Pasul 1 - Cursuri » Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Ai parcurs 0.0% din Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Capitolul 2 - partea 2 - Circulația în intersecții

Capitolul 2 - partea 2 - Circulația în intersecții


Articole de referință din legislația în vigoare

OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 (Codul rutier)
Regulament = REGULAMENT de aplicare a  OUG 195/2002 (Regulamentul codului rutier)

OUG - Articolul 6

16. intersecţie - orice încrucişare, joncţiune sau bifurcare de drumuri la nivel, inclusiv spaţiile formate de acestea;

OUG - Articolul 55

Intersecţiile sunt:
a) cu circulaţie nedirijată;
b) cu circulaţie dirijată. În aceasta categorie sunt incluse şi intersecţiile în care circulaţia se desfăşoară în sens giratoriu.

OUG - Articolul 56

La apropierea de o intersecţie conducătorul de vehicul trebuie să circule cu o viteză care să îi permită oprirea, pentru a acorda prioritate de trecere participanţilor la trafic care au acest drept.

OUG - Articolul 57

(2) La intersecţiile cu circulaţie dirijată, conducătorul de vehicul este obligat să respecte semnificaţia indicatoarelor, culoarea semaforului sau indicaţiile ori semnalele poliţistului rutier.

(3) Pătrunderea unui vehicul într-o intersecţie este interzisă dacă prin aceasta se produce blocarea intersecţiei.
 

Regulament - Articolul 107

(1) La intersecţiile prevăzute cu indicatoare şi/sau cu marcaje pentru semnalizarea direcţiei de mers, conducătorii de vehicule trebuie să se încadreze pe benzile corespunzătoare direcţiei de mers voite cu cel puţin 50 m înainte de intersecţie şi sunt obligaţi să respecte semnificaţia indicatoarelor şi marcajelor.

(2) La intersecţiile fără marcaje de delimitare a benzilor, conducătorii vehiculelor ocupa în mers, cu cel puţin 50 m înainte de intersecţie, următoarele poziţii:

a) rândul de lângă bordura sau acostament, cei care vor să schimbe direcţia de mers spre dreapta;
b) rândul de lângă axa drumului sau de lângă marcajul de separare a sensurilor, cei care vor să schimbe direcţia de mers spre stânga. Când circulaţia se desfăşoară pe drumuri cu sens unic, conducătorii de vehicule care intenţionează să vireze la stânga sunt obligaţi să ocupe rândul de lângă bordura sau acostamentul din partea stânga;
c) oricare dintre rânduri, cei care vor să meargă înainte.

(3) Dacă în intersecţie circulă şi tramvaie, iar spaţiul dintre şina din dreapta şi trotuar nu permite circulaţia pe două sau mai multe rânduri, toţi conducătorii de vehicule, indiferent de direcţia de deplasare, vor circula pe un singur rând, lăsând liber traseul tramvaiului.

Regulament - Articolul 108

Schimbarea direcţiei de mers prin virare la dreapta sau la stânga este interzisă în locurile unde sunt instalate indicatoare cu această semnificaţie.

Regulament - Articolul 109

Dacă în apropierea unei intersecţii este instalat un indicator sau aplicat un marcaj care obliga să se circule într-o anumită direcţie, vehiculele trebuie să fie conduse numai în direcţia sau direcţiile indicate.

Regulament - Articolul 110

(1) În situaţiile în care există benzi speciale pentru executarea manevrei, schimbarea direcţiei de deplasare se face prin stânga centrului imaginar al intersecţiei, iar dacă există un marcaj de ghidare, cu respectarea semnificaţiei acestuia.

(2) Schimbarea direcţiei de mers spre stânga, în cazul vehiculelor care intra într-o intersecţie circulând pe acelaşi drum în aliniament, dar din sensuri opuse, se efectuează prin stânga centrului intersecţiei, fără intersectarea traiectoriei acestora.

(3) Amenajările rutiere sau obstacolele din zona mediană a părţii carosabile se ocolesc prin partea dreaptă.

