Categoria Redobândire

Categoria Redobândire

Ești pregătit 0% să iei permisul la Categoria Redobândire

Redobândirea permisului de conducere SUSPENDAT

Trebuie să facem diferența de la început între următorii termeni:
Suspendarea permisului de conducere, este suspendarea dreptului de a conduce și se face pe o durată limitată de timp, între 30 și 90 de zile.
Anularea permisului de conducere, este desființarea documentului, titularul acestuia rămâne definitiv fară permis de conducere, iar pentru a putea conduce din nou trebuie să obțină un nou permis de conducere. Pentru permis de conducere anulat intrați aici -> Redobândire permis auto anulat

În continuare o să vorbim despre permisul de conduceree SUSPENDAT

Daca ai avut nefericitul moment în care dintr-o simplă manevră de neatenție, nu ai acordat prioritate, fie la o simplă ieșire din parcare, sau la un indicator de cedează trecerea, etc., cu siguranță permisul de conducere ți-a fost suspendat în cazul în care a avut loc un accident ușor, sau pentru o alcoolemie de până la 0.80mg/l, dar fără accident (atât de ușor de ridicat și atât de greu de redobândit).

La prima vedere, chiar dacă accidentul a fost unul ușor, soldat cu avarii ușoare, și crezi că prin plata amenzii și înmanarea poliței de asigurare RCA celui accidentat, ai scăpat de griji, te înșeli, de fapt de aici încolo încep marile probleme datorate birocrației din România. Mai grav este că nici nu vei găsi prea ușor ceea ce ar trebui să faci ca să îți redobândești permisul de conducere, nimeni nu te informează în mod clar și corect.

În continuare avem un ghid în care o să răspundem la întrebările pe care le are orice șofer care are permisul de conducere suspendat și care dorește să își reducă perioada de suspendare.

 

Obligații în cazul permisului suspendat.

Este obligatorie susținerea examenului de verificare a cunoașterii regulilor de circulație (adică testul de redobândire 13 din 15)? - OUG 195/2002 Articolul 106^1 alin (1) și (2)

Da, pentru unele cazuri specifice este obligatorie susținerea acestui examen. Acest examen se susține doar în timpul perioadei de suspendare, ori de cate ori dorești, până îl promovezi. Cazurile în care este obligatorie susținerea examenului sunt următoarele:

 • conducerea sub influența băuturilor alcoolice;
 • nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depășirea sau trecerea la culoarea roșie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;
 • când fapta conducătorului de autovehicul sau tramvai a fost urmărită ca infracțiune contra siguranței circulației pe drumurile publice și procurorul sau instanța de judecată a dispus clasarea în condițiile art. 16 alin. (1) lit. b) teza a II-a din Codul de procedură penală, renunțarea la urmărirea penală, renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei dacă nu a fost dispusă obligația prevăzută la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal.
Ce se întâmplă dacă nu promovez sau nu mă prezint la examenul obligatoriu (adică testul de redobândire 13 din 15)? - OUG 195/2002 Articolul 106^1 alin (2)

În cazul în care nu promovezi sau nu te prezinți la examen până îți expiră perioada de suspendare, se prelungește automat perioada de suspendare cu încă 30 de zile. Adică o să îți recuperezi permisul cu 30 de zile mai târziu față de data la care iți expira inițial suspendarea.

Exemplul 1: dacă ai permisul suspendat pentru 60 de zile, dacă examenul este obligatoriu pentru fapta ta, iar tu te duci să dai examenul și îl promovezi, îți recuperezi permisul în 60 de zile.

Exemplul 2: dacă ai permisul suspendat pentru 60 de zile, dacă examenul este obligatoriu pentru fapta ta, iar tu nu dai examenul sau îl dai de cate ori vrei dar nu îl promovezi, îți recuperezi permisul în 60 + încă 30 de zile =  90 de zile.

Unde se susține acest examen de redobândire (13 din 15)? - OUG 195/2002 Articolul 106^2 alin (1)

Acest test se poate susține în următoarele două locuri:

 • la serviciul poliției rutiere care are în evidență titularul permisului de conducere;
 • la serviciul poliției rutiere pe raza căruia a fost constatată contravenția ori au fost constatate prin același proces-verbal contravențiile.

