Oprire - Indicatoare de prioritate

Ai parcurs 0.0% din Indicatoare de prioritate

Oprire

Se amplasează pe drumul public fără prioritate, unde poziția de pătrundere este lipsită de vizibilitate (clădiri, copaci, etc.). Conducătorul vehiculului este obligat să oprească în locul cu vizibilitate maximă (putând trece de indicator) indiferent dacă pe drumul prioritar circulă sau nu alte vehicule, dacă circulă vehicule pe drumul prioritar le acordă prioritate, după care își poate continua deplasarea.

În cazul în care indicatorul rutier este însoțit de un marcaj transversal, conducătorul vehiculului este obligat să oprească înainte de linia orizontală continuă.

Acest indicator poate fi însoțit de panoul adițional „Direcția drumului cu prioritate'” care specifică direcția drumului cu prioritate printr-o linie neagră îngroșată.

56 Comentarii Lasă un comentariu

raul
raul 05.06.2020 16:06
buna ziua , am o intrebare , acum cateva zile nu am oprit la un indicator 'stop' cum se penalizeaza ?
Imi poate lua puncte , amenda , s-au ???
In germania ! Va multumesc
Olaru oxana
Olaru oxana 05.06.2020 08:15
La întîlnirea indicatorului STOP sunt obligata sa opresc,fiind marcaj sunt obligată sa opresc exact la marcaj sau pot opri puțin inaintea lui avînd vizibilitate foarte bună in ambele parti(aflinduma înafara orașului)???
Alexandru
Alexandru 04.06.2020 18:55
Buna ziua, va rog să-mi spuneți la ce articol din Ordonanță sau din Regulamentul ei de aplicare scrie ca oprirea la punctul de maximă vizibilitate în vederea asigurării se va face înainte de pătrunderea în intersecție? Sau de unde reiese, indirect. Vă mulțumesc. Oricum, în afară de articolul 81 din Reg, de unde, eventual, s-ar deduce, nu scrie nicăieri în Codul Rutier că suntem obligați să oprim la indicatorul oprire. Din articolul 129 din Reg. reiese, tot indirect că trebuie să acordăm prioritate, dar nu să oprim. Vă rog să ne lămuriți, sunt obosit și poate îmi scapă mie ceva. Legislația are doua, trei, neclaritați, iar aceasta este una dintre ele.
Gabor Iancu
Gabor Iancu 21.02.2020 10:54
As avea si eu o intrebare va rog...
Ieri am avut orașul si am fost respins pentru nerespectarea indicatorului stop... As vrea sa stiu cu cate puncte se penalizeaza in mod normal aceasta fapta la un examen?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 21.02.2020 18:04
Gavril Ungureanu
Gavril Ungureanu 25.05.2020 14:08
5 pumcte
Ronaldo 7 Cristiano
Ronaldo 7 Cristiano 11.12.2019 05:13
Daca două vehicule se întâlnesc într-o intersecție,unul dintre ei întâlnește indicatorul oprire, iar celălalt indicatorul cedează trecerea ,care dintre ei au prioritate de trecere ?, O sa se acorde prioritate de dreapta? Mulțumesc!
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 11.12.2019 06:45

Este o situație de egalitate, intre ei se va aplica prioritatea de dreapta. Vezi mai multe in aceasta lecție video - Codul Rutier - Prioritatea de trecere acordată prin lege


Izabela Blajut
Izabela Blajut 25.09.2019 13:50
Astazi am avut orasul,in capat la intersectia cu bulevardul indicator "STOP" SI trecere de pietoni,am facut stopul la terminarea strazii(atunci cand botul masinii a ajuns la marginea trotuarului),oprind asadar pe trecere,dar totodata asigurandu-ma ca nu sunt pietoni,insa politistul a venit cu replica"De ce oprim pe trecerea de pietoni,nu avem voie"...La scoala de soferi,instructorul m-a invatat sa fac exact cum v-am descris mai sus,iar cand i-am explicat situatia a spus ca ceilalti politisti asa au cerut pana atunci si a ramas si el foarte nedumerit de situatie.Daca ati putea sa ma lamuriti as fi foarte recunoscatoare.Multumesc
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 10.11.2019 10:46

Probabil ar fi vrut sa oprești prima data la marcajul transversal pentru oprire, adică cel dinaintea marcajului de trecere pentru pietoni si abia după ce te-ai asigurat ca nu sunt pietoni sa continui sa avansezi pana ce ai vizibilitate buna ca sa te poți asigura pentru intrarea in intersecție. In mod normal, oprirea se face la marcajul de oprire, deci, cam are dreptate.
Regulament - Articolul 81

