Categoria Redobândire

Categoria Redobândire

Ești pregătit 0.525% să iei permisul la Categoria Redobândire

Redobândirea permisului de conducere SUSPENDAT

Trebuie să facem diferența de la început între următorii termeni:
Suspendarea permisului de conducere, este suspendarea dreptului de a conduce și se face pe o durată limitată de timp, între 30 și 90 de zile.
Anularea permisului de conducere, este desființarea documentului, titularul acestuia rămâne definitiv fară permis de conducere, iar pentru a putea conduce din nou trebuie să obțină un nou permis de conducere. Pentru permis de conducere anulat intrați aici -> Redobândire permis auto anulat

În continuare o să vorbim despre permisul de conduceree SUSPENDAT

Daca ați avut nefericitul moment în care dintr-o simplă manevră de neatenție, nu ați acordat prioritate, fie la o simplă ieșire din parcare, sau la un indicator de cedează trecerea, cu siguranță permisul de conducere v-a fost suspendat pe 60 sau 90 de zile în cazul în care a avut loc un accident ușor, sau pentru o alcoolemie de până la 0.80mg/l, dar fără accident (atât de ușor de ridicat și atât de greu de redobândit).

La prima vedere, chiar dacă accidentul a fost unul ușor, soldat cu avarii ușoare, și credeți că prin plata amenzii și înmanarea poliței de asigurare RCA celui accidentat, ați scăpat de griji, vă înșelați, de fapt de aici încolo încep marile probleme datorate birocrației din România. Mai grav este că nici nu veți găsi prea ușor ceea ce ar trebui să faceți ca să vă redobândiți permisul de conducere, nimeni nu vă informează în mod corect. Mai jos vă voi spune exact pașii care trebuiesc urmați în redobândirea permisului SUSPENDAT și răspunsurile la întrebările pe care vi le puneți.

Art.106. alin. (1) Până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier şi tramvai trebuie să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă, pentru verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie, după cum urmează:

a) când permisul de conducere i-a fost reţinut pentru conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice sau pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale
.

Pentru a avea o reușită în redobândirea permisului, va trebui să alegeți pe site categoria Redobandire ("13 din 15"), și să parcurgeți toți cei 4 pași de învățare.

Pași importanți în redobândirea permisului de conducere SUSPENDAT:

Suspendarea permisului pe 30 zile, 60 zile sau 90 zile: se iau în considerarea numararea acestor zile doar după expirarea dovezii de conducere ce v-a fost eliberată (sau din ziua reținerii, dacă dovada este cu 0 zile - doar pt. alcoolemie). Deci dacă ați primit o suspendare pe 60 zile și o dovadă de conducere pe 15 zile, veți putea vedea permisul în mână doar după 75 de zile.

Orice suspendare de permis pe 30, 60 sau 90 de zile, necesită admiterea unui examen cu întrebări 13 corecte din 15, pentru ca permisul să poată fi ridicat la termenul specificat și cu un minus de 30 de zile. Nesusținerea examenului, sau neadmiterea examenului duce la prelungirea cu 30 zile a suspendării urmând să fie ridicat fără examen după acest termen prelungit.
Exemplu permis suspendat 90 zile:
​- varianta 1: dau examen 13 din 15 și reușesc ... ridic permisul după 60 de zile;
- varianta 2: NU dau examen 13 din 15 (sau dau și nu-l iau) ... ridic permisul dupa 90 + 30 zile.

Art. 106 alin. (2)  - Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie se prelungeşte cu 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere nu promovează testul de cunoaştere a regulilor de circulaţie, în situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. a) şi b), sau nu se prezintă la serviciul poliţiei rutiere pentru susţinerea verificării cunoaşterii regulilor de circulaţie.

Acest examen poate fi susținut ori când doriți, săptămânal și este gratuit. Important este faptul că examenul poate fi susținut doar în perioada suspendării și se programează numai la sediul poliției care a eliberat permisul, având la voi Cartea de Identitate și dovada de conducere. Aveți mare grijă să nu rupeți sub nici o formă dovada de conducere, chiar dacă a expirat termenul de valabilitate, și chiar dacă pe ea nu se specifică termenul de valabilitate, fără ea nu veți putea susține examenul, și nici nu veți putea ridica permisul. Deci va fi nevoie de o nouă dovadă (sau declarație de pierdere/deteriorare la notariat) cu costuri ceva mai mari.

Dacă permisul v-a fost suspendat pe 90 zile, acest interval de suspendare mai poate fi redus la 30 de zile, daca:

Art. 221. alin. (1) Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiţii:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie;
b) a obţinut permis de conducere cu cel puţin un an înainte de săvârşirea faptei;
c) în ultimii 3 ani de la data săvârşirii faptei pentru care se solicita reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce nu a beneficiat de o astfel de măsură;
d) în ultimii 2 ani de la data constatării contravenţiei pentru care se aplică sancţiunea contravenţională complementara nu a mai avut suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie.


