Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Ai parcurs 0.0% din Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Capitolul 6 - partea 1 - manevre - depășirea

Capitolul 6 - partea 1 - manevre - depășirea


Articole de referință din legislația în vigoare

OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 (Codul rutier)
Regulament = REGULAMENT de aplicare a  OUG 195/2002 (Regulamentul codului rutier)

OUG - Articolul 54

(1) Conducătorul de vehicul care executa o manevra de schimbare a direcţiei de mers, de ieşire dintr-un rând de vehicule staţionate sau de intrare într-un asemenea rând, de trecere pe o altă bandă de circulaţie sau de virare spre dreapta ori spre stânga sau care urmează să efectueze o întoarcere ori să meargă cu spatele este obligat să semnalizeze din timp şi să se asigure că o poate face fără să perturbe circulaţia sau să pună în pericol siguranţa celorlalţi participanţi la trafic.

(2) Semnalizarea schimbării direcţiei de mers trebuie să fie menţinută pe întreaga durată a manevrei.

OUG - Articolul 45

(1) Depăşirea este manevra prin care un vehicul trece înaintea altui vehicul ori pe lângă un obstacol, aflat pe acelaşi sens de circulaţie, prin schimbarea direcţiei de mers şi ieşirea de pe banda de circulaţie sau din şirul de vehicule în care s-a aflat iniţial.

(2) Conducătorul vehiculului care se angajează în depăşire trebuie să se asigure că vehiculul care circulă în faţa sau în spatele lui nu a iniţiat o asemenea manevră.

(3) Atunci când prin manevra de depăşire se trece peste axa care separa sensurile de circulaţie, conducătorii de vehicule trebuie să se asigure că din sens opus nu se apropie un vehicul şi că dispun de spaţiu suficient pentru a reintra pe banda iniţială, unde au obligaţia să revină după efectuarea manevrei de depăşire.

(4) Nu constituie depăşire, în sensul alin. (1), situaţia în care un vehicul circulă mai repede pe una dintre benzi decât vehiculele care circulă pe altă bandă în acelaşi sens de circulaţie.

(5) Depăşirea se efectuează numai pe partea stângă a vehiculului depăşit. Tramvaiul sau vehiculul al cărui conducător a semnalizat intenţia şi s-a încadrat corespunzător părăsirii sensului de mers spre stânga se depăşeşte prin partea dreapta.

(6) Tramvaiul aflat în mers poate fi depăşit şi pe partea stângă atunci când drumul este cu sens unic sau când între şina din dreapta şi marginea trotuarului nu există spaţiu suficient.

 

Regulament - Articolul 107

(4) În cazul în care tramvaiul este oprit într-o staţie fără refugiu pentru pietoni, vehiculele trebuie să oprească în ordinea sosirii, în spatele acestuia, şi să îşi reia deplasarea numai după ce uşile tramvaiului au fost închise şi s-au asigurat că nu pun în pericol siguranţa pietonilor angajaţi în traversarea drumului public.

Regulament - Articolul 116

(1) Conducătorii de vehicule sunt obligaţi să semnalizeze schimbarea direcţiei de deplasare, depăşirea, oprirea şi punerea în mişcare.

(2) Intenţia conducătorilor de autovehicule şi tramvaie de a schimba direcţia de mers, de a ieşi dintr-un rând de vehicule staţionate ori de a intra într-un asemenea rând, de a trece pe o altă bandă de circulaţie sau de a vira spre dreapta ori spre stânga sau a celor care urmează să efectueze întoarcere, depăşire ori oprire se semnalizează prin punerea în funcţiune a luminilor indicatoare de direcţie cu cel puţin 50 m în localităţi şi 100 m în afara localităţilor înainte de începerea efectuării manevrelor.

