Pasul 1 - Cursuri » Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Ai parcurs 0.0% din Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Capitolul 8 - partea 3 - Viteza de deplasare

Capitolul 8 - partea 3 - Viteza de deplasare


Articole de referință din legislația în vigoare

OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 (Codul rutier)
Regulament = REGULAMENT de aplicare a  OUG 195/2002 (Regulamentul codului rutier)

OUG - Articolul 37

(2) Conducătorii de vehicule sunt obligaţi să reducă viteza, să circule cât mai aproape de marginea drumului în sensul de deplasare şi să acorde prioritate la trecerea autovehiculelor cu regim de circulaţie prioritară care au în funcţiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă de culoare albastră şi sonore.

OUG - Articolul 48

Conducătorul de vehicul trebuie să respecte regimul legal de viteză şi să o adapteze în funcţie de condiţiile de drum, astfel încât să poată efectua orice manevra în condiţii de siguranţă.

OUG - Articolul 49

(1) Limita maximă de viteză în localităţi este de 50 km/h.

(2) Pe anumite sectoare de drum din interiorul localităţilor, administratorul drumului poate stabili, pentru autovehiculele din categoriile A şi B, şi limite de viteză superioare, dar nu mai mult de 80 km/h. Limitele de viteză mai mari de 50 km/h se stabilesc numai cu avizul poliţiei rutiere.

(3) Pe anumite sectoare de drum, ţinând seama de împrejurări şi de intensitatea circulaţiei, administratorul drumului, cu avizul poliţiei rutiere, poate stabili şi limite de viteză inferioare, dar nu mai puţin de 10 km/h pentru tramvaie şi de 30 km/h pentru toate autovehiculele.

(4) Limitele maxime de viteză în afara localităților sunt: (Alineatul (4) a fost modificat și actualizat și pe Școala Rutieră la 16-05-2022)

a) pe autostrăzi - 130 km/h;
b) pe drumurile expres - 120 km/h;
c) pe drumurile naționale europene (E) - 100 km/h;
d) pe celelalte categorii de drumuri - 90 km/h.

OUG - Articolul 50

(1) Vitezele maxime admise în afara localităților pentru categoriile de autovehicule prevăzute în anexa nr. 1 sunt următoarele: (Alineatul (1) a fost modificat și actualizat și pe Școala Rutieră la 16-05-2022)

a) 130 km/h pe autostrăzi, 120 km/h pe drumurile expres, 100 km/h pe drumurile naționale europene (E) și 90 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile A și B;
b) 110 km/h pe autostrăzi, 100 km/h pe drumurile expres, 90 km/h pe drumurile naționale europene (E) și 80 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile C, D și categoria D1;
c) 90 km/h pe autostrăzi, 85 km/h pe drumuri expres, 80 km/h pe drumurile naționale europene (E) și 70 km/h pentru celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile A1, B1 și C1;
d) 45 km/h, pentru tractoarele agricole sau forestiere și mopede.

(2) Viteza maximă admisă în afara localităţilor pentru autovehiculele care tractează remorci sau semiremorci este cu 10 km/h mai mică decât viteza maximă admisă pentru categoria din care face parte autovehiculul trăgător.

(3) Viteza maximă admisă pentru autovehicule cu mase şi/sau gabarite depăşite ori care transportă produse periculoase este de 40 km/h în localităţi, iar în afara localităţilor de 70 km/h.

(4) Viteza maximă admisă în afara localităţilor pentru autovehiculele ai căror conducători au mai puţin de un an practică de conducere sau pentru persoanele care efectuează pregătirea practică în vederea obţinerii permisului de conducere este cu 20 km/h mai mică decât viteza maximă admisă pentru categoria din care fac parte autovehiculele conduse.

 

Regulament - Articolul 53

(2) Semnalul de culoare galbenă intermitent permite trecerea, conducătorul de vehicul fiind obligat să circule cu viteza redusă, să respecte semnificaţia semnalizării rutiere şi a regulilor de circulaţie aplicabile în acel loc.