(4) Trotinetele electrice se conduc numai în aliniament pe drumurile publice. Schimbarea direcției de mers în cazul trotinetelor electrice se face prin deplasarea conducătorilor pe lângă acestea, cu respectarea regulilor privind circulația vehiculelor trase sau împinse cu mâna. (Alineatul (4) a fost introdus și adaugat și pe www.scoalarutiera.ro la 06-10-2021)

Regulament - Articolul 123

Conducătorul de vehicul este obligat să circule cu o viteza care să nu depăşească 30 km/h în localităţi sau 50 km/h în afara localităţilor, în următoarele situaţii:

a) la trecerea prin intersecţiile cu circulaţie nedirijată;
i) la schimbarea direcţiei de mers prin viraje;Dacă nu puteți/doriți să vizionați varianta AUDIO-VIDEO a cursului, puteți citi varianta text ilustrată cu imagini.

Varianta text Capitolul 2 - partea 2 - Circulația în intersecții

Codul Rutier - Circulația în intersecții

Intersecția este orice încrucişare, joncţiune sau bifurcare de drumuri la nivel, inclusiv spaţiile formate de acestea (art. 6 pct. 16 din OUG).

definitia intersectiei

INTERSEȚIILE SUNT (art. 55 din OUG):

  • cu circulație dirijată, acestea pot fi:

- prin semnalele polițiștilor rutieri; (unde se respectă semnificația  semnalelor și indicațiilor polițiștilor rutieri) (art. 57 alin. 2 din OUG)

intersectie dirijata de politist rutier

- prin semnalele luminoase ale semafoarelor electrice; (unde se respecta semnificația semnalelelor semafoarelor electrice) (art. 57 alin. 2 din OUG)

intersectie dirijata prin semafoare

- prin indicatoare de reglementare a priorității de trecere; (unde se respectă semnificația indicatoarelor de reglemetare de prioritate) (art. 57 alin. 2 din OUG)

intersectie dirijata prin indicatoare

- intersecții cu sens giratoriu. (unde se respectă regulile de circulație pentru intersecțiile cu sens giratoriu) (art. 57 alin. 2 din OUG)

intersectie cu sens giratoeiu

  • cu circulație nedirijată: sunt intersecțiile în care nu găsim niciun mijloc de dirijare a circulației. (unde se respectă regulile de circulație pentru intersecțiile nedirijate)

intersectie nedirijata

PRESELECȚIA ȘI ÎNCADRAREA PE BENZI ÎN INTERSECȚII

Zona de preselecție este porțiunea de 50 de metri pâna la colțul intersecției, pe sensul de mers, pe fiecare drum care pătrunde în intersecție. Lungimea zonei de preselecție este de 50 m atât în localități cât și în afara localităților.

zona de preselectie

Preselecția reprezintă acțiunea conducătorilor de a ocupa poziția corespunzătoare direcției de mers dorite, cu cel puțin 50 de metri înaintea colțului de intersecție.

manevra de preselectie

În zona de preselecție nu se poate schimba poziția de mers a vehiculului, indiferent dacă benzile sunt materializate sau nu. Dacă s-a ocupat un loc gresit față de direcția de mers dorită, suntem obligați să ne continuăm drumul conform locului pe care l-am ocupat.

preselectie gresita in intersecie

preselectare gresita a benzii in intersectie

Conducătorii de vehicule trebuie să respecte următoarele reglementări (art. 107 alin. 2 din Regulament):

  • La intersecţiile fără marcaje de delimitare a benzilor, conducătorii vehiculelor ocupa în mers, cu cel puţin 50 m înainte de intersecţie, următoarele poziţii:

a) rândul de lângă axa drumului sau de lângă marcajul de separare a sensurilor, cei care vor să schimbe direcţia de mers spre stânga;

ocuparea randului din stanga in intersectiile fara marcaje

b) rândul de lângă bordură sau acostament, cei care vor să schimbe direcţia de mers spre dreapta;

ocularea randului din dreapta in intersectiile fara marcaje

c) oricare dintre rânduri, vor ocupa cei care vor să meargă pe direcția înainte.

ocuparea oricarui rand cand se merge inainte in intersectiile fara marcaje

  • La intersecţiile prevăzute cu indicatoare şi/sau cu marcaje pentru semnalizarea direcţiei de mers, conducătorii de vehicule trebuie să se încadreze pe benzile corespunzătoare direcţiei de mers voite cu cel puţin 50 m înainte de intersecţie şi sunt obligaţi să respecte semnificaţia indicatoarelor şi marcajelor. (art. 107 alin. 1 din Regulament)

respectarea marcajelor si indicatoarelor de obligare in intersectii

Dacă în intersecţie circulă şi tramvaie, iar spaţiul dintre şina din dreapta şi trotuar nu permite circulaţia pe două sau mai multe rânduri, toţi conducătorii de vehicule, indiferent de direcţia de deplasare, vor circula pe un singur rând, lăsând liber traseul tramvaiului. (art. 107 alin. 3 din Regulament)

