Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Ai parcurs 0.0% din Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Capitolul 7 - partea 4 - trecerea pentru pietoni

Capitolul 7 - partea 4 - trecerea pentru pietoni


Articole de referință din legislația în vigoare

OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 (Codul rutier)
Regulament = REGULAMENT de aplicare a  OUG 195/2002 (Regulamentul codului rutier)

OUG - Articolul 72

(2) Pietonii au prioritate de trecere faţă de conducătorii de vehicule numai atunci când sunt angajaţi în traversarea drumurilor publice prin locuri special amenajate, marcate şi semnalizate corespunzător, ori la culoarea verde a semaforului destinat pietonilor.

(3) Traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate şi semnalizate corespunzător, iar în lipsa acestora, în localităţi, pe la coltul străzii, numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei şi pentru ceilalţi participanţi la trafic.

(4) Pietonii surprinşi şi accidentaţi ca urmare a traversării prin locuri nepermise, la culoarea roşie a semaforului destinat acestora, sau a nerespectării altor obligaţii stabilite de normele rutiere poarta întreaga răspundere a accidentării lor, în condiţiile în care conducătorul vehiculului respectiv a respectat prevederile legale privind circulaţia prin acel sector.

 

Regulament - Articolul 123

Conducătorul de vehicul este obligat să circule cu o viteza care să nu depăşească 30 km/h în localităţi sau 50 km/h în afara localităţilor, în următoarele situaţii:

h) la trecerile pentru pietoni nesemaforizate, semnalizate prin indicatoare şi marcaje, când drumul public are cel mult o bandă pe sens, iar pietonii aflaţi pe trotuar, în imediată apropiere a părţii carosabile, intenţionează să se angajeze în traversare;

Regulament - Articolul 135

Conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere şi în următoarele situaţii:

h) pietonului care traversează drumul public, prin loc special amenajat, marcat şi semnalizat corespunzător ori la culoarea verde a semaforului destinat lui, atunci când acesta se află pe sensul de mers al vehiculului.Dacă nu puteți/doriți să vizionați varianta AUDIO-VIDEO a cursului, puteți citi varianta text ilustrată cu imagini.

Varianta text Capitolul 7 - partea 4 - trecerea pentru pietoni

Codul Rutier - trecerea pentru pietoni

LOCURI ȘI SITUAȚII SPECIALE

TRECEREA PENTRU PIETONI

Trecerea pentru pietoni este locul special destinat traversării părții carosabile de către pietoni, semnalizat și marcat corespunzător.

Este presemnalizată cu indicatorul de avertizare “Presemnalizare trecere de pietoni”

presemnalizare trecere de pietoni

Se amplasează la 50 - 200 de metri, în localități cât și în afara acestora, înaintea trecerilor de pietoni de pe arterele intens circulate sau când observarea trecerii de pietoni poate deveni dificilă datorită lipsei de vizibilitate.

La întâlnirea acestuia se va circula cu atenție pentru a putea reduce viteza și eventual a opri dacă este cazul, la trecerea de pietoni care urmează.

Este semnalizată cu indicatorul „ Trecere pentru pietoni”

semnalizarea trecerii pentru pietoni

Acest indicator, semnalizand o trecere pentru pietoni, crează obligații pentru conducătorul de vehicul care îl întâlnește, în funcție de tipul trecerii de pietoni și de numărul de benzi de care dispune respectivul sector de drum.

Manevrele de: oprire, staționare, întoarcere și mers înapoi sunt interzise la mai puțin de 25 de metri înainte și după trecerea pentru pietoni.

oprirea stationarea intoarcerea si mersul inaoi sunt interzise pe trecerea de pietoni

Manevra de depășire se interzice doar pe trecerea pentru pietoni.

manevra de depasire se interzice pe trecerea pentru pietoni

Obligații la trecerea pentru pietoni nesemaforizată

(art. 123 lit. h și art. 135 lit. h din Regulament).

