Pasul 3 - Mediu de învățare » GENERAL (toate întrebările) Categoria A (A, A1, A2, AM)

% din tot PASUL 3 (0 din 403)
Mediu de învățare GENERAL (toate întrebările) Categoria A (A, A1, A2, AM)
Întrebarea 188 din 403

Cum trebuie să procedeze conducătorul unei motociclete la trecerea la nivel cu calea ferată, atunci când barierele sunt ridicate?

A să reducă viteza, fără a depăși linia continuă pentru oprire;
B să oprească motocicleta în locul unde vizibilitatea este maximă, fără a depăși indicatorul de prioritate în cruce;
C să reducă viteza motocicletei și să traverseze cu atenție, asigurându-se că din partea stângă sau din partea dreaptă nu se apropie un vehicul feroviar.

Explicație (actualizată 2024)

La trecerile la nivel cu calea ferată curentă prevăzută cu bariere conducătorul de vehicul are următoarele obligații:

  • să dea dovadă de prudență sporită, să circule cu viteză redusă și să se asigure ca din partea stânga sau din partea dreaptă nu se apropie un vehicul feroviar;
  • dacă barierele/semibarierele sunt coborâte, în curs de coborâre sau de ridicare, este obligat să oprească, în ordinea sosirii, înaintea barierelor/semibarierelor,

Prin urmare, la trecerea la nivel cu calea ferată, atunci când barierele sunt ridicate, conducătorul unui vehicul trebuie să reducă viteza și să traverseze cu atenție, asigurându-se că din partea stângă sau din partea dreaptă nu se apropie un vehicul feroviar.

Răspunsul corect este: C


Recomandări:
Totul despre trecerea la nivel cu calea ferată - Lecție Audio-Video --> Codul Rutier - Trecerea la nivel cu calea ferată

Articole de referință (legislație 2024)

OUG* - Articolul 60

(1) Participanții la trafic trebuie să dea dovada de prudență sporită la apropierea și traversarea liniilor de cale ferată curentă sau industrială, după caz.
[...]

Regulament** - Articolul 71

(1) Semnalizarea de interzicere a circulației rutiere se considera realizata chiar și numai în una din următoarele situații:
[...]
c) prin poziția orizontala a unei singure semibariere.
(2) Circulația rutieră se considera de asemenea interzisă și în situația în care barierele sau semibarierele sunt în curs de coborâre sau de ridicare.

Regulament** - Articolul 136

(1) La trecerea la nivel cu calea ferată curentă, conducătorul de vehicul este obligat să circule cu viteza redusă şi să se asigure ca din partea stânga sau din partea dreaptă nu se apropie un vehicul feroviar.
[...]

Regulament** - Articolul 138

(1) Conducătorul de vehicul este obligat să oprească atunci când:
a) barierele sau semibarierele sunt coborâte, în curs de coborâre sau de ridicare;
b) semnalul cu lumini roșii și/sau semnalul sonor sunt în funcțiune;
c) întâlnește indicatorul "Trecerea la nivel cu calea ferată simplă, fără bariere", "Trecerea la nivel cu calea ferată dublă, fără bariere" sau "Oprire".
(2) Vehiculele trebuie să oprească, în ordinea sosirii, în locul în care există vizibilitate maxima asupra caii ferate fără a trece de indicatoarele prevăzute la alin. (1) lit. c) sau, după caz, înaintea marcajului pentru oprire ori înaintea barierelor sau semibarierelor, când acestea sunt închise, în curs de coborâre sau de ridicare.


* OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 actualizată (Codul rutier)
** Regulament = REGULAMENT de aplicare a OUG 195/2002 actualizat (Regulamentul codului rutier)

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

0 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright Școala Rutieră 2024. Toate drepturile rezervate.