Categoria Redobândire

Categoria Redobândire

Ești pregătit 0.525% să iei permisul la Categoria Redobândire

Redobândirea permisului de conducere SUSPENDAT

Trebuie să facem diferența de la început între următorii termeni:
Suspendarea permisului de conducere, este suspendarea dreptului de a conduce și se face pe o durată limitată de timp, între 30 și 90 de zile.
Anularea permisului de conducere, este desființarea documentului, titularul acestuia rămâne definitiv fară permis de conducere, iar pentru a putea conduce din nou trebuie să obțină un nou permis de conducere. Pentru permis de conducere anulat intrați aici -> Redobândire permis auto anulat

În continuare o să vorbim despre permisul de conduceree SUSPENDAT

Daca ai avut nefericitul moment în care dintr-o simplă manevră de neatenție, nu ai acordat prioritate, fie la o simplă ieșire din parcare, sau la un indicator de cedează trecerea, etc., cu siguranță permisul de conducere ți-a fost suspendat în cazul în care a avut loc un accident ușor, sau pentru o alcoolemie de până la 0.80mg/l, dar fără accident (atât de ușor de ridicat și atât de greu de redobândit).

La prima vedere, chiar dacă accidentul a fost unul ușor, soldat cu avarii ușoare, și crezi că prin plata amenzii și înmanarea poliței de asigurare RCA celui accidentat, ai scăpat de griji, te înșeli, de fapt de aici încolo încep marile probleme datorate birocrației din România. Mai grav este că nici nu vei găsi prea ușor ceea ce ar trebui să faci ca să îți redobândești permisul de conducere, nimeni nu te informează în mod clar și corect.

În continuare avem un ghid în care o să răspundem la întrebările pe care le are orice șofer care are permisul de conducere suspendat și care dorește să își reducă perioada de suspendare.

 

Obligații în cazul permisului suspendat.

Este obligatorie susținerea examenului de verificare a cunoașterii regulilor de circulație (adică testul de redobândire 13 din 15)? - OUG 195/2002 Articolul 106^1 alin (1) și (2)

Da, pentru unele cazuri specifice este obligatorie susținerea acestui examen. Acest examen se susține doar în timpul perioadei de suspendare, ori de cate ori dorești, până îl promovezi. Cazurile în care este obligatorie susținerea examenului sunt următoarele:

 • conducerea sub influența băuturilor alcoolice;
 • nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depășirea sau trecerea la culoarea roșie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;
 • când fapta conducătorului de autovehicul sau tramvai a fost urmărită ca infracțiune contra siguranței circulației pe drumurile publice și procurorul sau instanța de judecată a dispus clasarea în condițiile art. 16 alin. (1) lit. b) teza a II-a din Codul de procedură penală, renunțarea la urmărirea penală, renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei dacă nu a fost dispusă obligația prevăzută la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal.
Ce se întâmplă dacă nu promovez sau nu mă prezint la examenul obligatoriu (adică testul de redobândire 13 din 15)? - OUG 195/2002 Articolul 106^1 alin (2)

În cazul în care nu promovezi sau nu te prezinți la examen până îți expiră perioada de suspendare, se prelungește automat perioada de suspendare cu încă 30 de zile. Adică o să îți recuperezi permisul cu 30 de zile mai târziu față de data la care iți expira inițial suspendarea.

Exemplul 1: dacă ai permisul suspendat pentru 60 de zile, dacă examenul este obligatoriu pentru fapta ta, iar tu te duci să dai examenul și îl promovezi, îți recuperezi permisul în 60 de zile.

Exemplul 2: dacă ai permisul suspendat pentru 60 de zile, dacă examenul este obligatoriu pentru fapta ta, iar tu nu dai examenul sau îl dai de cate ori vrei dar nu îl promovezi, îți recuperezi permisul în 60 + încă 30 de zile =  90 de zile.

Unde se susține acest examen de redobândire (13 din 15)? - OUG 195/2002 Articolul 106^2 alin (1)

Acest test se poate susține în următoarele două locuri:

 • la serviciul poliției rutiere care are în evidență titularul permisului de conducere;
 • la serviciul poliției rutiere pe raza căruia a fost constatată contravenția ori au fost constatate prin același proces-verbal contravențiile.

