Pasul 1 - Cursuri » Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Ai parcurs 0.0% din Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Capitolul 9 - partea 12 - Obligații și interziceri pietoni

Capitolul 9 - partea 12 - Obligații și interziceri pietoni


Articole de referință din legislația în vigoare

OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 (Codul rutier)
Regulament = REGULAMENT de aplicare a  OUG 195/2002 (Regulamentul codului rutier)

OUG - Articolul 72

(1) Pietonii sunt obligaţi să se deplaseze numai pe trotuar, iar în lipsa acestuia, pe acostamentul din partea stângă a drumului, în direcţia lor de mers. Când şi acostamentul lipseşte, pietonii sunt obligaţi să circule cât mai aproape de marginea din partea stângă a părţii carosabile, în direcţia lor de mers.

(2) Pietonii au prioritate de trecere faţă de conducătorii de vehicule numai atunci când sunt angajaţi în traversarea drumurilor publice prin locuri special amenajate, marcate şi semnalizate corespunzător, ori la culoarea verde a semaforului destinat pietonilor.

(3) Traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate şi semnalizate corespunzător, iar în lipsa acestora, în localităţi, pe la coltul străzii, numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei şi pentru ceilalţi participanţi la trafic.

(4) Pietonii surprinşi şi accidentaţi ca urmare a traversării prin locuri nepermise, la culoarea roşie a semaforului destinat acestora, sau a nerespectării altor obligaţii stabilite de normele rutiere poarta întreaga răspundere a accidentării lor, în condiţiile în care conducătorul vehiculului respectiv a respectat prevederile legale privind circulaţia prin acel sector.

(5) Sunt asimilate pietonilor persoanele care conduc un scaun rulant de construcție specială, cele care conduc vehicule destinate exclusiv tragerii sau împingerii cu mâna, cele care se deplasează pe patine sau dispozitive cu role fără mijloace de autopropulsie, precum și cele care conduc vehicule a căror viteză maximă prin construcție nu depășește 6 km/h și sunt echipate cu un motor electric. (Alineatul (5) a fost modificat și actualizat pe www.scoalarutiera.ro la 11-02-2020)

(6) Se exceptează de la respectarea regulilor stabilite pentru pietoni poliţistul rutier şi persoanele care se află pe platforma drumului public şi sunt autorizate, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, să îndrume sau să dirijeze circulaţia rutieră, în condiţiile stabilite prin regulament.

(7) Este interzisă ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate, iar când aceasta este permisă, conform indicatoarelor sau marcajelor, lăţimea minima a trotuarului lăsat la dispoziţia pietonilor trebuie să fie de cel puţin un metru.Dacă nu puteți/doriți să vizionați varianta AUDIO-VIDEO a cursului, puteți citi varianta text ilustrată cu imagini.

Varianta text Capitolul 9 - partea 12 - Obligații și interziceri pietoni

Codul Rutier - Obligații și interziceri pietoni

Pietonii sunt obligaţi să se deplaseze numai pe trotuar, iar în lipsa acestuia, pe acostamentul din partea stângă a drumului, în direcţia lor de mers. Când şi acostamentul lipseşte, pietonii sunt obligaţi să circule cât mai aproape de marginea din partea stângă a părţii carosabile, în direcţia lor de mers (art. 72 alin. 1 din OUG).

Pietonii au prioritate de trecere faţă de conducătorii de vehicule numai atunci când sunt angajaţi în traversarea drumurilor publice prin locuri special amenajate, marcate şi semnalizate corespunzător, ori la culoarea verde a semaforului destinat pietonilor (art. 72 alin. 2 din OUG).

Traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate şi semnalizate corespunzător, iar în lipsa acestora, în localităţi, pe la coltul străzii, numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei şi pentru ceilalţi participanţi la trafic (art. 72 alin. 3 din OUG).

