Permis de conducere Categoria Redobândire

Categoria Redobândire
Ești pregătit 0% să iei permisul

Redobândirea permisului de conducere SUSPENDAT

Trebuie să facem diferența de la început între următorii termeni:

  • Suspendarea permisului de conducere - este suspendarea exercitării dreptului de a conduce și se face pe o durată limitată de timp, de regulă pe 30, 60, 90 sau 120 de zile. În acest caz, în funcție de fapta săvârșită, este posibil să fie obligatorie susținerea unui examen de verificare a cunoașterii regulilor de circulație sau, dacă examenul nu este obligatoriu, îl poți susține, dacă dorești, cu scopul de reducere a perioadei de suspendare, cu o treime. Mai multe detalii veți găsi în această pagină, mai jos;
  • ANULAREA permisului de conducere - este o măsura tehnico-administrativă care constă în desființarea documentului, caz în care se rămâne definitiv fără permisul de conducere, iar pentru a mai avea dreptul de a conduce trebuie să treceți din nou prin procesul de obținere a permisului de conducere. Pentru permis de conducere ANULAT intrați aici --> Redobândire permis auto anulat.

În continuare o să vorbim despre cazul în care permisul de conducere ți-a fost SUSPENDAT

În cazul în care permisul de conducere ți-a fost suspendat (mai exact ți-a fost suspendată exercitarea dreptului de a conduce pe o durată de timp limitată (30, 60, 90, 120 zile, etc.)) te poți afla în una dintre următoarele situații, în funcție de fapta pe care ai săvârșit-o:

  • situația 1 - este obligatoriu să susții examenul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație, după admiterea căruia, în funcție de fapta săvârșită, poți face și cerere pentru a-ți reduce perioada de suspendare cu o treime;
  • situația 2 - susținerea examenului de verificare a cunoașterii regulilor de circulație NU este obligatorie dar poți susține acest examen, dacă dorești, pentru a-ți reduce perioada de suspendare cu o treime.

Nu este deloc ușor de găsit informația necesară pentru a cunoaște ce trebuie să faci în cazul în care ți-a fost suspendată exercitarea dreptului de a conduce, legislația fiind foarte întortocheată și stufoasă. De aceea am creat un ghid, care se găsește chiar mai jos, în care o să răspundem la întrebările pe care le are orice șofer care are suspendată exercitarea dreptului de a conduce (permisul de conducere suspendat) și care dorește să își reducă perioada de suspendare ori care nu știe dacă este sau nu obligatorie susținerea examenului de verificare a cunoașterii regulilor de circulație denumit și „Chestionarul 13 din 15”.

Ghid actualizat cu ultimele modificări legislative

Obligații și drepturi în cazul suspendării exercitării dreptului de a conduce

CAZURILE ÎN CARE ESTE OBLIGATORIE SUSȚINEREA EXAMENULUI​

Este obligatorie susținerea examenului de verificare a cunoașterii regulilor de circulație (chestionarul 13 din 15)? - OUG 195/2002 Articolul 106^1 alin (1) și (2)

Da, pentru unele cazuri specifice este obligatorie susținerea acestui examen. Acest examen se susține doar în timpul perioadei de suspendare, ori de cate ori dorești, până îl promovezi.

Este obligatorie susținerea acestui examen pentru cazurile în care s-a suspendat permisul de conducere:

  • pentru conducerea sub influența băuturilor alcoolice;
  • pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depășirea sau trecerea la culoarea roșie a semaforului ori circulația pe sens opus, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;
  • pentru o perioadă de 180 de zile când fapta conducătorului de autovehicul sau tramvai a fost urmărită ca infracțiune contra siguranței circulației pe drumurile publice și procurorul sau instanța de judecată a dispus clasarea în condițiile art. 16 alin. (1) lit. b) teza a II-a din Codul de procedură penală, renunțarea la urmărirea penală, renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei dacă nu a fost dispusă obligația prevăzută la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal;
  • pentru o perioadă de 180 de zile în cazul accidentului de circulație din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane dacă a fost încălcată o regulă de circulație pentru care prezenta ordonanță de urgență prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce și instanța de judecată sau procurorul a dispus clasarea în condițiile art. 16 alin. (1) lit. b), e) și g) din Codul de procedură penală, renunțarea la urmărirea penală, renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei dacă nu a fost dispusă obligația prevăzută la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal ori încetarea procesului penal în condițiile art. 16 alin. (1) lit. e) și g) din Codul de procedură penală; (Litera d) a fost modificată în lege și actualizată și pe Școala Rutieră la 31-01-2022)
Ce se întâmplă dacă nu promovez sau nu mă prezint la acest examen, în cazul în care susținerea acestuia este obligatorie? - OUG 195/2002 Articolul 106^1 alin (3)

