Categoria Redobândire

Categoria Redobândire

Ești pregătit 0% să iei permisul la Categoria Redobândire

Redobândirea permisului de conducere SUSPENDAT

Trebuie să facem diferența de la început între următorii termeni:
Suspendarea permisului de conducere, este suspendarea dreptului de a conduce și se face pe o durată limitată de timp, între 30 și 90 de zile.
Anularea permisului de conducere, este desființarea documentului, titularul acestuia rămâne definitiv fară permis de conducere, iar pentru a putea conduce din nou trebuie să obțină un nou permis de conducere. Pentru permis de conducere anulat intrați aici -> Redobândire permis auto anulat

În continuare o să vorbim despre permisul de conduceree SUSPENDAT

Daca ai avut nefericitul moment în care dintr-o simplă manevră de neatenție, nu ai acordat prioritate, fie la o simplă ieșire din parcare, sau la un indicator de cedează trecerea, etc., cu siguranță permisul de conducere ți-a fost suspendat în cazul în care a avut loc un accident ușor, sau pentru o alcoolemie de până la 0.80mg/l, dar fără accident (atât de ușor de ridicat și atât de greu de redobândit).

La prima vedere, chiar dacă accidentul a fost unul ușor, soldat cu avarii ușoare, și crezi că prin plata amenzii și înmanarea poliței de asigurare RCA celui accidentat, ai scăpat de griji, te înșeli, de fapt de aici încolo încep marile probleme datorate birocrației din România. Mai grav este că nici nu vei găsi prea ușor ceea ce ar trebui să faci ca să îți redobândești permisul de conducere, nimeni nu te informează în mod clar și corect.

În continuare avem un ghid în care o să răspundem la întrebările pe care le are orice șofer care are permisul de conducere suspendat și care dorește să își reducă perioada de suspendare.

 

Obligații în cazul permisului suspendat.

Este obligatorie susținerea examenului de verificare a cunoașterii regulilor de circulație (adică testul de redobândire 13 din 15)? - OUG 195/2002 Articolul 106^1 alin (1) și (2)

Da, pentru unele cazuri specifice este obligatorie susținerea acestui examen. Acest examen se susține doar în timpul perioadei de suspendare, ori de cate ori dorești, până îl promovezi. Cazurile în care este obligatorie susținerea examenului sunt următoarele:

 • conducerea sub influența băuturilor alcoolice;
 • nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depășirea sau trecerea la culoarea roșie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;
 • când fapta conducătorului de autovehicul sau tramvai a fost urmărită ca infracțiune contra siguranței circulației pe drumurile publice și procurorul sau instanța de judecată a dispus clasarea în condițiile art. 16 alin. (1) lit. b) teza a II-a din Codul de procedură penală, renunțarea la urmărirea penală, renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei dacă nu a fost dispusă obligația prevăzută la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal.
Ce se întâmplă dacă nu promovez sau nu mă prezint la examenul obligatoriu (adică testul de redobândire 13 din 15)? - OUG 195/2002 Articolul 106^1 alin (2)

În cazul în care nu promovezi sau nu te prezinți la examen până îți expiră perioada de suspendare, se prelungește automat perioada de suspendare cu încă 30 de zile. Adică o să îți recuperezi permisul cu 30 de zile mai târziu față de data la care iți expira inițial suspendarea.

Exemplul 1: dacă ai permisul suspendat pentru 60 de zile, dacă examenul este obligatoriu pentru fapta ta, iar tu te duci să dai examenul și îl promovezi, îți recuperezi permisul în 60 de zile.

Exemplul 2: dacă ai permisul suspendat pentru 60 de zile, dacă examenul este obligatoriu pentru fapta ta, iar tu nu dai examenul sau îl dai de cate ori vrei dar nu îl promovezi, îți recuperezi permisul în 60 + încă 30 de zile =  90 de zile.

