Pasul 1 - Cursuri » Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Ai parcurs 0.0% din Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Capitolul 7 - partea 4 - trecerea pentru pietoni

Capitolul 7 - partea 4 - trecerea pentru pietoni


Articole de referință din legislația în vigoare

OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 (Codul rutier)
Regulament = REGULAMENT de aplicare a  OUG 195/2002 (Regulamentul codului rutier)

OUG - Articolul 72

(2) Pietonii au prioritate de trecere faţă de conducătorii de vehicule numai atunci când sunt angajaţi în traversarea drumurilor publice prin locuri special amenajate, marcate şi semnalizate corespunzător, ori la culoarea verde a semaforului destinat pietonilor.

(3) Traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate şi semnalizate corespunzător, iar în lipsa acestora, în localităţi, pe la coltul străzii, numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei şi pentru ceilalţi participanţi la trafic.

(4) Pietonii surprinşi şi accidentaţi ca urmare a traversării prin locuri nepermise, la culoarea roşie a semaforului destinat acestora, sau a nerespectării altor obligaţii stabilite de normele rutiere poarta întreaga răspundere a accidentării lor, în condiţiile în care conducătorul vehiculului respectiv a respectat prevederile legale privind circulaţia prin acel sector.

 

Regulament - Articolul 123

Conducătorul de vehicul este obligat să circule cu o viteza care să nu depăşească 30 km/h în localităţi sau 50 km/h în afara localităţilor, în următoarele situaţii:

h) la trecerile pentru pietoni nesemaforizate, semnalizate prin indicatoare şi marcaje, când drumul public are cel mult o bandă pe sens, iar pietonii aflaţi pe trotuar, în imediată apropiere a părţii carosabile, intenţionează să se angajeze în traversare;

Regulament - Articolul 135

Conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere şi în următoarele situaţii:

h) pietonului care traversează drumul public, prin loc special amenajat, marcat şi semnalizat corespunzător ori la culoarea verde a semaforului destinat lui, atunci când acesta se află pe sensul de mers al vehiculului.Dacă nu puteți/doriți să vizionați varianta AUDIO-VIDEO a cursului, puteți citi varianta text ilustrată cu imagini.

Varianta text Capitolul 7 - partea 4 - trecerea pentru pietoni

Codul Rutier - trecerea pentru pietoni

LOCURI ȘI SITUAȚII SPECIALE

TRECEREA PENTRU PIETONI

Trecerea pentru pietoni este locul special destinat traversării părții carosabile de către pietoni, semnalizat și marcat corespunzător.

Este presemnalizată cu indicatorul de avertizare “Presemnalizare trecere de pietoni”

presemnalizare trecere de pietoni

Se amplasează la 50 - 200 de metri, în localități cât și în afara acestora, înaintea trecerilor de pietoni de pe arterele intens circulate sau când observarea trecerii de pietoni poate deveni dificilă datorită lipsei de vizibilitate.

La întâlnirea acestuia se va circula cu atenție pentru a putea reduce viteza și eventual a opri dacă este cazul, la trecerea de pietoni care urmează.

Este semnalizată cu indicatorul „ Trecere pentru pietoni”

semnalizarea trecerii pentru pietoni

Acest indicator, semnalizand o trecere pentru pietoni, crează obligații pentru conducătorul de vehicul care îl întâlnește, în funcție de tipul trecerii de pietoni și de numărul de benzi de care dispune respectivul sector de drum.

Manevrele de: oprire, staționare, întoarcere și mers înapoi sunt interzise la mai puțin de 25 de metri înainte și după trecerea pentru pietoni.

oprirea stationarea intoarcerea si mersul inaoi sunt interzise pe trecerea de pietoni

Manevra de depășire se interzice doar pe trecerea pentru pietoni.

manevra de depasire se interzice pe trecerea pentru pietoni

Obligații la trecerea pentru pietoni nesemaforizată

(art. 123 lit. h și art. 135 lit. h din Regulament).