Nu este permisă formarea rândului doi pe linia de tramvai, chiar dacă linia de tramvai este liberă, interdicția referindu-se la existenta liniei de tramvai și nu la existența tramvaiului.

ocuparea sinei tramvaiului in intersectii

Când circulaţia se desfăşoară pe drumuri cu sens unic, conducătorii de vehicule care intenţionează să vireze la stânga sunt obligaţi să ocupe rândul de lângă bordura sau acostamentul din partea stânga. (art. 107 alin. 2 lit. b din Regulament)

preselectarea benzii in intersectiile cu sens unic

REGULI ÎN INTERSECȚII

Schimbarea direcţiei de mers spre stânga, în cazul vehiculelor care intra într-o intersecţie circulând pe acelaşi drum în aliniament, dar din sensuri opuse, se efectuează prin stânga centrului intersecţiei, fără intersectarea traiectoriilor acestora.

virajul la stanga fara intersectarea traiectoriilor

În situaţiile în care există benzi speciale pentru executarea manevrei, schimbarea direcţiei de deplasare se face prin stânga centrului imaginar al intersecţiei, iar dacă există un marcaj de ghidare, cu respectarea semnificaţiei acestuia. (art. 110 alin. 1 și alin. 2 din Regulament)

virajul catre stanga prin ocolirea centrului imaginar al intersectiei

virajul la stanga cu respectarea marcajelor de ghidare

Trotinetele electrice se conduc numai în aliniament pe drumurile publice, adică doar în linie dreaptă. Dacă doriți să schimbați direcția de mers conducând o trotinetă electrică, trebuie să coborâți de pe trotineta electrică și să vă deplasați pe lângă aceasta, respectând regulile privind circulația vehiculelor trase sau împinse cu mâna. Caz în care vă veți comporta ca pietonii, traversând drumul public pe trecerile pentru pietoni, deplasându-vă pe lângă trotineta electrică. Mai multe detalii despre regulile privind circulația trotinetelor electrice veți găsi în „Capitolul 9 - partea 11 - Obligațiile conducătorilor de mopede, biciclete și trotinete electrice”. (art. 110 alin. 4 din Regulament)

La apropierea de o intersecţie conducătorul de vehicul trebuie să circule cu o viteză care să îi permită oprirea, pentru a acorda prioritate de trecere participanţilor la trafic care au acest drept (art. 56 din OUG).

reducerea vitezei in intersectii

La intersecţiile cu circulaţie dirijată, conducătorul de vehicul este obligat să respecte semnificaţia indicatoarelor, culoarea semaforului sau indicaţiile ori semnalele poliţistului rutier (art. 57 alin. 2 din OUG).

obligatii respectare indicatoare, semafoare ori semnalele politistului in intersectii dirijate

Pătrunderea unui vehicul într-o intersecţie este interzisă dacă prin aceasta se produce blocarea intersecţiei (art. 57 alin. 3 din OUG).

este interzisa patrunderea in intersectia aglomerata daca se blocheaza intersectia

La schimbarea direcţiei de mers prin viraje, conducătorul de vehicul este obligat să circule cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h în localităţi sau 50 km/h în afara localităţilor (art. 123 lit. i din Regulament).

reducerea vitezei la viraje in intersectii din localitatii

reducerea vitezei la viraje in intersectii din afara localitatii

La trecerea prin intersecţiile cu circulaţie nedirijată, conducătorul de vehicul este obligat să circule cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h în localităţi sau 50 km/h în afara localităţilor (art. 123 lit. a din Regulament).

reducerea vitezei la intersectiile nedirijate

Amenajările rutiere sau obstacolele din zona mediană a părţii carosabile se ocolesc prin partea dreaptă. (art. 110 alin. 3 din Regulament)

ocolire obstacole din zona mediana

ocolirea obstacolelor din zona mediana se face prin partea dreapta

Schimbarea direcţiei de mers prin virare la dreapta sau la stânga este interzisă în locurile unde sunt instalate indicatoare cu această semnificaţie (art. 108 din Regulament).

