Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Ai parcurs 0.0% din Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Capitolul 10 - partea 1 - Contravenții și infracțiuni

Capitolul 10 - partea 1 - Contravenții și infracțiuni


Dacă nu puteți/doriți să vizionați varianta AUDIO-VIDEO a cursului, puteți citi varianta text ilustrată cu imagini.

Varianta text Capitolul 10 - partea 1 - Contravenții și infracțiuni

Codul Rutier - Contravenții și infracțiuni

INFRACȚIUNEA: fapta deosebit de gravă, care prezintă un pericol social, fiind savarșită cu vinovăție și care este prevăzută de legea penală și este pedepsită de aceasta.

CONTRAVENȚIA: orice nerespectare a unei reguli de circulație, cu condiția să nu fie infracțiune, având un grad de pericol social mai scăzut decât infracțiunea.

tabel cu diferente intre contraventii si infractiune

Trebuie să reținem încă de la început următorii patru termeni.

  • Reținerea permisului de conducere, se face în toate cazurile, pâna la soluționarea cazurilor care au dus la aceasta.
  • Suspendarea permisului de conducere, este suspendarea dreptului de a conduce și se face pe o durată limitată de timp, între 30 și 90 de zile.
  • Anularea permisului de conducere, este desființarea documentului, titularul acestuia ramane definitiv fară permis de conducere, iar pentru a putea conduce din nou trebuie să obțină un nou permis de conducere.
  • Retragerea permisului de conducere, se face în situația în care conducatorul de autovehicul sau de tramvai este inapt din punct de vedere medical pentru a conduce autovehicule sau tramvaie. Dacă afecțiunea respectivă se poate trata iar medicul susține că acesta a devenit din nou apt pentru a conduce autovehicule sau tramvaie, permisul de conducere retras i se va restitui.
  • Trebuie să reținem ca la suspendare, anulare si retragere, se face inainte de acestea o reținere a permisului de conducere.

91 Comentarii Lasă un comentariu

Marcel
Marcel 08.06.2021 08:08
Salut.
--Orice șofer are un dosar sau pagina săi spun , în gestiunea poliției rutiere. Atunci cînd te-a oprit , deja știe cu cine are de-a face.
Întrebare : Ce fapte ale șoferului nu se șterg niciodată din dosar ? Personal am două contravenții în 25 ani de șoferie.
Odată am intrat pe interzis , faptă pentru care am fost doar amendat ,cealaltă am depășit pe linie continuă , unde am fost premiat cu 4 puncte și permis reținut 30 zile . Mă interesează dacă acestea vor dispărea vreodată din dosar.
Mulțumesc !
Marian
Marian 13.07.2021 07:02
Punctele de penalizare dispar după 6 luni de la respectiva contravenție.
Dan Ban
Dan Ban 24.05.2021 09:34
Buna!
Am si eu o intrebare acum o luna am fost prins de Politie cu Motocicleta una de 125 cc fara a avea permis de nici o categorie Sunt si minor
Stie cineva ce se poate intampla ????
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 24.05.2021 15:21

Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.


Noaca Andra
Noaca Andra 05.04.2021 05:15
Dece nu merge video
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 05.04.2021 16:15

Schimba browserul de internet.


Alina Ionescu
Alina Ionescu 15.02.2021 12:38
Buna ziua!
Se poate lua permisul direct fără sa se dea avertisment sau puncte de penalizare în situația în care treci pe galben?
Va mulțumesc pt răspuns!
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 23.02.2021 10:03

Da, se poate, in funcție de caz. Daca treci pe galben, pentru ca te-a surprins in tipul manevrei si nu puteai sa oprești in siguranță, nu se aplica nici amenda nici avertisment. Dar daca tu aveai cum sa oprești si ai trecut pe galben este același lucru ca si cum ai trecut pe roșu.


Liviu Mocanu
Liviu Mocanu 12.02.2021 10:37
Am mai intrebat. In textul legislatiei sunt mentionate " certificat de inmatriculare " si " certificat de inregistrare ". Sunt notiuni distincte ?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 13.02.2021 15:05

Da, sunt noțiuni distincte. Majoritatea vehiculelor trebuie sa fie înmatriculate (cu numere si certificat de înmatriculare). Însă sunt anumite vehicule care nu trebuie înmatriculate si trebuie înregistrate la consiliile locale (primarii), cum ar fi monedele, tractoarele care nu se supun înmatriculării, mașinile și utilajele autopropulsate utilizate în lucrări de construcții, etc.
Art. 23.