Unde se susține acest examen de redobândire (13 din 15)? - OUG 195/2002 Articolul 106^2 alin (1)

Acest test se poate susține în următoarele două locuri:

 • la serviciul poliției rutiere care are în evidență titularul permisului de conducere;
 • la serviciul poliției rutiere pe raza căruia a fost constatată contravenția ori au fost constatate prin același proces-verbal contravențiile.

Testul se poate susține ori când dorești, săptămânal și este gratuit. Important este faptul că examenul poate fi susținut doar în perioada suspendării. Acesta se programează, numai după expirarea dovezii de circulație, de regula cu o valabilitate de 15 zile (la cei cu 0 zile dovada - pt. alcoolemie - din prima zi de suspendare), în unul din cele două locuri de mai sus în care se poate susține examenul, având la tine Cartea de Identitate și dovada de conducere, de obicei între orele 8 și 9. Examenul va fi susținut 20 de minute, cu întrebări 13 corecte din 15, întrebări care se regăsesc aici pe Școala Rutieră la categoria Redobândire. Întrebările au variante de raspuns a), b) și c) din care doar una poate fi corectă (nu sunt corecte mai multe variante de răspuns ca la examenul standard).

Ai mare grijă să nu rupi sub nici o formă dovada de conducere, chiar dacă a expirat termenul de valabilitate, și chiar dacă pe ea nu se specifică termenul de valabilitate, fără ea nu vei putea susține examenul, și nici nu vei putea ridica permisul. Deci va fi nevoie de o nouă dovadă (sau declarație de pierdere/deteriorare la notariat) cu costuri ceva mai mari.

Testul nu este greu, ideea este să înveți și să nu dai răspunsuri din "experiență sau practică" ci din lege. Așadar, pentru a avea o reușită sigură în redobândirea permisului, va trebui să alegi aici pe site-ul Școala Rutieră categoria Redobândire ("13 din 15"), și să parcurgi toți cei 4 pași de învățare.

Reducerea Perioadei de suspendare.

Se poate reduce perioada de suspendare? - OUG 195/2002 Articolul 104 alin (1) și Articolul 106

Da, se poate să ți se reducă perioada de suspendare de la 60/90 de zile la 30 de zile, însă nu oricine poate beneficia de aceasta reducere. Dar trebuie știut că aceasta reducere nu se face din oficiu. Pentru a beneficia de această reducere trebuie să faci o cerere specială în acest sens, este o cerere tip care se găsește de regula la centrele de copiere. Aceasta cerere, dacă este făcută corect și îndeplinești condițiile, cu siguranță se va aproba, nu trebuie să îți faci griji.

Care sunt condițiile pentru a beneficia de reducerea perioadei de suspendare? - OUG 195/2002 Articolul 104 alin (2)

Pentru a beneficia de aceasta reducere trebuie să îndeplinești aceste două condiții:

 • să fi declarat admis la testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație (testul 13 din 15) ;
 • să ai permisul de conducere de mai mult de un an când săvârșești fapta, mai exact, să nu fi începător.
Care sunt faptele pentru care SE POATE beneficia de reducerea perioadei de suspendare? - OUG 195/2002 Articolul 104 alin (3)

Perioada de suspendare se reduce la 30 de zile (de la 60 sau 90 de zile), doar la cererea titularului (Atenție! Doar dacă faci o cerere în acest sens), pentru următoarele fapte:

 • nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depășirea sau trecerea la culoarea roșie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale; - de la 60 de zile la 30 de zile
 • nerespectarea interdicției temporare de circulație instituite pe un anumit segment de drum public; - de la 60 de zile la 30 de zile
 • nerespectarea regulilor de circulație la trecerea unei coloane oficiale sau intercalarea într-o astfel de coloana; - de la 60 de zile la 30 de zile
 • circulația pe sens opus, cu excepția cazurilor în care se efectuează regulamentar manevra de depășire. - de la 60 de zile la 30 de zile
 • conducerea sub influenta băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracțiune; - de la 90 de zile la 30 de zile
 • când fapta conducătorului de autovehicul sau tramvai a fost urmărită ca infracțiune contra siguranței circulației pe drumurile publice și procurorul sau instanța de judecată a dispus clasarea în condițiile art. 16 alin. (1) lit. b) teza a II-a din Codul de procedură penală, renunțarea la urmărirea penală, renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei dacă nu a fost dispusă obligația prevăzută la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal; - de la 90 de zile la 30 de zile

