Pasul 1 - Cursuri » Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Ai parcurs 0.0% din Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Capitolul 5 - partea 3 - Prioritatea de trecere - acordata prin lege

Capitolul 5 - partea 3 - Prioritatea de trecere - acordată prin lege


Articole de referință din legislația în vigoare

OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 (Codul rutier)
Regulament = REGULAMENT de aplicare a  OUG 195/2002 (Regulamentul codului rutier)

OUG - Articolul 37

(1) Conducătorii de vehicule sunt obligaţi să oprească imediat, pe acostament sau, în lipsa acestuia, cât mai aproape de marginea drumului sau bordura trotuarului, în sensul de deplasare, la apropierea şi la trecerea autovehiculelor cu regim de circulaţie prioritară care au în funcţiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă de culoare roşie şi sonore.

(2) Conducătorii de vehicule sunt obligaţi să reducă viteza, să circule cât mai aproape de marginea drumului în sensul de deplasare şi să acorde prioritate la trecerea autovehiculelor cu regim de circulaţie prioritară care au în funcţiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă de culoare albastră şi sonore.

OUG - Articolul 57

(1) La intersecţiile cu circulaţie nedirijată, conducătorul de vehicul este obligat să cedeze trecerea vehiculelor care vin din partea dreapta, în condiţiile stabilite prin regulament.

OUG - Articolul 59

(1) În intersecţiile cu circulaţie nedirijată, conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere vehiculelor care circulă pe sine. Acestea pierd prioritatea de trecere când efectuează virajul spre stânga sau când semnalizarea rutieră din acea zonă stabileşte o altă regulă de circulaţie.

(2) În intersecţii, conducătorii vehiculelor care virează spre stânga sunt obligaţi să acorde prioritate de trecere vehiculelor cu care se intersectează şi care circulă din partea dreapta.

(3) În intersecţiile cu circulaţie dirijată prin indicatoare de prioritate, regula priorităţii de dreapta se respecta numai în cazul în care două vehicule urmează să se întâlnească, fiecare intrând în intersecţie de pe un drum semnalizat cu un indicator având aceeaşi semnificaţie de prioritate sau de pierdere a priorităţii.

OUG - Articolul 61

(1) Au regim de circulaţie prioritară numai autovehiculele prevăzute la art. 32 alin. (2) lit. a) şi b), atunci când se deplasează în acţiuni de intervenţie sau în misiuni care au caracter de urgenţă. Pentru a avea prioritate de trecere, aceste autovehicule trebuie să aibă în funcţiune semnalele luminoase şi sonore.

 

Regulament - Articolul 129

(2) Când două vehicule urmează să se întâlnească într-o intersecţie dirijată prin indicatoare, venind de pe două drumuri publice unde sunt instalate indicatoare cu aceeaşi semnificaţie, vehiculul care vine din dreapta are prioritate.

Regulament - Articolul 135

Conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere şi în următoarele situaţii:

e) când circulă în panta faţă de cel care urca, dacă pe sensul de mers al celui care urca se află un obstacol imobil. În această situaţie manevra nu este considerată depăşire în sensul prevederilor art. 120 lit. j);Dacă nu puteți/doriți să vizionați varianta AUDIO-VIDEO a cursului, puteți citi varianta text ilustrată cu imagini.

Varianta text Capitolul 5 - partea 3 - Prioritatea de trecere - acordată prin lege

Codul Rutier - Prioritatea de trecere acordată prin lege

Este atunci cănd legislația stabilește anumite locuri și situații, în care unii participanți la trafic au prioritate de trecere față de alții, fără ca acest lucru să fie arâtat de ceva material, ca de exemplu un indicotor.

1. PRIORITATEA DE DREAPTA (prioritate generală)

Acest tip de prioritate se aplică în intersecțiile nedirijate și în toate cazurile de egalitate.

Prioritatea de dreapta în intersecțiile nedirijate (art. 57 alin. 1 din OUG).

De exemplu într-o intersecție nedirijată de drumuri de aceeași categorie, adică intersecție fără indicatoare de reglementare prioritate, ajung simultan două vehicule, avem o situație în care se aplică regula priorității de dreapta, vehiculul care va trece primul este cel care vine din partea dreaptă.

prioritatea de dreapta

*De retinut că în intersecțiile nedirijate de drumuri de aceeași categorie au prioritate vehiculele care vin din dreaptă și pierd prioritatea vehiculele care vin din stânga.

Prioritatea de dreapta în caz de egalitate.