Regulament - Articolul 118

(1) Conducătorul de vehicul care efectuează depăşirea este obligat:

a) să se asigure că acela care îl urmează sau îl precedă nu a semnalizat intenţia începerii unei manevre similare şi că poate depăşi fără a pune în pericol sau fără a stânjeni circulaţia din sens opus;
b) să semnalizeze intenţia de efectuare a depăşirii;
c) să păstreze în timpul depăşirii o distanţă laterală suficienta faţă de vehiculul depăşit;
d) să reintre pe banda sau în şirul de circulaţie iniţial după ce a semnalizat şi s-a asigurat că poate efectua această manevră în condiţii de siguranţă pentru vehiculul depăşit şi pentru ceilalţi participanţi la trafic.

(2) Se recomandă ca la depăşirea unei biciclete distanţa laterală să fie de minimum 1,5 m.

Regulament - Articolul 119

Conducătorul de vehicul care urmează să fie depăşit este obligat:

a) să nu mărească viteza de deplasare;
b) să circule cât mai aproape de marginea din dreapta a părţii carosabile sau a benzii pe care se deplasează.

Regulament - Articolul 120

(1) Se interzice depăşirea vehiculelor:

a) în intersecţii cu circulaţia nedirijată;
b) în apropierea vârfurilor de rampa, când vizibilitatea este redusă sub 50 m;
c) în curbe şi în orice alte locuri unde vizibilitatea este redusă sub 50 m;
d) pe pasaje denivelate, pe poduri, sub poduri şi în tuneluri. Prin excepţie, pot fi depăşite în aceste locuri vehiculele cu tracţiune animală, motocicletele fără ataş, mopedele şi bicicletele, dacă vizibilitatea asupra drumului este asigurată pe o distanţă mai mare de 20 m, iar lăţimea drumului este de cel puţin 7 m;
e) pe trecerile pentru pietoni semnalizate prin indicatoare şi marcaje;
f) pe trecerile la nivel cu calea ferată curentă şi la mai puţin de 50 m înainte de acestea;
g) în dreptul staţiei pentru tramvai, atunci când acesta este oprit, iar staţia nu este prevăzută cu refugiu pentru pietoni;
h) în zona de acţiune a indicatorului "Depăşirea interzisă";
i) când pentru efectuarea manevrei se încalcă marcajul continuu, simplu sau dublu, care desparte sensurile de mers, iar autovehiculul circulă, chiar şi parţial, pe sensul opus, ori se încalcă marcajul care delimitează spaţiul de interzicere;
j) când din sens opus se apropie un alt vehicul, iar conducătorul acestuia este obligat să efectueze manevre de evitare a coliziunii;
k) pe sectorul de drum unde s-a format o coloana de vehicule în aşteptare, dacă prin aceasta se intră pe sensul opus de circulaţie.

(2) Se interzice depăşirea coloanei oficiale.Dacă nu puteți/doriți să vizionați varianta AUDIO-VIDEO a cursului, puteți citi varianta text ilustrată cu imagini.

Varianta text Capitolul 6 - partea 1 - manevre - depășirea

Codul Rutier - manevre depășirea

MANEVRELE CARE SE EXECUTĂ PE DRUMUL PUBLIC

Manevrele care se execută pe drumul public sunt:

 • Depasirea;
 • Oprirea;
 • Stationarea;
 • Intoarcerea;
 • Mersul inapoi.

Intenţia conducătorilor de autovehicule şi tramvaie de a schimba direcţia de mers, de a ieşi dintr-un rând de vehicule staţionate ori de a intra într-un asemenea rând, de a trece pe o altă bandă de circulaţie sau de a vira spre dreapta ori spre stânga sau a celor care urmează să efectueze întoarcere, mersul cu spatele, depăşire ori oprire se semnalizează prin punerea în funcţiune a luminilor indicatoare de direcţie cu cel puţin 50 m în localităţi şi 100 m în afara localităţilor înainte de începerea efectuării manevrelor. Distanta de cel putin 50 metri in localitati si 100 metri in afara localitatilor semnifica distanta dintre locul in care semnalizam intentia de a efectua manevra si locul in care se incepe manevra, adica distanta parcursa cu semnalizatorul in functiune pana cand incepeti efectuarea manevrei.

