Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Ai parcurs 0.0% din Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Capitolul 3 - partea 3 - Semnalele speciale de avertizare

Capitolul 3 - partea 3 - Semnalele speciale de avertizare


Articole de referință din legislația în vigoare

OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 (Codul rutier)
Regulament = REGULAMENT de aplicare a  OUG 195/2002 (Regulamentul codului rutier)

OUG - Articolul 32

(1) Semnalele speciale de avertizare luminoase sunt emise intermitent de dispozitivele de iluminare montate pe autovehicule şi au următoarele semnificaţii:

a) lumina roşie obligă participanţii la trafic să oprească în direcţia de mers cât mai aproape de marginea drumului;
b) lumina albastră obligă participanţii la trafic să acorde prioritate de trecere;
c) lumina galbenă obligă participanţii la trafic să circule cu atenţie.

(2) Sunt autorizate să utilizeze semnale speciale de avertizare luminoase:

a) pentru lumina roşie - autovehiculele aparţinând poliţiei şi pompierilor;

b) pentru lumina albastră - autovehiculele aparținând poliției, jandarmeriei, poliției de frontieră, serviciului de ambulanță sau medicină legală, protecției civile, Ministerului Apărării Naționale, unităților speciale ale Serviciului Român de Informații și ale Serviciului de Protecție și Pază, Administrației Naționale a Penitenciarelor din cadrul Ministerului Justiției, atunci când se deplasează în acțiuni de intervenție sau în misiuni care au caracter de urgență;

c) pentru lumina galbenă - autovehiculele cu mase şi/sau dimensiuni de gabarit depăşite ori care însoţesc asemenea vehicule, cele care transportă anumite mărfuri sau substanţe periculoase, cele destinate întreţinerii, reparării ori verificării unor lucrări efectuate în partea carosabilă sau executării unor lucrări de drumuri, curăţeniei străzilor, deszăpezirii sau tractării, transportului şi depanării autovehiculelor ramase în pană sau avariate, precum şi tractoarele care tractează utilajele agricole şi tehnologice cu dimensiuni de gabarit depăşite.

(3) Autovehiculele prevăzute la alin. (2) lit. a) şi b) trebuie să fie echipate şi cu mijloace speciale sonore de avertizare.

(4) Pe autovehiculele aparţinând poliţiei şi pe cele prevăzute la alin. (2) lit. c) pot fi instalate şi dispozitive luminoase cu mesaje variabile, destinate participanţilor la trafic.

(4^1) Pe autovehiculele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, inscripţionate vizibil cu denumirea şi sigla instituţiei din care fac parte, pot fi instalate dispozitive luminoase cu mesaje variabile, de care se poate face uz pentru oprirea în trafic a autovehiculelor în scopul exercitării atribuţiilor de control specifice, potrivit legii.

OUG - Articolul 37

(1) Conducătorii de vehicule sunt obligaţi să oprească imediat, pe acostament sau, în lipsa acestuia, cât mai aproape de marginea drumului sau bordura trotuarului, în sensul de deplasare, la apropierea şi la trecerea autovehiculelor cu regim de circulaţie prioritară care au în funcţiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă de culoare roşie şi sonore.

(2) Conducătorii de vehicule sunt obligaţi să reducă viteza, să circule cât mai aproape de marginea drumului în sensul de deplasare şi să acorde prioritate la trecerea autovehiculelor cu regim de circulaţie prioritară care au în funcţiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă de culoare albastră şi sonore.

(3) În situaţiile prevăzute la alin. (1) şi (2), pietonilor le sunt interzise traversarea şi circulaţia pe carosabil până la trecerea vehiculelor respective.

OUG - Articolul 61

(1) Au regim de circulaţie prioritară numai autovehiculele prevăzute la art. 32 alin. (2) lit. a) şi b), atunci când se deplasează în acţiuni de intervenţie sau în misiuni care au caracter de urgenţă. Pentru a avea prioritate de trecere, aceste autovehicule trebuie să aibă în funcţiune semnalele luminoase şi sonore.

(2) Conducătorii autovehiculelor aparţinând instituţiilor prevăzute la art. 32 alin. (2) lit. a) şi b) pot încălca regimul legal de viteză sau alte reguli de circulaţie, cu excepţia celor care reglementează trecerea la nivel cu calea ferată, atunci când se deplasează în acţiuni de intervenţie sau în misiuni care au caracter de urgenţă.

(3) Când pe drumul public circulaţia este dirijată de un poliţist rutier, conducătorii autovehiculelor prevăzute la alin. (1) trebuie să respecte semnalele, indicaţiile şi dispoziţiile acestuia.
 

