Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Ai parcurs 0.0% din Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Capitolul 6 - partea 6 - manevre - mersul înapoi

Capitolul 6 - partea 6 - manevre - mersul înapoi


Articole de referință din legislația în vigoare

OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 (Codul rutier)
Regulament = REGULAMENT de aplicare a  OUG 195/2002 (Regulamentul codului rutier)

Regulament - Articolul 128

(1) Se interzice mersul înapoi cu vehiculul:

a) în cazurile prevăzute la art. 126, cu excepţia lit. d);
b) pe o distanţă mai mare de 50 m;
c) la ieşirea de pe proprietăţi alăturate drumurilor publice.

(2) În locurile în care mersul înapoi este permis, dar vizibilitatea în spate este împiedicată, vehiculul poate fi manevrat înapoi numai atunci când conducătorul acestuia este dirijat de cel puţin o persoană aflată în afara vehiculului.

(3) Persoana care dirijează manevrarea cu spatele a unui vehicul este obligată să se asigure că manevra se efectuează fără a pune în pericol siguranţa participanţilor la trafic.

(4) Mersul înapoi cu autovehiculul trebuie semnalizat cu lumina sau luminile speciale din dotare. Se recomanda dotarea autovehiculelor şi cu dispozitive sonore pentru semnalizarea acestei manevre.
Dacă nu puteți/doriți să vizionați varianta AUDIO-VIDEO a cursului, puteți citi varianta text ilustrată cu imagini.

Varianta text Capitolul 6 - partea 6 - manevre - mersul înapoi

Codul Rutier - manevre mersul înapoi

MANEVRELE CARE SE EXECUTĂ PE DRUMUL PUBLIC

MERSUL ÎNAPOI

Mersul înapoi este manevra de deplasare a unui vehicul cu spatele, în contra sensului normal de mers.

MERSUL ÎNAPOI ESTE INTERZIS (art. 128 alin. 1 din Regulament):

- pe o distanţă mai mare de 50 m;

se interzice mersul inapoi pe mai mult de 50 de metri

- la ieşirea de pe proprietăţi alăturate drumurilor publice (de exemplu: curți, ganguri, garaje, etc.).

se interzice mersul inapoi la iesirea din curti sau garaje

- în cazurile în care se interzice manevra de întoarcere (16 cazuri de oprire interzisă + 4 cazuri de întoarcere interzisă, în total 20 de cazuri pe care le găsiți aici --> Capitolul 6 - partea 5 - manevre - întoarcerea), cu excepţia drumurilor cu sens unic (deci manevra de mers înapoi este permisă pe drumurile cu sens unic);

În locurile în care mersul înapoi este permis, dar vizibilitatea în spate este împiedicată, vehiculul poate fi manevrat înapoi numai atunci când conducătorul acestuia este dirijat de cel puţin o persoană aflată în afara vehiculului (art. 128 alin. 2 din Regulament).

Persoana care dirijează manevrarea cu spatele a unui vehicul este obligată să se asigure că manevra se efectuează fără a pune în pericol siguranţa participanţilor la trafic (art. 128 alin. 3 din Regulament).

Mersul înapoi cu autovehiculul trebuie semnalizat cu lumina sau luminile speciale din dotare. Se recomandă dotarea autovehiculelor şi cu dispozitive sonore pentru semnalizarea acestei manevre (art. 128 alin. 4 din Regulament).

luminile de avertizare si iluminare pentru mersul ianpoi

DE REȚINUT:

Atunci când este interzisă manevra de mers înapoi, aceasta nu atrage dupa sine interzicerea unei altă manevre.

Manevra de mers înapoi este interzisă în toate cazurile în care sunt interzise manevrele de depășire, oprire și întoarcere.

56 Comentarii Lasă un comentariu

Andra Elena
Andra Elena 08.01.2020 22:43
Buna ziua. Am vazut foarte multi instructori, care isi invata elevii , ca la manevra cu spatele ,chiar si la iesirea din parcare cu spatele, sa se semnalizeze cu avarii. Este corect?
Acum cateva saptamani am intalnit un coleg, care mi a spus ca examinatorul i a aplicat puncte pentru asta, insa am vazut si alti elevi, care dadeau avarii in timpul traseului la aceasta manevra .
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 18.01.2020 10:36

