Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Ai parcurs 0.0% din Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Capitolul 5 - partea 3 - Prioritatea de trecere - acordata prin lege

Capitolul 5 - partea 3 - Prioritatea de trecere - acordată prin lege


Articole de referință din legislația în vigoare

OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 (Codul rutier)
Regulament = REGULAMENT de aplicare a  OUG 195/2002 (Regulamentul codului rutier)

OUG - Articolul 37

(1) Conducătorii de vehicule sunt obligaţi să oprească imediat, pe acostament sau, în lipsa acestuia, cât mai aproape de marginea drumului sau bordura trotuarului, în sensul de deplasare, la apropierea şi la trecerea autovehiculelor cu regim de circulaţie prioritară care au în funcţiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă de culoare roşie şi sonore.

(2) Conducătorii de vehicule sunt obligaţi să reducă viteza, să circule cât mai aproape de marginea drumului în sensul de deplasare şi să acorde prioritate la trecerea autovehiculelor cu regim de circulaţie prioritară care au în funcţiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă de culoare albastră şi sonore.

OUG - Articolul 57

(1) La intersecţiile cu circulaţie nedirijată, conducătorul de vehicul este obligat să cedeze trecerea vehiculelor care vin din partea dreapta, în condiţiile stabilite prin regulament.

OUG - Articolul 59

(1) În intersecţiile cu circulaţie nedirijată, conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere vehiculelor care circulă pe sine. Acestea pierd prioritatea de trecere când efectuează virajul spre stânga sau când semnalizarea rutieră din acea zonă stabileşte o altă regulă de circulaţie.

(2) În intersecţii, conducătorii vehiculelor care virează spre stânga sunt obligaţi să acorde prioritate de trecere vehiculelor cu care se intersectează şi care circulă din partea dreapta.

(3) În intersecţiile cu circulaţie dirijată prin indicatoare de prioritate, regula priorităţii de dreapta se respecta numai în cazul în care două vehicule urmează să se întâlnească, fiecare intrând în intersecţie de pe un drum semnalizat cu un indicator având aceeaşi semnificaţie de prioritate sau de pierdere a priorităţii.

OUG - Articolul 61

(1) Au regim de circulaţie prioritară numai autovehiculele prevăzute la art. 32 alin. (2) lit. a) şi b), atunci când se deplasează în acţiuni de intervenţie sau în misiuni care au caracter de urgenţă. Pentru a avea prioritate de trecere, aceste autovehicule trebuie să aibă în funcţiune semnalele luminoase şi sonore.

 

Regulament - Articolul 129

(2) Când două vehicule urmează să se întâlnească într-o intersecţie dirijată prin indicatoare, venind de pe două drumuri publice unde sunt instalate indicatoare cu aceeaşi semnificaţie, vehiculul care vine din dreapta are prioritate.

Regulament - Articolul 135

Conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere şi în următoarele situaţii:

e) când circulă în panta faţă de cel care urca, dacă pe sensul de mers al celui care urca se află un obstacol imobil. În această situaţie manevra nu este considerată depăşire în sensul prevederilor art. 120 lit. j);Dacă nu puteți/doriți să vizionați varianta AUDIO-VIDEO a cursului, puteți citi varianta text ilustrată cu imagini.

Varianta text Capitolul 5 - partea 3 - Prioritatea de trecere - acordată prin lege

Codul Rutier - Prioritatea de trecere acordată prin lege

Este atunci cănd legislația stabilește anumite locuri și situații, în care unii participanți la trafic au prioritate de trecere față de alții, fără ca acest lucru să fie arâtat de ceva material, ca de exemplu un indicotor.

1. PRIORITATEA DE DREAPTA (prioritate generală)

Acest tip de prioritate se aplică în intersecțiile nedirijate și în toate cazurile de egalitate.

Prioritatea de dreapta în intersecțiile nedirijate (art. 57 alin. 1 din OUG).

