Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Ai parcurs 3.1% din Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Capitolul 8 - partea 3 - Viteza de deplasare


Capitolul 8 - partea 3 - Viteza de deplasare


Articole de referință din legislația în vigoare

OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 (Codul rutier)
Regulament = REGULAMENT de aplicare a  OUG 195/2002 (Regulamentul codului rutier)

OUG - Articolul 37

(2) Conducătorii de vehicule sunt obligaţi să reducă viteza, să circule cât mai aproape de marginea drumului în sensul de deplasare şi să acorde prioritate la trecerea autovehiculelor cu regim de circulaţie prioritară care au în funcţiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă de culoare albastră şi sonore.

OUG - Articolul 48

Conducătorul de vehicul trebuie să respecte regimul legal de viteză şi să o adapteze în funcţie de condiţiile de drum, astfel încât să poată efectua orice manevra în condiţii de siguranţă.

OUG - Articolul 49

(1) Limita maximă de viteză în localităţi este de 50 km/h.
(2) Pe anumite sectoare de drum din interiorul localităţilor, administratorul drumului poate stabili, pentru autovehiculele din categoriile A şi B, şi limite de viteză superioare, dar nu mai mult de 80 km/h. Limitele de viteză mai mari de 50 km/h se stabilesc numai cu avizul poliţiei rutiere.
(3) Pe anumite sectoare de drum, ţinând seama de împrejurări şi de intensitatea circulaţiei, administratorul drumului, cu avizul poliţiei rutiere, poate stabili şi limite de viteză inferioare, dar nu mai puţin de 10 km/h pentru tramvaie şi de 30 km/h pentru toate autovehiculele.
(4) Limitele maxime de viteză în afara localităţilor sunt:
a) pe autostrăzi - 130 km/h;
b) pe drumurile expres sau pe cele naţionale europene (E) - 100 km/h;
c) pe celelalte categorii de drumuri - 90 km/h.

OUG - Articolul 50

(1) Vitezele maxime admise în afara localităţilor pentru categoriile de autovehicule prevăzute la art. 15 alin. (2) sunt următoarele:
a) 130 km/h pe autostrăzi, 100 km/h pe drumurile expres sau pe cele naţionale europene (E) şi 90 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile A şi B;
b) 110 km/h pe autostrăzi, 90 km/h pe drumurile expres sau pe cele naţionale europene (E) şi 80 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile C, D şi categoria D1;
c) 90 km/h pe autostrăzi, 80 km/h pe drumurile expres sau pe cele naţionale europene (E) şi 70 km/h pentru celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile A1, B1 şi C1;
d) 45 km/h, pentru tractoare şi mopede.
(2) Viteza maximă admisă în afara localităţilor pentru autovehiculele care tractează remorci sau semiremorci este cu 10 km/h mai mică decât viteza maximă admisă pentru categoria din care face parte autovehiculul trăgător.
(3) Viteza maximă admisă pentru autovehicule cu mase şi/sau gabarite depăşite ori care transportă produse periculoase este de 40 km/h în localităţi, iar în afara localităţilor de 70 km/h.
(4) Viteza maximă admisă în afara localităţilor pentru autovehiculele ai căror conducători au mai puţin de un an practică de conducere sau pentru persoanele care efectuează pregătirea practică în vederea obţinerii permisului de conducere este cu 20 km/h mai mică decât viteza maximă admisă pentru categoria din care fac parte autovehiculele conduse.

Regulament - Articolul 53

(2) Semnalul de culoare galbenă intermitent permite trecerea, conducătorul de vehicul fiind obligat să circule cu viteza redusă, să respecte semnificaţia semnalizării rutiere şi a regulilor de circulaţie aplicabile în acel loc.

