Categoria Redobândire

Categoria Redobândire

Ești pregătit 0% să iei permisul la Categoria Redobândire

Redobândirea permisului de conducere SUSPENDAT

Trebuie să facem diferența de la început între următorii termeni:
Suspendarea permisului de conducere, este suspendarea dreptului de a conduce și se face pe o durată limitată de timp, între 30 și 90 de zile.
Anularea permisului de conducere, este desființarea documentului, titularul acestuia rămâne definitiv fară permis de conducere, iar pentru a putea conduce din nou trebuie să obțină un nou permis de conducere. Pentru permis de conducere anulat intrați aici -> Redobândire permis auto anulat

În continuare o să vorbim despre permisul de conduceree SUSPENDAT

Daca ai avut nefericitul moment în care dintr-o simplă manevră de neatenție, nu ai acordat prioritate, fie la o simplă ieșire din parcare, sau la un indicator de cedează trecerea, etc., cu siguranță permisul de conducere ți-a fost suspendat în cazul în care a avut loc un accident ușor, sau pentru o alcoolemie de până la 0.80mg/l, dar fără accident (atât de ușor de ridicat și atât de greu de redobândit).

La prima vedere, chiar dacă accidentul a fost unul ușor, soldat cu avarii ușoare, și crezi că prin plata amenzii și înmanarea poliței de asigurare RCA celui accidentat, ai scăpat de griji, te înșeli, de fapt de aici încolo încep marile probleme datorate birocrației din România. Mai grav este că nici nu vei găsi prea ușor ceea ce ar trebui să faci ca să îți redobândești permisul de conducere, nimeni nu te informează în mod clar și corect.

În continuare avem un ghid în care o să răspundem la întrebările pe care le are orice șofer care are permisul de conducere suspendat și care dorește să își reducă perioada de suspendare.

 

Obligații în cazul permisului suspendat.

Este obligatorie susținerea examenului de verificare a cunoașterii regulilor de circulație (adică testul de redobândire 13 din 15)? - OUG 195/2002 Articolul 106^1 alin (1) și (2)

Da, pentru unele cazuri specifice este obligatorie susținerea acestui examen. Acest examen se susține doar în timpul perioadei de suspendare, ori de cate ori dorești, până îl promovezi. Cazurile în care este obligatorie susținerea examenului sunt următoarele:

 • conducerea sub influența băuturilor alcoolice;
 • nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depășirea sau trecerea la culoarea roșie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;
 • când fapta conducătorului de autovehicul sau tramvai a fost urmărită ca infracțiune contra siguranței circulației pe drumurile publice și procurorul sau instanța de judecată a dispus clasarea în condițiile art. 16 alin. (1) lit. b) teza a II-a din Codul de procedură penală, renunțarea la urmărirea penală, renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei dacă nu a fost dispusă obligația prevăzută la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal.
Ce se întâmplă dacă nu promovez sau nu mă prezint la examenul obligatoriu (adică testul de redobândire 13 din 15)? - OUG 195/2002 Articolul 106^1 alin (2)

În cazul în care nu promovezi sau nu te prezinți la examen până îți expiră perioada de suspendare, se prelungește automat perioada de suspendare cu încă 30 de zile. Adică o să îți recuperezi permisul cu 30 de zile mai târziu față de data la care iți expira inițial suspendarea.

Exemplul 1: dacă ai permisul suspendat pentru 60 de zile, dacă examenul este obligatoriu pentru fapta ta, iar tu te duci să dai examenul și îl promovezi, îți recuperezi permisul în 60 de zile.

Exemplul 2: dacă ai permisul suspendat pentru 60 de zile, dacă examenul este obligatoriu pentru fapta ta, iar tu nu dai examenul sau îl dai de cate ori vrei dar nu îl promovezi, îți recuperezi permisul în 60 + încă 30 de zile =  90 de zile.

Unde se susține acest examen de redobândire (13 din 15)? - OUG 195/2002 Articolul 106^2 alin (1)

Acest test se poate susține în următoarele două locuri:

 • la serviciul poliției rutiere care are în evidență titularul permisului de conducere;
 • la serviciul poliției rutiere pe raza căruia a fost constatată contravenția ori au fost constatate prin același proces-verbal contravențiile.

Testul se poate susține ori când dorești, săptămânal și este gratuit. Important este faptul că examenul poate fi susținut doar în perioada suspendării. Acesta se programează, numai după expirarea dovezii de circulație, de regula cu o valabilitate de 15 zile (la cei cu 0 zile dovada - pt. alcoolemie - din prima zi de suspendare), în unul din cele două locuri de mai sus în care se poate susține examenul, având la tine Cartea de Identitate și dovada de conducere, de obicei între orele 8 și 9. Examenul va fi susținut 20 de minute, cu întrebări 13 corecte din 15, întrebări care se regăsesc aici pe Școala Rutieră la categoria Redobândire. Întrebările au variante de raspuns a), b) și c) din care doar una poate fi corectă (nu sunt corecte mai multe variante de răspuns ca la examenul standard).