Testul se poate susține ori când dorești, săptămânal și este gratuit. Important este faptul că examenul poate fi susținut doar în perioada suspendării. Acesta se programează, numai după expirarea dovezii de circulație, de regula cu o valabilitate de 15 zile (la cei cu 0 zile dovada - pt. alcoolemie - din prima zi de suspendare), în unul din cele două locuri de mai sus în care se poate susține examenul, având la tine Cartea de Identitate și dovada de conducere, de obicei între orele 8 și 9. Examenul va fi susținut 20 de minute, cu întrebări 13 corecte din 15, întrebări care se regăsesc aici pe Școala Rutieră la categoria Redobândire. Întrebările au variante de raspuns a), b) și c) din care doar una poate fi corectă (nu sunt corecte mai multe variante de răspuns ca la examenul standard).

Ai mare grijă să nu rupi sub nici o formă dovada de conducere, chiar dacă a expirat termenul de valabilitate, și chiar dacă pe ea nu se specifică termenul de valabilitate, fără ea nu vei putea susține examenul, și nici nu vei putea ridica permisul. Deci va fi nevoie de o nouă dovadă (sau declarație de pierdere/deteriorare la notariat) cu costuri ceva mai mari.

Testul nu este greu, ideea este să înveți și să nu dai răspunsuri din "experiență sau practică" ci din lege. Așadar, pentru a avea o reușită sigură în redobândirea permisului, va trebui să alegi aici pe site-ul Școala Rutieră categoria Redobândire ("13 din 15"), și să parcurgi toți cei 4 pași de învățare.

Reducerea Perioadei de suspendare.

Se poate reduce perioada de suspendare? - OUG 195/2002 Articolul 104 alin (1) și Articolul 106

Da, se poate să ți se reducă perioada de suspendare de la 60/90 de zile la 30 de zile, însă nu oricine poate beneficia de aceasta reducere. Dar trebuie știut că aceasta reducere nu se face din oficiu. Pentru a beneficia de această reducere trebuie să faci o cerere specială în acest sens, este o cerere tip care se găsește de regula la centrele de copiere. Aceasta cerere, dacă este făcută corect și îndeplinești condițiile, cu siguranță se va aproba, nu trebuie să îți faci griji.

Care sunt condițiile pentru a beneficia de reducerea perioadei de suspendare? - OUG 195/2002 Articolul 104 alin (2)

Pentru a beneficia de aceasta reducere trebuie să îndeplinești aceste două condiții:

 • să fi declarat admis la testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație (testul 13 din 15) ;
 • să ai permisul de conducere de mai mult de un an când săvârșești fapta, mai exact, să nu fi începător.
Care sunt faptele pentru care SE POATE beneficia de reducerea perioadei de suspendare? - OUG 195/2002 Articolul 104 alin (3)

Perioada de suspendare se reduce la 30 de zile (de la 60 sau 90 de zile), doar la cererea titularului (Atenție! Doar dacă faci o cerere în acest sens), pentru următoarele fapte:

 • nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depășirea sau trecerea la culoarea roșie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale; - de la 60 de zile la 30 de zile
 • nerespectarea interdicției temporare de circulație instituite pe un anumit segment de drum public; - de la 60 de zile la 30 de zile
 • nerespectarea regulilor de circulație la trecerea unei coloane oficiale sau intercalarea într-o astfel de coloana; - de la 60 de zile la 30 de zile
 • circulația pe sens opus, cu excepția cazurilor în care se efectuează regulamentar manevra de depășire. - de la 60 de zile la 30 de zile
 • conducerea sub influenta băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracțiune; - de la 90 de zile la 30 de zile
 • când fapta conducătorului de autovehicul sau tramvai a fost urmărită ca infracțiune contra siguranței circulației pe drumurile publice și procurorul sau instanța de judecată a dispus clasarea în condițiile art. 16 alin. (1) lit. b) teza a II-a din Codul de procedură penală, renunțarea la urmărirea penală, renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei dacă nu a fost dispusă obligația prevăzută la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal; - de la 90 de zile la 30 de zile