Însă dacă ți-a fost suspendat permisul pentru depășirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise se mai adaugă încă două condiții ca să se poată obțină reducerea perioadei de suspendare, acestea fiind:

 • viteza cu care te-a prins radarul că ai depășit limita maxima admisa sa nu fie mai mare de 70 km/h. De exemplu, dacă limita maxima este de 90, radarul să nu te prindă cu mai mult de 160 de km/h;
 • sau dacă viteza cu care te-a prins radarul că ai depășit limita maxima admisa este mai mare de 70 km/h, acest lucru să se fi întâmplat maxim o dată în ultimele 12 luni.
Care sunt situațiile în care NU SE POATE beneficia de reducerea perioadei de suspendare? - OUG 195/2002 Articolul 104 alin (6)

Nu toți cei care au permisul suspendat își pot reduce perioada de suspendare. Sunt unele situații în care reducerea nu se poate aplica, acestea sunt:

 • dacă ai cumulat, din nou, cel puțin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce;
 • dacă ai fost implicat într-un accident de circulație din care au rezultat numai pagube materiale, iar rezultatul testării aerului expirat sau al probelor biologice a stabilit că ai condus vehiculul în timp ce te aflai sub influența alcoolului;
 • dacă sancțiunea contravențională complementară s-a dispus ca urmare a neopririi la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roșii și/sau sonore sunt în funcțiune.
Dacă fac cerere de reducere a perioadei de suspendare, când susțin examenul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație (redobândire 13 din 15)? - OUG 195/2002  Articolul 106

În cazul în care ai făcut o cerere de reducere a perioadei de suspendare, examenul se va da în primele 30 de zile de suspendare, inclusiv in a în a 30-a zi. Nu se mai dă examenul oricând se dorește pe toata perioada de suspendare de 60 sau 90 de zile așa cum se face în mod normal, când nu faci cerere de reducere.

După admiterea examenului (ați răspuns la cel putin 13 întrebări correct din 15), dacă sunteți pentru reducerea cu 30 de zile veți avea nevoie de urmatoarele documente:

- Copie dovadă conducere față verso (pe verso completată de polițist cu admiterea dumneavoastră);
- Copie carte de identitate;
- Copie proces verbal (unde este specificată și amenda);
- Copie dovadă amendă plătită;
- Cerere tip, de reducere a suspendării (o găsești la centrele de copiere de pe lângă poliție).

Cu aceste copii de documente mergi la ghiseu și depui acele copii pentru analizare și aprobare. În mod normal această analiză durează cam o saptămână dar uneori poate dura până la o lună, depinde de solicitarea sistemului. Din fericire rezultatul aprobării cererii de suspendare se transmite prin calculator și întodeauna este favorabil dacă îndeplinești condițiile.

Ultimul pas, la expirarea celor 30 de zile în cazul în care ai avut permisul suspendat pe 60 sau 90 de zile și ai beneficiat de reducerea perioadei, mergi la sediul Poliției, de unde cu dovada de conducere (în original) și cartea de identitate (buletinul), îți ridici în cele din urmă prețiosul permis de care mulți nu ne putem lipsi. În această fază finală este ultimul drum al actului "dovada de conducere", care în mod normal nu are niciunde indicat sa fie pastrată și după expirarea celor 15 zile (multi având instinctul de a o arunca după expirare). Suntem în România, așa că nu se știe cănd ai nevoie de un document doar pentru faptul că instituțiile merg prost și se pierd documente din vina nimanui!

