Pasul 1 - Cursuri » Conduita preventivă

Ai parcurs 0.0% din Conduita preventivă

Capitolul I - Introducere în conduita preventivă și factorii principali

Capitolul I - Introducere în conduita preventivă și factorii principali

Conduita preventivă reprezintă comportamentul participantului la trafic ce are drept scop evitarea producerii accidentelor rutiere prin adaptarea modului de deplasare în condiții atmosferice nefavorabile, de drum, de vizibilitate și de intensitatea fluxului de vehicule. Dar și limitarea consecințelor accidentelor dacă acestea sunt iminente.

Înaintea pornirii la drum în baza conduitei preventive conducătorul auto trebuie să țină cont de următoarele elemente:

 • odihna: un lucru foarte important, mai ales atunci când trebuie parcurs un drum lung sau pe timp de noapte;
 • să se informeze asupra condițiilor meteorologice și să fie pregătit pentru orice fel de condiții atmosferice ce ar putea fi întâlnite: ploaie, ninsoare, îngheț;
 • să conceapă un traseu de bază dar și unul de rezervă;
 • starea fizică și psihică să fie bună.

În vederea eliminării accidentelor de circulație, conduita preventivă este caracterizată prin:

 • anticiparea situațiilor ce pot genera eventuale pericole atât pentru tine cât și pentru ceilalți participanți la trafic;
 • evitarea accidentelor pe cale de a se produce;
 • alegerea celei mai bune variante pentru a ieși dintr-un accident ce nu a putut fi evitat cu consecințe minime;
 • adaptarea modului de deplasare la condițiile de drum, trafic, vizibilitate și condiții meteo.

 

Factorii principali ai conduitei preventive:

 • cunoștințele teoretice și practice;
 • îndemânarea;
 • vigilența;
 • prevederea (intuiția);
 • judecata.

Cunoștințele teoretice și practice

Prin aceasta se presupune buna pregătire în domeniu și modul cum conducătorii auto își însușesc cunoașterea prevederilor actelor normative care reglementează circulația pe drumurile publice, precum și cunoștințele și capacitățile legate de conducerea autovehiculului.

Îndemânarea

Reprezintă capacitatea conducătorului auto de a executa cu ușurință, corect si rapid toate manevrele de conducere a autovehiculului.

Aceasta se formează cu timpul, după executarea manevrelor și operațiunilor în trafic de cât mai multe ori. Odată formate ca şi automatisme ele vor putea constitui premise pentru o conducere în siguranţă.

Lipsa de îndemânare în executarea corectă a manevrelor duce la producerea unor evenimente neplăcute atât pentru conducătorul autovehiculului cât și pentru ceilalți participanți la trafic. De exemplu: oprirea motorului, blocarea circulației, etc.

Vigilența

Reprezintă capacitatea conducătorului auto de a observa atent tot ceea ce se întâmplă în jurul său în tipul conducerii unui autovehicul și de a fi pregătit să acționeze imediat pentru a evita producerea unui accident.

Atenția conducătorului auto trebuie să fie sporită în permanență la tot ceea ce se întâmplă și se petrece pe drum, la modul de funcționare al propriului vehicul dar și la celelalte elemente de circumstanță ce pot fi întâlnite în trafic.

Menținerea stării de vigilență nu trebuie manifestată ca o stare de încordare, ca o teamă de a nu da greși, deoarece acest lucru duce la acumularea stării de oboseală și de stres.

Toate simțurile unui conducător auto (văzul, auzul, simțul olfactiv, simțul tactil) sunt solicitate de vigilență.

Diminuarea vigilenţei este determinată de:

 • oboseală;
 • consumul de alcool;
 • consumul de substanțe stupefiante;
 • starea psihică;
 • viteza ridicată;
 • convorbirile la telefonul mobil;
 • consumul de alimente în timpul condusului;
 • fumatul în timpul condusului;
 • discuțiile și gesturile pasagerilor din autovehicul;
 • mânuirea aparaturii muzicale.

Prevederea

Reprezintă capacitatea conducătorului auto de a anticipa situaţiile din trafic şi modul de desfăşurare a acestora.

Această capacitate presupune intuirea greșelilor celorlalți participanți la trafic și aplicarea celor mai bune soluții pentru evitarea evenimentelor rutiere.

Prevederea poate fi:

- imediată: atunci când se referă la evenimentele ce se produc în timpul conducerii automobilului.

De exemplu:

 • să se aprindă luminile de întâlnire ori de câte ori este necesar pentru a putea fi bine văzut de către ceilalți participanți la trafic;
 • angajarea în depășire numai atunci când conducătorul autovehiculului este sigur că manevra poate fi executată în siguranță;
 • reducerea vitezei de deplasare pentru a putea evita la timp situațiile apărute în trafic sau la nevoie pentru a opri.

