Categoria Redobândire

Categoria Redobândire

Ești pregătit 0.525% să iei permisul la Categoria Redobândire

Redobândirea permisului de conducere SUSPENDAT

Trebuie să facem diferența de la început între următorii termeni:
Suspendarea permisului de conducere, este suspendarea dreptului de a conduce și se face pe o durată limitată de timp, între 30 și 90 de zile.
Anularea permisului de conducere, este desființarea documentului, titularul acestuia rămâne definitiv fară permis de conducere, iar pentru a putea conduce din nou trebuie să obțină un nou permis de conducere. Pentru permis de conducere anulat intrați aici -> Redobândire permis auto anulat

În continuare o să vorbim despre permisul de conduceree SUSPENDAT

Daca ai avut nefericitul moment în care dintr-o simplă manevră de neatenție, nu ai acordat prioritate, fie la o simplă ieșire din parcare, sau la un indicator de cedează trecerea, etc., cu siguranță permisul de conducere ți-a fost suspendat în cazul în care a avut loc un accident ușor, sau pentru o alcoolemie de până la 0.80mg/l, dar fără accident (atât de ușor de ridicat și atât de greu de redobândit).

La prima vedere, chiar dacă accidentul a fost unul ușor, soldat cu avarii ușoare, și crezi că prin plata amenzii și înmanarea poliței de asigurare RCA celui accidentat, ai scăpat de griji, te înșeli, de fapt de aici încolo încep marile probleme datorate birocrației din România. Mai grav este că nici nu vei găsi prea ușor ceea ce ar trebui să faci ca să îți redobândești permisul de conducere, nimeni nu te informează în mod clar și corect.

În continuare avem un ghid în care o să răspundem la întrebările pe care le are orice șofer care are permisul de conducere suspendat și care dorește să își reducă perioada de suspendare.

 

Obligații în cazul permisului suspendat.

Este obligatorie susținerea examenului de verificare a cunoașterii regulilor de circulație (adică testul de redobândire 13 din 15)? - OUG 195/2002 Articolul 106^1 alin (1) și (2)

Da, pentru unele cazuri specifice este obligatorie susținerea acestui examen. Acest examen se susține doar în timpul perioadei de suspendare, ori de cate ori dorești, până îl promovezi. Cazurile în care este obligatorie susținerea examenului sunt următoarele:

 • conducerea sub influența băuturilor alcoolice;
 • nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depășirea sau trecerea la culoarea roșie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;
 • când fapta conducătorului de autovehicul sau tramvai a fost urmărită ca infracțiune contra siguranței circulației pe drumurile publice și procurorul sau instanța de judecată a dispus clasarea în condițiile art. 16 alin. (1) lit. b) teza a II-a din Codul de procedură penală, renunțarea la urmărirea penală, renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei dacă nu a fost dispusă obligația prevăzută la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal.
Ce se întâmplă dacă nu promovez sau nu mă prezint la examenul obligatoriu (adică testul de redobândire 13 din 15)? - OUG 195/2002 Articolul 106^1 alin (2)

În cazul în care nu promovezi sau nu te prezinți la examen până îți expiră perioada de suspendare, se prelungește automat perioada de suspendare cu încă 30 de zile. Adică o să îți recuperezi permisul cu 30 de zile mai târziu față de data la care iți expira inițial suspendarea.

Exemplul 1: dacă ai permisul suspendat pentru 60 de zile, dacă examenul este obligatoriu pentru fapta ta, iar tu te duci să dai examenul și îl promovezi, îți recuperezi permisul în 60 de zile.

Exemplul 2: dacă ai permisul suspendat pentru 60 de zile, dacă examenul este obligatoriu pentru fapta ta, iar tu nu dai examenul sau îl dai de cate ori vrei dar nu îl promovezi, îți recuperezi permisul în 60 + încă 30 de zile =  90 de zile.

Unde se susține acest examen de redobândire (13 din 15)? - OUG 195/2002 Articolul 106^2 alin (1)

Acest test se poate susține în următoarele două locuri:

 • la serviciul poliției rutiere care are în evidență titularul permisului de conducere;
 • la serviciul poliției rutiere pe raza căruia a fost constatată contravenția ori au fost constatate prin același proces-verbal contravențiile.

Testul se poate susține ori când dorești, săptămânal și este gratuit. Important este faptul că examenul poate fi susținut doar în perioada suspendării. Acesta se programează, numai după expirarea dovezii de circulație, de regula cu o valabilitate de 15 zile (la cei cu 0 zile dovada - pt. alcoolemie - din prima zi de suspendare), în unul din cele două locuri de mai sus în care se poate susține examenul, având la tine Cartea de Identitate și dovada de conducere, de obicei între orele 8 și 9. Examenul va fi susținut 20 de minute, cu întrebări 13 corecte din 15, întrebări care se regăsesc aici pe Școala Rutieră la categoria Redobândire. Întrebările au variante de raspuns a), b) și c) din care doar una poate fi corectă (nu sunt corecte mai multe variante de răspuns ca la examenul standard).

