Categoria Redobândire

Categoria Redobândire

Ești pregătit 0% să iei permisul la Categoria Redobândire

Redobândirea permisului de conducere SUSPENDAT

Trebuie să facem diferența de la început între următorii termeni:
Suspendarea permisului de conducere, este suspendarea dreptului de a conduce și se face pe o durată limitată de timp, între 30 și 90 de zile.
Anularea permisului de conducere, este desființarea documentului, titularul acestuia rămâne definitiv fară permis de conducere, iar pentru a putea conduce din nou trebuie să obțină un nou permis de conducere. Pentru permis de conducere anulat intrați aici -> Redobândire permis auto anulat

În continuare o să vorbim despre permisul de conduceree SUSPENDAT

Daca ai avut nefericitul moment în care dintr-o simplă manevră de neatenție, nu ai acordat prioritate, fie la o simplă ieșire din parcare, sau la un indicator de cedează trecerea, etc., cu siguranță permisul de conducere ți-a fost suspendat în cazul în care a avut loc un accident ușor, sau pentru o alcoolemie de până la 0.80mg/l, dar fără accident (atât de ușor de ridicat și atât de greu de redobândit).

La prima vedere, chiar dacă accidentul a fost unul ușor, soldat cu avarii ușoare, și crezi că prin plata amenzii și înmanarea poliței de asigurare RCA celui accidentat, ai scăpat de griji, te înșeli, de fapt de aici încolo încep marile probleme datorate birocrației din România. Mai grav este că nici nu vei găsi prea ușor ceea ce ar trebui să faci ca să îți redobândești permisul de conducere, nimeni nu te informează în mod clar și corect.

În continuare avem un ghid în care o să răspundem la întrebările pe care le are orice șofer care are permisul de conducere suspendat și care dorește să își reducă perioada de suspendare.

 

Obligații în cazul permisului suspendat.

Este obligatorie susținerea examenului de verificare a cunoașterii regulilor de circulație (adică testul de redobândire 13 din 15)? - OUG 195/2002 Articolul 106^1 alin (1) și (2)

Da, pentru unele cazuri specifice este obligatorie susținerea acestui examen. Acest examen se susține doar în timpul perioadei de suspendare, ori de cate ori dorești, până îl promovezi. Cazurile în care este obligatorie susținerea examenului sunt următoarele:

 • conducerea sub influența băuturilor alcoolice;
 • nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depășirea sau trecerea la culoarea roșie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;
 • când fapta conducătorului de autovehicul sau tramvai a fost urmărită ca infracțiune contra siguranței circulației pe drumurile publice și procurorul sau instanța de judecată a dispus clasarea în condițiile art. 16 alin. (1) lit. b) teza a II-a din Codul de procedură penală, renunțarea la urmărirea penală, renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei dacă nu a fost dispusă obligația prevăzută la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal.
Ce se întâmplă dacă nu promovez sau nu mă prezint la examenul obligatoriu (adică testul de redobândire 13 din 15)? - OUG 195/2002 Articolul 106^1 alin (2)

În cazul în care nu promovezi sau nu te prezinți la examen până îți expiră perioada de suspendare, se prelungește automat perioada de suspendare cu încă 30 de zile. Adică o să îți recuperezi permisul cu 30 de zile mai târziu față de data la care iți expira inițial suspendarea.

Exemplul 1: dacă ai permisul suspendat pentru 60 de zile, dacă examenul este obligatoriu pentru fapta ta, iar tu te duci să dai examenul și îl promovezi, îți recuperezi permisul în 60 de zile.

Exemplul 2: dacă ai permisul suspendat pentru 60 de zile, dacă examenul este obligatoriu pentru fapta ta, iar tu nu dai examenul sau îl dai de cate ori vrei dar nu îl promovezi, îți recuperezi permisul în 60 + încă 30 de zile =  90 de zile.

Unde se susține acest examen de redobândire (13 din 15)? - OUG 195/2002 Articolul 106^2 alin (1)

Acest test se poate susține în următoarele două locuri:

 • la serviciul poliției rutiere care are în evidență titularul permisului de conducere;
 • la serviciul poliției rutiere pe raza căruia a fost constatată contravenția ori au fost constatate prin același proces-verbal contravențiile.

