Pasul 1 - Cursuri » Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Ai parcurs 0.0% din Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Capitolul 7 - partea 3 - trecerea la nivel cu calea ferată cu bariere

Capitolul 7 - partea 3 - trecerea la nivel cu calea ferată cu bariere


Articole de referință din legislația în vigoare

OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 (Codul rutier)
Regulament = REGULAMENT de aplicare a  OUG 195/2002 (Regulamentul codului rutier)

OUG - Articolul 60

(1) Participanţii la trafic trebuie să dea dovada de prudenţă sporită la apropierea şi traversarea liniilor de cale ferată curentă sau industrială, după caz.

(2) La trecerea la nivel cu o cale ferată curentă, prevăzută cu bariere sau semibariere, conducătorii de vehicule sunt obligaţi să oprească în dreptul indicatorului ce obliga la oprire, dacă acestea sunt în curs de coborâre ori în poziţie orizontala şi/sau semnalele sonore şi luminoase care anunţă apropierea trenului sunt în funcţiune.

 

Regulament - Articolul 69

(2) La trecerea la nivel cu calea ferată curentă prevăzută cu instalaţii de semnalizare automată fără bariere, interzicerea circulaţiei rutiere se realizează, optic, prin funcţionarea dispozitivelor cu lumini intermitent-alternative roşii şi stingerea semnalizării de control reprezentate de lumină intermitentă albă şi, acustic, prin emiterea de semnale sonore intermitente.

Regulament - Articolul 71

(1) Semnalizarea de interzicere a circulaţiei rutiere se considera realizata chiar şi numai în una din următoarele situaţii:

a) prin aprinderea unei singure unităţi luminoase a dispozitivului cu lumină intermitent-alternativa roşie;
b) prin funcţionarea sistemului sonor;
c) prin poziţia orizontala a unei singure semibariere.

(2) Circulaţia rutieră se considera de asemenea interzisă şi în situaţia în care barierele sau semibarierele sunt în curs de coborâre sau de ridicare.

Regulament - Articolul 136

(1) La trecerea la nivel cu calea ferată curentă, conducătorul de vehicul este obligat să circule cu viteza redusă şi să se asigure ca din partea stânga sau din partea dreaptă nu se apropie un vehicul feroviar.

Regulament - Articolul 137

(1) Conducătorul de vehicul poate traversa calea ferată curentă prevăzută cu bariere sau semibariere, dacă acestea sunt ridicate şi semnalele luminoase şi sonore nu funcţionează, iar semnalul cu lumină albă intermitentă cu cadenţă lentă este în funcţiune.

(2) Când circulaţia la trecerea la nivel cu calea ferată curentă este dirijată de agenţi de cale ferată, conducătorul de vehicul trebuie să respecte semnalele acestora.

Regulament - Articolul 138

(1) Conducătorul de vehicul este obligat să oprească atunci când:

a) barierele sau semibarierele sunt coborâte, în curs de coborâre sau de ridicare;
b) semnalul cu lumini roşii şi/sau semnalul sonor sunt în funcţiune;
c) întâlneşte indicatorul "Trecerea la nivel cu calea ferată simplă, fără bariere", "Trecerea la nivel cu calea ferată dublă, fără bariere" sau "Oprire".

(2) Vehiculele trebuie să oprească, în ordinea sosirii, în locul în care există vizibilitate maxima asupra caii ferate fără a trece de indicatoarele prevăzute la alin. (1) lit. c) sau, după caz, înaintea marcajului pentru oprire ori înaintea barierelor sau semibarierelor, când acestea sunt închise, în curs de coborâre sau de ridicare.

Regulament - Articolul 139

(1) În cazul imobilizării unui vehicul pe calea ferată, conducătorul acestuia este obligat să scoată imediat pasagerii din vehicul şi să elibereze platforma caii ferate, iar când nu este posibil, să semnalizeze prezenţa vehiculului cu orice mijloc adecvat.

