Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Ai parcurs 0.0% din Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Capitolul 5 - partea 3 - Prioritatea de trecere - acordata prin lege

Capitolul 5 - partea 3 - Prioritatea de trecere - acordată prin lege


Articole de referință din legislația în vigoare

OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 (Codul rutier)
Regulament = REGULAMENT de aplicare a  OUG 195/2002 (Regulamentul codului rutier)

OUG - Articolul 57

(1) La intersecţiile cu circulaţie nedirijată, conducătorul de vehicul este obligat să cedeze trecerea vehiculelor care vin din partea dreapta, în condiţiile stabilite prin regulament.

OUG - Articolul 59

(2) În intersecţii, conducătorii vehiculelor care virează spre stânga sunt obligaţi să acorde prioritate de trecere vehiculelor cu care se intersectează şi care circulă din partea dreapta.

(3) În intersecţiile cu circulaţie dirijată prin indicatoare de prioritate, regula priorităţii de dreapta se respecta numai în cazul în care două vehicule urmează să se întâlnească, fiecare intrând în intersecţie de pe un drum semnalizat cu un indicator având aceeaşi semnificaţie de prioritate sau de pierdere a priorităţii.

OUG - Articolul 61

(1) Au regim de circulaţie prioritară numai autovehiculele prevăzute la art. 32 alin. (2) lit. a) şi b), atunci când se deplasează în acţiuni de intervenţie sau în misiuni care au caracter de urgenţă. Pentru a avea prioritate de trecere, aceste autovehicule trebuie să aibă în funcţiune semnalele luminoase şi sonore.

OUG - Articolul 37

(1) Conducătorii de vehicule sunt obligaţi să oprească imediat, pe acostament sau, în lipsa acestuia, cât mai aproape de marginea drumului sau bordura trotuarului, în sensul de deplasare, la apropierea şi la trecerea autovehiculelor cu regim de circulaţie prioritară care au în funcţiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă de culoare roşie şi sonore.

(2) Conducătorii de vehicule sunt obligaţi să reducă viteza, să circule cât mai aproape de marginea drumului în sensul de deplasare şi să acorde prioritate la trecerea autovehiculelor cu regim de circulaţie prioritară care au în funcţiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă de culoare albastră şi sonore.

OUG - Articolul 59

(1) În intersecţiile cu circulaţie nedirijată, conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere vehiculelor care circulă pe sine. Acestea pierd prioritatea de trecere când efectuează virajul spre stânga sau când semnalizarea rutieră din acea zonă stabileşte o altă regulă de circulaţie.

 

Regulament - Articolul 129

(2) Când două vehicule urmează să se întâlnească într-o intersecţie dirijată prin indicatoare, venind de pe două drumuri publice unde sunt instalate indicatoare cu aceeaşi semnificaţie, vehiculul care vine din dreapta are prioritate.

Regulament - Articolul 135

Conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere şi în următoarele situaţii:

e) când circulă în panta faţă de cel care urca, dacă pe sensul de mers al celui care urca se află un obstacol imobil. În această situaţie manevra nu este considerată depăşire în sensul prevederilor art. 120 lit. j);Dacă nu puteți/doriți să vizionați varianta AUDIO-VIDEO a cursului, puteți citi varianta text ilustrată cu imagini.

Varianta text Capitolul 5 - partea 3 - Prioritatea de trecere - acordată prin lege

Codul Rutier - Prioritatea de trecere acordată prin lege

Este atunci cănd legislația stabilește anumite locuri și situații, în care unii participanți la trafic au prioritate de trecere față de alții, fără ca acest lucru să fie arâtat de ceva material, ca de exemplu un indicotor.

1. PRIORITATEA DE DREAPTA (prioritate generală)

Acest tip de prioritate se aplică în intersecțiile nedirijate și în toate cazurile de egalitate.

Prioritatea de dreapta în intersecțiile nedirijate (art. 57 alin. 1 din OUG).

De exemplu într-o intersecție nedirijată de drumuri de aceeași categorie, adică intersecție fără indicatoare de reglementare prioritate, ajung simultan două vehicule, avem o situație în care se aplică regula priorității de dreapta, vehiculul care va trece primul este cel care vine din partea dreaptă.

prioritatea de dreapta

*De retinut că în intersecțiile nedirijate de drumuri de aceeași categorie au prioritate vehiculele care vin din dreaptă și pierd prioritatea vehiculele care vin din stânga.

