Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Ai parcurs 0.0% din Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Capitolul 6 - partea 1 - manevre - depășirea

Capitolul 6 - partea 1 - manevre - depășirea


Articole de referință din legislația în vigoare

OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 (Codul rutier)
Regulament = REGULAMENT de aplicare a  OUG 195/2002 (Regulamentul codului rutier)

OUG - Articolul 54

(1) Conducătorul de vehicul care executa o manevra de schimbare a direcţiei de mers, de ieşire dintr-un rând de vehicule staţionate sau de intrare într-un asemenea rând, de trecere pe o altă bandă de circulaţie sau de virare spre dreapta ori spre stânga sau care urmează să efectueze o întoarcere ori să meargă cu spatele este obligat să semnalizeze din timp şi să se asigure că o poate face fără să perturbe circulaţia sau să pună în pericol siguranţa celorlalţi participanţi la trafic.

(2) Semnalizarea schimbării direcţiei de mers trebuie să fie menţinută pe întreaga durată a manevrei.

OUG - Articolul 45

(1) Depăşirea este manevra prin care un vehicul trece înaintea altui vehicul ori pe lângă un obstacol, aflat pe acelaşi sens de circulaţie, prin schimbarea direcţiei de mers şi ieşirea de pe banda de circulaţie sau din şirul de vehicule în care s-a aflat iniţial.

(2) Conducătorul vehiculului care se angajează în depăşire trebuie să se asigure că vehiculul care circulă în faţa sau în spatele lui nu a iniţiat o asemenea manevră.

(3) Atunci când prin manevra de depăşire se trece peste axa care separa sensurile de circulaţie, conducătorii de vehicule trebuie să se asigure că din sens opus nu se apropie un vehicul şi că dispun de spaţiu suficient pentru a reintra pe banda iniţială, unde au obligaţia să revină după efectuarea manevrei de depăşire.

(4) Nu constituie depăşire, în sensul alin. (1), situaţia în care un vehicul circulă mai repede pe una dintre benzi decât vehiculele care circulă pe altă bandă în acelaşi sens de circulaţie.

(5) Depăşirea se efectuează numai pe partea stângă a vehiculului depăşit. Tramvaiul sau vehiculul al cărui conducător a semnalizat intenţia şi s-a încadrat corespunzător părăsirii sensului de mers spre stânga se depăşeşte prin partea dreapta.

(6) Tramvaiul aflat în mers poate fi depăşit şi pe partea stângă atunci când drumul este cu sens unic sau când între şina din dreapta şi marginea trotuarului nu există spaţiu suficient.

 

Regulament - Articolul 107

(4) În cazul în care tramvaiul este oprit într-o staţie fără refugiu pentru pietoni, vehiculele trebuie să oprească în ordinea sosirii, în spatele acestuia, şi să îşi reia deplasarea numai după ce uşile tramvaiului au fost închise şi s-au asigurat că nu pun în pericol siguranţa pietonilor angajaţi în traversarea drumului public.

Regulament - Articolul 116

(1) Conducătorii de vehicule sunt obligaţi să semnalizeze schimbarea direcţiei de deplasare, depăşirea, oprirea şi punerea în mişcare.

(2) Intenţia conducătorilor de autovehicule şi tramvaie de a schimba direcţia de mers, de a ieşi dintr-un rând de vehicule staţionate ori de a intra într-un asemenea rând, de a trece pe o altă bandă de circulaţie sau de a vira spre dreapta ori spre stânga sau a celor care urmează să efectueze întoarcere, depăşire ori oprire se semnalizează prin punerea în funcţiune a luminilor indicatoare de direcţie cu cel puţin 50 m în localităţi şi 100 m în afara localităţilor înainte de începerea efectuării manevrelor.

Regulament - Articolul 118

(1) Conducătorul de vehicul care efectuează depăşirea este obligat:

a) să se asigure că acela care îl urmează sau îl precedă nu a semnalizat intenţia începerii unei manevre similare şi că poate depăşi fără a pune în pericol sau fără a stânjeni circulaţia din sens opus;
b) să semnalizeze intenţia de efectuare a depăşirii;
c) să păstreze în timpul depăşirii o distanţă laterală suficienta faţă de vehiculul depăşit;
d) să reintre pe banda sau în şirul de circulaţie iniţial după ce a semnalizat şi s-a asigurat că poate efectua această manevră în condiţii de siguranţă pentru vehiculul depăşit şi pentru ceilalţi participanţi la trafic.

