Mediu de învățare Categoria A (A, A1, A2, AM)

Categoria A (A, A1, A2, AM)
Ai parcurs 0% din mediul de învățare (0 întrebări din 393)
Întrebarea 3 din 393

Care dintre vehicule nu au prioritate de trecere?


A vehiculele care coboară o pantă, faţă de vehiculele care urcă, dacă sunt de aceeaşi categorie;
B vehiculele care se pun în mişcare sau care ies din garaje şi curţi, faţă de cele care circulă pe drumul public;
C vehiculele care execută virajul spre stânga, faţă de cele care circulă din sens opus.

Explicație întrebare (actualizată 2021)

Explicație text categoria A / chestionare auto drpciv:
Vehiculele care coboară o pantă AU PRIORITATE faţă de vehiculele care urcă, dacă sunt de aceeaşi categorie. Obligaţia de a efectua o manevră de mers înapoi revine conducătorului care urcă.
Vehiculele care se pun în mişcare sau care ies din garaje şi curţi SUNT OBLIGATE SĂ ACORDE PRIORITATE celor care circulă pe drumul public.
Vehiculele care execută virajul spre stânga SUNT OBLIGATE SĂ ACORDE PRIORITATE celor care circulă din sens opus.
Așadar răspunsul corect este: B si C
 
Articol referință din legislatia rutieră în vigoare: OUG sau Regulament
Pentru varianta A:
Art. 127.
(1) Pe drumurile publice înguste şi/sau cu declivitate, unde trecerea vehiculelor care circulă din sensuri opuse, unele pe lângă altele, este imposibilă sau periculoasă, se procedează după cum urmează:
a) la întâlnirea unui ansamblu de vehicule cu un vehicul conducătorul acestuia din urmă trebuie să manevreze cu spatele;
b) la întâlnirea unui vehicul greu cu un vehicul uşor, conducătorul acestuia din urmă trebuie să manevreze cu spatele;
c) la întâlnirea unui vehicul care efectuează transport public de persoane cu un vehicul de transport mărfuri conducătorul acestuia din urmă trebuie să manevreze cu spatele.
(2) În cazul vehiculelor de aceeaşi categorie, obligaţia de a efectua o manevră de mers înapoi revine conducătorului care urcă, cu excepţia cazului când este mai uşor şi există condiţii pentru conducătorul care coboară să execute această manevră, mai ales atunci când se află aproape de un refugiu.
Pentru varianta B:
Art. 135. Conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere şi în următoarele situaţii:
a) la intersecţia nedirijată atunci când pătrunde pe un drum naţional venind de pe un drum judeţean, comunal sau local;
b) la intersecţia nedirijată atunci când pătrunde pe un drum judeţean venind de pe un drum comunal sau local;
c) la intersecţia nedirijată atunci când pătrunde pe un drum comunal venind de pe un drum local;
d) când urmează să pătrundă într-o intersecţie cu circulaţie în sens giratoriu faţă de cel care circulă în interiorul acesteia;
e) când circulă în pantă faţă de cel care urcă, dacă pe sensul de mers al celui care urcă se află un obstacol imobil. În această situaţie manevra nu este considerată depăşire în sensul prevederilor art. 120 lit. j);
f) când se pune în mişcare sau la pătrunderea pe drumul public venind de pe o proprietate alăturată acestuia faţă de vehiculul care circulă pe drumul public, indiferent de direcţia de deplasare;
g) când efectuează un viraj spre stânga sau spre dreapta şi se intersectează cu un biciclist care circulă pe o pistă pentru biciclete, semnalizată ca atare;
h) pietonului care traversează drumul public, prin loc special amenajat, marcat şi semnalizat corespunzător ori la culoarea verde a semaforului destinat lui, atunci când acesta se află pe sensul de mers al vehiculului.
Pentru varianta C:
Art. 59.
(1) In intersectiile cu circulatie nedirijata, conducatorul de vehicul este obligat sa acorde prioritate de trecere vehiculelor care circula pe sine. Acestea pierd prioritatea de trecere cand efectueaza virajul spre stanga sau cand semnalizarea rutiera din acea zona stabileste o alta regula de circulatie.
(2) In intersectii, conducatorii vehiculelor care vireaza spre stanga sunt obligati sa acorde prioritate de trecere vehiculelor cu care se intersecteaza si care circula din partea dreapta.
(3) In intersectiile cu circulatie dirijata prin indicatoare de prioritate, regula prioritatii de dreapta se respecta numai in cazul in care doua vehicule urmeaza sa se intalneasca, fiecare intrand in intersectie de pe un drum semnalizat cu un indicator avand aceeasi semnificatie de prioritate sau de pierdere a prioritatii.
(4) Cand un semafor cu trei culori are o lumina verde intermitenta suplimentara, montata la acelasi nivel cu lumina verde normala a semaforului, sub forma unei sageti verzi pe fond negru, cu varful spre dreapta, aprinderea acesteia semnifica permisiunea pentru vehicule de a-si continua drumul in directia indicata de sageata, indiferent de culoarea semaforului electric, cu conditia acordarii prioritatii de trecere vehiculelor si pietonilor care au drept de circulatie.