(1) Marcajul transversal constând dintr-o linie continuă, aplicată pe lăţimea uneia sau mai multor benzi, indică linia înaintea căreia vehiculul trebuie oprit la întâlnirea indicatorului "Oprire". Un asemenea marcaj poate fi folosit pentru a indică linia de oprire impusă printr-un semnal luminos, printr-o comandă a agentului care dirijează circulaţia, de prezenţa unei treceri la nivel cu o cale ferată, cu o linie de tramvai sau a unei treceri pentru pietoni. Înaintea marcajului ce însoţeşte indicatorul "Oprire" se poate aplica pe partea carosabilă inscripţia "Stop".
 


Deaconu Irinel
Deaconu Irinel 21.09.2019 15:52
Salutare, am o nedumerire, luni am orașul iar la mine în oraș este o intersecție mare, iar eu venind de pe o stradă cu doua benzi de sens întâlnesc înainte de a intra în acea intersecție indicatorul stop și trecere de pietoni, as dori să știu unde ar trebui sa opresc in aceasta situație, eu consider că ar fi ok sa opresc înaintea trecerii de pietoni, dar nu sunt sigur că după aceea daca aș putea să opresc pe trecerea de pietoni pentru o vizibilitate mai buna, mulțumesc
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 22.09.2019 14:44

Daca oprirea se face pentru a trece pietonii, se va opri inaintea marcajului transversal de dinaintea trecerii pentru pietoni. Daca nu sunt pietoni, oprirea se va face cat mai apoape de limita intersectarii cu drumul transversal, trecand de marcajul transversal si chiar si de indicator, dar fara a intra pe drumul transversal, nici macar cu botul masinii.


Denys Dodita
Denys Dodita 10.09.2019 19:03
Daca sunt intr-o intersectie si am indicatorul "Stop" trebuie sa opresc in dreptul indicatorului? (gen langa el) sau cat mai aproape de marcajul de oprire de pe strada ca sa am vizibilitatea maxima ?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 22.09.2019 14:51

Oprirea se va face la marcajul pentru oprire, care este de regula la limita cu drumul transversal, sau, in cazul in care nu se regăsește marcajul, in locul cu vizibilitate maxima maximă, putând trece de indicator. In ambele cazuri se poate trece de indicator.


Laurențiu Oancea
Laurențiu Oancea 30.10.2019 20:13
Deci sa intelegem ca indicatorul a fost plasat gresit ?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 31.10.2019 08:37

Nu a fost instalat gresit. Asa se instaleaza acest indicator.


Pungut Ramona
Pungut Ramona 20.08.2019 04:20
Daca la iesirea de pe un drum fara proritate pe unul cu prioritate este indicatorul Stop dar drumul este liber .obligatoriu trebuie sa ma opresc.Nu este suficient sa ma asigur si sa ies? Pentru ca este un drum in panta si este f greu de oprit. Va multumesc
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 20.08.2019 09:50

Daca întâlnești indicatorul Stop (Oprire) este obligatorie oprirea. In schimb, daca întâlnești indicatorul "Cedează trecerea" nu mai este obligatorie oprirea, însă daca este necesar sa oprești ca sa te asiguri, trebuie sa o faci. Este se instalează in funcție de vizibilitatea pe care o ai in acel loc, fie "Oprire" fie "Cedează trecerea".