În cazul în care ai săvârșit o faptă pentru care este obligatorie susținerea acestui examen dar nu promovezi examenul sau nu te prezinți la examen până îți expiră perioada de suspendare, se prelungește automat perioada de suspendare cu încă 30 de zile. Adică o să îți recuperezi permisul cu 30 de zile mai târziu față de data la care iți expira inițial suspendarea.

Exemplul 1: dacă ai permisul suspendat pentru 60 de zile, dacă examenul este obligatoriu, iar tu te duci să dai examenul și îl promovezi, îți recuperezi permisul în 60 de zile.

Exemplul 2: dacă ai permisul suspendat pentru 60 de zile, dacă examenul este obligatoriu, iar tu nu dai examenul sau îl dai de cate ori vrei dar nu îl promovezi, îți recuperezi permisul în 60 + încă 30 de zile = 90 de zile.

Unde și când se susține acest examen? - OUG 195/2002 Articolul 106^2 alin (1)

Acest examen se poate susține la orice serviciu al poliției rutiere. Prin urmare, examenul se poate susține în orice județ, nu doar în județul de domiciliu sau în cel pe raza căruia s-a constatat fapta. Atragem atenția că se referă la serviciile poliției rutiere și nu se referă la orice post de poliție. Accesează pagina de internet a serviciului rutier al județului în care dorești să susții examenul pentru a afla care este adresa la care se susține examenul, care sunt zilele și orele la care se poate da examenul, numărul de telefon la care se poate face programarea pentru examen, precum și alte informații necesare. Accesează această pagină în care se găsesc informații pentru fiecare Județ în parte - Click aici!.

Examenul se poate susține oricând dorești, săptămânal și este gratuit. În cazul în care ai susținut examenul într-un județ și nu l-ai promovat, poți să-l susții din nou fie în același județ fie în alt județ, la alegere. Dacă este nevoie să-l susții de mai multe ori pentru că nu l-ai promovat din prima și nu vrei să mai așteptați până săptămâna viitoare pentru a-l susține tot în același județ, poți merge chiar și a doua zi să susții examenul într-un alt județ în care se poate da examenul în respectiva zi.

Important de reținut este că acest examen poate fi susținut doar în perioada suspendării. Te poți programa oricând pentru a susține examenul, însă data pe care o alegi pentru a merge să susții examenul trebuie să fie o dată cuprinsă în termenul de suspendare.

În cazul celor care au primit o dovadă înlocuitoare cu drept de circulație pentru 15 zile, vor putea susține examenul începând din prima zi de după ce trec cele 15 zile în care au drept de circulație, dar nu mai târziu de data la care le expiră perioada de suspendare.

În cazul celor care au primit o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație, vor putea susține examenul începând din prima zi, dar nu mai târziu de data la care le expiră perioada de suspendare.

Documente necesare pentru susținerea examenului:

Actul de identitate ori pașaportul, după caz, aflat în termenul de valabilitate și dovada înlocuitoare a permisului de conducere, indiferent dacă aceasta a fost eliberată cu sau fără drept de circulație. În cazul în care nu mai ai respectiva dovadă înlocuitoare a permisului de conducere este necesar să mergi la orice notar public pentru a da o declarație în acest sens, declarație pe care o vei lua cu tine în ziua examenului și pe care trebuie să o prezinți celor de la sala de examen ca aceștia să știe de la început că tu ai o astfel de declarație.

Examenul se poate susține indiferent dacă ai plătit sau nu amenda contravențională.

În ce constă acest examen?

