Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Ai parcurs 0.0% din Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Capitolul 10 - partea 3 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul fără permis de conducere

Capitolul 10 - partea 3 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul fără permis de conducere


Articole de referință din legislația în vigoare

Codul penal - Articolul 335

Conducerea unui vehicul fără permis de conducere

(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

(2) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

(3) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana care încredinţează un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care ştie că se află în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) sau alin. (2) sau sub influenţa alcoolului ori a unor substanţe psihoactive.
Dacă nu puteți/doriți să vizionați varianta AUDIO-VIDEO a cursului, puteți citi varianta text ilustrată cu imagini.

Varianta text Capitolul 10 - partea 3 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul fără permis de conducere

Codul Rutier - Conducerea unui vehicul fără permis de conducere

Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani (art. 335 alin. 1 din Codul Penal).

Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă (art. 335 alin. 2 din Codul Penal). + reținerea permisului de conducere în vederea anulării acestuia. (se eliberează o dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie).

Cu aceeaşi pedeapsă (închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă) se sancţionează şi persoana care încredinţează un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care ştie că se află în una dintre situaţiile prevăzute în cele două articole de mai devreme sau sub influenţa alcoolului ori a unor substanţe psihoactive (art. 335 alin. 3 din Codul Penal).

62 Comentarii Lasă un comentariu

Lazar Marius
Lazar Marius 07.08.2020 04:45
Buna ziua,
Intampin si eu o problema,
Aveam permisul suspendat pe 30 de zile din cauza punctelor de penalizare
Dar am avut o urgenta in familie
Mama mea a suferit un atac cereblar
Asa ca m-am urcat la volan pe data de 28.07.2020
Si ma oprit politia mi-au facut dosar penal
intrebarea mea este
imi poate inapoia permisul de conducere ?
si in cat timp
adica cat timp v-a dura pana voi conduce iar
tinand cont ca nu am antecedente pe cazierul auto (alcolemie, accidente rutiere)
si nici pe cel judiciar
sunt la prima abatere
va rog un raspuns daca se poate.
Alina Timofte
Alina Timofte 23.07.2020 10:57
Buna ziua!
Pot face ore suplimentare de conducere chiar dacă am terminat cele 15 sedinte obligatorii dar încă nu am dat examenul teoretic la sala? Mentionez ca sunt programată la examenul teoretic in viitorul apropiat!
Multumesc anticipat!
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 23.07.2020 15:08

Da, poti.Vorbeste cu instructorul tau.


Tiberiu Musat
Tiberiu Musat 22.07.2020 05:39
Bună ziua. Știu că poseorii de permis sunt obligați să îl aibă la ei atunci când conduc vehiculul. Pedeapsa cu închisoarea cu unu pana la 5 ani se aplică și în cazul șoferilor cu permis, dar care nu îl au la ei pe moment? În caz contrar, care este pedeapa pentru acestia?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 02.08.2020 12:29

Pentru cei care nu au permisul la ei, dar îl au valabil, este doar o amenda. Acea pedeapsa se aplica celor care nu au permis sau nu au permis pentru acea categorie de vehicul.


Andrei valentin
Andrei valentin 17.07.2020 07:17
Bunaziua,am un dosar pentru conducere pe drumurile publice a unui autoturism fara permis(conduceam un motor),care nu era al meu,in urma unui accident in care am cazut de pe motor impreuna cu fratele meu,am falsificat un act de vanzare cumparare pentru motor ca nu era al meu iar a doua oara am fost prins iar pe motocicleta dupa ce m-a accidentat un maxi taxi la un an distanta de la primul accident si de data asta mi-au gasit substante psihoactive de clasa A in sange si alcool,intrebarea mea este daca ma aleg cu dosar penal sau suspendare sau pot face puscarie?
Ilie florin
Ilie florin 07.07.2020 22:19
Buna seara va rog sami ras si mie la o antrebare.. Acum 5 luni am condus fara permis. Aproximativ 500 de metri si ma oprit politia. Ulterio am luat permisu si ma aflu an italia. Acasa an romania mia venit un rechizitoru. Antrebarea mea este se poate sami anuleze permisu? Eu fiind fara nc o abatere sau cazier? Miam pus un avv si mia promis ca ami va salva permisu. Voi ce credeti.? Astept un raspuns va rog frumos
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 08.07.2020 06:02

Părerea noasta este îți vor anula permisul.


