Pasul 2 - Indicatoare și marcaje explicate » Indicatoare de prioritate

Ai parcurs 0.0% din Indicatoare de prioritate

Oprire

Se amplasează pe drumul public fără prioritate, unde poziția de pătrundere este lipsită de vizibilitate (clădiri, copaci, etc.). Conducătorul vehiculului este obligat să oprească, indiferent dacă pe drumul prioritar circulă sau nu alte vehicule. Acesta poate să treacă de indicator, ca să ajungă în locul cu vizibilitate maximă, dar fără să pătrundă în intersecție.

După oprirea completă a vehiculului, dacă nu circulă alte vehicule cărora trebuie să le acorde prioritate, acesta își poate continua deplasarea. Dacă circulă alte vehicule cărora trebuie să le acorde prioritate, acesta le acordă prioritate, după care își poate continua deplasarea.

În cazul în care indicatorul rutier este însoțit de un Marcaj transversal pentru oprire, conducătorul vehiculului va efectua oprirea înainte de marcajul transversal cu linie continuă.

Acest indicator poate fi însoțit de panoul adițional „Direcția drumului cu prioritate'” care specifică direcția drumului cu prioritate printr-o linie neagră îngroșată.

121 Comentarii Lasă un comentariu


Bogdan Popescu
Bogdan Popescu 09.10.2022 14:02
Buna ziua, dacă am indicatorul stop și este o trecere pentru pietoni, trebuie sa opresc înaintea trecerii sau tot in locul cu vizibilitate?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 09.10.2022 15:08

Vezi aiciTudor Anon
Tudor Anon 06.10.2022 06:00
Bună ziua. Așa o intrebare.
Înaintea mea este indicatorul STOP și la vehicolul din sens opus fix așa. Din stânga și din dreapta este trasa centrală cu prioritate. Drumul nostru și trasa centrală sunt cu două benzi de circulație.
După ce ne-am asigurat că pe trasa centrală nu mai trec vehicole, care dintre noi trebuie sa treacă primul, dacă ambii avem itenția dea vira la stânga? Cum procedăm în așa caz, ca să nu ne facem obstacole?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 08.10.2022 07:17

In situatia descrisa de tine ambii trec in acelasi timp, schimbarea direcției de mers se face prin stânga centrului imaginar al intersecției, conducătorii vehiculelor trebuie să vireze către stânga ocolind centrul imaginar al intersecției prin partea stânga.Boss Elvis
Boss Elvis 03.08.2022 12:54
DC nu Mai ma lasa ca dau video la medium de invatare pasu 3
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 03.08.2022 15:04

Contacteaza-ne pe pagina de Facebook ca sa putem sa te ajutam.krty
krty 13.05.2022 12:50
Daca intalim doar marcajul fara a avea semnul de circulatie, ce obligativitate avem ca si conducatori de vehicule?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 13.05.2022 14:58

Vezi aiciSilviu Herlea
Silviu Herlea 05.04.2022 19:28
daca intalnim indicatorul oprire si iar drumul are 2 benzi pe sens eu vreau sa intru pe prima banda....acord prioritate vehiculelor de pe ambele benzi sau doar celor de pe prima banda pe ce-a care vreau sa intru?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 13.04.2022 06:00

La întâlnirea indicatorului „Oprire” sau „Cedează trecerea” se va acorda prioritate tuturor vehiculelor care circula pe drumul prioritar, indiferent de sensul lor de deplasare si indiferent de banda pe care aceștia circula. Dacă reușești să te încadrezi pe banda libera fără să stânjenești în vreun fel circulația celui de pe cealaltă banda, o poți face, dar trebuie ținut cont că, dacă se întâmplă un accident între cei doi, cel care întâlnește unul dintre indicatoarele de mai sus va fi vinovat. Prin urmare, cel mai sigur este să se aștepte și trecerea celui de pe cealaltă bandă, mai ales dacă nu mai vine alt vehicul după acesta.Alex instructor
Alex instructor 16.03.2022 04:59
Bună ziua!
Avem o intersecție unde intalnim indicatorul stop si un marcaj transversal pentru oprire imediat dupa marcaj trecere de pietoni (chiar in intersectie) unde oprim?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 16.03.2022 15:57

Vezi aiciSimona Tacu
Simona Tacu 09.01.2022 10:23
Buna ziua, am si eu o intrebare daca ma puteti ajuta.
La semnul stop opresti la punctul cu vizibilitate care este la vre.o 2 metri de semnul in sine. La strada in care se iese, un alt conducator face o depasire ( marcajul permite depasirea) si loveste masina oprita sa se asigure in timp ce depaseste alt vehicul. El are voie sa depaseasca iar eu am voie sa ies la punctul cu vizibilitate maxima. Cine este considerat vinovat de accidentul produs?
Multumesc!
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 11.01.2022 12:58

