Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Ai parcurs 3.1% din Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Capitolul 3 - partea 3 - Semnalele speciale de avertizare


Capitolul 3 - partea 3 - Semnalele speciale de avertizare


Articole de referință din legislația în vigoare

OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 (Codul rutier)
Regulament = REGULAMENT de aplicare a  OUG 195/2002 (Regulamentul codului rutier)

OUG - Articolul 32

(1) Semnalele speciale de avertizare luminoase sunt emise intermitent de dispozitivele de iluminare montate pe autovehicule şi au următoarele semnificaţii:
a) lumina roşie obligă participanţii la trafic să oprească în direcţia de mers cât mai aproape de marginea drumului;
b) lumina albastră obligă participanţii la trafic să acorde prioritate de trecere;
c) lumina galbenă obligă participanţii la trafic să circule cu atenţie.
(2) Sunt autorizate să utilizeze semnale speciale de avertizare luminoase:
a) pentru lumina roşie - autovehiculele aparţinând poliţiei şi pompierilor;
b) pentru lumina albastră - autovehiculele aparţinând poliţiei, jandarmeriei, poliţiei de frontieră, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, serviciului de ambulanţă sau medicină legală, protecţiei civile, Ministerului Apărării Naţionale, unităţilor speciale ale Serviciului Român de Informaţii şi ale Serviciului de Protecţie şi Pază, Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor din cadrul Ministerului Justiţiei, precum şi autovehiculele de serviciu ale procurorilor din Ministerul Public, atunci când se deplasează în acţiuni de intervenţie sau în misiuni care au caracter de urgenţă;
c) pentru lumina galbenă - autovehiculele cu mase şi/sau dimensiuni de gabarit depăşite ori care însoţesc asemenea vehicule, cele care transportă anumite mărfuri sau substanţe periculoase, cele destinate întreţinerii, reparării ori verificării unor lucrări efectuate în partea carosabilă sau executării unor lucrări de drumuri, curăţeniei străzilor, deszăpezirii sau tractării, transportului şi depanării autovehiculelor ramase în pană sau avariate, precum şi tractoarele care tractează utilajele agricole şi tehnologice cu dimensiuni de gabarit depăşite.
(3) Autovehiculele prevăzute la alin. (2) lit. a) şi b) trebuie să fie echipate şi cu mijloace speciale sonore de avertizare.
(4) Pe autovehiculele aparţinând poliţiei şi pe cele prevăzute la alin. (2) lit. c) pot fi instalate şi dispozitive luminoase cu mesaje variabile, destinate participanţilor la trafic.
(4^1) Pe autovehiculele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, inscripţionate vizibil cu denumirea şi sigla instituţiei din care fac parte, pot fi instalate dispozitive luminoase cu mesaje variabile, de care se poate face uz pentru oprirea în trafic a autovehiculelor în scopul exercitării atribuţiilor de control specifice, potrivit legii.

OUG - Articolul 37

(1) Conducătorii de vehicule sunt obligaţi să oprească imediat, pe acostament sau, în lipsa acestuia, cât mai aproape de marginea drumului sau bordura trotuarului, în sensul de deplasare, la apropierea şi la trecerea autovehiculelor cu regim de circulaţie prioritară care au în funcţiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă de culoare roşie şi sonore.
(2) Conducătorii de vehicule sunt obligaţi să reducă viteza, să circule cât mai aproape de marginea drumului în sensul de deplasare şi să acorde prioritate la trecerea autovehiculelor cu regim de circulaţie prioritară care au în funcţiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă de culoare albastră şi sonore.
(3) În situaţiile prevăzute la alin. (1) şi (2), pietonilor le sunt interzise traversarea şi circulaţia pe carosabil până la trecerea vehiculelor respective.

