Pasul 1 - Cursuri » Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Ai parcurs 0.0% din Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Capitolul 9 - partea 6 - Obligațiile conducătorilor auto cu vechime mai mică de un an

Capitolul 9 - partea 6 - Obligațiile conducătorilor auto cu vechime mai mică de un an


Articole de referință din legislația în vigoare

OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 (Codul rutier)
Regulament = REGULAMENT de aplicare a  OUG 195/2002 (Regulamentul codului rutier)

OUG - Articolul 50

(4) Viteza maximă admisă în afara localităţilor pentru autovehiculele ai căror conducători au mai puţin de un an practică de conducere sau pentru persoanele care efectuează pregătirea practică în vederea obţinerii permisului de conducere este cu 20 km/h mai mică decât viteza maximă admisă pentru categoria din care fac parte autovehiculele conduse.

 

Regulament - Articolul 147

Conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai este obligat: (Partea introductivă a Articolului 147 a fost modificată și actualizată pe www.scoalarutiera.ro la 06-10-2021)

6. să aplice pe parbrizul și pe luneta autovehiculului, tractorului agricol sau forestier semnul distinctiv stabilit pentru conducătorii de autovehicule începători, dacă are o vechime mai mică de un an de la obținerea permisului de conducere. (Punctul 6 a fost modificat și actualizat pe www.scoalarutiera.ro la 06-10-2021)

Regulament - Articolul 149

(1) Conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori de tramvai cu o vechime mai mică de un an de la data obținerii permisului de conducere are obligația de a aplica semnul distinctiv sub forma unui disc de culoare galbenă, cu diametrul de 100 mm, care are în centru semnul exclamării, de culoare neagră, cu lungimea de 60 mm și diametrul punctului de 10 mm, după cum urmează: (Partea introductivă a Articolului 149 a fost modificată și actualizată pe www.scoalarutiera.ro la 06-10-2021)

a) la autovehiculele din categoriile AM, A1, A2 şi A, în partea din spate, lângă numărul de înmatriculare sau înregistrare, după caz;
b) la celelalte vehicule, pe parbriz, în partea din dreapta jos și pe lunetă, în partea stângă jos; (Litera b) a fost modificată și actualizată pe www.scoalarutiera.ro la 06-10-2021)
c) la vehiculul care nu este prevăzut cu lunetă, pe parbriz în partea din dreapta jos și pe caroserie în partea din spate stânga sus; (Litera c) a fost modificată și actualizată pe www.scoalarutiera.ro la 06-10-2021)
d) la tramvai, pe parbriz în partea din dreapta jos şi pe luneta ultimului vagon în partea din spate stânga sus;
e) la vehiculul care tractează o remorcă, pe parbrizul vehiculului în partea din dreapta jos și pe caroseria remorcii în partea din spate stânga sus. (Litera e) a fost modificată și actualizată pe www.scoalarutiera.ro la 06-10-2021)

(2) Conducătorului de vehicul prevăzut la alin. (1) îi este interzis:

a) să conducă autovehicule care transporta mărfuri sau produse periculoase;
b) să conducă vehicule destinate testării sau cele pentru probe;
c) să conducă vehicule destinate transportului public de persoane, inclusiv în regim de taxi.Dacă nu puteți/doriți să vizionați varianta AUDIO-VIDEO a cursului, puteți citi varianta text ilustrată cu imagini.

Varianta text Capitolul 9 - partea 6 - Obligațiile conducătorilor auto cu vechime mai mică de un an

Codul Rutier - Obligațiile conducătorilor auto cu vechime mai mică de un an

Conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai cu o vechime mai mică de un an de la data obținerii permisului de conducere are obligația de a aplica semnul distinctiv sub forma unui disc de culoare galbenă, cu diametrul de 100 mm, care are în centru semnul exclamării, de culoare neagră, cu lungimea de 60 mm și diametrul punctului de 10 mm, după cum urmează (art. 147 alin. 6 și art. 149 alin. 1 din Regulament):

- la autovehiculele din categoriile AM, A1, A2 şi A, în partea din spate, lângă numărul de înmatriculare sau înregistrare, după caz;

unde se pune semnul de incepator pe motocicleta

- la celelalte vehicule, pe lunetă, în partea stângă jos și pe parbriz, în partea din dreapta jos;

unde punem semnele de incepator la autoturism

montarea semnelor de incepator pe masina

- la vehiculul care nu este prevăzut cu luneta, pe caroserie în partea din spate stânga sus și pe parbriz în partea din dreapta jos;

unde punem semnul de incepator daca nu avem luneta spate

semn incepator pe duba fara luneta

- la tramvai, pe luneta ultimului vagon în partea din spate stânga sus și pe parbriz în partea din dreapta jos;

semnul de incepator la tramvaie

unde se pune semnul de incepator la tramvai

- la vehiculul care tractează o remorcă, pe caroseria remorcii în partea din spate stânga sus și pe parbrizul vehiculului în partea din dreapta jos.

