Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Ai parcurs 0.0% din Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Capitolul 3 - partea 1 - Semnalizarea rutieră și ordinea de prioritate

Capitolul 3 - partea 1 - Semnalizarea rutieră și ordinea de prioritate


Articole de referință din legislația în vigoare

OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 (Codul rutier)
Regulament = REGULAMENT de aplicare a  OUG 195/2002 (Regulamentul codului rutier)

OUG - Articolul 29

(1) Circulaţia pe drumurile publice se desfăşoară în conformitate cu regulile de circulaţie şi cu respectarea semnificaţiei semnalizării rutiere realizate prin mijloacele de semnalizare, semnalele şi indicaţiile poliţistului rutier care dirijează circulaţia, semnalele speciale de avertizare luminoase sau sonore, de semnalizare temporară şi semnalele conducătorilor de vehicule.

OUG - Articolul 30

(1) Mijloacele de semnalizare rutieră sunt:

a) sistemele de semnalizare luminoasă sau sonoră;
b) indicatoarele;
c) marcajele;
d) alte dispozitive speciale.

OUG - Articolul 31

Participanţii la trafic trebuie să respecte regulile de circulaţie, semnalele, indicaţiile şi dispoziţiile poliţistului rutier, precum şi semnificaţia diferitelor tipuri de mijloace de semnalizare rutieră, în următoarea ordine de prioritate:

a) semnalele, indicaţiile şi dispoziţiile poliţistului rutier;
b) semnalele speciale de avertizare, luminoase sau sonore ale autovehiculelor, prevăzute la art. 32 alin. (2) lit. a) şi b);
c) semnalizarea temporară care modifică regimul normal de desfăşurare a circulaţiei;
d) semnalele luminoase sau sonore;
e) indicatoarele;
f) marcajele;
g) regulile de circulaţie.Dacă nu puteți/doriți să vizionați varianta AUDIO-VIDEO a cursului, puteți citi varianta text ilustrată cu imagini.

Varianta text Capitolul 3 - partea 1 - Semnalizarea rutieră și ordinea de prioritate

Codul Rutier -  Semnalizarea rutieră și ordinea de prioritate

Semnalizarea rutieră

Semnalizarea rutieră se realizează prin (art. 29 alin. 1 din OUG):

  • Mijloace de semnalizare rutieră (care pot fi)(art. 30 alin. 1 din OUG):
- sisteme de semnalizare luminoasă sau sonoră;
- indicatoare;
- marcaje;
- alte dispozitive speciale.
  • Semnalele și indicațiile polițistului rutier care dirijează circulația;
  • Semnalele speciale de avertizare luminoase sau sonore;
  • Mijloace de semnalizare temporară;
  • Semnalele conducătorilor de vehicule.

Ordinea respectării semnificației semnalizării rutiere

Participanţii la trafic trebuie să respecte regulile de circulaţie, semnalele, indicaţiile şi dispoziţiile poliţistului rutier, precum şi semnificaţia diferitelor tipuri de mijloace de semnalizare rutieră, în următoarea ordine de prioritate (art. 31 din OUG):

a) (Se vor respecta cu prioritate față de toate celelalte mijloace de semnalizare) semnalele, indicaţiile şi dispoziţiile poliţistului rutier; (acestea având cel mai mare grad de prioritate)

respectare semnale politist rutier

b) (în lipsa polițistului rutier, vom respecta cu prioritate) semnalele speciale de avertizare, luminoase și sonore ale autovehiculelor cu regim de circulație prioritar (prevăzute la art. 32 alin. 2 lit. a şi b din OUG);

respectare semnale speciale luminoase si sonore ale autovehiculelor cu regim prioritar de circulatie

c) (în lipsa semnalelor speciale de avertizare, luminoase și sonore ale autovehiculelor cu regim de circulație prioritar, vom respecta cu prioritate) semnalizarea temporară care modifică regimul normal de desfăşurare a circulaţiei;

respectare semnalizarea temporara

d) (în lipsa semnalizării temporare care modifică regimul normal de desfăşurare a circulaţiei, vom respecta cu prioritate) semnalele luminoase sau sonore;

respectare semnale luminoase semafoare

e) (în lipsa semnalelor luminoase sau sonore, vom respecta cu prioritate) indicatoarele rutiere;

respectare indicatoare rutiere

f) (în lipsa indicatoarelor rutiere, vom respecta cu prioritate) marcajele rutiere;

respectare marcaje rutiere

g) (în lipsa marcajele rutiere, vom respecta cu prioritate) regulile de circulaţie.