OUG - Articolul 61

(1) Au regim de circulaţie prioritară numai autovehiculele prevăzute la art. 32 alin. (2) lit. a) şi b), atunci când se deplasează în acţiuni de intervenţie sau în misiuni care au caracter de urgenţă. Pentru a avea prioritate de trecere, aceste autovehicule trebuie să aibă în funcţiune semnalele luminoase şi sonore.
(2) Conducătorii autovehiculelor aparţinând instituţiilor prevăzute la art. 32 alin. (2) lit. a) şi b) pot încălca regimul legal de viteză sau alte reguli de circulaţie, cu excepţia celor care reglementează trecerea la nivel cu calea ferată, atunci când se deplasează în acţiuni de intervenţie sau în misiuni care au caracter de urgenţă.
(3) Când pe drumul public circulaţia este dirijată de un poliţist rutier, conducătorii autovehiculelor prevăzute la alin. (1) trebuie să respecte semnalele, indicaţiile şi dispoziţiile acestuia.
 

Regulament - Articolul 91

(1) Semnalele mijloacelor speciale de avertizare, luminoase şi sonore, se folosesc de către conducătorii autovehiculelor prevăzute la art. 32 alin. (2) lit. a) şi b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, numai dacă intervenţia sau misiunea impune urgenţă.
(2) Semnalele mijloacelor de avertizare luminoasă pot fi folosite şi fără a fi însoţite de cele sonore, în funcţie de natura misiunii ori de condiţiile de trafic, situaţie în care autovehiculul respectiv nu are regim de circulaţie prioritară.
(3) Se interzice utilizarea semnalelor mijloacelor de avertizare sonoră separat de cele luminoase.

Regulament - Articolul 130

Conducătorul de vehicul care se apropie de intrarea într-o intersecţie, simultan cu un autovehicul cu regim de circulaţie prioritară care are în funcţiune semnalele luminoase şi sonore, are obligaţia să îi acorde prioritate de trecere.Dacă nu puteți/doriți să vizionați varianta AUDIO-VIDEO a cursului, puteți citi varianta text ilustrată cu imagini.

Varianta text Capitolul 3 - partea 3 - Semnalele speciale de avertizare

Codul Rutier - Semnalele speciale de avertizare

Semnalele speciale de avertizare luminoase sunt emise intermitent de dispozitivele de iluminare montate pe autovehicule şi au următoarele semnificaţii (art. 32 din OUG):


A. LUMINA ROȘIE, care obligă participanţii la trafic să oprească în direcţia de mers cât mai aproape de marginea drumului.

Aceasta poate fi folosită de autovehiculele:
- aparţinând poliţiei
- aparţinând pompierilor.

ce autovehicule pot folosi semnalele de avertizare de culoare rosie

Conducătorii de vehicule sunt obligaţi să oprească imediat, pe acostament sau, în lipsa acestuia, cât mai aproape de marginea drumului sau bordura trotuarului, în sensul de deplasare, la apropierea şi la trecerea autovehiculelor cu regim de circulaţie prioritară care au în funcţiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă de culoare roşie şi sonore (art. 37 alin. 1 din OUG). Iar pietonilor le sunt interzise traversarea şi circulaţia pe carosabil până la trecerea vehiculelor respective (art. 37 alin. 3 din OUG).

obligatii la lumina rosie a autovehiculelor cu regim prioritar
obligatii pietoni la lumina rosie a autovehiculelor cu regim prioritar

 

 

B. LUMINA ALBASTRĂ, care obligă participanţii la trafic să acorde prioritate de trecere.

Aceasta poate fi folosită de autovehiculele aparţinând:
- poliţiei;
- jandarmeriei;
- poliţiei de frontieră;
- Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală;
- serviciului de ambulanţă sau medicină legală;
- protecţiei civile;
- Ministerului Apărării Naţionale;
- unităţilor speciale ale Serviciului Român de Informaţii şi ale Serviciului de Protecţie şi Pază;
- Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor din cadrul Ministerului Justiţiei;
- precum și autovehiculele de serviciu ale procurorilor din Ministerul Public.