(2) Se recomandă ca la depăşirea unei biciclete distanţa laterală să fie de minimum 1,5 m.

Regulament - Articolul 119

Conducătorul de vehicul care urmează să fie depăşit este obligat:

a) să nu mărească viteza de deplasare;
b) să circule cât mai aproape de marginea din dreapta a părţii carosabile sau a benzii pe care se deplasează.

Regulament - Articolul 120

(1) Se interzice depăşirea vehiculelor:

a) în intersecţii cu circulaţia nedirijată;
b) în apropierea vârfurilor de rampa, când vizibilitatea este redusă sub 50 m;
c) în curbe şi în orice alte locuri unde vizibilitatea este redusă sub 50 m;
d) pe pasaje denivelate, pe poduri, sub poduri şi în tuneluri. Prin excepţie, pot fi depăşite în aceste locuri vehiculele cu tracţiune animală, motocicletele fără ataş, mopedele şi bicicletele, dacă vizibilitatea asupra drumului este asigurată pe o distanţă mai mare de 20 m, iar lăţimea drumului este de cel puţin 7 m;
e) pe trecerile pentru pietoni semnalizate prin indicatoare şi marcaje;
f) pe trecerile la nivel cu calea ferată curentă şi la mai puţin de 50 m înainte de acestea;
g) în dreptul staţiei pentru tramvai, atunci când acesta este oprit, iar staţia nu este prevăzută cu refugiu pentru pietoni;
h) în zona de acţiune a indicatorului "Depăşirea interzisă";
i) când pentru efectuarea manevrei se încalcă marcajul continuu, simplu sau dublu, care desparte sensurile de mers, iar autovehiculul circulă, chiar şi parţial, pe sensul opus, ori se încalcă marcajul care delimitează spaţiul de interzicere;
j) când din sens opus se apropie un alt vehicul, iar conducătorul acestuia este obligat să efectueze manevre de evitare a coliziunii;
k) pe sectorul de drum unde s-a format o coloana de vehicule în aşteptare, dacă prin aceasta se intră pe sensul opus de circulaţie.

(2) Se interzice depăşirea coloanei oficiale.Dacă nu puteți/doriți să vizionați varianta AUDIO-VIDEO a cursului, puteți citi varianta text ilustrată cu imagini.

Varianta text Capitolul 6 - partea 1 - manevre - depășirea

Codul Rutier - manevre depășirea

MANEVRELE CARE SE EXECUTĂ PE DRUMUL PUBLIC

Manevrele care se execută pe drumul public sunt:

 • Depasirea;
 • Oprirea;
 • Stationarea;
 • Intoarcerea;
 • Mersul inapoi.

Intenţia conducătorilor de autovehicule şi tramvaie de a schimba direcţia de mers, de a ieşi dintr-un rând de vehicule staţionate ori de a intra într-un asemenea rând, de a trece pe o altă bandă de circulaţie sau de a vira spre dreapta ori spre stânga sau a celor care urmează să efectueze întoarcere, mersul cu spatele, depăşire ori oprire se semnalizează prin punerea în funcţiune a luminilor indicatoare de direcţie cu cel puţin 50 m în localităţi şi 100 m în afara localităţilor înainte de începerea efectuării manevrelor. Distanta de cel putin 50 metri in localitati si 100 metri in afara localitatilor semnifica distanta dintre locul in care semnalizam intentia de a efectua manevra si locul in care se incepe manevra, adica distanta parcursa cu semnalizatorul in functiune pana cand incepeti efectuarea manevrei.

Aceștia sunt obligați să semnalizeze din timp şi să se asigure că o poate face fără să perturbe circulaţia sau să pună în pericol siguranţa celorlalţi participanţi la trafic (art. 54 alin. 1 din OUG și art. 116 alin. 1 și 2 din Regulament).

Semnalizarea schimbării direcţiei de mers trebuie să fie menţinută pe întreaga durată a manevrei (art. 54 alin. 2 din OUG).

