Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Ai parcurs 0.0% din Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Capitolul 6 - partea 1 - manevre - depășirea

Capitolul 6 - partea 1 - manevre - depășirea


Articole de referință din legislația în vigoare

OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 (Codul rutier)
Regulament = REGULAMENT de aplicare a  OUG 195/2002 (Regulamentul codului rutier)

OUG - Articolul 45

(1) Depăşirea este manevra prin care un vehicul trece înaintea altui vehicul ori pe lângă un obstacol, aflat pe acelaşi sens de circulaţie, prin schimbarea direcţiei de mers şi ieşirea de pe banda de circulaţie sau din şirul de vehicule în care s-a aflat iniţial.

(2) Conducătorul vehiculului care se angajează în depăşire trebuie să se asigure că vehiculul care circulă în faţa sau în spatele lui nu a iniţiat o asemenea manevră.

(3) Atunci când prin manevra de depăşire se trece peste axa care separa sensurile de circulaţie, conducătorii de vehicule trebuie să se asigure că din sens opus nu se apropie un vehicul şi că dispun de spaţiu suficient pentru a reintra pe banda iniţială, unde au obligaţia să revină după efectuarea manevrei de depăşire.

(4) Nu constituie depăşire, în sensul alin. (1), situaţia în care un vehicul circulă mai repede pe una dintre benzi decât vehiculele care circulă pe altă bandă în acelaşi sens de circulaţie.

(5) Depăşirea se efectuează numai pe partea stângă a vehiculului depăşit. Tramvaiul sau vehiculul al cărui conducător a semnalizat intenţia şi s-a încadrat corespunzător părăsirii sensului de mers spre stânga se depăşeşte prin partea dreapta.

(6) Tramvaiul aflat în mers poate fi depăşit şi pe partea stângă atunci când drumul este cu sens unic sau când între şina din dreapta şi marginea trotuarului nu există spaţiu suficient.

OUG - Articolul 54

(1) Conducătorul de vehicul care executa o manevra de schimbare a direcţiei de mers, de ieşire dintr-un rând de vehicule staţionate sau de intrare într-un asemenea rând, de trecere pe o altă bandă de circulaţie sau de virare spre dreapta ori spre stânga sau care urmează să efectueze o întoarcere ori să meargă cu spatele este obligat să semnalizeze din timp şi să se asigure că o poate face fără să perturbe circulaţia sau să pună în pericol siguranţa celorlalţi participanţi la trafic.

(2) Semnalizarea schimbării direcţiei de mers trebuie să fie menţinută pe întreaga durată a manevrei.

 

Regulament - Articolul 107

(4) În cazul în care tramvaiul este oprit într-o staţie fără refugiu pentru pietoni, vehiculele trebuie să oprească în ordinea sosirii, în spatele acestuia, şi să îşi reia deplasarea numai după ce uşile tramvaiului au fost închise şi s-au asigurat că nu pun în pericol siguranţa pietonilor angajaţi în traversarea drumului public.

Regulament - Articolul 116

(1) Conducătorii de vehicule sunt obligaţi să semnalizeze schimbarea direcţiei de deplasare, depăşirea, oprirea şi punerea în mişcare.

(2) Intenția conducătorilor de autovehicule, tractoare agricole sau forestiere și tramvaie de a schimba direcția de mers, de a ieși dintr-un rând de vehicule staționate ori de a intra într-un asemenea rând, de a trece pe o altă bandă de circulație sau de a vira spre dreapta ori spre stânga sau a celor care urmează să efectueze întoarcere, depășire ori oprire se semnalizează prin punerea în funcțiune a luminilor indicatoare de direcție cu cel puțin 50 m în localități și 100 m în afara localităților înainte de începerea efectuării manevrelor. (Alineatul (2) a fost modificat și actualizat pe www.scoalarutiera.ro la 06-10-2021)

Regulament - Articolul 118

(1) Conducătorul de vehicul care efectuează depăşirea este obligat:

a) să se asigure că acela care îl urmează sau îl precedă nu a semnalizat intenţia începerii unei manevre similare şi că poate depăşi fără a pune în pericol sau fără a stânjeni circulaţia din sens opus;
b) să semnalizeze intenţia de efectuare a depăşirii;
c) să păstreze în timpul depăşirii o distanţă laterală suficienta faţă de vehiculul depăşit;
d) să reintre pe banda sau în şirul de circulaţie iniţial după ce a semnalizat şi s-a asigurat că poate efectua această manevră în condiţii de siguranţă pentru vehiculul depăşit şi pentru ceilalţi participanţi la trafic.

