Pasul 1 - Cursuri » Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Ai parcurs 0.0% din Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Capitolul 10 - partea 5 - Infracțiuni - Părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia

Capitolul 10 - partea 5 - Infracțiuni - Părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia


Articole de referință din legislația în vigoare

Codul penal - Articolul 338

Părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia

(1) Părăsirea locului accidentului, fără încuviinţarea poliţiei sau a procurorului care efectuează cercetarea locului faptei, de către conducătorul vehiculului sau de către instructorul auto, aflat în procesul de instruire, ori de către examinatorul autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, implicat într-un accident de circulaţie, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi fapta oricărei persoane de a modifica starea locului sau de a şterge urmele accidentului de circulaţie din care a rezultat uciderea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane, fără acordul echipei de cercetare la faţa locului.

(3) Nu constituie infracţiune părăsirea locului accidentului când:

a) în urma accidentului s-au produs doar pagube materiale;
b) conducătorul vehiculului, în lipsa altor mijloace de transport, transportă el însuşi persoanele rănite la cea mai apropiată unitate sanitară în măsură să acorde asistenţă medicală necesară şi la care a declarat datele personale de identitate şi numărul de înmatriculare sau înregistrare a vehiculului condus, consemnate într-un registru special, dacă se înapoiază imediat la locul accidentului;
c) conducătorul autovehiculului cu regim de circulaţie prioritară anunţă de îndată poliţia, iar după terminarea misiunii se prezintă la sediul unităţii de poliţie pe a cărei rază de competenţă s-a produs accidentul, în vederea întocmirii documentelor de constatare;
d) victima părăseşte locul faptei, iar conducătorul de vehicul anunţă imediat evenimentul la cea mai apropiată unitate de poliţie.Dacă nu puteți/doriți să vizionați varianta AUDIO-VIDEO a cursului, puteți citi varianta text ilustrată cu imagini.

Varianta text Capitolul 10 - partea 5 - Infracțiuni - Părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia

Codul Rutier - Părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia

Părăsirea locului accidentului, fără încuviinţarea poliţiei sau a procurorului care efectuează cercetarea locului faptei, de către conducătorul vehiculului sau de către instructorul auto, aflat în procesul de instruire, ori de către examinatorul autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, implicat într-un accident de circulaţie, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani (art. 338 alin. 1 din Codul Penal). + reținerea permisului de conducere în vederea anulării acestuia. (se eliberează o dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie)

Cu aceeaşi pedeapsă (închisoarea de la 2 la 7 ani) se sancţionează şi fapta oricărei persoane de a modifica starea locului sau de a şterge urmele accidentului de circulaţie din care a rezultat uciderea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane, fără acordul echipei de cercetare la faţa locului (art. 338 alin. 2 din Codul Penal). 

 

ATENȚIE !  NU SUNT CONSIDERATE INFRACȚIUNI URMĂTOARELE

Nu constituie infracţiune părăsirea locului accidentului când (art. 338 alin. 3 din Codul Penal):

  • în urma accidentului s-au produs doar pagube materiale; 
  • conducătorul vehiculului, în lipsa altor mijloace de transport, transportă el însuşi persoanele rănite la cea mai apropiată unitate sanitară în măsură să acorde asistenţă medicală necesară şi la care a declarat datele personale de identitate şi numărul de înmatriculare sau înregistrare a vehiculului condus, consemnate într-un registru special, dacă se înapoiază imediat la locul accidentului; 
  • conducătorul autovehiculului cu regim de circulaţie prioritară anunţă de îndată poliţia, iar după terminarea misiunii se prezintă la sediul unităţii de poliţie pe a cărei rază de competenţă s-a produs accidentul, în vederea întocmirii documentelor de constatare; 
  • victima părăseşte locul faptei, iar conducătorul de vehicul anunţă imediat evenimentul la cea mai apropiată unitate de poliţie.