La trecerile pentru pietoni nesemaforizate, dar semnalizate corespunzător, când drumul are o singură bandă de circulație pentru fiecare sens, se procedează după cum urmează:

 • atunci când nu sunt pietoni în apropierea trecerii pentru pietoni, veți circula cu atenție sporită fără a avea obligatia de a reduce viteza de deplasare.

viteza de deplasare la trecerea pentru pitoni libera

 • atunci când se află pietoni în imediata apropiere a trecerii pentru pietoni, aveți obligația de a reduce vitea de deplasare până la 30 de km/h în localități și 50 de km/h în afara acestora, pentru a putea opri în condiții de siguranță în cazul în care pietonii se vor angaja în traversare.

cand se reduce viteza la trecerea pentru pietoni nesemaforizata

 • iar atunci când aceștia se angajează în traversarea drumului, pe langa obligația de a reduce viteza de deplasare la limita legală, aveți obligația de a acorda prioritate pietonilor, atunci când aceștia se află pe sensul dumneavoastră de mers.

cand se acorda prioritate la trecerea de pietoni

La trecerile pentru pietoni nesemaforizate, dar semnaliate corespunzator, cand drumul are două sau mai multe benzi de circulatie pentru fiecare sens, se procedeaza dupa cum urmeaza:

 • chiar dacă sunt sau nu pietoni în apropierea trecerii pentru pietoni, veți circula cu atenție sporită fără a avea obligatia de a reduce viteza de deplasare. Obligatia de a reduce viteza de deplasare o aveti doar cand drumul are o singură bandă de circulație pentru fiecare sens și se află pietoni în apropierea trecerii pentru pietoni;
 • atunci când pietonii se angajează în traversarea drumului, aveți obligația de a acorda prioritate pietonilor, atunci când aceștia se află pe sensul dumneavoastră de mers. De exeplu în situația din imagine, pietonul 1 se află în traversarea sensului dumneavoastră de mears și trebuie să îi acordați prioritate de trecere, pietonul 2 se află în travesarea sensului opus de circulație și nu trebuie să îi acordați prioritate, iar pietonul 3 intenționează să traverseze incepand cu sensul opus de circulație și nu trebuie să îi acordați priortate, atat timp cat nu se afla in travesare pe sensul dumneavoastra de mers.

acordare prioritate la pietonii de pe cealalata parte a drumului

Obligații la trecerea pentru pietoni semaforizată

 • La trecerile pentru pietoni semaforizate, fie că acestea se află sau nu în intersecții, nu este obligatorie reducerea vitezei de deplasare și se porcedează după cum urmează:
 • La culoarea roșie a semaforului care vi se adresează, opriți și așteptați apariția culorii verde a semaforului.
 • La culoarea verde a semaforului care vi se adresează:
  • dacă vă deplasți pe direția înainte, nu aveți obligația să reduceți viteza de deplasare dar se recomandă să circulați cu atenție sporită.
  • dacă virați la stânga sau la dreapta, este posibil să întâlniți pietoni care traversează drumul public la culoarea verde a semaforului care li se adresează și trebuie să le acordați prioritate de trecere, atunci când aceștia se află pe sensul dvs. de mers.
 • La culoarea galbeă intermitentă a semaforului care vi se adresează sau dacă semafoarele nu funcționează, veți respecta obligațiile de la trecerile pentru pietoni nesemaforizate.

OBLIGATII ALE PIETONILOR:

Pietonii au prioritate de trecere faţă de conducătorii de vehicule numai atunci când sunt angajaţi în traversarea drumurilor publice prin locuri special amenajate, marcate şi semnalizate corespunzător, ori la culoarea verde a semaforului destinat pietonilor (art. 72 alin. 2 din OUG).

Traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate şi semnalizate corespunzător. În lipsa trecerilor pentru pietoni, în localităţi, acestia pot traversa pe la coltul străzii, numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei şi pentru ceilalţi participanţi la trafic (art. 72 alin. 3 din OUG). Conducatorul de vehicul nu are nicio obligație privind pietonii care traversează pe la coltul străzii, dar în spiritul circulației preventive, și ținând cont că urmează o intersecție fără treceri pentru pietoni, se recomandă sporirea atenției și reducerea vitezei.

Pietonii surprinşi şi accidentaţi ca urmare a traversării prin locuri nepermise, la culoarea roşie a semaforului destinat acestora, sau a nerespectării altor obligaţii stabilite de normele rutiere poarta întreaga răspundere a accidentării lor, în condiţiile în care conducătorul vehiculului respectiv a respectat prevederile legale privind circulaţia prin acel sector (art. 72 alin. 4 din OUG).

