Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Ai parcurs 3.1% din Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Capitolul 6 - partea 1 - manevre - depășirea


Capitolul 6 - partea 1 - manevre - depășirea


Articole de referință din legislația în vigoare

OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 (Codul rutier)
Regulament = REGULAMENT de aplicare a  OUG 195/2002 (Regulamentul codului rutier)

OUG - Articolul 54

(1) Conducătorul de vehicul care executa o manevra de schimbare a direcţiei de mers, de ieşire dintr-un rând de vehicule staţionate sau de intrare într-un asemenea rând, de trecere pe o altă bandă de circulaţie sau de virare spre dreapta ori spre stânga sau care urmează să efectueze o întoarcere ori să meargă cu spatele este obligat să semnalizeze din timp şi să se asigure că o poate face fără să perturbe circulaţia sau să pună în pericol siguranţa celorlalţi participanţi la trafic.
(2) Semnalizarea schimbării direcţiei de mers trebuie să fie menţinută pe întreaga durată a manevrei.

OUG - Articolul 45

(1) Depăşirea este manevra prin care un vehicul trece înaintea altui vehicul ori pe lângă un obstacol, aflat pe acelaşi sens de circulaţie, prin schimbarea direcţiei de mers şi ieşirea de pe banda de circulaţie sau din şirul de vehicule în care s-a aflat iniţial.
(2) Conducătorul vehiculului care se angajează în depăşire trebuie să se asigure că vehiculul care circulă în faţa sau în spatele lui nu a iniţiat o asemenea manevră.
(3) Atunci când prin manevra de depăşire se trece peste axa care separa sensurile de circulaţie, conducătorii de vehicule trebuie să se asigure că din sens opus nu se apropie un vehicul şi că dispun de spaţiu suficient pentru a reintra pe banda iniţială, unde au obligaţia să revină după efectuarea manevrei de depăşire.
(4) Nu constituie depăşire, în sensul alin. (1), situaţia în care un vehicul circulă mai repede pe una dintre benzi decât vehiculele care circulă pe altă bandă în acelaşi sens de circulaţie.
(5) Depăşirea se efectuează numai pe partea stângă a vehiculului depăşit. Tramvaiul sau vehiculul al cărui conducător a semnalizat intenţia şi s-a încadrat corespunzător părăsirii sensului de mers spre stânga se depăşeşte prin partea dreapta.
(6) Tramvaiul aflat în mers poate fi depăşit şi pe partea stângă atunci când drumul este cu sens unic sau când între şina din dreapta şi marginea trotuarului nu există spaţiu suficient.
 

Regulament - Articolul 107

(4) În cazul în care tramvaiul este oprit într-o staţie fără refugiu pentru pietoni, vehiculele trebuie să oprească în ordinea sosirii, în spatele acestuia, şi să îşi reia deplasarea numai după ce uşile tramvaiului au fost închise şi s-au asigurat că nu pun în pericol siguranţa pietonilor angajaţi în traversarea drumului public.

Regulament - Articolul 116

(1) Conducătorii de vehicule sunt obligaţi să semnalizeze schimbarea direcţiei de deplasare, depăşirea, oprirea şi punerea în mişcare.
(2) Intenţia conducătorilor de autovehicule şi tramvaie de a schimba direcţia de mers, de a ieşi dintr-un rând de vehicule staţionate ori de a intra într-un asemenea rând, de a trece pe o altă bandă de circulaţie sau de a vira spre dreapta ori spre stânga sau a celor care urmează să efectueze întoarcere, depăşire ori oprire se semnalizează prin punerea în funcţiune a luminilor indicatoare de direcţie cu cel puţin 50 m în localităţi şi 100 m în afara localităţilor înainte de începerea efectuării manevrelor.

Regulament - Articolul 118

(1) Conducătorul de vehicul care efectuează depăşirea este obligat:
a) să se asigure că acela care îl urmează sau îl precedă nu a semnalizat intenţia începerii unei manevre similare şi că poate depăşi fără a pune în pericol sau fără a stânjeni circulaţia din sens opus;
b) să semnalizeze intenţia de efectuare a depăşirii;
c) să păstreze în timpul depăşirii o distanţă laterală suficienta faţă de vehiculul depăşit;
d) să reintre pe banda sau în şirul de circulaţie iniţial după ce a semnalizat şi s-a asigurat că poate efectua această manevră în condiţii de siguranţă pentru vehiculul depăşit şi pentru ceilalţi participanţi la trafic.
(2) Se recomandă ca la depăşirea unei biciclete distanţa laterală să fie de minimum 1,5 m.

