Categoria Redobândire

Categoria Redobândire

Ești pregătit 0% să iei permisul la Categoria Redobândire

Redobândirea permisului de conducere SUSPENDAT

Trebuie să facem diferența de la început între următorii termeni:

 • Suspendarea permisului de conducere, este suspendarea dreptului de a conduce și se face pe o durată limitată de timp, între 30 și 90 de zile.
 • ANULAREA permisului de conducere, este desființarea documentului, titularul acestuia rămâne definitiv fără acel permis de conducere. Pentru a putea conduce din nou trebuie să obțină un nou permis de conducere. Pentru permis de conducere ANULAT intrați aici --> Redobândire permis auto anulat

În continuare o să vorbim despre permisul de conducere SUSPENDAT

Daca ai avut nefericitul moment în care dintr-o simplă manevră de neatenție, nu ai acordat prioritate, fie la o simplă ieșire din parcare, fie la un indicator de cedează trecerea, etc., cu siguranță permisul de conducere ți-a fost suspendat în cazul în care a avut loc un accident ușor, sau pentru o alcoolemie de până la 0.80mg/l, dar fără accident (atât de ușor de ridicat și atât de greu de redobândit).

La prima vedere, chiar dacă accidentul a fost unul ușor, soldat cu avarii ușoare, și crezi că prin plata amenzii și înmânarea poliței de asigurare RCA celui accidentat, ai scăpat de griji, te înșeli, de fapt de aici încolo încep marile probleme datorate birocrației din România. Mai grav este că nici nu vei găsi prea ușor ceea ce ar trebui să faci ca să îți redobândești permisul de conducere, nimeni nu te informează în mod clar și corect. Legislația este foarte întortocheată și destul de stufoasă.

Chiar mai jos avem un ghid în care o să răspundem la întrebările pe care le are orice șofer care are permisul de conducere suspendat și care dorește să își reducă perioada de suspendare sau care nu știe dacă este sau nu obligatorie susținerea testului de verificare a cunoașterii regulilor de circulație (chestionarul 13 din 15).

Obligații în cazul permisului suspendat

Este obligatorie susținerea examenului de verificare a cunoașterii regulilor de circulație (adică testul de redobândire 13 din 15)? - OUG 195/2002 Articolul 106^1 alin (1) și (2)

Da, pentru unele cazuri specifice este obligatorie susținerea acestui examen. Acest examen se susține doar în timpul perioadei de suspendare, ori de cate ori dorești, până îl promovezi. Cazurile în care este obligatorie susținerea examenului sunt următoarele:

 • conducerea sub influența băuturilor alcoolice;
 • nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depășirea sau trecerea la culoarea roșie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;
 • când fapta conducătorului de autovehicul sau tramvai a fost urmărită ca infracțiune contra siguranței circulației pe drumurile publice și procurorul sau instanța de judecată a dispus clasarea în condițiile art. 16 alin. (1) lit. b) teza a II-a din Codul de procedură penală, renunțarea la urmărirea penală, renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei dacă nu a fost dispusă obligația prevăzută la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal.
Ce se întâmplă dacă nu promovez sau nu mă prezint la examenul obligatoriu (adică testul de redobândire 13 din 15)? - OUG 195/2002 Articolul 106^1 alin (3)

În cazul în care nu promovezi testul sau nu te prezinți la examen până îți expiră perioada de suspendare, se prelungește automat perioada de suspendare cu încă 30 de zile. Adică o să îți recuperezi permisul cu 30 de zile mai târziu față de data la care iți expira inițial suspendarea.

Exemplul 1: dacă ai permisul suspendat pentru 60 de zile, dacă examenul este obligatoriu pentru fapta ta, iar tu te duci să dai examenul și îl promovezi, îți recuperezi permisul în 60 de zile.

Exemplul 2: dacă ai permisul suspendat pentru 60 de zile, dacă examenul este obligatoriu pentru fapta ta, iar tu nu dai examenul sau îl dai de cate ori vrei dar nu îl promovezi, îți recuperezi permisul în 60 + încă 30 de zile =  90 de zile.

