Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Ai parcurs 0.0% din Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Capitolul 1 - partea 2 - Sensul și banda de circulație

Capitolul 1 - partea 2 - Sensul și banda de circulație


Articole de referință din legislația în vigoare

OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 (Codul rutier)
Regulament = REGULAMENT de aplicare a  OUG 195/2002 (Regulamentul codului rutier)

OUG - Articolul 6

7. banda de circulaţie - subdiviziunea longitudinală a părţii carosabile, materializată prin marcaje rutiere sau alte mijloace, dacă are o lăţime corespunzătoare pentru circulaţia într-un sens a unui şir de vehicule, altele decât vehiculele care se deplasează pe două roţi;

8. banda de urgenţă - subdiviziunea longitudinală suplimentară, situată la extremitatea din partea dreapta a autostrăzii, în sensul de circulaţie, destinată exclusiv staţionării autovehiculelor în cazuri justificate, precum şi circulaţiei autovehiculelor cu regim prioritar care se deplasează la intervenţii sau în misiuni cu caracter de urgenţă;

9. banda reversibilă - banda de circulaţie, marcată şi semnalizată, situată lângă axa drumului, destinată circulaţiei autovehiculelor într-un sens sau în altul, în funcţie de intensitatea traficului;

OUG - Articolul 41

(2) Numerotarea benzilor de circulaţie pe fiecare sens se efectuează în ordine crescătoare de la marginea din partea dreapta a drumului către axa acestuia. În cazul autostrăzilor, banda de urgenţă nu intră în numerotarea benzilor de circulaţie.

OUG - Articolul 43

(1) Dacă un drum este prevăzut cu o bandă destinată vehiculelor lente sau transportului public de persoane, semnalizată ca atare, acestea vor circula numai pe banda respectiva.

OUG - Articolul 74

(3) Se interzice circulaţia, oprirea sau staţionarea autovehiculelor pe banda de urgenţă, cu excepţia cazurilor justificate, precum şi a autovehiculelor cu regim de circulaţie prioritar.

Regulament - Articolul 56

(1) Când deasupra benzilor de circulaţie sunt instalate dispozitive care emit semnale roşii şi verzi, acestea sunt destinate semnalizării benzilor cu circulaţie reversibilă. Semnalul rosu, având forma a două bare încrucişate, interzice accesul vehiculelor pe banda deasupra căreia se găseşte, iar semnalul verde, de forma unei săgeţi cu vârful în jos, permite intrarea vehiculelor şi circulaţia pe acea bandă.

(2) Semnalul luminos intermediar care are forma unei sau unor săgeţi de culoare galbenă ori albă cu vârful orientat către dreapta sau stânga jos anunţă schimbarea semnalului verde, în cazul benzilor cu circulaţie reversibilă, ori faptul că banda deasupra căreia se află este pe punctul de a fi închisă circulaţiei conducătorilor cărora li se adresează, aceştia fiind obligaţi să se deplaseze pe banda sau benzile indicate de săgeţi.

Regulament - Articolul 104

Vehiculele care efectuează transport public de persoane se conduc pe banda rezervată acestora, dacă o astfel de bandă există şi este semnalizată ca atare. Pe aceeaşi bandă pot circula şi autovehiculele cu regim de circulaţie prioritară când se deplasează în acţiuni de intervenţii sau în misiuni care au caracter de urgenţă.Dacă nu puteți/doriți să vizionați varianta AUDIO-VIDEO a cursului, puteți citi varianta text ilustrată cu imagini.

Varianta text Capitolul 1 - partea 2 - Sensul și banda de circulație

Codul Rutier - Sensul și banda de circulație

SENSUL DE CIRCULAȚIE

Sensul de circulație: este partea drumului public pe care toate vehiculele circulă în aceeași direcție. Drumul public are două sensuri de circulație, separate între ele de axa drumului, care poate fi o linie imaginară sau poate fi materializată printr-un marcaj longitudinal discontinuu sau continuu, simplu sau dublu.

sensul de circulatie

Axa drumului public nu trebuie să fie confundată cu axa de simetrie a drumului (mijlocul drumului). În majoritatea cazurilor acestea coincid, dar sunt cazuri când sensurile de circulație sunt inegale.

