Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Ai parcurs 0.0% din Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Capitolul 2 - partea 1 - Deplasarea vehiculelor pe drumul public

Capitolul 2 - partea 1 - Deplasarea vehiculelor pe drumul public


Articole de referință din legislația în vigoare

OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 (Codul rutier)
Regulament = REGULAMENT de aplicare a  OUG 195/2002 (Regulamentul codului rutier)

OUG - Articolul 36

(1) Conducătorii de autovehicule şi tractoare agricole sau forestiere şi persoanele care ocupă locuri prevăzute prin construcţie cu centuri sau dispozitive de siguranţă omologate trebuie să le poarte în timpul circulaţiei pe drumurile publice, cu excepţia cazurilor prevăzute în regulament.

OUG - Articolul 41

(1) Vehiculele şi animalele, atunci când circulă pe drumurile publice pe care le este permis accesul, trebuie conduse pe partea din dreapta a drumului public, în sensul de circulaţie, cât mai aproape de marginea părţii carosabile, cu respectarea semnificaţiei semnalizării rutiere şi a regulilor de circulaţie.

(3) Dacă un drum este prevăzut cu o pistă specială destinată circulaţiei bicicletelor, acestea vor fi conduse numai pe pista respectivă.

OUG - Articolul 43

(1) Dacă un drum este prevăzut cu o bandă destinată vehiculelor lente sau transportului public de persoane, semnalizată ca atare, acestea vor circula numai pe banda respectiva.

OUG - Articolul 47

Conducătorii vehiculelor care circulă din sensuri opuse trebuie să păstreze între vehicule o distanţă laterală suficientă şi să circule cât mai aproape de marginea din dreapta a benzii de circulaţie respective.

OUG - Articolul 51

Conducătorul unui vehicul care circulă în spatele altuia are obligaţia de a păstra o distanţă suficientă faţă de acesta, pentru evitarea coliziunii.

OUG - Articolul 54

(1) Conducătorul de vehicul care executa o manevra de schimbare a direcţiei de mers, de ieşire dintr-un rând de vehicule staţionate sau de intrare într-un asemenea rând, de trecere pe o altă bandă de circulaţie sau de virare spre dreapta ori spre stânga sau care urmează să efectueze o întoarcere ori să meargă cu spatele este obligat să semnalizeze din timp şi să se asigure că o poate face fără să perturbe circulaţia sau să pună în pericol siguranţa celorlalţi participanţi la trafic.

(2) Semnalizarea schimbării direcţiei de mers trebuie să fie menţinută pe întreaga durată a manevrei.
  

Regulament - Articolul 101

Când drumul are două sau mai multe benzi pe sensul de mers, vehiculele se conduc pe banda situată lângă acostament sau bordura. Celelalte benzi pot fi folosite succesiv, de la dreapta spre stânga, dacă banda de circulaţie utilizată este ocupată, cu obligaţia de a reveni pe banda din dreapta atunci când acest lucru este posibil.

Regulament - Articolul 102

Vehiculele grele, lente sau cu mase ori gabarite depăşite sau cele care se deplasează cu viteza redusă trebuie conduse numai pe banda de lângă acostament sau bordura, dacă în sensul de mers nu este amenajată o bandă destinată acestora.

Regulament - Articolul 103

Pe drumul public cu cel mult două benzi pe sens şi cu o a treia bandă pe care este amplasată linia tramvaiului lângă axa drumului, conducătorii de vehicule pot folosi această bandă, cu obligaţia să lase liberă calea tramvaiului, la apropierea acestuia.

Regulament - Articolul 114

g) luminile indicatoare de direcţie pentru semnalizarea schimbării direcţiei de mers, inclusiv la punerea în mişcare a vehiculului de pe loc.

Regulament - Articolul 135

Conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere şi în următoarele situaţii:
f) când se pune în mişcare sau la pătrunderea pe drumul public venind de pe o proprietate alăturată acestuia faţă de vehiculul care circulă pe drumul public, indiferent de direcţia de deplasare;

Regulament - Articolul 148

Se interzice conducătorului de autovehicul sau de tramvai:
7. să deschidă uşile autovehiculului sau tramvaiului în timpul mersului, să pornească de pe loc cu uşile deschise;Dacă nu puteți/doriți să vizionați varianta AUDIO-VIDEO a cursului, puteți citi varianta text ilustrată cu imagini.