Nu uita, la redobandirea permisului, ești „pătat” pentru 2 luni conform legislației în vigoare, adică dacă în decursul primelor 2 luni după redobândire ți se va mai suspenda permisul, se vor mai adauga 30 de zile la suspendare. Iar dacă ai cumulat, din nou, cel puțin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce, nu mai poți beneficia de reducerea perioadei de suspendare. Deci, grijă mare!

Legislația rutieră din care se inspiră ghidul de mai sus se găsește aici, în caz că ai nelamuriri intră aici și informează-te --> Legislație redobândire permis suspendat

731 Comentarii Lasă un comentariu

Maria
Maria 10.08.2020 12:18
Buna ziua am permis grecesc si mi suspendat pt 90 zile pot conduce dupa cele 90 de zile sau trebuie altceva
Aluculesei Ciprian
Aluculesei Ciprian 07.08.2020 09:05
Buna ziua,
Mi-a fost retinut permisul de conducere pe Raza jud bacau in data de 6.06.2020, eu avand domiciliul in jud ilfov. Am sustinut examenul 13/15 la o saptamana dupa expirarea dovezii si am fost admis (29.06). Pe 03.07 am trimis documentele la ipj bacau, iar pe 22.07 m-am prezentat sa iau permisul insa surpriza, nu se primise nici un raspuns de la bacau. De atunci tot sun, dispecerul face legatura insa la bacau nu raspunde nimeni..am trimis 3 mailuri, 1 fax si o petitie tot fara raspuns..acum s-au facut aproape 3 sapt de cand trebuia sa ridic permisul si peste o luna de cand am trimis documentele..Doar de 2 ori mi s-a raspuns la tel, au zis ca verifica, mi s-a luat numarul pt a fi sunat insa nimeni nu a sunat inapoi si nici nu au mai raspuns la telefon..nu stiu ce sa mai fac..
Vatamanu Stelian
Vatamanu Stelian 04.08.2020 14:18
Bună ziua,m ia fost suspendat permisul pe 3 luni,mai am 7 zile si dupa trece suspendarea.Trebuie să merg la Poliția Rutieră pentru a l lua sau îmi vine prin posta ?
Tasica Florin
Tasica Florin 03.08.2020 14:24
Buna ziua!

Mi-a fost suspendat permisul pe o perioada de 90 de zile pentru viteza, am fost sa dau testul si am fost declarat admis, datorita comoditatii angajatiilor politiei rutiere Buzau acestia nu au procesat inca cererea de reducere a perioadei de suspendare. De la Bucuresti mi s-a spus ca acestia pot accepta cererea pe loc dar ei nu vor sa faca asta.