Examenul va fi susținut timp de maxim 20 de minute, având un număr total de 15 întrebări iar tu trebuie să răspunzi corect la 13 dintre ele. Întrebările au 3 variante de răspuns a), b) și c) dintre care doar una poate fi corectă (nu sunt corecte mai multe variante de răspuns ca la examenul pentru obținerea permisului de conducere). Toate aceste întrebări se găsesc aici pe Școala Rutieră la categoria Redobândire. Examenul nu este greu, ideea este să înveți și să nu dai răspunsuri din „experiență” sau „practică” ci din lege. Așadar, pentru a avea o reușită sigură în redobândirea permisului, va trebui să alegi aici pe Școala Rutieră categoria Redobândire și să parcurgi toți cei 4 pași de învățare, cel mai important pas fiind „Pasul 3 Mediu de învățare”.

În majoritatea județelor acest examen se susține pe calculator, însă sunt și județe în care acest examen se susține pe suport de hârtie. De aceea, este recomandat să ai la tine un pix/stilou care să scrie cu albastru.

Ce fac după ce sunt declarat admis la acest examen?

După ce ai admis examenul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație, dacă în cazul tău acest examen a fost obligatoriu, trebuie să aștepți să treacă perioada de suspendare. După trecerea perioadei de suspendare mergi personal la serviciul rutier al județului în care s-a eliberat permisului de conducere (unitatea de poliție care te are în evidență), unde vei depune o cerere pentru restituirea permisului fiind necesar să ai la tine dovada înlocuitoare a permisului de conducere (în original) și actul de identitate (original). După depunerea acestor documente îți vei ridica în cele din urmă prețiosul permis de conducere de care mulți nu ne putem lipsi.

Citește tot ce este scris în continuarea acestui ghid pentru că este posibil, în funcție de fapta săvârșită, să poți avea dreptul de a-ți reduce perioada de suspendare cu o treime, chiar dacă în cazul tău examenul a fost obligatoriu. Până la urmă de ce să nu beneficiezi de acest drept, mai ales dacă ai admis deja examenul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație.

CAZURILE ÎN CARE NU ESTE OBLIGATORIE SUSȚINEREA EXAMENULUI DAR SE POATE BENEFICIA DE REDUCEREA PERIOADEI DE SUSPENDARE CU O TREIME​

Se poate reduce perioada de suspendare? - OUG 195/2002 Articolul 104 alin (1) și Articolul 106

Da, se poate să ți se reducă perioada de suspendare cu o treime (de exemplu: de la 120 la 80, de la 90 la 60, de la 60 la 40 sau de la 30 la 20), dar este necesară admiterea unui examenului de verificare a cunoașterii regulilor de circulație (Chestionarul 13 din 15). Trebuie știut că această reducere nu se face din oficiu. Dacă dorești să beneficiezi de această reducere, după admiterea acestui examen trebuie să faci o cerere specială pentru a cere să ți se reducă perioada de suspendare, este o cerere tip pe care o găsești la serviciile poliției rutiere. Această cerere se depune în primele două treimi ale perioadei de suspendare (Regulament Art. 220^1 alin (3)).  Dacă cererea este făcută corect și îndeplinești condițiile (specificate mai jos), cu siguranță se va aproba, nu trebuie să îți faci griji. Mai multe detalii despre această cerere o să găsești mai jos.

Atenție! Acest examen pentru reducerea perioadei de suspendare se va susține în primele 20 de zile de suspendare, inclusiv în a în a 20-a zi (zilele sunt calendaristice). Examenul nu se mai poate susține dacă trec mai mult de 20 de zile din termenul de suspendare. (OUG 195/2002  Art. 106).

Care sunt condițiile pentru a beneficia de reducerea perioadei de suspendare cu o treime? - OUG 195/2002 Articolul 104 alin (1)

Pentru a beneficia de această reducere trebuie să îndeplinești aceste două condiții:

  • să fi declarat admis la examenul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație (chestionarul 13 din 15);
  • să ai permisul de conducere de mai mult de un an în momentul în care săvârșești fapta, mai exact, să nu fi începător.
Care sunt faptele pentru care SE POATE beneficia de reducerea perioadei de suspendare? - OUG 195/2002 Articolul 104 alin (1 și 2)

Perioada de suspendare se reduce cu o treime, doar la cererea titularului (Atenție! Doar dacă faci o cerere în acest sens și respecți condițiile specificate chiar mai sus), pentru următoarele fapte:

  • dacă titularul permisului de conducere a săvârșit contravenții care cumulează 15 puncte de penalizare; (se reduce cu o treime (de la 30 la 20))
  • depășirea coloanelor de vehicule oprite la culoarea roșie a semaforului sau la trecerile la nivel cu calea ferată; (se reduce cu o treime (de la 30 la 20))
  • nerespectarea semnificației culorii roșii a semaforului; (se reduce cu o treime (de la 30 la 20))
  • nerespectarea semnalelor, indicațiilor și dispozițiilor polițistului rutier aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu; (se reduce cu o treime (de la 30 la 20))
  • neprezentarea la unitatea de poliție competentă pe raza căreia s-a produs un accident de circulație din care au rezultat numai pagube materiale, cu excepția cazurilor prevăzute la art. 79 alin. (2); (se reduce cu o treime (de la 30 la 20))
  • folosirea telefoanelor mobile atunci când conducătorii de vehicule se află în timpul deplasării pe drumurile publice, cu excepția celor prevăzute cu dispozitive tip «mâini libere», concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulația vehiculelor; (se reduce cu o treime (de la 30 la 20))
  • adoptarea unui comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice; (se reduce cu o treime (de la 30 la 20))
  • nerespectarea regulilor privind trecerea la culoarea roșie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care a/au rezultat numai avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale; (se reduce cu o treime (de la 60 la 40))
  • nerespectarea interdicției temporare de circulație instituite pe un anumit segment de drum public; (se reduce cu o treime (de la 60 la 40))
  • nerespectarea regulilor de circulație la trecerea unei coloane oficiale sau intercalarea într-o astfel de coloana; (se reduce cu o treime (de la 60 la 40))
  • circulația pe sens opus, cu excepția cazurilor în care se efectuează regulamentar manevra de depășire; (se reduce cu o treime (de la 60 la 40))
  • neacordarea priorității de trecere pietonilor angajați în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate și semnalizate, aflați pe sensul de deplasare a autovehiculului, tractorului agricol sau forestier ori tramvaiului; (se reduce cu o treime (de la 60 la 40))
  • neacordarea priorității de trecere vehiculelor care au acest drept; (se reduce cu o treime (de la 60 la 40))
  • nerespectarea regulilor privind depășirea; (se reduce cu o treime (de la 60 la 40))
  • adoptarea unui comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale; (se reduce cu o treime (de la 60 la 40))
  • conducerea vehiculului cu deficiențe periculoase la sistemul de frânare sau la mecanismul de direcție; (se reduce cu o treime (de la 90 la 60))
  • depășirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv și pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate și verificate metrologic; (se reduce cu o treime (de la 90 la 60))
  • deținerea, montarea sau folosirea în circulația pe drumurile publice a mijloacelor speciale de avertizare sonoră sau luminoasă pe vehiculele care nu au acest drept. (se reduce cu o treime (de la 90 la 60))
  • nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere sau depășirea, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat numai avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale; (se reduce cu o treime (de la 90 la 60))
  • circulația nejustificată a autovehiculelor pe banda de urgență a autostrăzilor. (se reduce cu o treime (de la 90 la 60))
Care sunt cazurile în care NU SE POATE beneficia de reducerea perioadei de suspendare? - OUG 195/2002 Articolul 104 alin (2)

Nu toți cei care au permisul suspendat își pot reduce perioada de suspendare. Sunt unele situații în care reducerea nu se poate aplica. Aceste cazuri sunt următoarele:

  1. dacă ai cumulat, din nou, cel puțin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce;
  2. conducerea sub influenta băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracțiune;
  3. depășirea cu mai mult de 70 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv și pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate și verificate metrologic;
  4. neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roșii și/sau sonore sunt în funcțiune;
  5. efectuarea, de către conducătorul de autovehicul, pe autostradă, a manevrei de întoarcere sau de mers înapoi, a circulației în sens contrar sensului de circulație, a circulației sau traversării de pe un sens de circulație pe celălalt prin zonele interzise, respectiv prin zona mediană sau racordurile dintre cele două părți carosabile;
  6. perioada de suspendare a fost majorată, conform legii;
  7. perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce este aplicată prin însumarea mai multor perioade de suspendare prevăzute de lege dintre care cel puțin una prevăzută de Art. 102 alin. (3) sau Art. 102 alin. (4).

