Pasul 1 - Cursuri » Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Ai parcurs 0% din Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Capitolul 5 - partea 4 - acordarea priorității

Capitolul 5 - partea 4 - acordarea priorității


Articole de referință din legislația în vigoare

OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 (Codul rutier)
Regulament = REGULAMENT de aplicare a  OUG 195/2002 (Regulamentul codului rutier)

OUG - Articolul 6

În sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, expresiile şi termenii de mai jos au următorul înţeles:

1. acordare a priorităţii - obligaţia oricărui participant la trafic de a nu îşi continua deplasarea sau de a nu efectua orice altă manevră, dacă prin acestea îi obliga pe ceilalţi participanţi la trafic care au prioritate de trecere să îşi modifice brusc direcţia sau viteza de deplasare ori să oprească;

OUG - Articolul 37

(1) Conducătorii de vehicule sunt obligaţi să oprească imediat, pe acostament sau, în lipsa acestuia, cât mai aproape de marginea drumului sau bordura trotuarului, în sensul de deplasare, la apropierea şi la trecerea autovehiculelor cu regim de circulaţie prioritară care au în funcţiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă de culoare roşie şi sonore.

(2) Conducătorii de vehicule sunt obligaţi să reducă viteza, să circule cât mai aproape de marginea drumului în sensul de deplasare şi să acorde prioritate la trecerea autovehiculelor cu regim de circulaţie prioritară care au în funcţiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă de culoare albastră şi sonore.

(3) În situaţiile prevăzute la alin. (1) şi (2), pietonilor le sunt interzise traversarea şi circulaţia pe carosabil până la trecerea vehiculelor respective.

OUG - Articolul 43

(2) Conducătorul de vehicul care circulă pe banda situată lângă marginea părţii carosabile trebuie să acorde prioritate de trecere vehiculelor care efectuează transport public de persoane numai atunci când conducătorii acestora semnalizează intenţia de a reintra în trafic din staţiile prevăzute cu alveole şi s-au asigurat că prin manevra lor nu pun în pericol siguranţă celorlalţi participanţi la trafic.

OUG - Articolul 54

(1) Conducătorul de vehicul care executa o manevra de schimbare a direcţiei de mers, de ieşire dintr-un rând de vehicule staţionate sau de intrare într-un asemenea rând, de trecere pe o altă bandă de circulaţie sau de virare spre dreapta ori spre stânga sau care urmează să efectueze o întoarcere ori să meargă cu spatele este obligat să semnalizeze din timp şi să se asigure că o poate face fără să perturbe circulaţia sau să pună în pericol siguranţa celorlalţi participanţi la trafic.

OUG - Articolul 57

(1) La intersecţiile cu circulaţie nedirijată, conducătorul de vehicul este obligat să cedeze trecerea vehiculelor care vin din partea dreapta, în condiţiile stabilite prin regulament.

​OUG - Articolul 59

(1) În intersecţiile cu circulaţie nedirijată, conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere vehiculelor care circulă pe sine. Acestea pierd prioritatea de trecere când efectuează virajul spre stânga sau când semnalizarea rutieră din acea zonă stabileşte o altă regulă de circulaţie.

 

Regulament - Articolul 106

(1) Pe un drum public prevăzut cu minimum 3 benzi pe sens, când conducătorii a două autovehicule circulă în aceeaşi direcţie, dar pe benzi diferite, şi intenţionează să se înscrie pe banda liberă dintre ei, cel care circulă pe banda din dreapta este obligat să permită celui care vine din stânga să ocupe acea bandă.

(2) Pe drumul public cu mai multe benzi, conducătorii de autovehicule care circulă pe o bandă care se sfârşeşte, pentru a continuă deplasarea pe banda din stânga trebuie să permită trecerea vehiculelor care circulă pe acea bandă.

Regulament - Articolul 107

(4) În cazul în care tramvaiul este oprit într-o staţie fără refugiu pentru pietoni, vehiculele trebuie să oprească în ordinea sosirii, în spatele acestuia, şi să îşi reia deplasarea numai după ce uşile tramvaiului au fost închise şi s-au asigurat că nu pun în pericol siguranţa pietonilor angajaţi în traversarea drumului public.

Regulament - Articolul 125

Pentru a putea întoarce vehiculul de pe un sens de mers pe celălalt prin manevrare înainte şi înapoi sau prin viraj, conducătorul acestuia este obligat să semnalizeze şi să se asigure că din faţă, din spate sau din lateral nu circulă în acel moment niciun vehicul.