Intrebarea mea este, pot conduce cu dovada care atesta faptul ca am fost declarat admis la examenul de redobandire? Tin sa mentionez ca au trecut primele 30 de zile de la suspedare. In cazul in care nu pot conduce care este sanctiunea pe care o voi primi daca ma va opri un echipaj de politie?
Cotora Cristina
Cotora Cristina 06.08.2020 09:46
Buna ziua,
Cand am dat testul, ni s-a specificat destul de clar ca nu putem conduce in baza acestei dovezi ( a testului admis) , iar pana il deblocheaza ei din sistem permisul apare in continuare suspendat. Pana la urma este si logic, ei la test nu verifica pe fiecare daca are dreptul sa dea testul si daca are dreptul la reducerea perioadei. Acest lucru se face doar in baza istoricului dvs si a dosarului depus de dvs. Daca dvs ati fost reperat cu 180 km/h intr-o localitate, nu averi dreptul la micsorarea pedepsei, chiar daca promovati acel test. Asa ca ... Daca va incumetati sa conduceti, sanctiunea va fi cea pentru condus cu permisul suspendat.
O zi buna in continuare !
Neacsu Victor
Neacsu Victor 03.08.2020 09:00
Bună ziua, pe 31.07.2020 pe raza comunei Dumbrava, Vrancea, am fost oprit de către un echipaj de poliție care mi-a cerut actele deoarece conduceam pe un sector de drum de 60 de km cu o viteză de 120 km/h. Deoarece nu aveam actele la mine, am fost identificat după CNP și mi-a fost eliberat un proces-verbal în care se specifică abaterile de mai sus și data de la care începe perioada de suspendare, adică 15.08.2020 și minimul amenzii pe care o am de plătit. Întrebările mele erau:
1. Trebuia să mi se elibereze și o dovadă sau PV ține loc de așa ceva?!
2. Către cine achit amenda respectivă, adică către Vrancea sau către Direcția de permise București?!
3. După expirarea perioadei, unde trebuie să adresez cererea de micșorarea a pedepsei, dacă este posibil?! Menționez că nu am am mai avut abateri în ultimii 20 de ani.
Vă mulțumesc pentru răspunsuri!
StanPatitul
StanPatitul 06.08.2020 13:21
1. Trebuia sa va retina permisul permisul si va dea o dovada pentru perioada de suspendare. Deci raspunsul e ca trebuia sa va dea dovada de circulatie oricum !
2. Amenda respectiva o achiti la taxe si impozite (la primarie locala pt orasele mici) sau in orasele mari la anafu de care apartineti.
3. La IPJ-ul judetului undei ati savarsit fapta ... il gasiti in stanga sus pe procesul verbal.
Victor Neacsu
Victor Neacsu 06.08.2020 14:30
Domnule Stan Pățitul, vă mulțumesc mult pentru lămuriri. Cu stimă!
Iovu Florentina
Iovu Florentina 02.08.2020 12:40
Bună ziua. In data de 26 iulie tatăl meu a primit avertisment si i sa retinut permisul pentru 30 de zile si i sa dat dovada de 15 zile în care mai poate sa conduca până pe 10 August inclusiv. Intrebarea mea este cum se procedează pentru prelungirea dovezii cu inca 15 zile? Vă multumesc anticipat
Laura
Laura 05.08.2020 17:42
Nu se poate prelungi! Dupa expirare, da examen si in 30 zile de la expirare il poate recupera daca ia examenul. Examenul se da saptamanal si daca nu l ia poate da in fiecare saptamana pana il ia. Daca nu l da, perioada se prelungeste automat cu 30 zile. Ex permis suspendat 60 zile. Examen luat in primele 30 zile, permis recuperat in a 31 zi. Nu da examenul, permis suspendat 60 plus 30 zile.
Cotora Cristina
Cotora Cristina 06.08.2020 09:54
Buna ziua,

Prelungirea dovezii nu se mai poate face. Singurul lucru de "prelungire" este sa depuna contestatie, pe care mai mult ca sigur o va pierde, si sunt doar bani in plus dati la avocat . Ceea ce a spus Laura in comentariu este relativ, si adevarat doar pentru cazul in care este obligat prin lege conducatorul auto sa sustina examenul de redobandire ( alcool sau accident ) . In cazul retinerii pentru viteza, ai dreptul sa dai in prima luna, iar daca nu il promovezi stai cele 3 luni , neadaugandu-se nimic in plus la suspendare. Tatal dvs trebuie sa se intereseze daca trebuie sa dea examen, desi personal nu cred ca e cazul .
Dragomir Andrei
Dragomir Andrei 30.07.2020 22:52
buna seara ! Sunt începător iar acum 2 luni mi a fost suspendat permisul de conducere pe o perioada de 90 de zile pentru depășirea limitei de viteză în localitate ,întrebarea mea este la cele 90 de zile este posibil sa se mai adauge încă 30 pentru ca eram începător ,detineam permisul de conducere de 10 luni.
StanPatitul
StanPatitul 06.08.2020 13:26
Trebuie sa promovezi examenul in cele 90 de zile sa nu se prelungeasca cu inca 30 de zile sa ramana fix 90 de zile.
Dar nu ai voie sa ceri reducerea cu 30 de zile pentru ca esti incepator.

