Pasul 1 - Cursuri » Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Ai parcurs 0.0% din Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Capitolul 7 - partea 2 - trecerea la nivel cu calea ferată fără bariere

Capitolul 7 - partea 2 - trecerea la nivel cu calea ferată fără bariere


Articole de referință din legislația în vigoare

OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 (Codul rutier)
Regulament = REGULAMENT de aplicare a  OUG 195/2002 (Regulamentul codului rutier)

OUG - Articolul 60

(1) Participanţii la trafic trebuie să dea dovada de prudenţă sporită la apropierea şi traversarea liniilor de cale ferată curentă sau industrială, după caz.

 

Regulament - Articolul 69

(1) Trecerea la nivel cu calea ferată curentă fără bariere sau semibariere se semnalizează, după caz, cu indicatoarele "Trecere la nivel cu calea ferată simplă, fără bariere" sau "Trecere la nivel cu calea ferată dublă, fără bariere", însoţite de indicatorul "Oprire".

(2) La trecerea la nivel cu calea ferată curentă prevăzută cu instalaţii de semnalizare automată fără bariere, interzicerea circulaţiei rutiere se realizează, optic, prin funcţionarea dispozitivelor cu lumini intermitent-alternative roşii şi stingerea semnalizării de control reprezentate de lumină intermitentă albă şi, acustic, prin emiterea de semnale sonore intermitente.

Regulament - Articolul 71

(1) Semnalizarea de interzicere a circulaţiei rutiere se considera realizata chiar şi numai în una din următoarele situaţii:

a) prin aprinderea unei singure unităţi luminoase a dispozitivului cu lumină intermitent-alternativa roşie;
b) prin funcţionarea sistemului sonor;
c) prin poziţia orizontala a unei singure semibariere.

Regulament - Articolul 136

(1) La trecerea la nivel cu calea ferată curentă, conducătorul de vehicul este obligat să circule cu viteza redusă şi să se asigure ca din partea stânga sau din partea dreaptă nu se apropie un vehicul feroviar.

Regulament - Articolul 138

(1) Conducătorul de vehicul este obligat să oprească atunci când:

a) barierele sau semibarierele sunt coborâte, în curs de coborâre sau de ridicare;
b) semnalul cu lumini roşii şi/sau semnalul sonor sunt în funcţiune;
c) întâlneşte indicatorul "Trecerea la nivel cu calea ferată simplă, fără bariere", "Trecerea la nivel cu calea ferată dublă, fără bariere" sau "Oprire".

(2) Vehiculele trebuie să oprească, în ordinea sosirii, în locul în care există vizibilitate maxima asupra caii ferate fără a trece de indicatoarele prevăzute la alin. (1) lit. c) sau, după caz, înaintea marcajului pentru oprire ori înaintea barierelor sau semibarierelor, când acestea sunt închise, în curs de coborâre sau de ridicare.Dacă nu puteți/doriți să vizionați varianta AUDIO-VIDEO a cursului, puteți citi varianta text ilustrată cu imagini.

Varianta text Capitolul 7 - partea 2 - trecerea la nivel cu calea ferată fără bariere

Codul Rutier - trecerea la nivel cu calea ferată fără bariere

LOCURI ȘI SITUAȚII SPECIALE

TRECEREA LA NIVEL CU CALE FERATA CURENTĂ FĂRĂ BARIERE

Se presemnalizează cu indicatorul de avertizare “Trecere la nivel cu cale ferată fără bariere”

presemnalizare trecere la nivel cu calea ferata fara bariere

Acest indicator se instalează:

  • în afara localităților la 150 m de calea ferată, pe panoul suplimentar cu trei benzi înclinate;
  • in localități la 50 m de calea ferată, pe panoul suplimentar cu o bandă înclinată.

presemnalizare cale ferata fara bariere in localitate si in afara localitatii

Se semnalizează cu urmatoarele indicatoare:

semnalizare trecere la nivel cu calea ferata simpla fara bariere

semnalizare trecere la nivel cu calea ferata dubla fara bariere

semnalizare cale ferata cu indicatorul stop

Se întâlnește la 6-10 metri de o trecere la nivel cu calea ferată simplă sau dubla, fără bariere. Aceste indicatoare vor fi însoțite și de indicatorul „Oprire”. (art. 69 alin. 1 din Regulament)

 

OBLIGATII ALE CONDUCATORULUI DE VEHICUL la trecerea la nivel cu calea ferată curentă fără bariere:

  • să dea dovadă de prudenţă sporită, să circule cu viteza redusă (art. 60 alin. 1 din OUG);
  • să oprească, în ordinea sosirii, în dreptul marcajului de oprire, sau în lipsa acestuia, în locul în care există vizibilitate maxima asupra căii ferate dar fără a trece de indicator (art. 138 din Regulament);
  • să se asigure ca din partea stânga sau din partea dreaptă nu se apropie un vehicul feroviar, după care poate traversa calea ferată (art. 136 alin. 1 din Regulament);
  • dacă în acel moment se apropie un vehicul feroviar, este obligat să aștepte trecerea acestui și după ce s-a asigurat că nu mai circulă și alt vehicul feroviar, poate traversa calea ferată.

ATENȚIE !

Oprirea este obligatorie indiferent dacă în acel moment circulă sau nu vreun vehicul feroviar.

Oprirea pentru asigurare se face si in cazul in care indicatorul nu exista (lipsa,furat,etc).

Oprirea se face individual, chiar dacă vehiculul din față a oprit și s-a asigurat.

Trecerea la nivel cu calea ferată curentă fără bariere poate fi prevăzută cu instalaţii de semnalizare automată.

calea ferata poate fi prevazuta cu instalatie de semnalizare luminoasa automata

Semnalele au următoarea semnificație (art. 69 alin. 2 din Regulament):

Lampa de culoare albă, care este plasată în partea superioară, mijloc, funcționând intermitent, atestă faptul că instalația este funcțională și permite traversarea;

semnificatie culoarea alba la calea ferata

Lămpile de culoare roșie, care sunt amplasate lateral stânga și dreapta, și prin funcționarea lor alternativă, precum și prin avertizare acustică, obligă pe conducătorii de vehicule la oprire;

semnificatie culoare rosie la calea ferata

Dacă numai una din lâmpile de culoare roșie funcționează sau dacă nici o lampă de culoare roșie nu funcționează dar sistemul sonor funcționează, acest lucru obligă pe conducătorii de vehicule să oprească (art. 71 alin. 1 din Regulament).

OBLIGATII ALE CONDUCATORULUI DE VEHICUL la trecerea la nivel cu calea ferată curentă fără bariere prevăzută cu instalaţii de semnalizare automată:

  • să dea dovadă de prudenţă sporită, să circule cu viteza redusă şi să se asigure ca din partea stânga sau din partea dreaptă nu se apropie un vehicul feroviar (art. 60 alin. 1 din OUG și art. 136 alin. 1 din Regulament); 
  • dacă semnalul cu lumină albă intermitentă cu cadenţă lentă este în funcțiune, poate traversa calea ferată;
  • dacă semnalul cu lumini roşii şi/sau semnalul sonor sunt în funcţiune este obligat să oprească, în ordinea sosirii, în dreptul marcajului de oprire sau în lipsa acestuia, în locul în care există vizibilitate maxima asupra căii ferate dar fără a trece de indicator și poate traversa calea ferată doar după ce luminile roșii și semnalul sonor s-au stins iar semnalul cu lumina albă intră în funcțiune (art. 138 din Regulament);

Dacă instalația de semnalizare nu funcționează, conducătorul de vehicul este obligat să oprească, în ordinea sosirii, în dreptul marcajului de oprire, sau în lipsa acestuia, în locul în care există vizibilitate maxima asupra căii ferate dar fără a trece de indicator (art. 138 din Regulament). Se asigură că în acel moment nu circulă vreun vehicul feroviar, după care poate traversa calea ferată. Dacă în acel moment se apropie un vehicul feroviar, este obligat să aștepte trecerea acestuia și după ce s-a asigurat că nu mai circulă și alt vehicul feroviar, poate traversa calea ferată.

41 Comentarii Lasă un comentariu


SORIN GATA
SORIN GATA 04.12.2021 19:52
Bună ziua. La traversarea unei cai ferate industriale, dacă nu circula niciun vehicul industrial și nici nu este un agent al cf ce obligații am?
Mulțumesc
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 05.12.2021 07:03

