Pasul 1 - Cursuri » Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Ai parcurs 0.0% din Curs de legislație rutieră explicat Audio-VIDEO 3D

Capitolul 5 - partea 1 - Prioritatea și acordarea priorității

Capitolul 5 - partea 1 - Prioritatea și acordarea priorității


Articole de referință din legislația în vigoare

OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 (Codul rutier)
Regulament = REGULAMENT de aplicare a  OUG 195/2002 (Regulamentul codului rutier)

OUG - Articolul 6

În sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, expresiile şi termenii de mai jos au următorul înţeles:

1. acordare a priorităţii - obligaţia oricărui participant la trafic de a nu îşi continua deplasarea sau de a nu efectua orice altă manevră, dacă prin acestea îi obliga pe ceilalţi participanţi la trafic care au prioritate de trecere să îşi modifice brusc direcţia sau viteza de deplasare ori să oprească;

26. prioritate de trecere - dreptul unui participant la trafic de a trece înaintea celorlalţi participanţi la trafic cu care se intersectează, în conformitate cu prevederile legale privind circulaţia pe drumurile publice;
Dacă nu puteți/doriți să vizionați varianta AUDIO-VIDEO a cursului, puteți citi varianta text ilustrată cu imagini.

Varianta text Capitolul 5 - partea 1 - Prioritatea și acordarea priorității

Codul Rutier - Prioritatea și acordarea priorități

Prioritatea de trecere este dreptul unui participant la trafic de a trece înaintea celorlalţi participanţi la trafic atunci când aceștia își întâlnesc traiectoriile sau atunci când nu pot trece în același timp (art. 6 pct. 26 din OUG).

Acordarea priorității (pierderea priorității) este obligaţia oricărui participant la trafic de a nu îşi continua deplasarea sau de a nu efectua orice altă manevră, dacă prin acestea îi obliga pe ceilalţi participanţi la trafic care au prioritate de trecere să îşi modifice brusc direcţia sau viteza de deplasare ori să oprească (nu am mai nus asta trecuta cu scris mic) (art. 6 pct. 1 din OUG). Este situația inversă priorității, deoarece la întalnirea a două vehicule care își intersectează traiectoriile sau când nu pot trece ambele în același timp, unul are prioritate iar celălalt pierde prioritatea.

prioritate in intersectiejavascript:void(0)

În aplicarea regulilor de prioritate și de acordare a priorității, nu se face deosebire între tipurile de vehicule. Dacă trebuie să acordăm prioritate de trecere, aceasta se va face indiferent dacă pe drumul cu prioritate circulă un autovehicul sau un vehicul simplu, ca de exemplu: o bicicletă, un vehicul cu tracțiune animală sau un vehicul tras sau împins cu mâna.

acordare de prioritate unei biciclete

Regulile de prioritate și de pierdere a priorității sunt foarte importante și trebuiesc cunoscute perfect din punct de vedere teoretic, pentru a putea fi puse în practică corespunzător, nerespectarea lor este unul din factorii principali ce duc la producerea accidentelor de circulație.

accident la neacordare de prioritate

62 Comentarii Lasă un comentariu


veronica vasile
veronica vasile 25.09.2022 19:58
Bună ziua.
Dacă pic examenul teoretic (sala), după cât timp am dreptul să-l dau din nou?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 26.09.2022 15:07

In majoritatea judetelor ai nevoie de programare.

Ia legatura cu instructorul tau, el stie cel mai bine cum este la el in judetIntre examene trebuie sa fie o diferenta de cel putin 15 zile calendaristice insa diferenta poate sa fie si mai mare (locurile libere difera pentru fiecare judet in parte).Denisa Petrescu
Denisa Petrescu 20.07.2022 17:11
Mai e nevoie sa învăț din carte? Mulțumesc!
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 21.07.2022 15:03