Flory flory
Flory flory 05.07.2020 23:25
buna am și eu o întrebare varul meu a fost condamnat pt conducere fara permis a facut 3 ani și sa eliberat ia rămas coada 1 an și 9 luni sa înscris la scoala de șoferi urma sa dea la sfârșitul luni sala a putut sa se înscrie pt ca nu ii scria ca ii suspnda dreptul asta ieri a condus un motocros si a cazut politia a venit odată cu salvarea si iau spus ca ii face dosar penal pt ca a cazut pe un drum public întrebare mea este dacă mai poate da de permis si daca va face dovada ca la luat ce se întâmplă? Va rog sa răspundeți urgent !!mulțumesc
Vasilache Alin
Vasilache Alin 10.05.2020 09:53
Buna ziua am si eu o intrebare mi-ar fi mult de ajutor daca mi-ar răspunde cineva. Acum vreo doua luni am condus o platformă auto si cu remorca aveam permis AM B1 B nu aveam cat E .Am fost oprit de poliție mi sa întocmit dosar penal pentru art 335 alin 2 si mi-a retinut prmisul de conducere și mi-sa eliberat o dovada fara drept de circulație. 
Am făcut cerere la procuror la parchet pentru a-mi da drept de circulație si mi.a respins-o,acum câteva zile am facut o cerere de urgentare a dosarului cam cat credeti ca ar mai dura pana imi da o soluție. 
Polițaiul mia zis ca nu o sa se judece o sa îl dea procurorul la scoaterea de sub urmărire penală.
Am fost si la poliție ma audiat am dat declarație am recunoscut fapta.
M-ar interesa cat ar mai dura dosarul si imi va da permisul inapoi?
Multumesc mult
Andrei
Andrei 15.06.2020 22:39
Nu ai știut ce sa ceri.
procurorul care efectuează urmărirea penală sau exercită supravegherea cercetării penale ori, în faza de judecată, instanța de judecată învestită cu soluționarea cauzei poate dispune prelungirea dreptului de circulație, cu câte cel mult 30 de zile, până la dispunerea neînceperii urmăririi penale, scoaterii de suburmărire penală ori încetării urmăririi penale sau, după caz, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești. Modul de soluționare a cererii de prelungire a dreptului de circulație se comunică și șefului poliției rutiere pe raza căreia s-a comis fapta. Deci cere prelungirea dreptului de conducere 30 de zile,luna de luna pana la finalizarea dosarului care va fi soluționat în funcție de cum se mișca domnul polițist nu polițaiul.
Gheorghe Daniel
Gheorghe Daniel 08.05.2020 23:43
Bună ziua, în ianuarie 2020 am fost oprit pentru un control de rutina, dar dovada mea expirase de vreo 2 zile(dovada în urma unui accident rutier cu cu vătămarea doar a mea, dosarul fiind clasat în urma cu 10 zile de la data când m au oprit domnii agenți) și mi au făcut dosar penal art 335 alin2. Întrebarea mea este cam cât durează un astfel de proces, deoarece aștept de 4 luni și nu am primit nimic, ținând cont ca celalalt dosar a durat 3 săptămâni. Multimesc
Maria Antonio Ana
Maria Antonio Ana 08.05.2020 16:09
Bună seara pe ce data și încep examinările auto pe 15 mai trebuia să dau examenul mulțumesc aștept răspuns
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 08.05.2020 16:54

Detalii vor fi comunicate la încetarea stării de urgență prin intermediul serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor, site-ul www.drpciv.ro, site-urile Instituției Prefectului și cu sprijinul mass-mediei centrale și locale.


bodipopescu
bodipopescu 05.05.2020 03:48
Buna ziua,repet intrebaraea:-am toate orele facute de condus,mai am doar de dat orasul(cu politia) care a fost amanat din cauza pandemiei...intreb:pot pana atunci sa misc masina in parcare?-exclus drumuri publice..
Multumesc
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 07.05.2020 14:50