La trecerile pentru pietoni nesemaforizate, dar semnalizate corespunzător, când drumul are o singură bandă de circulație pentru fiecare sens, se procedează după cum urmează:

 • atunci când nu sunt pietoni în apropierea trecerii pentru pietoni, veți circula cu atenție sporită fără a avea obligatia de a reduce viteza de deplasare.

viteza de deplasare la trecerea pentru pitoni libera

 • atunci când se află pietoni în imediata apropiere a trecerii pentru pietoni, aveți obligația de a reduce vitea de deplasare până la 30 de km/h în localități și 50 de km/h în afara acestora, pentru a putea opri în condiții de siguranță în cazul în care pietonii se vor angaja în traversare.

cand se reduce viteza la trecerea pentru pietoni nesemaforizata

 • iar atunci când aceștia se angajează în traversarea drumului, pe langa obligația de a reduce viteza de deplasare la limita legală, aveți obligația de a acorda prioritate pietonilor, atunci când aceștia se află pe sensul dumneavoastră de mers.

cand se acorda prioritate la trecerea de pietoni

La trecerile pentru pietoni nesemaforizate, dar semnaliate corespunzator, cand drumul are două sau mai multe benzi de circulatie pentru fiecare sens, se procedeaza dupa cum urmeaza:

 • chiar dacă sunt sau nu pietoni în apropierea trecerii pentru pietoni, veți circula cu atenție sporită fără a avea obligatia de a reduce viteza de deplasare. Obligatia de a reduce viteza de deplasare o aveti doar cand drumul are o singură bandă de circulație pentru fiecare sens și se află pietoni în apropierea trecerii pentru pietoni;
 • atunci când pietonii se angajează în traversarea drumului, aveți obligația de a acorda prioritate pietonilor, atunci când aceștia se află pe sensul dumneavoastră de mers. De exeplu în situația din imagine, pietonul 1 se află în traversarea sensului dumneavoastră de mears și trebuie să îi acordați prioritate de trecere, pietonul 2 se află în travesarea sensului opus de circulație și nu trebuie să îi acordați prioritate, iar pietonul 3 intenționează să traverseze incepand cu sensul opus de circulație și nu trebuie să îi acordați priortate, atat timp cat nu se afla in travesare pe sensul dumneavoastra de mers.

acordare prioritate la pietonii de pe cealalata parte a drumului

Obligații la trecerea pentru pietoni semaforizată

 • La trecerile pentru pietoni semaforizate, fie că acestea se află sau nu în intersecții, nu este obligatorie reducerea vitezei de deplasare și se porcedează după cum urmează:
 • La culoarea roșie a semaforului care vi se adresează, opriți și așteptați apariția culorii verde a semaforului.
 • La culoarea verde a semaforului care vi se adresează:
  • dacă vă deplasți pe direția înainte, nu aveți obligația să reduceți viteza de deplasare dar se recomandă să circulați cu atenție sporită.
  • dacă virați la stânga sau la dreapta, este posibil să întâlniți pietoni care traversează drumul public la culoarea verde a semaforului care li se adresează și trebuie să le acordați prioritate de trecere, atunci când aceștia se află pe sensul dvs. de mers.
 • La culoarea galbeă intermitentă a semaforului care vi se adresează sau dacă semafoarele nu funcționează, veți respecta obligațiile de la trecerile pentru pietoni nesemaforizate.

OBLIGATII ALE PIETONILOR:

Pietonii au prioritate de trecere faţă de conducătorii de vehicule numai atunci când sunt angajaţi în traversarea drumurilor publice prin locuri special amenajate, marcate şi semnalizate corespunzător, ori la culoarea verde a semaforului destinat pietonilor (art. 72 alin. 2 din OUG).

Traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate şi semnalizate corespunzător. În lipsa trecerilor pentru pietoni, în localităţi, acestia pot traversa pe la coltul străzii, numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei şi pentru ceilalţi participanţi la trafic (art. 72 alin. 3 din OUG). Conducatorul de vehicul nu are nicio obligație privind pietonii care traversează pe la coltul străzii, dar în spiritul circulației preventive, și ținând cont că urmează o intersecție fără treceri pentru pietoni, se recomandă sporirea atenției și reducerea vitezei.