Regulament - Articolul 119

Conducătorul de vehicul care urmează să fie depăşit este obligat:
a) să nu mărească viteza de deplasare;
b) să circule cât mai aproape de marginea din dreapta a părţii carosabile sau a benzii pe care se deplasează.

Regulament - Articolul 120

(1) Se interzice depăşirea vehiculelor:
a) în intersecţii cu circulaţia nedirijată;
b) în apropierea vârfurilor de rampa, când vizibilitatea este redusă sub 50 m;
c) în curbe şi în orice alte locuri unde vizibilitatea este redusă sub 50 m;
d) pe pasaje denivelate, pe poduri, sub poduri şi în tuneluri. Prin excepţie, pot fi depăşite în aceste locuri vehiculele cu tracţiune animală, motocicletele fără ataş, mopedele şi bicicletele, dacă vizibilitatea asupra drumului este asigurată pe o distanţă mai mare de 20 m, iar lăţimea drumului este de cel puţin 7 m;
e) pe trecerile pentru pietoni semnalizate prin indicatoare şi marcaje;
f) pe trecerile la nivel cu calea ferată curentă şi la mai puţin de 50 m înainte de acestea;
g) în dreptul staţiei pentru tramvai, atunci când acesta este oprit, iar staţia nu este prevăzută cu refugiu pentru pietoni;
h) în zona de acţiune a indicatorului "Depăşirea interzisă";
i) când pentru efectuarea manevrei se încalcă marcajul continuu, simplu sau dublu, care desparte sensurile de mers, iar autovehiculul circulă, chiar şi parţial, pe sensul opus, ori se încalcă marcajul care delimitează spaţiul de interzicere;
j) când din sens opus se apropie un alt vehicul, iar conducătorul acestuia este obligat să efectueze manevre de evitare a coliziunii;
k) pe sectorul de drum unde s-a format o coloana de vehicule în aşteptare, dacă prin aceasta se intră pe sensul opus de circulaţie.
(2) Se interzice depăşirea coloanei oficiale.

Dacă nu puteți/doriți să vizionați varianta AUDIO-VIDEO a cursului, puteți citi varianta text ilustrată cu imagini.

Varianta text Capitolul 6 - partea 1 - manevre - depășirea

Codul Rutier - manevre depășirea

MANEVRELE CARE SE EXECUTĂ PE DRUMUL PUBLIC

Manevrele care se execută pe drumul public sunt:
  • Depasirea;
  • Oprirea;
  • Stationarea;
  • Intoarcerea;
  • Mersul inapoi.

Intenţia conducătorilor de autovehicule şi tramvaie de a schimba direcţia de mers, de a ieşi dintr-un rând de vehicule staţionate ori de a intra într-un asemenea rând, de a trece pe o altă bandă de circulaţie sau de a vira spre dreapta ori spre stânga sau a celor care urmează să efectueze întoarcere, mersul cu spatele, depăşire ori oprire se semnalizează prin punerea în funcţiune a luminilor indicatoare de direcţie cu cel puţin 50 m în localităţi şi 100 m în afara localităţilor înainte de începerea efectuării manevrelor. Distanta de cel putin 50 metri in localitati si 100 metri in afara localitatilor semnifica distanta dintre locul in care semnalizam intentia de a efectua manevra si locul in care se incepe manevra, adica distanta parcursa cu semnalizatorul in functiune pana cand incepeti efectuarea manevrei.

Aceștia sunt obligați să semnalizeze din timp şi să se asigure că o poate face fără să perturbe circulaţia sau să pună în pericol siguranţa celorlalţi participanţi la trafic (art. 54 alin. 1 din OUG și art. 116 alin. 1 și 2 din Regulament).

Semnalizarea schimbării direcţiei de mers trebuie să fie menţinută pe întreaga durată a manevrei (art. 54 alin. 2 din OUG).
 