unde monatm semnul de incepator daca avem remorca

semnul de incepator pe la remorca

Conducătorului de autovehicul sau de tramvai cu o vechime mai mica de un an de la data obţinerii permisului de conducere îi este interzis (art. 149 alin. 2 din Regulament):

  • să conducă autovehicule care transporta mărfuri sau produse periculoase;
  • să conducă vehicule destinate testării sau cele pentru probe;
  • să conducă vehicule destinate transportului public de persoane, inclusiv în regim de taxi.

Viteza maximă admisă în afara localităţilor pentru autovehiculele ai căror conducători au mai puţin de un an practică de conducere sau pentru persoanele care efectuează pregătirea practică în vederea obţinerii permisului de conducere este cu 20 km/h mai mică decât viteza maximă admisă pentru categoria din care fac parte autovehiculele conduse (art. 50 alin. 4 din OUG).

439 Comentarii Lasă un comentariu


Dragu Marian
Dragu Marian 15.05.2022 14:51
Dacă am mai puțin de un an permis,si conduc un trafic 8+1 persoane,persoanele le transport la munca,risc să mi se ia permisul?

Nicusor Damian
Nicusor Damian 11.05.2022 07:32
Bună ziua, am luat permisul în Italia de 2 luni, pot conduce în România cu el? Și pot să conduc o mașină cu putere de 120 cai? Sunt reguli pentru puterea mașini? Mulțumesc
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 11.05.2022 14:58

Poti sa conduci.Restul regulilor aplicabile incepatorilor le gasesti in cursul de mai sus.Faulvetter ciprian
Faulvetter ciprian 23.04.2022 17:15
Buna ziua dacă am mai puțin de un an permisul am dreptul de a conduce masina cu volan pe dreapta in matricială in romania?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 26.04.2022 08:00

Da, se permite. Trebuie doar să respecți toate celelalte reguli pentru conducătorii de vehicule începători.Stefania
Stefania 06.04.2022 18:17
Buna seara! Este obligatoriu ca semnul de sofer incepator sa fie inlaturat de pe autoturism imediat ce am implinit 1 an de la dobandirea permisului de conducere? Sau il mai pot mentine pe autoturism o perioada pana cand consider ca am dobandit suficiente abilitatati practice, cat sa fiu in siguranta si sa nu pun in pericol alti participanti la trafic? Mentionez ca nu am inceput sa conduc imediat ce am dobandit permisul de conducere.
Multumesc frumos
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 07.04.2022 15:26

Dacă în primul an de condus simți că nu ai acumulat îndeajuns de multă experiență, sau dacă nu ai apucat să conduci foarte mult în toată această perioadă, nimeni nu îți interzice să le folosești în continuare până când te vei simți sigur pe tine.Grigore Mihaela Ionela
Grigore Mihaela Ionela 06.04.2022 13:50
Poti conduce duba de carat scule, saci de ciment cu categoria b?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 06.04.2022 15:22

Cu categoria B poti sa conduci tot ce se incadreaza in: - autovehiculul a cărui masă totală maximă autorizată nu depășește 3.500 kg și al cărui număr de locuri pe scaune, în afara conducătorului, nu este mai mare de 8 - ansamblul format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B și o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată nu depășește 750 kg; - ansamblul de vehicule a căror masă totală maximă autorizată nu depășește 4.250 kg, format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B și o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată depăşeşte 750 kgRoxana
Roxana 25.03.2022 09:33
Buna ziua,

Daca de exemplu eu conduc cu semne de incepator( deoarece sotul este incepator) si nu le mai dau jos , trebuie sa respect regulile conform unui incepator sau este in regula sa merg normal?

