Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Ai parcurs 0.0% din Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Capitolul 9 - partea 11 - Obligațiile conducătorilor de mopede și biciclete

Capitolul 9 - partea 11 - Obligațiile conducătorilor de mopede și biciclete


Articole de referință din legislația în vigoare

OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 (Codul rutier)
Regulament = REGULAMENT de aplicare a  OUG 195/2002 (Regulamentul codului rutier)

OUG - Articolul 70

(1) Pentru a conduce un moped pe drumurile publice, conducătorul acestuia trebuie să aibă vârsta de cel puţin 16 ani.

(2) Pentru a conduce o bicicleta pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puţin 14 ani.

(3) Bicicletele şi mopedele care circulă pe drumurile publice trebuie să fie echipate cu mijloace de iluminare şi dispozitive reflectorizant-fluorescente. Este interzisă circulaţia acestora pe timp de noapte fără aceste mijloace şi dispozitive în stare de funcţionare.
 

Regulament - Articolul 14

În circulaţia pe drumurile publice bicicletă trebuie să fie:

a) prevăzută cu dispozitiv de frânare eficace;
b) prevăzută cu un sistem adecvat, funcţional, de direcţie;
c) dotată cu sistem de avertizare sonoră;
d) echipată, pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă, în faţă, cu lumina de culoare albă sau galbenă, iar în spate, cu lumină de culoare roşie şi cu cel puţin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeaşi culoare;
e) echipată cu elemente sau dispozitive fluorescent-reflectorizante, amplasate pe roţi, care, în mişcare, formează un cerc continuu.

Regulament - Articolul 15

Remorca ataşată unei biciclete trebuie să fie echipată, în partea din spate, cu un dispozitiv fluorescent-reflectorizant de culoare roşie, iar dacă lumina din spate a bicicletei este obturată de remorcă, aceasta trebuie să fie echipată şi cu o lumină de culoare roşie.

Regulament - Articolul 16

(1) În circulaţia pe drumurile publice mopedul trebuie să fie echipat cu:

a) instalaţie de frânare eficace;
b) sistem de avertizare sonoră;
c) instalaţie de evacuare a gazelor de ardere care să respecte normele de poluare fonică şi de protecţie a mediului;
d) lumină de culoare albă în faţă, respectiv lumina şi dispozitiv fluorescent-reflectorizant de culoare roşie în spate;
e) lumini de culoare galbenă pentru semnalizarea schimbării direcţiei de mers, în faţă şi în spate;
f) plăcuţă cu numărul de înregistrare, amplasată la partea din spate a mopedului fără a obtura vizibilitatea sistemului de iluminare şi semnalizare.

(2) Se interzice montarea la moped a luminilor de altă culoare sau intensitate, a altor lumini, dispozitive ori accesorii de avertizare decât cele omologate.

Regulament - Articolul 98

(1) Se interzice transportul pe motociclete şi pe mopede a mai multe persoane decât locurile stabilite prin construcţie, precum şi al obiectelor voluminoase.

Regulament - Articolul 100

(1) Vehiculele trebuie conduse numai pe drumurile, părţile carosabile, benzile sau pistele stabilite pentru categoria din care fac parte. În cazul în care pe drumurile publice nu sunt amenajate benzi sau piste speciale pentru biciclete şi celelalte vehicule fără motor, acestea pot fi conduse şi pe acostament în sensul de mers, dacă circulaţia se poate face fără pericol.

(2) Vehiculele din categoria AM, A1, A2 şi A, atunci când circulă pe drumul public, trebuie conduse numai pe un singur rând.

Regulament - Articolul 160

(1) Bicicletele, atunci când circulă pe drumul public, trebuie conduse numai pe un singur rând.

(2) Abrogat.

(3) Dacă pe direcţia de deplasare există o pistă pentru biciclete, semnalizată ca atare, conducătorii vehiculelor prevăzute la alin. (1) sunt obligaţi să circule numai pe această pistă. Se interzice circulaţia altor participanţi la trafic pe pistă pentru biciclete.

(4) Se recomanda ca, în circulaţia pe drumurile publice, biciclistul să poarte cască de protecţie omologată.

