Pasul 2 - Indicatoare și marcaje explicate » Indicatoare de prioritate

Ai parcurs 0.0% din Indicatoare de prioritate

Prioritate față de circulația din sens invers

Acest indicator rutier se întâlnește pe sectoarele de drum îngustat, unde nu au loc să circule două vehicule, unul pe lângă celălalt.

Circulând în sensul săgeții albe, conducătorul de vehicul va avea prioritate de trecere față de vehiculele care vor circula din sens opus. Oprirea, staționarea, întoarcerea și mersul înapoi sunt interzise pe sectorul de drum îngustat. Depășirea este permisă, dar datorită îngustării drumului, există spațiu lateral suficient doar pentru depășirea bicicletelor, mopedelor sau motocicletelor fără ataș.

Este precedat de unul din indicatoarele ”Drum îngustat pe ambele părți”, ”Drum îngustat pe partea dreaptă” sau ”Drum îngustat pe partea stângă”.

În celălalt capăt al sectorului de drum îngustat se instalează indicatorul ”Prioritate pentru circulația din sens invers”.

 

Continuați cu următoarea categorie -->> INDICATOARE DE INTERZICERE SAU RESTRICȚIE

46 Comentarii Lasă un comentariu


Dinache Lucian
Dinache Lucian 14.08.2022 09:06
Am intilnit urmatoarea situatie : indicatorul cu sageata alba ( prioritate fata de cei care vin din sens opus ). Doar ca era pe un sector de drum in lucru sensul fiind blocat , eu avand balizele de ocolire spre stanga ( contrasens ). Am intrat si la cativa metri pana sa ies din zona , conducatorul care venea din sens opus s-a pus in miscare inadins si am ajuns fata in fata ....Cum trebuia procedat si cine avea prioritate ? Multumesc !
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 14.08.2022 09:19

Conducătorul vehiculului care a venit din sens opus a întâlnit indicatorul „Prioritate pentru circulația din sens invers” și trebuia să permite trecerea dvs. și abia după ce se asigura că nu mai vin și alte vehicule în urma dvs. să înceapă traversarea sectorului de drum îngustat.


Dinache Lucian
Dinache Lucian 14.08.2022 10:52
Va multumesc !

R
R 30.07.2022 18:38
Bună ziua, am întâlnit urmatoarea situație:
Circulam pe o porțiune de drum îngustat , pe sensul meu aveam indicatorul ,,prioritate față de circulația din sens invers'' , iar din sens opus circula un autoturism care avea evident indicatorul ,,prioritate pentru circulația din sens invers". Pe sensul meu era o mașină oprită, dar rămânea loc să o depășesc. Întrebarea mea este , eu care aveam prioritate puteam depășii masina oprita si celelalt sofer trebuia sa imi cedeze trecerea sau trebuia sa aștept sa treacă mașină "fără prioritate" ca să pot depăși? Mulțumesc!
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 02.08.2022 11:03

Cel care are indicatorul „Prioritate pentru circulația din sens invers” trebuie să aștepte trecerea ta, indiferent dacă pentru trecerea ta este sau nu nevoie să depășești vehiculul oprit (oprit neregulamentar).botos Ionut
botos Ionut 12.07.2022 20:28
buna.va apreciez maxim.am o intrebare eu locuiesc in austria nu mai am domiciliu in romania .pot sa fac scoala de soferi in romania_?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 14.07.2022 10:11

Este necesar să aveți domiciliul în România pentru a putea face școala de șoferi și pentru a putea da examenul pentru obținerea permisului în România.Petruta Mihai
Petruta Mihai 13.03.2022 16:04
Bună ziua, as vrea sa știu dacă mai este nevoie de test covid pt a da sala?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 13.03.2022 16:35

Nu mai este nevoie.Ibraim Bianca
Ibraim Bianca 28.01.2022 06:44
Buna ziua!
As vrea sa încep școala de șoferi însă am o nelămurire.
Buletinul îmi este pe Barlad , însă datorită studiilor, printr o viza de flotant, m am mutat in Iasi.
As putea sa practic orele de instructaj in Iasi iar sala și traseul sa le dau in Barlad?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 28.01.2022 07:39

Da, poti.SILVIA BALTARIU
SILVIA BALTARIU 06.01.2022 08:11
Buna ziua.