DEPĂȘIREA

Depăşirea este manevra prin care un vehicul trece înaintea altui vehicul ori pe lângă un obstacol, aflat pe acelaşi sens de circulaţie, prin schimbarea direcţiei de mers şi ieşirea de pe banda de circulaţie sau din şirul de vehicule în care s-a aflat iniţial (art. 45 alin. 1 din OUG).

manevra de depasire definitie

DE REȚINUT:

 • 1. Fie că trecem înaintea altui vehicul, fie că ocolim un obstacol de pe partea carosabilă, tot depășire se numește.

depasirea obstacolelor este tot depasire

 • 2. Fie că trecem de axa drumului și intrăm pe sensul opus, fie că nu trecem de axa drumului și nu intrăm pe sensul opus, tot depășire se numește.

chiar daca nu treci de axul drumului tot depasire se numeste

Nu constituie depăşire, în sensul situaţia în care un vehicul circulă mai repede pe una dintre benzi decât vehiculele care circulă pe altă bandă în acelaşi sens de circulaţie (art. 45 alin. 4 din OUG).

nu constituie depasire daca vehiculul de pe o banda circula mai repede decat cei de pe alte benzi

Dacă vehiculul de pe banda 1 trece în fața vehiculului de pe banda 2 nu se consideră depășire prin dreapta, se consideră schimbarea benzii de circulație.

schimbarea benzii de circulatie nu este depasire

Conducătorul vehiculului care se angajează în depăşire trebuie să se asigure că vehiculul care circulă în faţa sau în spatele lui nu a iniţiat o asemenea manevră (art. 45 alin. 2 din OUG).

Atunci când prin manevra de depăşire se trece peste axa care separa sensurile de circulaţie, conducătorii de vehicule trebuie să se asigure că din sens opus nu se apropie un vehicul şi că dispun de spaţiu suficient pentru a reintra pe banda iniţială, unde au obligaţia să revină după efectuarea manevrei de depăşire (art. 45 alin. 3 din OUG).

cel ce depaseste trebuie sa se asigure ca nu vin alte vehicule din sens opus si ca are spatiu sa revina pe banda sa de circulatie

REGULĂ:

Depăşirea se efectuează numai pe partea stângă a vehiculului depăşit.

depasirea se efectueaza numai pe partea stanga

EXCEPȚIE:

Vehiculul al cărui conducător a semnalizat intenţia şi s-a încadrat corespunzător părăsirii sensului de mers spre stânga se depăşeşte prin partea dreaptă (art. 45 alin. 5 din OUG).

prin exceptie vehiculul care vireaza la stanga poate fi depasit si pe partea dreapta

REGULĂ:

Tramvaiul se depăşeşte de regulă prin partea dreaptă.

tramvaiul se depaseste de regula pe partea dreapta

EXCEPȚIE:

Tramvaiul aflat în mers poate fi depăşit şi pe partea stângă atunci când între şina din dreapta şi marginea trotuarului nu există spaţiu suficient sau când drumul este cu sens unic (art. 45 alin. 6 din OUG).

prin exceptie tramvaiul se depaseste si pe stanga cand nu exista spatiu suficient pe dreapta

tramvaiul se depaseste si pe stanga pe drumul cu sens unic

Tramvaiul oprit intr-o statie cu refugiu pentru pietoni se depaseste pe partea dreapta. Dar atunci cand tramvaiul este oprit într-o stație fără refugiu pentru pietoni, acesta nu se depășește iar vehiculele trebuie să oprească în ordinea sosirii, în spatele acestuia, şi să îşi reia deplasarea numai după ce uşile tramvaiului au fost închise şi s-au asigurat că nu pun în pericol siguranţa pietonilor angajaţi în traversarea drumului public (art. 107 alin. 4 din Regulament).

depasirea tramvaiului in statia cu refugiu

depasirea tramvaiului oprit in statie fara refugiu

Manevra de depasire creeaza obligatii pentru ambii conducatori de vehicule.