Însă dacă ți-a fost suspendat permisul pentru depășirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise se mai adaugă încă două condiții ca să se poată obțină reducerea perioadei de suspendare, acestea fiind:

 • viteza cu care te-a prins radarul că ai depășit limita maxima admisa sa nu fie mai mare de 70 km/h. De exemplu, dacă limita maxima este de 90, radarul să nu te prindă cu mai mult de 160 de km/h;
 • sau dacă viteza cu care te-a prins radarul că ai depășit limita maxima admisa este mai mare de 70 km/h, acest lucru să se fi întâmplat maxim o dată în ultimele 12 luni.
Care sunt situațiile în care NU SE POATE beneficia de reducerea perioadei de suspendare? - OUG 195/2002 Articolul 104 alin (6)

Nu toți cei care au permisul suspendat își pot reduce perioada de suspendare. Sunt unele situații în care reducerea nu se poate aplica, acestea sunt:

 • dacă ai cumulat, din nou, cel puțin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce;
 • dacă ai fost implicat într-un accident de circulație din care au rezultat numai pagube materiale, iar rezultatul testării aerului expirat sau al probelor biologice a stabilit că ai condus vehiculul în timp ce te aflai sub influența alcoolului;
 • dacă sancțiunea contravențională complementară s-a dispus ca urmare a neopririi la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roșii și/sau sonore sunt în funcțiune.
Dacă fac cerere de reducere a perioadei de suspendare, când susțin examenul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație (redobândire 13 din 15)? - OUG 195/2002  Articolul 106

În cazul în care ai făcut o cerere de reducere a perioadei de suspendare, examenul se va da în primele 30 de zile de suspendare, inclusiv in a în a 30-a zi. Nu se mai dă examenul oricând se dorește pe toata perioada de suspendare de 60 sau 90 de zile așa cum se face în mod normal, când nu faci cerere de reducere.

După admiterea examenului (ați răspuns la cel putin 13 întrebări correct din 15), dacă sunteți pentru reducerea cu 30 de zile veți avea nevoie de urmatoarele documente:

- Copie dovadă conducere față verso (pe verso completată de polițist cu admiterea dumneavoastră);
- Copie carte de identitate;
- Copie proces verbal (unde este specificată și amenda);
- Copie dovadă amendă plătită;
- Cerere tip, de reducere a suspendării (o găsești la centrele de copiere de pe lângă poliție).

Cu aceste copii de documente mergi la ghiseu și depui acele copii pentru analizare și aprobare. În mod normal această analiză durează cam o saptămână dar uneori poate dura până la o lună, depinde de solicitarea sistemului. Din fericire rezultatul aprobării cererii de suspendare se transmite prin calculator și întodeauna este favorabil dacă îndeplinești condițiile.

Ultimul pas, la expirarea celor 30 de zile în cazul în care ai avut permisul suspendat pe 60 sau 90 de zile și ai beneficiat de reducerea perioadei, mergi la sediul Poliției, de unde cu dovada de conducere (în original) și cartea de identitate (buletinul), îți ridici în cele din urmă prețiosul permis de care mulți nu ne putem lipsi. În această fază finală este ultimul drum al actului "dovada de conducere", care în mod normal nu are niciunde indicat sa fie pastrată și după expirarea celor 15 zile (multi având instinctul de a o arunca după expirare). Suntem în România, așa că nu se știe cănd ai nevoie de un document doar pentru faptul că instituțiile merg prost și se pierd documente din vina nimanui!

Nu uita, la redobandirea permisului, ești „pătat” pentru 2 luni conform legislației în vigoare, adică dacă în decursul primelor 2 luni după redobândire ți se va mai suspenda permisul, se vor mai adauga 30 de zile la suspendare. Iar dacă ai cumulat, din nou, cel puțin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce, nu mai poți beneficia de reducerea perioadei de suspendare. Deci, grijă mare!

Legislația rutieră din care se inspiră ghidul de mai sus se găsește aici, în caz că ai nelamuriri intră aici și informează-te --> Legislație redobândire permis suspendat

1052 Comentarii Lasă un comentariu

Gabor
Gabor 16.09.2021 11:38
Mulțumesc școală rutiera astăzi am fost admis la redobândire timisoara 13/15 recomand la toată lumea acești site
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 16.09.2021 15:01

Cu placere, felicitari!


