Pasul 1 - Cursuri » Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Ai parcurs 0.0% din Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Capitolul 10 - partea 4 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe

Capitolul 10 - partea 4 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe


Articole de referință din legislația în vigoare

Codul penal - Articolul 336

Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe

(1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.

(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana, aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere.

(3) Dacă persoana aflată în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) efectuează transport public de persoane, transport de substanţe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obţinerea permisului de conducere sau în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.

Codul penal - Articolul 337

Refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice

Refuzul ori sustragerea conducătorului unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere ori a instructorului auto, aflat în procesul de instruire, sau a examinatorului autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei unor substanţe psihoactive se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.Dacă nu puteți/doriți să vizionați varianta AUDIO-VIDEO a cursului, puteți citi varianta text ilustrată cu imagini.

Varianta text Capitolul 10 - partea 4 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe

Codul Rutier - Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe

Trebuie să reținem că:

  • atunci când vorbim despre concentrația din sânge, adică cea rezultată prin prelevarea de probe biologice, ne rezumăm la grame per litru g/l.
  • atunci când vorbim despre concentrația din aerul expirat, adică cea rezultată prin testarea cu etilotestul, ne rezumăm la miligrame per litru mg/l.

Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă (art. 336 alin. 1 din Codul Penal). + reținerea permisului de conducere în vederea anulării acestuia. (se eliberează o dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie).

Cu aceeaşi pedeapsă (închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă) se sancţionează şi persoana, aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere (art. 336 alin. 2 din Codul Penal). + reținerea permisului de conducere în vederea anulării acestuia. (se eliberează o dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie).

Dacă persoana aflată în una dintre situaţiile prevăzute în cele două aliniate de mai devreme efectuează transport public de persoane, transport de substanţe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obţinerea permisului de conducere sau în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani (art. 336 alin. 3 din Codul Penal). + reținerea permisului de conducere în vederea anulării acestuia. (se eliberează o dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie).Refuzul ori sustragerea conducătorului unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere ori a instructorului auto, aflat în procesul de instruire, sau a examinatorului autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei unor substanţe psihoactive se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani (art. 337 din Codul Penal). + reținerea permisului de conducere în vederea anulării acestuia. (se eliberează o dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie).

76 Comentarii Lasă un comentariu


Mihai
Mihai 31.07.2022 10:13
dacă testul de conducere sub influenta substanțelor intersise a iesit Pozitiv dar este o eroare pentru ca nu am consumat absolut nimic, ci doar (cred) din cauza unor medicamente pe care le iau pentru alergii este normal sa îmi suspende dreptul de a conduce chiar dacă am făcut contestație și aștept probele de la iml? În toată aceasta perioada stau fără permis?!
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 01.08.2022 15:18

Cel mai bine este să luați legătura cu un avocat specializat pe astfel de cazuri.ioana_paun
ioana_paun 28.11.2021 09:24
Buna ziua! Doresc sa inteleg de ce mai este eliberata o dovada fara drept de circulatie in momentul in care a fost ridicat permisul de conducere in vederea anularii acestuia. Multumesc anticipat!

CRISTINA ST
CRISTINA ST 20.11.2021 17:46
Buna seara
la aceasta intrebare care este raspunsul corect ?

In care din situatiile de mai jos se anuleaza permisul de conducere:

A. pentru conducerea unui autovehicul sub influenta bauturilor alcoolice
B. pentru infractiunile care s-au soldat cu moartea sau vatamarea grava a unei persoane savarsite ca urmare a nerespectarii regulilor de circulatie
c. pentru nerespectarea semnalelor politistilor la trecerea coloanei oficiale

Multumesc !
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 20.11.2021 17:52