Se considera caz de egalitate atunci când două sau mai multe vehicule își întalnesc traiectoriile dar au drepturi egale să trecă prin acel loc. Într-o astfel de situație de egalitate intervine aplicarea priorității de dreapta. De reținut că situațiile de egalitate pot fi întâlnite și în intersecțiile dirijate unde situațiile sunt rezolvare prin regula priorității de dreapta (art. 129 alin. 2 din Regulament și art. 59 alin. 2 din OUG).

Să dăm câteva exemple de situație de egalitate:

  • Cea mai întalnită situație de egalitate se găsește în intersectii, atunci cand două vehicule circulă din sensuri opuse dar ambele întâlnesc indicatorul „Drum cu prioritate prioritate”, iar unul dintre vehicule virează către stânga. Aici se crează o situație de egalitate, ambele vehicule având drepturi egale, situație în care se aplică regula priorității de dreapta, vehiculul care virează către stânga trebuie să îi acorde prioritate de trecere celui care circulă din sens opus, deoarece virând către stânga, acesta îi vine din partea dreaptă (art. 59 alin. 3 din OUG).

prioritatea in caz de egalitate

  • Un alt exemplu de situație de egalitate este acesta, în care cele două autovehicule vin de pe drumuri fără prioritate, unul întâlnind indicatorul „Oprire” iar celalalt indicatorul „Cedeaza trecerea”. Ambele sunt indicatoare de pierdere a priorității și sunt egale, între ele se crează o situație de egalitate și seaplică prioritate de dreapta. În această situație autoturismul roșu îi va acorda prioritate de trecere autoturismului albastru deoarece acesta îi vine din partea dreaptă (art. 59 alin. 3 din OUG).

prioritatea la intalnurea aceluias indicator

2. PRIORITATEA DE RAMPĂ

Atunci când două vehicule se apropie de un sector de drum aflat în rampă sau în pantă, iar pe sensul celui care urcă în rampă există un obstacol imobil și nu au loc să circule unul pe lânga celălalt, prioritate de trecere are vehiculul care urcă în rampă față de cel care coboară în pantă (art. 135 lit. e din Regulament).

prioritatea de rampa

Această prioritate a fost creată pentru a nu obliga vehiculele care circulă în rampă, adică cele care urcă, să oprească, știind faptul că după oprire este mult mai greu sau uneori imposibil să se pornescă în urcare, față de cel care opresc în coborâre, pentru care pornirea nu constituie un impediment.

3. PRIORITATEA SPECIALĂ

Această prioritate se acordă autovehiculelor cu regim de circulație prioritară care se deplasează în acţiuni de intervenţie sau în misiuni care au caracter de urgenţă și au în funcțiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă și sonore. Pentru a avea prioritate de trecere, aceste autovehicule trebuie să aibă în funcţiune semnalele luminoase şi sonore (art. 61 alin. 1 din OUG).

prioritatea autovehiculelor cu regim special

Semnale speciale de avertizare luminoasa sunt de doua feluri, de culoare rosie si de culoare albastra.

Semnale speciale de avertizare luminoasă de culoare rosie:

Obligații: La apropierea și la trecerea autovehiculelor cu regim de circulație prioritară care au în funcțiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă de culoare roșie și sonore, conducătorii de vehicule sunt obligați să oprească imediat, pe acostament sau, în lipsa acestuia, cât mai aproape de marginea drumului sau bordura trotuarului, în sensul de deplasare (art. 37 alin. 1 din OUG).

obligatii la lumina rosie a autovehiculelor cu prioritate speciala

Semnale speciale de avertizare luminoasă de culoare albastră:

Obligații: La trecerea autovehiculelor cu regim de circulație prioritară care au în funcțiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă de culoare albastră și sonore, conducătorii de vehicule sunt obligați să reducă viteza, să circule cât mai aproape de marginea drumului în sensul de deplasare și să acorde prioritate (art. 37 alin. 2 din OUG).

obligatii la lumina albastra a autovehiculelor cu regim sperial

Tot la prioritatea specială intră și prioritatea tramvaielor aflat în mers, acestea au prioriotate în mers atunci când circulă prin intersecțiile nedirijate. Tramvaiul va pierde prioritatea în intersecțiile nedirijate, atunci când virează către stânga (art. 59 alin. 1 din OUG).

prioritatea tramvaiului aflat in mers

tramvaiul pierde prioritatea cand vireaza la stanga

200 Comentarii Lasă un comentariu


Mariana Iacob
Mariana Iacob 12.08.2022 09:00
Mulțumesc scoala rutieră!!!Admis astăzi cu 25 ✔✔
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 12.08.2022 14:49

