Categoria Redobândire

Categoria Redobândire

Ești pregătit 0% să iei permisul la Categoria Redobândire

Redobândirea permisului de conducere SUSPENDAT

Trebuie să facem diferența de la început între următorii termeni:
Suspendarea permisului de conducere, este suspendarea dreptului de a conduce și se face pe o durată limitată de timp, între 30 și 90 de zile.
Anularea permisului de conducere, este desființarea documentului, titularul acestuia rămâne definitiv fară permis de conducere, iar pentru a putea conduce din nou trebuie să obțină un nou permis de conducere. Pentru permis de conducere anulat intrați aici -> Redobândire permis auto anulat

În continuare o să vorbim despre permisul de conduceree SUSPENDAT

Daca ai avut nefericitul moment în care dintr-o simplă manevră de neatenție, nu ai acordat prioritate, fie la o simplă ieșire din parcare, sau la un indicator de cedează trecerea, etc., cu siguranță permisul de conducere ți-a fost suspendat în cazul în care a avut loc un accident ușor, sau pentru o alcoolemie de până la 0.80mg/l, dar fără accident (atât de ușor de ridicat și atât de greu de redobândit).

La prima vedere, chiar dacă accidentul a fost unul ușor, soldat cu avarii ușoare, și crezi că prin plata amenzii și înmanarea poliței de asigurare RCA celui accidentat, ai scăpat de griji, te înșeli, de fapt de aici încolo încep marile probleme datorate birocrației din România. Mai grav este că nici nu vei găsi prea ușor ceea ce ar trebui să faci ca să îți redobândești permisul de conducere, nimeni nu te informează în mod clar și corect.

În continuare avem un ghid în care o să răspundem la întrebările pe care le are orice șofer care are permisul de conducere suspendat și care dorește să își reducă perioada de suspendare.

 

Obligații în cazul permisului suspendat.

Este obligatorie susținerea examenului de verificare a cunoașterii regulilor de circulație (adică testul de redobândire 13 din 15)? - OUG 195/2002 Articolul 106^1 alin (1) și (2)

Da, pentru unele cazuri specifice este obligatorie susținerea acestui examen. Acest examen se susține doar în timpul perioadei de suspendare, ori de cate ori dorești, până îl promovezi. Cazurile în care este obligatorie susținerea examenului sunt următoarele:

 • conducerea sub influența băuturilor alcoolice;
 • nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depășirea sau trecerea la culoarea roșie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;
 • când fapta conducătorului de autovehicul sau tramvai a fost urmărită ca infracțiune contra siguranței circulației pe drumurile publice și procurorul sau instanța de judecată a dispus clasarea în condițiile art. 16 alin. (1) lit. b) teza a II-a din Codul de procedură penală, renunțarea la urmărirea penală, renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei dacă nu a fost dispusă obligația prevăzută la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal.
Ce se întâmplă dacă nu promovez sau nu mă prezint la examenul obligatoriu (adică testul de redobândire 13 din 15)? - OUG 195/2002 Articolul 106^1 alin (2)

În cazul în care nu promovezi sau nu te prezinți la examen până îți expiră perioada de suspendare, se prelungește automat perioada de suspendare cu încă 30 de zile. Adică o să îți recuperezi permisul cu 30 de zile mai târziu față de data la care iți expira inițial suspendarea.

Exemplul 1: dacă ai permisul suspendat pentru 60 de zile, dacă examenul este obligatoriu pentru fapta ta, iar tu te duci să dai examenul și îl promovezi, îți recuperezi permisul în 60 de zile.

Exemplul 2: dacă ai permisul suspendat pentru 60 de zile, dacă examenul este obligatoriu pentru fapta ta, iar tu nu dai examenul sau îl dai de cate ori vrei dar nu îl promovezi, îți recuperezi permisul în 60 + încă 30 de zile =  90 de zile.

Unde se susține acest examen de redobândire (13 din 15)? - OUG 195/2002 Articolul 106^2 alin (1)

Acest test se poate susține în următoarele două locuri:

 • la serviciul poliției rutiere care are în evidență titularul permisului de conducere;
 • la serviciul poliției rutiere pe raza căruia a fost constatată contravenția ori au fost constatate prin același proces-verbal contravențiile.

Testul se poate susține ori când dorești, săptămânal și este gratuit. Important este faptul că examenul poate fi susținut doar în perioada suspendării. Acesta se programează, numai după expirarea dovezii de circulație, de regula cu o valabilitate de 15 zile (la cei cu 0 zile dovada - pt. alcoolemie - din prima zi de suspendare), în unul din cele două locuri de mai sus în care se poate susține examenul, având la tine Cartea de Identitate și dovada de conducere, de obicei între orele 8 și 9. Examenul va fi susținut 20 de minute, cu întrebări 13 corecte din 15, întrebări care se regăsesc aici pe Școala Rutieră la categoria Redobândire. Întrebările au variante de raspuns a), b) și c) din care doar una poate fi corectă (nu sunt corecte mai multe variante de răspuns ca la examenul standard).

