Intersecție cu sens giratoriu - Indicatoare de obligare

Ai parcurs 0.0% din Indicatoare de obligare

Intersecție cu sens giratoriu

Se amplasează înaintea intrării într-o intersecție cu sens giratoriu sau în dreptul fiecărei intrări, pe un scuar ori mijlocul intersecției obligând conducătorii de vehicule să se deplaseze în sensul săgeților prin apropierea de centrului intersecției, cu excepția virajului pe prima stradă la dreapta (unde încadrarea  se face pe lângă bordura din dreapta). Prin definiție este intersecție dirijată, în concluzie au prioritate cei care circulă în interiorul intersecției față de cei care pătrund în intersecție.

În acest tip de intersecție sunt interzise oprirea și staționarea.

Fiind intersecție dirijată depășirea este permisa, efectuarea manevrei de întoarcere făcându-se numai prin ocolirea insulei (interzisă întoarcerea prin manevre înainte-înapoi).

Acest indicator este precedat de indicatorul "Presemnalizare intersecție cu sens giratoriu", instalat la 50 - 200 metri de intrarea în intersecție.

14 Comentarii Lasă un comentariu

marcelcristian
marcelcristian 27.05.2020 09:36
Bună ziua !
Vă supun atenției, spre analiză și soluționare, următoarea situație REALĂ.
Toți acești participanți la trafic, numerotați 1 – 2 – 3 – 4 – 5, au ajuns în același timp/moment la intrarea în sensul giratoriu.
ÎNTREBARE !?
CARE ESTE ORDINEA DE INTRARE ÎN SENSUL GIRATORIU
(precizez ca în sensul giratoriu nu este nici un autovehicul) ȘI DE CE, CARE ESTE EXPLICAȚIA ???
Aștept răspunsul cu explicații cât mai repede posibil, vă rog !!!
Vă mulțumesc !
marcelcristian
marcelcristian 27.05.2020 09:06

Bună ziua !
Vă supun atenției, spre analiză și soluționare, următoare situație REALĂ.
Toți acești participanți la trafic, numerotați 1 – 2 – 3 – 4 – 5, au ajuns în același timp/moment la intrarea în sensul giratoriu, intrarea 1-2-3 și 4 fiind foarte apropiate, celelalte intrări 5-6-7 fiind mai depărtate intre ele, iar interiorul sensului giratoriu este liber/nu circulă autovehicule.
ÎNTREBARE !?
CARE ESTE ORDINEA DE INTRARE ÎN SENSUL GIRATORIU ȘI DE CE, CARE ESTE EXPLICAȚIA ??? Nu ma refer la cum vor circula în sensul giratoriu.
Aștept răspunsul cu explicații cât mai repede posibil, vă rog !!!
Vă mulțumesc !
truli515
truli515 25.01.2020 16:58
in giratoriu, dvs spuneti ca nu ai voie sa opresti. te incadrezi pe banda 3 pentru a iesi la stanga. la un moment dat se mai incadreasa cineva pe banda 2 pentru a iesi dupa locul in care vrei sa iesi tu. in momentul in care eu vreau sa ies din giratoriu, de pe banda 3 si ma intersectez cu cel care vine pe banda 1 (pe banda 1 poti sa mergi inainte), ar trebui sa ii acord prioritate pentru ca schimb directia. cum stam cu oprirea?? pentru ca eu ar trebui sa opresc pana trece. sau ii tai fata? am eu prioritate inaintea lui?
Szentgyorgyi Marius
Szentgyorgyi Marius 30.01.2019 22:13
Buna
Rog pe aceasta o atentie asupra intersectiei din likurile 1 si 2 . Cine are prioritate de trecere in ac. intersectie si de ce ? . Este cumva o greseala la indicatoarele rutiere sau la marcajele stradale ?. Mentionez ca imediat dupa ac. intersectie urmeaza o alta cu sens giratoriu , rog atentie si la marcajele stradale/desenate.
Multumesc
1. https://goo.gl/maps/8fp6TB23gWJ2
2. https://goo.gl/maps/4JWpsupwiAo
3. https://goo.gl/maps/NwYHHMBBMF52 ( vedere de ansamblu)

Vasilescu C
Vasilescu C 27.12.2018 23:32
Daca intersectia este cu spatiu verde in mijloc avand indicatorul de ocolire pe marginea acestuia, iar inaintea intrarilor nu este indicator de cedeaza trecerea de ce in anumite intersectii (de ex inainte de metro baneaza circuland dinspre bricodepot) 100% din conducatori aplica regulile pentru circulatia in intersectii cu sens giratoriu si nu prioritatea de dreapta asa cum aplica de exemplu la fantana miorita. Probabil fiindca la Miorita spatiul verde este in forma de dreptunghi, deci nu seamana cu un giratoriu, lucrurile sunt clare, dar daca spatiul era in forma de cerc?!
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 28.12.2018 10:29

