Pasul 1 - Cursuri » Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Ai parcurs 0.0% din Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Capitolul 10 - partea 3 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul fără permis de conducere

Capitolul 10 - partea 3 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul fără permis de conducere


Articole de referință din legislația în vigoare

Codul penal - Articolul 335

Conducerea unui vehicul fără permis de conducere

(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

(2) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

(3) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana care încredinţează un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care ştie că se află în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) sau alin. (2) sau sub influenţa alcoolului ori a unor substanţe psihoactive.
Dacă nu puteți/doriți să vizionați varianta AUDIO-VIDEO a cursului, puteți citi varianta text ilustrată cu imagini.

Varianta text Capitolul 10 - partea 3 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul fără permis de conducere

Codul Rutier - Conducerea unui vehicul fără permis de conducere

Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani (art. 335 alin. 1 din Codul Penal).

Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă (art. 335 alin. 2 din Codul Penal). + reținerea permisului de conducere în vederea anulării acestuia. (se eliberează o dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie).

Cu aceeaşi pedeapsă (închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă) se sancţionează şi persoana care încredinţează un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care ştie că se află în una dintre situaţiile prevăzute în cele două articole de mai devreme sau sub influenţa alcoolului ori a unor substanţe psihoactive (art. 335 alin. 3 din Codul Penal).

110 Comentarii Lasă un comentariu


Marosan florin
Marosan florin 20.11.2021 20:46
Am fost prins conducand fara permis este prima data mai pot da de permis

Gheorghe laurentiu
Gheorghe laurentiu 22.06.2021 14:58
Buna ziua in anul 2012 mi sa facut dosar penal pt condurea pe dumurile puplice cu permis neadecvat ,sa finalizat in februarie 2021 ,in baza art.335 alint 2 . Amenda plus cheltuieli de judecata ,am platit si vreau sa dau examen pt categoria B am intrebat la udriste ,si mi-au raspuns ca pot da examen la pipera am intrebat si mi-au spus sa fac reabilitare ,daca stie cineva pot sa dau examen si cui ar trebui sa ma adresez mii de multumiri o zi placuta!

Magda Babau
Magda Babau 29.04.2021 20:00
Persoana care încredințează cu bună știință vehiculul unei persoane care nu are carnet spre a fi condus zice ca este pedepsit cu amendă sau închisoare de la 6 luni la 3 ani. I se retrage și permisul spre a fi anulat? Mulțumesc
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 16.05.2021 18:20

Nu se anulează si permisul de conducere. Persoana cu pricina, de exemplu proprietarul mașinii, poate chiar sa nu aibă permis de conducere, caz in care nici nu ar avea ce sa anuleze.Rupifinutu
Rupifinutu 26.04.2021 16:21
Doamne vreau sa aflu ceva daca am facut detentie pentru ca am condus pe drumurile publice dupa cat timp ma mai pot inscrie la scola de sofer am primit un 1 an de inchisoare si am facut 8 luni nu mea mai ramas coada dupa cat timp ma mai pot inscrie la scola de sofer

Tulea Marian
Tulea Marian 22.04.2021 13:18
Ce se întâmplă dacă deții un permis de categoria B și în momentul în care ești prins fără el asupra ta?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 22.04.2021 15:31

„Art.101. – (1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni (6-8 puncte de amendă, sau 870 – 1.160 de lei – n.r.) următoarele fapte săvârşite de persoane fizice: 18. nerespectarea obligaţiei conducătorului de vehicul de a avea asupra sa documentele prevăzute la art.35 alin.(2).Lazăr Nicoleta Daniela
Lazăr Nicoleta Daniela 11.03.2021 22:56
Buna seara, tatalui meu i a fost retinut permisuk de conducere acum ceva vreme, acesta a condus apoi ffara si prins de catre echipaj si sanctionat conform prevederilor legale. De cand i a fost sustras permisul nu mai sttie nimic de permis sau de vreun proces. Nu stiu unde sa ma. Interesez despre permis. Era sofer profesionist tir. Nu a primit nicio scrisoare nimic acasa despre cele întâmplate. Oare il va mai primi inapoi? Precizez ca locuieste in Urziceni jud Ialomița. Mulțumesc

Bocan Florin
Bocan Florin 21.01.2021 15:29
un posesor de permis se urca cu o persoana care conduce fara permis ce pateste cel care are permis
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 21.01.2021 17:00

Depinde cine este proprietarul masinii.

