Pasul 2 - Indicatoare și marcaje explicate » Semafoare pentru dirijarea circulatiei

Ai parcurs 0.0% din Semafoare pentru dirijarea circulatiei

Semafor

Semnalul de culoare roșie interzice trecerea.

La semnalul roșu, vehiculul trebuie oprit fără a depăși semaforul, marcajul de oprire, trecerea de pietoni sau colțul intersecției dacă semaforul este suspendat.

Atunci când semnalul roșu funcționează deodată cu cel galben, acesta anunță că urmează semnalul verde.

Atunci când semnalul de culoare galbenă urmează după semnalul de culoare verde îți poți continua deplasarea doar dacă nu poți opri în siguranță sau dacă ești surprins în intersecție.

Semnalul de culoare verde permite trecerea.

De obicei când virăm la dreapta, pietonii au și ei verde la semafor și trebuie să le acordăm prioritate.

Dacă semaforul întâlnit este unul singur pentru toate direcțiile (stânga, înainte, dreapta), atunci când virăm la stânga, trebuie să acordăm prioritate vehiculelor care vin din sens opus și pietonilor care trec pe trecerea de pietoni aflată pe drumul din stânga pe care intrăm.

Se interzice intrarea în intersecție la semnalul verde dacă, din cauza aglomerației, există riscul imobilizării și blocării traficului.

 

27 Comentarii Lasă un comentariu


Raluca ralu
Raluca ralu 15.07.2022 10:35
buna semaforul galben care urmează după cel rosu ce înseamnă ? si cel albastru ce înseamnă ? iar cand e doar galben cum procedam ?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 15.07.2022 15:20

Vezi aiciAlin Toma
Alin Toma 10.04.2022 08:40
Daca intr-un sens giratoriu avem semafor pe culoarea rosu si un indicator dedesubt cu un autocar, ce inseamna?
Acest semafor este destinat doar autocarelor sau trebuie respectat de orice alt vehicul in afara de autocare?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 11.04.2022 15:36

Poti sa ne trimiti o poza sau un link de pe Street View cu situatia descrisa de tine?

 Petre Mihaela
Petre Mihaela 06.04.2022 18:30
Bună seara, ma poate ajuta și pe mine cineva cu un răspuns? Mia rupt copilul dosarul cu tot ce era un el se mai poate face ceva sa îl pot recupera sa nu o iau iar de la 0?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 07.04.2022 15:22

Ia legatura cu cei de la scoala ta de soferi.a tudoran
a tudoran 08.12.2021 09:09
Va rog muuult:

Daca ies in sosea de pe strada laturalnica unde am Stop- cand in intersectie ambele sensuri sunt oprite la semafor rosu si vreau sa fac stanga... Cedez la pietoni- ca au verde. Si mai stau la rosu - semafor consola montat deasupra trecerii?? Sau e pt circulatia din soseaua in care am iesit?
E foarte grea situatia si primesc raspunsuri si pro si contra... :(((
Multumesc!
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 28.12.2021 17:47

Va recomandăm să faceți o petiție online către poliția romană ca să primiți un răspuns oficial. Altfel, fiind o situație complicată o să primiți diferite răspunsuri întrebând la surse neoficiale. Așa este cel mai bine. Petiție online Poliția Română.Adi
Adi 14.06.2021 16:57
Buna ziua! Daca am semafor cu săgeată verde inainte pentru banda 1 si stanga verde pentru banda 2 am voie sa merg inainte daca sunt pe banda 2 chiar daca sageata e doar in stanga?
(Stiu ca daca pe carosabil e o sageata de ghidare doar la stanga, respect semnificația sagetilor de pe carosabil, daca e si inainte si la stanga, si pe banda 2 e semafor cu sageata in stanga, pot merge înainte, pentru ca marcajul e inainte si la stanga).

E corect?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 28.07.2021 12:57

Da, daca pe banda 2 este marcaj de obligare înainte si la dreapta, poți merge pe oricare dintre cele doua direcții de pe respectiva banda.Aurel
Aurel 18.04.2021 06:13
Buna ziua,

Daca semaforul este amplasat la o trecere de pietoni, iar inainte de el avem in dreapta o straduta laturalnica fara semafor si inainte de intersectia cu ea avem pe directia noastra de mers un marcaj transversal, dar fara semafor suplimentar, trebuie sa oprim la acel marcaj sau oprim acolo numai daca marcajul este prevazut cu semafor suplimentar?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 28.04.2021 08:43

Probabil (nu știm exact cum arata zona) marcajul acela este pentru cei care așteaptă la semafor, ei trebuie sa oprească acolo pentru a lăsa liberă intersecția mica, cea cu drum din dreapta. Probabil cai de pe drumul din dreapta pot merge si pe direcția înainte sau la stânga si au nevoie de acel spațiu ca sa poată face manevra atât timp cat semaforul din următoarea intersecție este roșu.Mihai Gabriela
Mihai Gabriela 13.01.2021 12:43
As fi mai mult decat recunoscatoare daca as primi un raspuns la aceasta intrebare. Cand fac un viraj fie ca e la dreapta sau la stanga am mereu frica ca pietonii sa nu aiba verde. Am stat odata la o trecere asteptand semnalul verde si am observat ca daca cineva de pe banda din dreapta mea ar fi facut stanga s-ar fi intersectat cu noi.. si sunt putin confuza pe subiectul acesta. Deci practic el facand virajul la stanga ne intalnea pe noi cu semnalul verde. Intrebarea mea este cand stiu ca pietonii au verde? In functie de ce?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 16.01.2021 13:08