(2) Pentru asigurarea distanței laterale de siguranță, la depășirea unei biciclete sau a unei trotinete electrice conducătorii de autovehicule, altele decât cele care se deplasează pe două roți, realizează această manevră prin trecerea peste marcajul longitudinal de separare a sensurilor de circulație ori de separare a benzilor pe același sens, cu cel puțin jumătate din lățimea autovehiculului atunci când viteza acestuia de deplasare este mai mare de 50 km/h, sau cel puțin prin încălcarea acestor marcaje atunci când viteza de deplasare este de cel mult 50 km/h. (Alineatul (2) a fost modificat și actualizat pe www.scoalarutiera.ro la 06-10-2021)

Regulament - Articolul 119

Conducătorul de vehicul care urmează să fie depăşit este obligat:

a) să nu mărească viteza de deplasare;
b) să circule cât mai aproape de marginea din dreapta a părţii carosabile sau a benzii pe care se deplasează.

Regulament - Articolul 120

(1) Se interzice depăşirea vehiculelor:

a) în intersecţii cu circulaţia nedirijată;
b) în apropierea vârfurilor de rampa, când vizibilitatea este redusă sub 50 m;
c) în curbe şi în orice alte locuri unde vizibilitatea este redusă sub 50 m;
d) pe pasaje denivelate, pe poduri, sub poduri și în tuneluri. Prin excepție, pot fi depășite în aceste locuri vehiculele cu tracțiune animală, motocicletele fără ataș, mopedele, bicicletele și trotinetele electrice, dacă vizibilitatea asupra drumului este asigurată pe o distanță mai mare de 20 m, iar lățimea drumului este de cel puțin 7 m; (Litera d) din Alineatul (1) a fost modificată și actualizată pe www.scoalarutiera.ro la 06-10-2021)
e) pe trecerile pentru pietoni semnalizate prin indicatoare şi marcaje;
f) pe trecerile la nivel cu calea ferată curentă şi la mai puţin de 50 m înainte de acestea;
g) în dreptul staţiei pentru tramvai, atunci când acesta este oprit, iar staţia nu este prevăzută cu refugiu pentru pietoni;
h) în zona de acţiune a indicatorului "Depăşirea interzisă";
i) când pentru efectuarea manevrei se încalcă marcajul continuu, simplu sau dublu, care desparte sensurile de mers, iar autovehiculul circulă, chiar şi parţial, pe sensul opus, ori se încalcă marcajul care delimitează spaţiul de interzicere;
j) când din sens opus se apropie un alt vehicul, iar conducătorul acestuia este obligat să efectueze manevre de evitare a coliziunii;
k) pe sectorul de drum unde s-a format o coloana de vehicule în aşteptare, dacă prin aceasta se intră pe sensul opus de circulaţie.

(2) Se interzice depăşirea coloanei oficiale.Dacă nu puteți/doriți să vizionați varianta AUDIO-VIDEO a cursului, puteți citi varianta text ilustrată cu imagini.

Varianta text Capitolul 6 - partea 1 - manevre - depășirea

Codul Rutier - manevre depășirea

MANEVRELE CARE SE EXECUTĂ PE DRUMUL PUBLIC

Manevrele care se execută pe drumul public sunt:

 • Depășirea;
 • Oprirea;
 • Staționarea;
 • Întoarcerea;
 • Mersul înapoi.

Intenția conducătorilor de autovehicule, tractoare agricole sau forestiere și tramvaie de a schimba direcția de mers, de a ieși dintr-un rând de vehicule staționate ori de a intra într-un asemenea rând, de a trece pe o altă bandă de circulație sau de a vira spre dreapta ori spre stânga sau a celor care urmează să efectueze întoarcere, depășire ori oprire se semnalizează prin punerea în funcțiune a luminilor indicatoare de direcție cu cel puțin 50 m în localități și 100 m în afara localităților înainte de începerea efectuării manevrelor. Distanta de cel puțin 50 metri în localități și 100 metri în afara localităților semnifică distanța dintre locul în care semnalizăm intenția de a efectua manevra și locul în care se începe manevra, mai exact distanța parcursă cu semnalizatorul în funcțiune până când începeți efectuarea manevrei (art. 116 alin. 1 și 2 din Regulament)

Aceștia sunt obligați să semnalizeze din timp manevrele pe care vor să le efectueze și să se asigure că le pot efectua fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic (art. 54 alin. 1 din OUG).

Semnalizarea schimbării direcției de mers trebuie să fie menținută în funcțiune pe întreaga durată a manevrei (art. 54 alin. 2 din OUG).

DEPĂȘIREA

Depășirea este manevra prin care un vehicul trece înaintea altui vehicul ori pe lângă un obstacol, aflat pe același sens de circulație, prin schimbarea direcției de mers și ieșirea de pe banda de circulație sau din șirul de vehicule în care s-a aflat inițial (art. 45 alin. 1 din OUG).

manevra de depasire definitie

 

DE REȚINUT:
 • 1. Fie că vrem să trecem înaintea altui vehicul, fie că vrem să ocolim un obstacol de pe partea carosabilă, tot depășire se numește.

depasirea obstacolelor este tot depasire

 • 2. Fie că trecem peste marcajul care separă sensurile de circulație și intrăm pe sensul opus, fie că nu trecem peste marcajul care separă sensurile de circulație și nu intrăm pe sensul opus, tot depășire se numește

chiar daca nu treci de axul drumului tot depasire se numeste

Nu constituie depășire, dacă pe un drum cu două sau mai multe benzi de circulație pentru fiecare sens, un vehicul circulă mai repede pe una dintre benzi decât vehiculele care circulă pe altă bandă în același sens de circulație (art. 45 alin. 4 din OUG).

