Pasul 1 - Cursuri » Conduita preventivă

Ai parcurs 0.0% din Conduita preventivă

Capitolul I - Introducere în conduita preventivă și factorii principali

Capitolul I - Introducere în conduita preventivă și factorii principali

Conduita preventivă reprezintă comportamentul participantului la trafic ce are drept scop evitarea producerii accidentelor rutiere prin adaptarea modului de deplasare în condiții atmosferice nefavorabile, de drum, de vizibilitate și de intensitatea fluxului de vehicule. Dar și limitarea consecințelor accidentelor dacă acestea sunt iminente.

Înaintea pornirii la drum în baza conduitei preventive conducătorul auto trebuie să țină cont de următoarele elemente:

 • odihna: un lucru foarte important, mai ales atunci când trebuie parcurs un drum lung sau pe timp de noapte;
 • să se informeze asupra condițiilor meteorologice și să fie pregătit pentru orice fel de condiții atmosferice ce ar putea fi întâlnite: ploaie, ninsoare, îngheț;
 • să conceapă un traseu de bază dar și unul de rezervă;
 • starea fizică și psihică să fie bună.

În vederea eliminării accidentelor de circulație, conduita preventivă este caracterizată prin:

 • anticiparea situațiilor ce pot genera eventuale pericole atât pentru tine cât și pentru ceilalți participanți la trafic;
 • evitarea accidentelor pe cale de a se produce;
 • alegerea celei mai bune variante pentru a ieși dintr-un accident ce nu a putut fi evitat cu consecințe minime;
 • adaptarea modului de deplasare la condițiile de drum, trafic, vizibilitate și condiții meteo.

 

Factorii principali ai conduitei preventive:

 • cunoștințele teoretice și practice;
 • îndemânarea;
 • vigilența;
 • prevederea (intuiția);
 • judecata.

Cunoștințele teoretice și practice

Prin aceasta se presupune buna pregătire în domeniu și modul cum conducătorii auto își însușesc cunoașterea prevederilor actelor normative care reglementează circulația pe drumurile publice, precum și cunoștințele și capacitățile legate de conducerea autovehiculului.

Îndemânarea

Reprezintă capacitatea conducătorului auto de a executa cu ușurință, corect si rapid toate manevrele de conducere a autovehiculului.

Aceasta se formează cu timpul, după executarea manevrelor și operațiunilor în trafic de cât mai multe ori. Odată formate ca şi automatisme ele vor putea constitui premise pentru o conducere în siguranţă.

Lipsa de îndemânare în executarea corectă a manevrelor duce la producerea unor evenimente neplăcute atât pentru conducătorul autovehiculului cât și pentru ceilalți participanți la trafic. De exemplu: oprirea motorului, blocarea circulației, etc.

Vigilența

Reprezintă capacitatea conducătorului auto de a observa atent tot ceea ce se întâmplă în jurul său în tipul conducerii unui autovehicul și de a fi pregătit să acționeze imediat pentru a evita producerea unui accident.

Atenția conducătorului auto trebuie să fie sporită în permanență la tot ceea ce se întâmplă și se petrece pe drum, la modul de funcționare al propriului vehicul dar și la celelalte elemente de circumstanță ce pot fi întâlnite în trafic.

Menținerea stării de vigilență nu trebuie manifestată ca o stare de încordare, ca o teamă de a nu da greși, deoarece acest lucru duce la acumularea stării de oboseală și de stres.

Toate simțurile unui conducător auto (văzul, auzul, simțul olfactiv, simțul tactil) sunt solicitate de vigilență.

Diminuarea vigilenţei este determinată de:

 • oboseală;
 • consumul de alcool;
 • consumul de substanțe stupefiante;
 • starea psihică;
 • viteza ridicată;
 • convorbirile la telefonul mobil;
 • consumul de alimente în timpul condusului;
 • fumatul în timpul condusului;
 • discuțiile și gesturile pasagerilor din autovehicul;
 • mânuirea aparaturii muzicale.

Prevederea

Reprezintă capacitatea conducătorului auto de a anticipa situaţiile din trafic şi modul de desfăşurare a acestora.

Această capacitate presupune intuirea greșelilor celorlalți participanți la trafic și aplicarea celor mai bune soluții pentru evitarea evenimentelor rutiere.