Nu ai voie.


budaca ionut
budaca ionut 27.12.2019 21:58
Am si eu nevoie de un raspuns dacă se poate
am fost prins conducând masina proprie fără permis, iti si asigurare. intrebarea mea este:
in afara de dosar penal..fiind la prima abatere, la ce ma mai pot aștepta si daca mai pot da de permis.
Dana moldovan
Dana moldovan 07.01.2020 10:18
Poti face inchisoare si sa nu mai poti da de permis decat dupa cativa ani
Gabriel Aaron
Gabriel Aaron 19.11.2019 16:18
Am fost prins fara permis, iar in urma procesului de ieșire de sub urmărirea penală, rezultatul a fost acesta "În baza art. 318 alin. 15 C.pr.pen confirmă soluţia de renunţare la urmărirea penală dispusă prin Ordonanţa nr. 887/P/2017/30.10.2017, în cauza având ca obiect infracţiunea de conducere a unui vehicul fără permis de conducere, prev. de art. 335 alin. 1 Cod penal, privind pe suspectul GA Definitivă. Pronunţată în şedinţa camerei de consiliu, azi 28 noiembrie 2017."
Întrebarea mea este dacă pot sa mai dau de permis?
Vă mulțumesc anticipat!
Robert robert
Robert robert 08.11.2019 17:58
Iti da cu suspendare daca esti la prima abatere.Apoi chestia aia rămâne în cazier și iti anulează permisul.
radu radu
radu radu 25.10.2019 15:51
stie cineva daca dupa noua legislatie, in cazul suspendarii permisului (30-90 zile), se poate circula cu masinutele alea chinezesti ciudate cu motoare pana la 50 cmc si cu viteza de 45kmh?
stiu ca mai demult se putea, apoi a urmat o perioada in care nu aveai voie pt ca-ti trebuia a1 parca... acum am gasit pe net articole precum ca ar merge..
multumesc anticipat!
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 01.11.2019 14:40

Daca ai permisul suspendat nu poți conduce niciun fel de vehicul pentru care legea cere permis de conducere ,de orice categorie, pentru a fi conduse.


radu radu
radu radu 01.11.2019 16:20
atunci sa intreb altfel.. pentru alea se cere permis??
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 01.11.2019 16:58

Da, permis categoria B1.


Elena Diaconu
Elena Diaconu 23.10.2019 10:50
Bună ziua, daca îmi poate spune cineva, am condus pe un drum public si am dat nas în nas cu poliția mi-a facut dosar iar eu sunt înscrisă la scoala de șoferi credeți că m-ar putea împiedica să continui, mentionez faptul că nu am dat încă sala. Este prima abatere, iar distanta a fost de circa 100 m, nu am fost încă anunțată cu nimic si nu stiu daca sa mai continui ședințele de condus . Mulțumesc
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 23.10.2019 11:42

Întrebă la școala ta de șoferi. Probabil ca nu vei mai putea da examenele, sau daca le dai si le iei, imediat cu încheierea dosarului penal îți si anulează permisul, dar nu credem ca o sa ajungi sa ai permisul in mana.