Aceștia sunt obligați să semnalizeze din timp şi să se asigure că o poate face fără să perturbe circulaţia sau să pună în pericol siguranţa celorlalţi participanţi la trafic (art. 54 alin. 1 din OUG și art. 116 alin. 1 și 2 din Regulament).

Semnalizarea schimbării direcţiei de mers trebuie să fie menţinută pe întreaga durată a manevrei (art. 54 alin. 2 din OUG).

DEPĂȘIREA

Depăşirea este manevra prin care un vehicul trece înaintea altui vehicul ori pe lângă un obstacol, aflat pe acelaşi sens de circulaţie, prin schimbarea direcţiei de mers şi ieşirea de pe banda de circulaţie sau din şirul de vehicule în care s-a aflat iniţial (art. 45 alin. 1 din OUG).

manevra de depasire definitie

DE REȚINUT:

 • 1. Fie că trecem înaintea altui vehicul, fie că ocolim un obstacol de pe partea carosabilă, tot depășire se numește.

depasirea obstacolelor este tot depasire

 • 2. Fie că trecem de axa drumului și intrăm pe sensul opus, fie că nu trecem de axa drumului și nu intrăm pe sensul opus, tot depășire se numește.

chiar daca nu treci de axul drumului tot depasire se numeste

Nu constituie depăşire, în sensul situaţia în care un vehicul circulă mai repede pe una dintre benzi decât vehiculele care circulă pe altă bandă în acelaşi sens de circulaţie (art. 45 alin. 4 din OUG).

nu constituie depasire daca vehiculul de pe o banda circula mai repede decat cei de pe alte benzi

Dacă vehiculul de pe banda 1 trece în fața vehiculului de pe banda 2 nu se consideră depășire prin dreapta, se consideră schimbarea benzii de circulație.

schimbarea benzii de circulatie nu este depasire

Conducătorul vehiculului care se angajează în depăşire trebuie să se asigure că vehiculul care circulă în faţa sau în spatele lui nu a iniţiat o asemenea manevră (art. 45 alin. 2 din OUG).

Atunci când prin manevra de depăşire se trece peste axa care separa sensurile de circulaţie, conducătorii de vehicule trebuie să se asigure că din sens opus nu se apropie un vehicul şi că dispun de spaţiu suficient pentru a reintra pe banda iniţială, unde au obligaţia să revină după efectuarea manevrei de depăşire (art. 45 alin. 3 din OUG).

cel ce depaseste trebuie sa se asigure ca nu vin alte vehicule din sens opus si ca are spatiu sa revina pe banda sa de circulatie

REGULĂ:

Depăşirea se efectuează numai pe partea stângă a vehiculului depăşit.

depasirea se efectueaza numai pe partea stanga

EXCEPȚIE:

Vehiculul al cărui conducător a semnalizat intenţia şi s-a încadrat corespunzător părăsirii sensului de mers spre stânga se depăşeşte prin partea dreaptă (art. 45 alin. 5 din OUG).

prin exceptie vehiculul care vireaza la stanga poate fi depasit si pe partea dreapta

REGULĂ:

Tramvaiul se depăşeşte de regulă prin partea dreaptă.

tramvaiul se depaseste de regula pe partea dreapta

EXCEPȚIE:

Tramvaiul aflat în mers poate fi depăşit şi pe partea stângă atunci când între şina din dreapta şi marginea trotuarului nu există spaţiu suficient sau când drumul este cu sens unic (art. 45 alin. 6 din OUG).

prin exceptie tramvaiul se depaseste si pe stanga cand nu exista spatiu suficient pe dreapta

tramvaiul se depaseste si pe stanga pe drumul cu sens unic

Tramvaiul oprit intr-o statie cu refugiu pentru pietoni se depaseste pe partea dreapta. Dar atunci cand tramvaiul este oprit într-o stație fără refugiu pentru pietoni, acesta nu se depășește iar vehiculele trebuie să oprească în ordinea sosirii, în spatele acestuia, şi să îşi reia deplasarea numai după ce uşile tramvaiului au fost închise şi s-au asigurat că nu pun în pericol siguranţa pietonilor angajaţi în traversarea drumului public (art. 107 alin. 4 din Regulament).

depasirea tramvaiului in statia cu refugiu

depasirea tramvaiului oprit in statie fara refugiu

Manevra de depasire creeaza obligatii pentru ambii conducatori de vehicule.

