Categoria Redobândire

Categoria Redobândire

Ești pregătit 0% să iei permisul la Categoria Redobândire

Redobândirea permisului de conducere SUSPENDAT

Trebuie să facem diferența de la început între următorii termeni:
Suspendarea permisului de conducere, este suspendarea dreptului de a conduce și se face pe o durată limitată de timp, între 30 și 90 de zile.
Anularea permisului de conducere, este desființarea documentului, titularul acestuia rămâne definitiv fară permis de conducere, iar pentru a putea conduce din nou trebuie să obțină un nou permis de conducere. Pentru permis de conducere anulat intrați aici -> Redobândire permis auto anulat

În continuare o să vorbim despre permisul de conduceree SUSPENDAT

Daca ați avut nefericitul moment în care dintr-o simplă manevră de neatenție, nu ați acordat prioritate, fie la o simplă ieșire din parcare, sau la un indicator de cedează trecerea, cu siguranță permisul de conducere v-a fost suspendat pe 60 sau 90 de zile în cazul în care a avut loc un accident ușor, sau pentru o alcoolemie de până la 0.80mg/l, dar fără accident (atât de ușor de ridicat și atât de greu de redobândit).

La prima vedere, chiar dacă accidentul a fost unul ușor, soldat cu avarii ușoare, și credeți că prin plata amenzii și înmanarea poliței de asigurare RCA celui accidentat, ați scăpat de griji, vă înșelați, de fapt de aici încolo încep marile probleme datorate birocrației din România. Mai grav este că nici nu veți găsi prea ușor ceea ce ar trebui să faceți ca să vă redobândiți permisul de conducere, nimeni nu vă informează în mod corect. Mai jos vă voi spune exact pașii care trebuiesc urmați în redobândirea permisului SUSPENDAT și răspunsurile la întrebările pe care vi le puneți.

Art.106. alin. (1) Până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier şi tramvai trebuie să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă, pentru verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie, după cum urmează:

a) când permisul de conducere i-a fost reţinut pentru conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice sau pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale
.

Pentru a avea o reușită în redobândirea permisului, va trebui să alegeți pe site categoria Redobandire ("13 din 15"), și să parcurgeți toți cei 4 pași de învățare.

Pași importanți în redobândirea permisului de conducere SUSPENDAT:

Suspendarea permisului pe 30 zile, 60 zile sau 90 zile: se iau în considerarea numararea acestor zile doar după expirarea dovezii de conducere ce v-a fost eliberată (sau din ziua reținerii, dacă dovada este cu 0 zile - doar pt. alcoolemie). Deci dacă ați primit o suspendare pe 60 zile și o dovadă de conducere pe 15 zile, veți putea vedea permisul în mână doar după 75 de zile.

Orice suspendare de permis pe 30, 60 sau 90 de zile, necesită admiterea unui examen cu întrebări 13 corecte din 15, pentru ca permisul să poată fi ridicat la termenul specificat și cu un minus de 30 de zile. Nesusținerea examenului, sau neadmiterea examenului duce la prelungirea cu 30 zile a suspendării urmând să fie ridicat fără examen după acest termen prelungit.
Exemplu permis suspendat 90 zile:
​- varianta 1: dau examen 13 din 15 și reușesc ... ridic permisul după 60 de zile;
- varianta 2: NU dau examen 13 din 15 (sau dau și nu-l iau) ... ridic permisul dupa 90 + 30 zile.

Art. 106 alin. (2)  - Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie se prelungeşte cu 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere nu promovează testul de cunoaştere a regulilor de circulaţie, în situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. a) şi b), sau nu se prezintă la serviciul poliţiei rutiere pentru susţinerea verificării cunoaşterii regulilor de circulaţie.

Acest examen poate fi susținut ori când doriți, săptămânal și este gratuit. Important este faptul că examenul poate fi susținut doar în perioada suspendării și se programează numai la sediul poliției care a eliberat permisul, având la voi Cartea de Identitate și dovada de conducere. Aveți mare grijă să nu rupeți sub nici o formă dovada de conducere, chiar dacă a expirat termenul de valabilitate, și chiar dacă pe ea nu se specifică termenul de valabilitate, fără ea nu veți putea susține examenul, și nici nu veți putea ridica permisul. Deci va fi nevoie de o nouă dovadă (sau declarație de pierdere/deteriorare la notariat) cu costuri ceva mai mari.