Art. 102 alin. (3) (pentru punctul 7 de mai sus)

  • conducerea sub influenta băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracțiune;
  • conducerea vehiculului cu deficiențe periculoase la sistemul de frânare sau la mecanismul de direcție;
  • depășirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv şi pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic;
  • deținerea, montarea sau folosirea în circulația pe drumurile publice a mijloacelor speciale de avertizare sonoră sau luminoasă pe vehiculele care nu au acest drept;
  • nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere sau depășirea, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat numai avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;
  • circulația nejustificată a autovehiculelor pe banda de urgență a autostrăzilor.

Art. 102 alin. (4) (pentru punctul 7 de mai sus)

  • depășirea cu mai mult de 70 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv și pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate și verificate metrologic;
  • neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roșii și/sau sonore sunt în funcțiune;
  • efectuarea, de către conducătorul de autovehicul, pe autostradă, a manevrei de întoarcere sau de mers înapoi, a circulației în sens contrar sensului de circulație, a circulației sau traversării de pe un sens de circulație pe celălalt prin zonele interzise, respectiv prin zona mediană sau racordurile dintre cele două părți carosabile.

Nu se reduce perioada de suspendare pentru cazurile în care se suspendă dreptul de a conduce pentru 180 de zile, adică cele 3 cazuri stabilite prin măsura administrativă de la Articolul 103 alineatul (1) literele c), d) și e).

Art. 103 alin. (1) (pentru punctul 7 de mai sus)

(1) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie se dispune:

c) pentru o perioadă de 180 de zile când fapta conducătorului de autovehicul sau tramvai a fost urmărită ca infracțiune contra siguranței circulației pe drumurile publice și procurorul sau instanța de judecată a dispus clasarea în condițiile art. 16 alin. (1) lit. b) teza a II-a din Codul de procedură penală, renunțarea la urmărirea penală, renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei dacă nu a fost dispusă obligația prevăzută la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal;
d) pentru o perioadă de 180 de zile în cazul accidentului de circulație din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane dacă a fost încălcată o regulă de circulație pentru care prezenta ordonanță de urgență prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce și instanța de judecată sau procurorul a dispus clasarea în condițiile art. 16 alin. (1) lit. b), e) și g) din Codul de procedură penală, renunțarea la urmărirea penală, renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei dacă nu a fost dispusă obligația prevăzută la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal ori încetarea procesului penal în condițiile art. 16 alin. (1) lit. e) și g) din Codul de procedură penală;
e) abrogat (pentru o perioadă de 180 de zile, când titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru infracțiunile prevăzute la art. 334 alin. (1) și (3) din Codul penal.(Litera e) a fost abrogată la 02-03-2023)

Dacă vreau să fac cerere pentru a beneficia de reducerea perioadei de suspendare, când trebuie să susțin examenul? - OUG 195/2002  Articolul 106

În cazul în care vrei să faci o cerere de reducere a perioadei de suspendare, examenul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație se va da în primele 20 de zile de suspendare, inclusiv în a în a 20-a zi. Nu se mai dă examenul oricând se dorește pe toata perioada de suspendare așa cum se face în atunci când pentru fapta săvârșită examenul este obligatoriu și nu faci cerere de reducere.

În cazul celor care au primit o dovadă înlocuitoare cu drept de circulație pentru 15 zile, vor putea susține examenul începând din prima zi de după ce trec cele 15 zile în care au drept de circulație și până în a 20-a zi a perioadei de suspendare.

În cazul celor care au primit o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație, vor putea susține examenul începând din prima zi și până în a 20-a zi a perioadei de suspendare.

Documente necesare pentru susținerea examenului:

Actul de identitate ori pașaportul, după caz, aflat în termenul de valabilitate și dovada înlocuitoare a permisului de conducere, indiferent dacă aceasta a fost eliberată cu sau fără drept de circulație. În cazul în care nu mai ai respectiva dovadă înlocuitoare a permisului de conducere este necesar să mergi la orice notar public pentru a da o declarație în acest sens, declarație pe care o vei lua cu tine în ziua examenului și pe care trebuie să o prezinți celor de la sala de examen ca aceștia să știe de la început că tu ai o astfel de declarație.