Din cate spune legislația nu este obligatorie folosirea luminilor de avarii in acele cazuri. Deci, rămâne la interpretarea examinatorului daca sa te sancționeze sau nu pentru semnalizare necorespunzătoare in cazul in care le folosești. Dar , din punctul nostru de vedere, nu trebuie folosite in acele situații.
Regulament Articolul 114(5) Luminile de avarie se folosesc în următoarele situaţii:a) când vehiculul este imobilizat involuntar pe partea carosabilă;

b) când vehiculul se deplasează foarte lent şi/sau constituie el însuşi un pericol pentru ceilalţi participanţi la trafic;

c) când autovehiculul sau tramvaiul este remorcat.(6) În situaţiile prevăzute la alin. (5), conducătorii de autovehicule şi tramvaie trebuie să pună în funcţiune luminile de avarie, în mod succesiv, în ordinea opririi şi în cazul în care această manevră este impusă de blocarea circulaţiei pe sensul de mers.
 


Ionut-Octav Axenie
Ionut-Octav Axenie 05.07.2020 22:50
Conform legislatiei nu ar trebui semnalizat cu avariile, ca de aia ai luminile albe pentru mersul inapoi. Un examinator mi-a zis dupa examen ca daca vreau eu sa fiu mai vizibil pot. Am intrebat un coleg din Constanta si mi-a zis: "Numai voi, astia din Bucuresti, faceti asta, tot restul tarii nu".
mihai badea
mihai badea 02.08.2019 09:27
Salut. Am o nedumerire privind dovada permisului de conducere. Desi am fost admis nu am inteles in ce fel am fost de punctat.

De exemplu: am esuat de 2 ori manevrarea cu spatele si o nesemnalizare gresita, ambele fiind subiliniate, dar am si 3 dintre ele doar incercuite.

Doamna polistist mi-a spus ca am luat si ca am fost depunctat doar cu 16, dar totusi pentru mine si psihicul meu nu inteleg cum am fost depunctat, de ce sunt incercuite? ( daca sunt incercuite se considera greseala?) Aici am si o poza ca sa va fac sa intelegeti, poate nu explic destul de clar. Daca am gresit de 2 ori manevra de mers inapoi se depuncteaza cu 10 sau doar cu 5 ? nu inteleg...

In esenta vreau sa stiu ce semnifica "incercuirile"

https://postimg.cc/62kSrQB1
Alex.gheatza@me.com
Alex.gheatza@me.com 05.06.2019 09:52
Hey, nu vreau sa par mofturos, dar cu siguranta ar ajuta daca a-ti rescrie exact articolele cu literele din care fac parte anumite cazuri sau exceptii. E destul de greu sa incerci sa gasesti un articol sa gasesti care sunt cazurile in care ai sau nu voie sa faci anumite lucruri, mai ales pentru ca e un site care sintetizeaza informatia importanta si numerele capitolelor sunt aleatorii.
Altfel vorbind, faceti o super treaba, multumesc foarte mult pentru efort si dedicare. Am luat B cu ajutorul vostru si acum invat si pentru A.
Toate cele bune.
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 08.07.2019 16:41

O sa ținem cont de sugestia dvs. Mulțumim pentru implicare.


Stoica stefan
Stoica stefan 26.04.2019 07:13
Bună ziua. A-și dori sa va pun niște întrebări.. Aseară aflanduna într-o parcare la un supermarket. Ma uit în oglinda stânga dreapta și nu vine niciun auto vehicol. Bag în masalier ies cu spatele pana la jumate carasabila și aud o bubuitura. Un auto de pe partea cealaltă a esit în același timp cu mine și lam lovit. În ușă stânga fără cu aripa stânga spate a mea. Este vina amandoilor șoferi sau doar a lui ca eu dădeam sa ies și el trebuia sa aștepta să termin manevra și dupăia sa facă manevra de esire cu spatele. Mulțumesc aștept un răspuns pe adresa de e-mail ssstoicastefan@gmail.com
Mihai Erods
Mihai Erods 15.08.2019 15:57
Buna seara.
Totuși s-a stabilit culpa comuna sau doar unul e vinovat ?
Kty Kmy
Kty Kmy 10.09.2019 07:10
Invata intai limba romana si apoi vei reusi sa conduci
Stefan Si Teodora Andreica
Stefan Si Teodora Andreica 06.03.2019 17:34
MERSUL îNAPOI . Se interzice la ieșirea din garaje, c*rți sau alte proprietati alăturate . DE CE ?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 06.04.2019 07:11

Pentru ca nu ai vizibilitate. Dar este permis daca ești dirijat de către o alta persoana care sta in afara vehiculului.