Testul se poate susține ori când dorești, săptămânal și este gratuit. Important este faptul că examenul poate fi susținut doar în perioada suspendării. Acesta se programează, numai după expirarea dovezii de circulație, de regula cu o valabilitate de 15 zile (la cei cu 0 zile dovada - pt. alcoolemie - din prima zi de suspendare), în unul din cele două locuri de mai sus în care se poate susține examenul, având la tine Cartea de Identitate și dovada de conducere, de obicei între orele 8 și 9. Examenul va fi susținut 20 de minute, cu întrebări 13 corecte din 15, întrebări care se regăsesc aici pe Școala Rutieră la categoria Redobândire. Întrebările au variante de raspuns a), b) și c) din care doar una poate fi corectă (nu sunt corecte mai multe variante de răspuns ca la examenul standard).

Ai mare grijă să nu rupi sub nici o formă dovada de conducere, chiar dacă a expirat termenul de valabilitate, și chiar dacă pe ea nu se specifică termenul de valabilitate, fără ea nu vei putea susține examenul, și nici nu vei putea ridica permisul. Deci va fi nevoie de o nouă dovadă (sau declarație de pierdere/deteriorare la notariat) cu costuri ceva mai mari.

Testul nu este greu, ideea este să înveți și să nu dai răspunsuri din "experiență sau practică" ci din lege. Așadar, pentru a avea o reușită sigură în redobândirea permisului, va trebui să alegi aici pe site-ul Școala Rutieră categoria Redobândire ("13 din 15"), și să parcurgi toți cei 4 pași de învățare.

Reducerea Perioadei de suspendare.

Se poate reduce perioada de suspendare? - OUG 195/2002 Articolul 104 alin (1) și Articolul 106

Da, se poate să ți se reducă perioada de suspendare de la 60/90 de zile la 30 de zile, însă nu oricine poate beneficia de aceasta reducere. Dar trebuie știut că aceasta reducere nu se face din oficiu. Pentru a beneficia de această reducere trebuie să faci o cerere specială în acest sens, este o cerere tip care se găsește de regula la centrele de copiere. Aceasta cerere, dacă este făcută corect și îndeplinești condițiile, cu siguranță se va aproba, nu trebuie să îți faci griji.

Care sunt condițiile pentru a beneficia de reducerea perioadei de suspendare? - OUG 195/2002 Articolul 104 alin (2)

Pentru a beneficia de aceasta reducere trebuie să îndeplinești aceste două condiții:

 • să fi declarat admis la testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație (testul 13 din 15) ;
 • să ai permisul de conducere de mai mult de un an când săvârșești fapta, mai exact, să nu fi începător.
Care sunt faptele pentru care SE POATE beneficia de reducerea perioadei de suspendare? - OUG 195/2002 Articolul 104 alin (3)

Perioada de suspendare se reduce la 30 de zile (de la 60 sau 90 de zile), doar la cererea titularului (Atenție! Doar dacă faci o cerere în acest sens), pentru următoarele fapte:

 • nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depășirea sau trecerea la culoarea roșie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale; - de la 60 de zile la 30 de zile
 • nerespectarea interdicției temporare de circulație instituite pe un anumit segment de drum public; - de la 60 de zile la 30 de zile
 • nerespectarea regulilor de circulație la trecerea unei coloane oficiale sau intercalarea într-o astfel de coloana; - de la 60 de zile la 30 de zile
 • circulația pe sens opus, cu excepția cazurilor în care se efectuează regulamentar manevra de depășire. - de la 60 de zile la 30 de zile
 • conducerea sub influenta băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracțiune; - de la 90 de zile la 30 de zile
 • când fapta conducătorului de autovehicul sau tramvai a fost urmărită ca infracțiune contra siguranței circulației pe drumurile publice și procurorul sau instanța de judecată a dispus clasarea în condițiile art. 16 alin. (1) lit. b) teza a II-a din Codul de procedură penală, renunțarea la urmărirea penală, renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei dacă nu a fost dispusă obligația prevăzută la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal; - de la 90 de zile la 30 de zile

Însă dacă ți-a fost suspendat permisul pentru depășirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise se mai adaugă încă două condiții ca să se poată obțină reducerea perioadei de suspendare, acestea fiind:

 • viteza cu care te-a prins radarul că ai depășit limita maxima admisa sa nu fie mai mare de 70 km/h. De exemplu, dacă limita maxima este de 90, radarul să nu te prindă cu mai mult de 160 de km/h;
 • sau dacă viteza cu care te-a prins radarul că ai depășit limita maxima admisa este mai mare de 70 km/h, acest lucru să se fi întâmplat maxim o dată în ultimele 12 luni.
Care sunt situațiile în care NU SE POATE beneficia de reducerea perioadei de suspendare? - OUG 195/2002 Articolul 104 alin (6)

Nu toți cei care au permisul suspendat își pot reduce perioada de suspendare. Sunt unele situații în care reducerea nu se poate aplica, acestea sunt:

 • dacă ai cumulat, din nou, cel puțin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce;
 • dacă ai fost implicat într-un accident de circulație din care au rezultat numai pagube materiale, iar rezultatul testării aerului expirat sau al probelor biologice a stabilit că ai condus vehiculul în timp ce te aflai sub influența alcoolului;
 • dacă sancțiunea contravențională complementară s-a dispus ca urmare a neopririi la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roșii și/sau sonore sunt în funcțiune.
Dacă fac cerere de reducere a perioadei de suspendare, când susțin examenul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație (redobândire 13 din 15)? - OUG 195/2002  Articolul 106

În cazul în care ai făcut o cerere de reducere a perioadei de suspendare, examenul se va da în primele 30 de zile de suspendare, inclusiv in a în a 30-a zi. Nu se mai dă examenul oricând se dorește pe toata perioada de suspendare de 60 sau 90 de zile așa cum se face în mod normal, când nu faci cerere de reducere.

După admiterea examenului (ați răspuns la cel putin 13 întrebări correct din 15), dacă sunteți pentru reducerea cu 30 de zile veți avea nevoie de urmatoarele documente:

- Copie dovadă conducere față verso (pe verso completată de polițist cu admiterea dumneavoastră);
- Copie carte de identitate;
- Copie proces verbal (unde este specificată și amenda);
- Copie dovadă amendă plătită;
- Cerere tip, de reducere a suspendării (o găsești la centrele de copiere de pe lângă poliție).

Cu aceste copii de documente mergi la ghiseu și depui acele copii pentru analizare și aprobare. În mod normal această analiză durează cam o saptămână dar uneori poate dura până la o lună, depinde de solicitarea sistemului. Din fericire rezultatul aprobării cererii de suspendare se transmite prin calculator și întodeauna este favorabil dacă îndeplinești condițiile.

Ultimul pas, la expirarea celor 30 de zile în cazul în care ai avut permisul suspendat pe 60 sau 90 de zile și ai beneficiat de reducerea perioadei, mergi la sediul Poliției, de unde cu dovada de conducere (în original) și cartea de identitate (buletinul), îți ridici în cele din urmă prețiosul permis de care mulți nu ne putem lipsi. În această fază finală este ultimul drum al actului "dovada de conducere", care în mod normal nu are niciunde indicat sa fie pastrată și după expirarea celor 15 zile (multi având instinctul de a o arunca după expirare). Suntem în România, așa că nu se știe cănd ai nevoie de un document doar pentru faptul că instituțiile merg prost și se pierd documente din vina nimanui!

Nu uita, la redobandirea permisului, ești „pătat” pentru 2 luni conform legislației în vigoare, adică dacă în decursul primelor 2 luni după redobândire ți se va mai suspenda permisul, se vor mai adauga 30 de zile la suspendare. Iar dacă ai cumulat, din nou, cel puțin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce, nu mai poți beneficia de reducerea perioadei de suspendare. Deci, grijă mare!

Legislația rutieră din care se inspiră ghidul de mai sus se găsește aici, în caz că ai nelamuriri intră aici și informează-te --> Legislație redobândire permis suspendat

