Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Ai parcurs 0.0% din Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Capitolul 10 - partea 3 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul fără permis de conducere

Capitolul 10 - partea 3 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul fără permis de conducere


Articole de referință din legislația în vigoare

Codul penal - Articolul 335

Conducerea unui vehicul fără permis de conducere

(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

(2) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

(3) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana care încredinţează un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care ştie că se află în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) sau alin. (2) sau sub influenţa alcoolului ori a unor substanţe psihoactive.
Dacă nu puteți/doriți să vizionați varianta AUDIO-VIDEO a cursului, puteți citi varianta text ilustrată cu imagini.

Varianta text Capitolul 10 - partea 3 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul fără permis de conducere

Codul Rutier - Conducerea unui vehicul fără permis de conducere

Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani (art. 335 alin. 1 din Codul Penal).

Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă (art. 335 alin. 2 din Codul Penal). + reținerea permisului de conducere în vederea anulării acestuia. (se eliberează o dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie).

Cu aceeaşi pedeapsă (închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă) se sancţionează şi persoana care încredinţează un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care ştie că se află în una dintre situaţiile prevăzute în cele două articole de mai devreme sau sub influenţa alcoolului ori a unor substanţe psihoactive (art. 335 alin. 3 din Codul Penal).

46 Comentarii Lasă un comentariu

budaca ionut
budaca ionut 27.12.2019 21:58
Am si eu nevoie de un raspuns dacă se poate
am fost prins conducând masina proprie fără permis, iti si asigurare. intrebarea mea este:
in afara de dosar penal..fiind la prima abatere, la ce ma mai pot aștepta si daca mai pot da de permis.
Dana moldovan
Dana moldovan 07.01.2020 10:18
Poti face inchisoare si sa nu mai poti da de permis decat dupa cativa ani
Gabriel Aaron
Gabriel Aaron 19.11.2019 16:18
Am fost prins fara permis, iar in urma procesului de ieșire de sub urmărirea penală, rezultatul a fost acesta "În baza art. 318 alin. 15 C.pr.pen confirmă soluţia de renunţare la urmărirea penală dispusă prin Ordonanţa nr. 887/P/2017/30.10.2017, în cauza având ca obiect infracţiunea de conducere a unui vehicul fără permis de conducere, prev. de art. 335 alin. 1 Cod penal, privind pe suspectul GA Definitivă. Pronunţată în şedinţa camerei de consiliu, azi 28 noiembrie 2017."
Întrebarea mea este dacă pot sa mai dau de permis?
Vă mulțumesc anticipat!
Robert robert
Robert robert 08.11.2019 17:58
Iti da cu suspendare daca esti la prima abatere.Apoi chestia aia rămâne în cazier și iti anulează permisul.
radu radu
radu radu 25.10.2019 15:51
stie cineva daca dupa noua legislatie, in cazul suspendarii permisului (30-90 zile), se poate circula cu masinutele alea chinezesti ciudate cu motoare pana la 50 cmc si cu viteza de 45kmh?
stiu ca mai demult se putea, apoi a urmat o perioada in care nu aveai voie pt ca-ti trebuia a1 parca... acum am gasit pe net articole precum ca ar merge..
multumesc anticipat!
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 01.11.2019 14:40

Daca ai permisul suspendat nu poți conduce niciun fel de vehicul pentru care legea cere permis de conducere ,de orice categorie, pentru a fi conduse.


radu radu
radu radu 01.11.2019 16:20
atunci sa intreb altfel.. pentru alea se cere permis??
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 01.11.2019 16:58

Da, permis categoria B1.


Elena Diaconu
Elena Diaconu 23.10.2019 10:50
Bună ziua, daca îmi poate spune cineva, am condus pe un drum public si am dat nas în nas cu poliția mi-a facut dosar iar eu sunt înscrisă la scoala de șoferi credeți că m-ar putea împiedica să continui, mentionez faptul că nu am dat încă sala. Este prima abatere, iar distanta a fost de circa 100 m, nu am fost încă anunțată cu nimic si nu stiu daca sa mai continui ședințele de condus . Mulțumesc
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 23.10.2019 11:42

Întrebă la școala ta de șoferi. Probabil ca nu vei mai putea da examenele, sau daca le dai si le iei, imediat cu încheierea dosarului penal îți si anulează permisul, dar nu credem ca o sa ajungi sa ai permisul in mana.