Dacă permisul v-a fost suspendat pe 90 zile, acest interval de suspendare mai poate fi redus la 30 de zile, daca:

Art. 221. alin. (1) Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiţii:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie;
b) a obţinut permis de conducere cu cel puţin un an înainte de săvârşirea faptei;
c) în ultimii 3 ani de la data săvârşirii faptei pentru care se solicita reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce nu a beneficiat de o astfel de măsură;
d) în ultimii 2 ani de la data constatării contravenţiei pentru care se aplică sancţiunea contravenţională complementara nu a mai avut suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie.


Mai pe românește:
1. dacă nu îndeplinești una din condițiile de la b), c) și d), nu ți se reduce perioada de suspendare dar ești obligat să dai testul 13/15 și să îl promovezi, altfel câștigi „bonusul” de 30 zile. Testul este obligatoriu să fie promovat în perioada de suspendare - chiar dacă perioada de suspendare se majorează cu 30 zile, tot ești obligat să promovezi testul pentru că se consideră că ești în perioada de suspendare.

Art.106. – (1) Până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier şi tramvai trebuie să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă, pentru verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie (...)

2. dacă îndeplinești condițiile de la b), c) și d) și promovezi și testul 13/15, perioada de suspendare se reduce la 30 zile cu condiția să faci cerere în acest sens conf. art. 221 (este o cerere standard pe care o gasești de obicei la centrele de copiere).

Testul nu este greu, ideea este să înveți și să nu dai răspunsuri din "experiență sau practică" ci din lege.

Cererea ptr reducerea la 30 zile se va aproba obligatoriu în condițiile în care îndeplinești cumulativ prevederile art. 221. Dacă citești cu atenție poți observa că se spune "se reduce" și nu "se poate reduce". Trebuie să le îndeplinești pe toate odată și vei fi pieton doar 30 zile, perioada suficientă pentru "căință și reculegere". 

Primul pas în redobândirea permisului este de a programa o examinare, aceasta se poate face numai după expirarea dovezii (la cei cu 0 zile dovada - pt. alcoolemie - din prima zi de suspendare). Programarea se face prin prezentarea la sediul Poliției care a eliberat permisul, cu cartea de identitate și dovada de conducere, de obicei între orele 8 și 9. Examenul va fi susținut 20 de minute, cu întrebări 13 corecte din 15. Întrebări ce au variante de raspuns a) b) și c) din care doar una este valabilă (nu sunt corecte mai multe variante de răspuns ca la examenul standard).

După admiterea examenului (ați răspuns la cel putin 13 întrebări correct din 15), dacă sunteți pentru reducerea cu 30 de zile veți avea nevoie de urmatoarele documente:
- Copie dovadă conducere față verso (pe verso completată de polițist cu admiterea dumneavoastră);
- Copie carte de identitate;
- Copie proces verbal (unde este specificată și amenda);
- Copie dovadă amendă plătită;
- Cerere tip, de reducere a suspendării (o găsiți la centrele de copiere de pe lângă poliție).

Cu aceste copii de documente mergeți la ghiseu și depuneți acele copii pentru analizare și aprobare. În mod normal această analiză durează cam o saptămână dar uneori poate dura până la o lună, depinde de solicitarea sistemului. Din fericire rezultatul aprobării cererii de suspendare se transmite prin calculator și întodeauna este favorabil dacă îndepliniți condițiile Art. 221.

Ultimul pas, la expirarea celor 30 de zile în cazul în care ați avut permisul suspendat pe 60 sau 90 de zile și ați beneficiat de reducerea perioadei, mergeți la sediul Poliției, de unde cu dovada de conducere (în original) și cartea de identitate (buletinul), vă ridicați în cele din urmă prețiosul permis de care mulți nu ne putem lipsi. În această fază finală este ultimul drum al actului "dovada de conducere", care în mod normal nu are niciunde indicat sa fie pastrată și după expirarea celor 15 zile (multi având instinctul de a o arunca după expirare). Suntem în România, așa că nu se știe cănd aveți nevoie de un document doar pentru faptul că instituțiile merg prost și se pierd documente din vina nimanui!

Nu uitați, la redobandirea permisului, sunteți „pătat” pentru 6 luni conform legislației în vigoare, adică dacă în decursul primelor 6 luni după redobândire vi se va mai suspenda permisul, se vor mai adauga 30 de zile la suspendare, categoric fără drept de reducere și 3 ani dacă vi se va mai suspenda permisul nu veți mai putea depune cerere de reducere. Grija mare!