În acest exemplu avem un drum public cu sensuri de circulație egale, situație în care axa drumului este pe jumătatea drumului și coincide cu axa de simetrie a drumului.

drum public cu sensuri de circulație egale

În acest exemplu avem un drum public cu sensuri de circulație inegale, situație în care axa drumului nu mai este pe jumătatea drumului și nu mai coincide cu axa de simetrie a drumului.

drum public cu sensuri de circulație inegale

BANDA DE CIRCULAȚIE

Banda de circulație: subdiviziunea longitudinală a părţii carosabile, materializată prin marcaje rutiere, dacă are o lăţime corespunzătoare pentru circulaţia într-un sens a unui şir de vehicule, altele decât vehiculele care se deplasează pe două roţi (art. 6 pct. 7 din OUG).

banda de circulatie

Când  benzile sunt materializate, drumul public are atâtea benzi câte s-au marcat (una, 2, 3 sau mai multe).

drum public cu mai multe benzi de circulatie pe sens

Când benzile nu sunt materializate, acestea se numesc rânduri (bandă=rând) și oricât de lat ar fi drumul public, el poate avea maxim două rânduri pe sens.

drum public cu benzi nemarcate, acestea se numesc randuri
drumul public poate avea maxim doua randuri pe sens

Numerotarea benzilor de circulaţie pe fiecare sens se efectuează în ordine crescătoare de la marginea din partea dreaptă a drumului către axa acestuia. În cazul autostrăzilor, banda de urgenţă nu intră în numerotarea benzilor de circulaţie (art. 41 alin. 2 din OUG).

numerotarea benzilor de circulatie

numerotare bezi pe autostrada


BENZI DE CIRCULAȚIE CU DESTINAȚIE SPECIALĂ

Banda suplimentară pentru vehicule lente: se materializează prin marcaj longitudinal, de obicei la drumurile în rampă, pentru fluidizarea circulației, și ajută vehicule care se pot deplasa cu viteză superioară, să nu fie stânjenite în deplasare de catre vehiculele cu viteză de deplasare lentă.

banda pentru vehicule lente

La începutul sectorului de drum se montează indicatorul “Bandă destinată circulației vehiculelor lente”.

semnalizare banda vehicule lente

Dacă un drum este prevăzut cu o bandă destinată vehiculelor lente, semnalizată ca atare, acestea vor circula numai pe banda respectivă. (art. 43 alin. 1 din OUG)

Bandă rezervată mijloacelor de transport în comun: se materializează prin marcaj longitudinal din linii continue, pe drumurile cu mai multe benzi de circulație din interiorul localităților. Aceasta crează posibilitatea mijloacelor de transport în comun să se deplaseze și să intre în stații fără a fi stânjenite de circulatia celorlalte vehicule. Pe acest tip de benzi, celelalte vehicule nu au voie să circule, oprirea și staționarea fiind interzise.

Bandă rezervată mijloacelor de transport în comun

Dacă un drum este prevăzut cu o bandă destinată transportului public de persoane, semnalizată ca atare, vehiculele care efectuează transport public de persoane se conduc numai pe banda rezervată acestora. Pe aceeaşi bandă pot circula şi autovehiculele cu regim de circulaţie prioritară când se deplasează în acţiuni de intervenţii sau în misiuni care au caracter de urgenţă. (art. 104 din Regulament)

autovehiculele cu regim de circulaţie prioritară pe banda de transport în comun

Bandă de stocaj pentru virajul la stânga: se materializează în zona de preselectare a intersecțiilor, pentru crearea posibilității executării virajului la stânga, dând posibilitatea vehiculelor care vireaza la stânga, sa oprească și să acorde prioritate de trecere vehiculelor care vin din sens opus, fără să stânjenească deplasarea vehiculelor care merg pe direcția înainte.

Bandă de stocaj pentru virajul la stânga
Bandă pentru virajul la stânga

Bandă de decelerare: se materializează pentru crearea posibilității efectuării virajului la dreapta atunci când conducătorul de vehicul, fiind obligat prin lege să reducă viteza, ar stânjeni deplasarea celorlalte vehicule care circulă pe direcția înainte.

Bandă de decelerare

Bandă de accelerare: se materializează pentru crearea posibilității pătrunderii pe arterele intens circulate, care au mai multe benzi de circulație. Această bandă creează posibilitatea conducătorilor de vehicule care pătrund pe aceste artere să poată efectua schimbarea benzii de circulație fără a stânjeni vehiculele care se deplasează deja pe banda respectivă, prin ajungerea la o viteză superioară sau cel puțin egală cu viteza celor care circulă pe banda pe care vor să intre.