viraj la stagnga interzis in intersectiile in care indicatoarele interzic aceasta manevra

Dacă în apropierea unei intersecţii este instalat un indicator sau aplicat un marcaj care obliga să se circule într-o anumită direcţie, vehiculele trebuie să fie conduse numai în direcţia sau direcţiile indicate (art. 109 din Regulament).

matcaje si indicatoare de obligare in inainte de intersectii

259 Comentarii Lasă un comentariu


Iulia Nicolae
Iulia Nicolae 26.08.2022 14:06
Am luat sala cu ajutorul vostru din prima. Multumesc.
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 26.08.2022 14:44

Ne bucuram ca putem sa va ajutam.Iulia Nicolae
Iulia Nicolae 26.08.2022 14:05
Bună ziua. Daca la primul dosar am luat sala dar am picat traseul de trei ori, dosarul a expirat si trebuie refacut, mai trebuie sa dau sala?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 26.08.2022 14:45

Din punct de vedere legal, un dosar de scolarizare NU poate fi prelungit, ci intr-o astfel de situatie trebuie sa urmati din nou cursurile INTEGRAL: adica pregatirea teoretica si toate orele de conducere minim obligatorii.Corbu Ciprian
Corbu Ciprian 15.08.2022 08:02
Buna ziua. Ma deplasez pe un drum cu 2 benzi pe sens. Sunt pe banda 2. Ajung intr-o intersectie dirijata cu semafor si marcaje de ghidare: pentru mers inainte semaforul este verde, pentru viraj la stanga este rosu. Pe banda 2 exista marcaj cu sageata spre stanga. Daca ma aflu pe banda 2...pot merge inainte?

Trebuie respectate cumulativ toate mijloacele de reglementare, ori in ordine? semafor...indicatoare...marcaje...? Multumesc.
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 15.08.2022 17:10
Articol referință din legislatia rutieră în vigoare: OUG sau Regulament


 


Art. 107. 


(1) La intersecţiile prevăzute cu indicatoare şi/sau cu marcaje pentru semnalizarea direcţiei de mers, conducătorii de vehicule trebuie să se încadreze pe benzile corespunzătoare direcţiei de mers voite, cu cel puţin 50 m înainte de intersecţie şi sunt obligaţi să respecte semnificaţia indicatoarelor şi marcajelor.(2) La intersecţiile fără marcaje de delimitarea benzilor, conducătorii vehiculelor ocupă în mers, cu cel puţin 50 m înainte de intersecţie, următoarele poziţii:


     a) rândul de lângă bordură sau acostament, cei care vor să schimbe direcţia de mers spre dreapta;


     b) rândul de lângă axa drumului sau de lângă marcajul de separare a sensurilor, cei care vor să schimbe direcţia de mers spre stânga. Când circulaţia se desfăşoară pe drumuri cu sens unic, conducătorii de vehicule care intenţionează să vireze la stânga, sunt obligaţi să ocupe rândul de lângă bordura sau acostamentul din partea stângă;


     c) oricare dintre rânduri, cei care vor să meargă înainte.


(3) Dacă în intersecţie circulă şi tramvaie, iar spaţiul dintre şina din dreapta şi trotuar nu permite circulaţia pe două sau mai multe rânduri, toţi conducătorii de vehicule, indiferent de direcţia de deplasare, vor circula pe un singur rând, lăsând liber traseul tramvaiului.


(4) În cazul în care tramvaiul este oprit într-o staţie fără refugiu pentru pietoni, vehiculele trebuie să oprească în ordinea sosirii, în spatele acestuia, şi să-şi reia deplasarea numai după ce uşile tramvaiului au fost închise şi s-au asigurat că nu pun în pericol siguranţa pietonilor angajaţi în traversarea drumului public.Adina Flory
Adina Flory 12.06.2022 16:04
Bună ziua vreau foarte mult să ascult și video am început să citesc legislația dar vreau și video să ascult dar se tot întrerupe video nu mă puteți ajuta vă rog frumos să nu se mai întrerupă video.Mulțumesc
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 12.06.2022 17:53

Este de la conexiunea ta la internet.Cip
Cip 08.06.2022 09:46
Speta:
- intersectie semaforizata, cu indicatoare de circulatie sub semafor (cedeaza trecerea, drum cu prioritate)
- doua autovehicule intra in intersectie pe semafor verde
- traiectoria celor doua autovehicule se intersecteaza, cel aflat pe drumul fara prioritate venind din dreapta celuilalt
- ce tip de prioritate se aplica? Cea reglementata de semnele de circulatie plasate la intrarea in intersectie sau prioritatea de dreapta?