Mai pe românește:
1. dacă nu îndeplinești una din condițiile de la b), c) și d), nu ți se reduce perioada de suspendare dar ești obligat să dai testul 13/15 și să îl promovezi, altfel câștigi „bonusul” de 30 zile. Testul este obligatoriu să fie promovat în perioada de suspendare - chiar dacă perioada de suspendare se majorează cu 30 zile, tot ești obligat să promovezi testul pentru că se consideră că ești în perioada de suspendare.

Art.106. – (1) Până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier şi tramvai trebuie să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă, pentru verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie (...)

2. dacă îndeplinești condițiile de la b), c) și d) și promovezi și testul 13/15, perioada de suspendare se reduce la 30 zile cu condiția să faci cerere în acest sens conf. art. 221 (este o cerere standard pe care o gasești de obicei la centrele de copiere).

Testul nu este greu, ideea este să înveți și să nu dai răspunsuri din "experiență sau practică" ci din lege.

Cererea ptr reducerea la 30 zile se va aproba obligatoriu în condițiile în care îndeplinești cumulativ prevederile art. 221. Dacă citești cu atenție poți observa că se spune "se reduce" și nu "se poate reduce". Trebuie să le îndeplinești pe toate odată și vei fi pieton doar 30 zile, perioada suficientă pentru "căință și reculegere". 

Primul pas în redobândirea permisului este de a programa o examinare, aceasta se poate face numai după expirarea dovezii (la cei cu 0 zile dovada - pt. alcoolemie - din prima zi de suspendare). Programarea se face prin prezentarea la sediul Poliției care a eliberat permisul, cu cartea de identitate și dovada de conducere, de obicei între orele 8 și 9. Examenul va fi susținut 20 de minute, cu întrebări 13 corecte din 15. Întrebări ce au variante de raspuns a) b) și c) din care doar una este valabilă (nu sunt corecte mai multe variante de răspuns ca la examenul standard).

După admiterea examenului (ați răspuns la cel putin 13 întrebări correct din 15), dacă sunteți pentru reducerea cu 30 de zile veți avea nevoie de urmatoarele documente:
- Copie dovadă conducere față verso (pe verso completată de polițist cu admiterea dumneavoastră);
- Copie carte de identitate;
- Copie proces verbal (unde este specificată și amenda);
- Copie dovadă amendă plătită;
- Cerere tip, de reducere a suspendării (o găsiți la centrele de copiere de pe lângă poliție).

Cu aceste copii de documente mergeți la ghiseu și depuneți acele copii pentru analizare și aprobare. În mod normal această analiză durează cam o saptămână dar uneori poate dura până la o lună, depinde de solicitarea sistemului. Din fericire rezultatul aprobării cererii de suspendare se transmite prin calculator și întodeauna este favorabil dacă îndepliniți condițiile Art. 221.

Ultimul pas, la expirarea celor 30 de zile în cazul în care ați avut permisul suspendat pe 60 sau 90 de zile și ați beneficiat de reducerea perioadei, mergeți la sediul Poliției, de unde cu dovada de conducere (în original) și cartea de identitate (buletinul), vă ridicați în cele din urmă prețiosul permis de care mulți nu ne putem lipsi. În această fază finală este ultimul drum al actului "dovada de conducere", care în mod normal nu are niciunde indicat sa fie pastrată și după expirarea celor 15 zile (multi având instinctul de a o arunca după expirare). Suntem în România, așa că nu se știe cănd aveți nevoie de un document doar pentru faptul că instituțiile merg prost și se pierd documente din vina nimanui!

Nu uitați, la redobandirea permisului, sunteți „pătat” pentru 6 luni conform legislației în vigoare, adică dacă în decursul primelor 6 luni după redobândire vi se va mai suspenda permisul, se vor mai adauga 30 de zile la suspendare, categoric fără drept de reducere și 3 ani dacă vi se va mai suspenda permisul nu veți mai putea depune cerere de reducere. Grija mare!

