Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Ai parcurs 0.0% din Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Capitolul 5 - partea 2 - Prioritatea de trecere - acordată prin indicatoare

Capitolul 5 - partea 2 - Prioritatea de trecere - acordată prin indicatoare


Articole de referință din legislația în vigoare

OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 (Codul rutier)
Regulament = REGULAMENT de aplicare a  OUG 195/2002 (Regulamentul codului rutier)

OUG - Articolul 57

(4) În intersecţiile cu sens giratoriu, semnalizate ca atare, vehiculele care circulă în interiorul acestora au prioritate faţă de cele care urmează să pătrundă în intersecţie.

 

Regulament - Articolul 129

(1) Vehiculul care circulă pe un drum public pe care este instalat unul dintre indicatoarele având semnificaţia: "Drum cu prioritate", "Intersecţie cu un drum fără prioritate" sau "Prioritate faţă de circulaţia din sens invers" are prioritate de trecere.
Dacă nu puteți/doriți să vizionați varianta AUDIO-VIDEO a cursului, puteți citi varianta text ilustrată cu imagini.

Varianta text Capitolul 5 - partea 2 - Prioritatea de trecere - acordată prin indicatoare

Codul Rutier - Prioritatea de trecere acordată prin indicatoare

PRIORITATEA DE TRECERE

Prioritatea de trecere se împarte in două categorii:    

  • Prioritate de trecere acordată prin indicatoare:
- prioritatea drumului cu prioritate; 
- prioritatea drumului îngustat;
- prioritatea drumului cu sens giratoriu.
  •     Prioritate de trecere acordata prin lege:
- prioritatea de dreapta;
- prioritatea de rampă;
- prioritatea specială.
 

Prioritate de trecere acordată prin indicatoare

Prioritatea de trecere acordată prin indicatoare este atunci când sunt stabilite anumite indicatoare, pe care dacă le întalnim, avem prioritate de trecere, și alte indicatoare, pe care daca le întilnim, nu avem prioritate de trecere.

1. PRIORTATEA DRUMULUI CU PRIORITATE.

Acest tip de prioritate este acordat prin indicatoare de reglementare de prioritate, vehiculele care le întalnesc au sau pierd prioritatea, în funcție de indicatoarele întilnite.

Indicatoarele care conferă prioritate de trecere celor ce le întalnesc sunt:

  • „Drum cu prioritate”, acest indicator se instalează la începutul drumului cu prioritate sau înaintea intersecțiilor cu un drum fără prioritate și are rolul de a anunța conducătorul auto ca are prioritate în intersecția în care va pătrunde (art. 129 alin. 1 din Regulament). Drumurile care intersectează drumul cu prioritate vor avea instalate unul dintre indicatoarele „Oprire” sau „Cedează trecerea”.

prioritatea de trecere acordata prin indicatoare

* Atunci când drumul cu prioritate își schimbă direcția de mers într-o intersecție, obligatoriu, se confirmă drumul cu prioritate prin montarea sub fiecare indicator ,atât sub cele de prioritate cât și sub cele de acordare a priorității, panouri adiționale care arată direcția drumului cu prioritate.

directia drumului cu prioritate aratata prin panouri aditionale

  • „Intersecție cu un drum fără prioritate”, acest indicator se instalează în afara localităților, pe drumurile cu prioritate, la 100-200 m de intersecția cu un drum fără prioritate și are rolul de a confirma prioritatea celui care întalnește acest indicator.

prioritatea la indicatorul intersectie cu un drum fara prioritate

2. PRIORITATEA DRUMULUI ÎNGUSTAT.

Se aplică pe sectoarele de drum îngustat, unde nu au loc să circule două vehicule, unul pe lângă celalalt, indiferent de natura îngustării, fie că este permanentă (de exemplu pe poduri) sau temporară (de exemplu în zona de lucrări la drum). Reglementarea se face prin instalarea la capetele sectorului de drum îngustat a indicatoarelor: “Prioritate față de circulația din sens invers” și “Prioritate pentru circulația din sens invers”.