Obligațiile celui care efectuează depăşirea (art. 118 alin. 1 din Regulament):

 • să se asigure că acela care îl urmează sau îl precedă nu a semnalizat intenţia începerii unei manevre similare şi că poate depăşi fără a pune în pericol sau fără a stânjeni circulaţia din sens opus;

asigurarea inainte de depasire

 • să semnalizeze intenţia de efectuare a depăşirii cu 50 de metri în localitați si 100 de metri în afara localităților înainte de începerea efectuări manevrei;

semnalizarea inainte de depasire

 • să păstreze în timpul depăşirii o distanţă laterală suficienta faţă de vehiculul depăşit;

pastrarea distantei suficiente fata de cel depasit

 • să reintre pe banda sau în şirul de circulaţie iniţial după ce a semnalizat şi s-a asigurat că poate efectua această manevră în condiţii de siguranţă pentru vehiculul depăşit şi pentru ceilalţi participanţi la trafic.

semnalizarea la finalizarea depasirii

asigurarea la finalizarea depasirii

Se recomandă ca la depăşirea unei biciclete distanţa laterală să fie de minimum 1,5 m. (art. 118 alin. 2 din Regulament)

distanta de siguranta recomandata de 1.5 metrii la depasirea biciclistilor

Obligațiile celui care urmează să fie depăşit (art. 119 din Regulament):

- să nu mărească viteza de deplasare;

se interzice marirea vitezei cand esti depasit

- să circule cât mai aproape de marginea din dreapta a părţii carosabile sau a benzii pe care se deplasează.

obligatia de a circula cat mai pe dreapta cand esti depasit

 

Depăşirea vehiculelor este interzisa în următoarele cazuri (art. 120 din Regulament):

- se interzice depasirea tuturor vehiculelor în intersecţii cu circulaţia nedirijată, chiar si depasirea bicicletelor;

depasirea interzisa in intersectiile nedirijate

- în apropierea vârfurilor de rampa, când vizibilitatea este redusă sub 50 m;

depasirea interzisa in varful de rampa

- în curbe şi în orice alte locuri unde vizibilitatea este redusă sub 50 m;

depasirea interzisa in curbe

depasirea interzisa cand vizivilitatea este sub 50 de metri

- pe pasaje denivelate, pe poduri, sub poduri şi în tuneluri. Prin excepţie, pot fi depăşite în aceste locuri vehiculele cu tracţiune animală, motocicletele fără ataş, mopedele şi bicicletele, dacă vizibilitatea asupra drumului este asigurată pe o distanţă mai mare de 20 m, iar lăţimea drumului este de cel puţin 7 m;

depasirea interzisa pe poduri

exceptie la depasirea pe pod

- pe trecerile pentru pietoni semnalizate prin indicatoare şi marcaje; Atentie! Se interzice depasitea tuturor vehiculelor, inclusiv depasirea vehiculelor fara motor, ca de exemplu, se interzice depasirea bicicletelor, fie ca se trece sau nu peste axul drumului.

depasirea pe trecerea de pietoni

- pe trecerile la nivel cu calea ferată curentă şi la mai puţin de 50 m înainte de acestea;

depasirea interzisa pe calea ferata si la mai putin de 50 de metri inainte

- în dreptul staţiei pentru tramvai, atunci când acesta este oprit, iar staţia nu este prevăzută cu refugiu pentru pietoni;

se interzice depasirea tramvaiului in statia fara refugiu

- în zona de acţiune a indicatorului "Depăşirea interzisă";

depasirea interzisa la indicatorul depasirea interzisa

- când pentru efectuarea manevrei se încalcă marcajul continuu, simplu sau dublu, care desparte sensurile de mers, iar autovehiculul circulă, chiar şi parţial, pe sensul opus, ori se încalcă marcajul care delimitează spaţiul de interzicere;

depasirea interzisa cand se incalca marcajul continuu

- când din sens opus se apropie un alt vehicul, iar conducătorul acestuia este obligat să efectueze manevre de evitare a coliziunii;

depasirea este interzisa cand din sens opus se apropie un alt vehicul care este obligat sa efectieze manevre de evitare

- pe sectorul de drum unde s-a format o coloana de vehicule în aşteptare, dacă prin aceasta se intră pe sensul opus de circulaţie, inclusiv coloanele de vehicule oprite la culoarea roșie a semaforului sau la trecerile de cale ferată;

depasirea coloanei de vehicule in asteptare interzisa

depasirea coloanei ce asteapta la semafor este interzisa

- se interzice depășirea coloanei oficiale sau intercalarea ori ataşarea la o astfel de coloană oficială.

se interzice depasirea coloanei ificiale sau atasarea la o astfel de coloana

ATENTIE ! CÂND ESTE INTERZISĂ DEPASIREA SUNT INTERZISE TOATE CELELALTE MANEVRE.

