Pasul 1 - Cursuri » Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Ai parcurs 0.0% din Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Capitolul 7 - partea 1 - locuri și situații speciale - trecerea la nivel cu calea ferată

Capitolul 7 - partea 1 - locuri și situații speciale - trecerea la nivel cu calea ferată


Articole de referință din legislația în vigoare

OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 (Codul rutier)
Regulament = REGULAMENT de aplicare a  OUG 195/2002 (Regulamentul codului rutier)

OUG - Articolul 60

(1) Participanţii la trafic trebuie să dea dovada de prudenţă sporită la apropierea şi traversarea liniilor de cale ferată curentă sau industrială, după caz.
(3) La trecerea la nivel cu o cale ferată industrială, semnalizată corespunzător, conducătorii de vehicule sunt obligaţi să se conformeze semnificaţiei semnalelor agentului de cale ferată.

 

Regulament - Articolul 68

Apropierea de o trecere la nivel cu calea ferată se semnalizează cu indicatoare de avertizare corespunzătoare şi/sau cu panouri suplimentare pentru trecerea la nivel cu calea ferată.

Regulament - Articolul 73

(1) La trecerea la nivel cu o cale ferată industrială se instalează indicatorul "Alte pericole", însoţit de un panou adiţional ce conţine imaginea unei locomotive.

(2) Atunci când pe calea ferată industrială se deplasează un vehicul feroviar, circulaţia trebuie dirijată de un agent de cale ferată.

Regulament - Articolul 136

(1) La trecerea la nivel cu calea ferată curentă, conducătorul de vehicul este obligat să circule cu viteza redusă şi să se asigure ca din partea stânga sau din partea dreaptă nu se apropie un vehicul feroviar.

(2) La traversarea caii ferate, pietonii sunt obligaţi să se asigure că din stânga sau din dreapta nu se apropie un vehicul feroviar.

Regulament - Articolul 137

(2) Când circulaţia la trecerea la nivel cu calea ferată curentă este dirijată de agenţi de cale ferată, conducătorul de vehicul trebuie să respecte semnalele acestora.

Regulament - Articolul 140

(1) La intersectarea unui drum public cu o cale ferată industrială, accesul vehiculelor feroviare se face numai după semnalizarea corespunzătoare şi din timp de către cel puţin un agent de cale ferată.

(2) În cazul prevăzut la alin. (1), conducătorii de vehicule sunt obligaţi să se conformeze semnificaţiei semnalelor agenţilor de cale ferată.Dacă nu puteți/doriți să vizionați varianta AUDIO-VIDEO a cursului, puteți citi varianta text ilustrată cu imagini.

Varianta text Capitolul 7 - partea 1 - locuri și situații speciale - trecerea la nivel cu calea ferată

Codul Rutier - Trecerea la nivel cu calea ferată

LOCURI ȘI SITUAȚII SPECIALE

Există locuri și situații de pe drumul public în care conducătorul de vehicul nu poate circula în condiții obișnuite, aceste locuri crează obligații.

Locurile și situațiile speciale despre care o sa discutăm sunt:

 • Trecerea la nivel cu calea ferată;
 • Trecerea pentru pietoni;
 • Drumul în curbă;
 • Varful de rampă/pantă.

TRECEREA LA NIVEL CU CALEA FERATĂ

Trecerea la nivel cu cale ferată este locul unde drumul public traversează calea ferată.

definitie trecere la nivel cu calea ferata

Apropierea de o trecere la nivel cu calea ferată se semnalizează cu indicatoare de avertizare corespunzatoare și/sau cu panouri suplimentare pentru trecerea la nivel cu calea ferată (art. 68 din Regulament).

TRECEREA LA NIVEL CU CALE FERATĂ POATE FI:

 • INDUSTRIALĂ;
 • CURENTĂ, care poate fi cu bariere sau fara bariere. 

TRECEREA LA NIVEL CU CALE FERATĂ INDUSTRIALĂ

Vom întâlni indicatorul “Alte pericole” însoțit de semnul adițional “Trecere la nivel cu cale ferată industrială”, ce conţine imaginea unei locomotive (art. 73 alin. 1 din Regulament).

semnalizarea la trecerea la nivel cu calea ferata industriala

Atunci când pe calea ferată industrială se deplasează un vehicul feroviar, circulaţia trebuie dirijată de un agent de cale ferată (art. 73 alin. 2 din Regulament și art. 140 alin. 1 din Regulament).