Pietonii surprinşi şi accidentaţi ca urmare a traversării prin locuri nepermise, la culoarea roşie a semaforului destinat acestora, sau a nerespectării altor obligaţii stabilite de normele rutiere poarta întreaga răspundere a accidentării lor, în condiţiile în care conducătorul vehiculului respectiv a respectat prevederile legale privind circulaţia prin acel sector (art. 72 alin. 4 din OUG).

Sunt asimilate pietonilor persoanele care conduc un scaun rulant de construcție specială, cele care conduc vehicule destinate exclusiv tragerii sau împingerii cu mâna, cele care se deplasează pe patine sau dispozitive cu role fără mijloace de autopropulsie, precum și cele care conduc vehicule a căror viteză maximă prin construcție nu depășește 6 km/h și sunt echipate cu un motor electric (art. 72 alin. 5 din OUG).

Se exceptează de la respectarea regulilor stabilite pentru pietoni poliţistul rutier şi persoanele care se află pe platforma drumului public şi sunt autorizate, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, să îndrume sau să dirijeze circulaţia rutieră, în condiţiile stabilite prin regulament (art. 72 alin. 6 din OUG).

Este interzisă ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate, iar când aceasta este permisă, conform indicatoarelor sau marcajelor, lăţimea minima a trotuarului lăsat la dispoziţia pietonilor trebuie să fie de cel puţin un metru (art. 72 alin. 7 din OUG).

24 Comentarii Lasă un comentariu


Alex alexandru
Alex alexandru 04.09.2022 20:38
Pietonii sunt obligați sa dea prioritate autospecialelor?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 06.09.2022 11:16

Da, vezi alineatul (3) de mai jos.
OUG - Articolul 37

(1) Conducătorii de vehicule sunt obligați să oprească imediat, pe acostament sau, în lipsa acestuia, cât mai aproape de marginea drumului sau bordura trotuarului, în sensul de deplasare, la apropierea și la trecerea autovehiculelor cu regim de circulație prioritară care au în funcțiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă de culoare roșie și sonore.

(2) Conducătorii de vehicule sunt obligați să reducă viteza, să circule cât mai aproape de marginea drumului în sensul de deplasare și să acorde prioritate la trecerea autovehiculelor cu regim de circulație prioritară care au în funcțiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă de culoare albastră și sonore.

(3) În situațiile prevăzute la alin. (1) și (2), pietonilor le sunt interzise traversarea și circulația pe carosabil până la trecerea vehiculelor respective.
Marian
Marian 10.05.2022 16:50
Buna Ziua!
Am si eu o intrebare: in cazul un care pieptonul traversează in mod constient trecerea cat timp este rosu, si este lovit de sofer care circula in mod regulamentar, vina a cui este?
Sa zicem ca pietonul aleargă pe trecere iar soferul nu are nici o sansa de a evita impactul.
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 29.05.2022 08:05

Imediat după producerea accidentului, pietonul ce a traversat neregulamentar este rănit, şoferul urmând a fi cercetat pentru vătămare corporală din culpă, sau moare, aici intervenind uciderea din culpă.În ambele cazuri situaţia este complicată. Înainte de acest aspect se află cercetarea penală a şoferului, care este destul de anevoioasă. "Se întocmeşte dosar penal pentru vătămare corporală din culpă şi în dosar se fac cercetări pentru a se stabili cine este vinovat pentru vătămarea pietonului, iar răspunsurile sunt multiple, chiar dacă par simple.Vinovat poate fi conducătorul auto, pietonul, părinţii pietonului dacă acesta este minor, toţi trei la un loc sau administratorul drumului, în măsura în care locul nu este marcat, lipsesc indicatoarele sau pietonul a avut reprezentarea faptului că traversează pe marcaj şi acolo nu mai este. Factori sunt mulţi şi acesta este motivul pentru care se întocmeşte dosar penal.Vio Muntean
Vio Muntean 28.06.2021 09:38
Traversarea drumului public de către pietoni se face...virgula ...virgulă... virgulă.
Și urmează cel mai important lucru de făcut de către pieton;
NUMAI DUPA CE S- AU ASIGURAT că o pot face fără pericol pentru ei și pentru ceilalți
participanți la trafic (art.72 alin 3 din OUG )

Sa ma iertați pentru întrebarea mai mult sau mai puțin retorică,
Câți pietoni cunosc aceasta obligație a lor ?
Necunoașterea legii nu înseamnă nerespectarea ei.