Testul se poate susține ori când dorești, săptămânal și este gratuit. Important este faptul că examenul poate fi susținut doar în perioada suspendării. Acesta se programează, numai după expirarea dovezii de circulație, de regula cu o valabilitate de 15 zile (la cei cu 0 zile dovada - pt. alcoolemie - din prima zi de suspendare), în unul din cele două locuri de mai sus în care se poate susține examenul, având la tine Cartea de Identitate și dovada de conducere, de obicei între orele 8 și 9. Examenul va fi susținut 20 de minute, cu întrebări 13 corecte din 15, întrebări care se regăsesc aici pe Școala Rutieră la categoria Redobândire. Întrebările au variante de raspuns a), b) și c) din care doar una poate fi corectă (nu sunt corecte mai multe variante de răspuns ca la examenul standard).

Ai mare grijă să nu rupi sub nici o formă dovada de conducere, chiar dacă a expirat termenul de valabilitate, și chiar dacă pe ea nu se specifică termenul de valabilitate, fără ea nu vei putea susține examenul, și nici nu vei putea ridica permisul. Deci va fi nevoie de o nouă dovadă (sau declarație de pierdere/deteriorare la notariat) cu costuri ceva mai mari.

Testul nu este greu, ideea este să înveți și să nu dai răspunsuri din "experiență sau practică" ci din lege. Așadar, pentru a avea o reușită sigură în redobândirea permisului, va trebui să alegi aici pe site-ul Școala Rutieră categoria Redobândire ("13 din 15"), și să parcurgi toți cei 4 pași de învățare.

Reducerea Perioadei de suspendare.

Se poate reduce perioada de suspendare? - OUG 195/2002 Articolul 104 alin (1) și Articolul 106

Da, se poate să ți se reducă perioada de suspendare de la 60/90 de zile la 30 de zile, însă nu oricine poate beneficia de aceasta reducere. Dar trebuie știut că aceasta reducere nu se face din oficiu. Pentru a beneficia de această reducere trebuie să faci o cerere specială în acest sens, este o cerere tip care se găsește de regula la centrele de copiere. Aceasta cerere, dacă este făcută corect și îndeplinești condițiile, cu siguranță se va aproba, nu trebuie să îți faci griji.

Care sunt condițiile pentru a beneficia de reducerea perioadei de suspendare? - OUG 195/2002 Articolul 104 alin (2)

Pentru a beneficia de aceasta reducere trebuie să îndeplinești aceste două condiții:

 • să fi declarat admis la testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație (testul 13 din 15) ;
 • să ai permisul de conducere de mai mult de un an când săvârșești fapta, mai exact, să nu fi începător.
Care sunt faptele pentru care SE POATE beneficia de reducerea perioadei de suspendare? - OUG 195/2002 Articolul 104 alin (3)

Perioada de suspendare se reduce la 30 de zile (de la 60 sau 90 de zile), doar la cererea titularului (Atenție! Doar dacă faci o cerere în acest sens), pentru următoarele fapte:

 • nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depășirea sau trecerea la culoarea roșie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale; - de la 60 de zile la 30 de zile
 • nerespectarea interdicției temporare de circulație instituite pe un anumit segment de drum public; - de la 60 de zile la 30 de zile
 • nerespectarea regulilor de circulație la trecerea unei coloane oficiale sau intercalarea într-o astfel de coloana; - de la 60 de zile la 30 de zile
 • circulația pe sens opus, cu excepția cazurilor în care se efectuează regulamentar manevra de depășire. - de la 60 de zile la 30 de zile
 • conducerea sub influenta băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracțiune; - de la 90 de zile la 30 de zile
 • când fapta conducătorului de autovehicul sau tramvai a fost urmărită ca infracțiune contra siguranței circulației pe drumurile publice și procurorul sau instanța de judecată a dispus clasarea în condițiile art. 16 alin. (1) lit. b) teza a II-a din Codul de procedură penală, renunțarea la urmărirea penală, renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei dacă nu a fost dispusă obligația prevăzută la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal; - de la 90 de zile la 30 de zile

Însă dacă ți-a fost suspendat permisul pentru depășirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise se mai adaugă încă două condiții ca să se poată obțină reducerea perioadei de suspendare, acestea fiind:

 • viteza cu care te-a prins radarul că ai depășit limita maxima admisa sa nu fie mai mare de 70 km/h. De exemplu, dacă limita maxima este de 90, radarul să nu te prindă cu mai mult de 160 de km/h;
 • sau dacă viteza cu care te-a prins radarul că ai depășit limita maxima admisa este mai mare de 70 km/h, acest lucru să se fi întâmplat maxim o dată în ultimele 12 luni.
Care sunt situațiile în care NU SE POATE beneficia de reducerea perioadei de suspendare? - OUG 195/2002 Articolul 104 alin (6)

Nu toți cei care au permisul suspendat își pot reduce perioada de suspendare. Sunt unele situații în care reducerea nu se poate aplica, acestea sunt:

 • dacă ai cumulat, din nou, cel puțin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce;
 • dacă ai fost implicat într-un accident de circulație din care au rezultat numai pagube materiale, iar rezultatul testării aerului expirat sau al probelor biologice a stabilit că ai condus vehiculul în timp ce te aflai sub influența alcoolului;
 • dacă sancțiunea contravențională complementară s-a dispus ca urmare a neopririi la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roșii și/sau sonore sunt în funcțiune.
Dacă fac cerere de reducere a perioadei de suspendare, când susțin examenul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație (redobândire 13 din 15)? - OUG 195/2002  Articolul 106

În cazul în care ai făcut o cerere de reducere a perioadei de suspendare, examenul se va da în primele 30 de zile de suspendare, inclusiv in a în a 30-a zi. Nu se mai dă examenul oricând se dorește pe toata perioada de suspendare de 60 sau 90 de zile așa cum se face în mod normal, când nu faci cerere de reducere.

După admiterea examenului (ați răspuns la cel putin 13 întrebări correct din 15), dacă sunteți pentru reducerea cu 30 de zile veți avea nevoie de urmatoarele documente:

- Copie dovadă conducere față verso (pe verso completată de polițist cu admiterea dumneavoastră);
- Copie carte de identitate;
- Copie proces verbal (unde este specificată și amenda);
- Copie dovadă amendă plătită;
- Cerere tip, de reducere a suspendării (o găsești la centrele de copiere de pe lângă poliție).

Cu aceste copii de documente mergi la ghiseu și depui acele copii pentru analizare și aprobare. În mod normal această analiză durează cam o saptămână dar uneori poate dura până la o lună, depinde de solicitarea sistemului. Din fericire rezultatul aprobării cererii de suspendare se transmite prin calculator și întodeauna este favorabil dacă îndeplinești condițiile.

Ultimul pas, la expirarea celor 30 de zile în cazul în care ai avut permisul suspendat pe 60 sau 90 de zile și ai beneficiat de reducerea perioadei, mergi la sediul Poliției, de unde cu dovada de conducere (în original) și cartea de identitate (buletinul), îți ridici în cele din urmă prețiosul permis de care mulți nu ne putem lipsi. În această fază finală este ultimul drum al actului "dovada de conducere", care în mod normal nu are niciunde indicat sa fie pastrată și după expirarea celor 15 zile (multi având instinctul de a o arunca după expirare). Suntem în România, așa că nu se știe cănd ai nevoie de un document doar pentru faptul că instituțiile merg prost și se pierd documente din vina nimanui!

Nu uita, la redobandirea permisului, ești „pătat” pentru 2 luni conform legislației în vigoare, adică dacă în decursul primelor 2 luni după redobândire ți se va mai suspenda permisul, se vor mai adauga 30 de zile la suspendare. Iar dacă ai cumulat, din nou, cel puțin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce, nu mai poți beneficia de reducerea perioadei de suspendare. Deci, grijă mare!

Legislația rutieră din care se inspiră ghidul de mai sus se găsește aici, în caz că ai nelamuriri intră aici și informează-te --> Legislație redobândire permis suspendat

879 Comentarii Lasă un comentariu

Dobre Elid
Dobre Elid 14.01.2021 14:18
Bună ziua, mi_a fost suspendat permisul 90zile pt. depășire de viteza în afara localității și nu l_am predat la timp asa ca am primit suspendare 90zile cu 30 zile adică 120zile. La ghișeu mi_a spus ca pot sa vin sa dau examenul 13 din 15, dar abia azi după 30 zile de la predare am primit hârtie ca nu am dreptul sa ma prezint la examen.
Motivația nu exista la aceasta interdicție. Ce ma sfătuiți? Va mulțumesc!
Ciobanasu Florin
Ciobanasu Florin 14.01.2021 09:23
Bună ziua. Pentru redobandire permis anulat trebuie să fac întâi dosarul și după să completez cererea tip,sau prima dată completez cererea tip? Mulțumesc.
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 14.01.2021 16:43

Dosarul.Cererea tip o primesti de la ghiseu


Elena Anca
Elena Anca 13.01.2021 13:49
Bună. La examenul de redobândire sunt și întrebări cu imagini? Mulțumesc
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 13.01.2021 16:01

Sunt aceleasi intrebari ca la examenul oficial.