Conducătorii de vehicule sunt obligaţi să reducă viteza, să circule cât mai aproape de marginea drumului în sensul de deplasare şi să acorde prioritate la trecerea autovehiculelor cu regim de circulaţie prioritară care au în funcţiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă de culoare albastră şi sonore (art. 37 alin. 2 din OUG). Iar pietonilor le sunt interzise traversarea şi circulaţia pe carosabil până la trecerea vehiculelor respective (art. 37 alin. 3 din OUG).

obligatii la intalnirea luminii albastre a autovehehiculelor cu regim priortar de cirulatie


C. LUMINA GALBENĂ, care obligă participanţii la trafic să circule cu atenţie:

Aceasta poate fi folosită de:
- autovehiculele cu mase şi/sau dimensiuni de gabarit depăşite ori care însoţesc asemenea vehicule;
- autovehiculele care transportă anumite mărfuri sau substanţe periculoase;
- autovehiculele destinate întreţinerii, reparării ori verificării unor lucrări efectuate în partea carosabilă sau executării unor lucrări de drumuri;
- autovehiculele curăţeniei străzilor, deszăpezirii sau tractării;
- autovehiculele transportului şi depanării autovehiculelor ramase în pană sau avariate;
- tractoarele care tractează utilajele agricole şi tehnologice cu dimensiuni de gabarit depăşite.

Pe autovehiculele aparţinând poliţiei, pe cele care folosesc lumina galbenă și cele care aparțin Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală pot fi instalate şi dispozitive luminoase cu mesaje variabile, destinate participanţilor la trafic (art. 32 alin. 4 din OUG și art. 32 alin. 4*1 din OUG).

mesaje variabile pe autovehicule cu regim prioritar

Autovehiculele care folosesc „lumina roșie sau albastră trebuie să fie echipate şi cu mijloace speciale sonore de avertizare iar pentru a avea prioritate de trecere, aceste autovehicule trebuie să aibă în funcţiune atât semnalele luminoase cât şi sonore. Acestora le este permis să folosească semnalele luminoase fără a fi însoţite de cele sonore, în funcţie de natura misiunii ori de condiţiile de trafic, situaţie în care autovehiculul respectiv nu are regim de circulaţie prioritară. Dar situația inversă, să folosească doar semnalele sonore, fără a fi însoţite de cele luminoase, le este interzisă. (art. 32 alin. 3 din OUG și art. 61 alin. 1 din OUG și art. 91 alin. 2 din Regulament și art. 91 alin. 3 din Regulament).

Conducătorii autovehiculelor care folosesc „lumina roșie sau albastră” și se deplasează în acţiuni de intervenţie sau în misiuni care au caracter de urgenţă pot încălca regimul legal de viteză sau alte reguli de circulaţie, în afară de regulile care reglementează trecerea la nivel cu calea ferată, unde trebuie sa se conformeze regulilor de circulație. Aceștia sunt obligați să respecte și semnalele, indicaţiile şi dispoziţiile polițistului rutier care dirijază circulația. (art. 61 alin. 2 din OUG și art. 61 alin. 3 din OUG).

 

 

56 Comentarii Lasă un comentariu

Florina Lupei
Florina Lupei 24.08.2019 08:02
Daca sunt oprita la semaforul de culoare rosie, o strada cu sens unic si doua benzi, prima banda era aglomerata iar pe a doua banda pe care ma aflam aveam in fata o masina, din spate pe banda mea se apropia ambulanta cu semnalele luminoase si cele sonore pornite. Nu am avut posibiliteatea de a-i acorda prioritate numai daca inaintam pe culoarea rosie a semaforului. Ceea ce a facut masina din fața mea dar si eu, este posibil ca pentru asta sa mi se anuleze permisul?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 26.08.2019 10:23

Permisul nu ti se va anula, mai degrabă ti se va suspenda pe o perioada de timp. Totul depinde de cum interpretează situația polițistul care este in zona si observa. Daca in zona nu este un polițist care sa observe si care sa decidă daca sancționează sau nu fapta, ai „scăpat”. Daca te întrebi daca ce ai facut este corect, si aici este interpretabil, probabil așa ar face majoritatea, ținând cont de faptul ca cineva depinde de acea ambulanta. Dar îți recomandam ca atunci cand faci astfel de manevre sa o faci cu cea mai mare prudenta si cu o viteza foarte mica ca sa poți evita eventualele evenimente neplăcute.


Razman Lucian
Razman Lucian 28.06.2019 11:58
Masina de politie vine in spatele meu doar cu luminile albastru-rosu pornite, insa fara semnale acustice.
Au dreptul sa imi suspende permisul sau sa imi dea alt fel de sanctiuni daca nu opresc ca sa le acord prioritate?
Va multumesc.
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 01.07.2019 14:13

Atât timp cat nu au in funcțiune si semnalele acustice nu beneficiază de prioritate speciala, conform legislației. In acest caz nu au de ce sa te sancționeze.