Examenul se poate susține indiferent dacă ai plătit sau nu amenda contravențională.

În ce constă acest examen?

Examenul va fi susținut timp de maxim 20 de minute, având un număr total de 15 întrebări iar tu trebuie să răspunzi corect la 13 dintre ele. Întrebările au 3 variante de răspuns a), b) și c) dintre care doar una poate fi corectă (nu sunt corecte mai multe variante de răspuns ca la examenul pentru obținerea permisului de conducere). Toate aceste întrebări se găsesc aici pe Școala Rutieră la categoria Redobândire. Examenul nu este greu, ideea este să înveți și să nu dai răspunsuri din „experiență” sau „practică” ci din lege. Așadar, pentru a avea o reușită sigură în redobândirea permisului, va trebui să alegi aici pe Școala Rutieră categoria Redobândire și să parcurgi toți cei 4 pași de învățare, cel mai important pas fiind „Pasul 3 Mediu de învățare”.

În majoritatea județelor acest examen se susține pe calculator, însă sunt și județe în care acest examen se susține pe suport de hârtie. De aceea, este recomandat să ai la tine un pix/stilou care să scrie cu albastru.

Ce fac după admiterea examenului?

După admiterea examenului pentru verificarea cunoașterii regulilor de circulație, dacă ești pentru reducerea perioadei de suspendare cu o treime, trebuie să depui cererea pentru reducerea perioadei de suspendare.

Conform legislației în vigoare, cererea de reducere a perioadei de suspendare se depune personal la serviciul rutier pe raza căruia a fost săvârșită fapta contravențională în primele două treimi ale perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce (de exemplu, dacă ai suspendare de 60 de zile, cererea se va depune în primele 40 de zile de suspendare). Această cerere se poate depune fie personal la ghișeu fie online prin email (recomandat fiind să se depună personal la ghișeu pentru a evita încurcăturile privind transmiterea acestora prin email). Accesează această pagină unde găsești trimiteri către pagina de internet a Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) din județul dorit, pagină pe care veți căuta secțiune cu detalii de contact ale Serviciului Rutier, unde de regulă sunt postate datele de contact - Click aici!.

Împreună cu cererea de reducere a perioadei de suspendare trebuie să depuneți la ghișeu/atașați la emailul cu cererea și următoarele documente:

  • copie dovadă înlocuitoare a permisului de conducere față verso (pe verso completată de polițist cu admiterea examenului);
  • copie act de identitate;
  • copie proces verbal de contravenție (unde este specificată sancțiunea contravențională).

În mod normal această analiză durează cam o săptămână dar uneori poate dura până la o lună, depinde de cât de solicitat este sistemul, de aceea vă recomandăm să depuneți această cerere imediat după susținerea examenului. Din fericire, rezultatul aprobării cererii de suspendare se transmite online și întotdeauna este favorabil dacă îndeplinești condițiile.

Ultimul pas, după trecerea perioadei de suspendare, mergi personal la serviciul rutier al județului în care s-a eliberat permisului de conducere (unitatea de poliție care te are în evidență), unde vei depune o cerere pentru restituirea permisului fiind necesar să ai la tine dovada înlocuitoare a permisului de conducere (în original) și actul de identitate (original). După depunerea acestor documente îți vei ridica în cele din urmă prețiosul permis de conducere de care mulți nu ne putem lipsi.

ALTE INFORMAȚII GENERAL VALABILE

Se poate cere reducerea perioadei de suspendare în cazul în care pentru fapta săvârșită a fost obligatoriu examenul pentru verificarea cunoașterii regulilor de circulație?

Da, se poate. Chiar dacă pentru fapta săvârșită a fost obligatoriu examenul pentru verificarea cunoașterii regulilor de circulație, ai dreptul de a beneficia de reducerea perioadei de suspendare cu o treime, însă trebuie să NU te afli în una dintre situațiile pentru care NU este posibilă reducerea perioadei de suspendare (verifică mai sus la „Care sunt cazurile în care NU SE POATE beneficia de reducerea perioadei de suspendare?”) și să respecți condițiile pentru a putea beneficia de această reducere (verifică mai sus la „Care sunt condițiile pentru a beneficia de reducerea perioadei de suspendare cu o treime?”).