OBLIGAȚII ALE CONDUCĂTORULUI DE VEHICUL la trecerea la nivel cu calea ferata industriala:

 • să dea dovadă de prudenţă sporită (art. 60 alin. 1 din OUG);
 • să se conformeze semnificaţiei semnalelor agentului de cale ferată (art. 60 alin. 3 din OUG și art. 140 alin. 2 din Regulament);
 • să se asigure ca pe calea ferata nu circula vreun vehicul feroviar;
 • să oprească la apariția unui vehicul feroviar.

TRECEREA LA NIVEL CU CALE FERATĂ CURENTĂ

trecerea la nivel cu calea ferata curenta

Trecerea la nivel cu calea ferată curentă este presemnalizată cu urmatoarele indicatoare:

Panourile se instalează la:

 • 150 m (trei benzi inclinate);
 • 100 m (doua benzi inclinate);
 • 50 m (o banda inclinata).

de o parte și de cealaltă a trecerii la nivel cu calea ferată.

semnalizarea la trecerea la nivel cu calea ferata curenta

distanta la care se monteaza indicatoarele la calea ferata

La traversarea caii ferate, pietonii sunt obligaţi să se asigure că din stânga sau din dreapta nu se apropie un vehicul feroviar (art. 136 alin. 2 din Regulament).

Când circulaţia la trecerea la nivel cu calea ferată curentă este dirijată de agenţi de cale ferată, conducătorul de vehicul trebuie să respecte semnalele acestora (art. 137 alin. 2 din Regulament).

47 Comentarii Lasă un comentariu


Matei-Tudor Iancu
Matei-Tudor Iancu 08.09.2022 08:20
Este necesara incetinirea la trecerea la nivel cu calea ferata industriala?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 08.09.2022 15:39

La trecerea la nivel cu calea ferată industrială nu aveți obligația de a reduce viteza, dar aveți obligația de a respecta semnalele agentului de cale ferată.Laurentiu Ster
Laurentiu Ster 24.08.2022 11:43
La trecerea la nivel cu cale ferata industriala trebuie sa oprim inainte ca sa ne asiguram sau ptem trece fara a maia oprii?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 24.08.2022 15:56

Cu placere, felicitari!Varga Dan
Varga Dan 01.08.2022 15:51
Buna as putea sa eau sal daca am făcut toate 45 de chestionare ?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 02.08.2022 16:02

Recomandam ca prima data sa se faca mediul de invatare si abia apoi chestionarele, asa se invata cel mai eficient.

In plus in mediul de invatare mai sunt intrebari pe care nu le gasesti in chestionare.Repeta mediul de invatare pana gresesti cat mai putine intrebari (sub 50 greseli) iar la sala sa te duci cand ai facut chestionarele cu 25-26 de puncte.Vezi explicatiile video asa retii mai usorMary
Mary 05.07.2022 10:19
Este eficient și pt anul 2022? Încerc sa îl iau anul aceste
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 05.07.2022 15:24

Site-ul este actualizat.Intrebarile de aici sunt exact cele de la DRPCIV, adica cele de la examen. Ca sa te convingi uite aici un video demonstrativRecomandam ca prima data sa se faca mediul de invatare si abia apoi chestionarele, asa se invata cel mai eficient.

In plus in mediul de invatare mai sunt intrebari pe care nu le gasesti in chestionare.Repeta mediul de invatare pana gresesti cat mai putine intrebari (sub 50 greseli) iar la sala sa te duci cand ai facut chestionarele cu 25-26 de puncte.Vezi explicatiile video asa retii mai usorElla Laura
Ella Laura 15.06.2022 07:10
La penultima obligație de asigurare la traversarea caii ferate sunt trecuți pietonii în loc de conducătorii de vehicule, multumesc
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 15.06.2022 07:52

Este corect, așa trebuie să fie. Și pietonii au obligații la traversarea trecerii la nivel cu calea ferată și am decis să punem și această informație, este bine venită în această lecție.D B
D B 14.07.2021 14:51
Există varianta printabila a textului ?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 14.07.2021 15:29

Doar online se poate invata.Kocsis Ferencz
Kocsis Ferencz 05.07.2021 20:06
Ce este foarte important la sala ?
Care este foarte important la toate 4 pasi ?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 06.07.2021 05:55

Recomandam ca sa se faca toti cei 4 pasi de invatareIn acest fel inveti eficient si promovezi examenul teoretic din prima incercare.Rus Flavia
Rus Flavia 03.01.2021 10:34
Cum trebuie procedat la trecerea la nivel cu o cale ferata industriala dacă este marcata de indicatorul alte pericole și celalalt cu locomotivă, dar sinele de tren nu mai sunt folosite de ani de zile?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 03.01.2021 16:45