Ai mare grijă să nu rupi sub nici o formă dovada de conducere, chiar dacă a expirat termenul de valabilitate, și chiar dacă pe ea nu se specifică termenul de valabilitate, fără ea nu vei putea susține examenul, și nici nu vei putea ridica permisul. Deci va fi nevoie de o nouă dovadă (sau declarație de pierdere/deteriorare la notariat) cu costuri ceva mai mari.

Testul nu este greu, ideea este să înveți și să nu dai răspunsuri din "experiență sau practică" ci din lege. Așadar, pentru a avea o reușită sigură în redobândirea permisului, va trebui să alegi aici pe site-ul Școala Rutieră categoria Redobândire ("13 din 15"), și să parcurgi toți cei 4 pași de învățare.

Reducerea Perioadei de suspendare.

Se poate reduce perioada de suspendare? - OUG 195/2002 Articolul 104 alin (1) și Articolul 106

Da, se poate să ți se reducă perioada de suspendare de la 60/90 de zile la 30 de zile, însă nu oricine poate beneficia de aceasta reducere. Dar trebuie știut că aceasta reducere nu se face din oficiu. Pentru a beneficia de această reducere trebuie să faci o cerere specială în acest sens, este o cerere tip care se găsește de regula la centrele de copiere. Aceasta cerere, dacă este făcută corect și îndeplinești condițiile, cu siguranță se va aproba, nu trebuie să îți faci griji.

Care sunt condițiile pentru a beneficia de reducerea perioadei de suspendare? - OUG 195/2002 Articolul 104 alin (2)

Pentru a beneficia de aceasta reducere trebuie să îndeplinești aceste două condiții:

 • să fi declarat admis la testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație (testul 13 din 15) ;
 • să ai permisul de conducere de mai mult de un an când săvârșești fapta, mai exact, să nu fi începător.
Care sunt faptele pentru care SE POATE beneficia de reducerea perioadei de suspendare? - OUG 195/2002 Articolul 104 alin (3)

Perioada de suspendare se reduce la 30 de zile (de la 60 sau 90 de zile), doar la cererea titularului (Atenție! Doar dacă faci o cerere în acest sens), pentru următoarele fapte:

 • nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depășirea sau trecerea la culoarea roșie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale; - de la 60 de zile la 30 de zile
 • nerespectarea interdicției temporare de circulație instituite pe un anumit segment de drum public; - de la 60 de zile la 30 de zile
 • nerespectarea regulilor de circulație la trecerea unei coloane oficiale sau intercalarea într-o astfel de coloana; - de la 60 de zile la 30 de zile
 • circulația pe sens opus, cu excepția cazurilor în care se efectuează regulamentar manevra de depășire. - de la 60 de zile la 30 de zile
 • conducerea sub influenta băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracțiune; - de la 90 de zile la 30 de zile
 • când fapta conducătorului de autovehicul sau tramvai a fost urmărită ca infracțiune contra siguranței circulației pe drumurile publice și procurorul sau instanța de judecată a dispus clasarea în condițiile art. 16 alin. (1) lit. b) teza a II-a din Codul de procedură penală, renunțarea la urmărirea penală, renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei dacă nu a fost dispusă obligația prevăzută la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal; - de la 90 de zile la 30 de zile

Însă dacă ți-a fost suspendat permisul pentru depășirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise se mai adaugă încă două condiții ca să se poată obțină reducerea perioadei de suspendare, acestea fiind:

 • viteza cu care te-a prins radarul că ai depășit limita maxima admisa sa nu fie mai mare de 70 km/h. De exemplu, dacă limita maxima este de 90, radarul să nu te prindă cu mai mult de 160 de km/h;
 • sau dacă viteza cu care te-a prins radarul că ai depășit limita maxima admisa este mai mare de 70 km/h, acest lucru să se fi întâmplat maxim o dată în ultimele 12 luni.
Care sunt situațiile în care NU SE POATE beneficia de reducerea perioadei de suspendare? - OUG 195/2002 Articolul 104 alin (6)

Nu toți cei care au permisul suspendat își pot reduce perioada de suspendare. Sunt unele situații în care reducerea nu se poate aplica, acestea sunt:

 • dacă ai cumulat, din nou, cel puțin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce;
 • dacă ai fost implicat într-un accident de circulație din care au rezultat numai pagube materiale, iar rezultatul testării aerului expirat sau al probelor biologice a stabilit că ai condus vehiculul în timp ce te aflai sub influența alcoolului;
 • dacă sancțiunea contravențională complementară s-a dispus ca urmare a neopririi la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roșii și/sau sonore sunt în funcțiune.
Dacă fac cerere de reducere a perioadei de suspendare, când susțin examenul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație (redobândire 13 din 15)? - OUG 195/2002  Articolul 106

În cazul în care ai făcut o cerere de reducere a perioadei de suspendare, examenul se va da în primele 30 de zile de suspendare, inclusiv in a în a 30-a zi. Nu se mai dă examenul oricând se dorește pe toata perioada de suspendare de 60 sau 90 de zile așa cum se face în mod normal, când nu faci cerere de reducere.