(2) Participanţii la trafic, care se găsesc în apropierea locului unde un vehicul a rămas imobilizat pe calea ferată, sunt obligaţi să acorde sprijin pentru scoaterea acestuia sau, când nu este posibil, pentru semnalizarea prezentei lui.

(3) Conducătorului de vehicul îi este interzis să treacă sau să ocolească porţile de gabarit instalate înaintea cailor ferate electrificate, dacă înălţimea sau încărcătura vehiculului atinge ori depăşeşte partea superioară a porţii.



Dacă nu puteți/doriți să vizionați varianta AUDIO-VIDEO a cursului, puteți citi varianta text ilustrată cu imagini.

Varianta text Capitolul 7 - partea 3 - trecerea la nivel cu calea ferată cu bariere

Codul Rutier - trecerea la nivel cu calea ferată cu bariere

LOCURI ȘI SITUAȚII SPECIALE

TRECEREA LA NIVEL CU CALE FERATA CURENTĂ CU BARIERE SAU SEMIBARIERE

Se presemnalizează cu indicatorul de avertizare “Trecere la nivel cu cale ferată cu bariere sau semibariere”

semnalizare cale ferata cu bariere

Acest indicator se instaleaza:

 • în afara localităților la 150 m de calea ferată, pe panoul suplimentar cu trei benzi înclinate;
 • in localități la 50 m de calea ferată, pe panoul suplimentar cu o bandă înclinată.

presemnalizarea caii ferate cu bariera in localitate si in afara localitatii

OBLIGATII ALE CONDUCATORULUI DE VEHICUL la trecerea la nivel cu calea ferată curentă cu bariere sau semibariere:

 • să dea dovadă de prudenţă sporită, să circule cu viteză redusă şi să se asigure ca din partea stânga sau din partea dreaptă nu se apropie un vehicul feroviar (art. 60 alin. 1 din OUG și art. 136 alin. 1 din Regulament);
 • dacă barierele/semibarierele sunt ridicate, poate traversa calea ferată;
 • să respecte semnalele agentului de cale ferată (art. 137 alin. 2 din Regulament);
 • dacă barierele/semibarierele sunt coborâte, în curs de coborâre sau de ridicare, este obligat să oprească, în ordinea sosirii, înaintea barierelor/semibarierelor (art. 138 din Regulament și art. 60 alin. 2 din OUG);
 • dacă numai una dintre bariere/semibariere este coborată, acest lucru obligă conducătorii de vehicule să oprească (art. 71 alin. 1 din Regulament).
 • acesta poate traversa calea ferată doar după ridicarea completă a barierelor/semibarierelor (art. 137 din Regulament).

Trecerea la nivel cu calea ferată curentă cu bariere sau semibariere poate fi prevăzută cu instalaţii de semnalizare automată.

calea ferata cu bariere poate fi prevazuta cu instalatie de semnalizare automata

Semnalele au următoarea semnificație (art. 69 alin. 2 din Regulament):

- Lampa de culoare albă, care este plasată în partea superioară, mijloc, funcționând intermitent, atestă faptul că instalația este funcțională și permite traversarea;

ce semnificatie are lumina alba la calea ferata cu bariera

- Lămpile de culoare roșie, care sunt amplasate lateral stânga și dreapta, și prin funcționarea lor alternativă, prin avertizare acustică, precum și prin coborârea în poziţie orizontală a barierelor/semibarierelor, obligă pe conducătorii de vehicule la oprire;

ce semnificatie are lumina rosie la calea ferata cu bariere

- Dacă numai una din lâmpile de culoare roșie funcționează, dacă nici o lampă de culoare roșie nu funcționează dar sistemul sonor funcționează, dacă barierele sau semibarierele sunt în curs de coborâre sau de ridicare, sau numai una dintre bariere/semibariere este coborată, acest lucru obligă pe conducătorii de vehicule să oprească (art. 71 alin. 1 și alin. 2 din Regulament).