Obligațiile celui care efectuează depăşirea (art. 118 alin. 1 din Regulament):

 • să se asigure că acela care îl urmează sau îl precedă nu a semnalizat intenţia începerii unei manevre similare şi că poate depăşi fără a pune în pericol sau fără a stânjeni circulaţia din sens opus;

asigurarea inainte de depasire

 • să semnalizeze intenţia de efectuare a depăşirii cu 50 de metri în localitați si 100 de metri în afara localităților înainte de începerea efectuări manevrei;

semnalizarea inainte de depasire

 • să păstreze în timpul depăşirii o distanţă laterală suficienta faţă de vehiculul depăşit;

pastrarea distantei suficiente fata de cel depasit

 • să reintre pe banda sau în şirul de circulaţie iniţial după ce a semnalizat şi s-a asigurat că poate efectua această manevră în condiţii de siguranţă pentru vehiculul depăşit şi pentru ceilalţi participanţi la trafic.

semnalizarea la finalizarea depasirii

asigurarea la finalizarea depasirii

Se recomandă ca la depăşirea unei biciclete distanţa laterală să fie de minimum 1,5 m. (art. 118 alin. 2 din Regulament)

distanta de siguranta recomandata de 1.5 metrii la depasirea biciclistilor

Obligațiile celui care urmează să fie depăşit (art. 119 din Regulament):

- să nu mărească viteza de deplasare;

se interzice marirea vitezei cand esti depasit

- să circule cât mai aproape de marginea din dreapta a părţii carosabile sau a benzii pe care se deplasează.

obligatia de a circula cat mai pe dreapta cand esti depasit

 

Depăşirea vehiculelor este interzisa în următoarele cazuri (art. 120 din Regulament):

- se interzice depasirea tuturor vehiculelor în intersecţii cu circulaţia nedirijată, chiar si depasirea bicicletelor;

depasirea interzisa in intersectiile nedirijate

- în apropierea vârfurilor de rampa, când vizibilitatea este redusă sub 50 m;

depasirea interzisa in varful de rampa

- în curbe şi în orice alte locuri unde vizibilitatea este redusă sub 50 m;

depasirea interzisa in curbe

depasirea interzisa cand vizivilitatea este sub 50 de metri

- pe pasaje denivelate, pe poduri, sub poduri şi în tuneluri. Prin excepţie, pot fi depăşite în aceste locuri vehiculele cu tracţiune animală, motocicletele fără ataş, mopedele şi bicicletele, dacă vizibilitatea asupra drumului este asigurată pe o distanţă mai mare de 20 m, iar lăţimea drumului este de cel puţin 7 m;

depasirea interzisa pe poduri

exceptie la depasirea pe pod

- pe trecerile pentru pietoni semnalizate prin indicatoare şi marcaje; Atentie! Se interzice depasitea tuturor vehiculelor, inclusiv depasirea vehiculelor fara motor, ca de exemplu, se interzice depasirea bicicletelor, fie ca se trece sau nu peste axul drumului.

