Categoria Redobândire

Categoria Redobândire

Ești pregătit 0.525% să iei permisul la Categoria Redobândire

Redobândirea permisului de conducere SUSPENDAT

Trebuie să facem diferența de la început între următorii termeni:
Suspendarea permisului de conducere, este suspendarea dreptului de a conduce și se face pe o durată limitată de timp, între 30 și 90 de zile.
Anularea permisului de conducere, este desființarea documentului, titularul acestuia rămâne definitiv fară permis de conducere, iar pentru a putea conduce din nou trebuie să obțină un nou permis de conducere. Pentru permis de conducere anulat intrați aici -> Redobândire permis auto anulat

În continuare o să vorbim despre permisul de conduceree SUSPENDAT

Daca ai avut nefericitul moment în care dintr-o simplă manevră de neatenție, nu ai acordat prioritate, fie la o simplă ieșire din parcare, sau la un indicator de cedează trecerea, etc., cu siguranță permisul de conducere ți-a fost suspendat în cazul în care a avut loc un accident ușor, sau pentru o alcoolemie de până la 0.80mg/l, dar fără accident (atât de ușor de ridicat și atât de greu de redobândit).

La prima vedere, chiar dacă accidentul a fost unul ușor, soldat cu avarii ușoare, și crezi că prin plata amenzii și înmanarea poliței de asigurare RCA celui accidentat, ai scăpat de griji, te înșeli, de fapt de aici încolo încep marile probleme datorate birocrației din România. Mai grav este că nici nu vei găsi prea ușor ceea ce ar trebui să faci ca să îți redobândești permisul de conducere, nimeni nu te informează în mod clar și corect.

În continuare avem un ghid în care o să răspundem la întrebările pe care le are orice șofer care are permisul de conducere suspendat și care dorește să își reducă perioada de suspendare.

 

Obligații în cazul permisului suspendat.

Este obligatorie susținerea examenului de verificare a cunoașterii regulilor de circulație (adică testul de redobândire 13 din 15)? - OUG 195/2002 Articolul 106^1 alin (1) și (2)

Da, pentru unele cazuri specifice este obligatorie susținerea acestui examen. Acest examen se susține doar în timpul perioadei de suspendare, ori de cate ori dorești, până îl promovezi. Cazurile în care este obligatorie susținerea examenului sunt următoarele:

 • conducerea sub influența băuturilor alcoolice;
 • nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depășirea sau trecerea la culoarea roșie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;
 • când fapta conducătorului de autovehicul sau tramvai a fost urmărită ca infracțiune contra siguranței circulației pe drumurile publice și procurorul sau instanța de judecată a dispus clasarea în condițiile art. 16 alin. (1) lit. b) teza a II-a din Codul de procedură penală, renunțarea la urmărirea penală, renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei dacă nu a fost dispusă obligația prevăzută la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal.
Ce se întâmplă dacă nu promovez sau nu mă prezint la examenul obligatoriu (adică testul de redobândire 13 din 15)? - OUG 195/2002 Articolul 106^1 alin (2)

În cazul în care nu promovezi sau nu te prezinți la examen până îți expiră perioada de suspendare, se prelungește automat perioada de suspendare cu încă 30 de zile. Adică o să îți recuperezi permisul cu 30 de zile mai târziu față de data la care iți expira inițial suspendarea.

Exemplul 1: dacă ai permisul suspendat pentru 60 de zile, dacă examenul este obligatoriu pentru fapta ta, iar tu te duci să dai examenul și îl promovezi, îți recuperezi permisul în 60 de zile.

Exemplul 2: dacă ai permisul suspendat pentru 60 de zile, dacă examenul este obligatoriu pentru fapta ta, iar tu nu dai examenul sau îl dai de cate ori vrei dar nu îl promovezi, îți recuperezi permisul în 60 + încă 30 de zile =  90 de zile.