Gasesti tot ce ai nevoie pe site.Intrebarile de aici sunt exact cele de la DRPCIV, adica cele de la examen. Ca sa te convingi uite aici un video demonstrativUrmeaaza toti cei 4 pasi de invatare, cel mai important este pasul 3 (Mediu de invatare DRPCIV) unde intrebarile sunt explicate audio - video iar la sala sa te duci atunci cand faci toate cele 45 de chestionare cu 25-26 de puncte.Repeta mediul de invatare pana gresesti cat mai putine intrebari (sub 50 greseli) iar la sala sa te duci cand ai facut chestionarele cu 25-26 de puncte.Vezi explicatiile video asa retii mai usor.Asafte Maria
Asafte Maria 17.01.2022 17:28
As dorii sa insistati pe regulile ce trebuiesc respectate in sensul giratoriu. Daca eu sunt pe banda 2 in sensul giratoriu si ies prin a doua iesire, cum procedeaza cel care vine pe banda 1 si vrea sa iasa prin prima iesire? Eu personal stiu ca trebuie sa imi dea prioritate. De cele mai multe ori eu sunt pe banda 1 si ies prin prima iesire,si dau prioritate, dar daca am alti soferi in masina e mare disputa !! Cine are dreptate?
Iulian
Iulian 29.01.2022 12:30
Daca citesti art 54 afli raspunsul.

Adrian Paleu
Adrian Paleu 12.09.2021 15:42
Salut,
Legat de prioritate am o speta asupra careia va rog sa ma lamuriti.
Este vorba de o panta/rampa care are o lungime de vreo 200 de metri, cu portiuni de drum inguste pe care cu greu si riscant pot trece doua autoturisme unul pe langa altul, cu denivelari ale asfaltului, cu declivitate mai mare de 10% si curbe cu vizibilitate sub 30 m. Zona nu este prevazuta cu indicatoare de prioritate, de coborare sau de urcare periculoasa.
Este foarte dificil pentru cel care urca rampa respectiva, sa opreasca si sa mearga inapoi ca sa permita trecerea celui ce coboara. Plecarea de pe loc in rampa este greoaie, mai ales cand este umed sau in conditii de iarna. Este dificil si pentru cel care coboara sa dea inapoi, dar ii este mai usor sa plece de pe loc in panta. Din pacate, la intalnirea a doua autovehicule pe tronsonul respectiv fiecare interpreteaza prioritatea dupa bunul plac si uneori apar incidente intre soferi, fiecare sustinand ca are prioritate.
In lipsa unor reglementari prin indicatoare cum actionam legal in astfel de situatii, fie ca suntem de o parte sau de alta a drumului? Multumesc.

Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 19.09.2021 13:09

Asta spune legea pentru astfel de situații:
Articolul 127(1) Pe drumurile publice înguste și/sau cu declivitate, unde trecerea vehiculelor care circulă din sensuri opuse, unele pe lângă altele, este imposibilă sau periculoasă, se procedează după cum urmează:
  • a) la întâlnirea unui ansamblu de vehicule cu un vehicul conducătorul acestuia din urma trebuie să manevreze cu spatele;

  • b) la întâlnirea unui vehicul greu cu un vehicul ușor, conducătorul acestuia din urma trebuie să manevreze cu spatele;

  • c) la întâlnirea unui vehicul care efectuează transport public de persoane cu un vehicul de transport mărfuri conducătorul acestuia din urma trebuie să manevreze cu spatele.(2) În cazul vehiculelor de aceeași categorie, obligația de a efectua o manevră de mers înapoi revine conducătorului care urca, cu excepția cazului când este mai ușor și există condiții pentru conducătorul care coboară să execute această manevră, mai ales atunci când se află aproape de un refugiu.
Este posibil sa ajute o petiție scrisa către administratorul drumului public si/sau politiei rutiere din respectiva zona pentru a reglementa prioritatea pe acel sector de drum sau, daca este posibil, lărgirea segmentului respectiv de drum.