Prevederea poate fi:

- imediată: atunci când se referă la evenimentele ce se produc în timpul conducerii automobilului.

De exemplu:

 • să se aprindă luminile de întâlnire ori de câte ori este necesar pentru a putea fi bine văzut de către ceilalți participanți la trafic;
 • angajarea în depășire numai atunci când conducătorul autovehiculului este sigur că manevra poate fi executată în siguranță;
 • reducerea vitezei de deplasare pentru a putea evita la timp situațiile apărute în trafic sau la nevoie pentru a opri.

-  îndepărtată: se referă la raționamentul conducătorului auto înainte de a pleca la drum asupra posibilităţii producerii unor evenimente în vederea prevenirii producerii lor. Recomandându-se pregătirea automobilului şi a conducătorului auto în funcție de traseul ce urmează a fi parcurs.

De exemplu:

 • stabilirea în prealabil a traseului ce urmează a fi parcurs, conducătorul auto trebuie să se documenteze de starea drumului și condițiile climatice din zonele respective;
 • să se asigure că autovehiculul funcționează în parametrii optimi, ștergătoarele funcționează, semnalizarea funcționează, nivelul de ulei din baia de ulei este corespunzător, starea pnurilor este corespunzătoare, farurile sunt reglate și luminează corespunzător.

Judecata

Reprezintă capacitatea conducătorului auto de a gândi logic pentru a fi capabil să aleagă cea mai bună variantă pentru ieșirea dintr-o situație periculoasă apărută în trafic.

Judecata trebuie să fie:

 • promptă: când reacția apare fără întârziere atunci când conducătorul a sesizat pericolul;
 • selectivă: alegerea celor mai bune soluții pentru evitarea pericolului;
 • corectă: atunci când în urma deciziilor luate soluția aleasă s-a dovedit a fi cea mai bună, accidentul a fost evitat sau a avut consecințe minime.

Accidentul

Accidentul reprezintă lucrul neprevăzut care întrerupe mersul normal al traficului rutier provocând avarierea, rănirea ori decesul.

Comportamentul prin care un participant la trafic previne și evită producerea unui accident în urma încălcării normelor de circulație rutiere a celorlalți participanți la trafic (atât pietoni cât și conducători de vehicule) constituie baza conduitei preventive.

Conduita preventivă în ceea ce privește un accident rutier se definește astfel:

 • anticiparea situațiilor care ar putea duce la producerea accidentelor;
 • evitarea accidentelor pe cale de a se produce;
 • alegerea celei mai bune soluții pentru ieșirea dintr-un accident de circulație care nu a mai putut fi evitat cu minimum de consecințe.

126 Comentarii Lasă un comentariu


Denis Sava
Denis Sava 09.09.2022 21:14
Unde dau sa aflu care sunt drumurile naționale, europene, județene? Etc etc ca aste nu le știu care cum sunt
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 10.09.2022 06:38

Acestea se recunosc după bornele amplasate pe marginea lor. În pasul 2 de pe școala rutieră o să găsiți toate bornele și explicațiile acestora. Deci, urmați pasul 2 de aici de pe Școala Rutieră.


Ceanghir maria alexandra
Ceanghir maria alexandra 25.09.2022 19:56
Cum dau sa aflu care sunt drumurile

Scridon Cornelia
Scridon Cornelia 03.09.2022 19:56
Buna cum as putea sa învăț mai bine luna asta prin 16-20 dau sala și nu știu nimic pentru că nu prea pot sa învăț nu am timp sunt tot cu copilul și nu știu ce să fac cum as putea învăța.un sfat
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 04.09.2022 09:23

Urmeaza toti cei 4 pasi de invatare, cel mai important este pasul 3 (Mediu de invatare DRPCIV) unde intrebarile sunt explicate audio - video iar la sala sa te duci atunci cand faci toate cele 45 de chestionare cu 25-26 de puncte.Repeta mediul de invatare pana gresesti cat mai putine intrebari (sub 50 greseli) iar la sala sa te duci cand ai facut chestionarele cu 25-26 de puncte.Vezi explicatiile video asa retii mai usorCosmin Gabriel
Cosmin Gabriel 24.08.2022 13:35
Buna ziua! Eu am sala pe 31 ce sfaturi imi recomanda ti?
Sergiu Biscianu
Sergiu Biscianu 25.08.2022 13:08
Sa faci cei 4 pasi de invatare.
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 25.08.2022 15:19

