Permis de conducere Categoria Redobândire

Categoria Redobândire
Ești pregătit 0% să iei permisul

Redobândirea permisului de conducere SUSPENDAT

Trebuie să facem diferența de la început între următorii termeni:

  • Suspendarea permisului de conducere - este suspendarea exercitării dreptului de a conduce și se face pe o durată limitată de timp, de regulă pe 30, 60, 90 sau 120 de zile. În acest caz, în funcție de fapta săvârșită, este posibil să fie obligatorie susținerea unui examen de verificare a cunoașterii regulilor de circulație sau, dacă examenul nu este obligatoriu, îl poți susține, dacă dorești, cu scopul de reducere a perioadei de suspendare, cu o treime. Mai multe detalii veți găsi în această pagină, mai jos;
  • ANULAREA permisului de conducere - este o măsura tehnico-administrativă care constă în desființarea documentului, caz în care se rămâne definitiv fără permisul de conducere, iar pentru a mai avea dreptul de a conduce trebuie să treceți din nou prin procesul de obținere a permisului de conducere. Pentru permis de conducere ANULAT intrați aici --> Redobândire permis auto anulat.

În continuare o să vorbim despre cazul în care permisul de conducere ți-a fost SUSPENDAT

În cazul în care permisul de conducere ți-a fost suspendat (mai exact ți-a fost suspendată exercitarea dreptului de a conduce pe o durată de timp limitată (30, 60, 90, 120 zile, etc.)) te poți afla în una dintre următoarele situații, în funcție de fapta pe care ai săvârșit-o:

  • situația 1 - este obligatoriu să susții examenul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație, după admiterea căruia, în funcție de fapta săvârșită, poți face și cerere pentru a-ți reduce perioada de suspendare cu o treime;
  • situația 2 - susținerea examenului de verificare a cunoașterii regulilor de circulație NU este obligatorie dar poți susține acest examen, dacă dorești, pentru a-ți reduce perioada de suspendare cu o treime.

Nu este deloc ușor de găsit informația necesară pentru a cunoaște ce trebuie să faci în cazul în care ți-a fost suspendată exercitarea dreptului de a conduce, legislația fiind foarte întortocheată și stufoasă. De aceea am creat un ghid, care se găsește chiar mai jos, în care o să răspundem la întrebările pe care le are orice șofer care are suspendată exercitarea dreptului de a conduce (permisul de conducere suspendat) și care dorește să își reducă perioada de suspendare ori care nu știe dacă este sau nu obligatorie susținerea examenului de verificare a cunoașterii regulilor de circulație denumit și „Chestionarul 13 din 15”.

Ghid actualizat cu ultimele modificări legislative

Obligații și drepturi în cazul suspendării exercitării dreptului de a conduce

CAZURILE ÎN CARE ESTE OBLIGATORIE SUSȚINEREA EXAMENULUI​


 

CAZURILE ÎN CARE NU ESTE OBLIGATORIE SUSȚINEREA EXAMENULUI DAR SE POATE BENEFICIA DE REDUCEREA PERIOADEI DE SUSPENDARE CU O TREIME


 

ALTE INFORMAȚII GENERAL VALABILE

Nu uita, la redobândirea permisului, ești „pătat” pentru 6 luni conform legislației în vigoare, adică dacă în decursul primelor 6 luni după restituirea permisului ți se va mai suspendă exercitarea dreptului de a conduce, se vor adăuga încă 30 de zile la suspendarea de bază (Art. 103 alin. (2) din OUG). Iar dacă ai cumulat, din nou, cel puțin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce, nu mai poți beneficia de reducerea perioadei de suspendare (art. 104 alin 2 din OUG). Deci, grijă mare!

Articolele de lege din care se inspiră ghidul de mai sus se găsesc în următorul link, în caz că ai nelămuriri poți intra aici să te informezi suplimentar --> Legislație redobândire permis suspendat, actualizată la zi!

1365 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright Școala Rutieră 2024. Toate drepturile rezervate.