472 Comentarii Lasă un comentariu

POPESCU IONELA
POPESCU IONELA 18.04.2019 17:40
Buna seara! Am permisul suspendat pentru 30 de zile. Sa inteleg ca daca nu dau testul se mai adauga alte 30 de zile. Apoi dupa aceste zile imi recuperez permisul? Cu alte cuvinte testul este sau nu obligatoriu? Se poate recupera pemisul fara test?
Stancu Stelian
Stancu Stelian 17.04.2019 06:28
Buna ziua.
Am permisul suspendat pentru 60 de zile, in urma unui proces in instanta.
Am fost lovit in spate de o masina si nu am declarat accidentul in 24 h. In plus am 60 de zile de suspendare ca nu am depus permisul in termen de 15 zile de cand s-a respins apelul in instanta.
Mai pot sa obtin reducerea daca dau examen?
Multumesc.
Baicu Vasile
Baicu Vasile 14.04.2019 18:49
Buna ziua mi-a suspendat permisul pe 90 de zile din cauza vitezei între Buzau si Râmnicul Sărat aveam 160km am dar examinare si am luat examenul eu sunt din Bucuresti.
Suspendat pe 14-03-2019 drept de condus 15 zile pe dovada scrie pana la 29-03-2019
Fetele de la Udriste au rectificat....30-03-2019
Examenul l-am promovat pe data de 09-04-2019 am rămas la 30 de zile ....intrebarea mea este pe ce data imi pot ridica permisul auto ? Va multumesc pentru atenție.
Andreia Simcon
Andreia Simcon 16.04.2019 08:32
Calculati 30 de zile incepand cu 10.04.2019 dar trebuie depus si dosarul la IPJ Buzau pt revendicarea permisului ca sa vi-l trimita la Bucuresti.
Actele le trimiteti fie prin email, fax sau curier.
Balazs Gergely
Balazs Gergely 10.04.2019 08:28
Buna ziua Am si eu o nelamurire! Am fost surprins de radar cu104 km in localitate. Mi-sa luat permisul de conducere pe 90 de zile. Precizez ca in urma cu 1an jumate am mai avut o amenda de radar 81 km in localitate. Am dreptul sa dau examen sa mi-se reduce pedeapsa la 30 de zile?
Roman Catalin
Roman Catalin 08.04.2019 16:20
Buna ziua , intrebarile de la examenul pentru redobandire de permis , sunt acelasi ca si cele de pe site-ul acesta ?
Multumesc !
Radu Diaconu
Radu Diaconu 10.04.2019 06:12
Sunt identice, le-am făcut pe toate și la examen toate 15 au fost din cele 300. Dacă le faci pe toate nu ai cum să nu iei.
Andreia Simcon
Andreia Simcon 08.04.2019 08:09
Buna ziua,
Permis emis de Bucuresti suspendat pe raza jud. Buzau pe 90 zile cu posibilitatea redobandirii dupa 30 de zile in urma unui examen. Examenul va fi sustinut la Bucuresti dar am inteles ca depunerea dosarului pentru ridicarea permisului se face DOAR de la politia care ti l-a suspendat (in acest caz Buzau). Este adevarat acest lucru? Nu ar putea fi trimis la politia capitalei? Poate stie cineva care a fost intro situatie similara. Am sunat la Politia Bucuresti dar a raspuns o doamna foarte 'draguta' care a spus ca nu intelege si mi-a inchis telefonul.
Totodata, examenul poate fi sustinut si inaintea expirarii dovezii de 15 zile? In unele locuri spunea ca se poate doar ca cele 15 zile vor fi limitate de politie deoarece depui dovada pt scurtarea perioadei dovezii si sustinerea examinarii - are sens acest lucru dar nu stiu cat e de adevarat. Va multumesc!
Radu Diaconu
Radu Diaconu 10.04.2019 06:11
Depunerea dosarului se poate face prin curier/posta, cu mentiunea "Serviciul Rutier Buzau". Nu trebuie să vă prezentați în persoană. Permisul o să vă vină la București, la poliție.
Examenul nu poate fi susținut dacă dovada nu a expirat, dar vă puteți prezenta la poliție pentru a o anula (recomandabil cât mai repede, ca să vă dobândiți și permisul mai repede). Vi se oferă o cerere tip și vi se eliberează o dovadă fără drept de circulație valabilă din chiar ziua respectivă. Puteți da examenul chiar în ziua în care vă anulați dovada, dacă se organizează și vă încadrați cu timpul.
Eduard Stefan
Eduard Stefan 08.04.2019 07:04
Daca mi s-a luat permisul pe 90 de zile pentru viteza in judetul Caras-Severin, pot sa sustin testul de redobandire la Timisoara?
Multumesc!
Andreia Simcon
Andreia Simcon 08.04.2019 08:13
Doar daca permisul este emis in Timisoara.
Am inteles ca dupa sustinerea si promovarea examenului, dosarul pt permis trebuie depus la politia care ti-a suspendat permisul...stii cumva daca este adevarat acest lucru?
Todașcă Valeriu
Todașcă Valeriu 07.04.2019 09:23
Bună ziua, astăzi mi-a fost suspendat permisul pentru o perioadă de 90 zile pentru depășirea limitei de viteză, (110/localitate)recunosc fapta
Am următoarele precizari și întrebări:
Pot da examenul de redobandire dacă nu am avut nici o abatere in ultimii 2 ani?
Precizez că,acum 2 ani jumătate mi.a fost suspendat pentru alcool tot 90 zile și a trebuit să dau examen doar pentru a nu m.i se prelungi pedeapsa cu 30 zile.Asta se consideră tot redobandire și nu ma incadrez in minimul de 3 ani? Sau pot da acum redobandirea?
Vă multumesc anticipat!
Stratone Carmen Adriana
Stratone Carmen Adriana 05.04.2019 08:16
Buna ziua .Am primit pe data de 7 martie sentinta de la judecatorie ca am pierdut procesul,nu am predat permisul pt ca nu am stiut legislatia ca era obligatoriu sa-l predau in 15 zile,asteptam de la politie sa-mi vina o instiintare cu termenul.Mai primesc inca 30 de zile de suspendare la cele 60? Va multumesc
mihailescu theodor
mihailescu theodor 05.04.2019 06:59
am permisul suspendat pe 30 de zile. cand ma duc sa il iau trbuie sa dau test sau il pimesc pur si simplu inapoi?
Florean Samuel
Florean Samuel 05.04.2019 11:47
Primesti permisul pur si simplu dupa 30 de zile. Examenul nu este obligatoriu indiferent de perioada de suspendare. Examenul este optional si se susține doar in cazul in care vrei sa primesti permisul mai repede, insa nu mai repede de 30 de zile. Este o dezinformare ce scrie aici. Mi-a fost suspendat permisul pe 30 de zile si l-am ridicat fara niciun examen exact la termen. O zi buna
Elek Beviz
Elek Beviz 09.04.2019 15:27
@Admin DRPCIV: Puteti confirma ca in cazul in care permisul a fost suspendat pentru 30 de zile nu trebuie dat examen de redobandire si se poate ridica pus si simplu dupa 30 de zile? Aceasta intrebare apare de mai multe ori. Ar fi bine sa fie concretizat si sa apara si acest caz mai sus ca si exemplu.