241 Comentarii Lasă un comentariu


Iancu Jianu
Iancu Jianu 28.09.2022 03:37
Aș dori să vă-ntreb (nu mai minte dacă pe vremuri era - sau nu - specificat acest aspect în Legea Circulației, parcă era...), traversarea pietonilor pe trecerile special amenajate, dar care nu-s semaforizate, se face-n pas ceva mai alert față de mersul normal ? Vă mulțumesc anticipat
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 02.10.2022 17:32

Legislația rutieră actuală nu prevede o astfel de obligație sau recomandare.Militaru Gheorghe
Militaru Gheorghe 19.09.2022 08:33
Bună ziua, am o nelămurire cu privire la trecerea de pietoni, drumul are doua benzi pe sensul de mers, între benzile de circulație există scuar de un metru, întrebare, trebuie să opresc dacă sau angajati pietoni în trecere dar sunt pe banda unu sau a doua pe sens opus? Am avut o discuție cu un agent de circulație că trebuie să opresc. I-am spus că nu este pe partea mea și pietonul putea să stea pe scuar nu se angajase în traversare. Ma lăsat să plec. Mulțumesc
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 19.09.2022 16:45

Indicat este sa oprești si sa ii acorzi prioritate, așteptând ca pietonul sa vina de pe celălalt sens, chiar daca este un timp de așteptare mai mare in total. Însă așa este mai sigur pentru toți participanții la trafic, chiar daca legea spune ca trebuie sa ii acorzi prioritate doar cand se afla pe sensul tău de mers.Daniel Badarau
Daniel Badarau 09.09.2022 08:24
Va felicit pentru aceasta platforma si va multumesc! Am ajuns cu totul intamplator aici si m-am trezit petrecand o ora urmarind aceste materiale. Ca si conducator auto si posesor de permis de peste 22 ani, am aflat multe lucruri noi care difera de ceea ce am invatat in scoala (ca de exemplu, obligatia de a acorda prioritate pietonilor de pe trecere numai daca sunt pe sensul meu. inainte, erai obligat sa dai prioritate tuturor, chiar si celor aflati pe celelalt sens abia angajati in traversare, exceptie fiind trecerile cu refugiu la mijloc).

Inca o data, felicitari!
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 10.09.2022 09:57

Cu plăcere! Ne bucurăm că vă putem ajuta.Abel Stanis
Abel Stanis 25.08.2022 11:14
De ce nu mă lasă să vizionez video, respectiv audio videoclipurile?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 25.08.2022 15:24

Contacteaza-ne pe pagina de Facebook ca sa putem sa te ajutam.Oltean Adriana
Oltean Adriana 11.08.2022 19:22
Daca pe o trecere marcata prin indicatoare si marcaje, inaintea trecererii de pietoni este parcată o dubiță care impiedica vizibilitatea si nu aveam picioru pe accelerație, in cazu in care pietonu este cu picioru pe trecere, dar din cauza vizibilitatii nu am vazut nici eu nici examinatoru, si totusi am picat traseu. Ce este corect si cum pot proceda in aceasta situație?
ISTVAN NAGY
ISTVAN NAGY 13.08.2022 06:24
Bună întrebare, eu aș merge înaintea liniei transversale cu viteză căt se poate de încet, ca să înțeleagă examianatorul că am intenția sa opresc în orice clipă.
Și aș opri cât mai aproape de linia transversală, fără să trec peste,ca să am vizibilitate căt mai bună. Aș căuta ceva reper, gen un geam vizaviv, prin care se vede orice mișcare, sau pur și simplu aș aștepta să văd ce se întămpă. Mai bine iau puncte pentru asta, decăt pentru neacordarea priorități.
Oricum cazuirile astea sunt complicate, și nu se poate pregăti 100% , mai trebuie și noroc.
Oltean Adriana
Oltean Adriana 13.08.2022 06:41
Am înaintat de linia transversală pentru ca era imposibil sa vad ceva de dubița parcată, abia cand am înaintat am vazut si eu si examinatoru care mi-a spus sa inaintez, nu a pus nici el frană pentru ca nu mai putea trece pietonu…dar daca nici examinatoru nu vazut si nu a pus nici frană mi se pare o situate ciudata pentru care am picat examenu…

