Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Ai parcurs 0.0% din Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Capitolul 2 - partea 2 - Circulația în intersecții

Capitolul 2 - partea 2 - Circulația în intersecții


Articole de referință din legislația în vigoare

OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 (Codul rutier)
Regulament = REGULAMENT de aplicare a  OUG 195/2002 (Regulamentul codului rutier)

OUG - Articolul 6

16. intersecţie - orice încrucişare, joncţiune sau bifurcare de drumuri la nivel, inclusiv spaţiile formate de acestea;

OUG - Articolul 55

Intersecţiile sunt:
a) cu circulaţie nedirijată;
b) cu circulaţie dirijată. În aceasta categorie sunt incluse şi intersecţiile în care circulaţia se desfăşoară în sens giratoriu.

OUG - Articolul 56

La apropierea de o intersecţie conducătorul de vehicul trebuie să circule cu o viteză care să îi permită oprirea, pentru a acorda prioritate de trecere participanţilor la trafic care au acest drept.

OUG - Articolul 57

(2) La intersecţiile cu circulaţie dirijată, conducătorul de vehicul este obligat să respecte semnificaţia indicatoarelor, culoarea semaforului sau indicaţiile ori semnalele poliţistului rutier.

(3) Pătrunderea unui vehicul într-o intersecţie este interzisă dacă prin aceasta se produce blocarea intersecţiei.
 

Regulament - Articolul 107

(1) La intersecţiile prevăzute cu indicatoare şi/sau cu marcaje pentru semnalizarea direcţiei de mers, conducătorii de vehicule trebuie să se încadreze pe benzile corespunzătoare direcţiei de mers voite cu cel puţin 50 m înainte de intersecţie şi sunt obligaţi să respecte semnificaţia indicatoarelor şi marcajelor.

(2) La intersecţiile fără marcaje de delimitare a benzilor, conducătorii vehiculelor ocupa în mers, cu cel puţin 50 m înainte de intersecţie, următoarele poziţii:

a) rândul de lângă bordura sau acostament, cei care vor să schimbe direcţia de mers spre dreapta;
b) rândul de lângă axa drumului sau de lângă marcajul de separare a sensurilor, cei care vor să schimbe direcţia de mers spre stânga. Când circulaţia se desfăşoară pe drumuri cu sens unic, conducătorii de vehicule care intenţionează să vireze la stânga sunt obligaţi să ocupe rândul de lângă bordura sau acostamentul din partea stânga;
c) oricare dintre rânduri, cei care vor să meargă înainte.

(3) Dacă în intersecţie circulă şi tramvaie, iar spaţiul dintre şina din dreapta şi trotuar nu permite circulaţia pe două sau mai multe rânduri, toţi conducătorii de vehicule, indiferent de direcţia de deplasare, vor circula pe un singur rând, lăsând liber traseul tramvaiului.

Regulament - Articolul 108

Schimbarea direcţiei de mers prin virare la dreapta sau la stânga este interzisă în locurile unde sunt instalate indicatoare cu această semnificaţie.

Regulament - Articolul 109

Dacă în apropierea unei intersecţii este instalat un indicator sau aplicat un marcaj care obliga să se circule într-o anumită direcţie, vehiculele trebuie să fie conduse numai în direcţia sau direcţiile indicate.

Regulament - Articolul 110

(1) În situaţiile în care există benzi speciale pentru executarea manevrei, schimbarea direcţiei de deplasare se face prin stânga centrului imaginar al intersecţiei, iar dacă există un marcaj de ghidare, cu respectarea semnificaţiei acestuia.

(2) Schimbarea direcţiei de mers spre stânga, în cazul vehiculelor care intra într-o intersecţie circulând pe acelaşi drum în aliniament, dar din sensuri opuse, se efectuează prin stânga centrului intersecţiei, fără intersectarea traiectoriei acestora.

(3) Amenajările rutiere sau obstacolele din zona mediană a părţii carosabile se ocolesc prin partea dreaptă.

