Pasul 1 - Cursuri » Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Ai parcurs 0.0% din Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Capitolul 7 - partea 4 - trecerea pentru pietoni

Capitolul 7 - partea 4 - trecerea pentru pietoni


Articole de referință din legislația în vigoare

OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 (Codul rutier)
Regulament = REGULAMENT de aplicare a  OUG 195/2002 (Regulamentul codului rutier)

OUG - Articolul 72

(2) Pietonii au prioritate de trecere faţă de conducătorii de vehicule numai atunci când sunt angajaţi în traversarea drumurilor publice prin locuri special amenajate, marcate şi semnalizate corespunzător, ori la culoarea verde a semaforului destinat pietonilor.

(3) Traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate şi semnalizate corespunzător, iar în lipsa acestora, în localităţi, pe la coltul străzii, numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei şi pentru ceilalţi participanţi la trafic.

(4) Pietonii surprinşi şi accidentaţi ca urmare a traversării prin locuri nepermise, la culoarea roşie a semaforului destinat acestora, sau a nerespectării altor obligaţii stabilite de normele rutiere poarta întreaga răspundere a accidentării lor, în condiţiile în care conducătorul vehiculului respectiv a respectat prevederile legale privind circulaţia prin acel sector.

 

Regulament - Articolul 123

Conducătorul de vehicul este obligat să circule cu o viteza care să nu depăşească 30 km/h în localităţi sau 50 km/h în afara localităţilor, în următoarele situaţii:

h) la trecerile pentru pietoni nesemaforizate, semnalizate prin indicatoare şi marcaje, când drumul public are cel mult o bandă pe sens, iar pietonii aflaţi pe trotuar, în imediată apropiere a părţii carosabile, intenţionează să se angajeze în traversare;

Regulament - Articolul 135

Conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere şi în următoarele situaţii:

h) pietonului care traversează drumul public, prin loc special amenajat, marcat şi semnalizat corespunzător ori la culoarea verde a semaforului destinat lui, atunci când acesta se află pe sensul de mers al vehiculului.Dacă nu puteți/doriți să vizionați varianta AUDIO-VIDEO a cursului, puteți citi varianta text ilustrată cu imagini.

Varianta text Capitolul 7 - partea 4 - trecerea pentru pietoni

Codul Rutier - trecerea pentru pietoni

LOCURI ȘI SITUAȚII SPECIALE

TRECEREA PENTRU PIETONI

Trecerea pentru pietoni este locul special destinat traversării părții carosabile de către pietoni, semnalizat și marcat corespunzător.

Este presemnalizată cu indicatorul de avertizare “Presemnalizare trecere de pietoni”

presemnalizare trecere de pietoni

Se amplasează la 50 - 200 de metri, în localități cât și în afara acestora, înaintea trecerilor de pietoni de pe arterele intens circulate sau când observarea trecerii de pietoni poate deveni dificilă datorită lipsei de vizibilitate.

La întâlnirea acestuia se va circula cu atenție pentru a putea reduce viteza și eventual a opri dacă este cazul, la trecerea de pietoni care urmează.

Este semnalizată cu indicatorul „ Trecere pentru pietoni”

semnalizarea trecerii pentru pietoni

Acest indicator, semnalizand o trecere pentru pietoni, crează obligații pentru conducătorul de vehicul care îl întâlnește, în funcție de tipul trecerii de pietoni și de numărul de benzi de care dispune respectivul sector de drum.

Manevrele de: oprire, staționare, întoarcere și mers înapoi sunt interzise la mai puțin de 25 de metri înainte și după trecerea pentru pietoni.

oprirea stationarea intoarcerea si mersul inaoi sunt interzise pe trecerea de pietoni

Manevra de depășire se interzice doar pe trecerea pentru pietoni.

manevra de depasire se interzice pe trecerea pentru pietoni

Obligații la trecerea pentru pietoni nesemaforizată

(art. 123 lit. h și art. 135 lit. h din Regulament).

