Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Ai parcurs 0.0% din Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Capitolul 2 - partea 2 - Circulația în intersecții

Capitolul 2 - partea 2 - Circulația în intersecții


Articole de referință din legislația în vigoare

OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 (Codul rutier)
Regulament = REGULAMENT de aplicare a  OUG 195/2002 (Regulamentul codului rutier)

OUG - Articolul 6

16. intersecţie - orice încrucişare, joncţiune sau bifurcare de drumuri la nivel, inclusiv spaţiile formate de acestea;

OUG - Articolul 55

Intersecţiile sunt:
a) cu circulaţie nedirijată;
b) cu circulaţie dirijată. În aceasta categorie sunt incluse şi intersecţiile în care circulaţia se desfăşoară în sens giratoriu.

OUG - Articolul 56

La apropierea de o intersecţie conducătorul de vehicul trebuie să circule cu o viteză care să îi permită oprirea, pentru a acorda prioritate de trecere participanţilor la trafic care au acest drept.

OUG - Articolul 57

(2) La intersecţiile cu circulaţie dirijată, conducătorul de vehicul este obligat să respecte semnificaţia indicatoarelor, culoarea semaforului sau indicaţiile ori semnalele poliţistului rutier.

(3) Pătrunderea unui vehicul într-o intersecţie este interzisă dacă prin aceasta se produce blocarea intersecţiei.
 

Regulament - Articolul 107

(1) La intersecţiile prevăzute cu indicatoare şi/sau cu marcaje pentru semnalizarea direcţiei de mers, conducătorii de vehicule trebuie să se încadreze pe benzile corespunzătoare direcţiei de mers voite cu cel puţin 50 m înainte de intersecţie şi sunt obligaţi să respecte semnificaţia indicatoarelor şi marcajelor.

(2) La intersecţiile fără marcaje de delimitare a benzilor, conducătorii vehiculelor ocupa în mers, cu cel puţin 50 m înainte de intersecţie, următoarele poziţii:

a) rândul de lângă bordura sau acostament, cei care vor să schimbe direcţia de mers spre dreapta;
b) rândul de lângă axa drumului sau de lângă marcajul de separare a sensurilor, cei care vor să schimbe direcţia de mers spre stânga. Când circulaţia se desfăşoară pe drumuri cu sens unic, conducătorii de vehicule care intenţionează să vireze la stânga sunt obligaţi să ocupe rândul de lângă bordura sau acostamentul din partea stânga;
c) oricare dintre rânduri, cei care vor să meargă înainte.

(3) Dacă în intersecţie circulă şi tramvaie, iar spaţiul dintre şina din dreapta şi trotuar nu permite circulaţia pe două sau mai multe rânduri, toţi conducătorii de vehicule, indiferent de direcţia de deplasare, vor circula pe un singur rând, lăsând liber traseul tramvaiului.

Regulament - Articolul 108

Schimbarea direcţiei de mers prin virare la dreapta sau la stânga este interzisă în locurile unde sunt instalate indicatoare cu această semnificaţie.

Regulament - Articolul 109

Dacă în apropierea unei intersecţii este instalat un indicator sau aplicat un marcaj care obliga să se circule într-o anumită direcţie, vehiculele trebuie să fie conduse numai în direcţia sau direcţiile indicate.

Regulament - Articolul 110

(1) În situaţiile în care există benzi speciale pentru executarea manevrei, schimbarea direcţiei de deplasare se face prin stânga centrului imaginar al intersecţiei, iar dacă există un marcaj de ghidare, cu respectarea semnificaţiei acestuia.

(2) Schimbarea direcţiei de mers spre stânga, în cazul vehiculelor care intra într-o intersecţie circulând pe acelaşi drum în aliniament, dar din sensuri opuse, se efectuează prin stânga centrului intersecţiei, fără intersectarea traiectoriei acestora.

(3) Amenajările rutiere sau obstacolele din zona mediană a părţii carosabile se ocolesc prin partea dreaptă.