Regulament - Articolul 91

(1) Semnalele mijloacelor speciale de avertizare, luminoase şi sonore, se folosesc de către conducătorii autovehiculelor prevăzute la art. 32 alin. (2) lit. a) şi b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, numai dacă intervenţia sau misiunea impune urgenţă.

(2) Semnalele mijloacelor de avertizare luminoasă pot fi folosite şi fără a fi însoţite de cele sonore, în funcţie de natura misiunii ori de condiţiile de trafic, situaţie în care autovehiculul respectiv nu are regim de circulaţie prioritară.

(3) Se interzice utilizarea semnalelor mijloacelor de avertizare sonoră separat de cele luminoase.

Regulament - Articolul 130

Conducătorul de vehicul care se apropie de intrarea într-o intersecţie, simultan cu un autovehicul cu regim de circulaţie prioritară care are în funcţiune semnalele luminoase şi sonore, are obligaţia să îi acorde prioritate de trecere.Dacă nu puteți/doriți să vizionați varianta AUDIO-VIDEO a cursului, puteți citi varianta text ilustrată cu imagini.

Varianta text Capitolul 3 - partea 3 - Semnalele speciale de avertizare

Codul Rutier - Semnalele speciale de avertizare

Semnalele speciale de avertizare luminoase sunt emise intermitent de dispozitivele de iluminare montate pe autovehicule şi au următoarele semnificaţii (art. 32 din OUG):

A. LUMINA ROȘIE, care obligă participanţii la trafic să oprească în direcţia de mers cât mai aproape de marginea drumului.

Aceasta poate fi folosită de autovehiculele:

 • aparţinând poliţiei
 • aparţinând pompierilor.

ce autovehicule pot folosi semnalele de avertizare de culoare rosie

Conducătorii de vehicule sunt obligaţi să oprească imediat, pe acostament sau, în lipsa acestuia, cât mai aproape de marginea drumului sau bordura trotuarului, în sensul de deplasare, la apropierea şi la trecerea autovehiculelor cu regim de circulaţie prioritară care au în funcţiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă de culoare roşie şi sonore (art. 37 alin. 1 din OUG). Iar pietonilor le sunt interzise traversarea şi circulaţia pe carosabil până la trecerea vehiculelor respective (art. 37 alin. 3 din OUG).

obligatii la lumina rosie a autovehiculelor cu regim prioritar

obligatii pietoni la lumina rosie a autovehiculelor cu regim prioritar

B. LUMINA ALBASTRĂ, care obligă participanţii la trafic să acorde prioritate de trecere.

Aceasta poate fi folosită de autovehiculele aparţinând:

 • poliţiei;
 • jandarmeriei;
 • poliţiei de frontieră;
 • Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală;
 • serviciului de ambulanţă sau medicină legală;
 • protecţiei civile;
 • Ministerului Apărării Naţionale;
 • unităţilor speciale ale Serviciului Român de Informaţii şi ale Serviciului de Protecţie şi Pază;
 • Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor din cadrul Ministerului Justiţiei;

Conducătorii de vehicule sunt obligaţi să reducă viteza, să circule cât mai aproape de marginea drumului în sensul de deplasare şi să acorde prioritate la trecerea autovehiculelor cu regim de circulaţie prioritară care au în funcţiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă de culoare albastră şi sonore (art. 37 alin. 2 din OUG). Iar pietonilor le sunt interzise traversarea şi circulaţia pe carosabil până la trecerea vehiculelor respective (art. 37 alin. 3 din OUG).

obligatii la intalnirea luminii albastre a autovehehiculelor cu regim priortar de cirulatie

C. LUMINA GALBENĂ, care obligă participanţii la trafic să circule cu atenţie:

Aceasta poate fi folosită de:

 • autovehiculele cu mase şi/sau dimensiuni de gabarit depăşite ori care însoţesc asemenea vehicule;
 • autovehiculele care transportă anumite mărfuri sau substanţe periculoase;
 • autovehiculele destinate întreţinerii, reparării ori verificării unor lucrări efectuate în partea carosabilă sau executării unor lucrări de drumuri;
 • autovehiculele curăţeniei străzilor, deszăpezirii sau tractării;
 • autovehiculele transportului şi depanării autovehiculelor ramase în pană sau avariate;
 • tractoarele care tractează utilajele agricole şi tehnologice cu dimensiuni de gabarit depăşite.