Prioritatea de dreapta în caz de egalitate.

Se considera caz de egalitate atunci când două sau mai multe vehicule își întalnesc traiectoriile dar au drepturi egale să trecă prin acel loc. Într-o astfel de situație de egalitate intervine aplicarea priorității de dreapta. De reținut că situațiile de egalitate pot fi întâlnite și în intersecțiile dirijate unde situațiile sunt rezolvare prin regula priorității de dreapta (art. 129 alin. 2 din Regulament și art. 59 alin. 2 din OUG).

Să dăm câteva exemple de situație de egalitate:

  • Cea mai întalnită situație de egalitate se găsește în intersectii, atunci cand două vehicule circulă din sensuri opuse dar ambele întâlnesc indicatorul „Drum cu prioritate prioritate”, iar unul dintre vehicule virează către stânga. Aici se crează o situație de egalitate, ambele vehicule având drepturi egale, situație în care se aplică regula priorității de dreapta, vehiculul care virează către stânga trebuie să îi acorde prioritate de trecere celui care circulă din sens opus, deoarece virând către stânga, acesta îi vine din partea dreaptă (art. 59 alin. 3 din OUG).

prioritatea in caz de egalitate

  • Un alt exemplu de situație de egalitate este acesta, în care cele două autovehicule vin de pe drumuri fără prioritate, unul întâlnind indicatorul „Oprire” iar celalalt indicatorul „Cedeaza trecerea”. Ambele sunt indicatoare de pierdere a priorității și sunt egale, între ele se crează o situație de egalitate și seaplică prioritate de dreapta. În această situație autoturismul roșu îi va acorda prioritate de trecere autoturismului albastru deoarece acesta îi vine din partea dreaptă (art. 59 alin. 3 din OUG).

prioritatea la intalnurea aceluias indicator

2. PRIORITATEA DE RAMPĂ

Atunci când două vehicule se apropie de un sector de drum aflat în rampă sau în pantă, iar pe sensul celui care urcă în rampă există un obstacol imobil și nu au loc să circule unul pe lânga celălalt, prioritate de trecere are vehiculul care urcă în rampă față de cel care coboară în pantă (art. 135 lit. e din Regulament).

prioritatea de rampa

Această prioritate a fost creată pentru a nu obliga vehiculele care circulă în rampă, adică cele care urcă, să oprească, știind faptul că după oprire este mult mai greu sau uneori imposibil să se pornescă în urcare, față de cel care opresc în coborâre, pentru care pornirea nu constituie un impediment.

3. PRIORITATEA SPECIALĂ

Această prioritate se acordă autovehiculelor cu regim de circulație prioritară care se deplasează în acţiuni de intervenţie sau în misiuni care au caracter de urgenţă și au în funcțiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă și sonore. Pentru a avea prioritate de trecere, aceste autovehicule trebuie să aibă în funcţiune semnalele luminoase şi sonore (art. 61 alin. 1 din OUG).

prioritatea autovehiculelor cu regim special

Semnale speciale de avertizare luminoasa sunt de doua feluri, de culoare rosie si de culoare albastra.

Semnale speciale de avertizare luminoasă de culoare rosie:

Obligații: La apropierea și la trecerea autovehiculelor cu regim de circulație prioritară care au în funcțiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă de culoare roșie și sonore, conducătorii de vehicule sunt obligați să oprească imediat, pe acostament sau, în lipsa acestuia, cât mai aproape de marginea drumului sau bordura trotuarului, în sensul de deplasare (art. 37 alin. 1 din OUG).

obligatii la lumina rosie a autovehiculelor cu prioritate speciala

Semnale speciale de avertizare luminoasă de culoare albastră:

Obligații: La trecerea autovehiculelor cu regim de circulație prioritară care au în funcțiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă de culoare albastră și sonore, conducătorii de vehicule sunt obligați să reducă viteza, să circule cât mai aproape de marginea drumului în sensul de deplasare și să acorde prioritate (art. 37 alin. 2 din OUG).

