Pasul 1 - Cursuri » Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Ai parcurs 0.0% din Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Capitolul 6 - partea 2 - manevre - oprirea și staționarea

Capitolul 6 - partea 2 - manevre - oprirea și staționarea


Articole de referință din legislația în vigoare

OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 (Codul rutier)
Regulament = REGULAMENT de aplicare a  OUG 195/2002 (Regulamentul codului rutier)

OUG - Articolul 54

(1) Conducătorul de vehicul care executa o manevra de schimbare a direcţiei de mers, de ieşire dintr-un rând de vehicule staţionate sau de intrare într-un asemenea rând, de trecere pe o altă bandă de circulaţie sau de virare spre dreapta ori spre stânga sau care urmează să efectueze o întoarcere ori să meargă cu spatele este obligat să semnalizeze din timp şi să se asigure că o poate face fără să perturbe circulaţia sau să pună în pericol siguranţa celorlalţi participanţi la trafic.

(2) Semnalizarea schimbării direcţiei de mers trebuie să fie menţinută pe întreaga durată a manevrei.

OUG - Articolul 63

(1) Se consideră oprire imobilizarea voluntară a unui vehicul pe drumul public, pe o durată de cel mult 5 minute. Peste aceasta durată, imobilizarea se consideră staţionare.

(5) Vehiculul oprit sau staţionat pe partea carosabilă trebuie aşezat lângă şi în paralel cu marginea acesteia, pe un singur rând, dacă printr-un alt mijloc de semnalizare nu se dispune altfel. Motocicletele fără ataş, mopedele şi bicicletele pot fi oprite sau staţionate şi câte două, una lângă alta.
 

Regulament - Articolul 116

(1) Conducătorii de vehicule sunt obligaţi să semnalizeze schimbarea direcţiei de deplasare, depăşirea, oprirea şi punerea în mişcare.

(2) Intenția conducătorilor de autovehicule, tractoare agricole sau forestiere și tramvaie de a schimba direcția de mers, de a ieși dintr-un rând de vehicule staționate ori de a intra într-un asemenea rând, de a trece pe o altă bandă de circulație sau de a vira spre dreapta ori spre stânga sau a celor care urmează să efectueze întoarcere, depășire ori oprire se semnalizează prin punerea în funcțiune a luminilor indicatoare de direcție cu cel puțin 50 m în localități și 100 m în afara localităților înainte de începerea efectuării manevrelor. (Alineatul (2) a fost modificat și actualizat pe www.scoalarutiera.ro la 06-10-2021)

Regulament - Articolul 141

(1) Conducătorii autovehiculelor, tractoarelor agricole sau forestiere imobilizate pe drumurile publice, care se îndepărtează de acestea, sunt obligați să acționeze frână de ajutor, să oprească funcționarea motorului și să cupleze într-o treapta de viteză inferioară sau în cea de parcare dacă autovehiculul, tractorul agricol sau forestier are transmisie automată. (Alineatul (1) a fost modificat și actualizat pe www.scoalarutiera.ro la 06-10-2021)

(2) În cazul imobilizării involuntare a autovehiculului, tractorului agricol sau forestier în panta sau în rampa, pe lângă obligațiile prevăzute la alin. (1) conducătorul trebuie să bracheze rotile directoare. (Alineatul (2) a fost modificat și actualizat pe www.scoalarutiera.ro la 06-10-2021)

(3) În cazul imobilizării involuntare a autovehiculului, tractorului agricol sau forestier în pasaje subterane sau în tuneluri, conducătorul acestuia este obligat să oprească funcționarea motorului. (Alineatul (3) a fost modificat și actualizat pe www.scoalarutiera.ro la 06-10-2021)

(4) În localităţi, pe drumurile cu sens unic, oprirea sau staţionarea voluntară a vehiculelor este permisă şi pe partea stânga, dacă rămâne liberă cel puţin o bandă de circulaţie.

(5) În afara localităţilor oprirea sau staţionarea voluntară a vehiculelor se face în afara părţii carosabile, iar atunci când nu este posibil, cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, paralel cu axa acestuia.

(8) Se consideră staţionare pe partea carosabilă situaţia în care oricare dintre roţile vehiculului sau remorcii se regăseşte pe partea carosabilă.

Regulament - Articolul 145

Se interzice conducătorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier și pasagerilor că în timpul opririi sau staționării să deschidă ori să lase deschise ușile acestuia sau să coboare fără să se asigure că nu creează un pericol pentru circulație.(Articolul 145 a fost modificat și actualizat pe www.scoalarutiera.ro la 06-10-2021)Dacă nu puteți/doriți să vizionați varianta AUDIO-VIDEO a cursului, puteți citi varianta text ilustrată cu imagini.