DEPĂȘIREA

Depăşirea este manevra prin care un vehicul trece înaintea altui vehicul ori pe lângă un obstacol, aflat pe acelaşi sens de circulaţie, prin schimbarea direcţiei de mers şi ieşirea de pe banda de circulaţie sau din şirul de vehicule în care s-a aflat iniţial (art. 45 alin. 1 din OUG).

manevra de depasire definitie


DE REȚINUT:
1. Fie că trecem înaintea altui vehicul, fie că ocolim un obstacol de pe partea carosabilă, tot depășire se numește.

depasirea obstacolelor este tot depasire

2. Fie că trecem de axa drumului și intrăm pe sensul opus, fie că nu trecem de axa drumului și nu intrăm pe sensul opus, tot depășire se numește.


chiar daca nu treci de axul drumului tot depasire se numeste

Nu constituie depăşire, în sensul situaţia în care un vehicul circulă mai repede pe una dintre benzi decât vehiculele care circulă pe altă bandă în acelaşi sens de circulaţie (art. 45 alin. 4 din OUG).

nu constituie depasire daca vehiculul de pe o banda circula mai repede decat cei de pe alte benzi

Dacă vehiculul de pe banda 1 trece în fața vehiculului de pe banda 2 nu se consideră depășire prin dreapta, se consideră schimbarea benzii de circulație.

schimbarea benzii de circulatie nu este depasire

Conducătorul vehiculului care se angajează în depăşire trebuie să se asigure că vehiculul care circulă în faţa sau în spatele lui nu a iniţiat o asemenea manevră (art. 45 alin. 2 din OUG).

Atunci când prin manevra de depăşire se trece peste axa care separa sensurile de circulaţie, conducătorii de vehicule trebuie să se asigure că din sens opus nu se apropie un vehicul şi că dispun de spaţiu suficient pentru a reintra pe banda iniţială, unde au obligaţia să revină după efectuarea manevrei de depăşire (art. 45 alin. 3 din OUG).

cel ce depaseste trebuie sa se asigure ca nu vin alte vehicule din sens opus si ca are spatiu sa revina pe banda sa de circulatie

REGULĂ:
Depăşirea se efectuează numai pe partea stângă a vehiculului depăşit. 

depasirea se efectueaza numai pe partea stanga

EXCEPȚIE:
Vehiculul al cărui conducător a semnalizat intenţia şi s-a încadrat corespunzător părăsirii sensului de mers spre stânga se depăşeşte prin partea dreaptă (art. 45 alin. 5 din OUG).

prin exceptie vehiculul care vireaza la stanga poate fi depasit si pe partea dreapta

REGULĂ:
Tramvaiul se depăşeşte de regulă prin partea dreaptă.

tramvaiul se depaseste de regula pe partea dreapta

EXCEPȚIE:
Tramvaiul aflat în mers poate fi depăşit şi pe partea stângă atunci când între şina din dreapta şi marginea trotuarului nu există spaţiu suficient sau când drumul este cu sens unic (art. 45 alin. 6 din OUG).

prin exceptie tramvaiul se depaseste si pe stanga cand nu exista spatiu suficient pe dreapta
tramvaiul se depaseste si pe stanga pe drumul cu sens unic

Tramvaiul oprit intr-o statie cu refugiu pentru pietoni se depaseste pe partea dreapta. Dar atunci cand tramvaiul este oprit într-o stație fără refugiu pentru pietoni, acesta nu se depășește iar vehiculele trebuie să oprească în ordinea sosirii, în spatele acestuia, şi să îşi reia deplasarea numai după ce uşile tramvaiului au fost închise şi s-au asigurat că nu pun în pericol siguranţa pietonilor angajaţi în traversarea drumului public (art. 107 alin. 4 din Regulament).

depasirea tramvaiului in statia cu refugiu
depasirea tramvaiului oprit in statie fara refugiu
Manevra de depasire creeaza obligatii pentru ambii conducatori de vehicule.