depasirea pe trecerea de pietoni

- pe trecerile la nivel cu calea ferată curentă şi la mai puţin de 50 m înainte de acestea;

depasirea interzisa pe calea ferata si la mai putin de 50 de metri inainte

- în dreptul staţiei pentru tramvai, atunci când acesta este oprit, iar staţia nu este prevăzută cu refugiu pentru pietoni;

se interzice depasirea tramvaiului in statia fara refugiu

- în zona de acţiune a indicatorului "Depăşirea interzisă";

depasirea interzisa la indicatorul depasirea interzisa

- când pentru efectuarea manevrei se încalcă marcajul continuu, simplu sau dublu, care desparte sensurile de mers, iar autovehiculul circulă, chiar şi parţial, pe sensul opus, ori se încalcă marcajul care delimitează spaţiul de interzicere;

depasirea interzisa cand se incalca marcajul continuu

- când din sens opus se apropie un alt vehicul, iar conducătorul acestuia este obligat să efectueze manevre de evitare a coliziunii;

depasirea este interzisa cand din sens opus se apropie un alt vehicul care este obligat sa efectieze manevre de evitare

- pe sectorul de drum unde s-a format o coloana de vehicule în aşteptare, dacă prin aceasta se intră pe sensul opus de circulaţie, inclusiv coloanele de vehicule oprite la culoarea roșie a semaforului sau la trecerile de cale ferată;

depasirea coloanei de vehicule in asteptare interzisa

depasirea coloanei ce asteapta la semafor este interzisa

- se interzice depășirea coloanei oficiale sau intercalarea ori ataşarea la o astfel de coloană oficială.

se interzice depasirea coloanei ificiale sau atasarea la o astfel de coloana

ATENTIE ! CÂND ESTE INTERZISĂ DEPASIREA SUNT INTERZISE TOATE CELELALTE MANEVRE.

137 Comentarii Lasă un comentariu

Anatolie Costru
Anatolie Costru 25.08.2020 19:25
Buna! Pot depasi viteza legala cu 10-20 kmh, in timpul depasirii? Ce fac daca ma prinde politia la radar exact in acel moment cind viteza o maresti tocmai pentru a te reincadra pe banda ta. ( Spre exemplu la depasirea unui Tir)
Radu Oprea
Radu Oprea 26.08.2020 06:48
Nu este permisa depasirea vitezei legale nici in timpul unei depasiri. Este si o intrebare in mediul de invatare. Oricum toti depasim viteza in timpul unei depasiri, pentru ca altfel nu ai cum sa efectuezi manevra de depasire.
Gabi ionut
Gabi ionut 23.08.2020 16:18
Am si eu o intrebare ....circul pe o strada cu o banda pe sens iar pe partea dreapta adica pe banda mea sunt parcate masini din capat in capat si este libera doar banda din partea stanga ma angajez in depasirea lor ca la acel moment nu veneau masini din sens opus dupa aproximativ 500 de metri incep sa vina masini gasesc un loc liber in fata unor porti la o casa am intrat acolo cat de mult am putut si am facut loc celor care veneau din sens opus...mentionez eram oprit doar ca calcam putin peste axul drumului find suficient loc sa treaca de mine autoturismele ce veneau din sens opus...au trecut 2 autoturisme iar cea de a 3 a m.a acrosat cu oglida ...la politie an fost incadrat pe articolul 120 litera j.......pentru ca am crezut ca politia va face dreptate si nu m.am considerat vinovat pentru ca si doamna conducator daca circula cu atentie putea evita acrosarea .....eu eram deja oprit si dadeam prioritate tocmai asteptam sa treaca si ea...credeti ca e corecta decizia politistilor???
Necunoscut
Necunoscut 06.08.2020 01:53
Bună ziua!
Am și eu o nedumerire.
Mă aflu pe o stradă cu o singură bandă pe sens, fără marcaje rutiere de delimitare al benzilor, în prima intersecție am 2 variante. Dreapta, unde se află imediat o cale ferată și stânga.

Mă aflu pe acea stradă, se coboară bariera și se formează coloana.

Întrebare: pot depăși coloana, asigurându-mă și să fac stânga, eu neavând nicio treabă cu sensul spre calea ferată?

