Curs de mecanică auto

Ai parcurs 0.0% din Curs de mecanică auto

Capitolul XIII - Suspensia autovehiculului

Capitolul XIII - Suspensia autovehiculului

Suspensia autovehiculului are rolul de a asigura confortul călătorilor și de a proteja încărcătura împotriva șocurilor cauzate de neregularitățile drumului. Suspensia mai are rolul de a asigura o bună direcționare și o frânare eficientă.

Elementele sistemului de suspensie sunt: arcurile cu foi, arcurile elicoidale, bările de torsiune, elementele penumatice și hidropenumatice.

Pentru amortizarea oscilațiilor acestor elemente elastice, în suspensia autovehiculelor se montează amortizoare hidraulice.

Tipuri de amortizoare:

  • amortizoare bitubulare: care au 2 camere umplute cu ulei, spațiul de lucru în care se mișcă pistonul și biela motoare, respectiv spațiul de depozitare, care se află între cilindrul lucrător și tubul recipientului;
  • amortizoare monotubulare cu gaz: cilindrul lucrător este umplut cu ulei și cu gaz, având o presiune între 25 - 30 bari;
  • amortizoare pentru arc elicoidal: care corespunde în construcție dispozitivului bitubular. Însă poate fi și în varianta cu presiune de gaz.

Echipamentul electric utilizează pentru legăturile la sursele de curent, un singur conductor, aceste fiind de obicei cel pozitiv (+) iar pentru închiderea circuitului (-), utilizează masa metalică a autovehiculului. Tensiunea de lucru pe care o utilizează in general autovehiculele moderne este de 12 V.

Instalația de distribuție electrică este formată din: contactul cu cheie, conductoare, întrerupătoare și comutatoare, piese de legătură, siguranțe fuzibile și automate, prize.

Consumatorii electrici sunt: instalația de aprindere, instalația de pornire, instalația de iluminare și semnalizare optică si acustică, aparatele de măsură/contol și aparatele auxiliare.

Rolul instlației de iluminare este de a asigura autoturismului iluminarea drumului public cu ajutorul farurilor atunci când se deplasează pe timp de noapte sau atunci când vizibilitatea este redusă.

Iluminatul poate fi:

  • interior: care are în componență lămpile pentru iluminarea tabloului de bord, lămpile plafoniere, întrerupătoarele, siguranțele fuzibile etc.
  • exterior: care asigură o iluminare suficientă pentru a permite conducătorului să vadă bine starea drumului pe care circulă sau obstacolele din fața sa.

Echipamentul de iluminare exterioară se compune din: faruri, lămpi de semnalizare, lămpi de poziție față și spate, lămpi pentru ceață față (proiectoarele optionale) și spate, lampă pentru mersul înapoi și lămpi pentru iluminarea plăcuțelor de înmatriculare.

Bordul autovehiculului reprezintă un ansamblu de instrumente de măsură, control și intervenție (avertizori luminoși, sistem de semnalizare, etc.) aflate în câmpul vizual din fața conducătorului auto.

Computerul de bord repreintă unitatea centrală de procesare și memorare a informațiilor furnizate de diversele sisteme de semnalizare și control, integrate în structura autovehiculului. Rolul acestuia este de a furniza informații conducătorului auto și de a înștiința despre erorile apărute în funcționarea autovehiculului.

10 Comentarii Lasă un comentariu

George Stanescu
George Stanescu 12.09.2020 11:07
Din mecanica inteleg 30% )))). Nu le am cu din astea.
Ovidiu Grecu
Ovidiu Grecu 20.09.2020 15:30
de acord cu tine
Sebastian .
Sebastian . 20.06.2020 11:53
Nu înțeleg de ce sunteți așa de speriați de mecanică, și mecanica face parte din șoferie până la urmă....
Cristina Ionita
Cristina Ionita 29.06.2019 16:53
Tot ce sper este sa nu prind elemente de mecanica ...
Cosmina Vlasceanu
Cosmina Vlasceanu 02.02.2020 21:29
ai avut pana la urma elemente de mecaica?
Ana-Maria Tudorache
Ana-Maria Tudorache 03.04.2019 19:53
La examenul teoretic câte întrebări de mecanică se pun ? Cu mecanica stau cam prost
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 04.04.2019 15:18

Depinde de noroc.


Cozma Ticu cozma
Cozma Ticu cozma 11.01.2019 11:18
Da..derutant.
George Perianu
George Perianu 06.11.2017 22:15
Poate că era mai indicat să nu se amestece noțiunile referitoare la suspensie cu cele ce descriu instalația electrică, zic și eu.
Anca Tamara Gogarla
Anca Tamara Gogarla 31.03.2018 03:07
Intr-adevar, este putin derutanta trecerea de la un subiect la altul. Cred ca era mai simplu daca se scria un capitol separat destinat numai instalatiei electrice. In rest, este ireprosabil site-ul.

Lasă un comentariu

© 2020 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou ↓

Pentru a crea un cont nou cu facebook ↓

Login cu Facebook

Dacă ai deja un cont, conectează-te aici ↓