Categoria Redobândire

Categoria Redobândire

Ești pregătit 0.525% să iei permisul la Categoria Redobândire

Redobândirea permisului de conducere SUSPENDAT

Trebuie să facem diferența de la început între următorii termeni:
Suspendarea permisului de conducere, este suspendarea dreptului de a conduce și se face pe o durată limitată de timp, între 30 și 90 de zile.
Anularea permisului de conducere, este desființarea documentului, titularul acestuia rămâne definitiv fară permis de conducere, iar pentru a putea conduce din nou trebuie să obțină un nou permis de conducere. Pentru permis de conducere anulat intrați aici -> Redobândire permis auto anulat

În continuare o să vorbim despre permisul de conduceree SUSPENDAT

Daca ați avut nefericitul moment în care dintr-o simplă manevră de neatenție, nu ați acordat prioritate, fie la o simplă ieșire din parcare, sau la un indicator de cedează trecerea, cu siguranță permisul de conducere v-a fost suspendat pe 60 sau 90 de zile în cazul în care a avut loc un accident ușor, sau pentru o alcoolemie de până la 0.80mg/l, dar fără accident (atât de ușor de ridicat și atât de greu de redobândit).

La prima vedere, chiar dacă accidentul a fost unul ușor, soldat cu avarii ușoare, și credeți că prin plata amenzii și înmanarea poliței de asigurare RCA celui accidentat, ați scăpat de griji, vă înșelați, de fapt de aici încolo încep marile probleme datorate birocrației din România. Mai grav este că nici nu veți găsi prea ușor ceea ce ar trebui să faceți ca să vă redobândiți permisul de conducere, nimeni nu vă informează în mod corect. Mai jos vă voi spune exact pașii care trebuiesc urmați în redobândirea permisului SUSPENDAT și răspunsurile la întrebările pe care vi le puneți.

Art.106. alin. (1) Până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier şi tramvai trebuie să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă, pentru verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie, după cum urmează:

a) când permisul de conducere i-a fost reţinut pentru conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice sau pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale
.

Pentru a avea o reușită în redobândirea permisului, va trebui să alegeți pe site categoria Redobandire ("13 din 15"), și să parcurgeți toți cei 4 pași de învățare.

Pași importanți în redobândirea permisului de conducere SUSPENDAT:

Suspendarea permisului pe 30 zile, 60 zile sau 90 zile: se iau în considerarea numararea acestor zile doar după expirarea dovezii de conducere ce v-a fost eliberată (sau din ziua reținerii, dacă dovada este cu 0 zile - doar pt. alcoolemie). Deci dacă ați primit o suspendare pe 60 zile și o dovadă de conducere pe 15 zile, veți putea vedea permisul în mână doar după 75 de zile.

Orice suspendare de permis pe 30, 60 sau 90 de zile, necesită admiterea unui examen cu întrebări 13 corecte din 15, pentru ca permisul să poată fi ridicat la termenul specificat și cu un minus de 30 de zile. Nesusținerea examenului, sau neadmiterea examenului duce la prelungirea cu 30 zile a suspendării urmând să fie ridicat fără examen după acest termen prelungit.
Exemplu permis suspendat 90 zile:
​- varianta 1: dau examen 13 din 15 și reușesc ... ridic permisul după 60 de zile;
- varianta 2: NU dau examen 13 din 15 (sau dau și nu-l iau) ... ridic permisul dupa 90 + 30 zile.

Art. 106 alin. (2)  - Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie se prelungeşte cu 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere nu promovează testul de cunoaştere a regulilor de circulaţie, în situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. a) şi b), sau nu se prezintă la serviciul poliţiei rutiere pentru susţinerea verificării cunoaşterii regulilor de circulaţie.