OBLIGATII ALE CONDUCATORULUI DE VEHICUL la trecerea la nivel cu calea ferată curentă cu bariere sau semibariere prevăzută cu instalaţii de semnalizare automată:

 • să dea dovadă de prudenţă sporită, să circule cu viteza redusă şi să se asigure ca din partea stânga sau din partea dreaptă nu se apropie un vehicul feroviar (art. 60 alin. 1 din OUG și art. 136 alin. 1 din Regulament);
 • dacă semibariera este ridicată, iar semnalul cu lumină albă intermitentă cu cadenţă lentă este în funcțiune, poate traversa calea ferată;
 • dacă luminile intermitent-alternative roșii sunt în funcțiune și semibariera este coborâtă, în curs de coborâre sau de ridicare, este obligat să prească, în ordinea sosirii, înaintea semibarierelor (art. 138 din Regulament și art. 60 alin. 2 din OUG).
 • acesta poate traversa calea ferată doar după ce luminile intermitent-alternative roșii s-au stins semibariera este complet ridicată iar semnalul cu lumină albă intermitentă cu cadenţă lentă intră în funcțiune (art. 137 din Regulament);

Dacă instalația de semnalizare nu funcționează, este obligat să oprească, în ordinea sosirii, în dreptul marcajului de oprire, sau în lipsa acestuia, în locul în care există vizibilitate maxima asupra căii ferate dar fără a trece de indicator (art. 138 din Regulament). Se asigură că în acel moment nu circulă vreun vehicul feroviar, după care poate traversa calea ferată. Dacă în acel moment se apropie un vehicul feroviar, este obligat să aștepte trecerea acestui și după ce s-a asigurat că nu mai circulă și alt vehicul feroviar, poate traversa calea ferată.

În cazul imobilizării unui vehicul pe calea ferată, conducătorul acestuia este obligat să scoată imediat pasagerii din vehicul şi să elibereze platforma caii ferate, iar când nu este posibil, să semnalizeze prezenţa vehiculului cu orice mijloc adecvat (art. 139 alin. 1 din Regulament).

Participanţii la trafic, care se găsesc în apropierea locului unde un vehicul a rămas imobilizat pe calea ferată, sunt obligaţi să acorde sprijin pentru scoaterea acestuia sau, când nu este posibil, pentru semnalizarea prezentei lui (art. 139 alin. 2 din Regulament).

Conducătorului de vehicul îi este interzis să treacă sau să ocolească porţile de gabarit instalate înaintea cailor ferate electrificate, dacă înălţimea sau încărcătura vehiculului atinge ori depăşeşte partea superioară a porţii (art. 139 alin. 3 din Regulament).

29 Comentarii Lasă un comentariu


FARKAS IOSIF
FARKAS IOSIF 04.08.2021 11:07
Buna ziua , daca semnalele acustice m-au surprins in dreptul barierei am dat puțin înapoi să poată cobori bariera vreau să știu dacă am procedat bine mulțumesc .
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 18.09.2021 08:11

Atunci cand semnalele sonore si luminoase ale unei treceri la nivel cu calea ferata intra in funcțiune si te surprind deja angajat in traversare, este mai sigur sa îți continui trecerea (chiar si cu o creștere mica a vitezei) pentru a putea traversa calea ferata rapid, pana in momentul in care barierele încep sa se coboare. De aceea barierele încep sa se coboare puțin cu întârziere, ca cei care sunt angajați in traversare sa își poată duce la bun sfârșit traversarea. Este mai corect așa si mai sigur fata de varianta in care ai vrea sa oprești si sa manevrezi înapoi, varianta care durează mai mult, riscând sa vina timpul ca barierele sa coboare, plus ca mai sunt si cazurile in care in spatele tău deja sunt alte mașini si nu ai unde sa mai dai cu spatele.



Izabela Dan
Izabela Dan 18.07.2021 08:06
Nu mise mai deschid video la lejislație,de ce ,ce sa fac
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 18.07.2021 14:26

Schimba browserul de internet.