Regulament - Articolul 88

(1) Semnalele poliţistului care dirijează circulaţia au următoarele semnificaţii:

d) balansarea pe verticală a braţului, având palma orientată către sol, semnifică reducerea vitezei;

Regulament - Articolul 89

(1) Oprirea participanţilor la trafic este obligatorie şi la semnalele date de:

a) poliţiştii de frontieră;
b) îndrumătorii de circulaţie ai Ministerului Apărării;
c) agenţii de cale ferată, la trecerile la nivel;
d) personalul autorizat din zona lucrărilor pe drumurile publice;
e) membrii patrulelor şcolare de circulaţie, la trecerile pentru pietoni din apropierea unităţilor de învăţământ;
f) nevăzători, prin ridicarea bastonului alb, atunci când aceştia traversează strada.

(2) Persoanele prevăzute la alin. (1) lit. a)-d) pot efectua şi următoarele semnale:

a) balansarea braţului în plan vertical, cu palma mâinii orientată către sol sau cu un mijloc de semnalizare, care semnifică reducerea vitezei;
b) rotirea vioaie a braţului, care semnifică mărirea vitezei de deplasare a vehiculelor, inclusiv grăbirea traversării drumului de către pietoni.

Regulament - Articolul 114

(2) Pe timpul nopții, la apropierea a două vehicule care circulă din sensuri opuse, conducătorii acestora sunt obligați ca de la o distanță de cel puțin 200 m să folosească luminile de întâlnire concomitent cu reducerea vitezei. Când conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier se apropie de un autovehicul care circulă în față să, acesta este obligat să folosească luminile de întâlnire de la o distanță de cel puțin 100 m. (Alineatul (2) a fost modificat și actualizat pe www.scoalarutiera.ro la 06-10-2021)

Regulament - Articolul 121

(1) Conducătorii de vehicule sunt obligaţi să respecte viteza maxima admisă pe sectorul de drum pe care circulă şi pentru categoria din care face parte vehiculul condus, precum şi cea impusă prin mijloacele de semnalizare.

(2) Nerespectarea regimului de viteză stabilit conform legii se constată de către poliţiştii rutieri, cu mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic.

Regulament - Articolul 122

Se interzice conducătorilor de vehicule să reducă brusc viteza ori să efectueze o oprire neaşteptată, fără motiv întemeiat.

Regulament - Articolul 123

Conducătorul de vehicul este obligat să circule cu o viteza care să nu depăşească 30 km/h în localităţi sau 50 km/h în afara localităţilor, în următoarele situaţii:

a) la trecerea prin intersecţiile cu circulaţie nedirijată;
b) în curbe deosebit de periculoase semnalizate ca atare sau în care vizibilitatea este mai mica de 50 m;
c) la trecerea pe lângă grupuri organizate, coloane militare sau cortegii, indiferent dacă acestea se află în mers sau staţionează pe partea carosabilă a drumurilor cu o singură bandă de circulaţie pe sens;
d) la trecerea pe lângă animale care sunt conduse pe partea carosabilă sau pe acostament;
e) când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă;
f) pe drumuri cu denivelări, semnalizate ca atare;
g) în zona de acţiune a indicatorului de avertizare "Copii" în intervalul orar 7,00-22,00, precum şi a indicatorului "Accident";
h) la trecerile pentru pietoni nesemaforizate, semnalizate prin indicatoare şi marcaje, când drumul public are cel mult o bandă pe sens, iar pietonii aflaţi pe trotuar, în imediată apropiere a părţii carosabile, intenţionează să se angajeze în traversare;
i) la schimbarea direcţiei de mers prin viraje;
j) când vizibilitatea este sub 100 m în condiţii de ceaţă, ploi torenţiale, ninsori abundente.

Regulament - Articolul 136

(1) La trecerea la nivel cu calea ferată curentă, conducătorul de vehicul este obligat să circule cu viteza redusă şi să se asigure ca din partea stânga sau din partea dreaptă nu se apropie un vehicul feroviar.

Regulament - Articolul 158

(1) În zona rezidențială, semnalizată ca atare, pietonii pot folosi toată lățimea părții carosabile, iar jocul copiilor este permis.

(2) (În zona rezidențială) Conducătorii de vehicule sunt obligaţi să circule cu o viteza de cel mult 20 km/h, să nu staţioneze sau să parcheze vehiculul în afara spatiilor anume destinate şi semnalizate ca atare, să nu stânjenească sau să împiedice circulaţia pietonilor chiar dacă, în acest scop, trebuie să oprească.