(1) Se înregistrează de către consiliile locale numai mopedele, tractoarele care nu se supun înmatriculării, mașinile și utilajele autopropulsate utilizate în lucrări de construcții, agricole, forestiere, care păstrează caracteristicile de bază ale unui tractor, și troleibuzele omologate, potrivit legii, de către Regia Autonomă "Registrul Auto Român", precum și tramvaiele, mașinile și utilajele autopropulsate utilizate în lucrări de construcții, agricole, forestiere, care nu păstrează caracteristicile de bază ale unui tractor, și vehiculele cu tracțiune animală.Liviu Mocanu
Liviu Mocanu 12.02.2021 10:27
Rog o clarificare : a fi inamtriculat sau a fi inregistrat sunt doua notiuni distincte ? Necesita documente / rubrici distincte ?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 13.02.2021 15:06

Da, sunt noțiuni distincte. Majoritatea vehiculelor trebuie sa fie înmatriculate (cu numere si certificat de înmatriculare). Însă sunt anumite vehicule care nu trebuie înmatriculate si trebuie înregistrate la consiliile locale (primarii), cum ar fi monedele, tractoarele care nu se supun înmatriculării, mașinile și utilajele autopropulsate utilizate în lucrări de construcții, etc.
Art. 23.

(1) Se înregistrează de către consiliile locale numai mopedele, tractoarele care nu se supun înmatriculării, mașinile și utilajele autopropulsate utilizate în lucrări de construcții, agricole, forestiere, care păstrează caracteristicile de bază ale unui tractor, și troleibuzele omologate, potrivit legii, de către Regia Autonomă "Registrul Auto Român", precum și tramvaiele, mașinile și utilajele autopropulsate utilizate în lucrări de construcții, agricole, forestiere, care nu păstrează caracteristicile de bază ale unui tractor, și vehiculele cu tracțiune animală.Iulian Harbaca
Iulian Harbaca 06.01.2021 12:35
Bună ziua! Cand se actualizează pentru 2021?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 06.01.2021 15:51

Site-ul este actualizat.In caz ca apar schimbari vom modifica in timp util.


Rozy Gulei
Rozy Gulei 13.12.2020 22:35
Buna seară, de ce nu merg video :(
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 14.12.2020 16:38

Schimba browserul de internet.


Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 14.12.2020 16:38

Inveti de pe site sau din aplicatie?


Keith Pascal
Keith Pascal 03.11.2020 11:52
Thank you guys for such an awesome platform, i finally passed on my 3rd try and only after using your website and following your recommendations.
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 03.11.2020 18:33

Congratulations!


Cata Keresztesi
Cata Keresztesi 06.10.2020 12:25
Buna ziua, care ar fi diferenta dintre certificatul de inmatriculare si certificatul de inregistrare? Sunt doua chestii diferite sau alternative?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 06.10.2020 15:44

Certificatul de inmatriculare este documentul care atesta dreptul de proprietate asupra unui vehicul si pe care proprietarul se oblige sa il poarte intotdeauna cu sine, pentru ca acesta poate fi cerut de catre organele de politie la un control de rutina.Certificatul de inmatriculare contine informatii detaliate despre vehicul, dar si datele proprietarului.Certificatul de inmatriculare se obtine in urma demersului de inmatriculare de catre Regia Autonoma Registrul Auto Roman in urma depunerii unei serii de acte necesare si achitarii taxelor prevazute in legislatia in vigoare. In prezent pentru inmatricularea unui vehicul se plateste o taxa de poluare, o taxa de inmatriculare, taxa certificat de inmatriculare, taxa de autorizare provizorie, taxa autorizatie de circulatie provizorie. 


Daniel Băluță
Daniel Băluță 14.10.2020 06:56
Salut,

In raspunsul de mai jos ati raspuns ce este certificatul de inmatriculare. Totusi nimic despre certificatul de inregistare.