Pietonii surprinşi şi accidentaţi ca urmare a traversării prin locuri nepermise, la culoarea roşie a semaforului destinat acestora, sau a nerespectării altor obligaţii stabilite de normele rutiere poarta întreaga răspundere a accidentării lor, în condiţiile în care conducătorul vehiculului respectiv a respectat prevederile legale privind circulaţia prin acel sector (art. 72 alin. 4 din OUG).

138 Comentarii Lasă un comentariu

Vasilescu marius
Vasilescu marius 22.02.2020 23:49
Azi am fost oprit de politie pt ca nu am acordat prioritate la un pieton.A sarit de pe trotuar pe trecere cand deja eram cu botul masinii in dreptul trecerii si nu aveam cum sa mai opresc.Am primit avertisment verbal.Mi-a spus ca putea sa-mi ia permisul.Ce parere aveti?
David
David 24.02.2020 06:48
Din punct de vedere legal poate sa ti ia permisul. Insa in situatia de fata nu a facut o pentru ca si a dat si el seama ca nu avea sens, data fiind situatia in care s a intamplat. Totusi avertismentul ala verbal e ca sa te determine sa acorzi mai multa atentie trecerilor de pietoni. Eu mereu cand e o trecere de pietoni, iau piciorul de pe acceleratie si il tin deasupra franei ca sa fiu pregatit pentru orice pieton grabit care nu se asigura.
Toea
Toea 25.01.2020 07:58
Pe trecerea de pietoni, pietonul poate face orice...sa asculte la casti , sa bv la telefon , sa mearga ca melcul sa se opreasca brusc si sa intoarca din drum...etc!
Inainte se stia: la trecerea de pietoni, pietonul are OBLIGATIA SA SE ASIGURE la trecere,SA MEARGA IN RITM VIOI, SA COBOARE DE PE BICICLETA....
...dar e mai usor pt militieni sa-ti ia tie carnetul ca nu respecti legea...
Patent Emil
Patent Emil 02.12.2019 11:25
Buna ziua!

Avem o trecere de pietoni marcata si semaforizata si un drum cu cate o banda pe sens si o banda scurta pentru cei care fac dreapta (dar care nu are verde intermitent). Daca un pieton se angajeaza in trecere strazii pe culoarea verde a semaforului dar cand ajunge in dreptul ultimei benzi (cea speciala pentru facut dreapta) semaforul se face rosu pentru pieton si verde pentru sofer, iar soferul de pe aceasta banda se pune in miscare si loveste pietonul, cine este vinovat?
Andrei
Andrei 21.12.2019 04:04
Daca pietonul a inceput traversarea pe culoarea verde soferul are de asteptat pina cind pietonul traverseaza.
Parerea mea.
Nicolae Florin
Nicolae Florin 26.11.2019 12:24
Buna ziua ,
Mergeam pe un drum cu două benzi ,la un moment dat,la o trecere de pietoni ne iluminată, a iesit din întuneric brusc un pieton,cu căștile pe urechi,gluga pe cap ,fără să se uite în stânga dreapta,eu fiind la 5 metri de trecere,cu o viteză de maxim 40 km/h ,nu am putut evita impactul . În fine ,victima e ok,nu vrea să depună plângere, dar pana la finalizarea cazului mi s-a luat permisul de conducere,s-a emis dovada cu drept de conducere,mi s-a spus la poliție dacă victima da declarație ca nu vrea sa depună plângere, se va clasa cazul si imi voi putea recăpăta permisul ...Care credeti ca va fi urmarea ,voi avea permisul suspendat o perioadă si amenda sau ....
Sergiu
Sergiu 26.11.2019 11:22
Bună ziua! Fiind pe trecerea de pietoni nesemaforizata și un drum destul de îngust eram la pas incet chiar foarte încet nu am facut nimic intenționat asa e pasul meu de nu vroiam sa crispez un șofer care neavând răbdare a claxonat apoi a lăsat geamul jos și a început cu injurii va rog sa mi spuneți ce se poate face în asemena cazuri... Și dacă trebuie sa fug de acum înainte pe trecerea de pietoni?
anca d
anca d 21.11.2019 14:33
Buna ziua,
Acum cateva zile ma aflam cu masina pe o strada fara prioritate, incercand sa fac dreapta. Stateam sa dau prioritate si ma uitam in stanga fiindca de acolo veneau masinile. Botul masinii era trecut de trecera de pietoni cand o doamna care venea din dreapta de pe trotuar s-a gandit sa treaca prin fata masinii. Tocmai atunci se eliberase si strada pe care voiam sa intru, asa ca am pornit usor. Totodata mi-am indreptat privirea inainte si am vazut si pietonul. Nu l-am lovit pt ca nu apucasem sa plec de-a binelea iar pietonul ajunsese cam in dreptul farului, deci practic nu apucase sa ajunga in fata masinii. S-a speriat insa, ca si mine de altfel. A inceput sa vocifereze, sa loveasca cu picioarele in masina, s-a apucat sa faca si poza cu telefonul la masina (cred ca se si uita in telefon cand mergea) strigand ca se duce la politie.
Ce parere aveti? Eu nu stiu cum sa interpretez situatia. Nu stiu inca daca s-a dus sau nu la politie. Pe mine nu m-a cautat inca nimeni.
multumesc!
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 23.11.2019 11:55