obligatii la lumina albastra a autovehiculelor cu regim sperial

Tot la prioritatea specială intră și prioritatea tramvaielor aflat în mers, acestea au prioriotate în mers atunci când circulă prin intersecțiile nedirijate. Tramvaiul va pierde prioritatea în intersecțiile nedirijate, atunci când virează către stânga (art. 59 alin. 1 din OUG).

prioritatea tramvaiului aflat in mers

tramvaiul pierde prioritatea cand vireaza la stanga

114 Comentarii Lasă un comentariu

Alex Alex
Alex Alex 08.07.2020 21:27
Daca intr-o intersectie dirijata prin semnale luminoase dar si prin indicatoare se intalnesc simultan doua autovehicule ambele avand culoarea verde la semafor.. ce regula se aplica...?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 11.07.2020 10:32

Daca acestea își intersectează traiectoriile, intre ele, ambele având culoarea verde la semafor, se va aplica prioritatea de dreapta. Indicatoarele se vor respecta doar cand semafoarele nu funcționează sau funcționează pe galben intermitent.


Ana maria Busuioc
Ana maria Busuioc 07.06.2020 04:54
Intrebare daca doua autovehicule ajung in acelasi timp pe doua drumuri decalate fara prioritate care au semnul stop si vor sa intre pe drumul cu prioritate dar se intersecteaza unul virand la stanga iar celalalt la dreapta cine are prioritate sa intre pe drumul cu prioritate. Multumesc
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 03.07.2020 11:05

Intre aceștia se aplica prioritatea de dreapta. Cel care vine din dreapta celuilalt are prioritate.


pocola.laurentiu
pocola.laurentiu 27.05.2020 19:01
Buna ziua am o intrebare.
Am mers cu masina pe un drum prioritar iar la o intersectie dirijata o autoutilitara nu a respectat stopul si a intrat in dreapta dar nu a reusit sa se incadreze si a trecut cu roata peste axul drumului ai mi-a taiat calea,eu am evitat accidentul dar am intrat in tufisuri si am ajuns pe camp.
Cine este de vina? Si daca este intradevar el sau cum a spus politia ca a trecut peste axul drumului si daca pot sa castig in instanta procesul.
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 03.07.2020 11:04

Adresează-te unui avocat specializat pe astfel de cazuri. Din punctul nostru de vedere el este vinovat de neacordare de prioritate, dar pentru ca nu v-ați tamponat este mai greu de dovedit.


dan badeanu
dan badeanu 21.05.2020 15:34
Buna ziua. Caz particular. Daca ambii conducatori au acelasi indicator si ambii vireaza stanga care este regula si cine are prioritate?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 21.05.2020 19:25

Daca vin din sensuri opuse, in mod normal, nu își vor intersecta traiectoriile. Însă daca aceștia își vor intersecta traiectoriile, in funcție de direcția din care vin aceștia, se va aplica prioritatea de dreapta.


Laura Wanted
Laura Wanted 14.05.2020 20:11
Buna ziua!
Pe un drum cu prioritate,fac stânga (ies) iar altu angajat în intersecție cu indicatorul "cedează trecerea" tot stânga semnaliza.Cine are prioritate în cazul acesta?
Mulțumesc
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 21.05.2020 07:58

Cel care vine de pe drum cu prioritate are prioritate fata de cel care are „Cedează trecerea”. Daca aceștia nu își intersectează traiectoriile nu se mai pune problema de prioritate intre aceștia.


Popescu I.
Popescu I. 20.06.2020 16:31
Școala rutieră, dar dacă ieșirea spre stânga o fac de pe o bandă de stocaj și cel care îmi vine din dreapta are tot ”cedează trecerea”? Thank you!
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 03.07.2020 11:02

Același lucru, cel care are cedează îți va acorda ție, cel de pe drumul prioritar, prioritate de trecere.