Participanţii la trafic trebuie să dea dovada de prudenţă sporită la apropierea şi traversarea liniilor de cale ferată curentă sau industrială, după caz.La trecerea la nivel cu o cale ferată industrială, semnalizată corespunzător, conducătorii de vehicule sunt obligaţi să se conformeze semnificaţiei semnalelor agentului de cale ferată.Giully Abriham
Giully Abriham 07.10.2020 13:10
Am luat azi sala cu 26!!! Baia Mare. Multumesc, ScoalaRutiera
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 07.10.2020 15:40

Cu placere, felicitari!Alina Isvanca
Alina Isvanca 11.09.2020 08:54
Bună ziua! Nu înțeleg diferența dintre o cale ferată curentă și cea industrială, m-ați putea lămuri?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 11.09.2020 14:52

Trecerea la nivel cu calea ferată curentă fără bariere sau semibariere se semnalizează, după caz, cu indicatoarele "Trecere la nivel cu calea ferată simplă, fără bariere" sau "Trecere la nivel cu calea ferată dublă, fără bariere", însoțite de indicatorul "Oprire".La trecerea la nivel cu calea ferată curentă prevăzută cu instalații de semnalizare automată fără bariere, interzicerea circulației rutiere se realizează, optic, prin funcționarea dispozitivelor cu lumini intermitent-alternative roșii și stingerea semnalizării de control reprezentate de lumina intermitentă albă și, acustic, prin emiterea de semnale sonore intermitente.La trecerea la nivel cu o cale ferată industrială se instalează indicatorul „Alte pericole”, însoţit de un panou adiţional ce conţine imaginea unei locomotive.Atunci când pe calea ferată industrială se deplasează un vehicul feroviar, circulaţia trebuie dirijată de un agent de cale ferată.Adriana Tat
Adriana Tat 21.08.2020 19:19
Nici la mine nu exista sunet. Apoi, mi-am facut cont pe site, insa nu am primit nici pana acum mailul pentru activarea contului :(
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 24.08.2020 11:54

Contactați-ne prin messenger pe pagina noastră de Facebook ca să vă putem ajuta - Click aici!Denice-Florina Grigore
Denice-Florina Grigore 15.07.2020 11:02
nu se aud video-urile
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 15.07.2020 15:35

Problema este de la tine din player.


Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 24.08.2020 11:54

Contactați-ne prin messenger pe pagina noastră de Facebook ca să vă putem ajuta - Click aici!Mihai Raduta
Mihai Raduta 12.06.2020 21:16
Buna ziua,
As dori sa stiu cand se va aplica legea cu cel putin 10 clase si daca se poate sa incep scoala de soferi in aproximativ o luna.
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 02.07.2020 13:42

Era doar o știre falsă (nefondată). Se poate da pentru permis și fără să ai un număr anume de clase terminate. Probabil această lege nici nu o să se dea.
„Niciun act normativ care reglementează obținerea permisului de conducere nu a fost modificat și prin urmare vechile reglementări rămân în vigoare. A existat un curent în media care anunța că din luna iulie vor fi o serie de modificări, însă informațiile nu au avut niciun suport real. Este adevărat – aspectele vehiculate au fost incluse în strategia națională privind reducerea numărului de accidente rutiere – însă până acum ele nu s-au concretizat în vreun proiect de act normativ”, a spus comisarul Marian Ciornea, șeful Serviciului Public Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor Botoșani
Laurentiu Frunza
Laurentiu Frunza 15.03.2020 18:47
Video file not found. Ce se intampla?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 15.03.2020 19:00

Contactează-ne prin Facebook Messenger ca sa te putem ajuta.Traian Magurean
Traian Magurean 21.11.2019 12:35
Buna ziua,

La lumina alba intermitenta in functiune si indicatorul "Trecere la nivel cu o cale ferata simpla,fara bariere" trebuie sa oprim sau nu?
Va multumesc.
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 23.11.2019 09:56

Fiind in funcțiune lumina alba intermitenta. Nu trebuie sa oprești, trebuie doar sa reduci viteza si sa te asiguri din ambele părți ca nu se apropie un vehicul feroviar.