Obligațiile celui care efectuează depăşirea (art. 118 alin. 1 din Regulament):
- să se asigure că acela care îl urmează sau îl precedă nu a semnalizat intenţia începerii unei manevre similare şi că poate depăşi fără a pune în pericol sau fără a stânjeni circulaţia din sens opus;

asigurarea inainte de depasire

- să semnalizeze intenţia de efectuare a depăşirii cu 50 de metri în localitați si 100 de metri în afara localităților înainte de începerea efectuări manevrei;

semnalizarea inainte de depasire

- să păstreze în timpul depăşirii o distanţă laterală suficienta faţă de vehiculul depăşit;

pastrarea distantei suficiente fata de cel depasit

- să reintre pe banda sau în şirul de circulaţie iniţial după ce a semnalizat şi s-a asigurat că poate efectua această manevră în condiţii de siguranţă pentru vehiculul depăşit şi pentru ceilalţi participanţi la trafic.

semnalizarea la finalizarea depasirii
asigurarea la finalizarea depasirii

Se recomandă ca la depăşirea unei biciclete distanţa laterală să fie de minimum 1,5 m. (art. 118 alin. 2 din Regulament)

distanta de siguranta recomandata de 1.5 metrii la depasirea biciclistilorObligațiile celui care urmează să fie depăşit (art. 119 din Regulament):
- să nu mărească viteza de deplasare;

se interzice marirea vitezei cand esti depasit

- să circule cât mai aproape de marginea din dreapta a părţii carosabile sau a benzii pe care se deplasează.

obligatia de a circula cat mai pe dreapta cand esti depasit
 

Depăşirea vehiculelor este interzisa în următoarele cazuri (art. 120 din Regulament):

- se interzice depasirea tuturor vehiculelor în intersecţii cu circulaţia nedirijată, chiar si depasirea bicicletelor;

depasirea interzisa in intersectiile nedirijate

- în apropierea vârfurilor de rampa, când vizibilitatea este redusă sub 50 m;

depasirea interzisa in varful de rampa

- în curbe şi în orice alte locuri unde vizibilitatea este redusă sub 50 m;

depasirea interzisa in curbe
depasirea interzisa cand vizivilitatea este sub 50 de metri

- pe pasaje denivelate, pe poduri, sub poduri şi în tuneluri. Prin excepţie, pot fi depăşite în aceste locuri vehiculele cu tracţiune animală, motocicletele fără ataş, mopedele şi bicicletele, dacă vizibilitatea asupra drumului este asigurată pe o distanţă mai mare de 20 m, iar lăţimea drumului este de cel puţin 7 m;

depasirea interzisa pe poduri
exceptie la depasirea pe pod
- pe trecerile pentru pietoni semnalizate prin indicatoare şi marcaje; Atentie! Se interzice depasitea tuturor vehiculelor, inclusiv depasirea vehiculelor fara motor, ca de exemplu, se interzice depasirea bicicletelor, fie ca se trece sau nu peste axul drumului.

depasirea pe trecerea de pietoni

- pe trecerile la nivel cu calea ferată curentă şi la mai puţin de 50 m înainte de acestea;

depasirea interzisa pe calea ferata si la mai putin de 50 de metri inainte

- în dreptul staţiei pentru tramvai, atunci când acesta este oprit, iar staţia nu este prevăzută cu refugiu pentru pietoni;

se interzice depasirea tramvaiului in statia fara refugiu

- în zona de acţiune a indicatorului "Depăşirea interzisă";

depasirea interzisa la indicatorul depasirea interzisa

- când pentru efectuarea manevrei se încalcă marcajul continuu, simplu sau dublu, care desparte sensurile de mers, iar autovehiculul circulă, chiar şi parţial, pe sensul opus, ori se încalcă marcajul care delimitează spaţiul de interzicere;

depasirea interzisa cand se incalca marcajul continuu

- când din sens opus se apropie un alt vehicul, iar conducătorul acestuia este obligat să efectueze manevre de evitare a coliziunii;

depasirea este interzisa cand din sens opus se apropie un alt vehicul care este obligat sa efectieze manevre de evitare

- pe sectorul de drum unde s-a format o coloana de vehicule în aşteptare, dacă prin aceasta se intră pe sensul opus de circulaţie, inclusiv coloanele de vehicule oprite la culoarea roșie a semaforului sau la trecerile de cale ferată;

depasirea coloanei de vehicule in asteptare interzisa
depasirea coloanei ce asteapta la semafor este interzisa

- se interzice depășirea coloanei oficiale sau intercalarea ori ataşarea la o astfel de coloană oficială.

se interzice depasirea coloanei ificiale sau atasarea la o astfel de coloana

ATENTIE ! CÂND ESTE INTERZISĂ DEPASIREA SUNT INTERZISE TOATE CELELALTE MANEVRE.