500 Comentarii Lasă un comentariu

Curea Radu
Curea Radu 25.06.2019 16:48
Am fost suspendat pe 30 de zile pentru neacordarea priorității la trecerea de pietoni și contrar a ceea ce scrie mai sus NU ESTE NEVOIE SA DAU EXAMEN SI NU MI SE VA PRELUNGI PERIOADA SUSPENDĂRII . M-am informat de la o secție de poliție municipală care a recunoscut acesta că fiind dintre cele mai frecvente întrebări
Ionut marian
Ionut marian 12.06.2019 12:32
Buna ziua. Am 2 luni și ceva de permis. Aseară mi l-au luat pt viteza, 105 in localitate. Pot da acel test ca sa mi se reducă la 60 zile?
Pot duce dovada la politie și sa îmi înceapă aceste 60/90 zile din ziua in care duc dovada? (Adică sa nu mai aștept aceste 15 zile)
emil husariu
emil husariu 12.06.2019 12:19
daca am fost prins cu putin alcool 0.08 se reduce suspendarea la 30 zile din 90 .
andrei
andrei 11.06.2019 12:25
Buna ziua ,

Din pacate mi s-a suspendat permisul pentru (ambele in acelasi timp ) :
1 depasire pe trecere de pietoni ( suspendarea permisului pe 30 de zile )
2 viteza de 103 km/h in localitate ( suspendarea permisului pentru 90 de zile )
Intrebarea mea este daca o sa promovez testarea pentru redobandire o sa imi pot recapata permisul dupa 30 de zile sau o sa stau mai mult din cauza celor doua amenzi ? ( nu am niciun antecedent in cei 10 ani de cand am permisul )

Multumesc.
Cutas Vasile
Cutas Vasile 11.06.2019 08:58
Săvârșirea proprii masini fara a accidentat alte autoturisme sau alte pagube materiale si o alcolemia de 0.05 in aerul beneficiez de reducere la 30 zile daca admit redobandire 13 din 15 intrebari?
tecariu vasile
tecariu vasile 10.06.2019 16:12
in cazul suspendarii permisului de conducere cu 010 alcoolemie este indreptatit cineva sa-mi dea dovada de circulatie sau cu contestatie la judecator ete legala aceasta procedura de obtinere inapoi permisul
Maverick Speed
Maverick Speed 08.06.2019 21:24
Nu stiu cand se va putea mari imputita de limita de viteza de doar 50km/h prin localitati in care circuli pe un drum national-european (E) cu 2 benzi pe sens, fara niciun fel de avertizari, restrictii, treceri de pietoni sau alte motive de a spori atentia, intrucat drumul este drept cu vizibilitate perfecta, iar locuintele sunt oricum la zeci de metrii departe de carosabil. Nu a fost decat locul ideal de "pescuit" unii ca mine care nu vor reduce NICIODATA viteza, atata timp cat nu exista justificare logica! Am fost prins cu radar-ul unei masini de politie ce venea pe contrasens de la aproximativ 1.5-2km (cam de acolo il vedeam cand intrasem in localitate). Nu i-am dat importanta intrucat nici nu banuiam ca pe un astfel de drum ideal, chiar daca intra intr-o localitate ce nu masura nici un kilometru de la intrare pana la iesire, voi intalni radar! I-am facut fericiti cand am semnat pentru 650ron amenda + 90 de zile suspendare! Dupa acea localitate imputita din dreptul localitatii Strehaia, nu mai era niciun radar. Ghinionul perfect, pentru mine!

Lasand nemultumirea si modurile mele de a ma justifica, la o parte, daca am intrat deja in prima luna de suspendare (cele 15 zile de dovada pentru a mai circula au expirat deja pe data de 3.06), mai pot efectua re-examinarea pentru a-mi reduce pedeapsa la 30 de zile in loc de 90 de zile sau trebuia deja sa-l fi dat in acele 15 zile? Niciodata nu mi-a fost suspendat permisul in cei 15 ani! Chiar daca acumulez mereu amenzi de viteza aproape anual (am abonament la radare), mi se poate reduce la 30 de zile pedeapsa, intrucat indeplinesc toate conditiile necesare in acest sens conform articolului 221 (inclusiv promovarea re-examinarii)? Sau pentru ca sunt abonat la amenzi de viteza (eu oricum nu ma schimb), am vre-o restrictie?
marius visan
marius visan 06.06.2019 21:54
buna ziua,
in luna iulie 2017 am avut permisul suspendat pentru neacordare de prioritate la pietoni 30 zile, in luna octombrie 2017 mi.a foat retinut permisul 90 zile pentru viteza, am depus contestatie pentru a amana momentul... acum pe 4 iunie a fost respins apelul dar inca nu am primit nimic acasa, avocatul spune sa ma duc sa predau permisul in maxim 15 zile dar eu nu am nici o hartie...
intrebarile sunt:
cand trebuie predat permisul
pot beneficia de cele 30 zile( daca dau examenul sa ramana doar 60) sau raman cu 90 suspendare chiar ai cu testul luat
multumesc anticipat
Ghibirgiu Cosmin
Ghibirgiu Cosmin 05.06.2019 16:39
Bună seara, am permisul suspendat pe operioada de 90 de zile pentru viteza, nu am făcut accident sau sa fiu băut nimic.
În 2 săptămâni îmi expira suspendare, trebuie sa dau testul acela de 13 din 15 sau ma pot prezenta la politie sa ridic permisu pur și simplu?
Seara buna!
George Gradinaru
George Gradinaru 05.06.2019 11:50
Buna ziua,
Am fost astazi la politia rutiera din Galati (aici locuiesc) pentru a depune o cerere de reducere a perioadei de suspendare, iar cei de la ghiseul permise imi spun ca nu am dreptul la reducerea pedepsei, pentru ca desi s-a dispus clasarea cazului de vatamare din culpa (deoarece nu s-a depus plangere si nici spitalizare nu a fost), am fost incadrat la neacordare de prioritate din care a rezultat accident cu victima si deci nu am acest drept.
Este corect?
Multumeac
Boje Andrei
Boje Andrei 04.06.2019 18:06
Buna ziua! Am permisul de mai putin de un an si am fost prins cu o acolemie de 0.04 pentru care mi au suspendat permisul pe 90 de zile si trebuie sa dau si redobandirea 13/15.Intrebarea este : daca iau examenul mi se scurteaza suspendarea cu 30 de zile sau nu in cazul meu?
Precizez ca aici pe site asa se sustine.
Cristi
Cristi 05.06.2019 04:55
Buna,