Petri Timaru
Petri Timaru 12.09.2021 18:04
Buna ziua. Am primit inatiimtare de la ipj precum ca ar trebui sa dau acest examen. Peste 9 zile yeoretic ar trebui sa imi iau inapoi permis suspendat 30 de zile pentru neacordare de prioritate(veneam de la munca obosit si am fost neatent o clipa) de ex daca merg maine la ipj dau in aceeasi zo examenul?
Florin Barbu
Florin Barbu 02.09.2021 12:56
Buna ziua,

Mi-a fost suspendat permisul de conducere pe o perioada de 90, pentru viteza, pe motocicleta.
Permisul de categoria A il am de 3 luni insa permisul de categoria B il am de 10 ani.

Se poate sustine examenul de reducere a perioadei de suspendare?

Multumesc!
CIUBOTARIU CONSTANTIN
CIUBOTARIU CONSTANTIN 27.08.2021 06:03
INVATATI CA ALTA CALE NU ESTE
SUPER PROGRAM,DUPA DOUA ORE DE STUDIU ,A DOUA ZI AM LUAT 14 DIN 15 LA SALA.
MULTUMIM CA EXISTATI.
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 27.08.2021 12:53

Ne bucuram ca putem sa va ajutam.


Daniel Mihai
Daniel Mihai 23.08.2021 09:09
Buna ziua,

Mi-a fost suspendat permisul pe data de 13 Iulie iar dovada de circulatie a expirat pe data de 28 Iulie. Daca sustin examenul pe data de 28 August si il promovez, exista sanse sa primesc permisul inapoi in apropierea datei de 29 August, tinand cont ca deja au trecut 30 de zile de la intrarea in vigoare a suspendarii sau se vor calcula cele 30 de zile din momentul sustinerii examenului?

Multumesc!
Joe Brunning
Joe Brunning 20.08.2021 19:15
De ce nu le spuneti la oameni adevarul,si anume ca nu este o conditie sa depuna dovada platii amenzii,nicaieri in nici o lege nu este prevazut acest lucru,ce treaba are serviciul rutier cu administratia locala si cum plateste omul amenda?
Sorin
Sorin 19.08.2021 11:33
Buna ziua, daca NU promovez examenul teoretic si, in prezent, permisul mi-e retinut pentru 90 de zile, se mai prelungeste pedeapsa cu inca 30? Adica ajunge la 120 de zile suspendarea? Sau se aplica doar daca pedeapsa se rezuma la 30/60 de zile?
Iulian Ghita
Iulian Ghita 31.08.2021 17:07
Depinde de motivul suspendarii. Vedeti mai sus cazurile in care este obligatorie promovarea examenului si in caz de neprezentare/nepromovare se prelungeste durata suspendarii cu inca 30 de zile
Dana T
Dana T 09.08.2021 10:12
Buna ziua, in 11.07.2021 mi-a fost suspendat pt 90 de zile permidul pt viteza. In 12.07.2021 am renuntat la dovada de 15 zile. In 16.07.2021 am luat examenul 14/15. Va rog sa imi spuneti de cand se calculeaza cele 30 de zile. Din 12.07 de cand am renuntat la dovada sau din 13.07 ziua urmatoare?
Va multumesc pt raspuns! O zi minunata!
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 09.08.2021 15:38

Perioada de suspendare a permisului de conducere va fi astfel calculată de la data depunerii dovezii înlocuitoare şi nu de la expirarea valabilităţii acesteia. 


