Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Ai parcurs 0.0% din Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Capitolul 2 - partea 1 - Deplasarea vehiculelor pe drumul public

Capitolul 2 - partea 1 - Deplasarea vehiculelor pe drumul public


Articole de referință din legislația în vigoare

OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 (Codul rutier)
Regulament = REGULAMENT de aplicare a  OUG 195/2002 (Regulamentul codului rutier)

OUG - Articolul 36

(1) Conducătorii de autovehicule şi tractoare agricole sau forestiere şi persoanele care ocupă locuri prevăzute prin construcţie cu centuri sau dispozitive de siguranţă omologate trebuie să le poarte în timpul circulaţiei pe drumurile publice, cu excepţia cazurilor prevăzute în regulament.

OUG - Articolul 41

(1) Vehiculele şi animalele, atunci când circulă pe drumurile publice pe care le este permis accesul, trebuie conduse pe partea din dreapta a drumului public, în sensul de circulaţie, cât mai aproape de marginea părţii carosabile, cu respectarea semnificaţiei semnalizării rutiere şi a regulilor de circulaţie.

(3) Dacă un drum este prevăzut cu o pistă specială destinată circulaţiei bicicletelor, acestea vor fi conduse numai pe pista respectivă.

OUG - Articolul 43

(1) Dacă un drum este prevăzut cu o bandă destinată vehiculelor lente sau transportului public de persoane, semnalizată ca atare, acestea vor circula numai pe banda respectiva.

OUG - Articolul 47

Conducătorii vehiculelor care circulă din sensuri opuse trebuie să păstreze între vehicule o distanţă laterală suficientă şi să circule cât mai aproape de marginea din dreapta a benzii de circulaţie respective.

OUG - Articolul 51

Conducătorul unui vehicul care circulă în spatele altuia are obligaţia de a păstra o distanţă suficientă faţă de acesta, pentru evitarea coliziunii.

OUG - Articolul 54

(1) Conducătorul de vehicul care executa o manevra de schimbare a direcţiei de mers, de ieşire dintr-un rând de vehicule staţionate sau de intrare într-un asemenea rând, de trecere pe o altă bandă de circulaţie sau de virare spre dreapta ori spre stânga sau care urmează să efectueze o întoarcere ori să meargă cu spatele este obligat să semnalizeze din timp şi să se asigure că o poate face fără să perturbe circulaţia sau să pună în pericol siguranţa celorlalţi participanţi la trafic.

(2) Semnalizarea schimbării direcţiei de mers trebuie să fie menţinută pe întreaga durată a manevrei.
  

Regulament - Articolul 101

Când drumul are două sau mai multe benzi pe sensul de mers, vehiculele se conduc pe banda situată lângă acostament sau bordura. Celelalte benzi pot fi folosite succesiv, de la dreapta spre stânga, dacă banda de circulaţie utilizată este ocupată, cu obligaţia de a reveni pe banda din dreapta atunci când acest lucru este posibil.

Regulament - Articolul 102

Vehiculele grele, lente sau cu mase ori gabarite depăşite sau cele care se deplasează cu viteza redusă trebuie conduse numai pe banda de lângă acostament sau bordura, dacă în sensul de mers nu este amenajată o bandă destinată acestora.

Regulament - Articolul 103

Pe drumul public cu cel mult două benzi pe sens şi cu o a treia bandă pe care este amplasată linia tramvaiului lângă axa drumului, conducătorii de vehicule pot folosi această bandă, cu obligaţia să lase liberă calea tramvaiului, la apropierea acestuia.

Regulament - Articolul 114

g) luminile indicatoare de direcţie pentru semnalizarea schimbării direcţiei de mers, inclusiv la punerea în mişcare a vehiculului de pe loc.

Regulament - Articolul 135

Conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere şi în următoarele situaţii:
f) când se pune în mişcare sau la pătrunderea pe drumul public venind de pe o proprietate alăturată acestuia faţă de vehiculul care circulă pe drumul public, indiferent de direcţia de deplasare;

Regulament - Articolul 148

Se interzice conducătorului de autovehicul sau de tramvai:
7. să deschidă uşile autovehiculului sau tramvaiului în timpul mersului, să pornească de pe loc cu uşile deschise;



Dacă nu puteți/doriți să vizionați varianta AUDIO-VIDEO a cursului, puteți citi varianta text ilustrată cu imagini.

