Permis de conducere Categoria Redobândire

Categoria Redobândire
Ești pregătit 0% să iei permisul

Redobândirea permisului de conducere SUSPENDAT

Trebuie să facem diferența de la început între următorii termeni:

 • Suspendarea permisului de conducere - este suspendarea dreptului de a conduce și se face pe o durată limitată de timp, de regulă pe 30, 60, 90 sau 120 de zile. În acest caz se va susține testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație sau pentru reducerea perioadei de suspendare, după caz;
 • ANULAREA permisului de conducere - este o măsura tehnico-administrativă care constă în desființarea documentului, caz în care se rămâne definitiv fără permisul de conducere, iar pentru a mai avea dreptul de a conduce trebuie să treceți din nou prin procesul de obținere a permisului de conducere. Pentru permis de conducere ANULAT intrați aici --> Redobândire permis auto anulat.

În continuare o să vorbim despre permisul de conducere SUSPENDAT

Daca ai avut nefericitul moment în care dintr-o simplă manevră de neatenție, nu ai acordat prioritate, fie la o simplă ieșire din parcare, fie la un indicator de cedează trecerea, etc., cu siguranță permisul de conducere ți-a fost suspendat în cazul în care a avut loc un accident ușor, sau pentru o alcoolemie de până la 0.80mg/l, dar fără accident (atât de ușor de suspendat și atât de greu de redobândit).

La prima vedere, chiar dacă accidentul a fost unul ușor, soldat cu avarii ușoare, și crezi că prin plata amenzii și înmânarea poliței de asigurare RCA celui accidentat, ai scăpat de griji, te înșeli, de fapt de aici încolo încep marile probleme datorate birocrației. Nu este deloc ușor de găsit informația necesară pentru a cunoaște ce trebuie să faci ca să îți redobândești permisul de conducere suspendat, nu ești informat în mod clar și concret. Legislația este foarte întortocheată și destul de stufoasă.

Chiar mai jos am creat un ghid în care o să răspundem la întrebările pe care le are orice șofer care are permisul de conducere suspendat și care dorește să își reducă perioada de suspendare sau care nu știe dacă este sau nu obligatorie susținerea testului (examenului) de verificare a cunoașterii regulilor de circulație (chestionarul 13 din 15).

Ghid actualizat cu ultimele modificări legislative

Obligații în cazul suspendării permisului de conducere

Este obligatorie susținerea examenului de verificare a cunoașterii regulilor de circulație (adică testul de redobândire 13 din 15)? - OUG 195/2002 Articolul 106^1 alin (1) și (2)

Da, pentru unele cazuri specifice este obligatorie susținerea acestui examen. Acest examen se susține doar în timpul perioadei de suspendare, ori de cate ori dorești, până îl promovezi. Este obligatorie susținerea examenului (13 din 15) pentru cazurile în care s-a suspendat permisul de conducere:

 • pentru conducerea sub influența băuturilor alcoolice;
 • pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depășirea sau trecerea la culoarea roșie a semaforului ori circulația pe sens opus, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;
 • pentru o perioadă de 180 de zile când fapta conducătorului de autovehicul sau tramvai a fost urmărită ca infracțiune contra siguranței circulației pe drumurile publice și procurorul sau instanța de judecată a dispus clasarea în condițiile art. 16 alin. (1) lit. b) teza a II-a din Codul de procedură penală, renunțarea la urmărirea penală, renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei dacă nu a fost dispusă obligația prevăzută la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal;
 • pentru o perioadă de 180 de zile în cazul accidentului de circulație din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane dacă a fost încălcată o regulă de circulație pentru care prezenta ordonanță de urgență prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce și instanța de judecată sau procurorul a dispus clasarea în condițiile art. 16 alin. (1) lit. b), e) și g) din Codul de procedură penală, renunțarea la urmărirea penală, renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei dacă nu a fost dispusă obligația prevăzută la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal ori încetarea procesului penal în condițiile art. 16 alin. (1) lit. e) și g) din Codul de procedură penală; (Litera d) a fost modificată în lege și actualizată și pe Școala Rutieră la 31-01-2022)
Ce se întâmplă dacă nu promovez sau nu mă prezint la examenul obligatoriu (adică testul de redobândire 13 din 15)? - OUG 195/2002 Articolul 106^1 alin (3)

În cazul în care nu promovezi testul sau nu te prezinți la examen până îți expiră perioada de suspendare, se prelungește automat perioada de suspendare cu încă 30 de zile. Adică o să îți recuperezi permisul cu 30 de zile mai târziu față de data la care iți expira inițial suspendarea.

Exemplul 1: dacă ai permisul suspendat pentru 60 de zile, dacă examenul este obligatoriu pentru fapta ta, iar tu te duci să dai examenul și îl promovezi, îți recuperezi permisul în 60 de zile.