Daca proprietar este soferul sau alta persoana tu nu patesti absolut nimic, cel mult vei fi ascultat ca martor, in cercetarea si judecarea infractiunii comise de sofer, respectiv conducerea pe drum public fara permis de conducere.

Daca tu esti proprietarul masinii situatia se schimba, poti fi acuzat, judecat si condamnat penal pentru incredintarea masinii unuia fara permis.

Conform Codului penal, citez:

"ART.335.Conducerea unui vehicul fără permis de conducere

(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

(2) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

(3) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana care încredinţează un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care ştie că se află în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) sau alin. (2) sau sub influenţa alcoolului ori a unor substanţe psihoactive."Lupu Lucian
Lupu Lucian 12.01.2021 17:51
Buna seara!
Daca doresc sa imi iau un atv si nu am permis as putea sa ma deplasez pe drumurile forestiere(poteci) fara sa am probleme cu politia?
Multumesc!
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 13.01.2021 16:49

Nu ai voie.Fara permis poti sa conduci doar in poligon.Cârpaci Emanuel
Cârpaci Emanuel 29.12.2020 20:00
Buna seara in anul 2019 am condus un autoturism pe drumuri comunale si nu dețin permis de conducere dar in timp am fost si in scris la scoala de șoferi;Am fost judecat si miau dat 2 ani cu suspendare.
Si acum vreau sa stiu daca ma mai pot in scris la scoala de șoferi
Mișcolț Vasile
Mișcolț Vasile 01.03.2021 20:07
Dacă nu ai fost condamnat in prevederile articolului 66 cod penal,care poate interzice dreptul de a conduce , poți da de permis.
Într-o situație similară mă aflu și eu,și acum fac școala de șoferi.

Gavrila Gabriela
Gavrila Gabriela 30.11.2020 11:25
Buna ziua.Pentru obtinerea atestat de conducere care sint etapele de obținere?Mai sint valabile în 2020 si daca da pot conduce cu acel atestat o mașină cu doua locuri înscris la primărie?Multumesc
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 30.11.2020 15:09

ciocan daniel
ciocan daniel 14.11.2020 09:37
Buna ziua as dori sa stiu daca am primit o pedeapsa de 1 an cu aminarea aplicarii pedepsei pe un timp de 2 ani de supraveghere permisul de conducere imi este anulat?Am primit o citatie de la rutiere prin care imi zice ca in baza art 336 mia fost suspendata exercitarea dreptului de a conduce pe o perioada de doi ani incepind cu data terminarii ultimului proces. Daca ma puteti ajuta cu un raspuns. Va multumesc
Alin salajan
Alin salajan 04.10.2021 11:40
Am fost prins fara permis acuma 4 luni si acuma ma cheama la audienta ce se intamola

Marica Horatiu
Marica Horatiu 08.11.2020 13:01
Este legal conducerea fara permis pe un drum agricol?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 09.11.2020 16:40

NuGan Georgeta Nicoleta
Gan Georgeta Nicoleta 08.11.2020 11:13
Sotul a condus fara permis. Si acum am intrat pe saitul judecatorie si la tip soluționare scrie :condamnare fără acord de recunoastere.. Va rog imi. Puteti explica si mie ce inseamna. Mulțumesc
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 10.11.2020 11:00

Mihăiță
Mihăiță 30.10.2020 18:16
Bună ziua. Am și eu o întrebare. Dacă am avut dosar penal în 2016 pentru punerea în mișcare a unui moped fără a poseda permis de conducere și fără a fi înmatriculat. Mai am dreptul pentru a da de permis de conducere?