Vezi aiciCiprian Cosmin
Ciprian Cosmin 06.09.2021 15:49
Buna ziua.
De o saptamana am intampinat o problema care nu stiu cum sa o numesc grava sau banala .
Parintii mei stau la mai putin de 25 de metri de o cale ferata ingusta unde nu trece nici un tren este moarta cum se zice,vizibilitate este 100% ok ,si pana acum am avut linie discontinua de puteam sa facem stanga acasa sau sa iesim de acasa. De o saptamana au venit si au trasat linie continua si nu mai putem intra acasa ,dar aici este de rasul curcii ca, exact pe calea ferata in dreptul ei la jumatate de metru este un drum lateral si sa facut linie discontinua exact pe calea ferata.
Ce vreau sa va intreb este ceva legislatie data pentru riverani sa se poata face pe langa linia continua si discontinua .
Tin sa va readuc deaminte ca, nu circula nici un tren de zeci de ani si este si vizibilitate de peste 250 de metri.
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 19.09.2021 09:27

Nu exista o excepție de la a nu încălca sau a nu trece peste marcajul continuu in legislația rutiera. Va înțelegem situația dar nu va putem ajuta, nu avem cu ce, in acest caz. Însă puteți face un email care administratorul drumului public si/sau către politia rutiera din zona Dvs. in speranța ca va vor înțelege si vor soluționa situația.Anisoara Gardos
Anisoara Gardos 08.07.2021 11:48
Buna ziua,vreau sa fac scoala ,si as vrea sa ma apuc de invatat,va rog sa imi spuneti cu ce sa incep,va ms anticipat
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 08.07.2021 15:28

Recomandam ca sa se faca toti cei 4 pasi de invatare, cel mai important este pasul 3 (Mediu de invatare DRPCIV) unde intrebarile sunt explicate audio - video iar la sala sa te duci atunci cand faci toate cele 45 de chestionare cu 25-26 de puncte.In plus in mediul de invatare mai sunt intrebari pe care nu le gasesti in chestionare.

In acest fel inveti eficient si promovezi examenul teoretic Mihai Neata
Mihai Neata 24.02.2021 08:19
La trecerea cu cale ferata cu bariere, ridicate și indicator stop, se oprește în dreptul indicatorului oprire?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 19.09.2021 09:29

Daca sistemul de avertizare luminoasa alb cu cadență lenta este in funcțiune (mai exact tot sistemul este activ si funcțional) nu este obligatorie oprirea. Daca sistemul este nefuncțional/defect este obligatorie oprirea la indicatorul „Oprire”.Vasile z
Vasile z 06.10.2020 17:24
Va salut . În această seară am trecut calea ferată când era lumina albă intermitent in functiune fara a mai face stop. Am fost oprit de un echipaj de politie pt ca nu am facut oprire pt a ma asigura. Am gresit sau nu ?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 13.10.2020 10:32

Atât timp cat instalația funcționează si sunt aprinse luminile de culoare alba cu cadență lenta, nu mai este obligatorie respectarea indicatorului "STOP". Este ca si in cazul semafoarelor normale, daca ai stop si semafor care funcționează, vei respecta semnificația semaforului.


Dan Boghitoiu
Dan Boghitoiu 27.08.2021 05:58
Ar trebui sa stie si polițiștii modul cum se aplica regulamentul, asa cum bine se precizează in răspunsul specialiștilor de la Școala rutieră.
Eu am fost oprit de un echipaj după o astfel de trecere la nivel (cu lumina de control aprinsa, cele roșii si semnalul sonor închise, dar prevăzută si cu indicatorul “Stop”), mi s-a reproșat ca n-am oprit, ca rămâne permisul la ei, c-o fi, c-o păți, după mai multe parlamentari, purtate, totuși, pe un ton civilizat, mi-au returnat permisul, dar m-au trecut in caiet (chiar asa, au scos un carnet si au notat ceva acolo).
Gabriel Constantinescu
Gabriel Constantinescu 29.08.2021 16:53
Am primit o amenda in aceeasi situatie. Ce pot spune in contestatie? Ar trebui sa mentionez un articol din codul rutier, nu?

Gavril popp
Gavril popp 29.08.2020 19:39
Va salut! În momentul angajării trecerii caii ferate prevazute cu sistem automat de semnalizare, era în funcțiune lumina alba, iar în momentul când traversam calea ferata a întrat în funcțiune lumina roșie respectiv sistemul acustic de avertizare, pot fi sancționat cu suspendarea dreptului de a conduce pentru nerespectarea acestui sistem de avertizare?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 22.09.2020 08:40

Nu, pentru ca nu aveai cum sa eviti asta.Mihai Raduta
Mihai Raduta 05.01.2020 22:58
As dori sa stiu daca este adevarat ca pe data de 1 iulie nu se mai poate da de permis fara minim 10 clase.
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 06.01.2020 16:23