Ionela Solomon
Ionela Solomon 27.02.2019 19:23
La mersul cu spatele este obligatoriu sa te uiți prin luneta din spate și cu mana dreaptă pe scaun??sau poți executa manevra numai din oglinzi??
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 06.04.2019 07:10

Nu îți impune nimeni sa te uiți prin luneta cu mana dreapta pe scaun, dar s-ar putea ca in unele cazuri sa te ajute mai mult decât oglinzile.


daniel vicol
daniel vicol 08.02.2019 15:58
La finalul acestui capitol 6 .6 spuneti ca mersul inapoi este interzis daca intoarcerea este interzisa... este cumva eronat?.... nu execut manevra de intoarcere ci doar execut manevra de mers inapoi----ce-i ciudat ca se permite intoarcerea intr -o intersectie dintr-un singur viraj...( pe vremea mea....NU ERA PERMISA )
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 14.02.2019 09:17

Asta spune legea.Articolul 128

(1) Se interzice mersul înapoi cu vehiculul:

a) în cazurile prevăzute la art. 126, cu excepţia lit. d);Articolul 126

Se interzice întoarcerea vehiculului:

a) în locurile în care este interzisă oprirea voluntară a vehiculelor, cu excepţia cazurilor prevăzute la art. 142 lit. f);

b) în intersecţiile în care este interzis virajul la stânga, precum şi în cele în care, pentru efectuare, este necesară manevrarea înainte şi înapoi a vehiculului;

c) în locurile unde soliditatea drumului nu permite;

d) pe drumurile cu sens unic;

e) pe marcajul pietonal;

f) în locurile în care este instalat indicatorul "Întoarcerea interzisă".


Saicu Ștefania
Saicu Ștefania 06.02.2019 22:40
Dacă am fost la sală pe 25 ianuarie cand trebuie să mă mai duc
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 07.02.2019 16:38

Dupa cel putin 15 zile calendaristice.


Andrei
Andrei 04.02.2019 12:48
Am avut o situatie, unde am gasit loc de parcare si m-am apucat sa fac manevra de a parca cu spatele, m-am asigurat ca in spate nu era nimeni, si am inceput usor usor sa dau cu spatele asigurandu-ma in oglinzile laterale pentru a verifica sa nu ating lateralele, in tot acest timp, m-am trezit cu o alta masina venita din spate si oprita la 5cm de min, neavand timp de reactie sa-l sesizez l-am tamponat usor. Cine este de vina in acesta situatie. Totul se petrecea seara, unde se vedeau limpede luminile de dat cu spatele aprinse ?!
Laurențiu Neagovici
Laurențiu Neagovici 31.01.2019 17:43
Am 12 ani si am ajuns la videourile dvs. pana aici. Avand un IQ destul de ridicat, merita sa continui pregatirea mea pentru scoala de soferi, sau sa mai astept? Mie, sincer, imi place sa va vizionez videoclipurile. Astept parerea dvs.
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 01.02.2019 15:59

Este devreme sa inveti pentru permis insa poti sa vizionezi videoclipurile pentru cultura ta generala.


Laurențiu Neagovici
Laurențiu Neagovici 01.02.2019 20:21
Mulțumesc mult!
Elena Valentina Constantin
Elena Valentina Constantin 31.05.2020 20:31
Poți incepe cu învățarea legislației rutiere apoi cu semnele de circulație, dar să înveți când ești nu ești obosit și nu ai alte activități, oricum nu o să înveți în fiecare zi deoarece ai timp până la 18 ani. După ce ai parcurs toți pașii din legislație, fă mediul de învățare apoi chestionare. O să îți prindă foarte bine dacă înveți regulile de circulație din timp. Așa mă "jucam" și eu pe cărțile cu chestionare când eram copil. Dacă înveți foarte bine legislația rutieră poate te faci polițist.
Elena Valentina Constantin
Elena Valentina Constantin 31.05.2020 20:43
Insistă mult pe capitolele 8, 9 și 10 și pe mecanică, acelea sunt mult mai greu de reținut. Eu am învățat măsurile de prim ajutor în școala generală la anatomie și le țin minte și acum. După ce o să înveți foarte bine legislația rutieră, să faci chestionare o să ți se pară o joacă, ca și cum ai completa un careu de integrame.
danatita64@yahoo.com
danatita64@yahoo.com 11.12.2018 15:56
0,30 m,scuze
danatita64@yahoo.com
danatita64@yahoo.com 11.12.2018 15:56
intr o parcare amenajata,daca dau inapoi CU AVARII un autovehicol 0,30 cm si cel care a iarcat fix in spatele meu,bara in bara,este la volan si vede ca vreau sa ies,nu se da la o parte,iar eu il ating usor,CINE ESTE DE VINA ????MULTUMESC
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 29.12.2018 14:44

Situația nu este clara. Dar daca cineva te blochează, poți cere ajutorul polițiștilor sau celor care administrează parcarea. Nu credem ca este corect sa-l atingi (tamponezi) intenționat. Credem ca el este vinovat pentru oprire/staționare neregulamentara iar tu ești vinovat pentru tamponare.