Regulament - Articolul 123

Conducătorul de vehicul este obligat să circule cu o viteza care să nu depăşească 30 km/h în localităţi sau 50 km/h în afara localităţilor, în următoarele situaţii:

a) la trecerea prin intersecţiile cu circulaţie nedirijată;
i) la schimbarea direcţiei de mers prin viraje;Dacă nu puteți/doriți să vizionați varianta AUDIO-VIDEO a cursului, puteți citi varianta text ilustrată cu imagini.

Varianta text Capitolul 2 - partea 2 - Circulația în intersecții

Codul Rutier - Circulația în intersecții

Intersecția este orice încrucişare, joncţiune sau bifurcare de drumuri la nivel, inclusiv spaţiile formate de acestea (art. 6 pct. 16 din OUG).

definitia intersectiei

INTERSEȚIILE SUNT (art. 55 din OUG):

  • cu circulație dirijată, acestea pot fi:

- prin semnalele polițiștilor rutieri; (unde se respectă semnificația  semnalelor și indicațiilor polițiștilor rutieri) (art. 57 alin. 2 din OUG)

intersectie dirijata de politist rutier

- prin semnalele luminoase ale semafoarelor electrice; (unde se respecta semnificația semnalelelor semafoarelor electrice) (art. 57 alin. 2 din OUG)

intersectie dirijata prin semafoare

- prin indicatoare de reglementare a priorității de trecere; (unde se respectă semnificația indicatoarelor de reglemetare de prioritate) (art. 57 alin. 2 din OUG)

intersectie dirijata prin indicatoare

- intersecții cu sens giratoriu. (unde se respectă regulile de circulație pentru intersecțiile cu sens giratoriu) (art. 57 alin. 2 din OUG)

intersectie cu sens giratoeiu

  • cu circulație nedirijată: sunt intersecțiile în care nu găsim niciun mijloc de dirijare a circulației. (unde se respectă regulile de circulație pentru intersecțiile nedirijate)

intersectie nedirijata

PRESELECȚIA ȘI ÎNCADRAREA PE BENZI ÎN INTERSECȚII

Zona de preselecție este porțiunea de 50 de metri pâna la colțul intersecției, pe sensul de mers, pe fiecare drum care pătrunde în intersecție. Lungimea zonei de preselecție este de 50 m atât în localități cât și în afara localităților.

zona de preselectie

Preselecția reprezintă acțiunea conducătorilor de a ocupa poziția corespunzătoare direcției de mers dorite, cu cel puțin 50 de metri înaintea colțului de intersecție.

manevra de preselectie

În zona de preselecție nu se poate schimba poziția de mers a vehiculului, indiferent dacă benzile sunt materializate sau nu. Dacă s-a ocupat un loc gresit față de direcția de mers dorită, suntem obligați să ne continuăm drumul conform locului pe care l-am ocupat.

preselectie gresita in intersecie

preselectare gresita a benzii in intersectie

Conducătorii de vehicule trebuie să respecte următoarele reglementări (art. 107 alin. 2 din Regulament):

  • La intersecţiile fără marcaje de delimitare a benzilor, conducătorii vehiculelor ocupa în mers, cu cel puţin 50 m înainte de intersecţie, următoarele poziţii:

a) rândul de lângă axa drumului sau de lângă marcajul de separare a sensurilor, cei care vor să schimbe direcţia de mers spre stânga;

ocuparea randului din stanga in intersectiile fara marcaje

b) rândul de lângă bordură sau acostament, cei care vor să schimbe direcţia de mers spre dreapta;

ocularea randului din dreapta in intersectiile fara marcaje

c) oricare dintre rânduri, vor ocupa cei care vor să meargă pe direcția înainte.

ocuparea oricarui rand cand se merge inainte in intersectiile fara marcaje

  • La intersecţiile prevăzute cu indicatoare şi/sau cu marcaje pentru semnalizarea direcţiei de mers, conducătorii de vehicule trebuie să se încadreze pe benzile corespunzătoare direcţiei de mers voite cu cel puţin 50 m înainte de intersecţie şi sunt obligaţi să respecte semnificaţia indicatoarelor şi marcajelor. (art. 107 alin. 1 din Regulament)

respectarea marcajelor si indicatoarelor de obligare in intersectii

Dacă în intersecţie circulă şi tramvaie, iar spaţiul dintre şina din dreapta şi trotuar nu permite circulaţia pe două sau mai multe rânduri, toţi conducătorii de vehicule, indiferent de direcţia de deplasare, vor circula pe un singur rând, lăsând liber traseul tramvaiului. (art. 107 alin. 3 din Regulament)