Acest examen poate fi susținut ori când doriți, săptămânal și este gratuit. Important este faptul că examenul poate fi susținut doar în perioada suspendării și se programează numai la sediul poliției care a eliberat permisul, având la voi Cartea de Identitate și dovada de conducere. Aveți mare grijă să nu rupeți sub nici o formă dovada de conducere, chiar dacă a expirat termenul de valabilitate, și chiar dacă pe ea nu se specifică termenul de valabilitate, fără ea nu veți putea susține examenul, și nici nu veți putea ridica permisul. Deci va fi nevoie de o nouă dovadă (sau declarație de pierdere/deteriorare la notariat) cu costuri ceva mai mari.

Dacă permisul v-a fost suspendat pe 90 zile, acest interval de suspendare mai poate fi redus la 30 de zile, daca:

Art. 221. alin. (1) Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiţii:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie;
b) a obţinut permis de conducere cu cel puţin un an înainte de săvârşirea faptei;
c) în ultimii 3 ani de la data săvârşirii faptei pentru care se solicita reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce nu a beneficiat de o astfel de măsură;
d) în ultimii 2 ani de la data constatării contravenţiei pentru care se aplică sancţiunea contravenţională complementara nu a mai avut suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie.


Mai pe românește:
1. dacă nu îndeplinești una din condițiile de la b), c) și d), nu ți se reduce perioada de suspendare dar ești obligat să dai testul 13/15 și să îl promovezi, altfel câștigi „bonusul” de 30 zile. Testul este obligatoriu să fie promovat în perioada de suspendare - chiar dacă perioada de suspendare se majorează cu 30 zile, tot ești obligat să promovezi testul pentru că se consideră că ești în perioada de suspendare.

Art.106. – (1) Până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier şi tramvai trebuie să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă, pentru verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie (...)

2. dacă îndeplinești condițiile de la b), c) și d) și promovezi și testul 13/15, perioada de suspendare se reduce la 30 zile cu condiția să faci cerere în acest sens conf. art. 221 (este o cerere standard pe care o gasești de obicei la centrele de copiere).

Testul nu este greu, ideea este să înveți și să nu dai răspunsuri din "experiență sau practică" ci din lege.

Cererea ptr reducerea la 30 zile se va aproba obligatoriu în condițiile în care îndeplinești cumulativ prevederile art. 221. Dacă citești cu atenție poți observa că se spune "se reduce" și nu "se poate reduce". Trebuie să le îndeplinești pe toate odată și vei fi pieton doar 30 zile, perioada suficientă pentru "căință și reculegere". 

Primul pas în redobândirea permisului este de a programa o examinare, aceasta se poate face numai după expirarea dovezii (la cei cu 0 zile dovada - pt. alcoolemie - din prima zi de suspendare). Programarea se face prin prezentarea la sediul Poliției care a eliberat permisul, cu cartea de identitate și dovada de conducere, de obicei între orele 8 și 9. Examenul va fi susținut 20 de minute, cu întrebări 13 corecte din 15. Întrebări ce au variante de raspuns a) b) și c) din care doar una este valabilă (nu sunt corecte mai multe variante de răspuns ca la examenul standard).

După admiterea examenului (ați răspuns la cel putin 13 întrebări correct din 15), dacă sunteți pentru reducerea cu 30 de zile veți avea nevoie de urmatoarele documente:
- Copie dovadă conducere față verso (pe verso completată de polițist cu admiterea dumneavoastră);
- Copie carte de identitate;
- Copie proces verbal (unde este specificată și amenda);
- Copie dovadă amendă plătită;
- Cerere tip, de reducere a suspendării (o găsiți la centrele de copiere de pe lângă poliție).

Cu aceste copii de documente mergeți la ghiseu și depuneți acele copii pentru analizare și aprobare. În mod normal această analiză durează cam o saptămână dar uneori poate dura până la o lună, depinde de solicitarea sistemului. Din fericire rezultatul aprobării cererii de suspendare se transmite prin calculator și întodeauna este favorabil dacă îndepliniți condițiile Art. 221.