27 Comentarii Lasă un comentariu


Luciana Mocanu
Luciana Mocanu 27.08.2022 18:20
Am o intrebare. Ce inseamna mai exact parasirea de catre victima a locului accidentului?? Adica pleaca pe picioare sau e transportata cu ambulanta? Este o intrebare" daca e permisa plecarea soferului de la locul accidentului cu victime" si ca o var. de rasp. este "da, daca victima a fost transp. la spital". Nu se considera ca victima a parasit locul, daca au venit ambulanta, politia, etc?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 28.08.2022 08:07

Dacă, în lipsa altor mijloace de transport și dacă starea victimei permite, conducătorul vehiculului transportă el însuşi, cu vehiculul care a provocat accidentul, persoanele rănite la cel mai apropiat spital şi declară datele personale şi numărul vehiculului condus, acestea fiind consemnate într-un registru special, și dacă se înapoiază imediat la locul accidentului, NU CONSTITUIE INFRACȚIUNE.Anton laurentiu
Anton laurentiu 28.07.2022 19:29
Cât timp se retine permisul de conducere dacă am părăsit locul accidentului
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 30.07.2022 09:47

Dacă ai părăsit locul accidentului, dacă în urma acestuia au fost victime, se întocmește dosar penal. Artiolele de lege se găsesc chiar mai sus.Dacă în urma accidentului au fost doar pagube materiale (fără victime), puteți părăsi locul accidentului dar aveți obligația să mergeți în cel mult 24 de ore la poliție pentru întocmire documente de constatare.
Articolul 79

(1) Conducătorii de vehicule implicați într-un accident de circulație în urma căruia au rezultat numai avarierea vehiculelor și/sau alte pagube materiale sunt obligați:

a) să scoată imediat vehiculele în afara părții carosabile ori, dacă starea vehiculelor nu permite acest lucru, să le deplaseze cât mai aproape de bordură sau acostament, semnalizându-le prezența;

b) să se prezinte la unitatea de poliție competentă pe raza căreia s-a produs accidentul în termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului pentru întocmirea documentelor de constatare.

(2) Se exceptează de la obligațiile prevăzute la alin. (1) lit. b)*):

a) conducătorii vehiculelor care încheie o constatare amiabilă de accident, în condițiile legii;

b) conducătorul de vehicul care deține o asigurare facultativă de avarii auto, iar accidentul de circulație a avut ca rezultat numai avarierea propriului vehicul.Articolul 100

(3) Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii contravenționale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile săvârșirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a următoarelor fapte:

g) neprezentarea la unitatea de poliție competentă pe raza căreia s-a produs un accident de circulație din care au rezultat numai pagube materiale, cu excepția cazurilor prevăzute la art. 79 alin. (2).
Buciuc daniel
Buciuc daniel 20.07.2022 08:38
Salut! In cazul unui accident cu victime si parasirea locului fiind vina pietonului ca a sarit brusc in fata masini, sa deschis dosar penal. Si dovada fara drept, mai sunt sanse pt recuperarea permisului ?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 30.07.2022 09:49

În urma anchetei se va stabili vinovăția și se vor aplica sancțiunile prevăzute de lege. Nu îți poate spune nimeni care sunt șansele. Așteaptă să se termine ancheta.Dana Mititelu
Dana Mititelu 19.06.2022 14:38
Se întrerupe foarte mult și nu te mai poți concentra
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 19.06.2022 17:52

Este de la conexiunea ta la internet.Mihai Cojocaru
Mihai Cojocaru 10.02.2022 02:58
Dar nu intaleg la minutul 1:31 unde zice ca s-au produs doar accident de paguba materiala/// ce inseamna asta ? adica daca o lovesc putin o masina, nu se intampla nimic?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 12.02.2022 08:02

INFRACȚIUNEA: fapta deosebit de gravă, care prezintă un pericol social, fiind savarșită cu vinovăție și care este prevăzută de legea penală și este pedepsită de aceasta.Șoferii care pleacă de la locul accidentului riscă repercursiuni, chiar dacă este vorba doar o tamponare ușoară, spre exemplu un accident într-o parcare. Dacă există martori/ imagini video de supraveghere de la locul faptei, și pot fi identificați, făptașilor le va fi emisă o citație, o amendă de câteva sute de lei și suspendarea permisului de conducere pe o perioadă de 30 de zile.


Dan Munteanu
Dan Munteanu 15.04.2022 09:06
In cazul unui accident soldat doar cu pagube materiale, in cazul in care nu ajungeti sa completati o "amiabila", trebuie sa anuntati Politia.
Daca, masina mea este parcata/stationata si mi-o lovesti, eu nefiind in zona, si te apuci sa pleci - intervine cazul pe care ti l-au prezentat colegii de la "scoalarutiera.ro".
Daca masina stationata, soferul nicaieri, o lovesti - opresti, anunti Politia - asta este corect, legal si moral sa faci.