Nu este permisă formarea rândului doi pe linia de tramvai, chiar dacă linia de tramvai este liberă, interdicția referindu-se la existenta liniei de tramvai și nu la existența tramvaiului.

ocuparea sinei tramvaiului in intersectii

Când circulaţia se desfăşoară pe drumuri cu sens unic, conducătorii de vehicule care intenţionează să vireze la stânga sunt obligaţi să ocupe rândul de lângă bordura sau acostamentul din partea stânga. (art. 107 alin. 2 lit. b din Regulament)

preselectarea benzii in intersectiile cu sens unic

REGULI ÎN INTERSECȚII

Schimbarea direcţiei de mers spre stânga, în cazul vehiculelor care intra într-o intersecţie circulând pe acelaşi drum în aliniament, dar din sensuri opuse, se efectuează prin stânga centrului intersecţiei, fără intersectarea traiectoriilor acestora.

virajul la stanga fara intersectarea traiectoriilor

În situaţiile în care există benzi speciale pentru executarea manevrei, schimbarea direcţiei de deplasare se face prin stânga centrului imaginar al intersecţiei, iar dacă există un marcaj de ghidare, cu respectarea semnificaţiei acestuia. (art. 110 alin. 1 și alin. 2 din Regulament)

virajul catre stanga prin ocolirea centrului imaginar al intersectiei

virajul la stanga cu respectarea marcajelor de ghidare

La apropierea de o intersecţie conducătorul de vehicul trebuie să circule cu o viteză care să îi permită oprirea, pentru a acorda prioritate de trecere participanţilor la trafic care au acest drept (art. 56 din OUG).

reducerea vitezei in intersectii

La intersecţiile cu circulaţie dirijată, conducătorul de vehicul este obligat să respecte semnificaţia indicatoarelor, culoarea semaforului sau indicaţiile ori semnalele poliţistului rutier (art. 57 alin. 2 din OUG).

obligatii respectare indicatoare, semafoare ori semnalele politistului in intersectii dirijate

Pătrunderea unui vehicul într-o intersecţie este interzisă dacă prin aceasta se produce blocarea intersecţiei (art. 57 alin. 3 din OUG).

este interzisa patrunderea in intersectia aglomerata daca se blocheaza intersectia

La schimbarea direcţiei de mers prin viraje, conducătorul de vehicul este obligat să circule cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h în localităţi sau 50 km/h în afara localităţilor (art. 123 lit. i din Regulament).

reducerea vitezei la viraje in intersectii din localitatii

reducerea vitezei la viraje in intersectii din afara localitatii

La trecerea prin intersecţiile cu circulaţie nedirijată, conducătorul de vehicul este obligat să circule cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h în localităţi sau 50 km/h în afara localităţilor (art. 123 lit. a din Regulament).

reducerea vitezei la intersectiile nedirijate

Amenajările rutiere sau obstacolele din zona mediană a părţii carosabile se ocolesc prin partea dreaptă. (art. 110 alin. 3 din Regulament)

ocolire obstacole din zona mediana

ocolirea obstacolelor din zona mediana se face prin partea dreapta

Schimbarea direcţiei de mers prin virare la dreapta sau la stânga este interzisă în locurile unde sunt instalate indicatoare cu această semnificaţie (art. 108 din Regulament).

viraj la stagnga interzis in intersectiile in care indicatoarele interzic aceasta manevra

Dacă în apropierea unei intersecţii este instalat un indicator sau aplicat un marcaj care obliga să se circule într-o anumită direcţie, vehiculele trebuie să fie conduse numai în direcţia sau direcţiile indicate (art. 109 din Regulament).