nu constituie depasire daca vehiculul de pe o banda circula mai repede decat cei de pe alte benzi

Dacă, pe un drum cu două sau mai multe benzi de circulație pentru fiecare sens, vehiculul de pe banda 1 trece în fața vehiculului de pe banda 2 nu se consideră depășire prin dreapta, se consideră schimbarea benzii de circulație.

schimbarea benzii de circulatie nu este depasire

Conducătorul vehiculului care se angajează în depășire trebuie să se asigure că vehiculul care circulă în fața sau în spatele lui nu a inițiat o asemenea manevră (art. 45 alin. 2 din OUG).

Atunci când prin manevra de depășire se trece peste axa care separa sensurile de circulație, mai exact când se intră pe sensul opus de circulație, conducătorii de vehicule trebuie să se asigure că din sens opus nu se apropie un vehicul și că dispun de spațiu suficient pentru a reintra pe banda inițială, unde au obligația să revină după efectuarea manevrei de depășire (art. 45 alin. 3 din OUG).

cel ce depaseste trebuie sa se asigure ca nu vin alte vehicule din sens opus si ca are spatiu sa revina pe banda sa de circulatie

 

REGULĂ:

Depășirea se efectuează numai pe partea stângă a vehiculului depășit.

depasirea se efectueaza numai pe partea stanga

 

EXCEPȚIE:

Vehiculul al cărui conducător a semnalizat intenția de a vira spre stânga și s-a încadrat corespunzător se depășește prin partea dreaptă, dacă spațiul lateral rămas la dispoziție vă permite efectuarea manevrei (art. 45 alin. 5 din OUG).

prin exceptie vehiculul care vireaza la stanga poate fi depasit si pe partea dreapta

 

REGULĂ:

Tramvaiul se depășește de regulă prin partea dreaptă (art. 45 alin. 5 din OUG).

tramvaiul se depaseste de regula pe partea dreapta

 

EXCEPȚIE:

Tramvaiul aflat în mers poate fi depășit și pe partea stângă (art. 45 alin. 6 din OUG):

 • atunci când între șina din dreapta și marginea trotuarului nu există spațiu suficient pentru a putea efectua manevra de depășire;
 • atunci când se circulă pe un drum cu sens unic, caz în care tramvaiul poate și depășit și pe partea dreapta dar și pe parte stângă, în funcție de cum este amplasată calea tramvaiului pe acel drum.

prin exceptie tramvaiul se depaseste si pe stanga cand nu exista spatiu suficient pe dreapta

tramvaiul se depaseste si pe stanga pe drumul cu sens unic

Tramvaiul oprit într-o stație cu refugiu pentru pietoni se depășește pe partea dreaptă. Dar atunci când tramvaiul este oprit într-o stație fără refugiu pentru pietoni, indiferent dacă drumul este cu dublu sens de circulație sau cu sens unic de circulație, acesta nu se depășește iar vehiculele trebuie să oprească în ordinea sosirii, în spatele acestuia, și să își reia deplasarea numai după ce ușile tramvaiului au fost închise și s-au asigurat că nu pun în pericol siguranța pietonilor angajați în traversarea drumului public (art. 107 alin. 4 și art. 120 alin. 1 lit. g din Regulament).

depasirea tramvaiului in statia cu refugiu

depasirea tramvaiului oprit in statie fara refugiu

Manevra de depășire creează obligații pentru ambii conducători de vehicule, atât pentru cel care depășește cât și pentru cel care este depășit.

Obligațiile celui care efectuează depășirea (art. 118 alin. 1 din Regulament):
 • să se asigure că acela care îl urmează sau îl precedă nu a semnalizat intenția începerii unei manevre similare și că poate depăși fără a pune în pericol sau fără a stânjeni circulația din sens opus;

asigurarea inainte de depasire

 • să semnalizeze intenția de efectuare a depășirii cu cel puțin 50 de metri în localități si 100 de metri în afara localităților înainte de începerea efectuări manevrei;

semnalizarea inainte de depasire

 • să păstreze în timpul depășirii o distanță laterală suficienta față de vehiculul depășit, distanță care să asigure efectuarea manevrei în condiții de siguranță;

pastrarea distantei suficiente fata de cel depasit

 • să reintre pe banda de circulație sau în șirul de vehicule în care se afla inițial după ce a semnalizat și s-a asigurat că poate efectua această manevră de revenire în condiții de siguranță pentru vehiculul depășit și pentru toți ceilalți participanți la trafic.

semnalizarea la finalizarea depasirii

asigurarea la finalizarea depasirii

 

Aceste prevederi legislative legate de depășirea bicicletelor sau trotinetelor electrice au fost adăugate în 2021 în legislația rutiera.