Multumesc!
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 31.03.2022 07:47

Puteți circula în condiții normale, fără să respectați regulile aplicabile celor începători. Daca nu doriți sa le dați jos nu este o așa mare problemă, însă corect ar fi sa le dați jos, deși este incomod să le tot puneți si să le tot dați jos. Sancțiunea se aplică pentru nerespectarea obligației de a le purta. Deci, în cazul dvs. nu se va aplica o sancțiune.
OUG - Articolul 99

(1) Constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa I de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de către persoane fizice:

12. nerespectarea obligației de a aplica semnul distinctiv pe autovehicule și tractoare agricole sau forestiere conduse de persoane care au mai puțin de un an vechime de la dobândirea permisului de conducere;
Sirb marius
Sirb marius 09.02.2022 04:11
Bună dimineața
Pot conduce în Germania dacă am mai puțin de 1 an mulțumesc
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 09.02.2022 16:42

Ai voie, vezi totusi ca exista reguli diferite in Europa, in functie de tara pentru soferii incepatori.Rodica Păun
Rodica Păun 30.01.2022 16:39
Bună ziua, eu am luat carnetul de c*rând.
Soțul meu, care are carnetul de mai mulți ani, are voie sa meargă singur, cu mașina fără sa mai scoată semnele de începător?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 30.01.2022 17:07

Da, poate.

 Tudor Olar
Tudor Olar 16.01.2022 10:37
Daca pe un sector de drum este instaurata o limita de viteza mai mica decat cea prevazuta in regulament, ca si incepator trebuie respectata o viteza mai mica de 20km/h fata de cea instaurata sau fata de cea din regulament. Exemplu pe un drum expres este aplicata o viteza de 80km/h din anumite motive(pericol de accidente etc.) un sofer incepator trebuie sa conduca cu 60km/h sau cu 80km/h pe aceste sector de drum?
Multumesc.
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 27.02.2022 20:49

În exemplul dat de tine va circula cu maxim 80 de km/h. Acea scădere cu 20 de km/h se aplica la viteza maximă admisă pentru categoria vehiculului condus (100 - 20 = 80 km/h).Perju Teodor
Perju Teodor 11.01.2022 20:26
Daca am sub un an de permis am voie sa conduc masina cu 8+1 locuri ?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 12.01.2022 17:20

Permisul de conducere pentru categoria B permite conducerea unui autovehicul a carui masă totală maximă autorizată nu depășește 3.500 kg și al cărui număr de locuri pe scaune, în afara conducătorului, nu este mai mare de 8.Adam
Adam 07.01.2022 20:05
Daca am mai putin de un an de la obtinerea permisului cat B, pot conduce pe autostrada in strainatate?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 08.01.2022 09:12

Ai voie, vezi totusi ca exista reguli diferite in Europa, in functie de tara pentru soferii incepatori.Darius Black
Darius Black 05.01.2022 09:15
Daca am permisul de mai putin de 1 an, am voie sa plec in germania cu masina mea ?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 05.01.2022 16:27

Ai voie, vezi totusi ca exista reguli diferite in Europa, in functie de tara pentru soferii incepatori.Gianina Ciorobitca
Gianina Ciorobitca 01.01.2022 17:32
Bună ziua, as dori sa știu dacă pot conduce o masina cu motor de 1.9 ,dacă sunt șofer incepator? Mulțumesc!
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 02.01.2022 07:48

Poti insa trebuie sa respecti regulile de circulatie aplicabile soferilor incepatori.

 Farfan Carlos
Farfan Carlos 18.12.2021 12:40
Buna ziua. Eu sunt resident si mi-am pre-schimbat permisul de conducere aici in Romania acum o luna, dar nu am condus de mult timp (5 ani) - intrebarea mea este, se aplica regula de a folosi semnalul galben pe parabriz in masina? sau regula se aplica doar pentru cei care si-au luat permisul nou dupa scoala?

Multumesc!

Ionita Radu
Ionita Radu 13.12.2021 20:51
Dacă am permisul de 8 luni pot conduce un autoturism 8+1 și sa transport persoane ?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 28.12.2021 11:18

Da, se poate să conduceți un autovehicul 8+1. Însă dacă vreți să faceți din asta o meserie trebuie să aveți autorizație și atestat. Daca vă referiți la faptul de a pleca la drum (a conduce) cu prietenii/familia cu o mașină 8+1, da este în regulă, chiar și cu 8 persoane în mașină plus dvs.