162 Comentarii Lasă un comentariu

Willy
Willy 03.06.2021 07:06
Buna ziua.Se suspenda permisul de conducere la depasire pe autostrada daca este instalat depasirea interzisa cu camionul?Si sunt cu camionul.Va rog frumos sa mentionati si aliniatul.Multumesc pentru raspuns.
romeo
romeo 14.06.2021 16:02
Pe autostrada A1 este interzisa depasirea de catre autovehiculelor destinate transportului de marfuri...

Depasirea interzisa autovehiculelor destinate transportului de marfuri:

Are rolul de a preciza inceputul sectorului de drum pe care depasirea este interzisa autovehiculelor destinate transportului de marfuri. Raza de actiune a indicatorului se termina la intalnirea indicatorului "Sfarsitul interzicerii de a depasi" sau "Sfarsitul tuturor restrictiilor " daca pe acel sector de drum a mai fost stabilita vre-o alta restrictie. De asemenea, zona de actiune a indicatorului mai poate fi limitata si de coltul primei intersectii pe sensul de mers. Conducatorii autobuzelor, autoturismelor, motocicletelor au voie sa depaseasca. In zona sa de actiune este interzisa si oprirea (deci si stationarea, intoarcerea si mersul inapoi).

Vezi mai multe pe SoferOnline: https://soferonline.ro/indicatoare-si-marcaje-rutiere/semne-de-circulatie/capitol-indicatoare-de-interzicere-sau-restrictie/depasirea-interzisa-autovehiculelor-destinate-transportului-de-marfuri-85/
Alex G
Alex G 21.04.2021 09:48
Buna ziua, se da urmatoarea situatie:
Coloana de masini care asteapta la semafor, pe banda 2 (banda 1 fiind ocupata dr masini parcate)
Un autoturism intra pe linia de tramvai pe linie discontinua, si se opreste la 4 masini inaintea semaforului, da semnal stanga pt reintrarea pe banda 2 tot pe linie discontinua.
In acest caz se considera depasirea coloanei aflate la semafor?
Mulțumesc
Alex G
Alex G 21.04.2021 09:51
Nu am putut edita comentariul anterior, de aceea revin cu o corectare: Semnal dreapta am vrut sa scriu. Trecerea de pe linia de tramvai, pe banda 2.
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 16.05.2021 15:05

Pentru ca ai doar doua benzi plus a treia pe care este linia tramvaiului, poți circula pe acea banda pe care este amplasata linia tramvaiului, cu condiția sa lași libera calea tramvaiului la apropierea acestuia. Deci, noi considerăm ca nu este depășirea coloanei aflata in așteptare la culoarea roșie a semaforului.
Regulament - Articolul 103Pe drumul public cu cel mult două benzi pe sens şi cu o a treia bandă pe care este amplasată linia tramvaiului lângă axa drumului, conducătorii de vehicule pot folosi această bandă, cu obligația să lase liberă calea tramvaiului, la apropierea acestuia.Rusu Nicoleta
Rusu Nicoleta 07.04.2021 09:24
Buna ziua!
Ma contrazic mereu cu sotul meu privind linia continua. Am o locuinta la tara , pe DN si ca sa intru in curte trebuie sa virez stanga pe linia continua. Ii spun mereu sotului ca nu are voie sa calce linia continua niciodata iar el imi spune ca pentru a intra in curte se considera o exceptie. Va rog sa confirmati sau sa infirmati ceea ce eu sustin. Va multumesc!
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 07.04.2021 15:24

Nu se considera exceptie.Marcajul longitudinal format dintr-o linie linie continua simplă sau dublă interzice încalcarea acestuia.


Adriana Tiron
Adriana Tiron 15.03.2021 14:54
Buna!

Unde este mai bine sa fac traseul impreuna cu instructorul prima oara?