Mădălin Avram
Mădălin Avram 16.10.2019 06:53
Buna ziua,în decursul anilor(3ani)am reusit sa acumulez 3 dosare penale in conducerea unui autovehicul pe drumurile publice fără a poseda permis de conducere,în acest timp am reusit sa promovez proba teoretică și examenul auto,dar din auzite am inteles ca pentru 3 dosare penale risc anularea permisului de conducere si pedeapsa intre 1si 5 ani de închisoare imi puteti spune daca permisul mi-l poate doar suspenda?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 01.11.2019 14:42

Nu credem ca o sa te bucuri de permis, in cazul in care ajungi sa iei examenele. Cel mai sigur este sa consulți un avocat specializat pe așa ceva.


Lavinia Popovici
Lavinia Popovici 04.09.2019 06:02
Comentariile din acest capitol sunt "minunate" :))
M-am distrat, sorry!
Feraru Mihai Costel
Feraru Mihai Costel 16.08.2019 19:31
am avut permisul suspendat pe 30 de zile am avut fata de 4 anisori bonlava,avea temperatura 41,si am plecat la farmacie sa iau sirop si medicamente pentru teperatura ....si cind mam intors mau oprit cei de la circulatie ..si miau facut dosar penal.conducere fara permis.avem 11 luni de cind am loat permisul.intrebarea mea care e va rog frumos sa imi spuneti?mai vad permisul de conducere inapoi?si in cit tinp dak mil recuperez..si ce treb sa fac ca sa mil recuperez....VA ROG FRUMOS SPUNETIM DAK ATI TRECUT PRIN ASA CV?SI CE SE POATE INTPLA?
eu maa
eu maa 25.10.2019 15:36
dupa ce rezolvi cu dosarul penal ...(in general cu suspendare, sau plantezi flori pe la primarie), iei pauza de condus un an.!
daca in acest timp nu te poti abtine, ori nu iei taxiul la nevoie, al doilea dosar se incheie cu parnaie!
nu multa, dar cat sa te enervezi..
Madalin ionut
Madalin ionut 24.07.2019 20:36
Buna seara acum 2 zile in urma am condus un autovehicul pe un drum public fără a poseda dreptul de a conduce și ma oprit un echipaj de poliție.... după care ma dus la secție am dat o declarație si mi-a dat drumul.... la ce ma pot astepta?? Va multumesc!
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 06.08.2019 12:53

Iti va face dosar penal.


Apostol Giani
Apostol Giani 13.08.2019 18:43
Felicitări! Te vei alege cu un cazier, situație care îți va îngreuna considerabil dreptul de a susține examenul pentru permis
Enea ioan
Enea ioan 13.07.2019 07:43
Buna, am și eu o întrebare , am început școala de șoferi , și în timpul asta am condus prin pădure și mau prins și mi-a făcut dosar penal. Îmi puteți spune la ce riscuri sunt pus, adică mai pot da de permis în continuare?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 06.08.2019 13:02

Art. 24 din O.U.G. 195/2002 ’’(6) Nu are dreptul să se prezinte la examen pentru obţinerea permisului de conducere persoana care a fost condamnată, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru o infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice sau pentru o infracţiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârşită ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie, cu excepţia cazurilor când a intervenit una dintre situaţiile prevăzute la art. 116 alin. (1)." 