Constantin ionut
Constantin ionut 26.10.2020 18:37
Am condus cu dovada expirată și-ar acum am fost condamnat mai am dreptul de a conduce sau nu ??În baza art. 335 alin. 2 Cod penal cu aplicarea art. 396 alin. 4 şi 10 Cod procedură penală stabileşte pentru inculpatul CONSTANTIN IONUŢ o pedeapsă de 6 (şase) luni închisoare pentru săvâr?irea infrac?iunii de conducere a unui vehicul fără permis de conducere (faptă săvârşită la data de 25/26.01.2019). În baza art. 83 Cod penal dispune amânarea aplicării pedepsei aplicate inculpatului CONSTANTIN IONUŢ prin prezenta hotărâre, pe durata unui termen de supraveghere prevăzut de art. 84 Cod penal, respectiv de 2 ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri. În baza art. 85 alin. 1 Cod penal pe durata termenului de supraveghere, inculpatul va trebui să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la serviciul de probaţiune Ialomiţa, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum ?i întoarcerea; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură să permită controlul mijloacelor de existenţă. În baza art. 85 alin. 5 Cod penal pune în vedere inculpatului CONSTANTIN IONUŢ să-şi îndeplinească obligaţiile civile impuse prin prezenta hotărâre cel mai târziu cu 3 luni înainte de expirarea termenului de supraveghere. În baza art. 86 alin. 1 Cod penal pe durata termenului de supraveghere, datele prevăzute în art. 85 alin. 1 lit. c - e Cod penal se vor comunica Serviciului de Probaţiune. În baza art. 404 alin. 3 Cod procedură penală şi art. 83 alin. 4 Cod penal, prezintă inculpatului CONSTANTIN IONUŢ motivele pentru care s-a dispus amânarea aplicării pedepsei, respectiv circumstanţele personale şi recunoaşterea săvârşirii faptei şi atenţionează inculpatul asupra conduitei sale viitoare şi asupra faptului că nerespectarea măsurilor de supraveghere, neexecutarea obligaţiilor stabilite sau săvârşirea unei noi infracţiuni pot atrage revocarea amânării, dispunerea aplicării şi executarea pedepsei stabilite prin prezenta sentinţă. În baza art. 274 alin. 1 din Codul de procedură penală obligă pe inculpatul CONSTANTIN IONUŢ la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat în cuantum de 400 lei. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare pentru inculpatul Constantin Ionuţ şi Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 26.10.2020.