Asteptam sa se comunice o data oficiala de la care intra noile modificari, pana atunci ramane asa cum era si pana acum, fara sa fie obligatorii un numar de clase terminate.stefan lazar
stefan lazar 20.10.2019 14:58
eu am facut mediul de invatare de 4 ori
Am sanse ?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 20.10.2019 16:17

Daca ai facut mediul de invatare iar cele 45 de chestionare le faci cu 25-26 de puncte fiecare, ai toate sansele sa iei examenul teoretic.Moroz Pavel
Moroz Pavel 29.04.2019 15:33
Daca la trecerea cu nivel de cale ferată semaforul funcționează culoarea albă si este indicatorul STOP, opriea este obligata la indicatorul STOP?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 23.05.2019 18:08

Atât timp cat instalația de semnalizare funcționează nu trebuie sa respecți indicatorul OPRIRE. Daca instalația nu funcționează, trebuie sa respecți indicatorul OPRIRE.Ancuta J
Ancuta J 16.04.2019 16:45
In cazul in care avem semnale luminoase si sonore NEFUNCTIINALE si un semn de stop aditional,respectam semnalul semnului stop? Oprim fara sa trecem de el,ne asiguram si apoi ne continuam drumul?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 18.04.2019 16:07

Da, asa se procedeaza.Bogdan Gavrilenco
Bogdan Gavrilenco 22.12.2018 00:26
Cam de câte ori este recomandat să trecem prin legislație?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 22.12.2018 21:22

Cel putin o data.Florin
Florin 07.12.2018 12:03
In cazul trecerii la nivel cu calea ferată fără bariere, dacă este adăugat semnul "Linie CF. închisă circulației trenurilor, mai este obligatorie oprirea?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 29.12.2018 11:51

Legislația rutiera face referire la trecerile la nivel cu calea ferata CURENTĂ. Iar acea linie de cale ferata fiind închisa circulației trenurilor, putem înțelege ca nu mai este una CURENTĂ. Totuși, situația este una ambigua si nu ne putem pronunța cu exactitate. Ar trebui sa ținem cont si de semnalizarea de la fata locului, daca încă mai exista indicatorul „STOP”, ar trebui sa oprești.Popa cătălin
Popa cătălin 05.12.2018 23:57
Eu an primăvara încep școală! Credeți că am vro șansă? am urmat toți pași de învățare iar chiestonarele le fac ba cu 23, 24 și câte odată chiar și 26!
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 29.12.2018 11:47

Continua sa te pregătești pana ce faci toate chestionarele cu punctaje de 25 sau chiar 26.Mihaela Florea
Mihaela Florea 12.07.2018 22:47
Nu functioneaza materialele video. Apare eroarea "video file not found". Rog remedierea problemei.
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 05.08.2018 13:21

Schimba browserul de internet!SCM
SCM 27.04.2018 11:00
MASINILE DE INTERVENTIE POMPIERI;POLITIE in misiune cu semnalele acustice si luminoase in functiune au prioritate fata de tren,si daca nu,care e regula pe care trebe so respecte?.Multumesc.
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 27.04.2018 11:45

Conducătorii autovehiculelor care folosesc „lumina roșie sau albastră” și se deplasează în acţiuni de intervenţie sau în misiuni care au caracter de urgenţă pot încălca regimul legal de viteză sau alte reguli de circulaţie, în afară de regulile care reglementează trecerea la nivel cu calea ferată, unde trebuie sa se conformeze regulilor de circulație. Aceștia sunt obligați să respecte și semnalele, indicaţiile şi dispoziţiile polițistului rutier care dirijază circulația. (art. 61 alin. 2 din OUG și art. 61 alin. 3 din OUG).