Regulament - Articolul 130

Conducătorul de vehicul care se apropie de intrarea într-o intersecţie, simultan cu un autovehicul cu regim de circulaţie prioritară care are în funcţiune semnalele luminoase şi sonore, are obligaţia să îi acorde prioritate de trecere.

Regulament - Articolul 131

(1) La apropierea de o staţie pentru mijloace de transport public de persoane prevăzută cu alveolă, din care conducătorul unui astfel de vehicul semnalizează intenţia de a ieşi, conducătorul vehiculului care circulă pe banda de lângă acostament sau bordura este obligat să reducă viteza şi, la nevoie, să oprească pentru a-i permite reintrarea în trafic.

(2) Conducătorii de vehicule sunt obligaţi să acorde prioritate de trecere pietonilor aflaţi pe partea carosabilă pentru a urca în tramvai sau după ce au coborât din acesta, dacă tramvaiul este oprit în staţie fără refugiu.

Regulament - Articolul 132

Conducătorul vehiculului al cărui mers înainte este obturat de un obstacol sau de prezenţa altor participanţi la trafic, care impune trecerea pe sensul opus, este obligat să reducă viteza şi, la nevoie, să oprească pentru a permite trecerea vehiculelor care circulă din sens opus.Dacă nu puteți/doriți să vizionați varianta AUDIO-VIDEO a cursului, puteți citi varianta text ilustrată cu imagini.

Varianta text Capitolul 5 - partea 4 - acordarea priorității

Codul Rutier - acordarea priorității

Acordarea priorităţii (pierderea priorității) este obligaţia participaților la trafic de a acorda prioritate de trecere celor ce au acest drept. Aceștia au obligaţia de a nu îşi continua deplasarea sau de a nu efectua orice altă manevră, dacă prin acestea îi obliga pe ceilalţi participanţi la trafic care au prioritate de trecere să îşi modifice brusc direcţia sau viteza de deplasare ori să oprească (art. 6 pct. 1 din OUG). Este situația inversă a priorității de trecere, deoarece la întalnirea a două vehicule care își intersectează traiectoriile sau când nu pot trece ambele în același timp, unul are prioritate iar celalalt pierde prioritatea.

Se pierde prioritatea în urmatoarele cazuri:

 • În intersecțiile nedirijate de drumuri de aceeași categorie, pierd prioritatea vehiculele care circulă din partea stângă față de cele care circulă din dreaptă. Acest lucru este valabil și în cazurile de egalitate (art. 57 alin. 1 din OUG).

pierd prioritatea vahiculele care circua din partea stanga in intersectiile nedirijate

 • Pierd prioritatea în intersecții vehiculele care execută virajul la stânga față de vehiculele cu care se intersectează și care circulă din partea dreaptă (se consideră situatie de egalitate) (art. 59 alin. 2 din OUG);

pierd prioritatea cei care vireaza la stanga

 • Pierd prioritatea vehiculele care întâlnesc indicatorul “Oprire” față de vehiculele care circulă pe drumul cu prioritate. Conducatorul de vehicul care întâlneste acest indicator este obligat să oprească în locul cu vizibilitate maximă, putând trece de indicator dar fără a depași colțul intersecției, și stând pe loc să acorde prioritate tuturor vehiculelor care circulă pe drumul prioritar. Atenție, chiar dacă pe drumul cu prioritate nu circulă alte vehicule în acel moment, oprirea este obligatorie.

piede prioeitatea cel ce intalneste indicatorul oprire

 • Pierd prioritatea vehiculele care întâlnesc indicatorul “Cedează trecerea” față de vehiculele care circulă pe drumul cu prioritate. Conducătorul de vehicul care întâlneste acest indicator este obligat să reducă viteza și să se asigure că pe drumul prioritar nu circulă alte vehicule, și abia apoi poate să patrundă în intersecție. Dacă pe drumul prioritar circulă alte vehicule, conducătorul auto este obligat să oprească pentru a le acorda prioritate.

pierde prioritatea cel ce intalneste indicatorul cedeaza trecerea

 • Pierd prioritatea vehiculele care întâlnesc indicatorul “Prioritate pentru circulația din sens invers” față de vehiculelele care circulă din sens opus. La întâlnirea acestui indicator, conducătorul de vehicul pierde prioritatea față de toate vehiculele care circulă din sens opus.