respectare reguli de circulatie in intersectii nedirijate

98 Comentarii Lasă un comentariu

Guiu Robert
Guiu Robert 21.06.2020 22:03
Buna ziua, daca pe o mica parte din banda mea de mers, este oprit un vehicul, iar il pot ocoli fara sa ies de pe banda mea, trebuie sa semnalizez acest lucru ?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 03.07.2020 12:21

Legea obliga la semnalizare, însă in practică putini o fac. Elevii se plâng ca la examen se depunctează o astfel de manevra nesemnalizata.


Mirela T.
Mirela T. 17.02.2020 05:37
Buna ziua!
Se da urmatoarea situatie: conducem pe drum cu prioritate iar in fata avem bifurcatie, drumul cu prioritate face dreapta, inainte iesim de pe drum cu prioritate. Semnalizam sau nu dreapta, daca ne continuam drumul pe cel cu prioritate?
In practica se considera ca nu schimbi directia de mers daca esti pe drum cu prioritate (chiar comenta cineva mai sus) insa schimbarea directiei de mers nu are legatura cu categoria drumului pe care ne aflam. Am aceasta disputa de multi ani cu multi soferi cu experienta.
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 22.02.2020 15:19

Exact, schimbarea direcției de mers, adică manevra pe care noi trebuie sa o semnalizam, nu are legătura cu direcția drumului cu prioritate. Deci, se va semnaliza dreapta. Avem obligația de a semnaliza orice schimbare a direcției de mers.


Mihael Vlasici
Mihael Vlasici 26.01.2020 19:30
Cine are prioritate in imaginea din link?
https://imgur.com/gallery/cmZGsuy
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 26.01.2020 19:41Se respecta semnalul semaforului. Cei doi conducători intersectându-si traiectoriile, ambii având verde la semafor, vor aplica regula priorității de dreapta. Autobuzul ii va acorda prioritate de dreapta autoturismului deoarece in timpul virajului autoturismul ii vine din partea dreapta. Indicatoarele de prioritate dar si panourile adiționale se vor respecta doar daca semafoarele sunt defecte sau sunt pe galben intermitent.


Elena Valentina Constantin
Elena Valentina Constantin 13.03.2020 12:25
Cam ciudata situatia: daca ne luam dupa linia ingrosata si dupa semnul de cedeaza trecerea, autobuzul este prioritar, mai ales ca ambii au verde la semafor, dar dumneavoastra spuneti ca autoturismul are prioritate.
In stuatia asta si eu as fi raspuns ca autobuzul este prioritar, asa ca mai am de invatat. De ce are autoturismul prioritate? Vreau mai multe lamuriri, deoarece in trafic nu vreau sa fac accident.
Elena Valentina Constantin
Elena Valentina Constantin 13.03.2020 13:10
daca merge semaforul, are prioritate autoturismul si daca nu merge semaforul are prioritate autobuzul?
Ciprian Cretul
Ciprian Cretul 21.04.2020 14:39
Autobuzul are prioritate si daca functioneaza, si daca nu functioneaza semaforul. Semaforul le permite ambilor conducatori auto sa patrunda in intersectie, dar se va tine cont ȘI de semnificatia indicatoarelor.
Loredana-Krisztina Daroczi
Loredana-Krisztina Daroczi 05.12.2019 13:27
Bună-ziua!
Aş avea o întrebare. Pe drum cu proieritate dacă se schimbă direcția de mers dar tot se rămâne pe proieritate se semnalizează?
Şi ieşirea de pe drumul cu proieritate tot în față cum se semnalizeaza?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 20.12.2019 08:20

