Conduita preventivă

Ai parcurs 0.0% din Conduita preventivă

Capitolul VII - Conduita preventivă pe timp de noapte, ploaie sau ceață

Capitolul VII - Conduita preventivă pe timp de noapte, ploaie sau ceață

Conduita preventivă pe timp de noapte

Factorii de risc care influențează comportamentul autovehiculului aflat în mers sunt:

 • vizibilitatea redusă;
 • orbirea temporară;
 • oboseala.

Măsuri de conduită preventivă pe timp de noapte:

 • noaptea vizibilitatea este mult redusă, atunci când vei circula în localitate pe timp de noapte se vor folosi luminile de întâlnire (sau luminile de drum, doar dacă pe drum nu sunt alți participanți la trafic), se va acorda atenție sporită traficului și se va reduce viteza de deplasare în apropierea trecerilor pentru pietoni;
 • pot fi întâlnite drumuri neiluminate, iar vizibilitatea este afectată și mai mult dacă farurile nu sunt reglate corespunzător sau dacă parbrizul este murdar.
 • nu folosiți faza lungă atunci când întâlniți un șofer din sens opus, nici atunci când va aflați în spatele unei mașini, destul de aproape de aceasta, pentru că îl veți orbi pe șofer prin oglinda retrovizoare. În situația în care sunteți orbit de lumina farurilor unui autovehicul care circulă din sens opus trebuie să mențineți în funcțiune luminile de întalnire și să reduceți viteza de deplasare sau dacă este cazul să opriți până la trecerea autovehicului;
 • evita să conduci atunci când ești obosit. Oboseala la volan este printre cauzele frecvente ale accidentelor rutiere și de obicei acestea se lasă cu urmări dintre cele mai grave. În cazul în care ai de parcurs o distanță mare și te simți obosit, este indicat să oprești în locuri special amenajate, cum sunt refugiile și să încerci să dormi măcar 15 minute.

Conduita preventivă pe timp de ploaie

Factorii de risc care influențează comportamentul autovehiculului aflat în mers sunt:

 • vizibilitatea redusă;
 • acvaplanarea;
 • aderența scăzută;
 • spațiul de frânare crește.

Măsuri de conduită preventivă pe timp de ploaie:

 • asigurati-va o bună vizibilitate curațând parbrizul, geamurile laterale, luneta și deasemenea să vă asigurați buna funcţionare a stergătoarelor de parbriz și a sistemului de climatizare şi dezaburire;
 • foarte importantă atunci când plouă este viteza de deplasare, care trebuie redusă până la 30km/h în interiorul localitătilor şi 50km/h în afara acestora;
 • drumurile sunt alunecoase crescănd astfel distanța de frânare, este recomandat să păstrați o distanță suficientă față de vehiculul din fața dumneavoastră, astfel evitându-se eventualele situații neprevăzute; Din cauza apei care ia contact cu praful de pe carosabil se formează un strat de mâzgă iar în acest caz aderența este una scăzută;
 • dacă ploaia este una torențială, vizibilitatea va fi mult îngreunată iar conducătorul autovehiculului trebuie să oprească în afara părții carosabilului.

Conduita preventivă pe timp de ceață

Factorii de risc care influențează comportamentul autovehiculului aflat în mers sunt:

 • vizibilitate redusă;
 • viteza de deplasare;
 • oboseala conducătorului auto.

Măsuri de conduită preventivă pe timp de ceață:

 • ceața poate veni în valuri, ceasta poate trece rapid de la densitatea la care nu poți vedea la 10 metri în față la o vizibilitate aparentă de 100 metri și înapoi, în interval foarte scurt;
 • circulă încet și prudent. Principala cauză a accidentelor constă în neadaptarea vitezei la condițile de vizibilitate și drum. Folosește luminile de avarie dacă este nevoie, pentru a te face cât mai vizibil pentru ceilalti participanti la trafic;
 • în timpul conducerii folosește luminile de întâlnire (faza scurtă) și de ceață, sistemul de climatizare și dezaburire. Niciodată să nu folosești luminile de drum (faza lungă), acesta nu va face altceva decât să înrautățeacă situația, deoarece lumina lovește direct în ceață, făcând ca vizibilitatea să fie mult mai scazută;
 • datorită concentrării atenției, oboseala apare rapid.

24 Comentarii Lasă un comentariu

ungurean daniela
ungurean daniela 14.05.2021 01:09
Cum pot anvata persoanele care nu tin mine
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 14.05.2021 15:48

Vizualizeaza explicatiile video, asa retii mai usor.Urmeaaza toti cei 4 pasi de invatare, cel mai important este pasul 3 (Mediu de invatare DRPCIV) unde intrebarile sunt explicate audio - video iar la sala sa te duci atunci cand faci toate cele 45 de chestionare cu 25-26 de puncte.


Carla Vaszi
Carla Vaszi 18.08.2020 14:10
Acest site este foarte foarte util pentru toti cei care învață. Multumim din suflet celor care s-au gândit să facă acest site! Învăț de o lună de zile, vreau sa spun ca prind foarte repede. Multumim!
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 18.08.2020 15:21

Ne bucuram ca putem sa va ajutam.


Felicia Tudor
Felicia Tudor 18.07.2020 07:51
Orele de legislație sunt obligatorii?
Toni Asofiei
Toni Asofiei 12.11.2020 15:56
La mine nu. Ei mi-au spus ca orele de legislatie sunt gratuite si ca pot sa merg la ele dar eu de fapt am dat 200 de lei pe ele.
Miliana Andra
Miliana Andra 26.05.2020 20:11
Învăț de pe acest site de vreo două săptămâni si prind forte repede , explicațiile video chiar sunt foarte folositoare! Recomand acest site
Loredana Petrinia
Loredana Petrinia 06.11.2019 13:57
Este foarte util acest site si foarte explicit . Multumim pentru ajutorul acordat scoalarutiera.ro !
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 07.11.2019 17:48

Ne bucuram ca putem sa va ajutam.