Bandă de accelerare


Bandă cu circulație reversibilă (art. 6 pct. 9 din OUG): este banda de circulație, marcată și semnalizată, situată lângă axa drumului, destinată circulației autovehiculelor într-un sens sau în altul, în funcție de intensitatea traficului.

Bandă cu circulație reversibilă

Pe aceste benzi sensul de circulație este semnalizat de dispozitive care emit semnale luminoase (art. 56 alin. 1 și 2 din Regulament):

- Semnalul roșu, având forma a două bare încrucisate, interzice accesul vehiculelor pe banda deasupra căreia se află instalat.

semnal rosu pe benzi reversibile

- Semnalul verde, de forma unei săgeți cu vârful în jos, permite intrarea vehiculelor și circulația pe acea bandă.

semnal verde pe benzi reversibile

- Semnalul care are forma unei sau unor săgeți de culoare galbenă sau albă cu vârful orientat către dreapta sau stânga, anunță schimbarea semnalului verde, ori faptul că banda este pe punctul de a fi închisă circulației.

semnal galben sau alb pe benzi reversibile

Banda de urgenta (art. 6 pct. 8 din OUG): se materializează numai pe autostrăzi, având marcaj longitudinal continuu, situată la extremitatea din partea dreaptă a autostrăzii. Această bandă se folosește doar în caz de urgență.

banda de urgenta

Se interzice circulaţia, oprirea sau staţionarea autovehiculelor pe banda de urgenţă, cu excepţia cazurilor justificate ca de exemplu această situație în care autovehiculul este staționat justificat pe banda de urgență pentru efectuarea unei pene de cauciuc.

interziceri pe banda de urgenta

Excepție fac și autovehiculele cu regim de circulaţie prioritar, acestea putând să circule pe această bandă, atunci când se deplasează la intervenţii sau în misiuni cu caracter de urgenţă. (art. 74 alin. 3 din OUG)

autovehicule cu regim prioritar pe banda de urgenta

227 Comentarii Lasă un comentariu

Mihaela oana Ghelmez
Mihaela oana Ghelmez 30.09.2021 07:40
Mulțumesc scoala rutieră! Admisa ieri bucuresti 26/26.
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 30.09.2021 14:55

Cu placere, felicitari!


Claudiu Doige
Claudiu Doige 29.09.2021 18:39
Foarte util...felicitări!
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 30.09.2021 15:04

Ne bucuram ca putem sa va ajutam.


Alexandru Moise
Alexandru Moise 01.08.2021 13:35
Buna ziua, se poate face scoala de șoferi in cazul in care eu in mare parte stau in bucuresti, dar am reședința în ialomita(fără buletin flotant)! Cine mi poate da si mie niste detalii va rog frumos!
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 01.08.2021 14:49

Ca sa faci scoala de soferi in alt judet fara de cel de resedinta ai nevoie de viza de flotant.

 


Vadoiu Silviu
Vadoiu Silviu 07.09.2021 17:37
Salut.
Ai doua optiuni la dispozitie:
1. Faci cursul in Bucuresti si alegi sa dai examenele in orasul de resedinta, nu ai nevoie de viza de flotant.
2. Faci cursul in Bucuresti si alegi sa dai examenele tot in Bucuresti,ai nevoie de viza de flotant.

Pentru viza de flotant ai nevoie de:
1. Contract de inchiriere al unui imobil.
2. Acordul proprietarului prin semnatura la primarie care sa confirme adresa ta de domiciliu.

Spor
Andrei Valentin Ciocan
Andrei Valentin Ciocan 31.07.2021 16:01
Mulțumesc că mă ajutați să învăț pentru permis!
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 01.08.2021 06:34

Ne bucuram ca putem sa va ajutam.


Eddie
Eddie 11.07.2021 16:30
Bună ziua! Intr o intersecție cu trei benzi de mers,in care nu exista indicatoare sau marcaje,daca trebuie sa virez la stanga,pe ce banda trebuie sa mă incadrez? Mulțumesc
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 29.07.2021 14:38

Pe banda din stanga.Găsiți aici lecție video cu curculația în intersecții --> Codul Rutier - Circulația în intersecții


Nicoleta Giurcă
Nicoleta Giurcă 01.08.2021 15:15
Pe banda2
Andreea Bălașa
Andreea Bălașa 30.06.2021 20:34
Buna seara pot sa dau de permis daca nu am 10 clase tot am auzit ca nu se mai poate
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 01.07.2021 15:02

Deocamdata se poata face scoala de soferi si fara sa ai un numar anume de clase, trebuie doar sa stii sa scrii si sa citesti.