Orsolya Bucs
Orsolya Bucs 02.06.2019 11:07
Buna ziua
La mai multe videoclipuri nu mi se porneste audioul, ce pot sa fac?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 01.07.2019 14:11

Verifica volumul sunetului din playerul video.


BogdanPietonul
BogdanPietonul 21.05.2019 12:39
Salut!

Am si eu o intrebare.

Situatie:
Eu sunt pieton, si traversez pe la o trecere lunga de pietoni, semnalizata, dar fara semafor.
Cand sunt aproape de mijlocul trecerii, incepe sa se auda un semnal de sirena. Cand sunt exact la mijlocul trecerii, apare o salvare, cu luminile si sirena in functiune.
In mod normal, cand pietonii aud/vad semnalele, nu trebuie sa traverseze. Dar eu fiind deja angajat in traversare, ce ar trebui sa fac?

Va multumesc!
Dantes Edmond
Dantes Edmond 07.08.2019 13:29
Daca vine din dreapta, te dai putin in spate pana trece, sau inapoi pe trotuar daca nu intentioneaza vre-o masina sa treaca pe trecere ( mai sunt si din astia)
Daca vine din stanga, mergi mai repede inainte.
Din orice directie vine, indiferent ca vine de pe coltul din dreapta sau din stanga, precum veneau profesorii pe houri, in scoala, gandesti rapid si te dai la un loc sigur.
Eu ca pieton, ma asigur ca nu este nici o masina pe o raza de 100 de metri sau trec cat pot de rapid daca mi se acorda prioritate, pentru a evita asemenea situatii xD
Andrei Ungurean
Andrei Ungurean 02.05.2019 09:36
Ce trebuie sa fac daca o masina de politie are lumina albastra si rosie aprinse, adica amandoua. Trebuie sa dau prioritate incetinand sau sa opresc?
Ionut-Octav Axenie
Ionut-Octav Axenie 16.05.2019 18:10
Semnalul rosu este mai restrictiv si va fi respectat cand este impreuna cu cel albastru.
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 01.07.2019 14:14

Vei respecta semnalul de culoare roșie, fiind un semnal superior.


Alina C
Alina C 10.03.2019 18:37
Buna seara
Daca eu ma aflu intr-un sens giratoriu semaforizat,se face verde iar din dreapta(unde era rosu) vine o masina de politie doar cu semnalele luminoase si in dreptul meu ma avertizeaza cu goarna,eu continuandu-mi traseul,au dreptul de a-mi suspenda permisul?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 07.04.2019 07:27

In principiu situația este la limita. Daca nu ai avut tip sa mai oprești probabil ca te vor ierta. Dar daca ai avut timp sa oprești dar nu ai vrut sa o faci, nu te vor ierta si or sa te sancționeze. Baza legala pentru așa ceva exista.


Eli Ili
Eli Ili 26.01.2019 18:37
In materialul video masina de politie foloseste ambele culori intermitent, si rosu si albastru. Sau nu inteleg bine?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 14.02.2019 11:21

Așa folosesc autovehiculele de politie, ambele culori in același timp. Este puțin confuza situația, dar trebuie respectat semnalul prioritar, adică cel roșu.


Mihai Ciornei
Mihai Ciornei 10.01.2019 13:27
Dece nu ma pat uita la animați?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 14.01.2019 12:56

Schimba browserul de internet.