Lasă un comentariu

CUPRINS
Capitolul 1 - partea 1 - Drumul public Capitolul 1 - partea 2 - Sensul și banda de circulație Capitolul 2 - partea 1 - Deplasarea vehiculelor pe drumul public Capitolul 2 - partea 2 - Circulația în intersecții Capitolul 3 - partea 1 - Semnalizarea rutieră și ordinea de prioritate Capitolul 3 - partea 2 - Semnalele polițistului rutier Capitolul 3 - partea 3 - Semnalele speciale de avertizare Capitolul 3 - partea 4 - Semnalizarea temporară Capitolul 3 - partea 5 - Semnalele luminoase sau sonore Capitolul 3 - partea 6 - Indicatoare rutiere Capitolul 3 - partea 7 - Marcaje rutiere Capitolul 4 - partea 1 - Drumul cu sens unic Capitolul 4 - partea 2 - Intersecția cu sens giratoriu Capitolul 4 - partea 3 - Autostrada Capitolul 4 - partea 4 - Zona rezidenţială şi pietonală Capitolul 5 - partea 1 - Prioritatea și acordarea priorității Capitolul 5 - partea 2 - Prioritatea de trecere - acordată prin indicatoare Capitolul 5 - partea 3 - Prioritatea de trecere - acordata prin lege Capitolul 5 - partea 4 - acordarea priorității Capitolul 5 - partea 5 - alte cazuri de acordare de prioritate Capitolul 6 - partea 1 - manevre - depășirea Capitolul 6 - partea 2 - manevre - oprirea și staționarea Capitolul 6 - partea 3 - manevre - oprirea interzisă Capitolul 6 - partea 4 - manevre - staționarea interzisă și parcarea Capitolul 6 - partea 5 - manevre - întoarcerea Capitolul 6 - partea 6 - manevre - mersul înapoi Capitolul 7 - partea 1 - locuri și situații speciale - trecerea la nivel cu calea ferată Capitolul 7 - partea 2 - trecerea la nivel cu calea ferată fără bariere Capitolul 7 - partea 3 - trecerea la nivel cu calea ferată cu bariere Capitolul 7 - partea 4 - trecerea pentru pietoni Capitolul 7 - partea 5 - drumul în curbă Capitolul 7 - partea 6 - drumul în rampă și în pantă Capitolul 8 - partea 1 - Permisul de conducere Capitolul 8 - partea 2 - Condiții obținere permis și echivalări Capitolul 8 - partea 3 - Viteza de deplasare Capitolul 8 - partea 4 - Starea tehnică a vehiculelor Capitolul 8 - partea 5 - Sistemul de iluminare și semnalizare luminoasă Capitolul 9 - partea 1 - Obligațiile conducătorilor auto la plecarea la traseu Capitolul 9 - partea 2 - Obligațiile conducătorilor auto în timpul deplasării Capitolul 9 - partea 3 - Obligațiile conducătorilor auto la transportul copiilor Capitolul 9 - partea 4 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de accident Capitolul 9 - partea 5 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de defecțiune tehnică Capitolul 9 - partea 6 - Obligațiile conducătorilor auto cu vechime mai mică de un an Capitolul 9 - partea 7 - Obligațiile conducătorilor auto de transport public de persoane Capitolul 9 - partea 8 - Obligațiile conducătorilor auto de transport de mărfuri Capitolul 9 - partea 9 - Obligațiile prorietarilor sau deținătorilor de vehicule Capitolul 9 - partea 10 - Obligațiile conducătorilor auto la remorcarea vehiculelor Capitolul 9 - partea 11 - Obligațiile conducătorilor de mopede și biciclete Capitolul 9 - partea 12 - Obligații și interziceri pietoni Capitolul 10 - partea 1 - Contravenții și infracțiuni Capitolul 10 - partea 2 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul neînmatriculat Capitolul 10 - partea 3 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul fără permis de conducere Capitolul 10 - partea 4 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe Capitolul 10 - partea 5 - Infracțiuni - Părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia Capitolul 10 - partea 6 - Infracțiuni - diverse Capitolul 10 - partea 7 - Contravenții - introducere Capitolul 10 - partea 8 - Contravenții - clasa 1 Capitolul 10 - partea 9 - Contravenții - clasa 2 Capitolul 10 - partea 10 - Contravenții - clasa 3 Capitolul 10 - partea 11 - Contravenții - clasa 4 Capitolul 10 - partea 12 - Contravenții - clasa 5 Capitolul 10 - partea 13 - Alte sancțiuni Capitolul 10 - partea 14 - Reținerea certificatului de înmatriculare sau înregistrare Capitolul 10 - partea 15 - Confiscarea, imobilizarea și radierea din oficiu Capitolul 10 - partea 16 - Consumul de alcool și procedura de recoltare probe

© 2020 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou ↓

Pentru a crea un cont nou cu facebook ↓

Login cu Facebook

Dacă ai deja un cont, conectează-te aici ↓