De exemplu într-o intersecție nedirijată de drumuri de aceeași categorie, adică intersecție fără indicatoare de reglementare prioritate, ajung simultan două vehicule, avem o situație în care se aplică regula priorității de dreapta, vehiculul care va trece primul este cel care vine din partea dreaptă.

prioritatea de dreapta

*De retinut că în intersecțiile nedirijate de drumuri de aceeași categorie au prioritate vehiculele care vin din dreaptă și pierd prioritatea vehiculele care vin din stânga.

Prioritatea de dreapta în caz de egalitate.

Se considera caz de egalitate atunci când două sau mai multe vehicule își întalnesc traiectoriile dar au drepturi egale să trecă prin acel loc. Într-o astfel de situație de egalitate intervine aplicarea priorității de dreapta. De reținut că situațiile de egalitate pot fi întâlnite și în intersecțiile dirijate unde situațiile sunt rezolvare prin regula priorității de dreapta (art. 129 alin. 2 din Regulament și art. 59 alin. 2 din OUG).

Să dăm câteva exemple de situație de egalitate:

  • Cea mai întalnită situație de egalitate se găsește în intersectii, atunci cand două vehicule circulă din sensuri opuse dar ambele întâlnesc indicatorul „Drum cu prioritate prioritate”, iar unul dintre vehicule virează către stânga. Aici se crează o situație de egalitate, ambele vehicule având drepturi egale, situație în care se aplică regula priorității de dreapta, vehiculul care virează către stânga trebuie să îi acorde prioritate de trecere celui care circulă din sens opus, deoarece virând către stânga, acesta îi vine din partea dreaptă (art. 59 alin. 3 din OUG).

prioritatea in caz de egalitate

  • Un alt exemplu de situație de egalitate este acesta, în care cele două autovehicule vin de pe drumuri fără prioritate, unul întâlnind indicatorul „Oprire” iar celalalt indicatorul „Cedeaza trecerea”. Ambele sunt indicatoare de pierdere a priorității și sunt egale, între ele se crează o situație de egalitate și seaplică prioritate de dreapta. În această situație autoturismul roșu îi va acorda prioritate de trecere autoturismului albastru deoarece acesta îi vine din partea dreaptă (art. 59 alin. 3 din OUG).

prioritatea la intalnurea aceluias indicator

2. PRIORITATEA DE RAMPĂ

Atunci când două vehicule se apropie de un sector de drum aflat în rampă sau în pantă, iar pe sensul celui care urcă în rampă există un obstacol imobil și nu au loc să circule unul pe lânga celălalt, prioritate de trecere are vehiculul care urcă în rampă față de cel care coboară în pantă (art. 135 lit. e din Regulament).

prioritatea de rampa

Această prioritate a fost creată pentru a nu obliga vehiculele care circulă în rampă, adică cele care urcă, să oprească, știind faptul că după oprire este mult mai greu sau uneori imposibil să se pornescă în urcare, față de cel care opresc în coborâre, pentru care pornirea nu constituie un impediment.

3. PRIORITATEA SPECIALĂ

Această prioritate se acordă autovehiculelor cu regim de circulație prioritară care se deplasează în acţiuni de intervenţie sau în misiuni care au caracter de urgenţă și au în funcțiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă și sonore. Pentru a avea prioritate de trecere, aceste autovehicule trebuie să aibă în funcţiune semnalele luminoase şi sonore (art. 61 alin. 1 din OUG).

prioritatea autovehiculelor cu regim special

Semnale speciale de avertizare luminoasa sunt de doua feluri, de culoare rosie si de culoare albastra.