Sorin Ghiurca
Sorin Ghiurca 07.09.2020 14:29
Buna ziua ! La trecerea la nivel cu calea ferata cu bariere ,dar fara instalatie automata si cu barierele ridicate ,mai este obligat sa opresti sau doar te asiguri reducand viteza ? Si cand exista semnalizare automata mai trebuie oprire sau doar reducere a vitezei ?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 07.09.2020 15:13

Conducătorul de vehicul este obligat să circule cu viteza redusă și să se asigure că din partea stângă sau din partea dreaptă nu se apropie un vehicul feroviar.



Vasile Ulici
Vasile Ulici 29.07.2020 19:54
buna seara as dori sa stiu, cu majorarea taxei de permis trebuie sa mai platesc odata TAXA DE PERMIS sau doar dferenta . Va multumesc.
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 30.07.2020 15:49

cetățenii care au achitat taxele anterior datei de 17.06.2020 vor achita și diferența de preț existentă între tarifele practicate până la data de 17.06.2020 și cele în vigoare după această dată



Matei mihai alexandru
Matei mihai alexandru 17.05.2020 12:28
Buna ziua , la trecerea la nivel cu calea ferata , nesemnalizata cu semnale acustice si luminoase , in timp ce traversam calea ferata eu , o masina din fata mea si una din spate , am fost surprinsi in timp ce barierele coborau , noi fiind angajati in traversarea caii ferate ( bariera baicului ) , am fost opriti de politie si amendati ( toate cele 3 masini ) cu 9 puncte si suspendarea permiselor pe 3 luni . Vrem sa actionam in instanta abuzul politiei ... credeti ca avem sanse de reusita . Barierele se coboara manual de o femeie angajata cfr fara alte semnale in prealabil , pur si simplu coboara barierele in timp ce se deplaseaza masinile ...

Gabriel Nistor
Gabriel Nistor 23.11.2019 22:04
Buna ziua .In ziua de 30august 2019 mi a fost luat permisul pentru 90de zile motivul fiind merespectarea calei ferate ,cand ar trebui sa primesc permisul pe 27Noiembrie sau pe 28 ?

AnaMaria
AnaMaria 10.08.2019 10:47
De ce nu ma pot autentifica? Sau vedea videoclipurile?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 20.08.2019 12:59

Contactati-ne prin messenger pe pagina noastra de Facebook ca sa va putem ajuta.



Grosu lavinia
Grosu lavinia 02.08.2019 07:10
Buna ziua...daca fac toti cei 4 pasi de pe site este nevoie sa citesc cartea...multumesc.
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 02.08.2019 17:16

Gasesti tot ce ai nevoie pe site/



Trandafirescu Tudor
Trandafirescu Tudor 05.03.2019 15:14
Buna ziua. La trecera cu calea ferata fara bariere, unde functioneaza lumina alba intermitenta dar este si indicatorul oprire, ce obligatii sunt?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 05.03.2019 16:12
Copienco Marius
Copienco Marius 12.10.2019 11:24
Să oprești și să te asiguri stînga și dreapta
Marius Florin Ciolac
Marius Florin Ciolac 14.01.2021 21:33
Ce rol mai are indicatorul oprire în acest caz prezentat de domnul Trandafirescu Tudor, semnalele luminoase la trecerea la nivel cu o cale ferată sunt considerate semafor care este prioritar indicatorului sau nu este considerat semafor și atunci respectăm indicatorul?
Ploisteanu Silviu
Ploisteanu Silviu 25.09.2021 21:18
Eu cred ca indicatorul este in caz ca semaforul nu functioneaza. La fel ca si in oras.
Alex Alex
Alex Alex 13.10.2021 16:11
Personal, reduc viteza/opresc și mă asigur. Nu m-aș baza atât de mult pe acel sistem.
Nicu Dan
Nicu Dan 25.04.2022 10:47
Citim ordinea respectării semnelor și semnalelor în irculatia rutieră :
_polițist/agent
_semnalizare luminoasa
-indicatoare și marcaje
_reguli de prioritate generala

Pana Maria
Pana Maria 05.02.2019 12:10
Buna ziua. Cine imi poate explica care e diferenta dintre o bariera si semibariera?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 14.02.2019 09:40

Semibariera este cea care închide numai jumătate din lățimea drumului. Iar bariera este cea care inchide toata lățimea drumului.