La trecerile pentru pietoni nesemaforizate, dar semnalizate corespunzător, când drumul are o singură bandă de circulație pentru fiecare sens, se procedează după cum urmează:

 • atunci când nu sunt pietoni în apropierea trecerii pentru pietoni, veți circula cu atenție sporită fără a avea obligatia de a reduce viteza de deplasare.

viteza de deplasare la trecerea pentru pitoni libera

 • atunci când se află pietoni în imediata apropiere a trecerii pentru pietoni, aveți obligația de a reduce vitea de deplasare până la 30 de km/h în localități și 50 de km/h în afara acestora, pentru a putea opri în condiții de siguranță în cazul în care pietonii se vor angaja în traversare.

cand se reduce viteza la trecerea pentru pietoni nesemaforizata

 • iar atunci când aceștia se angajează în traversarea drumului, pe langa obligația de a reduce viteza de deplasare la limita legală, aveți obligația de a acorda prioritate pietonilor, atunci când aceștia se află pe sensul dumneavoastră de mers.

cand se acorda prioritate la trecerea de pietoni

La trecerile pentru pietoni nesemaforizate, dar semnaliate corespunzator, cand drumul are două sau mai multe benzi de circulatie pentru fiecare sens, se procedeaza dupa cum urmeaza:

 • chiar dacă sunt sau nu pietoni în apropierea trecerii pentru pietoni, veți circula cu atenție sporită fără a avea obligatia de a reduce viteza de deplasare. Obligatia de a reduce viteza de deplasare o aveti doar cand drumul are o singură bandă de circulație pentru fiecare sens și se află pietoni în apropierea trecerii pentru pietoni;
 • atunci când pietonii se angajează în traversarea drumului, aveți obligația de a acorda prioritate pietonilor, atunci când aceștia se află pe sensul dumneavoastră de mers. De exeplu în situația din imagine, pietonul 1 se află în traversarea sensului dumneavoastră de mears și trebuie să îi acordați prioritate de trecere, pietonul 2 se află în travesarea sensului opus de circulație și nu trebuie să îi acordați prioritate, iar pietonul 3 intenționează să traverseze incepand cu sensul opus de circulație și nu trebuie să îi acordați priortate, atat timp cat nu se afla in travesare pe sensul dumneavoastra de mers.

acordare prioritate la pietonii de pe cealalata parte a drumului

Obligații la trecerea pentru pietoni semaforizată

 • La trecerile pentru pietoni semaforizate, fie că acestea se află sau nu în intersecții, nu este obligatorie reducerea vitezei de deplasare și se porcedează după cum urmează:
 • La culoarea roșie a semaforului care vi se adresează, opriți și așteptați apariția culorii verde a semaforului.
 • La culoarea verde a semaforului care vi se adresează:
  • dacă vă deplasți pe direția înainte, nu aveți obligația să reduceți viteza de deplasare dar se recomandă să circulați cu atenție sporită.
  • dacă virați la stânga sau la dreapta, este posibil să întâlniți pietoni care traversează drumul public la culoarea verde a semaforului care li se adresează și trebuie să le acordați prioritate de trecere, atunci când aceștia se află pe sensul dvs. de mers.
 • La culoarea galbeă intermitentă a semaforului care vi se adresează sau dacă semafoarele nu funcționează, veți respecta obligațiile de la trecerile pentru pietoni nesemaforizate.

OBLIGATII ALE PIETONILOR:

Pietonii au prioritate de trecere faţă de conducătorii de vehicule numai atunci când sunt angajaţi în traversarea drumurilor publice prin locuri special amenajate, marcate şi semnalizate corespunzător, ori la culoarea verde a semaforului destinat pietonilor (art. 72 alin. 2 din OUG).

Traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate şi semnalizate corespunzător. În lipsa trecerilor pentru pietoni, în localităţi, acestia pot traversa pe la coltul străzii, numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei şi pentru ceilalţi participanţi la trafic (art. 72 alin. 3 din OUG). Conducatorul de vehicul nu are nicio obligație privind pietonii care traversează pe la coltul străzii, dar în spiritul circulației preventive, și ținând cont că urmează o intersecție fără treceri pentru pietoni, se recomandă sporirea atenției și reducerea vitezei.

Pietonii surprinşi şi accidentaţi ca urmare a traversării prin locuri nepermise, la culoarea roşie a semaforului destinat acestora, sau a nerespectării altor obligaţii stabilite de normele rutiere poarta întreaga răspundere a accidentării lor, în condiţiile în care conducătorul vehiculului respectiv a respectat prevederile legale privind circulaţia prin acel sector (art. 72 alin. 4 din OUG).