Atunci cand schimbi direcția de mers, pe culoarea verde a semaforului, spre stânga sau spre dreapta, de regula pietonii au si ai verde la semaforul pentru trecerea de pietoni de pe strada pe care tu urmezi sa intri. Deci, la viraje stânga sau dreapta, mai mereu pietonii au si ei verde, așa cum ai si tu, caz in care le vei acorda prioritate. Dar cand mergi pe direcția înainte la culoarea verde a semaforului nu mai întâlnești pietoni care sa aibă culoarea verde.Theodora Constantin
Theodora Constantin 14.11.2020 11:09
Atunci cand este semafor dedicat pentru directia stanga si este verde, putem trece fara a fi nevoiti sa acordam prioritate?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 03.12.2020 08:27

Da, atunci cand ai semafor special pentru stânga si este verde, ai prioritate fata de ceilalți pentru celelalte direcții, ei având roșu. Ai prioritate chiar si fata de cei care eu roșu dar si verde intermitent la dreapta.Trebuie sa ocolești prin stânga centrul intersecției ca sa nu te intersectezi cu cei din sens opus care fac si ei la stânga lor, ca si tine. Deși in majoritatea cazurilor nu se ocolește prin stânga si astfel se ajunge la o blocare temporara a intersecției.Pe lângă asta, la virajele la stânga sau dreapta trebuie sa fii foarte atent la trecerile de pietoni de pe străzile pe care vrei sa intri, deoarece aceștia au de regula verde la semaforul pentru pietoni.Florin
Florin 06.08.2020 08:19
Eu nu inteleg, pe ce culoarea a senatorului trec pietoni
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 06.08.2020 15:17

Verde


Sorin Draguzu Dumitru
Sorin Draguzu Dumitru 02.01.2021 09:55
Pe Verde

Ionut Alexandru Alex
Ionut Alexandru Alex 09.06.2020 06:37
Dece daca am verde si virez la stânga trebuie să acordăm prioritate vehiculelor care vin din sens opus?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 04.07.2020 20:35

Pentru ca si din direcția opusa vin vehicule care au tot verde la semafor si intersectându-ti traiectoriile cu aceștia trebuie sa le acorzi prioritate de dreapta. Este la fel ca in cazul unei intersecții dirijata prin indicatoare iar tu ai indicatorul "Drum cu prioritate".Emilia
Emilia 13.12.2019 18:23
Intr-o intersectie, un semafor devine din rosu galben intermitent. Sub el sunt instalate indicatoarele "cedeaza trecerea" si "obligatoriu la dreapta". Se respecta si "cedeaza trecerea" in aceasta situatie sau doar "obligatoriu la dreapta"?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 21.12.2019 11:00

Daca semaforul funcționează in condiții normale, respecți semaforul si indicatorul de obligare (obligatoriu către dreapta). Daca semaforul nu funcționează sau funcționează pe galben intermitent, se vor respecta ambele indicatoare, atât cel de obligare (obligatoriu către dreapta) cat si cel de pierdere de prioritate (Cedează trecerea).Apostol Giani
Apostol Giani 30.08.2019 16:35
În principiu 2. Dar trebuie să fii sigur că ai timp să părăsești intersecția înainte de a se pune verde pentru cei care vin de pe drumul perpendicular față de cel de pe care vii tu. Dacă drumul pe care vrei să intri în urma acestei manevre este aglomerat, și există riscul să rămâi blocat în mijlocul intersecției, mai bine aplici varianta 1

Stefan Florea
Stefan Florea 19.05.2019 17:36
Sunt doua benzi pe sens. Te incadrezi pe banda din stanga, pentru a vira la stanga.
1. Nu depasesti semaforul. Astepti sa ai verde si din fata sa nu iti vina nimeni ca mai apoi sa virezi stanga.
2. Cum ai verde pasesti in intersectie. Sunt multi in fata, astepti sa treaca pana cand li se face rosu de se opresc. Celora din stanga li se face verde dar nu imediat: ai avea destul timp sa virezi stanga.

Cum procedezi cand ai semafor din asta? 1 sau 2?
Ciprian Danila
Ciprian Danila 09.06.2019 16:30
2
Castiglione Aeldra
Castiglione Aeldra 26.08.2019 19:18
la 2 îți spun din experiența bicicletei care este in intersecția de la biblioteca naționala daca vii dinspre sfânta vineri si dai stânga spre nerva traian

Lasă un comentariu

© 2022 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou pe baza unei adrese de email ↓

Pentru a te autentifica cu Facebook ↓

Autentifică-te cu Facebook

Ai deja cont creat? Autentifică-te aici! ↓