Regulament - Articolul 161

(1) Se interzice conducătorilor de biciclete:

a) să circule pe sectoarele de drum semnalizate cu indicatorul având semnificaţia "Accesul interzis bicicletelor";
b) să înveţe să conducă biciclete pe drumurile intens circulate;
c) să circule pe trotuare, cu excepţia cazului când pe acestea sunt amenajate piste speciale destinate lor;
d) să circule fără a tine cel puţin o mână pe ghidon şi ambele picioare pe pedale;
e) să circule în paralel, cu excepţia situaţiilor când participa la competiţii sportive organizate;
f) să circule în timp ce se află sub influenţa alcoolului, a produselor ori substanţelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora;
g) să se tina de un vehicul aflat în mers ori să fie remorcat de un alt vehicul sau împins ori tras de o persoană aflată într-un vehicul;
h) să transporte o altă persoană, cu excepţia situaţiei prevăzute la alin. (1^1) şi a situaţiei când vehiculul este construit şi/sau echipat special pentru transportul altor persoane;
i) să circule pe partea carosabilă în aceeaşi direcţie de mers, dacă există acostament practicabil;
j) să transporte sau să tragă orice fel de obiecte care, prin volumul ori greutatea lor, stânjenesc sau periclitează conducerea vehiculului ori circulaţia celorlalţi participanţi la trafic;
k) să circule pe aleile din parcuri sau din grădini publice, cu excepţia cazurilor când nu stânjenesc circulaţia pietonilor;
l) să circule fără îndeplinirea obligaţiilor prevăzute la art. 14 şi 15;
m) să circule atunci când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă sau zăpadă;
n) să circule cu defecţiuni tehnice la sistemele de frânare sau cu un vehicul care nu este prevăzut cu avertizor sonor;
o) să traverseze drumurile publice, pe trecerile destinate pietonilor, în timp ce se deplasează pe bicicletă;
p) să circule pe alte benzi decât cea de lângă bordură sau acostament, cu excepţia cazurilor în care, înainte de intersecţie, trebuie să se încadreze regulamentar în funcţie de direcţia de deplasare;
r) să circule în interiorul localităţilor în care nu funcţionează iluminatul public, precum şi în afara localităţilor fără a purta îmbrăcăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante, de la lăsarea serii până în zorii zilei sau atunci când vizibilitatea este redusă;
s) să conducă vehiculul fără a menţine contactul roţilor cu solul.
(1^1) Copilul în vârstă de până la 7 ani poate fi transportat pe bicicletă, de către un adult, numai dacă vehiculul este prevăzut din construcţie cu un suport special sau dacă are montat un dispozitiv omologat.

(2) Pe timpul circulaţiei pe drumurile publice, conducătorii de biciclete sunt obligaţi să aibă asupra lor actul de identitate.Dacă nu puteți/doriți să vizionați varianta AUDIO-VIDEO a cursului, puteți citi varianta text ilustrată cu imagini.

Varianta text Capitolul 9 - partea 11 - Obligațiile conducătorilor de mopede și biciclete

Codul Rutier - Obligațiile conducătorilor de mopede și biciclete

Pentru a conduce un moped pe drumurile publice, conducătorul acestuia trebuie să aibă vârsta de cel puţin 16 ani (art. 70 alin. 1 din OUG).

Pentru a conduce o bicicleta pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puţin 14 ani (art. 70 alin. 2 din OUG).

Bicicletele şi mopedele care circulă pe drumurile publice trebuie să fie echipate cu mijloace de iluminare şi dispozitive reflectorizant-fluorescente. Este interzisă circulaţia acestora pe timp de noapte fără aceste mijloace şi dispozitive în stare de funcţionare (art. 70 alin. 3 din OUG).

Mopedele și bicicletele, atunci când circulă pe drumul public, trebuie conduse numai pe un singur rând (art. 100 alin. 2 din Regulamentart și 160 alin. 1 din Regulament).

Se interzice transportul pe motociclete şi pe mopede a mai multe persoane decât locurile stabilite prin construcţie, precum şi al obiectelor voluminoase (art. 98 alin. 1 din Regulament).