Pe autovehiculele aparţinând poliţiei, pe cele care folosesc lumina galbenă și cele care aparțin Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală pot fi instalate şi dispozitive luminoase cu mesaje variabile, destinate participanţilor la trafic (art. 32 alin. 4 din OUG și art. 32 alin. 4*1 din OUG).

mesaje variabile pe autovehicule cu regim prioritar

Autovehiculele care folosesc „lumina roșie sau albastră trebuie să fie echipate şi cu mijloace speciale sonore de avertizare iar pentru a avea prioritate de trecere, aceste autovehicule trebuie să aibă în funcţiune atât semnalele luminoase cât şi sonore. Acestora le este permis să folosească semnalele luminoase fără a fi însoţite de cele sonore, în funcţie de natura misiunii ori de condiţiile de trafic, situaţie în care autovehiculul respectiv nu are regim de circulaţie prioritară. Dar situația inversă, să folosească doar semnalele sonore, fără a fi însoţite de cele luminoase, le este interzisă. (art. 32 alin. 3 din OUG și art. 61 alin. 1 din OUG și art. 91 alin. 2 din Regulament și art. 91 alin. 3 din Regulament).

Conducătorii autovehiculelor care folosesc „lumina roșie sau albastră” și se deplasează în acţiuni de intervenţie sau în misiuni care au caracter de urgenţă pot încălca regimul legal de viteză sau alte reguli de circulaţie, în afară de regulile care reglementează trecerea la nivel cu calea ferată, unde trebuie sa se conformeze regulilor de circulație. Aceștia sunt obligați să respecte și semnalele, indicaţiile şi dispoziţiile polițistului rutier care dirijază circulația. (art. 61 alin. 2 din OUG și art. 61 alin. 3 din OUG).

98 Comentarii Lasă un comentariu

Maryo
Maryo 21.03.2021 03:48
Bună ziua ,mașină de poliție fără semnalele luminoase și sonore, are dreptul să depășească viteza de deplasare în localitate?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 30.03.2021 07:11

Nu. Legea nu le permite.


George N
George N 04.02.2021 10:05
Bună ziua,
In cazul in care ambulanța sau masina de pompieri aflate in misiune cu semnalele acustice și lumini in funcțiune rulează totuși cu o viteză redusă, este permis depășirea lor?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 04.02.2021 16:34

Nu


Ionelia Durlea
Ionelia Durlea 22.01.2021 06:20
Buna dimineața! In timp ce vizionez filmulețele 3D sunetul se întrerupe in mod frecvent și imaginea rămâne blocată!
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 22.01.2021 16:26

Probabil este de la conexiunea ta la internet sau incearca sa schimbi browserul


Ionelia Durlea
Ionelia Durlea 22.01.2021 16:29
Mulțumesc frumos!
Rizoiu Alexia
Rizoiu Alexia 20.01.2021 16:45
Aceste lectii sunt valabile si pentru 2021?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 20.01.2021 16:48

Da, site-ul este actualizat 2021.


Dumitru Ionut
Dumitru Ionut 01.11.2020 18:24
Buna seara am și eu o întrebare știe cnv daca sa dat legea cu 10 clase sa dai de permis?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 02.11.2020 16:25

Deocamdata se poata face scoala de soferi si fara sa ai un numar anume de clase, trebuie doar sa stii sa scrii si sa citesti.


Adrian
Adrian 22.10.2020 09:25
Se permite adaugarea luminilor sub maşină adica (neon)
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 22.10.2020 15:55

Nu


Mihaela Cront
Mihaela Cront 15.09.2020 11:17
Nu merg explicațiile video
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 16.09.2020 16:35

Contacteaza-ne pe facebook.


moraru ioan
moraru ioan 04.09.2020 07:39
daca o masina a serviciului de paza si protectie circula singura cu semnale sonore, trebuie sa -i acordam prioritate?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 26.10.2020 11:41

Daca mașina de la SPP are doar semnale luminoase sau doar semnale sonore nu ești obligat sa ii acorzi prioritate. Trebuie sa aibă in funcțiune si semnale luminoase si pe cele sonore ca sa aibă prioritate.


Eugenia Garba
Eugenia Garba 30.08.2020 19:59
Semnalele de pe masinile politie se pot aprinde si selectiv? Adica doar rosii sau doar albastre?
Eu le-am întîlnit doar amîndouă, alternativ, cu sau fără sonor.
În situația în care sînt aprinse amîndouă culorile și functioneaza alternativ, fără sonor, ce trebuie să fac? Să opresc?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 22.09.2020 08:49

Nu sunt construite sa funcționeze selectiv, funcționează doar împreună, albastru cu roșu. Daca nu sunt însoțite si de semnalul acustic nu ești obligat sa oprești si sa le acorzi prioritate.