Chiriac Alin
Chiriac Alin 22.02.2022 09:45
Va salut,cel care urca si intalneste obstacol are prioritate fata de cel ce coboara
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 22.02.2022 16:00

Atunci când două vehicule se apropie de un sector de drum aflat în rampă sau în pantă, iar pe sensul celui care urcă în rampă există un obstacol imobil și nu au loc să circule unul pe lânga celălalt, prioritate de trecere are vehiculul care urcă în rampă față de cel care coboară în pantă (art. 135 lit. e din Regulament).Această prioritate a fost creată pentru a nu obliga vehiculele care circulă în rampă, adică cele care urcă, să oprească, știind faptul că după oprire este mult mai greu sau uneori imposibil să se pornescă în urcare, față de cel care opresc în coborâre, pentru care pornirea nu constituie un impediment.Daniela Pozderca
Daniela Pozderca 15.03.2021 15:38
Mulțumesc mult, Școala rutieră, admisă!!!
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 15.03.2021 16:37

Cu placere, felicitari!Delibas Marin
Delibas Marin 31.10.2020 18:44
am 4 zile pina la examen ce trebue sa invat mai mult ?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 01.11.2020 08:59

Recomandam ca sa se faca toti cei 4 pasi de invatare, cel mai important este pasul 3 (Mediu de invatare DRPCIV) unde intrebarile sunt explicate audio - video iar la sala sa te duci atunci cand faci toate cele 45 de chestionare cu 25-26 de puncte.

In acest fel inveti eficient si promovezi examenul teoreticValeriu
Valeriu 19.10.2020 14:10
Buna ziua, am si eu o intrebare privind o situatie intalnita real in trafic si nu imi este clara. Si anume:

Mai multe autovehicule sunt pe banda dreapta si pleaca de la semafor la culoarea verde, cu semnal luminos dreapta si asigurandu-se.

In timp ce coloana de pe banda dreapta se se pune in miscare, pe carosabil vine in viteza din spate o trotineta electrica ce depaseste coloana de masini (mai putin prima masina din coloana) pe aceeasi banda de dreapta si intentionand sa mearga tot inainte, incearca si depasirea primului autovehicul din coloana (ce face dreapta si are semnal luminos). Numai ca acroseaza acest autovehicul, cele 2 directii de mers intersectandu-se. In aceasta situatie care este reglementarea? Conducatorul auto este vinovat de impact sau trotineta ?
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 19.09.2021 13:10

Este greu de decis cine și de ce este vinovat. Pentru asta există un agent de poliție specializat pe astfel de situații. Cel mai bine este să se meargă la poliție în aceste cazuri ca polițistul specializat să decidă vinovăția și să aplice sancțiunile corecte. Noi nu putem face altceva decât să ne dăm cu părerea, pe baza legii, dar nu înseamnă că așa va decide si agentul de politie, de aceea avem o reținere în a ne da cu părerea.Nitoi Alina
Nitoi Alina 14.10.2020 17:55
Va rog sa ma luminați. Am avut pe 13octombrie 2020 n traseu la Vaslui și am fost penalizata cu 21pct pt neacordarea prioritate intr-un sens giratoriu de unde nu venea nici o mașină.
Alexandru Gabriel
Alexandru Gabriel 11.05.2021 22:24
obligatia de a te asigura la intrariile in intersectii, semn stop, acorda prioritate si ce maii ii, indiferent ca drumul este gol

Alina Petrișor
Alina Petrișor 04.10.2020 18:03
INCERC SA INVAT LEGISLATIA SI NU AM PUTERE SA REZIST, DEOARECE SUNT OBOSITA MEREU ...CRED CA SUFAR DE INSOMNIE.......
CE SFAT IMI DATI ?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 05.10.2020 16:17

Cere sfatul unui medic specialist.Du-te la sala atunci cand ai facut toate cele 45 de chestionare cu 25-26 de puncte fiecare, repeta chestionarele la care ai mai putin de 25 de puncte si in caz ca nu ai facut inca mediul de invatare, ar fi bine sa il faci.Mihai Gabriela
Mihai Gabriela 08.08.2020 13:07
Care este diferenta dintre indicatoarele Cedeaza Trecerea si STOP?
Practica si la cedeaza trecerea trebuie sa astepti pana cand nu mai sunt masini pe drumul cu prioritate si abia apoi sa circuli. Ma puteti ajuta cu o explicatie?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 09.08.2020 10:16

La stop trebuie sa opresti indiferent daca vine sau nu cineva.

La cedeaza trecerea nu trebuie sa opresti decat daca are cineva dreptul de a circula inaintea ta.