Lasă un comentariu

CUPRINS
Capitolul 1 - partea 1 - Drumul public Capitolul 1 - partea 2 - Sensul și banda de circulație Capitolul 2 - partea 1 - Deplasarea vehiculelor pe drumul public Capitolul 2 - partea 2 - Circulația în intersecții Capitolul 3 - partea 1 - Semnalizarea rutieră și ordinea de prioritate Capitolul 3 - partea 2 - Semnalele polițistului rutier Capitolul 3 - partea 3 - Semnalele speciale de avertizare Capitolul 3 - partea 4 - Semnalizarea temporară Capitolul 3 - partea 5 - Semnalele luminoase sau sonore Capitolul 3 - partea 6 - Indicatoare rutiere Capitolul 3 - partea 7 - Marcaje rutiere Capitolul 4 - partea 1 - Drumul cu sens unic Capitolul 4 - partea 2 - Intersecția cu sens giratoriu Capitolul 4 - partea 3 - Autostrada Capitolul 4 - partea 4 - Zona rezidenţială şi pietonală Capitolul 5 - partea 1 - Prioritatea și acordarea priorității Capitolul 5 - partea 2 - Prioritatea de trecere - acordată prin indicatoare Capitolul 5 - partea 3 - Prioritatea de trecere - acordata prin lege Capitolul 5 - partea 4 - acordarea priorității Capitolul 5 - partea 5 - alte cazuri de acordare de prioritate Capitolul 6 - partea 1 - manevre - depășirea Capitolul 6 - partea 2 - manevre - oprirea și staționarea Capitolul 6 - partea 3 - manevre - oprirea interzisă Capitolul 6 - partea 4 - manevre - staționarea interzisă și parcarea Capitolul 6 - partea 5 - manevre - întoarcerea Capitolul 6 - partea 6 - manevre - mersul înapoi Capitolul 7 - partea 1 - locuri și situații speciale - trecerea la nivel cu calea ferată Capitolul 7 - partea 2 - trecerea la nivel cu calea ferată fără bariere Capitolul 7 - partea 3 - trecerea la nivel cu calea ferată cu bariere Capitolul 7 - partea 4 - trecerea pentru pietoni Capitolul 7 - partea 5 - drumul în curbă Capitolul 7 - partea 6 - drumul în rampă și în pantă Capitolul 8 - partea 1 - Permisul de conducere Capitolul 8 - partea 2 - Condiții obținere permis și echivalări Capitolul 8 - partea 3 - Viteza de deplasare Capitolul 8 - partea 4 - Starea tehnică a vehiculelor Capitolul 8 - partea 5 - Sistemul de iluminare și semnalizare luminoasă Capitolul 9 - partea 1 - Obligațiile conducătorilor auto la plecarea la traseu Capitolul 9 - partea 2 - Obligațiile și interdicțiile conducătorilor de vehicule în timpul deplasării Capitolul 9 - partea 3 - Obligațiile conducătorilor auto la transportul copiilor Capitolul 9 - partea 4 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de accident Capitolul 9 - partea 5 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de defecțiune tehnică Capitolul 9 - partea 6 - Obligațiile conducătorilor auto cu vechime mai mică de un an Capitolul 9 - partea 7 - Obligațiile conducătorilor auto de transport public de persoane Capitolul 9 - partea 8 - Obligațiile conducătorilor auto de transport de mărfuri Capitolul 9 - partea 9 - Obligațiile prorietarilor sau deținătorilor de vehicule Capitolul 9 - partea 10 - Obligațiile conducătorilor auto la remorcarea vehiculelor Capitolul 9 - partea 11 - Obligațiile conducătorilor de mopede, biciclete și trotinete electrice Capitolul 9 - partea 12 - Obligații și interziceri pietoni Capitolul 10 - partea 1 - Contravenții și infracțiuni Capitolul 10 - partea 2 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul neînmatriculat Capitolul 10 - partea 3 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul fără permis de conducere Capitolul 10 - partea 4 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe Capitolul 10 - partea 5 - Infracțiuni - Părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia Capitolul 10 - partea 6 - Infracțiuni - diverse Capitolul 10 - partea 7 - Contravenții - introducere Capitolul 10 - partea 8 - Contravenții - clasa 1 Capitolul 10 - partea 9 - Contravenții - clasa 2 Capitolul 10 - partea 10 - Contravenții - clasa 3 Capitolul 10 - partea 11 - Contravenții - clasa 4 Capitolul 10 - partea 12 - Contravenții - clasa 5 (doar pentru persoane juridice) Capitolul 10 - partea 13 - Alte sancțiuni (punctele de penalizare, interdicția de a conduce pe teritoriul României și reținerea / retragerea / suspendarea / anularea permisului de conducere) Capitolul 10 - partea 14 - Reținerea certificatului de înmatriculare sau înregistrare Capitolul 10 - partea 15 - Confiscarea, imobilizarea și radierea din oficiu Capitolul 10 - partea 16 - Consumul de alcool și procedura de recoltare probe

© 2022 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou pe baza unei adrese de email ↓

Pentru a te autentifica cu Facebook ↓

Autentifică-te cu Facebook

Ai deja cont creat? Autentifică-te aici! ↓