Daca iei examenul iti iei permisul dupa 90 zile,daca nu iei examenul ti se prelungeste suspendarea cu 30 zile .
Conform art 221 cei prinsi sub influenta alcoolului nu pot benefiacia de reducerea suspendarii.

Spor.
Cristi
Cristi 05.06.2019 04:57
Si oricum cei care au permisul de mai putin de 1 an nu pot solicita reducerea suspendarii cf art 221 alin 1
George Gradinaru
George Gradinaru 03.06.2019 15:07
Buna ziua,
AM permisul suspendat 90 zile pentru neacordare de prioritate si accident cu victima, desi nimeni nu a depus plangere sau altceva.
Daca iau testul 13 din 15, se reduce perioada de suspendare?
Multumesc.
Cristi
Cristi 05.06.2019 04:58
Nu beneficiazã de reducerea perioadei de suspendare a exercitãrii dreptului
de a conduce conducãtorul de autovehicul sau tramvai, dacã:
a) perioada de suspendare a fost
majoratã, conform legii;
b) a cumulat, din nou, cel puþin 15
puncte de penalizare în urmãtoarele 12
luni de la data expirãrii ultimei suspendãri a exercitãrii dreptului de a conduce;
c) a fost implicat într-un accident de
circulaþie din care au rezultat numai
pagube materiale, iar rezultatul testãrii
aerului expirat sau al probelor biologice
au stabilit cã a condus vehiculul în timp
ce se afla sub influenþa alcoolului;
d) sancþiunea contravenþionalã complementarã s-a dispus ca urmare a neopririi la trecerea la nivel cu calea feratã
când barierele sau semibarierele sunt
coborâte ori în curs de coborâre sau
când semnalele cu lumini roºii ºi/sau
sonore sunt în funcþiune.
( Art. 221 alin. 2 din R )
Virlan Alex
Virlan Alex 02.06.2019 16:59
Buna seara,

Mi s-a retinut permisul de conducere pe o perioada de 90 de zile pe data de 1 Mai. Pe data de 23 mai am sustinut testul de redobandire pe care l-am promovat, iar pe data de 27 mai IPJ Buzau a confirmat primirea documentelor necesare eliberarii permisului.

Pe ce data mi se va elibera permisul / cum pot afla data la care imi pot ridica permisul ? Mentionez ca testul a fost sustinut in Galati.

Multumesc anticipat !
Cristi
Cristi 05.06.2019 04:59
Incearca dupa 7 zile de la data depunerii actelor.
Elena Si Omania
Elena Si Omania 27.05.2019 11:24
Buna ziua...Mi s.a suspendat permisul auto pt 90 zile,mentionez ca permisul este Italian si mi.a fost suspendat in Ro.A fost suspendat pt depasirea vitezei...As dori sa stiu cum se procedeaza pt redobandirea mai devreme..e obligatoriu examenul...mentionez ca anul trecut am luat categoria C...Sau dupa cele 90 zile mi se da fara examen
Carpaci Ion
Carpaci Ion 19.05.2019 01:49
Buna seara!

Am avut permisul suspendat in perioada 17 Oct 2018 - 15 Nov 2018 (30 de zile) pentru neacordare de prioritate. Din pacate, incepand cu data de 20 Mai 2019 voi fi iarasi pieton pe o durata de 90 de zile pentru viteza excesiva. Intrebarea mea este urmatorea, pot da testul 13/15 pentru a reduce suspendarea la 30 de zile ?

Multumesc!

Lasă un comentariu

© 2017 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou ↓

Pentru a crea un cont nou cu facebook ↓

Login cu Facebook

Dacă ai deja un cont, conectează-te aici ↓