Mihai Claudiu
Mihai Claudiu 23.07.2022 13:46
Bina ziua
sunt pieton si circul pe trotuar care este intrerupt de stradutele dintre blocuri,trebuie sa mi cedeze trecerea cei care ies de pe strazi sau nu?
Mihai ino
Mihai ino 25.07.2022 11:36
Și eu am aceasta întrebare, tocmai mă contraziceam cu un conducător auto.multumesc
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 14.08.2022 09:00

Acele străduțe dintre blocuri probabil că se intersectează cu alte străduțe/străzi, ceea ce înseamnă că acolo se formează o intersecție. Iar la traversarea intersecțiilor la care nu sunt amenajate treceri pentru pietoni legea specifică următoarele:
OUG - Articolul 72(2) Pietonii au prioritate de trecere față de conducătorii de vehicule numai atunci când sunt angajați în traversarea drumurilor publice prin locuri special amenajate, marcate și semnalizate corespunzător, ori la culoarea verde a semaforului destinat pietonilor.

(3) Traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate și semnalizate corespunzător, iar în lipsa acestora, în localități, pe la coltul străzii, numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei și pentru ceilalți participanți la trafic.

(4) Pietonii surprinși și accidentați ca urmare a traversării prin locuri nepermise, la culoarea roșie a semaforului destinat acestora, sau a nerespectării altor obligații stabilite de normele rutiere poarta întreaga răspundere a accidentării lor, în condițiile în care conducătorul vehiculului respectiv a respectat prevederile legale privind circulația prin acel sector.
Daniela Tanasescu
Daniela Tanasescu 18.07.2022 12:55
Bună ziua! Am o întrebare : daca sunt pietoni pe sensul opus care s-au angajat în traversare pe trecere de pietoni nesemaforizata trebuie sa le acord prioritate? Mentionez ca drumul are o singură banda pe sens. Tot aud ca trebuie sa acord prioritate daca nu este scuarul intre benzi, deși nu am descoperit asta in legislație. Mulțumesc!
P. S. :am luat sala, urmează traseul! Aplicația m-a ajutat foarte mult! Mulțumesc pentru suport!!!
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 18.07.2022 15:14

Legea spune ca trebuie sa ii acorzi prioritate atunci cand se afla pe sensul tău de mers.Trebuie sa te orientezi astfel încât:- daca pietonul nu va ajunge pe sensul tău pana ce tu treci de trecerea de pietoni, nu trebuie sa ii acorzi prioritate;- daca pietonul este aproape de sensul tău si ai șanse sa îl surprinzi pe sensul tău atunci cand treci peste trecerea de pietoni, trebuie sa ii acorzi prioritate.Este greu sa te orientezi si sa îți si iasă așa cum te-ai așteptat. De aceea este mai indicat sa oprești si sa ii acorzi prioritate, așteptând ca pietonul sa vina de pe celălalt sens, chiar daca este un timp de așteptare mai mare in total. Însă așa este mai sigur pentru toți participanții la trafic, chiar daca legea spune ca trebuie sa ii acorzi prioritate doar cand se afla pe sensul tău de mers.Drobota Madalina
Drobota Madalina 23.06.2022 07:26
Bună ziua!
Dacă ma uit doar la video cu atenție, și nu mai citesc cursul are ceva?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 23.06.2022 14:53

Cum iti este tie mai usor.Nitan Dumitru Ovidiu
Nitan Dumitru Ovidiu 10.06.2022 12:05
Bună ziua,

Din art. 123 lit. h și art. 135 lit. h nu reiese că la drumurile cu o singură bandă pe sens trebuie acordată prioritate și pietonilor din sens opus. Primul doar impune o limită de viteză care să nu depășească 30 km/h în localități sau 50 km/h în afara localităților pentru drumurile cu cel mult o bandă pe sens iar al doilea obligativitatea de a acorda prioritate pietonului care se află pe sensul de mers al vehiculului. De unde deducerea că doar la drumurile cu mai mult de două benzi pe sens nu mai ești obligat să acorzi prioritate pietonilor aflați pe sensul opus?