Semnale speciale de avertizare luminoasă de culoare rosie:

Obligații: La apropierea și la trecerea autovehiculelor cu regim de circulație prioritară care au în funcțiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă de culoare roșie și sonore, conducătorii de vehicule sunt obligați să oprească imediat, pe acostament sau, în lipsa acestuia, cât mai aproape de marginea drumului sau bordura trotuarului, în sensul de deplasare (art. 37 alin. 1 din OUG).

obligatii la lumina rosie a autovehiculelor cu prioritate speciala

Semnale speciale de avertizare luminoasă de culoare albastră:

Obligații: La trecerea autovehiculelor cu regim de circulație prioritară care au în funcțiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă de culoare albastră și sonore, conducătorii de vehicule sunt obligați să reducă viteza, să circule cât mai aproape de marginea drumului în sensul de deplasare și să acorde prioritate (art. 37 alin. 2 din OUG).

obligatii la lumina albastra a autovehiculelor cu regim sperial

Tot la prioritatea specială intră și prioritatea tramvaielor aflat în mers, acestea au prioriotate în mers atunci când circulă prin intersecțiile nedirijate. Tramvaiul va pierde prioritatea în intersecțiile nedirijate, atunci când virează către stânga (art. 59 alin. 1 din OUG).

prioritatea tramvaiului aflat in mers

tramvaiul pierde prioritatea cand vireaza la stanga

173 Comentarii Lasă un comentariu

Daniel Matei
Daniel Matei 24.09.2021 02:52
Bună ziua. Aș vrea o parere în următoarea situație:
Intersecție semaforizată, un vehicul la apariția culorii verzi, poziționat pentru a vira la stânga, inta6in intersecție până la mijlocul ei cu semnalizare a pusă, dă prioritate primelor 3 vehicule ce merg din sens opus drept în față apoi, văzând că următorul vehicul, o mașină de școală cat B, vine foarte încet, fiind la o distanță de 40-50m față de cea din intersecție, șoferul acesteia consideră să facă manevra virajului, convins fiind că nu stînjenește vehiculul de școală.
După mașina școlii, mai sunt 2 vehicule iar apoi un echipaj de poliție care, oprește vehiculul care a făcut curajul la stânga, amendează și ia permisul soferulului motivând că a constrâns mașina școlii să franeze.
Vă rog să-mi spuneți articolul de lege care reglementează acest caz specific, ce prevede și la ce pagină sau paragraf se găsește. Mulțumesc anticipat.
Alexandru
Alexandru 26.08.2021 09:13
As dori o clarificare pentru urmatoarea situatie:

Autoturismul semnalizeaza virajul la dreapta si se incadreaza in viraj.

Langa bordura, pe aceeasi banda, circula bicicleta care are sensul de deplasare spre inainte (nu era banda de biciclisti).

Bicicleta nu franeaza la timp si intra in spatele autoturismului.

Cine se face vinovat in acest caz?

Va multumesc!

Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 18.09.2021 08:57

Este greu de decis cine și de ce este vinovat. Pentru asta există un agent de poliție specializat pe astfel de situații. Cel mai bine este să se meargă la poliție în aceste cazuri ca polițistul specializat să decidă vinovăția și să aplice sancțiunile corecte. Noi nu putem face altceva decât să ne dăm cu părerea, pe baza legii, dar nu înseamnă că așa va decide si agentul de politie, de aceea avem o reținere în a ne da cu părerea.


Livia Gocan
Livia Gocan 07.08.2021 18:52
Nu inteleg exemplul de la minutul 1:55. Cele doua vehicule nu se afla in situatie de egalitate. Drumul cu prioritate este cel care merge drept in fata. In momentul in care vehiculul albastru vrea sa paraseasca drumul cu prioritate, facand stanga, automat isi pierde prioritatea. Nu?
Egalitate ar fi daca vehicului rosu ar vrea sa faca si el dreapta, pe acelasi drum. Abia atunci s-ar aplica prioritatea de dreapta.
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 18.09.2021 08:44

Se afla într-o situație de egalitate pentru ca ambii întâlnesc indicatorul "Drum cu prioritate" care le conferă acestora același drept. Aceeași situație de egalitate se crea si in cazul in care autoturismul roșu părăsea drumul cu prioritate virând către stânga (stânga lui), caz in care amândoi părăsesc drumul cu prioritate si se ajunge tot la prioritatea de dreapta.


