OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 (Codul rutier)
Regulament = REGULAMENT de aplicare a OUG 195/2002 (Regulamentul codului rutier)
(1) Circulaţia pe drumurile publice se desfăşoară în conformitate cu regulile de circulaţie şi cu respectarea semnificaţiei semnalizării rutiere realizate prin mijloacele de semnalizare, semnalele şi indicaţiile poliţistului rutier care dirijează circulaţia, semnalele speciale de avertizare luminoase sau sonore, de semnalizare temporară şi semnalele conducătorilor de vehicule.
(1) Mijloacele de semnalizare rutieră sunt:
a) sistemele de semnalizare luminoasă sau sonoră;
b) indicatoarele;
c) marcajele;
d) alte dispozitive speciale.
Participanţii la trafic trebuie să respecte regulile de circulaţie, semnalele, indicaţiile şi dispoziţiile poliţistului rutier, precum şi semnificaţia diferitelor tipuri de mijloace de semnalizare rutieră, în următoarea ordine de prioritate:
a) semnalele, indicaţiile şi dispoziţiile poliţistului rutier;
b) semnalele speciale de avertizare, luminoase sau sonore ale autovehiculelor, prevăzute la art. 32 alin. (2) lit. a) şi b);
c) semnalizarea temporară care modifică regimul normal de desfăşurare a circulaţiei;
d) semnalele luminoase sau sonore;
e) indicatoarele;
f) marcajele;
g) regulile de circulaţie.
Dacă nu puteți/doriți să vizionați varianta AUDIO-VIDEO a cursului, puteți citi varianta text ilustrată cu imagini.
Semnalizarea rutieră se realizează prin (art. 29 alin. 1 din OUG):
Participanţii la trafic trebuie să respecte regulile de circulaţie, semnalele, indicaţiile şi dispoziţiile poliţistului rutier, precum şi semnificaţia diferitelor tipuri de mijloace de semnalizare rutieră, în următoarea ordine de prioritate (art. 31 din OUG):
a) (Se vor respecta cu prioritate față de toate celelalte mijloace de semnalizare) semnalele, indicaţiile şi dispoziţiile poliţistului rutier; (acestea având cel mai mare grad de prioritate)
b) (în lipsa polițistului rutier, vom respecta cu prioritate) semnalele speciale de avertizare, luminoase și sonore ale autovehiculelor cu regim de circulație prioritar (prevăzute la art. 32 alin. 2 lit. a şi b din OUG);
c) (în lipsa semnalelor speciale de avertizare, luminoase și sonore ale autovehiculelor cu regim de circulație prioritar, vom respecta cu prioritate) semnalizarea temporară care modifică regimul normal de desfăşurare a circulaţiei;
d) (în lipsa semnalizării temporare care modifică regimul normal de desfăşurare a circulaţiei, vom respecta cu prioritate) semnalele luminoase sau sonore;
e) (în lipsa semnalelor luminoase sau sonore, vom respecta cu prioritate) indicatoarele rutiere;
f) (în lipsa indicatoarelor rutiere, vom respecta cu prioritate) marcajele rutiere;
g) (în lipsa marcajele rutiere, vom respecta cu prioritate) regulile de circulaţie.
Ia legatura cu cei de o scoala de sofei, iti vor explica ce ai de facut.
Poti si cu pasaportul sau cu certificatul de nastere.
Deocamdata se poata face scoala de soferi si fara sa ai un numar anume de clase, trebuie doar sa stii sa scrii si sa citesti.
Contactați-ne prin messenger pe pagina noastră de Facebook ca să vă putem ajuta - Click aici!
Legea obliga la semnalizare, însă in practică putini o fac. Elevii se plâng ca la examen se depunctează o astfel de manevra nesemnalizata.
Exact, schimbarea direcției de mers, adică manevra pe care noi trebuie sa o semnalizam, nu are legătura cu direcția drumului cu prioritate. Deci, se va semnaliza dreapta. Avem obligația de a semnaliza orice schimbare a direcției de mers.
Se respecta semnalul semaforului. Cei doi conducători intersectându-si traiectoriile, ambii având verde la semafor, vor aplica regula priorității de dreapta. Autobuzul ii va acorda prioritate de dreapta autoturismului deoarece in timpul virajului autoturismul ii vine din partea dreapta. Indicatoarele de prioritate dar si panourile adiționale se vor respecta doar daca semafoarele sunt defecte sau sunt pe galben intermitent.
Se semnalizează orice schimbare a direcției de mers, indiferent daca urmezi sau nu drumul cu prioritate, astfel ii ajuți pe ceilalți participanți la trafic sa îți cunoască intențiile. Nu se va semnaliza daca mergi pe direcția înainte, pentru ca nu schimbi direcția de mers.
Legea te obliga la oprire. Daca nu o faci este posibil sa te sancționeze. Știu ca sunt cazuri in care mașina de politie are loc destul pe sensul opus, fiind liber, dar legea te obliga la oprire atunci cand apare semnalul roșu + cel sonor.
Gasesti tot ce ai nevoie pe site.
Intrebarile din carte nu sunt ca cele de la examen, o mare parte din intrebari sunt create de cei care au facut cartea, de aceea acolo sunt intrebari mai multe decat aici.
Ne bucuram ca putem sa va ajutam.
Daca este in apropiere de trecerea de pietoni sigur ai marcaj continuu intre sensurile de mers, marcaj pe care nu îl poți încălca.
Daca intersecția este reglementata prin semafoare, iar semafoarele funcționează, indicatoarele de prioritate nu se mai iau in seama. Caz in care, in situația descrisa de tine, cel care virează către stânga trebuie sa ii dea prioritate celui care vine din sens opus (mai exact intre ei de aplica prioritatea de dreapta).
Nu.
Poti sa faci scoala de soferi, sala o dai doar dupa ce ai implinit 18 ani.
Recomandam ca sa se faca toti cei 4 pasi de invatare, cel mai important este pasul 3 (Mediu de invatare DRPCIV) unde intrebarile sunt explicate audio - video iar la sala sa te duci atunci cand faci toate cele 45 de chestionare cu 25-26 de puncte.
In acest fel inveti eficient si promovezi examenul teoretic din prima incercare.
De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:
Pentru a crea un cont nou ↓
Pentru a crea un cont nou cu facebook ↓
Login cu FacebookDacă ai deja un cont, conectează-te aici ↓
Lasă un comentariu