Categoria Redobândire

Categoria Redobândire

Ești pregătit 0% să iei permisul la Categoria Redobândire

Redobândirea permisului de conducere SUSPENDAT

Trebuie să facem diferența de la început între următorii termeni:
Suspendarea permisului de conducere, este suspendarea dreptului de a conduce și se face pe o durată limitată de timp, între 30 și 90 de zile.
Anularea permisului de conducere, este desființarea documentului, titularul acestuia rămâne definitiv fară permis de conducere, iar pentru a putea conduce din nou trebuie să obțină un nou permis de conducere. Pentru permis de conducere anulat intrați aici -> Redobândire permis auto anulat

În continuare o să vorbim despre permisul de conduceree SUSPENDAT

Daca ați avut nefericitul moment în care dintr-o simplă manevră de neatenție, nu ați acordat prioritate, fie la o simplă ieșire din parcare, sau la un indicator de cedează trecerea, cu siguranță permisul de conducere v-a fost suspendat pe 60 sau 90 de zile în cazul în care a avut loc un accident ușor, sau pentru o alcoolemie de până la 0.80mg/l, dar fără accident (atât de ușor de ridicat și atât de greu de redobândit).

La prima vedere, chiar dacă accidentul a fost unul ușor, soldat cu avarii ușoare, și credeți că prin plata amenzii și înmanarea poliței de asigurare RCA celui accidentat, ați scăpat de griji, vă înșelați, de fapt de aici încolo încep marile probleme datorate birocrației din România. Mai grav este că nici nu veți găsi prea ușor ceea ce ar trebui să faceți ca să vă redobândiți permisul de conducere, nimeni nu vă informează în mod corect. Mai jos vă voi spune exact pașii care trebuiesc urmați în redobândirea permisului SUSPENDAT și răspunsurile la întrebările pe care vi le puneți.

Art.106. alin. (1) Până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier şi tramvai trebuie să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă, pentru verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie, după cum urmează:

a) când permisul de conducere i-a fost reţinut pentru conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice sau pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale
.

Pentru a avea o reușită în redobândirea permisului, va trebui să alegeți pe site categoria Redobandire ("13 din 15"), și să parcurgeți toți cei 4 pași de învățare.

Pași importanți în redobândirea permisului de conducere SUSPENDAT:

Suspendarea permisului pe 30 zile, 60 zile sau 90 zile: se iau în considerarea numararea acestor zile doar după expirarea dovezii de conducere ce v-a fost eliberată (sau din ziua reținerii, dacă dovada este cu 0 zile - doar pt. alcoolemie). Deci dacă ați primit o suspendare pe 60 zile și o dovadă de conducere pe 15 zile, veți putea vedea permisul în mână doar după 75 de zile.

Orice suspendare de permis pe 30, 60 sau 90 de zile, necesită admiterea unui examen cu întrebări 13 corecte din 15, pentru ca permisul să poată fi ridicat la termenul specificat și cu un minus de 30 de zile. Nesusținerea examenului, sau neadmiterea examenului duce la prelungirea cu 30 zile a suspendării urmând să fie ridicat fără examen după acest termen prelungit.
Exemplu permis suspendat 90 zile:
​- varianta 1: dau examen 13 din 15 și reușesc ... ridic permisul după 60 de zile;
- varianta 2: NU dau examen 13 din 15 (sau dau și nu-l iau) ... ridic permisul dupa 90 + 30 zile.

Art. 106 alin. (2)  - Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie se prelungeşte cu 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere nu promovează testul de cunoaştere a regulilor de circulaţie, în situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. a) şi b), sau nu se prezintă la serviciul poliţiei rutiere pentru susţinerea verificării cunoaşterii regulilor de circulaţie.

Acest examen poate fi susținut ori când doriți, săptămânal și este gratuit. Important este faptul că examenul poate fi susținut doar în perioada suspendării și se programează numai la sediul poliției care a eliberat permisul, având la voi Cartea de Identitate și dovada de conducere. Aveți mare grijă să nu rupeți sub nici o formă dovada de conducere, chiar dacă a expirat termenul de valabilitate, și chiar dacă pe ea nu se specifică termenul de valabilitate, fără ea nu veți putea susține examenul, și nici nu veți putea ridica permisul. Deci va fi nevoie de o nouă dovadă (sau declarație de pierdere/deteriorare la notariat) cu costuri ceva mai mari.