moisei ionel
moisei ionel 03.01.2019 10:15
am fost urmarit de o masina de politie neinscriptionata circa 8 km,lucru confirmat si de dumnealor si la iesirea din a doua localitate,mi-au spus ca am fost surprins cu o viteza de 107 km la ora,dar,nu am fost oprit acolo ci peste vreo 3 km..acolo,m-au sanctionat cu 1300 de lei si permis suspendat pt 3 luni.mentionez ca nu au avut semnalele acustice si luminoase decat in ultimul moment,cand am fost oprit si era ora 3 dimineata cand nu eram pe acea portiune de drum decat eu,cu inca 3 persoane in masina si masina de politie neinscriptionata in urma noastra,urmandu-ne la scurta distanta.am facut contestatie de vreo 3 luni si inca nu am fost citat..cand voi fi citat,pot invoca legea privind regimul de trafic prioritar?deoarece cred ca dumnealor,au savarsit aceeasi contraventie ca si mine?..plus ca m-am temut pt siguranta mea si a pasagerilor din masina..credeti ca am ceva sanse sa se anuleze acel proces verbal?va mulltumesc
Ciprian Nichitov
Ciprian Nichitov 01.01.2019 08:30
Dăduse la stiri acum cateva luni,ca șoferului unei ambulanțe care transporta sânge a fost amendat sau ia si retinut carnetul pt depasirea vitezei.! Nu mai retin daca avea in functiune dispozitivele luminoase si sonore.
Gavrilenco Bogdan
Gavrilenco Bogdan 08.12.2018 21:46
Ar trebui să știu chiar totul de la pasul 1? Sau să am idee despre fiecare?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 09.12.2018 17:56

Citit si inteles logic


Panfil Alex
Panfil Alex 07.12.2018 00:26
Este permisa montarea de dispozitive luminoase ce emit culorile rosu si albastru chiar daca acestea sunt montate sub bord sau pe spatele banchetelor din fata?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 29.12.2018 12:18

Oriunde le-ai monta, este ilegal. Acestea pot induce in eroare participanții la trafic.


sandu m
sandu m 15.11.2018 22:53
daca ma aflu in sensul giratoriu, si am in spate autovehicul cu semnale rosii/albastre,cum procedez?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 16.11.2018 09:53

Daca sunt semnalele rosii si albastre, plus semnalul sonor, vei respecta obligatile semnalului superior, adica semnalele rosii. Caz in care vei ori, pana trece acest autovehicul cu regim prioritar. Oprirea se face cat mai aproape de bordura din dreapta, sau, daca este posibil, in afara partii carosabile sau pe acostament.


Silviu
Silviu 11.11.2018 22:49
Dacă într-o intersecție se întâlnesc doua autospeciale, ca de exemplu una de politie și una a jandarmeriei, ambele deplasându-se la intervenție cu semnalele acustice și luminoase pornite, care dintre ele ar avea prioritate?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 14.11.2018 14:59

Se va aplica prioritataea de dreapta. Chiar daca, de regula, politia foloseste rosu si albastru iar jandarmeria doar albastru, tot prioritatea de dreapta se aplica.


Marian
Marian 22.09.2018 22:04
Buna seara! Daca sunt in misiune cu ambele semnale active,la intersectie dirijata cu semafor,atunci cand au culoarea rosie,nu trebuie sa se asigure ca pot trece,ca nu provoaca un accident? Astazi am trecut pe verde si am nimerit in fata unui fotograf criminalist care se grabea atat de tare incat m-a aruncat circa 6 metri....avea cel putin 40 km/h . Eu am ramas fara permis 60 zile si 6 puncte. Cu 2 minute in urma,lasasem copilul de 2 ani acasa. Si da,pe partea cu scaunul copulului am fost lovit.
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 28.09.2018 12:27

Legea le permite sa incalce regulile de circulatie, chiar si cele privind limitarile vitezei de deplasare. Cu toate acestea, asa ar fi normal, sa se asigure cat de cat ca toti ceilalti participanti la trafic, chiar si pietonii, l-au observat si i-au inteles caracterul de urgenta. In situatia ta legea nu te favorizeaza.


