Pasul 2 - Indicatoare și marcaje explicate » Indicatoare de interzicere sau restrictie

Ai parcurs 0.0% din Indicatoare de interzicere sau restrictie

Limitare de viteză

Este montat pe sectorul de drum unde viteza de circulție a vehiculelor trebuie limitată. La întâlnirea acestui indicator, conducătorii vehiculelor vor circula cu viteza maximă de 40 de km/h.

Zona de acțiune începe din dreptul indicatorului și se termină la întâlnirea indicatorului "Sfârșitul limitării de viteză" sau "Sfârșitul tuturor restricțiilor".

Dacă indicatorul este însoțit și de un panou cu numele localității, atunci limita de viteză este valabilă pentru întreaga localitate.

19 Comentarii Lasă un comentariu


Marcel stoinea
Marcel stoinea 06.09.2022 11:24
Bună ziua, va rog dacă se poate sa ma lămuriți și pe mine...
Într.o localitate din jud Dolj, nu exista indicatoare cu limita de viteza nici la întrare, nici pe raza localității respective.
Exista doar indicator cu numele localității...unul la întrare, celalalt la ieșire, pe care este scris doar numele localității.
La ieșire din localitate, cu doar 100m distanta de indicatorul pe care era scris numele localității tăiat de o linie...am dat în radar aflat în mișcare, cu 103km/h...permis suspendat 90zile.
Precizez și faptul ca în locul respectiv se terminaseră casele...Sa contest decizia politiei sau nu?
Mulțumesc!
stoinea marcel
stoinea marcel 06.09.2022 14:43
Stiu ca in localitate se circula cu 50km, in lipsa altor indicatoare de limitare a vitezei.
Nu stiu unde anume se termina restrictiile de circulatie in interiorul localitatii....in dreptul celui de orientare(cel pe care este scris doar numele localitatii) sau in locul in care se afla ultima locuinta a respectivei localitati???
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 06.09.2022 15:56

Semnificaţia indicatoarelor de interzicere sau de restricţie începe din dreptul acestora. În lipsa unei semnalizări care să precizeze lungimea sectorului pe care se aplică reglementarea ori a unor indicatoare care să anunţe sfârşitul interdicţiei sau al restricţiei, semnificaţia acestor indicatoare încetează în intersecţia cea mai apropiată.Când indicatoarele de interzicere sau restricţie sunt instalate împreună cu indicatorul ce anunţă intrarea într-o localitate, semnificaţia lor este valabilă pe drumul respectiv până la întâlnirea indicatorului "Ieşire din localitate", cu excepţia locurilor unde alte indicatoare dispun altfel (art. 66 alin. 6 din Regulament).Augustin Gusti
Augustin Gusti 04.04.2022 09:41
Buna ziua!
Am si eu o intrebare.
La iesirea din localitate unde unde intalnesc sfarsitul limitarii de viteza de 30 km/h impreuna cu semnul de iesire din localitate, La ce viteza ar trebui sa ma rezum in continuare daca nu am nici un alt semn de limitare?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 04.04.2022 16:01

Găsiți aici lecție video cu viteza de deplasare --> Codul Rutier - Viteza de deplasareRadu Gradinariu
Radu Gradinariu 07.07.2021 11:42
Buna ziua,

Am o mica nelemurire legata de incetarea restrictiei de limitare a vitezei pe un sector de drum in afara localitatii : Daca incetarea restrictiei are loc DOAR , in lipsa altor indicatoare , in prima intersectie cu un drum pe sensul meu de mers? Mai clar, daca sensurile sunt separate de o linie continua iar sensul opus de mers se intersecteaza cu un drum lateral , in lipsa unui nou semn dupa aceasta intersectie, care sa reconfirme limitarea de viteza, restrictia este in continuare valabila pe directia mea de deplasare?
Mie nu mi-e clar, Art. 66/6 zice ca e valabila restrictia pana in prima intersectie . Cele doua drumuri formeza o intersectie ,nu? Conteaza ca eu , teoretic ( din cauza liniei continue) nu ma intersectez cu traficul din drumul lateral de pe partea stanga? Dar daca ningea si linia continua nu era vizibila sau marcajul lipsea din diverse motive (lucrari, uzura etc.) .
Va multumesc anticipat.
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 29.07.2021 14:24