Pentru a asigura o distanță laterală de siguranță corespunzătoare, conducătorii de autovehicule (cu excepția autovehiculelor cu două roți), vor efectua manevra de depășire a bicicletelor sau a trotinetelor electrice respectând, pe lângă obligațiile privind manevra de depășire, și următoarele obligații, în funcție de viteza cu care aceștia se deplasează (art. 118 alin. 2 din Regulament):

 • atunci când se deplasează cu o viteză de până la 50 de km/h, sunt obligați să efectueze manevra de depășire prin a încălca marcajul longitudinal de separare a sensurilor de circulație ori cel de separare a benzilor pe același sens de circulație;asigurarea la finalizarea depasiriiasigurarea la finalizarea depasirii

 

 • atunci când se deplasează cu o viteză mai mare de 50 de km/h, sunt obligați să efectueze manevra de depășire prin trecerea cu cel puțin jumătate din lățimea autovehiculului peste marcajul longitudinal de separare a sensurilor de circulație ori cel de separare a benzilor pe același sens de circulație.asigurarea la finalizarea depasiriiasigurarea la finalizarea depasirii

 

În concluzie, dacă te deplasezi cu până la 50 de km/h ești obligat măcar să încalci marcajul, iar dacă te deplasezi cu mai mult de 50 de km/h ești obligat măcar să treci cu jumătate din lățimea autovehiculului peste marcaj. Trebuie reținut că acestea de mai sus nu sunt doar recomandări, acestea sunt obligații, iar nerespectarea lor se sancționează conform legii.

asigurarea la finalizarea depasiriiasigurarea la finalizarea depasirii

 

De reținut că în cazul în care un sector de drum are acest marcaj realizat cu linie continuă nu se mai poate efectua depășirea bicicletelor sau trotinetelor electrice, pentru că este interzisă încălcarea sau trecerea peste acest marcaj cu linie continuă, iar pentru depășirea acestor vehicule este obligatorie încălcarea sau trecerea peste acest marcaj. Singura opțiune, regulamentară, este de a merge în spatele acestor vehicule până la terminarea marcajului cu line continuă și începerea marcajului cu linie discontinuă care se poate încălca și se poate efectua regulamentar depășirea acestor vehicule.

asigurarea la finalizarea depasiriiasigurarea la finalizarea depasiriiasigurarea la finalizarea depasiriiasigurarea la finalizarea depasirii

Aceste prevederi legislative legate de depășirea bicicletelor sau trotinetelor electrice au fost adăugate în 2021 în legislația rutiera.

 

Obligațiile celui care urmează să fie depăşit (art. 119 din Regulament):

- să nu mărească viteza de deplasare. Acesta trebuie să circule cu o viteză constantă sau, dacă este cazul, poate să reducă din viteza de deplasare, dar în niciun caz nu are voie să crească viteza de deplasare;

se interzice marirea vitezei cand esti depasit

- să circule cât mai aproape de marginea din dreapta a părții carosabile sau a benzii de circulație pe care se deplasează. Deși în mod normal acesta trebuie să se poziționeze undeva pe centrul benzii de circulație, atunci când observă că urmează să fie depășit este obligat să se poziționeze cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului sau a benzii de circulație pe care se deplasează.

obligatia de a circula cat mai pe dreapta cand esti depasit

 

Depăşirea vehiculelor este interzisa în următoarele cazuri (art. 120 din Regulament):

- se interzice depășirea tuturor vehiculelor în intersecțiile cu circulație nedirijată. Atenție! Se interzice depășirea tuturor vehiculelor, chiar și depășirea bicicletelor sau trotinetelor electrice;

depasirea interzisa in intersectiile nedirijate

- în apropierea vârfurilor de rampă, când vizibilitatea este redusă sub 50 m;

depasirea interzisa in varful de rampa

- în curbele în care vizibilitatea este redusă sub 50 metri, precum și în orice alte locuri unde vizibilitatea este redusă sub 50 metri, din diferite condiții;

depasirea interzisa in curbe

depasirea interzisa cand vizivilitatea este sub 50 de metri

- pe pasaje denivelate, pe poduri, sub poduri și în tuneluri. Prin excepție, pot fi depășite în aceste locuri doar vehiculele cu tracțiune animală, motocicletele fără ataș, mopedele, bicicletele și trotinetele electrice, doar dacă vizibilitatea asupra drumului este mare de 20 metri, iar lățimea drumului este mai mare de 7 metri;

depasirea interzisa pe poduri

exceptie la depasirea pe pod

- pe trecerile pentru pietoni semnalizate prin indicatoare și marcaje, adică pe toate trecerile pentru pietoni, cu excepția celor semaforizate. Atenție! Se interzice depășirea tuturor vehiculelor, inclusiv depășirea bicicletelor sau trotinetelor electrice, fie că se trece sau nu peste marcajul de separare a sensurilor sau peste marcajul de separare a benzilor pe același sens;

depasirea pe trecerea de pietoni

- pe trecerile la nivel cu calea ferată curentă și la mai puțin de 50 metri înainte de acestea. Atenție! Se interzice depășirea la mai puțin de 50 de metri înainte de acestea, nu si după acestea;