Dacă permisul v-a fost suspendat pe 90 zile, acest interval de suspendare mai poate fi redus la 30 de zile, daca:

Art. 221. alin. (1) Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiţii:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie;
b) a obţinut permis de conducere cu cel puţin un an înainte de săvârşirea faptei;
c) în ultimii 3 ani de la data săvârşirii faptei pentru care se solicita reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce nu a beneficiat de o astfel de măsură;
d) în ultimii 2 ani de la data constatării contravenţiei pentru care se aplică sancţiunea contravenţională complementara nu a mai avut suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie.


Mai pe românește:
1. dacă nu îndeplinești una din condițiile de la b), c) și d), nu ți se reduce perioada de suspendare dar ești obligat să dai testul 13/15 și să îl promovezi, altfel câștigi „bonusul” de 30 zile. Testul este obligatoriu să fie promovat în perioada de suspendare - chiar dacă perioada de suspendare se majorează cu 30 zile, tot ești obligat să promovezi testul pentru că se consideră că ești în perioada de suspendare.

Art.106. – (1) Până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier şi tramvai trebuie să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă, pentru verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie (...)

2. dacă îndeplinești condițiile de la b), c) și d) și promovezi și testul 13/15, perioada de suspendare se reduce la 30 zile cu condiția să faci cerere în acest sens conf. art. 221 (este o cerere standard pe care o gasești de obicei la centrele de copiere).

Testul nu este greu, ideea este să înveți și să nu dai răspunsuri din "experiență sau practică" ci din lege.

Cererea ptr reducerea la 30 zile se va aproba obligatoriu în condițiile în care îndeplinești cumulativ prevederile art. 221. Dacă citești cu atenție poți observa că se spune "se reduce" și nu "se poate reduce". Trebuie să le îndeplinești pe toate odată și vei fi pieton doar 30 zile, perioada suficientă pentru "căință și reculegere". 

Primul pas în redobândirea permisului este de a programa o examinare, aceasta se poate face numai după expirarea dovezii (la cei cu 0 zile dovada - pt. alcoolemie - din prima zi de suspendare). Programarea se face prin prezentarea la sediul Poliției care a eliberat permisul, cu cartea de identitate și dovada de conducere, de obicei între orele 8 și 9. Examenul va fi susținut 20 de minute, cu întrebări 13 corecte din 15. Întrebări ce au variante de raspuns a) b) și c) din care doar una este valabilă (nu sunt corecte mai multe variante de răspuns ca la examenul standard).

După admiterea examenului (ați răspuns la cel putin 13 întrebări correct din 15), dacă sunteți pentru reducerea cu 30 de zile veți avea nevoie de urmatoarele documente:
- Copie dovadă conducere față verso (pe verso completată de polițist cu admiterea dumneavoastră);
- Copie carte de identitate;
- Copie proces verbal (unde este specificată și amenda);
- Copie dovadă amendă plătită;
- Cerere tip, de reducere a suspendării (o găsiți la centrele de copiere de pe lângă poliție).

Cu aceste copii de documente mergeți la ghiseu și depuneți acele copii pentru analizare și aprobare. În mod normal această analiză durează cam o saptămână dar uneori poate dura până la o lună, depinde de solicitarea sistemului. Din fericire rezultatul aprobării cererii de suspendare se transmite prin calculator și întodeauna este favorabil dacă îndepliniți condițiile Art. 221.

Ultimul pas, la expirarea celor 30 de zile în cazul în care ați avut permisul suspendat pe 60 sau 90 de zile și ați beneficiat de reducerea perioadei, mergeți la sediul Poliției, de unde cu dovada de conducere (în original) și cartea de identitate (buletinul), vă ridicați în cele din urmă prețiosul permis de care mulți nu ne putem lipsi. În această fază finală este ultimul drum al actului "dovada de conducere", care în mod normal nu are niciunde indicat sa fie pastrată și după expirarea celor 15 zile (multi având instinctul de a o arunca după expirare). Suntem în România, așa că nu se știe cănd aveți nevoie de un document doar pentru faptul că instituțiile merg prost și se pierd documente din vina nimanui!

Nu uitați, la redobandirea permisului, sunteți „pătat” pentru 6 luni conform legislației în vigoare, adică dacă în decursul primelor 6 luni după redobândire vi se va mai suspenda permisul, se vor mai adauga 30 de zile la suspendare, categoric fără drept de reducere și 3 ani dacă vi se va mai suspenda permisul nu veți mai putea depune cerere de reducere. Grija mare!