Criss
Criss 13.08.2020 09:50
Cum a scris si colegu' mai sus, la STOP opresti roata iar la Cedeaza te poti asigura si din mers... dar cu toate astea, semnele reprezinta pierderea prioritatii, deci sunt egale, si intre ele se aplica regula prioritatii de dreapta....
Mihai Gabriela
Mihai Gabriela 25.09.2020 12:25
Multumesc!

Oana Parvan
Oana Parvan 21.07.2020 12:49
Pe iPhone nu găsesc aplicația ...
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 21.07.2020 14:35

Momentan doar pentru Android


Alexandru Musat
Alexandru Musat 27.09.2020 14:28
o gasesti pe PC sau la librarie....

e pacurariu
e pacurariu 26.05.2020 06:12
daca iesi dintr o curte si vrei s ate duci in dreapta dar nu ai vizibilitate deorece in dreapta ta este o masina oprita neregulametar dupa ce te asiguri ca di stanga nu vine nimic cum procedezi/

Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 30.05.2020 12:37

Rogi pe cineva sa te dirijeze din afara autoturismului.Alex Tur
Alex Tur 19.05.2020 14:43
Buna ziua,
Daca o masina a intrat deja in intersectie dintr-un drum cu cedeaza trecerea sau stop si drumul intersectat este prioritar, are prioritate fata de masinile de pe drumul prioritar care inca nu au patruns in intersectie sau nu. Avand in vedere ca soferul autoturismului s-a asigurat inainte de a intra in intersectie.
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 21.05.2020 06:13

Nu, nu are prioritate. El trebuie sa se asigure ca poate părăsi intersecția pana ajung vehiculele de pe drumul prioritar in intersecție.Corina Mateescu - Pădure
Corina Mateescu - Pădure 17.02.2020 07:52
Buna ziua, dupa virajul la dreapta intr-o intersectie este obligatoriu sa ma incadrez imediat pe banda a 2 a cand prima banda este ocupata cu masini parcate ?...eu m-am incadrat pe prima banda pentru inceput si s-a considerat greseala,urmand ca la primele obstacole sa trec pe banda 2....
Admin Școala Rutieră
Admin Școala Rutieră 22.02.2020 15:16

In mod normal, trebuie sa intri pe aceeași banda de pe care ai facut virajul. Daca ai facut virajul de pe banda 2, sau cea mai din stânga banda, tot acolo te încadrezi si pe strada pe care intri. După aceea, cand este posibil, treci pe banda 1.Loredana Ciuchi
Loredana Ciuchi 09.02.2020 04:40
Buna am și eu o întrebare dacă am picat traseul după cât timp am dreptul sa mai dau ?
Admin DRPCIV
Admin DRPCIV 09.02.2020 13:00

Candidaţii declaraţi “respins” la proba practică pot fi programaţi pentru susţinerea unei noi probe după o perioada de cel puţin 15 zile calendaristice cu prezentarea dovezii care atestă efectuarea a cel puţin şase ore suplimentare de pregătire practică într-o şcoală de conducători auto autorizată