Cu placere, felicitari!Marius Ene
Marius Ene 03.08.2022 07:22
Buna ziua. Am intalnit si eu o speta in Chestionarul 2 pentru categoria D si anume:
Intrebarea este formulata simplist: "Care dintre vehicule nu au prioritate de trecere?"
Raspunsul A este: "Vehiculele care coboara o panta, fata de cele care urca, daca sunt de aceeasi categorie".
Acest raspuns este considerat gresit conform Art 127 care spune "Pe drumurile publice inguste si/sau cu declivitate....etc".
Dar ce spuneti de Art 135, litera e "Conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere....când circulă în pantă faţă de cel care urcă, dacă pe sensul de mers al celui care urcă se află un obstacol imobil"?!
Dpmdv aceasta intrebare este ambigua si din pacate poate face diferenta intre un admis si un respins la examenul teoretic. Este ambigua pentru ca in intrebare nu este specificat clar "Care dintre vehicule nu au prioritate de trecere "pe drumurile publice inguste si/sau cu declivitate" SAU "daca pe sensul de mers al celui care urca se afla un obstacol".
Mi-asi dori sa stiu parerea D-voastra vis-a-vis de aceasta intrebare.
Multumesc anticipat si felicitari pentru acest site foarte bun pentru cei care doresc sa obtina permisul de conducere sau o noua categorie asa cum sunt eu.
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 03.08.2022 15:42

Îți înțelegem nemulțumirea. Vrem doar să subliniem faptul că acestea sunt întrebările oficiale de la examen și nu vrem să intervenim asupra lor ca să le „corectăm”. Considerăm că este de folos să le lăsăm așa cum se găsesc ele la examenul oficial.Croitoru Tatiana
Croitoru Tatiana 02.08.2022 11:06
Referitor la intrebarea ulterioara..nu este o intersectie de doua drumuri..este o strada care nu are delimitarea de dublu sens...iar strada din dreapta este o strada laturalnica.Cel de pe strada laturalnica din dreapta a apasat acceleratia in loc de frana cand a vrut sa faca stanga
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 02.08.2022 11:39

Nu contează dacă drumul din dreapta este considerat a fi stradă lăturalnică. Dacă este tot drum public și nu se găsesc mijloace de semnalizare care să reglementeze prioritatea de trecere, se consideră intersecție nedirijată.Croitoru Tatiana
Croitoru Tatiana 31.07.2022 12:41
Buna ziua ,
Am si eu o intrebare legata de prioritatea de dreapta.Nu este intersectie..nu este sosea cu strada..sunt pur si simplu doua strazi in forma de T fara indicatoare.Persoana care circula normal inainte este obligata sa dea prioritate celui care iese de pe cealalta strada din dreapta daca acesta doreste sa faca stanga?
Multumesc!
Croitoru Tatiana
Croitoru Tatiana 31.07.2022 12:43
Cel care iese din dreapta vrea sa faca stanga nu stiu daca m am exprimat corect prima data.

Multumesc.
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 02.08.2022 10:56

Dacă este vorba despre o intersecție de două drumuri în care nu se găsesc indicatoare de prioritate, trebuie să se acorde prioritate vehiculelor care circulă din partea dreaptă. Deci, nu contează dacă circuli pe drumul cel drept sau pe drumul cu care acesta se intersectează. Prin urmare, în exemplul dat de tine, trebuie să acorde prioritate celui care vine din dreapta, indiferent dacă acesta vrea să vireze stânga sau dreapta.Grigorescu Andrei Sebastian
Grigorescu Andrei Sebastian 09.06.2022 12:13
De ce nu merge nici un singur videoclip de pe la capitolul 3 mai departe?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 09.06.2022 16:04

Contactați-ne prin messenger pe pagina noastră de Facebook ca să vă putem ajuta - Click aici!alexa
alexa 20.05.2022 01:55
Am permis de 7 luni, inca incepatoare si tot sunt aici sa mai citesc una alta dupa atata timp incat este nevoie, unul cu ramapa nu am stiut-o, dar sa fiu sincera nu as risca indieferent daca am sau nu proritate, pentru ca multi soferi nu iti ofera acesta posibilitate si e riscuri de accidente.