În concluzie,nu mi se pare corect ca un șofer de autocar plin,de tir încărcat,de autobuz de oraș sa rămână fără permis pentru ca partea cealaltă trece strada fără sa se a se ASIGURA ,cu ochii în telefon,cu telefonul la ureche...

As vrea sa avem în România legislația din Turcia privind pietonii.
Simplu,pot traversa cand vor,pe unde vor ,atenție,PE RAPUNDEREA LOR.
SOFERII în Turcia opresc pentru pietoni doar la trecerile semaforizare.

Cu respect.
ovi 12
ovi 12 11.02.2022 21:47
domnule VIO MUNTEAN , se pare ca cititi printre randuri si nu cititi atent!!! sa speram ca nu sunteti SOFER!!!
" NUMAI DUPA CE S-AU ASIGURAT ca o pot face fara pericol pentru ei si pentru ceilalti participanti la trafic " NU se refera la TRECEREA DE PIETONI SEMNALIZATA SI MARCATA!!!!
Se refera la intersectiile fara TRECERI DE PIETONI !!! Scrie clar, doar acolo unde nu sunt marcate treceri de pietoni, "la colt de strada"
La treceri de pietoni SEMNALIZATE SI MARCATE , ca sofer esti obligat sa ACORZI PRIORITATE PIETONILOR!!! indiferent ca e o oaie care se uita pe telefon. PUNCT

Dan Bustuc
Dan Bustuc 11.02.2021 09:28
Buna ziua !
In cazul in care un pieton traverseaza drumul pe trecerea de pietoni,observa automobilul care se indreapta catre trecere ,face semn catre acesta pentru atentionare dar la auto(din cauza ca nu este vazut de conducatorul auto,nu este atent cond.sau i se face raula volan) nu se vede nici o intentie de reducere a vitezei si acesta continua traversarea si este acrosat ,se poate impartii vina accidentului( nu pe linie de cercetare rutiera ci in partea civila dintre cond auto si victima)?
Urmarile accidentului fiind doar cateva contuzii.
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 23.02.2021 09:21

Vinovat in totalitate pentru producerea evenimentului o sa fie conducatorul auto.Maria Bou
Maria Bou 20.01.2021 13:35
Bună ziua am dat sala o dată și am picat mai trebuie să plăteasc încă o dată taxa?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 20.01.2021 16:11

Nu mai platesti nimic.Marius Cristian Ivanoiu
Marius Cristian Ivanoiu 10.03.2019 09:31
sunt confuz ,nu este gresit spus pe partea stanga ?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 07.04.2019 07:30

Este corect spus pe partea stânga. Ideea este ca pietonii sa vedea mașinile care vin din contrasens ca sa se poată feri la un eventual eveniment nefericit.


Marius Cristian Ivanoiu
Marius Cristian Ivanoiu 07.04.2019 14:54
posibil sa inteleg eu gresit dar intotdeaua trotuarul in directia de mers se afla pe parte dreapta,partea stanga insemnand partea de langa axul drumului
Mbc
Mbc 04.05.2019 21:45
Drumul are 1 banda daca e cu sens unic, 2 sau mai multe benzi depinde de regimul de mers. Daca drumul are trotuare atunci mergi pe ce parte vrei fiindca teoretic esti ferit. Daca drumul nu are nici-un trotuar, atunci esti obligat sa mergi pe acostamentul de pe partea STÂNGA a sensului de mers inaine (ca doar nu mergi cu spatele) deoarece poti preveni un eventual tir care te poate trage sub el sau vreun tractor care te poate felia!
Ai inteles acum?