Lasă un comentariu

CUPRINS
Capitolul 1 - partea 1 - Drumul public Capitolul 1 - partea 2 - Sensul și banda de circulație Capitolul 2 - partea 1 - Deplasarea vehiculelor pe drumul public Capitolul 2 - partea 2 - Circulația în intersecții Capitolul 3 - partea 1 - Semnalizarea rutieră și ordinea de prioritate Capitolul 3 - partea 2 - Semnalele polițistului rutier Capitolul 3 - partea 3 - Semnalele speciale de avertizare Capitolul 3 - partea 4 - Semnalizarea temporară Capitolul 3 - partea 5 - Semnalele luminoase sau sonore Capitolul 3 - partea 6 - Indicatoare rutiere Capitolul 3 - partea 7 - Marcaje rutiere Capitolul 4 - partea 1 - Drumul cu sens unic Capitolul 4 - partea 2 - Intersecția cu sens giratoriu Capitolul 4 - partea 3 - Autostrada Capitolul 4 - partea 4 - Zona rezidenţială şi pietonală Capitolul 5 - partea 1 - Prioritatea și acordarea priorității Capitolul 5 - partea 2 - Prioritatea de trecere - acordată prin indicatoare Capitolul 5 - partea 3 - Prioritatea de trecere - acordata prin lege Capitolul 5 - partea 4 - acordarea priorității Capitolul 5 - partea 5 - alte cazuri de acordare de prioritate Capitolul 6 - partea 1 - manevre - depășirea Capitolul 6 - partea 2 - manevre - oprirea și staționarea Capitolul 6 - partea 3 - manevre - oprirea interzisă Capitolul 6 - partea 4 - manevre - staționarea interzisă și parcarea Capitolul 6 - partea 5 - manevre - întoarcerea Capitolul 6 - partea 6 - manevre - mersul înapoi Capitolul 7 - partea 1 - locuri și situații speciale - trecerea la nivel cu calea ferată Capitolul 7 - partea 2 - trecerea la nivel cu calea ferată fără bariere Capitolul 7 - partea 3 - trecerea la nivel cu calea ferată cu bariere Capitolul 7 - partea 4 - trecerea pentru pietoni Capitolul 7 - partea 5 - drumul în curbă Capitolul 7 - partea 6 - drumul în rampă și în pantă Capitolul 8 - partea 1 - Permisul de conducere Capitolul 8 - partea 2 - Condiții obținere permis și echivalări Capitolul 8 - partea 3 - Viteza de deplasare Capitolul 8 - partea 4 - Starea tehnică a vehiculelor Capitolul 8 - partea 5 - Sistemul de iluminare și semnalizare luminoasă Capitolul 9 - partea 1 - Obligațiile conducătorilor auto la plecarea la traseu Capitolul 9 - partea 2 - Obligațiile și interdicțiile conducătorilor de vehicule în timpul deplasării Capitolul 9 - partea 3 - Obligațiile conducătorilor auto la transportul copiilor Capitolul 9 - partea 4 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de accident Capitolul 9 - partea 5 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de defecțiune tehnică Capitolul 9 - partea 6 - Obligațiile conducătorilor auto cu vechime mai mică de un an Capitolul 9 - partea 7 - Obligațiile conducătorilor auto de transport public de persoane Capitolul 9 - partea 8 - Obligațiile conducătorilor auto de transport de mărfuri Capitolul 9 - partea 9 - Obligațiile prorietarilor sau deținătorilor de vehicule Capitolul 9 - partea 10 - Obligațiile conducătorilor auto la remorcarea vehiculelor Capitolul 9 - partea 11 - Obligațiile conducătorilor de mopede, biciclete și trotinete electrice Capitolul 9 - partea 12 - Obligații și interziceri pietoni Capitolul 10 - partea 1 - Contravenții și infracțiuni Capitolul 10 - partea 2 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul neînmatriculat Capitolul 10 - partea 3 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul fără permis de conducere Capitolul 10 - partea 4 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe Capitolul 10 - partea 5 - Infracțiuni - Părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia Capitolul 10 - partea 6 - Infracțiuni - diverse Capitolul 10 - partea 7 - Contravenții - introducere Capitolul 10 - partea 8 - Contravenții - clasa 1 Capitolul 10 - partea 9 - Contravenții - clasa 2 Capitolul 10 - partea 10 - Contravenții - clasa 3 Capitolul 10 - partea 11 - Contravenții - clasa 4 Capitolul 10 - partea 12 - Contravenții - clasa 5 (doar pentru persoane juridice) Capitolul 10 - partea 13 - Alte sancțiuni (punctele de penalizare, interdicția de a conduce pe teritoriul României și reținerea / retragerea / suspendarea / anularea permisului de conducere) Capitolul 10 - partea 14 - Reținerea certificatului de înmatriculare sau înregistrare Capitolul 10 - partea 15 - Confiscarea, imobilizarea și radierea din oficiu Capitolul 10 - partea 16 - Consumul de alcool și procedura de recoltare probe

© 2022 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou pe baza unei adrese de email ↓

Pentru a te autentifica cu Facebook ↓

Autentifică-te cu Facebook

Ai deja cont creat? Autentifică-te aici! ↓