Warza Warza
Warza Warza 13.09.2019 13:00
Nu trebuiau să îți facă dosar penal pentru că nu ai condus pe drum public !
Codul rutier este valabil numai pe drumurile publice, dar drumul agricol și drumul forestier nu sunt considerate drumuri publice și prin urmare nu aveau de ce să te sancționeze !
Dar dacă tu, pentru a ajunge pe acel drum forestier ai condus pe un drum public, și le-ai spus polițiștilor acest lucru, atunci ești vinovat !
Însă dacă ai avut un prieten sau o altă persoană care avea permis de conducere pentru acel vehicul, și acea persoană a condus până la drumul forestier și tu ai condus numai pe drumul forestier, atunci nu ești vinovat de nimic !
Codul rutier, legile rutiere sunt făcute numai pentru drumurile publice, dar drumul agricol și drumul forestier nu sunt considerate drumuri publice !
eu maa
eu maa 25.10.2019 15:42
au facut misto de tine, ori sunt niste idioti..!
nu aveau cum sa-ti faca dosar penal daca conduceai in alta parte decat pe un drum public, nici daca erai beat turta, fara permis sau orice altceva!
in afara drumurilor publice poti conduce ce vrea inima ta si cum vrea, cu ce viteza vrea etc!
Adrian
Adrian 12.03.2019 23:01
Bună am fost prins acum 7...8 luni cu mașina fără permis nu am avut accidente fără alcool sau alte prostii mașină inregula actele tot mai dus la secție și după o declarație mia dat drumul . Însă după circa ca 2....3 săptămâni mă prins din nou însă de data asta mia dat 24 ore de arest după care mia dat sa nu părăsesc orașul am stat vroiam 3...4 săptămâni și mia schimbat încadrarea sa pot sta în județ însă eu de frica am fugit din România știe cine ce mi se poate întâmpla în cel mai rău caz și ce pedeapsa mi se poate da și dacă o sa fiu extrădat va rog sa mă informați
Andreea Sîrbu
Andreea Sîrbu 17.06.2019 15:51
Fuga din tara presupune nerespectarea obligatiei complementare de a nu parasi orasul sau judetul...iar in acest caz pedeapsa cu inchisoarea prevazuta pentru infractiunea ta de a conduce fara permis poate fi pusa in executare intre limitele prevazute adica 1-5 ani ...extradarea se dispune doar la cererea statului pentru a fi judecat sau ptr a executa pedeapsa in alt stat...dar nu e cazul in situatia ta... oricum nu ar fi trebuit sa fugi...executai restrictia de a nu parasi orasul si erai liber...acum esti pasibil de inchisoare...
Ghita  costantin
Ghita costantin 25.02.2019 19:14
Mă poate.ajuta cineva cu un raspuns
Alin Chica
Alin Chica 06.01.2019 14:04
Buna ziua, acum vre-o 6 luni ma prins politia conducand 1 vehicul, fara permis de conducere, mi-au facut dosar penal, au zis ca or sa ma sune, si pana in momentul de fata nu am primit nici un telefon, intrebarea mea este, la ce sa ma astept si daca pot sa bag dosarul sa fac scoala de soferi, acuma, Multumesc!
Bogdan Ghiţă
Bogdan Ghiţă 11.09.2018 19:14
Este o şansă mare să-ţi pice mai mult de 3 întrebări din contravenţii la sală?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 11.09.2018 19:22

Da, depinde de noroc.La examen iti genereaza aleatoriu un chestionar din baza de date care cuprinde cele 1183 de intrebari de la mediul de invatare.


Bogdan Florin
Bogdan Florin 12.09.2018 17:11
Deci toate întrebările din mediul de învăţare sunt cele care vor apărea şi în examen? ( Aleatoriu sigur)
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 12.09.2018 19:12

Da


Anca Anca
Anca Anca 01.05.2019 18:53
Din curiozitate, se actualizeaza si mediul de invatare, o data cu actualizarea bazei de date din care se genereaza chestionarele de la examen ?
Andrei
Andrei 04.09.2018 15:21
Salut!
Daca am absolvit proba practica si am fost declarat admis,dar nu pot ridica dovada zilele acestea,pot folosi foaia de examen ca inlocuire?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 04.09.2018 18:36

Nu.Asteapta sa iti ajunga permisul.