-1. pe pista de piligon ca sa invat manevrele de conducere toate de pornire ,sa stiu bordul masini ,pedale ambreajul,frana ,acceleratia,vitezele,etc ) sau

-2. cum spune instructorul sa ies pentru prima data pe traseu inca nestiind manevrele toate practic
Va rog doresc un raspuns corect si sincer pentru siguranta mea si a masinii pe care o voi conduce la traseu la proba practica.
Adriana Tiron
Adriana Tiron 15.03.2021 14:57
Abia astept sa conduc pentru prima oara si vreau sa iasa totul bine cum va spune instructorul la traseu.Cu calm si rabdare la volan
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 15.03.2021 17:16

Ca sa incepi sa te familiarizezi cu manevrele necesare condusului este indicat sa incepi cu poligonul.


Capraru Ciprian
Capraru Ciprian 18.02.2021 11:45
Este contravenție cu suspendare depășirea cu camionul un alt vehicul pe autostradă în zona de acțiune a indicatorului depășirea interzisă vehiculelor de transport marfă? Articol va rog. Pentru ca conform art.45 aliniatul4,nu se consideră depășire situația în care un vehicul circula mai repede pe una din benzi decât vehiculele care circula pe alta bandă în același sens.Daca vehiculul de pe banda 1 trece în fața vehiculului de pe banda 2,nu se consideră depășire prin dreapta ci schimbarea benzii de circulație.(devansare) La fel pentru a fi contravenție cu suspendare linia continuă trebuie sa fie însoțită de indicator de depășirea interzisă altfel rămâne doar o contravenție fără suspendare. Pe autostrada nu este linie continuă dar cu indicator și nu este prea clar,deci este doar contravenție sau și cu suspendarea permisului. Mulțumesc anticipat.
Criss
Criss 07.02.2021 05:17
Salut! Daca se incepe manevra de depasire într-o zona cu linie discontinua dar dupa terminarea manevrei incepe o zona cu linie continua si pentru a reveni pe sensul corect de circulat este nevoie sa calce linia continua de ce soferul care a facut toate cele de mai sus este amendat?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 12.02.2021 16:22

Linia contunua nu se incala niciodata.Depasirea trebuie finalizata pana la inceperea liniei continue.


Nicoleta Minea
Nicoleta Minea 29.01.2021 08:50
Pe un pod sunt gropi pe partea dreapta nesemnalizate si este linie continua se poate depăși cu semnal si asigurare?Am înțeles ca dacă dai in gropi te pică la examen.
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 29.01.2021 15:52

Vezi aici - pentru ce esti penalizat la proba practica.


Ursuleac Francisc
Ursuleac Francisc 06.01.2021 13:55
In multe locuri au aparut benzi de circulatie pentru biciclete.Intrebarea mea este daca este permisa depasirea pe trecerea de pietoni a unei biciclete care circula pe o astfel de banda marcata.Va multumesc.
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 09.01.2021 12:55

Da, este permisa, fiind benzi separate, nu s-ar mai numi depășire. Ar fi un fel de devansare.


nidelcu florea
nidelcu florea 18.12.2020 09:04
Circul pe un drum prioritar vreau sa virez pe prima starada la dreapta unde se afla o recere de pietoni nesemaforizata pe trecere este un autorism stationat, astept sa elibereze banda din stanga ma incadrez direct cu depasire
1. ce semnalizaez drepata s-au stanga ?
2.cine incalca regulamentul cel stationat s-au si eu fiinca am depasit pe trecerea de pietoni ?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 26.12.2020 13:19

1. Ca sa fie cat mai clar pentru ceilalți participanți la trafic, ar trebui sa semnalizezi doar dreapta. Însă pe parcurs, daca ai posibilitatea, chiar la intrarea pe acea strada sau chiar înainte de a începe depășirea acelui obstacol, poți semnaliza si depășirea cu semnal stânga, daca consideri ca acest lucru i-ar ajuta pe ceilalți participanți la trafic sa îți înțeleagă mai bine intenția. Dar probabil ca doar semnalizarea dreapta este de ajuns si este cea mai utilizata in astfel de cazuri.2. Cel stationat neregulamentar este cel care poarta intreaga vina si el este cel care va fi sanctionat.