Lasă un comentariu

CUPRINS
Capitolul 1 - partea 1 - Drumul public Capitolul 1 - partea 2 - Sensul și banda de circulație Capitolul 2 - partea 1 - Deplasarea vehiculelor pe drumul public Capitolul 2 - partea 2 - Circulația în intersecții Capitolul 3 - partea 1 - Semnalizarea rutieră și ordinea de prioritate Capitolul 3 - partea 2 - Semnalele polițistului rutier Capitolul 3 - partea 3 - Semnalele speciale de avertizare Capitolul 3 - partea 4 - Semnalizarea temporară Capitolul 3 - partea 5 - Semnalele luminoase sau sonore Capitolul 3 - partea 6 - Indicatoare rutiere Capitolul 3 - partea 7 - Marcaje rutiere Capitolul 4 - partea 1 - Drumul cu sens unic Capitolul 4 - partea 2 - Intersecția cu sens giratoriu Capitolul 4 - partea 3 - Autostrada Capitolul 4 - partea 4 - Zona rezidenţială şi pietonală Capitolul 5 - partea 1 - Prioritatea și acordarea priorității Capitolul 5 - partea 2 - Prioritatea de trecere - acordată prin indicatoare Capitolul 5 - partea 3 - Prioritatea de trecere - acordata prin lege Capitolul 5 - partea 4 - acordarea priorității Capitolul 5 - partea 5 - alte cazuri de acordare de prioritate Capitolul 6 - partea 1 - manevre - depășirea Capitolul 6 - partea 2 - manevre - oprirea și staționarea Capitolul 6 - partea 3 - manevre - oprirea interzisă Capitolul 6 - partea 4 - manevre - staționarea interzisă și parcarea Capitolul 6 - partea 5 - manevre - întoarcerea Capitolul 6 - partea 6 - manevre - mersul înapoi Capitolul 7 - partea 1 - locuri și situații speciale - trecerea la nivel cu calea ferată Capitolul 7 - partea 2 - trecerea la nivel cu calea ferată fără bariere Capitolul 7 - partea 3 - trecerea la nivel cu calea ferată cu bariere Capitolul 7 - partea 4 - trecerea pentru pietoni Capitolul 7 - partea 5 - drumul în curbă Capitolul 7 - partea 6 - drumul în rampă și în pantă Capitolul 8 - partea 1 - Permisul de conducere Capitolul 8 - partea 2 - Condiții obținere permis și echivalări Capitolul 8 - partea 3 - Viteza de deplasare Capitolul 8 - partea 4 - Starea tehnică a vehiculelor Capitolul 8 - partea 5 - Sistemul de iluminare și semnalizare luminoasă Capitolul 9 - partea 1 - Obligațiile conducătorilor auto la plecarea la traseu Capitolul 9 - partea 2 - Obligațiile și interdicțiile conducătorilor de vehicule în timpul deplasării Capitolul 9 - partea 3 - Obligațiile conducătorilor auto la transportul copiilor Capitolul 9 - partea 4 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de accident Capitolul 9 - partea 5 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de defecțiune tehnică Capitolul 9 - partea 6 - Obligațiile conducătorilor auto cu vechime mai mică de un an Capitolul 9 - partea 7 - Obligațiile conducătorilor auto de transport public de persoane Capitolul 9 - partea 8 - Obligațiile conducătorilor auto de transport de mărfuri Capitolul 9 - partea 9 - Obligațiile prorietarilor sau deținătorilor de vehicule Capitolul 9 - partea 10 - Obligațiile conducătorilor auto la remorcarea vehiculelor Capitolul 9 - partea 11 - Obligațiile conducătorilor de mopede, biciclete și trotinete electrice Capitolul 9 - partea 12 - Obligații și interziceri pietoni Capitolul 10 - partea 1 - Contravenții și infracțiuni Capitolul 10 - partea 2 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul neînmatriculat Capitolul 10 - partea 3 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul fără permis de conducere Capitolul 10 - partea 4 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe Capitolul 10 - partea 5 - Infracțiuni - Părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia Capitolul 10 - partea 6 - Infracțiuni - diverse Capitolul 10 - partea 7 - Contravenții - introducere Capitolul 10 - partea 8 - Contravenții - clasa 1 Capitolul 10 - partea 9 - Contravenții - clasa 2 Capitolul 10 - partea 10 - Contravenții - clasa 3 Capitolul 10 - partea 11 - Contravenții - clasa 4 Capitolul 10 - partea 12 - Contravenții - clasa 5 (doar pentru persoane juridice) Capitolul 10 - partea 13 - Alte sancțiuni (punctele de penalizare, interdicția de a conduce pe teritoriul României și reținerea / retragerea / suspendarea / anularea permisului de conducere) Capitolul 10 - partea 14 - Reținerea certificatului de înmatriculare sau înregistrare Capitolul 10 - partea 15 - Confiscarea, imobilizarea și radierea din oficiu Capitolul 10 - partea 16 - Consumul de alcool și procedura de recoltare probe

© 2022 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou pe baza unei adrese de email ↓

Pentru a te autentifica cu Facebook ↓

Autentifică-te cu Facebook

Ai deja cont creat? Autentifică-te aici! ↓