Adrian Pandelică
Adrian Pandelică 31.07.2021 12:22
În acest caz se aplica regula priorității de dreapta?
https://postimg.cc/PpTdVRVP
Doar cei din fata au cedează trecerea pentru ca se afla pe un drum secundar,însă cei din dreapta se afla tot pe un drum județean.Ce este ciudat este ca înainte era cedează trecerea și în dreapta.Si mai sunt câteva intersecții unde se intersectează doua drumuri județene și semnul Cedează trecerea nu mai exista(ma refer la drumurile din dreapta,faptul ca înainte aveau semnul respectiv).In acest moment ar trebui sa se aplice regula priorității de dreapta în acele intersecții?
Adrian Pandelică
Adrian Pandelică 03.08.2021 08:05
Sau de exemplu intr-o intersecție în T,presupunând ca eu circul pe drumul din dreapta și doresc sa efectuez viraj la stanga sau la dreapta.Cei din dreapta am văzut ca au cedează trecerea iar cei din stanga și eu nu avem niciun semn.Se aplica tot regula priorității de dreapta?
Adrian Pandelică
Adrian Pandelică 03.08.2021 08:30
Si mai concret,referitor la cea de a doua întrebare,intersecția în T este următoarea:cei din dreapta au Cedează trecerea ,iar cei din stanga nimic.
https://postimg.cc/6TGcqG43
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 03.08.2021 11:05

Este de ajuns sa se instaleze un singur indicator (Cedează trecerea sau STOP) într-o intersecție in forma de T ca sa se numească intersecție dirijata prin indicatoare de reglementare de prioritate. Caz in care drumul cu prioritate este cel care nu are instalat indicator sau are, in unele cazuri, indicatorul Drum cu prioritate. In aceasta situație nu se aplica prioritatea de dreapta. Se aplica prioritatea de dreapta doar atunci cand unu dintre cei care vin pe drumul cu prioritate nu mai continua pe drumul cu prioritate si traiectoriile celor doi se intersectează.Găsiți aici lecție video cu Prioritatea și acordarea priorități --> Codul Rutier - Prioritatea și acordarea prioritățiGăsiți aici lecție video cu PRIORITATEA acordată prin indicatoare --> Codul Rutier - Prioritatea de trecere acordată prin indicatoareGăsiți aici lecție video cu PRIORITATEA acordată prin lege --> Codul Rutier - Prioritatea de trecere acordată prin legeGăsiți aici lecție video cu Acordarea priorității --> Codul Rutier - Acordarea prioritățiiGăsiți aici lecție video cu Alte cazuri de acordare a priorității --> Codul Rutier - Alte cazuri de cordare a priorității


Adrian Pandelică
Adrian Pandelică 14.08.2021 13:33
Deci,în cazul intersecției în T,când eu vin din dreapta iar cel din stanga dorește sa meargă înainte (adica spre drumul din dreapta mea care are instalat singurul indicator-Cedeaza trecerea) ar trebui sa îmi acorde prioritate de dreapta deoarece părăsește drumul prioritar?
Si încă o situație pe care nu o înțeleg este cea din prima întrebare https://i.postimg.cc/CxWvjNtz/Screenshot-20210814-162736-Maps.jpg
Ambele drumuri sunt județene,singurul indicator de prioritate este cel din dreapta,dar acela este pentru ca acolo este un drum secundar și se refera la intersecția dintre drumul secundar si cel județean.Insa cum este corect sa se procedeze im cazul în care doresc sa merg înainte și ma intersectez cu celalalt drum județean.Nu se aplica regula priorității de dreapta?Va mulțumesc pentru răspunsuri și îmi cer scuze ca întreb încă odată dar nu am înțeles.
Traian Parjol
Traian Parjol 27.07.2021 17:37
Din cate am inteles, nu mai este valabila acordarea prioritatii pentru vehiculele care ies din alveola si intenționează sa reintre in trafic.
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 29.07.2021 13:02

Este valabila, ca si pana acum, doar vehiculelor de transport public de persoane (STB, RATB, etc.)