Regulament - Articolul 159

În zona pietonala, semnalizată ca atare, conducătorul de vehicul poate intra numai dacă locuieşte în această zona sau prestează servicii publice "din poarta în poarta" şi nu are altă posibilitate de acces. Acesta este obligat să circule cu viteza maxima de 5 km/h, să nu stânjenească ori să împiedice circulaţia pietonilor şi, dacă este necesar, să oprească pentru a permite circulaţia acestora.Dacă nu puteți/doriți să vizionați varianta AUDIO-VIDEO a cursului, puteți citi varianta text ilustrată cu imagini.

Varianta text Capitolul 8 - partea 3 - Viteza de deplasare

Codul Rutier - Viteza de deplasare

Conducătorul de vehicul trebuie să respecte regimul legal de viteză şi să o adapteze în funcţie de condiţiile de drum, astfel încât să poată efectua orice manevra în condiţii de siguranţă (art. 48 din OUG).

Conducătorii de vehicule sunt obligaţi să respecte viteza maxima admisă pe sectorul de drum pe care circulă şi pentru categoria din care face parte vehiculul condus, precum şi cea impusă prin mijloacele de semnalizare (art. 121 alin. 1 din Regulament).

LIMITE GENERALE DE VITEZĂ (viteza maximă cu care poate circula un autovehicul pe drumrile publice)

ÎN INTERIORUL LOCALITĂȚILOR:

Limita maximă de viteză în localităţi este de 50 km/h (art. 49 alin. 1 din OUG).

DE REȚINUT:

  • Indiferent de categoria autovehiculului condus, sau indiferent dacă tractează sau nu remorci, viteza maximă este de 50 de km/h în localități;
  • conducătorii de vehicule începători, adică cei ce au mai puțin de un an în practica de conducere, nu au obligația să circule cu o viteză mai mică în localități, viteza maximă de 50 de km/h este valabilă și pentru aceștia.

Pe anumite sectoare de drum din interiorul localităţilor, administratorul drumului poate stabili, pentru autovehiculele din categoriile A şi B, şi limite de viteză superioare, dar nu mai mult de 80 km/h. Limitele de viteză mai mari de 50 km/h se stabilesc numai cu avizul poliţiei rutiere (art. 49 alin. 2 din OUG).

Pe anumite sectoare de drum, ţinând seama de împrejurări şi de intensitatea circulaţiei, administratorul drumului, cu avizul poliţiei rutiere, poate stabili şi limite de viteză inferioare, dar nu mai puţin de 10 km/h pentru tramvaie şi de 30 km/h pentru toate autovehiculele (art. 49 alin. 3 din OUG).

ÎN AFARA LOCALITĂȚILOR:

Limitele maxime de viteză în afara localităţilor sunt: (art. 49 alin. 4 din OUG)

  • pe autostrăzi - 130 km/h;
  • pe drumurile expres - 120 km/h;
  • pe drumurile naționale europene (E) - 100 km/h;
  • pe celelalte categorii de drumuri - 90 km/h.

LIMITE DE VITEZĂ ÎN FUNȚIE DE CATEGORIA VEHICULULUI CONDUS

Vitezele maxime admise în afara localităţilor, în funcție de categoria vehiculului condus, sunt următoarele: (art. 50 alin. 1 din OUG)

  • pentru autovehiculele din categoriile A și B: 130 km/h pe autostrăzi, 120 km/h pe drumurile expres, 100 km/h pe drumurile naționale europene (E) și 90 km/h pe celelalte categorii de drumuri;
  • pentru autovehiculele din categoriile C, D și categoria D1: 110 km/h pe autostrăzi, 100 km/h pe drumurile expres, 90 km/h pe drumurile naționale europene (E) și 80 km/h pe celelalte categorii de drumuri;
  • pentru autovehiculele din categoriile A1, B1 și C1: 90 km/h pe autostrăzi, 85 km/h pe drumuri expres, 80 km/h pe drumurile naționale europene (E) și 70 km/h pentru celelalte categorii de drumuri;
  • pentru tractoarele agricole sau forestiere și mopede: 45 km/h.