depasirea interzisa pe calea ferata si la mai putin de 50 de metri inainte

- în dreptul stației pentru tramvai, atunci când acesta este oprit, iar stația nu este prevăzută cu refugiu pentru pietoni. Interzicerea se aplică atât pe drumul cu dublu sens de circulație cât și pe drumul cu sens unic de circulație;

se interzice depasirea tramvaiului in statia fara refugiu

- în zona de acțiune a indicatorului "Depășirea interzisă". Mai exact în zona de acțiune a indicatoarelor:

depasirea interzisa la indicatorul depasirea interzisa

- când pentru efectuarea manevrei se încalcă marcajul continuu, simplu sau dublu, care desparte sensurile de mers, iar autovehiculul circulă, chiar și parțial, pe sensul opus, ori se încalcă marcajul care delimitează spațiul interzis circulației vehiculelor;

spațiu interzis circulației vehiculelor = marcajul aplicat în afara benzilor, format din linii paralele, înconjurate sau nu cu o linie de contur, delimitează spațiul interzis circulației.

depasirea interzisa cand se incalca marcajul continuu

- când din sens opus se apropie un alt vehicul, iar conducătorul acestuia este obligat să efectueze manevre de evitare a coliziunii;

depasirea este interzisa cand din sens opus se apropie un alt vehicul care este obligat sa efectieze manevre de evitare

- pe sectorul de drum unde s-a format o coloana de vehicule în așteptare, dacă prin aceasta se intră pe sensul opus de circulație, cum ar fi coloanele de vehicule aflate în așteptare la culoarea roșie a semaforului sau la trecerile la nivel cu calea ferată, dar nu numai acestea;

depasirea coloanei de vehicule in asteptare interzisa

depasirea coloanei ce asteapta la semafor este interzisa

- se interzice depășirea coloanei oficiale sau intercalarea ori atașarea la o astfel de coloană oficială.

se interzice depasirea coloanei ificiale sau atasarea la o astfel de coloana

 

ATENȚIE ! CÂND ESTE INTERZISĂ MANEVRA DE DEPĂȘIRE SUNT INTERZISE ȘI TOATE CELELALTE MANEVRE​.

197 Comentarii Lasă un comentariu

Tiberiu
Tiberiu 24.01.2022 12:41
Buna ziua,

As dori si eu sa verific o informatie pe care mi-a dat instructorul auto pentru o anumita situatie. Daca sunt pe un drum cu 2 benzi, eu mergand pe banda 1, si ajung la niste masini parcate, opresc si astept sa se elibereze banda 2 pentru a putea depasi cu semnalizarea pusa. In acest timp insa mai vin alte masini in spatele meu care incep si ei sa semnalizeze ca vor sa depaseasca. Cand se elibereaza banda 2 si se poate efectua depasirea, plec eu primul sau cel din spatele meu? Instructorul mi-a zis ca cel din spatele meu, invocand articolul care zice nu ai voie sa depasesti daca si cel din spatele tau semnalizeaza ca vrea sa depaseasca. Mi se pare destul de ciudat, si chiar mi se pare ca incalca articolul care zice ca nu ai voie sa depasesti o coloana (din explicatia instructorului reiese ca ar trebui ca ultimul din coloana sa plece primul si tot asa).
Mircea M.
Mircea M. 24.01.2022 14:57
Parerea mea e sa-ti cauti alt instructor. In situatia descrisa de tine, nici cel din spate nu poate intra in depasire deoarece una din obligatiile celui care depaseste e sa se asigure ca cel din fata si cel din spate nu a semnalizat o astfel de manevra. Ori, atata timp cat tu ai ajuns primul la obstacol, tu ai semnalizat primul intentia de depasire si atunci cel care a ajuns al doilea nu mai poate semnaliza deoarece incalca obligatia descrisa mai sus (el nu mai poate sa se incadreze in depasire deoarece cel care e in fata lui, adica tu, ai semnalizat deja intentia de a depasi). Sper ca am fost suficient de concis. Si repet: alt instructor.
Mihailov Sergiu
Mihailov Sergiu 15.01.2022 12:23
Bună ziua, depasirea a 2 sau mai multe autoturisme, este permisa?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 16.01.2022 07:58

Legislația rutiera nu interzice depășirea mai multor vehicule simultan, atât timp cat niciunul dintre acestea s-a angajat deja într-o manevra similara (adică nu ai voie sa triplezi).