pierde prioritatea cel ce intalneste indicatorul prioritate pentru circulatia din sens invers

 • Pierd prioritatea vehiculele care întâlnesc autovehicule cu regim de circulație prioritară, care au în funcțiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă și sonore, în orice situație se întâlnesc (art. 130 din Regulament și art. 37 alin. 1, 2 si 3 din OUG).

pierd prioritatea vehiculele care intalnesc alte vehicule cu regim de circulatie prioritara

 • Pierd prioritatea vehiculele care întâlnesc tramvaiele aflate în mers la trecerea prin intersecțiile nedirijate. Atenție, doar în intersecțiile nedirijate vehiculele care circulă pe șine au prioritate specială de trecere (art. 59 alin. 1 din OUG).

pierde prioritatea vehiclul care intalneste un tramvai aflat in mers in intersectiile nedirijate

 • Pierde prioritatea tramvaiul care efectuează virajul la stânga într-o intersecție nedirijată, față de vehiculele care circulă din sens opus, dacă semnalizarea rutieră din zona nu stabileste o alta regulă (art. 59 alin. 1 din OUG).

perde prioritatea tramvaiul aflat in mers in intersectiile nedirijata cand vireaza spre stanga

 • Pierd prioritatea vehiculele care schimbă banda de circulație față de vehiculele care circulă pe banda pe care vor să intre (art. 54 alin. 1 din OUG);

pierderea prioritatii la schimbarea benzii de circulatie

 • Pe drumul public cu mai multe benzi, conducătorii de autovehicule care circulă pe o bandă care se sfârşeşte și vor să continue deplasarea pe banda din stânga, pierd prioritatea și trebuie să permită trecerea vehiculelor care circulă pe acea bandă (art. 106 alin. 2 din Regulament).

cine acorda prioritate in cazul in care banda se termina

 • Pe un drum public prevăzut cu minimum 3 benzi pe sens, atunci când conducătorii a două autovehicule circulă în aceeaşi direcţie, dar pe benzi diferite, şi intenţionează să se înscrie pe banda liberă dintre ei, cel care circulă pe banda din dreapta pierde prioritatea și este obligat să permită celui care vine din stânga să ocupe acea bandă (art. 106 alin. 1 din Regulament). De exemplu, în această situație autovehiculul de pe banda 1 pierde prioritatea față de autovehiculul de pe banda 3;

cine acorda prioritate cand ambii conducatri vor sa se angajeze pe banda dintre ei

 • Pierd prioritatea vehiculele care circulă pe banda 1 față de vehiculele de transport public de persoane, atunci când acestea se pun în mișcare din stațiile prevăzute cu alveolă și au semnalizat corespunzator. De reținut este că doar vehiculele care se deplasează pe banda 1 au această obligație, nu și cele de pe celelalte benzi, în cazul în care drumul are mai multe benzi de circulație pe sens (art. 43 alin. 2 din OUG și art. 131 alin. 1 din Regulament).

se acorda prioritate vehicuelor de transport public care ies din statiile prevazute cu alveola

 • Pierd prioritatea vehiculele care execută o manevră de întoarcere față de cele care se află în mers pe drumul public, indiferent din ce parte vin acestea (art. 125 din Regulament);

piere prioritatea cel ce executa intoarcerea autovehiculului

 • Pierde prioritatea vehiculul care se deplasează în spatele unui tramvai oprit intr-o stație fără refugiu față de pietonii aflaţi pe partea carosabilă, pentru a urca în tramvai sau după ce au coborât din acesta. Aceștia își pot relua deplasarea numai după ce uşile tramvaiului au fost închise şi s-au asigurat că nu pun în pericol siguranţa pietonilor angajaţi în traversarea drumului public. (art. 131 alin. 2 din Regulament și art. 107 alin. 4 din Regulament).

pierde prioritatea vehiculul care se afla in spatele unui tramvai oprit in statia fara refugiu fata de pietonii de pe partea carosabila

 • Pierde prioritatea vehiculul al cărui mers înainte este obturat de un obstacol sau de prezenţa altor participanţi la trafic, care impune trecerea pe sensul opus, fiind obligat să reducă viteza şi, la nevoie, să oprească pentru a permite trecerea vehiculelor care circulă din sens opus (art. 132 din Regulament);

pierde prioritatea fata de cel din sens opus cel ce are pe sensul lui un obstacol imobil

137 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright Școala Rutieră 2024. Toate drepturile rezervate.