Categoria Redobândire

Categoria Redobândire

Ești pregătit 0% să iei permisul la Categoria Redobândire

Redobândirea permisului de conducere SUSPENDAT

Trebuie să facem diferența de la început între următorii termeni:
Suspendarea permisului de conducere, este suspendarea dreptului de a conduce și se face pe o durată limitată de timp, între 30 și 90 de zile.
Anularea permisului de conducere, este desființarea documentului, titularul acestuia rămâne definitiv fară permis de conducere, iar pentru a putea conduce din nou trebuie să obțină un nou permis de conducere. Pentru permis de conducere anulat intrați aici -> Redobândire permis auto anulat

În continuare o să vorbim despre permisul de conduceree SUSPENDAT

Daca ai avut nefericitul moment în care dintr-o simplă manevră de neatenție, nu ai acordat prioritate, fie la o simplă ieșire din parcare, sau la un indicator de cedează trecerea, etc., cu siguranță permisul de conducere ți-a fost suspendat în cazul în care a avut loc un accident ușor, sau pentru o alcoolemie de până la 0.80mg/l, dar fără accident (atât de ușor de ridicat și atât de greu de redobândit).

La prima vedere, chiar dacă accidentul a fost unul ușor, soldat cu avarii ușoare, și crezi că prin plata amenzii și înmanarea poliței de asigurare RCA celui accidentat, ai scăpat de griji, te înșeli, de fapt de aici încolo încep marile probleme datorate birocrației din România. Mai grav este că nici nu vei găsi prea ușor ceea ce ar trebui să faci ca să îți redobândești permisul de conducere, nimeni nu te informează în mod clar și corect.

În continuare avem un ghid în care o să răspundem la întrebările pe care le are orice șofer care are permisul de conducere suspendat și care dorește să își reducă perioada de suspendare.

 

Obligații în cazul permisului suspendat.

Este obligatorie susținerea examenului de verificare a cunoașterii regulilor de circulație (adică testul de redobândire 13 din 15)? - OUG 195/2002 Articolul 106^1 alin (1) și (2)

Da, pentru unele cazuri specifice este obligatorie susținerea acestui examen. Acest examen se susține doar în timpul perioadei de suspendare, ori de cate ori dorești, până îl promovezi. Cazurile în care este obligatorie susținerea examenului sunt următoarele:

 • conducerea sub influența băuturilor alcoolice;
 • nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depășirea sau trecerea la culoarea roșie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;
 • când fapta conducătorului de autovehicul sau tramvai a fost urmărită ca infracțiune contra siguranței circulației pe drumurile publice și procurorul sau instanța de judecată a dispus clasarea în condițiile art. 16 alin. (1) lit. b) teza a II-a din Codul de procedură penală, renunțarea la urmărirea penală, renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei dacă nu a fost dispusă obligația prevăzută la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal.
Ce se întâmplă dacă nu promovez sau nu mă prezint la examenul obligatoriu (adică testul de redobândire 13 din 15)? - OUG 195/2002 Articolul 106^1 alin (2)

În cazul în care nu promovezi sau nu te prezinți la examen până îți expiră perioada de suspendare, se prelungește automat perioada de suspendare cu încă 30 de zile. Adică o să îți recuperezi permisul cu 30 de zile mai târziu față de data la care iți expira inițial suspendarea.

Exemplul 1: dacă ai permisul suspendat pentru 60 de zile, dacă examenul este obligatoriu pentru fapta ta, iar tu te duci să dai examenul și îl promovezi, îți recuperezi permisul în 60 de zile.

Exemplul 2: dacă ai permisul suspendat pentru 60 de zile, dacă examenul este obligatoriu pentru fapta ta, iar tu nu dai examenul sau îl dai de cate ori vrei dar nu îl promovezi, îți recuperezi permisul în 60 + încă 30 de zile =  90 de zile.

