Pasul 2 - Indicatoare și marcaje explicate » Indicatoare de obligare

Ai parcurs 0% din Indicatoare de obligare

Lanțuri pentru zăpadă

Acest indicator se întâlnește la capetele sectoarelor de drum cu declivități pronunțate sau curbe strânse pe care, atunci când partea carosabilă este acoperită cu zăpadă, gheață sau polei, este obligatoriu ca vehiculele să fie echipate cu lanțuri antiderapante pe cel puțin două roți motoare. Obligația este valabilă indiferent de masa maxima totală autorizată a vehiculului.

Indicatorul „Lanțuri pentru zăpadă” este însoțit de panoul adițional „Polei, gheață, zăpadă”. Acesta poate fi însoțit și de panoul adițional „Categoria de autovehicule la care se referă indicatorul” pentru a preciza pentru care categorie de autovehicule este obligatorie semnificația indicatorului.

Trebuie să ținem cont că legislația rutieră, prin Articolul 148, pct. 14 din Regulament, obligă conducătorii autovehiculelor cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone să echipeze aceste autovehicule cu anvelope de iarnă pe roțile axei/axelor de tracțiune sau, în lipsa anvelopelor de iarnă, cu lanțuri ori alte echipamente antiderapante certificate. Este important să reținem că acest articol de lege lasă, la alegere, două variante, fie anvelope de iarnă pe roțile axei/axelor de tracțiune, fie lanțuri ori alte echipamente antiderapante certificate aplicate pe anvelopele de vară. Însă indicatorul „Lanțuri pentru zăpadă” nu lasă nicio opțiunie, acesta obligă la dotarea cu lanțuri pentru zăpadă, indiferent dacă anvelopele sunt de vară sau de iarnă.

4 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright Școala Rutieră 2024. Toate drepturile rezervate.