După admiterea examenului (ați răspuns la cel putin 13 întrebări correct din 15), dacă sunteți pentru reducerea cu 30 de zile veți avea nevoie de urmatoarele documente:

- Copie dovadă conducere față verso (pe verso completată de polițist cu admiterea dumneavoastră);
- Copie carte de identitate;
- Copie proces verbal (unde este specificată și amenda);
- Copie dovadă amendă plătită;
- Cerere tip, de reducere a suspendării (o găsești la centrele de copiere de pe lângă poliție).

Cu aceste copii de documente mergi la ghiseu și depui acele copii pentru analizare și aprobare. În mod normal această analiză durează cam o saptămână dar uneori poate dura până la o lună, depinde de solicitarea sistemului. Din fericire rezultatul aprobării cererii de suspendare se transmite prin calculator și întodeauna este favorabil dacă îndeplinești condițiile.

Ultimul pas, la expirarea celor 30 de zile în cazul în care ai avut permisul suspendat pe 60 sau 90 de zile și ai beneficiat de reducerea perioadei, mergi la sediul Poliției, de unde cu dovada de conducere (în original) și cartea de identitate (buletinul), îți ridici în cele din urmă prețiosul permis de care mulți nu ne putem lipsi. În această fază finală este ultimul drum al actului "dovada de conducere", care în mod normal nu are niciunde indicat sa fie pastrată și după expirarea celor 15 zile (multi având instinctul de a o arunca după expirare). Suntem în România, așa că nu se știe cănd ai nevoie de un document doar pentru faptul că instituțiile merg prost și se pierd documente din vina nimanui!

Nu uita, la redobandirea permisului, ești „pătat” pentru 2 luni conform legislației în vigoare, adică dacă în decursul primelor 2 luni după redobândire ți se va mai suspenda permisul, se vor mai adauga 30 de zile la suspendare. Iar dacă ai cumulat, din nou, cel puțin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce, nu mai poți beneficia de reducerea perioadei de suspendare. Deci, grijă mare!

Legislația rutieră din care se inspiră ghidul de mai sus se găsește aici, în caz că ai nelamuriri intră aici și informează-te --> Legislație redobândire permis suspendat

788 Comentarii Lasă un comentariu

Tioc DANIELA
Tioc DANIELA 30.09.2020 15:40
Daca mia fost retinut permisul de conducere pentu alcolemie de 0.42 si la probe 0.82 pe cit timp imi este suspendat s
dan.negrisanu
dan.negrisanu 30.09.2020 09:23
In 2019 am atacat in instanta procesul verbal care face oboectul depasirii vitezei in localitate cu 57 km/h. Am pierdut procesul si vreau sa stiu daca mai pot beneficia de reducerea pedepsei . Mentionez ca dovada nu o mai am deoarece am restituit-o la politie la momentul constestatiei in 2019 . va mltumesc
Enache Florin
Enache Florin 30.09.2020 07:40
Salutare, am avut permisul suspendat pentru 90zile,motivul 52km peste limita admisa, am primit 13mil amenda si suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioada de 90zile, au trecut cele 90zile dar din pacate nu mai gasesc acea dovada ce pot face in acest caz?....este obligatorie plata amenzi daca am asteptat cele 90 zile?
George Obvin
George Obvin 29.09.2020 15:45
Multumesc, Scoala Rutiera! 15 din 15. In maxim 3 minute am rezolvat chestionarul si asta ca nu am vrut sa ma grabesc.

Permis suspendat 90 zile si redusa perioada de suspendare la 30 de zile.

Am facut si o mica donatie.
Istrate Florin
Istrate Florin 28.09.2020 12:58
Daca am permisul suspendat pe 90 zile si am facut contestație se prelungeste?
dana
dana 28.09.2020 08:05
Salut, doua intrebari pt ca nu am reusit sa ma lamuresc din cele de mai sus:
1. daca mi-a expirat dovada si deja au trecut 30 de zile mai pot da examen de reducere perioada ? am suspecdat permisul pe 90 de zile si sunt in a 32 zi
2. care este modalitatea de programare la examne ? fizic acolo sau telefonic ?