Varianta text Capitolul 6 - partea 2 - manevre - oprirea și staționarea

Codul Rutier - manevre oprirea și staționarea

MANEVRELE CARE SE EXECUTĂ PE DRUMUL PUBLIC

OPRIREA ȘI STAȚIONAREA

Se consideră oprire imobilizarea voluntară a unui vehicul pe drumul public, pe o durată de cel mult 5 minute. Peste aceasta durată, imobilizarea se consideră staţionare (art. 63 alin. 1 din OUG). De reținut este că orice staționare este mai întâi o oprire, deoarece diferența dintre acestea o face durata de imobilizare.

definitie oprire si stationare

Oprirea și staționarea sunt de două feluri:

  • oprire sau staționare voluntară: atunci când conducatorul execută oprirea sau staționarea din propria voință de a opri.

oprire voluntara

  • oprire sau staționare involuntară: atunci când conducătorul auto este obligat să oprească sau să staționeze, fără ca acesta să își dorească acest lucru. De exemplu situațiile impuse de trafic.

oprire involuntara

În continuare, cazurile de interzicere a opririi sau a staționării se referă strict la oprirea voluntară și la staționarea voluntară.

Vehiculul oprit sau staţionat pe partea carosabilă trebuie aşezat lângă şi în paralel cu marginea acesteia, pe un singur rând, dacă printr-un alt mijloc de semnalizare nu se dispune altfel. Motocicletele fără ataş, mopedele şi bicicletele pot fi oprite sau staţionate şi câte două, una lângă alta (art. 63 alin. 5 din OUG).

oprirea se face cat mai aproape de marginea din dreapta a drumului si paralel cu acesta

motociclete si mopedele pot fi oprite si cate doua una langa alta

În localităţi, pe drumurile cu sens unic, oprirea sau staţionarea voluntară a vehiculelor este permisă şi pe partea stânga, dacă rămâne liberă cel puţin o bandă de circulaţie (art. 141 alin. 4 din Regulament).

oprirea se face si pe stanga pe drumul cu sens unic

În afara localităţilor oprirea sau staţionarea voluntară a vehiculelor se face în afara părţii carosabile, iar atunci când nu este posibil, cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, paralel cu axa acestuia (art. 141 alin. 5 din Regulament).

oprirea in afara localitatii se face in afara partii carosabile

in afara localitatii putem opri cat mai aproape de marginea drumului atunci cand nu se poate scoate autovehiculul in afara partii carosabile

Se consideră staţionare pe partea carosabilă situaţia în care oricare dintre roţile vehiculului sau remorcii se regăseşte pe partea carosabilă. (art. 141 alin. 8 din Regulament)

Conducătorii autovehiculelor, tractoarelor agricole sau forestiere imobilizate pe drumurile publice, care se îndepărtează de acestea, sunt obligaţi să acţioneze frână de ajutor, să oprească funcţionarea motorului şi să cupleze într-o treapta de viteză inferioară sau în cea de parcare dacă autovehiculul are transmisie automată. Iar dacă imobilizarea acestora se face în panta sau în rampa, pe lângă aceste obligaţii conducătorul trebuie să bracheze rotile directoare (art. 141 alin. 1 și 2 din Regulament).

În cazul imobilizării involuntare a autovehiculului, tractorului agricol sau forestier în pasaje subterane sau în tuneluri, conducătorul acestuia este obligat să oprească funcţionarea motorului (art. 141 alin. 3 din Regulament).

Se interzice conducătorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier și pasagerilor că în timpul opririi sau staţionării să deschidă ori să lase deschise uşile acestuia sau să coboare fără să se asigure că nu creează un pericol pentru circulaţie (art. 145 din Regulament).