Lasă un comentariu

CUPRINS
Capitolul 1 - partea 1 - Drumul public Capitolul 1 - partea 2 - Sensul și banda de circulație Capitolul 2 - partea 1 - Deplasarea vehiculelor pe drumul public Capitolul 2 - partea 2 - Circulația în intersecții Capitolul 3 - partea 1 - Semnalizarea rutieră și ordinea de prioritate Capitolul 3 - partea 2 - Semnalele polițistului rutier Capitolul 3 - partea 3 - Semnalele speciale de avertizare Capitolul 3 - partea 4 - Semnalizarea temporară Capitolul 3 - partea 5 - Semnalele luminoase sau sonore Capitolul 3 - partea 6 - Indicatoare rutiere Capitolul 3 - partea 7 - Marcaje rutiere Capitolul 4 - partea 1 - Drumul cu sens unic Capitolul 4 - partea 2 - Intersecția cu sens giratoriu Capitolul 4 - partea 3 - Autostrada Capitolul 4 - partea 4 - Zona rezidenţială şi pietonală Capitolul 5 - partea 1 - Prioritatea și acordarea priorității Capitolul 5 - partea 2 - Prioritatea de trecere - acordată prin indicatoare Capitolul 5 - partea 3 - Prioritatea de trecere - acordata prin lege Capitolul 5 - partea 4 - acordarea priorității Capitolul 5 - partea 5 - alte cazuri de acordare de prioritate Capitolul 6 - partea 1 - manevre - depășirea Capitolul 6 - partea 2 - manevre - oprirea și staționarea Capitolul 6 - partea 3 - manevre - oprirea interzisă Capitolul 6 - partea 4 - manevre - staționarea interzisă și parcarea Capitolul 6 - partea 5 - manevre - întoarcerea Capitolul 6 - partea 6 - manevre - mersul înapoi Capitolul 7 - partea 1 - locuri și situații speciale - trecerea la nivel cu calea ferată Capitolul 7 - partea 2 - trecerea la nivel cu calea ferată fără bariere Capitolul 7 - partea 3 - trecerea la nivel cu calea ferată cu bariere Capitolul 7 - partea 4 - trecerea pentru pietoni Capitolul 7 - partea 5 - drumul în curbă Capitolul 7 - partea 6 - drumul în rampă și în pantă Capitolul 8 - partea 1 - Permisul de conducere Capitolul 8 - partea 2 - Condiții obținere permis și echivalări Capitolul 8 - partea 3 - Viteza de deplasare Capitolul 8 - partea 4 - Starea tehnică a vehiculelor Capitolul 8 - partea 5 - Sistemul de iluminare și semnalizare luminoasă Capitolul 9 - partea 1 - Obligațiile conducătorilor auto la plecarea la traseu Capitolul 9 - partea 2 - Obligațiile și interdicțiile conducătorilor de vehicule în timpul deplasării Capitolul 9 - partea 3 - Obligațiile conducătorilor auto la transportul copiilor Capitolul 9 - partea 4 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de accident Capitolul 9 - partea 5 - Obligațiile conducătorilor auto în caz de defecțiune tehnică Capitolul 9 - partea 6 - Obligațiile conducătorilor auto cu vechime mai mică de un an Capitolul 9 - partea 7 - Obligațiile conducătorilor auto de transport public de persoane Capitolul 9 - partea 8 - Obligațiile conducătorilor auto de transport de mărfuri Capitolul 9 - partea 9 - Obligațiile prorietarilor sau deținătorilor de vehicule Capitolul 9 - partea 10 - Obligațiile conducătorilor auto la remorcarea vehiculelor Capitolul 9 - partea 11 - Obligațiile conducătorilor de mopede, biciclete și trotinete electrice Capitolul 9 - partea 12 - Obligații și interziceri pietoni Capitolul 10 - partea 1 - Contravenții și infracțiuni Capitolul 10 - partea 2 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul neînmatriculat Capitolul 10 - partea 3 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul fără permis de conducere Capitolul 10 - partea 4 - Infracțiuni - Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe Capitolul 10 - partea 5 - Infracțiuni - Părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia Capitolul 10 - partea 6 - Infracțiuni - diverse Capitolul 10 - partea 7 - Contravenții - introducere Capitolul 10 - partea 8 - Contravenții - clasa 1 Capitolul 10 - partea 9 - Contravenții - clasa 2 Capitolul 10 - partea 10 - Contravenții - clasa 3 Capitolul 10 - partea 11 - Contravenții - clasa 4 Capitolul 10 - partea 12 - Contravenții - clasa 5 (doar pentru persoane juridice) Capitolul 10 - partea 13 - Alte sancțiuni (punctele de penalizare, interdicția de a conduce pe teritoriul României și reținerea / retragerea / suspendarea / anularea permisului de conducere) Capitolul 10 - partea 14 - Reținerea certificatului de înmatriculare sau înregistrare Capitolul 10 - partea 15 - Confiscarea, imobilizarea și radierea din oficiu Capitolul 10 - partea 16 - Consumul de alcool și procedura de recoltare probe

© 2022 All rights reserved.

Îți recomandăm să îți creezi un cont! Este gratuit!

De ce sa îți creezi cont? Vei beneficia de toate funcțiile acestui site, cum ar fi:

Pentru a crea un cont nou pe baza unei adrese de email ↓

Pentru a te autentifica cu Facebook ↓

Autentifică-te cu Facebook

Ai deja cont creat? Autentifică-te aici! ↓