Viteza maximă admisă în afara localităţilor pentru autovehiculele care tractează remorci sau semiremorci este cu 10 km/h mai mică decât viteza maximă admisă pentru categoria din care face parte autovehiculul trăgător (art. 50 alin. 2 din OUG).

Viteza maximă admisă pentru autovehicule cu mase şi/sau gabarite depăşite ori care transportă produse periculoase este de 40 km/h în localităţi, iar în afara localităţilor de 70 km/h (art. 50 alin. 3 din OUG).

Viteza maximă admisă în afara localităţilor pentru autovehiculele ai căror conducători au mai puţin de un an practică de conducere sau pentru persoanele care efectuează pregătirea practică în vederea obţinerii permisului de conducere este cu 20 km/h mai mică decât viteza maximă admisă pentru categoria din care fac parte autovehiculele conduse (art. 50 alin. 4 din OUG).

Se interzice conducătorilor de vehicule să reducă brusc viteza ori să efectueze o oprire neaşteptată, fără motiv întemeiat (art. 122 din Regulament).

Viteza maxima în zonele rezidențiale, semnalizate ca atare, este de 20 km/h (art. 158 alin. 2 din Regulament).

Viteza maxima în zonele pietonale, semnalizate ca atare, este de 5 km/h (art. 159 din Regulament).

REDUCEREA VITEZEI DE DEPLASARE

Conducătorul de vehicul este obligat să circule cu o viteza care să nu depăşească 30 km/h în localităţi sau 50 km/h în afara localităţilor, în următoarele situaţii (art. 123 din Regulament):

- la trecerea prin intersecţiile cu circulaţie nedirijată;

se reduce viteza in intersectiile nedirijate

- în curbe deosebit de periculoase semnalizate ca atare sau în care vizibilitatea este mai mica de 50 m;

se reduce viteza in curbe

- la trecerea pe lângă grupuri organizate, coloane militare sau cortegii, indiferent dacă acestea se află în mers sau staţionează pe partea carosabilă a drumurilor cu o singură bandă de circulaţie pe sens;

- la trecerea pe lângă animale care sunt conduse pe partea carosabilă sau pe acostament;

- când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă;

se reduce viteza la trecerea pe langa grupuri organizate

- pe drumuri cu denivelări, semnalizate ca atare;

se reduce viteza pe drumurile cu denivelari

- în zona de acţiune a indicatorului de avertizare "Copii" în intervalul orar 7,00-22,00, precum şi a indicatorului "Accident";

se reduce viteza la indicatorul copii

se reduce viteza la indicatorul accident

- la trecerile pentru pietoni nesemaforizate, semnalizate prin indicatoare şi marcaje, când drumul public are cel mult o bandă pe sens, iar pietonii aflaţi pe trotuar, în imediată apropiere a părţii carosabile, intenţionează să se angajeze în traversare;

se reduce viteza la trecerile pentru pietoni

- la schimbarea direcţiei de mers prin viraje;

se reduce viteza in viraje

- când vizibilitatea este sub 100 m în condiţii de ceaţă, ploi torenţiale, ninsori abundente.

se reduce viteza cand plua, ninge sau este ceata

Alte cazuri de reducere a vitezei (fără să se specifice limita de viteză)

- la semnalul de culoare galbenă intermitent care permite trecerea cu respectarea regulilor de circulație aplicabile în acel loc (art. 53 alin. 2 din Regulament);

se reduce viteza la galben intermitent

- la semnalul dat prin balansarea pe verticală a brațului, având palma orintată către sol, de către: polițiștii rutieri; polțiștii de frontieră; îndrumătorii de circulație ai Ministerului Apărării; agenții de cale ferată, la trecerile la nivel; personalul autorizat din zona lucrărilor pe drumurile publice; (art. 88 alin. 1 lit. d și art. 89 din Regulament);

se reduce viteza la semnalul politistului prin balansarea bratului

- pe timpul nopții, la apropierea a două vehicule care circulă din sensuri opuse, conducătorii acestora sunt obligați ca de la o distanță de cel puțin 200 m să folosească luminile de întâlnire concomitent cu reducerea vitezei (art. 114 alin. 2 din Regulament);

se reduce viteza noaptea la apropierea de un alt vehicul care circula din sens opus