62 Comentarii Lasă un comentariu


Haiduc Denis
Haiduc Denis 11.04.2022 17:53
Am făcut 7 capitole din pasul 1 și îmi zici ca am parcurs 0%
Acasă Aurel
Acasă Aurel 11.04.2022 19:04
Ca sa îți apară cat ai parcurs , trebuie sa ți faci cont
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 13.04.2022 07:11

Trebuie să ai cont pe Școala Rutieră. Pentru înregistrare, se parcurg pași din acest video, vezi video aici - https://www.scoalarutiera.ro/cum-ma-inregistrez.htmlMarius G.
Marius G. 22.01.2022 23:10
Buna ziua
Daca intr-o intersectie dirijata,vreau sa schimb directia la stanga, oprirea pentru cedarea prioritatii vehicolului ce vine din fata(sens opus) se considera "Oprire voluntara" sau "Oprire Involuntara" ?
Mentionez ca, am fost penalizat in chestionar , fara a gasi explicatii sub test .
Speta nu am gasit-o in explicatii, nici in articolul de lege.
Multumesc
Andreea Soltan
Andreea Soltan 06.02.2022 16:36
situatiile impuse de trafic sunt opriri involuntare
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 16.03.2022 21:27

Oprirea respectivă este una involuntară. Va recomandăm să faceți chestionare doar de pe Școala Rutieră.Maria Gabriela Arghira
Maria Gabriela Arghira 19.06.2021 17:04
Care sunt rotile directoare? Si ce presupune bracarea acestora? Multumesc mult!
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 20.06.2021 06:19

Rotile directoare servesc la păstrarea sau modificarea direcţiei de deplasare a autovehiculului. Schimbarea direcţiei de mers.Bracarea rotilor – roţile de direcţie nu sunt paralele, ci înclinate (bracate) cu unghiuri diferite.Eugen Popa
Eugen Popa 18.06.2021 08:29
Bună ziua, in fața magazinelor ldl, este acea porțiune hasurata , este permisă oprirea ? Nu găsesc pe nicăieri...Mulțumesc
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 28.07.2021 13:19

Regulament - Articolul 83

(4) Marcajul aplicat în afara benzilor, format din linii paralele, înconjurate sau nu cu o linie de contur, delimitează spațiul interzis circulației.Mai multe detalii gasesti aici - Codul Rutier - Marcaje rutiereJureschi Naomi
Jureschi Naomi 29.05.2021 05:01
Buna ziua, daca exista un indicator OPRIRE INTERZISA, pot stationa ?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 29.05.2021 07:42

Vezi aiciRoberto Andrei
Roberto Andrei 07.04.2021 20:41
Nu ma lasă să văd videoclipul deoarece îmi spune ca fișierul video nu poate fi găsit. Ce pot sa fac
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 08.04.2021 16:01

Schimba browsrul de internet.Liviu Mocanu
Liviu Mocanu 08.02.2021 10:40
Buna ziua. Despre sectoare de drum cu sens unic, cu doua benzi. Este permisa stationarea pe ambele benzi astfel incat un vehicul poate circula, schimband succesiv de pe o banda pe alta (intercalari permanente , la inaintare ) ?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 08.02.2021 16:21

Click aici - drumul cu sens unicnarcis narcis
narcis narcis 02.01.2021 18:12
Eu dacă am sala pe 11 ianuarie, o mai pot da?
Angheluță Cursaru
Angheluță Cursaru 05.01.2021 15:55
pe 11 dau si eu sala

Apostu Valentina
Apostu Valentina 31.08.2020 12:47
Sinceră să fiu îmi este de ajutor acest site, chiar dacă am doar 16 ani, îmi place sa fiu pregătită de acum pentru permis. Rețin cam 70% din ce spuneți si prezentați. Mulțumesc!
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 31.08.2020 15:16

Ne bucuram ca putem sa va ajutam.


Gabriela Luca
Gabriela Luca 24.06.2022 04:30
Eu am 46 ani , si recunosc ca nu mi-am pus intrebarea cat retin din ceea ce citesc. Probabil tot cam 70 %. E un domeniu complet nou, la inceput pare limba chineza, dar, cu timpul intelegi cum merge treaba. Da, aveti frumos structurate capitolele si aveti dreptate sa recomandati cu precadere explicatiile video - uneori memoria vizuala e mai utila. Eu sincer in paralel cu site-ul folosesc si o carte de legislatie si le imbin cat pot. Multumesc site-ului si sper sa iau si sala. :)
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 24.06.2022 13:28

Gabriela - Intrebarile de aici sunt exact cele de la DRPCIV, adica cele de la examen. Ca sa te convingi uite aici un video demonstrativIntrebarile din carte nu sunt ca cele de la examen, o mare parte din intrebari sunt create de cei care au facut cartea.Repeta mediul de invatare pana gresesti cat mai putine intrebari (sub 50 greseli) iar la sala sa te duci cand ai facut chestionarele cu 25-26 de puncte.


