Pasul 1 - Cursuri » Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Ai parcurs 0% din Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Capitolul 5 - partea 2 - Prioritatea de trecere - acordată prin indicatoare

Capitolul 5 - partea 2 - Prioritatea de trecere - acordată prin indicatoare


Articole de referință din legislația în vigoare

OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 (Codul rutier)
Regulament = REGULAMENT de aplicare a  OUG 195/2002 (Regulamentul codului rutier)

OUG - Articolul 57

(4) În intersecţiile cu sens giratoriu, semnalizate ca atare, vehiculele care circulă în interiorul acestora au prioritate faţă de cele care urmează să pătrundă în intersecţie.

 

Regulament - Articolul 129

(1) Vehiculul care circulă pe un drum public pe care este instalat unul dintre indicatoarele având semnificaţia: "Drum cu prioritate", "Intersecţie cu un drum fără prioritate" sau "Prioritate faţă de circulaţia din sens invers" are prioritate de trecere.
Dacă nu puteți/doriți să vizionați varianta AUDIO-VIDEO a cursului, puteți citi varianta text ilustrată cu imagini.

Varianta text Capitolul 5 - partea 2 - Prioritatea de trecere - acordată prin indicatoare

Codul Rutier - Prioritatea de trecere acordată prin indicatoare

PRIORITATEA DE TRECERE

Prioritatea de trecere se împarte in două categorii:    

  • Prioritate de trecere acordată prin indicatoare:
- prioritatea drumului cu prioritate; 
- prioritatea drumului îngustat;
- prioritatea drumului cu sens giratoriu.
  •     Prioritate de trecere acordata prin lege:
- prioritatea de dreapta;
- prioritatea de rampă;
- prioritatea specială.
 

Prioritate de trecere acordată prin indicatoare

Prioritatea de trecere acordată prin indicatoare este atunci când sunt stabilite anumite indicatoare, pe care dacă le întalnim, avem prioritate de trecere, și alte indicatoare, pe care daca le întâlnim, nu avem prioritate de trecere.

1. PRIORTATEA DRUMULUI CU PRIORITATE.

Acest tip de prioritate este acordat prin indicatoare de reglementare de prioritate, vehiculele care le întalnesc au sau pierd prioritatea, în funcție de indicatoarele întâlnite.

Indicatoarele care conferă prioritate de trecere celor ce le întalnesc sunt:

  • „Drum cu prioritate”, acest indicator se instalează la începutul drumului cu prioritate sau înaintea intersecțiilor cu un drum fără prioritate și are rolul de a anunța conducătorul auto ca are prioritate în intersecția în care va pătrunde (art. 129 alin. 1 din Regulament). Drumurile care intersectează drumul cu prioritate vor avea instalate unul dintre indicatoarele „Oprire” sau „Cedează trecerea”.

prioritatea de trecere acordata prin indicatoare

* Atunci când drumul cu prioritate își schimbă direcția de mers într-o intersecție, obligatoriu, se confirmă drumul cu prioritate prin montarea sub fiecare indicator, atât sub cele de prioritate cât și sub cele de acordare a priorității, panouri adiționale care arată direcția drumului cu prioritate.

directia drumului cu prioritate aratata prin panouri aditionale

  • „Intersecție cu un drum fără prioritate”, acest indicator se instalează în afara localităților, pe drumurile cu prioritate, la 100-200 m de intersecția cu un drum fără prioritate și are rolul de a confirma prioritatea celui care întalnește acest indicator.

prioritatea la indicatorul intersectie cu un drum fara prioritate

2. PRIORITATEA DRUMULUI ÎNGUSTAT.

Se aplică pe sectoarele de drum îngustat, unde nu au loc să circule două vehicule, unul pe lângă celalalt, indiferent de natura îngustării, fie că este permanentă (de exemplu pe poduri) sau temporară (de exemplu în zona de lucrări la drum). Reglementarea se face prin instalarea la capetele sectorului de drum îngustat a indicatoarelor: “Prioritate față de circulația din sens invers” și “Prioritate pentru circulația din sens invers”.

  • „Prioritate față de circulația din sens invers”, la întalnirea acestui indicator, conducătorul autovehiculului are prioritatea față de toate autovehiculele care circulă din sens opus (art. 129 alin. 1 din Regulament).​

prioritate fata de circulatia din sens invers

  • „Prioritate pentru circulația din sens invers”, la întalnirea acestui indicator, conducătorul autovehiculului pierde prioritatea față de toate autovehiculele care circulă din sens opus.

prioritate pentru circulatia din sens invers

* Dacă sub indicatorul “Prioritate pentru circulația din sens invers” întalnim panoul adițional “Categoria de autovehicule care trebuie să respecte semnificația indicatorului” și vehiculul pe care îl conducem nu face parte din respectiva categorie, nu suntem obligați să acordăm prioritate de trecere.

prioritate pentru circulatia din sens invers cu panou aditional de categorie de vehicul

3. PRIORITATEA DRUMULUI CU SENS GIRATORIU.

În intersecţiile cu sens giratoriu, semnalizate ca atare, vehiculele care circulă în interiorul acestora au prioritate faţă de cele care urmează să pătrundă în intersecţie (art. 57 alin. 4 din OUG).

prioritatea in sensul giratoriu

84 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright Școala Rutieră 2024. Toate drepturile rezervate.