Se semnalizează orice schimbare a direcției de mers, indiferent daca urmezi sau nu drumul cu prioritate, astfel ii ajuți pe ceilalți participanți la trafic sa îți cunoască intențiile. Nu se va semnaliza daca mergi pe direcția înainte, pentru ca nu schimbi direcția de mers.


alexiaelena21@yahoo.com
alexiaelena21@yahoo.com 18.11.2019 19:51
Buna seara, as dorii sa stiu daca o masina de politie care circula din sens opus cu mijloacele de avertizare sonore in functiune si cele luminoase rosu -albastru ma obliga pe mine sa opresc autovehiculul.
Repet din sens opus, drumul avand cate o banda pe sens. Multumesc
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 19.11.2019 07:38

Legea te obliga la oprire. Daca nu o faci este posibil sa te sancționeze. Știu ca sunt cazuri in care mașina de politie are loc destul pe sensul opus, fiind liber, dar legea te obliga la oprire atunci cand apare semnalul roșu + cel sonor.


Laura Vilceanu
Laura Vilceanu 16.11.2019 15:11
EU Mi-am luat si carte de legislatie rutiera anul 2019 si vroiam SA stiu daca merit a SA invat doar de pe carte sau doar de pe acest site? Nu are visual informatia si imi este Mai greu SA retain informatia din carte Ce recomandati?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 17.11.2019 07:52

Gasesti tot ce ai nevoie pe site.Intrebarile din carte nu sunt ca cele de la examen, o mare parte din intrebari sunt create de cei care au facut cartea, de aceea acolo sunt intrebari mai multe decat aici.


Corny Corny
Corny Corny 12.11.2019 21:24
am luat D din prima
multumesc pt suport educational.
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 13.11.2019 17:43

Ne bucuram ca putem sa va ajutam.


Grigore Ion
Grigore Ion 09.11.2019 21:23
Buna seara, intr-un scuar aflat langa o trecere de pietoni se poate efectua manevra de intoarcere (schimbarea directiei de mers de pe un sens pe celalalt)? Cui trebuie sa dau prioritate?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 18.11.2019 18:41

Daca este in apropiere de trecerea de pietoni sigur ai marcaj continuu intre sensurile de mers, marcaj pe care nu îl poți încălca.


Mirela
Mirela 02.10.2019 13:28
Buna ziua!As vrea sa stiu si eu, in cazul de mai jos, cine trece primul?Asta daca situația ar fi una reala si s-ar putea întâmpla.
Intr-o intersecție semnalizata cu semafoare, ambele semafoare funcționează si sunt de culoare verde, sub unul este semnul de drum cu prioritate, iar celălat are cedează trecerea. Cel care are drum cu prioritate, merge pe drumul cu prioritate( nu schimba directia), iar cel cu cedează trecerea merge inainte ( si ar însemna să se intersecteze cu cel de pe drumul de prioritate).Cine trece primul si ce se respecta in acest caz: semafoarele sau indicatoatele?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 01.11.2019 17:46

Daca intersecția este reglementata prin semafoare, iar semafoarele funcționează, indicatoarele de prioritate nu se mai iau in seama. Caz in care, in situația descrisa de tine, cel care virează către stânga trebuie sa ii dea prioritate celui care vine din sens opus (mai exact intre ei de aplica prioritatea de dreapta).


Nedelcu Ovidiu
Nedelcu Ovidiu 11.09.2019 12:04
Este adevarat ca se poate da de permis cu 3 luni inainte de a implini varsat de 18 ani sau ....?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 11.09.2019 15:35

Nu.Poti sa faci scoala de soferi, sala o dai doar dupa ce ai implinit 18 ani.


Paul boicu
Paul boicu 24.08.2019 19:56
Cum fac sa iau sala și traseul din prima ?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 25.08.2019 09:45

Recomandam ca sa se faca toti cei 4 pasi de invatare, cel mai important este pasul 3 (Mediu de invatare DRPCIV) unde intrebarile sunt explicate audio - video iar la sala sa te duci atunci cand faci toate cele 45 de chestionare cu 25-26 de puncte.

