Pasul 2 - Indicatoare și marcaje explicate » Indicatoare de avertizare

Ai parcurs 0.0% din Indicatoare de avertizare

Vânt lateral

Acest indicator este amplasat în locurile unde există frecvent curenți puternici de aer care pot afecta circulația rutieră.

Conducătorii auto trebuie să fie atenți la trecerea pe lângă un autovehicul cu gabarit mare deoarece se poate forma fenomenul de absorbție.

5 Comentarii Lasă un comentariu


vitali teleuca
vitali teleuca 17.06.2020 06:39
Din propria experienta va pot spune acest lucru este foarte periculos, grija mare pe langa tiruri si trageti mai aproape de acostament, in special loganele.
Marius Constantin
Marius Constantin 20.07.2022 22:37
Va mulțumesc pentru sfat.!

Lavinia Ngarukiye
Lavinia Ngarukiye 28.05.2018 17:23
Ce este fenomenul de absorbție ?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 29.05.2018 11:41

Fenomenul de atractie care se creaza cad un vehicul usor este atras de curentii de aer creati de un vehcul greu pe langa care circula.


Apostol Giani
Apostol Giani 24.08.2019 12:18
Când două obiecte se deplasează unul pe lângă celălalt (în cazul nostru vehicule) cu viteze diferite (definind viteza ca un vector, adică prin mărime numerică și direcție+sens) și la o distanță mică unul față de celălalt, stratul de aer dintre ele nu se poate regenera prin aducțiune de aer din exterior, astfel încât se crează între ele un vid temporar, nu foarte mare (de ordinul milibarilor) dar suficient cât să destabilizeze un vehicul de mici dimensiuni prin absorbție. Din acest motiv există recomandarea ca la depășirea unui autocamion să iei o distanță laterală cât mai mare posibil.

Cu toate acestea consider că situația de absorbție nu ar trebui abordată la analiza indicatorului de avertiare „Vânt lateral”, ci la conduita preventivă. Situația de vânt lateral ține seama de caracteristicile climatice multianuale ale zonei pe care o tranzitezi. De exemplu se justifică să ai acest indicator pe A2, unde pe timp de iarnă ai o pondere semnificativă a vânturilor din sector nordic.

Lasă un comentariu

© 2022 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou pe baza unei adrese de email ↓

Pentru a te autentifica cu Facebook ↓

Autentifică-te cu Facebook

Ai deja cont creat? Autentifică-te aici! ↓