Gasiți întrebarea și explicația acesteia aici - În care dintre situaţiile de mai jos se anulează permisul de conducere.Alina M.
Alina M. 25.08.2021 13:25
Buna ziua, pe scurt si la obiect as avea o intrebare Avocatul te poate reprezenta doar el in instanta daca esti plecat din tara in Germania la munca in urmatorul caz de infractiune ?
Logodnicul meu a fost oprit anul trecut de catre politia Rutiera si i-a fost depistat la drugtest THC / cannabis in sange , iar la recoltare sange la fel, este a prima abatere , fara incidente si victime la momentul depistării/ comiteri infractiuni . A recunoscut vina , pentru ca fumase de ziua lui cu 2 saptamani inainte dar substanta a ramas in organism etc. a dat declaratiile la politie iar acum dosarul se duce catre tribunal (presupun)
Acum a plecat in Germania deoarece a fost contractat de un salon acolo si nu stie daca poate veni in tara avand in vedere ca procesul penal este in derulare si nu se stie cand va fi convocat in instanta , iar procedurile aparent se pot intinde pe o perioada foarte lunga de timp.
Deci revenind la intrebare , daca contractam un avocat , il poate reprezenta in instanta pe tot parcurul procedurilor fara sa mai fie nevoie de prezenta inculpatului fizica ?

Va multumesc anticipat,
Cu respect ,
Alina M.
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 18.09.2021 08:37

Buna ziua! Ne pare rău dar nu știm sa va răspundem concret la aceasta întrebare. Cel mai bine este sa stați de vorba cu un avocat specializat pe aceasta nișă. El site cel mai bine si o sa va poată răspundă la toate întrebările.Cristian Dumitrescu
Cristian Dumitrescu 13.08.2021 23:23
Buna ziua.
O persoana care conducea un atelaj a fost oprita de un agent de politie pentru a sufla in etilotest. A refuzat atat proba cu etilotestul, cat si recoltarea probelor biologice. Poate fi sanctionata in vreun fel, chiar daca exista obligativitatea supunerii la aceste probe?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 14.08.2021 06:07

Refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice, faptă prevăzută și sancționată de art.337 Cod Penal, se pedepește cu închisoare de la 1 la 5 ani.Mihai Pienescu
Mihai Pienescu 07.08.2021 16:36
Dacă eu am avut suspendat permisul în Olanda si o să-l trimita de unde a ieșit permisul pot sa mi-l mai retina și în România. Menționez ca mia expirat suspendarea în Olanda
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 18.09.2021 08:27

Daca ti-a expirat suspendarea nu au de ce sa îți mai retina permisul. Suna si întreabă la IPJ de unde a fost eliberat permisul ca sa le ceri mai multe informații. Sau le poți scrie un email.Alexandru Ilies
Alexandru Ilies 23.05.2021 14:00
Buna ziua!
Dacă am făcut cele 45 de chestionare și le-am luat cu 24,25 și 26 sunt șanse mari să iau permisul de conducere?
Și încă o întrebare câte chestionare sunt în total?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 23.05.2021 15:40

Recomandam ca prima data sa se faca mediul de invatare si abia apoi cele 45 de chestionare, asa se invata cel mai eficient.

In plus in mediul de invatare mai sunt intrebari pe care nu le gasesti in chestionare.

Toate intrebarile pe care le poti avea la examenul oficial le gasesti in mediul de invatare.Marian Cristinel
Marian Cristinel 05.01.2021 08:13
De ce apare ,,file not found"?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 05.01.2021 08:20

De pe ce invatati, aplicatie sau direct de pe site?cuptor valerica
cuptor valerica 26.11.2020 10:38
Am avut un accident avariind 2 masini fara victime sub influența băuturilor alcoolice oprindu-mi carnetul care sunt pasii ce trebuie sa ii urmez?imi trebuie avocat? Multumesc
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 18.09.2021 08:37

Buna ziua! Cel mai bine este sa stați de vorba cu un avocat specializat pe aceasta nișă. El site cel mai bine si o sa va poată răspundă la toate întrebările.Mihai Florin viorel
Mihai Florin viorel 08.11.2020 20:55
Buna seara va rog frumos daca puteti sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns vreau sa stiu si eu daca la alcolemia de 0.83mg proba de sange imi mai pot primi permisul de conducere sau imi este anulat?am primit dovada fara drept de conducere la ce sa ma astept.multumesc
George
George 13.11.2020 10:50
Cu multe regrete dar va anuleaza permisul .