Ai mare grijă să nu rupi sub nici o formă dovada de conducere, chiar dacă a expirat termenul de valabilitate, și chiar dacă pe ea nu se specifică termenul de valabilitate, fără ea nu vei putea susține examenul, și nici nu vei putea ridica permisul. Deci va fi nevoie de o nouă dovadă (sau declarație de pierdere/deteriorare la notariat) cu costuri ceva mai mari.

Testul nu este greu, ideea este să înveți și să nu dai răspunsuri din "experiență sau practică" ci din lege. Așadar, pentru a avea o reușită sigură în redobândirea permisului, va trebui să alegi aici pe site-ul Școala Rutieră categoria Redobândire ("13 din 15"), și să parcurgi toți cei 4 pași de învățare.

Reducerea Perioadei de suspendare.

Se poate reduce perioada de suspendare? - OUG 195/2002 Articolul 104 alin (1) și Articolul 106

Da, se poate să ți se reducă perioada de suspendare de la 60/90 de zile la 30 de zile, însă nu oricine poate beneficia de aceasta reducere. Dar trebuie știut că aceasta reducere nu se face din oficiu. Pentru a beneficia de această reducere trebuie să faci o cerere specială în acest sens, este o cerere tip care se găsește de regula la centrele de copiere. Aceasta cerere, dacă este făcută corect și îndeplinești condițiile, cu siguranță se va aproba, nu trebuie să îți faci griji.

Care sunt condițiile pentru a beneficia de reducerea perioadei de suspendare? - OUG 195/2002 Articolul 104 alin (2)

Pentru a beneficia de aceasta reducere trebuie să îndeplinești aceste două condiții:

 • să fi declarat admis la testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație (testul 13 din 15) ;
 • să ai permisul de conducere de mai mult de un an când săvârșești fapta, mai exact, să nu fi începător.
Care sunt faptele pentru care SE POATE beneficia de reducerea perioadei de suspendare? - OUG 195/2002 Articolul 104 alin (3)

Perioada de suspendare se reduce la 30 de zile (de la 60 sau 90 de zile), doar la cererea titularului (Atenție! Doar dacă faci o cerere în acest sens), pentru următoarele fapte:

 • nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depășirea sau trecerea la culoarea roșie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale; - de la 60 de zile la 30 de zile
 • nerespectarea interdicției temporare de circulație instituite pe un anumit segment de drum public; - de la 60 de zile la 30 de zile
 • nerespectarea regulilor de circulație la trecerea unei coloane oficiale sau intercalarea într-o astfel de coloana; - de la 60 de zile la 30 de zile
 • circulația pe sens opus, cu excepția cazurilor în care se efectuează regulamentar manevra de depășire. - de la 60 de zile la 30 de zile
 • conducerea sub influenta băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracțiune; - de la 90 de zile la 30 de zile
 • când fapta conducătorului de autovehicul sau tramvai a fost urmărită ca infracțiune contra siguranței circulației pe drumurile publice și procurorul sau instanța de judecată a dispus clasarea în condițiile art. 16 alin. (1) lit. b) teza a II-a din Codul de procedură penală, renunțarea la urmărirea penală, renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei dacă nu a fost dispusă obligația prevăzută la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal; - de la 90 de zile la 30 de zile

Însă dacă ți-a fost suspendat permisul pentru depășirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise se mai adaugă încă două condiții ca să se poată obțină reducerea perioadei de suspendare, acestea fiind:

 • viteza cu care te-a prins radarul că ai depășit limita maxima admisa sa nu fie mai mare de 70 km/h. De exemplu, dacă limita maxima este de 90, radarul să nu te prindă cu mai mult de 160 de km/h;
 • sau dacă viteza cu care te-a prins radarul că ai depășit limita maxima admisa este mai mare de 70 km/h, acest lucru să se fi întâmplat maxim o dată în ultimele 12 luni.
Care sunt situațiile în care NU SE POATE beneficia de reducerea perioadei de suspendare? - OUG 195/2002 Articolul 104 alin (6)

Nu toți cei care au permisul suspendat își pot reduce perioada de suspendare. Sunt unele situații în care reducerea nu se poate aplica, acestea sunt:

 • dacă ai cumulat, din nou, cel puțin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce;
 • dacă ai fost implicat într-un accident de circulație din care au rezultat numai pagube materiale, iar rezultatul testării aerului expirat sau al probelor biologice a stabilit că ai condus vehiculul în timp ce te aflai sub influența alcoolului;
 • dacă sancțiunea contravențională complementară s-a dispus ca urmare a neopririi la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roșii și/sau sonore sunt în funcțiune.
Dacă fac cerere de reducere a perioadei de suspendare, când susțin examenul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație (redobândire 13 din 15)? - OUG 195/2002  Articolul 106

În cazul în care ai făcut o cerere de reducere a perioadei de suspendare, examenul se va da în primele 30 de zile de suspendare, inclusiv in a în a 30-a zi. Nu se mai dă examenul oricând se dorește pe toata perioada de suspendare de 60 sau 90 de zile așa cum se face în mod normal, când nu faci cerere de reducere.

După admiterea examenului (ați răspuns la cel putin 13 întrebări correct din 15), dacă sunteți pentru reducerea cu 30 de zile veți avea nevoie de urmatoarele documente:

- Copie dovadă conducere față verso (pe verso completată de polițist cu admiterea dumneavoastră);
- Copie carte de identitate;
- Copie proces verbal (unde este specificată și amenda);
- Copie dovadă amendă plătită;
- Cerere tip, de reducere a suspendării (o găsești la centrele de copiere de pe lângă poliție).

Cu aceste copii de documente mergi la ghiseu și depui acele copii pentru analizare și aprobare. În mod normal această analiză durează cam o saptămână dar uneori poate dura până la o lună, depinde de solicitarea sistemului. Din fericire rezultatul aprobării cererii de suspendare se transmite prin calculator și întodeauna este favorabil dacă îndeplinești condițiile.

Ultimul pas, la expirarea celor 30 de zile în cazul în care ai avut permisul suspendat pe 60 sau 90 de zile și ai beneficiat de reducerea perioadei, mergi la sediul Poliției, de unde cu dovada de conducere (în original) și cartea de identitate (buletinul), îți ridici în cele din urmă prețiosul permis de care mulți nu ne putem lipsi. În această fază finală este ultimul drum al actului "dovada de conducere", care în mod normal nu are niciunde indicat sa fie pastrată și după expirarea celor 15 zile (multi având instinctul de a o arunca după expirare). Suntem în România, așa că nu se știe cănd ai nevoie de un document doar pentru faptul că instituțiile merg prost și se pierd documente din vina nimanui!

Nu uita, la redobandirea permisului, ești „pătat” pentru 2 luni conform legislației în vigoare, adică dacă în decursul primelor 2 luni după redobândire ți se va mai suspenda permisul, se vor mai adauga 30 de zile la suspendare. Iar dacă ai cumulat, din nou, cel puțin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce, nu mai poți beneficia de reducerea perioadei de suspendare. Deci, grijă mare!

Legislația rutieră din care se inspiră ghidul de mai sus se găsește aici, în caz că ai nelamuriri intră aici și informează-te --> Legislație redobândire permis suspendat

849 Comentarii Lasă un comentariu

Galmeanu Valentin
Galmeanu Valentin 23.11.2020 09:22
Buna ziua.
Va rog sa-mi spuneti la ce adresa de email pot trimite documentele si cererea pentru reducerea termenului de suspedare la 30 de zile dak acesta fost suspendat in localitatea Urechesti judetul Vrancea
Adrian Paraschiv
Adrian Paraschiv 23.11.2020 08:46
Salutare. Dupa aprobarea reducerii suspendarii la 30 zile, aceste 30 zile de cand incep? Din momentul expirarii dovezii de circulatie, sau din momentul admiterii examenului?
Bogdan
Bogdan 23.11.2020 03:08
Pe 23.09.2020 mi-au fost suspendat permisul pentru viteza pt 90 de zile.
Am facut contestatie si pe perioada contestatiei am permisul inapoi.
Termenul de la judecatorie este pe 21.01.2021
Pe 21.11.2020 mi l-au luat din nou (tot pentru viteza) si de pe 07.12.2020 nu mai pot circula.

