Mediu de învățare Categoria A (A, A1, A2, AM)

Categoria A (A, A1, A2, AM)
Ai parcurs 0% din mediul de învățare (0 întrebări din 393)
Întrebarea 160 din 393

Ce categorii de vehicule au prioritate, pe un drum îngustat, în pantă?


A motocicletele şi motoretele care urcă;
B toate vehiculele care urcă, dacă spaţiul de trecere existent este insuficient;
C numai vehiculele grele care urcă.

Explicație întrebare (actualizată 2021)

Explicație text categoria A / chestionare auto drpciv:
Vehiculul care coboară o pantă trebuie să acorde prioritate celor care urcă, dacă spațiul de trecere existent este insuficient sau dacă pe sensul celor care urcă se află un obstacol imobil.
Așadar răspunsul corect este: B
 
Articol referință din legislatia rutieră în vigoare: OUG sau Regulament
Art. 135. – Conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere şi în următoarele situaţii:
a) la intersecţia nedirijată atunci când pătrunde pe un drum naţional venind de pe un drum judeţean, comunal sau local;
b) la intersecţia nedirijată atunci când pătrunde pe un drum judeţean venind de pe un drum comunal sau local;
c) la intersecţia nedirijată atunci când pătrunde pe un drum comunal venind de pe un drum local;
d) când urmează să pătrundă într-o intersecţie cu circulaţie în sens giratoriu faţă de cel care circulă în interiorul acesteia;
e) când circulă în pantă faţă de cel care urcă, dacă pe sensul de mers al celui care urcă se află un obstacol imobil. În această situaţie manevra nu este considerată depăşire în sensul prevederilor art. 120 lit. j);
 
Art. 127.
(1) Pe drumurile publice înguste şi/sau cu declivitate, unde trecerea vehiculelor care circulă din sensuri opuse, unele pe lângă altele, este imposibilă sau periculoasă, se procedează după cum urmează:
     a) la întâlnirea unui ansamblu de vehicule cu un vehicul conducătorul acestuia din urmă trebuie să manevreze cu spatele;
     b) la întâlnirea unui vehicul greu cu un vehicul uşor, conducătorul acestuia din urmă trebuie să manevreze cu spatele;
     c) la întâlnirea unui vehicul care efectuează transport public de persoane cu un vehicul de transport mărfuri conducătorul acestuia din urmă trebuie să manevreze cu spatele.
(2) În cazul vehiculelor de aceeaşi categorie, obligaţia de a efectua o manevră de mers înapoi revine conducătorului care urcă, cu excepţia cazului când este mai uşor şi există condiţii pentru conducătorul care coboară să execute această manevră, mai ales atunci când se află aproape de un refugiu.

Chestionare auto drpciv categoria A explicate.

Te întrebi dacă avem întrebările de la examenul oficial ??? DA, vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

5 Comentarii Lasă un comentariu

Hex Electrical
Hex Electrical 07.09.2020 08:31
Dar daca se intalnesc 2 vehicule de aceasi categorie si cel care coboara are un obstacol , cel care urca trebuie sa acorde prioritate ?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 22.09.2020 09:27

Nu.


Vas Iri
Vas Iri 27.08.2018 23:03
Intrebarea zice "drum ingustat", nu "drum cu obstacol pe sensul de urcare". Poate ca ingustat e una, ingust e alta, desi cei doi termeni se folosesc pentru aceeasi notiune de obicei. Nici in varianta de raspuns nu se zice nimic de un obstacol. Eu am inteles logica regulii, ca cel care urca sa treaca de obstacol fara sa opreasca pentru ca e mai complicat de pornit in rampa decat de coborat. La fel, mersul in marsarier e mai complicat in rampa decat in coborare, referitor la articolul 2 si intrebarea 3. Totusi, raman la parerea mea ca intrebarile sunt confuze. Multe intrebari si raspunsuri sunt facute special sa induca in eroare, ceea ce mi se pare o prostie, doar nu suntem la concurs de puzzle. Oricum, multumesc pentru raspuns si clarificari.
Vas Iri
Vas Iri 25.08.2018 22:39
Vehiculele care urca au sau nu prioritate? ca intr-un articol scrie ca cele care coboara trebuie sa acorde prioritate si in celalalt articol scrie ca cele care urca au obligatia de a efectua manevra de mers inapoi, adica sa acorde prioritate. La aceasta intrebare raspunsul corect e B, iar la intrebarea 3 apare ca vehiculele care coboara au prioritate, pare ca se contrazic sau intrebarile nu sunt explicite.
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 27.08.2018 17:10

Diferenta dintre cele doua articole este ca primul se refera la toate categoriile de vehicule dar in situatia de obstacol pe carosabil, iar al doi-lea articol se refera la situatiile in care vehiculele sunt de aceeasi categorie iar drumul este cu declivitate si/sau este ingustat. Sunt doua situatii diferite. Analizeaza si intrabarea numarul 3 si ai sa intelegi. Noi am postat ambele articole ca sa se vada diferenta intre cele doua situatii.


Lasă un comentariu

© 2020 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou ↓

Pentru a crea un cont nou cu facebook ↓

Login cu Facebook

Dacă ai deja un cont, conectează-te aici ↓