Pasul 1 - Cursuri » Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Ai parcurs 0% din Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Capitolul 3 - partea 3 - Semnalele speciale de avertizare

Capitolul 3 - partea 3 - Semnalele speciale de avertizare


Articole de referință din legislația în vigoare

OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 (Codul rutier)
Regulament = REGULAMENT de aplicare a  OUG 195/2002 (Regulamentul codului rutier)

OUG - Articolul 32

(1) Semnalele speciale de avertizare luminoase sunt emise intermitent de dispozitivele de iluminare montate pe autovehicule şi au următoarele semnificaţii:

a) lumina roşie obligă participanţii la trafic să oprească în direcţia de mers cât mai aproape de marginea drumului;
b) lumina albastră obligă participanţii la trafic să acorde prioritate de trecere;
c) lumina galbenă obligă participanţii la trafic să circule cu atenţie.

(2) Sunt autorizate să utilizeze semnale speciale de avertizare luminoase:

a) pentru lumina roşie - autovehiculele aparţinând poliţiei şi pompierilor;

b) pentru lumina albastră - autovehiculele aparținând poliției, jandarmeriei, poliției de frontieră, Autorității Vamale Române, Agenției Naționale de Administrare Fiscală, serviciului de ambulanță sau medicină legală, protecției civile, serviciilor publice Salvamont și Salvaspeo organizate de consiliile județene și consiliile locale, Ministerului Apărării Naționale care însoțesc coloane militare, unităților speciale ale Serviciului Român de Informații și ale Serviciului de Protecție și Pază, Administrației Naționale a Penitenciarelor din cadrul Ministerului Justiției, precum și autovehiculele de serviciu ale procurorilor din Ministerul Public, atunci când se deplasează în acțiuni de intervenție sau în misiuni care au caracter de urgență; (Litera b) din Alineatul (2) a fost modificată și actualizată pe www.scoalarutiera.ro la 06-01-2023)

c) pentru lumina galbenă - autovehiculele cu mase şi/sau dimensiuni de gabarit depăşite ori care însoţesc asemenea vehicule, cele care transportă anumite mărfuri sau substanţe periculoase, cele destinate întreţinerii, reparării ori verificării unor lucrări efectuate în partea carosabilă sau executării unor lucrări de drumuri, curăţeniei străzilor, deszăpezirii sau tractării, transportului şi depanării autovehiculelor ramase în pană sau avariate, precum şi tractoarele care tractează utilajele agricole şi tehnologice cu dimensiuni de gabarit depăşite.

(3) Autovehiculele prevăzute la alin. (2) lit. a) şi b) trebuie să fie echipate şi cu mijloace speciale sonore de avertizare.

(4) Pe autovehiculele aparţinând poliţiei şi pe cele prevăzute la alin. (2) lit. c) pot fi instalate şi dispozitive luminoase cu mesaje variabile, destinate participanţilor la trafic.

(4^1) Pe autovehiculele Autorității Vamale Române, precum și ale Agenției Naționale de Administrare Fiscală, inscripționate vizibil cu denumirea și sigla instituției din care fac parte, pot fi instalate dispozitive luminoase cu mesaje variabile, de care se poate face uz pentru oprirea în trafic a autovehiculelor în scopul exercitării atribuțiilor de control specifice, potrivit legii. (Alineatul (4^1) a fost modificat și actualizat pe www.scoalarutiera.ro la 10-12-2021)

OUG - Articolul 37

(1) Conducătorii de vehicule sunt obligaţi să oprească imediat, pe acostament sau, în lipsa acestuia, cât mai aproape de marginea drumului sau bordura trotuarului, în sensul de deplasare, la apropierea şi la trecerea autovehiculelor cu regim de circulaţie prioritară care au în funcţiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă de culoare roşie şi sonore.

(2) Conducătorii de vehicule sunt obligaţi să reducă viteza, să circule cât mai aproape de marginea drumului în sensul de deplasare şi să acorde prioritate la trecerea autovehiculelor cu regim de circulaţie prioritară care au în funcţiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă de culoare albastră şi sonore.