Diaconu Iulian
Diaconu Iulian 19.05.2022 08:06
Buna ziua.
Am un amic care a facut un accident intr-o intersectie (tip cruce) dintre doua strazi, care are doar un singur indicatior de STOP.
situatia e asa:
Masina 1 vine de sus - fara indicator
Masina 2 vine din dreapta - fara indicator
intrarea in intersectie din partea de jos e libera, dar are indicator STOP
intrarea in intersetie din partea din stanga e libera - fara indicator.

Cine are prioritate?
Multumesc!
andrei
andrei 25.05.2022 07:23
MAsina 2, (nu inteleg exact ce inseamna vine din dreapta) vine din dreapta masinii 1 sau vine din partea dreapta cum privesti imaginea. Ca idee , daca in intersectie este un indicator (stop) inseamna ca e intersectie dirijata. daca ambii soferi la intrare in intersectie nu aveau nici un indicator inseamna ca ambii au intrat de pe drum cu prioritate, si aici ai 2 variante (care se lasa cu accident), daca ambii au parasit drumul cu prioritate vinovat este cel care a intrat in intersectie din stanga celuilalt, daca ambii pastrau directia pe drumul cu prioritate atunci nu aveau cum sa faca accident. iar doar daca unul a parasit drumul cu prioritate acela este vinovat pentru ca nu a respectat regula prioritatii de dreapta. (atunci cand virezi la stanga acorzi prioritate masinilor care vin din partea dreapta si circula pe un drum cu acelasi tip de prioritate.)
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 03.06.2022 11:50

Probabil pe intrarea de sus era cândva un indicator, Cedează trecerea sau Oprire, dar a „dispărut”, însă este posibil sa fi rămas marcajul de oprire sau de cedare a trecerii. Ideea este ca polițistul constatator va decide vinovăția pe baza unei anchete. Deci, cel mai bine este să se meargă la poliție în aceste cazuri ca polițistul specializat să decidă vinovăția și să aplice sancțiunile corecte.silistru.andrei@yahoo.com
silistru.andrei@yahoo.com 11.03.2022 09:34
Eu am o problema cu cu afirmatia "prioritatea de dreapta se aplica in intersectiile nedirijate si in toate cazurile de egalitate" este o afirmatie fals. In legisliatie prioritatea de dreapta se aplica doar LA intersectii nedirijate in intersectii se aplica regula prioritatii de dreapta. Imaginati - va un drum cu prioritate care vireaza la dreapta in sensul dumneavoastra de mers, si care tot in partea dreapta se intersecteaza cu un drum fara prioritate. pe drumul cu prioritate masni din ambele sensuri vor sa intre pe drumul fara prioritate. cine intra primul CEL care vine din dreapta (de pe drumul cu prioritate si e obligat sa vireze la stanga pentru a iesi de pe drum) sau cel care intra in intersectie din stanga si vireaza la dreapta pentru a iesi de pe drumul cu prioritate. este doar un exemplu unde este caz de egalitate si prioritatea de dreapta de care vorbiti voi nu se aplica si nici nu se regaseste in legislatie.. exemple sunt mai multe.
Larissa Moldovan
Larissa Moldovan 15.03.2022 23:34
Voiam sa întreb ceva asemanator. Sa presupunem ca de pe un drum cu prioritate eu vreau sa virez la stânga (pe un drum fără prioritate) iar cel ce îmi vine din sens opus la fel (adică spre dreapta lui). In acest caz cine are prioritate de trecere?
Adrian
Adrian 21.03.2022 06:50
Ai inteles gresit modul in care se aplica prioritatea de dreapta. Dreapta nu este referitor la directia din care se aproprie cele 2 vehiclule ci este dreapta in momentul intersectarii celor 2 traiectorii. Astfel, revenind la exemplul tau, masina care vine din "dreapta" este de fapt cea care prin virajul la stanga trece peste traiectoria celui care vine din sens opus . Cele 2 vehicule fiind pe drum cu prioritate, este o situatie de egalitate si se aplica prioritatea de dreapta. Practic prin orice viraj la stanga trebuie sa acorzi prioritate de dreapta vehiculelor ce vin din sens invers. Nu conteaza daca ele intra fizic in intersectie prin stanga sau prin dreapta. Tot ce conteaza este cine se afla pe drumul cu prioritate si de unde vin in raport cu punctul intersectarii celor 2 traiectorii. Prioritatea de dreapta este printre cele mai simple si clare chestii din legislatie. Nu stiu sa existe exemple unde nu se poate aplica prioritatea de dreapta intr-un mod foarte clar.