Mihai
Mihai 05.01.2021 13:59
Buna,

Stie cineva daca este nevoie de programare pentru examenul de redobandire (13/15)?

Si de unde stiu eu care este "Serviciul politiei rutiere care are in evidenta titularul permisului"? Sa fie serviciul politiei rutiere din localitatea de domicilui?

Multumesc!
Grigore Cristian
Grigore Cristian 02.01.2021 23:39
Salut, dacă ma duc sa mi anulez dovada de 15 zile, o sa iau permisul mai devreme?
dariegologan@gmail.com
dariegologan@gmail.com 31.12.2020 13:40
Buna,in 26-11-2020 in parcare dela METRO9adica la iesire m-am uitat in oglinda retovizoare di dreapt si nu am vazut ca vine cineva)si cand amvirat cativa centimetri am fost lovit cu spatele stanga,s-au produs lovituri minore,deci pana la strada principala ierau circa 180m,am mers impreuna la POLITIA DIN GHIMBAV,deci cel lovit a venit cu viteza foarte mare si in care politia mia suspendat permisul pe 60 zișe ba mai mult sa ma incrimineze a luat legatura cu cel dela METRO si la intrebat daca are ceva pe camere,cel care s-a uitat pe camera a declarat ca nu se vede nici un acciden si nu se observa nici un vehicol,POLITISTUL S-A DEPLASAT PANA l-a MOL si inpreuna au fabricat o imagina prin desenare a doua vehicole in care mi lea aratat pe telefonul mobil si se vedea clar ca nu sunt imagini reale.IN urma acestor ne adevaruri mi s-a suspendat permisul pe 60 zile,m-am prezentat l-a examen pe care l-am promovat,surpriza este ca ca primesc permisu-l dupa cele 60 zile.Va rog sa ma indrumati si ce trebue sa fac ca sa redobandesc permisu m-ai repede,multumesc.
Farcas Florin
Farcas Florin 24.12.2020 14:09
Super
Recomand
Redobândire admis 15 puncte din 15
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 25.12.2020 08:25

Felicitari!