Alexandra
Alexandra 02.03.2018 21:01
Buna seara! Va rog sa ma ajutati cu o informatie: in cazul in care semnalele luminoase si sonore pornesc cand suntem cu masina deja in trecere, ce facem? Multumesc!
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 04.03.2018 19:53

Pentru ca deja esti angajat in trecere, nu mai ai obligatia sa opresti.



Sabina Dobrin
Sabina Dobrin 11.10.2017 11:29
Buna ziua! In cazul autovehiculelor cu regim prioritar de urgenta, atunci cand acestea pun in functiune semnalele luminoase si sonore, cand ajung la bariera, isi poate face loc printre bariere, cand acestea sunt coborate, asigurandu-se ca nu trece vreun vehicul feroviar ? Sau cum ar putea ajunge mai repede la destinatie, prin ce alte rute ?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 11.10.2017 12:11

Conducătorii autovehiculelor care folosesc „lumina roșie sau albastră” și se deplasează în acţiuni de intervenţie sau în misiuni care au caracter de urgenţă pot încălca regimul legal de viteză sau alte reguli de circulaţie, în afară de regulile care reglementează trecerea la nivel cu calea ferată, unde trebuie sa se conformeze regulilor de circulație. Aceștia sunt obligați să respecte și semnalele, indicaţiile şi dispoziţiile polițistului rutier care dirijază circulația. (art. 61 alin. 2 din OUG și art. 61 alin. 3 din OUG).



In concluzie, acestia trebuie sa respecte regulile la calea ferata, chiar daca se afla in misiune.



Dan Iovulescu
Dan Iovulescu 15.09.2017 22:30
Ce sunt 'portile de gabarit instalate inaintea cailor ferate electrificate'?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 16.09.2017 00:20



Porţile de gabarit instalate înaintea unei treceri la nivel cu o cale ferată electrificată, destinate să interzică accesul vehiculelor a căror încărcătură depăşeşte în înălţime limita de siguranţă admisă, sunt marcate cu benzi alternante de culoare galbenă şi neagră. Pe stâlpii de susţinere ai porţilor de gabarit se instalează indicatoare rutiere prin care se precizează înălţimea maximă de trecere admisă.