Eduard
Eduard 11.07.2021 16:26
Salut ! Daca sunt pe banda de făcut stanga si un tramvai trece prin stanga mea,acesta mergând înainte, trebuie sa ii acord prioritate,nu?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 29.07.2021 13:04

Da, trebuie acordata prioritate acestuia. Trebuie acordata o atenție sporita pe drumurile pe care circula si tramvaie, mai ales la viraje.


Bettina Ackermann
Bettina Ackermann 03.07.2021 18:51
Bicicleta are cedeaza si semnalizeaza sa mearga in dreapta. Din dreapta vine o masina care isi continua drumul tot inainte. Are voie bicicleta sa intre in intersectie inainte sa treaca masina avand in vedere ca nu se intersecteaza?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 29.07.2021 13:03

Da, poate efectua virajul daca acestea nu își intersectează traiectoriile.


Niță Sergiu
Niță Sergiu 19.04.2021 13:09
vreau sa stiu daca aplicatia este actualizata pt 2021, si daca are ceva daca invat de pe actualizarea 2020???? va rog frumos, multumesc.
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 19.04.2021 16:07

Site-ul este actualizat 2021


Marian cristian Neagu
Marian cristian Neagu 18.04.2021 21:48
sal admin in clipul de mai sus la minutul 3 avem autoturismul rosu care are cedeaza cu un panou aditiona prioritate pentru cei care circula din sens opus si vireaza la dreapta sau cei din stanga autoturismului rosu care vireaza la stanga iar in dreapta autoturismului rosu se gaseste cel albastru care are stop dar atentie cu acelas panou aditiona in clipul de mai sus spune ca devine egalitate si se acorda prioritate de dreapta ...adica drept de trecere pentru cel albastru avand stop un vad egalitate intre cedeaza si stop avand acelas panou aditiona... stind ca regula prioritati de dreapta se aplica intro intersectie nedirijata sau in cazul in care ambi conducatori intalnesc acelas indicator . poate ma lamureste cineva tinund cont ca in legislati nu am gasit asa ceva. multumesc anticipat
Stratulat Ramona Elena
Stratulat Ramona Elena 27.04.2021 12:21
in legislație Stop si Cedează trecere sunt egale.
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 28.04.2021 08:51

Regula priorității de dreapta se aplica in cazul intersecțiilor nedirijate sau in situațiile in care doi conducători auto întâlnesc indicatoare cu același grad de prioritate (adică pierdere de prioritate), indiferent daca unul are „Cedează trecerea” si altul „Oprire”.
Articolul 129(2) Când două vehicule urmează să se întâlnească într-o intersecţie dirijată prin indicatoare, venind de pe două drumuri publice unde sunt instalate indicatoare cu aceeaşi semnificaţie, vehiculul care vine din dreapta are prioritate.


Costi
Costi 29.03.2021 21:17
Salut, am si eu o intrebare ce ma tot roade.
In cazul unei intersectii nedirijate in T. Cand se apropie 2 autoturisme. Auto 1 merge inainte, auto 2 vireaza dreapta , cine are prioritate.
Mentionez ca auto 1 poate circula inainte sau la dreapta , iar auto 2 la stanga sau dreapta.
Din ce imi aduceam aminte, auto 2 pierde prioritatea deoarece schimba directia de deplasare.
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 30.03.2021 15:08

In intersectiile nedirijate indiferent de forma acestora se aplica regula prioritatii de dreapta.