In principiu, s-ar numi neacordare de prioritate pietonului (pentru ca era pe trecere, după cum ați spus). Dar nici vizibilitate nu ai in multe cazuri ca sa aștepți pana in trecerea de pietoni sa se elibereze traficul ca sa poți intra in trafic. In același timp, pietonul nu si-a dat seama de intențiile tale si s-a angajat in traversare. Dar cel mai probabil, daca se ajunge la politie, iar pietonul poate dovedi cum s-a întâmplat situația, puteți rămâne fără permis 30 de zile pentru neacordare de prioritate.


Lucia
Lucia 09.11.2019 15:30
Eu ma deplasam pe banda 1 de circulatia, si respectiv la semafor urma sa ma deplasez in dreapta
Lucia
Lucia 09.11.2019 15:29
Spuneti-mo va rog.. Ma deplasam pe banda de circulatia cu viteza redusa, am apasat putin acceleratorul orientundu-ma dupa automobilul din fata mea, pastrind distanta intre automobile. Nu aveam nici 30 km/h prin oras. O doamna a iesit brusc alergind dintre masinile oprite pe banda 2 la semnalul rosu al semaforului. Am frinat brusc, dar nam putut evita impactul, am lovit doamna usor cu fara din dreapta a automobilului. Doamna a cazut jos si si-a fracturat bratul pe care a cazut, si la cap sa lovit usor. Doamna in jur la 60-70 ani.. Mai in vale si mai in deal aproximativ la 100-150m sunt treceri de pietoni si semafor care are sageata verde in dreapta la semnalul rosu Al semaforului....
Cei de la politie nu zic nimic, ma sunat nepoata doamnei si ma amenintat ca daca nu ma intilnesc cu ea sa rezolv situatia cu doamna, ei ma dau in judecata... Eu am si martori care pot confirma cele spuse de mine... La ce pot sa ma astept? Sau cum sa procedez? Doamna dupa cum se vede vrea sa scoata bani din mine
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 18.11.2019 18:35

Daca acea persoana nu traversa regulamentar (pe trecere de pietoni cu indicator ori la culoarea verde pentru pietoni, daca era intersecție cu semafoare), ea poarta întreaga răspundere a accidentului. Cel mai ok este sa mergeți la politie in acest caz.