In acest fel inveti eficient si promovezi examenul teoretic din prima incercare.


Warza Warza
Warza Warza 12.08.2019 13:15
Ceva este greșit în codul rutier !
Ordinea importanței semnalizărilor este -
1-Polițistul
2-Mașinile cu lumini roșii și albastre
3-Semnalizarea temporară
4-Semnalizarea luminoasă sau sonoră
5-indicatoarele
6- marcajele
7- regulile de circulație

Problema este, de ce trebuie respectate indicatoarele sau marcajele care îți interzis să o iei la stânga sau la dreapta dacă deja este un semafor care îți arată verde ?
Dacă semaforul are mai mare importanță decât indicatorul, de ce să mai respect indicatorul ?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 20.08.2019 18:43

Ordinea priorității se pune intre semafoare si indicatoarele de prioritate (nu indicatoarele de obligare sau interdicție). Semaforul verde îți arata cale libera pe direcțiile permise. Iar indicatoarele de obligare sau interzicere îți arata care sunt acele direcții care nu sunt permise.


Florin Vancaa
Florin Vancaa 29.07.2019 21:51
Buna as avea si eu o intrebare pentru redobandire pot invata de aici
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 30.07.2019 16:13

Sunt aceleasi intrebari ca la examenul oficial.


Danut Popa
Danut Popa 01.05.2019 09:11
La examen pot exista si intrebari de pe acest site
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 23.05.2019 18:15

La examen pica intrebari doar de pe acest site. La examenul oficial de la DRPCIV vei avea fix aceleași întrebări ca aici pe Școala Rutieră, cu fix aceleași variante și așezarea variantelor de răspuns este fix aceeași, iar variantele corecte vor fi exact cele de aici.


Petronela Trofin
Petronela Trofin 07.04.2019 13:14
Buna ziua de ce nu merge video sa le vad si ce sa invat pt inceput cei mai inportant sa stiu
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 07.04.2019 13:35

Încercați de pe alt browser de internet, cel mai indicat este ''Google Chrome''.


Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 07.04.2019 13:35

Toate întrebările care îți pot cădea la sală se găsesc aici pe Școala Rutieră, în pasul 3 "Mediu de învățare".

 

În cele 45 de chestionare se găsesc toate întrebările din Mediul de învățare, dar fără câteva întrebări. Acestea câteva întrebări au fost adăugate de c*rând la examenul DRPCIV și le vei găsi doar în Mediul de învățare, de aceea este necesar să faci și Mediul de învățare.

 

Urmează toți cei 4 pași de învățare, cel mai important este pasul 3 (Mediu de învățare) unde întrebările sunt explicate audio-video, iar la sală să te duci atunci când faci toate cele 45 de chestionare cu 25-26 de puncte, de preferat 26.

 