Ana Tabusca
Ana Tabusca 23.05.2021 16:13
Bună ziua. Nu mai pot vedea video-urile. Îmi apare eroarea hlsjs video not found. Am încercat timp de mai multe zile. Ce pot face? Mulțumesc
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 24.05.2021 15:32

Schimba browserul de internet.


Grancea Oana
Grancea Oana 07.05.2021 17:05
Bună ziua ami puteti spune va rog daca dau sala si o iau si valabilitatea dosarului mai are două luni si expira ce este de facut?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 08.05.2021 08:00

Din punct de vedere legal, un dosar de scolarizare NU poate fi prelungit, ci intr-o astfel de situatie trebuie sa urmati din nou cursurile INTEGRAL: adica pregatirea teoretica si toate orele de conducere minim obligatorii.


Daniel Burcea
Daniel Burcea 08.04.2021 10:08
Pot da traseu pe o masina automata daca am facut scoala pe una manuala? Sau care subt pasi pentru a da pe o masina automata?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 10.04.2021 08:31

Nu poti.Ia legatura cu cei de la scoala ta de soferi, iti vor explica ce ai de facut.


Alina Muraretu
Alina Muraretu 07.04.2021 19:22
Buna search,
De ce nu mai merge partea audio?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 08.04.2021 16:02

Verifica volumul din playerul tau video.


Elena daniela Dracosu
Elena daniela Dracosu 20.03.2021 10:12
Buna ziua! M am casatorit și am fost sa îmi schimb buletinul doamna d la politie mi a zis că nu există hârtie pentru buletine... M ai pot sa dau sala daca trece cele 10zile in care trebuia să îl fac.?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 30.03.2021 07:06

Da, se mai poate da sala.


Andrea Dea
Andrea Dea 15.03.2021 18:14
Daca am 8clase pit sa dau pentru permis
Popa Alexandru
Popa Alexandru 16.03.2021 07:58
Daca ai varsta necesara poti .
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 16.03.2021 16:07

Deocamdata se poata face scoala de soferi si fara sa ai un numar anume de clase, trebuie doar sa stii sa scrii si sa citesti.


Matulescu Ion
Matulescu Ion 09.03.2021 08:16
Pot depasi pe banda alternativa cand are semnificatie de contrasens si nu exista indicator "depasirea autovehiculelor interzisa", eu fiind pe sensul cu o singura banda alocata?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 15.03.2021 09:53

Da, poate fi efectuata depășirea, daca nu se interzice prin alte mijloace (marcaje, indicatoare, etc.)


Andree Sergiu
Andree Sergiu 22.02.2021 23:30
De ce nu se încarcă materialul audio-video? Îmi scrie video not found?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 23.02.2021 16:12

Schimba browserul de internet.


Lorena Vaduva
Lorena Vaduva 19.02.2021 12:19
Buna ziua, nu inteleg dece nu merge sa ma inregistrez si sa fac chestionare
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 19.02.2021 15:55

Incearca sa te loghezi cu facebook.Daca nici asa nu reusesti, anunta-ne!


Lupas Ramona
Lupas Ramona 04.03.2021 11:48
Nici eu nu pot să mă conectez
Lupas Ramona
Lupas Ramona 04.03.2021 11:48
Nici eu nu pot să mă conectez
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 04.03.2021 16:20

Incearca alt browser de internet.Daca nici asa nu merge, contacteaza-ne pe facebook.