Lasă un comentariu

CUPRINS
Capitolul 1 - partea 1 - Drumul public Capitolul 1 - partea 2 - Sensul și banda de circulație Capitolul 2 - partea 1 - Deplasarea vehiculelor pe drumul public Capitolul 2 - partea 2 - Circulația în intersecții Capitolul 3 - partea 1 - Semnalizarea rutieră și ordinea de prioritate Capitolul 3 - partea 2 - Semnalele polițistului rutier Capitolul 3 - partea 3 - Semnalele speciale de avertizare Capitolul 3 - partea 4 - Semnalizarea temporară Capitolul 3 - partea 5 - Semnalele luminoase sau sonore Capitolul 3 - partea 6 - Indicatoare rutiere Capitolul 3 - partea 7 - Marcaje rutiere Capitolul 4 - partea 1 - Drumul cu sens unic Capitolul 4 - partea 2 - Intersecția cu sens giratoriu Capitolul 4 - partea 3 - Autostrada Capitolul 4 - partea 4 - Zona rezidenţială şi pietonală Capitolul 5 - partea 1 - Prioritatea și acordarea priorității Capitolul 5 - partea 2 - Prioritatea de trecere - acordată prin indicatoare Capitolul 5 - partea 3 - Prioritatea de trecere - acordata prin lege Capitolul 5 - partea 4 - acordarea priorității Capitolul 5 - partea 5 - alte cazuri de acordare de prioritate Capitolul 6 - partea 1 - manevre - depășirea Capitolul 6 - partea 2 - manevre - oprirea și staționarea Capitolul 6 - partea 3 - manevre - oprirea interzisă Capitolul 6 - partea 4 - manevre - staționarea interzisă și parcarea Capitolul 6 - partea 5 - manevre - întoarcerea Capitolul 6 - partea 6 - manevre - mersul înapoi Capitolul 7 - partea 1 - locuri și situații speciale - trecerea la nivel cu calea ferată Capitolul 7 - partea 2 - trecerea la nivel cu calea ferată fără bariere Capitolul 7 - partea 3 - trecerea la nivel cu calea ferată cu bariere Capitolul 7 - partea 4 - trecerea pentru pietoni Capitolul 7 - partea 5 - drumul în curbă Capitolul 7 - partea 6 - drumul în rampă și în pantă Capitolul 8 - partea 1 - Permisul de conducere Capitolul 8 - partea 2 - Condiții obținere permis și echivalări Capitolul 8 - partea 3 - Viteza de deplasare Capitolul 8 - partea 4 - Starea tehnică a vehiculelor Capitolul 8 - partea 5 - Sistemul de iluminare și semnalizare luminoasă Capitolul 9 - partea 1 - Obligațiile conducătorilor auto la plecarea la traseu Capitolul 9 - partea 2 - Obligațiile conducătorilor auto în timpul deplasării Capitolul 9 - partea 3 - Obligațiile conducătorilor auto la transportul copiilor Capitolul 9 - partea 4 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de accident Capitolul 9 - partea 5 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de defecțiune tehnică Capitolul 9 - partea 6 - Obligațiile conducătorilor auto cu vechime mai mică de un an Capitolul 9 - partea 7 - Obligațiile conducătorilor auto de transport public de persoane Capitolul 9 - partea 8 - Obligațiile conducătorilor auto de transport de mărfuri Capitolul 9 - partea 9 - Obligațiile prorietarilor sau deținătorilor de vehicule Capitolul 9 - partea 10 - Obligațiile conducătorilor auto la remorcarea vehiculelor Capitolul 9 - partea 11 - Obligațiile conducătorilor de mopede și biciclete Capitolul 9 - partea 12 - Obligații și interziceri pietoni Capitolul 10 - partea 1 - Contravenții și infracțiuni Capitolul 10 - partea 2 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul neînmatriculat Capitolul 10 - partea 3 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul fără permis de conducere Capitolul 10 - partea 4 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe Capitolul 10 - partea 5 - Infracțiuni - Părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia Capitolul 10 - partea 6 - Infracțiuni - diverse Capitolul 10 - partea 7 - Contravenții - introducere Capitolul 10 - partea 8 - Contravenții - clasa 1 Capitolul 10 - partea 9 - Contravenții - clasa 2 Capitolul 10 - partea 10 - Contravenții - clasa 3 Capitolul 10 - partea 11 - Contravenții - clasa 4 Capitolul 10 - partea 12 - Contravenții - clasa 5 Capitolul 10 - partea 13 - Alte sancțiuni Capitolul 10 - partea 14 - Reținerea certificatului de înmatriculare sau înregistrare Capitolul 10 - partea 15 - Confiscarea, imobilizarea și radierea din oficiu Capitolul 10 - partea 16 - Consumul de alcool și procedura de recoltare probe

© 2017 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou ↓

Pentru a crea un cont nou cu facebook ↓

Login cu Facebook

Dacă ai deja un cont, conectează-te aici ↓