andrei
andrei 05.01.2022 07:07
eu am cazut pentru ca nu am dat prioritate unei masini care era la vro 50 m de intersectie si se deplasa foarte incet exista vro regula in acest sens ?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 11.01.2022 09:38

Dacă conducătorul respectivei mașini a fost nevoit să reducă viteza sau să își modifice brusc direcția de deplasare sau să oprească, se numește neacordare de prioritate.
Articolul 6

În sensul prezentei ordonanțe de urgență, expresiile și termenii de mai jos au următorul înțeles:

1. acordare a priorității - obligația oricărui participant la trafic de a nu își continua deplasarea sau de a nu efectua orice altă manevră, dacă prin acestea îi obliga pe ceilalți participanți la trafic care au prioritate de trecere să își modifice brusc direcția sau viteza de deplasare ori să oprească;andrei
andrei 11.01.2022 11:03
Nu a oprit deloc sau a incetinit maina era la distanta si se deplasa greu "Masina era o dacia papuc incarcat cu lemne cred ca era lasata toata "

Raluca Spirache
Raluca Spirache 14.12.2021 19:45
Nu mai inteleg cu noua legislație. Cum de un conducător de pe drumul principal care merge pe direcția inainte nu are nicio treaba ca doar e de la sine inteles, mai ales ca nu are intenția de a-și schimba direcția, dar cel care vine din sens opus, tot de pe drumul prioritar care merge inainte el are obligația mai nou sa ii cedeze prioritatea conducătorului care vine din partea dreapta a sa, aducă de pe un drum fără prioritate. Astfel ar trebui sa se anuleze indicatoarele cu intersecție cu un drum fără prioritate, este o nedreptate, sunt foarte mulți soferi care nu stiu acest lucru. Nu-i asa ca este o incurcatura, practic te bulversează.
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 28.12.2021 18:16

Observam că undeva nu s-a înțeles corect. Va recomandam să urmăriți de la început această lecție video si să vă concentrați mai mult. Ne-ar părea rău să remanenți informată greșit, mai ales că este vorbă despre prioritatea de trecere.Încercam să vă explicăm ceea ce credem noi că ați omis, dar tot o să fie nevoie să urmăriți in totalitatea aceasta lecție video cat si celelalte lecții care eu legătura cu prioritatea de trecere.
Atunci când o intersecție are indicatoare de prioritate, cei care vin pe drumul cu prioritate si care întâlnesc indicatorul „Drum cu prioritate” au prioritate fata de cei care vin de pe drumul fără prioritate și întâlnesc „Cedează trecerea” sau „STOP”. Însă daca aceștia care vin de pe drumul cu prioritate își intersectează traiectoriile, in cazul in care unul sau amândoi efectuează un viraj, intre aceștia se aplica prioritatea de dreapta. Aceștia nu trebuie sa le acorde prioritate de dreapta si celor care vin de pe drumul fără prioritate.
Ionut Popescu
Ionut Popescu 16.11.2021 07:08
Mă poate ajuta cineva cu un articol în care să specifice că cei care sunt opriți în trafic de către RAR și poliția rutieră și sa găsit defecțiuni tehnice la sistemul de direcție și anume (pompa servo) nu beneficiază de reducere a pedepsei adică redobindire, după ce a primit sancțiunea de 90 zile suspendare permis și 9 puncte amendă, Mi sa luat permisul de conducere pe perioada de 90zile si 9 puncte amendă,mi sa dat dovadă de 15zile, am mers să predau dovadă de circulatie pe raza unde am dobindit permisul de conducere,acolo mi sa dat o altă dovadă fără drept de circulatie și am întrebat dacă am dreptul la reducere pedepsei ,mi sa spus ca am , am mers am susținut examenul de redobindire si am fost admis, la 2 zile după am mers cu cererea de reducere a pedepsei pentru că așa ni sa spus în județul în care am săvîrșit fapta, adică județul dolj și am susținut examenul de redobindire la gorj, am ajuns la ghișeu cu toate documentele mi sa spus ca ne vedem peste 3 luni,am întrebat de ce și mi sa spus ca eu nu beneficiez de reducere a pedepsei pentru că am condus autoturismul de serviciu pe cu sistemul de direcție defect , intrebinduma iarăși cine mi-a dat dreptul la reducere că eu nu aveam , în oug nu găsesc nici un articol prin care să scrie că eu nu beneficiez de reducere a pedepsei Vă mulțumesc