406 Comentarii Lasă un comentariu

Baciu Nicoleta
Baciu Nicoleta 13.02.2019 17:54
Buna seara ! Am si eu o intrebare cand ma prezint pentru testul 13 din 15 trebuie sa am si amenda plătită pe care am primit o la suspendare permisului auto ? Adica dovada ca am plătit-o ..
Adrian Mocanu
Adrian Mocanu 16.02.2019 11:12
Nu.
Augustin
Augustin 11.02.2019 14:19
Salut!!
Mi.a fost reținut permisul de conducere pe o durata de 90 de zile pentru ca am fost surprins de aparatul radar circuland cu 162 km/h unde limita era 90 .
Intrebarea mea este : Ce se întâmplă daca nu pot sa ma prezint chiar in urmatoarea zi ( ziua 91
Jurjoni raul
Jurjoni raul 11.02.2019 08:42
Buna ziua, vreau sa dau redobândirea , dar problema este că am pierdut procesul verbal și chitanțele.
Ovidiu Florica
Ovidiu Florica 08.02.2019 21:43
Salut, mi-a fost suspendat permisul 90 de zile pentru 106 km/h in localitate. Anul trecut cam în aceeasi perioadă am mai avut permisul suspendat 30 de zile pentru depăsire pe linie continua. Pot sa dau acest examen ca să mi se reducă in vreun fel cele 90 de zile sau pur și simplu trebuie să aștept. Din ce am înteles nu e obligatoriu să-l dau.
ionut jonny
ionut jonny 10.02.2019 05:55
Diar peste 2 ani respectiv 3 ani vei mai beneficia
Cazacu Cristian
Cazacu Cristian 05.02.2019 22:07
Am permis strain retinut la udriste pe 60 zile. Am facut cerere sa ramana in sediu, pot da examen ca sa-l redobandesc chiar daca este strain?
Sorin Vasilencu
Sorin Vasilencu 12.02.2019 12:48
Nu poti beneficia de participarea la examen, pt ca ai permis strain. In aceeasi situatie am fost eu. Insa, ai o portita de scapare...:). Contesti la Tribunal ProcesulVerbal de suspendare a permisului. Imediat cum tribunalul iti elibereaza dovada contestatiei, iti ridici permisul inapoi (pe perioada judecatii ai permis si drept de a conduce). In tot acest timp, iti pierzi permisul si il refaci in permis romanesc (dureaza vreo 3-4 saptamani pana iti vine permisul acasa). Apoi, la primul termen de judecata, recunosti ca fapta e din neatentia ta; ei iti vor elibera hotararea DEfinitiva si Irevocabila, cu care te vei prezenta la politie sa predai permisul transformat in romanesc si poti participa si la examen. Exact asa am procedat eu, iar saptamana viitoare vreau sa ma prezint la examen. Mentionez ca am beneficiat 1 an de zile de permis, pt ca am facut apel si am lungit-o. Poti face si tu la fel. :) Succes !
Badea Costel
Badea Costel 04.02.2019 08:03
buna ziua,vreau sa stiu si eu pt examinare permis suspendat se da pe calculator,sunt intrebarile de aici?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 04.02.2019 16:04

Sunt aceleasi intrebari ca la examenul oficial.