Ai mare grijă să nu rupi sub nici o formă dovada de conducere, chiar dacă a expirat termenul de valabilitate, și chiar dacă pe ea nu se specifică termenul de valabilitate, fără ea nu vei putea susține examenul, și nici nu vei putea ridica permisul. Deci va fi nevoie de o nouă dovadă (sau declarație de pierdere/deteriorare la notariat) cu costuri ceva mai mari.

Testul nu este greu, ideea este să înveți și să nu dai răspunsuri din "experiență sau practică" ci din lege. Așadar, pentru a avea o reușită sigură în redobândirea permisului, va trebui să alegi aici pe site-ul Școala Rutieră categoria Redobândire ("13 din 15"), și să parcurgi toți cei 4 pași de învățare.

Reducerea Perioadei de suspendare.

Se poate reduce perioada de suspendare? - OUG 195/2002 Articolul 104 alin (1) și Articolul 106

Da, se poate să ți se reducă perioada de suspendare de la 60/90 de zile la 30 de zile, însă nu oricine poate beneficia de aceasta reducere. Dar trebuie știut că aceasta reducere nu se face din oficiu. Pentru a beneficia de această reducere trebuie să faci o cerere specială în acest sens, este o cerere tip care se găsește de regula la centrele de copiere. Aceasta cerere, dacă este făcută corect și îndeplinești condițiile, cu siguranță se va aproba, nu trebuie să îți faci griji.

Care sunt condițiile pentru a beneficia de reducerea perioadei de suspendare? - OUG 195/2002 Articolul 104 alin (2)

Pentru a beneficia de aceasta reducere trebuie să îndeplinești aceste două condiții:

 • să fi declarat admis la testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație (testul 13 din 15) ;
 • să ai permisul de conducere de mai mult de un an când săvârșești fapta, mai exact, să nu fi începător.
Care sunt faptele pentru care SE POATE beneficia de reducerea perioadei de suspendare? - OUG 195/2002 Articolul 104 alin (3)

Perioada de suspendare se reduce la 30 de zile (de la 60 sau 90 de zile), doar la cererea titularului (Atenție! Doar dacă faci o cerere în acest sens), pentru următoarele fapte:

 • nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depășirea sau trecerea la culoarea roșie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale; - de la 60 de zile la 30 de zile
 • nerespectarea interdicției temporare de circulație instituite pe un anumit segment de drum public; - de la 60 de zile la 30 de zile
 • nerespectarea regulilor de circulație la trecerea unei coloane oficiale sau intercalarea într-o astfel de coloana; - de la 60 de zile la 30 de zile
 • circulația pe sens opus, cu excepția cazurilor în care se efectuează regulamentar manevra de depășire. - de la 60 de zile la 30 de zile
 • conducerea sub influenta băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracțiune; - de la 90 de zile la 30 de zile
 • când fapta conducătorului de autovehicul sau tramvai a fost urmărită ca infracțiune contra siguranței circulației pe drumurile publice și procurorul sau instanța de judecată a dispus clasarea în condițiile art. 16 alin. (1) lit. b) teza a II-a din Codul de procedură penală, renunțarea la urmărirea penală, renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei dacă nu a fost dispusă obligația prevăzută la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal; - de la 90 de zile la 30 de zile

Însă dacă ți-a fost suspendat permisul pentru depășirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise se mai adaugă încă două condiții ca să se poată obțină reducerea perioadei de suspendare, acestea fiind:

 • viteza cu care te-a prins radarul că ai depășit limita maxima admisa sa nu fie mai mare de 70 km/h. De exemplu, dacă limita maxima este de 90, radarul să nu te prindă cu mai mult de 160 de km/h;
 • sau dacă viteza cu care te-a prins radarul că ai depășit limita maxima admisa este mai mare de 70 km/h, acest lucru să se fi întâmplat maxim o dată în ultimele 12 luni.
Care sunt situațiile în care NU SE POATE beneficia de reducerea perioadei de suspendare? - OUG 195/2002 Articolul 104 alin (6)

Nu toți cei care au permisul suspendat își pot reduce perioada de suspendare. Sunt unele situații în care reducerea nu se poate aplica, acestea sunt:

 • dacă ai cumulat, din nou, cel puțin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce;
 • dacă ai fost implicat într-un accident de circulație din care au rezultat numai pagube materiale, iar rezultatul testării aerului expirat sau al probelor biologice a stabilit că ai condus vehiculul în timp ce te aflai sub influența alcoolului;
 • dacă sancțiunea contravențională complementară s-a dispus ca urmare a neopririi la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roșii și/sau sonore sunt în funcțiune.
Dacă fac cerere de reducere a perioadei de suspendare, când susțin examenul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație (redobândire 13 din 15)? - OUG 195/2002  Articolul 106

În cazul în care ai făcut o cerere de reducere a perioadei de suspendare, examenul se va da în primele 30 de zile de suspendare, inclusiv in a în a 30-a zi. Nu se mai dă examenul oricând se dorește pe toata perioada de suspendare de 60 sau 90 de zile așa cum se face în mod normal, când nu faci cerere de reducere.

După admiterea examenului (ați răspuns la cel putin 13 întrebări correct din 15), dacă sunteți pentru reducerea cu 30 de zile veți avea nevoie de urmatoarele documente:

- Copie dovadă conducere față verso (pe verso completată de polițist cu admiterea dumneavoastră);
- Copie carte de identitate;
- Copie proces verbal (unde este specificată și amenda);
- Copie dovadă amendă plătită;
- Cerere tip, de reducere a suspendării (o găsești la centrele de copiere de pe lângă poliție).

Cu aceste copii de documente mergi la ghiseu și depui acele copii pentru analizare și aprobare. În mod normal această analiză durează cam o saptămână dar uneori poate dura până la o lună, depinde de solicitarea sistemului. Din fericire rezultatul aprobării cererii de suspendare se transmite prin calculator și întodeauna este favorabil dacă îndeplinești condițiile.

Ultimul pas, la expirarea celor 30 de zile în cazul în care ai avut permisul suspendat pe 60 sau 90 de zile și ai beneficiat de reducerea perioadei, mergi la sediul Poliției, de unde cu dovada de conducere (în original) și cartea de identitate (buletinul), îți ridici în cele din urmă prețiosul permis de care mulți nu ne putem lipsi. În această fază finală este ultimul drum al actului "dovada de conducere", care în mod normal nu are niciunde indicat sa fie pastrată și după expirarea celor 15 zile (multi având instinctul de a o arunca după expirare). Suntem în România, așa că nu se știe cănd ai nevoie de un document doar pentru faptul că instituțiile merg prost și se pierd documente din vina nimanui!

Nu uita, la redobandirea permisului, ești „pătat” pentru 2 luni conform legislației în vigoare, adică dacă în decursul primelor 2 luni după redobândire ți se va mai suspenda permisul, se vor mai adauga 30 de zile la suspendare. Iar dacă ai cumulat, din nou, cel puțin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce, nu mai poți beneficia de reducerea perioadei de suspendare. Deci, grijă mare!

Legislația rutieră din care se inspiră ghidul de mai sus se găsește aici, în caz că ai nelamuriri intră aici și informează-te --> Legislație redobândire permis suspendat

632 Comentarii Lasă un comentariu

petru zac
petru zac 21.01.2020 19:27
Daca nu promovezi testul, ti se mai adauga 30 de zile, in cazul in care am carnetul suspendat pentru conducere cu 103km/h in localitate.Nu sunt incepator si nici nu sunt obligat sa dau testul.
DCC Crinu
DCC Crinu 21.01.2020 17:58
Buna ziua
Pentru reducerea perioadei de suspendare, ce trebuie sa invat? Mi-au luat permisul 3 luni pentru viteza in localitate, nu sunt obligat sa dau examenul dar vreau eu sa reduc perioada. Este bine sa invat din Redobandire?
Va multumesc!
Victor
Victor 19.01.2020 09:58
Salut. daca am fost prins cu 110 km in localitate si vreau sa contest amenda in cazul in care pierd care vor fi consecintele la sfarsit .3 luni +1 luna ?? sau pot da examen de redobandire la solutionarea contestatiei.
Mirza Marius
Mirza Marius 14.01.2020 08:32
Buna ziua,am permisul suspendat pentru 90 zile,pentru alcoolemie de 0,12.Intrebarea mea este daca promovez examenul de redobândire trebuie sa achit neapărat amenda că sa -l pot recupera?
Raus Valentin
Raus Valentin 13.01.2020 21:32
Sunt începător și acum 6 luni mi-a fost suspendat permisul pentru alcool 0.78 în aerul expirat(accident doar cu mici pagube materiale), vă rog să-mi spuneți dacă îmi va anula permisul.
Vă mulțumesc.
Gabi apetri
Gabi apetri 15.01.2020 21:17
DA cu siguranta va fi anulat
DCC Crinu
DCC Crinu 13.01.2020 19:41
Buna ziua!
Am permisul suspendat pentru 90 de zile pentru depasirea vitezei/105 in localitate. Ce trebuie sa invat pentru redobandire? Din cate am inteles nu dau mecanica, este adevarat?
Gheorghe Marin
Gheorghe Marin 13.01.2020 11:53
Salut dacă am permisu suspendat pe 3 luni pentru alcol de 0.15 si cu un mic accident usor prin susținerea examenului 13 din 15 dupa 30 de zile mi-l vor preda înapoi??
Fehervari Laszlo
Fehervari Laszlo 12.01.2020 18:29
Trebuie platit neaparat amenda, ca sa-mi dea inapoi permisul, dupa 30 de zile, am reusit la examen.
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 12.01.2020 19:08