Regulament - Articolul 88

(1) Semnalele poliţistului care dirijează circulaţia au următoarele semnificaţii:
d) balansarea pe verticală a braţului, având palma orientată către sol, semnifică reducerea vitezei;

Regulament - Articolul 89

(1) Oprirea participanţilor la trafic este obligatorie şi la semnalele date de:
a) poliţiştii de frontieră;
b) îndrumătorii de circulaţie ai Ministerului Apărării;
c) agenţii de cale ferată, la trecerile la nivel;
d) personalul autorizat din zona lucrărilor pe drumurile publice;
e) membrii patrulelor şcolare de circulaţie, la trecerile pentru pietoni din apropierea unităţilor de învăţământ;
f) nevăzători, prin ridicarea bastonului alb, atunci când aceştia traversează strada.
(2) Persoanele prevăzute la alin. (1) lit. a)-d) pot efectua şi următoarele semnale:
a) balansarea braţului în plan vertical, cu palma mâinii orientată către sol sau cu un mijloc de semnalizare, care semnifică reducerea vitezei;
b) rotirea vioaie a braţului, care semnifică mărirea vitezei de deplasare a vehiculelor, inclusiv grăbirea traversării drumului de către pietoni.

Regulament - Articolul 114

(2) Pe timpul nopţii, la apropierea a două vehicule care circulă din sensuri opuse, conducătorii acestora sunt obligaţi ca de la o distanţă de cel puţin 200 m să folosească luminile de întâlnire concomitent cu reducerea vitezei. Când conducătorul de autovehicul se apropie de un autovehicul care circulă în faţă să, acesta este obligat să folosească luminile de întâlnire de la o distanţă de cel puţin 100 m.

Regulament - Articolul 121

(1) Conducătorii de vehicule sunt obligaţi să respecte viteza maxima admisă pe sectorul de drum pe care circulă şi pentru categoria din care face parte vehiculul condus, precum şi cea impusă prin mijloacele de semnalizare.
(2) Nerespectarea regimului de viteză stabilit conform legii se constată de către poliţiştii rutieri, cu mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic.

Regulament - Articolul 122

Se interzice conducătorilor de vehicule să reducă brusc viteza ori să efectueze o oprire neaşteptată, fără motiv întemeiat.

Regulament - Articolul 123

Conducătorul de vehicul este obligat să circule cu o viteza care să nu depăşească 30 km/h în localităţi sau 50 km/h în afara localităţilor, în următoarele situaţii:
a) la trecerea prin intersecţiile cu circulaţie nedirijată;
b) în curbe deosebit de periculoase semnalizate ca atare sau în care vizibilitatea este mai mica de 50 m;
c) la trecerea pe lângă grupuri organizate, coloane militare sau cortegii, indiferent dacă acestea se află în mers sau staţionează pe partea carosabilă a drumurilor cu o singură bandă de circulaţie pe sens;
d) la trecerea pe lângă animale care sunt conduse pe partea carosabilă sau pe acostament;
e) când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă;
f) pe drumuri cu denivelări, semnalizate ca atare;
g) în zona de acţiune a indicatorului de avertizare "Copii" în intervalul orar 7,00-22,00, precum şi a indicatorului "Accident";
h) la trecerile pentru pietoni nesemaforizate, semnalizate prin indicatoare şi marcaje, când drumul public are cel mult o bandă pe sens, iar pietonii aflaţi pe trotuar, în imediată apropiere a părţii carosabile, intenţionează să se angajeze în traversare;
i) la schimbarea direcţiei de mers prin viraje;
j) când vizibilitatea este sub 100 m în condiţii de ceaţă, ploi torenţiale, ninsori abundente.

Regulament - Articolul 136

(1) La trecerea la nivel cu calea ferată curentă, conducătorul de vehicul este obligat să circule cu viteza redusă şi să se asigure ca din partea stânga sau din partea dreaptă nu se apropie un vehicul feroviar.

Regulament - Articolul 158

(2) Conducătorii de vehicule sunt obligaţi să circule cu o viteza de cel mult 20 km/h, să nu staţioneze sau să parcheze vehiculul în afara spatiilor anume destinate şi semnalizate ca atare, să nu stânjenească sau să împiedice circulaţia pietonilor chiar dacă, în acest scop, trebuie să oprească.

Regulament - Articolul 159

În zona pietonala, semnalizată ca atare, conducătorul de vehicul poate intra numai dacă locuieşte în această zona sau prestează servicii publice "din poarta în poarta" şi nu are altă posibilitate de acces. Acesta este obligat să circule cu viteza maxima de 5 km/h, să nu stânjenească ori să împiedice circulaţia pietonilor şi, dacă este necesar, să oprească pentru a permite circulaţia acestora.Dacă nu puteți/doriți să vizionați varianta AUDIO-VIDEO a cursului, puteți citi varianta text ilustrată cu imagini.