Unde se susține acest examen de redobândire (13 din 15)? - OUG 195/2002 Articolul 106^2 alin (1)

Acest test se poate susține în următoarele două locuri:

 • la serviciul poliției rutiere care are în evidență titularul permisului de conducere;
 • la serviciul poliției rutiere pe raza căruia a fost constatată contravenția ori au fost constatate prin același proces-verbal contravențiile.

Testul se poate susține ori când dorești, săptămânal și este gratuit. Important este faptul că examenul poate fi susținut doar în perioada suspendării. Acesta se programează, numai după ce expiră dovada înlocuitoare cu drept de circulație, de regula cu o valabilitate de 15 zile (la cei cu zero zile drept de circulație acesta se programează începând cu prima zi de suspendare), în unul din cele două locuri de mai sus în care se poate susține examenul, având la tine Cartea de Identitate și dovada înlocuitoare a permisului de conducere (pentru a afla zilele, orele și condițiile în care se pate susține examenul, accesați pagina serviciului poliției rutiere din una dintre cele două locații de mai sus în care doriți să susțineți examenul). Examenul va fi susținut 20 de minute, cu întrebări 13 corecte din 15, întrebări care se regăsesc aici pe Școala Rutieră la categoria Redobândire. Întrebările au variante de raspuns a), b) și c) din care doar una poate fi corectă (nu sunt corecte mai multe variante de răspuns ca la examenul standard).

Ai mare grijă să nu rupi sub nici o formă dovada înlocuitoare a permisului de conducere, chiar dacă a expirat termenul de valabilitate, și chiar dacă pe ea nu se specifică termenul de valabilitate, fără ea nu vei putea susține examenul, și nici nu vei putea ridica permisul. Deci va fi nevoie de o nouă dovadă (sau declarație de pierdere/deteriorare la notariat) cu costuri ceva mai mari.

Testul nu este greu, ideea este să înveți și să nu dai răspunsuri din "experiență sau practică" ci din lege. Așadar, pentru a avea o reușită sigură în redobândirea permisului, va trebui să alegi aici pe site-ul Școala Rutieră categoria Redobândire (13 din 15), și să parcurgi toți cei 4 pași de învățare.

Reducerea Perioadei de suspendare

Se poate reduce perioada de suspendare? - OUG 195/2002 Articolul 104 alin (1) și Articolul 106

Da, se poate să ți se reducă perioada de suspendare de la 60 sau 90 de zile la 30 de zile, însă nu oricine poate beneficia de această reducere. Dar trebuie știut că această reducere nu se face din oficiu. Pentru a beneficia de această reducere trebuie să faci o cerere specială în acest sens, este o cerere tip care se găsește de regula la centrele de copiere. Această cerere, dacă este făcută corect și îndeplinești condițiile, cu siguranță se va aproba, nu trebuie să îți faci griji.

Care sunt condițiile pentru a beneficia de reducerea perioadei de suspendare? - OUG 195/2002 Articolul 104 alin (2)

Pentru a beneficia de această reducere trebuie să îndeplinești aceste două condiții:

 • să fi declarat admis la testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație (testul 13 din 15);
 • să ai permisul de conducere de mai mult de un an în momentul în care săvârșești fapta, mai exact, să nu fi începător.
Care sunt faptele pentru care SE POATE beneficia de reducerea perioadei de suspendare? - OUG 195/2002 Articolul 104 alin (3)

Perioada de suspendare se reduce la 30 de zile (de la 60 sau 90 de zile), doar la cererea titularului (Atenție! Doar dacă faci o cerere în acest sens), pentru următoarele fapte:

 • nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depășirea sau trecerea la culoarea roșie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale; - de la 60 de zile la 30 de zile
 • nerespectarea interdicției temporare de circulație instituite pe un anumit segment de drum public; - de la 60 de zile la 30 de zile
 • nerespectarea regulilor de circulație la trecerea unei coloane oficiale sau intercalarea într-o astfel de coloana; - de la 60 de zile la 30 de zile
 • circulația pe sens opus, cu excepția cazurilor în care se efectuează regulamentar manevra de depășire. - de la 60 de zile la 30 de zile
 • conducerea sub influenta băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracțiune; - de la 90 de zile la 30 de zile
 • când fapta conducătorului de autovehicul sau tramvai a fost urmărită ca infracțiune contra siguranței circulației pe drumurile publice și procurorul sau instanța de judecată a dispus clasarea în condițiile art. 16 alin. (1) lit. b) teza a II-a din Codul de procedură penală, renunțarea la urmărirea penală, renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei dacă nu a fost dispusă obligația prevăzută la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal; - de la 90 de zile la 30 de zile
 • în cazul accidentului de circulație din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane dacă a fost încălcată o regulă de circulație pentru care prezenta ordonanță de urgență prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce și instanța de judecată sau procurorul a dispus clasarea în condițiile art. 16 alin. (1) lit. b), e) și g) din Codul de procedură penală, renunțarea la urmărirea penală, renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei dacă nu a fost dispusă obligația prevăzută la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal ori încetarea procesului penal în condițiile art. 16 alin. (1) lit. e) și g) din Codul de procedură penală. - de la 90 de zile la 30 de zile

Însă dacă ți-a fost suspendat permisul pentru depășirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise se mai adaugă încă două condiții ca să se poată obțină reducerea perioadei de suspendare, acestea fiind:

 • viteza cu care te-a prins radarul că ai depășit limita maximă admisă nu este mai mare de 70 km/h. De exemplu, dacă limita maximă admisă este de 90 de km/k, radarul să nu te prindă cu mai mult de 160 de km/h (90+70=160 km/h);
 • sau, dacă viteza cu care te-a prins radarul că ai depășit limita maximă admisă este mai mare de 70 km/h, dar nu s-a mai întâmplat asta în ultimele 12 luni. De exemplu, dacă limita maximă admisă este de 90 și radarul te-a prins cu mai mult de 160 de km/h, dacă nu s-a mai întâmplat asta în ultimele 12 luni.
Care sunt situațiile în care NU SE POATE beneficia de reducerea perioadei de suspendare? - OUG 195/2002 Articolul 104 alin (6)

Nu toți cei care au permisul suspendat își pot reduce perioada de suspendare. Sunt unele situații în care reducerea nu se poate aplica, acestea sunt:

 • dacă ai cumulat, din nou, cel puțin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce;
 • dacă ai fost implicat într-un accident de circulație din care au rezultat numai pagube materiale, iar rezultatul testării aerului expirat sau al probelor biologice a stabilit că ai condus vehiculul în timp ce te aflai sub influența alcoolului;
 • dacă sancțiunea contravențională complementară s-a dispus ca urmare a neopririi la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roșii și/sau sonore sunt în funcțiune.
Dacă fac cerere de reducere a perioadei de suspendare, când susțin examenul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație (redobândire 13 din 15)? - OUG 195/2002  Articolul 106

În cazul în care ai făcut o cerere de reducere a perioadei de suspendare, examenul se va da în primele 30 de zile de suspendare, inclusiv in a în a 30-a zi. Nu se mai dă examenul oricând se dorește pe toata perioada de suspendare de 60 sau 90 de zile așa cum se face în mod normal, când examenul este obligatoriu și nu faci cerere de reducere.

După admiterea examenului (ați răspuns la cel puțin 13 întrebări corecte din 15), dacă sunteți pentru reducerea la 30 de zile a suspendării, veți avea nevoie de următoarele documente:

 • Copie dovadă înlocuitoare a permisului de conducere față verso (pe verso completată de polițist cu admiterea dumneavoastră);
 • Copie carte de identitate;
 • Copie proces verbal (unde este specificată și amenda);
 • Cerere tip, de reducere a suspendării (o găsești la centrele de copiere de pe lângă poliție).

Cu aceste copii de documente mergi la ghișeu și depui acele copii pentru analizare și aprobare. În mod normal această analiză durează cam o săptămână dar uneori poate dura până la o lună, depinde de cât de solicitat este sistemul. Din fericire rezultatul aprobării cererii de suspendare se transmite prin calculator și întotdeauna este favorabil dacă îndeplinești condițiile.