Chestionare auto drpciv categoria A explicate.


Vezi în tutorialul de mai jos cum să folosești site-ul scoalarutiera.ro pentru a obține permisul auto din prima încercare. 

Te întrebi dacă avem întrebările de la examenul oficial ??? DA, vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

9 Comentarii Lasă un comentariu

Maia Alexandra
Maia Alexandra 25.04.2021 18:04
Ordinea întrebărilor e aceeași și la sala ?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 26.04.2021 15:00

La examen iti genereaza aleatoriu un chestionar din baza de date care cuprinde intrebarile de la mediul de invatare.


Selejan Gaby
Selejan Gaby 06.10.2020 07:07
tocmai ce am facut aceasta intrebare pe site ul oficial DRPCIV, unde am selectat ca fiind corecte toate cele 3 variante de raspuns, iar selectia mea a fost corecta.
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 06.10.2020 16:03

site-ul oficial al celor de la examinare este www.drpciv.ro nu un alt derivat de la aceasta denumire.Intrebarile de aici sunt exact cele de la DRPCIV, adica cele de la examen. Ca sa te convingi uite aici un video demonstrativ


Rudi Dărjan
Rudi Dărjan 06.05.2019 12:48
Există 4 situatii:

1. dacă pe ambele sensuri de mers nu există niciun obstacol, nu se pune problema prioritătii de rampă sau prioritătii de pantă;

2. dacă pe sensul de urcare (rampă) există un obstacol, are prioritate de trecere autovehiculul care urcă (regula);

3. dacă drumul este îngustat, cel care coboară are prioritate de trecere, iar cel care urcă va efectua manevra de mers înapoi (exceptia de la regulă);

4. dacă drumul este îngustat si cel care coboară poate efectua manevra de mers înapoi si există un refugiu, cel care urcă are prioritate, iar cel care coboară va efectua manevra de mers înapoi ori va intra în refugiu (exceptia la exceptie).
Eduard Spinache
Eduard Spinache 24.04.2019 09:56
Salut. In cazul in care pe sensul de mers al celui care urca rampa se întâlnește un obstacol, nu trebuie ca cel ce coboară panta sa ii ofere prioritate?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 25.04.2019 15:09

Așa este, dar aici nu specifica despre existenta unui obstacol.


Savu Mircea
Savu Mircea 29.03.2019 05:09
Bună ziua am facut mediul de învatare cu ce sa continui ma departe multumesc
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 29.03.2019 16:26

Chestionare.


Lasă un comentariu

© 2020 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou ↓

Pentru a crea un cont nou cu facebook ↓

Login cu Facebook

Dacă ai deja un cont, conectează-te aici ↓