OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 (Codul rutier)
Regulament = REGULAMENT de aplicare a OUG 195/2002 (Regulamentul codului rutier)
(1) Se consideră oprire imobilizarea voluntară a unui vehicul pe drumul public, pe o durată de cel mult 5 minute. Peste aceasta durată, imobilizarea se consideră staţionare.
(5) Vehiculul oprit sau staţionat pe partea carosabilă trebuie aşezat lângă şi în paralel cu marginea acesteia, pe un singur rând, dacă printr-un alt mijloc de semnalizare nu se dispune altfel. Motocicletele fără ataş, mopedele şi bicicletele pot fi oprite sau staţionate şi câte două, una lângă alta.
(1) Conducătorii autovehiculelor imobilizate pe drumurile publice, care se îndepărtează de acestea, sunt obligaţi să acţioneze frână de ajutor, să oprească funcţionarea motorului şi să cupleze într-o treapta de viteză inferioară sau în cea de parcare dacă autovehiculul are transmisie automată.
(2) În cazul imobilizării involuntare a autovehiculului în panta sau în rampa, pe lângă obligaţiile prevăzute la alin. (1) conducătorul trebuie să bracheze rotile directoare.
(3) În cazul imobilizării involuntare a autovehiculului în pasaje subterane sau în tuneluri, conducătorul acestuia este obligat să oprească funcţionarea motorului.
(4) În localităţi, pe drumurile cu sens unic, oprirea sau staţionarea voluntară a vehiculelor este permisă şi pe partea stânga, dacă rămâne liberă cel puţin o bandă de circulaţie.
(5) În afara localităţilor oprirea sau staţionarea voluntară a vehiculelor se face în afara părţii carosabile, iar atunci când nu este posibil, cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, paralel cu axa acestuia.
(8) Se consideră staţionare pe partea carosabilă situaţia în care oricare dintre roţile vehiculului sau remorcii se regăseşte pe partea carosabilă.
Se interzice conducătorului de autovehicul şi pasagerilor că în timpul opririi sau staţionării să deschidă ori să lase deschise uşile acestuia sau să coboare fără să se asigure că nu creează un pericol pentru circulaţie.
Dacă nu puteți/doriți să vizionați varianta AUDIO-VIDEO a cursului, puteți citi varianta text ilustrată cu imagini.
Se consideră oprire imobilizarea voluntară a unui vehicul pe drumul public, pe o durată de cel mult 5 minute. Peste aceasta durată, imobilizarea se consideră staţionare (art. 63 alin. 1 din OUG). De reținut este că orice staționare este mai întâi o oprire, deoarece diferența dintre acestea o face durata de imobilizare.
În continuare, cazurile de interzicere a opririi sau a staționării se referă strict la oprirea voluntară și la staționarea voluntară.
Vehiculul oprit sau staţionat pe partea carosabilă trebuie aşezat lângă şi în paralel cu marginea acesteia, pe un singur rând, dacă printr-un alt mijloc de semnalizare nu se dispune altfel. Motocicletele fără ataş, mopedele şi bicicletele pot fi oprite sau staţionate şi câte două, una lângă alta (art. 63 alin. 5 din OUG).
În localităţi, pe drumurile cu sens unic, oprirea sau staţionarea voluntară a vehiculelor este permisă şi pe partea stânga, dacă rămâne liberă cel puţin o bandă de circulaţie (art. 141 alin. 4 din Regulament).
În afara localităţilor oprirea sau staţionarea voluntară a vehiculelor se face în afara părţii carosabile, iar atunci când nu este posibil, cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, paralel cu axa acestuia (art. 141 alin. 5 din Regulament).
Se consideră staţionare pe partea carosabilă situaţia în care oricare dintre roţile vehiculului sau remorcii se regăseşte pe partea carosabilă. (art. 141 alin. 8 din Regulament)
Conducătorii autovehiculelor imobilizate pe drumurile publice, care se îndepărtează de acestea, sunt obligaţi să acţioneze frână de ajutor, să oprească funcţionarea motorului şi să cupleze într-o treapta de viteză inferioară sau în cea de parcare dacă autovehiculul are transmisie automată. Iar dacă autovehiculul este imobilizat în panta sau în rampa, pe lângă aceste obligaţii conducătorul trebuie să bracheze rotile directoare (art. 141 alin. 1 și 2 din Regulament).
În cazul imobilizării involuntare a autovehiculului în pasaje subterane sau în tuneluri, conducătorul acestuia este obligat să oprească funcţionarea motorului (art. 141 alin. 3 din Regulament).
Se interzice conducătorului de autovehicul şi pasagerilor că în timpul opririi sau staţionării să deschidă ori să lase deschise uşile acestuia sau să coboare fără să se asigure că nu creează un pericol pentru circulaţie (art. 145 din Regulament).
Schimba browsrul de internet.
Click aici - drumul cu sens unic
Ne bucuram ca putem sa va ajutam.
Este o oprire/stationare involuntara.
Detalii vor fi comunicate la încetarea stării de urgență prin intermediul serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor, site-ul www.drpciv.ro, site-urile Instituției Prefectului și cu sprijinul mass-mediei centrale și locale.
Nu, activitatea celor de la examinare este suspendata.
Art. 141, pct. 1 – Conducatorii autovehiculelor imobilizate pe drumurile publice care se indeparteaza de acestea sunt obligati sa actioneze frana de ajutor, sa opreasca functionarea motorului si sa cupleze o treapta de viteza inferioara, sau in cea de parcare daca autovehiculul are transmisie automata. Art. 141 pct.2 In cazul imobilizarii involuntare a autovehiculului in panta sau in rampa, pe langa obligatiile prevazute la plct.1, conducatorul trebuie sa bracheze si rotile directoare.
Braca - A orienta roțile directoare ale unui automobil pentru a vira.
Daca este doar linie continua, fara indicator de depasire interzisa, poti depasi bicicleta fara sa incalci marcajul continuu. Daca este indicator de depasirea interzisa, nu se poate depasi niciun vehicul, nici macar biciclete, in zona de actiune a indicatorului. Asa spune legea. Majoritatea incalca aceasta regula, riscand sa fie sanctionati.
Nu cunoaștem in totalitate situația, dar daca considerați ca este nedrept, puteți face contestație. Dar daca, într-adevăr, ați staționat unde nu aveați voie, probabil au dreptate.
Ne bucuram ca putem sa va ajutam.
Încercați de pe alt browser de internet, cel mai indicat este ''Google Chrome''.
De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:
Pentru a crea un cont nou ↓
Pentru a crea un cont nou cu facebook ↓
Login cu FacebookDacă ai deja un cont, conectează-te aici ↓
Lasă un comentariu