Uno Numero
Uno Numero 05.11.2020 10:29
Pacat de rx8-ul din thumbnail, era masina buna da consuma prea mult ulei

Ana - Maria Dalea
Ana - Maria Dalea 01.07.2020 12:12
Mulțumesc scoala rutiera! Am promovat astazi sala cu 24/26. Cele mai bune cursuri și explicații!
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 01.07.2020 13:40

Cu plăcere! Ne bucurăm că vă putem ajuta. Felicitări pentru reușită si bafta pe viitor!Vasile Ion
Vasile Ion 05.06.2019 11:23
Ai raspuns la un comentariu despre dovada: "Pe baza ei o sa iti iei permisul/certificatul de inmatriculare inapoi dupa perioada de exprirare a suspendarii. In caz ca ti se intampla, pastreaza acea dovda".

Tot nu am inteles ce sunt acele 15 zile. Adica dupa zilele de suspendare (90 de zile in cazurile prezentate), pot conduce 15 zile fara permis?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 08.07.2019 16:59

Acele 15 zile sunt zile in care cel sancționat sa își poată rezolva eventualele treburi importante pe care le are de facut pana ce intra in vigoare acea suspendare de 30/60/90 de zile.ion margean
ion margean 16.05.2019 14:31
Sa inteleg ca pastrezi dovada fara drept de circulatie ca sa iti poti recupera permisul dupa ce faci 2 - 7 ani de puscarie ?????
Gabi Stan
Gabi Stan 04.03.2021 07:58
Dupa CE a iesit din puscarie dupa o perioadata de 6 luni va putea sa sea din din nou pentru in nou permis

daniel_coste
daniel_coste 31.10.2018 22:22
buna ziua as dori sa stiu si eu daca in timp ce depaseam o coloana de masini bine inteles respectand asigurarea mea atat din spate cat si din fata cu semnal de stanga tot ce trebuie iar din coloana a iesit fara sa se asigure un alt participant la trafic a intrat in mine iar eu am ricosat intr-o masina parcata mi se va ridica permisul de conducere eram aprope de trecerea de pietoni pana in linia continua accidentul s-a produs pe linia discontinua iar respectivul ce a intrat in mn fara sa se asigure a fugit de la fata locului bineinteles ca am depus plangerile la politie .
Kelemen Raul
Kelemen Raul 01.11.2020 12:53
nu ai voie sa depasesti coloana, si el nu are voie sa iasa neasigurat. amandoi tre sa fiti pedepsiti

Mary Mary
Mary Mary 11.05.2018 18:56
Buna ziua,

daca se modifica starea locului sau sterg urmele accidentului de circualtie, se sanctioneaza doar cu inchisoare sau si cu retinea permisului in vederea anularii acestuia?

Mai sus scrie in paranteza doar legat de inchisoare.
Mary Mary
Mary Mary 11.05.2018 18:57
se sterg urmele accidentului de circulatie *
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 14.05.2018 09:23

Si cu retinerea permisului in vederea anularii. Gasesti aici mai multe informatii - Alte sanctiuni


Mary Mary
Mary Mary 14.05.2018 18:43
Multumesc!

Elvis Tudor-Vivsenco
Elvis Tudor-Vivsenco 30.04.2018 21:50
multumesc.. Da!.. Sa nu fie cazul!.. Doamne ajuta..

Elvis Tudor-Vivsenco
Elvis Tudor-Vivsenco 29.04.2018 21:30
ce faci cu Dovada...Fara drept de circulatie? Inteleg ideea..cu drept de circulatie..dara Fara drept..ce faci cu ea? O pui in rama?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 30.04.2018 21:47

Pe baza ei o sa iti iei permisul/certificatul de inmatriculare inapoi dupa perioada de exprirare a suspendarii. In caz ca ti se intampla, pastreaza acea dovda.


