Pasul 3 - Mediu de învățare » GENERAL (toate întrebările) Categoria A (A, A1, A2, AM)

% din tot PASUL 3 (0 din 410)
Mediu de învățare GENERAL (toate întrebările) Categoria A (A, A1, A2, AM)
Întrebarea 281 din 410

Prin comportament agresiv al conducătorului auto pe drumurile publice se înțelege efectuarea uneia dintre următoarele manevre:

A Conducerea mopedului sau motocicletei fără a purta cască de protecție;
B Mersul cu spatele cu vehiculul în scopul intimidării celorlalți participanți la trafic care circulă în spatele acestuia;
C Realizarea intenționată a unui derapaj controlat al vehiculului în vederea întoarcerii sau rotirii acestuia.

Explicație (actualizată 2024)

Pentru varianta  A 

Este interzisă conducerea mopedului sau motocicletei fără a purta cască de protecție. Nerespectarea acestei obligații NU este considerată a fi comportament agresiv. Nerespectarea obligației de către conducătorii motocicletelor sau mopedelor de a purta, în timpul circulației pe drumurile publice, casca de protecție omologată, se sancționează cu amenda prevăzută în clasa I de sancțiuni și cu aplicarea a 2 puncte de penalizare.


Pentru variantele  B  și  C 

Este interzisă adoptarea unui comportament agresiv în conducerea acestora pe drumurile publice. Mersul cu spatele cu vehiculul în scopul intimidării celorlalți participanți la trafic care circulă în spatele acestuia, precum și realizarea intenționată a unui derapaj controlat al vehiculului în vederea întoarcerii sau rotirii acestuia sunt considerate a fi comportament agresiv, fiind interzisă efectuarea acestor manevre pe drumurile publice.

Adoptarea unui comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice se sancționează contravențional, astfel:

  • dacă prin adoptarea unui comportament agresiv s-a produs un accident de circulație din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale (însemnând un accident rutier fără victime), se aplică amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni și suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioada de 60 de zile;
  • dacă prin adoptarea unui comportament agresiv NU s-a produs un accident de circulație, se aplică amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni și suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile.

Răspunsul corect este: B și C


Recomandări:
Conducerea agresivă - Lecție Audio-Video --> Codul Rutier - Obligații, interdicții și conducerea agresivă

Articole de referință (legislație 2024)

Pentru varianta  A 

OUG* - Articolul 36

[...]
(2) Pe timpul deplasării pe drumurile publice, conducătorii motocicletelor, mopedelor și persoanele transportate pe acestea au obligația să poarte casca de protecție omologată.
[...]

OUG* - Articolul 99

(1) Constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa I de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de către persoane fizice:
[...]
(2) Amenda contravențională prevăzută la alin. (1) se aplică și conducătorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai care săvârșește o faptă pentru care se aplică 2 puncte de penalizare, conform art. 108 alin. (1) lit. a).
[...]

OUG* - Articolul 108

(1) Săvârșirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a uneia sau mai multor contravenții atrage, pe lângă sancțiunea amenzii, și aplicarea unui număr de puncte de penalizare, după cum urmează:
a) 2 puncte de penalizare pentru săvârșirea următoarelor fapte:
[...]
3. nerespectarea obligației de a purta, în timpul circulației pe drumurile publice, centura de siguranță ori căștile de protecție omologate, după caz;
[...]


Pentru variantele  B  și  C 

OUG* - Articolul 54^1

(1) Se interzice conducătorilor de vehicule să adopte un comportament agresiv în conducerea acestora pe drumurile publice.
(2) Prin comportament agresiv se înțelege efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul de vehicul, a uneia dintre următoarele manevre:
[...]
g) mersul cu spatele cu vehiculul în scopul intimidării celorlalți participanți la trafic care circulă în spatele acestuia;
h) realizarea intenționată a unui derapaj controlat al vehiculului în vederea întoarcerii sau rotirii acestuia;
[...]


* OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 actualizată (Codul rutier)

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

0 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright Școala Rutieră 2024. Toate drepturile rezervate.