Unde se susține acest examen de redobândire (13 din 15)? - OUG 195/2002 Articolul 106^2 alin (1)

Acest test se poate susține în următoarele două locuri:

 • la serviciul poliției rutiere care are în evidență titularul permisului de conducere;
 • la serviciul poliției rutiere pe raza căruia a fost constatată contravenția ori au fost constatate prin același proces-verbal contravențiile.

Testul se poate susține ori când dorești, săptămânal și este gratuit. Important este faptul că examenul poate fi susținut doar în perioada suspendării. Acesta se programează, numai după expirarea dovezii de circulație, de regula cu o valabilitate de 15 zile (la cei cu 0 zile dovada - pt. alcoolemie - din prima zi de suspendare), în unul din cele două locuri de mai sus în care se poate susține examenul, având la tine Cartea de Identitate și dovada de conducere, de obicei între orele 8 și 9. Examenul va fi susținut 20 de minute, cu întrebări 13 corecte din 15, întrebări care se regăsesc aici pe Școala Rutieră la categoria Redobândire. Întrebările au variante de raspuns a), b) și c) din care doar una poate fi corectă (nu sunt corecte mai multe variante de răspuns ca la examenul standard).

Ai mare grijă să nu rupi sub nici o formă dovada de conducere, chiar dacă a expirat termenul de valabilitate, și chiar dacă pe ea nu se specifică termenul de valabilitate, fără ea nu vei putea susține examenul, și nici nu vei putea ridica permisul. Deci va fi nevoie de o nouă dovadă (sau declarație de pierdere/deteriorare la notariat) cu costuri ceva mai mari.

Testul nu este greu, ideea este să înveți și să nu dai răspunsuri din "experiență sau practică" ci din lege. Așadar, pentru a avea o reușită sigură în redobândirea permisului, va trebui să alegi aici pe site-ul Școala Rutieră categoria Redobândire ("13 din 15"), și să parcurgi toți cei 4 pași de învățare.

Reducerea Perioadei de suspendare.

Se poate reduce perioada de suspendare? - OUG 195/2002 Articolul 104 alin (1) și Articolul 106

Da, se poate să ți se reducă perioada de suspendare de la 60/90 de zile la 30 de zile, însă nu oricine poate beneficia de aceasta reducere. Dar trebuie știut că aceasta reducere nu se face din oficiu. Pentru a beneficia de această reducere trebuie să faci o cerere specială în acest sens, este o cerere tip care se găsește de regula la centrele de copiere. Aceasta cerere, dacă este făcută corect și îndeplinești condițiile, cu siguranță se va aproba, nu trebuie să îți faci griji.

Care sunt condițiile pentru a beneficia de reducerea perioadei de suspendare? - OUG 195/2002 Articolul 104 alin (2)

Pentru a beneficia de aceasta reducere trebuie să îndeplinești aceste două condiții:

 • să fi declarat admis la testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație (testul 13 din 15) ;
 • să ai permisul de conducere de mai mult de un an când săvârșești fapta, mai exact, să nu fi începător.
Care sunt faptele pentru care SE POATE beneficia de reducerea perioadei de suspendare? - OUG 195/2002 Articolul 104 alin (3)

Perioada de suspendare se reduce la 30 de zile (de la 60 sau 90 de zile), doar la cererea titularului (Atenție! Doar dacă faci o cerere în acest sens), pentru următoarele fapte:

 • nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depășirea sau trecerea la culoarea roșie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale; - de la 60 de zile la 30 de zile
 • nerespectarea interdicției temporare de circulație instituite pe un anumit segment de drum public; - de la 60 de zile la 30 de zile
 • nerespectarea regulilor de circulație la trecerea unei coloane oficiale sau intercalarea într-o astfel de coloana; - de la 60 de zile la 30 de zile
 • circulația pe sens opus, cu excepția cazurilor în care se efectuează regulamentar manevra de depășire. - de la 60 de zile la 30 de zile
 • conducerea sub influenta băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracțiune; - de la 90 de zile la 30 de zile
 • când fapta conducătorului de autovehicul sau tramvai a fost urmărită ca infracțiune contra siguranței circulației pe drumurile publice și procurorul sau instanța de judecată a dispus clasarea în condițiile art. 16 alin. (1) lit. b) teza a II-a din Codul de procedură penală, renunțarea la urmărirea penală, renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei dacă nu a fost dispusă obligația prevăzută la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal; - de la 90 de zile la 30 de zile