  • „Prioritate față de circulația din sens invers”, la întalnirea acestui indicator, conducătorul autovehiculului are prioritatea față de toate autovehiculele care circulă din sens opus (art. 129 alin. 1 din Regulament).​

prioritate fata de circulatia din sens invers

  • „Prioritate pentru circulația din sens invers”, la întalnirea acestui indicator, conducătorul autovehiculului pierde prioritatea față de toate autovehiculele care circulă din sens opus.

prioritate pentru circulatia din sens invers

* Dacă sub indicatorul “Prioritate pentru circulația din sens invers” întalnim panoul adițional “Categoria de autovehicule care trebuie să respecte semnificația indicatorului” și vehiculul pe care îl conducem nu face parte din respectiva categorie, nu suntem obligați să acordăm prioritate de trecere.

prioritate pentru circulatia din sens invers cu panou aditional de categorie de vehicul

3. PRIORITATEA DRUMULUI CU SENS GIRATORIU.

În intersecţiile cu sens giratoriu, semnalizate ca atare, vehiculele care circulă în interiorul acestora au prioritate faţă de cele care urmează să pătrundă în intersecţie (art. 57 alin. 4 din OUG).

prioritatea in sensul giratoriu

44 Comentarii Lasă un comentariu

Eugenia Garba
Eugenia Garba 01.09.2020 17:55
Situatia 1.
Vin pe un drum cu prioritate, care la intersectie iși schimba directia spre stînga (ca in imaginea de mai sus).
Eu vreau sa-mi continui drumul inainte (sau sa merg la dreapta).
a) In intersectie continui sa am prioritate fata de cei care vin din fată si din dreapta (de pe drumurile fara prioritate)?
b) Fata de cel care vine din stînga -indiferent in care directie ar merge el-- am prioritate de dreapta, fiind amîndoi pe drum cu acelasi nivel de prioritate?

Situatia 2.
Vin pe un drum cu prioritate , care la intersectie isi schimba directia la dreapta,.
Eu vreau sa-mi continui drumul înainte sau sa merg la stînga.
a) In intersectie continui sa am prioritate fată de cei care vin din față ori din stînga, de pe drumurile fara prioritate, indiferent de directia in care vor merge ei?
b) Acord prioritate de dreapta celui care vine de pe drumul cu prioritate (din dreapta mea), indiferent daca acesta își continua drumul in față ori face la stînga. (venim de pe drumuri cu nivel de prioritate egal, dar el este in dreapta mea).

Nicoleta Guta
Nicoleta Guta 13.07.2020 20:11
Despre prioritatea de dreapta, prioritatea de rampa și prioritatea specială nu se detaliază nimic ?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 18.07.2020 15:29

Prioritatea si acordarea priorității sunt explicate in mai multe lecții video. Aceste lecții sunt următoarele:Găsiți aici lecție video cu Prioritatea și acordarea priorități --> Codul Rutier - Prioritatea și acordarea prioritățiGăsiți aici lecție video cu PRORITATEA acordată prin indicatoare --> Codul Rutier - Prioritatea de trecere acordată prin indicatoareGăsiți aici lecție video cu PRORITATEA acordată prin lege --> Codul Rutier - Prioritatea de trecere acordată prin legeGăsiți aici lecție video cu Acordarea priorității --> Codul Rutier - Acordarea prioritățiiGăsiți aici lecție video cu Alte cazuri de acordare a priorității --> Codul Rutier - Alte cazuri de cordare a priorității


Ana Maria Cretu
Ana Maria Cretu 24.06.2020 15:30
Daca eu conducatorul Albastru nu doresc sa fac stanga pe drumul cu prioritate, vreau sa merg in fata cum vom proceda?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 04.07.2020 10:24

Presupunând ca te referi la prima imagine din aceasta lecție, o sa ai prioritate fata de toți ceilalți. Cei care au "Cedează trecerea" sau "Stop" (adică cel din dreapta si cel din fata ta) îți vor da prioritate, indiferent de direcția in care tu dorești sa mergi. Iar cel din stânga, in caz ca va intersectați traiectoriile îți va da prioritate de dreapta.


Anca_Nicoleta
Anca_Nicoleta 16.08.2019 07:36
Bună ziua! O întrebare la care codul nu mă lămureșt- intersecție drum cu prioritate cu 4 benzi care coteste spre dreapta cu drum marcat cu "cedează trecerea" care vine din fata. Autovehiculul A vine de pe drumul cu prioritate, continuă tot pe el, pe banda 1. Deci are prioritate. Autovehiculul B vine de pe drumul fără prioritate, cedează trecerea tuturor autovehiculelor care circulă din sensul opus autovehiculului A și se încadrează pe banda 2 a drumului cu prioritate, autovehiculul A rămânând în continuare pe banda 1. Acum circulă paralel. Într-un metru - doi (încă în intersecție) pe banda 1 apare o mașină oprită. Cine e obligat să ofere prioritate cui? B lui A, căci B a venit de pe drumul fără prioritate? Sau A lui B, căci B i-a acordat prioritate și el s-a încadrat pe banda 2 care era liberă, iar acum banda lui A e ocupata, deci A așteaptă să aibă loc să depășească obstacolul apărut pe banda sa?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 21.08.2019 07:53