Varianta text Capitolul 2 - partea 1 - Deplasarea vehiculelor pe drumul public

Codul Rutier - Deplasarea vehiculelor pe drumul public

Orice deplasare a vehiculului pe drumul public începe cu pornirea de pe loc. La pornirea de pe loc avem următoarele obligații.  

Obligatii la pornirea de pe loc

  • să ne asigurăm de închiderea ușilor, este interzisă pornirea de pe loc cu ușile deschise; (art. 148 pct. 7 din Regulament)
  • să ne reglăm scaunul, daca este nevoie;
  • să ne asigurăm de poziția oglinzilor retrovizoare și dacă este cazul, să le reglăm;
  • să ne montăm centura de siguranță, atât șoferul, cât și toți pasagerii care ocupă locuri prevazute prin construcție cu centuri de siguranță; (art. 36 alin. 1 din OUG) 
  • să ne asigurăm că pe drumul public nu se află vehicule în mers, care pot fi stânjenite; dacă sunt, le acordăm prioritate (art. 135 lit. f din Regulament);
  • să semnalizăm intenția schimbării poziției vehiculului față de poziția inițială (art. 114 alin. 1 lit. g din Regulament și art 54 alin. 1 din OUG); semnalizatorul trebuie menținut în funcțiune pe întreaga durată a efectuării manevrei (art 54 alin. 2 din OUG);
  • deblocăm frâna de staționare (frâna de mână);
  • pornim de pe loc.

REGULA GENERALĂ A DEPLASĂRII VEHICULELOR

1. Toate vehiculele se deplasează pe drumurile publice numai pe partea dreaptă a drumului, în sensul de deplasare. Pe partea stangă vor circula vehiculele care vin din sens opus (art. 41 alin. 1 din OUG).

regula deplasarii vehiculelor pe drumul public
circulatia se face doar pe partea dreapta a drumului

2. În timpul deplasării, vehiculele sunt obligate să păstreze:

- o distanță suficientă (corespunzătoare) față de vehiculul din fața sa (art. 51 din OUG).

distanta de siguranta fata de vehiculul din fata

- o distanță laterală suficientă (corespunzătoare) față de vehiculele pe lângă care circulă, din același sens sau din sens opus (art. 47 din OUG);

distanta de siguranta fata de vehiculele care circula din sens opus

ORDINEA DE DEPLASARE A VEHICULELOR PE DRUMUL PUBLIC

Când drumul are două sau mai multe benzi pe sensul de mers, vehiculele se conduc pe banda situată lângă acostament sau bordură. Celelalte benzi pot fi folosite succesiv, de la dreapta spre stânga, dacă banda de circulaţie utilizată este ocupată, cu obligaţia de a reveni pe banda din dreapta atunci când acest lucru este posibil. (art. 101 din Regulament)
ocuparea corecta a benzilor de circulatie

O încarcare corectă pe benzile de circulație se va face întotdeauna de la dreapta la stânga astfel:

  • vom circula pe banda 2 numai atunci când banda 1 este încărcată, cu condiția să circulăm mai repede decât cei de pe banda 1 și numai cât să trecem înaintea lor, după care trebuie să revenim pe banda 1;cand circulam pe banda a doua
  • vom circula pe banda 3 numai atunci când benzile 1 și 2 sunt încărcate, cu condiția să circulăm mai repede decât cei de pe benzile 1 și 2, dar numai cât să trecem înaintea lor, după care trebuie să revenim pe banda 2.cand folosim banda a treia

Vehiculele grele, lente sau cu mase ori gabarite depăşite sau cele care se deplasează cu viteza redusă trebuie conduse numai pe banda de lângă acostament sau bordura, dacă în sensul de mers nu este amenajată o bandă destinată acestora. (art. 102 din Regulament)

vehiculele lente, grele sau cele cu mase ori gabarite depasite vor circula pe prima banda

Dacă un drum este prevăzut cu o bandă destinată vehiculelor lente sau transportului public de persoane, semnalizată ca atare, acestea vor circula numai pe banda respectivă. (art. 43 alin. 1 din OUG)

vehiculele lente sau cele de transport public circula doar pe benzile rezervate acestora