Pasul 1 - curs de legislație explicat Audio-Video 3D

Pasul 2 - indicatoare explicate

Pasul 3 - mediu de învățare

Pasul 4 - chestionare drpciv


Lasă un comentariu

CUPRINS
Capitolul 1 - partea 1 - Drumul public Capitolul 1 - partea 2 - Sensul și banda de circulație Capitolul 2 - partea 1 - Deplasarea vehiculelor pe drumul public Capitolul 2 - partea 2 - Circulația în intersecții Capitolul 3 - partea 1 - Semnalizarea rutieră și ordinea de prioritate Capitolul 3 - partea 2 - Semnalele polițistului rutier Capitolul 3 - partea 3 - Semnalele speciale de avertizare Capitolul 3 - partea 4 - Semnalizarea temporară Capitolul 3 - partea 5 - Semnalele luminoase sau sonore Capitolul 3 - partea 6 - Indicatoare rutiere Capitolul 3 - partea 7 - Marcaje rutiere Capitolul 4 - partea 1 - Drumul cu sens unic Capitolul 4 - partea 2 - Intersecția cu sens giratoriu Capitolul 4 - partea 3 - Autostrada Capitolul 4 - partea 4 - Zona rezidenţială şi pietonală Capitolul 5 - partea 1 - Prioritatea și acordarea priorității Capitolul 5 - partea 2 - Prioritatea de trecere - acordată prin indicatoare Capitolul 5 - partea 3 - Prioritatea de trecere - acordata prin lege Capitolul 5 - partea 4 - acordarea priorității Capitolul 5 - partea 5 - alte cazuri de acordare de prioritate Capitolul 6 - partea 1 - manevre - depășirea Capitolul 6 - partea 2 - manevre - oprirea și staționarea Capitolul 6 - partea 3 - manevre - oprirea interzisă Capitolul 6 - partea 4 - manevre - staționarea interzisă și parcarea Capitolul 6 - partea 5 - manevre - întoarcerea Capitolul 6 - partea 6 - manevre - mersul înapoi Capitolul 7 - partea 1 - locuri și situații speciale - trecerea la nivel cu calea ferată Capitolul 7 - partea 2 - trecerea la nivel cu calea ferată fără bariere Capitolul 7 - partea 3 - trecerea la nivel cu calea ferată cu bariere Capitolul 7 - partea 4 - trecerea pentru pietoni Capitolul 7 - partea 5 - drumul în curbă Capitolul 7 - partea 6 - drumul în rampă și în pantă Capitolul 8 - partea 1 - Permisul de conducere Capitolul 8 - partea 2 - Condiții obținere permis și echivalări Capitolul 8 - partea 3 - Viteza de deplasare Capitolul 8 - partea 4 - Starea tehnică a vehiculelor Capitolul 8 - partea 5 - Sistemul de iluminare și semnalizare luminoasă Capitolul 9 - partea 1 - Obligațiile conducătorilor auto la plecarea la traseu Capitolul 9 - partea 2 - Obligațiile conducătorilor auto în timpul deplasării Capitolul 9 - partea 3 - Obligațiile conducătorilor auto la transportul copiilor Capitolul 9 - partea 4 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de accident Capitolul 9 - partea 5 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de defecțiune tehnică Capitolul 9 - partea 6 - Obligațiile conducătorilor auto cu vechime mai mică de un an Capitolul 9 - partea 7 - Obligațiile conducătorilor auto de transport public de persoane Capitolul 9 - partea 8 - Obligațiile conducătorilor auto de transport de mărfuri Capitolul 9 - partea 9 - Obligațiile prorietarilor sau deținătorilor de vehicule Capitolul 9 - partea 10 - Obligațiile conducătorilor auto la remorcarea vehiculelor Capitolul 9 - partea 11 - Obligațiile conducătorilor de mopede și biciclete Capitolul 9 - partea 12 - Obligații și interziceri pietoni Capitolul 10 - partea 1 - Contravenții și infracțiuni Capitolul 10 - partea 2 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul neînmatriculat Capitolul 10 - partea 3 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul fără permis de conducere Capitolul 10 - partea 4 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe Capitolul 10 - partea 5 - Infracțiuni - Părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia Capitolul 10 - partea 6 - Infracțiuni - diverse Capitolul 10 - partea 7 - Contravenții - introducere Capitolul 10 - partea 8 - Contravenții - clasa 1 Capitolul 10 - partea 9 - Contravenții - clasa 2 Capitolul 10 - partea 10 - Contravenții - clasa 3 Capitolul 10 - partea 11 - Contravenții - clasa 4 Capitolul 10 - partea 12 - Contravenții - clasa 5 Capitolul 10 - partea 13 - Alte sancțiuni Capitolul 10 - partea 14 - Reținerea certificatului de înmatriculare sau înregistrare Capitolul 10 - partea 15 - Confiscarea, imobilizarea și radierea din oficiu Capitolul 10 - partea 16 - Consumul de alcool și procedura de recoltare probe

© 2020 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou ↓

Pentru a crea un cont nou cu facebook ↓

Login cu Facebook

Dacă ai deja un cont, conectează-te aici ↓