Florea
Florea 29.10.2019 14:48
La trecerile de pietoni nesemaforizate ,dar semnalizate corespunzator,cand drumul are 2 benzi pe sens ,cum se acorda prioritate pietonului ,care s-a angajat in traversare pe sensul invers de circulatie pentru autovehicule, autovehiculul care merge pe partea dreapta a drumului trebuie sa-l astepte pe pieton sa treaca cele doua benzi pe sensul invers si sa astepte sa treaca bine inteles si cele doua benzi pe sensul de mers al autoturismului? Sunt situatii ,cand cele doua benzi pe sens sunt despartite de spatiu verde de 1-2 metri.
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 30.10.2019 07:30

Legea spune ca trebuie sa ii acorzi prioritate atunci cand se afla pe sensul tău de mers.Trebuie sa te orientezi astfel încât:- daca pietonul nu va ajunge pe sensul tău pana ce tu treci de trecerea de pietoni, nu trebuie sa ii acorzi prioritate;- daca pietonul este aproape de sensul tău si ai șanse sa îl surprinzi pe sensul tău atunci cand treci peste trecerea de pietoni, trebuie sa ii acorzi prioritate.Este greu sa te orientezi si sa îți si iasă așa cum te-ai așteptat. De aceea este mai indicat sa oprești si sa ii acorzi prioritate, așteptând ca pietonul sa vina de pe celălalt sens, chiar daca este un timp de așteptare mai mare in total. Însă așa este mai sigur pentru toți participanții la trafic, chiar daca legea spune ca trebuie sa ii acorzi prioritate doar cand se afla pe sensul tău de mers.


Adrian
Adrian 26.10.2019 11:00
Bună ziua,
Pe străzile din spatele blocurilor, acolo unde trotuarele sunt practic inexistente, fiind transformate în parcări, iar treceri de pietoni n-am văzut pe asemenea străzi, cum se face traversarea în mod corect? Cine are prioritate de trecere, mașina sau pietonul?
Caz concret. Pe la colțul unei astfel de străzi, s-a angajat în traversare un pieton. Se apropia și o mașină, care a frânat brusc în dreptul pietonului, reproșându-i că nu are prioritate de trecere în lipsa zebrei. Cine avea prioritatea de trecere în acest caz?
Vă mulțumesc!
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 30.10.2019 07:33

OUG - Articolul 72(3) Traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate şi semnalizate corespunzător, iar în lipsa acestora, în localităţi, pe la coltul străzii, numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei şi pentru ceilalţi participanţi la trafic.(4) Pietonii surprinşi şi accidentaţi ca urmare a traversării prin locuri nepermise, la culoarea roşie a semaforului destinat acestora, sau a nerespectării altor obligaţii stabilite de normele rutiere poarta întreaga răspundere a accidentării lor, în condiţiile în care conducătorul vehiculului respectiv a respectat prevederile legale privind circulaţia prin acel sector. 


Lorena T
Lorena T 20.10.2019 17:46
Buna seara, un pieton care se afla in fata treceri de pieton si asteapta sa i se acorde prioritate la un momentdat din partea stanga o masina îi ofera prioritate , el a trecut dar pe cand a ajuns pe la mijlocul treceri o masina din sens opus(din dreapta) sa apropiat brusc cu viteza si a franat brusc ....cine e vinovat ? Ps: era într-o zona unde nu era semafoare
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 23.10.2019 10:45

Vinovat pentru situația de periculozitate este șoferul autovehiculului care a frânat brusc. Acesta trebuia sa reducă din timp viteza la maxim 30 de km/h, având in vedere ca erau pietoni in zona trecerii si mai apoi sa le acorde prioritate daca intenționează sau daca deja se aflau in traversare, pe sensul lui de mers.


Negoiță Ștefan
Negoiță Ștefan 01.10.2019 15:15
Bună ziua. Dacă în localitate eu ca pieton mă arunc deodată pe trecerea de pietoni fără a mă asigura și o mașină e foarte aproape de mine și dă peste mine cine este vinovat?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 30.10.2019 07:34

Vinovat va fi scos cel care conducea autovehiculul.