Robert Catalin
Robert Catalin 05.03.2020 20:57
Lumina alba intermitenta iti permite trecerea

Lasă un comentariu

CUPRINS
Capitolul 1 - partea 1 - Drumul public Capitolul 1 - partea 2 - Sensul și banda de circulație Capitolul 2 - partea 1 - Deplasarea vehiculelor pe drumul public Capitolul 2 - partea 2 - Circulația în intersecții Capitolul 3 - partea 1 - Semnalizarea rutieră și ordinea de prioritate Capitolul 3 - partea 2 - Semnalele polițistului rutier Capitolul 3 - partea 3 - Semnalele speciale de avertizare Capitolul 3 - partea 4 - Semnalizarea temporară Capitolul 3 - partea 5 - Semnalele luminoase sau sonore Capitolul 3 - partea 6 - Indicatoare rutiere Capitolul 3 - partea 7 - Marcaje rutiere Capitolul 4 - partea 1 - Drumul cu sens unic Capitolul 4 - partea 2 - Intersecția cu sens giratoriu Capitolul 4 - partea 3 - Autostrada Capitolul 4 - partea 4 - Zona rezidenţială şi pietonală Capitolul 5 - partea 1 - Prioritatea și acordarea priorității Capitolul 5 - partea 2 - Prioritatea de trecere - acordată prin indicatoare Capitolul 5 - partea 3 - Prioritatea de trecere - acordata prin lege Capitolul 5 - partea 4 - acordarea priorității Capitolul 5 - partea 5 - alte cazuri de acordare de prioritate Capitolul 6 - partea 1 - manevre - depășirea Capitolul 6 - partea 2 - manevre - oprirea și staționarea Capitolul 6 - partea 3 - manevre - oprirea interzisă Capitolul 6 - partea 4 - manevre - staționarea interzisă și parcarea Capitolul 6 - partea 5 - manevre - întoarcerea Capitolul 6 - partea 6 - manevre - mersul înapoi Capitolul 7 - partea 1 - locuri și situații speciale - trecerea la nivel cu calea ferată Capitolul 7 - partea 2 - trecerea la nivel cu calea ferată fără bariere Capitolul 7 - partea 3 - trecerea la nivel cu calea ferată cu bariere Capitolul 7 - partea 4 - trecerea pentru pietoni Capitolul 7 - partea 5 - drumul în curbă Capitolul 7 - partea 6 - drumul în rampă și în pantă Capitolul 8 - partea 1 - Permisul de conducere Capitolul 8 - partea 2 - Condiții obținere permis și echivalări Capitolul 8 - partea 3 - Viteza de deplasare Capitolul 8 - partea 4 - Starea tehnică a vehiculelor Capitolul 8 - partea 5 - Sistemul de iluminare și semnalizare luminoasă Capitolul 9 - partea 1 - Obligațiile conducătorilor auto la plecarea la traseu Capitolul 9 - partea 2 - Obligațiile și interdicțiile conducătorilor de vehicule în timpul deplasării Capitolul 9 - partea 3 - Obligațiile conducătorilor auto la transportul copiilor Capitolul 9 - partea 4 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de accident Capitolul 9 - partea 5 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de defecțiune tehnică Capitolul 9 - partea 6 - Obligațiile conducătorilor auto cu vechime mai mică de un an Capitolul 9 - partea 7 - Obligațiile conducătorilor auto de transport public de persoane Capitolul 9 - partea 8 - Obligațiile conducătorilor auto de transport de mărfuri Capitolul 9 - partea 9 - Obligațiile prorietarilor sau deținătorilor de vehicule Capitolul 9 - partea 10 - Obligațiile conducătorilor auto la remorcarea vehiculelor Capitolul 9 - partea 11 - Obligațiile conducătorilor de mopede, biciclete și trotinete electrice Capitolul 9 - partea 12 - Obligații și interziceri pietoni Capitolul 10 - partea 1 - Contravenții și infracțiuni Capitolul 10 - partea 2 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul neînmatriculat Capitolul 10 - partea 3 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul fără permis de conducere Capitolul 10 - partea 4 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe Capitolul 10 - partea 5 - Infracțiuni - Părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia Capitolul 10 - partea 6 - Infracțiuni - diverse Capitolul 10 - partea 7 - Contravenții - introducere Capitolul 10 - partea 8 - Contravenții - clasa 1 Capitolul 10 - partea 9 - Contravenții - clasa 2 Capitolul 10 - partea 10 - Contravenții - clasa 3 Capitolul 10 - partea 11 - Contravenții - clasa 4 Capitolul 10 - partea 12 - Contravenții - clasa 5 (doar pentru persoane juridice) Capitolul 10 - partea 13 - Alte sancțiuni (punctele de penalizare, interdicția de a conduce pe teritoriul României și reținerea / retragerea / suspendarea / anularea permisului de conducere) Capitolul 10 - partea 14 - Reținerea certificatului de înmatriculare sau înregistrare Capitolul 10 - partea 15 - Confiscarea, imobilizarea și radierea din oficiu Capitolul 10 - partea 16 - Consumul de alcool și procedura de recoltare probe

© 2022 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou pe baza unei adrese de email ↓

Pentru a te autentifica cu Facebook ↓

Autentifică-te cu Facebook

Ai deja cont creat? Autentifică-te aici! ↓