219 Comentarii Lasă un comentariu


Ilie Marian
Ilie Marian 02.05.2022 04:36
Mulțumesc pentru răspuns. Asta stiam dar vreau sa ma lămuriți dacă un pieton sta în dreptul unei treceri de pietoni dar nu a călcat pe trecere ce trebuie sa facem? Oprim sau îl întrebam dacă trece? Trebuie sa intuim dacă vrea sa treacă? Asa a pățit cineva la examen și a picat. Eu știam ca trebuie sa oprim numai în momentul când a pus piciorul pe trecere.
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 02.05.2022 05:56

Dacă stă în dreptul trecerii sunt cele mai mari șanse ca el să intenționeze să traverseze însă din prudență nu o să o facă decât după ce observă că vehiculele au oprit pentru a-i acorda prioritate. În acest caz cel mai bine este să se oprească pentru a acorda prioritate pietonului. Știm că sunt cazuri în care unii pietoni sunt astfel poziționați pentru a aștepta pe cineva sau pentru alt motiv, însă nu poți risca să nu acorzi prioritate iar el de fapt să înceapă să traverseze la un moment dat iar tu să nu mai poți opri în condiții de siguranță.Ilie Marian
Ilie Marian 30.04.2022 17:32
Dacă un pieton sta și așteaptă dar nu a călcat pe trecerea de pietoni trebuie sa ii acorzi prioritate sau sa-i faci semn dacă intenționează sa treacă sau nu?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 01.05.2022 07:46

Vezi explicatia video aiciMirela Marinescu
Mirela Marinescu 05.04.2022 14:05
Buna ziua,
Cine are prioritate de trecere daca roata automobilului se afla deja pe trecerea de pietoni iar un pieton aflat pe trotuar se angajeaza in traversare imprevizibil, printr-un gest brusc si prin fata masinii? Pietonii nu au obligatia de a da intaietate auto care deja se afla in trecere, in apropiere sau opriti la trecere pentru alti pietoni? Va intreb pentru ca e o controversa legata de prioritate: cine are prioritate, automobilul care se afla pe trecerea de pietoni sau pietonii care ”se arunca” de pe trotuar sa treaca tot prin fata automobilului deja stationat pe trecere? Este adevarat ca nu exista scoala pentru educarea pietonilor dar remarc multi pietoni care se opresc la marginea trotuarului si se asigura mai intai de a trece lasand sa treaca masina care ruleaza in apropiere asteaptand sa treaca dar sunt mai multi cei care abuzeaza de statutul de pieton si se angajeaza in trecerea strazii profitând ca o masina e deja oprita sa dea prioritate altor pietoni. Mai e un aspect, in zone aglomerate ”tin pe loc” masinile deja aflate pe trecerea de pietoni .
De aceea va rog frumos un raspuns la aceasta situatie pentru ca un pieton care se deplasa pe trotineta electrica mi-a sarit brusc in fata de pe trotuar pe cand tocmai pornisem dupa ce acordasem prioritate altor pietoni. Dincolo de insulta ca trebuia sa franez iar ca sa il las si pe el sa treaca(soferii au toate obligatiile iar pietonii cred ca au numai drepturi), am mai remarcat un pieton care la fel s-a repezit de pe trotuar sa treaca si astfel a trebuit sa opresc iar...si asa de vreo trei ori.As putea gandi ca e vorba de o sicana in trafic a pietonilor care nu permit auto sa mai lase sa porneasca? Daca exista un text legal privind aceasta situatie va rog sa mi-l comunicati. De asemenea ce pot face daca un pieton ma mai insulta. Gandesc ca nu pot astepta la nesfarsit pe trecerea de pietoni pe toti care ies sau intra la mall de exemplu si ca trebuie si soferii sa poata beneficia de respectul pietonilor cand deja au trecut de jumatatea trecerii de pietoni. Multumesc.
Dan Munteanu
Dan Munteanu 11.04.2022 08:03
Conducatorul auto are obligatia sa se deplaseze cu viteza redusa daca se afla pietoni in apropierea trecerii de pietoni, si sa le acorde prioritate acestora daca se angajeaza in traversarea strazii.
In cazul in care unul sau mai multi pietoni va insulta - filmati-l, inregistrati-l si anuntati Politia. Fapt divers: agentii de securitate de la mall nu au atributii de interventie in aceste cazuri, cel mult pot sa coordoneze sosirea, parcarea si plecarea unor autovehicule de interventii, si asta facand apel la respectul conducatorilor auto si pietonilor.
Legat de "sicane" ale pietonilor - am intalnit un caz - un drum destul de circulat traversa o zona rezidentiala din centrul unui oras - soferii asteptau pana puteau trece in siguranta pentru ei, dar si pentru pietoni - este intr-un oras din Germania, iar oamenii nu aveau timp de "sicane" fiind mai preocupati de discutiile dintre ei, ce se afla in vitrina unuia sau altuia dintre magazine - deci.. rabdare, cateodata - multa rabdare...
PS. In masura in care este posibil, iti recomand ca atunci cand ajungi la mall sa incerci sa parchezi intr-o zona care iti permite sa folosesti si alte sectoare de drum pentru a iesi din parcare fara sa treci prin fata intrarii/intrarilor unde se stie ca afluxul de persoane este mare si foarte mare...