Urcan OVIDIU
Urcan OVIDIU 13.01.2022 17:26
Daca ma deplasez in spatele unui tir pe o panta in sus si urmeaza o curba ,cu linie continua , tirul din fata mea se deplaseaza foarte lent , circa 20 km la ora , intrebarea mea e , se poate depasi tirul ,mentionind ca este vizibilitate buna si din sens contrar nu vine nici un autovehicul
Pavel Larisa
Pavel Larisa 18.01.2022 15:21
Dacă linia este continuă, nu poți depăși.
Andrei
Andrei 26.12.2021 10:51
Buna ziua! Ce prevede legislatia in cazul depasirii utilajelor agricole sau cele cu tractoune animala? Unde este permisa depasirea lor si in ce conditii
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 27.12.2021 08:49

Toti participantii la trafic trebuie sa se supuna regulilor privind depasirea prevazute de regulamentul in vigoare.Pe pasaje denivelate, pe poduri, sub poduri și în tuneluri. Prin excepție, pot fi depășite în aceste locuri doar vehiculele cu tracțiune animală, motocicletele fără ataș, mopedele, bicicletele și trotinetele electrice, doar dacă vizibilitatea asupra drumului este mare de 20 metri, iar lățimea drumului este mai mare de 7 metri.


Sergiu Ungureanu
Sergiu Ungureanu 20.12.2021 14:27
Un moped poate fi depășit pe un drum cu marcat cu linie discontinua sau continua chiar daca vin vehicule din fața? Regula noua se aplică doar pentru biciclete și trotinete electrice? Mulțumesc!
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 22.12.2021 12:58

Atunci când prin manevra de depășire se trece peste axa care separa sensurile de circulație, mai exact când se intră pe sensul opus de circulație, conducătorii de vehicule trebuie să se asigure că din sens opus nu se apropie un vehicul și că dispun de spațiu suficient pentru a reintra pe banda inițială, unde au obligația să revină după efectuarea manevrei de depășire (art. 45 alin. 3 din OUG).Marcajul cu linie continua nu se incalca, singura opțiune regulamentară este de a merge în spatele acestor vehicule până la terminarea marcajului cu line continuă și începerea marcajului cu linie discontinuă care se poate încălca și se poate efectua regulamentar depășirea acestor vehicule.


Liviu Mocanu
Liviu Mocanu 23.11.2021 11:59
Buna ziua. Pot fi sanctionat , la examen, in urmatoarea situatie ? Evoluez pe un drum cu cate o banda pe sens iar pe sensul meu sunt masini parcate din loc in loc iar distanta dintre ele este mai mica de 50 m. Desigur, sunt nevoit sa intru pe contrasens ( cu asigurare -semnalizare, respectiv obligatia de acordare de prioritate daca apare o masina din sens opus ). Pot ramane in depasire permanenta, fara sa reintru repetat in banda mea,in spatiile intermediare , dat fiind faptul ca depasirile succesive implicate pot fi semnalizate doar la distante mai mici de 50 m ? Adica imi este permis sa nu tot fac un slalom stanga-dreapta B2-B1-B2-B1 etc, daca distanta dintre obstacole ( masini parcate ) este mai mica de 50 m ?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 01.12.2021 21:05

Nu, nu ar trebui sa fi depunctat pentru o depășirea, așa cum ai specificat tu, fără sa revii de fiecare data pe banda ta daca spațiul intre vehiculele parcate este destul de mic si nu are rost sa mai intri înapoi pe banda ta. Ar fi indicat sa vorbești si cu instructorul tău sa întrebi daca nu cumva știe de cazuri asemănătoare care au fost depunctate la voi in județ. Examinatorii au uneori păreri puțin diferite de la județ la județ.


Cosmin Dima
Cosmin Dima 06.11.2021 20:58
Se pot efectua depasirile pe podul Olt?
Podul are linie discontiuna pe toata lungimea lui.
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 07.11.2021 07:56

Se interzice depasirea pe pasaje denivelate, pe poduri, sub poduri și în tuneluri.Prin excepție, pot fi depășite în aceste locuri vehiculele cu tracțiune animală, motocicletele fără ataș, mopedele, bicicletele și trotinetele electrice, dacă vizibilitatea asupra drumului este asigurată pe o distanță mai mare de 20 m, iar lățimea drumului este de cel puțin 7 m;


Catalin Ciprian
Catalin Ciprian 25.10.2021 14:16
Bună ziua,
O întrebare:
Dacă te deplasezi cu mai mult de 50km/h ești obligat măcar să treci cu cel puțin jumătate din lățimea autovehicului peste marcajul benzilor/axul drumului, aceasta fiind obligatorie, dar se precizează că depășirea pe pasaje. poduri, sub oduri sau tuneluri a mopedelor, moticletelor etc se poate face (cu condiția vizibilității, a lățimii drumului etc). Nu se bat cap în cap? Pentru depășirea lor trebuie să treci marcajul cu cel puțin jumătate din lățimea autovehiculului.
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 06.11.2021 06:58

Doar in cazul in care linia este discontinua poti incalca marcajul.în cazul în care un sector de drum are acest marcaj realizat cu linie continuă nu se mai poate efectua depășirea bicicletelor sau trotinetelor electrice, pentru că este interzisă încălcarea sau trecerea peste acest marcaj cu linie continuă iar pentru depășirea acestor vehicule este obligatorie încălcarea sau trecerea peste acest marcaj.Singura opțiune, regulamentară, este de a merge în spatele acestor vehicule până la terminarea marcajului cu line continuă și începerea marcajului cu linie discontinuă care se poate încălca și se poate efectua regulamentar depășirea acestor vehicule.