matcaje si indicatoare de obligare in inainte de intersectii

167 Comentarii Lasă un comentariu

arabolu marian cristian
arabolu marian cristian 04.04.2021 05:09
Buna ziua.
Am avut accident intr-o intersectie (in forma de T) ;Masina care m-a lovit in partea dreapta a autoturismului (usa,aripa,roata) a iesti de pe strada care avea semnul cedeaza trecerea.La momentul accidentului exista semnul fapt mentionat de mine si in "avizare declaratie dauna" Din pacate nu am facut poza la indicatorul cedeaza care era pe strada masinii care m-a lovit. In intelegerea amiabila cel care m-a lovit isi asuma culpa.
A doua zi ...semnul de cedeaza trecerea nu mai exista pe acel stalp.Inspectorul de daune a schimbat astfel incadrarea mea din pagubit in vinovat, dupa 25 de zile de la eveniment pe motiv ca nemaiexistand semnul trebuia sa dau prioritate de dreapta.....in aceste 25 de zile cat am fost 'nevinovat't masina mi-a fost reparata de service pe baza autorizatiei de reparatie emisa de firma de asigurari.
INTREBARI:
1-Cine este vinovat pana la urma?
2-Ce pot face legal?
Popa Alexandru
Popa Alexandru 04.04.2021 07:11
Se poate proba existenta acelui semn ?
Daca nu ,undeva trebuie sa existe documente de aprobare/instalare existenta acelui semn .
O filmare a evenimentului in care sa se observe acel semn e de dorit dar daca nu este ... ceva de existenta acelui semn .
Patricia Oniga
Patricia Oniga 06.04.2021 12:26
Buna ziua,

Incercati sa navigati pe google street view (daca exista) venind de pe strada care avea semnul de cedeaza trecerea. E ff mare probabilitiatea ca acolo sa se vada semnul, cu exceptia cazului nefericit dar putin probabil in care au facut update la street view in acest scurt timp. Daca semnul era acolo la data incidentului si se poate proba, cu siguranta vinovat este cel care v-a lovit.
Emanuel Istratie
Emanuel Istratie 01.04.2021 20:44
Buna ziua! Am avut astăzi un incident cu un domn. Amândoi am intrat in intersecție, el pe banda 1, iar eu pe banda 2, semnalizate fiecare cu săgeți pentru a indica direcția de mers, la mine in fata respectiv stânga și la el doar in fata. El a virat stâng in sensul giratoriu și mi-a tăiat calea. Cine a gresit in acest caz, el pentru neîncadrare sau eu pentru neacordare de prioritate?
Patricia Oniga
Patricia Oniga 06.04.2021 12:38
El a gresit. Conform explicatiilor de mai sus, domnul era obligat sa isi continue drumul spre inainte. "Dacă s-a ocupat un loc gresit față de direcția de mers dorită, suntem obligați să ne continuăm drumul conform locului pe care l-am ocupat.". Probabil ca a "presupus" ca marcajul de pe banda dvs indica strict stanga si a incercat sa "profite" bazandu-se pe asta.
Alin GHITA
Alin GHITA 19.03.2021 13:01
Vad ca toate intersectiile din exemplele prezentate sunt in forma de "cruce". Se schimba cu ceva regulile intr-o intersectie de tip "T"? Ma gandesc ca intelegeti ce vreau sa spun. Va intreb pentru ca strada pe care locuiesc (strada inchisa) are aceeasi denumire cu strada perpendiculara (aici fiind intersectia T). Nu am semn de cedeaza trecerea, pentru ca nu cred ca se poate justifica cedeaza trecerea de pe strada X la intersectia cu strada X, de aceea consider ca este prioritate de dreapta la aceasta intersectie. Dar, evident consider doar eu si nu cei care ar trebui sa-mi cedeze trecerea conform regulii prioritatii de dreapta. Multumesc!
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 19.03.2021 16:06

Aceleasi reguli de circulatie se aplica in toate intersectiile indiferent de forma lor.


Sorina Marin
Sorina Marin 12.03.2021 18:56
Video file not found..cum pot rezolva?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 13.03.2021 07:02

Schimba browserul de internet.