108 Comentarii Lasă un comentariu

Gheorghe Andrei
Gheorghe Andrei 16.07.2019 04:28
In cazul depasirilor in localitate we plate depasi viteza legala pentru scurt timp fara sa fii amendat?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 06.08.2019 14:19

Daca ești prins ca depășești viteza maxima admisa, chiar si pe termen scurt, vei fi sancționat.


Unu
Unu 11.05.2019 18:04
Bună ziua.
Motociclistii au voie să se strecoare printre mașinile oprite în coloană la semafor pe un drum cu cel puțin două benzi pe sens? Fără a trece pe sensul opus evident.
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 12.05.2019 17:35

Nu, nu au voie sa depășească coloanele de mașini aflate in așteptare, chiar si la culoarea roșie a semaforului.


Marius R., Timisoara
Marius R., Timisoara 06.05.2019 15:03
Va salut cu respect. Aveam in fata (aprox 50 metri) trei autovehicule care rulau cu viteza redusa, cel din fata mea semnalizeaza si intra in depasire si dupa ce trece semnalizez si intru si eu in depasire. Cele doua masini rulau aproape una de alta, dupa ce trec de prima, a doua vireaza stanga si intra in mine. Practic l-am lovit in roata din stanga fata. Nu era nici un indicator care sa interzica depasirea, iar la stanga era un drum care intra intre case. Nu exeista marcaj stradal de nici un fel. Cine este de vina va rog.
Madalina Mihaela
Madalina Mihaela 15.06.2019 18:47
Cel care depaseste trebuie sa se asigure ca din fata si din spate nu circula alte vehicule care au initiat o asemenea manevra. Din cate spuneti, cel care v-a taiat calea a schimbat directia de mers sau a vrut sa depaseasca la randul sau , fara sa se asigure.
Simon Mihaela
Simon Mihaela 01.05.2019 15:44
De când am început să mă uit la filmulețele audio-video și am făcut și chestionare, am început să le iau cu 18-22, pe 06.05.2019 am sala! Îmi sunteți de ajutor, mulțumesc!
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 02.05.2019 15:21

Du-te la sala atunci cand ai facut toate cele 45 de chestionare cu 25-26 de puncte fiecare, repeta chestionarele la care ai mai putin de 25 de puncte si in caz ca nu ai facut inca mediul de invatare, ar fi bine sa il faci.


Bosinceanu Cristian
Bosinceanu Cristian 17.04.2019 07:53
Buna ziua! Ma aflam pe motocicleta in afara localitati pe un drum cu un singur sens de circulatie in fata mea erau doua autoturisme , am pus semnal de depasire de la o distanta de 100 metri m-am asigurat atat in fata si in spate si am inceput manevra de depasire iar cand eram pe celalalt sens de mers la aproximativ 5 metri distant de primul autoturism acesta a intrat si el in depasire am farnat dar tot am intrat in el apoi dezechilibranduma am cazut jos intrand intr-un cap de pod .... in cazul acesta cine se face vinovat? Si era permisa depasirea celor doua autoturisme?
Madalina Mihaela
Madalina Mihaela 15.06.2019 18:49
Daca nu era niciun indicator care sa interzica depasirea si nu era totodata o alta situatie care sa interzica manevra, atunci cel care nu s-a asigurat este de vina. Cel cu autoturismul.
Manu
Manu 04.04.2019 10:19
Salut, in situatia in care este intampinat un obstacol ( ex. santier) relativ aproape de axa drumului acesta poate fi depăsit pe oricare parte sau doar pe stanga?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 07.04.2019 13:39

Trebuie sa respecți indicatoarele instalate la fata locului. De regula sunt instalate balize direcționale care îți specifica prin ce parte se face ocolirea. Exista si balize direcționale care permit ocolirea pe ambele părți, caz in care tu alegi pe ce parte ocolești obstacolul.