Multumesc.
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 19.06.2022 09:55

Nu ne putem imagina întocmai conformația intersecției, însă cel mai probabil aceste două vehicule vin din sensuri opuse. Ceea ce înseamnă ca unul dintre ele virează către stânga, caz în care trebuie să acorde prioritate de trecere vehiculelor cu care se intersectează, dacă acestea îi vin din partea dreaptă. Menționăm că indicatoarele de prioritate instalate lângă semafoare vor fi respectate doar când semafoarele nu funcționează sau când funcționează pe galben intermitent.Linguraru Gabriel
Linguraru Gabriel 22.05.2022 09:22
Dc merg filmulețele întreruperi merg rău ?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 22.05.2022 17:20

Conexiunea ta la internet este slaba.RazvanZ
RazvanZ 03.05.2022 19:06
Buna ziua

Exista o detaliere mai exacta a conceptului de "(indicator valabil pana la) prima intersectie"?
Ex 1
Intr-o intersectie cu giratoriu de regula este un semn de interzis la stanga, iar in giratoriu se poate face stanga natural dupa scuar. In acest caz strict conform semnului , prima intersectie este de fapt prima parte a giratoriului (pana in scuar)?

Ex2
Asemator caz 1, cu scuar dar fara giratoriu.

Ex3
Intersectia Oltenitei cu Vitan Barzesti.
Oltenitei are doua sensuri a trei benzi si linie de tramvai pe mijloc, iar Vitan are tot doua sensuri a trei benzi cu spatii mari (trotuar larg cu bancute) intre sensuri.
Practic se intersecteaza doar doua strazi. Este un singur spatiu mare deschis.
In zona respectiva sunt doua semafoare (la jonctiunea Oltenitei cu fiecare din cele doua sensuri ale Vitanului) . Iar venind dinspre centru spre centura, circuland pe Oltenitei, la intrarea in intersectie este un semn de interzis la stanga.
Acel interzis la stanga se refera doar la intersectarea dintre Oltenitei cu primul sens al Vitanului. In acest caz strict dpdv al semnului de interzicere la stanga, se considera a fi doua intersectii? Prima Oltenitei cu primul sens al Vitanului in care e valid indicatorul si al doua intre Oltenita si sensul doi al Vitanului in care se poate face stanga?
Mai simplu, se pot lua semafoarele ca reper? Doua semafoare = doua intersectii? Desi poate fi vorba si de o zona nesemaforizata.

Multumesc

Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 22.08.2022 09:20

Bună ziua, informații mai detaliate de atât nu s-au făcut în documentele referitoare la amplasarea și la semnificația acestui indicator.
Interzis a vira la stângaAcolo unde efectuarea manevrei prezintă un pericol deosebit sau afectează fluența circulației (intrare pe sens interzis, stânjenirea vehiculelor care circulă nedeviat, risc de a provoca blocaje etc.). Semnificația indicatorului se aplică numai intersecției înaintea căreia este instalat.

  • Ex 1 - interzis virajul la stânga până în rondou.

  • Ex 2 - interzis virajul la stânga până în scuar;

  • Ex 3 - După cum arată și marcajul prin săgeți de pe banda 3, virajul la stânga este interzis pe prima artera la stânga, adică pe contrasens.După descrierea indicatorului interzicerea se poate interpreta foarte ușor și se poate înțelege că se interzice virajul către stânga în întreaga intersecție. Prin urmare, nu se există o descriere oficială mai detaliată de atât pentru acest indicator.Popescu Marius
Popescu Marius 12.04.2022 01:27
Daca este o intersectie in forma de T iar pe partea opusa (putem interpreta ca un drum de acces deasupra, perpendicular cu T ) acel drum se considera parte din intersectie? Mentionez ca este drum de acces fara nume de strada sau alee. Mai concert intersectia Aleea circului cu Str. Dinu Vintila. Multumesc anticipat!
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 15.04.2022 06:34

Pare a fi o cale de acces, proprietate privată. Nu are indicatoare de reglementare de prioritate așa cum are cealaltă intrare de pe partea opusa a intersecției, deci, cel mai probabil nu este parte a intersecției, fiind doar o proprietate alăturată drumului public.Florin Fl
Florin Fl 17.03.2022 17:04
Bună seara...dacă mă uit la aceste filmulețe și nu mai citesc mă ajută la ceva?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 18.03.2022 16:03

Important este sa vezi explicatiile video, asa retii mai usor.


