Pasul 3 - Mediu de învățare » GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)

% din tot PASUL 3 (0 din 1200)
Mediu de învățare GENERAL (toate întrebările) Categoria B (B, B1)
Întrebarea 500 din 1200

Distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuințare, în mod intenționat, a indicatoarelor, semafoarelor, amenajărilor rutiere se pedepsește astfel:

A cu amendă contravențională și puncte de penalizare;
B penal;
C cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule.

Explicație (actualizată 2024)

Distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuințare a unui bun aparținând altuia, prin urmare și distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuințare, în mod intenționat, a indicatoarelor, semafoarelor, amenajărilor rutiere se pedepsește penal.

În legislația rutieră veche (OUG 195/2002) exista un articol care reglementa fix aceste fapte care se regăsesc în enunțul întrebării. Acel articol a fost eliminat (abrogat) la 01-02-2014, însă faptele enumerate în enunțul întrebării cad acum sub incidența articolului 253 alineatul 1 din Codul Penal (actualizat).

Răspunsul corect este: B


Recomandări:
Diferența dintre infracțiuni și contravenții - Lecție Audio-Video --> Infracțiuni privind circulația pe drumurile publice; Diferența dintre infracțiuni și contravenții

Articole de referință (legislație 2024)

OUG* - Articolul 92

(1) Abrogat la 01-02-2014(Fapta savârsita cu intentie de a sustrage, distruge, degrada ori de a aduce în stare de neîntrebuintare indicatoarele, semafoarele, amenajarile rutiere sau crearea de obstacole pe partea carosabila se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda.
[...]

Codul Penal*** - Articolul 253

Distrugerea

(1) Distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuințare a unui bun aparținând altuia ori împiedicarea luării măsurilor de conservare sau de salvare a unui astfel de bun, precum și înlăturarea măsurilor luate se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
[...]


* OUG = ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 actualizată (Codul rutier)
*** Codul Penal = CODUL PENAL din 17 iulie 2009 actualizat (LEGEA nr. 286/2009)

Te întrebi dacă avem aceleași întrebări ca la examenul oficial ??? DA, avem aceleași întrebări. Vezi în acest VIDEO -->> Da, avem întrebările de la DRPCIV

19 Comentarii Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Pentru a putea lăsa un comentariu, trebuie să fii logat! Mergi la pagina de autentificare sau creare cont

© Copyright Școala Rutieră 2024. Toate drepturile rezervate.