Cristian
Cristian 24.02.2019 08:56
Salut! Avem voie sa depasim mai mult de un vehicul?Adica sunt pe un drum cu o banda pe sens, in fata am doua masini care au o distanta de 5-8 metri intre ele si intru in depasire... pot sa le depasesc pe ambele in acelasi timp sau depasesc prima masina, revin pe banda mea si dupa depasesc a doua masina?
Madalina Mihaela
Madalina Mihaela 15.06.2019 18:49
E cazul sa citesti depasirea. Asemenea intrebare nu este de bun augur.
Sergiu
Sergiu 15.09.2019 03:40
Mihaela, de ce nu este aceasta intrebare de bun augur ?
Nu am vazut nicaieri specificata interzicerea depasirii mai multor vehicule in miscare.
Hojda Vasile
Hojda Vasile 18.02.2019 21:28
Buna seara, am efectuat un viraj la stânga intrând la o firma , am pus semnalizarea cu circa 30-40 m înainte de a intra m-am asigurat ca nu vine nimeni iar când am efectuat manevra m-am trezit cu un autovehicul căci ma lovește lateral stânga cam de la jumătatea masini înspre botul mașinii , va rog să-mi Spune-ți a cui este vina ? Mulțumesc si i o seara frumoasa
Madalina Mihaela
Madalina Mihaela 15.06.2019 18:50
A dvs.
Macovei Irinel
Macovei Irinel 21.08.2019 07:07
Deci, d-na Madalina Mihaela, Art. 120 alin. 1(a) din Codul Rutier ce spune? Ca e permisa depasirea intr-o astfel de situatie, intr-o intersectie nedirijata?
Pascanut Marius
Pascanut Marius 18.02.2019 11:48
bună ziua, în afara localității, pe o porțiune cu vizibilitate bună pe cel puțin 150-200m(fără pante, curbe, trecere de cale ferată etc) mă angajez în depășirea unui automobil care rula cu 95-97 km/h. Datorită vitezei automobilului depășit, depășirea mea durează mai mult și, deși începusem depășirea pe linie întreruptă, am fost obligat să o finalizez pe linie continuă( mașina depășită nu a micșorat viteza deloc, chiar cred că a mărit-o puțin. În condițiile date pot fi sancționat? Care este vina mea prevăzută de Codul Rutier, acolo nefiind tratată distinct situația prezentată de mine? Vă mulțumesc mult!!!!
Madalina Mihaela
Madalina Mihaela 15.06.2019 18:52
Depasirea pe linie continua nu este permisa. Si cel care a marit viteza este vinovat deoarece avea obligatia sa nu mareasca viteza de deplasare. in cazul asta, cam amandoi. Mai ales ca dvs ati depasit si limita de viteza))). Cand aveti un astfel de exemplar, renuntati la depasire. E mai sanatos.
Pascanut Marius
Pascanut Marius 18.02.2019 11:31
Bună ziua, sunt în afara localității într-o zonă cu vizibilitate bună pe cel puțin 150 m(fără pante sau curbe, treceri de calea ferată etc). Încep depășirea unui automobil (acesta are viteză mare 95-97 km/h) pe linie întreruptă, dar depășirea durează mai mult decât anticipasem(datorită vitezei mașinii depășite) și finalizez manevra de depășire după terminarea liniei întrerupte, pe linie continuă. Pot fi sancționat pt așa ceva? Care e greșeala mea? Vă mulțumesc mult!!!
Burlea Cristi
Burlea Cristi 13.02.2019 22:03
Buna seara. Daca, în interiorul localității, pe un drum nemarcat longitudinal, cu lățime maxima de 7m, întâlnesc un obstacol( buldoexcavator) stationat pe partea dreapta (jumătate ,pe carosabil, jumătate în afara carosabilului) . Mă deplasez cu aprox. 35km/h, urmează in 40-50m o curbă usoara spre stanga, dar cu vizibilitate redusa, decid să ocolesc buldoexcavatorul, iar in momentul in care am ajuns langa el, observ in același timp ca in fata lui era parcata, o autoutilitara si ca din sens opus venea cu viteza,din curbă, la vale, polei pe jos, în derapaj, o altă autoutilitara, care intra si pe banda mea și ma lovește frontal( stanga-față) exact cand trecusem si de autoutilitara , proiectandu-ma in ea( cu dreapta spate) înspre colțul stanga față a celei stationate. Povestea e mai lungă.pt. ca am ajuns la UPU. împreună cu fiica mea ,care se afla în masina. Ce se poate intampla cu mine, permisul, daunele? Cine a gresit?
.
Madalina Mihaela
Madalina Mihaela 15.06.2019 18:44
Din cate spuneti, daca dvs intrase-ti pe banda dvs, cel care a intrat pe contrasens este de vina. Nu a adaptat viteza la conditiile de drum(polei) si a intrat in derapaj.
Cosmin Vlasa
Cosmin Vlasa 23.01.2019 04:59
Buna dimineata, azi am examenul auto, traseul, si vreau sa va intreb ceva, daca eu circul pe prima banda, si pe aceasta se afla cateva masini parcate care ajung putin in drum, iar eu semnalizez stanga pentru a le depasi, trebuie sa trec cu totul pe banda 2 sau raman pe prima banda cu semnalizatorul stanga pornit chiar daca calc putin marcajul de separare a benzilor?
Va multumesc!
Madalina Mihaela
Madalina Mihaela 15.06.2019 18:53
Ai luat examenul?
Drăghici Valentin
Drăghici Valentin 22.01.2019 12:55
Bună ziua! Sunt oprit pt cedarea trecerii, cu semnal stânga, când drumul cu prioritate se eliberează efectuez manevra de viraj la stânga. Sunt depășit pe partea stângă și acroșez vehiculul care a încercat să mă depășească. Cine e de vină și care sunt sancțiunile prevăzute. Mulțumesc
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 22.01.2019 16:00