Trebuie menționat că în această situație examenul pentru verificarea cunoașterii regulilor de circulație nu se mai susține pe tot parcursul perioadei de suspendare așa cum se face în cazul în care nu dorești reducerea perioadei de suspendare și trebuie susținut în primele 20 de zile de suspendare. Mai multe detalii despre procedura privind reducerea perioadei de suspendare găsiți mai sus la „Cazurile în care nu este obligatorie susținerea examenului dar se poate beneficia de reducerea perioadei de suspendare cu o treime”.

Se poate renunța la dovada înlocuitoare a permisului de conducere cu drept de circulație pentru 15 zile? - OUG 195/2002 Articolul 111 alin. (8) lit. b)

Da, se poate renunța la această dovadă cu drept de circulație, oricând se dorește în acel termen de 15 zile, urmând ca după depunerea cererii de renunțare să primiți o dovadă fără drept de circulație, după care urmează să înceapă să curgă termenul perioadei de suspendare (Atenție! Chiar după depunerea cererii și renunțarea la dovada cu drept de circulație nu veți mai avea voie să conduceți!).

Renunțarea la dovada cu drept de circulație te poate ajuta în cazul în care nu dorești să aștepți să treacă respectivele 15 zile (sau o parte dintre acestea) și vrei ca perioada de suspendare să înceapă mai repede. Te mai poate ajuta și în cazul în care dorești să susții mai repede examenul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație, indiferent dacă acest examen se susține pentru că este obligatoriu și/sau dorești să îți reduci perioada de suspendare.

Renunțarea la dovada cu drept de circulație se face, de către conducătorul auto, la orice unitate de poliție rutieră, în una din zilele din intervalul perioadei de valabilitate a respectivei dovezi. Atragem atenția că se referă la unitățile de poliție rutieră și nu se referă la orice post de poliție.

Documente necesare: act de identitate (original), dovada înlocuitoare a permisului de conducere (original) și cerere tip completată (o primești la ghișeu).

Am contestat în instanță procesul-verbal dar instanța a păstrat suspendarea exercitării dreptului de a conduce, conform procesului verbal. Ce trebuie să fac?

În acest caz perioada de suspendare începe din momentul în care sentința a rămas definitivă. Dacă înainte de contestație aveai obligația de a susține examenul pentru verificarea cunoașterii regulilor de circulație, această obligație o ai și după anularea contestației în instanță. Dacă înainte de contestație aveai dreptul de a susține examenul pentru verificarea cunoașterii regulilor de circulație cu scopul de a-ți reduce perioada de suspendare cu o treime, acest drept îl ai și după anularea contestației în instanță. Verifică mai sus, în prima parte a acestui ghid, care sunt obligațiile și drepturile în funcție de fapta săvârșită.

Se poate susține examenul sau se poate beneficia de reducerea perioadei de suspendare dacă nu am plătit amenda contravențională?

Da, se poate. Examenul pentru verificarea cunoașterii regulilor de circulație se poate susține chiar dacă nu ai plătit amenda contravențională. De asemenea, neplata amenzii contravenționale nu vă încurcă nici în procesul de reducere a perioadei de suspendare.

Nu uita, la redobândirea permisului, ești „pătat” pentru 6 luni conform legislației în vigoare, adică dacă în decursul primelor 6 luni după restituirea permisului ți se va mai suspendă exercitarea dreptului de a conduce, se vor adăuga încă 30 de zile la suspendarea de bază (Art. 103 alin. (2) din OUG). Iar dacă ai cumulat, din nou, cel puțin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce, nu mai poți beneficia de reducerea perioadei de suspendare (art. 104 alin 2 din OUG). Deci, grijă mare!

Articolele de lege din care se inspiră ghidul de mai sus se găsesc în următorul link, în caz că ai nelămuriri poți intra aici să te informezi suplimentar --> Legislație redobândire permis suspendat, actualizată la zi!

1341 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright Școala Rutieră 2024. Toate drepturile rezervate.