Mihai Maerean
Mihai Maerean 31.03.2022 20:09
Daca soferul doreste sa schimbe directia de mers la dreapta la un semafor verde intermitent pe banda 1 intr-o intersectie semaforizata cu 2 - 4 benzi pe sens si la trecerea de pietoni este verde si sunt pietoni care incep traversarea pe sensul celalalt (adica la 4 - 8 benzi distanta), trebuie acordata prioritate acelor pietonilor?
Conteaza daca este un refugiu intre sensurile de mers?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 02.04.2022 12:52

Așa cum se explica și în lecția de mai sus, în exemplul dat de tine, se va acorda prioritate doar pietonilor care se află în traversare pe sensul tău de deplasare. Deci, atât timp cât pietonii nu au ajuns pe sensul tău de mers, legea îți permite sa îți continui deplasarea și poți vira la dreapta pe semnalul verde intermitent „la dreapta” cu respectarea tuturor regulilor de circulație.Marton Daniela
Marton Daniela 16.03.2022 16:46
Buna ziua, am o întrebare, la ce distanta de o trecere de pietoni semaforizata se poate parca?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 16.03.2022 21:16

Găsiți aici lecție video cu situațiile de oprire interzisă --> Codul Rutier - Oprirea interzisăGăsiți aici lecție video cu situațiile de staționare interzisă și parcarea --> Codul Rutier - Staționarea interzisă și parcareaRares Matei
Rares Matei 07.03.2022 11:52
Daca drumul are o singura banda pe sens, si un pieton se angajeaza la traversarea trecerii de pietoni, incepand de pe banda din sensul opus, sunt obligat sa-i acord prioritate? (sa astept sa traverseze toata trecerea?)
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 07.03.2022 16:24

Legea nu te obliga sa acorzi prioritate daca pietonul este pe sensul celălalt de mers. Însă daca aceasta poate ajunge pe sensul tău de mers pana cand tu sa ajungi efectiv la marcajul de trecere pentru pietoni, ești obligat sa oprești. Cel mai bine, daca acesta este destul de aproape de sensul tău de mers, mai bine oprești si astfel eviți orice incident, așa este cel mai sigur.Cornelia Lala
Cornelia Lala 31.01.2022 06:01
Când îți apare în fata un pieton, copil, în alergare, pe care nu îl vezi ca nu e vizibilitate pe trotuar din cauza mașinilor parcate lângă trecere cum procedezi?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 02.04.2022 12:48

Procedezi întotdeauna conform reglementărilor, iar in cazurile exemplificate de tine este indicat sa se reducă viteza cat de mult posibil pentru a putea opri in condiții de siguranță.Romenese robert
Romenese robert 22.01.2022 18:01
Buna seara,se poate intoarce pe trecerea de pietenoni un vehicul?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 23.01.2022 07:41

Întoarcerea vehiculelor este interzisă pe marcajul pietonal, sau la mai puțin de 25 de metri de acestaGeta Dieaconescu
Geta Dieaconescu 22.01.2022 13:03
Este permisă schimbarea benzii cu 25 m. înainte și după de trecerea de pietoni? Mulțumesc!
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 16.03.2022 21:19

Daca nu se încalcă marcajul cu linie discontinuă care separa benzile de circulație, da. Dar de regulă cei 25 de metri înainte și după sunt marcați cu linie continua.GABBY
GABBY 11.01.2022 17:39
Pe un drum cu 2 benzi pe sensul de mers si refugiu intre ele se afla un pieton, mai are aproximativ 2 - 2.5 metrii pana ajunge pe sensul meu de mers daca trec este neacordare de prioritate sau nu? Sunt curios pentru ca politistul mi-a aratat filmarea si el a apreciat distanta pietonului de pe refugiu pana ar fi pus piciorul pe trecere si a spus ca este neacordare de prioritate.
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 12.01.2022 17:23