Varianta text Capitolul 8 - partea 3 - Viteza de deplasare

Codul Rutier - Viteza de deplasare

Conducătorul de vehicul trebuie să respecte regimul legal de viteză şi să o adapteze în funcţie de condiţiile de drum, astfel încât să poată efectua orice manevra în condiţii de siguranţă (art. 48 din OUG).

Conducătorii de vehicule sunt obligaţi să respecte viteza maxima admisă pe sectorul de drum pe care circulă şi pentru categoria din care face parte vehiculul condus, precum şi cea impusă prin mijloacele de semnalizare (art. 121 alin. 1 din Regulament).

LIMITE GENERALE DE VITEZĂ (viteza maximă cu care poate circula un autovehicul pe drumrile publice)

ÎN INTERIORUL LOCALITĂȚILOR:
Limita maximă de viteză în localităţi este de 50 km/h (art. 49 alin. 1 din OUG).

DE REȚINUT:
- Indiferent de categoria autovehiculului condus, sau indiferent dacă tractează sau nu remorci, viteza maximă este de 50 de km/h în localități;
- conducătorii de vehicule începători, adică cei ce au mai puțin de un an în practica de conducere, nu au obligația să circule cu o viteză mai mică în localități, viteza maximă de 50 de km/h este valabilă și pentru aceștia.

Pe anumite sectoare de drum din interiorul localităţilor, administratorul drumului poate stabili, pentru autovehiculele din categoriile A şi B, şi limite de viteză superioare, dar nu mai mult de 80 km/h. Limitele de viteză mai mari de 50 km/h se stabilesc numai cu avizul poliţiei rutiere (art. 49 alin. 2 din OUG). 
    
Pe anumite sectoare de drum, ţinând seama de împrejurări şi de intensitatea circulaţiei, administratorul drumului, cu avizul poliţiei rutiere, poate stabili şi limite de viteză inferioare, dar nu mai puţin de 10 km/h pentru tramvaie şi de 30 km/h pentru toate autovehiculele (art. 49 alin. 3 din OUG).

ÎN AFARA LOCALITĂȚILOR:

Limitele maxime de viteză în afara localităţilor sunt (art. 49 alin. 4 din OUG):
- pe autostrăzi - 130 km/h;
- pe drumurile expres sau pe cele naţionale europene (E) – 100 km/h;
- pe celelalte categorii de drumuri - 90 km/h.
 

LIMITE DE VITEZĂ ÎN FUNȚIE DE AUTOVEHICULUL CONDUS

Vitezele maxime admise în afara localităţilor în funcție de categorii de autovehicule sunt următoarele (art. 50 alin. 1 din OUG):
- pentru autovehiculele din categoriile A şi B: 130 km/h pe autostrăzi, 100 km/h pe drumurile expres sau pe cele naţionale europene (E) şi 90 km/h pe celelalte categorii de drumuri; 
- pentru autovehiculele din categoriile C, D şi categoria D1: 110 km/h pe autostrăzi, 90 km/h pe drumurile expres sau pe cele naţionale europene (E) şi 80 km/h pe celelalte categorii de drumuri; 
- pentru autovehiculele din categoriile A1, B1 şi C1: 90 km/h pe autostrăzi, 80 km/h pe drumurile expres sau pe cele naţionale europene (E) şi 70 km/h pentru celelalte categorii de drumuri; 
- pentru tractoare şi mopede: 45 km/h.

Viteza maximă admisă în afara localităţilor pentru autovehiculele care tractează remorci sau semiremorci este cu 10 km/h mai mică decât viteza maximă admisă pentru categoria din care face parte autovehiculul trăgător (art. 50 alin. 2 din OUG). 

Viteza maximă admisă pentru autovehicule cu mase şi/sau gabarite depăşite ori care transportă produse periculoase este de 40 km/h în localităţi, iar în afara localităţilor de 70 km/h (art. 50 alin. 3 din OUG). 