Dacă am 10 mașini în față care așteaptă să vină trenul ca să facă dreapta, eu trebuie să stau după ei 3h ca să fac stânga?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 08.08.2020 09:09

Trebuie sa astepti pana se elibereaza banda ta.
Articolul 120 - Regulament(1) Se interzice depăşirea vehiculelor:

k) pe sectorul de drum unde s-a format o coloana de vehicule în aşteptare, dacă prin aceasta se intră pe sensul opus de circulaţie.Marin Hugo
Marin Hugo 08.04.2020 17:37
Mulțumesc frumos admis Pitești 26 ✔️
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 09.04.2020 14:57

Felicitari!


Velicu Nicolae
Velicu Nicolae 05.03.2020 20:24
Bună ziua numele meu este Velicu Nicolae am o problemă de rezolvat Am avut un accident ușor aflăm două autovehicule în mers depășirea făcând al treilea autovehicul intră în depășire Se asigură cu 40 M înainte iar cel din fața lui virează la stânga bruised în semnal fiind și începător întrucât își recunoaște vina în de asigurarea amiabilă și cei de la asigurator spune în felul următor că două autovehicule se instituie coloană întrucât nu era staționare autovehiculele fiind în mers și cel din față nu Se asigura că din partea stângă vine un alt autovehicul manevrele făcând dusei regulamentar
costache ion
costache ion 17.02.2020 17:46
Intr-o localitate, am intrat in depasirea unui autovehicul pe linie continua pe partea stanga, cu cel mult 50km pe ora, care circula foarte incet (10 km pe ora), cand am ajuns in dreptul lui a virat brusc spre stanga, tot pe linie continua fara sa semnalizeze si fara sa se asigure intrand in coliziune cu mine si ricosindu-ma in alte 2 vehicule parcate pe partea stanga. Ma intereseaza daca este total vina mea sau este si vina lui. Domni agenti de circulatie, au decis ca eu sa platesc toate daunele, nu trebuia cel putin culpa comuna ? Mentionez ca am si filmarea de pe camera mea, multumesc !
sorin
sorin 19.08.2020 08:55
Este culpa comuna, cu raspundere de cate 50% pentru fiecare dintre cei 2 conducatori auto.
ANDREEA BOK
ANDREEA BOK 05.02.2020 08:13
Daca se poate depasi pe poduri, sub poduri, in tuneluri, pasaje denivelate ( daca vizibilitatea e asig peste 20m si latimea drmului este de cel putin 7m) se poate face si vreo manevra dintre intoarcere, oprire, stationare, mers inapoi?
Manea mihai
Manea mihai 25.01.2020 16:08
Doresc sa învăț
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 26.01.2020 10:05Urmeaaza toti cei 4 pasi de invatare, cel mai important este pasul 3 (Mediu de invatare DRPCIV) unde intrebarile sunt explicate audio - video iar la sala sa te duci atunci cand faci toate cele 45 de chestionare cu 25-26 de puncte. 


Viorica Cirlan
Viorica Cirlan 08.01.2020 21:29
Cei mai tari!!!Bravo școala rutieră!Am luat examenul cu 26/26!
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 09.01.2020 17:47

Ne bucuram ca putem sa va ajutam.


Dumitru Luciana
Dumitru Luciana 04.01.2020 23:36
Bună ziua, mergeam în localitate pe o strada pe sensul meu de mers ,deodată sun depășită de un autoturism care prin manevra de revenire pe sensul de mers sunt acrosata pe aripa stg față cu ușa dreaptă spate și conturul aripei de langa ușa dreaptă spate al autoturismului care ma depășit, la anunțarea accidentului la 112 suntem îndrumați ambii conducători auto cu autoturismele la poliție pentru declaratie si constatare. Din declarația celui care ma depășit a declarat că eu am virat stânga(cea ce nu am facut asta) si i-am acrosata vehiculul si polițistul mă declară pe mine vinovată că nu am păstrat distanta, menționez că era un strada care era foarte ingusta dar se circulă în ambele sensuri. O părere din partea Dvs. Multumesc
Barac Danut
Barac Danut 30.12.2019 09:29
Sosea cu o banda pe sens, autovehicul staționat, linie continuă. Vreau sa depășesc dar pentru asta va trebui să calc linia continuă.Ce fac? Cazul nu este ipotetic, un prieten a pierdut permisul foarte recent in circumstanțele prezentate.
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 02.01.2020 13:18

Cel sancționat trebuie sa fie cel care te-a obligat prin manevra lui de oprire/staționare sa încalci acea linie continua.


