Pasul 1 - Cursuri » Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Ai parcurs 0% din Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Capitolul 7 - partea 3 - trecerea la nivel cu calea ferată cu bariere

Capitolul 7 - partea 3 - trecerea la nivel cu calea ferată cu bariere


Articole de referință din legislația în vigoare

OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 (Codul rutier)
Regulament = REGULAMENT de aplicare a  OUG 195/2002 (Regulamentul codului rutier)

OUG - Articolul 60

(1) Participanţii la trafic trebuie să dea dovada de prudenţă sporită la apropierea şi traversarea liniilor de cale ferată curentă sau industrială, după caz.

(2) La trecerea la nivel cu o cale ferată curentă, prevăzută cu bariere sau semibariere, conducătorii de vehicule sunt obligaţi să oprească în dreptul indicatorului ce obliga la oprire, dacă acestea sunt în curs de coborâre ori în poziţie orizontala şi/sau semnalele sonore şi luminoase care anunţă apropierea trenului sunt în funcţiune.

 

Regulament - Articolul 69

(2) La trecerea la nivel cu calea ferată curentă prevăzută cu instalaţii de semnalizare automată fără bariere, interzicerea circulaţiei rutiere se realizează, optic, prin funcţionarea dispozitivelor cu lumini intermitent-alternative roşii şi stingerea semnalizării de control reprezentate de lumină intermitentă albă şi, acustic, prin emiterea de semnale sonore intermitente.

Regulament - Articolul 71

(1) Semnalizarea de interzicere a circulaţiei rutiere se considera realizata chiar şi numai în una din următoarele situaţii:

a) prin aprinderea unei singure unităţi luminoase a dispozitivului cu lumină intermitent-alternativa roşie;
b) prin funcţionarea sistemului sonor;
c) prin poziţia orizontala a unei singure semibariere.

(2) Circulaţia rutieră se considera de asemenea interzisă şi în situaţia în care barierele sau semibarierele sunt în curs de coborâre sau de ridicare.

Regulament - Articolul 136

(1) La trecerea la nivel cu calea ferată curentă, conducătorul de vehicul este obligat să circule cu viteza redusă şi să se asigure ca din partea stânga sau din partea dreaptă nu se apropie un vehicul feroviar.

Regulament - Articolul 137

(1) Conducătorul de vehicul poate traversa calea ferată curentă prevăzută cu bariere sau semibariere, dacă acestea sunt ridicate şi semnalele luminoase şi sonore nu funcţionează, iar semnalul cu lumină albă intermitentă cu cadenţă lentă este în funcţiune.

(2) Când circulaţia la trecerea la nivel cu calea ferată curentă este dirijată de agenţi de cale ferată, conducătorul de vehicul trebuie să respecte semnalele acestora.

Regulament - Articolul 138

(1) Conducătorul de vehicul este obligat să oprească atunci când:

a) barierele sau semibarierele sunt coborâte, în curs de coborâre sau de ridicare;
b) semnalul cu lumini roşii şi/sau semnalul sonor sunt în funcţiune;
c) întâlneşte indicatorul "Trecerea la nivel cu calea ferată simplă, fără bariere", "Trecerea la nivel cu calea ferată dublă, fără bariere" sau "Oprire".

(2) Vehiculele trebuie să oprească, în ordinea sosirii, în locul în care există vizibilitate maxima asupra caii ferate fără a trece de indicatoarele prevăzute la alin. (1) lit. c) sau, după caz, înaintea marcajului pentru oprire ori înaintea barierelor sau semibarierelor, când acestea sunt închise, în curs de coborâre sau de ridicare.

Regulament - Articolul 139

(1) În cazul imobilizării unui vehicul pe calea ferată, conducătorul acestuia este obligat să scoată imediat pasagerii din vehicul şi să elibereze platforma caii ferate, iar când nu este posibil, să semnalizeze prezenţa vehiculului cu orice mijloc adecvat.

(2) Participanţii la trafic, care se găsesc în apropierea locului unde un vehicul a rămas imobilizat pe calea ferată, sunt obligaţi să acorde sprijin pentru scoaterea acestuia sau, când nu este posibil, pentru semnalizarea prezentei lui.

(3) Conducătorului de vehicul îi este interzis să treacă sau să ocolească porţile de gabarit instalate înaintea cailor ferate electrificate, dacă înălţimea sau încărcătura vehiculului atinge ori depăşeşte partea superioară a porţii.Dacă nu puteți/doriți să vizionați varianta AUDIO-VIDEO a cursului, puteți citi varianta text ilustrată cu imagini.