Daniela Busuioc
Daniela Busuioc 08.03.2021 18:49
Politia are lumina albastra si rosie, care functioneaza intermitent. Daca are si semnale acustice si lumini rosie+albastra, ce fac, opresc sau reduc viteza si ii dau prioritate? Care este raspunsul corect la test?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 09.03.2021 17:17

Vezi video de mai sus.


Cojocariu Daniel Gheorghe
Cojocariu Daniel Gheorghe 14.08.2020 05:59
In urmă cu ceva timp când am făcut școala de șoferi, din câte îmi amintesc, regulamentul rutier spunea : ,, dacă o autospeciala aflată în misiune se apropie de o intersecție unde nu are prioritate, trebuie să reducă viteza pentru a evita un impact cu vreun participant la trafic ". Îmi pun întrebarea retoric, deoarece în România se întâlnesc foarte des accidente de circulație în astfel de situații. Dacă ne uităm pe YouTube in statele civilizate încă se respecta aceasta regula, la noi din contra, dacă polițistul nu are chef sa stea la semafor pune sirena și trece fără grija. Spun asta in cunoștință de cauză deoarece locuiesc într-o intersecție semaforizata. Întrebarea mea este ;mai există această prevedere? Dacă da, aș dori să știu la ce articol, paragraf. Vă mulțumesc
Mario Tache
Mario Tache 06.08.2020 09:13
Bună ziua, articolele de referință și tot ce scrie aici sunt informații pe care le găsesc și în video? Este neapărat necesar să și citesc acele lucruri sau găsesc totul în videouri?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 06.08.2020 15:18

Ai explicatiile si in video.


Vlad Balaet
Vlad Balaet 28.06.2020 17:42
Hei! Am o nelamurire legata de girofarul de culoare rosie. Desi trebuie sa ne dam la o parte cand suntem la volan, si ca pietoni trebuie sa acordam prioritate vehiculelor cu girofar rosu, se aplica aceasta si in intersectii si in cazurile obisnuite de circulatie? Trebuie sa acordam prioritate masinilor de pompieri, spre exemplu, sau se respecta marcajele impuse?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 01.07.2020 14:04

Se va da prioritate acestor vehicule cu girofar roșu si semnal sonor special, dar acordarea de prioritate se va face prin oprirea deîndată cat mai aproape de marginea din dreapta a drumului sau chiar in afara drumului, daca se poate. Însă in cazul intersecțiilor, mai ales in cele aglomerate, aceste vehicule cu regim prioritar vor încerca sa își creeze un culoar printre mașinile oprite la semafor, caz in care toate vehiculele se vor îndepărta de pe acel culoar ca acestea sa poată trece, caz in care nu se vor mai respecta marcajele, dar, se vor respecta totuși regulile de prioritate impuse (mai exact, nu poți trece pe roșu ca a le faci loc acestora, trebuie sa găsești o alta soluție pentru a le elibera calea).


Ionut-Octav Axenie
Ionut-Octav Axenie 05.07.2020 09:03
In realitate faci chiar mai mult decat iti zice legea. Legea iti spune sa te duci pe marginea drumului, ceea ce este imposibil de multe ori. In realitate vei da prioritate si vei elibera calea oricum se poate fizic, ca e vorba de vieti care sunt in pericol si nu ar trebui sa ne jucam cu asta.
Mihai
Mihai 15.05.2020 07:36
La coloanele oficiale ,suntem obligați sa oprim pe dreapta
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 21.05.2020 07:54

Da, deoarece aceste coloane oficiale au in funcțiune semnalele luminoase roșii si cele sonore.


Mihai
Mihai 09.05.2020 15:23
masinile poliției are la girofar roșu și albastru ce culoare se respecta ?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 20.05.2020 12:33

Culoarea semnalului superior, in acest caz cel rosu.


Claudia Pop
Claudia Pop 01.05.2020 17:34
Nu se aude deloc
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 02.05.2020 10:31

Vezi volumul din player-ul tau video.