Daniel Matei
Daniel Matei 24.09.2021 02:52
Bună ziua. Aș vrea o parere în următoarea situație:
Intersecție semaforizată, un vehicul la apariția culorii verzi, poziționat pentru a vira la stânga, inta6in intersecție până la mijlocul ei cu semnalizare a pusă, dă prioritate primelor 3 vehicule ce merg din sens opus drept în față apoi, văzând că următorul vehicul, o mașină de școală cat B, vine foarte încet, fiind la o distanță de 40-50m față de cea din intersecție, șoferul acesteia consideră să facă manevra virajului, convins fiind că nu stînjenește vehiculul de școală.
După mașina școlii, mai sunt 2 vehicule iar apoi un echipaj de poliție care, oprește vehiculul care a făcut curajul la stânga, amendează și ia permisul soferulului motivând că a constrâns mașina școlii să franeze.
Vă rog să-mi spuneți articolul de lege care reglementează acest caz specific, ce prevede și la ce pagină sau paragraf se găsește. Mulțumesc anticipat.
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 15.11.2021 19:56

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 (**republicată**) privind circulația pe drumurile publice**)Articolul 6

În sensul prezentei ordonanțe de urgență, expresiile și termenii de mai jos au următorul înțeles:

1. acordare a priorității - obligația oricărui participant la trafic de a nu își continua deplasarea sau de a nu efectua orice altă manevră, dacă prin acestea îi obliga pe ceilalți participanți la trafic care au prioritate de trecere să își modifice brusc direcția sau viteza de deplasare ori să oprească;
Alexandru
Alexandru 26.08.2021 09:13
As dori o clarificare pentru urmatoarea situatie:

Autoturismul semnalizeaza virajul la dreapta si se incadreaza in viraj.

Langa bordura, pe aceeasi banda, circula bicicleta care are sensul de deplasare spre inainte (nu era banda de biciclisti).

Bicicleta nu franeaza la timp si intra in spatele autoturismului.

Cine se face vinovat in acest caz?

Va multumesc!

Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 18.09.2021 08:57

Este greu de decis cine și de ce este vinovat. Pentru asta există un agent de poliție specializat pe astfel de situații. Cel mai bine este să se meargă la poliție în aceste cazuri ca polițistul specializat să decidă vinovăția și să aplice sancțiunile corecte. Noi nu putem face altceva decât să ne dăm cu părerea, pe baza legii, dar nu înseamnă că așa va decide si agentul de politie, de aceea avem o reținere în a ne da cu părerea.


Dorcea emil
Dorcea emil 23.07.2022 12:12
Părerea mea este că autoturizmul este vinovat daca ambi erau pe banda 1 și brusc autoturismul virând la dreapta ia tăiat fata bicicletei ,logic autovehicul este cel vinovat biciclistul mergând pe direcția înainte avea prioritate ,primul iar autoturismul trebuie sa vireze prin spatele bicicletei

Livia Gocan
Livia Gocan 07.08.2021 18:52
Nu inteleg exemplul de la minutul 1:55. Cele doua vehicule nu se afla in situatie de egalitate. Drumul cu prioritate este cel care merge drept in fata. In momentul in care vehiculul albastru vrea sa paraseasca drumul cu prioritate, facand stanga, automat isi pierde prioritatea. Nu?
Egalitate ar fi daca vehicului rosu ar vrea sa faca si el dreapta, pe acelasi drum. Abia atunci s-ar aplica prioritatea de dreapta.
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 18.09.2021 08:44

Se afla într-o situație de egalitate pentru ca ambii întâlnesc indicatorul "Drum cu prioritate" care le conferă acestora același drept. Aceeași situație de egalitate se crea si in cazul in care autoturismul roșu părăsea drumul cu prioritate virând către stânga (stânga lui), caz in care amândoi părăsesc drumul cu prioritate si se ajunge tot la prioritatea de dreapta.


Andrei George
Andrei George 18.05.2022 11:29
Mai oamenilor. Chiar n ați învățat nimic la școală? Prioritatea de trecere printr o intersecție, ți o da semnul pe care l întâlnești la întrarea în acea intersecție. Dacă tu ai drum cu prioritate, nu contează unde te duci, ca înainte, ca la stânga, tu ai prioritate fata de toți ceilalți care vi d de pe drum cu stop sau cedează trecerea. Doar ca prin virajul la stg, dacă vine alta mașina din contrasens care are tot drum cu prioritate și merge înainte, mașina aia în momentul în care vibrezi la stg, îți vine din partea dreapta și trebuie sa l lași sa treacă, prioritate de dreapta. Puneți mana și citiți, ca omorâți oameni. Îți recomand și ție sa pui mana sa rezolvi chestionare, sa vezi ce de probleme ai în logica.