Viteza maximă admisă în afara localităţilor pentru autovehiculele ai căror conducători au mai puţin de un an practică de conducere sau pentru persoanele care efectuează pregătirea practică în vederea obţinerii permisului de conducere este cu 20 km/h mai mică decât viteza maximă admisă pentru categoria din care fac parte autovehiculele conduse (art. 50 alin. 4 din OUG).

Se interzice conducătorilor de vehicule să reducă brusc viteza ori să efectueze o oprire neaşteptată, fără motiv întemeiat (art. 122 din Regulament).

Viteza maxima în zonele rezidențiale, semnalizate ca atare, este de 20 km/h (art. 158 alin. 2 din Regulament).

Viteza maxima în zonele pietonale, semnalizate ca atare, este de 5 km/h (art. 159 din Regulament).
 

REDUCEREA VITEZEI DE DEPLASARE

Conducătorul de vehicul este obligat să circule cu o viteza care să nu depăşească 30 km/h în localităţi sau 50 km/h în afara localităţilor, în următoarele situaţii (art. 123 din Regulament):
- la trecerea prin intersecţiile cu circulaţie nedirijată;

se reduce viteza in intersectiile nedirijate

- în curbe deosebit de periculoase semnalizate ca atare sau în care vizibilitatea este mai mica de 50 m;

se reduce viteza in curbe

- la trecerea pe lângă grupuri organizate, coloane militare sau cortegii, indiferent dacă acestea se află în mers sau staţionează pe partea carosabilă a drumurilor cu o singură bandă de circulaţie pe sens;

- la trecerea pe lângă animale care sunt conduse pe partea carosabilă sau pe acostament;

- când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă;

se reduce viteza la trecerea pe langa grupuri organizate

- pe drumuri cu denivelări, semnalizate ca atare;

se reduce viteza pe drumurile cu denivelari

- în zona de acţiune a indicatorului de avertizare "Copii" în intervalul orar 7,00-22,00, precum şi a indicatorului "Accident";

se reduce viteza la indicatorul copii
se reduce viteza la indicatorul accident

- la trecerile pentru pietoni nesemaforizate, semnalizate prin indicatoare şi marcaje, când drumul public are cel mult o bandă pe sens, iar pietonii aflaţi pe trotuar, în imediată apropiere a părţii carosabile, intenţionează să se angajeze în traversare;

se reduce viteza la trecerile pentru pietoni

- la schimbarea direcţiei de mers prin viraje;

se reduce viteza in viraje

- când vizibilitatea este sub 100 m în condiţii de ceaţă, ploi torenţiale, ninsori abundente.

se reduce viteza cand plua, ninge sau este ceata
 

Alte cazuri de reducere a vitezei (fără să se specifice limita de viteză)

- la semnalul de culoare galbenă intermitent care permite trecerea cu respectarea regulilor de circulație aplicabile în acel loc (art. 53 alin. 2 din Regulament);

se reduce viteza la galben intermitent

- la semnalul dat prin balansarea pe verticală a brațului, având palma orintată către sol, de către: polițiștii rutieri; polțiștii de frontieră; îndrumătorii de circulație ai Ministerului Apărării; agenții de cale ferată, la trecerile la nivel; personalul autorizat din zona lucrărilor pe drumurile publice; (art. 88 alin. 1 lit. d și art. 89 din Regulament);

se reduce viteza la semnalul politistului prin balansarea bratului

- pe timpul nopții, la apropierea a două vehicule care circulă din sensuri opuse, conducătorii acestora sunt obligați ca de la o distanță de cel puțin 200 m să folosească luminile de întâlnire concomitent cu reducerea vitezei (art. 114 alin. 2 din Regulament);

se reduce viteza noaptea la apropierea de un alt vehicul care circula din sens opus

- la apropierea vehiculelor cu regim de circulatie prioritar, care au în funcțiune semnalele speciale de avertizare luminoasă de culoare albastră (art. 37 alin. 2 din OUG);

se reduce viteza la intalnirea vehiculelor cu lumina albastra

- la întâlnirea indicatorului „Cedează trecerea”;

se reduce viteaza la indicatorul cedeaza trecerea

- la trecerea la nivel cu calea ferată curentă, conducătorul de autovehicul este obligat să circule cu viteză redusă și să se asigure că din partea stângă sau din partea dreaptă nu se apropie nici un vehicul feroviar (art. 136 alin. 1 din Regulament).

se reduce viteza la calea ferata

Nerespectarea regimului de viteză stabilit conform legii se constată de către poliţiştii rutieri, cu mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic (art. 121 alin. 2 din Regulament).