Varianta text Capitolul 7 - partea 3 - trecerea la nivel cu calea ferată cu bariere

Codul Rutier - trecerea la nivel cu calea ferată cu bariere

LOCURI ȘI SITUAȚII SPECIALE

TRECEREA LA NIVEL CU CALE FERATA CURENTĂ CU BARIERE SAU SEMIBARIERE

Se presemnalizează cu indicatorul de avertizare “Trecere la nivel cu cale ferată cu bariere sau semibariere”

semnalizare cale ferata cu bariere

Acest indicator se instaleaza:

 • în afara localităților la 150 m de calea ferată, pe panoul suplimentar cu trei benzi înclinate;
 • în localități la 50 m de calea ferată, pe panoul suplimentar cu o bandă înclinată.

presemnalizarea caii ferate cu bariera in localitate si in afara localitatii

OBLIGATII ALE CONDUCATORULUI DE VEHICUL la trecerea la nivel cu calea ferată curentă cu bariere sau semibariere:

 • să dea dovadă de prudenţă sporită, să circule cu viteză redusă şi să se asigure ca din partea stânga sau din partea dreaptă nu se apropie un vehicul feroviar (art. 60 alin. 1 din OUG și art. 136 alin. 1 din Regulament);
 • dacă barierele/semibarierele sunt ridicate, poate traversa calea ferată;
 • să respecte semnalele agentului de cale ferată (art. 137 alin. 2 din Regulament);
 • dacă barierele/semibarierele sunt coborâte, în curs de coborâre sau de ridicare, este obligat să oprească, în ordinea sosirii, înaintea barierelor/semibarierelor (art. 138 din Regulament și art. 60 alin. 2 din OUG);
 • dacă numai una dintre bariere/semibariere este coborată, acest lucru obligă conducătorii de vehicule să oprească (art. 71 alin. 1 din Regulament).
 • acesta poate traversa calea ferată doar după ridicarea completă a barierelor/semibarierelor (art. 137 din Regulament).

Trecerea la nivel cu calea ferată curentă cu bariere sau semibariere poate fi prevăzută cu instalaţii de semnalizare automată.

calea ferata cu bariere poate fi prevazuta cu instalatie de semnalizare automata

Semnalele au următoarea semnificație (art. 69 alin. 2 din Regulament):

- Lampa de culoare albă, care este plasată în partea superioară, mijloc, funcționând intermitent, atestă faptul că instalația este funcțională și permite traversarea;

ce semnificatie are lumina alba la calea ferata cu bariera

- Lămpile de culoare roșie, care sunt amplasate lateral stânga și dreapta, și prin funcționarea lor alternativă, prin avertizare acustică, precum și prin coborârea în poziţie orizontală a barierelor/semibarierelor, obligă pe conducătorii de vehicule la oprire;

ce semnificatie are lumina rosie la calea ferata cu bariere

- Dacă numai una din lâmpile de culoare roșie funcționează, dacă nici o lampă de culoare roșie nu funcționează dar sistemul sonor funcționează, dacă barierele sau semibarierele sunt în curs de coborâre sau de ridicare, sau numai una dintre bariere/semibariere este coborată, acest lucru obligă pe conducătorii de vehicule să oprească (art. 71 alin. 1 și alin. 2 din Regulament).

OBLIGATII ALE CONDUCATORULUI DE VEHICUL la trecerea la nivel cu calea ferată curentă cu bariere sau semibariere prevăzută cu instalaţii de semnalizare automată:

 • să dea dovadă de prudenţă sporită, să circule cu viteza redusă şi să se asigure ca din partea stânga sau din partea dreaptă nu se apropie un vehicul feroviar (art. 60 alin. 1 din OUG și art. 136 alin. 1 din Regulament);
 • dacă semibariera este ridicată, iar semnalul cu lumină albă intermitentă cu cadenţă lentă este în funcțiune, poate traversa calea ferată;
 • dacă luminile intermitent-alternative roșii sunt în funcțiune și semibariera este coborâtă, în curs de coborâre sau de ridicare, este obligat să oprească, în ordinea sosirii, înaintea semibarierelor (art. 138 din Regulament și art. 60 alin. 2 din OUG).
 • acesta poate traversa calea ferată doar după ce luminile intermitent-alternative roșii s-au stins, semibariera este complet ridicată iar semnalul cu lumină albă intermitentă cu cadenţă lentă intră în funcțiune (art. 137 din Regulament);

Dacă instalația de semnalizare nu funcționează, este obligat să oprească, în ordinea sosirii, în dreptul marcajului de oprire, sau în lipsa acestuia, în locul în care există vizibilitate maxima asupra căii ferate dar fără a trece de indicator (art. 138 din Regulament). Se asigură că în acel moment nu circulă vreun vehicul feroviar, după care poate traversa calea ferată. Dacă în acel moment se apropie un vehicul feroviar, este obligat să aștepte trecerea acestuia și după ce s-a asigurat că nu mai circulă și alt vehicul feroviar, poate traversa calea ferată.

În cazul imobilizării unui vehicul pe calea ferată, conducătorul acestuia este obligat să scoată imediat pasagerii din vehicul şi să elibereze platforma caii ferate, iar când nu este posibil, să semnalizeze prezenţa vehiculului cu orice mijloc adecvat (art. 139 alin. 1 din Regulament).

Participanţii la trafic, care se găsesc în apropierea locului unde un vehicul a rămas imobilizat pe calea ferată, sunt obligaţi să acorde sprijin pentru scoaterea acestuia sau, când nu este posibil, pentru semnalizarea prezentei lui (art. 139 alin. 2 din Regulament).

Conducătorului de vehicul îi este interzis să treacă sau să ocolească porţile de gabarit instalate înaintea cailor ferate electrificate, dacă înălţimea sau încărcătura vehiculului atinge ori depăşeşte partea superioară a porţii (art. 139 alin. 3 din Regulament).

34 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright Școala Rutieră 2024. Toate drepturile rezervate.