Ultimul pas, la expirarea celor 30 de zile în cazul în care ai avut permisul suspendat pe 60 sau 90 de zile și ai beneficiat de reducerea perioadei, mergi la sediul Poliției, de unde cu dovada înlocuitoare a permisului de conducere (în original) și cartea de identitate (buletinul), îți ridici în cele din urmă prețiosul permis de care mulți nu ne putem lipsi. În această fază finală este ultimul drum al actului "dovada înlocuitoare a permisului de conducere", care în mod normal nu are niciunde indicat sa fie păstrată și după expirarea celor 15 zile (mulți având instinctul de a o arunca după expirare).

Nu uita, la redobândirea permisului, ești „pătat” pentru 2 luni conform legislației în vigoare, adică dacă în decursul primelor 2 luni după redobândire ți se va mai suspenda permisul, se vor mai adăuga încă 30 de zile la suspendare. Iar dacă ai cumulat, din nou, cel puțin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce, nu mai poți beneficia de reducerea perioadei de suspendare. Deci, grijă mare!

Legislația rutieră din care se inspiră ghidul de mai sus se găsește în următorul link, în caz că ai nelămuriri poți intra aici să te informeazi suplimentar --> Legislație redobândire permis suspendat, actualizată la zi!

1108 Comentarii Lasă un comentariu

Grosu Alex
Grosu Alex 27.11.2021 07:27
Buna ziua , daca am avut permisul suspendat pt conducere sub influenta , dupa 3 ani am avut procesul si am obtinut amanarea aplicarii pedepsei , cu ce acte trebuie sa ma duc la politie ca sa il recuperez ?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 28.11.2021 07:10

Citeste informatiile de mai sus.


Adrian Ionescu
Adrian Ionescu 24.11.2021 03:53
Am și eu permisul suspendat pt o perioada de 90 zile pentru depășirea semnalului luminos se la calea ferată fără a l depăși . Mi s a dat un convocator in care scrie sa ma prezint la testare împreuna cu dovada . Când m am prezentat la poliție au spus ca nu intru la examen căci nu am dreptul chiar dacă am acel convocator . Cum trebuie sa procedez ?
Ionuț popescu
Ionuț popescu 22.11.2021 10:02
Pe mine m-au lăsat să dau redobindirea la gorj unde am dobîndit permisul și cind am făcut cererea de reducere a pedepsei pe raza județului unde sa reținut permisul mi se spune că eu nu aveam dreptul la redobindire adică la dolj va rog daca sunteti mai în temă dați un bip sa sunatima vă rog 0765421617
Ionut Popescu
Ionut Popescu 16.11.2021 12:04
Bună ziua am și eu o nelămurire. Mergînd cu masina de serviciu mi sa defectat pompa servo in trafic mergînd spre casă m-au oprit politia si registrul auto român verificinduma vizual au constatat că nu-mi merge pompa servo mi sa luat permisul de conducere 90zile și 9 puncte amendă ( defecțiuni la sistemul de direcție) îmi puteți spune dacă am dreptul la redobindire, dacă nu aș dori art în care spune că nu am dreptul, iar dacă da care ieste str vă mulțumesc
Alina Cătălina Cotirlan
Alina Cătălina Cotirlan 02.11.2021 06:16
Bună ziua am avut un accident doar cu pagube materiale și ma băgat la neacordarea de prioritate am dat asigurarea mea mi sa luat 6 puncte și amendă 435 de lei și mia fost suspendat permisul pe 90 de zile cu dovadă pentru 15 zile în legislație este că permisul se suspendă pe 90 de zile dacă sa consumat băuturi alcoolice și în cazul meu trebuia să-l suspende pe 60 de zile mă poate lamuri și pe mine cineva în situația asta vă rog frumos
Bompa
Bompa 29.10.2021 08:44
Buna ziua!Am gresit ca am vrut intr-un accident cu victime grav cam 90 de zile apoi inapoiat cu permis de conducere,nu-i asa?Vreau sa stiu...te rog
Nadya Dobrita
Nadya Dobrita 24.10.2021 08:02
Buna ziua,dupa ce se sustine examenul ptr redobandire ,dupa ce se trimite cererea …in cat timp poti sa ridici permisul? (cat timp mai exact poti conduce din nou)?suspendata pe 90 de zile motiv fiind viteza in afara localitati cu 57km peste limita!Multumesc!
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 24.10.2021 14:46