Varianta text Capitolul 2 - partea 1 - Deplasarea vehiculelor pe drumul public

Codul Rutier - Deplasarea vehiculelor pe drumul public

Orice deplasare a vehiculului pe drumul public începe cu pornirea de pe loc. La pornirea de pe loc avem următoarele obligații.  

Obligatii la pornirea de pe loc

  • să ne asigurăm de închiderea ușilor, este interzisă pornirea de pe loc cu ușile deschise; (art. 148 pct. 7 din Regulament)
  • să ne reglăm scaunul, daca este nevoie;
  • să ne asigurăm de poziția oglinzilor retrovizoare și dacă este cazul, să le reglăm;
  • să ne montăm centura de siguranță, atât șoferul, cât și toți pasagerii care ocupă locuri prevazute prin construcție cu centuri de siguranță; (art. 36 alin. 1 din OUG) 
  • să ne asigurăm că pe drumul public nu se află vehicule în mers, care pot fi stânjenite; dacă sunt, le acordăm prioritate (art. 135 lit. f din Regulament);
  • să semnalizăm intenția schimbării poziției vehiculului față de poziția inițială (art. 114 alin. 1 lit. g din Regulament și art 54 alin. 1 din OUG); semnalizatorul trebuie menținut în funcțiune pe întreaga durată a efectuării manevrei (art 54 alin. 2 din OUG);
  • deblocăm frâna de staționare (frâna de mână);
  • pornim de pe loc.

REGULA GENERALĂ A DEPLASĂRII VEHICULELOR

1. Toate vehiculele se deplasează pe drumurile publice numai pe partea dreaptă a drumului, în sensul de deplasare. Pe partea stangă vor circula vehiculele care vin din sens opus (art. 41 alin. 1 din OUG).

regula deplasarii vehiculelor pe drumul public
circulatia se face doar pe partea dreapta a drumului

2. În timpul deplasării, vehiculele sunt obligate să păstreze:

- o distanță suficientă (corespunzătoare) față de vehiculul din fața sa (art. 51 din OUG).

distanta de siguranta fata de vehiculul din fata

- o distanță laterală suficientă (corespunzătoare) față de vehiculele pe lângă care circulă, din același sens sau din sens opus (art. 47 din OUG);

distanta de siguranta fata de vehiculele care circula din sens opus

ORDINEA DE DEPLASARE A VEHICULELOR PE DRUMUL PUBLIC

Când drumul are două sau mai multe benzi pe sensul de mers, vehiculele se conduc pe banda situată lângă acostament sau bordură. Celelalte benzi pot fi folosite succesiv, de la dreapta spre stânga, dacă banda de circulaţie utilizată este ocupată, cu obligaţia de a reveni pe banda din dreapta atunci când acest lucru este posibil. (art. 101 din Regulament)
ocuparea corecta a benzilor de circulatie

O încarcare corectă pe benzile de circulație se va face întotdeauna de la dreapta la stânga astfel:

  • vom circula pe banda 2 numai atunci când banda 1 este încărcată, cu condiția să circulăm mai repede decât cei de pe banda 1 și numai cât să trecem înaintea lor, după care trebuie să revenim pe banda 1;cand circulam pe banda a doua
  • vom circula pe banda 3 numai atunci când benzile 1 și 2 sunt încărcate, cu condiția să circulăm mai repede decât cei de pe benzile 1 și 2, dar numai cât să trecem înaintea lor, după care trebuie să revenim pe banda 2.cand folosim banda a treia

Vehiculele grele, lente sau cu mase ori gabarite depăşite sau cele care se deplasează cu viteza redusă trebuie conduse numai pe banda de lângă acostament sau bordura, dacă în sensul de mers nu este amenajată o bandă destinată acestora. (art. 102 din Regulament)

vehiculele lente, grele sau cele cu mase ori gabarite depasite vor circula pe prima banda

Dacă un drum este prevăzut cu o bandă destinată vehiculelor lente sau transportului public de persoane, semnalizată ca atare, acestea vor circula numai pe banda respectivă. (art. 43 alin. 1 din OUG)

vehiculele lente sau cele de transport public circula doar pe benzile rezervate acestora