Pe drumul public cu cel mult două benzi pe sens şi cu o a treia bandă pe care este amplasată linia tramvaiului lângă axa drumului, conducătorii de vehicule pot folosi această bandă, cu obligaţia să lase liberă calea tramvaiului, la apropierea acestuia. (art. 103 din Regulament)

cand se foloseste banda pe care este sina tramvaiului

DE REȚINUT: folosirea acestei benzi este permisa doar dacă drumul are cel mult două bezi pe sens și o a treia pe care este aplasată linia tramvaiului. De exemplu, dacă drumul are 3 benzi pe sens și a patra bandă pe care este amplasată linia tramvaiului, această bandă nu poate fi folosită.

circulatia pe sina de tramvai permisa
circulatia pe sina de tramvai interzisa

Dacă un drum este prevăzut cu o pistă specială destinată circulaţiei bicicletelor, acestea vor fi conduse numai pe pista respectivă. (art. 41 alin. 3 din OUG)

biciclistii obligati sa circule doar pe pista special destinata acestora

200 Comentarii Lasă un comentariu

Andra Maria
Andra Maria 08.09.2021 11:06
La câti ani poți începe școala?
Poți începe și înainte de 18 ani?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 08.09.2021 14:54

Poti sa faci scoala de soferi cu 3 luni inainte sa implinesti 18 ani


Nichita B
Nichita B 08.08.2021 09:40
Felicitari pentru cursul video ! E o metoda de invatare foarte rapida. Ar fi si mai tare daca s-ar putea gasi intr-o forma download, chiar contra-cost, pentru evitarea reclamelor.
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 08.08.2021 16:35

Ne bucuram ca putem sa va ajutam.


Epure Narcis
Epure Narcis 03.08.2021 09:06
La cursul de legislație trebuie sa citesc rând cu rând puteti sami ziceți si mie va rog frumos
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 03.08.2021 15:25

Important este sa vezi explicatiile video, asa o sa retii mai usor.


Mădălina S. Andreea
Mădălina S. Andreea 22.07.2021 11:40
Bună ziua! Dacă nu am luat sala din prima și mi-am făcut reprogramare pentru sală și m-a programat la o luna și ceva , poate expira dosarul ?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 22.07.2021 16:13

Vezi valabilitatea dosarului tau.Dosarul este valabila 12 luni de la data absolvirii, adica de la data efectuarii ultimei ore de conducere si/sau a promovarii testului de absolvire a scolii.


Mariana Papa
Mariana Papa 16.07.2021 04:49
Bună ziua va rog sami spuneți si mie cat costa sa scot cazierul
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 16.07.2021 15:47

Obtinerea cazierului judiciar in 2021 este gratuita; taxa de 10 lei impusa pentru acest serviciu a fost eliminata inca din 2017, la fel si necesitatea unui timbru fiscal de 2 lei.


Lucia Mihai
Lucia Mihai 10.07.2021 19:10
buna ziua !Ma numesc Lucia ,sunt hipoacuzica,port 2proteze auditive.Oare voi reuși la examen și la traseu?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 11.07.2021 07:21

Doar medicul te poate declara apt.


Roxana Raicu
Roxana Raicu 26.06.2021 09:29
Deci reclamele se aud au ton însă videoclipurile nu, spuneți mi de ce vă rog?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 29.07.2021 12:48

In timp ce rulează explicația video verifica volumul sunetului in playerul video. Daca este la maxim si tot nu se aude îți recomandam sa schimbi browser-ul de internet sau sa instalezi aplicația noastră pentru android.Descărcați aplicația de aici -> http://bit.ly/școala-rutieră-apk


Holban Maria Cristina
Holban Maria Cristina 26.05.2021 07:46
Eu aproape în fiecare zi fac câte un video , îl ascult de 2 sau 3 ori apoi notez ..pana acum e ok
Stan Ionescu
Stan Ionescu 30.05.2021 12:31
Da, și eu am început de două zile și încerc în același fel, încă nu am notat, voi cumpăra un caiet pentru notări. Am parcurs câteva lecții de la început .
Mult succes la învățat!
Lengyel rozalia
Lengyel rozalia 31.05.2021 02:45
Bună ziua am o întrebare după ce ascultați video ce notați în caiet?
Andrei Valentin Ciocan
Andrei Valentin Ciocan 01.08.2021 04:34
Mulțumesc foarte mult pentru idee mă ajută enorm!!!
Alexandra Clim
Alexandra Clim 14.09.2021 10:41
Buba ziua îmi poți spune ce notezi te rog frumos ?
Alexandra Clim
Alexandra Clim 14.09.2021 10:41
Buna**
Adinel Stetco
Adinel Stetco 14.05.2021 07:57
Salutare. De ce nu merg videourile? Îmi zice : video file not found.
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 14.05.2021 15:25

Schimba browserul de internet.