Dacă pe direcţia de deplasare există o pistă pentru biciclete, semnalizată ca atare, conducătorii de bicicletă sunt obligaţi să circule numai pe această pistă. Se interzice circulaţia altor participanţi la trafic pe pistă pentru biciclete (art. 160 alin. 3 din Regulament).

În cazul în care pe drumurile publice nu sunt amenajate benzi sau piste speciale pentru mopede, biciclete și celelalte vehicule fără motor, acestea pot fi conduse și pe acostament în sensul de mers, dacă circulația se poate face fără pericol; (art. 100 din Regulament)

Se recomanda ca, în circulaţia pe drumurile publice, biciclistul să poarte cască de protecţie omologată (art. 160 alin. 4 din Regulament).

Se interzice conducătorilor de biciclete (art. 161 alin. 1 din Regulament):

 • să circule pe sectoarele de drum semnalizate cu indicatorul având semnificaţia "Accesul interzis bicicletelor";
 • să înveţe să conducă biciclete pe drumurile intens circulate;
 • să circule pe trotuare, cu excepţia cazului când pe acestea sunt amenajate piste speciale destinate lor;
 • să circule fără a tine cel puţin o mână pe ghidon şi ambele picioare pe pedale;
 • să circule în paralel, cu excepţia situaţiilor când participa la competiţii sportive organizate;
 • să circule în timp ce se află sub influenţa alcoolului, a produselor ori substanţelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora;
 • să se tina de un vehicul aflat în mers ori să fie remorcat de un alt vehicul sau împins ori tras de o persoană aflată într-un vehicul;
 • să transporte o altă persoană, cu excepţia copilului în vârstă de până la 7 ani, care poate fi transportat pe bicicletă, de către un adult, dacă vehiculul este prevăzut din construcţie cu un suport special sau dacă are montat un dispozitiv omologat, precum și cu excepția situaţiei când vehiculul este construit şi/sau echipat special pentru transportul altor persoane;
 • să circule pe partea carosabilă în aceeaşi direcţie de mers, dacă există acostament practicabil;
 • să transporte sau să tragă orice fel de obiecte care, prin volumul ori greutatea lor, stânjenesc sau periclitează conducerea vehiculului ori circulaţia celorlalţi participanţi la trafic;
 • să circule pe aleile din parcuri sau din grădini publice, cu excepţia cazurilor când nu stânjenesc circulaţia pietonilor;
 • să circule fără îndeplinirea obligaţiilor prevăzute la art. 14 şi 15m, despre care o sa vorbim putin mai tarziu;
 • să circule atunci când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă sau zăpadă;
 • să circule cu defecţiuni tehnice la sistemele de frânare sau cu un vehicul care nu este prevăzut cu avertizor sonor; 
 • să traverseze drumurile publice, pe trecerile destinate pietonilor, în timp ce se deplasează pe bicicletă;
 • să circule pe alte benzi decât cea de lângă bordură sau acostament, cu excepţia cazurilor în care, înainte de intersecţie, trebuie să se încadreze regulamentar în funcţie de direcţia de deplasare;
 • să circule în interiorul localităţilor în care nu funcţionează iluminatul public, precum şi în afara localităţilor fără a purta îmbrăcăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante, de la lăsarea serii până în zorii zilei sau atunci când vizibilitatea este redusă;
 • să conducă vehiculul fără a menţine contactul roţilor cu solul.

Copilul în vârstă de până la 7 ani poate fi transportat pe bicicletă, de către un adult, numai dacă vehiculul este prevăzut din construcţie cu un suport special sau dacă are montat un dispozitiv omologat. (art. 161 alin. 1*1 din Regulament)

Pe timpul circulaţiei pe drumurile publice, conducătorii de biciclete sunt obligaţi să aibă asupra lor actul de identitate (art. 161 alin. 2 din Regulament).