- la apropierea vehiculelor cu regim de circulatie prioritar, care au în funcțiune semnalele speciale de avertizare luminoasă de culoare albastră (art. 37 alin. 2 din OUG);

se reduce viteza la intalnirea vehiculelor cu lumina albastra

- la întâlnirea indicatorului „Cedează trecerea”;

se reduce viteaza la indicatorul cedeaza trecerea

- la trecerea la nivel cu calea ferată curentă, conducătorul de autovehicul este obligat să circule cu viteză redusă și să se asigure că din partea stângă sau din partea dreaptă nu se apropie nici un vehicul feroviar (art. 136 alin. 1 din Regulament).

se reduce viteza la calea ferata

Nerespectarea regimului de viteză stabilit conform legii se constată de către poliţiştii rutieri, cu mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic (art. 121 alin. 2 din Regulament).

98 Comentarii Lasă un comentariu


Catalin Beltic
Catalin Beltic 07.09.2022 16:15
Bună ziua! Dacă am permis categ. B, C de mai mulți ani, iar categ. E obținută recent, am obligația de a circula cu 20 km/h mai puțin, în afară localităților?

Beliga Andrei
Beliga Andrei 05.06.2022 13:29
Buna ziua,posesorii de permis cu cat B1 pot conduce un tractor de 15kw?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 05.09.2022 15:58

Conducătorii de vehicule începători, adică cei ce au mai puțin de un an în practica de conducere, nu au obligația să circule cu o viteză mai mică în localități, viteza maximă de 50 de km/h este valabilă și pentru aceștia.popescu danut
popescu danut 13.08.2021 08:15
ce cursuri trebuies facute si ce examen se sustine pt obtinerea categoriei BE pt un conducator auto care are categoria B
Va multumesc
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 13.08.2021 13:52

Ia legatura cu o scoala de soferi, iti va explica ce ai de facut.Octaviana Dalgeanu
Octaviana Dalgeanu 09.08.2021 12:27
De ce nu mai merg clipurile video?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 09.08.2021 14:53

Schimba browserul de internet.Maria Gabriela Arghira
Maria Gabriela Arghira 08.06.2021 19:08
VA ROG SA IMI SPUNETI DACA IN CHESTIONARELE DE PE SITE SUNT IDENTICE INTREBARILE CU CELE DIN MEDIUL DE INVATARE, DOAR CA ESTE SCHIMBATA ORDINEA? MULTUMESC!
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 09.06.2021 15:17

Sunt identice insa in mediul de invatare mai sunt intrebari pe care nu le gasesti in chestionare.Varga C
Varga C 01.06.2021 06:41
Buna ziua, am si eu urmatoarea situatie: Intersectie semaforizata pe un drum in localitate cu limita de 70Km/h. Semaforul este pe culoarea verde, iar la ~50m inaintea semaforului este si indicatorul de limitare a vitezei la 30km/h. Ce fac, imi continui deplasarea la 70km/ h respectand faptul ca am verde la semafor, sau reduc viteza la 30km/h ca si cum ar fi intersectie nedirijata?
Multumesc
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 28.07.2021 11:27

Respecți limita de viteza impusa de indicator (maxim 30 km/h), indiferent de culoare semaforului. Daca nu aveai acel indicator se respecta limita maxima pe sectorul de drum respectiv (din cate spui este de 70 de km/h, probabil impusa prin alt indicator întâlnit mai devreme sau întâlnit la intrarea in acea localitate). Dar daca efectuezi viraj in intersecție, fie ca este sau nu indicator care sa îți impună o viteza de maxim 30 km/h tu oricum ai obligația, daca efectuezi viraj, sa reduci viteza la maxim 30 de km/h in localități sau maxim 50 de km/h in afara localităților.Găsiți aici lecție video cu viteza de deplasare --> Codul Rutier - Viteza de deplasareEstera Badoi
Estera Badoi 14.04.2021 16:17
buna! am si eu nevoie de o lamurire, care este diferenta intre cat. B si B1 ?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 15.04.2021 16:22