Unde se susține acest examen de redobândire (13 din 15)? - OUG 195/2002 Articolul 106^2 alin (1)

Acest test se poate susține în următoarele două locuri:

 • la serviciul poliției rutiere care are în evidență titularul permisului de conducere;
 • la serviciul poliției rutiere pe raza căruia a fost constatată contravenția ori au fost constatate prin același proces-verbal contravențiile.

Testul se poate susține ori când dorești, săptămânal și este gratuit. Important este faptul că examenul poate fi susținut doar în perioada suspendării. Acesta se programează, numai după expirarea dovezii de circulație, de regula cu o valabilitate de 15 zile (la cei cu 0 zile dovada - pt. alcoolemie - din prima zi de suspendare), în unul din cele două locuri de mai sus în care se poate susține examenul, având la tine Cartea de Identitate și dovada de conducere, de obicei între orele 8 și 9. Examenul va fi susținut 20 de minute, cu întrebări 13 corecte din 15, întrebări care se regăsesc aici pe Școala Rutieră la categoria Redobândire. Întrebările au variante de raspuns a), b) și c) din care doar una poate fi corectă (nu sunt corecte mai multe variante de răspuns ca la examenul standard).

Ai mare grijă să nu rupi sub nici o formă dovada de conducere, chiar dacă a expirat termenul de valabilitate, și chiar dacă pe ea nu se specifică termenul de valabilitate, fără ea nu vei putea susține examenul, și nici nu vei putea ridica permisul. Deci va fi nevoie de o nouă dovadă (sau declarație de pierdere/deteriorare la notariat) cu costuri ceva mai mari.

Testul nu este greu, ideea este să înveți și să nu dai răspunsuri din "experiență sau practică" ci din lege. Așadar, pentru a avea o reușită sigură în redobândirea permisului, va trebui să alegi aici pe site-ul Școala Rutieră categoria Redobândire ("13 din 15"), și să parcurgi toți cei 4 pași de învățare.

Reducerea Perioadei de suspendare.

Se poate reduce perioada de suspendare? - OUG 195/2002 Articolul 104 alin (1) și Articolul 106

Da, se poate să ți se reducă perioada de suspendare de la 60/90 de zile la 30 de zile, însă nu oricine poate beneficia de aceasta reducere. Dar trebuie știut că aceasta reducere nu se face din oficiu. Pentru a beneficia de această reducere trebuie să faci o cerere specială în acest sens, este o cerere tip care se găsește de regula la centrele de copiere. Aceasta cerere, dacă este făcută corect și îndeplinești condițiile, cu siguranță se va aproba, nu trebuie să îți faci griji.

Care sunt condițiile pentru a beneficia de reducerea perioadei de suspendare? - OUG 195/2002 Articolul 104 alin (2)

Pentru a beneficia de aceasta reducere trebuie să îndeplinești aceste două condiții:

 • să fi declarat admis la testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație (testul 13 din 15) ;
 • să ai permisul de conducere de mai mult de un an când săvârșești fapta, mai exact, să nu fi începător.
Care sunt faptele pentru care SE POATE beneficia de reducerea perioadei de suspendare? - OUG 195/2002 Articolul 104 alin (3)

Perioada de suspendare se reduce la 30 de zile (de la 60 sau 90 de zile), doar la cererea titularului (Atenție! Doar dacă faci o cerere în acest sens), pentru următoarele fapte:

 • nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depășirea sau trecerea la culoarea roșie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale; - de la 60 de zile la 30 de zile
 • nerespectarea interdicției temporare de circulație instituite pe un anumit segment de drum public; - de la 60 de zile la 30 de zile
 • nerespectarea regulilor de circulație la trecerea unei coloane oficiale sau intercalarea într-o astfel de coloana; - de la 60 de zile la 30 de zile
 • circulația pe sens opus, cu excepția cazurilor în care se efectuează regulamentar manevra de depășire. - de la 60 de zile la 30 de zile
 • conducerea sub influenta băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracțiune; - de la 90 de zile la 30 de zile
 • când fapta conducătorului de autovehicul sau tramvai a fost urmărită ca infracțiune contra siguranței circulației pe drumurile publice și procurorul sau instanța de judecată a dispus clasarea în condițiile art. 16 alin. (1) lit. b) teza a II-a din Codul de procedură penală, renunțarea la urmărirea penală, renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei dacă nu a fost dispusă obligația prevăzută la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal; - de la 90 de zile la 30 de zile