Mulțumesc
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 09.07.2022 19:39

Buna ziua! Nu înțelegem. Un de ați văzut dvs. că spunem noi asta? Noi am spus că în ambele situații (drum cu o singură bandă pe sens sau drum cu mai multe benzi pe sens) se va acorda prioritate pietonului care traversează regimentar atunci când se află pe sensul de mers al vehiculului.Eugen M
Eugen M 31.05.2022 04:45
Bună ziua, in cazul in care pietonul s-a pus pe trecere și traversează, deși se face imediat roșu, mai are prioritate? Sau dacă rămâne la jumătatea trecerii și se face rosu? Cine greșește dacă este lovit de un autoturism? Mulțumesc
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 05.06.2022 10:52

Există tendința să se considere ca fiind vinovat pietonul într-o astfel de situație, dar nu este ceva atât de simplu, contează și multe alte detalii, printre care și dreptul la prioritatea al conducătorului de vehicul, de unde venea acesta, pe ce direcție intenționa să circule, etc. Pentru a se stabili vinovăția există agenți de poliție specializați pe astfel de cazuri care vor face o anchetă în urma căreia vor stabili vinovăția și vor aplica sancțiunile corecte.Ilie Marian
Ilie Marian 02.05.2022 04:36
Mulțumesc pentru răspuns. Asta stiam dar vreau sa ma lămuriți dacă un pieton sta în dreptul unei treceri de pietoni dar nu a călcat pe trecere ce trebuie sa facem? Oprim sau îl întrebam dacă trece? Trebuie sa intuim dacă vrea sa treacă? Asa a pățit cineva la examen și a picat. Eu știam ca trebuie sa oprim numai în momentul când a pus piciorul pe trecere.
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 02.05.2022 05:56

Dacă stă în dreptul trecerii sunt cele mai mari șanse ca el să intenționeze să traverseze însă din prudență nu o să o facă decât după ce observă că vehiculele au oprit pentru a-i acorda prioritate. În acest caz cel mai bine este să se oprească pentru a acorda prioritate pietonului. Știm că sunt cazuri în care unii pietoni sunt astfel poziționați pentru a aștepta pe cineva sau pentru alt motiv, însă nu poți risca să nu acorzi prioritate iar el de fapt să înceapă să traverseze la un moment dat iar tu să nu mai poți opri în condiții de siguranță.Ilie Marian
Ilie Marian 30.04.2022 17:32
Dacă un pieton sta și așteaptă dar nu a călcat pe trecerea de pietoni trebuie sa ii acorzi prioritate sau sa-i faci semn dacă intenționează sa treacă sau nu?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 01.05.2022 07:46