Lasă un comentariu

CUPRINS
Capitolul 1 - partea 1 - Drumul public Capitolul 1 - partea 2 - Sensul și banda de circulație Capitolul 2 - partea 1 - Deplasarea vehiculelor pe drumul public Capitolul 2 - partea 2 - Circulația în intersecții Capitolul 3 - partea 1 - Semnalizarea rutieră și ordinea de prioritate Capitolul 3 - partea 2 - Semnalele polițistului rutier Capitolul 3 - partea 3 - Semnalele speciale de avertizare Capitolul 3 - partea 4 - Semnalizarea temporară Capitolul 3 - partea 5 - Semnalele luminoase sau sonore Capitolul 3 - partea 6 - Indicatoare rutiere Capitolul 3 - partea 7 - Marcaje rutiere Capitolul 4 - partea 1 - Drumul cu sens unic Capitolul 4 - partea 2 - Intersecția cu sens giratoriu Capitolul 4 - partea 3 - Autostrada Capitolul 4 - partea 4 - Zona rezidenţială şi pietonală Capitolul 5 - partea 1 - Prioritatea și acordarea priorității Capitolul 5 - partea 2 - Prioritatea de trecere - acordată prin indicatoare Capitolul 5 - partea 3 - Prioritatea de trecere - acordata prin lege Capitolul 5 - partea 4 - acordarea priorității Capitolul 5 - partea 5 - alte cazuri de acordare de prioritate Capitolul 6 - partea 1 - manevre - depășirea Capitolul 6 - partea 2 - manevre - oprirea și staționarea Capitolul 6 - partea 3 - manevre - oprirea interzisă Capitolul 6 - partea 4 - manevre - staționarea interzisă și parcarea Capitolul 6 - partea 5 - manevre - întoarcerea Capitolul 6 - partea 6 - manevre - mersul înapoi Capitolul 7 - partea 1 - locuri și situații speciale - trecerea la nivel cu calea ferată Capitolul 7 - partea 2 - trecerea la nivel cu calea ferată fără bariere Capitolul 7 - partea 3 - trecerea la nivel cu calea ferată cu bariere Capitolul 7 - partea 4 - trecerea pentru pietoni Capitolul 7 - partea 5 - drumul în curbă Capitolul 7 - partea 6 - drumul în rampă și în pantă Capitolul 8 - partea 1 - Permisul de conducere Capitolul 8 - partea 2 - Condiții obținere permis și echivalări Capitolul 8 - partea 3 - Viteza de deplasare Capitolul 8 - partea 4 - Starea tehnică a vehiculelor Capitolul 8 - partea 5 - Sistemul de iluminare și semnalizare luminoasă Capitolul 9 - partea 1 - Obligațiile conducătorilor auto la plecarea la traseu Capitolul 9 - partea 2 - Obligațiile conducătorilor auto în timpul deplasării Capitolul 9 - partea 3 - Obligațiile conducătorilor auto la transportul copiilor Capitolul 9 - partea 4 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de accident Capitolul 9 - partea 5 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de defecțiune tehnică Capitolul 9 - partea 6 - Obligațiile conducătorilor auto cu vechime mai mică de un an Capitolul 9 - partea 7 - Obligațiile conducătorilor auto de transport public de persoane Capitolul 9 - partea 8 - Obligațiile conducătorilor auto de transport de mărfuri Capitolul 9 - partea 9 - Obligațiile prorietarilor sau deținătorilor de vehicule Capitolul 9 - partea 10 - Obligațiile conducătorilor auto la remorcarea vehiculelor Capitolul 9 - partea 11 - Obligațiile conducătorilor de mopede și biciclete Capitolul 9 - partea 12 - Obligații și interziceri pietoni Capitolul 10 - partea 1 - Contravenții și infracțiuni Capitolul 10 - partea 2 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul neînmatriculat Capitolul 10 - partea 3 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul fără permis de conducere Capitolul 10 - partea 4 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe Capitolul 10 - partea 5 - Infracțiuni - Părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia Capitolul 10 - partea 6 - Infracțiuni - diverse Capitolul 10 - partea 7 - Contravenții - introducere Capitolul 10 - partea 8 - Contravenții - clasa 1 Capitolul 10 - partea 9 - Contravenții - clasa 2 Capitolul 10 - partea 10 - Contravenții - clasa 3 Capitolul 10 - partea 11 - Contravenții - clasa 4 Capitolul 10 - partea 12 - Contravenții - clasa 5 Capitolul 10 - partea 13 - Alte sancțiuni Capitolul 10 - partea 14 - Reținerea certificatului de înmatriculare sau înregistrare Capitolul 10 - partea 15 - Confiscarea, imobilizarea și radierea din oficiu Capitolul 10 - partea 16 - Consumul de alcool și procedura de recoltare probe

© 2021 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou ↓

Pentru a crea un cont nou cu facebook ↓

Login cu Facebook

Dacă ai deja un cont, conectează-te aici ↓