Însă dacă ți-a fost suspendat permisul pentru depășirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise se mai adaugă încă două condiții ca să se poată obțină reducerea perioadei de suspendare, acestea fiind:

 • viteza cu care te-a prins radarul că ai depășit limita maxima admisa sa nu fie mai mare de 70 km/h. De exemplu, dacă limita maxima este de 90, radarul să nu te prindă cu mai mult de 160 de km/h;
 • sau dacă viteza cu care te-a prins radarul că ai depășit limita maxima admisa este mai mare de 70 km/h, acest lucru să se fi întâmplat maxim o dată în ultimele 12 luni.
Care sunt situațiile în care NU SE POATE beneficia de reducerea perioadei de suspendare? - OUG 195/2002 Articolul 104 alin (6)

Nu toți cei care au permisul suspendat își pot reduce perioada de suspendare. Sunt unele situații în care reducerea nu se poate aplica, acestea sunt:

 • dacă ai cumulat, din nou, cel puțin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce;
 • dacă ai fost implicat într-un accident de circulație din care au rezultat numai pagube materiale, iar rezultatul testării aerului expirat sau al probelor biologice a stabilit că ai condus vehiculul în timp ce te aflai sub influența alcoolului;
 • dacă sancțiunea contravențională complementară s-a dispus ca urmare a neopririi la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roșii și/sau sonore sunt în funcțiune.
Dacă fac cerere de reducere a perioadei de suspendare, când susțin examenul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație (redobândire 13 din 15)? - OUG 195/2002  Articolul 106

În cazul în care ai făcut o cerere de reducere a perioadei de suspendare, examenul se va da în primele 30 de zile de suspendare, inclusiv in a în a 30-a zi. Nu se mai dă examenul oricând se dorește pe toata perioada de suspendare de 60 sau 90 de zile așa cum se face în mod normal, când nu faci cerere de reducere.

După admiterea examenului (ați răspuns la cel putin 13 întrebări correct din 15), dacă sunteți pentru reducerea cu 30 de zile veți avea nevoie de urmatoarele documente:

- Copie dovadă conducere față verso (pe verso completată de polițist cu admiterea dumneavoastră);
- Copie carte de identitate;
- Copie proces verbal (unde este specificată și amenda);
- Copie dovadă amendă plătită;
- Cerere tip, de reducere a suspendării (o găsești la centrele de copiere de pe lângă poliție).

Cu aceste copii de documente mergi la ghiseu și depui acele copii pentru analizare și aprobare. În mod normal această analiză durează cam o saptămână dar uneori poate dura până la o lună, depinde de solicitarea sistemului. Din fericire rezultatul aprobării cererii de suspendare se transmite prin calculator și întodeauna este favorabil dacă îndeplinești condițiile.

Ultimul pas, la expirarea celor 30 de zile în cazul în care ai avut permisul suspendat pe 60 sau 90 de zile și ai beneficiat de reducerea perioadei, mergi la sediul Poliției, de unde cu dovada de conducere (în original) și cartea de identitate (buletinul), îți ridici în cele din urmă prețiosul permis de care mulți nu ne putem lipsi. În această fază finală este ultimul drum al actului "dovada de conducere", care în mod normal nu are niciunde indicat sa fie pastrată și după expirarea celor 15 zile (multi având instinctul de a o arunca după expirare). Suntem în România, așa că nu se știe cănd ai nevoie de un document doar pentru faptul că instituțiile merg prost și se pierd documente din vina nimanui!

Nu uita, la redobandirea permisului, ești „pătat” pentru 2 luni conform legislației în vigoare, adică dacă în decursul primelor 2 luni după redobândire ți se va mai suspenda permisul, se vor mai adauga 30 de zile la suspendare. Iar dacă ai cumulat, din nou, cel puțin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce, nu mai poți beneficia de reducerea perioadei de suspendare. Deci, grijă mare!