Ca sa dam un raspuns sigur trebuie sa cunoaștem bine configurația intersecției si situația. Însă din descrierea ta reiese ca autovehiculul A trebuie sa schimbe banda si este obligat sa cedeze trecerea autovehiculului B care circula pe banda pe care auto A dorește sa intre. Situația de acordare de prioritate se pare ca s-a încheiat cu câțiva metri înainte, așa reiese din descrierea ta.


Soimu Gheorghe
Soimu Gheorghe 07.07.2019 12:30
Buna ziua,

Mă puteți ajuta va rog frumos sa inteleg cu as putea pătrunde într-o intersecție foarte aglomerată unde vreau sa fac stângă venind de pe un drum cu cedează trecerea?

Pe drumul cu prioritate circula în continuu masini. Un caz real fiind intersecția de la aviatorilor venind de pe bulevardul primăverii. Pt ca de obicei se forțează si galbenul, în intersecția respectivă când nu vin mașinii de pe blvd aviatorilor vin de pe calea dorobanți.

Eu acolo pătrund ușor usor până pe prima bandă până simt ca ma pot băga în siguranță. Dar dacă aș sta lângă indicatorul de cedează trecerea (cum si făcea inainte) așteptam până la10 min degeaba si apoi tot trebuia sa ma bag ușor usor de la claxoanele din spate...

Sau un alt caz tot cu cedează trecerea: venind de pe un drum cu cedează trecerea la intersecția cu un drum cu prioritate cu 2 benzi pe sens vrand sa fac tot stânga nu ma puteam asigura din stanga dacă nu ajungeam până pe jumătate din banda 1, fiind drum ușor curbat și mașini parcate lângă trotuar. Cum ar fi trebui să procedez si in cazul asta?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 04.07.2020 10:29

In ambele cazuri nu exista o abordare fixa pe care tu sa o urmezi, trebuie sa te adaptezi situației, cum de altfel ai spus ca ai si facut. Legat de mașinile staționate care blochează vizibilitatea in intersecții, acest lucru a devenit o normalitate in orașele aglomerate din Romania, dar nu este nici pe departe vina ta ca nu te poți asigura corect din cauza acestora, aceștia ar trebui sancționați ca sa nu mai repete aceasta greșeală.


Valer
Valer 12.06.2019 11:12
Buna ziua.

As vrea doar sa va precizez, ca conduc de 9 ani de zile (cat. B), si m-am hotarat sa ma duc mai departe cu categoria C. Am inceput scoala de soferi pentru cat. C si am ramas uimit, cat am uitat din legislatia rutiera - chiar conducand aproape zilnic de 9 ani fara evenimente rutiere -, starea mea de resedinta fiind intr-un orasel mai mic (fara tramvaie si multa aglomeratie).

Dupa ce am realizat cat de mult am uitat din legislatie, am inceput sa caut pe internet, si v-am gasit pe dvs.
Pe aceasta cale doresc sa va multumesc ca existati, sunteti un ajutor de foarte mare folos. Videoclipurile explicate sunt exceptionale. Voi patrunde cu siguranta cei 4 pasi.

P.S.: ma mai uimeste faptul ca serviciul dvs. este 100% gratis. Bravo! Mult succes tuturor.
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 12.06.2019 16:02

Ne bucuram ca putem sa va ajutam.


Adryana Morenna
Adryana Morenna 28.05.2019 18:26
Bună seara nu știu ce să mai fac cum să procedez am picat traseul de două ori sala am luat-o din prima cu 24 să învăț mai mult? Sunt tare supărată pe mine. Ajutați-mă vă rog frumos
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 29.05.2019 15:40

Incearca sa ai cat mai putine emotii si o sa fie bine.


