Pasul 2 - Indicatoare și marcaje explicate » Indicatoare de prioritate

Ai parcurs 0% din Indicatoare de prioritate

Prioritate pentru circulația din sens invers

Denumire:

„Prioritate pentru circulația din sens invers”

Semnificație (informație importantă):

Acest indicator se găsește amplasat la 10 - 20 de metri înaintea sectorului de drum îngustat unde nu au loc să circule două vehicule unul pe lângă celălalt și obligă pe conducătorul de vehicul care circulă în sensul săgeții roșii să acorde prioritate vehiculelor care vin din sens opus, pe sectorul de drum îngustat care urmează. Acesta este precedat de unul dintre indicatoarele care avertizează că urmează un sector de drum îngustat: „Drum îngustat pe ambele părți”, „Drum îngustat pe partea dreaptă” sau „Drum îngustat pe partea stângă”.

Sub indicatorul „Prioritate pentru circulația din sens invers” se poate instala panoul adițional „Categoriile de autovehicule care trebuie să respecte semnificația indicatorului”, care precizează categoriile de autovehicule care au obligația de a respecta semnificația indicatorului. Categoriile de autovehicule care nu sunt menționate pe respectivul panou adițional nu au obligația de a respecta semnificația indicatorului.

Amplasare (informație suplimentară):

La 10 m - 20 m înaintea sectorului de drum cu lățimea părții carosabile mai mică de 5,50 m, pentru a obliga conducătorul de vehicul care circulă în sensul săgeții roșii, să acorde prioritate celor care vin din sensul opus, pe sectorul de drum îngustat care urmează.

Este precedat de unul din indicatoarele: „Drum îngustat pe ambele părți”, „Drum îngustat pe partea dreaptă” sau „Drum îngustat pe partea stângă”.

În situația în care, datorită lățimii părții carosabile îngustate, nu este posibilă circulația anumitor categorii de vehicule, sub indicator se instalează panoul adițional „Categoriile de autovehicule care trebuie să respecte semnificația indicatorului”, pe care se figurează siluetele vehiculelor care trebuie să acorde prioritate vehiculelor care circulă din sensul opus.

Alte informații utile (informație suplimentară):

În celălalt capăt al sectorului de drum îngustat se instalează indicatorul său pereche „Prioritate față de circulația din sens invers”.

Manevrele de oprire, staționare, întoarcere și mers înapoi sunt interzise pe sectorul de drum îngustat. Manevra de depășire nu este interzisă pe sectorul de drum îngustat, însă datorită îngustării drumului există spațiu lateral suficient doar pentru depășirea bicicletelor, trotinetelor electrice, mopedelor sau motocicletelor fără ataș.

Găsiți mai multe despre „PRORITATEA acordată prin indicatoare„ în această lecție Audio-Video 3D --> Codul Rutier - Prioritatea de trecere acordată prin indicatoare

12 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright Școala Rutieră 2024. Toate drepturile rezervate.