Ultimul pas, la expirarea celor 30 de zile în cazul în care ați avut permisul suspendat pe 60 sau 90 de zile și ați beneficiat de reducerea perioadei, mergeți la sediul Poliției, de unde cu dovada de conducere (în original) și cartea de identitate (buletinul), vă ridicați în cele din urmă prețiosul permis de care mulți nu ne putem lipsi. În această fază finală este ultimul drum al actului "dovada de conducere", care în mod normal nu are niciunde indicat sa fie pastrată și după expirarea celor 15 zile (multi având instinctul de a o arunca după expirare). Suntem în România, așa că nu se știe cănd aveți nevoie de un document doar pentru faptul că instituțiile merg prost și se pierd documente din vina nimanui!

Nu uitați, la redobandirea permisului, sunteți „pătat” pentru 6 luni conform legislației în vigoare, adică dacă în decursul primelor 6 luni după redobândire vi se va mai suspenda permisul, se vor mai adauga 30 de zile la suspendare, categoric fără drept de reducere și 3 ani dacă vi se va mai suspenda permisul nu veți mai putea depune cerere de reducere. Grija mare!

542 Comentarii Lasă un comentariu

Constantinescu Christian
Constantinescu Christian 12.08.2019 07:08
Buna ziua,
Am permisul suspendat pentru mai multe abateri la depasirea limitei de viteza, toate in perioada in care aveam drept de circulatie cu permisul valid( in perioada contestatilor).
Serviciul circulatie mi-a suspendat permisul pe perioade distincte pentru fiecare contraventie in parte. Dupa aparatia Legi 130/2019 cand aveam drept de circulatie am mai avut o abatere , neacordare de prioritate la pietorni si am solicitat suprapunerea perioadei de suspendare comform Legi 130/2019, Art 104 indice 1 , Alin 2 si nu am primit raspuns nici acum. Mentionez ca sanctiunile s-au aplicat distinct pentru fiecare perioada, acum figurand inactiv . Cum pot sa procedez in aceasta situatie? Multumesc anticipat.
dani dani
dani dani 09.08.2019 10:09
am permisul suspendat pe 3 luni pentru trecere pe culoarea rosie la calea ferata nu mia dat dovada nu mia dat drept de reexaminare ..dupa trecerea acestor 3 luni cand trebuie sa iau permisu mai trebuie sa dau examen..?? mia trimis o foaie de la politie si scrie ca in astea 3 luni nu trebuie sa ma prezint la politie pentru redobandirea cunostintelor..cine a mai patit ca mine va rog sa,mi spuneti si mie cum s.a rezolvat ..multumesc
cernea_carlo@yahoo.com
cernea_carlo@yahoo.com 19.08.2019 10:34
si pe mine ma intereseaza , daca dupa 3 luni pt neacordare de prioritate de pe loc, mai trebuie sa dau de permis dupa 3 luni?
Cum trebuie sa procedez? ma duc la POLITIE si imi da direct permisul pe baza de buletin?
GabyDany
GabyDany 19.08.2019 16:41
Salut
Inseamna ca in trecut ai mai avut abateri sau ai mai avut permisul suspendat
Gaby Dany
Gaby Dany 19.08.2019 16:47
Cand pot sustine examenul auto DRPCIV pentru Redobandire Permis?
In cazul in care aveti permisul auto suspendat pe o durata de 60 sau pentru 90 zile, se poate reduce intervalul de suspendare la 30 de zile daca:

aveti permis de conducere de mai mult de un an,
nu ati avut permisul de conducere suspendat in ultimii 3 ani sau daca nu ati avut abateri grave la regimul circulatiei, soldate cu accidente de circulatie, din culpa proprie, in ultimii 2 ani.
MARIUS NICULA
MARIUS NICULA 05.08.2019 23:46
In conditiile in care am o suspendare a permisului pe 90 zile pentru o anume fapta contraventionala, intrunesc conditiile a)+b), nu am mai beneficiat pana acum de nici o reducere a perioadei de suspendare insa in cu ( mai mult sau mai putin, nu-mi pot aminti exact ) 2 ani in urma am mai avut o suspendare insa pentru o total alta fapta contraventionala, pot reduce perioada la 30 zile? Nu stiu cum sa intrepretez Art.221 al 1. c) si d). Multumesc!
Dianabalan
Dianabalan 05.08.2019 16:57
Buna ziua. In data de 17.06.2019, mi-a fost suspendat permisul de conducere pentru tractarea unei remorci neinmatriculate. Am avut dosar penal, iar decizia instantei a fost de scoatere de sub urmarire penala. Permisul de conducere mi-a fost suspendat pentru 90 de zile + examen de cunoastere a regulilor de circulatie cf art. 106 din oug 195/2002. Mentionez faptul ca detin permis de 20 de ani, iar in ultimii 10 ( sau chiar peste), nu am avut nici macar o amenda rutiera. Mi se reduce perioada de suspendare dupa promovarea testului 13/15, sau ramane tot 90 de zile. Multumesc.
Vlad Radu
Vlad Radu 05.08.2019 13:27
Am avut suspendarea dreptului de a conduce pe doi ani. Cum pot recupera permisul acum?
Ioana Andreea Pavel
Ioana Andreea Pavel 05.08.2019 10:53
Prietenului meu i-a fost suspendat permisul si i-a fost data si amenda din cauza faptului ca avea un pivot defect si asta a dus la uzarea pneurilor, placutele nu i-au fost retinute si nici masina nu a fost imobilizata cu toate ca pe amenda scria defectiuni grave la sistemul de directie. Astazi s-a dus sa sustina testul, l-a luat cu 14 si dupa ce s-a dus sa faca actele necesare pentru a-i elibera permisul in decurs de o luna cei de acolo i- au spus ca NU se reduce perioada de suspendare pentru defectiuni la sistemul de directie. Nu inteleg, se poate asa ceva? De ce l-au mai lasat sa dea testul ? Cand politistul i-a restinut permisul i-a spus sa nu se panicheze ca va putea sustine un test si nu va astepta 90 de zile, de ce dau informatii gresite ? Se poate face ceva?
Budeanu Ciprian
Budeanu Ciprian 05.08.2019 10:47
Buna ziua! Exista vreun articol in care specifica ca nu am dreptul la reducere avand defectiuni la mecanismul de directie ,desi am sustinut examenul de redobandire..si am fost declarat ADMINS! Multumesc Anticipat!
Ștefan iosif
Ștefan iosif 03.08.2019 19:55
Dacă am avut permisul suspendat pe 90 de zile pt viteza și am dat examenul 13 din 15 după 30de zile mi se va înapoia pe loc permisul înapoi?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 04.08.2019 09:22

Ti se scad 30 de zile din suspendare.

 


Gaby Dany
Gaby Dany 19.08.2019 16:59
Gresit Admin

Art. 221. alin. (1) Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiţii:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie;
b) a obţinut permis de conducere cu cel puţin un an înainte de săvârşirea faptei;
c) în ultimii 3 ani de la data săvârşirii faptei pentru care se solicita reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce nu a beneficiat de o astfel de măsură;
d) în ultimii 2 ani de la data constatării contravenţiei pentru care se aplică sancţiunea contravenţională complementara nu a mai avut suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie.
Gaby Dany
Gaby Dany 19.08.2019 17:00
Spune clar , se reduce LA 30 DE ZILE , nu cu 30 de zile
Dari Valentin
Dari Valentin 01.08.2019 08:37
Salut!