Multumesc
Marius
Marius 27.09.2020 15:30
Buna ziua, am si eu o intrebare. Am permisul suspendat 60 de zile si doresc sa renunt la dovada si sa dau examenul de reducere. Daca prin absurd pic examenul, se preungeste la 90 de zile suspendarea si iau examenul din a2a incercare, mai pot beneficia de reducerea la 30 de zile?
Gheorghe Sincan
Gheorghe Sincan 26.09.2020 15:51
Am si eu o intrebare am permisu suspendat pe 30 de zile trebuie sa mai daupretestarea 13 din 15 sau dupa 45 de zile pot sa merg sa mi-l ridic va multumesc!
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 27.09.2020 08:23

Citeste informatiile de mai sus.


Savu tudorel
Savu tudorel 26.09.2020 10:32
Salut am permisul suspendat pe 90 de zile am depasit cu 67 km pentru ca sunt începător m au prins cu radarul 177km intrebarea mea ar fi daca pot sa dau examinarea sa l primesc in 30 de zile am mare nevoie de raspuns multumesc
Daniel Ene
Daniel Ene 01.10.2020 10:56
Nu, pentru ca esti incepator.
Manuela Matesoi
Manuela Matesoi 22.09.2020 17:04
Bună seara! Am si eu o intrebare:pentru examenul de permis suspendat trebuie făcute analize (psihologic, .......) sau doar buletinul si dovada? Vă mulțumesc!
Mihai Dragos
Mihai Dragos 28.09.2020 06:57
Te prezinti cu dovada si buletinul, nu se fac analize medicale.
Spinu Sebastian
Spinu Sebastian 22.09.2020 15:58
Bună seara! Am o întrebare legata de ultima zi de suspendare a permisului, de ex. pe data de 24,( 23 fiind ultima zi de circulație) lunii precedente mi-a expirat dovada pe o luna, vreau sa știu și am impresia ca polițistul-a spus sa vin cu o zi inainte pentru a lua permisul. As putea sa îl iau pe 23 de exemplu? Mulțumesc!
Tunaru Marian
Tunaru Marian 17.09.2020 12:56
Daca am avut permisul luat 90 zile pt viteza, am contestat in instanta si am pierdut, pot beneficia de reexaminare?
Liliana vladoiu
Liliana vladoiu 17.09.2020 05:57
Buna ziua .pt alcool luat permisul sentinta 1 an cu suspendare, pentru a lua permisul ce trebuie sa facem? Se face scoala sau doar testul 13/15 MULTUMIM
Liviu Voinea 0752.63.57.57
Liviu Voinea 0752.63.57.57 18.09.2020 10:50
permisul dvs a fost anulat.
Dani
Dani 16.09.2020 19:41
Pentru reducerea perioadei de la 90 de zile la 30 trebuie plătită neapărat amenda sau se poate fara sa fie plătită înafara faptului că trebuie dat și redobandirea
Mihai Dragos
Mihai Dragos 17.09.2020 11:26
Pentru reducerea perioadei de suspendare trebuie sa te prezinti la test cu buletinul si dovada de circulatie. Apoi cand vei depune documentele, in functie unde le vei depune, cei de acolo este posibil sa iti ceara si dovada platii amenzii.
Valean Emil
Valean Emil 16.09.2020 15:04
Buna ziua! am opermisul suspendat pentru 90 zile pentru depasirea vitezei regulamentare, am depasit cu 51 km (am avut 101 km), sSunt plecat din tara, sotia a vrut sa depuna dovada de circulatie inainte de expirare, a primit raspuns ca doar personal se poate depune dovada. Este adevarat? Am intrebat si ieri si nu am primit raspuns. Am citit pe mai multe site-uri, am citit legea 5, am inteles ca daca nu doresc reducerea pedepsei, la expirarea celor 90+15 zile, completez o cerere pentru a-mi redobandi permisul. Sunt anumite cazuri pentru care este obligatoriu sustinerera testului 13/15, dar eu nu ma incadrez in acele situatii. In schimb, pe alt site oficial scrie ca se da obligatoriu testul, daca nu se prelungeste cu 30 zile sanctiunea. Stie cineva exact?
Mihai Dragos
Mihai Dragos 17.09.2020 11:22
Salut, nu inteleg ce vrei sa spui prin a depune dovada ? Ai la dispozitie 30 de zile, daca vrei sa iti reduci perioada de suspendare, de cand ti-a expirat dovada de circulatie sa dai testul. Daca nu doresti acest lucru, dupa cele 90 de zile de expirarea dovezii de circulatie te prezinti cu buletinul si dovada la autoritatea care ti-a emis permisul de conducere pentru recuperare.

Lasă un comentariu

© 2020 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou ↓

Pentru a crea un cont nou cu facebook ↓

Login cu Facebook

Dacă ai deja un cont, conectează-te aici ↓