Citeste aiciBuga Viorel
Buga Viorel 12.04.2021 02:22
Buna ziua,
cine are dreptul sa marcheze sau sa stearga benzi rezonatoare, treceri de pietini... pe carosabil?
Multumesc,
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 14.04.2021 08:41

Administratorul drumului public, cu avizul politiei rutiere.Valentin Mihai
Valentin Mihai 03.02.2021 17:19
Cu cat pot fi incalcate limitele maxime de viteza astfel incat sa nu iei sanctiuni contraventionale?
De exemplu cred ca nu poti circula fix cu 50km/h in localitate, poate se ajunge la 51 km sau 55 de exemplu, pentru 1km in plus e sanctiune? dar pentru incepatori? daca reduc viteza in afara localitatii cu 20 km, sa zicem de la 90 la 70, pt 71km e sanctiune?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 04.02.2021 16:22

Da,se sanctioneaza orice km in plus pentru depasirea limtei de viteza.Şoferii care depăşesc limitele admise de viteză pot fi sancţionaţi cu amenzi între 290 şi 2.900 de lei.


cascasds
cascasds 04.03.2021 15:20
Se sanctioneaza cu depasirea limitei de viteza incepand de la 10 km/h in sus, deci daca mergi cu 59 kmh nu veti fi sanctionat. O zi buna.

George Alexandru
George Alexandru 17.01.2021 17:21
Ca incepator, in afara localitatii, de exemplu pe europeana, circul cu maxim 80 kmh.
Dar daca intalnesc pe europeana respectiva un indicator cu limitare la 70 kmh trebuie sa circul cu maxim 50 kmh?
Altfel spus incepatorul circula cu 20 kmh mai incet si in aceste cazuri?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 23.01.2021 11:05

Da, trebuie sa circuli cu 20 de km/h mai puțin fata de limita de pe secretul de drum respectiv din afara localității. Deci, daca ai limitare de viteza prin indicator sau alt mijloc de semnalizare, vei circula cu 20 de km/h mai puțin decât limita respectiva. Asta se aplica doar in afara localităților.Camelia baciu
Camelia baciu 08.07.2020 17:13
Articolul 114 (2) e neclar :)
200m sau 100m?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 11.07.2020 10:30

Este clar. Fii mai atenta! Este vorba de situații diferite. Una ar fi cand circula un vehicul in fata ta, dar pe același sens cu tine. Iar alta ar fi cand un vehicul circula din fata ta, pe contrasens, venind către tine.Elena Valentina Constantin
Elena Valentina Constantin 26.06.2020 12:05
Care este viteza minima cu care se poate circula pe autostrada, indiferent de categoria de autovehicul din care facem parte?
Eu zic ca minim 80 km la ora, cineva m-a contrazis si a zis ca se poate circula si cu minim 50 de km la ora.
Eu nu am permis, persoana respectiva da, dar nu imi aduc aminte sa fi vazut panou pe autostrada pentru viteza minima de 50 de km la ora.
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 26.06.2020 15:31

Pe autostradă, şoferii nu pot circula, nejustificat, cu o viteză mai mică de 50 km/h.


Rob Alex
Rob Alex 29.04.2022 06:30
@Admin, mai exact care este legea care interzice conducatorilor de autovehicule sa circule cu o viteza mai mica de 50km/h pe autostrada?
Este doar pentru curiozitatea mea.
Stiu ca exista o lege care stabileste interzicerea anumitor categorii de autovehicule ce are legatura cu viteza de 50km/h, dar pare ca este o interdictie pentru circulatie, nu pentru viteza.
Mersi!
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 30.04.2022 07:05

