Pasul 1 - Cursuri » Conduita preventivă

Ai parcurs 0% din Conduita preventivă

Capitolul IV - Siguranța conducătorilor auto, centura de siguranță, tetierele și airbag-ul

Capitolul IV - Siguranța conducătorilor auto, centura de siguranță, tetierele și airbag-ul

Centura împreună cu tetierele și airbagurile sunt menite ca în cazul unei coliziuni frontale, laterale, din spate sau a unei răsturnări, să asigure o poziție fixă între scaune a conducatorului auto și a ocupanților astfel ca leziunile produse, în special la nivelul capului și coloanei vertebrale să fie evitate.

Centura de siguranță

Purtatul centurii de siguranță este obligatorie, însă foarte mulți evită să o folosească din comoditate sau invocând motive de genul: “sunt un șofer bun, mie nu mi se poate întâmpla...”.

Statisticile arata ca în urma unui accident grav majoritatea victimelor care nu au avut centura de siguranță nu au supraviețuit sau nu au scăpat fără traumatisme care să le marcheze existența.

Cei mai expuși leziunilor grave sunt ocupanții banchetei din spate, ei neputând fi protejați de airbaguri deoarece majoritatea autovehiculelor nu dispun de sistem airbag și pentru ocupanții banchetei din spate.

Există însă și situații când purtatul centurii de siguranță poate fi scutit:

  • persoanele care dețin un certificat medical în care să fie menţionată afecţiunea care contraindică purtarea centurii de siguranţă;
  • femeile care prezintă o stare vizibilă de graviditate;
  • examinatorul (aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului);
  • instructorul auto (atunci când se află în dreapta, având elevul la volan);
  • taximetristul (cât timp clientul se află în maşină).

Tetierele

Rolul principal al tetierelor este de a împiedica mișcările bruște ale capului în cazul lovirii din spate a autovehiculului, prevenind astfel o posibilă fracturare a coloanei cervicale.

Airbag-ul (perna de aer)

Scopul principal al unui airbag este de a diminua efectele unui impact, ajutând la scăderea inerției pe care o are corpul uman atunci când mașina se lovește.

Însă airbag-ul nu protejează pasagerul de diverse îndoituri ale caroseriei ci folosește doar la atenuarea șocului pe care îl poate avea corpul.

30 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright Școala Rutieră 2024. Toate drepturile rezervate.