attila molnar
attila molnar 02.09.2018 22:09
toate cele 45 de chestionare trebuie sa le inveti mecanic sau cum
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 03.09.2018 18:59

Recomandam ca sa se faca toti cei 4 pasi de invatare, cel mai important este pasul 3 (Mediu de invatare DRPCIV) unde intrebarile sunt explicate audio - video iar la sala sa te duci atunci cand faci toate cele 45 de chestionare cu 25-26 de puncte.

In acest fel inveti eficient si promovezi examenul teoretic din prima incercare.


Dan
Dan 16.05.2022 09:18
Dacă înveți mecanic, fă-te mecanic, nu conducător auto......

Cristina Paula
Cristina Paula 02.06.2018 15:21
Si in cazul in care un pieton care a traversat neregulamentar este lovit de catre un autovehicul care a respectat regulile de circulatie, ii revine soferului vreo obligatie? De exemplu, aceea de a transporta pietonul la spital, sau de a suna si astepta politia?
Laurențiu Dănceanu
Laurențiu Dănceanu 19.06.2018 12:38
Nu, pleci si il lasi acolo pana il gaseste cineva. Tu in timpul asta de poti duce linistita acasa.
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 19.06.2018 12:41

Da, ai obligatiile pe care le ai de fel in cazul unui accident, anunti politia la 112 si ei te vor indruma. Si  schimba pozitia autovehiculului. Politistii vor constata daca pietonul esta sau nu de vina, pana la urma este un accident cu victime.Ramona ciudatu
Ramona ciudatu 31.05.2018 12:06
Buna! Daca invat de aici trebuie sa mai citesc cartea? Mersi
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 31.05.2018 19:04

Gasesti tot ce ai nevoie pe site.Urmeaaza toti cei 4 pasi de invatare, cel mai important este pasul 3 (Mediu de invatare DRPCIV) unde intrebarile sunt explicate audio - video iar la sala sa te duci atunci cand faci toate cele 45 de chestionare cu 25-26 de puncte.Sabina Dobrin
Sabina Dobrin 09.05.2018 19:12
Buna ziua! In cazul in care pietonul nu traverseaza regulamentar pe trecere, si este lovit de un autoturism care la randul sau, a depasit viteza legala, care sunt urmarile?
ion
ion 11.05.2018 13:16
Ambii vor fi penalizati.