Regulament - Articolul 123

Conducătorul de vehicul este obligat să circule cu o viteza care să nu depăşească 30 km/h în localităţi sau 50 km/h în afara localităţilor, în următoarele situaţii:

a) la trecerea prin intersecţiile cu circulaţie nedirijată;
i) la schimbarea direcţiei de mers prin viraje;Dacă nu puteți/doriți să vizionați varianta AUDIO-VIDEO a cursului, puteți citi varianta text ilustrată cu imagini.

Varianta text Capitolul 2 - partea 2 - Circulația în intersecții

Codul Rutier - Circulația în intersecții

Intersecția este orice încrucişare, joncţiune sau bifurcare de drumuri la nivel, inclusiv spaţiile formate de acestea (art. 6 pct. 16 din OUG).

definitia intersectiei

INTERSEȚIILE SUNT (art. 55 din OUG):

  • cu circulație dirijată, acestea pot fi:

- prin semnalele polițiștilor rutieri; (unde se respectă semnificația  semnalelor și indicațiilor polițiștilor rutieri) (art. 57 alin. 2 din OUG)

intersectie dirijata de politist rutier

- prin semnalele luminoase ale semafoarelor electrice; (unde se respecta semnificația semnalelelor semafoarelor electrice) (art. 57 alin. 2 din OUG)

intersectie dirijata prin semafoare

- prin indicatoare de reglementare a priorității de trecere; (unde se respectă semnificația indicatoarelor de reglemetare de prioritate) (art. 57 alin. 2 din OUG)

intersectie dirijata prin indicatoare

- intersecții cu sens giratoriu. (unde se respectă regulile de circulație pentru intersecțiile cu sens giratoriu) (art. 57 alin. 2 din OUG)

intersectie cu sens giratoeiu

  • cu circulație nedirijată: sunt intersecțiile în care nu găsim niciun mijloc de dirijare a circulației. (unde se respectă regulile de circulație pentru intersecțiile nedirijate)

intersectie nedirijata

PRESELECȚIA ȘI ÎNCADRAREA PE BENZI ÎN INTERSECȚII

Zona de preselecție este porțiunea de 50 de metri pâna la colțul intersecției, pe sensul de mers, pe fiecare drum care pătrunde în intersecție. Lungimea zonei de preselecție este de 50 m atât în localități cât și în afara localităților.

zona de preselectie

Preselecția reprezintă acțiunea conducătorilor de a ocupa poziția corespunzătoare direcției de mers dorite, cu cel puțin 50 de metri înaintea colțului de intersecție.

manevra de preselectie

În zona de preselecție nu se poate schimba poziția de mers a vehiculului, indiferent dacă benzile sunt materializate sau nu. Dacă s-a ocupat un loc gresit față de direcția de mers dorită, suntem obligați să ne continuăm drumul conform locului pe care l-am ocupat.

preselectie gresita in intersecie

preselectare gresita a benzii in intersectie

Conducătorii de vehicule trebuie să respecte următoarele reglementări (art. 107 alin. 2 din Regulament):

  • La intersecţiile fără marcaje de delimitare a benzilor, conducătorii vehiculelor ocupa în mers, cu cel puţin 50 m înainte de intersecţie, următoarele poziţii:

a) rândul de lângă axa drumului sau de lângă marcajul de separare a sensurilor, cei care vor să schimbe direcţia de mers spre stânga;

ocuparea randului din stanga in intersectiile fara marcaje

b) rândul de lângă bordură sau acostament, cei care vor să schimbe direcţia de mers spre dreapta;

ocularea randului din dreapta in intersectiile fara marcaje

c) oricare dintre rânduri, vor ocupa cei care vor să meargă pe direcția înainte.

ocuparea oricarui rand cand se merge inainte in intersectiile fara marcaje

  • La intersecţiile prevăzute cu indicatoare şi/sau cu marcaje pentru semnalizarea direcţiei de mers, conducătorii de vehicule trebuie să se încadreze pe benzile corespunzătoare direcţiei de mers voite cu cel puţin 50 m înainte de intersecţie şi sunt obligaţi să respecte semnificaţia indicatoarelor şi marcajelor. (art. 107 alin. 1 din Regulament)

respectarea marcajelor si indicatoarelor de obligare in intersectii

Dacă în intersecţie circulă şi tramvaie, iar spaţiul dintre şina din dreapta şi trotuar nu permite circulaţia pe două sau mai multe rânduri, toţi conducătorii de vehicule, indiferent de direcţia de deplasare, vor circula pe un singur rând, lăsând liber traseul tramvaiului. (art. 107 alin. 3 din Regulament)