Adrian Pandelică
Adrian Pandelică 31.07.2021 12:22
În acest caz se aplica regula priorității de dreapta?
https://postimg.cc/PpTdVRVP
Doar cei din fata au cedează trecerea pentru ca se afla pe un drum secundar,însă cei din dreapta se afla tot pe un drum județean.Ce este ciudat este ca înainte era cedează trecerea și în dreapta.Si mai sunt câteva intersecții unde se intersectează doua drumuri județene și semnul Cedează trecerea nu mai exista(ma refer la drumurile din dreapta,faptul ca înainte aveau semnul respectiv).In acest moment ar trebui sa se aplice regula priorității de dreapta în acele intersecții?
Adrian Pandelică
Adrian Pandelică 03.08.2021 08:05
Sau de exemplu intr-o intersecție în T,presupunând ca eu circul pe drumul din dreapta și doresc sa efectuez viraj la stanga sau la dreapta.Cei din dreapta am văzut ca au cedează trecerea iar cei din stanga și eu nu avem niciun semn.Se aplica tot regula priorității de dreapta?
Adrian Pandelică
Adrian Pandelică 03.08.2021 08:30
Si mai concret,referitor la cea de a doua întrebare,intersecția în T este următoarea:cei din dreapta au Cedează trecerea ,iar cei din stanga nimic.
https://postimg.cc/6TGcqG43
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 03.08.2021 11:05

Este de ajuns sa se instaleze un singur indicator (Cedează trecerea sau STOP) într-o intersecție in forma de T ca sa se numească intersecție dirijata prin indicatoare de reglementare de prioritate. Caz in care drumul cu prioritate este cel care nu are instalat indicator sau are, in unele cazuri, indicatorul Drum cu prioritate. In aceasta situație nu se aplica prioritatea de dreapta. Se aplica prioritatea de dreapta doar atunci cand unu dintre cei care vin pe drumul cu prioritate nu mai continua pe drumul cu prioritate si traiectoriile celor doi se intersectează.Găsiți aici lecție video cu Prioritatea și acordarea priorități --> Codul Rutier - Prioritatea și acordarea prioritățiGăsiți aici lecție video cu PRIORITATEA acordată prin indicatoare --> Codul Rutier - Prioritatea de trecere acordată prin indicatoareGăsiți aici lecție video cu PRIORITATEA acordată prin lege --> Codul Rutier - Prioritatea de trecere acordată prin legeGăsiți aici lecție video cu Acordarea priorității --> Codul Rutier - Acordarea prioritățiiGăsiți aici lecție video cu Alte cazuri de acordare a priorității --> Codul Rutier - Alte cazuri de cordare a priorității


Adrian Pandelică
Adrian Pandelică 14.08.2021 13:33
Deci,în cazul intersecției în T,când eu vin din dreapta iar cel din stanga dorește sa meargă înainte (adica spre drumul din dreapta mea care are instalat singurul indicator-Cedeaza trecerea) ar trebui sa îmi acorde prioritate de dreapta deoarece părăsește drumul prioritar?
Si încă o situație pe care nu o înțeleg este cea din prima întrebare https://i.postimg.cc/CxWvjNtz/Screenshot-20210814-162736-Maps.jpg
Ambele drumuri sunt județene,singurul indicator de prioritate este cel din dreapta,dar acela este pentru ca acolo este un drum secundar și se refera la intersecția dintre drumul secundar si cel județean.Insa cum este corect sa se procedeze im cazul în care doresc sa merg înainte și ma intersectez cu celalalt drum județean.Nu se aplica regula priorității de dreapta?Va mulțumesc pentru răspunsuri și îmi cer scuze ca întreb încă odată dar nu am înțeles.