Mihaela Ionescu
Mihaela Ionescu 25.02.2021 10:56
Bună școala rutieră, Art. 107 al. 1 din regulament precizează faptul că suntem obligați să ne incadram cu 50m înainte de intersecție în direcția dorită și trebuie să respectăm marcajele și indicatoarele de preselecție. Dacă un asemenea indicator de preselecție sau marcaj îmi indica faptul că trebuie să fac stânga de banda pe care este și linia de tramvai, sunt obligat să fac stânga de acolo de pe banda cu marcaj pentru înainte și la stânga sau doar la stânga? Art. 107 al. 3 din regulament arată faptul că trebuie lăsat liber calea tramvaiului când drumul public nu este materializat prin benzi și se circula pe rânduri și se dorește efectuarea virajului la stânga. În cazul în care pe drumul public se circula pe benzi(nu pe rânduri) mai suntem obligați să lăsăm liber traseul tramvaiului dacă se dorește virajul la stânga de pe banda în care se găsește și linia de tramvai? Rugam dacă se poate un răspuns legal fără a avea legătură cu Art. 103 din regulament ! Mulțumim!
Popa Alexandru
Popa Alexandru 04.04.2021 07:17
Acorzi prioritate tramvaiului si treci . 103 reglementeaza aceasta situtie .
Szakacs Iulia
Szakacs Iulia 04.02.2021 14:22
E o problemă cu videoclipurile. Nu pot să le vozionez deoarece când apăs pe ele îmi apare că nu sunt disponibile/eroare
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 04.02.2021 15:56

Schimba browserul de internet.


Venter Adrian
Venter Adrian 31.01.2021 11:17
Buna ziua, am o nelămurire în legătură cu accesul într-o intersecție dirijata prin semafoare și indicatoare rutiere. Dacă semaforul pentru direcția de mers înainte este pe culoarea roșie, iar cel pentru viraj la dreapta este stins dar sub acesta exista indicatorul "cedează trecerea" , în aceasta situație am voie sa virez la dreapta? Va mulțumesc.
Laurenttiu Anton47
Laurenttiu Anton47 01.02.2021 01:27
salut, sunt un simplu cursant si vreau sa-mi dau parerea fara sa supar pe cineva, deci daca este rosu pe directia inainte iar pe directia dreapta nu functionaza, trebuie sa astepti culoarea verde a semaforului respectiv cel spre directia inainte si apoi poti vira la dreapta. ( daca gresesc, spune-ti-mi, dar mie mi s-a intamplat in trafic si mi a explicat instructorul)
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 13.02.2021 15:58

Trebuie sa aștepți culoarea verde principala (pentru toate direcțiile) sau culoarea verde pentru direcția înainte.


ALEX POPESCU
ALEX POPESCU 25.01.2021 17:41
Bună seara,
Am și eu o nelămurire, și anume: într-o intersecție în cruce, semaforizată, două vehicule ce vin din sens opus de pe o stradă cu o singură bandă pe sens și virează, la culoarea verde a semaforului, intrând în același timp în intersecție (unul virând la dreapta, iar celălalt la stânga, ambele vehicule intrând pe o stradă cu două benzi pe sens), cel care virează stânga trebuie să acorde prioritate de dreapta sau nu?
Din câte știu eu, cei doi ar trebui să se încadreze fiecare pe câte o bandă, respectiv cel ce virează dreapta pe banda 1, iar cel ce virează stânga pe banda 2.
Mulțumesc.
Mirela
Mirela 07.02.2021 12:38
Se aplica regula de dreapta
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 13.02.2021 13:58

Prima regula care trebuie respectata este sa se aplice regula priorității de dreapta. Cel mai indicat este ca cel care virează la stânga sa îl lase pe cel care virează la dreapta, adică pe cel din sens opus sa își termine încadrarea pe banda dorita si apoi sa se încadreze si el pe oricare dintre cele doua benzi, ideal pe banda 1 ca tot acolo va trebui sa ajungă imediat ce acest lucru este posibil.