Nu este permisă formarea rândului doi pe linia de tramvai, chiar dacă linia de tramvai este liberă, interdicția referindu-se la existenta liniei de tramvai și nu la existența tramvaiului.

ocuparea sinei tramvaiului in intersectii

Când circulaţia se desfăşoară pe drumuri cu sens unic, conducătorii de vehicule care intenţionează să vireze la stânga sunt obligaţi să ocupe rândul de lângă bordura sau acostamentul din partea stânga. (art. 107 alin. 2 lit. b din Regulament)

preselectarea benzii in intersectiile cu sens unic

REGULI ÎN INTERSECȚII

Schimbarea direcţiei de mers spre stânga, în cazul vehiculelor care intra într-o intersecţie circulând pe acelaşi drum în aliniament, dar din sensuri opuse, se efectuează prin stânga centrului intersecţiei, fără intersectarea traiectoriilor acestora.

virajul la stanga fara intersectarea traiectoriilor

În situaţiile în care există benzi speciale pentru executarea manevrei, schimbarea direcţiei de deplasare se face prin stânga centrului imaginar al intersecţiei, iar dacă există un marcaj de ghidare, cu respectarea semnificaţiei acestuia. (art. 110 alin. 1 și alin. 2 din Regulament)

virajul catre stanga prin ocolirea centrului imaginar al intersectiei

virajul la stanga cu respectarea marcajelor de ghidare

La apropierea de o intersecţie conducătorul de vehicul trebuie să circule cu o viteză care să îi permită oprirea, pentru a acorda prioritate de trecere participanţilor la trafic care au acest drept (art. 56 din OUG).

reducerea vitezei in intersectii

La intersecţiile cu circulaţie dirijată, conducătorul de vehicul este obligat să respecte semnificaţia indicatoarelor, culoarea semaforului sau indicaţiile ori semnalele poliţistului rutier (art. 57 alin. 2 din OUG).

obligatii respectare indicatoare, semafoare ori semnalele politistului in intersectii dirijate

Pătrunderea unui vehicul într-o intersecţie este interzisă dacă prin aceasta se produce blocarea intersecţiei (art. 57 alin. 3 din OUG).

este interzisa patrunderea in intersectia aglomerata daca se blocheaza intersectia

La schimbarea direcţiei de mers prin viraje, conducătorul de vehicul este obligat să circule cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h în localităţi sau 50 km/h în afara localităţilor (art. 123 lit. i din Regulament).

reducerea vitezei la viraje in intersectii din localitatii

reducerea vitezei la viraje in intersectii din afara localitatii

La trecerea prin intersecţiile cu circulaţie nedirijată, conducătorul de vehicul este obligat să circule cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h în localităţi sau 50 km/h în afara localităţilor (art. 123 lit. a din Regulament).

reducerea vitezei la intersectiile nedirijate

Amenajările rutiere sau obstacolele din zona mediană a părţii carosabile se ocolesc prin partea dreaptă. (art. 110 alin. 3 din Regulament)

ocolire obstacole din zona mediana

ocolirea obstacolelor din zona mediana se face prin partea dreapta

Schimbarea direcţiei de mers prin virare la dreapta sau la stânga este interzisă în locurile unde sunt instalate indicatoare cu această semnificaţie (art. 108 din Regulament).

viraj la stagnga interzis in intersectiile in care indicatoarele interzic aceasta manevra

Dacă în apropierea unei intersecţii este instalat un indicator sau aplicat un marcaj care obliga să se circule într-o anumită direcţie, vehiculele trebuie să fie conduse numai în direcţia sau direcţiile indicate (art. 109 din Regulament).