Multumesc!
Lihu Petruta
Lihu Petruta 04.04.2019 05:51
Buna ziua!
1. Daca permisul a fost suspendat pe o perioada de 90 zile (pentru depasire viteaza), si daca indeplineste toate conditiile pentru al ridica dupa 30 de zile cu examen, ce se intampla in cazul in care nu reuseste testul? Se prelungeste cu 30 zile? adica 90+30, sau 30+30?
2. Exista o carte speciala pentru testul 13/15? sau se invata din aceeasi carte din care invata toti cei care vor sa de examen pentru obtinerea permisului?
Multumesc!
MIRCEA -CRETU
MIRCEA -CRETU 04.04.2019 17:46
Se calculează 90+30.
Testul e destul de simplu, trebuie doar să faci chestionarele de pe acest site, la categoria redobandire permis.
Eu am învățat doar din aceste chestionare și am luat astăzi examenul cu 15/15
adelincraciun17@yahoo.com
adelincraciun17@yahoo.com 03.04.2019 16:43
Buna ziua. Am pierdut permisul pentru 60 zile.am luat testul 13din 15. IL pot primii mai repede CU 30 ZILE? M-ia fost suspendat pt.ne acordare prioritate pt.auto din sens invers.(deci test obligatoriu) inca nu am depus actele pt.redobandire.multumesc
Zisu Valentin
Zisu Valentin 30.03.2019 19:41
Salut mi-a fost suspendat permisul de conducere pe 60 de zile pentru neacordarea de prioritate, întrebarea este alta îmi pot ridica permisul după 60 de zile fără sa mai dau examenul 13 din 15 sau mii se prelungește cu încă 30 de zile pe lângă 60 zile?

Johni
Johni 29.03.2019 15:09
Daca am avut fapta urmarita ca infractiune si mia fost clasat dosarul..si daca nu dau examinarea il iau in 120 de zile sau mil prelungeste pana dau examinarea?
arsenie madalina
arsenie madalina 28.03.2019 04:14
buna ziua sotul meu are permisul suspendat de 9 luni nici macar acum nu ia venit nimic acasa poate sa dea acest examen
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 29.03.2019 16:29

Sa sune la DRPCIV


Lasă un comentariu

© 2017 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou ↓

Pentru a crea un cont nou cu facebook ↓

Login cu Facebook

Dacă ai deja un cont, conectează-te aici ↓