Cornep
Cornep 07.12.2019 17:36
In localitate, comuna mai exact, linia continuă se întinde pe mai multe sute de metri datorita drumului sinuos, iar eu trebuie sa intru în curte făcând la stânga, peste linie. Cum procedez?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 20.12.2019 08:39

Nu poți încălca linia continua. Mergi tot înainte pana se întrerupe linia continua si întorci. Așa se procedează regulamentar.


Warza Warza
Warza Warza 29.11.2019 00:08
Când întru pe o stradă și toată banda mea e ocupată de mașini parcate iar eu o iau pe contrasens pentru că nu am loc pe banda mea, și în timp ce merg pe contrasens, la intersecția din față intră o mașină care merge regulamentar pe sensul ei, în acest caz ce fac, îi dau prioritate sau trebuie să îmi dea acea mașină mie prioritate chiar dacă ea circulă pe sensul ei normal de mers ? Precizez că pe contrasens nu este loc decât pentru o mașină, deci cineva trebuie să dea înapoi !
Dan Galatus
Dan Galatus 21.11.2019 20:09
Vis a vis de coloana ...eu am patit ceva interesant . In urma cu aproximativ 15 ani ,divortat fiind si in orele cand copii erau in grija mea ,am observat coloana "Coca Cola" in orasul de domiciuliu .Eram in trafic si m-am tinut dupa coloana intrucat nu stiam unde se indreapta .Am vrut sa le fac o bucurie copiilor ...dar am nimerit cei mai seriosi politisti din lume care m-au lasat fara permis .Asta inseamna aplicarea legislatiei in litera legii ...nu in spiritul ei ...Nu sant convins ca acest lucru au urmarit legiuitorii atunci cand au legiferat notiunea de coloana oficiala .
Marius
Marius 04.10.2019 22:49
Buna seara. Sunt pe banda 2 (drum cu 4 benzi) si semnalizez stanga pentru a intra pe strada perpendiculara (am banda intrerupta). Sunt depasit pe stanga, acesta intra pe contrasens,( incalca banda dubla continua si pe cea intrerupta) si il lovesc cu roata stanga fata in usa. Cine e vinovat?
Vlad
Vlad 24.10.2019 15:20
Articolul 120 din Regulament interzice depasirea vehiculelor in intersectii cu circulatia nedirijata, deci vinovat este cel care a deposit.