Diana infinita
Diana infinita 18.10.2019 11:11
Multumim!
Diana Zaharia
Diana Zaharia 25.02.2019 17:58
Mie mi se pare acest capitol ”Conduita preventiva” cel mai interesant si util capitol ! lucruri obligatorii pe care orice sofer sau viitor sofer trebuie sa le stie bine de tot . multumim din suflet oamenilor ce isi dau interesul sa ne ajute , am sala in luna iulie ,tocesc acest program pana atunci , ma ajutati foarte mult ! TOT RESPECTUL DIN PARTEA NOASTRA ,a celor ce invata.
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 06.04.2019 06:45

Ne bucurăm că vă putem ajuta.


Adrian Maxim
Adrian Maxim 23.04.2019 14:28
Ai extrem de multa dreptate, Diana!
Alina Stanciu
Alina Stanciu 11.07.2020 20:55
Exact, sincere multumiri site.ului si tuturor oamenilor din spatele lui !!
Natalia Glijina
Natalia Glijina 20.02.2019 05:31
Multumesc foarte mult. Multa munca s- a depus, dar noi suntem foarte bucurosii ca sunt asa persoane . Foarte mult ma ajuta aceasta informatie.
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 06.04.2019 06:45

Ne bucurăm că vă putem ajuta.


Teea Eliade
Teea Eliade 14.02.2019 09:29
Minunat sfat!
Andrei Miaela
Andrei Miaela 18.11.2017 21:29
Buna seara! pe timp de ceata, in oras folosim luminile de ceata? Multumesc frumos!
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 18.11.2017 22:59

Da, indifernet daca este localitate sau in afara localitatii, ai obligatia sa folosesti luminile de ceata daca este ceata densa. Asta specifica legislatia rutiera.


Nica Laurentiu
Nica Laurentiu 22.09.2017 16:49
buna ziua
din discutiile cu medici de medicina muncii am retinut cat de benefic este somnul efectiv de cca.15-20 minute nu numai in timpul deplasarilor nocturne, dar si vara sau la parcurgerea unor distante mari sau dupa zile obositoare de munca (efort fizic sau intelectual, prelungite)
NU PAUZA DE APA SI SHOPING LA BENZINARII, EVENTUAL CATEVA MISCARI FIZICE DE "DEZMORTIRE" ...NU:
SALUTIE :
PARCAREA AUTOVEHICULULUI INTR-UN LOC (PARCARE SAU LA MARGINEA UNUI LUMINIS, BRADET, IN AFARA ACOSTAMENTULUI) CAT MAI LINISTIT.
RABATAREA SPATARULUI SCAUNULUI SOFERULUI PANA LA O POZITIE COMODA DE INTINDERE A PICIOARELOR, (DACA NU SE POATE ALEGE SI BANCHETA DIN SPATE),DESCHIDEREA UNEI FANTE DE 1-2 CM A GEAMURILOR (CEL PUTIN CELE DE LA PORTIERELE DIN FATA).
SCADEREA VOLUMULUI RADIOULUI/MP3-ULUI, ETC., LA UN NIVEL DE RELAX-VOLUM.
FIXAREA ALARMEI TELEFONULUI/CEASULUI LA VALOAREA AMINTITA (15-20 MINUTE)...
ESTE REALMENTE O MINUNTE - INCERCATI SI VETI CONSTATA CA, DUPA O ASTFEL DE TERAPIE, PUTETI RELUA DRUMUL PENTRU O PERIOADA APROAPE DUBLA, FARA SA MAI RESIMTITI VREO STARE DE OBOSEALA.
!!! ATENTIE : NU ASTEPTATI PANA VI SE INCHID PLEOAPELE SI SUB PRETEXTUL CA MAI AVETI DOAR CATIVA KM PANA ACASA, VETI REZISTA ...CUM AU APARUT PRIMELE SEMNE CA AR VENI "MOS ENE" , GASITI-VA PARCAREA SI TRAGETI UN PUISOR DE SOMN, (DAR SOMN, NU OCHII INCHISI SI GANDURI AIUREA) SI VETI AJUNGE INTREGI ACASA, LA FAMILIE SI PRIETENI, CARORA LE PUTETI POVESTI, CUM ATI REUSIT SA AJUNGETI ASA ODIHNIT DUPA ATATEA ORE DE MERS (CU O "INTARZIERE", ESTE ADEVART, DE ... 15-20 MINUTE) DAR :
INTREGI SI SANATOSI
PUTETI INCEPE PETRECEREA !!!
parerea mea ... MERITA INCERCAT !!!
o zi buna
ing.Nica Laurentiu
Miruna Micu
Miruna Micu 09.01.2018 20:19
Multumim pentru informatii !
Adrian
Adrian 06.02.2018 20:56
Multumim pentru sfaturi! Foarte interesant.
Diana Luspenec
Diana Luspenec 16.07.2018 11:12
Multumim!
Marinela Nicolae
Marinela Nicolae 28.02.2020 17:22
Mulțumesc, f bn de știut !

Lasă un comentariu

© 2021 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou ↓

Pentru a crea un cont nou cu facebook ↓

Login cu Facebook

Dacă ai deja un cont, conectează-te aici ↓