OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 (Codul rutier)
Regulament = REGULAMENT de aplicare a OUG 195/2002 (Regulamentul codului rutier)
În sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, expresiile şi termenii de mai jos au următorul înţeles:
1. acordare a priorităţii - obligaţia oricărui participant la trafic de a nu îşi continua deplasarea sau de a nu efectua orice altă manevră, dacă prin acestea îi obliga pe ceilalţi participanţi la trafic care au prioritate de trecere să îşi modifice brusc direcţia sau viteza de deplasare ori să oprească;
26. prioritate de trecere - dreptul unui participant la trafic de a trece înaintea celorlalţi participanţi la trafic cu care se intersectează, în conformitate cu prevederile legale privind circulaţia pe drumurile publice;
Dacă nu puteți/doriți să vizionați varianta AUDIO-VIDEO a cursului, puteți citi varianta text ilustrată cu imagini.
Prioritatea de trecere este dreptul unui participant la trafic de a trece înaintea celorlalţi participanţi la trafic atunci când aceștia își întâlnesc traiectoriile sau atunci când nu pot trece în același timp (art. 6 pct. 26 din OUG).
Acordarea priorității (pierderea priorității) este obligaţia oricărui participant la trafic de a nu îşi continua deplasarea sau de a nu efectua orice altă manevră, dacă prin acestea îi obliga pe ceilalţi participanţi la trafic care au prioritate de trecere să îşi modifice brusc direcţia sau viteza de deplasare ori să oprească (nu am mai nus asta trecuta cu scris mic) (art. 6 pct. 1 din OUG). Este situația inversă priorității, deoarece la întalnirea a două vehicule care își intersectează traiectoriile sau când nu pot trece ambele în același timp, unul are prioritate iar celălalt pierde prioritatea.
În aplicarea regulilor de prioritate și de acordare a priorității, nu se face deosebire între tipurile de vehicule. Dacă trebuie să acordăm prioritate de trecere, aceasta se va face indiferent dacă pe drumul cu prioritate circulă un autovehicul sau un vehicul simplu, ca de exemplu: o bicicletă, un vehicul cu tracțiune animală sau un vehicul tras sau împins cu mâna.
Regulile de prioritate și de pierdere a priorității sunt foarte importante și trebuiesc cunoscute perfect din punct de vedere teoretic, pentru a putea fi puse în practică corespunzător, nerespectarea lor este unul din factorii principali ce duc la producerea accidentelor de circulație.
Asta spune legea pentru astfel de situații:
Articolul 127
(1) Pe drumurile publice înguste și/sau cu declivitate, unde trecerea vehiculelor care circulă din sensuri opuse, unele pe lângă altele, este imposibilă sau periculoasă, se procedează după cum urmează:
- a) la întâlnirea unui ansamblu de vehicule cu un vehicul conducătorul acestuia din urma trebuie să manevreze cu spatele;
- b) la întâlnirea unui vehicul greu cu un vehicul ușor, conducătorul acestuia din urma trebuie să manevreze cu spatele;
- c) la întâlnirea unui vehicul care efectuează transport public de persoane cu un vehicul de transport mărfuri conducătorul acestuia din urma trebuie să manevreze cu spatele.
(2) În cazul vehiculelor de aceeași categorie, obligația de a efectua o manevră de mers înapoi revine conducătorului care urca, cu excepția cazului când este mai ușor și există condiții pentru conducătorul care coboară să execute această manevră, mai ales atunci când se află aproape de un refugiu.
Este posibil sa ajute o petiție scrisa către administratorul drumului public si/sau politiei rutiere din respectiva zona pentru a reglementa prioritatea pe acel sector de drum sau, daca este posibil, lărgirea segmentului respectiv de drum.
Atunci când două vehicule se apropie de un sector de drum aflat în rampă sau în pantă, iar pe sensul celui care urcă în rampă există un obstacol imobil și nu au loc să circule unul pe lânga celălalt, prioritate de trecere are vehiculul care urcă în rampă față de cel care coboară în pantă (art. 135 lit. e din Regulament).
Această prioritate a fost creată pentru a nu obliga vehiculele care circulă în rampă, adică cele care urcă, să oprească, știind faptul că după oprire este mult mai greu sau uneori imposibil să se pornescă în urcare, față de cel care opresc în coborâre, pentru care pornirea nu constituie un impediment.
Cu placere, felicitari!
Recomandam ca sa se faca toti cei 4 pasi de invatare, cel mai important este pasul 3 (Mediu de invatare DRPCIV) unde intrebarile sunt explicate audio - video iar la sala sa te duci atunci cand faci toate cele 45 de chestionare cu 25-26 de puncte.
In acest fel inveti eficient si promovezi examenul teoretic
Este greu de decis cine și de ce este vinovat. Pentru asta există un agent de poliție specializat pe astfel de situații. Cel mai bine este să se meargă la poliție în aceste cazuri ca polițistul specializat să decidă vinovăția și să aplice sancțiunile corecte. Noi nu putem face altceva decât să ne dăm cu părerea, pe baza legii, dar nu înseamnă că așa va decide si agentul de politie, de aceea avem o reținere în a ne da cu părerea.
Cere sfatul unui medic specialist.
Du-te la sala atunci cand ai facut toate cele 45 de chestionare cu 25-26 de puncte fiecare, repeta chestionarele la care ai mai putin de 25 de puncte si in caz ca nu ai facut inca mediul de invatare, ar fi bine sa il faci.
La stop trebuie sa opresti indiferent daca vine sau nu cineva.
La cedeaza trecerea nu trebuie sa opresti decat daca are cineva dreptul de a circula inaintea ta.
Momentan doar pentru Android
Rogi pe cineva sa te dirijeze din afara autoturismului.
Nu, nu are prioritate. El trebuie sa se asigure ca poate părăsi intersecția pana ajung vehiculele de pe drumul prioritar in intersecție.
In mod normal, trebuie sa intri pe aceeași banda de pe care ai facut virajul. Daca ai facut virajul de pe banda 2, sau cea mai din stânga banda, tot acolo te încadrezi si pe strada pe care intri. După aceea, cand este posibil, treci pe banda 1.
Candidaţii declaraţi “respins” la proba practică pot fi programaţi pentru susţinerea unei noi probe după o perioada de cel puţin 15 zile calendaristice cu prezentarea dovezii care atestă efectuarea a cel puţin şase ore suplimentare de pregătire practică într-o şcoală de conducători auto autorizată
Ne bucuram ca putem sa va ajutam.
Articolul 129
(2) Când două vehicule urmează să se întâlnească într-o intersecţie dirijată prin indicatoare, venind de pe două drumuri publice unde sunt instalate indicatoare cu aceeaşi semnificaţie, vehiculul care vine din dreapta are prioritate.
Articolul 59
(3) În intersecţiile cu circulaţie dirijată prin indicatoare de prioritate, regula priorităţii de dreapta se respecta numai în cazul în care două vehicule urmează să se întâlnească, fiecare intrând în intersecţie de pe un drum semnalizat cu un indicator având aceeaşi semnificaţie de prioritate sau de pierdere a priorităţii.
De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:
Pentru a crea un cont nou pe baza unei adrese de email ↓
Pentru a te autentifica cu Facebook ↓
Autentifică-te cu FacebookAi deja cont creat? Autentifică-te aici! ↓