Velica George
Velica George 15.06.2019 06:57
Eu am fost penalizat de către examinator in timpul examenului, pe o stradă cu stop, unde indicatorul nu era predispus cu marcaj și care era amplasat la 4 metri înaintea coltului intersectiei, mi se.a pus piciorul în frana, am intrebat, de ce, a spus că odată trebuie sa opresc in fata indicatorului, apoi să continui unde am vizibilitate, eu am explicat că nu este așa, dar m.am ales cu 21 de pct de penalizare, probabil că ar trebui sa mai urmeze și alți examinatori acest curs, se pare că trebuie să.i învățăm noi mai nou!
Oricum, va mulțumesc pentru acest site, in 2 zile de curs video, am luat 25 la proba de sala!
Alex Buse
Alex Buse 17.07.2019 05:06
Nu poti face contestatie sau ceva?
Andreea B
Andreea B 05.08.2019 16:53
Mie mi s-a atras atentia ca de ce am oprit de 2 ori( o data la trecerea de pietoni si am mai oprit odata la stop). Mi-a zis ca am oprit teatral, daca nu opream, eram penalizata. Nici nu mai stii ce sa spui.
Velica George
Velica George 05.08.2019 17:00
Se mai întâmplă să fie în funcție de "disponibilitatea" numărului de candidați admiși și data respectivă, cheful examinatorului și de priceperea candidatului, dar acum sa fim realiști și sinceri, cine a condus exemplar după 15 ore de condus plus alte 2 sau 3 înainte de examen, alții nu conduc după ani de zile, pretențiile sunt ridicate, într-adevăr riscul este mare, dar consider că s.a ajuns uneori la extrema, a 2a oara a fost cu succes pentru mine, am admis cu 20, câteva semnale eronate și nerespectarea indicatorului de stop, care puteam pică, desi, am întâlnit un om deosebit și care a înțeles, a fost prima data, din multiplele indicatoare întâlnite pe parcursul examenului, mai sunt și oameni binevoitori, de aceea am tot respectul pentru cei care știu de unde au plecat și înțeleg tracul și emoțiile prin care noi trecem în momentul examenului.
Andrei Alungi
Andrei Alungi 16.10.2019 19:06
Fix la fel am patit si eu ca si tine...mi s a pus frana...acum in 22 dau iar orasul, sper sa am norocul tau!
puscasu robert
puscasu robert 23.02.2019 13:58
Ce chestionare trebuie sa invat pentru categoria tr.
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 24.02.2019 16:28
Padure Ginis
Padure Ginis 06.01.2019 06:39
La acest semn de circulație stop obligatoriu așa cum explică și în regulament că indiferent dacă vine vreo mașină din stânga dreapta sau nu vine Trebuie să oprești mulți nu Opresc Deci pot spune cu alte cuvinte că acest semn îți arată că ai dreptul la viață în cazul în care oprești
Patrick Schulze
Patrick Schulze 29.11.2018 10:06
mie im place acest site e forte bun
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 29.11.2018 18:14

Urmeaaza toti cei 4 pasi de invatare, cel mai important este pasul 3 (Mediu de invatare DRPCIV) unde intrebarile sunt explicate audio - video iar la sala sa te duci atunci cand faci toate cele 45 de chestionare cu 25-26 de puncte.


Alice Gheorghiu
Alice Gheorghiu 08.11.2018 20:15
Va mulțumesc frumos pentru răspunsul acordat. Am primit calificativul Admis la examen. Am făcut doar 5 puncte pentru o parcare laterala care nu mi-a ieșit prea bine.
Alice Gheorghiu
Alice Gheorghiu 05.11.2018 11:11
Buna ziua ! Va rog, ma puteti ajuta si pe mine cu un raspuns?
Am cam aceiasi nelamurire ca Dl. Enyedi Gabriel.
Eu, miercuri am traseul si daca voi intalni o intersectie cu indicatorul " STOP " iar eu il voi depasi, pana voi avea vizibiltate maxima de-a ma asigura ( fara a patrunde pe drumul transversal ), eu trebuie sa comunic acest lucru politistului examinator ? Cum ca stiu semnificatia indicatorului STOP, dar oprirea propriu-zisa o voi face in locul cu vizibiltate maxima??
Daca nu il intreb si procedez eu asa, mi-e frica ca imi pune frana si ma cade la examen....
Deci cum e cel mai bine? Va multumesc frumos !
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 08.11.2018 10:31

Nu trebuie sa ii comuni politistului nimic, el va observa din actiunile tale ca tu cunosti semnificatia indicatorului. Atentie la marcajul transversal de oprire, trebuie sa opresti inaintea acestui marcaj, dupa care, daca nu ai vizibilitate, poti inainta putin mai mult, dar fara a intra pe drumul transversal.Ca sa eviti situatia in care acesta iti va frana, trebuie sa incetinesti considerabil inainte de intersectie, astfel incat acesta sa isi dea seama din timp ca esti "pe drumul cel bun". Daca mergi cu viteza si franezi in ultimul moment, e si normal ca acesta sa ia masuni de franare, nestiind daca esti capabil sa opresti sau nu la STOP.


Lasă un comentariu

© 2020 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou ↓

Pentru a crea un cont nou cu facebook ↓

Login cu Facebook

Dacă ai deja un cont, conectează-te aici ↓