matcaje si indicatoare de obligare in inainte de intersectii

206 Comentarii Lasă un comentariu

Andreea Girigan
Andreea Girigan 31.08.2021 19:01
Ce înseamnă "cel mult" din art 103: Pe drumul public cu cel mult două benzi pe sens şi cu o a treia bandă pe care este amplasată linia tramvaiului lângă axa drumului, conducătorii de vehicule pot folosi aceasta banda cu obligatia sa lase liberă calea tramvaiului, la apropierea acestuia.
Pe de altă parte dacă e o singura banda + o șină de tramvai, nu se poate circula pe șină
Cel mult două benzi poate însemna una sau doua , conform limbii romane
Mihai Mi
Mihai Mi 10.09.2021 02:35
"maxim"
Mariana Alexandrescu
Mariana Alexandrescu 17.09.2021 13:10
Aceeași intrebare as avea-o și eu...de ce dacă sunt 2 benzi pe sens putem circula pe linia tramvaiului,iar atunci când avem o singura banda,nu?incerc doar sa inteleg
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 17.09.2021 15:46

Pe drumul public cu cel mult două benzi pe sens şi cu o a treia bandă pe care este amplasată linia tramvaiului lângă axa drumului, conducătorii de vehicule pot folosi aceasta bandă, cu obligația să lase liberă calea tramvaiului la apropierea acestuia. Conducătorii de vehicule pot circula pe acea bandă atâta timp cât nu incomodează circulația acestuia.Trebuie să ținem cont că la un moment dat o să ajungem intr-o intersecție, iar dacă prin această intersecție circulă și tramvaie, iar spațiul dintre șina din dreapta și bordura trotuarului permite deplasarea vehiculelor doar pe un singur rând, conducătorul de autovehicul care intenționează să schimbe direcția de mers spre stânga se va încadra pe singurul rând rămas la dispoziția sa, fără a ocupa traseul tramvaiului.


Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 18.09.2021 10:51

O banda + o banda pentru linia tramvaiului = permisDoua benzi + o banda pentru linia tramvaiului = permisTrei sau mai multe benzi + o banda pentru linia tramvaiului = interzis


Alexandru Iurascu
Alexandru Iurascu 30.08.2021 11:00
Bună ziua! Sunt întrebările ca la sala! va mulțumesc!
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 30.08.2021 14:49

Ne bucuram ca putem sa va ajutam.


Iahim D-tru
Iahim D-tru 25.08.2021 06:59
Buna ziua . Rog urmatoarea informatie : ce risca ca si sanctiune un conducator auto care pe un drum cu sens unic a virat brusc stanga de pe banda 1 (fara sa se asigure) si a fost tamponat de autoturismul care venea de pe banda 2 . Multumesc.
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 18.09.2021 10:46

Este greu de decis cine și de ce este vinovat. Pentru asta există un agent de poliție specializat pe astfel de situații. Cel mai bine este să se meargă la poliție în aceste cazuri ca polițistul specializat să decidă vinovăția și să aplice sancțiunile corecte. Noi nu putem face altceva decât să ne dăm cu părerea, pe baza legii, dar nu înseamnă că așa va decide si agentul de politie, de aceea avem o reținere în a ne da cu părerea.


neamtu mariana
neamtu mariana 11.08.2021 04:49
Buna ziua, va rog sa ma lamuriti cu incadrarea pe benzi.
La o intersectie in T, de pe o straduta de cartier cu o banda pe sens intru pe una cu 3 benzi pe sens. Daca circulatia imi permite ma pot incadra direct pe banda 1 ? Multumesc.
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 18.09.2021 10:44

Da, te poți încadra direct pe banda 1, daca benzile 2 si 3 sunt libere si poți ajunge direct pe banda 1. Banda 1 este cea care trebuie folosita, de regula, atunci cand este libera. Celelalte benzi se folosesc in funcție de cat de aglomerat este traficul.Găsiți aici lecție video cu Deplasarea vehiculelor pe drumul public --> Codul Rutier - Deplasarea vehiculelor pe drumul public


Cristina Ene
Cristina Ene 22.07.2021 18:58
Buna seara! Va rog sa mi spuneti ce sa fac la videoclip se aude intrerupt. Se incarca greu. Multumesc!
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 23.07.2021 15:39

Este de la conexiunea ta ta internet.Schimba browserul de internet.