OUG - Articolul 74Pe autostrăzi este interzisă circulaţia pietonilor, a autovehiculelor cu gabarite sau mase depăşite, fără autorizaţie specială de transport eliberată de administratorul drumului public, conform reglementarilor în vigoare, a vehiculelor cu tracţiune animala, a animalelor, a vehiculelor trase sau împinse cu mana, a bicicletelor şi mopedelor, a tractoarelor şi maşinilor autopropulsate pentru lucrări agricole, precum şi a vehiculelor care, prin construcţie sau din alte cauze, nu pot depăşi viteza de 50 km/h.ina
ina 22.03.2020 08:01
Buna ziua,
Multumesc de raspuns, Poate ma lamuriti...
In data de 05.03.2020 am avut accident in fata unitatii de invatamant. Exista indicator cu avertizare copii si limitare de viteza 30 km/ora. Am semnalizat stanga sa intorc in portile scolii, nu am vazut masina care m-a depasit prin stanga si evident ne-am lovit ...2 copii in masina, iar viteza celulialt participant la trafic fiind destul de mare (in jur de 70-80 km/ora). Eu conduceam cu viteaza redusa. In zona in care a intrat in depasire celalat sofer era linie discontinua. Eu sunt vinovata de accident, asa a constatat politistul, deoarece nu l-am vazut, dar soferul celalalt chiar nu avea nici o obligatie?
Merg pe acest drum de 6 ani de zile, nu concepeam sa fie atat de inconstienti incat in fata scolii unde sunt atat de multi copii sa se conduca cu o asemenea viteza, exista si trecere de pietoni...

Ina
Ina 06.03.2020 01:09
Salutare! În dreptul unei unități de învățământ cu o singura banda pe sens, cu linie discontinua se poate intra în depășire cu o viteza de 40-60 km/ora?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 07.03.2020 19:37

Daca este instalat indicatorul de avertizare Copii si ești in intervalul orar 07:00 - 22:00 nu se poate depăși viteza de 30 de km/h.Dumitru Marian
Dumitru Marian 29.12.2019 22:38
Mă aflam în interiorul unei localități pe o stradă care măsoară 5 metri în lățime, circulam cu o viteza adecvată, la un moment dat am fost depășit de un autoturism care când a revenit pe sensul de mers am fost atins pe aripa stg. față si colțul barei. Am fost chemați la postul de poliție în urma sesizării la112 și agentul constator ma declarat pe mine vinovat motivînd ca nu am păstrat distanta. Intrebarea este avea voie conducătorul autovehiculului să efectueze depasirea luând în considerare lățimea drumului (5m),în plus este și începător.
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 02.01.2020 17:40

Legislația rutiera nu interzice depășire pe drumurile ce au sub o anumita lățime. Poți depune contestație daca te simi nedreptățit. Mai mult de atât nu te putem ajuta, nu știm exact situația, dar presupunem ca organul legii a luat aceasta decizie pe baza unor argumente solide.


Dumitru Marian
Dumitru Marian 02.01.2020 23:35
Dl. Admin, Articolul 120 litera ,d" nu se încadrează evenimentul?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 03.01.2020 12:11

Acest articol nu încadrează situația explicata de tine. Articolul se refera doar la pasaje denivelate, pe poduri, sub poduri și în tuneluri.
Articolul 120(1) Se interzice depăşirea vehiculelor:d) pe pasaje denivelate, pe poduri, sub poduri şi în tuneluri. Prin excepţie, pot fi depăşite în aceste locuri vehiculele cu tracţiune animală, motocicletele fără ataş, mopedele şi bicicletele, dacă vizibilitatea asupra drumului este asigurată pe o distanţă mai mare de 20 m, iar lăţimea drumului este de cel puţin 7 m;
 


Antal Kosza
Antal Kosza 25.08.2020 07:16
Regulament, art. 118, alin(1), lit. d) ?