62 Comentarii Lasă un comentariu

Ionescu Isabelle
Ionescu Isabelle 13.08.2019 07:42
Bună ziua!Am o mică curiozitate: Ce varianta este reală legată de întrebarea “In ce situații ești obligat sa reduci viteza?” R:a)la trecerea la nivel cu calea ferată curenta fără bariere.b)la trecerea la nivel cu calea ferată curenta cu bariere.c)la trecea la nivel cu calea ferată industrială. In carte la capitolul viteze și distante între vehicule specifica faptul ca doar la cele semnalizate cu indicatoare ,fără bariere” însă răspunsul corect apare ca fiind B!
Cami
Cami 17.05.2019 17:28
Bună ziua! Care este limita de viteză în localitate, pentru un autovehicul care tracteaza remorcă ? Vă multumesc.
Stefan Rot
Stefan Rot 04.06.2019 07:39
Limita în localitate este de 50km/h indiferent că tractati o remorcă
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 01.07.2019 18:10

Daca tractezi o remorca viteza maxima admisa scade cu 10 km/h.


Ciprian Nichitov
Ciprian Nichitov 09.04.2019 13:43
Un conducător care are mai putin de un an de conducre care conduce pe un drum national in afara localitatii un autovehicul din categoria C si are si o remorcă sau o semiremorca cu ce viteza maximă va merge? Se scad 20 km + cei 10km pt remorcă sau doar cei 20...?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 01.07.2019 18:11

Se scad 20+10=30.


Ciprian Nichitov
Ciprian Nichitov 01.07.2019 18:32
Multumesc,dar am dat si C si CE si atestatul CPI marfă între timp.
Ciprian Nichitov
Ciprian Nichitov 01.07.2019 18:32
Multumesc,dar am dat si C si CE si atestatul CPI marfă între timp.
Denissa Denissa
Denissa Denissa 07.04.2019 19:30
Pot circula ca începător cu 50km/h in localitate ?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 08.04.2019 17:55

Da. Ca începător nu ai obligația de a circula cu viteza redusa in localitate. Regula se aplica doar in afara localităților.


Alina Bogdan
Alina Bogdan 20.02.2019 09:45

Buna datorita voua DRPCIV ieri am fost la condus prima data si mam descurcat foarte bine foarte comfortabil fara emoti fara sa strang volanul fara stress va multumesc pt video si toate chestionarele ma ajuta foarte mult
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 20.02.2019 16:27

Cu placere, felicitari!

Ne bucuram ca putem sa va ajutam.


gabriel negut
gabriel negut 07.02.2019 10:04
buna ziua! trebuie neaparat sa inveti legislatia pe derost ?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 07.02.2019 16:15

Citita si inteleasa logic.


Gradinariu Benny
Gradinariu Benny 22.12.2018 10:26
Dacă am fost prins cu 103 km/h în localitate cu limita de 60 km/h poate sa îmi suspende permisul pe 90 de zile, fiind mai puțin de 50 km diferența?

Multumesc,
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 28.12.2018 12:38

Depășirea vitezei maxime cu pana la 50 km/h, inclusiv 50 km/h se sancționează cu amenda si puncte de penalizare. In cazul tău, depășirea fiind cu 43 de km/h nu ti se va lua permisul.


MARIAN RATOI
MARIAN RATOI 19.11.2018 16:59
Cu ce viteză trebuie să circule conducătorul auto care are mai puțin de un an experiență, pe sectoarele de drum din interiorul localităților unde limita de viteză este de maxim 80km /oră?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 20.11.2018 09:48

Fiind in localitate, poate circula cu maxim 80 km/h. Doar in afara localitatilor are va circula cu o viteza maxima redusa cu 20 km/h fata de limita maxima.