Marian Iulian
Marian Iulian 21.01.2021 11:11
Bună ziua! Intoarcerea din 3 mișcări se face cu 3 sau 4 semnalizari? Una ar fi ca oprești pe partea dreapta, a 2 a că virezi maxim stanga, a 3 a cand dai in spate si virezi maxim dreapra si ultima cand pleci de pe loc semnal stânga. Acum sunt curios dacă se da sau nu semnal cand dai cu spatele la aceasta manevră?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 21.01.2021 17:08

Conducatorii de autovehicule sunt obligați să folosească luminile pentru mersul înapoi atunci când vehiculul este manevrat înapoi. Luminile de semnalizare pentru mersul înapoi din dotarea autovehiculului sunt poziționate în spatele autovehiculului, acestea se aprind automat la cuplarea manetei de viteze în treapta de mers înapoi. Se recomandă, prin regulamentul rutier, dotarea autovehiculelor și cu dispozitive sonore pentru semnalizarea acestei manevre.Luminile de avarie nu se folosesc pentru mersul inapoi.


Adrian Muntean
Adrian Muntean 16.01.2021 21:16
Bună ziua. Ce obligații îi revin unui conducător auto care traversează o intersecție pe culoarea verde a semaforului?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 17.01.2021 08:29
nidelcu florea
nidelcu florea 14.12.2020 08:32
Buna ziua,
Circul pe drum prioritar vreau sa virez la dreapta pe strada care vreau sa intru exista trecere de pietoni pe colt iar chiar langa trecere pe banda care vreau sa intru este un autoturism stationat, cum semnalizaz in continuare drepta fiinda vreau sa intru pe strada respectiva s-au stanga pentru ca intrand pe strada intru direct cu depasire obstacol
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 26.12.2020 12:31

Ca sa fie cat mai clar pentru ceilalți participanți la trafic, ar trebui sa semnalizezi doar dreapta. Însă pe parcurs, daca ai posibilitatea, chiar la intrarea pe acea strada sau chiar înainte de a începe depășirea acelui obstacol, poți semnaliza si depășirea cu semnal stânga, daca consideri ca acest lucru i-ar ajuta pe ceilalți participanți la trafic sa îți înțeleagă mai bine intenția. Dar probabil ca doar semnalizarea dreapta este de ajuns si este cea mai utilizata in astfel de cazuri.


Damaschin Andreea
Damaschin Andreea 12.12.2020 18:20
Mă scuzați, dar în Art. 123 "i) la schimbarea direcției de mers prin viraje", nu era lit. j) ? Mi-am luat o carte recent, iar in Regulament îmi apare "Art. 123 j) la la schimbarea direcției de mers prin viraje"
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 26.12.2020 12:26

Probabil cartea nu este actualizata (carte veche si schimbate doar coperțile).Acesta este articolul întreg, actualizat la zi. (Ultima modificare legislativa a Regulamentului a fost făcută de legiuitor in 28-05-2020).
Articolul 123

Conducătorul de vehicul este obligat să circule cu o viteza care să nu depășească 30 km/h în localități sau 50 km/h în afara localităților, în următoarele situații:

a) la trecerea prin intersecțiile cu circulație nedirijată;

b) în curbe deosebit de periculoase semnalizate ca atare sau în care vizibilitatea este mai mica de 50 m;

c) la trecerea pe lângă grupuri organizate, coloane militare sau cortegii, indiferent dacă acestea se află în mers sau staționează pe partea carosabilă a drumurilor cu o singură bandă de circulație pe sens;

d) la trecerea pe lângă animale care sunt conduse pe partea carosabilă sau pe acostament;

e) când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheață, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă;

f) pe drumuri cu denivelări, semnalizate ca atare;

g) în zona de acțiune a indicatorului de avertizare "Copii" în intervalul orar 7,00-22,00, precum și a indicatorului "Accident";

h) la trecerile pentru pietoni nesemaforizate, semnalizate prin indicatoare și marcaje, când drumul public are cel mult o bandă pe sens, iar pietonii aflați pe trotuar, în imediată apropiere a părții carosabile, intenționează să se angajeze în traversare;

i) la schimbarea direcției de mers prin viraje;

j) când vizibilitatea este sub 100 m în condiții de ceață, ploi torențiale, ninsori abundente.Beyinariu Elena
Beyinariu Elena 26.11.2020 08:31
Multumesc Scoala rutieră sunteți cei mai tari aplicatie este pe înțelesul tuturor eri Admis la oraș
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 26.11.2020 16:23

Cu placere, felicitari!