Este acelasi document cu alt nume? Sau sunt doua documente total diferite?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 26.10.2020 11:38

Sunt doua documente diferite. Certificatul de înmatriculare este pentru vehiculele care au obligativitatea de a fi înmatriculate (de exemplu autoturismele). Certificatul de înregistrare este pentru vehiculele care nu au obligativitatea de a fi înmatriculate (de exemplu mopedele).


marcel
marcel 06.09.2020 06:42
dacă am pus copilu la volan în bretele mele ce sancțiune e
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 06.09.2020 08:33

Legislația prevede de la 9 la 20 de puncte amendă pentru șoferul care ține pe locurile din față un copil sub 12 ani. Aceeași amendă o vor lua și conducătorii auto care țin în brațe sau pe scaunul din dreapta animale de companie.


Alina
Alina 21.05.2020 22:08
Bună seara!! Am o nelămurire, fapt pt care vă prezint următoarea speță.
Dacă un conducător auto aflandu'se într-o intersecție semaforizata, iar la schimbarea culorii din roșu în verde, plecând de pe loc, surprinde și accidenteaza un pieton, cine este vinovat? Mentionez că, conducătorul auto se afla pe banda 2, pe banda 1 se aflau masini (care i'au luat din vizibilitate) pietonul nu a fost accidentat frontal, ci din fugă s'a izbit de masina ce tocmai plecase de pe loc.
Mulțumesc!!
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 22.05.2020 06:41

Noi consideram ca, din punct de vedere legal, pietonul este cel vinovat.


Andrei Sebastian Sauleac
Andrei Sebastian Sauleac 01.05.2020 15:37
Bună ziua!
Am o mică nelămurire!
Dacă am dobândit permisul de conducere, subcategoria A1, în România de mai puțin de un an și conduc o motocicletă înmatriculată într-o altă țară și rulez cu ea pe teritoriul României, trebuie purtat semnul distinctiv de începător?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 22.05.2020 06:45

Da, trebuie purtat semnul. Nu contează in ce tara este înmatriculată motocicleta, contează doar in ce tara conduc. Tine de conducător si de regulile din tara in care conduce nu tine de vehicul.


Moraru Paul Emanuel
Moraru Paul Emanuel 24.04.2020 12:18
Bună ziua! Am o intrebare ,si sper la un raspuns rapid vă rog.Acum 2 săptămâni in urma ,am agățat o stație de autobuz după o autoutilitara,de fata era polițaiul din comună .Ma trimis la primărie pentru a constata ce sa întâmplat.Stația am reparato ,sa pot face liniste ,iar el după cele 2 saptamani imi spune ca vrea sa imi ia permisul ,este legal ?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 20.05.2020 13:45

Legal, ar putea, pentru ca nu ai declarat accidentul.


Florica Chiba
Florica Chiba 24.02.2020 13:22
Buna ziua,

Am o intrebare, un sofer beat a facut un accident rutier si a rupt un stalp de curent, a sunat un alt sofer , prieten... si acest prieten a mers repede la fata locului, si a luat totul asupra lui, sunand la 112 si mințind totul, spunand ca el a fost la volan si din neatentie si ceața s-a întâmplat. Este fără victime, doar pagube materiale. Poate sa fie sanctionat prietenul ca a luat totul asupra lui ? Asta daca poate fi demonstrat ca el a mințit. Multumesc
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 25.02.2020 16:59

Da, dosar penal. Fapta este grava.