Mircea  Ioan
Mircea Ioan 14.02.2020 09:28
Buna ziua. In general, mai este valabila acea regula cu prioritatea in functie de categoria de drumuri?
In speta mea: drum...in cartier, strada normala se intersecteaza cu un drum privat(privat in sensul ca persoane fizice sunt proprietarii acelui drum si nu primaria). Acest drum este deschis publicului, nu are bariere, porti sau mai stiu eu ce. Intrebare: Daca vin pe acea strada si din dreapta, de pe drumul privat, vine o alta masina, cine are prioritate? Nu sunt indicatoare sau marcaje.
Multumesc!
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 15.02.2020 11:54

Cel care iese de pe proprietăți alăturate drumului public, cum este si cazul acelui drum privat, este obligat sa acorde prioritate.


Enachescu Iulian
Enachescu Iulian 31.12.2019 13:32
Buna ziua!

In eventualitatea in care pe culoarea verde a semaforului astept pentru a face virajul la stanga, dar din cauza fluxului mare de masini raman blocat in intersectie, iar culoarea semaforului se schimba, cei care primesc ulterior drept de trecere pe directia inainte (eu fiind inca blocat pentru a face stanga cum ei merg inainte) nu ar trebui sa ii lase pe cei blocati in intersectie sa efectueze virajul? In timpul scolii de soferi imi amintesc ca instructorul mi-a spus ca cei blocati in intersectie au prioritate de trecere pentru a nu se bloca si mai rau intersectia (nu am fortat semaforul si nici nu am blocat intersectia la randul meu, eram a doua masina).
In speta este vorba de intersectia de la Sebastian, Bucuresti, Sectorul 5. Eu veneam de pe Calea Ferentari urmand sa fac stanga in intersectie pentru a o lua pe Calea Rahovei spre Piata Rahova. In timpul in care eram blocat in intersectie, cei care veneau pe Calea Rahovei (dinspre Piata Unirii) indreptandu-se in directia in care si eu intentionam sa merg, au primit verde la semafor, demarand in tromba, aproape sa se infiga in mine si in cei ramasi in intersectie, tot ei injurandu-ne si claxonand.
Daca mai exista un articol relevant in codul rutier (de cand l-am invatat eu acum cativa ani in scoala a mai suferit modificari) sau daca s-a schimbat ceva v-as ruga sa imi spuneti, macar sa nu fiu eu ala prost.
Multumesc!
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 02.01.2020 13:09

Exista o regula care ne interzice sa pătrundem in intersecții daca prin asta se blochează intersecția. Aceasta regula nu se respecta. Daca s-ar respecta, tu trebuia sa pleci de la verde doar daca nu era aglomerata intersecția ca sa nu o blochezi. Același lucru trebuie sa îl facă si cei care au primit verde in timp ce tu ai rămas blocat in intersecție. Mai toata lumea blochează intersecțiile si se ajunge la astfel de situații. Prioritate ar avea cel care are culoarea verde la semafor. Iar in caz de accident este greu sa decizi care este cel vinovat.


Ciobanescu Laurențiu
Ciobanescu Laurențiu 21.12.2019 15:40
Buna ziua ,am si eu o nelămurire, daca într-o intersecție in + eu ma deplasăm pe direcția înainte având doar semnul cedează desenat pe asfalt fără indicator si din stânga mea a venit un autovehicul care pe sensul lui de mers nu avea niciun indicator si nimic inscriptionat pe asfalt, care dintre noi are prioritate ? Multumesc
Marian Luță
Marian Luță 30.12.2019 06:57
Tu trebuie sa acorzi prioritate, deoarece întâlnești indicatorul cedează trecerea, iar cel care vine din stânga nu întâlnește nimic și nu mai este nevoie de regulă priorități de dreapta..
Daca nu aveai instalat indicatorul cedează trecerea, tu aveai prioritate, pentru că se aplica regula priorității de dreapta, iar cel care venea din partea stângă trebuia să-ți acorde prioritate.
Alex ionescu
Alex ionescu 27.11.2019 11:26
Buna ziua, legat de art. 59, alin 2 OUG, daca in intersectie, eu dau semnalizare stanga, astept ca semaforul sa se faca verde, si ma pornesc spre centru intersectiei, mentionez ca eram primul la semafor, care facea stanga, dupa ce acord prioritate celor din sens opus, dau sa intru in intersectie, in acel moment, apare un autoturism din sensul opus, care mareste viteza, si intra in mine, cine este de vina?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 27.11.2019 12:25

Nu ne putem pronunța cu exactitate. Însă s-ar putea ca vina sa fie a amândurora, daca si cel din sens opus intenționa sa vieze la stângă lui. Deoarece voi nu trebuia sa va intersectați traiectoriile. Însă polițistul o sa va spună mai exact ce si cum si pe ce baza legala.