Postolache Marcel
Postolache Marcel 05.11.2020 16:33
De cate ori se poate sustine examenul de redobandire permis?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 05.11.2020 16:45

Testarea se poate da "pana o iei",


stelu_35@yahoo.com
stelu_35@yahoo.com 05.11.2020 19:07
Am permisul suspendat pentru viteza, pentru o perioada de 3 luni. Am vazut ca am voie sa sustin examenul in prima luna. Sa inteleg ca in situatia in care structura de politie planifica ca zi de test martea si sambata, pot de testul de 8-9 ori?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 10.11.2020 10:53
Mihai Ionut Tudosie
Mihai Ionut Tudosie 14.10.2020 11:25
Admis astazi 14.10.2020 la slatina 23 puncte
multumesc
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 14.10.2020 14:38

Cu placere, felicitari!


Anatolie Costru
Anatolie Costru 25.08.2020 19:25
Buna! Pot depasi viteza legala cu 10-20 kmh, in timpul depasirii? Ce fac daca ma prinde politia la radar exact in acel moment cind viteza o maresti tocmai pentru a te reincadra pe banda ta. ( Spre exemplu la depasirea unui Tir)
Radu Oprea
Radu Oprea 26.08.2020 06:48
Nu este permisa depasirea vitezei legale nici in timpul unei depasiri. Este si o intrebare in mediul de invatare. Oricum toti depasim viteza in timpul unei depasiri, pentru ca altfel nu ai cum sa efectuezi manevra de depasire.
Gabi ionut
Gabi ionut 23.08.2020 16:18
Am si eu o intrebare ....circul pe o strada cu o banda pe sens iar pe partea dreapta adica pe banda mea sunt parcate masini din capat in capat si este libera doar banda din partea stanga ma angajez in depasirea lor ca la acel moment nu veneau masini din sens opus dupa aproximativ 500 de metri incep sa vina masini gasesc un loc liber in fata unor porti la o casa am intrat acolo cat de mult am putut si am facut loc celor care veneau din sens opus...mentionez eram oprit doar ca calcam putin peste axul drumului find suficient loc sa treaca de mine autoturismele ce veneau din sens opus...au trecut 2 autoturisme iar cea de a 3 a m.a acrosat cu oglida ...la politie an fost incadrat pe articolul 120 litera j.......pentru ca am crezut ca politia va face dreptate si nu m.am considerat vinovat pentru ca si doamna conducator daca circula cu atentie putea evita acrosarea .....eu eram deja oprit si dadeam prioritate tocmai asteptam sa treaca si ea...credeti ca e corecta decizia politistilor???
Necunoscut
Necunoscut 06.08.2020 01:53
Bună ziua!
Am și eu o nedumerire.
Mă aflu pe o stradă cu o singură bandă pe sens, fără marcaje rutiere de delimitare al benzilor, în prima intersecție am 2 variante. Dreapta, unde se află imediat o cale ferată și stânga.

Mă aflu pe acea stradă, se coboară bariera și se formează coloana.

Întrebare: pot depăși coloana, asigurându-mă și să fac stânga, eu neavând nicio treabă cu sensul spre calea ferată?

Dacă am 10 mașini în față care așteaptă să vină trenul ca să facă dreapta, eu trebuie să stau după ei 3h ca să fac stânga?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 08.08.2020 09:09

Trebuie sa astepti pana se elibereaza banda ta.
Articolul 120 - Regulament(1) Se interzice depăşirea vehiculelor:

k) pe sectorul de drum unde s-a format o coloana de vehicule în aşteptare, dacă prin aceasta se intră pe sensul opus de circulaţie.Marin Hugo
Marin Hugo 08.04.2020 17:37
Mulțumesc frumos admis Pitești 26 ✔️
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 09.04.2020 14:57

Felicitari!


