Intersecție cu sens giratoriu - Indicatoare de obligare

Ai parcurs 0.0% din Indicatoare de obligare

Intersecție cu sens giratoriu

Se amplasează înaintea intrării într-o intersecție cu sens giratoriu sau în dreptul fiecărei intrări, pe un scuar ori mijlocul intersecției obligând conducătorii de vehicule să se deplaseze în sensul săgeților prin apropierea de centrului intersecției, cu excepția virajului pe prima stradă la dreapta (unde încadrarea  se face pe lângă bordura din dreapta). Prin definiție este intersecție dirijată, în concluzie au prioritate cei care circulă în interiorul intersecției față de cei care pătrund în intersecție.

În acest tip de intersecție sunt interzise oprirea și staționarea.

Fiind intersecție dirijată depășirea este permisa, efectuarea manevrei de întoarcere făcându-se numai prin ocolirea insulei (interzisă întoarcerea prin manevre înainte-înapoi).

Acest indicator este precedat de indicatorul "Presemnalizare intersecție cu sens giratoriu", instalat la 50 - 200 metri de intrarea în intersecție.

21 Comentarii Lasă un comentariu

Costin Nitu
Costin Nitu 04.11.2020 07:51
Observ in imagine ca pe "insulita" care delimiteaza sensul giratoriu se afla 2 semne: atentionare pentru curba deosebit de periculoasa, la dreapta si obligatoriu la dreapta fara a depasi indicatorul. Sa inteleg ca semnul din urma obliga autoturismul Mercedes sa intre pe strada cu poarta de metal sau este doar o iluzie optica?
Intreb pentru ca, conducatorul autovehiculului in cauza doreste sa vireze la stanga.
Costin Nitu
Costin Nitu 04.11.2020 08:16
PS. Cred ca am inteles. Pur si simplu accentueaza sensul in care se circula in giratoriu.
Stancu Ilie
Stancu Ilie 30.09.2020 09:38
Admis cu 24/26
Multumesc scoala rutieră
Faceti mediu de învățare și proma cele 45 de chestionare 25-26 Si apoi sa va duceți la sala] si va garantez ca o sa luati sala ;) multumesc inca odata școlară rutieră pentru munca care ati depus o pentru noi :*
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 30.09.2020 15:54

Ne bucuram ca putem sa va ajutam.


marcelcristian
marcelcristian 27.05.2020 09:36
Bună ziua !
Vă supun atenției, spre analiză și soluționare, următoarea situație REALĂ.
Toți acești participanți la trafic, numerotați 1 – 2 – 3 – 4 – 5, au ajuns în același timp/moment la intrarea în sensul giratoriu.
ÎNTREBARE !?
CARE ESTE ORDINEA DE INTRARE ÎN SENSUL GIRATORIU
(precizez ca în sensul giratoriu nu este nici un autovehicul) ȘI DE CE, CARE ESTE EXPLICAȚIA ???
Aștept răspunsul cu explicații cât mai repede posibil, vă rog !!!
Vă mulțumesc !
Cristina Radu
Cristina Radu 30.08.2020 18:29
Salut! Eu ma gandesc ca lipsind elementul de baza care confera prioritate intr-o intersectie cu sensul giratoriu, anume autovehiculele din sensul giratoriu, atunci s-ar transforma intr-o intersectie fara sens giratoriu, nedirijata si s-ar urma regula prioritatii de dreapta. Desigur, si in acest sens daca sunt doar 5 strazi care unesc intersectia, atunci conducatorii vor decide cine intra la libera intelegere, sau cel mai probabil, cel mai curajos va porni. Daca in situatia respectiva ar fi 6 strazi, dintre care doar de pe 5 vin autovehicule, atunci ma gandesc ca s-ar putea acorda prioritate de dreapta. Desigur, este posibil ca nimeni sa nu se gandeasca la acest lucru in acel moment. Acesta esta doar punctul meu de vedere. Sunt tare curioasa daca exista prevederi legale in acest sens.
marcelcristian
marcelcristian 27.05.2020 09:06