Vezi explicatia video aiciMirela Marinescu
Mirela Marinescu 05.04.2022 14:05
Buna ziua,
Cine are prioritate de trecere daca roata automobilului se afla deja pe trecerea de pietoni iar un pieton aflat pe trotuar se angajeaza in traversare imprevizibil, printr-un gest brusc si prin fata masinii? Pietonii nu au obligatia de a da intaietate auto care deja se afla in trecere, in apropiere sau opriti la trecere pentru alti pietoni? Va intreb pentru ca e o controversa legata de prioritate: cine are prioritate, automobilul care se afla pe trecerea de pietoni sau pietonii care ”se arunca” de pe trotuar sa treaca tot prin fata automobilului deja stationat pe trecere? Este adevarat ca nu exista scoala pentru educarea pietonilor dar remarc multi pietoni care se opresc la marginea trotuarului si se asigura mai intai de a trece lasand sa treaca masina care ruleaza in apropiere asteaptand sa treaca dar sunt mai multi cei care abuzeaza de statutul de pieton si se angajeaza in trecerea strazii profitând ca o masina e deja oprita sa dea prioritate altor pietoni. Mai e un aspect, in zone aglomerate ”tin pe loc” masinile deja aflate pe trecerea de pietoni .
De aceea va rog frumos un raspuns la aceasta situatie pentru ca un pieton care se deplasa pe trotineta electrica mi-a sarit brusc in fata de pe trotuar pe cand tocmai pornisem dupa ce acordasem prioritate altor pietoni. Dincolo de insulta ca trebuia sa franez iar ca sa il las si pe el sa treaca(soferii au toate obligatiile iar pietonii cred ca au numai drepturi), am mai remarcat un pieton care la fel s-a repezit de pe trotuar sa treaca si astfel a trebuit sa opresc iar...si asa de vreo trei ori.As putea gandi ca e vorba de o sicana in trafic a pietonilor care nu permit auto sa mai lase sa porneasca? Daca exista un text legal privind aceasta situatie va rog sa mi-l comunicati. De asemenea ce pot face daca un pieton ma mai insulta. Gandesc ca nu pot astepta la nesfarsit pe trecerea de pietoni pe toti care ies sau intra la mall de exemplu si ca trebuie si soferii sa poata beneficia de respectul pietonilor cand deja au trecut de jumatatea trecerii de pietoni. Multumesc.
Dan Munteanu
Dan Munteanu 11.04.2022 08:03
Conducatorul auto are obligatia sa se deplaseze cu viteza redusa daca se afla pietoni in apropierea trecerii de pietoni, si sa le acorde prioritate acestora daca se angajeaza in traversarea strazii.
In cazul in care unul sau mai multi pietoni va insulta - filmati-l, inregistrati-l si anuntati Politia. Fapt divers: agentii de securitate de la mall nu au atributii de interventie in aceste cazuri, cel mult pot sa coordoneze sosirea, parcarea si plecarea unor autovehicule de interventii, si asta facand apel la respectul conducatorilor auto si pietonilor.
Legat de "sicane" ale pietonilor - am intalnit un caz - un drum destul de circulat traversa o zona rezidentiala din centrul unui oras - soferii asteptau pana puteau trece in siguranta pentru ei, dar si pentru pietoni - este intr-un oras din Germania, iar oamenii nu aveau timp de "sicane" fiind mai preocupati de discutiile dintre ei, ce se afla in vitrina unuia sau altuia dintre magazine - deci.. rabdare, cateodata - multa rabdare...
PS. In masura in care este posibil, iti recomand ca atunci cand ajungi la mall sa incerci sa parchezi intr-o zona care iti permite sa folosesti si alte sectoare de drum pentru a iesi din parcare fara sa treci prin fata intrarii/intrarilor unde se stie ca afluxul de persoane este mare si foarte mare...

Mihai Maerean
Mihai Maerean 31.03.2022 20:09
Daca soferul doreste sa schimbe directia de mers la dreapta la un semafor verde intermitent pe banda 1 intr-o intersectie semaforizata cu 2 - 4 benzi pe sens si la trecerea de pietoni este verde si sunt pietoni care incep traversarea pe sensul celalalt (adica la 4 - 8 benzi distanta), trebuie acordata prioritate acelor pietonilor?
Conteaza daca este un refugiu intre sensurile de mers?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 02.04.2022 12:52

Așa cum se explica și în lecția de mai sus, în exemplul dat de tine, se va acorda prioritate doar pietonilor care se află în traversare pe sensul tău de deplasare. Deci, atât timp cât pietonii nu au ajuns pe sensul tău de mers, legea îți permite sa îți continui deplasarea și poți vira la dreapta pe semnalul verde intermitent „la dreapta” cu respectarea tuturor regulilor de circulație.Marton Daniela
Marton Daniela 16.03.2022 16:46
Buna ziua, am o întrebare, la ce distanta de o trecere de pietoni semaforizata se poate parca?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 16.03.2022 21:16

Găsiți aici lecție video cu situațiile de oprire interzisă --> Codul Rutier - Oprirea interzisăGăsiți aici lecție video cu situațiile de staționare interzisă și parcarea --> Codul Rutier - Staționarea interzisă și parcarea