Tu ești obligat să oprești și ai voie să treci de indicator ca să ajungi la punctul cu vizibilitate maximă, însă nu ai voie să pătrunzi pe partea carosabilă a drumului cu care te intersectezi. Adică nu ai voie să intri cu botul mașinii în intersecție. Părerea noastră este că vinovat în caz de coliziune se face cel care are indicatorul „OPRIRE”. Cel mai sigur este să se meargă la poliție iar ei vor stabili cu exactitate ce reguli s-au încălcat și cine este vinovat.Rux
Rux 28.10.2021 22:37
Buna seara! Am și eu o mare nedumerire, nu vreau sa greșesc la traseu. De fostul meu instructor meu am fost învatata sa opresc la Stop, și, dacă nu este vizibilitate, sa intru usor in intersecție (însă, neoprind rotile, doar asigurându ma, ca la Cedează trecerea) spunându mi ca ,,Ai respectat semnul, ai oprit rotile la Stop.” Acum văd teorii pe internet ca trebuie sa oprește rotile și la indicatorul Stop unde nu ai vizibilitate, dar si când intri puțin in intersecție, cu toate ca nu vine nimic, trebuie sa opresti rotile sa te asiguri (Adică de doua ori). Sau alta teorie, nu trebuie sa opresti unde este amplasat indicatorul, ci doar când ai vizibilitate sa faci Stopul. Cum se procedează corect? Mulțumesc.
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 30.10.2021 06:43

Se amplasează pe drumul public fără prioritate, unde poziția de pătrundere este lipsită de vizibilitate (clădiri, copaci, etc.). Conducătorul vehiculului este obligat să oprească în locul cu vizibilitate maximă (putând trece de indicator) indiferent dacă pe drumul prioritar circulă sau nu alte vehicule, dacă circulă vehicule pe drumul prioritar le acordă prioritate, după care își poate continua deplasarea.În cazul în care indicatorul rutier este însoțit de un marcaj transversal, conducătorul vehiculului este obligat să oprească înainte de linia orizontală continuă.Valy Stefanya
Valy Stefanya 15.09.2021 16:51
De o luna nu reusim sa luam iesirea pe telefon le facem dar cand ajungem acolo nu mai facem
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 16.09.2021 15:26

Examenul pe care le primesti pentru iesirea din scoala de soferi sunt cu intrebari create de cei de acolo pentru a-si testa elevii asa cum vor.Intrebarile de aici sunt exact cele de la DRPCIV, adica cele de la examen. Ca sa te convingi uite aici un video demonstrativRepeta mediul de invatare pana gresesti cat mai putine intrebari (sub 50 greseli) iar la sala sa te duci cand ai facut chestionarele cu 25-26 de puncte.Vizualizeaza explicatiile video asa o sa retii mai usor.David Didoacă
David Didoacă 02.08.2021 14:49
Bună ziua! Cu o întrebare vă deranjez: dacă în intersecție există marcaj pentru STOP , conducătorul auto trebuie să se oprească întâi la marcajul transversal ,iar ulterior în punctul ce asigură vizibilitate maximă?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 02.08.2021 15:52

Vezi explicatia aiciMaria
Maria 28.06.2021 10:01
Buna ziua.Daca intr-o intersecție eu am indicatorul stop și doresc să visez la stânga,după ce acord prioritate mașinilor care vin din partea stângă și dreapta pot sa virez la stânga sau are prioritate masina care este in sensul opus care la randul ei are și ea indicator de stop ca și mine?
Mulțumesc
Dg
Dg 15.07.2021 20:44
In situatii de egalitate se aplica regulile de circulatie (prioritate de dreapta). Tu daca virezi la stanga, il vei avea pe cel din fata, la un moment dat, in dreapta ta. Deci ii acorzi prioritate
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 28.07.2021 10:52