Bună ziua !
Vă supun atenției, spre analiză și soluționare, următoare situație REALĂ.
Toți acești participanți la trafic, numerotați 1 – 2 – 3 – 4 – 5, au ajuns în același timp/moment la intrarea în sensul giratoriu, intrarea 1-2-3 și 4 fiind foarte apropiate, celelalte intrări 5-6-7 fiind mai depărtate intre ele, iar interiorul sensului giratoriu este liber/nu circulă autovehicule.
ÎNTREBARE !?
CARE ESTE ORDINEA DE INTRARE ÎN SENSUL GIRATORIU ȘI DE CE, CARE ESTE EXPLICAȚIA ??? Nu ma refer la cum vor circula în sensul giratoriu.
Aștept răspunsul cu explicații cât mai repede posibil, vă rog !!!
Vă mulțumesc !
truli515
truli515 25.01.2020 16:58
in giratoriu, dvs spuneti ca nu ai voie sa opresti. te incadrezi pe banda 3 pentru a iesi la stanga. la un moment dat se mai incadreasa cineva pe banda 2 pentru a iesi dupa locul in care vrei sa iesi tu. in momentul in care eu vreau sa ies din giratoriu, de pe banda 3 si ma intersectez cu cel care vine pe banda 1 (pe banda 1 poti sa mergi inainte), ar trebui sa ii acord prioritate pentru ca schimb directia. cum stam cu oprirea?? pentru ca eu ar trebui sa opresc pana trece. sau ii tai fata? am eu prioritate inaintea lui?
Marcel
Marcel 02.11.2020 16:26
in sensul giratoriu schimbarea benzii 3 cu banda 2 si apoi cu banda 1, este clar ca se face cu semnalizare asigurare ca pe noua banda de incadare, adica banda 2 si din nou asigurare semnalizare banda 1, nu circula autovehicule.
DACA PE BANDA 2 CIRCULA AUTOVEHICULE TREBUIE SA INCETINIM SI SA LE ACORDAM TRECEREA DEOARECE SHIMBAREA DE BANDA ADICA BANDA 3 CU BANDA 2 SE FACE CU ASIGURARE SI SEMNALIZARE SI ASA MAI DEPARTE CU BANDA 2 SPRE BANDA 1 .

NU ESTE VORBA DE PRIORITATE ESTE VORBA DE SCHIMBAREA BENZII DE CIRCULATIE !!!!!
MARCEL
MARCEL 02.11.2020 16:32
Daca iesirea din sensul giratoriu se face pe 3 benzi va veti incadra pe banda 3 de langa axul drumului.
Daca iesirea se face pe 2 benzi veti parasi sensul direct pe banda 2, ceaq de langa axul drumului sau de langa scoar.
Daca iesirea se face pe o singura banda veti parasi sensul giratoriu pe banda 1 dupa ce trece cel ce circula deja pe banda 1.
Szentgyorgyi Marius
Szentgyorgyi Marius 30.01.2019 22:13
Buna
Rog pe aceasta o atentie asupra intersectiei din likurile 1 si 2 . Cine are prioritate de trecere in ac. intersectie si de ce ? . Este cumva o greseala la indicatoarele rutiere sau la marcajele stradale ?. Mentionez ca imediat dupa ac. intersectie urmeaza o alta cu sens giratoriu , rog atentie si la marcajele stradale/desenate.
Multumesc
1. https://goo.gl/maps/8fp6TB23gWJ2
2. https://goo.gl/maps/4JWpsupwiAo
3. https://goo.gl/maps/NwYHHMBBMF52 ( vedere de ansamblu)

Vasilescu C
Vasilescu C 27.12.2018 23:32
Daca intersectia este cu spatiu verde in mijloc avand indicatorul de ocolire pe marginea acestuia, iar inaintea intrarilor nu este indicator de cedeaza trecerea de ce in anumite intersectii (de ex inainte de metro baneaza circuland dinspre bricodepot) 100% din conducatori aplica regulile pentru circulatia in intersectii cu sens giratoriu si nu prioritatea de dreapta asa cum aplica de exemplu la fantana miorita. Probabil fiindca la Miorita spatiul verde este in forma de dreptunghi, deci nu seamana cu un giratoriu, lucrurile sunt clare, dar daca spatiul era in forma de cerc?!
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 28.12.2018 10:29

Daca nu are indicatorul de sens giratoriu însemnă ca nu este sens giratoriu. Dar, cum ai sus si tu, din cauza formei intersecției toți considera a fi un sens giratoriu, dar este o intersecție nedirijata. Aceasta intersecție (ce a de la Băneasa) a fost gândita ca fiind un sens giratoriu dar nu a fost si semnalizat corespunzător, caz in care trebuie aplicata prioritatea de dreapta, dar acest lucru nu se va respecta niciodată de către toți participanții la trafic, confuzia fiind mare.