În circulaţia pe drumurile publice bicicleta trebuie să fie (art. 14 din Regulament):

 • prevăzută cu dispozitiv de frânare eficace;
 • prevăzută cu un sistem adecvat, funcţional, de direcţie;
 • dotată cu sistem de avertizare sonoră;
 • echipată, pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă, în faţă, cu lumina de culoare albă sau galbenă, iar în spate, cu lumină de culoare roşie şi cu cel puţin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeaşi culoare;
 • echipată cu elemente sau dispozitive fluorescent-reflectorizante, amplasate pe roţi, care, în mişcare, formează un cerc continuu.

Remorca ataşată unei biciclete trebuie să fie echipată, în partea din spate, cu un dispozitiv fluorescent-reflectorizant de culoare roşie, iar dacă lumina din spate a bicicletei este obturată de remorcă, aceasta trebuie să fie echipată şi cu o lumină de culoare roşie (art. 15 din Regulament).

În circulaţia pe drumurile publice mopedul trebuie să fie echipat cu (art. 16 alin. 1 din Regulament):

 • instalaţie de frânare eficace;
 • sistem de avertizare sonoră;
 • instalaţie de evacuare a gazelor de ardere care să respecte normele de poluare fonică şi de protecţie a mediului;
 • lumină de culoare albă în faţă, respectiv lumina şi dispozitiv fluorescent-reflectorizant de culoare roşie în spate;
 • lumini de culoare galbenă pentru semnalizarea schimbării direcţiei de mers, în faţă şi în spate;
 • plăcuţă cu numărul de înregistrare, amplasată la partea din spate a mopedului fără a obtura vizibilitatea sistemului de iluminare şi semnalizare.

Se interzice montarea la moped a luminilor de altă culoare sau intensitate, a altor lumini, dispozitive ori accesorii de avertizare decât cele omologate (art. 16 alin. 2 din Regulament).

47 Comentarii Lasă un comentariu

Horia Pintea
Horia Pintea 25.09.2020 08:29
Rog clarificare: Am achizitionat un moped electric, 2000 W, viteza maxima 45 km/h, detin permis conducere categoria B. Este nevoie sa-l inmatriculez la primarie sau pot circula asha? Multumesc anticipat!
Cristina
Cristina 21.09.2020 09:35
Buna ziua,
Sensul unic e valabil si pentru biciclisti? Ma refer in special la stradutele dintre blocuri, nu am gasit vreo referire clara la acest aspect.
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 22.09.2020 14:05

Este valabil pentru toate tipurile de vehicule. Deci, este valabil si pentru biciclete.


Alex Miharta
Alex Miharta 16.08.2020 12:41
Buna ziua! As dori sa achizitionez un scuter electric limitat la 25 Km/h. Nu m-am decis asupra modelului inca. Intrebarea mea este daca pot circula cu el pe partea carosabila si daca am nevoie de carnet/inregistrare/ceva. Tin sa precizez ca este imposibil de mers pana si cu bicicleta pe pista de biciclete (care se afla pe trotuar), fiindca are mai putin de un metru latime, din care jumatate este ocupat de boturile masinilor, si mai exista si o mica bordura de 2 cm inaltime intre pista si trotuar.

Multumesc anticipat!
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 18.08.2020 07:37

Atat timp cat este limitat la maxim 25 km/h se poate conduce fara permis si fara inmatriculare/inregistrare. De fapt este o bicicleta electrica nu este un scuter (scuter este un termen popular). Acesta se poate conduce pe partea carosabila.


Munteanu Larisa
Munteanu Larisa 31.07.2020 16:26
Salutare. Vreau să-mi răspundeți va rog, pe un drum cu sens unic, cu una sau mai multe benzi, pe ce parte pot circula cu bicicleta: stânga sau dreapta?
Va multumesc anticipat !
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 03.08.2020 06:35

Pe partea dreapta. Excepție făcând cazurile in care se dorește viraj la stânga fie ca este efectuat sau nu in intersecție, caz in care te poți încadra din timp, cu semnalizare, pe banda din stânga (sau pe partea stângă a benzii daca este doar o banda pe sens).