 


Patru
Patru 12.03.2021 21:48
Bună ziua! Când 2 auto fac stânga într-o intersecție și vin din sensuri opuse, mai putem spune ca exista prioritate de dreapta? Amândouă au cedează. Practic e egalitate perfecta. Cineva mi vrea sa înțeleagă ca în situația asta n ai cum sa dai prioritate de dreapta. Mulțumesc!
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 13.03.2021 06:56

Vezi explicatia video - click aici


Ema Negoț
Ema Negoț 16.03.2021 20:23
Pai dacă vin din sensuri opuse și fac amândouă stânga atunci nu se intersectează si nu e nevoie de acordarea priorități
Patrick
Patrick 14.02.2021 19:36
La intersecțiile nedirijate când întâlnesc tramvaiul, dacă el virează la stânga și eu vin din partea dreapta a acestui, el sau eu acord prioritate?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 15.02.2021 16:17

În intersecțiile nedirijate conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere vehiculelor care circulă pe sine. Acestea pierd prioritatea de trecere când efectuează virajul spre stânga.In situatia în care într-o intersecţie tramvaiul execută virajul la stânga şi se intersectează cu direcţia pe care circulaţi din sens opus, tramvaiul nu are prioritate


Crsztin Elvira
Crsztin Elvira 28.01.2021 09:07
O intrebare . Eu mă aflu pe drum cu prioritate, la o intersecție drumul cu prioritate duce la stânga. Eu vrea să merg înainte pe un drum secundar ,din dreapta mea de pe alt drum secundar iasa o mașină pe drumul cu prioritate. Cine are prioritate, eu sau el?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 13.02.2021 14:48

Tu vei avea prioritate fata de cel care vine din stânga de pe drumul fără prioritate.


Nicoleta Gheorghiu
Nicoleta Gheorghiu 28.01.2021 08:16
Am o întrebare.. trebuie neaparat sa citesc cartea de legislație sau e de ajuns sa mă uit la videoclipurile de aici?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 28.01.2021 16:37

Gasesti tot ce ai nevoie pe site.Urmeaaza toti cei 4 pasi de invatare, cel mai important este pasul 3 (Mediu de invatare DRPCIV) unde intrebarile sunt explicate audio - video iar la sala sa te duci atunci cand faci toate cele 45 de chestionare cu 25-26 de puncte.


Cristina Vlăsceanu
Cristina Vlăsceanu 18.01.2021 22:20
Mă aflu într-o intersecție (cruce) semaforizată, cu două benzi pe sens. Doresc să vireze stânga, mă încadrez pe a doua bandă, semaforul pentru stânga este verde plin. Trebuie să mai acord prioritate celor care vin din față ( din sens opus)?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 23.01.2021 11:43

Atunci cand ai semafor special pentru stânga si este verde, ai prioritate fata de ceilalți pentru celelalte direcții, ei având roșu. Ai prioritate chiar si fata de cei care au roșu dar si verde intermitent la dreapta.Trebuie sa ocolești prin stânga centrul intersecției ca sa nu te intersectezi cu cei din sens opus care fac si ei la stânga lor, ca si tine. Deși in majoritatea cazurilor nu se ocolește prin stânga si astfel se ajunge la o blocare temporara a intersecției.Pe lângă asta, la virajele la stânga sau dreapta trebuie sa fii foarte atent la trecerile de pietoni de pe străzile pe care vrei sa intri, deoarece aceștia au de regula verde la semaforul pentru pietoni.