Lasă un comentariu

CUPRINS
Capitolul 1 - partea 1 - Drumul public Capitolul 1 - partea 2 - Sensul și banda de circulație Capitolul 2 - partea 1 - Deplasarea vehiculelor pe drumul public Capitolul 2 - partea 2 - Circulația în intersecții Capitolul 3 - partea 1 - Semnalizarea rutieră și ordinea de prioritate Capitolul 3 - partea 2 - Semnalele polițistului rutier Capitolul 3 - partea 3 - Semnalele speciale de avertizare Capitolul 3 - partea 4 - Semnalizarea temporară Capitolul 3 - partea 5 - Semnalele luminoase sau sonore Capitolul 3 - partea 6 - Indicatoare rutiere Capitolul 3 - partea 7 - Marcaje rutiere Capitolul 4 - partea 1 - Drumul cu sens unic Capitolul 4 - partea 2 - Intersecția cu sens giratoriu Capitolul 4 - partea 3 - Autostrada Capitolul 4 - partea 4 - Zona rezidenţială şi pietonală Capitolul 5 - partea 1 - Prioritatea și acordarea priorității Capitolul 5 - partea 2 - Prioritatea de trecere - acordată prin indicatoare Capitolul 5 - partea 3 - Prioritatea de trecere - acordata prin lege Capitolul 5 - partea 4 - acordarea priorității Capitolul 5 - partea 5 - alte cazuri de acordare de prioritate Capitolul 6 - partea 1 - manevre - depășirea Capitolul 6 - partea 2 - manevre - oprirea și staționarea Capitolul 6 - partea 3 - manevre - oprirea interzisă Capitolul 6 - partea 4 - manevre - staționarea interzisă și parcarea Capitolul 6 - partea 5 - manevre - întoarcerea Capitolul 6 - partea 6 - manevre - mersul înapoi Capitolul 7 - partea 1 - locuri și situații speciale - trecerea la nivel cu calea ferată Capitolul 7 - partea 2 - trecerea la nivel cu calea ferată fără bariere Capitolul 7 - partea 3 - trecerea la nivel cu calea ferată cu bariere Capitolul 7 - partea 4 - trecerea pentru pietoni Capitolul 7 - partea 5 - drumul în curbă Capitolul 7 - partea 6 - drumul în rampă și în pantă Capitolul 8 - partea 1 - Permisul de conducere Capitolul 8 - partea 2 - Condiții obținere permis și echivalări Capitolul 8 - partea 3 - Viteza de deplasare Capitolul 8 - partea 4 - Starea tehnică a vehiculelor Capitolul 8 - partea 5 - Sistemul de iluminare și semnalizare luminoasă Capitolul 9 - partea 1 - Obligațiile conducătorilor auto la plecarea la traseu Capitolul 9 - partea 2 - Obligațiile și interdicțiile conducătorilor de vehicule în timpul deplasării Capitolul 9 - partea 3 - Obligațiile conducătorilor auto la transportul copiilor Capitolul 9 - partea 4 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de accident Capitolul 9 - partea 5 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de defecțiune tehnică Capitolul 9 - partea 6 - Obligațiile conducătorilor auto cu vechime mai mică de un an Capitolul 9 - partea 7 - Obligațiile conducătorilor auto de transport public de persoane Capitolul 9 - partea 8 - Obligațiile conducătorilor auto de transport de mărfuri Capitolul 9 - partea 9 - Obligațiile prorietarilor sau deținătorilor de vehicule Capitolul 9 - partea 10 - Obligațiile conducătorilor auto la remorcarea vehiculelor Capitolul 9 - partea 11 - Obligațiile conducătorilor de mopede, biciclete și trotinete electrice Capitolul 9 - partea 12 - Obligații și interziceri pietoni Capitolul 10 - partea 1 - Contravenții și infracțiuni Capitolul 10 - partea 2 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul neînmatriculat Capitolul 10 - partea 3 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul fără permis de conducere Capitolul 10 - partea 4 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe Capitolul 10 - partea 5 - Infracțiuni - Părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia Capitolul 10 - partea 6 - Infracțiuni - diverse Capitolul 10 - partea 7 - Contravenții - introducere Capitolul 10 - partea 8 - Contravenții - clasa 1 Capitolul 10 - partea 9 - Contravenții - clasa 2 Capitolul 10 - partea 10 - Contravenții - clasa 3 Capitolul 10 - partea 11 - Contravenții - clasa 4 Capitolul 10 - partea 12 - Contravenții - clasa 5 (doar pentru persoane juridice) Capitolul 10 - partea 13 - Alte sancțiuni (punctele de penalizare, interdicția de a conduce pe teritoriul României și reținerea / retragerea / suspendarea / anularea permisului de conducere) Capitolul 10 - partea 14 - Reținerea certificatului de înmatriculare sau înregistrare Capitolul 10 - partea 15 - Confiscarea, imobilizarea și radierea din oficiu Capitolul 10 - partea 16 - Consumul de alcool și procedura de recoltare probe

© 2022 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou pe baza unei adrese de email ↓

Pentru a te autentifica cu Facebook ↓

Autentifică-te cu Facebook

Ai deja cont creat? Autentifică-te aici! ↓