Livia Mihaela Codrea
Livia Mihaela Codrea 30.11.2018 07:42
80km/h limita maxima in localitate? unde este aceasta localitate?
Roxana
Roxana 11.09.2018 08:11
Buna ziua,

In cat timp se fac programarile pentru oras in aceasta perioada? Stie cineva programul exact pentru sustinerea probei teoretice? Din ce stiam, nu aveau in fiecare zi program.
Va multumesc!
Radu T
Radu T 25.08.2018 11:02
Salutare! Daca am experienta mai mica de un an, iar limita de viteza in afara localitatii este de 70, cu ce viteza voi circula eu ca incepator? Mulțumesc!
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 27.08.2018 17:26

Cu 50 km/h.


Coli
Coli 17.08.2018 02:12
TI SE CERE CARTEA VERDE PTR ELVETIA DAR PTR ROMANIA NUMAI ESTE OBLIGATORIE
Nicoleta
Nicoleta 17.08.2018 02:10
Buna ziua, Doamnelor si Domnilor,

Pe Strada Bucuresti Ploiesti Fintina Miorita cum este Posibil sa fie 50 la ora Viteza!!!
Si imediat dupa pe Dimitriev Kissellef de 60 la ora
Corny Corny
Corny Corny 30.11.2018 15:51
Pt ca nu sîntem capabili să ne facem drumuri de mare viteza ocolitoare sau inele de viteza în jurul localităților..
La oradea am schimbat mentalitatea asta si avem 2 inele deja.
Bafta
Pop Gabriela
Pop Gabriela 13.08.2018 05:07
Buna dimineata. Am o intrebare, daca prin localitate se depaseste viteza admisa iar politia iti face doar semn cu farurile sa incetinesti fara sa te opreasca, care sunt consecintele sau ce sanciuni se aplica? Va multumesc.
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 18.08.2018 15:56

De unde stii tu ca semnalul cu farurile ar insemna sa reduci viteza?Daca ai depasit viteza maxima legala si ai fost surprins pe RADAR, atunci o sa primesti o amenda sau suspendare permis, in functie de ce viteza aveai.Daca nu ai fost surprins pe RADAR, nu patesti nimic.


Gabriel-Alexandru Cebuc
Gabriel-Alexandru Cebuc 29.07.2018 20:47
Există vreo restricție privind viteza minimă legală în localitate sau în afara acesteia, pe lângă reducerea vitezei pentru efectuarea manevrelor în siguranță de la Articolul 48 ?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 01.08.2018 15:57

Nu, nu exista o regula generala privind viteza minima. Daca pe anumite sectoare de drum se va aplica o viteza minima obligatorie, acest lucru va fi semnalizat prin indicatoare.


Bogdan
Bogdan 17.06.2018 12:10
Buna ziua, doresc sa stiu de la ce viteza se aplica sanctiuni, de exemplu eu stiam ca la viteza maxima de 50 km/h poti depasi cu 1-9km/h si nu vei fi sanctionat. Sanctiunile incep cand depasesti cu 10km/h sau mai mult. Problema e ca mai nou am auzit. Ca sanctiunile nu mai incep de la 10 km/h ci de la 3-4?. Am cautat peste tot informatia asta si nu am gasit-o. Multumesc!
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 17.06.2018 16:36

Nu s-au facut schimbari la aceste articole de lege, deci sanctionarea se va face tot incepand cu 10 km/h peste limita admisa.