Lasă un comentariu

CUPRINS
Capitolul 1 - partea 1 - Drumul public Capitolul 1 - partea 2 - Sensul și banda de circulație Capitolul 2 - partea 1 - Deplasarea vehiculelor pe drumul public Capitolul 2 - partea 2 - Circulația în intersecții Capitolul 3 - partea 1 - Semnalizarea rutieră și ordinea de prioritate Capitolul 3 - partea 2 - Semnalele polițistului rutier Capitolul 3 - partea 3 - Semnalele speciale de avertizare Capitolul 3 - partea 4 - Semnalizarea temporară Capitolul 3 - partea 5 - Semnalele luminoase sau sonore Capitolul 3 - partea 6 - Indicatoare rutiere Capitolul 3 - partea 7 - Marcaje rutiere Capitolul 4 - partea 1 - Drumul cu sens unic Capitolul 4 - partea 2 - Intersecția cu sens giratoriu Capitolul 4 - partea 3 - Autostrada Capitolul 4 - partea 4 - Zona rezidenţială şi pietonală Capitolul 5 - partea 1 - Prioritatea și acordarea priorității Capitolul 5 - partea 2 - Prioritatea de trecere - acordată prin indicatoare Capitolul 5 - partea 3 - Prioritatea de trecere - acordata prin lege Capitolul 5 - partea 4 - acordarea priorității Capitolul 5 - partea 5 - alte cazuri de acordare de prioritate Capitolul 6 - partea 1 - manevre - depășirea Capitolul 6 - partea 2 - manevre - oprirea și staționarea Capitolul 6 - partea 3 - manevre - oprirea interzisă Capitolul 6 - partea 4 - manevre - staționarea interzisă și parcarea Capitolul 6 - partea 5 - manevre - întoarcerea Capitolul 6 - partea 6 - manevre - mersul înapoi Capitolul 7 - partea 1 - locuri și situații speciale - trecerea la nivel cu calea ferată Capitolul 7 - partea 2 - trecerea la nivel cu calea ferată fără bariere Capitolul 7 - partea 3 - trecerea la nivel cu calea ferată cu bariere Capitolul 7 - partea 4 - trecerea pentru pietoni Capitolul 7 - partea 5 - drumul în curbă Capitolul 7 - partea 6 - drumul în rampă și în pantă Capitolul 8 - partea 1 - Permisul de conducere Capitolul 8 - partea 2 - Condiții obținere permis și echivalări Capitolul 8 - partea 3 - Viteza de deplasare Capitolul 8 - partea 4 - Starea tehnică a vehiculelor Capitolul 8 - partea 5 - Sistemul de iluminare și semnalizare luminoasă Capitolul 9 - partea 1 - Obligațiile conducătorilor auto la plecarea la traseu Capitolul 9 - partea 2 - Obligațiile conducătorilor auto în timpul deplasării Capitolul 9 - partea 3 - Obligațiile conducătorilor auto la transportul copiilor Capitolul 9 - partea 4 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de accident Capitolul 9 - partea 5 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de defecțiune tehnică Capitolul 9 - partea 6 - Obligațiile conducătorilor auto cu vechime mai mică de un an Capitolul 9 - partea 7 - Obligațiile conducătorilor auto de transport public de persoane Capitolul 9 - partea 8 - Obligațiile conducătorilor auto de transport de mărfuri Capitolul 9 - partea 9 - Obligațiile prorietarilor sau deținătorilor de vehicule Capitolul 9 - partea 10 - Obligațiile conducătorilor auto la remorcarea vehiculelor Capitolul 9 - partea 11 - Obligațiile conducătorilor de mopede și biciclete Capitolul 9 - partea 12 - Obligații și interziceri pietoni Capitolul 10 - partea 1 - Contravenții și infracțiuni Capitolul 10 - partea 2 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul neînmatriculat Capitolul 10 - partea 3 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul fără permis de conducere Capitolul 10 - partea 4 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe Capitolul 10 - partea 5 - Infracțiuni - Părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia Capitolul 10 - partea 6 - Infracțiuni - diverse Capitolul 10 - partea 7 - Contravenții - introducere Capitolul 10 - partea 8 - Contravenții - clasa 1 Capitolul 10 - partea 9 - Contravenții - clasa 2 Capitolul 10 - partea 10 - Contravenții - clasa 3 Capitolul 10 - partea 11 - Contravenții - clasa 4 Capitolul 10 - partea 12 - Contravenții - clasa 5 Capitolul 10 - partea 13 - Alte sancțiuni Capitolul 10 - partea 14 - Reținerea certificatului de înmatriculare sau înregistrare Capitolul 10 - partea 15 - Confiscarea, imobilizarea și radierea din oficiu Capitolul 10 - partea 16 - Consumul de alcool și procedura de recoltare probe

© 2021 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou ↓

Pentru a crea un cont nou cu facebook ↓

Login cu Facebook

Dacă ai deja un cont, conectează-te aici ↓