Sa presupunem urmatoarea situatie - pe partea mea de mers am indicatorul prioritate pentru circulatia din sens invers .Intru pe portiunea de drum ingustata si apare din partea opusa alt vehicul care are prioritate.

Eu ar trebui sa efectuez manevra de mers inapoi pana la revenirea pe partea drumului unde se poate circula pe ambele sensuri ? (portiunea de drum neingustat)
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 11.01.2022 12:31

Dacă nu aveți loc să circulați unul pe lângă celălalt și nici acostament pe care să se retragă cel fără prioritate pentru a face loc celuilalt, singura opțiune rămâne ca cel care are indicatorul „Prioritate pentru circulația din sens invers” să manevreze vehiculul înapoi până la locul unde aceștia pot trece unul pe lângă celălalt.


Dan Munteanu
Dan Munteanu 17.04.2022 08:06
Aici subiectul tine si de celalalt participant la trafic - adica, tu care trebuie sa dai prioritate ai remarcat ca portiunea de drum este libera, nu se apropie niciun vehicul, normal ca te incadrezi sa treci prin acea zona. In timp ce tu esti la jumatatea acestei distante apare o masina care are prioritate. In mod normal, masina respectiva, desi are prioritate, trebuie sa opreasca sa te lase sa iesi de pe portiunea de drum ingustat.
Si ce a zis "scoalarutiera" are un dram de realitate, dar ce te faci daca deplasarea in marsariei este blocata de alte 2 - 3 vehicule?

Deci, normalitatea situatiei, in practica, este ca, tu cel fara prioritate, sa fii lasat sa iesi din zona drumului ingustat.

PS. In cazul expus de "scoalarutiera" ai sanse foarte multe sa te plimbi de vreo 10 ori de la intrarea pe drumul ingustat pana pe la jumatatea acestuia si iti apare in fata o masina care are prioritate. Opresti, dai inapoi, trece respectiva masina, te pui in miscare, ajungi la jumate, apare alta masina, dai inapoi etc...

Obligatia de prioritate se deruleaza in momentul in care remarcam faptul ca nu avem timpul necesar sa iesim din acea zona inainte ca autovehiculul care vine din sens opus sa se apropie fara sa il incomodam. Dar, daca eu am 50 de metri, si cel cu prioritate este la o distanta mult mai mare normal ca o sa ma pun sa trec de zona respectiva.

Cristi Curtici
Cristi Curtici 28.10.2021 16:08
Daca doua autovehicule circula din sensuri opuse pe un drum ingust,ce nu permite trecerea acestora unul pe langa altul, iar unul dintre ele trebuie sa manevreze cu spatele, cine are prioritate de trecere, dacă nu sunt indicatoare?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 29.10.2021 15:49

Art. 127. -(1) Pe drumurile publice înguste și/sau cu declivitate, unde trecerea vehiculelor care circulă din sensuri opuse, unele pe lângă altele, este imposibilă sau periculoasă, se procedează după cum urmează:a) la întâlnirea unui ansamblu de vehicule cu un vehicul conducătorul acestuia din urmă trebuie să manevreze cu spatele;b) la întâlnirea unui vehicul greu cu un vehicul ușor, conducătorul acestuia din urmă trebuie să manevreze cu spatele;c) la întâlnirea unui vehicul care efectuează transport public de persoane cu un vehicul de transport mărfuri conducătorul acestuia din urmă trebuie să manevreze cu spatele.(2) În cazul vehiculelor de aceeași categorie, obligația de a efectua o manevră de mers înapoi revine conducătorului care urcă, cu excepția cazului când este mai ușor și există condiții pentru conducătorul care coboară să execute această manevră, mai ales atunci când se află aproape de un refugiu.


Cristi Curtici
Cristi Curtici 29.10.2021 16:42
Mulțumesc!