Aurica Cosmin Padurean
Aurica Cosmin Padurean 19.03.2022 10:18
Este bine sa le citesti fiindca asa iti ramane ceva in minte si daca nu intelegi sa mai urmaresti filmuletu

Mihai Mihai
Mihai Mihai 14.03.2022 20:30
Salutare,daca intr-o intersectie csemaforizata cu indicator de obligare inainte si la dreapta si cu marcaj la fel..avem voie sa facem stanga?
Din cate stiu indicatorul se refera la prima intersectie nu si la a doua asta nu inteleg!
Dan Munteanu
Dan Munteanu 09.04.2022 06:10
Poti vira la stanga doar in intersectiile unde nu este interzis acest lucru. La cum ai prezentat problema, in prima intersectie nu ai voie sa virezi stanga, iar la a doua intersectie - daca ai aceleasi indicatoare - de obligare pentru a merge inainte sau/si de a vira la dreapta se aplica regula de la prima intersectie. Daca la a treia intersectie nu mai ai indicatoarele de obligare - poti vira stanga. Dar, in functie de drum, este posibil sa ai mai multe intersectii cu indicatoare de obligare si atunci - te reorientezi - faci dreapta, la prima intersectie - daca ti se permite faci dreapta/stanga si ajungi pe un drum perpendicular cu cel care nu te lasa sa faci stanga, ceea ce iti va permite sa inaintezi spre destinatie. Eventual opresti si consulti GPS-ul, intrebi o persoana etc. daca consideri ca virajul la stanga de care ai nevoie te indeparteaza prea mult de zona in care ai nevoie sa ajungi.
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 12.04.2022 07:17

Indicatorul acționează doar pentru prima intersecție, adică doar pentru intersecția înaintea căreia se află instalat. Deci, el se instalează chiar la intrarea în intersecție si acționează pentru respectiva intersecție înaintea căreia este instalat.Carmen
Carmen 02.02.2022 18:42
Bună seara!

Dacă întâlnesc într-o intersecție, pe sensul meu de mers, o trecere de pietoni fără niciun alt indicator de circulație, se considera a fi intersecție dirijata sau nedirijata?
Eu sunt cea care are prioritate?
Încerc sa ma lămuresc și sa nu acord 'prioritate de frica'.

Mulțumesc!
Andreea Milea
Andreea Milea 09.03.2022 12:23
Indiferent dacă e intersecție dirijata sau nedirijata, când ai trecere de pietoni sau implicit pietoni în traversare, pe sensul tău de mers, trebuie sa le acorzi prioritate pietonilor

Valeria Mira
Valeria Mira 07.01.2022 22:42
Dacă intr o intersecție în + semaforizata .Eu am verde și cel din fata mea tot verde are , vrem sa viram amandoi la dreapta cine trece primul ?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 11.01.2022 07:31

Dacă vreți să virați amândoi pe aceeași stradă, adică pe strada din dreapta ta, tu ești cel care are prioritate iar el trebuie să iți acorde ție prioritate de trecere.Găsiți aici lecție video cu Prioritatea și acordarea priorități --> Codul Rutier - Prioritatea și acordarea prioritățiGăsiți aici lecție video cu PRIORITATEA acordată prin indicatoare --> Codul Rutier - Prioritatea de trecere acordată prin indicatoareGăsiți aici lecție video cu PRIORITATEA acordată prin lege --> Codul Rutier - Prioritatea de trecere acordată prin legeGăsiți aici lecție video cu Acordarea priorității --> Codul Rutier - Acordarea prioritățiiGăsiți aici lecție video cu Alte cazuri de acordare a priorității --> Codul Rutier - Alte cazuri de cordare a priorității


Monica Maghiar
Monica Maghiar 11.01.2022 22:31
Normal ca cel din fata ta deoarece el nu trebuie sa iti dea ție de dreapta ci doar tu trebuie să ii dai lui prioritate de dreapta
Monica Maghiar
Monica Maghiar 11.01.2022 22:33
Scuze, invers, tu ai prioritate. Ma gândeam la dreapta lui
Costin Musat
Costin Musat 03.03.2022 20:33
Cand indicatoarele de reglementare a prioritatii sunt de egalitate se aplica regula prioritatii de dreapta.
Cris B
Cris B 17.05.2022 10:12
Cel din fata Dv este cel ce vine din sens opus? Si vrea sa faca stanga in intersecție si sa intre pe strada pe care Dv vreti sa virați dreapta?