Lasă un comentariu

CUPRINS
Capitolul 1 - partea 1 - Drumul public Capitolul 1 - partea 2 - Sensul și banda de circulație Capitolul 2 - partea 1 - Deplasarea vehiculelor pe drumul public Capitolul 2 - partea 2 - Circulația în intersecții Capitolul 3 - partea 1 - Semnalizarea rutieră și ordinea de prioritate Capitolul 3 - partea 2 - Semnalele polițistului rutier Capitolul 3 - partea 3 - Semnalele speciale de avertizare Capitolul 3 - partea 4 - Semnalizarea temporară Capitolul 3 - partea 5 - Semnalele luminoase sau sonore Capitolul 3 - partea 6 - Indicatoare rutiere Capitolul 3 - partea 7 - Marcaje rutiere Capitolul 4 - partea 1 - Drumul cu sens unic Capitolul 4 - partea 2 - Intersecția cu sens giratoriu Capitolul 4 - partea 3 - Autostrada Capitolul 4 - partea 4 - Zona rezidenţială şi pietonală Capitolul 5 - partea 1 - Prioritatea și acordarea priorității Capitolul 5 - partea 2 - Prioritatea de trecere - acordată prin indicatoare Capitolul 5 - partea 3 - Prioritatea de trecere - acordata prin lege Capitolul 5 - partea 4 - acordarea priorității Capitolul 5 - partea 5 - alte cazuri de acordare de prioritate Capitolul 6 - partea 1 - manevre - depășirea Capitolul 6 - partea 2 - manevre - oprirea și staționarea Capitolul 6 - partea 3 - manevre - oprirea interzisă Capitolul 6 - partea 4 - manevre - staționarea interzisă și parcarea Capitolul 6 - partea 5 - manevre - întoarcerea Capitolul 6 - partea 6 - manevre - mersul înapoi Capitolul 7 - partea 1 - locuri și situații speciale - trecerea la nivel cu calea ferată Capitolul 7 - partea 2 - trecerea la nivel cu calea ferată fără bariere Capitolul 7 - partea 3 - trecerea la nivel cu calea ferată cu bariere Capitolul 7 - partea 4 - trecerea pentru pietoni Capitolul 7 - partea 5 - drumul în curbă Capitolul 7 - partea 6 - drumul în rampă și în pantă Capitolul 8 - partea 1 - Permisul de conducere Capitolul 8 - partea 2 - Condiții obținere permis și echivalări Capitolul 8 - partea 3 - Viteza de deplasare Capitolul 8 - partea 4 - Starea tehnică a vehiculelor Capitolul 8 - partea 5 - Sistemul de iluminare și semnalizare luminoasă Capitolul 9 - partea 1 - Obligațiile conducătorilor auto la plecarea la traseu Capitolul 9 - partea 2 - Obligațiile și interdicțiile conducătorilor de vehicule în timpul deplasării Capitolul 9 - partea 3 - Obligațiile conducătorilor auto la transportul copiilor Capitolul 9 - partea 4 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de accident Capitolul 9 - partea 5 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de defecțiune tehnică Capitolul 9 - partea 6 - Obligațiile conducătorilor auto cu vechime mai mică de un an Capitolul 9 - partea 7 - Obligațiile conducătorilor auto de transport public de persoane Capitolul 9 - partea 8 - Obligațiile conducătorilor auto de transport de mărfuri Capitolul 9 - partea 9 - Obligațiile prorietarilor sau deținătorilor de vehicule Capitolul 9 - partea 10 - Obligațiile conducătorilor auto la remorcarea vehiculelor Capitolul 9 - partea 11 - Obligațiile conducătorilor de mopede, biciclete și trotinete electrice Capitolul 9 - partea 12 - Obligații și interziceri pietoni Capitolul 10 - partea 1 - Contravenții și infracțiuni Capitolul 10 - partea 2 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul neînmatriculat Capitolul 10 - partea 3 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul fără permis de conducere Capitolul 10 - partea 4 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe Capitolul 10 - partea 5 - Infracțiuni - Părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia Capitolul 10 - partea 6 - Infracțiuni - diverse Capitolul 10 - partea 7 - Contravenții - introducere Capitolul 10 - partea 8 - Contravenții - clasa 1 Capitolul 10 - partea 9 - Contravenții - clasa 2 Capitolul 10 - partea 10 - Contravenții - clasa 3 Capitolul 10 - partea 11 - Contravenții - clasa 4 Capitolul 10 - partea 12 - Contravenții - clasa 5 (doar pentru persoane juridice) Capitolul 10 - partea 13 - Alte sancțiuni (punctele de penalizare, interdicția de a conduce pe teritoriul României și reținerea / retragerea / suspendarea / anularea permisului de conducere) Capitolul 10 - partea 14 - Reținerea certificatului de înmatriculare sau înregistrare Capitolul 10 - partea 15 - Confiscarea, imobilizarea și radierea din oficiu Capitolul 10 - partea 16 - Consumul de alcool și procedura de recoltare probe

© 2022 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou pe baza unei adrese de email ↓

Pentru a te autentifica cu Facebook ↓

Autentifică-te cu Facebook

Ai deja cont creat? Autentifică-te aici! ↓