Altul Nimeni
Altul Nimeni 07.11.2018 23:57
Dacă iesim dintr-o parcare cu spatele, trebuie sa ne dirijeze cineva sau doar la iesirea din garaje/curti ?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 08.11.2018 09:59

Depinde de vizibilitate. Cel mai bine ar fi sa parchezi cu spatele si sa iesi cu fata.


Mersul cu spatele pe strazi cu sens unic = solutie de ocolorie ambuteiaje
Mersul cu spatele pe strazi cu sens unic = solutie de ocolorie ambuteiaje 09.09.2018 04:28
Se poate merge cu spatele maxim 50 m dar a fost cineva sanctionat pt ca a mers mai mult ? Si daca se da politiei filmari nu cred ca se dau amenzi . Cine merge 50 m se poate opri sa parkeze etc , dupa care sa mai mearga 50 m si tot asa .
In acest film pe you tube la min 56:58 , un sofer care probabil ce a depasit o coloana , a intrat pe contrasens unde erau 2 benzi putin circulate , a intors apoi merge cu spatele si vireaza la dreapta in intersectie depasind 11 masini =Best Of Fails 2016 Part 2 (Best Fails/Wins of the year!) = https://youtu.be/bI_tMBOvzio?t=56m58s .
In New York sunt multe strazi cu sens unic inca din anii 1970 si unii sau obisnuit ca merg la cateva sute de metri , sa mearga cu spatele in loc sa ocoleasca mii de metri prin ambuteiaje ..
In filmul A Bronx Tale (1993) la min 1:42:11 , un mafiot merge cu spatele cateva sute de m , si parea ca face traseul zilnic = https://youtu.be/ezXr7Tw2RKA?t=1h42m12s .
Oricum la mersul cu spatele deobicei soferii merg incet , pregatiti sa opreasca , kiar daca merg mai putin de 50 m si sunt putine accidente grave .
Se pot ocoli ambuteiaje mari mergand cu spatele pe stradute cu sens unic putin circulate ..
In 1982 unele autoturisme Dacia aveau 2 viteze de mers inapoi . Probabil una din viteze era foarte redusa si de mare putere , care putea fi cuplata imediat , fara sa se mai foloseaca prea mult ambreiajul , asa cum se obtine reductie la jumatate la toate vitezele , la auto de teren si camioane etc cu cutie de viteze cu reductor . Probabil erau facute pt cei care mergeau pe strazile abrupte neasfaltate din orase , statiuni - ex Busteni etc , si probabil la iesirile subterane de sub case aflate aproape de strada , unde se putea urca fara derapaje interminabile cu 2 viteze mergand cu spatele cu tractiunea in fatza . Totusi este interzisa iesirea din curti cu spatele .
Paul Trif
Paul Trif 04.12.2018 19:15
Am un verisor ce lucreaza pe duba de 3,5 t si a fost amendat cu 1000 de euro, desigur nu in Romania ci in Germania, deoarece a mers nici 1 km cu spatele, el gresise strada si voia sa iasa inapoi pe
strada principala.
Andrei Bularca
Andrei Bularca 09.08.2018 16:51
Cum adica Mersul inapoi nu interzice nicio alta manevra? Ce inseamna ca nu interzice? Intrebarea e valabila si pentru manevrele celalalte care interzic alte manevre. Cum adica le interzic?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 18.08.2018 19:31

Sunt situatii in care atunci cand o manevra este interzisa, sunt interzise si alte manevre. Ca de exemplu, cand este interzisa oprirea, este interzisa si stationarea. Dar in cazul manevrei de mers inapoi nu sunt interzise si alte manevre.