Vasilescu C
Vasilescu C 27.12.2018 23:24
Nu se aplica prioritatea de dreapta. Nu, scrie clar, prioritate au cei care se afla in intersectie, cei care intra in intersectie cedeaza trecerea. Indicatorul cedeaza trecerea nu schimba cu nimic regulile din acea intersectie ci doar ajuta conducatorii sa observe mai usor faptul ca trebuie sa cedeze trecerea
Salagean Mariana
Salagean Mariana 21.12.2018 10:24
Buna ziua,
poate fi considerata "Sens giratoriu" o intersectie in care este indicatorul "Sens giratoriu" doar pe insula din mijlocul intersectiei iar pe fiecare din strazile care intra in aceasta intersectie este doar indicator "Cedeaza trecerea". Ce reguli de prioritate se aplica? Pot aplica art. 59 alin. (3) din OUG 195/2002? Practic sunt indeplinite conditiile cerute de acest articol.
Multumesc mult.
Vasilescu Calin
Vasilescu Calin 27.12.2018 23:16
Bineinteles, se considera sens giratoriu, si se aplica regulile specifice... indicatoarele de cedeaza trecerea la intrare probabil sunt pentru a atrage atentia cat de mult posibil asupra faptului ca la intrarea in acea intersectie se cedeaza trecerea.
Problema e in intersectiile in care nu sunt marcaje de sens giratoriu nici cedeaza trecerea deoarece am observat ca soferii considera fara ezitare tot giratoriu
chiscop ciprian
chiscop ciprian 19.10.2018 21:00
la intrarea in sens, nerespectarea marcajelor de preselectie, creaza obligatii conducatorului auto? Cel de pe banda 1 vireaza stinga, interzis de marcajul anterior intrarii care il obliga inainte si dreapta, si loveste pe cel de pe banda doi, caruia marcajul ii indica inainte si stinga. A doua intrebare - respectam marcajele premergatoare intrarii in sens?? Multumesc.
gigicojocaru2005@yahoo.com
gigicojocaru2005@yahoo.com 15.10.2018 15:23
Raspuns pentru Sorin:
Indiferent dacă există sau nu indicatoare de reglementare a priorități în intersecție, este suficient să fie indicatorul sens giratoriu pentru că acesta este singurul care arată că intersecția este cu sens giratoriu.
Vezi:
Art. 57, alin. (4), din OUG 195/2002 Reguli pentru circulaţia vehiculelor Reguli de circulaţie.
Gigi
Gigi 15.10.2018 12:50
Bună ziua.
Dacă într-o intersecție cu sens giratoriu pentru efectuarea virajului la stânga, nu se ocolește rondul prin dreapta,
1) Care este sancțiunea aplicată și la ce articol se încadrează?
2) La ce articol este prevăzută fapta?
(PS)
- Se poate considera că, sa circulat pe contrasens?
(conf. Art. 101.alin.3 lit. (d), din OUG. 195/2002).
- Sau se poate considera că nu s-a respectat simnificatia indicatoarelor de obligare?
(conf. Art. 57, alin.2, din OUG 195 sau Art. 108 și 109, din Regulamentul de aplicare a OUG. 195/2002).
Vă mulțumesc.
Cu respect. Gigi.
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 17.10.2018 11:35

Daca nu se finalizeaza cu incidente, se va alege una dinte aceste doua mentionate de tine. Dar avand in vedere ca este o situatie foarte periculoasa se va sanctiona pentru circulatia pe contrasens.


Anghelinii  Sorin
Anghelinii Sorin 24.06.2018 21:17
Dacă nu este precedat de cedează trecerea trebuie să dăm prioritate de dreapta !

Lasă un comentariu

© 2021 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou ↓

Pentru a crea un cont nou cu facebook ↓

Login cu Facebook

Dacă ai deja un cont, conectează-te aici ↓