Chiba Florica
Chiba Florica 25.02.2020 18:08
Va multumesc

Lasă un comentariu

CUPRINS
Capitolul 1 - partea 1 - Drumul public Capitolul 1 - partea 2 - Sensul și banda de circulație Capitolul 2 - partea 1 - Deplasarea vehiculelor pe drumul public Capitolul 2 - partea 2 - Circulația în intersecții Capitolul 3 - partea 1 - Semnalizarea rutieră și ordinea de prioritate Capitolul 3 - partea 2 - Semnalele polițistului rutier Capitolul 3 - partea 3 - Semnalele speciale de avertizare Capitolul 3 - partea 4 - Semnalizarea temporară Capitolul 3 - partea 5 - Semnalele luminoase sau sonore Capitolul 3 - partea 6 - Indicatoare rutiere Capitolul 3 - partea 7 - Marcaje rutiere Capitolul 4 - partea 1 - Drumul cu sens unic Capitolul 4 - partea 2 - Intersecția cu sens giratoriu Capitolul 4 - partea 3 - Autostrada Capitolul 4 - partea 4 - Zona rezidenţială şi pietonală Capitolul 5 - partea 1 - Prioritatea și acordarea priorității Capitolul 5 - partea 2 - Prioritatea de trecere - acordată prin indicatoare Capitolul 5 - partea 3 - Prioritatea de trecere - acordata prin lege Capitolul 5 - partea 4 - acordarea priorității Capitolul 5 - partea 5 - alte cazuri de acordare de prioritate Capitolul 6 - partea 1 - manevre - depășirea Capitolul 6 - partea 2 - manevre - oprirea și staționarea Capitolul 6 - partea 3 - manevre - oprirea interzisă Capitolul 6 - partea 4 - manevre - staționarea interzisă și parcarea Capitolul 6 - partea 5 - manevre - întoarcerea Capitolul 6 - partea 6 - manevre - mersul înapoi Capitolul 7 - partea 1 - locuri și situații speciale - trecerea la nivel cu calea ferată Capitolul 7 - partea 2 - trecerea la nivel cu calea ferată fără bariere Capitolul 7 - partea 3 - trecerea la nivel cu calea ferată cu bariere Capitolul 7 - partea 4 - trecerea pentru pietoni Capitolul 7 - partea 5 - drumul în curbă Capitolul 7 - partea 6 - drumul în rampă și în pantă Capitolul 8 - partea 1 - Permisul de conducere Capitolul 8 - partea 2 - Condiții obținere permis și echivalări Capitolul 8 - partea 3 - Viteza de deplasare Capitolul 8 - partea 4 - Starea tehnică a vehiculelor Capitolul 8 - partea 5 - Sistemul de iluminare și semnalizare luminoasă Capitolul 9 - partea 1 - Obligațiile conducătorilor auto la plecarea la traseu Capitolul 9 - partea 2 - Obligațiile conducătorilor auto în timpul deplasării Capitolul 9 - partea 3 - Obligațiile conducătorilor auto la transportul copiilor Capitolul 9 - partea 4 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de accident Capitolul 9 - partea 5 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de defecțiune tehnică Capitolul 9 - partea 6 - Obligațiile conducătorilor auto cu vechime mai mică de un an Capitolul 9 - partea 7 - Obligațiile conducătorilor auto de transport public de persoane Capitolul 9 - partea 8 - Obligațiile conducătorilor auto de transport de mărfuri Capitolul 9 - partea 9 - Obligațiile prorietarilor sau deținătorilor de vehicule Capitolul 9 - partea 10 - Obligațiile conducătorilor auto la remorcarea vehiculelor Capitolul 9 - partea 11 - Obligațiile conducătorilor de mopede și biciclete Capitolul 9 - partea 12 - Obligații și interziceri pietoni Capitolul 10 - partea 1 - Contravenții și infracțiuni Capitolul 10 - partea 2 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul neînmatriculat Capitolul 10 - partea 3 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul fără permis de conducere Capitolul 10 - partea 4 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe Capitolul 10 - partea 5 - Infracțiuni - Părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia Capitolul 10 - partea 6 - Infracțiuni - diverse Capitolul 10 - partea 7 - Contravenții - introducere Capitolul 10 - partea 8 - Contravenții - clasa 1 Capitolul 10 - partea 9 - Contravenții - clasa 2 Capitolul 10 - partea 10 - Contravenții - clasa 3 Capitolul 10 - partea 11 - Contravenții - clasa 4 Capitolul 10 - partea 12 - Contravenții - clasa 5 Capitolul 10 - partea 13 - Alte sancțiuni Capitolul 10 - partea 14 - Reținerea certificatului de înmatriculare sau înregistrare Capitolul 10 - partea 15 - Confiscarea, imobilizarea și radierea din oficiu Capitolul 10 - partea 16 - Consumul de alcool și procedura de recoltare probe

© 2021 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou ↓

Pentru a crea un cont nou cu facebook ↓

Login cu Facebook

Dacă ai deja un cont, conectează-te aici ↓