Însă dacă ți-a fost suspendat permisul pentru depășirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise se mai adaugă încă două condiții ca să se poată obțină reducerea perioadei de suspendare, acestea fiind:

 • viteza cu care te-a prins radarul că ai depășit limita maxima admisa sa nu fie mai mare de 70 km/h. De exemplu, dacă limita maxima este de 90, radarul să nu te prindă cu mai mult de 160 de km/h;
 • sau dacă viteza cu care te-a prins radarul că ai depășit limita maxima admisa este mai mare de 70 km/h, acest lucru să se fi întâmplat maxim o dată în ultimele 12 luni.
Care sunt situațiile în care NU SE POATE beneficia de reducerea perioadei de suspendare? - OUG 195/2002 Articolul 104 alin (6)

Nu toți cei care au permisul suspendat își pot reduce perioada de suspendare. Sunt unele situații în care reducerea nu se poate aplica, acestea sunt:

 • dacă ai cumulat, din nou, cel puțin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce;
 • dacă ai fost implicat într-un accident de circulație din care au rezultat numai pagube materiale, iar rezultatul testării aerului expirat sau al probelor biologice a stabilit că ai condus vehiculul în timp ce te aflai sub influența alcoolului;
 • dacă sancțiunea contravențională complementară s-a dispus ca urmare a neopririi la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roșii și/sau sonore sunt în funcțiune.
Dacă fac cerere de reducere a perioadei de suspendare, când susțin examenul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație (redobândire 13 din 15)? - OUG 195/2002  Articolul 106

În cazul în care ai făcut o cerere de reducere a perioadei de suspendare, examenul se va da în primele 30 de zile de suspendare, inclusiv in a în a 30-a zi. Nu se mai dă examenul oricând se dorește pe toata perioada de suspendare de 60 sau 90 de zile așa cum se face în mod normal, când nu faci cerere de reducere.

După admiterea examenului (ați răspuns la cel putin 13 întrebări correct din 15), dacă sunteți pentru reducerea cu 30 de zile veți avea nevoie de urmatoarele documente:

- Copie dovadă conducere față verso (pe verso completată de polițist cu admiterea dumneavoastră);
- Copie carte de identitate;
- Copie proces verbal (unde este specificată și amenda);
- Copie dovadă amendă plătită;
- Cerere tip, de reducere a suspendării (o găsești la centrele de copiere de pe lângă poliție).

Cu aceste copii de documente mergi la ghiseu și depui acele copii pentru analizare și aprobare. În mod normal această analiză durează cam o saptămână dar uneori poate dura până la o lună, depinde de solicitarea sistemului. Din fericire rezultatul aprobării cererii de suspendare se transmite prin calculator și întodeauna este favorabil dacă îndeplinești condițiile.

Ultimul pas, la expirarea celor 30 de zile în cazul în care ai avut permisul suspendat pe 60 sau 90 de zile și ai beneficiat de reducerea perioadei, mergi la sediul Poliției, de unde cu dovada de conducere (în original) și cartea de identitate (buletinul), îți ridici în cele din urmă prețiosul permis de care mulți nu ne putem lipsi. În această fază finală este ultimul drum al actului "dovada de conducere", care în mod normal nu are niciunde indicat sa fie pastrată și după expirarea celor 15 zile (multi având instinctul de a o arunca după expirare). Suntem în România, așa că nu se știe cănd ai nevoie de un document doar pentru faptul că instituțiile merg prost și se pierd documente din vina nimanui!