Lasă un comentariu

CUPRINS
Capitolul 1 - partea 1 - Drumul public Capitolul 1 - partea 2 - Sensul și banda de circulație Capitolul 2 - partea 1 - Deplasarea vehiculelor pe drumul public Capitolul 2 - partea 2 - Circulația în intersecții Capitolul 3 - partea 1 - Semnalizarea rutieră și ordinea de prioritate Capitolul 3 - partea 2 - Semnalele polițistului rutier Capitolul 3 - partea 3 - Semnalele speciale de avertizare Capitolul 3 - partea 4 - Semnalizarea temporară Capitolul 3 - partea 5 - Semnalele luminoase sau sonore Capitolul 3 - partea 6 - Indicatoare rutiere Capitolul 3 - partea 7 - Marcaje rutiere Capitolul 4 - partea 1 - Drumul cu sens unic Capitolul 4 - partea 2 - Intersecția cu sens giratoriu Capitolul 4 - partea 3 - Autostrada Capitolul 4 - partea 4 - Zona rezidenţială şi pietonală Capitolul 5 - partea 1 - Prioritatea și acordarea priorității Capitolul 5 - partea 2 - Prioritatea de trecere - acordată prin indicatoare Capitolul 5 - partea 3 - Prioritatea de trecere - acordata prin lege Capitolul 5 - partea 4 - acordarea priorității Capitolul 5 - partea 5 - alte cazuri de acordare de prioritate Capitolul 6 - partea 1 - manevre - depășirea Capitolul 6 - partea 2 - manevre - oprirea și staționarea Capitolul 6 - partea 3 - manevre - oprirea interzisă Capitolul 6 - partea 4 - manevre - staționarea interzisă și parcarea Capitolul 6 - partea 5 - manevre - întoarcerea Capitolul 6 - partea 6 - manevre - mersul înapoi Capitolul 7 - partea 1 - locuri și situații speciale - trecerea la nivel cu calea ferată Capitolul 7 - partea 2 - trecerea la nivel cu calea ferată fără bariere Capitolul 7 - partea 3 - trecerea la nivel cu calea ferată cu bariere Capitolul 7 - partea 4 - trecerea pentru pietoni Capitolul 7 - partea 5 - drumul în curbă Capitolul 7 - partea 6 - drumul în rampă și în pantă Capitolul 8 - partea 1 - Permisul de conducere Capitolul 8 - partea 2 - Condiții obținere permis și echivalări Capitolul 8 - partea 3 - Viteza de deplasare Capitolul 8 - partea 4 - Starea tehnică a vehiculelor Capitolul 8 - partea 5 - Sistemul de iluminare și semnalizare luminoasă Capitolul 9 - partea 1 - Obligațiile conducătorilor auto la plecarea la traseu Capitolul 9 - partea 2 - Obligațiile și interdicțiile conducătorilor de vehicule în timpul deplasării Capitolul 9 - partea 3 - Obligațiile conducătorilor auto la transportul copiilor Capitolul 9 - partea 4 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de accident Capitolul 9 - partea 5 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de defecțiune tehnică Capitolul 9 - partea 6 - Obligațiile conducătorilor auto cu vechime mai mică de un an Capitolul 9 - partea 7 - Obligațiile conducătorilor auto de transport public de persoane Capitolul 9 - partea 8 - Obligațiile conducătorilor auto de transport de mărfuri Capitolul 9 - partea 9 - Obligațiile prorietarilor sau deținătorilor de vehicule Capitolul 9 - partea 10 - Obligațiile conducătorilor auto la remorcarea vehiculelor Capitolul 9 - partea 11 - Obligațiile conducătorilor de mopede, biciclete și trotinete electrice Capitolul 9 - partea 12 - Obligații și interziceri pietoni Capitolul 10 - partea 1 - Contravenții și infracțiuni Capitolul 10 - partea 2 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul neînmatriculat Capitolul 10 - partea 3 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul fără permis de conducere Capitolul 10 - partea 4 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe Capitolul 10 - partea 5 - Infracțiuni - Părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia Capitolul 10 - partea 6 - Infracțiuni - diverse Capitolul 10 - partea 7 - Contravenții - introducere Capitolul 10 - partea 8 - Contravenții - clasa 1 Capitolul 10 - partea 9 - Contravenții - clasa 2 Capitolul 10 - partea 10 - Contravenții - clasa 3 Capitolul 10 - partea 11 - Contravenții - clasa 4 Capitolul 10 - partea 12 - Contravenții - clasa 5 (doar pentru persoane juridice) Capitolul 10 - partea 13 - Alte sancțiuni (punctele de penalizare, interdicția de a conduce pe teritoriul României și reținerea / retragerea / suspendarea / anularea permisului de conducere) Capitolul 10 - partea 14 - Reținerea certificatului de înmatriculare sau înregistrare Capitolul 10 - partea 15 - Confiscarea, imobilizarea și radierea din oficiu Capitolul 10 - partea 16 - Consumul de alcool și procedura de recoltare probe

© 2022 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou pe baza unei adrese de email ↓

Pentru a te autentifica cu Facebook ↓

Autentifică-te cu Facebook

Ai deja cont creat? Autentifică-te aici! ↓