OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 (Codul rutier)
Regulament = REGULAMENT de aplicare a OUG 195/2002 (Regulamentul codului rutier)
(1) Participanţii la trafic trebuie să dea dovada de prudenţă sporită la apropierea şi traversarea liniilor de cale ferată curentă sau industrială, după caz.
(2) La trecerea la nivel cu o cale ferată curentă, prevăzută cu bariere sau semibariere, conducătorii de vehicule sunt obligaţi să oprească în dreptul indicatorului ce obliga la oprire, dacă acestea sunt în curs de coborâre ori în poziţie orizontala şi/sau semnalele sonore şi luminoase care anunţă apropierea trenului sunt în funcţiune.
(2) La trecerea la nivel cu calea ferată curentă prevăzută cu instalaţii de semnalizare automată fără bariere, interzicerea circulaţiei rutiere se realizează, optic, prin funcţionarea dispozitivelor cu lumini intermitent-alternative roşii şi stingerea semnalizării de control reprezentate de lumină intermitentă albă şi, acustic, prin emiterea de semnale sonore intermitente.
(1) Semnalizarea de interzicere a circulaţiei rutiere se considera realizata chiar şi numai în una din următoarele situaţii:
a) prin aprinderea unei singure unităţi luminoase a dispozitivului cu lumină intermitent-alternativa roşie;
b) prin funcţionarea sistemului sonor;
c) prin poziţia orizontala a unei singure semibariere.
(2) Circulaţia rutieră se considera de asemenea interzisă şi în situaţia în care barierele sau semibarierele sunt în curs de coborâre sau de ridicare.
(1) La trecerea la nivel cu calea ferată curentă, conducătorul de vehicul este obligat să circule cu viteza redusă şi să se asigure ca din partea stânga sau din partea dreaptă nu se apropie un vehicul feroviar.
(1) Conducătorul de vehicul poate traversa calea ferată curentă prevăzută cu bariere sau semibariere, dacă acestea sunt ridicate şi semnalele luminoase şi sonore nu funcţionează, iar semnalul cu lumină albă intermitentă cu cadenţă lentă este în funcţiune.
(2) Când circulaţia la trecerea la nivel cu calea ferată curentă este dirijată de agenţi de cale ferată, conducătorul de vehicul trebuie să respecte semnalele acestora.
(1) Conducătorul de vehicul este obligat să oprească atunci când:
a) barierele sau semibarierele sunt coborâte, în curs de coborâre sau de ridicare;
b) semnalul cu lumini roşii şi/sau semnalul sonor sunt în funcţiune;
c) întâlneşte indicatorul "Trecerea la nivel cu calea ferată simplă, fără bariere", "Trecerea la nivel cu calea ferată dublă, fără bariere" sau "Oprire".
(2) Vehiculele trebuie să oprească, în ordinea sosirii, în locul în care există vizibilitate maxima asupra caii ferate fără a trece de indicatoarele prevăzute la alin. (1) lit. c) sau, după caz, înaintea marcajului pentru oprire ori înaintea barierelor sau semibarierelor, când acestea sunt închise, în curs de coborâre sau de ridicare.
(1) În cazul imobilizării unui vehicul pe calea ferată, conducătorul acestuia este obligat să scoată imediat pasagerii din vehicul şi să elibereze platforma caii ferate, iar când nu este posibil, să semnalizeze prezenţa vehiculului cu orice mijloc adecvat.
(2) Participanţii la trafic, care se găsesc în apropierea locului unde un vehicul a rămas imobilizat pe calea ferată, sunt obligaţi să acorde sprijin pentru scoaterea acestuia sau, când nu este posibil, pentru semnalizarea prezentei lui.
(3) Conducătorului de vehicul îi este interzis să treacă sau să ocolească porţile de gabarit instalate înaintea cailor ferate electrificate, dacă înălţimea sau încărcătura vehiculului atinge ori depăşeşte partea superioară a porţii.
Dacă nu puteți/doriți să vizionați varianta AUDIO-VIDEO a cursului, puteți citi varianta text ilustrată cu imagini.
Se presemnalizează cu indicatorul de avertizare “Trecere la nivel cu cale ferată cu bariere sau semibariere”
Acest indicator se instaleaza:
Semnalele au următoarea semnificație (art. 69 alin. 2 din Regulament):
- Lampa de culoare albă, care este plasată în partea superioară, mijloc, funcționând intermitent, atestă faptul că instalația este funcțională și permite traversarea;
- Lămpile de culoare roșie, care sunt amplasate lateral stânga și dreapta, și prin funcționarea lor alternativă, prin avertizare acustică, precum și prin coborârea în poziţie orizontală a barierelor/semibarierelor, obligă pe conducătorii de vehicule la oprire;
- Dacă numai una din lâmpile de culoare roșie funcționează, dacă nici o lampă de culoare roșie nu funcționează dar sistemul sonor funcționează, dacă barierele sau semibarierele sunt în curs de coborâre sau de ridicare, sau numai una dintre bariere/semibariere este coborată, acest lucru obligă pe conducătorii de vehicule să oprească (art. 71 alin. 1 și alin. 2 din Regulament).