Buchila Diana
Buchila Diana 22.08.2020 15:37
Buna ziua.. daca o persoana se află sub influența alcolului si la controlul cu epilotestul ia iesit 0,13 e drept să îi rețină permisul de conducere 90 de zile si plus amendă? Șoferul e începator de 4 luni...Mulțumesc
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 24.08.2020 12:04

Da. Asta prevede legea.Festeu Ramona
Festeu Ramona 17.08.2020 21:34
Dc nu pot sa imi fac un cont?? Nici sa ma loghez cu fb nimic
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 18.08.2020 05:46

Contactați-ne prin messenger pe pagina noastră de Facebook ca să vă putem ajuta - Click aici!Negre daniel
Negre daniel 04.08.2020 20:26
Buna...dacă am consumat alcool și am dormit în masina nu mam deplasat în trafic a venit politia ma trezit mia dat etilotestul am avut 0.57 ma dus și la probe biologice ce șanse am?precizez am fost staționat si am dormit
Marin Alin
Marin Alin 02.08.2021 19:26
Dormitu chiar si in masina, sub influenta bauturilor alcolice inca nu se pedepseste
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 03.08.2021 11:20

Trebuie sa mergi in instanță si sa ii convingi ca tu nu conduceai, doar dormeai in mașină. Pare destul de greu sa poți demonstra asta, din păcate.Virag ionuț
Virag ionuț 24.07.2020 08:21
Bună ziua am avut și eu accident cu victima și am fost sub influența alcoolului 0.65etilotest 1.22sânge precizez nu am avut antecedente penale până acum,eu am fost cel care a anunțat accidentul am stat la fața locului nu am fugit mi-am recunoscut fapta care mi-ar fi pedeapsa și ce șanse aș avea să-mi scot o dovadă de circulație pt categoriile mari(accidentul l-am avut cu masina mica)!Mulțumesc

Badea Răzvan
Badea Răzvan 17.07.2020 06:28
Am avut si eu procesul cu permisul si mi-au dat 135 de zile amendă a 25 lei ziua pentru conducerea unui autoturism pe drumurile publice sub influența băuturilor alcoolice. Având o alcolemie de 0,57 in aerul expirat si 1,35 in sânge. Ei acum imi anulează si permisul adică il pot anula daca permisul meu e de Marea Britanie? Ce pot sa fac ? Cum trebuie sa procedez? Il pot recupera pe acesta înapoi ?