Citeste informatiile de mai sus


Ian
Ian 22.10.2021 17:19
Ziua bună. Dacă contest PV în instanță, iau permisul cu certificat de grefă, apoi nu se aprobă contestația în instanță, mai pot da examenul de reducere a perioadei suspendare?
Mulțumesc pentru timpul acordat.
Marius Cimpean
Marius Cimpean 18.10.2021 15:39
Dacă mia fost reținut permisul pentru 60 de zile fără drept de a susține examenul de redobândire
2 suspendări îndecurs de 6 luni mai trebuie reexaminare sau doar mă prezint la poliție cu dovada și îl ridic?
Mulțumesc!
Adrian Dragomir
Adrian Dragomir 16.10.2021 04:28
Am avut 104 in localitate, neavand abateri de niciun fel in ultimii 8ani, permis suspendat 90zile, plus amenda.
Pot sustine examenul de diminuare? Din ceea ce am citit pe site ul dvs da, am inteles bine?. Va mulțumesc.
Andrei
Andrei 14.10.2021 17:26
Salut,
Permisul mi-a fost luat in Jud. Neamt, mun. Bicaz. Examenul de promovare l-am sustinut la Baia Mare, am fost admis.
Dosarul de redobandire il depun in Bicaz? Permisul il voi ridica de la institutia emitenta sau de la cei care l-au suspendat?
Multumesc
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 16.10.2021 07:25

Art. 191. – (1) În situatia în care contravenientul a savârsit fapta pe raza de competenta a altui judet decât cel care îl are în evidenta, permisul de conducere se pastreaza la serviciul politiei rutiere pe teritoriul careia a fost constatata contraventia, pâna când seful serviciului hotaraste asupra sanctiunii contraventionale complementare, dar nu mai mult de 15 zile de la data retinerii, dupa care îl trimite serviciului politiei rutiere al judetului care îl are în evidenta.

(2) Permisul de conducere se pastreaza la serviciul politiei rutiere din judetul care are în evidenta titularul, pâna la restituire sau, dupa caz, pâna la anularea documentului.


Ionuț Mindroiu
Ionuț Mindroiu 13.10.2021 08:31
Felicitări pentru tot efortul depus în organizarea acestei pagini.
Am fost astăzi la examenul pentru redobândirea permisului de conducere și am fost admis cu 15/15.
Întrebările sunt aceleași pe care le-am găsit pe site-ul Școala Rutiera.
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 13.10.2021 15:31

Ne bucuram ca putem sa va ajutam.


Brasoveanu Ioanita
Brasoveanu Ioanita 12.10.2021 11:22
Buna ziua
AM SI EU O INTREBARE .
VA MULTUMESC ANTICIPAT!

Sotul meu a ramas fara permis pe 01.10.2021, in jud. Ilfov pt.90 zile, pentru depasire viteza (107/ora), 9 puncte amenda.
Dupa doua zile 03,10,2021 comite aceeasi greseala (127/ora) +57 depasiti (limita 70/ora) de radar in miscare, centura Buzau, pentru care se suspenda inca 90 zile .
Total 90+90 =180zile

Sotul e cetaten roman dar cu permis emis de Rep. Moldova.

Intrebare:

Ce optiuni are pentru diminuarea perioadei de suspendare ?
Si unde sa faca demersurile necesare ?
Simion diana
Simion diana 11.10.2021 15:54
Bună ziua. Mia fost suspendat permisul pt o perioada de 90 de zile pt alcoolemie 0.11 .o întrebare. Pot susține examenul de redobândire dacă permisul este emis de autoritățile italiene. ?mulțumesc
turdean danut
turdean danut 28.11.2021 18:58
buna ziua am o intrebare ce hati imi trebuie la examen pt suspendarea permisului de conducere alcoolemie si dupa cat timp
Mircea
Mircea 11.10.2021 15:04
Salut la testul de redobandire se da testul ca la sala adica stiu ca sunt doar 15 intrebari dar ma refer ca pe calculator sau pe foaie ? te rog raspundemi trebuie sa il dau zilele astea.
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 11.10.2021 15:16

Pentru redobandire permis suspendat testul se da pe foaie.


Lasă un comentariu

© 2021 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou ↓

Pentru a crea un cont nou cu facebook ↓

Login cu Facebook

Dacă ai deja un cont, conectează-te aici ↓