Legea nu te obliga sa acorzi prioritate daca pietonul este pe sensul celălalt de mers. Însă daca aceasta poate ajunge pe sensul tău de mers pana cand tu sa ajungi efectiv la marcajul de trecere pentru pietoni, ești obligat sa oprești. Cel mai bine, daca acesta este destul de aproape de sensul tău de mers, mai bine oprești si astfel eviți orice incident, așa este cel mai sigur.Veronica Vodi
Veronica Vodi 28.12.2021 11:02
Va multumesc pentru acest efort de a crea aceste filmulete.
Sunt minunate.Sunteti cei mai buni.Sa fiti sanatosi!!! Sarbatori fericite!!!!

Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 28.12.2021 11:32

Ne bucuram ca putem sa va ajutam.Sarbatori fericite!Mihai
Mihai 20.12.2021 14:13
Buna ziua. Am o întrebare legată de trecerea de pietoni de la ieșirea din sensul giratoriu. Când pot continua drumul ? La trecerea ultimului pieton sau le oprirea luminii galbene intermitente ?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 29.12.2021 08:53

Îți poți continua drumul atunci când nu mai sunt pietoni în traversare sau care intenționează să traverseze. Lumina de avertizare galben intermitent nu se oprește sau pornește când sunt sau nu pietoni pe trecere. Aceasta lumină funcționează permanent ca să avertizeze asupra unui loc periculos.Sebi Lazar
Sebi Lazar 10.11.2021 13:16
Salut, am o intrebare, pe drumul cu 3 benzi pe sensul de mers acorzi prioritate pietonilor pe sensul tau de mers si celor de pe banda 3 a sensului opus de mers?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 10.11.2021 13:52

Vezi mai sus explicatiaAndreea Girigan
Andreea Girigan 07.09.2021 18:26
Pe un drum cu mai multe benzi pe sens: daca pietonul se afla pe refugiu dintre cele 2 sensuri, conform legii, nu ar trebui sa i se acorde prioritate, nu?
Dar întrebarea este: ce ar putea face pietonul acela pe refugiu, daca nu vrea sa traverseze?

In plus, e cam ilogic că la o singura banda pe sens trebuie redusa viteza până la 30km/h daca se afla pietoni în dreptul trecerii, dar la multe benzi se poate circula cu 50km/h.
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 18.09.2021 18:47

Legea nu face referire la niciun refugiu pentru pietoni si nu se leagă de așa ceva. Vezi lecția video de mai sus, cu atenție!Mariana
Mariana 25.08.2021 18:42
Azi la o trecere de pietoni cu doua benzi de circultie cu sens unic eu eram pe prima banda si pe cea deadoua banda s-angajat un pieton in traversare avea obligatia sa opresc
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 28.08.2021 07:03

Legea nu te obliga sa acorzi prioritate daca pietonul este pe sensul celălalt de mers. Însă daca aceasta poate ajunge pe sensul tău de mers pana cand tu sa ajungi efectiv la marcajul de trecere pentru pietoni, ești obligat sa oprești. Cel mai bine, daca acesta este destul de aproape de sensul tău de mers, mai bine oprești si astfel eviți orice incident, așa este cel mai sigur.