Munteanu Larisa
Munteanu Larisa 30.07.2020 17:28
Salutare!
As dori sa concretizez ceva:
ce ineamna ca se inerzice conducătorilor de biciclete sa traverseze pe drumurile publice, pe trecerile destinate pietonilor, în timp ce se deplasează pe bicicleta?
Mulțumesc anticipat!
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 01.08.2020 14:34

Din Regulamentul de aplicare a O.U.G. 195 din 2002 privind circulaţia pe drumurile publice .... Art. 161 Alin. (1)  Se interzice conducătorilor de biciclete:  lit. o) să traverseze drumurile publice, pe trecerile destinate pietonilor, în timp ce se deplasează pe bicicletă.Traversarea se face mergand pe langa bicicleta.


Nicu Luca
Nicu Luca 30.07.2020 15:50
Bună ziua aș dori sa pun o intrebare.Pentru scuter cu pedale trebuie atestat?Mulțumesc
Maria Anghel
Maria Anghel 15.07.2020 09:52
Aceasta lectie este destinata si celor din categoria B sau doar celor de la A?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 15.07.2020 15:39

Pașii 1 și 2 (sunt aceiași pentru toate categoriile)


Alexandru
Alexandru 01.07.2020 23:07
Ati raspuns unui comentariu ca vesta este obligatorie pentru biciclisti insa nu vad nici o mentiune despre vesta in articol. In ce conditii este vesta obligatorie?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 03.07.2020 09:03

Regulament Articolul 161(1) Se interzice conducătorilor de biciclete:r) să circule în interiorul localităţilor în care nu funcţionează iluminatul public, precum şi în afara localităţilor fără a purta îmbrăcăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante, de la lăsarea serii până în zorii zilei sau atunci când vizibilitatea este redusă;


Alexandru D
Alexandru D 30.06.2020 22:13
Buna seara, am si eu o intrebare pentru dvs: am achizitionat o bicicleta electrica tip scuter de la Bimax, arata ca un scuter ceva mai mic dar are pedale, este asistata la pedalare. Are un motor de 250W, baterii de 48V, viteza maxima 25km/h. Daca nu pedalez motorul se oprește. Pe site scrie ca nu este necesara inscrierea la primarie. Imi puteti spune daca imi trebuie asigurare sau numar de înmatriculare? Va multumesc anticipat.
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 03.07.2020 08:45

Nu trebuie nici asigurare nici inscriere/inmatriculare. Este considerata bicicleta.
bicicletă - vehiculul prevăzut cu două roți, propulsat prin forța musculară, cu ajutorul pedalelor ori manivelelor. Sunt asimilate bicicletei vehiculele cu pedale cu pedalare asistată echipate cu un motor electric auxiliar cu puterea nominală continuă mai mică sau egală cu 250 W, a cărui asistare este întreruptă atunci când ciclistul încetează să pedaleze sau este redusă progresiv pe măsură ce viteza vehiculului crește, fiind întreruptă complet înainte ca viteza vehiculului să atingă 25 km/h, precum și bicicletele cu motor, astfel cum sunt prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 168/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 ianuarie 2013 privind omologarea și supravegherea pieței pentru vehiculele cu două sau trei roți și pentru cvadricicluri;KOVACS ATTILA
KOVACS ATTILA 17.02.2020 10:36
Buna ziua ,am o intrebare,circul cu scuter(maxi),unde pot parca legal?in strainatate sunt parcari pt scutere si moped,La noi Oradea,nu am vazut asa ceva,sa parchez pe locul unei masini,trebuie sa ai tupeu,pt ca si asa e concurc pt un loc de parcare in oras pt autovechicule,de sa fiu eu injurat ca am ocupat un loc de masina.Parchez eu ,pe trotuar unde nu conturb circulatia pietonala,sau in diferite locuri mai ferite de masini,dar asi vrea sa stiu ce drepturi imi da legea,
Multumesc pt raspuns
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 03.07.2020 08:48

Parcarea se va face într-un loc de parcare normal (pentru mașini). Într-un loc de parcare normal pot fi puse doua vehicule cu doua roti, așezate paralel. Altfel, daca parcați pe trotuar sau in alta zona unde nu este permisa oprirea/staționarea, sunteți pasibil de sancțiune contravențională.