Legislația rutieră din care se inspiră ghidul de mai sus se găsește aici, în caz că ai nelamuriri intră aici și informează-te --> Legislație redobândire permis suspendat

977 Comentarii Lasă un comentariu

Maria Madalina
Maria Madalina 13.06.2021 10:00
Buna. In cazul in care ti se retine permisul pe 90 de zile și sustii acel test și nu promovează, ce se întâmpla?
sorin stratula
sorin stratula 10.06.2021 14:04
azi am luat examenul cu brio, multumesc scoala rutiera !!!!
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 10.06.2021 15:01

Cu placere, felicitari!


Mihai
Mihai 10.06.2021 08:37
Buna ziua,
Azi sunt 46 de zile respectiv 31 de zile de la suspenarea permisului. Am fost sa il ridic doar ca l-au trimis in judetul de domiciliu desi aveam viza de flotant. pana intru in posesia lui pot sa conduc masina pe drumurile publice?

Multumesc!
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 10.06.2021 15:02

Legislația prevede și faptul că șoferii trași pe dreapta la indicația autorităților rutiere trebuie să își prezinte, în mod obligatoriu, permisul de conducere. În caz contrar, se vor alege cu o amendă substanțială, pe care polițiștii o pot aplica fără să stea prea mult pe gânduri. Chiar dacă le spuneți oamenilor legii o poveste adevărată în legătură cu o asemenea încurcătură, dacă polițistul crede de cuviință vă poate sancționa pe loc.


Mihai
Mihai 11.06.2021 04:06
Multumesc pentru raspuns, sunt constient de faptul ca pot sa primesc amenda, dar daca a expirat termenul si nu am ridicat permisul este caz penal sau nu?
Spam Enc
Spam Enc 07.06.2021 19:18
Buna seara

- permis suspendat pentru 90 de zile (105 KM/h, in localitate cu limita 50 KM/h)
- permis emis la Bucuresti, fapta savarsita in Constanta
- cererea de redobandire si examenul va fi sustinut la Bucuresti (dupa expirarea dovezii)

Dupa promovarea examenului de redobandire:

1. unde se afla permisul? (Bucuresti sau Constanta)
2. se poate ridica personal? (NU trimis prin posta, nu locuiesc la adresa din buletin)

Multumesc!
Bobby Madalin
Bobby Madalin 01.06.2021 14:34
Salut, mi a fost suspendat permisul pentru 60 de zile pentru accident, eu sunt începător și nu am voie sa susțin examenul, se mai Adaugă 30 de zile sau o sa ramana 60?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 12.06.2021 07:34