A suspendat permisul pe 90 zile (pt alcomomie de 0.03 ), am primit dovada fara drept de conducere.
Am admis la testul de reducere la 30 zile
Intrebarea este ca : de la ce data se calcula cele 30 zile ? (Dela suspendare,dela data testului, dela dara de aprobare cererii)
Ajutor va rog.
Florin Balan
Florin Balan 07.08.2019 19:47
Salut Vali, si eu tot 0.03 am avut, am baut o bere. Ai intrebat la politie? Ti se scad 30 de zile pentru alcoolemie sau nu? Citisem undeva ca pentru alcoolemie nu se aplica aceasta reducere a pedepsei.
Gaby Dany
Gaby Dany 19.08.2019 17:10
Unde ai citit asta Florn ca ptr bautura nu ti-l da in 30 de zile.
Eu am citit regulamentul si nu spune nimic de asa ceva, doar daca nu-l dai, se vor mai pune inca 30 de zile ,la cele 90
Gaby Dany
Gaby Dany 19.08.2019 17:12
Si nu iti scade cu 30 de zile, ci se reduce la 30 de zile daca:
Art. 221. alin. (1) Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiţii:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie;
b) a obţinut permis de conducere cu cel puţin un an înainte de săvârşirea faptei;
c) în ultimii 3 ani de la data săvârşirii faptei pentru care se solicita reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce nu a beneficiat de o astfel de măsură;
d) în ultimii 2 ani de la data constatării contravenţiei pentru care se aplică sancţiunea contravenţională complementara nu a mai avut suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie.
Christian Tatarasanu
Christian Tatarasanu 30.07.2019 00:57
Salut
Permis suspendat pentru 90 de zile+9P amenda(nerespectarea limitei de viteză în afara localității),fiind începător, stiu ca nu pot susține examenul de redobandire
Însă care sunt pasii?Ce trebuie sa fac
Dupa ce trec cele 90 de zile, primesc permisul fără a susține vreun alt examen?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 30.07.2019 16:06

Daca iei examenul de redobandire vei primi o reducere a suspendarii cu 30 zile daca nu o sa astepti sa treaca cele 90 de zile.


Gaby Dany
Gaby Dany 19.08.2019 17:06
Art. 221. alin. (1) Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiţii:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie;
b) a obţinut permis de conducere cu cel puţin un an înainte de săvârşirea faptei;
c) în ultimii 3 ani de la data săvârşirii faptei pentru care se solicita reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce nu a beneficiat de o astfel de măsură;
d) în ultimii 2 ani de la data constatării contravenţiei pentru care se aplică sancţiunea contravenţională complementara nu a mai avut suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie.
Ileana
Ileana 29.07.2019 09:55
Daca am permisul suspendat pentru 30 de zile, pot beneficia de reducere 30 de zile (practic nu il voi mai avea suspendat aproape deloc) daca dau aceasta examinare? Sau aceasta reducere se aplica doar pentru suspendarile de 60, respectiv 90 de zile?
Multumesc
L
L 29.07.2019 13:22
Nu beneficiezi de acea ”reducere” daca este pe 30 zile, poti doar sa renunti la dovada si sa inceapa acele 30 zile mai devreme.
Cătălin raduc
Cătălin raduc 28.07.2019 12:24
Bună ziua aș vrea să știu și eu cum se poate face programare online pentru redobândirea permisului de conducere, va mulțumesc anticipat!
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 28.07.2019 17:10

Pe site-ul oficial al celor de la examniare www.drpciv.ro


Gaby Dany
Gaby Dany 19.08.2019 17:05
Sincer eu m-am programat
M-am dus joi de dimineata la politie si am dat examenul
Radu Lupascu
Radu Lupascu 28.07.2019 11:09
Buna ziua. De cate ori se poate da examenul de redobandire in perioada de suspendare ptr a lua permisul dupa cele 30 zile de suspendare
Mihaila Iustin
Mihaila Iustin 25.07.2019 13:48
Buna, mi sa suspendat permisul pentru 30 zile si am primit o dovada de 15 zile, acum am primit o scrisoare precum ca as fi nevoit sa dau testul de redobandire desi mai sunt 4 zile pana se incheie toate alea 45 zile calendaristice de cand am fost sanctionat, e posibil asa ceva?
Diana
Diana 19.07.2019 11:00
Buna. Azi a dat tatal meu testul 13/15 pt redobandire permis si la luat urmatorul pas este depunerea actelor si cererea. Intrebarea mea este: daca i-a fost ridicat permisul in Satu Mare si el este din Baia Mare(unde a dat si testu)... unde trebuie sa depuna acele acte? I s-a zis ca la pol SM si permisul ii va fi trimis in BM.

Lasă un comentariu

© 2017 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou ↓

Pentru a crea un cont nou cu facebook ↓

Login cu Facebook

Dacă ai deja un cont, conectează-te aici ↓