Lasă un comentariu

CUPRINS
Capitolul 1 - partea 1 - Drumul public Capitolul 1 - partea 2 - Sensul și banda de circulație Capitolul 2 - partea 1 - Deplasarea vehiculelor pe drumul public Capitolul 2 - partea 2 - Circulația în intersecții Capitolul 3 - partea 1 - Semnalizarea rutieră și ordinea de prioritate Capitolul 3 - partea 2 - Semnalele polițistului rutier Capitolul 3 - partea 3 - Semnalele speciale de avertizare Capitolul 3 - partea 4 - Semnalizarea temporară Capitolul 3 - partea 5 - Semnalele luminoase sau sonore Capitolul 3 - partea 6 - Indicatoare rutiere Capitolul 3 - partea 7 - Marcaje rutiere Capitolul 4 - partea 1 - Drumul cu sens unic Capitolul 4 - partea 2 - Intersecția cu sens giratoriu Capitolul 4 - partea 3 - Autostrada Capitolul 4 - partea 4 - Zona rezidenţială şi pietonală Capitolul 5 - partea 1 - Prioritatea și acordarea priorității Capitolul 5 - partea 2 - Prioritatea de trecere - acordată prin indicatoare Capitolul 5 - partea 3 - Prioritatea de trecere - acordata prin lege Capitolul 5 - partea 4 - acordarea priorității Capitolul 5 - partea 5 - alte cazuri de acordare de prioritate Capitolul 6 - partea 1 - manevre - depășirea Capitolul 6 - partea 2 - manevre - oprirea și staționarea Capitolul 6 - partea 3 - manevre - oprirea interzisă Capitolul 6 - partea 4 - manevre - staționarea interzisă și parcarea Capitolul 6 - partea 5 - manevre - întoarcerea Capitolul 6 - partea 6 - manevre - mersul înapoi Capitolul 7 - partea 1 - locuri și situații speciale - trecerea la nivel cu calea ferată Capitolul 7 - partea 2 - trecerea la nivel cu calea ferată fără bariere Capitolul 7 - partea 3 - trecerea la nivel cu calea ferată cu bariere Capitolul 7 - partea 4 - trecerea pentru pietoni Capitolul 7 - partea 5 - drumul în curbă Capitolul 7 - partea 6 - drumul în rampă și în pantă Capitolul 8 - partea 1 - Permisul de conducere Capitolul 8 - partea 2 - Condiții obținere permis și echivalări Capitolul 8 - partea 3 - Viteza de deplasare Capitolul 8 - partea 4 - Starea tehnică a vehiculelor Capitolul 8 - partea 5 - Sistemul de iluminare și semnalizare luminoasă Capitolul 9 - partea 1 - Obligațiile conducătorilor auto la plecarea la traseu Capitolul 9 - partea 2 - Obligațiile conducătorilor auto în timpul deplasării Capitolul 9 - partea 3 - Obligațiile conducătorilor auto la transportul copiilor Capitolul 9 - partea 4 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de accident Capitolul 9 - partea 5 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de defecțiune tehnică Capitolul 9 - partea 6 - Obligațiile conducătorilor auto cu vechime mai mică de un an Capitolul 9 - partea 7 - Obligațiile conducătorilor auto de transport public de persoane Capitolul 9 - partea 8 - Obligațiile conducătorilor auto de transport de mărfuri Capitolul 9 - partea 9 - Obligațiile prorietarilor sau deținătorilor de vehicule Capitolul 9 - partea 10 - Obligațiile conducătorilor auto la remorcarea vehiculelor Capitolul 9 - partea 11 - Obligațiile conducătorilor de mopede și biciclete Capitolul 9 - partea 12 - Obligații și interziceri pietoni Capitolul 10 - partea 1 - Contravenții și infracțiuni Capitolul 10 - partea 2 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul neînmatriculat Capitolul 10 - partea 3 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul fără permis de conducere Capitolul 10 - partea 4 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe Capitolul 10 - partea 5 - Infracțiuni - Părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia Capitolul 10 - partea 6 - Infracțiuni - diverse Capitolul 10 - partea 7 - Contravenții - introducere Capitolul 10 - partea 8 - Contravenții - clasa 1 Capitolul 10 - partea 9 - Contravenții - clasa 2 Capitolul 10 - partea 10 - Contravenții - clasa 3 Capitolul 10 - partea 11 - Contravenții - clasa 4 Capitolul 10 - partea 12 - Contravenții - clasa 5 Capitolul 10 - partea 13 - Alte sancțiuni Capitolul 10 - partea 14 - Reținerea certificatului de înmatriculare sau înregistrare Capitolul 10 - partea 15 - Confiscarea, imobilizarea și radierea din oficiu Capitolul 10 - partea 16 - Consumul de alcool și procedura de recoltare probe

© 2020 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou ↓

Pentru a crea un cont nou cu facebook ↓

Login cu Facebook

Dacă ai deja un cont, conectează-te aici ↓