Raman 60 zile


Ionut
Ionut 24.05.2021 09:48
Salutare! Mi-a fost suspendat permisul pe o perioada de 90 zile pentru viteza (106km/h in localitate). Am sustinut si am promovat examenul pentru reducerea pedepsei la 30 de zile. Intrebarea mea este: cand pot ridica permisul, la 30 de zile de la expirarea dovezii cu drept de conducere sau la 30 de zile de la promovarea examenului de redobandire?
angheluta antoaneta
angheluta antoaneta 25.05.2021 04:58
30 cu drept de conducere. Adică după ce a expirat dovada încă o lună.
Razvan
Razvan 21.05.2021 17:56
In ianuarie 2020 mi- ai fost suspendat permisul pentru 90 zile și neavând nici o abatere înainte am putut sa îl recuperez după 30 de zile dand examen . Astăzi 21 mai am fost prins iar în afara localității din mers cu peste 70 de km peste viteza legală și mi- a fost suspendat din nou permisul pentru 90 zile. Întrebarea mea este daca mai pot da beneficia de reducere la 30 de zile pentru că examen înțeleg că sunt obligat să dau. Practic din ceea ce am citit aici trebuia să treacă un an .. care practic a trecut
Mușat Gabi
Mușat Gabi 28.05.2021 15:40
Nu știu să-ți răspund, dar te rog, mergi mai încet, nu te-ai saturat sa fi pieton? Te rog fi mai atent
Stoican costel
Stoican costel 17.05.2021 18:12
Buna ziua
Pe data de 13 mia fost suspendat permisul pe o perioada de 60 de zile ,mi sa dat dovada pt 15 zile
Intrebarea mea este daca ma poate ajuta cineva
Cum se procedeaza pentru redobandire permis
Se face programare la examen ,ce acte imi trebuie si cand trebuie sa ma prezint . Multumesc
Cristian Cristian
Cristian Cristian 09.05.2021 01:32
Buna dimineata!! Sunt incepator, mai exact detin permisul de 8 luni si tocmai ce mi a fost suspendat permisul pe o perioada de 90 zile, pentru depasirea vitezei legale.
Stiam ca nu am dreptul sa dau examenul de redobandire al permisului in primul an, dar politistul ce mi a susoendat permisul, mi-a spus ca s a schimbat legislatia iar acum si incepatorii pot da examenul de redobandire!! Acum chiar sunt in ceata. Va rog sa ma ajutati cu in raspuns concret!
Pacuraru Luminița
Pacuraru Luminița 14.05.2021 10:14
Buna,sunt în aceiași situație,ai reușit sa dai examenul?
Gabriel Ciocotișan
Gabriel Ciocotișan 25.05.2021 14:59
la fel si eu am permisul de 10 luni, iar politistul a spus ca pot sa dau pentru redobandire sa mi se scurteze de la 90 la 45.
Ion Aurel
Ion Aurel 08.05.2021 06:36
Buna ziua! Am permisul suspendat din data de 4 mai pentru depășirea vitezei de circulație. 175 km/h pe DN 3, limita de viteza 100 km/h.
Menționez ca ma deplasam cu aceasta viteza deoarece aveam copilul in mașina cu probleme medicale .
Am primit avertisment, fără amenda sau puncte de penalizare si permisul suspendat pentru 90 de zile.
Ce soluții sunt pentru acest caz?
O zi frumoasa!
Ionut Gheorghe
Ionut Gheorghe 05.05.2021 10:44
Buna ziua, daca mi-a fost suspendat permisul pentru alcoolemie fiind incepator mi se aplica regula cu cele 15 intrebari la redobandire?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 05.05.2021 16:37

Incepatorii nu pot beneficia de reducerea perioadei de suspendare.


Laurențiu martinaș
Laurențiu martinaș 04.05.2021 19:47
Salut. Mi a fost suspendat permisul de conducere având o alcoolemie sub 0.40 dar sunt începător și nu am drept de examen. In cat timp îmi pot ridica permisul ? Pe amenda scrie fara drept de circulație:90 zile. Îl pot ridica in 90 sau trebuie să aștept 120?
Bucur Marian
Bucur Marian 03.05.2021 21:45
Salutare!
Mi-a fost suspendat permisul pe 90 de zile pentru depasirea limitei de viteza si stiu ca nu pot face cerere pentru redobandire pentru ca sunt incepator pe categoria B dar totusi pe categoria A nu sunt incepator, se poate face cerere doar pentru categoria A?
Stefania
Stefania 03.05.2021 13:44
Buna!
Sunt incepatoare mi-a fost suspendat permisul pentru 60 zile pentru neacordare de priortitate de dreapta. Pot sa beneficiez de examenul de redobandire a permisului de conducere??
Va multumesc frumos!
Paste fericit!
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 03.05.2021 18:11

Nu poti.


Ticarau madalin
Ticarau madalin 03.05.2021 07:44
Daca mi-a luat permisul pe 30 de zile pentru neacordare fiind ancepator cauzează al pot lua după 30 de zile și amenda trebui plătită obligatoriu
Pit Tiberius
Pit Tiberius 03.05.2021 12:02
Da amenda ar fi bine sa o plătești și eu am platit pentru a nu exista probleme.

Lasă un comentariu

© 2021 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou ↓

Pentru a crea un cont nou cu facebook ↓

Login cu Facebook

Dacă ai deja un cont, conectează-te aici ↓