Florin
Florin 17.02.2020 07:51
In primul rand se afirma" eu ca pieton ma arunc pe trecerea de pietoni". Trebuie sa stim daca trecerea este semaforizata sau nu. 1. Pietonul nu e vinovat daca: trecerea nu este semaforizata si daca da, sa fie angajat in traversare pe culoarea verde ( pt. pieton).
2. Pietonul este de vina in intersectie pe trecere semaforizata cand acesta va incepe traversarea la culoarea verde intermitenta (urmand culoarea rosie) Vezi Art.72 cod rutier.
De asemenea, nu este obligatorie reducerea vitezei in intersectii semaforizate, cand nu exista pietoni angajati in traversare. Se va circula totusi cu prudenta pana la evitarea pericolului insa legea nu abliga la reducerea vitezei.
alo12
alo12 30.09.2019 06:45
Buna ziua....marcajul trecerii de pietoni este valabil fara indicatorul trecerii de pietoni?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 30.10.2019 07:38

Da, legea specifica faptul ca in lipsa indicatoarelor se va tine cont de marcaje. Dar in același timp, la alt articol, se specifica faptul ca prioritatea se acorda pietonilor care traversează prin loc special amenajat, marcat si semnalizat corespunzător. Si de aici lucrurile se pot interpreta. Noi suntem de părere ca trebuie acordata prioritate pietonilor chiar daca este doar marcajul iar indicatorul lipsește.


Florin
Florin 17.02.2020 07:56
Trecerea de pietoni este valabila doar cu indicator semnalizata corespunzator conform legii. Marcajul exista in conditiile in care tocmai s-a anulat acea trecere de pietoni, acesta urmand sa fie si stearsa de pe carosabil de catre autoritati in cel mai scust timp.
Florian Tanase
Florian Tanase 26.09.2019 06:59
Astazi am fost oprit de un agent de circulate si sanctionat pentru neacordarea prioritatii la trecere a de pietoni. Mentioned ca trecere a este cu refugiu iar pe directiva mea de mers formatea din doua benzi nu se afla nici un pietoni. Ce solutii sunt!?!
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 30.10.2019 07:40

Poți depune contestație. Legea spune ca pietonul trebuie sa se afle in traversare pe sensul tău de mers ca sa fi obligat sa ii acorzi prioritate. Mai departe de atât, depinde de cei de la judecătorie.


Florin
Florin 17.02.2020 08:04
Da, in acest caz se va depune contestatie cu probe (video), martori, care sa sustina ca pietonul nu era angajat in traversare.
Marin Roșu
Marin Roșu 25.09.2019 09:26
Bună ziua!
Am schimbat banda de mers cu 10 m înainte de trecerea de pietoni(nu era linie continuă) și am oprit să dau prioritate unui pieton angajat în traversare și am fost lovit de o mașină în spate. În acest caz sunt eu vinovat?
catalin cosmin
catalin cosmin 07.10.2019 10:33
Vinovat este cel care a intrat in tine ca nu a pastrat distanta!
Marin Roșu
Marin Roșu 07.10.2019 10:45
Poliția a considerat că eu sunt vinovat ,că am schimbat banda cu 10 m înainte de trecerea de pietoni.Am primit amendă și a trebuit să-i dau asigurarea celui care a intrat în mine,iar eu mi-am reparat mașina pe cont propriu.