Valentina Apostu
Valentina Apostu 23.07.2022 12:38
Am luat permisul. :)) Am aproape o lună de când îl am. Mulțumirii site-ului pentru articolele publicate. Prin acestea eu am reușit să iau sala din prima. Însă, după ce iei sala durează până dai orașul.:) Aproximativ 3 lunii. Succes la toți! Și să nu aveți emoții. Învățați de pe acest site, îl recomand cu drag!

Cris B
Cris B 29.05.2020 09:15
Oprirea sau staționarea din cauza unei avarii sunt voluntare sau involuntare?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 30.05.2020 10:21

Este o oprire/stationare involuntara.Măcincă Sorin
Măcincă Sorin 02.05.2020 10:34
După data de 15 mai se poate inscrie la școala auto?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 03.05.2020 08:52

Detalii vor fi comunicate la încetarea stării de urgență prin intermediul serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor, site-ul www.drpciv.ro, site-urile Instituției Prefectului și cu sprijinul mass-mediei centrale și locale.Mihăiță
Mihăiță 11.04.2020 21:43
Se mai poate da sala in perioada asta ?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 13.04.2020 13:51

Nu, activitatea celor de la examinare este suspendata.Munteanu Eugen
Munteanu Eugen 23.03.2020 16:45
Ce înseamnă bracarea roților? Un exemplu? Mulțumesc anticipat.
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 24.03.2020 16:11

Art. 141, pct. 1 – Conducatorii autovehiculelor imobilizate pe drumurile publice care se indeparteaza de acestea sunt obligati sa actioneze frana de ajutor, sa opreasca functionarea motorului si sa cupleze o treapta de viteza inferioara, sau in cea de parcare daca autovehiculul are transmisie automata. Art. 141 pct.2 In cazul imobilizarii involuntare a autovehiculului in panta sau in rampa, pe langa obligatiile prevazute la plct.1, conducatorul trebuie sa bracheze si rotile directoare.Braca -  A orienta roțile directoare ale unui automobil pentru a vira.Nitu Maria Stefania
Nitu Maria Stefania 01.11.2019 21:35
Este normal ca poliția locală sa te amendeze ptr o staționare de nici 5 min fara ca eu sa fi oprit motorul mașinii din care nici nu am coborât!!??
De fapt aveam si centura pusă cand a ajuns la mine la masina....
Este normal ca dupa ce imi da amenda de 435 de lei ptr PARCARE NEREGULAMENTARA sa imi faca un alt proces verbal cu o altă amendă ptr ca nu am stat de vorbă cu el???
Va rog sa mi dati si mie un rasp ....
Poate ca sunt eu de pe alta planeta dar totusi mie mi se pare ABUZ IN SERVICIU...
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 14.11.2019 10:38

Nu cunoaștem in totalitate situația, dar daca considerați ca este nedrept, puteți face contestație. Dar daca, într-adevăr, ați staționat unde nu aveați voie, probabil au dreptate.


Adela Tinkova
Adela Tinkova 05.06.2020 15:26
Daca erau mai putin de 5 minute, nu era vorba de stationare.

popescu maria
popescu maria 22.09.2019 08:24
1. Este de competenta politiei rutiere sa sanctioneze stationarea unui autobuz (destinat transportului de personal) in dreptul unei cai de acces pedestru in asa fel incat sa o blocheze ? Daca DA, care care este norma legala incalcata de sofer?
2. In aceeasi ordine de idei, tine de competenta politiei rutiere sa sanctioneze un sofer care ruleaza (zilnic, intentionat!) un autobuz atat de aproape de marginea strazii incat rupe crengile copacilor de pe margine?
3, Care este cadrul legal care reglementeaza regimul de utilizare a autovehiculelor destinate transportului de personal , aflate in proprietatea firmelor private?