SPORICI Laura
SPORICI Laura 21.12.2020 22:05
Buna seara! Permisul de conducere mi-a fost suspendat pentru o perioada de 90 de zile (art. 102, alin. 3, litera e) din OUG nr. 195/2002 - depășirea vitezei admise cu 50 km/h), începând cu data de 25.11.2020. In data de 10.12.2020 am susținut testarea pe care am promovat-o cu 14 puncte din 15. In data de 21.12.2020 am primit adresa de la IPJ - Serviciul Rutier prin care mi se aduce la cunoștința faptul ca, “se suspenda dreptul de a conduce pentru o perioada de 90 de zile, începând cu 25.11.2020 și ca, pe perioada suspendării nu trebuie sa ma prezint la Serviciul Poliției Rutiere pentru verificarea cunoașterii regulilor de circulație. Prin urmare, va adresez rugămintea cum ar trebui sa procedez, in condițiile in care, in data de 18.12.2020, am transmis pe mail-ul instituției (Serviciul Poliției Rutiere) cerere de reducere a perioadei de suspendare însoțită de carte de identitate și dovada emisă de Serviciul de Poliție Rutiera cu rezultatul obținut la testare. Va mulțumesc
Sîrghe Andrei
Sîrghe Andrei 22.12.2020 15:13
Buna seara .As avea rugămintea dacă doriți sa mi răspundeți la o întrebare pentru ca nu știu ce sa mai cred .Inițial am avut suspendat permisul pentru depășire pe linie continua ,pentru care am stat pe dreapta 30 de zile (adresa undeva prin Februarie ).La 3 luni proximativ am fost “surprins “de radar cu viteza de 103 km /h,la acest proces verbal am depus contestație și intr un final am pierdut in instanța .Nu am mai continuat sa fac nimic in privința asta ,am decis sa stau 30 de zile pe dreapta știind ca pot da redobândirea ,dând-o chiar și luând un rezultat pozitiv ..astăzi sa primesc un plic acasă prin care mi se adresează ca NU TREBUIE SA MA PREZINT LA SERVICIUL RUTIER PENTRU CUNOAȘTEREA REGULILOR DE CIRCULAȚIE .
Pe 24.12.2020 aveam de gând sa ma duc sa iau permisul de la poliție dar acum nu știu ce sa fac.
Mihai Florentin Cosmin
Mihai Florentin Cosmin 21.12.2020 19:23
Bună seara am permisul suspendat de pe data de 27.09.2020.pentru 90zile și mi se expira pe data de 27.12.2020. Eu pe 16.12.2020.am susținut examenul 13 din 15 și lam promovat. Ce mă interesează pe mine dacă am promovat examenul pot să mă duc pe 28.12.2020 după ce mi se expira suspendarea cu dovada și cu buletinul și cererea de reducerea a suspendări și pot să-l ridic pe loc?
Achim ionut
Achim ionut 18.12.2020 09:29
Buna ziua . Am permisul suapendat pe 90 de zile. Astazi se fac 90 de zile de când am permisul suspendat. Nu mi a fost luat permisul doar am primit acasa decizia . ... știți cumva daca de astazi pot conduce . Cu drept de sofer?
miron constantin
miron constantin 15.12.2020 20:49
astazi am avut un accident fara victime dar magasit cu alcotestul de0,50 alcolemie mai am o sansa de redobandire a permisului?
Dumitru Pascu
Dumitru Pascu 22.12.2020 15:06
Dacă nu ți-a făcut dosar penal îl recuperezi, dacă ai dosar te judecă și faci școala din nou. Asta poate să dureze 2-3 ani.
Florin Logofatu
Florin Logofatu 15.12.2020 09:29
Daca am permisul de conducere suspendat de 90 zile si pana la aceata data nu am primit rezolutia procurorului de scoatere de sub urmarire penala pt sa sustin examenul de redobandire.
neacsu adrian
neacsu adrian 14.12.2020 12:12
mi a fost suspendat permisul pe 90 de zile pt ca am fost prins mergand cu 120km/h in localitate.....sunt obligat sa dau test sau nu?
Sauca Petru
Sauca Petru 11.12.2020 06:28
Ce se întâmpla dacă nu dau examenul pana la expirarea dreptului de a conduce timp de 90 de zile?
Din fapta de alcool.
Dumitru Pascu
Dumitru Pascu 22.12.2020 15:03
Ți se mai prelungește suspendarea cu încă 30 zile, adică în loc de 3 luni,stai 4 pe bară
Gabriela
Gabriela 08.12.2020 11:35
Buna ziua,
Am permisul suspendat pentru 30 zile zile (depasire viteza in localitate pana in limita de 70km/h) cu dovada de circulatie pentru 15 zile. Agentul de politie mi-a spus ca dupa expirarea dovezii trebuie sa ma prezint sa sustin examenul 13 din 15, adica in a 16-a zi. Din ce am citit pe site-ul dvs. si in legislatie nu se mentioneaza ca pentru aceasta fapta este necesar sustinerea examenului 13 din 15 (mentionez ca in ultimul an nu am nici un punct de penalizare, si nu am avut niciodata permisul de conducere suspendat). De asemenea, nu pot aplica nici pentru reducerea numarului de zile de suspendare pentru ca am primit minimul. M-am prezentat la ghiseu IP si mi s-a spus ca pot renunta la dovada cu drept de condus 15 zile si sa ma prezint a doua zi sa sustin examenul 13 din 15, urmand din ziua renuntarii la dovada sa curga cele 30 de zile de suspendare.
Intrebarea este daca trebuie sa sustin examenul 13 din 15 avand in vedere ca nu pot solicita reducerea numarului de zile de suspendare (mai putin de 30 de zile) si pentru fapta savarsita nu am aceasta obligatie.
Va multumesc!

Lasă un comentariu

© 2020 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou ↓

Pentru a crea un cont nou cu facebook ↓

Login cu Facebook

Dacă ai deja un cont, conectează-te aici ↓