Daniel Popa
Daniel Popa 02.11.2020 15:04
Buna ziua,
La o intersecție in x (nesemaforizata) eu am cedează trecerea si ies de pe o stradă cu o singura banda, la fel si cel din fata mea. In stanga si in dreapta este strada cu prioritate (2 benzi pe sens). Eu am semnalul de stânga pornit, ma asigur din toate directiile și intru in intersecție virand la stânga inainte de centrul intersecției (cum este legal). In acel moment observ ca din stanga mea (de pe drumul cu prioritate) cineva face stanga sa intre pe strada fără prioritate asa ca opresc in intersecție pe banda de pe contrasens cum ar veni ca sa ii acord prioritate. După ce îi dau prioritate aceluia sa treaca dau sa plec iar de pe strada care avea cedează trecerea iese o altă mașină care fara sa se asigure când intră în intersecție, intra direct în mine deși a plecat de pe loc din sensul opus fata de mine.Mentionez ca cel care a intrat în mine a plecat de pe loc după ce a dat si el prioritate celui căruia i am dat si eu prioritate. Eu mă aflam în intersecție de peste 2 secunde in momentul in care el abia a plecat de pe loc si a intrat în mine eu neavând ce manevra sa fac ca sa il evit pentru ca deja eram pe banda lui in momentul in care m-am încadrat sa fac stanga si am dat prioritate celui care făcea stanga de pe strada principala.
Acesta a recunoscut că a intrat fara sa se asigure si ca nu m-a văzut din cauza celui care a facut stanga de pe strada principala dar poliția a considerat că eu sunt vinovat pt ca nu i-am acordat prioritate desi eu eram in intersectie in locul impactului inainte ca celalalt sofer sa plece de pe loc si sa patrunda in intersectie. Deci practic el a intrat in mine eu neavând ce se fac. In acest caz cel care a intrat în mine nu a gresit intrând în intersecție fără să se asigure? Dacă da, ce articol a încălcat acesta?
Multumesc anticipat!
Schvartzenberg Catalin
Schvartzenberg Catalin 06.11.2020 12:25
Daca intrai in intersectie mai devreme, tu erai vinovat de producerea accidentului, dar tu deja ai patruns in intersectie. Te-ai asigurat din toate partile, ai semnalizat pentru virajul la stanga, deci cel vinovat ar fii acela care nu s-a asigurat. Cum tu ai virat la stanga pentru a intra pe strada cu prioritate, el ar fii vinovat de neacordare de prioritate. (parerea mea)
Popa Alexandru
Popa Alexandru 04.04.2021 07:45
Depinde de locul relativ al impactului .
Aveai Cedeaza ,la o intersectie trebuia sa opresti aproprierea celui care circula pe drumul prioritar .
Numai in filme pica cate cateun vehicul in mijlocul intersectiei ,in viata reala ele circula pe drum ...
Stefan
Stefan 19.10.2020 20:59
Buna ziua! Cum viram corect catre stanga intr-o intersectie semaforizata care NU este in aliniament? Ne mai evitam prin stanga sau ne ocolim? Multumesc
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 26.12.2020 12:33

Legislația rutiera nu specifica excepții de la aceasta regula. Deci, tot prin evitarea (ocolirea) prin partea stângă ar trebui sa se facă virajul.


