Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana, aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere.
(3) Dacă persoana aflată în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) efectuează transport public de persoane, transport de substanţe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obţinerea permisului de conducere sau în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.
Refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice
Refuzul ori sustragerea conducătorului unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere ori a instructorului auto, aflat în procesul de instruire, sau a examinatorului autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei unor substanţe psihoactive se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
Dacă nu puteți/doriți să vizionați varianta AUDIO-VIDEO a cursului, puteți citi varianta text ilustrată cu imagini.
Trebuie să reținem că:
Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă (art. 336 alin. 1 din Codul Penal). + reținerea permisului de conducere în vederea anulării acestuia. (se eliberează o dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie).
Cu aceeaşi pedeapsă (închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă) se sancţionează şi persoana, aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere (art. 336 alin. 2 din Codul Penal). + reținerea permisului de conducere în vederea anulării acestuia. (se eliberează o dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie).
Dacă persoana aflată în una dintre situaţiile prevăzute în cele două aliniate de mai devreme efectuează transport public de persoane, transport de substanţe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obţinerea permisului de conducere sau în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani (art. 336 alin. 3 din Codul Penal). + reținerea permisului de conducere în vederea anulării acestuia. (se eliberează o dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie).
Refuzul ori sustragerea conducătorului unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere ori a instructorului auto, aflat în procesul de instruire, sau a examinatorului autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei unor substanţe psihoactive se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani (art. 337 din Codul Penal). + reținerea permisului de conducere în vederea anulării acestuia. (se eliberează o dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie).
Gasiți întrebarea și explicația acesteia aici - În care dintre situaţiile de mai jos se anulează permisul de conducere.
Buna ziua! Ne pare rău dar nu știm sa va răspundem concret la aceasta întrebare. Cel mai bine este sa stați de vorba cu un avocat specializat pe aceasta nișă. El site cel mai bine si o sa va poată răspundă la toate întrebările.
Refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice, faptă prevăzută și sancționată de art.337 Cod Penal, se pedepește cu închisoare de la 1 la 5 ani.
Daca ti-a expirat suspendarea nu au de ce sa îți mai retina permisul. Suna si întreabă la IPJ de unde a fost eliberat permisul ca sa le ceri mai multe informații. Sau le poți scrie un email.
Recomandam ca prima data sa se faca mediul de invatare si abia apoi cele 45 de chestionare, asa se invata cel mai eficient.
In plus in mediul de invatare mai sunt intrebari pe care nu le gasesti in chestionare.
Toate intrebarile pe care le poti avea la examenul oficial le gasesti in mediul de invatare.
De pe ce invatati, aplicatie sau direct de pe site?
Buna ziua! Cel mai bine este sa stați de vorba cu un avocat specializat pe aceasta nișă. El site cel mai bine si o sa va poată răspundă la toate întrebările.
Da. Asta prevede legea.
Contactați-ne prin messenger pe pagina noastră de Facebook ca să vă putem ajuta - Click aici!
Trebuie sa mergi in instanță si sa ii convingi ca tu nu conduceai, doar dormeai in mașină. Pare destul de greu sa poți demonstra asta, din păcate.
De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:
Pentru a crea un cont nou pe baza unei adrese de email ↓
Pentru a te autentifica cu Facebook ↓
Autentifică-te cu FacebookAi deja cont creat? Autentifică-te aici! ↓