate dar nu am condus în acest timp și aș vrea să îmi pun semnul de începător, are vreo problema poliția cu asta ? Multumesc !
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 18.08.2020 07:19

Da, se poate. Sancțiunea se aplica pentru nerespectarea obligației de a le purta. In cazul tău este purtare necorespunzătoare.
Articolul 99 - OUG

(1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa I de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de către persoane fizice:12. nerespectarea obligaţiei de a aplica semnul distinctiv pe autovehicule şi tractoare agricole sau forestiere conduse de persoane care au mai puţin de un an vechime de la dobândirea permisului de conducere;George Cristian
George Cristian 15.08.2020 10:11
Cat e amenda daca nu ai semnele de incepator?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 16.08.2020 11:25

Șoferii, care au obținut permisul de mai puțin de un an, trebuie să afișeze un semn distinctiv de culoare galbenă pe parbriz și pe lunetă. Nerespectarea acestei reguli atrage o amendă cuprinsă între 290 și 435 de lei (clasa I de sancțiuni);


Dinu Mihail
Dinu Mihail 10.08.2020 06:25
Buna ziua. Vreau sa plec pana chisinau o zi cand se deschid granitele si am permis de 1 an si 7 luni. Am auzit ca si la ei trebuie sa porti semn de incepator, dar cat timp trebuie? Un an sau mai mult de cand ai obtinut permisul?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 18.08.2020 07:20

Consulta legislația din tara in care dorești sa conduci.


stoica constantin
stoica constantin 08.08.2020 09:37
Daca am redobandit permisul ( anulat) port semne de incapator ?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 08.08.2020 09:39

Legea nu face o exceptie in cazul asta. Deci, trebuie sa le porti.


Marian
Marian 07.08.2020 09:36
Buna ziua am permisul de 3 luni,as putea sa ma angajez pe 3.5 sofer comunitate pe rute nationale si internationale in comunitatea europeana?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 08.08.2020 08:37

Daca nu se face transport de mărfuri sau produse periculoase sau transport persoane (inclusiv taxi), pentru ambele oricum îți trebuie atestat, o poți face. Deci, o poți face doar sa ții cont de regulile pentru șoferii începători din tarile prin care circuli.


Lasă un comentariu

CUPRINS
Capitolul 1 - partea 1 - Drumul public Capitolul 1 - partea 2 - Sensul și banda de circulație Capitolul 2 - partea 1 - Deplasarea vehiculelor pe drumul public Capitolul 2 - partea 2 - Circulația în intersecții Capitolul 3 - partea 1 - Semnalizarea rutieră și ordinea de prioritate Capitolul 3 - partea 2 - Semnalele polițistului rutier Capitolul 3 - partea 3 - Semnalele speciale de avertizare Capitolul 3 - partea 4 - Semnalizarea temporară Capitolul 3 - partea 5 - Semnalele luminoase sau sonore Capitolul 3 - partea 6 - Indicatoare rutiere Capitolul 3 - partea 7 - Marcaje rutiere Capitolul 4 - partea 1 - Drumul cu sens unic Capitolul 4 - partea 2 - Intersecția cu sens giratoriu Capitolul 4 - partea 3 - Autostrada Capitolul 4 - partea 4 - Zona rezidenţială şi pietonală Capitolul 5 - partea 1 - Prioritatea și acordarea priorității Capitolul 5 - partea 2 - Prioritatea de trecere - acordată prin indicatoare Capitolul 5 - partea 3 - Prioritatea de trecere - acordata prin lege Capitolul 5 - partea 4 - acordarea priorității Capitolul 5 - partea 5 - alte cazuri de acordare de prioritate Capitolul 6 - partea 1 - manevre - depășirea Capitolul 6 - partea 2 - manevre - oprirea și staționarea Capitolul 6 - partea 3 - manevre - oprirea interzisă Capitolul 6 - partea 4 - manevre - staționarea interzisă și parcarea Capitolul 6 - partea 5 - manevre - întoarcerea Capitolul 6 - partea 6 - manevre - mersul înapoi Capitolul 7 - partea 1 - locuri și situații speciale - trecerea la nivel cu calea ferată Capitolul 7 - partea 2 - trecerea la nivel cu calea ferată fără bariere Capitolul 7 - partea 3 - trecerea la nivel cu calea ferată cu bariere Capitolul 7 - partea 4 - trecerea pentru pietoni Capitolul 7 - partea 5 - drumul în curbă Capitolul 7 - partea 6 - drumul în rampă și în pantă Capitolul 8 - partea 1 - Permisul de conducere Capitolul 8 - partea 2 - Condiții obținere permis și echivalări Capitolul 8 - partea 3 - Viteza de deplasare Capitolul 8 - partea 4 - Starea tehnică a vehiculelor Capitolul 8 - partea 5 - Sistemul de iluminare și semnalizare luminoasă Capitolul 9 - partea 1 - Obligațiile conducătorilor auto la plecarea la traseu Capitolul 9 - partea 2 - Obligațiile conducătorilor auto în timpul deplasării Capitolul 9 - partea 3 - Obligațiile conducătorilor auto la transportul copiilor Capitolul 9 - partea 4 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de accident Capitolul 9 - partea 5 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de defecțiune tehnică Capitolul 9 - partea 6 - Obligațiile conducătorilor auto cu vechime mai mică de un an Capitolul 9 - partea 7 - Obligațiile conducătorilor auto de transport public de persoane Capitolul 9 - partea 8 - Obligațiile conducătorilor auto de transport de mărfuri Capitolul 9 - partea 9 - Obligațiile prorietarilor sau deținătorilor de vehicule Capitolul 9 - partea 10 - Obligațiile conducătorilor auto la remorcarea vehiculelor Capitolul 9 - partea 11 - Obligațiile conducătorilor de mopede și biciclete Capitolul 9 - partea 12 - Obligații și interziceri pietoni Capitolul 10 - partea 1 - Contravenții și infracțiuni Capitolul 10 - partea 2 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul neînmatriculat Capitolul 10 - partea 3 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul fără permis de conducere Capitolul 10 - partea 4 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe Capitolul 10 - partea 5 - Infracțiuni - Părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia Capitolul 10 - partea 6 - Infracțiuni - diverse Capitolul 10 - partea 7 - Contravenții - introducere Capitolul 10 - partea 8 - Contravenții - clasa 1 Capitolul 10 - partea 9 - Contravenții - clasa 2 Capitolul 10 - partea 10 - Contravenții - clasa 3 Capitolul 10 - partea 11 - Contravenții - clasa 4 Capitolul 10 - partea 12 - Contravenții - clasa 5 Capitolul 10 - partea 13 - Alte sancțiuni Capitolul 10 - partea 14 - Reținerea certificatului de înmatriculare sau înregistrare Capitolul 10 - partea 15 - Confiscarea, imobilizarea și radierea din oficiu Capitolul 10 - partea 16 - Consumul de alcool și procedura de recoltare probe

© 2020 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou ↓

Pentru a crea un cont nou cu facebook ↓

Login cu Facebook

Dacă ai deja un cont, conectează-te aici ↓