Alexia Paula
Alexia Paula 27.09.2021 19:11
Buna ziua. Dacă un obstacol precum o masina oprită se afla pe sensul meu de mers, am voie sa depășesc chiar dacă este linie continua? Un politist examinator m-a picat pentru chestia asta, dar nu puteam sa raman in spatele mașinii parcate si sa incurc circulația..
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 16.11.2021 12:05

Probabil examinatorul a considerat ca spațiul lateral permitea efectuarea manevrei de depășirea fără a se încălca linia continua care desparte sensurile de circulație. Noi considerăm că această manevră nu trebuie depunctata, atât timp cât nu o facem din propria voință ci suntem obligați de cel care este oprit neregulamentar să efectuam o manevra care ne este interzisă, mai ales daca aceasta manevra se face cu maxima prudență și cu viteză mică.


Badeci Marian
Badeci Marian 24.08.2021 05:47
Completez nelamurirea art 120 litera g.
Tramvaiul este oprit.
Multumesc.
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 18.09.2021 09:55
Badeci Marian
Badeci Marian 24.08.2021 05:25
Am o neclaritate cu art. 120 litera g.
Tramvaiul a inchis usile si nu sunt pietoni pe carosabil .
Depasirea tramvaiului (vehicul ) este permisa?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 24.08.2021 15:26

Vezi explicatia aici


Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 24.11.2021 16:03

Cursul de legislatie este acelasi pentru toate categoriile de permis.


N.C.
N.C. 20.08.2021 12:39
Bună ziua. Dacă pe un drum public din localitate (cartier) banda mea este ocupată de vehicule. Am voie să mă bag pe contrasens? Și dacă da cei de pe contrasens sunt obligați să mă aștepte până când banda mea devine din nou disponibilă?

Mulțumesc,
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 18.09.2021 10:03

Daca doar banda ta este ocupata si trebuie sa intri pe sensul opus de circulație, trebuie sa aștepți pana ce de pe sensul opus nu mai vin alte vehicule, te asiguri ca poți depăși in siguranță vehiculele parcate si ca poți  intra înapoi pe banda ta la timp, pana sa vina alte vehicule din sens opus. Așa se procedează regulamentar. Însă uneori este foarte greu sa te poți încadra perfect, mai ales daca drumul are o curba (chiar si o curba foarte mica) si nu ai vizibilitate asupra sensului opus. Prin urmare, in realitate se pare ca șoferii care vin din sens opus sunt îngăduitori si o sa îți dea voie sa îți finalizezi depășirea pentru ca altfel o sa ramai mult si bine in acel loc pana găsești momentul perfect pentru a-ti continua drumul. Din punct de vedere legal, cei care vin din sens opus, banda lor nefiind ocupata si nefiind obligați sa treacă peste axul drumului, au prioritate fata de tine care ești obligat sa intri pe sensul lor de mers.


Spatacean Nicoleta
Spatacean Nicoleta 11.08.2021 12:34
Bună ziua. In cazul in care dorești să virezi la stânga, pe linie discontinuă, ești semnalizat și totuși după ce ai inceput manevra din spate te lovește un autoturism care voia să te depășească,(care însă nu era semnalizat) cine este vinovat? Mulțumesc.
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 18.09.2021 10:04

Este greu de decis cine și de ce este vinovat. Pentru asta există un agent de poliție specializat pe astfel de situații. Cel mai bine este să se meargă la poliție în aceste cazuri ca polițistul specializat să decidă vinovăția și să aplice sancțiunile corecte. Noi nu putem face altceva decât să ne dăm cu părerea, pe baza legii, dar nu înseamnă că așa va decide si agentul de politie, de aceea avem o reținere în a ne da cu părerea.


Girleanu Andrei
Girleanu Andrei 09.08.2021 21:49
Se pot depăși pe contra sens consecutiv 2 mașini situate la 200-300 metrii una de cealaltă(fără a reintra pe banda noastră în timpul acesta)?
Bogdan Daniel
Bogdan Daniel 08.08.2021 15:58
Buna ziua. Este voie depășirea mai multor vehicule care si ele se afla in mișcare in același sens?
Multunesc
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 08.08.2021 16:43

Nu constituie depăşire, în situaţia în care un vehicul circulă mai repede pe una dintre benzi decât vehiculele care circulă pe altă bandă în acelaşi sens de circulaţie (art. 45 alin. 4 din OUG).


Bogdan Daniel
Bogdan Daniel 08.08.2021 16:48
Circulație se face pe o singura banda pe sens iar un alt autovehicul depășește mai multe autovehicule(2,3).
Este regulamentar?
Gabor Nagy
Gabor Nagy 08.08.2021 18:55
Sunt si eu curios! In legislatie nu am gasit nimic referitor. In alte tari stiu ca, regulamentar nu ai voie sa depasesti decat o singura masina odata dupa care te reincadrezi si iara depasesti, dar acesta presupune ca masinile in coloana pastreaza o distanta potrivita intre ele, cea ce la noi rar se intampla!