Cel care a încercat sa te depășească trebuie sa fie de vina. Dar totul rămâne la decizia polițistului constatator.


Madalina Mihaela
Madalina Mihaela 15.06.2019 18:54
In cazul aste, cel care te-a depasit este de vina pt ca trebuia sa efectueze manevra pe pasrtea dreapta. Asta daca dvs v-ati incadrat corespunzator efectuarii virajului la stanga.
Oana Nicoleta
Oana Nicoleta 22.01.2019 12:04
Am depășit coloana care se afla la bariera cu intenția dea vira la stanga .Pt acest lucru am fost sancționată și suspendat dreptul dea conduce pe 30 de zile ,este corecta măsura luată de poliția rutieră ?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 22.01.2019 16:02

Da, este corecta. Atât timp cât manevra este interzisa, nu contează motivul pentru care ați ales sa o faceți.


Răducanu Ionut
Răducanu Ionut 12.01.2019 11:23
Buna ziua!
Dacă mă aflu în spatele unei căruțe sau a unui biciclist, având linie continuă si indicator depășirea interzisă ,se poate călca sau încălca marcajul cu line continuă pt. efectuarea manevrei de depasire???
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 14.01.2019 11:11

Nu. Linia continua nu se încalcă niciodată.


Madalina Mihaela
Madalina Mihaela 15.06.2019 18:55
DA, dar trebuie sa puneti permisul pe bordul masinii. Cum sa fie permis???