-  îndepărtată: se referă la raționamentul conducătorului auto înainte de a pleca la drum asupra posibilităţii producerii unor evenimente în vederea prevenirii producerii lor. Recomandându-se pregătirea automobilului şi a conducătorului auto în funcție de traseul ce urmează a fi parcurs.

De exemplu:

 • stabilirea în prealabil a traseului ce urmează a fi parcurs, conducătorul auto trebuie să se documenteze de starea drumului și condițiile climatice din zonele respective;
 • să se asigure că autovehiculul funcționează în parametrii optimi, ștergătoarele funcționează, semnalizarea funcționează, nivelul de ulei din baia de ulei este corespunzător, starea pnurilor este corespunzătoare, farurile sunt reglate și luminează corespunzător.

Judecata

Reprezintă capacitatea conducătorului auto de a gândi logic pentru a fi capabil să aleagă cea mai bună variantă pentru ieșirea dintr-o situație periculoasă apărută în trafic.

Judecata trebuie să fie:

 • promptă: când reacția apare fără întârziere atunci când conducătorul a sesizat pericolul;
 • selectivă: alegerea celor mai bune soluții pentru evitarea pericolului;
 • corectă: atunci când în urma deciziilor luate soluția aleasă s-a dovedit a fi cea mai bună, accidentul a fost evitat sau a avut consecințe minime.

Accidentul

Accidentul reprezintă lucrul neprevăzut care întrerupe mersul normal al traficului rutier provocând avarierea, rănirea ori decesul.

Comportamentul prin care un participant la trafic previne și evită producerea unui accident în urma încălcării normelor de circulație rutiere a celorlalți participanți la trafic (atât pietoni cât și conducători de vehicule) constituie baza conduitei preventive.

Conduita preventivă în ceea ce privește un accident rutier se definește astfel:

 • anticiparea situațiilor care ar putea duce la producerea accidentelor;
 • evitarea accidentelor pe cale de a se produce;
 • alegerea celei mai bune soluții pentru ieșirea dintr-un accident de circulație care nu a mai putut fi evitat cu minimum de consecințe.

103 Comentarii Lasă un comentariu


Mihaela Ungureanu
Mihaela Ungureanu 19.05.2022 08:02
Mai am șanse de învățare am sala pe 30 05?
Ramona Burduja
Ramona Burduja 19.05.2022 11:28
Și eu tot pe 30 o am, mai fa încă odată mediul de învățare, și cele 45 de chestionare..
și eu am foarte marii emoții, ca nu știu dacă sunt pregătită
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 19.05.2022 16:14

Du-te la sala atunci cand ai facut toate cele 45 de chestionare cu 25-26 de puncte fiecare, repeta chestionarele la care ai mai putin de 25 de puncte si in caz ca nu ai facut inca mediul de invatare, ar fi bine sa il faci.In plus in mediul de invatare mai sunt intrebari pe care nu le gasesti in chestionare.Repeta mediul de invatare pana gresesti cat mai putine intrebari (sub 50 greseli) iar la sala sa te duci cand ai facut chestionarele cu 25-26 de puncte.Vezi explicatiile video asa retii mai usor.Costel Stoica
Costel Stoica 12.05.2022 10:23
ce trebuie să învăț cel mai important pt școala rutieră?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 12.05.2022 15:25

Urmeaza toti cei 4 pasi de invatare, cel mai important este pasul 3 (Mediu de invatare DRPCIV) unde intrebarile sunt explicate audio - video iar la sala sa te duci atunci cand faci toate cele 45 de chestionare cu 25-26 de puncte.Repeta mediul de invatare pana gresesti cat mai putine intrebari (sub 50 greseli) iar la sala sa te duci cand ai facut chestionarele cu 25-26 de puncte.Vezi explicatiile video asa retii mai usorIonut Pistongu
Ionut Pistongu 25.02.2022 19:59
Mulțumesc frumos Doamne ajuta la toată lumea

Ionut Pistongu
Ionut Pistongu 24.02.2022 18:08
Salutare am si eu o întrebare eu sunt programat pe data de 10 august la sala și ași vrea sa ma ajutați și le mine cum sa învăț eficient pentru a lua sala din prima
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 25.02.2022 16:17

Urmeaza toti cei 4 pasi de invatare, cel mai important este pasul 3 (Mediu de invatare DRPCIV) unde intrebarile sunt explicate audio - video iar la sala sa te duci atunci cand faci toate cele 45 de chestionare cu 25-26 de puncte.Repeta mediul de invatare pana gresesti cat mai putine intrebari (sub 50 greseli) iar la sala sa te duci cand ai facut chestionarele cu 25-26 de puncte.Vezi explicatiile video asa retii mai usorRamona Stegaru
Ramona Stegaru 31.01.2022 17:49
@scoala rutieră,mulțumesc pentru ajutorul pe care îl oferiți prin intermediul site-ului/aplicației ....deși nu am reușit sa merg la nici o ora de legislație ,site-ul m-a ajutat sa învăț in mod logic si am luat sala cu 25 (din prima-in 25.01.2022)…continuați tot așa..
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 01.02.2022 17:56