Lasă un comentariu

CUPRINS
Capitolul 1 - partea 1 - Drumul public Capitolul 1 - partea 2 - Sensul și banda de circulație Capitolul 2 - partea 1 - Deplasarea vehiculelor pe drumul public Capitolul 2 - partea 2 - Circulația în intersecții Capitolul 3 - partea 1 - Semnalizarea rutieră și ordinea de prioritate Capitolul 3 - partea 2 - Semnalele polițistului rutier Capitolul 3 - partea 3 - Semnalele speciale de avertizare Capitolul 3 - partea 4 - Semnalizarea temporară Capitolul 3 - partea 5 - Semnalele luminoase sau sonore Capitolul 3 - partea 6 - Indicatoare rutiere Capitolul 3 - partea 7 - Marcaje rutiere Capitolul 4 - partea 1 - Drumul cu sens unic Capitolul 4 - partea 2 - Intersecția cu sens giratoriu Capitolul 4 - partea 3 - Autostrada Capitolul 4 - partea 4 - Zona rezidenţială şi pietonală Capitolul 5 - partea 1 - Prioritatea și acordarea priorității Capitolul 5 - partea 2 - Prioritatea de trecere - acordată prin indicatoare Capitolul 5 - partea 3 - Prioritatea de trecere - acordata prin lege Capitolul 5 - partea 4 - acordarea priorității Capitolul 5 - partea 5 - alte cazuri de acordare de prioritate Capitolul 6 - partea 1 - manevre - depășirea Capitolul 6 - partea 2 - manevre - oprirea și staționarea Capitolul 6 - partea 3 - manevre - oprirea interzisă Capitolul 6 - partea 4 - manevre - staționarea interzisă și parcarea Capitolul 6 - partea 5 - manevre - întoarcerea Capitolul 6 - partea 6 - manevre - mersul înapoi Capitolul 7 - partea 1 - locuri și situații speciale - trecerea la nivel cu calea ferată Capitolul 7 - partea 2 - trecerea la nivel cu calea ferată fără bariere Capitolul 7 - partea 3 - trecerea la nivel cu calea ferată cu bariere Capitolul 7 - partea 4 - trecerea pentru pietoni Capitolul 7 - partea 5 - drumul în curbă Capitolul 7 - partea 6 - drumul în rampă și în pantă Capitolul 8 - partea 1 - Permisul de conducere Capitolul 8 - partea 2 - Condiții obținere permis și echivalări Capitolul 8 - partea 3 - Viteza de deplasare Capitolul 8 - partea 4 - Starea tehnică a vehiculelor Capitolul 8 - partea 5 - Sistemul de iluminare și semnalizare luminoasă Capitolul 9 - partea 1 - Obligațiile conducătorilor auto la plecarea la traseu Capitolul 9 - partea 2 - Obligațiile și interdicțiile conducătorilor de vehicule în timpul deplasării Capitolul 9 - partea 3 - Obligațiile conducătorilor auto la transportul copiilor Capitolul 9 - partea 4 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de accident Capitolul 9 - partea 5 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de defecțiune tehnică Capitolul 9 - partea 6 - Obligațiile conducătorilor auto cu vechime mai mică de un an Capitolul 9 - partea 7 - Obligațiile conducătorilor auto de transport public de persoane Capitolul 9 - partea 8 - Obligațiile conducătorilor auto de transport de mărfuri Capitolul 9 - partea 9 - Obligațiile prorietarilor sau deținătorilor de vehicule Capitolul 9 - partea 10 - Obligațiile conducătorilor auto la remorcarea vehiculelor Capitolul 9 - partea 11 - Obligațiile conducătorilor de mopede, biciclete și trotinete electrice Capitolul 9 - partea 12 - Obligații și interziceri pietoni Capitolul 10 - partea 1 - Contravenții și infracțiuni Capitolul 10 - partea 2 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul neînmatriculat Capitolul 10 - partea 3 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul fără permis de conducere Capitolul 10 - partea 4 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe Capitolul 10 - partea 5 - Infracțiuni - Părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia Capitolul 10 - partea 6 - Infracțiuni - diverse Capitolul 10 - partea 7 - Contravenții - introducere Capitolul 10 - partea 8 - Contravenții - clasa 1 Capitolul 10 - partea 9 - Contravenții - clasa 2 Capitolul 10 - partea 10 - Contravenții - clasa 3 Capitolul 10 - partea 11 - Contravenții - clasa 4 Capitolul 10 - partea 12 - Contravenții - clasa 5 (doar pentru persoane juridice) Capitolul 10 - partea 13 - Alte sancțiuni (punctele de penalizare, interdicția de a conduce pe teritoriul României și reținerea / retragerea / suspendarea / anularea permisului de conducere) Capitolul 10 - partea 14 - Reținerea certificatului de înmatriculare sau înregistrare Capitolul 10 - partea 15 - Confiscarea, imobilizarea și radierea din oficiu Capitolul 10 - partea 16 - Consumul de alcool și procedura de recoltare probe

© 2022 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou pe baza unei adrese de email ↓

Pentru a te autentifica cu Facebook ↓

Autentifică-te cu Facebook

Ai deja cont creat? Autentifică-te aici! ↓