Lasă un comentariu

CUPRINS
Capitolul 1 - partea 1 - Drumul public Capitolul 1 - partea 2 - Sensul și banda de circulație Capitolul 2 - partea 1 - Deplasarea vehiculelor pe drumul public Capitolul 2 - partea 2 - Circulația în intersecții Capitolul 3 - partea 1 - Semnalizarea rutieră și ordinea de prioritate Capitolul 3 - partea 2 - Semnalele polițistului rutier Capitolul 3 - partea 3 - Semnalele speciale de avertizare Capitolul 3 - partea 4 - Semnalizarea temporară Capitolul 3 - partea 5 - Semnalele luminoase sau sonore Capitolul 3 - partea 6 - Indicatoare rutiere Capitolul 3 - partea 7 - Marcaje rutiere Capitolul 4 - partea 1 - Drumul cu sens unic Capitolul 4 - partea 2 - Intersecția cu sens giratoriu Capitolul 4 - partea 3 - Autostrada Capitolul 4 - partea 4 - Zona rezidenţială şi pietonală Capitolul 5 - partea 1 - Prioritatea și acordarea priorității Capitolul 5 - partea 2 - Prioritatea de trecere - acordată prin indicatoare Capitolul 5 - partea 3 - Prioritatea de trecere - acordata prin lege Capitolul 5 - partea 4 - acordarea priorității Capitolul 5 - partea 5 - alte cazuri de acordare de prioritate Capitolul 6 - partea 1 - manevre - depășirea Capitolul 6 - partea 2 - manevre - oprirea și staționarea Capitolul 6 - partea 3 - manevre - oprirea interzisă Capitolul 6 - partea 4 - manevre - staționarea interzisă și parcarea Capitolul 6 - partea 5 - manevre - întoarcerea Capitolul 6 - partea 6 - manevre - mersul înapoi Capitolul 7 - partea 1 - locuri și situații speciale - trecerea la nivel cu calea ferată Capitolul 7 - partea 2 - trecerea la nivel cu calea ferată fără bariere Capitolul 7 - partea 3 - trecerea la nivel cu calea ferată cu bariere Capitolul 7 - partea 4 - trecerea pentru pietoni Capitolul 7 - partea 5 - drumul în curbă Capitolul 7 - partea 6 - drumul în rampă și în pantă Capitolul 8 - partea 1 - Permisul de conducere Capitolul 8 - partea 2 - Condiții obținere permis și echivalări Capitolul 8 - partea 3 - Viteza de deplasare Capitolul 8 - partea 4 - Starea tehnică a vehiculelor Capitolul 8 - partea 5 - Sistemul de iluminare și semnalizare luminoasă Capitolul 9 - partea 1 - Obligațiile conducătorilor auto la plecarea la traseu Capitolul 9 - partea 2 - Obligațiile și interdicțiile conducătorilor de vehicule în timpul deplasării Capitolul 9 - partea 3 - Obligațiile conducătorilor auto la transportul copiilor Capitolul 9 - partea 4 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de accident Capitolul 9 - partea 5 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de defecțiune tehnică Capitolul 9 - partea 6 - Obligațiile conducătorilor auto cu vechime mai mică de un an Capitolul 9 - partea 7 - Obligațiile conducătorilor auto de transport public de persoane Capitolul 9 - partea 8 - Obligațiile conducătorilor auto de transport de mărfuri Capitolul 9 - partea 9 - Obligațiile prorietarilor sau deținătorilor de vehicule Capitolul 9 - partea 10 - Obligațiile conducătorilor auto la remorcarea vehiculelor Capitolul 9 - partea 11 - Obligațiile conducătorilor de mopede, biciclete și trotinete electrice Capitolul 9 - partea 12 - Obligații și interziceri pietoni Capitolul 10 - partea 1 - Contravenții și infracțiuni Capitolul 10 - partea 2 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul neînmatriculat Capitolul 10 - partea 3 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul fără permis de conducere Capitolul 10 - partea 4 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe Capitolul 10 - partea 5 - Infracțiuni - Părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia Capitolul 10 - partea 6 - Infracțiuni - diverse Capitolul 10 - partea 7 - Contravenții - introducere Capitolul 10 - partea 8 - Contravenții - clasa 1 Capitolul 10 - partea 9 - Contravenții - clasa 2 Capitolul 10 - partea 10 - Contravenții - clasa 3 Capitolul 10 - partea 11 - Contravenții - clasa 4 Capitolul 10 - partea 12 - Contravenții - clasa 5 (doar pentru persoane juridice) Capitolul 10 - partea 13 - Alte sancțiuni (punctele de penalizare, interdicția de a conduce pe teritoriul României și reținerea / retragerea / suspendarea / anularea permisului de conducere) Capitolul 10 - partea 14 - Reținerea certificatului de înmatriculare sau înregistrare Capitolul 10 - partea 15 - Confiscarea, imobilizarea și radierea din oficiu Capitolul 10 - partea 16 - Consumul de alcool și procedura de recoltare probe

© 2022 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou pe baza unei adrese de email ↓

Pentru a te autentifica cu Facebook ↓

Autentifică-te cu Facebook

Ai deja cont creat? Autentifică-te aici! ↓