Daca nu are indicatorul de sens giratoriu însemnă ca nu este sens giratoriu. Dar, cum ai sus si tu, din cauza formei intersecției toți considera a fi un sens giratoriu, dar este o intersecție nedirijata. Aceasta intersecție (ce a de la Băneasa) a fost gândita ca fiind un sens giratoriu dar nu a fost si semnalizat corespunzător, caz in care trebuie aplicata prioritatea de dreapta, dar acest lucru nu se va respecta niciodată de către toți participanții la trafic, confuzia fiind mare.


Vasilescu C
Vasilescu C 27.12.2018 23:24
Nu se aplica prioritatea de dreapta. Nu, scrie clar, prioritate au cei care se afla in intersectie, cei care intra in intersectie cedeaza trecerea. Indicatorul cedeaza trecerea nu schimba cu nimic regulile din acea intersectie ci doar ajuta conducatorii sa observe mai usor faptul ca trebuie sa cedeze trecerea
Salagean Mariana
Salagean Mariana 21.12.2018 10:24
Buna ziua,
poate fi considerata "Sens giratoriu" o intersectie in care este indicatorul "Sens giratoriu" doar pe insula din mijlocul intersectiei iar pe fiecare din strazile care intra in aceasta intersectie este doar indicator "Cedeaza trecerea". Ce reguli de prioritate se aplica? Pot aplica art. 59 alin. (3) din OUG 195/2002? Practic sunt indeplinite conditiile cerute de acest articol.
Multumesc mult.
Vasilescu Calin
Vasilescu Calin 27.12.2018 23:16
Bineinteles, se considera sens giratoriu, si se aplica regulile specifice... indicatoarele de cedeaza trecerea la intrare probabil sunt pentru a atrage atentia cat de mult posibil asupra faptului ca la intrarea in acea intersectie se cedeaza trecerea.
Problema e in intersectiile in care nu sunt marcaje de sens giratoriu nici cedeaza trecerea deoarece am observat ca soferii considera fara ezitare tot giratoriu
chiscop ciprian
chiscop ciprian 19.10.2018 21:00
la intrarea in sens, nerespectarea marcajelor de preselectie, creaza obligatii conducatorului auto? Cel de pe banda 1 vireaza stinga, interzis de marcajul anterior intrarii care il obliga inainte si dreapta, si loveste pe cel de pe banda doi, caruia marcajul ii indica inainte si stinga. A doua intrebare - respectam marcajele premergatoare intrarii in sens?? Multumesc.
gigicojocaru2005@yahoo.com
gigicojocaru2005@yahoo.com 15.10.2018 15:23
Raspuns pentru Sorin:
Indiferent dacă există sau nu indicatoare de reglementare a priorități în intersecție, este suficient să fie indicatorul sens giratoriu pentru că acesta este singurul care arată că intersecția este cu sens giratoriu.
Vezi:
Art. 57, alin. (4), din OUG 195/2002 Reguli pentru circulaţia vehiculelor Reguli de circulaţie.
Gigi
Gigi 15.10.2018 12:50
Bună ziua.
Dacă într-o intersecție cu sens giratoriu pentru efectuarea virajului la stânga, nu se ocolește rondul prin dreapta,
1) Care este sancțiunea aplicată și la ce articol se încadrează?
2) La ce articol este prevăzută fapta?
(PS)
- Se poate considera că, sa circulat pe contrasens?
(conf. Art. 101.alin.3 lit. (d), din OUG. 195/2002).
- Sau se poate considera că nu s-a respectat simnificatia indicatoarelor de obligare?
(conf. Art. 57, alin.2, din OUG 195 sau Art. 108 și 109, din Regulamentul de aplicare a OUG. 195/2002).
Vă mulțumesc.
Cu respect. Gigi.
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 17.10.2018 11:35

Daca nu se finalizeaza cu incidente, se va alege una dinte aceste doua mentionate de tine. Dar avand in vedere ca este o situatie foarte periculoasa se va sanctiona pentru circulatia pe contrasens.


Anghelinii  Sorin
Anghelinii Sorin 24.06.2018 21:17
Dacă nu este precedat de cedează trecerea trebuie să dăm prioritate de dreapta !

Lasă un comentariu

© 2020 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou ↓

Pentru a crea un cont nou cu facebook ↓

Login cu Facebook

Dacă ai deja un cont, conectează-te aici ↓