Lasă un comentariu

CUPRINS
Capitolul 1 - partea 1 - Drumul public Capitolul 1 - partea 2 - Sensul și banda de circulație Capitolul 2 - partea 1 - Deplasarea vehiculelor pe drumul public Capitolul 2 - partea 2 - Circulația în intersecții Capitolul 3 - partea 1 - Semnalizarea rutieră și ordinea de prioritate Capitolul 3 - partea 2 - Semnalele polițistului rutier Capitolul 3 - partea 3 - Semnalele speciale de avertizare Capitolul 3 - partea 4 - Semnalizarea temporară Capitolul 3 - partea 5 - Semnalele luminoase sau sonore Capitolul 3 - partea 6 - Indicatoare rutiere Capitolul 3 - partea 7 - Marcaje rutiere Capitolul 4 - partea 1 - Drumul cu sens unic Capitolul 4 - partea 2 - Intersecția cu sens giratoriu Capitolul 4 - partea 3 - Autostrada Capitolul 4 - partea 4 - Zona rezidenţială şi pietonală Capitolul 5 - partea 1 - Prioritatea și acordarea priorității Capitolul 5 - partea 2 - Prioritatea de trecere - acordată prin indicatoare Capitolul 5 - partea 3 - Prioritatea de trecere - acordata prin lege Capitolul 5 - partea 4 - acordarea priorității Capitolul 5 - partea 5 - alte cazuri de acordare de prioritate Capitolul 6 - partea 1 - manevre - depășirea Capitolul 6 - partea 2 - manevre - oprirea și staționarea Capitolul 6 - partea 3 - manevre - oprirea interzisă Capitolul 6 - partea 4 - manevre - staționarea interzisă și parcarea Capitolul 6 - partea 5 - manevre - întoarcerea Capitolul 6 - partea 6 - manevre - mersul înapoi Capitolul 7 - partea 1 - locuri și situații speciale - trecerea la nivel cu calea ferată Capitolul 7 - partea 2 - trecerea la nivel cu calea ferată fără bariere Capitolul 7 - partea 3 - trecerea la nivel cu calea ferată cu bariere Capitolul 7 - partea 4 - trecerea pentru pietoni Capitolul 7 - partea 5 - drumul în curbă Capitolul 7 - partea 6 - drumul în rampă și în pantă Capitolul 8 - partea 1 - Permisul de conducere Capitolul 8 - partea 2 - Condiții obținere permis și echivalări Capitolul 8 - partea 3 - Viteza de deplasare Capitolul 8 - partea 4 - Starea tehnică a vehiculelor Capitolul 8 - partea 5 - Sistemul de iluminare și semnalizare luminoasă Capitolul 9 - partea 1 - Obligațiile conducătorilor auto la plecarea la traseu Capitolul 9 - partea 2 - Obligațiile conducătorilor auto în timpul deplasării Capitolul 9 - partea 3 - Obligațiile conducătorilor auto la transportul copiilor Capitolul 9 - partea 4 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de accident Capitolul 9 - partea 5 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de defecțiune tehnică Capitolul 9 - partea 6 - Obligațiile conducătorilor auto cu vechime mai mică de un an Capitolul 9 - partea 7 - Obligațiile conducătorilor auto de transport public de persoane Capitolul 9 - partea 8 - Obligațiile conducătorilor auto de transport de mărfuri Capitolul 9 - partea 9 - Obligațiile prorietarilor sau deținătorilor de vehicule Capitolul 9 - partea 10 - Obligațiile conducătorilor auto la remorcarea vehiculelor Capitolul 9 - partea 11 - Obligațiile conducătorilor de mopede și biciclete Capitolul 9 - partea 12 - Obligații și interziceri pietoni Capitolul 10 - partea 1 - Contravenții și infracțiuni Capitolul 10 - partea 2 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul neînmatriculat Capitolul 10 - partea 3 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul fără permis de conducere Capitolul 10 - partea 4 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe Capitolul 10 - partea 5 - Infracțiuni - Părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia Capitolul 10 - partea 6 - Infracțiuni - diverse Capitolul 10 - partea 7 - Contravenții - introducere Capitolul 10 - partea 8 - Contravenții - clasa 1 Capitolul 10 - partea 9 - Contravenții - clasa 2 Capitolul 10 - partea 10 - Contravenții - clasa 3 Capitolul 10 - partea 11 - Contravenții - clasa 4 Capitolul 10 - partea 12 - Contravenții - clasa 5 Capitolul 10 - partea 13 - Alte sancțiuni Capitolul 10 - partea 14 - Reținerea certificatului de înmatriculare sau înregistrare Capitolul 10 - partea 15 - Confiscarea, imobilizarea și radierea din oficiu Capitolul 10 - partea 16 - Consumul de alcool și procedura de recoltare probe

© 2017 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou ↓

Pentru a crea un cont nou cu facebook ↓

Login cu Facebook

Dacă ai deja un cont, conectează-te aici ↓