Gabriel Boga
Gabriel Boga 11.03.2021 00:00
Am intalnit acest indicator cu aproximativ 50 de metrii inainte de a intra pe un pod unde incapea doar o masina.
Afara ningea foarte tare, vizibilitatea foarte redusa. Dupa ce am trecut de indicator, am intrat pe pod, in acel moment am fost surprins sa vad ca din sens opus venea deja un autoturism. Era pe la jumatatea podului. In acel moment am franat si am intrat in derapaj , celalat autovehicol a rulat spre mine pana la momentul impactului. Impactul s’a produs in a doua treime a podului ( deci aproape de momentul cand am intrat eu pe pod)
As vrea sa stiu cine este vinovat in acest caz, ei ma ataca cu faptul ca ea deja parcursese jumatate din pod si ca trebuia sa o las sa treaca si abia apoi sa ma inscriu. Insa nu ma crede ca nu am vazut’o si ca efectiv am fost surprins.
Am inteles de la asigurator ca vor sa dea culpa comuna... as vrea sa stiu si eu cum este legal?? Si cine este de fapt vinovat
Multumesc
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 13.03.2021 07:12

Circulând în sensul săgeții albe, conducătorul auto va avea prioritate de trecere față de vehiculele care vor circula din sens opus.Emilia Draga
Emilia Draga 14.02.2021 13:20
Buna ma poate ajuta cineva cum pot invata ca sa retin repete ca invat intruna si nu prea reusesc
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 14.02.2021 17:52

   Vizualizeaza explicatiile video asa retii mai usor.Urmeaaza toti cei 4 pasi de invatare, cel mai important este pasul 3 (Mediu de invatare DRPCIV) unde intrebarile sunt explicate audio - video iar la sala sa te duci atunci cand faci toate cele 45 de chestionare cu 25-26 de puncte.Ionuț Ștefan Măgîlă
Ionuț Ștefan Măgîlă 25.12.2020 17:15
Am întâlnit indicatorul acesta, având săgețile inversate, adică săgeata roșie era pe sensul meu de mers, iar săgeata albă era pentru sensul opus. În acest caz, trebuie să respect faptul că am săgeata roșie pe sensul meu și să acord prioritate? Cu toate că la acest indicator ai prioritate, dar în acest caz dacă sunt săgețile inversate, se inversează și prioritatea de trecere?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 26.12.2020 11:14

Marcelino Mangu
Marcelino Mangu 13.08.2020 19:52
Foarte bun !

Alina Stanciu
Alina Stanciu 29.06.2020 21:58
manevrele sunt interzise aici doar pentru cei care vin din sens invers,corect?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 30.06.2020 19:59

Pentru toti, indifernet de directia din care vin acestia.Casler Silvia
Casler Silvia 18.03.2020 08:00
Si eu sunt de parere ca ar fi fost mai ok sa dai cu instructorul ptr ca la vederea politistului si eu eu am ff mari emotii
Popa Cristian
Popa Cristian 11.06.2020 07:04
Mâine am traseul...cum pot stăpâni emoțiile...având în vedere că îl dau a doua oară... mulțumesc pentru atenție

Zinati Violeta
Zinati Violeta 06.12.2019 20:51
Sincer, la vederea uniformei, mă apucă toate emoțiile. Sper să fac față ! Măcar de-ar veni, îmbrăcați în haine civile...
Robert Stoica
Robert Stoica 01.03.2020 09:59
Oamenii legii sunt imbracati intentionat asa, pentru a intimida posibilii infractori.
Robert Stoica
Robert Stoica 01.03.2020 10:00
Totodata este si un test psiho pentru d-voastra.

Nyko Nyko
Nyko Nyko 14.10.2019 10:13
Azi la București am luat și eu sala cu 23/26 datorită celor de la școala rutieră
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 14.10.2019 15:28

Ne bucuram ca putem sa va ajutam.


Andreea
Andreea 15.09.2020 11:37
Tot ai invatat doar din scoala rutiera de pe telefon? Din carte sau de pe cd nik?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 15.09.2020 15:06

Gasesti tot ce ai nevoie pe site.Urmeaaza toti cei 4 pasi de invatare, cel mai important este pasul 3 (Mediu de invatare DRPCIV) unde intrebarile sunt explicate audio - video iar la sala sa te duci atunci cand faci toate cele 45 de chestionare cu 25-26 de puncte.


Lasă un comentariu

© 2022 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou pe baza unei adrese de email ↓

Pentru a te autentifica cu Facebook ↓

Autentifică-te cu Facebook

Ai deja cont creat? Autentifică-te aici! ↓