582 Comentarii Lasă un comentariu

ioan codreanu
ioan codreanu 21.10.2019 08:31
Buna ziua, ma numesc Ioan Codreanu, domiciliat in Australia, cu cetatenie dubla: Romana si Australiana. Am permisul de conducere (Emis in Australia in 1987, alaturi de "Permis International) suspendat pentru 90 de zile, suspendarea expirind pe 30 Oct. 2019. Am inteles ca nu trebuie sa sustin testul de redobindire (13 din 15), intrucit permisul nu a fost emis in Romania. Intrucit intentionez sa ma repatriez (Am interviu pt. obtinerea buletinului de identitate romanesc pe 30 Oct 2019), vreau sa obtin permis de conducere romanesc; Va rog sa ma lamuriti: 1. Trebuie sa sustin testul de re-dobindire a permisului australian ? 2. Ce trebuie sa fac, ca sa obtin permisul romanesc, considerind ca conduc de 34 de ani cu prmisul australian, din care approximativ un total de doi ani in Romania (Avind si permis International) in timpul vizitelor in Romania. Va multumesc.
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 21.10.2019 15:10
ioan codreanu
ioan codreanu 21.10.2019 08:06
Buna ziua,
Ma numesc Ioan Codreanu, am permisul de conducere (Emis in Australa in 198
Neacsu Gheorghe
Neacsu Gheorghe 17.10.2019 17:50
Buna seara! Am si eu o nelamurire daca ma puteti ghida va rog. Mi s-a suspendat permisul pentru viteza, mi-a expirat dovada pe 10 octombrie, permisul mi s-a suspendat pentru 90 de zile.Pot sa fac cerere pentru micsorarea perioadei de suspendare si pot da examen din nou? Va multumesc anticipat.PS nu am mai avut probleme cu legea pana acum.
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 20.10.2019 08:27

Citește tot ce este scris mai sus si ai sa înțelegi.


Alex Ralu
Alex Ralu 12.10.2019 15:34
Bună ziua, as dorii să învăț pentru atestare CPI categoria CE transport marfă, cum si unde pot învăța,Vă mulțumesc
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 13.10.2019 11:03
Andronic Gabriela
Andronic Gabriela 08.10.2019 13:23
Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca pot sustine de mai multe ori examenul de redobandire permis? Si...unde trebuie sa ma prezint pentru programare la examen daca locuiesc in sectorul 3 din Bucuresti?
Multumesc!
Tiberiu Boanta
Tiberiu Boanta 01.10.2019 09:51
Am fost mi-am recuperat permisul,l-am avut pe 90 de zile suspendat pentru alcol.,..am dat testare si l-am luat...cand am luat amenda am avut 9 puncte....si am mai avut eu două ,pentru viteza!!dacă permisul a fost suspendat si l-am recuperat la o luna..se anulează punctele odată cu suspendarea?mai am punctele respective s-au s-a sters?
Grumeza Florin
Grumeza Florin 28.09.2019 14:17
Buna ziua, as dori sa stiu ce pasi trebuie sa urmez pentru a da reexaminarea pt micsorarea perioadei de auto cu perioada de 90 zile. ma poate ajuta cineva cu niste sfaturi sau idei?
Dana Vasile
Dana Vasile 25.09.2019 13:01
Buna ziua,
Duminica pe 15.09.2019 Politia Vaslui mi-a retinut permisul pt 90 de zile pentru depasirea limitei de viteza unde aveam limita 70 km/h eu aveam 124 km / h.
miercuri pe 18.09. am inaintat la Judecatoria Buzau plangere contraventionala impotriva procesului vb intocmit. Am obtinut si Certificatul de grefa tot de la Judec. Bz - localitatea mea de domiciliu.
Azi am vrut sa ridic permisul de la IPJ Buzau cu certificatul de Grefa si mi s-a spus ca trebuia depusa plangerea la Judecatoria Vaslui si ridicat certificatul de grefa tot de acolo. IPJ nu are indatorirea sa stabileasca si competenta in primirea sau admiterea cererii la Judecatorie si neeliberarea unei dovezi de prelungire a valabilitatii primei dovezi sau neeliberarea permisului poate constitui un abuz in serviciu?

Si mai am ceva sa va intreb: in aprili am avut permisul suspendat pentru neacordare prioritate la trecere . Pe 30 zile.
In ce masura ma incadrez sa renunt la plangere, sa dau examen si sa mi se reduca perioada de suspendare de la 90 la 30 de zile? Observ ca s-a scos din lege conditia sa nu mai fi avut suspendat permisul in ultimii 2 ani.
Daca ma incadrez la reexaminare si reducerea perioadei, care sunt pasii de urmat?