Exemplul 2: dacă ai permisul suspendat pentru 60 de zile, dacă examenul este obligatoriu pentru fapta ta, iar tu nu dai examenul sau îl dai de cate ori vrei dar nu îl promovezi, îți recuperezi permisul în 60 + încă 30 de zile =  90 de zile.

Unde se susține acest examen de redobândire (13 din 15)? - OUG 195/2002 Articolul 106^2 alin (1)

Acest test se poate susține la orice serviciu al poliției rutiere. Prin urmare, testul se poate susține în orice județ, nu doar în cel de domiciliu sau în cel pe raza căruia s-a constatat fapta.

Testul se poate susține ori când dorești, săptămânal și este gratuit. Important este faptul că examenul poate fi susținut doar în perioada suspendării. Acesta se programează, numai după ce expiră dovada înlocuitoare cu drept de circulație, de regula cu o valabilitate de 15 zile (la cei cu zero zile drept de circulație acesta se programează începând cu prima zi de suspendare), la orice serviciu al poliției rutiere în care se poate susține examenul, având la tine Cartea de Identitate și dovada înlocuitoare a permisului de conducere (pentru a afla zilele, orele și condițiile în care se pate susține examenul, accesați pagina serviciului poliției rutiere la care doriți să susțineți examenul). Examenul va fi susținut 20 de minute, cu întrebări 13 corecte din 15, întrebări care se regăsesc aici pe Școala Rutieră la categoria Redobândire. Întrebările au variante de răspuns a), b) și c) din care doar una poate fi corectă (nu sunt corecte mai multe variante de răspuns ca la examenul standard).

Ai mare grijă să nu rupi sub nici o formă dovada înlocuitoare a permisului de conducere, chiar dacă a expirat termenul de valabilitate, și chiar dacă pe ea nu se specifică termenul de valabilitate, fără ea nu vei putea susține examenul, și nici nu vei putea ridica permisul. Deci va fi nevoie de o nouă dovadă (sau declarație de pierdere/deteriorare la notariat) cu costuri ceva mai mari.

Testul nu este greu, ideea este să înveți și să nu dai răspunsuri din "experiență sau practică" ci din lege. Așadar, pentru a avea o reușită sigură în redobândirea permisului, va trebui să alegi aici pe site-ul Școala Rutieră categoria Redobândire (13 din 15), și să parcurgi toți cei 4 pași de învățare.

Reducerea Perioadei de suspendare (cu o treime)

Se poate reduce perioada de suspendare? - OUG 195/2002 Articolul 104 alin (1) și Articolul 106

Da, se poate să ți se reducă perioada de suspendare cu o treime (de exemplu: de la 120 la 80, de la 90 la 60, de la 60 la 40 sau de la 30 la 20), dar este necesară admiterea unui examen de testare a cunoștințelor (Chestionar redobândire 13 din 15). Trebuie știut că această reducere nu se face din oficiu. Dacă dorești să beneficiezi de această reducere trebuie să faci o cerere specială în acest sens, este o cerere tip pe care o poți procura de la serviciile poliției rutiere sau de la unele centre de copiere din apropierea acestora. Această cerere se depune în primele două treimi ale perioadei de suspendare (Regulament art. 220^1 alin (3)).  Dacă cererea este făcută corect și îndeplinești condițiile, cu siguranță se va aproba, nu trebuie să îți faci griji. Atenție! Acest examen se va susține în primele 20 de zile de suspendare, inclusiv in a în a 20-a zi (zilele sunt calendaristice). Examenul nu se mai poate susține dacă trec mai mult de 20 de zile din suspendare. (OUG 195/2002  Articolul 106).

Care sunt condițiile pentru a beneficia de reducerea perioadei de suspendare? - OUG 195/2002 Articolul 104 alin (1)

Pentru a beneficia de această reducere trebuie să îndeplinești aceste două condiții:

 • să fi declarat admis la testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație (testul 13 din 15);
 • să ai permisul de conducere de mai mult de un an în momentul în care săvârșești fapta, mai exact, să nu fi începător.
Care sunt faptele pentru care SE POATE beneficia de reducerea perioadei de suspendare? - OUG 195/2002 Articolul 104 alin (1 și 2)

Perioada de suspendare se reduce cu o treime, doar la cererea titularului (Atenție! Doar dacă faci o cerere în acest sens), pentru următoarele fapte:

 • dacă titularul permisului de conducere a săvârșit contravenții care cumulează 15 puncte de penalizare; (se reduce cu o treime (de la 30 la 20))
 • depășirea coloanelor de vehicule oprite la culoarea roșie a semaforului sau la trecerile la nivel cu calea ferată; (se reduce cu o treime (de la 30 la 20))
 • nerespectarea semnificației culorii roșii a semaforului; (se reduce cu o treime (de la 30 la 20))
 • nerespectarea semnalelor, indicațiilor și dispozițiilor polițistului rutier aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu; (se reduce cu o treime (de la 30 la 20))
 • neprezentarea la unitatea de poliție competentă pe raza căreia s-a produs un accident de circulație din care au rezultat numai pagube materiale, cu excepția cazurilor prevăzute la art. 79 alin. (2); (se reduce cu o treime (de la 30 la 20))
 • folosirea telefoanelor mobile atunci când conducătorii de vehicule se află în timpul deplasării pe drumurile publice, cu excepția celor prevăzute cu dispozitive tip «mâini libere», concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulația vehiculelor; (se reduce cu o treime (de la 30 la 20))
 • adoptarea unui comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice; (se reduce cu o treime (de la 30 la 20))
 • nerespectarea regulilor privind trecerea la culoarea roșie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care a/au rezultat numai avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale; (se reduce cu o treime (de la 60 la 40))
 • nerespectarea interdicției temporare de circulație instituite pe un anumit segment de drum public; (se reduce cu o treime (de la 60 la 40))
 • nerespectarea regulilor de circulație la trecerea unei coloane oficiale sau intercalarea într-o astfel de coloana; (se reduce cu o treime (de la 60 la 40))
 • circulația pe sens opus, cu excepția cazurilor în care se efectuează regulamentar manevra de depășire; (se reduce cu o treime (de la 60 la 40))
 • neacordarea priorității de trecere pietonilor angajați în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate și semnalizate, aflați pe sensul de deplasare a autovehiculului, tractorului agricol sau forestier ori tramvaiului; (se reduce cu o treime (de la 60 la 40))
 • neacordarea priorității de trecere vehiculelor care au acest drept; (se reduce cu o treime (de la 60 la 40))
 • nerespectarea regulilor privind depășirea; (se reduce cu o treime (de la 60 la 40))
 • adoptarea unui comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale; (se reduce cu o treime (de la 60 la 40))
 • conducerea vehiculului cu deficiențe periculoase la sistemul de frânare sau la mecanismul de direcție; (se reduce cu o treime (de la 90 la 60))
 • depășirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv și pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate și verificate metrologic; (se reduce cu o treime (de la 90 la 60))
 • deținerea, montarea sau folosirea în circulația pe drumurile publice a mijloacelor speciale de avertizare sonoră sau luminoasă pe vehiculele care nu au acest drept. (se reduce cu o treime (de la 90 la 60))
 • nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere sau depășirea, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat numai avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale; (se reduce cu o treime (de la 90 la 60))
 • circulația nejustificată a autovehiculelor pe banda de urgență a autostrăzilor. (se reduce cu o treime (de la 90 la 60))
Care sunt situațiile în care NU SE POATE beneficia de reducerea perioadei de suspendare? - OUG 195/2002 Articolul 104 alin (2)

Nu toți cei care au permisul suspendat își pot reduce perioada de suspendare. Sunt unele situații în care reducerea nu se poate aplica, acestea sunt:

 1. dacă ai cumulat, din nou, cel puțin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce;
 2. conducerea sub influenta băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracțiune;
 3. depășirea cu mai mult de 70 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv și pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate și verificate metrologic;
 4. neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roșii și/sau sonore sunt în funcțiune;
 5. efectuarea, de către conducătorul de autovehicul, pe autostradă, a manevrei de întoarcere sau de mers înapoi, a circulației în sens contrar sensului de circulație, a circulației sau traversării de pe un sens de circulație pe celălalt prin zonele interzise, respectiv prin zona mediană sau racordurile dintre cele două părți carosabile;
 6. perioada de suspendare a fost majorată, conform legii;
 7. perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce este aplicată prin însumarea mai multor perioade de suspendare prevăzute de lege dintre care cel puțin una prevăzută de art. 102 alin. (3) sau art. 102 alin. (4).

Art. 102 alin. (3) (pentru punctul 7 de mai sus)

 • conducerea sub influenta băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracțiune;
 • conducerea vehiculului cu deficiențe periculoase la sistemul de frânare sau la mecanismul de direcție;
 • depășirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv şi pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic;
 • deținerea, montarea sau folosirea în circulația pe drumurile publice a mijloacelor speciale de avertizare sonoră sau luminoasă pe vehiculele care nu au acest drept;
 • nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere sau depășirea, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat numai avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;
 • circulația nejustificată a autovehiculelor pe banda de urgență a autostrăzilor.

Art. 102 alin. (4) (pentru punctul 7 de mai sus)

 • depășirea cu mai mult de 70 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv și pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate și verificate metrologic;
 • neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roșii și/sau sonore sunt în funcțiune;
 • efectuarea, de către conducătorul de autovehicul, pe autostradă, a manevrei de întoarcere sau de mers înapoi, a circulației în sens contrar sensului de circulație, a circulației sau traversării de pe un sens de circulație pe celălalt prin zonele interzise, respectiv prin zona mediană sau racordurile dintre cele două părți carosabile.