 


Viorica mosneag
Viorica mosneag 20.07.2021 20:27
Sunteti cei mai tari
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 27.07.2021 13:51

Ne bucurăm că vă putem ajuta.


Ionut dobrea
Ionut dobrea 18.07.2021 20:27
Salut ! Am și eu o întrebare de ce merge audio video intrerupt câte o data nu mai merge de loc ce se intampla ?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 19.07.2021 15:28

Este de la conexiunea ta la internet.Sau incearca sa schimbi browserul de internet.


Liviu Mocanu
Liviu Mocanu 15.06.2021 21:01
Daca sunt prevazute semafoare separate, pe directii separate - inainte, la stanga sau la dreapta ( adica nu exista un semafor care sa reglementeze simultan toate directiile - asa cum se intelege din context ) , tu esti obligat sa respecti culoarea indicata pentru semaforul directiei tale. Daca semaforul directiei , benzii tale, este nefunctional, dar ai un indicator, vei respecta acel indicator.Pe banda ta intra vehicule care vin, de exemplu, de pe directia perpendiculara si doresc intrarea pe banda 1.Mie mi se pare clar ce spune legea : daca semaforul destinat directiei tale nu functioneaza, esti obligat sa respecti indicatorul de pe stalp. Repet : in contextul decris de tine nu apare un semafor general pentru toate directiile. Daca ar fi ala ... n-ar mai exista nici o framantare, ar face legea pentru toti.
Iulian valesecanu
Iulian valesecanu 12.06.2021 07:11
As vrea sa aflu sunt modificări într-o intersecție dirijată cu semafoare si marcaje ,cel ce are intermitent la dreapta si merge înainte poate ocupa aceasta banda ,daca s-a modificat acest articol asi dori sa stiu unde este încadrat, la ce articol,am observat în trafic pe romania ca multi se cearta din cauza blocării benzi către dreapta dar ei circulă pe direcția înainte.
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 27.07.2021 13:53

Daca pe acea banda (banda 1) marcajul permite si înainte si la dreapta, atunci cel care merge înainte poate folosi acea banda, chiar daca blochează calea celor care ar putea vita la dreapta pe verde intermitent. Daca pe acea banda este marcaj care obliga doar la dreapta, cel care merge înainte nu are ce sa caute acolo.


Mina
Mina 09.06.2021 07:35
Buna ziua
Locuim intro zona cu case unde sunt 5 intersectii in T la distanta intre ele de 8-13 m si cu semne acorda prioritate. Soferii isi intorc masinile inainte de intersectiile in T la 3-5m, urcandu-si masinile pe trotuarul de vis-a vis. Politia nu doreste sa ne spuna daca este interzisa intoarcerea si nici sa spuna cum este reglementatta parcarea in dreptul hidrantilor ingropati in asfalt Ne puteti ajuta? Suntem disperati ca ne putem trezi cu masinile in curti sau ca vor calca pe cineva.
Taximetrist
Taximetrist 10.06.2021 15:24
Este interzisa intoarcerea la mai putin de 25 m de intersectia in T nedirijata,Este interzisa parcarea in dreptul hidrantilor ; este necesar pentru accesul masinilor de pompieri la hidrant. exista legislatie, dar sa nu va asteptati sa va raspunda.
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 27.07.2021 13:56

Încercați sa faceți reclamație scrisa la politie, astfel va vor răspunde concret ce se poate face si ce nu. Legislația este clara, rămâne doar sa fie aplicata.


Bubu Bubu
Bubu Bubu 08.06.2021 14:52
Admis astazi sala
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 27.07.2021 13:53

Ne bucurăm că vă putem ajuta.


Bubu Bubu
Bubu Bubu 08.06.2021 13:33
Admis astazi sala
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 08.06.2021 15:08

Felicitari!


Amalia Lavinia
Amalia Lavinia 29.05.2021 20:49
Multumita acestui site am luat pe data de 28.05.2021 sala cu punctaj maxim ..Multumesc celui care a creat acest site ..Mult succes tuturor !
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 30.05.2021 06:19

Cu placere, felicitari!


