Pasul 1 - Cursuri » Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Ai parcurs 0% din Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Capitolul 5 - partea 1 - Prioritatea și acordarea priorității

Capitolul 5 - partea 1 - Prioritatea și acordarea priorității


Articole de referință din legislația în vigoare

OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 (Codul rutier)
Regulament = REGULAMENT de aplicare a  OUG 195/2002 (Regulamentul codului rutier)

OUG - Articolul 6

În sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, expresiile şi termenii de mai jos au următorul înţeles:

1. acordare a priorităţii - obligaţia oricărui participant la trafic de a nu îşi continua deplasarea sau de a nu efectua orice altă manevră, dacă prin acestea îi obliga pe ceilalţi participanţi la trafic care au prioritate de trecere să îşi modifice brusc direcţia sau viteza de deplasare ori să oprească;

26. prioritate de trecere - dreptul unui participant la trafic de a trece înaintea celorlalţi participanţi la trafic cu care se intersectează, în conformitate cu prevederile legale privind circulaţia pe drumurile publice;
Dacă nu puteți/doriți să vizionați varianta AUDIO-VIDEO a cursului, puteți citi varianta text ilustrată cu imagini.

Varianta text Capitolul 5 - partea 1 - Prioritatea și acordarea priorității

Codul Rutier - Prioritatea și acordarea priorități

Prioritatea de trecere este dreptul unui participant la trafic de a trece înaintea celorlalţi participanţi la trafic atunci când aceștia își întâlnesc traiectoriile sau atunci când nu pot trece în același timp (art. 6 pct. 26 din OUG).

Acordarea priorității (pierderea priorității) este obligaţia oricărui participant la trafic de a nu îşi continua deplasarea sau de a nu efectua orice altă manevră, dacă prin acestea îi obliga pe ceilalţi participanţi la trafic care au prioritate de trecere să îşi modifice brusc direcţia sau viteza de deplasare ori să oprească (art. 6 pct. 1 din OUG). Este situația inversă priorității, deoarece la întalnirea a două vehicule care își intersectează traiectoriile sau când nu pot trece ambele în același timp, unul are prioritate iar celălalt pierde prioritatea.

prioritate in intersectiejavascript:void(0)

În aplicarea regulilor de prioritate și de acordare a priorității, nu se face deosebire între tipurile de vehicule. Dacă trebuie să acordăm prioritate de trecere, aceasta se va face indiferent dacă pe drumul cu prioritate circulă un autovehicul sau un vehicul simplu, ca de exemplu: o bicicletă, un vehicul cu tracțiune animală sau un vehicul tras sau împins cu mâna.

acordare de prioritate unei biciclete

Regulile de prioritate și de pierdere a priorității sunt foarte importante și trebuiesc cunoscute perfect din punct de vedere teoretic, pentru a putea fi puse în practică corespunzător, nerespectarea lor este unul din factorii principali ce duc la producerea accidentelor de circulație.

accident la neacordare de prioritate

75 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright Școala Rutieră 2024. Toate drepturile rezervate.