Tiberiu Priean
Tiberiu Priean 25.11.2019 06:41
Buna ziua, in cazul unui indicator de prioritate a unui vehicul din sens opus (cel cu 2 sagetele una alba una rosie) pe un drum ingustat, daca cele 2 vehicule se incadreaza se aplica sau nu ? Trebuie sa opresc indiferent de gabaritul vehiculelor ? Multumesc
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 27.11.2019 12:21

Teoretic, daca este loc destul cat sa treceți amândoi, nu s-ar mai pune problema de prioritate, atât timp cat nu îl obligi pe cel care are indicator de prioritate sa își modifice brusc direcția sau viteza de deplasare, ori sa oprească.. Dar trebuie ținut cont ca, in caz de accident, vinovat este cel care avea indicatorul de acordare de prioritate.


Visan Alexandru
Visan Alexandru 01.11.2019 12:53
La intersectia cu dn 2 ,din Afumati, venind dinspre un drum judetean Petrechioaia 200A si un drum comunal Traian avand ambele cedeaza , cine are prioritate de intrare pe DN 2?
Multumesc
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 01.11.2019 14:16

Fiind intersecție dirijata, intre vehiculele care vin de pe acele doua drumuri cu "Cedează trecerea" se va aplica prioritatea de dreapta, in cazul in care traiectoriile acestora se intersectează. Spre exemplu, daca unul dintre ei virează la stânga, trebuie sa ii acorde prioritate celui din sens opus, deoarece vidând către stânga, cel din sens opus ii vine din dreapta.


Mihalache Geanina
Mihalache Geanina 31.10.2019 06:03
Bună ziu am o întrebare dacă se circula pe pe o strada cu trei benzi sens unic și la un moment dat apare semafoare fiind o intersecție cu drum dreapta inclusiv stânga eu fiind încadrată pe banda din stânga iar un altul încadrat pe banda a doua aceasta având semnul doar înainte însă elvrea sa o ia la stânga cine are prioritate
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 31.10.2019 08:34

Daca el are marcaj "obligatoriu înainte" pe banda pe care circula, este obligat sa meargă doar in acea direcție. In acest, daca virezi la stânga, așa cum te obliga marcajul de pe banda ta, tu ești cea care are prioritate.


Nedumericiu Ionel
Nedumericiu Ionel 20.10.2019 06:56
Buna ziua,
Tot cu o nelamurire sunt si eu pe acest site...
Va prezint o situatie pentru a ma clarifica in vederea prioritatii:
Pe un drum ingust, printre blocuri, pe o parte sunt masini parcate regulamentar in parcarile de domiciliu, pe sensul meu de drum, iar pe cealalta parte sunt parcate autovehicule neregulamentar, pe o jumatate din portiunea strazii pe care o traversez, permitand trecerea doar a unei singure masini. La jumatatea drumului, parcarea de domiciliu se termina, dar pe sensul meu sunt parcate, in continuare, masini, neregulamentar, iar pe partea cealalta nu mai sunt, deorece nu ar mai fi loc de circulat. Capatul drumului meu se afla in curba, avand si o oglinda care permite celuilalt conducator, care vine din sens opus, sa vizualizeze portiunea de drum ce urmeaza sa o parcurga, dar, masina intrata, pe drumul ingust, din celalalt capat, si cu situatia insirata mai sus, neavand vizibilitate. In timp ce traversam portiunea de drum ingust si cu masini parcate neregulamentar pe sensul meu, in capatul strazii isi face aparitia un alt autovehicol care-mi blocheaza accesul. Respectivul conducator auto, nu a vrut sa opreasca pentru a-mi facilita trecerea, fortandu-ma sa dau cu spatele, pana in zona in care putea trece de mine, motivandu-mi, totodata, ca banda lui era libera. Eu i-am aratat ca are o oglinda la intrarea pe acel segment de drum si ca ar fi putut sa ma lase sa trec, astfel incat sa nu fiu nevoit a da cu spatele si a-i face lui loc, chiar daca banda pe care venea el era libera in portiunea respectiva. Cine are prioritate in acest caz?
Multumesc!
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 20.10.2019 07:56