Craciun Ciprian
Craciun Ciprian 21.01.2020 04:20
Buna dimineata
Domnilor Admini
As vrea sa va relate o situatie care mie Mia fost Un Pic cam Neclara:
Eu fiind la a 7sedinta de conducere
MA aflam pe Un sector de drum ingustat si semnlalizat CA atare cu indicatorul PRIORITATE PENTRU CIRCULATIA DIN SENS INVERS,
Asiguranduma CA In acel moment nu circula nimeni din celalalt SENS, intru pe cand mai Aveam 50 Pana sa parasesc acel drum intra Un autoturism cu remorca
Aproape sa intre in mine am fost nevoit sa intru pe trotuar pe care circula si pietoni in acel moment ,
Eu am inteles ca El avea PRIORITATE in mers
Dar eu eram Aproape de iesire
MA lamuriti va rog cum se procedeaza in situatiile de acest Gen
Multumesc Anticipat
Iacoboaia Costin
Iacoboaia Costin 12.04.2019 06:44
Întâmpin probleme la vizionarea acestei părți. Videoclipul nu are sonor, deși toate sursele de emitere a semnalelor sonore funcționează perfect.
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 14.04.2019 14:55

La noi functioneaza perfect. Verifica volumul sunetului din playerul video.


HidiganIo
HidiganIo 20.02.2019 09:43
Buna ziua sefu dar este buna si in 2019,ca sa învățăm logic așa-i???
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 20.02.2019 16:26

Site-ul este actualizat 2019.Urmeaaza toti cei 4 pasi de invatare, cel mai important este pasul 3 (Mediu de invatare DRPCIV) unde intrebarile sunt explicate audio - video iar la sala sa te duci atunci cand faci toate cele 45 de chestionare cu 25-26 de puncte.


Sergiu Putregai
Sergiu Putregai 24.11.2018 18:34
Nu pot vizualiza explicațiile video. De ce?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 03.12.2018 19:48

Incearca de pe alt browser de internet.


Manyta Manyta
Manyta Manyta 29.08.2018 21:42
Nu stiu ce sa învăț am picat de 2 ori
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 30.08.2018 20:09

Recomandam ca sa se faca toti cei 4 pasi de invatare, cel mai important este pasul 3 (Mediu de invatare DRPCIV) unde intrebarile sunt explicate audio - video iar la sala sa te duci atunci cand faci toate cele 45 de chestionare cu 25-26 de puncte.


Stefan
Stefan 20.08.2018 23:25
Buna seara,

Daca intr-o intersectie eu intalnesc indicatorul obligatoriu inainte sau la dreapta, si doresc sa merg pe directia inainte, si cel care intra in intersectie din dreapta mea nu are indicator si doreste sa vireze la stanga, cine are prioritate de trecere in acest caz ?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 22.08.2018 23:28

Nu ai specificat daca intersectia este dirijata sau nedirijata, caz in care presupunem ca este nedirijata. Se va aplica prioritatea de dreapta, iar cel care vin din partea ta dreapta va avea prioritate.


Cauacean Rares Augustin
Cauacean Rares Augustin 19.08.2018 19:31
Mam apucat de școala de șoferi și as dori sa știu dacă ma ajuta cu noile reglementări din 2018 pana la aceasta data pentru a putea învăța de aici video 3D
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 19.08.2018 20:38

Site-ul este updatat 2018.Urmeaaza toti cei 4 pasi de invatare, cel mai important este pasul 3 (Mediu de invatare DRPCIV) unde intrebarile sunt explicate audio - video iar la sala sa te duci atunci cand faci toate cele 45 de chestionare cu 25-26 de puncte.


Petre leonte ionel
Petre leonte ionel 16.06.2018 12:55
Am o întrebare sunt întrebări ca la sala?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 16.06.2018 17:27

Sunt aceleasi intrebari ca la examenul oficial.

Urmeaaza toti cei 4 pasi de invatare, cel mai important este pasul 3 (Mediu de invatare DRPCIV) unde intrebarile sunt explicate audio - video iar la sala sa te duci atunci cand faci toate cele 45 de chestionare cu 25-26 de puncte.


Vasy Zavastyn
Vasy Zavastyn 15.05.2018 18:43
care varianta este mai bine sa invat cea video sau in text?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 15.05.2018 18:44

Cum iti este tie mai usor.Din video intelegi mult mai bine.