Alex Vlad
Alex Vlad 07.01.2022 16:48
Salut! Atunci când facem viraj dreapta mai e necesara asigurarea in oglinda din dreapta? Vorbesc de asigurarea de dinaintea semnalizării cu 50 m înainte... Mulțumesc mult!
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 09.01.2022 08:52

Orice manevra trebuie executata doar dupa ce te-ai asigurat ca astfel nu pui in pericol pe ceilalti participanti la trafic.


Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 11.01.2022 07:33

Indicat este să te asiguri și înainte de efectuarea semnalizării, dar și chiar înainte de începerea efectivă a manevrei.elisa_mary2002@yahoo.com
elisa_mary2002@yahoo.com 04.01.2022 06:54
BUNA ZIUA.PUTETI SA MA LAMURITI LA ACEASTA INTREBARE?( CINE TRECE PRIMUL IN CAZUL A DOUA VEHICULE CARE AU ACELEASI DREPTURI DE A TRANZITA O INTERSECTIE?)MULTUMESC
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 04.01.2022 17:56

Se aplica regula prioritatii de dreapta.razvanz
razvanz 31.12.2021 07:24
Buna ziua

Am intalnit mai multe situatii in care doua autoturisme de pe benzi diferite se reincadreaza la limita accidentului pe aceeasi banda dupa o intersectie. (fara semnalizare, fara prioritate acordata)
Ex
a. drumul nu este in aliniament
b. se trece de la trei benzi inainte de intersectie(banda 1 e strict de dreapta dar s-a sters marcajul "sageata dreapta") la doua benzi dupa intersectie
c. se trece de la trei benzi marcate vizibil inainte de intersectie la o zona de drum (teoretic tot cu trei benzi) pe care marcajele de despartire s-au sters

Pt cazul a. ar trebui pastrata tot timpul banda de pe care s-a intrat? Ex Se intra in intersectie pe banda 1 se continua tot pe 1.
Pt cazul b. exista o reglementare specifica?
Pt cazul c. exista o reglementare specifica?

Multumesc
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 11.01.2022 07:28

a. trebuie să păstrezi banda de pe care ai intrat în intersecție. Însă în aceste intersecții trebuie aplicate marcaje de ghidare. În lipsa lor este posibil să fi derutat.b. dacă nu sunt marcaje de ghidare în intersecție, iar intersecția are drumurile în aliniament, și se poate observa ca banda 1 de dinainte de intersecție nu mai are continuitate după intersecție, cel de pe banda 1, neștiind că acea banda este doar pentru dreapta, poate merge și înainte, dar trebuie să acorde prioritate la trecerea pe banda din stânga.c. fără marcaje este greu să spui care și cum se va încadra, pentru că în lipsa acelor marcaje de delimitare a benzilor pe același sens nu se poate împărții drumul in doar două rânduri. Caz în care nu cunoaștem un articol de lege care să reglementeze această situație.