Nu uita, la redobandirea permisului, ești „pătat” pentru 2 luni conform legislației în vigoare, adică dacă în decursul primelor 2 luni după redobândire ți se va mai suspenda permisul, se vor mai adauga 30 de zile la suspendare. Iar dacă ai cumulat, din nou, cel puțin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce, nu mai poți beneficia de reducerea perioadei de suspendare. Deci, grijă mare!

Legislația rutieră din care se inspiră ghidul de mai sus se găsește aici, în caz că ai nelamuriri intră aici și informează-te --> Legislație redobândire permis suspendat

602 Comentarii Lasă un comentariu

Hadadi Mircea Radu
Hadadi Mircea Radu 12.12.2019 15:54
Am permisul suspendat pe o perioada de 90 de zile,am dat testul de redobandire si am primit intrebari de categoria B,eu avand categ AM Care este explicatia,ca eu conduc moped de 49 cmc si viteza de 45 km./h,ce ma intereseaza cu ce viteza merge un autoturism pe autostrada ca eu cu scuter nam voie pe autostrada,bataie de joc,nu mai merg la examen dar ma gandesc ca ei sunt obligati sami dea permisul inapoi dupa 120 de zile ,fapta a fost ca am consumat o bere

Moldovan Sergiu Andrei
Moldovan Sergiu Andrei 08.12.2019 14:46
Sentința definitivă: amânarea aplicării pedepsei.
Plus suplimentar permisul suspendat 2 ani.
Se mai poate face ceva?!
 Lili
Lili 27.11.2019 08:03
Buna ziua. Mi-a fost suspendat permisul 90 zile si o sa plec din orasul de resedinta. Am timp sa dau examenul dar sunt plecat cand trebuie sa ridic permisul. se poate trimite permisul in alt judet si sa-l ridic de acolo?
Claudiu
Claudiu 22.11.2019 11:10
Si pe mine m-au suspendat pe o perioadă de 90zile am luat examenul si am facut si cerere pentru reducere de la 90 la 30 am dus toate actele si astăzi mi-a venit o hărtie prin care imi zice ca tot 90 de zile nu am dreptul sa conduc?????
Andreea
Andreea 21.11.2019 19:19
Buna ziua! Astăzi am susținut examenul de redobândire și am obținut punctaj maxim. As dori sa depun o cerere de reducere a perioadei de suspendare ( Menționez ca perioada de suspendare este de 90 zile). Este necesar sa depun aceasta cerere in județul unde s-a produs incidentul sau in județul de reședința(unde am domiciliul)? Poate fi trimisa cererea prin alte mijloace( electronic sau curier, posta) ori este nevoie de prezenta fizica? Mulțumesc!
Ovidiu luchian
Ovidiu luchian 16.11.2019 22:42
Bună ziua mi-a fost suspendat permisul 90 de zile pentru alcool...daca merg la examen dar nu-l promovez rămân 90 de zile sau 120? Și în cazul dacă-l promovez pentru redobândire într-o lună îmi trebuie sa achit amenda obligatoriu?
Marian Balanica
Marian Balanica 16.11.2019 16:06
Salut am si eu o problema mi sa luat permisul de conducere in germania pentru alcol dar nu stiu ce alcoolemie am avut ca nu mia aratat si mia dat o amenda de 300 de euro mi sa luat sange si mi sa zis ca or sa imi vina in tara rzultatelle mentionez ca sunt sofer profesionist si nu stiu la ce sa ma astept care ar putea fi pedeapsa ,si cand ar5 trebui sa ma prezint sa dau examen .daca cineva a mai patit asa ceva va rog sa imi raspundeti .permisul mia fost retinut pe 4 noiembrie 2019 .scuze pentru scris ,emotiile,
Marian Antonio
Marian Antonio 17.11.2019 14:32
Vor intarzia foarte mult actele, dar cu siguranta va vor da permisul inapoi si veti avea interdictie de a mai conduce in germania pentru o anumita perioada de timp, daca vi-l vor suspenda va dura aproximativ 7 luni sa va ajunga permisul acasa !
Marian
Marian 13.11.2019 14:16
Daca am resedinta intr un anumit judet, diferita de domiciliu, pot da redobandirsa unde am resedinta?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 13.11.2019 16:48