Lasă un comentariu

CUPRINS
Capitolul 1 - partea 1 - Drumul public Capitolul 1 - partea 2 - Sensul și banda de circulație Capitolul 2 - partea 1 - Deplasarea vehiculelor pe drumul public Capitolul 2 - partea 2 - Circulația în intersecții Capitolul 3 - partea 1 - Semnalizarea rutieră și ordinea de prioritate Capitolul 3 - partea 2 - Semnalele polițistului rutier Capitolul 3 - partea 3 - Semnalele speciale de avertizare Capitolul 3 - partea 4 - Semnalizarea temporară Capitolul 3 - partea 5 - Semnalele luminoase sau sonore Capitolul 3 - partea 6 - Indicatoare rutiere Capitolul 3 - partea 7 - Marcaje rutiere Capitolul 4 - partea 1 - Drumul cu sens unic Capitolul 4 - partea 2 - Intersecția cu sens giratoriu Capitolul 4 - partea 3 - Autostrada Capitolul 4 - partea 4 - Zona rezidenţială şi pietonală Capitolul 5 - partea 1 - Prioritatea și acordarea priorității Capitolul 5 - partea 2 - Prioritatea de trecere - acordată prin indicatoare Capitolul 5 - partea 3 - Prioritatea de trecere - acordata prin lege Capitolul 5 - partea 4 - acordarea priorității Capitolul 5 - partea 5 - alte cazuri de acordare de prioritate Capitolul 6 - partea 1 - manevre - depășirea Capitolul 6 - partea 2 - manevre - oprirea și staționarea Capitolul 6 - partea 3 - manevre - oprirea interzisă Capitolul 6 - partea 4 - manevre - staționarea interzisă și parcarea Capitolul 6 - partea 5 - manevre - întoarcerea Capitolul 6 - partea 6 - manevre - mersul înapoi Capitolul 7 - partea 1 - locuri și situații speciale - trecerea la nivel cu calea ferată Capitolul 7 - partea 2 - trecerea la nivel cu calea ferată fără bariere Capitolul 7 - partea 3 - trecerea la nivel cu calea ferată cu bariere Capitolul 7 - partea 4 - trecerea pentru pietoni Capitolul 7 - partea 5 - drumul în curbă Capitolul 7 - partea 6 - drumul în rampă și în pantă Capitolul 8 - partea 1 - Permisul de conducere Capitolul 8 - partea 2 - Condiții obținere permis și echivalări Capitolul 8 - partea 3 - Viteza de deplasare Capitolul 8 - partea 4 - Starea tehnică a vehiculelor Capitolul 8 - partea 5 - Sistemul de iluminare și semnalizare luminoasă Capitolul 9 - partea 1 - Obligațiile conducătorilor auto la plecarea la traseu Capitolul 9 - partea 2 - Obligațiile și interdicțiile conducătorilor de vehicule în timpul deplasării Capitolul 9 - partea 3 - Obligațiile conducătorilor auto la transportul copiilor Capitolul 9 - partea 4 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de accident Capitolul 9 - partea 5 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de defecțiune tehnică Capitolul 9 - partea 6 - Obligațiile conducătorilor auto cu vechime mai mică de un an Capitolul 9 - partea 7 - Obligațiile conducătorilor auto de transport public de persoane Capitolul 9 - partea 8 - Obligațiile conducătorilor auto de transport de mărfuri Capitolul 9 - partea 9 - Obligațiile prorietarilor sau deținătorilor de vehicule Capitolul 9 - partea 10 - Obligațiile conducătorilor auto la remorcarea vehiculelor Capitolul 9 - partea 11 - Obligațiile conducătorilor de mopede, biciclete și trotinete electrice Capitolul 9 - partea 12 - Obligații și interziceri pietoni Capitolul 10 - partea 1 - Contravenții și infracțiuni Capitolul 10 - partea 2 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul neînmatriculat Capitolul 10 - partea 3 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul fără permis de conducere Capitolul 10 - partea 4 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe Capitolul 10 - partea 5 - Infracțiuni - Părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia Capitolul 10 - partea 6 - Infracțiuni - diverse Capitolul 10 - partea 7 - Contravenții - introducere Capitolul 10 - partea 8 - Contravenții - clasa 1 Capitolul 10 - partea 9 - Contravenții - clasa 2 Capitolul 10 - partea 10 - Contravenții - clasa 3 Capitolul 10 - partea 11 - Contravenții - clasa 4 Capitolul 10 - partea 12 - Contravenții - clasa 5 (doar pentru persoane juridice) Capitolul 10 - partea 13 - Alte sancțiuni (punctele de penalizare, interdicția de a conduce pe teritoriul României și reținerea / retragerea / suspendarea / anularea permisului de conducere) Capitolul 10 - partea 14 - Reținerea certificatului de înmatriculare sau înregistrare Capitolul 10 - partea 15 - Confiscarea, imobilizarea și radierea din oficiu Capitolul 10 - partea 16 - Consumul de alcool și procedura de recoltare probe

© 2022 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou pe baza unei adrese de email ↓

Pentru a te autentifica cu Facebook ↓

Autentifică-te cu Facebook

Ai deja cont creat? Autentifică-te aici! ↓