Lasă un comentariu

CUPRINS
Capitolul 1 - partea 1 - Drumul public Capitolul 1 - partea 2 - Sensul și banda de circulație Capitolul 2 - partea 1 - Deplasarea vehiculelor pe drumul public Capitolul 2 - partea 2 - Circulația în intersecții Capitolul 3 - partea 1 - Semnalizarea rutieră și ordinea de prioritate Capitolul 3 - partea 2 - Semnalele polițistului rutier Capitolul 3 - partea 3 - Semnalele speciale de avertizare Capitolul 3 - partea 4 - Semnalizarea temporară Capitolul 3 - partea 5 - Semnalele luminoase sau sonore Capitolul 3 - partea 6 - Indicatoare rutiere Capitolul 3 - partea 7 - Marcaje rutiere Capitolul 4 - partea 1 - Drumul cu sens unic Capitolul 4 - partea 2 - Intersecția cu sens giratoriu Capitolul 4 - partea 3 - Autostrada Capitolul 4 - partea 4 - Zona rezidenţială şi pietonală Capitolul 5 - partea 1 - Prioritatea și acordarea priorității Capitolul 5 - partea 2 - Prioritatea de trecere - acordată prin indicatoare Capitolul 5 - partea 3 - Prioritatea de trecere - acordata prin lege Capitolul 5 - partea 4 - acordarea priorității Capitolul 5 - partea 5 - alte cazuri de acordare de prioritate Capitolul 6 - partea 1 - manevre - depășirea Capitolul 6 - partea 2 - manevre - oprirea și staționarea Capitolul 6 - partea 3 - manevre - oprirea interzisă Capitolul 6 - partea 4 - manevre - staționarea interzisă și parcarea Capitolul 6 - partea 5 - manevre - întoarcerea Capitolul 6 - partea 6 - manevre - mersul înapoi Capitolul 7 - partea 1 - locuri și situații speciale - trecerea la nivel cu calea ferată Capitolul 7 - partea 2 - trecerea la nivel cu calea ferată fără bariere Capitolul 7 - partea 3 - trecerea la nivel cu calea ferată cu bariere Capitolul 7 - partea 4 - trecerea pentru pietoni Capitolul 7 - partea 5 - drumul în curbă Capitolul 7 - partea 6 - drumul în rampă și în pantă Capitolul 8 - partea 1 - Permisul de conducere Capitolul 8 - partea 2 - Condiții obținere permis și echivalări Capitolul 8 - partea 3 - Viteza de deplasare Capitolul 8 - partea 4 - Starea tehnică a vehiculelor Capitolul 8 - partea 5 - Sistemul de iluminare și semnalizare luminoasă Capitolul 9 - partea 1 - Obligațiile conducătorilor auto la plecarea la traseu Capitolul 9 - partea 2 - Obligațiile conducătorilor auto în timpul deplasării Capitolul 9 - partea 3 - Obligațiile conducătorilor auto la transportul copiilor Capitolul 9 - partea 4 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de accident Capitolul 9 - partea 5 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de defecțiune tehnică Capitolul 9 - partea 6 - Obligațiile conducătorilor auto cu vechime mai mică de un an Capitolul 9 - partea 7 - Obligațiile conducătorilor auto de transport public de persoane Capitolul 9 - partea 8 - Obligațiile conducătorilor auto de transport de mărfuri Capitolul 9 - partea 9 - Obligațiile prorietarilor sau deținătorilor de vehicule Capitolul 9 - partea 10 - Obligațiile conducătorilor auto la remorcarea vehiculelor Capitolul 9 - partea 11 - Obligațiile conducătorilor de mopede și biciclete Capitolul 9 - partea 12 - Obligații și interziceri pietoni Capitolul 10 - partea 1 - Contravenții și infracțiuni Capitolul 10 - partea 2 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul neînmatriculat Capitolul 10 - partea 3 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul fără permis de conducere Capitolul 10 - partea 4 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe Capitolul 10 - partea 5 - Infracțiuni - Părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia Capitolul 10 - partea 6 - Infracțiuni - diverse Capitolul 10 - partea 7 - Contravenții - introducere Capitolul 10 - partea 8 - Contravenții - clasa 1 Capitolul 10 - partea 9 - Contravenții - clasa 2 Capitolul 10 - partea 10 - Contravenții - clasa 3 Capitolul 10 - partea 11 - Contravenții - clasa 4 Capitolul 10 - partea 12 - Contravenții - clasa 5 Capitolul 10 - partea 13 - Alte sancțiuni Capitolul 10 - partea 14 - Reținerea certificatului de înmatriculare sau înregistrare Capitolul 10 - partea 15 - Confiscarea, imobilizarea și radierea din oficiu Capitolul 10 - partea 16 - Consumul de alcool și procedura de recoltare probe

© 2021 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou ↓

Pentru a crea un cont nou cu facebook ↓

Login cu Facebook

Dacă ai deja un cont, conectează-te aici ↓