Pe drumul public cu cel mult două benzi pe sens şi cu o a treia bandă pe care este amplasată linia tramvaiului lângă axa drumului, conducătorii de vehicule pot folosi această bandă, cu obligaţia să lase liberă calea tramvaiului, la apropierea acestuia. (art. 103 din Regulament)

cand se foloseste banda pe care este sina tramvaiului

DE REȚINUT: folosirea acestei benzi este permisa doar dacă drumul are cel mult două bezi pe sens și o a treia pe care este aplasată linia tramvaiului. De exemplu, dacă drumul are 3 benzi pe sens și a parta bandă pe care este amplasată linia tramvaiului, această bandă nu poate fi folosită.

circulatia pe sina de tramvai permisa
circulatia pe sina de tramvai interzisa

Dacă un drum este prevăzut cu o pistă specială destinată circulaţiei bicicletelor, acestea vor fi conduse numai pe pista respectivă. (art. 41 alin. 3 din OUG)

biciclistii obligati sa circule doar pe pista special destinata acestora

142 Comentarii Lasă un comentariu

Panseluta Imbrea
Panseluta Imbrea 09.09.2020 14:07
Buna ziua nu se aude sonorul de la dvs ce as putea face?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 09.09.2020 15:38

Verifica volumul din player-ul tau.


alinaramonaradu@yahoo.com
alinaramonaradu@yahoo.com 05.09.2020 15:17
Foarte sistematica, eficienta, explicita prezentarea! Mulțumesc!
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 06.09.2020 08:14

Ne bucuram ca putem sa va ajutam.


Hegyi Orsolya
Hegyi Orsolya 19.07.2020 21:43
Există aplicație pentru iOS?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 20.07.2020 10:12

Deocamdata nu. O sa va anuntam cand apare.


Ana Alexandra Ciulacu
Ana Alexandra Ciulacu 13.07.2020 05:15
Buna ziua ! Eu nu pot vedea video _ urile! Imi spune video not found
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 18.07.2020 14:06

Încercați de pe aplicația noastră pentru telefon, de acolo ar trebui să nu mai fie probleme.

Pentru telefoanele cu android, descărcați aplicația de aici -> http://bit.ly/școala-rutieră-apk

Trebuie să o descărcați și să vă conectați cu email-ul și cu parola pe care le aveți deja pe site ca să vă apară istoricul și statisticile parcurse până acum.


florin gheorghe
florin gheorghe 07.07.2020 18:06
o antrebare lA MINE DE CE NU SE AUDE VOCAL
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 08.07.2020 15:19

Probabil este de la player-ul tau, schimba browser-ul


florin gheorghe
florin gheorghe 07.07.2020 18:05
o antrebare am si eu la voi de ce nu se mai aude vocal
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 11.07.2020 10:27

Verifica volumul sunetului din playerul video.


Ovidiu Oros
Ovidiu Oros 05.06.2020 17:31
Buna! Am auzit ca poti incepe scoala de soferi cu 3 luni inainte sa faci 18 ani, este adevarat?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 06.06.2020 10:28

Da, dar examenele se pot da doar după ce ai împlinit 18 ani.


Warza Warza
Warza Warza 09.05.2020 22:05
Țineți minte prescurtarea asta USOCASF .

Ușile
Scaunul
Oglinzile
Centura
Asigurarea
Semnalizarea
Frâna de mână
..

.. Mulți spun doar SOC dar prescurtarea soc este incompletă .
USOCASF este completă .
Nactem Iahim
Nactem Iahim 13.06.2020 19:12
Asta fiind cand dai traseu?
Aniela Patra
Aniela Patra 04.05.2020 19:51
Buna seara! Cat inseamna distanta suficienta fata de celalalt vehicul??(in metrii ma refer) Multumesc!
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 07.05.2020 14:58

Conducatorul de vehicul trebuie să respecte regimul legal de viteză şi să o adapteze în funcţie de condiţiile de drum, astfel încât să poată efectua orice manevră în condiţii de siguranţă.


Craciun Camelia
Craciun Camelia 04.05.2020 08:31
Buna ziua este ptr prima data care vreau sa dau permisul imi puteti zice ce trebuie necesar sa invat ptr permis va rog multumesc frumos
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 04.05.2020 15:28

Recomandam ca sa se faca toti cei 4 pasi de invatare, cel mai important este pasul 3 (Mediu de invatare DRPCIV) unde intrebarile sunt explicate audio - video iar la sala sa te duci atunci cand faci toate cele 45 de chestionare cu 25-26 de puncte.