Ce sa intampla cu pedepsele, se cumuleaza?
Din cate stiu nu pot da examen pentru reducerea suspendarii.
Paune Gheorghe Ionuț
Paune Gheorghe Ionuț 21.11.2020 06:12
AM avut permisul suspendat 90 de zile pentru viteză l-am redobandit in luna iunie dar la 5 luni mia fost suspendat 90 de zile pentru că nu am oprit la trecerea de cale ferată ce lege este in acest caz va multumesc.
Tibi Toth
Tibi Toth 20.11.2020 17:29
Am permisul suspendat 90 de zile. Am fost odata la examen dar nu am reusit si m-am hotarat sa astept cele 90 de zile care expira peste 10 zile. Stiti cumva daca se trimite acasa permisul sau trebuie mers dupa el ? Multumesc !
Mihai b
Mihai b 19.11.2020 05:19
Pot sa anulez dovada mai repede decât data expirării și sa susțin examenul?
byalin
byalin 17.11.2020 11:21
Admis redobamdire 15din15 17-11-20 pitesti , intrebarile se regăsesc în totalitate în chestionarele din sala . Am donat 100ron
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 17.11.2020 15:48

Ne bucuram ca putem sa va ajutam.

Multumim pentru donatie, este un mod de a aprecia munca depusa de noi si pentru a o continua. 


Mihai Ungureanu
Mihai Ungureanu 14.11.2020 16:03
Am permisul suspendat pentru 90 zile.Trebuie sa dau testul in aceasta perioada sau nu?daca nu dau testul mi se prelungeste suspendarea cu o luna,daca da care este motivatia?Suspendarea a fost pe 3 luni?!
Razvan Ciuca
Razvan Ciuca 13.11.2020 10:19
Buna ziua! Pentru suspendarea permisului 30 de zile se mai da examen? Și dacă fac contestație și pierd în instanta se mai adaugă alte 30de zile ca penalități ( în total 60 de zile ) sau rămân doar cele 30 de zile?
Neculai
Neculai 11.11.2020 06:36
Bună ziua , dacă am trimis permisul prin poștă ,după ce am primit comunicarea că am pierdut în instanță un proces în care mi-a fost suspendat pt 30 zile cum aflu dacă a ajuns și ce trebuie să fac ca să il pot lua înapoi
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 11.11.2020 16:12

Suna la DRPCIV


gheorghe banariu
gheorghe banariu 10.11.2020 08:58
Intreb :
In data de 05.10. 2020 mI-a Expirat Dovada,In data de 10.11.2020,am mers la Sediul Politiei si mi-au spus ca nu mai pot sustine examenul de Redobandire.
cARE SUNT MOTIVELE? O discutie cu un Politist,care isi face Serviciul la Permise Auto si Inmatriculatri, mi-a zis sa merg la Examen dupa ce trece perioada Expirari Dovezii Oricand.Eu am fost iar Dumnealor mi-au dat cu Flit !
Zalan
Zalan 10.11.2020 06:51
Buna ziua!
As avea o intrebare in legatura cu examenul de redobandire a permisului.
Cate raspunsuri corecte pot fi la o intrebare, deoarece la examenul de teorie unde sunt necesare 22de intrebari corecte pot fi si toate 3 raspunsuri corecte, dar la chestionarele de pe aceasta pagina, la intrebarile pentru redobandire inca nu m-am intalnit cu intrebari cu mai multe raspunsuri?
Multumesc!
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 10.11.2020 16:11

Pentru redobandire sunt doar intrebari cu un singur raspuns corect.


Negura Andreea
Negura Andreea 05.11.2020 13:16
Buna ziua,am avut permisul suspendat in August pt ca am trecut pe culoarea rosie in Octombrie mi l-au luat iar pt ca am avut un accident usor cu cnv si am aj la pace gen ca il iert fara sa facem amiabila nimic deoarece masina mea nu prezenta semne iar cealalta parte mia facut plângere la politie mie fiindu mi suspendat permisul pentru 30 de zile si pt ca lam mai avut luat in August miau mai dat inca 30 de zile total 60 eu sm dat reexaminare sm luat examenul si cand sm fost sa imi iau permisul dupa 30 de zile au zis ca sa vin peste inca 15 zile deci in total mi l-au luat pe 45 de zile. Este normal sau Crüe in lege pe undeva ca e normal asa cv?
Smarandita Botescu
Smarandita Botescu 02.11.2020 20:03
Buna seara!
Stie cineva daca la Iași trebuie programare pt examenul de reducere a perioadei de suspendare a permisului?sunt anumite zile in care se susține?
Ana maria pinzaru
Ana maria pinzaru 19.11.2020 13:03
Buna ai aflat cum functioneaza la iași pt recuperare permis
Zaharia Ștefan Gabriel
Zaharia Ștefan Gabriel 31.10.2020 09:34
Bună ziua, am avut carnetul suspendat pentru o alcoolemie în sânge mai mare de 0.8l l-am luat în septembrie iar pe 30 octombrie mi la suspendat iar pentru 60 de zile. Am dreptul să dau redobândire?

Lasă un comentariu

© 2020 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou ↓

Pentru a crea un cont nou cu facebook ↓

Login cu Facebook

Dacă ai deja un cont, conectează-te aici ↓