Lasă un comentariu

CUPRINS
Capitolul 1 - partea 1 - Drumul public Capitolul 1 - partea 2 - Sensul și banda de circulație Capitolul 2 - partea 1 - Deplasarea vehiculelor pe drumul public Capitolul 2 - partea 2 - Circulația în intersecții Capitolul 3 - partea 1 - Semnalizarea rutieră și ordinea de prioritate Capitolul 3 - partea 2 - Semnalele polițistului rutier Capitolul 3 - partea 3 - Semnalele speciale de avertizare Capitolul 3 - partea 4 - Semnalizarea temporară Capitolul 3 - partea 5 - Semnalele luminoase sau sonore Capitolul 3 - partea 6 - Indicatoare rutiere Capitolul 3 - partea 7 - Marcaje rutiere Capitolul 4 - partea 1 - Drumul cu sens unic Capitolul 4 - partea 2 - Intersecția cu sens giratoriu Capitolul 4 - partea 3 - Autostrada Capitolul 4 - partea 4 - Zona rezidenţială şi pietonală Capitolul 5 - partea 1 - Prioritatea și acordarea priorității Capitolul 5 - partea 2 - Prioritatea de trecere - acordată prin indicatoare Capitolul 5 - partea 3 - Prioritatea de trecere - acordata prin lege Capitolul 5 - partea 4 - acordarea priorității Capitolul 5 - partea 5 - alte cazuri de acordare de prioritate Capitolul 6 - partea 1 - manevre - depășirea Capitolul 6 - partea 2 - manevre - oprirea și staționarea Capitolul 6 - partea 3 - manevre - oprirea interzisă Capitolul 6 - partea 4 - manevre - staționarea interzisă și parcarea Capitolul 6 - partea 5 - manevre - întoarcerea Capitolul 6 - partea 6 - manevre - mersul înapoi Capitolul 7 - partea 1 - locuri și situații speciale - trecerea la nivel cu calea ferată Capitolul 7 - partea 2 - trecerea la nivel cu calea ferată fără bariere Capitolul 7 - partea 3 - trecerea la nivel cu calea ferată cu bariere Capitolul 7 - partea 4 - trecerea pentru pietoni Capitolul 7 - partea 5 - drumul în curbă Capitolul 7 - partea 6 - drumul în rampă și în pantă Capitolul 8 - partea 1 - Permisul de conducere Capitolul 8 - partea 2 - Condiții obținere permis și echivalări Capitolul 8 - partea 3 - Viteza de deplasare Capitolul 8 - partea 4 - Starea tehnică a vehiculelor Capitolul 8 - partea 5 - Sistemul de iluminare și semnalizare luminoasă Capitolul 9 - partea 1 - Obligațiile conducătorilor auto la plecarea la traseu Capitolul 9 - partea 2 - Obligațiile și interdicțiile conducătorilor de vehicule în timpul deplasării Capitolul 9 - partea 3 - Obligațiile conducătorilor auto la transportul copiilor Capitolul 9 - partea 4 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de accident Capitolul 9 - partea 5 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de defecțiune tehnică Capitolul 9 - partea 6 - Obligațiile conducătorilor auto cu vechime mai mică de un an Capitolul 9 - partea 7 - Obligațiile conducătorilor auto de transport public de persoane Capitolul 9 - partea 8 - Obligațiile conducătorilor auto de transport de mărfuri Capitolul 9 - partea 9 - Obligațiile prorietarilor sau deținătorilor de vehicule Capitolul 9 - partea 10 - Obligațiile conducătorilor auto la remorcarea vehiculelor Capitolul 9 - partea 11 - Obligațiile conducătorilor de mopede, biciclete și trotinete electrice Capitolul 9 - partea 12 - Obligații și interziceri pietoni Capitolul 10 - partea 1 - Contravenții și infracțiuni Capitolul 10 - partea 2 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul neînmatriculat Capitolul 10 - partea 3 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul fără permis de conducere Capitolul 10 - partea 4 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe Capitolul 10 - partea 5 - Infracțiuni - Părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia Capitolul 10 - partea 6 - Infracțiuni - diverse Capitolul 10 - partea 7 - Contravenții - introducere Capitolul 10 - partea 8 - Contravenții - clasa 1 Capitolul 10 - partea 9 - Contravenții - clasa 2 Capitolul 10 - partea 10 - Contravenții - clasa 3 Capitolul 10 - partea 11 - Contravenții - clasa 4 Capitolul 10 - partea 12 - Contravenții - clasa 5 (doar pentru persoane juridice) Capitolul 10 - partea 13 - Alte sancțiuni (punctele de penalizare, interdicția de a conduce pe teritoriul României și reținerea / retragerea / suspendarea / anularea permisului de conducere) Capitolul 10 - partea 14 - Reținerea certificatului de înmatriculare sau înregistrare Capitolul 10 - partea 15 - Confiscarea, imobilizarea și radierea din oficiu Capitolul 10 - partea 16 - Consumul de alcool și procedura de recoltare probe

© 2022 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou pe baza unei adrese de email ↓

Pentru a te autentifica cu Facebook ↓

Autentifică-te cu Facebook

Ai deja cont creat? Autentifică-te aici! ↓