In acest fel inveti eficient si promovezi examenul teoretic din prima incercare



 


Clau Necula
Clau Necula 19.02.2020 10:02
as dori si link de descarcare cu aplicatia pentru scoala rutiera pentru android :)
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 19.02.2020 16:46

Cauta in Magazin Play  - scoala rutiera.



Trebuie să vă conectați cu email-ul și cu parola pe care le aveți deja pe site ca să vă apară istoricul și statisticile parcurse până acum.


Warza Warza
Warza Warza 24.02.2020 00:01
Admin DRPCIV, puteți vă rog să postați link-ul direct către aplicație ?
Nu găsesc aplicația in magazin play !
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 24.02.2020 08:33

Pentru aplicație android intră aici -> Școala-Rutieră.apk


alin andrei
alin andrei 16.02.2020 20:45
Mulțumesc școală rutiera am luat traseul pe data de 14 feb. 2020 va mulțumesc sunteți buni. Cu toate ca am luat traseul mai obișnuiesc sa mai citesc din legislație.
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 17.02.2020 15:58

Cu placere, felicitari!


Daniel Chirita
Daniel Chirita 08.02.2020 09:17
Buna ziua
Intr-o intersectie dirijata prin semafoare,o singura banda pe sens si linia de tramvai paralela cu aceasta,unde organizarea traficului prin indicator arata ca, circulatia autovehiculelor se face numai pe aceasta banda ,intre trotuar si linia de tramvai, marcajul longitudinal este discontinuu: pot sa ma incadrez pentru virajul la stanga pe linia de tramvai??
In mediul de invatare sau in chestionare am intalnit aceasta situatie ,unde se spune clar ca sunt obligat sa raman pe singurul rand pe care il am la dispozitie , fara a ocupa linia de tramvai,chiar si pentru viraj la stanga. In schimb,din ce am vazut si am intrebat ,chiar si pe instructor, se pare ca pot sa ma incadrez pe linie, pentru acest viraj.
Este posibil ca acel loc sa fie pe traseul pentru examen . Cum se procedeaza corect?

Va multumesc anticipat!
Cristian Sacasanu
Cristian Sacasanu 22.10.2019 19:25
Situatia premisa: Langa bordura din dreapta este un marcaj de parcare perpendicular pe aceasta. Aceasta parcare este semnalizata si cu un indicator rutier. Imediat langa parcare sunt doua benzi de circulatie. Pe banda imediat urmatoare parcarii se circula in coloana iar drumul intra intr-o intersectie in T. Prin parcarea care este libera circula un autovehicul (A) care depaseste coloana si intentioneaza sa faca la dreapta in intersectie. Un autovehicul din coloana (B) intentioneaza sa schimbe directia de mers in intersectie, semnalizeaza intentia si face la dreapta. Cu aceasta are loc o acrosare es intre cele doua vehicule A si B care amandoua vor sa schimbe directia de mers in intersectie, la dreapta. Mentionez ca drumul continua la dreapta tot cu 2 benzi. Care dintre conducatorii celor doua vehicule trebuia sa acorde prioritate? Cine a gresit si de ce? Va multumesc pentru raspuns.
radoi alexandru
radoi alexandru 28.10.2019 21:16
la iesirea din locurile de parcare si patrunderea in drumul public trebuie sa acorzi prioritate de trecere tuturor celor aflati miscare, inclusiv pietonilor
Constantin Daniel
Constantin Daniel 15.02.2020 21:07
Auto B trebuie sa acorde prioritate întrucât schimba direcția de mers.El nu este legiuitor sa pedepsească autA care a circulat prin marcajul de parcare .
Bunea Vlad
Bunea Vlad 22.10.2019 15:14
Ce număr de clase e obligatoriu pentru a putea obține permisul de conducere
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 22.10.2019 15:45

Asteptam sa se comunice o data oficiala de la care intra noile modificari, pana atunci ramane asa cum era si pana acum, fara sa fie obligatorii un numar de clase terminate.