Buna ziua! Asta spune legea despre o situație asemănătoare cu cea despre care ne-ai povestit mai sus.Articolul 132Conducătorul vehiculului al cărui mers înainte este obturat de un obstacol sau de prezența altor participanți la trafic, care impune trecerea pe sensul opus, este obligat să reducă viteza și, la nevoie, să oprească pentru a permite trecerea vehiculelor care circulă din sens opus.Cazul tau este destul de complicat, dar daca ne întoarcem la situația de baza, eliminând faptul ca sunt mașini parcate neregulamentar si ca intervine si o curba plus oglinda, ajungem la ceea ce spune articolul de lege, fiind exact ce ti-a motivat celălalt conducător auto, ca banda ta era cea ocupata si, din punct de vedere legal tu trebuie sa ii acorzi acestuia prioritate.


Zsolt
Zsolt 05.10.2019 08:37
Buna ziua. Am si eu o nelamurire cu vecinii cateodata. Drumul de acces in zona este in panta si ingust, iar de multe ori unul dintre ei trebuie sa se retraga in spate pana gaseste un refugiu ca sa poata sa treaca celalalt. In codul rutier cel care urca are prioritate pt. ca este mai greu sa pornesti masina in panta in sus decat in jos, dar sa opresti masina in rampa si sa pornesti cu spatel in sus nu este mai greu decat sa lasi masina sa mearga cu spatele in jos pana dai de un refugiu. Pornirea in sus in rampa s-a rezolvat demult cu asistenta la pornirea in rampa a masinii.
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 01.11.2019 17:02

Regulament Articolul 127(1) Pe drumurile publice înguste şi/sau cu declivitate, unde trecerea vehiculelor care circulă din sensuri opuse, unele pe lângă altele, este imposibilă sau periculoasă, se procedează după cum urmează:

a) la întâlnirea unui ansamblu de vehicule cu un vehicul conducătorul acestuia din urma trebuie să manevreze cu spatele;

b) la întâlnirea unui vehicul greu cu un vehicul uşor, conducătorul acestuia din urma trebuie să manevreze cu spatele;

c) la întâlnirea unui vehicul care efectuează transport public de persoane cu un vehicul de transport mărfuri conducătorul acestuia din urma trebuie să manevreze cu spatele.(2) În cazul vehiculelor de aceeaşi categorie, obligaţia de a efectua o manevră de mers înapoi revine conducătorului care urca, cu excepţia cazului când este mai uşor şi există condiţii pentru conducătorul care coboară să execute această manevră, mai ales atunci când se află aproape de un refugiu. 


stanoi
stanoi 24.09.2019 14:23
Art. 135 Conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere şi în următoarele situaţii:
e) când circulă în pantă faţă de cel care urcă, dacă pe sensul de mers al celui care urcă se află un obstacol imobil. În această situaţie manevra nu este considerată depăşire în sensul prevederilor art. 120 lit. j);


In sensul prezentului articol am si eu doua nelamuriri.
1- este un obstacol imobil un autovehicol stationat cu/fara avarii ,total/partial pe carosabil?
2- cel care urca se numeste si cand urca o rampa are o inclinatie de 1-5% sau doar peste o anumita valoare?