Nu, amenda o poți plăti si alta data, nu este obligatorie pentru a putea recupera permisul.


Fehervari Laszlo
Fehervari Laszlo 12.01.2020 19:32
La asta m-am gandit si eu, dar cand am facut programarea la examen, mi-a zis politistul.Si in unele locuri am citit si pe net.
Valentin Vasile
Valentin Vasile 12.01.2020 16:24
Buna seara!
In anul 2018 luna octombrie am sustinut un examen pentru redobandire permis( din 90 zile suspendare la 30 zile suspendare) si am reusit cu 15 pct. l am luat inapoi dupa 30 zile.
Intrebarea mea este: cat timp raman ‘patat’ si imi ramane sa stau cu cu grija sa nu mi se mai suspende permisul pentru a nu se adauga si ce a fost redus?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 18.01.2020 11:41

Citește textul de mai sus, fix in ultima parte, la final.


lucian s
lucian s 10.01.2020 10:02
Buna ziua,

Dupa promovarea examenului pt redobandire permis si admiterea cererii pt reducere a termenului la 30 zile, permisul se ridica de la politia de pe raza judetului unde s-a produs incidental sau de la politia de la care am resedinta.

multumesc,
Leopea Ionut
Leopea Ionut 09.01.2020 13:57
Astazi am promovat 15 din 15 multumesc SCOALA RUTIERA mi-ati fost de mare ajutor.Momentan sunt in gaura financiara dar nu voi uita ajutorul dumneavoastra si in curind voi face si o donatie atit pentru intretinerea siteului cit si pentru a ajuta si pe alti.Va multumesc inca odata si va mai vizitez in curind pentru categoria C.
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 09.01.2020 16:43

Ne bucuram ca putem sa va ajutam.

Multumim pentru donatie, este un mod de a aprecia munca depusa de noi si pentru a o continua. 


Baragan Mihaela
Baragan Mihaela 30.12.2019 07:54
Am contestat in instanta suspendarea permisului pe 90 zile pentru viteza. Am pierdut procesul, pot sa dau examen pentru redobandirea permisului mai devreme de 90 zile?
Adrian
Adrian 10.01.2020 15:29
Da. Imediat in ziua urmatoare dupa ce ati lasat la Politie permisul.
Indicat este cat mai repede.
Din Iulian
Din Iulian 29.12.2019 15:46
Am permisul suspendat pe 90 de zile din cauză alcoolemie 0.15 la mie .unde dau reexaminarea pentru a îmi lua permisul de conducere țin să precizez că sunt din comuna Corbi Mari Județul Dâmbovița
Manu Daniel
Manu Daniel 27.12.2019 12:45
Va salut cu respect !
Am fost depistat cu pistolul radar cu 108 km / h în localitate si am fost sanctionat cu amenda si suspendare permisului pentru 90 de zile , nu am fost sa dau examen de redobandire iar pe 18 ianuarie expira suspendarea de 90 de zile .
Este posibil sa mai primesc încă 30 zile deoarece nu am dat examenul de redobandire ? mentionez ca in ultimele 12 luni nu am mai avut permisul suspendat .
Multumesc!
Adrian
Adrian 10.01.2020 15:31
Da. Veti avea inca 30 de zile in plus. Ar fi bine sa mergeti sa dati examen daca mai aveti timp. Se poate repeta pana il luati.
Roatis Kriszti
Roatis Kriszti 27.12.2019 10:56
Eu am permisul suspendat pentru 60 de zile si pe dovada scrie examen obligatoriu si am fost sa fac examenul si sunt admis cu 15 puncte,si eu trebuie sa trimit actele? ca eu ce gasesc pe internet e doar cu cererea de reducere

Lasă un comentariu

© 2020 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou ↓

Pentru a crea un cont nou cu facebook ↓

Login cu Facebook

Dacă ai deja un cont, conectează-te aici ↓