 


Lasă un comentariu

CUPRINS
Capitolul 1 - partea 1 - Drumul public Capitolul 1 - partea 2 - Sensul și banda de circulație Capitolul 2 - partea 1 - Deplasarea vehiculelor pe drumul public Capitolul 2 - partea 2 - Circulația în intersecții Capitolul 3 - partea 1 - Semnalizarea rutieră și ordinea de prioritate Capitolul 3 - partea 2 - Semnalele polițistului rutier Capitolul 3 - partea 3 - Semnalele speciale de avertizare Capitolul 3 - partea 4 - Semnalizarea temporară Capitolul 3 - partea 5 - Semnalele luminoase sau sonore Capitolul 3 - partea 6 - Indicatoare rutiere Capitolul 3 - partea 7 - Marcaje rutiere Capitolul 4 - partea 1 - Drumul cu sens unic Capitolul 4 - partea 2 - Intersecția cu sens giratoriu Capitolul 4 - partea 3 - Autostrada Capitolul 4 - partea 4 - Zona rezidenţială şi pietonală Capitolul 5 - partea 1 - Prioritatea și acordarea priorității Capitolul 5 - partea 2 - Prioritatea de trecere - acordată prin indicatoare Capitolul 5 - partea 3 - Prioritatea de trecere - acordata prin lege Capitolul 5 - partea 4 - acordarea priorității Capitolul 5 - partea 5 - alte cazuri de acordare de prioritate Capitolul 6 - partea 1 - manevre - depășirea Capitolul 6 - partea 2 - manevre - oprirea și staționarea Capitolul 6 - partea 3 - manevre - oprirea interzisă Capitolul 6 - partea 4 - manevre - staționarea interzisă și parcarea Capitolul 6 - partea 5 - manevre - întoarcerea Capitolul 6 - partea 6 - manevre - mersul înapoi Capitolul 7 - partea 1 - locuri și situații speciale - trecerea la nivel cu calea ferată Capitolul 7 - partea 2 - trecerea la nivel cu calea ferată fără bariere Capitolul 7 - partea 3 - trecerea la nivel cu calea ferată cu bariere Capitolul 7 - partea 4 - trecerea pentru pietoni Capitolul 7 - partea 5 - drumul în curbă Capitolul 7 - partea 6 - drumul în rampă și în pantă Capitolul 8 - partea 1 - Permisul de conducere Capitolul 8 - partea 2 - Condiții obținere permis și echivalări Capitolul 8 - partea 3 - Viteza de deplasare Capitolul 8 - partea 4 - Starea tehnică a vehiculelor Capitolul 8 - partea 5 - Sistemul de iluminare și semnalizare luminoasă Capitolul 9 - partea 1 - Obligațiile conducătorilor auto la plecarea la traseu Capitolul 9 - partea 2 - Obligațiile conducătorilor auto în timpul deplasării Capitolul 9 - partea 3 - Obligațiile conducătorilor auto la transportul copiilor Capitolul 9 - partea 4 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de accident Capitolul 9 - partea 5 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de defecțiune tehnică Capitolul 9 - partea 6 - Obligațiile conducătorilor auto cu vechime mai mică de un an Capitolul 9 - partea 7 - Obligațiile conducătorilor auto de transport public de persoane Capitolul 9 - partea 8 - Obligațiile conducătorilor auto de transport de mărfuri Capitolul 9 - partea 9 - Obligațiile prorietarilor sau deținătorilor de vehicule Capitolul 9 - partea 10 - Obligațiile conducătorilor auto la remorcarea vehiculelor Capitolul 9 - partea 11 - Obligațiile conducătorilor de mopede și biciclete Capitolul 9 - partea 12 - Obligații și interziceri pietoni Capitolul 10 - partea 1 - Contravenții și infracțiuni Capitolul 10 - partea 2 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul neînmatriculat Capitolul 10 - partea 3 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul fără permis de conducere Capitolul 10 - partea 4 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe Capitolul 10 - partea 5 - Infracțiuni - Părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia Capitolul 10 - partea 6 - Infracțiuni - diverse Capitolul 10 - partea 7 - Contravenții - introducere Capitolul 10 - partea 8 - Contravenții - clasa 1 Capitolul 10 - partea 9 - Contravenții - clasa 2 Capitolul 10 - partea 10 - Contravenții - clasa 3 Capitolul 10 - partea 11 - Contravenții - clasa 4 Capitolul 10 - partea 12 - Contravenții - clasa 5 Capitolul 10 - partea 13 - Alte sancțiuni Capitolul 10 - partea 14 - Reținerea certificatului de înmatriculare sau înregistrare Capitolul 10 - partea 15 - Confiscarea, imobilizarea și radierea din oficiu Capitolul 10 - partea 16 - Consumul de alcool și procedura de recoltare probe

© 2021 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou ↓

Pentru a crea un cont nou cu facebook ↓

Login cu Facebook

Dacă ai deja un cont, conectează-te aici ↓