Lasă un comentariu

CUPRINS
Capitolul 1 - partea 1 - Drumul public Capitolul 1 - partea 2 - Sensul și banda de circulație Capitolul 2 - partea 1 - Deplasarea vehiculelor pe drumul public Capitolul 2 - partea 2 - Circulația în intersecții Capitolul 3 - partea 1 - Semnalizarea rutieră și ordinea de prioritate Capitolul 3 - partea 2 - Semnalele polițistului rutier Capitolul 3 - partea 3 - Semnalele speciale de avertizare Capitolul 3 - partea 4 - Semnalizarea temporară Capitolul 3 - partea 5 - Semnalele luminoase sau sonore Capitolul 3 - partea 6 - Indicatoare rutiere Capitolul 3 - partea 7 - Marcaje rutiere Capitolul 4 - partea 1 - Drumul cu sens unic Capitolul 4 - partea 2 - Intersecția cu sens giratoriu Capitolul 4 - partea 3 - Autostrada Capitolul 4 - partea 4 - Zona rezidenţială şi pietonală Capitolul 5 - partea 1 - Prioritatea și acordarea priorității Capitolul 5 - partea 2 - Prioritatea de trecere - acordată prin indicatoare Capitolul 5 - partea 3 - Prioritatea de trecere - acordata prin lege Capitolul 5 - partea 4 - acordarea priorității Capitolul 5 - partea 5 - alte cazuri de acordare de prioritate Capitolul 6 - partea 1 - manevre - depășirea Capitolul 6 - partea 2 - manevre - oprirea și staționarea Capitolul 6 - partea 3 - manevre - oprirea interzisă Capitolul 6 - partea 4 - manevre - staționarea interzisă și parcarea Capitolul 6 - partea 5 - manevre - întoarcerea Capitolul 6 - partea 6 - manevre - mersul înapoi Capitolul 7 - partea 1 - locuri și situații speciale - trecerea la nivel cu calea ferată Capitolul 7 - partea 2 - trecerea la nivel cu calea ferată fără bariere Capitolul 7 - partea 3 - trecerea la nivel cu calea ferată cu bariere Capitolul 7 - partea 4 - trecerea pentru pietoni Capitolul 7 - partea 5 - drumul în curbă Capitolul 7 - partea 6 - drumul în rampă și în pantă Capitolul 8 - partea 1 - Permisul de conducere Capitolul 8 - partea 2 - Condiții obținere permis și echivalări Capitolul 8 - partea 3 - Viteza de deplasare Capitolul 8 - partea 4 - Starea tehnică a vehiculelor Capitolul 8 - partea 5 - Sistemul de iluminare și semnalizare luminoasă Capitolul 9 - partea 1 - Obligațiile conducătorilor auto la plecarea la traseu Capitolul 9 - partea 2 - Obligațiile și interdicțiile conducătorilor de vehicule în timpul deplasării Capitolul 9 - partea 3 - Obligațiile conducătorilor auto la transportul copiilor Capitolul 9 - partea 4 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de accident Capitolul 9 - partea 5 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de defecțiune tehnică Capitolul 9 - partea 6 - Obligațiile conducătorilor auto cu vechime mai mică de un an Capitolul 9 - partea 7 - Obligațiile conducătorilor auto de transport public de persoane Capitolul 9 - partea 8 - Obligațiile conducătorilor auto de transport de mărfuri Capitolul 9 - partea 9 - Obligațiile prorietarilor sau deținătorilor de vehicule Capitolul 9 - partea 10 - Obligațiile conducătorilor auto la remorcarea vehiculelor Capitolul 9 - partea 11 - Obligațiile conducătorilor de mopede, biciclete și trotinete electrice Capitolul 9 - partea 12 - Obligații și interziceri pietoni Capitolul 10 - partea 1 - Contravenții și infracțiuni Capitolul 10 - partea 2 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul neînmatriculat Capitolul 10 - partea 3 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul fără permis de conducere Capitolul 10 - partea 4 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe Capitolul 10 - partea 5 - Infracțiuni - Părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia Capitolul 10 - partea 6 - Infracțiuni - diverse Capitolul 10 - partea 7 - Contravenții - introducere Capitolul 10 - partea 8 - Contravenții - clasa 1 Capitolul 10 - partea 9 - Contravenții - clasa 2 Capitolul 10 - partea 10 - Contravenții - clasa 3 Capitolul 10 - partea 11 - Contravenții - clasa 4 Capitolul 10 - partea 12 - Contravenții - clasa 5 (doar pentru persoane juridice) Capitolul 10 - partea 13 - Alte sancțiuni (punctele de penalizare, interdicția de a conduce pe teritoriul României și reținerea / retragerea / suspendarea / anularea permisului de conducere) Capitolul 10 - partea 14 - Reținerea certificatului de înmatriculare sau înregistrare Capitolul 10 - partea 15 - Confiscarea, imobilizarea și radierea din oficiu Capitolul 10 - partea 16 - Consumul de alcool și procedura de recoltare probe

© 2022 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou pe baza unei adrese de email ↓

Pentru a te autentifica cu Facebook ↓

Autentifică-te cu Facebook

Ai deja cont creat? Autentifică-te aici! ↓