Lasă un comentariu

CUPRINS
Capitolul 1 - partea 1 - Drumul public Capitolul 1 - partea 2 - Sensul și banda de circulație Capitolul 2 - partea 1 - Deplasarea vehiculelor pe drumul public Capitolul 2 - partea 2 - Circulația în intersecții Capitolul 3 - partea 1 - Semnalizarea rutieră și ordinea de prioritate Capitolul 3 - partea 2 - Semnalele polițistului rutier Capitolul 3 - partea 3 - Semnalele speciale de avertizare Capitolul 3 - partea 4 - Semnalizarea temporară Capitolul 3 - partea 5 - Semnalele luminoase sau sonore Capitolul 3 - partea 6 - Indicatoare rutiere Capitolul 3 - partea 7 - Marcaje rutiere Capitolul 4 - partea 1 - Drumul cu sens unic Capitolul 4 - partea 2 - Intersecția cu sens giratoriu Capitolul 4 - partea 3 - Autostrada Capitolul 4 - partea 4 - Zona rezidenţială şi pietonală Capitolul 5 - partea 1 - Prioritatea și acordarea priorității Capitolul 5 - partea 2 - Prioritatea de trecere - acordată prin indicatoare Capitolul 5 - partea 3 - Prioritatea de trecere - acordata prin lege Capitolul 5 - partea 4 - acordarea priorității Capitolul 5 - partea 5 - alte cazuri de acordare de prioritate Capitolul 6 - partea 1 - manevre - depășirea Capitolul 6 - partea 2 - manevre - oprirea și staționarea Capitolul 6 - partea 3 - manevre - oprirea interzisă Capitolul 6 - partea 4 - manevre - staționarea interzisă și parcarea Capitolul 6 - partea 5 - manevre - întoarcerea Capitolul 6 - partea 6 - manevre - mersul înapoi Capitolul 7 - partea 1 - locuri și situații speciale - trecerea la nivel cu calea ferată Capitolul 7 - partea 2 - trecerea la nivel cu calea ferată fără bariere Capitolul 7 - partea 3 - trecerea la nivel cu calea ferată cu bariere Capitolul 7 - partea 4 - trecerea pentru pietoni Capitolul 7 - partea 5 - drumul în curbă Capitolul 7 - partea 6 - drumul în rampă și în pantă Capitolul 8 - partea 1 - Permisul de conducere Capitolul 8 - partea 2 - Condiții obținere permis și echivalări Capitolul 8 - partea 3 - Viteza de deplasare Capitolul 8 - partea 4 - Starea tehnică a vehiculelor Capitolul 8 - partea 5 - Sistemul de iluminare și semnalizare luminoasă Capitolul 9 - partea 1 - Obligațiile conducătorilor auto la plecarea la traseu Capitolul 9 - partea 2 - Obligațiile conducătorilor auto în timpul deplasării Capitolul 9 - partea 3 - Obligațiile conducătorilor auto la transportul copiilor Capitolul 9 - partea 4 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de accident Capitolul 9 - partea 5 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de defecțiune tehnică Capitolul 9 - partea 6 - Obligațiile conducătorilor auto cu vechime mai mică de un an Capitolul 9 - partea 7 - Obligațiile conducătorilor auto de transport public de persoane Capitolul 9 - partea 8 - Obligațiile conducătorilor auto de transport de mărfuri Capitolul 9 - partea 9 - Obligațiile prorietarilor sau deținătorilor de vehicule Capitolul 9 - partea 10 - Obligațiile conducătorilor auto la remorcarea vehiculelor Capitolul 9 - partea 11 - Obligațiile conducătorilor de mopede și biciclete Capitolul 9 - partea 12 - Obligații și interziceri pietoni Capitolul 10 - partea 1 - Contravenții și infracțiuni Capitolul 10 - partea 2 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul neînmatriculat Capitolul 10 - partea 3 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul fără permis de conducere Capitolul 10 - partea 4 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe Capitolul 10 - partea 5 - Infracțiuni - Părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia Capitolul 10 - partea 6 - Infracțiuni - diverse Capitolul 10 - partea 7 - Contravenții - introducere Capitolul 10 - partea 8 - Contravenții - clasa 1 Capitolul 10 - partea 9 - Contravenții - clasa 2 Capitolul 10 - partea 10 - Contravenții - clasa 3 Capitolul 10 - partea 11 - Contravenții - clasa 4 Capitolul 10 - partea 12 - Contravenții - clasa 5 Capitolul 10 - partea 13 - Alte sancțiuni Capitolul 10 - partea 14 - Reținerea certificatului de înmatriculare sau înregistrare Capitolul 10 - partea 15 - Confiscarea, imobilizarea și radierea din oficiu Capitolul 10 - partea 16 - Consumul de alcool și procedura de recoltare probe

© 2020 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou ↓

Pentru a crea un cont nou cu facebook ↓

Login cu Facebook

Dacă ai deja un cont, conectează-te aici ↓