Ne bucuram ca putem sa va ajutam.Nicolae Barna
Nicolae Barna 29.12.2021 20:40
Pentru traseu ce ar trebui să învăț săl iau fin prima?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 30.12.2021 08:17

Pentru traseu trebuie sa te bazezi pe ceea ce ai invatat la cursurile de pregatire teoretica si practica.Informativ poti sa citesti si informatiile de aici.Ionut Christian
Ionut Christian 29.10.2021 16:41
Dacă nu mă pot duce la ore, pot învăța de aici?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 30.10.2021 06:27

Gasesti aici tot ce ai nevoie.Recomandam ca sa se faca toti cei 4 pasi de invatare, cel mai important este pasul 3 (Mediu de invatare DRPCIV) unde intrebarile sunt explicate audio - video iar la sala sa te duci atunci cand faci toate cele 45 de chestionare cu 25-26 de puncte.In plus in mediul de invatare mai sunt intrebari pe care nu le gasesti in chestionare.

In acest fel inveti eficient si promovezi examenul teoretic Flavius Nicolae Varga
Flavius Nicolae Varga 27.10.2021 20:57
Buna am examenul peste 6 zile pe data 02 Noiembrie 2021 cum trebuie sa fac sa invat in acest timp ?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 28.10.2021 15:07

Vezi explicatiile video, asa retii mai usor.Repeta mediul de invatare pana gresesti cat mai putine intrebari (sub 50 greseli) iar la sala sa te duci cand ai facut chestionarele cu 25-26 de puncte.


David Marinescu
David Marinescu 07.11.2021 16:50
ai trecut?
Oana Fartescu
Oana Fartescu 11.11.2021 21:00
Cine știe:)

Manuela Ionescu
Manuela Ionescu 27.10.2021 15:44
Am luat sala cu 25 din 26, mulțumesc școala rutieră!
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 28.10.2021 15:07

Cu placere, felicitari!vFreezyX YT
vFreezyX YT 21.10.2021 15:33
Ce este important sa invat la pasul 1?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 21.10.2021 15:35

Tot cursul de legislatie.Vezi explicatiile video.

 Samuil alexandru Vanc
Samuil alexandru Vanc 18.09.2021 07:21
Am luat sala in data de 14 09 2021 cu 24 de puncte multumesc scoala rutiera
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 18.09.2021 16:28

Cu placere, felicitari!Neagu Georgiana
Neagu Georgiana 03.08.2021 19:17
Buna! Se poate lua examenul doar invatand de pe acest site, fara a participa prea mult la orele de pregatire teoretica?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 04.08.2021 16:33

Gasesti tot ce ai nevoie pe siteRecomandam ca sa se faca toti cei 4 pasi de invatare, cel mai important este pasul 3 (Mediu de invatare DRPCIV) unde intrebarile sunt explicate audio - video iar la sala sa te duci atunci cand faci toate cele 45 de chestionare cu 25-26 de puncte.

In acest fel inveti eficient si promovezi examenul teoretic Catalindinuion
Catalindinuion 16.06.2021 18:47
Ce trebuie sa înveți pentru sala
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 17.06.2021 15:41

Recomandam ca sa se faca toti cei 4 pasi de invatare, cel mai important este pasul 3 (Mediu de invatare DRPCIV) unde intrebarile sunt explicate audio - video iar la sala sa te duci atunci cand faci toate cele 45 de chestionare cu 25-26 de puncte.

In acest fel inveti eficient si promovezi examenul teoretic Anisoara Angelescu
Anisoara Angelescu 07.06.2021 21:49
Bună am picat la sală pot merge din nou la sală după 2 săptămâni fără programare
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 08.06.2021 15:25

In majoritatea judetelor ai nevoie de programare.

Ia legatura cu instructorul tau, el stie cel mai bine cum este la el in judet Adelina Zamfir
Adelina Zamfir 06.06.2021 15:58
Cum pot reseta modul de învățare al întrebărilor pe capitole?
Stan Ionescu
Stan Ionescu 07.06.2021 07:14
Doar intrând in contul dumneavoastră, pe computer sau pe laptop intrați în Contul meu. Aici găsiți fiecare capitol cu gradul de avansare. Există un buton la fiecare capitol pentru resetare

Lasă un comentariu

© 2022 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou pe baza unei adrese de email ↓

Pentru a te autentifica cu Facebook ↓

Autentifică-te cu Facebook

Ai deja cont creat? Autentifică-te aici! ↓