Lasă un comentariu

CUPRINS
Capitolul 1 - partea 1 - Drumul public Capitolul 1 - partea 2 - Sensul și banda de circulație Capitolul 2 - partea 1 - Deplasarea vehiculelor pe drumul public Capitolul 2 - partea 2 - Circulația în intersecții Capitolul 3 - partea 1 - Semnalizarea rutieră și ordinea de prioritate Capitolul 3 - partea 2 - Semnalele polițistului rutier Capitolul 3 - partea 3 - Semnalele speciale de avertizare Capitolul 3 - partea 4 - Semnalizarea temporară Capitolul 3 - partea 5 - Semnalele luminoase sau sonore Capitolul 3 - partea 6 - Indicatoare rutiere Capitolul 3 - partea 7 - Marcaje rutiere Capitolul 4 - partea 1 - Drumul cu sens unic Capitolul 4 - partea 2 - Intersecția cu sens giratoriu Capitolul 4 - partea 3 - Autostrada Capitolul 4 - partea 4 - Zona rezidenţială şi pietonală Capitolul 5 - partea 1 - Prioritatea și acordarea priorității Capitolul 5 - partea 2 - Prioritatea de trecere - acordată prin indicatoare Capitolul 5 - partea 3 - Prioritatea de trecere - acordata prin lege Capitolul 5 - partea 4 - acordarea priorității Capitolul 5 - partea 5 - alte cazuri de acordare de prioritate Capitolul 6 - partea 1 - manevre - depășirea Capitolul 6 - partea 2 - manevre - oprirea și staționarea Capitolul 6 - partea 3 - manevre - oprirea interzisă Capitolul 6 - partea 4 - manevre - staționarea interzisă și parcarea Capitolul 6 - partea 5 - manevre - întoarcerea Capitolul 6 - partea 6 - manevre - mersul înapoi Capitolul 7 - partea 1 - locuri și situații speciale - trecerea la nivel cu calea ferată Capitolul 7 - partea 2 - trecerea la nivel cu calea ferată fără bariere Capitolul 7 - partea 3 - trecerea la nivel cu calea ferată cu bariere Capitolul 7 - partea 4 - trecerea pentru pietoni Capitolul 7 - partea 5 - drumul în curbă Capitolul 7 - partea 6 - drumul în rampă și în pantă Capitolul 8 - partea 1 - Permisul de conducere Capitolul 8 - partea 2 - Condiții obținere permis și echivalări Capitolul 8 - partea 3 - Viteza de deplasare Capitolul 8 - partea 4 - Starea tehnică a vehiculelor Capitolul 8 - partea 5 - Sistemul de iluminare și semnalizare luminoasă Capitolul 9 - partea 1 - Obligațiile conducătorilor auto la plecarea la traseu Capitolul 9 - partea 2 - Obligațiile conducătorilor auto în timpul deplasării Capitolul 9 - partea 3 - Obligațiile conducătorilor auto la transportul copiilor Capitolul 9 - partea 4 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de accident Capitolul 9 - partea 5 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de defecțiune tehnică Capitolul 9 - partea 6 - Obligațiile conducătorilor auto cu vechime mai mică de un an Capitolul 9 - partea 7 - Obligațiile conducătorilor auto de transport public de persoane Capitolul 9 - partea 8 - Obligațiile conducătorilor auto de transport de mărfuri Capitolul 9 - partea 9 - Obligațiile prorietarilor sau deținătorilor de vehicule Capitolul 9 - partea 10 - Obligațiile conducătorilor auto la remorcarea vehiculelor Capitolul 9 - partea 11 - Obligațiile conducătorilor de mopede și biciclete Capitolul 9 - partea 12 - Obligații și interziceri pietoni Capitolul 10 - partea 1 - Contravenții și infracțiuni Capitolul 10 - partea 2 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul neînmatriculat Capitolul 10 - partea 3 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul fără permis de conducere Capitolul 10 - partea 4 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe Capitolul 10 - partea 5 - Infracțiuni - Părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia Capitolul 10 - partea 6 - Infracțiuni - diverse Capitolul 10 - partea 7 - Contravenții - introducere Capitolul 10 - partea 8 - Contravenții - clasa 1 Capitolul 10 - partea 9 - Contravenții - clasa 2 Capitolul 10 - partea 10 - Contravenții - clasa 3 Capitolul 10 - partea 11 - Contravenții - clasa 4 Capitolul 10 - partea 12 - Contravenții - clasa 5 Capitolul 10 - partea 13 - Alte sancțiuni Capitolul 10 - partea 14 - Reținerea certificatului de înmatriculare sau înregistrare Capitolul 10 - partea 15 - Confiscarea, imobilizarea și radierea din oficiu Capitolul 10 - partea 16 - Consumul de alcool și procedura de recoltare probe

© 2021 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou ↓

Pentru a crea un cont nou cu facebook ↓

Login cu Facebook

Dacă ai deja un cont, conectează-te aici ↓