rumanu florin
rumanu florin 02.02.2019 08:42
am primit suspendare 90 zile pentru viteza,daca am contestat in instanta,si pierd,am dreptul la examinare si reducere de 30 de zile?
Laurentiu Cojocariu
Laurentiu Cojocariu 02.02.2019 18:52
Odată contestată în instanță suspendarea permisului nu mai ai voie să dai examen!
Teodor Goras
Teodor Goras 29.01.2019 14:03
Buna ziua, am permisul suspendat pentru plecare pe culoarea rosie. Am contestat in instanta si apel si am pierdut. Am asteptat decizia prin posta si am depus permisul dupa cele 15 zile deci am primit suplimentar inca 30 zile la cele 30 conform PV. In acesta situatie pot apela la examinare pentru reducerea perioadei de suspendare? Multumesc anticipat!
Dorian
Dorian 29.01.2019 10:32
Am permisul suspendat pe o perioadă de 60 de zile pentru neacordare +accident, pe data de 11.02.2019 expiră cele 75 de zile și nu am dat examenul de redobândire, se adaugă încă 30 dacă nu am dat examenul?
Vasile Gabriel Sorin
Vasile Gabriel Sorin 24.01.2019 05:43
Mia fost suspendat permisul pentru viteza cu 107pe un sector lu limita de 50 eu nu am 1 an de permis am dreptul la reexaminare?
Butnaru Andy
Butnaru Andy 02.02.2019 22:43
Aceași problema o am eu , ceva vesti?
Pe cât timp ti-o fost luat permisul am inteles ca la începători la alea 90 de zile se mai adaugă 30 așa-i?
ionut jonny
ionut jonny 10.02.2019 05:58
Tŕebuie sa indeplinesti prima conditie pentru sustinere - sa ai peste 1 an vechime
Cristina
Cristina 21.01.2019 15:42
Buna ziua!
Mi-a fost suspendat permisul pe 60 zile primind dovada de circulatie de 15 zile. Am depus dovada de circulatie astazi cu dorinta de a incepe perioada de suspendare. seria permisului nu este de Bucuresti, permisul fiind emis de catre DRPCIV, la momentul respectiv neavand domiciliul in Bucuresti si intre timp mi-am schimbat cartea de identitate pe Bucuresti fara a schimba permisul la schimbarea domiciliului (asa cum este specifica pe site-ul Drpciv ca nefiind obligatoriu). Este posibil sa sustin testul pentru reducere sanctiunii in Bucuresti sau trebuie sa merg la Politia din judetul in care figureaza seria permisului desi acum adresa de domiciliu este in Bucuresti?
Multumesc anticipat pentru raspuns
Cati
Cati 24.01.2019 07:58
Dati ex in localit in care a fost emis permisul.
Marian Paula
Marian Paula 19.01.2019 07:11
Bună. Soțul meu are permisul suspendat pentru 90 de zile, pentru ca a avut un accident de circulație, cu victima. Ma interesează dacă poate obține redobândirea permisului după 30 de zile. La procuratura sa terminat cazul, a fost scos de sub urmărire penala.
Gina
Gina 06.02.2019 20:05
Buna ziua, cum ati aflat ca sa terminat cazul? Sunt in aceiasi situatie.. multumesc.
Iulian Marian
Iulian Marian 18.01.2019 10:55
Salutare,
Mi-a fost suspendat permisul pe o perioada de 30 zile pentru neacordare de prioritate la pietoni .. fara accident sau altceva .. trebuie sa mai dau testul ala de redobandire sau in cazul meu trebuie doar sa astept sa treaca perioada ? am tot gasit informatii ca in cazul meu .. nu ar trebui sa dau testul .. ba ca indiferent trebuie dat nu imi e foarte clar cu atatea schimbari ...
Sorin
Sorin 19.01.2019 09:58
Eu sunt in aceeasi situatie. Ceva vesti?
Iulian-Marian
Iulian-Marian 19.01.2019 10:12
Nu.. inca is nedumerit
Iulian Marian
Iulian Marian 21.01.2019 08:10
Salut Sorin ai mai aflat ceva ?
Florean
Florean 26.01.2019 15:52
Revin cu o rectificare, examenul de redobandire este obligatoriu ATUNCI CAND permisul de conducere a fost reţinut pentru conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice sau pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului, DACA prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;
 Iulian Marian
Iulian Marian 29.01.2019 13:21
Am gasit si eu variatna asta cu doar daca .. s-au produs victime sau pagube
Mark
Mark 17.01.2019 17:22
Buna seara.
17.01.2019 mi-a suspendat permisul, cate zile nu stiu, mi-a zis politistul ca daca dau examen dupa 30 de zile primesc inapoi.
Cauza din care mi-a luat permisul este ca in zona de 70 km/h am mers cu 130 km/h.
Acuma ce e de fãcut? Unde sa incep?
Multumesc ptr raspunsuri!
Mark
Mark 17.01.2019 17:24
De cand am permisul (2009) n-am avut permis suspendat si nici macar un avertisment
Rusu valentin
Rusu valentin 15.01.2019 05:02
Salut mi.a fost suspendat permisul pe 60 de zile din cauza ca nu am acordat prioritate la un semn de cedeaza trecerea si am tamponat usor pe cineva.. am fost la sa dau testul si lam picat cu 12 din 15.. acu ce sa fac ca din cate am auzit se mai adauga inca 30 de zile deci in final dupa cate zile pot ridica permisul sau trebuie sa promovez testul obligatoriu sau il pot ridica dupa 90 de zile

Lasă un comentariu

© 2017 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou ↓

Pentru a crea un cont nou cu facebook ↓

Login cu Facebook

Dacă ai deja un cont, conectează-te aici ↓