Alexandra Clim
Alexandra Clim 14.09.2021 10:52
Îmi poți spune modul tău de învățare și eu as dori sa ma înscriu dar sunt nesigura îmi este frica dacă nu iau sala
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 14.09.2021 14:58

Alexandra - Recomandam ca sa se faca toti cei 4 pasi de invatare, cel mai important este pasul 3 (Mediu de invatare DRPCIV) unde intrebarile sunt explicate audio - video iar la sala sa te duci atunci cand faci toate cele 45 de chestionare cu 25-26 de puncte.

In acest fel inveti eficient si promovezi examenul teoreticIn plus in mediul de invatare mai sunt intrebari pe care nu le gasesti in chestionare. 


Adrian Popa
Adrian Popa 23.05.2021 15:20
Salutare! Referitor la preselecția pe rânduri, dacă la un drum cu o bandă pe sens aceasta este destul de îngustă, cum se întâmplă pe drumurile noastre în majoritatea cazurilor , cum mai selectam rândurile? Sau se consideră că suntem deja încadrați pt viraj stânga sau dreapta și trebuie doar sa semnalizam de la 50 m sau 100 m înafara localităților? In video putem distinge cele două rânduri.Cum procedam ? Va mulțumesc și vă rog să nu ocoliți întrebarea mea. Faceți o treabă foarte bună cu acest site!
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 27.07.2021 14:02

Daca lățimea singurei benzi destinata sensului dvs. de mers este mica si nu se pot forma doua rânduri, la virajul către stânga nu aveți alta varianta decât sa va încadrați cat mai mult pe partea stângă (spre axul drumului) dara fără a trece de marcajul care desparte sensurile de mers. Cei care au posibilitatea sa va depășească prin partea dreapta o vor face iar cei care nu au aceasta posibilitatea pentru ca nu le permite spațiul rămas (in funcție de lățimea vehiculului condus de aceștia), vor aștepta sa va terminați manevra ca ei sa își poată continua deplasarea. In mod normal ar trebui sa nu va stânjenească cu claxoane sau injurii, dat nu întotdeauna se procedează așa.


Vlad Cristian
Vlad Cristian 19.05.2021 22:04
Buna ziua, am o intrebare legata de ordinea de plecare la executarea virajului la stanga. Mai exact (sub podul Basarab, venind de pe grivita si pentru a face stanga spre Victoriei) se cedeaza trecerea vehiculelor de pe sensul celalalt iar cand sa plec, masina din spatele meu pleaca mai repede si se baga peste mine. Cine a gresit in aceasta situatie si unde este prevazut in lege un asemenea aspect? Multumesc
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 27.07.2021 14:08

Regulament Articolul 119

Conducătorul de vehicul care urmează să fie depășit este obligat:

k) pe sectorul de drum unde s-a format o coloana de vehicule în așteptare, dacă prin aceasta se intră pe sensul opus de circulație.

OUG Articolul 100

(3) Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii contravenționale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile săvârșirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a următoarelor fapte:

a) depășirea coloanelor de vehicule oprite la culoarea roșie a semaforului sau la trecerile la nivel cu calea ferată;Lasă un comentariu