Lasă un comentariu

CUPRINS
Capitolul 1 - partea 1 - Drumul public Capitolul 1 - partea 2 - Sensul și banda de circulație Capitolul 2 - partea 1 - Deplasarea vehiculelor pe drumul public Capitolul 2 - partea 2 - Circulația în intersecții Capitolul 3 - partea 1 - Semnalizarea rutieră și ordinea de prioritate Capitolul 3 - partea 2 - Semnalele polițistului rutier Capitolul 3 - partea 3 - Semnalele speciale de avertizare Capitolul 3 - partea 4 - Semnalizarea temporară Capitolul 3 - partea 5 - Semnalele luminoase sau sonore Capitolul 3 - partea 6 - Indicatoare rutiere Capitolul 3 - partea 7 - Marcaje rutiere Capitolul 4 - partea 1 - Drumul cu sens unic Capitolul 4 - partea 2 - Intersecția cu sens giratoriu Capitolul 4 - partea 3 - Autostrada Capitolul 4 - partea 4 - Zona rezidenţială şi pietonală Capitolul 5 - partea 1 - Prioritatea și acordarea priorității Capitolul 5 - partea 2 - Prioritatea de trecere - acordată prin indicatoare Capitolul 5 - partea 3 - Prioritatea de trecere - acordata prin lege Capitolul 5 - partea 4 - acordarea priorității Capitolul 5 - partea 5 - alte cazuri de acordare de prioritate Capitolul 6 - partea 1 - manevre - depășirea Capitolul 6 - partea 2 - manevre - oprirea și staționarea Capitolul 6 - partea 3 - manevre - oprirea interzisă Capitolul 6 - partea 4 - manevre - staționarea interzisă și parcarea Capitolul 6 - partea 5 - manevre - întoarcerea Capitolul 6 - partea 6 - manevre - mersul înapoi Capitolul 7 - partea 1 - locuri și situații speciale - trecerea la nivel cu calea ferată Capitolul 7 - partea 2 - trecerea la nivel cu calea ferată fără bariere Capitolul 7 - partea 3 - trecerea la nivel cu calea ferată cu bariere Capitolul 7 - partea 4 - trecerea pentru pietoni Capitolul 7 - partea 5 - drumul în curbă Capitolul 7 - partea 6 - drumul în rampă și în pantă Capitolul 8 - partea 1 - Permisul de conducere Capitolul 8 - partea 2 - Condiții obținere permis și echivalări Capitolul 8 - partea 3 - Viteza de deplasare Capitolul 8 - partea 4 - Starea tehnică a vehiculelor Capitolul 8 - partea 5 - Sistemul de iluminare și semnalizare luminoasă Capitolul 9 - partea 1 - Obligațiile conducătorilor auto la plecarea la traseu Capitolul 9 - partea 2 - Obligațiile conducătorilor auto în timpul deplasării Capitolul 9 - partea 3 - Obligațiile conducătorilor auto la transportul copiilor Capitolul 9 - partea 4 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de accident Capitolul 9 - partea 5 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de defecțiune tehnică Capitolul 9 - partea 6 - Obligațiile conducătorilor auto cu vechime mai mică de un an Capitolul 9 - partea 7 - Obligațiile conducătorilor auto de transport public de persoane Capitolul 9 - partea 8 - Obligațiile conducătorilor auto de transport de mărfuri Capitolul 9 - partea 9 - Obligațiile prorietarilor sau deținătorilor de vehicule Capitolul 9 - partea 10 - Obligațiile conducătorilor auto la remorcarea vehiculelor Capitolul 9 - partea 11 - Obligațiile conducătorilor de mopede și biciclete Capitolul 9 - partea 12 - Obligații și interziceri pietoni Capitolul 10 - partea 1 - Contravenții și infracțiuni Capitolul 10 - partea 2 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul neînmatriculat Capitolul 10 - partea 3 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul fără permis de conducere Capitolul 10 - partea 4 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe Capitolul 10 - partea 5 - Infracțiuni - Părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia Capitolul 10 - partea 6 - Infracțiuni - diverse Capitolul 10 - partea 7 - Contravenții - introducere Capitolul 10 - partea 8 - Contravenții - clasa 1 Capitolul 10 - partea 9 - Contravenții - clasa 2 Capitolul 10 - partea 10 - Contravenții - clasa 3 Capitolul 10 - partea 11 - Contravenții - clasa 4 Capitolul 10 - partea 12 - Contravenții - clasa 5 Capitolul 10 - partea 13 - Alte sancțiuni Capitolul 10 - partea 14 - Reținerea certificatului de înmatriculare sau înregistrare Capitolul 10 - partea 15 - Confiscarea, imobilizarea și radierea din oficiu Capitolul 10 - partea 16 - Consumul de alcool și procedura de recoltare probe

© 2017 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou ↓

Pentru a crea un cont nou cu facebook ↓

Login cu Facebook

Dacă ai deja un cont, conectează-te aici ↓