După ce acorzi prioritate celor care vin din stânga si dreapta (adică celor de pe drumul transversal, care are prioritate, daca nu se specifica altfel) trebuie sa acorzi prioritate si celui care vine din sens opus si merge înainte sau la dreapta lui. Daca cel din sens opus virează la stânga lui, așa cum si tu virezi la stânga ta, trebuie sa ocoliți amândoi centrul intersecției prin partea stângă, astfel încât sa nu va intersectați traiectoriile si sa nu aveți de ce sa va acordați prioritate unul altuia.Astfel de lucruri se pot învăța foarte bine si eficient in pasul 1 cu ajutorul lecțiilor video de mai jos:Găsiți aici lecție video cu curculația în intersecții --> Codul Rutier - Circulația în intersecțiiGăsiți aici lecție video cu PRORITATEA acordată prin indicatoare --> Codul Rutier - Prioritatea de trecere acordată prin indicatoareGăsiți aici lecție video cu PRORITATEA acordată prin lege --> Codul Rutier - Prioritatea de trecere acordată prin legeNicoara Eugen
Nicoara Eugen 28.05.2021 10:10
Ies de pe o straduta cu o singura banda, intenționez sa fac stânga, am indicatorul stop. În același timp un autoturism de pe drumul cu care ma intersectez [cu doua benzi] vrea sa facă stingă pe straduta de pe care ies eu. Cine are prioritate?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 28.07.2021 11:05

Cel care are indicatorul STOP este cel care trebuie sa acorde prioritate celui care vine de pe drumul cu care se intersectezi (transversal).Paduraru Adriana
Paduraru Adriana 22.05.2021 07:05
BUNA ZIUA.LA SEMNUL AFISAT ,TREBUIE SA OPRIM SI SA NE ASIGURAM DACA AVEM LIBERA TRECERE.
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 28.07.2021 10:40

Da, oprirea este obligatorie, fie ca sunt sau nu vehicule pe drumul cu prioritate. Indicatorul acesta, STOP, se instalează pe drumurile care intra in intersecții si nu au vizibilitate buna. Daca este vizibilitate buna, in loc de indicatorul STOP se instalează indicatorul Cedează Trecerea care nu obliga la oprire daca nu sunt vehicule cărora sa le dai prioritate.Găsiți aici lecție video cu PRORITATEA acordată prin indicatoare --> Codul Rutier - Prioritatea de trecere acordată prin indicatoareCosmin cosmin
Cosmin cosmin 10.04.2021 18:42
Salutare, am si eu o nelamurire ca m-am tot intalnit cu treaba aceasta de mai multe ori si daca puteti sa imi spuneți daca gresesc eu cumva:
Cand circuli cu masina pe o strada si ai semnul stop amplasat la vreo 5-10m maxim de locul cu vizibilitate maxima si strada da fix într-un sens giratoriu unde este locul cu vizibilitate maxima pt respectarea semnului stop, tu ca si participant la trafic cand ajungi in locul cu vizibilitate maxima cu toate ca este sensul giratoriu nu trebuie sa respecti semnificatia semnului STOP si sa acorzi prioritate la toti participantii la trafic care intra in sensul giratoriu indiferent ca vin din fața, stânga, ori dreapta???
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 28.07.2021 11:02

De regula, nu se instalează indicatorul STOP la sensurile giratorii. La acestea se instalează indicatorul Cedează Trecerea, de regula. Se găsesc si excepții de la aceasta regula, unde se instalează indicatorul STOP, daca administratorului drumului considera ca este nevoie de oprire obligatorie pentru asigurare corespunzătoare pe una sau mai multe artere care intra in sensul giratoriu. Ambele indicatoare obliga la acordarea de prioritate celor care circula pe drumul prioritar, in cazul de fata se considera ca fiind "drum prioritar" sensul giratoriu, având prioritate vehiculele care circula deja in sensul giratoriu, doar ca unul dintre aceste indicatoare obliga si la oprire. Știm ca este puțin derutant, dar le luam ca atare si le respectam întocmai.Ivor
Ivor 29.03.2021 23:54
Bu a ziua! Intrebarea mea este in felul urmator: indicatorul STOP trebuie sa fie ambele parti ale carosabilului sau numai pe una? Si daca numai una pe dreapta sau stinga? Multumesc!
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 11.04.2021 07:22

Indicatoarele se instalează, de regula, pe partea dreaptă a sensului de mers. În cazul în care condiţiile locale împiedică observarea din timp a indicatoarelor de către conducătorii cărora li se adresează, ele se pot instala ori repeta pe partea stânga, în zona mediană a drumului, pe un refugiu ori spaţiu interzis circulaţiei vehiculelor, deasupra părţii carosabile sau de cealaltă parte a intersecţiei, în locuri vizibile pentru toţi participanţii la trafic (art. 65 alin. 1 din Regulament).


Lasă un comentariu

© 2022 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou pe baza unei adrese de email ↓

Pentru a te autentifica cu Facebook ↓

Autentifică-te cu Facebook

Ai deja cont creat? Autentifică-te aici! ↓