Lasă un comentariu

CUPRINS
Capitolul 1 - partea 1 - Drumul public Capitolul 1 - partea 2 - Sensul și banda de circulație Capitolul 2 - partea 1 - Deplasarea vehiculelor pe drumul public Capitolul 2 - partea 2 - Circulația în intersecții Capitolul 3 - partea 1 - Semnalizarea rutieră și ordinea de prioritate Capitolul 3 - partea 2 - Semnalele polițistului rutier Capitolul 3 - partea 3 - Semnalele speciale de avertizare Capitolul 3 - partea 4 - Semnalizarea temporară Capitolul 3 - partea 5 - Semnalele luminoase sau sonore Capitolul 3 - partea 6 - Indicatoare rutiere Capitolul 3 - partea 7 - Marcaje rutiere Capitolul 4 - partea 1 - Drumul cu sens unic Capitolul 4 - partea 2 - Intersecția cu sens giratoriu Capitolul 4 - partea 3 - Autostrada Capitolul 4 - partea 4 - Zona rezidenţială şi pietonală Capitolul 5 - partea 1 - Prioritatea și acordarea priorității Capitolul 5 - partea 2 - Prioritatea de trecere - acordată prin indicatoare Capitolul 5 - partea 3 - Prioritatea de trecere - acordata prin lege Capitolul 5 - partea 4 - acordarea priorității Capitolul 5 - partea 5 - alte cazuri de acordare de prioritate Capitolul 6 - partea 1 - manevre - depășirea Capitolul 6 - partea 2 - manevre - oprirea și staționarea Capitolul 6 - partea 3 - manevre - oprirea interzisă Capitolul 6 - partea 4 - manevre - staționarea interzisă și parcarea Capitolul 6 - partea 5 - manevre - întoarcerea Capitolul 6 - partea 6 - manevre - mersul înapoi Capitolul 7 - partea 1 - locuri și situații speciale - trecerea la nivel cu calea ferată Capitolul 7 - partea 2 - trecerea la nivel cu calea ferată fără bariere Capitolul 7 - partea 3 - trecerea la nivel cu calea ferată cu bariere Capitolul 7 - partea 4 - trecerea pentru pietoni Capitolul 7 - partea 5 - drumul în curbă Capitolul 7 - partea 6 - drumul în rampă și în pantă Capitolul 8 - partea 1 - Permisul de conducere Capitolul 8 - partea 2 - Condiții obținere permis și echivalări Capitolul 8 - partea 3 - Viteza de deplasare Capitolul 8 - partea 4 - Starea tehnică a vehiculelor Capitolul 8 - partea 5 - Sistemul de iluminare și semnalizare luminoasă Capitolul 9 - partea 1 - Obligațiile conducătorilor auto la plecarea la traseu Capitolul 9 - partea 2 - Obligațiile conducătorilor auto în timpul deplasării Capitolul 9 - partea 3 - Obligațiile conducătorilor auto la transportul copiilor Capitolul 9 - partea 4 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de accident Capitolul 9 - partea 5 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de defecțiune tehnică Capitolul 9 - partea 6 - Obligațiile conducătorilor auto cu vechime mai mică de un an Capitolul 9 - partea 7 - Obligațiile conducătorilor auto de transport public de persoane Capitolul 9 - partea 8 - Obligațiile conducătorilor auto de transport de mărfuri Capitolul 9 - partea 9 - Obligațiile prorietarilor sau deținătorilor de vehicule Capitolul 9 - partea 10 - Obligațiile conducătorilor auto la remorcarea vehiculelor Capitolul 9 - partea 11 - Obligațiile conducătorilor de mopede și biciclete Capitolul 9 - partea 12 - Obligații și interziceri pietoni Capitolul 10 - partea 1 - Contravenții și infracțiuni Capitolul 10 - partea 2 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul neînmatriculat Capitolul 10 - partea 3 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul fără permis de conducere Capitolul 10 - partea 4 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe Capitolul 10 - partea 5 - Infracțiuni - Părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia Capitolul 10 - partea 6 - Infracțiuni - diverse Capitolul 10 - partea 7 - Contravenții - introducere Capitolul 10 - partea 8 - Contravenții - clasa 1 Capitolul 10 - partea 9 - Contravenții - clasa 2 Capitolul 10 - partea 10 - Contravenții - clasa 3 Capitolul 10 - partea 11 - Contravenții - clasa 4 Capitolul 10 - partea 12 - Contravenții - clasa 5 Capitolul 10 - partea 13 - Alte sancțiuni Capitolul 10 - partea 14 - Reținerea certificatului de înmatriculare sau înregistrare Capitolul 10 - partea 15 - Confiscarea, imobilizarea și radierea din oficiu Capitolul 10 - partea 16 - Consumul de alcool și procedura de recoltare probe

© 2020 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou ↓

Pentru a crea un cont nou cu facebook ↓

Login cu Facebook

Dacă ai deja un cont, conectează-te aici ↓