Nu se reduce perioada de suspendare pentru cazurile în care se suspendă dreptul de a conduce pentru 180 de zile, adică cele 3 cazuri stabilite prin măsura administrativă de la Articolul 103 alineatul (1) literele c), d) și e).

Art. 103 alin. (1) (pentru punctul 7 de mai sus)

(1) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie se dispune:

c) pentru o perioadă de 180 de zile când fapta conducătorului de autovehicul sau tramvai a fost urmărită ca infracțiune contra siguranței circulației pe drumurile publice și procurorul sau instanța de judecată a dispus clasarea în condițiile art. 16 alin. (1) lit. b) teza a II-a din Codul de procedură penală, renunțarea la urmărirea penală, renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei dacă nu a fost dispusă obligația prevăzută la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal;
d) pentru o perioadă de 180 de zile în cazul accidentului de circulație din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane dacă a fost încălcată o regulă de circulație pentru care prezenta ordonanță de urgență prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce și instanța de judecată sau procurorul a dispus clasarea în condițiile art. 16 alin. (1) lit. b), e) și g) din Codul de procedură penală, renunțarea la urmărirea penală, renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei dacă nu a fost dispusă obligația prevăzută la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal ori încetarea procesului penal în condițiile art. 16 alin. (1) lit. e) și g) din Codul de procedură penală;
e) abrogat (pentru o perioadă de 180 de zile, când titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru infracțiunile prevăzute la art. 334 alin. (1) și (3) din Codul penal.(Litera e) a fost abrogată la 02-03-2023)

Dacă fac cerere pentru a beneficia de reducerea perioadei de suspendare, când susțin examenul (redobândire 13 din 15) de verificare a cunoașterii regulilor de circulație? - OUG 195/2002  Articolul 106

În cazul în care ai făcut o cerere de reducere a perioadei de suspendare, examenul se va da în primele 20 de zile de suspendare, inclusiv in a în a 20-a zi. Nu se mai dă examenul oricând se dorește pe toata perioada de suspendare așa cum se face în mod normal atunci când examenul este obligatoriu și nu faci cerere de reducere.

După admiterea examenului (ați răspuns la cel puțin 13 întrebări corecte din 15), dacă sunteți pentru reducerea cu o treime a duratei suspendării, veți avea nevoie de următoarele documente:

 • Copie dovadă înlocuitoare a permisului de conducere față verso (pe verso completată de polițist cu admiterea dumneavoastră);
 • Copie carte de identitate;
 • Copie proces verbal (unde este specificată și amenda);
 • Cerere tip, de reducere a suspendării (o găsești la centrele de copiere de pe lângă poliție).

Cu aceste copii de documente mergi la ghișeu și depui acele copii pentru analizare și aprobare. În mod normal această analiză durează cam o săptămână dar uneori poate dura până la o lună, depinde de cât de solicitat este sistemul. Din fericire rezultatul aprobării cererii de suspendare se transmite online și întotdeauna este favorabil dacă îndeplinești condițiile.

Ultimul pas, după trecerea perioadei de suspendare, mergi la sediul Poliției, de unde cu dovada înlocuitoare a permisului de conducere (în original) și cartea de identitate (buletinul), îți ridici în cele din urmă prețiosul permis de care mulți nu ne putem lipsi. În această fază finală este ultimul drum al actului "dovada înlocuitoare a permisului de conducere", care în mod normal nu are niciunde indicat sa fie păstrată și după expirarea celor 15 zile (mulți având instinctul de a o arunca după expirare).

Nu uita, la redobândirea permisului, ești „pătat” pentru 6 luni conform legislației în vigoare, adică dacă în decursul primelor 6 luni după redobândire ți se va mai suspenda permisul, se vor mai adăuga încă 30 de zile la suspendare (art. 103 alin. 2 din OUG). Iar dacă ai cumulat, din nou, cel puțin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce, nu mai poți beneficia de reducerea perioadei de suspendare (art. 104 alin 2 din OUG). Deci, grijă mare!

Articolele de lege din care se inspiră ghidul de mai sus se găsesc în următorul link, în caz că ai nelămuriri poți intra aici să te informezi suplimentar --> Legislație redobândire permis suspendat, actualizată la zi!

1327 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

Materialele prezentate pe această aplicație web/mobile fac obiectul drepturilor de autor și sunt protejate prin lege. Este permisă folosirea acestora doar în scop educațional personal. Pentru folosirea acestor materiale în alt scop decât cel educațional personal vă rugăm să ne contactați.

© Copyright Școala Rutieră 2023

Toate drepturile rezervate.