Semnificația indicatoarelor de interzicere sau de restricție începe din dreptul acestora. În lipsa unei semnalizări care să precizeze lungimea sectorului pe care se aplică reglementarea ori a unor indicatoare care să anunțe sfârșitul interdicției sau al restricției, semnificația acestor indicatoare încetează în intersecția cea mai apropiată. Când indicatoarele de interzicere sau restricție sunt instalate împreună cu indicatorul ce anunță intrarea într-o localitate, semnificația lor este valabilă pe drumul respectiv până la întâlnirea indicatorului "Ieșire din localitate", cu excepția locurilor unde alte indicatoare dispun altfel.intersecție - orice încrucișare, joncțiune sau bifurcare de drumuri la nivel, inclusiv spațiile formate de acestea;
După cum spune in legislație, nu se specifica daca intersecția trebuie sa fie pe partea stângă sau dreapta a drumului sau daca se poate efectua sau nu viraj pe aceasta strada. Deci, consideram ca sfârșitul interdicției impusa de indicator este la acea intersecție despre care spui tu, daca indicatorul nu se mai repeta si după acea intersecție.Aon Omblad
Aon Omblad 04.05.2021 00:06
Este adevarat ca dupa 50 de metri de la intalnirea indicatorului de limitare de viteza in localitati acesta nu mai are efect?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 04.05.2021 16:10

Nu.Citeste explicatia - click aiciMatticus Spazz
Matticus Spazz 25.03.2021 13:13
In acest caz cineva cu mai putin de un an de experienta va trebuia sa calatoreasca cu maxim 30 la ora in localitati si cu maxim 20 in afara localitatii?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 25.03.2021 16:58

Conducătorii de vehicule începători, adică cei ce au mai puțin de un an în practica de conducere, nu au obligația să circule cu o viteză mai mică în localități, viteza maximă de 50 de km/h este valabilă și pentru aceștia.Insa in cazul in care pe anumite sectoare de drum corculatia este limitata la mai putin de 50 km / h  esti obligat sa respecti limita impusa de indicator.


Matticus Spazz
Matticus Spazz 26.03.2021 14:27
Ah deci doar in afara localitatilor incepatorii trebuie sa scada viteza (cu 20km/h)?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 26.03.2021 17:04

DaPop Grigore
Pop Grigore 12.02.2021 11:03
Buna ziua,

Am marea rugamintea de a ma ajuta pe o speta( am depus o plangere pentru o amenda pe limita de viteza de 30 km /h in localitatea Saschiz, MS).
indicatorul ce impune aceasta restrictie este amplasat, sa spun, orecum, individual nu impreuna cu cel de nume localitate la circa 2,5 - 3 m unul fata de altul. Aici intervine semnificatia cuvantului ,, impreuna,, utilizat de lege/regulament prin care se zice ca se aplica pe intreaga localitate. Impreuna ca si corp comun, pe acelasi suport sau alaturat. Pe lungimea de parcurs a localitatii sunt cel putin doua strazi( din dreapta) care au acces in drumul DN 13 E 60. Pe acest drum nu exista nici un alt indicator , chiar si dupa aceste strazi care sa re- instaleze restrictia de 30 km/h. Deci, indicatorul nu se repeta dupa nici-o interesctie. Ulterior am reconstituit traseul spre a ma/ ne documenta, in baza am tras concluziile de mai jos.
Eu mergem cu fiul meu la Bucuresti, el conducea de la Bistrita si a intrat pe o strada in dreapta in localitatea Saschiz si ne-am schimbat, am trecut eu la volan. Am iesit in DN 13 virand dreapta si la iesire in circa un km, masina radar venind din fata a pornit sirena si m-a oprit. Radar 86 km /h, depasire cu 56 km/h amenda si suspendare permis 90 zile. Eu eram convis ca circul in localitate cu limita legala de 50 km /h. Evident, am incalcat regimul de viteza. Practic am inceput sofatul intrand dintr-o strada laterala din localitatea Saschiz. Aici intervine intrebarea daca restrictia de 30 la ora a fost anulata de intersectia cu strada unde am facut schimbarea de sofer, fara sa zic ca mai era cel putin o strada anterior acesteia, in dreapta. Pe toata lungimea acestui DN 13 , doar Saschizul are un indicator de localitate atipic si neconform9 duce la interpretari a semnificatiei) buletinului tehnic rutier al CNADNR, an VIII, nr 8-9/2012, prin care reglementeaza modul /felul in care sunt montate indicatoarele de orientare si informare( vezi pag 46-47 si anexa 6, pag 88 figura F47). mai mult pe raza localitati exista un indicator de restrictie de viteza pentru lucrari de 40 km /h pe un drum cu 30 sau 50 Km / h.
Multumesc, pgr3064@yahoo.com