Lasă un comentariu

CUPRINS
Capitolul 1 - partea 1 - Drumul public Capitolul 1 - partea 2 - Sensul și banda de circulație Capitolul 2 - partea 1 - Deplasarea vehiculelor pe drumul public Capitolul 2 - partea 2 - Circulația în intersecții Capitolul 3 - partea 1 - Semnalizarea rutieră și ordinea de prioritate Capitolul 3 - partea 2 - Semnalele polițistului rutier Capitolul 3 - partea 3 - Semnalele speciale de avertizare Capitolul 3 - partea 4 - Semnalizarea temporară Capitolul 3 - partea 5 - Semnalele luminoase sau sonore Capitolul 3 - partea 6 - Indicatoare rutiere Capitolul 3 - partea 7 - Marcaje rutiere Capitolul 4 - partea 1 - Drumul cu sens unic Capitolul 4 - partea 2 - Intersecția cu sens giratoriu Capitolul 4 - partea 3 - Autostrada Capitolul 4 - partea 4 - Zona rezidenţială şi pietonală Capitolul 5 - partea 1 - Prioritatea și acordarea priorității Capitolul 5 - partea 2 - Prioritatea de trecere - acordată prin indicatoare Capitolul 5 - partea 3 - Prioritatea de trecere - acordata prin lege Capitolul 5 - partea 4 - acordarea priorității Capitolul 5 - partea 5 - alte cazuri de acordare de prioritate Capitolul 6 - partea 1 - manevre - depășirea Capitolul 6 - partea 2 - manevre - oprirea și staționarea Capitolul 6 - partea 3 - manevre - oprirea interzisă Capitolul 6 - partea 4 - manevre - staționarea interzisă și parcarea Capitolul 6 - partea 5 - manevre - întoarcerea Capitolul 6 - partea 6 - manevre - mersul înapoi Capitolul 7 - partea 1 - locuri și situații speciale - trecerea la nivel cu calea ferată Capitolul 7 - partea 2 - trecerea la nivel cu calea ferată fără bariere Capitolul 7 - partea 3 - trecerea la nivel cu calea ferată cu bariere Capitolul 7 - partea 4 - trecerea pentru pietoni Capitolul 7 - partea 5 - drumul în curbă Capitolul 7 - partea 6 - drumul în rampă și în pantă Capitolul 8 - partea 1 - Permisul de conducere Capitolul 8 - partea 2 - Condiții obținere permis și echivalări Capitolul 8 - partea 3 - Viteza de deplasare Capitolul 8 - partea 4 - Starea tehnică a vehiculelor Capitolul 8 - partea 5 - Sistemul de iluminare și semnalizare luminoasă Capitolul 9 - partea 1 - Obligațiile conducătorilor auto la plecarea la traseu Capitolul 9 - partea 2 - Obligațiile conducătorilor auto în timpul deplasării Capitolul 9 - partea 3 - Obligațiile conducătorilor auto la transportul copiilor Capitolul 9 - partea 4 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de accident Capitolul 9 - partea 5 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de defecțiune tehnică Capitolul 9 - partea 6 - Obligațiile conducătorilor auto cu vechime mai mică de un an Capitolul 9 - partea 7 - Obligațiile conducătorilor auto de transport public de persoane Capitolul 9 - partea 8 - Obligațiile conducătorilor auto de transport de mărfuri Capitolul 9 - partea 9 - Obligațiile prorietarilor sau deținătorilor de vehicule Capitolul 9 - partea 10 - Obligațiile conducătorilor auto la remorcarea vehiculelor Capitolul 9 - partea 11 - Obligațiile conducătorilor de mopede și biciclete Capitolul 9 - partea 12 - Obligații și interziceri pietoni Capitolul 10 - partea 1 - Contravenții și infracțiuni Capitolul 10 - partea 2 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul neînmatriculat Capitolul 10 - partea 3 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul fără permis de conducere Capitolul 10 - partea 4 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe Capitolul 10 - partea 5 - Infracțiuni - Părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia Capitolul 10 - partea 6 - Infracțiuni - diverse Capitolul 10 - partea 7 - Contravenții - introducere Capitolul 10 - partea 8 - Contravenții - clasa 1 Capitolul 10 - partea 9 - Contravenții - clasa 2 Capitolul 10 - partea 10 - Contravenții - clasa 3 Capitolul 10 - partea 11 - Contravenții - clasa 4 Capitolul 10 - partea 12 - Contravenții - clasa 5 Capitolul 10 - partea 13 - Alte sancțiuni Capitolul 10 - partea 14 - Reținerea certificatului de înmatriculare sau înregistrare Capitolul 10 - partea 15 - Confiscarea, imobilizarea și radierea din oficiu Capitolul 10 - partea 16 - Consumul de alcool și procedura de recoltare probe

© 2020 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou ↓

Pentru a crea un cont nou cu facebook ↓

Login cu Facebook

Dacă ai deja un cont, conectează-te aici ↓