CUPRINS
Capitolul 1 - partea 1 - Drumul public Capitolul 1 - partea 2 - Sensul și banda de circulație Capitolul 2 - partea 1 - Deplasarea vehiculelor pe drumul public Capitolul 2 - partea 2 - Circulația în intersecții Capitolul 3 - partea 1 - Semnalizarea rutieră și ordinea de prioritate Capitolul 3 - partea 2 - Semnalele polițistului rutier Capitolul 3 - partea 3 - Semnalele speciale de avertizare Capitolul 3 - partea 4 - Semnalizarea temporară Capitolul 3 - partea 5 - Semnalele luminoase sau sonore Capitolul 3 - partea 6 - Indicatoare rutiere Capitolul 3 - partea 7 - Marcaje rutiere Capitolul 4 - partea 1 - Drumul cu sens unic Capitolul 4 - partea 2 - Intersecția cu sens giratoriu Capitolul 4 - partea 3 - Autostrada Capitolul 4 - partea 4 - Zona rezidenţială şi pietonală Capitolul 5 - partea 1 - Prioritatea și acordarea priorității Capitolul 5 - partea 2 - Prioritatea de trecere - acordată prin indicatoare Capitolul 5 - partea 3 - Prioritatea de trecere - acordata prin lege Capitolul 5 - partea 4 - acordarea priorității Capitolul 5 - partea 5 - alte cazuri de acordare de prioritate Capitolul 6 - partea 1 - manevre - depășirea Capitolul 6 - partea 2 - manevre - oprirea și staționarea Capitolul 6 - partea 3 - manevre - oprirea interzisă Capitolul 6 - partea 4 - manevre - staționarea interzisă și parcarea Capitolul 6 - partea 5 - manevre - întoarcerea Capitolul 6 - partea 6 - manevre - mersul înapoi Capitolul 7 - partea 1 - locuri și situații speciale - trecerea la nivel cu calea ferată Capitolul 7 - partea 2 - trecerea la nivel cu calea ferată fără bariere Capitolul 7 - partea 3 - trecerea la nivel cu calea ferată cu bariere Capitolul 7 - partea 4 - trecerea pentru pietoni Capitolul 7 - partea 5 - drumul în curbă Capitolul 7 - partea 6 - drumul în rampă și în pantă Capitolul 8 - partea 1 - Permisul de conducere Capitolul 8 - partea 2 - Condiții obținere permis și echivalări Capitolul 8 - partea 3 - Viteza de deplasare Capitolul 8 - partea 4 - Starea tehnică a vehiculelor Capitolul 8 - partea 5 - Sistemul de iluminare și semnalizare luminoasă Capitolul 9 - partea 1 - Obligațiile conducătorilor auto la plecarea la traseu Capitolul 9 - partea 2 - Obligațiile conducătorilor auto în timpul deplasării Capitolul 9 - partea 3 - Obligațiile conducătorilor auto la transportul copiilor Capitolul 9 - partea 4 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de accident Capitolul 9 - partea 5 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de defecțiune tehnică Capitolul 9 - partea 6 - Obligațiile conducătorilor auto cu vechime mai mică de un an Capitolul 9 - partea 7 - Obligațiile conducătorilor auto de transport public de persoane Capitolul 9 - partea 8 - Obligațiile conducătorilor auto de transport de mărfuri Capitolul 9 - partea 9 - Obligațiile prorietarilor sau deținătorilor de vehicule Capitolul 9 - partea 10 - Obligațiile conducătorilor auto la remorcarea vehiculelor Capitolul 9 - partea 11 - Obligațiile conducătorilor de mopede și biciclete Capitolul 9 - partea 12 - Obligații și interziceri pietoni Capitolul 10 - partea 1 - Contravenții și infracțiuni Capitolul 10 - partea 2 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul neînmatriculat Capitolul 10 - partea 3 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul fără permis de conducere Capitolul 10 - partea 4 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe Capitolul 10 - partea 5 - Infracțiuni - Părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia Capitolul 10 - partea 6 - Infracțiuni - diverse Capitolul 10 - partea 7 - Contravenții - introducere Capitolul 10 - partea 8 - Contravenții - clasa 1 Capitolul 10 - partea 9 - Contravenții - clasa 2 Capitolul 10 - partea 10 - Contravenții - clasa 3 Capitolul 10 - partea 11 - Contravenții - clasa 4 Capitolul 10 - partea 12 - Contravenții - clasa 5 Capitolul 10 - partea 13 - Alte sancțiuni Capitolul 10 - partea 14 - Reținerea certificatului de înmatriculare sau înregistrare Capitolul 10 - partea 15 - Confiscarea, imobilizarea și radierea din oficiu Capitolul 10 - partea 16 - Consumul de alcool și procedura de recoltare probe

© 2021 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou ↓

Pentru a crea un cont nou cu facebook ↓

Login cu Facebook

Dacă ai deja un cont, conectează-te aici ↓