Lasă un comentariu

CUPRINS
Capitolul 1 - partea 1 - Drumul public Capitolul 1 - partea 2 - Sensul și banda de circulație Capitolul 2 - partea 1 - Deplasarea vehiculelor pe drumul public Capitolul 2 - partea 2 - Circulația în intersecții Capitolul 3 - partea 1 - Semnalizarea rutieră și ordinea de prioritate Capitolul 3 - partea 2 - Semnalele polițistului rutier Capitolul 3 - partea 3 - Semnalele speciale de avertizare Capitolul 3 - partea 4 - Semnalizarea temporară Capitolul 3 - partea 5 - Semnalele luminoase sau sonore Capitolul 3 - partea 6 - Indicatoare rutiere Capitolul 3 - partea 7 - Marcaje rutiere Capitolul 4 - partea 1 - Drumul cu sens unic Capitolul 4 - partea 2 - Intersecția cu sens giratoriu Capitolul 4 - partea 3 - Autostrada Capitolul 4 - partea 4 - Zona rezidenţială şi pietonală Capitolul 5 - partea 1 - Prioritatea și acordarea priorității Capitolul 5 - partea 2 - Prioritatea de trecere - acordată prin indicatoare Capitolul 5 - partea 3 - Prioritatea de trecere - acordata prin lege Capitolul 5 - partea 4 - acordarea priorității Capitolul 5 - partea 5 - alte cazuri de acordare de prioritate Capitolul 6 - partea 1 - manevre - depășirea Capitolul 6 - partea 2 - manevre - oprirea și staționarea Capitolul 6 - partea 3 - manevre - oprirea interzisă Capitolul 6 - partea 4 - manevre - staționarea interzisă și parcarea Capitolul 6 - partea 5 - manevre - întoarcerea Capitolul 6 - partea 6 - manevre - mersul înapoi Capitolul 7 - partea 1 - locuri și situații speciale - trecerea la nivel cu calea ferată Capitolul 7 - partea 2 - trecerea la nivel cu calea ferată fără bariere Capitolul 7 - partea 3 - trecerea la nivel cu calea ferată cu bariere Capitolul 7 - partea 4 - trecerea pentru pietoni Capitolul 7 - partea 5 - drumul în curbă Capitolul 7 - partea 6 - drumul în rampă și în pantă Capitolul 8 - partea 1 - Permisul de conducere Capitolul 8 - partea 2 - Condiții obținere permis și echivalări Capitolul 8 - partea 3 - Viteza de deplasare Capitolul 8 - partea 4 - Starea tehnică a vehiculelor Capitolul 8 - partea 5 - Sistemul de iluminare și semnalizare luminoasă Capitolul 9 - partea 1 - Obligațiile conducătorilor auto la plecarea la traseu Capitolul 9 - partea 2 - Obligațiile și interdicțiile conducătorilor de vehicule în timpul deplasării Capitolul 9 - partea 3 - Obligațiile conducătorilor auto la transportul copiilor Capitolul 9 - partea 4 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de accident Capitolul 9 - partea 5 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de defecțiune tehnică Capitolul 9 - partea 6 - Obligațiile conducătorilor auto cu vechime mai mică de un an Capitolul 9 - partea 7 - Obligațiile conducătorilor auto de transport public de persoane Capitolul 9 - partea 8 - Obligațiile conducătorilor auto de transport de mărfuri Capitolul 9 - partea 9 - Obligațiile prorietarilor sau deținătorilor de vehicule Capitolul 9 - partea 10 - Obligațiile conducătorilor auto la remorcarea vehiculelor Capitolul 9 - partea 11 - Obligațiile conducătorilor de mopede, biciclete și trotinete electrice Capitolul 9 - partea 12 - Obligații și interziceri pietoni Capitolul 10 - partea 1 - Contravenții și infracțiuni Capitolul 10 - partea 2 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul neînmatriculat Capitolul 10 - partea 3 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul fără permis de conducere Capitolul 10 - partea 4 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe Capitolul 10 - partea 5 - Infracțiuni - Părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia Capitolul 10 - partea 6 - Infracțiuni - diverse Capitolul 10 - partea 7 - Contravenții - introducere Capitolul 10 - partea 8 - Contravenții - clasa 1 Capitolul 10 - partea 9 - Contravenții - clasa 2 Capitolul 10 - partea 10 - Contravenții - clasa 3 Capitolul 10 - partea 11 - Contravenții - clasa 4 Capitolul 10 - partea 12 - Contravenții - clasa 5 (doar pentru persoane juridice) Capitolul 10 - partea 13 - Alte sancțiuni (punctele de penalizare, interdicția de a conduce pe teritoriul României și reținerea / retragerea / suspendarea / anularea permisului de conducere) Capitolul 10 - partea 14 - Reținerea certificatului de înmatriculare sau înregistrare Capitolul 10 - partea 15 - Confiscarea, imobilizarea și radierea din oficiu Capitolul 10 - partea 16 - Consumul de alcool și procedura de recoltare probe

© 2022 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou pe baza unei adrese de email ↓

Pentru a te autentifica cu Facebook ↓

Autentifică-te cu Facebook

Ai deja cont creat? Autentifică-te aici! ↓