Urmeaza toti cei 4 pasi de invatare, cel mai important este pasul 3 (Mediu de invatare DRPCIV) unde intrebarile sunt explicate audio - video iar la sala sa te duci atunci cand faci toate cele 45 de chestionare cu 25-26 de puncte.Repeta mediul de invatare pana gresesti cat mai putine intrebari (sub 50 greseli) iar la sala sa te duci cand ai facut chestionarele cu 25-26 de puncte.Vezi explicatiile video asa retii mai usorAlex Carbune
Alex Carbune 22.08.2022 13:17
Bn

Madalina Carcei
Madalina Carcei 17.08.2022 12:48
Buna ziua.am picat sala prima data cu 21 din cauza emotiilor. Si de doua ori cu 20.acasa fac chestionare 24.25.26 puncte. Acolo nu stiu ce se intampla
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 17.08.2022 15:36

Du-te la sala atunci cand ai facut toate cele 45 de chestionare cu 25-26 de puncte fiecare, repeta chestionarele la care ai mai putin de 25 de puncte si in caz ca nu ai facut inca mediul de invatare, ar fi bine sa il faci.In plus in mediul de invatare mai sunt intrebari pe care nu le gasesti in chestionare.Repeta mediul de invatare pana gresesti cat mai putine intrebari (sub 50 greseli) iar la sala sa te duci cand ai facut chestionarele cu 25-26 de puncte.Vezi explicatiile video asa retii mai usor.Adriana Tiron
Adriana Tiron 13.08.2022 17:08
Buna ziua,ma puteti ajuta cu un raspuns corect pentru siguranta mea si a celorlalti?cum procedam din iesirea unei parcari laterale de pe o strada cu o banda intrerupta iar din iesirea parcari laterale pana la iesirea strazi urmeaza o intersectie cu trecere de pietoni jos semnalizata cu un stop deasupra.Pana la iesirea acestui semnal al intersectiei urmeaza pe partea stanga din nou o trecere de pietoni dar de aceasta data fara un alt indicator.Banda acestei intersectii este dubla intrerupta in mijloc cand ies din primul semnal de mai sus cu trecerea de pietoni si stop.Iar din aceasta banda dubla intrerupta urmeaza o banda dubla continua.Doresc o explicatie corecta si buna in aceasta situatie? Seara linistita! Numai bine
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 14.08.2022 09:49

Buna ziua! Vă rugam să de transmiteți un link pentru a vedea respectiva zona pe Google Streetview ca să putem înțelege pe deplin situația.Radu Alexandru
Radu Alexandru 25.07.2022 10:46
Buna ziua, va deranjez cu o nelamurire, daca ies dintr-o parcare, intotc intr-un sens giratpriu sau trec printr-o intersectie nesemaforizata facand stanga acordand prioritatea necesara, cand ajung pr sensul de.mers dorit pe care din benzile 1 sau 2 ar trebui sa ma incadrez? Cum este regulamentar, incadtarea pe banda 1 sau 2? Va multumesc anticipat!
Clau Clau
Clau Clau 26.07.2022 06:57
Pe banda 2, după care trebuie să revii pe banda 1
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 02.08.2022 11:20

Legislația rutieră nu reglementează în tocmai această situație. Dar impune obligativitatea de a folosi pe cât posibil banda 1. Prin urmare, din punct de vedere al fluidizării traficului, și pentru a lăsa banda 1 liberă pentru cei care vin din sens opus care vor să intre pe aceasta bandă 1, se recomandă ca la virajul către stânga să se intre pe banda 2 a drumului pe care se intră și imediat ce este posibil să se treacă pe banda 1.Marius condruc
Marius condruc 17.07.2022 17:40
Acum cum se mai da, îți trebuie 10 clase
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 18.07.2022 14:57

Deocamdata se poata face scoala de soferi si fara sa ai un numar anume de clase, trebuie doar sa stii sa scrii si sa citesti.Rosca Ana
Rosca Ana 17.06.2022 10:46
Bună cum pot să ănvăț mai ușor le cofund pe unele vă rog un sfat?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 18.06.2022 06:42