 


Lasă un comentariu

CUPRINS
Capitolul 1 - partea 1 - Drumul public Capitolul 1 - partea 2 - Sensul și banda de circulație Capitolul 2 - partea 1 - Deplasarea vehiculelor pe drumul public Capitolul 2 - partea 2 - Circulația în intersecții Capitolul 3 - partea 1 - Semnalizarea rutieră și ordinea de prioritate Capitolul 3 - partea 2 - Semnalele polițistului rutier Capitolul 3 - partea 3 - Semnalele speciale de avertizare Capitolul 3 - partea 4 - Semnalizarea temporară Capitolul 3 - partea 5 - Semnalele luminoase sau sonore Capitolul 3 - partea 6 - Indicatoare rutiere Capitolul 3 - partea 7 - Marcaje rutiere Capitolul 4 - partea 1 - Drumul cu sens unic Capitolul 4 - partea 2 - Intersecția cu sens giratoriu Capitolul 4 - partea 3 - Autostrada Capitolul 4 - partea 4 - Zona rezidenţială şi pietonală Capitolul 5 - partea 1 - Prioritatea și acordarea priorității Capitolul 5 - partea 2 - Prioritatea de trecere - acordată prin indicatoare Capitolul 5 - partea 3 - Prioritatea de trecere - acordata prin lege Capitolul 5 - partea 4 - acordarea priorității Capitolul 5 - partea 5 - alte cazuri de acordare de prioritate Capitolul 6 - partea 1 - manevre - depășirea Capitolul 6 - partea 2 - manevre - oprirea și staționarea Capitolul 6 - partea 3 - manevre - oprirea interzisă Capitolul 6 - partea 4 - manevre - staționarea interzisă și parcarea Capitolul 6 - partea 5 - manevre - întoarcerea Capitolul 6 - partea 6 - manevre - mersul înapoi Capitolul 7 - partea 1 - locuri și situații speciale - trecerea la nivel cu calea ferată Capitolul 7 - partea 2 - trecerea la nivel cu calea ferată fără bariere Capitolul 7 - partea 3 - trecerea la nivel cu calea ferată cu bariere Capitolul 7 - partea 4 - trecerea pentru pietoni Capitolul 7 - partea 5 - drumul în curbă Capitolul 7 - partea 6 - drumul în rampă și în pantă Capitolul 8 - partea 1 - Permisul de conducere Capitolul 8 - partea 2 - Condiții obținere permis și echivalări Capitolul 8 - partea 3 - Viteza de deplasare Capitolul 8 - partea 4 - Starea tehnică a vehiculelor Capitolul 8 - partea 5 - Sistemul de iluminare și semnalizare luminoasă Capitolul 9 - partea 1 - Obligațiile conducătorilor auto la plecarea la traseu Capitolul 9 - partea 2 - Obligațiile conducătorilor auto în timpul deplasării Capitolul 9 - partea 3 - Obligațiile conducătorilor auto la transportul copiilor Capitolul 9 - partea 4 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de accident Capitolul 9 - partea 5 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de defecțiune tehnică Capitolul 9 - partea 6 - Obligațiile conducătorilor auto cu vechime mai mică de un an Capitolul 9 - partea 7 - Obligațiile conducătorilor auto de transport public de persoane Capitolul 9 - partea 8 - Obligațiile conducătorilor auto de transport de mărfuri Capitolul 9 - partea 9 - Obligațiile prorietarilor sau deținătorilor de vehicule Capitolul 9 - partea 10 - Obligațiile conducătorilor auto la remorcarea vehiculelor Capitolul 9 - partea 11 - Obligațiile conducătorilor de mopede și biciclete Capitolul 9 - partea 12 - Obligații și interziceri pietoni Capitolul 10 - partea 1 - Contravenții și infracțiuni Capitolul 10 - partea 2 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul neînmatriculat Capitolul 10 - partea 3 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul fără permis de conducere Capitolul 10 - partea 4 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe Capitolul 10 - partea 5 - Infracțiuni - Părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia Capitolul 10 - partea 6 - Infracțiuni - diverse Capitolul 10 - partea 7 - Contravenții - introducere Capitolul 10 - partea 8 - Contravenții - clasa 1 Capitolul 10 - partea 9 - Contravenții - clasa 2 Capitolul 10 - partea 10 - Contravenții - clasa 3 Capitolul 10 - partea 11 - Contravenții - clasa 4 Capitolul 10 - partea 12 - Contravenții - clasa 5 Capitolul 10 - partea 13 - Alte sancțiuni Capitolul 10 - partea 14 - Reținerea certificatului de înmatriculare sau înregistrare Capitolul 10 - partea 15 - Confiscarea, imobilizarea și radierea din oficiu Capitolul 10 - partea 16 - Consumul de alcool și procedura de recoltare probe

© 2020 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou ↓

Pentru a crea un cont nou cu facebook ↓

Login cu Facebook

Dacă ai deja un cont, conectează-te aici ↓