Corina Costachioiu
Corina Costachioiu 04.02.2020 20:22
Buna seara! Celor care dau sala (categoria B) le va pica întrebări legate de obligațiile conducătorilor de mopede și biciclete sau celor care transporta marfa?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 05.02.2020 17:10

Vei avea intrebari doar din cele pe care le gasesti la categoria B din mediul de invatare.

 


Ion Voicu
Ion Voicu 18.01.2020 12:47
Am o bicicletă Piaggio cu motor Otto de 49 mL, cu viteza maximă constructivă de 25 km/H , echipat cu pedale,
se poate decupla de la motor și poate fi acționat cu ajutorul pedalelor, puterea maximă a motorului este de
1 kW, are lumini față-spate alimentate de un magnetou, frâne pe tambur. Aceste caracteristici rezultă din cartea de identitate germană tradusă la un notariat specializat.
Întrebarea: acest mijloc de transport trebuie să fie înmatriculat? Eu posed permis categoria A și categoria B .


stan Constantin
stan Constantin 20.10.2019 05:15
Am un moped și a-și dori să știu dacă pot merge cu el pe piata de biciclete dacă trotuar are lățime mai mare de 1,50m
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 20.10.2019 07:59

Pista de biciclete este doar pentru biciclete. Mopedele vor circula pe partea carosabila, asemenea autovehiculelor.


Ionut Guzu
Ionut Guzu 11.09.2019 20:38
Buna seara! Este obligatoriu ca biciclistii sa semnalizeze? Exista situatia in care daca biciclistul ia o mana de pe ghidon isi poate pune viata in pericol daca trebuie sa execute o manevra dificila. Sau de exemplu cazul in care se afla pe marginea drumului si vireaza la dreapta. As dori sa stiu ce spune legislatia despre acest subiect. Multumesc!
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 20.10.2019 08:10

Regulament - Articolul 117(1) Conducătorii vehiculelor cu două roti, precum şi ai celor cu tracţiune animală ori ai celor trase sau împinse cu mâna sunt obligaţi să efectueze următoarele semnale:a) braţul stâng întins orizontal atunci când intenţionează să schimbe direcţia de mers spre stânga sau de a depăşi;

b) braţul drept întins orizontal atunci când intenţionează să schimbe direcţia de mers spre dreapta;

c) braţul drept întins orizontal balansat în plan vertical atunci când intenţionează să oprească.(2) Semnalele prevăzute la alin. (1) trebuie efectuate cu cel puţin 25 m înainte de efectuarea manevrelor


Gafton Sorin
Gafton Sorin 15.06.2019 08:42
Buna ziua. Intrebare; vesta reflectorizanta este obligatorie sau doar recomandata,atunci cand conduci un moped? Nu am gasit nicaieri obligativitate. Multumesc.
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 08.07.2019 19:03

Pentru biciclete este obligatoriu. Pentru mopede nu este obligatoriu.


Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 03.07.2020 09:03

Regulament Articolul 161(1) Se interzice conducătorilor de biciclete:r) să circule în interiorul localităţilor în care nu funcţionează iluminatul public, precum şi în afara localităţilor fără a purta îmbrăcăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante, de la lăsarea serii până în zorii zilei sau atunci când vizibilitatea este redusă;