Lasă un comentariu

CUPRINS
Capitolul 1 - partea 1 - Drumul public Capitolul 1 - partea 2 - Sensul și banda de circulație Capitolul 2 - partea 1 - Deplasarea vehiculelor pe drumul public Capitolul 2 - partea 2 - Circulația în intersecții Capitolul 3 - partea 1 - Semnalizarea rutieră și ordinea de prioritate Capitolul 3 - partea 2 - Semnalele polițistului rutier Capitolul 3 - partea 3 - Semnalele speciale de avertizare Capitolul 3 - partea 4 - Semnalizarea temporară Capitolul 3 - partea 5 - Semnalele luminoase sau sonore Capitolul 3 - partea 6 - Indicatoare rutiere Capitolul 3 - partea 7 - Marcaje rutiere Capitolul 4 - partea 1 - Drumul cu sens unic Capitolul 4 - partea 2 - Intersecția cu sens giratoriu Capitolul 4 - partea 3 - Autostrada Capitolul 4 - partea 4 - Zona rezidenţială şi pietonală Capitolul 5 - partea 1 - Prioritatea și acordarea priorității Capitolul 5 - partea 2 - Prioritatea de trecere - acordată prin indicatoare Capitolul 5 - partea 3 - Prioritatea de trecere - acordata prin lege Capitolul 5 - partea 4 - acordarea priorității Capitolul 5 - partea 5 - alte cazuri de acordare de prioritate Capitolul 6 - partea 1 - manevre - depășirea Capitolul 6 - partea 2 - manevre - oprirea și staționarea Capitolul 6 - partea 3 - manevre - oprirea interzisă Capitolul 6 - partea 4 - manevre - staționarea interzisă și parcarea Capitolul 6 - partea 5 - manevre - întoarcerea Capitolul 6 - partea 6 - manevre - mersul înapoi Capitolul 7 - partea 1 - locuri și situații speciale - trecerea la nivel cu calea ferată Capitolul 7 - partea 2 - trecerea la nivel cu calea ferată fără bariere Capitolul 7 - partea 3 - trecerea la nivel cu calea ferată cu bariere Capitolul 7 - partea 4 - trecerea pentru pietoni Capitolul 7 - partea 5 - drumul în curbă Capitolul 7 - partea 6 - drumul în rampă și în pantă Capitolul 8 - partea 1 - Permisul de conducere Capitolul 8 - partea 2 - Condiții obținere permis și echivalări Capitolul 8 - partea 3 - Viteza de deplasare Capitolul 8 - partea 4 - Starea tehnică a vehiculelor Capitolul 8 - partea 5 - Sistemul de iluminare și semnalizare luminoasă Capitolul 9 - partea 1 - Obligațiile conducătorilor auto la plecarea la traseu Capitolul 9 - partea 2 - Obligațiile conducătorilor auto în timpul deplasării Capitolul 9 - partea 3 - Obligațiile conducătorilor auto la transportul copiilor Capitolul 9 - partea 4 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de accident Capitolul 9 - partea 5 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de defecțiune tehnică Capitolul 9 - partea 6 - Obligațiile conducătorilor auto cu vechime mai mică de un an Capitolul 9 - partea 7 - Obligațiile conducătorilor auto de transport public de persoane Capitolul 9 - partea 8 - Obligațiile conducătorilor auto de transport de mărfuri Capitolul 9 - partea 9 - Obligațiile prorietarilor sau deținătorilor de vehicule Capitolul 9 - partea 10 - Obligațiile conducătorilor auto la remorcarea vehiculelor Capitolul 9 - partea 11 - Obligațiile conducătorilor de mopede și biciclete Capitolul 9 - partea 12 - Obligații și interziceri pietoni Capitolul 10 - partea 1 - Contravenții și infracțiuni Capitolul 10 - partea 2 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul neînmatriculat Capitolul 10 - partea 3 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul fără permis de conducere Capitolul 10 - partea 4 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe Capitolul 10 - partea 5 - Infracțiuni - Părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia Capitolul 10 - partea 6 - Infracțiuni - diverse Capitolul 10 - partea 7 - Contravenții - introducere Capitolul 10 - partea 8 - Contravenții - clasa 1 Capitolul 10 - partea 9 - Contravenții - clasa 2 Capitolul 10 - partea 10 - Contravenții - clasa 3 Capitolul 10 - partea 11 - Contravenții - clasa 4 Capitolul 10 - partea 12 - Contravenții - clasa 5 Capitolul 10 - partea 13 - Alte sancțiuni Capitolul 10 - partea 14 - Reținerea certificatului de înmatriculare sau înregistrare Capitolul 10 - partea 15 - Confiscarea, imobilizarea și radierea din oficiu Capitolul 10 - partea 16 - Consumul de alcool și procedura de recoltare probe

© 2020 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou ↓

Pentru a crea un cont nou cu facebook ↓

Login cu Facebook

Dacă ai deja un cont, conectează-te aici ↓