Lasă un comentariu

CUPRINS
Capitolul 1 - partea 1 - Drumul public Capitolul 1 - partea 2 - Sensul și banda de circulație Capitolul 2 - partea 1 - Deplasarea vehiculelor pe drumul public Capitolul 2 - partea 2 - Circulația în intersecții Capitolul 3 - partea 1 - Semnalizarea rutieră și ordinea de prioritate Capitolul 3 - partea 2 - Semnalele polițistului rutier Capitolul 3 - partea 3 - Semnalele speciale de avertizare Capitolul 3 - partea 4 - Semnalizarea temporară Capitolul 3 - partea 5 - Semnalele luminoase sau sonore Capitolul 3 - partea 6 - Indicatoare rutiere Capitolul 3 - partea 7 - Marcaje rutiere Capitolul 4 - partea 1 - Drumul cu sens unic Capitolul 4 - partea 2 - Intersecția cu sens giratoriu Capitolul 4 - partea 3 - Autostrada Capitolul 4 - partea 4 - Zona rezidenţială şi pietonală Capitolul 5 - partea 1 - Prioritatea și acordarea priorității Capitolul 5 - partea 2 - Prioritatea de trecere - acordată prin indicatoare Capitolul 5 - partea 3 - Prioritatea de trecere - acordata prin lege Capitolul 5 - partea 4 - acordarea priorității Capitolul 5 - partea 5 - alte cazuri de acordare de prioritate Capitolul 6 - partea 1 - manevre - depășirea Capitolul 6 - partea 2 - manevre - oprirea și staționarea Capitolul 6 - partea 3 - manevre - oprirea interzisă Capitolul 6 - partea 4 - manevre - staționarea interzisă și parcarea Capitolul 6 - partea 5 - manevre - întoarcerea Capitolul 6 - partea 6 - manevre - mersul înapoi Capitolul 7 - partea 1 - locuri și situații speciale - trecerea la nivel cu calea ferată Capitolul 7 - partea 2 - trecerea la nivel cu calea ferată fără bariere Capitolul 7 - partea 3 - trecerea la nivel cu calea ferată cu bariere Capitolul 7 - partea 4 - trecerea pentru pietoni Capitolul 7 - partea 5 - drumul în curbă Capitolul 7 - partea 6 - drumul în rampă și în pantă Capitolul 8 - partea 1 - Permisul de conducere Capitolul 8 - partea 2 - Condiții obținere permis și echivalări Capitolul 8 - partea 3 - Viteza de deplasare Capitolul 8 - partea 4 - Starea tehnică a vehiculelor Capitolul 8 - partea 5 - Sistemul de iluminare și semnalizare luminoasă Capitolul 9 - partea 1 - Obligațiile conducătorilor auto la plecarea la traseu Capitolul 9 - partea 2 - Obligațiile conducătorilor auto în timpul deplasării Capitolul 9 - partea 3 - Obligațiile conducătorilor auto la transportul copiilor Capitolul 9 - partea 4 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de accident Capitolul 9 - partea 5 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de defecțiune tehnică Capitolul 9 - partea 6 - Obligațiile conducătorilor auto cu vechime mai mică de un an Capitolul 9 - partea 7 - Obligațiile conducătorilor auto de transport public de persoane Capitolul 9 - partea 8 - Obligațiile conducătorilor auto de transport de mărfuri Capitolul 9 - partea 9 - Obligațiile prorietarilor sau deținătorilor de vehicule Capitolul 9 - partea 10 - Obligațiile conducătorilor auto la remorcarea vehiculelor Capitolul 9 - partea 11 - Obligațiile conducătorilor de mopede și biciclete Capitolul 9 - partea 12 - Obligații și interziceri pietoni Capitolul 10 - partea 1 - Contravenții și infracțiuni Capitolul 10 - partea 2 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul neînmatriculat Capitolul 10 - partea 3 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul fără permis de conducere Capitolul 10 - partea 4 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe Capitolul 10 - partea 5 - Infracțiuni - Părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia Capitolul 10 - partea 6 - Infracțiuni - diverse Capitolul 10 - partea 7 - Contravenții - introducere Capitolul 10 - partea 8 - Contravenții - clasa 1 Capitolul 10 - partea 9 - Contravenții - clasa 2 Capitolul 10 - partea 10 - Contravenții - clasa 3 Capitolul 10 - partea 11 - Contravenții - clasa 4 Capitolul 10 - partea 12 - Contravenții - clasa 5 Capitolul 10 - partea 13 - Alte sancțiuni Capitolul 10 - partea 14 - Reținerea certificatului de înmatriculare sau înregistrare Capitolul 10 - partea 15 - Confiscarea, imobilizarea și radierea din oficiu Capitolul 10 - partea 16 - Consumul de alcool și procedura de recoltare probe

© 2020 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou ↓

Pentru a crea un cont nou cu facebook ↓

Login cu Facebook

Dacă ai deja un cont, conectează-te aici ↓