Vezi explicatiile video asa inveti mai usor.Repeta mediul de invatare pana gresesti cat mai putine intrebari (sub 50 greseli) iar la sala sa te duci cand ai facut chestionarele cu 25-26 de puncte.Armando Mng
Armando Mng 06.06.2022 09:55
Am nevoie de ajutor pentru a învață ca nu răbdare pentru a învață var rog mut să-mi ziceți o soluție
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 06.06.2022 16:59

Urmeaza toti cei 4 pasi de invatare, cel mai important este pasul 3 (Mediu de invatare DRPCIV) unde intrebarile sunt explicate audio - video iar la sala sa te duci atunci cand faci toate cele 45 de chestionare cu 25-26 de puncte.Repeta mediul de invatare pana gresesti cat mai putine intrebari (sub 50 greseli) iar la sala sa te duci cand ai facut chestionarele cu 25-26 de puncte.Vezi explicatiile video asa retii mai usorMihaela Ungureanu
Mihaela Ungureanu 19.05.2022 08:02
Mai am șanse de învățare am sala pe 30 05?
Ramona Burduja
Ramona Burduja 19.05.2022 11:28
Și eu tot pe 30 o am, mai fa încă odată mediul de învățare, și cele 45 de chestionare..
și eu am foarte marii emoții, ca nu știu dacă sunt pregătită
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 19.05.2022 16:14

Du-te la sala atunci cand ai facut toate cele 45 de chestionare cu 25-26 de puncte fiecare, repeta chestionarele la care ai mai putin de 25 de puncte si in caz ca nu ai facut inca mediul de invatare, ar fi bine sa il faci.In plus in mediul de invatare mai sunt intrebari pe care nu le gasesti in chestionare.Repeta mediul de invatare pana gresesti cat mai putine intrebari (sub 50 greseli) iar la sala sa te duci cand ai facut chestionarele cu 25-26 de puncte.Vezi explicatiile video asa retii mai usor.Costel Stoica
Costel Stoica 12.05.2022 10:23
ce trebuie să învăț cel mai important pt școala rutieră?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 12.05.2022 15:25

Urmeaza toti cei 4 pasi de invatare, cel mai important este pasul 3 (Mediu de invatare DRPCIV) unde intrebarile sunt explicate audio - video iar la sala sa te duci atunci cand faci toate cele 45 de chestionare cu 25-26 de puncte.Repeta mediul de invatare pana gresesti cat mai putine intrebari (sub 50 greseli) iar la sala sa te duci cand ai facut chestionarele cu 25-26 de puncte.Vezi explicatiile video asa retii mai usorIonut Pistongu
Ionut Pistongu 25.02.2022 19:59
Mulțumesc frumos Doamne ajuta la toată lumea

Ionut Pistongu
Ionut Pistongu 24.02.2022 18:08
Salutare am si eu o întrebare eu sunt programat pe data de 10 august la sala și ași vrea sa ma ajutați și le mine cum sa învăț eficient pentru a lua sala din prima
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 25.02.2022 16:17

Urmeaza toti cei 4 pasi de invatare, cel mai important este pasul 3 (Mediu de invatare DRPCIV) unde intrebarile sunt explicate audio - video iar la sala sa te duci atunci cand faci toate cele 45 de chestionare cu 25-26 de puncte.Repeta mediul de invatare pana gresesti cat mai putine intrebari (sub 50 greseli) iar la sala sa te duci cand ai facut chestionarele cu 25-26 de puncte.Vezi explicatiile video asa retii mai usor


Matteo Iordache
Matteo Iordache 10.08.2022 20:17
Zi bo$$, ai trecut?

Ramona Stegaru
Ramona Stegaru 31.01.2022 17:49
@scoala rutieră,mulțumesc pentru ajutorul pe care îl oferiți prin intermediul site-ului/aplicației ....deși nu am reușit sa merg la nici o ora de legislație ,site-ul m-a ajutat sa învăț in mod logic si am luat sala cu 25 (din prima-in 25.01.2022)…continuați tot așa..
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 01.02.2022 17:56

Ne bucuram ca putem sa va ajutam.


Lasă un comentariu

© 2022 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou pe baza unei adrese de email ↓

Pentru a te autentifica cu Facebook ↓

Autentifică-te cu Facebook

Ai deja cont creat? Autentifică-te aici! ↓