Onofras Alexandru
Onofras Alexandru 08.05.2021 08:00
bună ziua, mi-a recomandat un prieten acesta aplicație și chiar ma ajuta foarte mult, nu mai trebuie sa citesc care dura mult, am început sa învăț de o luna mai am puțin și termin toți pasi, chiar ma ajuta foarte mult pt ca vreau sa iau permisul din prima!
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 08.05.2021 08:02

Ne bucuram ca putem sa va ajutam.


Adrian Rizan
Adrian Rizan 27.04.2021 17:24
Buna seara! Pentru categoria C , CE sunt utili toti cei 4 pasi?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 28.04.2021 15:44

Trebuie sa urmezi cei 4 pasi de invatare ca sa inveti eficient, cel mai important pas este pasul 3 (Mediu de invatare drpciv).

Spor la invatat! 


Patricia Oniga
Patricia Oniga 04.04.2021 22:25
Buna ziua,

Daca un drum este prevazut cu o banda destinata transportului public (aflata langa bordura), vehiculele lente/grele etc vor circula tot pe aceasta banda ? Multumesc!
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 05.04.2021 16:18

Click aici

 


florentina Vlad
florentina Vlad 31.03.2021 08:17
Buna ziua ce set de chestionare imi poteti da sa fac ? Multumesc !
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 31.03.2021 15:32

Selecteaza pasul 4 si categoria de permis pentru care vrei sa inveti.Recomandam ca sa se faca toti cei 4 pasi de invatare, cel mai important este pasul 3 (Mediu de invatare DRPCIV) unde intrebarile sunt explicate audio - video iar la sala sa te duci atunci cand faci toate cele 45 de chestionare cu 25-26 de puncte.

In acest fel inveti eficient si promovezi examenul teoretic 


florentina Vlad
florentina Vlad 31.03.2021 07:59
Buna ziua cum pot face sa iau sala din prima .
Daca se poate sa ma ajutati va rog cu un raspuns ?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 31.03.2021 15:38

Recomandam ca sa se faca toti cei 4 pasi de invatare, cel mai important este pasul 3 (Mediu de invatare DRPCIV) unde intrebarile sunt explicate audio - video iar la sala sa te duci atunci cand faci toate cele 45 de chestionare cu 25-26 de puncte.

In acest fel inveti eficient si promovezi examenul teoretic 


Maria Mihai
Maria Mihai 29.03.2021 22:03
Buna ziua,
1. Daca circul pe mijlocul sensului unic deoarece am masini parcate atat pe partea stanga cat si pe dreapta, trebuie sa mentin semnalui stanga?
2. Parasesc o strada cu sens unic pe partea stanga si voi intra tot pe sens unic: Pe ce parte voi intra pe celalalt sens unic...stanga sau dreapta?
3.In sensul giratoriu vreau sa merg inainte: trebuie sa intru cu semnal stanga in sensul giratoriu apoi dreapta pentru a parasi sensul giratoriu?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 11.04.2021 07:17

1. La examen se tine cont de asta si îți recomandam sa menții semnalizatorul in funcțiune pe toata durata.2. Daca vii de pe un drum cu sens unic cu doua benzi, tu virând de pe banda 2, menții tot banda 2, cu condiția sa te muți pe banda 1 atunci cand este posibil. Daca drumul de pe care vi are o singura banda, te încadrezi pe banda 1 pe drumul pe care intri..3. Vezi aceasta lecție despre giratorii - Codul Rutier - Intersecția cu sens giratoriu