Da


Tutuianu narcis
Tutuianu narcis 08.11.2019 17:41
Buna ziua.mi a fost suspendat permisul pe 90 de zile.voi da testul de redobandire si reducere la 30 de zile.intrebarea mea este:cand primesc permisul? 30 de zile de cand mi a fost suspendat ,30 de zile de la expirarea dovezii?multumesc
George Florea
George Florea 05.11.2019 18:17
pierdut proces cu permis suspendat 30 zile ,am predat permisul dupa circa 2 luni de la definitiva, acum am suspendare 60 zile ,am dat redobindire + cerere de reducere si in final il am suspendat 45 zile , este posibil asa ceva ca nu am mai auzit pana acum
Ovidiu Balan
Ovidiu Balan 31.10.2019 12:16
Buna ziua ! In cazul in care fapta s-a savarsit in alt judet si s-a trimis documentatia pentru reducere suspendare pe email catre serviciul rutier din judetul respectiv, ce adresa de email ati folosit pentru trimiterea documentatiei ? Cat timp a durat pana ati primit raspuns la email ? Multumesc !
Liviu
Liviu 30.10.2019 10:47
Salut!
Mi-a fost suspendat permisul de conducere pe 30 zile cu dovada de circulatie pe 15 zile! Politistul mi-a spus ca pot sa il recuperez dupa 30 zile lucratoare, dar nu am vazut sa fie specificat in codul rutier "lucratoare". Acum am o dilema, pot sa-mi recuperez permisul dupa 45 zile calendaristice sau lucratoare de la data savarsirii faptei ? Multumesc anticipat!
Marian Antonio
Marian Antonio 17.11.2019 14:33
Calendaristice !
Radu Stefan
Radu Stefan 24.10.2019 11:51
Se poate reduce perioada de la 90 la 30 zile in urmatoarele conditi cu testul 13/15
O alcolemie de 0.08 mi/litru si dupa un proces care a durat aproximativ 14 luni
Stiu ca este obligatoriu sa il dau si sa il iau daca doresc permisul la 90 zile
Raul tomescu
Raul tomescu 23.10.2019 20:08
Dacă am avut permisul anulat si l am redobandit, acum o lună, iar azi mi au suspendat permisul pt 90 zile pt viteza, pot sa dau testare pt reducere la 30 zile? Sau se considera ca sunt incepator?
Bogdan Toma
Bogdan Toma 23.10.2019 04:46
Buna ziua ,as dori si eu ajutor cu o informatie daca se poate , daca mi a fost suspendat permisul pentru 90 de zile dovada expirand pe 04.09.2019 eu fiind începător , pe 4.12.2019 teoretic trebuie sa ma duc sa mi ridic permisul . Aici si intrebarea ,testul de redobandire este obligatoriu? Si daca nu il dau risc inca 30 de zile ,adică 120 de zile? Sunt începător si nu stiu daca testul de redobandire trebuie dat obligatoriu sau doar la cerere.
Cosmin Tașcă
Cosmin Tașcă 24.10.2019 16:47
Salut sunt in aceasi situatie ca si tine ai mai facut ceva cu restul de redobandire sau?
Marian Antonio
Marian Antonio 17.11.2019 14:35
Nu este obligatoriu testul, doar daca vrei sa ti se scada din timpul de asteptare ...
Asteapta cuminte si mergi si ridica-l cand se termina perioada.

Lasă un comentariu

© 2019 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou ↓

Pentru a crea un cont nou cu facebook ↓

Login cu Facebook

Dacă ai deja un cont, conectează-te aici ↓