Dacă instalația de semnalizare nu funcționează, este obligat să oprească, în ordinea sosirii, în dreptul marcajului de oprire, sau în lipsa acestuia, în locul în care există vizibilitate maxima asupra căii ferate dar fără a trece de indicator (art. 138 din Regulament). Se asigură că în acel moment nu circulă vreun vehicul feroviar, după care poate traversa calea ferată. Dacă în acel moment se apropie un vehicul feroviar, este obligat să aștepte trecerea acestui și după ce s-a asigurat că nu mai circulă și alt vehicul feroviar, poate traversa calea ferată.
În cazul imobilizării unui vehicul pe calea ferată, conducătorul acestuia este obligat să scoată imediat pasagerii din vehicul şi să elibereze platforma caii ferate, iar când nu este posibil, să semnalizeze prezenţa vehiculului cu orice mijloc adecvat (art. 139 alin. 1 din Regulament).
Participanţii la trafic, care se găsesc în apropierea locului unde un vehicul a rămas imobilizat pe calea ferată, sunt obligaţi să acorde sprijin pentru scoaterea acestuia sau, când nu este posibil, pentru semnalizarea prezentei lui (art. 139 alin. 2 din Regulament).
Conducătorului de vehicul îi este interzis să treacă sau să ocolească porţile de gabarit instalate înaintea cailor ferate electrificate, dacă înălţimea sau încărcătura vehiculului atinge ori depăşeşte partea superioară a porţii (art. 139 alin. 3 din Regulament).
Atunci cand semnalele sonore si luminoase ale unei treceri la nivel cu calea ferata intra in funcțiune si te surprind deja angajat in traversare, este mai sigur sa îți continui trecerea (chiar si cu o creștere mica a vitezei) pentru a putea traversa calea ferata rapid, pana in momentul in care barierele încep sa se coboare. De aceea barierele încep sa se coboare puțin cu întârziere, ca cei care sunt angajați in traversare sa își poată duce la bun sfârșit traversarea. Este mai corect așa si mai sigur fata de varianta in care ai vrea sa oprești si sa manevrezi înapoi, varianta care durează mai mult, riscând sa vina timpul ca barierele sa coboare, plus ca mai sunt si cazurile in care in spatele tău deja sunt alte mașini si nu ai unde sa mai dai cu spatele.
Schimba browserul de internet.
Conducătorul de vehicul este obligat să circule cu viteza redusă și să se asigure că din partea stângă sau din partea dreaptă nu se apropie un vehicul feroviar.
cetățenii care au achitat taxele anterior datei de 17.06.2020 vor achita și diferența de preț existentă între tarifele practicate până la data de 17.06.2020 și cele în vigoare după această dată
Contactati-ne prin messenger pe pagina noastra de Facebook ca sa va putem ajuta.
Gasesti tot ce ai nevoie pe site/
Semibariera este cea care închide numai jumătate din lățimea drumului. Iar bariera este cea care inchide toata lățimea drumului.
Pentru ca deja esti angajat in trecere, nu mai ai obligatia sa opresti.
Conducătorii autovehiculelor care folosesc „lumina roșie sau albastră” și se deplasează în acţiuni de intervenţie sau în misiuni care au caracter de urgenţă pot încălca regimul legal de viteză sau alte reguli de circulaţie, în afară de regulile care reglementează trecerea la nivel cu calea ferată, unde trebuie sa se conformeze regulilor de circulație. Aceștia sunt obligați să respecte și semnalele, indicaţiile şi dispoziţiile polițistului rutier care dirijază circulația. (art. 61 alin. 2 din OUG și art. 61 alin. 3 din OUG).
In concluzie, acestia trebuie sa respecte regulile la calea ferata, chiar daca se afla in misiune.
Porţile de gabarit instalate înaintea unei treceri la nivel cu o cale ferată electrificată, destinate să interzică accesul vehiculelor a căror încărcătură depăşeşte în înălţime limita de siguranţă admisă, sunt marcate cu benzi alternante de culoare galbenă şi neagră. Pe stâlpii de susţinere ai porţilor de gabarit se instalează indicatoare rutiere prin care se precizează înălţimea maximă de trecere admisă.
De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:
Pentru a crea un cont nou pe baza unei adrese de email ↓
Pentru a te autentifica cu Facebook ↓
Autentifică-te cu FacebookAi deja cont creat? Autentifică-te aici! ↓