Success la examen !
Andrei
Andrei 30.07.2020 08:57
Buna ziua,

Imi poate spune cineva unde se pot sustine examenele pentru permise suspendate pentru Bucuresti si Ilfov? (adresa exacta).

Multumesc,
Tasica Florin
Tasica Florin 03.08.2020 14:26
Pentru Bucuresti Strada Logofat Udriste, Brigada Rutiera Bucuresti iar pe Ilfov la DRPCIV!
Adrian
Adrian 29.07.2020 12:49
Buna ziua imi poate spune cineva daca mia expirat cele 60 de zile de suspendare si nu am dat testul ,mai pot face ceva sa il iau mai repede sa nu mai astept inca 30 de zile
Laura
Laura 05.08.2020 17:42
Da. Examen. Inca mai poti da examen
Laura
Laura 05.08.2020 17:42
Da. Examen. Inca mai poti da examen
Nina lazar
Nina lazar 29.07.2020 10:40
Buna ziua ,m ia fost retinue permisul pt neeacordare de prioritate la o trecere pt pietoni mentioned ca nu am facut accident cu avarii sau de alta natura ,trebuie sa sustin verificarea cunostiintelor se legislative rutiera sau trebuie sa astept trecere perioadei se suspendare .multumesc anticipat!
marian burlacu
marian burlacu 29.07.2020 09:04
Va multumesc mult Scoala rutiera!. Astazi am sustinut examenul pentru redobandire a permisului auto cu 15 din 15 in 3 minute. M-au ajutat cele 87 chestionare rezolvate precum si mediul de invatare super realizat. Intrebarile din chestionarele de pe site sunt aceleasi din cele ale politiei. Am sa recomand site-ul tuturor cunostintelor care se pregatesc pentru obtinerea permisului dar si celor care la fel ca si mine il redobandesc.
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 29.07.2020 15:13

Ne bucuram ca putem sa va ajutam.


Tudor Nicolae
Tudor Nicolae 27.07.2020 15:31
Salutare ! Ma poate ajuta cineva cu ,cite-va lamuriri?am avut dosar penal pentru circulatie !1)ma prins cu 103 si mia fost suspendat 90 zile si a 87 zi ma prins si mia facut dosar penal.am fost judecat condamnat cu suspendare.Acum trebuie sa imi fac fisa medicala sa schimb plasticul !intrebare pot sa imi iau plasticul fara examen si m-ai intreb pasi care trebuie urmati !ajung la politie sa depun dosarul cu ce trebuie in iel !puteti spune si ce acte trebuie!daca politistul de la rutiera ma trimite sa dau intii examen sau depun dosarul si astept plasticul acasa.multumesc si scuze de scris.
Cristina craciun
Cristina craciun 27.07.2020 15:26
Buna ziua .Pt reținerea permisului pe durata de 30 zile începând din 15 iulie până în 15 august ,cum se procedeaAza pt ridicare .se așteaptă posta sau se merge la sediul din Pipera?Se poate ridica de vineri 14 august sau luni 17?Multumesc tare mult
Emil Munteanu
Emil Munteanu 27.07.2020 12:04
Buna ziua, am promovat examenul de redobandire, as vrea sa stiu daca se trimite ceva acasa prin posta,multumesc mult
Radu
Radu 25.07.2020 07:47
Salutare

Se poate recupera permisul de conducere prin redobandire in cazul in care a fost suspendat pentru 90 de zile pentru defecte grave la sistemul de direcție?

Lasă un comentariu

© 2020 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou ↓

Pentru a crea un cont nou cu facebook ↓

Login cu Facebook

Dacă ai deja un cont, conectează-te aici ↓