Cu consideratie!
Nastase Alin
Nastase Alin 24.09.2019 11:10
Buna ziua .
Astăzi am dat examenul pt redobandire permis si l-am luat
Problema este in felul urmator: permisul mi-a fost reținut în data de 25 august 2019 iar polițistul mi-a spus că, citez "de maine te poti duce oricand vrei tu sa dai examenul pt redobandire ca sa ti se reducă la 30 de zile . Luni dimineata, la prima oră eram la Udriste pt a ma interesa mai bine . Acelasi raspuns de la Informații și acelasi raspuns de la ghișeul 5,sa vin cand vreau eu si daca ma simt pregătit să dau examenul .
Astăzi 24 septembrie ,mi se comunică ca nu mi se mai poate reduce la 30 de zile pt ca am depasit cele 30 de zile în care pot da examenul cu o singura zi ! Polițiștii mi-au dat dreptate dar nu au cum sa ma ajute deoarece codul rutier s-a schimbat acum 2-3 saptamani . Se poate face contestatie ? De ce nu am fost înștiințat de modificarea acestei legi in contextul in care eu am fost penalizat inainte de a intra în vigoare ?
Tiberiu Boanta
Tiberiu Boanta 22.09.2019 17:11
Multumesc scoala rutieră,admis cu 15 din 15 la proba de examinare!!
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 23.09.2019 16:06

Cu placere, felicitari!


Mihai Avram
Mihai Avram 21.09.2019 13:12
Cum dau reset la redobandire?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 22.09.2019 08:26

Din contul tau de utilizator.


Fodor Emanuela
Fodor Emanuela 18.09.2019 14:41
Buna ziua dacă am permisul suspendate 60 de zile pentru neacordarea de prioritate la indicatorul cedează trecerea ,mai e nevoie de examen ?
Florin Stefan
Florin Stefan 02.10.2019 03:42
Sigur, astfel se mareste in 90 zile.
Florin Stefan
Florin Stefan 02.10.2019 03:42
Sigur, astfel se mareste in 90 zile.
Gherman
Gherman 16.09.2019 10:01
Buna ziua am permisul suspendat 90 de zile trebuie programare online pentru a da testul de redobândire sau cu trebuie sa procedez ?
Anamaria Dumitriu
Anamaria Dumitriu 10.09.2019 13:15
Buna! Dacă sunt începătoare și nu dau examenul pentru redobândire, după cele 3 luni de permis suspendat din cauza vitezei mi se mai adaugă încă 30 de zile?
Vlad Toader
Vlad Toader 19.09.2019 08:23
Buna, in aceeasi situatie sunt si eu, ai aflat ceva in leg cu asta, din ce am inteles nu ai voie ca incepator sa dai examenul de reexaminare...
Anamaria Dumitriu
Anamaria Dumitriu 19.09.2019 21:24
Buna, da, nu trebuie să dam examenul. Am primit acasă acea hârtie pe care ti-o trimit ei și e subliniat ,,nu trebuie sa dați examenul de reexaminare”.
Florin Stefan
Florin Stefan 02.10.2019 03:44
Pentru neprezentare la reexaminare, se prelungește cu 30 zile
Tabarca Cosmin
Tabarca Cosmin 07.09.2019 11:10
Buna ziua in data de 7.03.2019 am vrut sa urc o masina pe platforma cu numerele rosii expirate sa fac rar-ul. Am fost oprit de un echipaj de la ordine publica sa intogmit dosar penal. Pe data de 24.07.2019 procurorul a dispus ordonanta de renuntare la urmarirea penala, iar pe data de 27.08.2019 am primit confirmarea de renuntare de la judecatorie. Pe data de 4.09.2019 dupa ce am luat ordonanta si certificatul de grefa, dovada de circulatie si buletinul am mers la brigade rutiera pentru a-mi ridica permisul
domnul de la ghiseu a luat actele si a spus sa revin in 5 zile pentru a afla ce a dispus domnul comandant. Am asteptat sa intru la dansul, I-am prezentat cazul a spus sa astept la ghiseul 4 sa imi dea permisul si cand spre mirarea mea domnul de acolo a spus ca permisul mi-a fost suspendat pe o perioada de 86 de zile cu drept de reexaminare si ca mai multe informatii o sa primesc prin posta.
Ce ma sfatuiti sa fac?

Lasă un comentariu

© 2017 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou ↓

Pentru a crea un cont nou cu facebook ↓

Login cu Facebook

Dacă ai deja un cont, conectează-te aici ↓