Lasă un comentariu

CUPRINS
Capitolul 1 - partea 1 - Drumul public Capitolul 1 - partea 2 - Sensul și banda de circulație Capitolul 2 - partea 1 - Deplasarea vehiculelor pe drumul public Capitolul 2 - partea 2 - Circulația în intersecții Capitolul 3 - partea 1 - Semnalizarea rutieră și ordinea de prioritate Capitolul 3 - partea 2 - Semnalele polițistului rutier Capitolul 3 - partea 3 - Semnalele speciale de avertizare Capitolul 3 - partea 4 - Semnalizarea temporară Capitolul 3 - partea 5 - Semnalele luminoase sau sonore Capitolul 3 - partea 6 - Indicatoare rutiere Capitolul 3 - partea 7 - Marcaje rutiere Capitolul 4 - partea 1 - Drumul cu sens unic Capitolul 4 - partea 2 - Intersecția cu sens giratoriu Capitolul 4 - partea 3 - Autostrada Capitolul 4 - partea 4 - Zona rezidenţială şi pietonală Capitolul 5 - partea 1 - Prioritatea și acordarea priorității Capitolul 5 - partea 2 - Prioritatea de trecere - acordată prin indicatoare Capitolul 5 - partea 3 - Prioritatea de trecere - acordata prin lege Capitolul 5 - partea 4 - acordarea priorității Capitolul 5 - partea 5 - alte cazuri de acordare de prioritate Capitolul 6 - partea 1 - manevre - depășirea Capitolul 6 - partea 2 - manevre - oprirea și staționarea Capitolul 6 - partea 3 - manevre - oprirea interzisă Capitolul 6 - partea 4 - manevre - staționarea interzisă și parcarea Capitolul 6 - partea 5 - manevre - întoarcerea Capitolul 6 - partea 6 - manevre - mersul înapoi Capitolul 7 - partea 1 - locuri și situații speciale - trecerea la nivel cu calea ferată Capitolul 7 - partea 2 - trecerea la nivel cu calea ferată fără bariere Capitolul 7 - partea 3 - trecerea la nivel cu calea ferată cu bariere Capitolul 7 - partea 4 - trecerea pentru pietoni Capitolul 7 - partea 5 - drumul în curbă Capitolul 7 - partea 6 - drumul în rampă și în pantă Capitolul 8 - partea 1 - Permisul de conducere Capitolul 8 - partea 2 - Condiții obținere permis și echivalări Capitolul 8 - partea 3 - Viteza de deplasare Capitolul 8 - partea 4 - Starea tehnică a vehiculelor Capitolul 8 - partea 5 - Sistemul de iluminare și semnalizare luminoasă Capitolul 9 - partea 1 - Obligațiile conducătorilor auto la plecarea la traseu Capitolul 9 - partea 2 - Obligațiile și interdicțiile conducătorilor de vehicule în timpul deplasării Capitolul 9 - partea 3 - Obligațiile conducătorilor auto la transportul copiilor Capitolul 9 - partea 4 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de accident Capitolul 9 - partea 5 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de defecțiune tehnică Capitolul 9 - partea 6 - Obligațiile conducătorilor auto cu vechime mai mică de un an Capitolul 9 - partea 7 - Obligațiile conducătorilor auto de transport public de persoane Capitolul 9 - partea 8 - Obligațiile conducătorilor auto de transport de mărfuri Capitolul 9 - partea 9 - Obligațiile prorietarilor sau deținătorilor de vehicule Capitolul 9 - partea 10 - Obligațiile conducătorilor auto la remorcarea vehiculelor Capitolul 9 - partea 11 - Obligațiile conducătorilor de mopede, biciclete și trotinete electrice Capitolul 9 - partea 12 - Obligații și interziceri pietoni Capitolul 10 - partea 1 - Contravenții și infracțiuni Capitolul 10 - partea 2 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul neînmatriculat Capitolul 10 - partea 3 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul fără permis de conducere Capitolul 10 - partea 4 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe Capitolul 10 - partea 5 - Infracțiuni - Părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia Capitolul 10 - partea 6 - Infracțiuni - diverse Capitolul 10 - partea 7 - Contravenții - introducere Capitolul 10 - partea 8 - Contravenții - clasa 1 Capitolul 10 - partea 9 - Contravenții - clasa 2 Capitolul 10 - partea 10 - Contravenții - clasa 3 Capitolul 10 - partea 11 - Contravenții - clasa 4 Capitolul 10 - partea 12 - Contravenții - clasa 5 (doar pentru persoane juridice) Capitolul 10 - partea 13 - Alte sancțiuni (punctele de penalizare, interdicția de a conduce pe teritoriul României și reținerea / retragerea / suspendarea / anularea permisului de conducere) Capitolul 10 - partea 14 - Reținerea certificatului de înmatriculare sau înregistrare Capitolul 10 - partea 15 - Confiscarea, imobilizarea și radierea din oficiu Capitolul 10 - partea 16 - Consumul de alcool și procedura de recoltare probe

© 2022 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou pe baza unei adrese de email ↓

Pentru a te autentifica cu Facebook ↓

Autentifică-te cu Facebook

Ai deja cont creat? Autentifică-te aici! ↓