Lasă un comentariu

CUPRINS
Capitolul 1 - partea 1 - Drumul public Capitolul 1 - partea 2 - Sensul și banda de circulație Capitolul 2 - partea 1 - Deplasarea vehiculelor pe drumul public Capitolul 2 - partea 2 - Circulația în intersecții Capitolul 3 - partea 1 - Semnalizarea rutieră și ordinea de prioritate Capitolul 3 - partea 2 - Semnalele polițistului rutier Capitolul 3 - partea 3 - Semnalele speciale de avertizare Capitolul 3 - partea 4 - Semnalizarea temporară Capitolul 3 - partea 5 - Semnalele luminoase sau sonore Capitolul 3 - partea 6 - Indicatoare rutiere Capitolul 3 - partea 7 - Marcaje rutiere Capitolul 4 - partea 1 - Drumul cu sens unic Capitolul 4 - partea 2 - Intersecția cu sens giratoriu Capitolul 4 - partea 3 - Autostrada Capitolul 4 - partea 4 - Zona rezidenţială şi pietonală Capitolul 5 - partea 1 - Prioritatea și acordarea priorității Capitolul 5 - partea 2 - Prioritatea de trecere - acordată prin indicatoare Capitolul 5 - partea 3 - Prioritatea de trecere - acordata prin lege Capitolul 5 - partea 4 - acordarea priorității Capitolul 5 - partea 5 - alte cazuri de acordare de prioritate Capitolul 6 - partea 1 - manevre - depășirea Capitolul 6 - partea 2 - manevre - oprirea și staționarea Capitolul 6 - partea 3 - manevre - oprirea interzisă Capitolul 6 - partea 4 - manevre - staționarea interzisă și parcarea Capitolul 6 - partea 5 - manevre - întoarcerea Capitolul 6 - partea 6 - manevre - mersul înapoi Capitolul 7 - partea 1 - locuri și situații speciale - trecerea la nivel cu calea ferată Capitolul 7 - partea 2 - trecerea la nivel cu calea ferată fără bariere Capitolul 7 - partea 3 - trecerea la nivel cu calea ferată cu bariere Capitolul 7 - partea 4 - trecerea pentru pietoni Capitolul 7 - partea 5 - drumul în curbă Capitolul 7 - partea 6 - drumul în rampă și în pantă Capitolul 8 - partea 1 - Permisul de conducere Capitolul 8 - partea 2 - Condiții obținere permis și echivalări Capitolul 8 - partea 3 - Viteza de deplasare Capitolul 8 - partea 4 - Starea tehnică a vehiculelor Capitolul 8 - partea 5 - Sistemul de iluminare și semnalizare luminoasă Capitolul 9 - partea 1 - Obligațiile conducătorilor auto la plecarea la traseu Capitolul 9 - partea 2 - Obligațiile conducătorilor auto în timpul deplasării Capitolul 9 - partea 3 - Obligațiile conducătorilor auto la transportul copiilor Capitolul 9 - partea 4 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de accident Capitolul 9 - partea 5 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de defecțiune tehnică Capitolul 9 - partea 6 - Obligațiile conducătorilor auto cu vechime mai mică de un an Capitolul 9 - partea 7 - Obligațiile conducătorilor auto de transport public de persoane Capitolul 9 - partea 8 - Obligațiile conducătorilor auto de transport de mărfuri Capitolul 9 - partea 9 - Obligațiile prorietarilor sau deținătorilor de vehicule Capitolul 9 - partea 10 - Obligațiile conducătorilor auto la remorcarea vehiculelor Capitolul 9 - partea 11 - Obligațiile conducătorilor de mopede și biciclete Capitolul 9 - partea 12 - Obligații și interziceri pietoni Capitolul 10 - partea 1 - Contravenții și infracțiuni Capitolul 10 - partea 2 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul neînmatriculat Capitolul 10 - partea 3 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul fără permis de conducere Capitolul 10 - partea 4 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe Capitolul 10 - partea 5 - Infracțiuni - Părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia Capitolul 10 - partea 6 - Infracțiuni - diverse Capitolul 10 - partea 7 - Contravenții - introducere Capitolul 10 - partea 8 - Contravenții - clasa 1 Capitolul 10 - partea 9 - Contravenții - clasa 2 Capitolul 10 - partea 10 - Contravenții - clasa 3 Capitolul 10 - partea 11 - Contravenții - clasa 4 Capitolul 10 - partea 12 - Contravenții - clasa 5 Capitolul 10 - partea 13 - Alte sancțiuni Capitolul 10 - partea 14 - Reținerea certificatului de înmatriculare sau înregistrare Capitolul 10 - partea 15 - Confiscarea, imobilizarea și radierea din oficiu Capitolul 10 - partea 16 - Consumul de alcool și procedura de recoltare probe

© 2021 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou ↓

Pentru a crea un cont nou cu facebook ↓

Login cu Facebook

Dacă ai deja un cont, conectează-te aici ↓