Lasă un comentariu

CUPRINS
Capitolul 1 - partea 1 - Drumul public Capitolul 1 - partea 2 - Sensul și banda de circulație Capitolul 2 - partea 1 - Deplasarea vehiculelor pe drumul public Capitolul 2 - partea 2 - Circulația în intersecții Capitolul 3 - partea 1 - Semnalizarea rutieră și ordinea de prioritate Capitolul 3 - partea 2 - Semnalele polițistului rutier Capitolul 3 - partea 3 - Semnalele speciale de avertizare Capitolul 3 - partea 4 - Semnalizarea temporară Capitolul 3 - partea 5 - Semnalele luminoase sau sonore Capitolul 3 - partea 6 - Indicatoare rutiere Capitolul 3 - partea 7 - Marcaje rutiere Capitolul 4 - partea 1 - Drumul cu sens unic Capitolul 4 - partea 2 - Intersecția cu sens giratoriu Capitolul 4 - partea 3 - Autostrada Capitolul 4 - partea 4 - Zona rezidenţială şi pietonală Capitolul 5 - partea 1 - Prioritatea și acordarea priorității Capitolul 5 - partea 2 - Prioritatea de trecere - acordată prin indicatoare Capitolul 5 - partea 3 - Prioritatea de trecere - acordata prin lege Capitolul 5 - partea 4 - acordarea priorității Capitolul 5 - partea 5 - alte cazuri de acordare de prioritate Capitolul 6 - partea 1 - manevre - depășirea Capitolul 6 - partea 2 - manevre - oprirea și staționarea Capitolul 6 - partea 3 - manevre - oprirea interzisă Capitolul 6 - partea 4 - manevre - staționarea interzisă și parcarea Capitolul 6 - partea 5 - manevre - întoarcerea Capitolul 6 - partea 6 - manevre - mersul înapoi Capitolul 7 - partea 1 - locuri și situații speciale - trecerea la nivel cu calea ferată Capitolul 7 - partea 2 - trecerea la nivel cu calea ferată fără bariere Capitolul 7 - partea 3 - trecerea la nivel cu calea ferată cu bariere Capitolul 7 - partea 4 - trecerea pentru pietoni Capitolul 7 - partea 5 - drumul în curbă Capitolul 7 - partea 6 - drumul în rampă și în pantă Capitolul 8 - partea 1 - Permisul de conducere Capitolul 8 - partea 2 - Condiții obținere permis și echivalări Capitolul 8 - partea 3 - Viteza de deplasare Capitolul 8 - partea 4 - Starea tehnică a vehiculelor Capitolul 8 - partea 5 - Sistemul de iluminare și semnalizare luminoasă Capitolul 9 - partea 1 - Obligațiile conducătorilor auto la plecarea la traseu Capitolul 9 - partea 2 - Obligațiile conducătorilor auto în timpul deplasării Capitolul 9 - partea 3 - Obligațiile conducătorilor auto la transportul copiilor Capitolul 9 - partea 4 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de accident Capitolul 9 - partea 5 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de defecțiune tehnică Capitolul 9 - partea 6 - Obligațiile conducătorilor auto cu vechime mai mică de un an Capitolul 9 - partea 7 - Obligațiile conducătorilor auto de transport public de persoane Capitolul 9 - partea 8 - Obligațiile conducătorilor auto de transport de mărfuri Capitolul 9 - partea 9 - Obligațiile prorietarilor sau deținătorilor de vehicule Capitolul 9 - partea 10 - Obligațiile conducătorilor auto la remorcarea vehiculelor Capitolul 9 - partea 11 - Obligațiile conducătorilor de mopede, biciclete și trotinete electrice Capitolul 9 - partea 12 - Obligații și interziceri pietoni Capitolul 10 - partea 1 - Contravenții și infracțiuni Capitolul 10 - partea 2 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul neînmatriculat Capitolul 10 - partea 3 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul fără permis de conducere Capitolul 10 - partea 4 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe Capitolul 10 - partea 5 - Infracțiuni - Părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia Capitolul 10 - partea 6 - Infracțiuni - diverse Capitolul 10 - partea 7 - Contravenții - introducere Capitolul 10 - partea 8 - Contravenții - clasa 1 Capitolul 10 - partea 9 - Contravenții - clasa 2 Capitolul 10 - partea 10 - Contravenții - clasa 3 Capitolul 10 - partea 11 - Contravenții - clasa 4 Capitolul 10 - partea 12 - Contravenții - clasa 5 Capitolul 10 - partea 13 - Alte sancțiuni Capitolul 10 - partea 14 - Reținerea certificatului de înmatriculare sau înregistrare Capitolul 10 - partea 15 - Confiscarea, imobilizarea și radierea din oficiu Capitolul 10 - partea 16 - Consumul de alcool și procedura de recoltare probe

© 2022 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou ↓

Pentru a crea un cont nou cu facebook ↓

Login cu Facebook

Dacă ai deja un cont, conectează-te aici ↓