Lasă un comentariu

CUPRINS
Capitolul 1 - partea 1 - Drumul public Capitolul 1 - partea 2 - Sensul și banda de circulație Capitolul 2 - partea 1 - Deplasarea vehiculelor pe drumul public Capitolul 2 - partea 2 - Circulația în intersecții Capitolul 3 - partea 1 - Semnalizarea rutieră și ordinea de prioritate Capitolul 3 - partea 2 - Semnalele polițistului rutier Capitolul 3 - partea 3 - Semnalele speciale de avertizare Capitolul 3 - partea 4 - Semnalizarea temporară Capitolul 3 - partea 5 - Semnalele luminoase sau sonore Capitolul 3 - partea 6 - Indicatoare rutiere Capitolul 3 - partea 7 - Marcaje rutiere Capitolul 4 - partea 1 - Drumul cu sens unic Capitolul 4 - partea 2 - Intersecția cu sens giratoriu Capitolul 4 - partea 3 - Autostrada Capitolul 4 - partea 4 - Zona rezidenţială şi pietonală Capitolul 5 - partea 1 - Prioritatea și acordarea priorității Capitolul 5 - partea 2 - Prioritatea de trecere - acordată prin indicatoare Capitolul 5 - partea 3 - Prioritatea de trecere - acordata prin lege Capitolul 5 - partea 4 - acordarea priorității Capitolul 5 - partea 5 - alte cazuri de acordare de prioritate Capitolul 6 - partea 1 - manevre - depășirea Capitolul 6 - partea 2 - manevre - oprirea și staționarea Capitolul 6 - partea 3 - manevre - oprirea interzisă Capitolul 6 - partea 4 - manevre - staționarea interzisă și parcarea Capitolul 6 - partea 5 - manevre - întoarcerea Capitolul 6 - partea 6 - manevre - mersul înapoi Capitolul 7 - partea 1 - locuri și situații speciale - trecerea la nivel cu calea ferată Capitolul 7 - partea 2 - trecerea la nivel cu calea ferată fără bariere Capitolul 7 - partea 3 - trecerea la nivel cu calea ferată cu bariere Capitolul 7 - partea 4 - trecerea pentru pietoni Capitolul 7 - partea 5 - drumul în curbă Capitolul 7 - partea 6 - drumul în rampă și în pantă Capitolul 8 - partea 1 - Permisul de conducere Capitolul 8 - partea 2 - Condiții obținere permis și echivalări Capitolul 8 - partea 3 - Viteza de deplasare Capitolul 8 - partea 4 - Starea tehnică a vehiculelor Capitolul 8 - partea 5 - Sistemul de iluminare și semnalizare luminoasă Capitolul 9 - partea 1 - Obligațiile conducătorilor auto la plecarea la traseu Capitolul 9 - partea 2 - Obligațiile conducătorilor auto în timpul deplasării Capitolul 9 - partea 3 - Obligațiile conducătorilor auto la transportul copiilor Capitolul 9 - partea 4 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de accident Capitolul 9 - partea 5 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de defecțiune tehnică Capitolul 9 - partea 6 - Obligațiile conducătorilor auto cu vechime mai mică de un an Capitolul 9 - partea 7 - Obligațiile conducătorilor auto de transport public de persoane Capitolul 9 - partea 8 - Obligațiile conducătorilor auto de transport de mărfuri Capitolul 9 - partea 9 - Obligațiile prorietarilor sau deținătorilor de vehicule Capitolul 9 - partea 10 - Obligațiile conducătorilor auto la remorcarea vehiculelor Capitolul 9 - partea 11 - Obligațiile conducătorilor de mopede și biciclete Capitolul 9 - partea 12 - Obligații și interziceri pietoni Capitolul 10 - partea 1 - Contravenții și infracțiuni Capitolul 10 - partea 2 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul neînmatriculat Capitolul 10 - partea 3 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul fără permis de conducere Capitolul 10 - partea 4 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe Capitolul 10 - partea 5 - Infracțiuni - Părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia Capitolul 10 - partea 6 - Infracțiuni - diverse Capitolul 10 - partea 7 - Contravenții - introducere Capitolul 10 - partea 8 - Contravenții - clasa 1 Capitolul 10 - partea 9 - Contravenții - clasa 2 Capitolul 10 - partea 10 - Contravenții - clasa 3 Capitolul 10 - partea 11 - Contravenții - clasa 4 Capitolul 10 - partea 12 - Contravenții - clasa 5 Capitolul 10 - partea 13 - Alte sancțiuni Capitolul 10 - partea 14 - Reținerea certificatului de înmatriculare sau înregistrare Capitolul 10 - partea 15 - Confiscarea, imobilizarea și radierea din oficiu Capitolul 10 - partea 16 - Consumul de alcool și procedura de recoltare probe

© 2020 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou ↓

Pentru a crea un cont nou cu facebook ↓

Login cu Facebook

Dacă ai deja un cont, conectează-te aici ↓