Mihai alexandru
Mihai alexandru 07.08.2021 03:28
Buna dimineata,mi a fost anulat permisul pentru 90 de zile,iar eu am sustinut proba practica doar o singura data si nu al luat sala...permisul se va prelungi cu inca 30 de zile sau imi pot recupera permisul dupa doar 90 de zile?
Viorica
Viorica 31.07.2021 08:36
Bună ziua.
Dacă mi -a fost suspendat permisul pentru 90 zile, 107/h in localitate, am susținut examenul pentru redobândirea permisului la o lună in 15 zile de la data sispendarii, in aceste 15 zile pot sa fac si contestatie? In cazul in care voi pierde procesul mai este valabil examenul in sensul ca dupa 3 luni sa -mi fie suspendat doar 30 de zile?
oana ciurea
oana ciurea 30.07.2021 13:41
Buna ziua,
Perioada de suspendare incepe de la data savarsirii faptei sau dupa ce expira dovada de circulatie? Daca mi-a fost suspendat permisul pe 11.07 si dovada a expirat pe 26.07 pot da examen pana pe 11.08? Sau pana pe 26.08?
Multumesc
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 31.07.2021 06:17

Perioada de suspendare a permisului de conducere va fi astfel calculată de la data depunerii dovezii înlocuitoare şi nu de la expirarea valabilităţii acesteia."Concret, legea dispune că ”în cazul suspendării permisului de conducere pentru o perioadă determinată, cu eliberarea unei dovezi înlocuitoare cu drept de conducere pentru 15 zile, suspendarea exercitării dreptului de a conduce vehicule începe în unul din următoarele cazuri:a) din momentul expirării termenului de valabilitate a dovezii înlocuitoare;b) din momentul depunerii dovezii înlocuitoare, de către conducătorul auto, la oricare unitate de poliţie rutieră în una din zilele din intervalul perioadei de valabilitate a acesteia”,  


Baltaretu Cristian
Baltaretu Cristian 29.07.2021 14:27
Pe 30 Ilie fac 90 de zile de la suspendarea permisului , pot pe 30 sa îl iau ?
Daniel Tănase
Daniel Tănase 28.07.2021 15:45
Bună ziua, ieri 27.07.2021 mi-a fost retinut/suspendat permisul de conducere pentru 30 zile. Astăzi am achitat amenda, 4 puncte de penalizare, 580 lei, 290 lei achitat. Exista posibilitatea sa îl recuperez mai repede? Specific ca în activitatea de zi cu zi ma deplasez mult cu mașina atât în oraș cât și în afara localității
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 30.07.2021 12:14

CIteste tot ce scrie mai sus.


Ana Maria
Ana Maria 04.08.2021 10:25
În aceiași situație sunt și eu, cu permisul suspendat penrtu 30 de zile având dovadă de circulație până pe 18.08.2021 și aș dori să știu dacă exisă posibilitatea de a da redobândire. Dvs cum ați procedat? Mulțumesc anticipat pentru răspuns.
Petri Timaru
Petri Timaru 12.09.2021 18:07
Si eu pe 28 augist aceeasi situatie ca tine si aceeasi amenta. Maine urmeaza sa dau 13 din 15 pt ca politia mi-a trimis scrisoare prin posta ca trebuie sa vad daca stiu regulile de circulatie. Sper sa pot da tor maine examenul
Alin Dan
Alin Dan 25.07.2021 13:22
Buna ziua! Daca permisul a fost suspendat pe o perioada de 90 de zile.....si am avut drept de dat testul imediat a doua zi si nu l am luat.... mai pot da urmatoarea saptamana fara sa mi se adauge inca o luna la suspendare.... sau deja s a adaugat ? De cate ori pot da testul fara sa mi se mai adauge peste cele 90 de zile...?Multumesc anticipat
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 25.07.2021 15:09

Citeste informatiile de mai sus.


Butnaru Minerva
Butnaru Minerva 04.08.2021 12:27
Bună, și eu sunt cam în aceiași situație ca și tine, am tot citit dar nu am înțeles mare lucru, se mai adaugă 30de zile la suspendare dacă nu promovezi examenul din prima sau poți sa îl dai în 30 de zile pana îl ei???
Marin Ioan
Marin Ioan 25.07.2021 09:11
Buna ziua
Anul trecut din cauza vitezei in localitate ( 107) mi sa suspendat dreptul de a mai conduce pe o perioada de 90 zile. am facut contesatatie de 3 ori in care am pierdut , acum mai am dreptul la reexaminare ?
Multumesc anticipat

Lasă un comentariu

© 2021 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou ↓

Pentru a crea un cont nou cu facebook ↓

Login cu Facebook

Dacă ai deja un cont, conectează-te aici ↓