Denisa Doru
Denisa Doru 05.01.2021 19:59
buna seara ! daca implinesc 18 ani pe 15 octombrie , pot incepe orele de condus din 1 septembrie ?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 06.01.2021 16:20

Poti sa faci scoala de soferi cu 3 luni inainte sa implinesti 18 ani.Lidia Vlădescu
Lidia Vlădescu 21.05.2019 17:24
Acest indicator a fost amplasat pe un drum national din cauza unor lucrari, intre localitati, iar dupa terminarea lucrarilor nu a fost dat la o parte. Pana la intrarea in prima localitate nu am nici un indicator cu Sfarsitul limitarii de viteza sau Sfarsitul tuturor restrictiilor. Nu sunt intersectii. Pana unde se mentine restrictia?

Popescu Ion
Popescu Ion 25.12.2018 20:04
Semnificatia indicatoarelor de interzicere sau de restrictie incepe din dreptul acestora.
in lipsa unei semnalizari care sa precizeze lungimea sectorului pe care se aplica
reglementarea ori a unor indicatoare care sa anunte sfarsitul interdictiei sau al restrictiei,
semnificatia acestor indicatoare inceteaza in intersectia cea mai apropiata. Cand
indicatoarele de interzicere sau restrictie sunt instalate impreuna cu indicatorul ce anunta
intrarea intr-o localitate, semnificatia lor este valabila pe drumul respectiv pana la
intalnirea indicatorului "Iesire din localitate", cu exceptia locurilor unde alte indicatoare
dispun altfel.

Buna ziua !
Va rog frumos sa-mi spuneti , avind in vedere prevederile art 66 pct 6 din Regulament ( prezentat mai sus ) , daca pentru indicatorul de limitare a vitezei , incetarea aplicarii lui ( in lipsa altor indicatoare care sa anunte sfirsitul interdictiei ) intervine in intersectia cea mai apropiata sau doar la intilnirea indicatoarelor "Sfirsitul limitarii de viteza" sau "Sfirsitul tuturor restrictiilor ".
Va multumesc frumos !
Sarbatori cu bine !

Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 28.12.2018 12:09

De regula, in localități limita maxima de viteza este de 50 km/h. Dar daca se întâlnește indicatorul de limitare de viteza pe o strada din localitate, sa spunem vitează maxima 30 km/h, acest indicator trebuie repetat după fiecare intersecție, pana la întâlnirea unuia dintre indicatoarele "Sfârșitul limitării de viteza" sau "Sfârșitul tuturor restricțiilor". Daca după prima intersecție nu este repetat indicatorul de limitare de viteza, se presupune ca raza de acțiune a acestuia a luat sfârșit la acea intersecție.


Lasă un comentariu

© 2022 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou pe baza unei adrese de email ↓

Pentru a te autentifica cu Facebook ↓

Autentifică-te cu Facebook

Ai deja cont creat? Autentifică-te aici! ↓