(3) În situaţiile prevăzute la alin. (1) şi (2), pietonilor le sunt interzise traversarea şi circulaţia pe carosabil până la trecerea vehiculelor respective.

OUG - Articolul 61

(1) Au regim de circulaţie prioritară numai autovehiculele prevăzute la art. 32 alin. (2) lit. a) şi b), atunci când se deplasează în acţiuni de intervenţie sau în misiuni care au caracter de urgenţă. Pentru a avea prioritate de trecere, aceste autovehicule trebuie să aibă în funcţiune semnalele luminoase şi sonore.

(2) Conducătorii autovehiculelor aparţinând instituţiilor prevăzute la art. 32 alin. (2) lit. a) şi b) pot încălca regimul legal de viteză sau alte reguli de circulaţie, cu excepţia celor care reglementează trecerea la nivel cu calea ferată, atunci când se deplasează în acţiuni de intervenţie sau în misiuni care au caracter de urgenţă.

(3) Când pe drumul public circulaţia este dirijată de un poliţist rutier, conducătorii autovehiculelor prevăzute la alin. (1) trebuie să respecte semnalele, indicaţiile şi dispoziţiile acestuia.
 

Regulament - Articolul 91

(1) Semnalele mijloacelor speciale de avertizare, luminoase şi sonore, se folosesc de către conducătorii autovehiculelor prevăzute la art. 32 alin. (2) lit. a) şi b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, numai dacă intervenţia sau misiunea impune urgenţă.

(2) Semnalele mijloacelor de avertizare luminoasă pot fi folosite şi fără a fi însoţite de cele sonore, în funcţie de natura misiunii ori de condiţiile de trafic, situaţie în care autovehiculul respectiv nu are regim de circulaţie prioritară.

(3) Se interzice utilizarea semnalelor mijloacelor de avertizare sonoră separat de cele luminoase.

Regulament - Articolul 130

Conducătorul de vehicul care se apropie de intrarea într-o intersecţie, simultan cu un autovehicul cu regim de circulaţie prioritară care are în funcţiune semnalele luminoase şi sonore, are obligaţia să îi acorde prioritate de trecere.



Dacă nu puteți/doriți să vizionați varianta AUDIO-VIDEO a cursului, puteți citi varianta text ilustrată cu imagini.

Varianta text Capitolul 3 - partea 3 - Semnalele speciale de avertizare

Codul Rutier - Semnalele speciale de avertizare

Semnalele speciale de avertizare luminoase sunt emise intermitent de dispozitivele de iluminare montate pe autovehicule şi au următoarele semnificaţii (art. 32 din OUG):

A. LUMINA ROȘIE, care obligă participanţii la trafic să oprească în direcţia de mers cât mai aproape de marginea drumului.

Aceasta poate fi folosită de autovehiculele:

  • aparţinând poliţiei
  • aparţinând pompierilor.

ce autovehicule pot folosi semnalele de avertizare de culoare rosie

Conducătorii de vehicule sunt obligaţi să oprească imediat, pe acostament sau, în lipsa acestuia, cât mai aproape de marginea drumului sau bordura trotuarului, în sensul de deplasare, la apropierea şi la trecerea autovehiculelor cu regim de circulaţie prioritară care au în funcţiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă de culoare roşie şi sonore (art. 37 alin. 1 din OUG). Iar pietonilor le sunt interzise traversarea şi circulaţia pe carosabil până la trecerea vehiculelor respective (art. 37 alin. 3 din OUG).

obligatii la lumina rosie a autovehiculelor cu regim prioritar

obligatii pietoni la lumina rosie a autovehiculelor cu regim prioritar

B. LUMINA ALBASTRĂ, care obligă participanţii la trafic să acorde prioritate de trecere.

Aceasta poate fi folosită, atunci când se deplasează în acțiuni de intervenție sau în misiuni care au caracter de urgență, de autovehiculele aparţinând:

  • poliției;
  • jandarmeriei;
  • poliției de frontieră;
  • Autorității Vamale Române;
  • Agenției Naționale de Administrare Fiscală;
  • serviciului de ambulanță sau medicină legală;
  • protecției civile;
  • serviciilor publice Salvamont și Salvaspeo organizate de consiliile județene și consiliile locale;
  • Ministerului Apărării Naționale care însoțesc coloane militare;
  • unităților speciale ale Serviciului Român de Informații și ale Serviciului de Protecție și Pază;
  • Administrației Naționale a Penitenciarelor din cadrul Ministerului Justiției;
  • precum și autovehiculele de serviciu ale procurorilor din Ministerul Public.

Conducătorii de vehicule sunt obligaţi să reducă viteza, să circule cât mai aproape de marginea drumului în sensul de deplasare şi să acorde prioritate la trecerea autovehiculelor cu regim de circulaţie prioritară care au în funcţiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă de culoare albastră şi sonore (art. 37 alin. 2 din OUG). Iar pietonilor le sunt interzise traversarea şi circulaţia pe carosabil până la trecerea vehiculelor respective (art. 37 alin. 3 din OUG).

obligatii la intalnirea luminii albastre a autovehehiculelor cu regim priortar de cirulatie

C. LUMINA GALBENĂ, care obligă participanţii la trafic să circule cu atenţie:

Aceasta poate fi folosită de:

  • autovehiculele cu mase şi/sau dimensiuni de gabarit depăşite ori care însoţesc asemenea vehicule;
  • autovehiculele care transportă anumite mărfuri sau substanţe periculoase;
  • autovehiculele destinate întreţinerii, reparării ori verificării unor lucrări efectuate în partea carosabilă sau executării unor lucrări de drumuri;
  • autovehiculele curăţeniei străzilor, deszăpezirii sau tractării;
  • autovehiculele transportului şi depanării autovehiculelor ramase în pană sau avariate;
  • tractoarele care tractează utilajele agricole şi tehnologice cu dimensiuni de gabarit depăşite.

Pe autovehiculele aparţinând poliţiei, Autorității Vamale Române, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală și pe cele care folosesc lumina galbenă pot fi instalate şi dispozitive luminoase cu mesaje variabile, destinate participanţilor la trafic (art. 32 alin. 4 din OUG și art. 32 alin. 4*1 din OUG).

mesaje variabile pe autovehicule cu regim prioritar

Autovehiculele care folosesc „lumina roșie sau albastră trebuie să fie echipate şi cu mijloace speciale sonore de avertizare iar pentru a avea prioritate de trecere, aceste autovehicule trebuie să aibă în funcţiune atât semnalele luminoase cât şi sonore. Acestora le este permis să folosească semnalele luminoase fără a fi însoţite de cele sonore, în funcţie de natura misiunii ori de condiţiile de trafic, situaţie în care autovehiculul respectiv nu are regim de circulaţie prioritară. Dar situația inversă, să folosească doar semnalele sonore, fără a fi însoţite de cele luminoase, le este interzisă. (art. 32 alin. 3 din OUG și art. 61 alin. 1 din OUG și art. 91 alin. 2 din Regulament și art. 91 alin. 3 din Regulament).

Conducătorii autovehiculelor care folosesc „lumina roșie sau albastră” și se deplasează în acţiuni de intervenţie sau în misiuni care au caracter de urgenţă pot încălca regimul legal de viteză sau alte reguli de circulaţie, în afară de regulile care reglementează trecerea la nivel cu calea ferată, unde trebuie sa se conformeze regulilor de circulație. Aceștia sunt obligați să respecte și semnalele, indicaţiile şi dispoziţiile polițistului rutier care dirijază circulația. (art. 61 alin. 2 din OUG și art. 61 alin. 3 din OUG).

175 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright Școala Rutieră 2024. Toate drepturile rezervate.